Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.95 MB
2018-02-01 15:44:53
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
449
1504
Rövid leírás | Teljes leírás (88.63 KB)

A nagy-kanizsai városi ipariskola
XII. értesítője
az 1897-98. tanévről.
Közli: Venczel Rezső igazgató.
Nagy-Kanizsa, 1898.
Weiss L. és F. Könyvnyomdája
31134

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Paedag O
1 - i £ R
A NAGY-KANIZSAI VÁROSI IPARISKOLA
XII. ÉRTESÍTŐJE
AZ 1897—98. TANÉVRŐL.
K Ö Z L I:
YENCZEL REZSŐ
IGAZGATÓ.

NAGY-KANIZSA, 1898.
WEfSS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJA,
31134

KÖNYVTÁRA J

A NAGY-KANIZSAI VÁROSI IPARISKOLA
XII. ÉRTESÍTŐJE
AZ 1897—98. TANÉVRŐL.
KÖZLI:
YENCZEL REZSŐ
IGAZGATÓ.
NAGY-KANIZSA, 1898.
WEISS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJA.
31134
RÜV «01«
PEV
Tartalom.
I. Az érdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata .... 2
II. Tóth István igazgató emlékezete ............3
III. A tanonczok rajz- és munkakiállitása...........5
IV. A tanévről szóló igazgatói jelentés ...........6
V. A felügyelet ...................13
VI. Az ipariskola tanszemélyzete..............13
VII. Tanterv és tananyag ..........-......14
VIII. Az ipariskolában elvégzett tananyag...........14
IX. Órarend . ....................17
X. Az ipariskolai tanulók névsora és általános osztályzata . . . 18
XI. A tanonczokra vonatkozó statisztikai adatok........31
XII. Statisztika a foglalkozásra nézve...... .....32
XIII. Statisztika a munkakiállitásról.............33
XIV. Az intézel költségvetése ...............35
XV. A jövő iskola évre vonatkozó tudósitás..........3ü
KÖNWtABAJ
i.
Az érdemsorozatban előforduló rövidítések magyarázata.
a) Magaviselet: l=jó
2 = szabályszerű
3 = kevésbbé szabályszerű.
b) Osztályzat:
1 =* jeles 2= jó
3 = elégséges
4 == elégtelen.
»MieaX,

VT ÁR
fS


c) Egyéb:
r. k. = róm. kath. h. r. = helv. ref. á. r. = ágost. ref. izr. =■ izraelita ism. — ismétlő n. j. = nem járt félsz. = felszabadult m. h. = meghalt k. m. = kimaradt kor. = korona fill. = fillér k. 1. = kitüntető lap d. 1. = dicsérő lap.
MTA ■ \' . i A.^Aü^i
álei\'gddstt mű

Tóth István
1843-97.
A kérlelhetlen halál, mely válogatás nélkül szedi áldozatait, nem téve különbséget sem gazdag, sem szegény között, s mely megjelenik a királyok fényes palotáiban ép ugy, mint a véres verejtékkel küzdő napszámosok füstös, sötét gunyhóiban, a lefolyt tanévben intézetünkben is megjelent, kiragadván sorainkból a szerető kartárst, ipariskolánk ügybuzgó fáradhatatlan szorgalmú igazgatóját: Tóth Istvánt.
A csapás annál megrenditőbb, mert azon korban érte, a mikor még joga lett volna az élethez, s mert mig másokat lassan sorvasztja el, addig őt villámcsapásként, a magyar népoktatásügy harczmezején: az iskolában sújtotta le.
kartársai odaadó, őszinte szeretete
vette körül — megjelenni, ezen pillanatot használta föl végzetes munkájához. Nem volt kint 5 perczig s már hozták a szomorú s mindenkit leverő hirt, hogy a folyosón összeesett: szélhűdés érte, mely
egész balfelét megbénította. Lakására szállítottuk, hol daczára
a legodaadóbb ápolásnak és gondozásnak, a melyben kedves övéi részéről részesült, nem lehetett őt megmenteni az életnek. A halál kérlelhetlen angyala, nem hallgatva a fájdalomtól megtört családtagok szivetrázó esdekléseire, a megrendült kartársak, barátok őszinte fohászaira, decz. 1-én, egy heti kinos szenvedés után kioltotta életét. Tragikus halála mindenkit megrázott s általános részvétet keltett a váratlanul lesújtott szegény családja iránt az egész városban.
A korán elhunyt, páratlan szelídséggel s apostoli odaadással munkálkodó kartárs haláláról a tantestület külön gyászjelentést adott ki, ravatalára koszorút helyezett, a gyászoló családjához pedig részvétiratot intézett, nemkülönbeu az ipariskolai felügyelő bizottság és a nagykanizsai tanítói járáskör választmánya, melynek boldogult egyik tevékeny tagja volt.
A boldogult temetése decz. 4-én délután 4 órakor ment végbe, mely alkalommal, daczára a nyirkos, egészségtelen időnek, megható módon
A legjobb egészségben és kedvvel jött november hó 25-én az iskolába, hol a tőle megszokott példás odaadással teljesítette magasztos hivatását. 11 óra után részt vett a népiskolai tantestület által tartott havi értekezleten, melynek folyamán valaki kihivatta. És a kérlelhetlen
halál angyala, mintha csak félt volna kiszemelt áldozatáért a" teremben, — hol
nyilvánult iránta az általános részvét. A gyászháznál megjelentek az összes tanintézetek növendékei tanáraik, tanitóik vezetése alatt; a városi tanács, az ipariskolai felügyelő-bizottság; a közs. iskolaszék, az ipartestület stb. testületileg, a legmélyebb megilletődéssel haladva a lassan haladó gyászkocsi mellett, melyről szebbnél-szebb koszorúk csüngtek le. Koszorút küldöttek még: A nagykanizsai tanitói járáskör. A nagykanizsai ipartestület, tisztelete jeléül. — Hálás tanitványai, szeretett jó tanítójuknak. — A főgymn. VII. osztálya, kegyelete jeléül. — Feledhetetlen lelki rokonának, Lisztner család. — Utolsó üdvözlet, a Schável családtól. — Feledhetetlen jó komájának, Polin család. — Polgári iskolák tantestülete, részvéte jeléül. — Szeretett sógornőd, Lujza. — Felejthetetlen jó barátomnak, Fabick. — Felejthetetlen hű férjnek, kedves jó atyánknak, a család stb.
A beszentelés után Szalay Sándor kartárs búcsúztatta el a megboldogultat szerető kartársaitól. Nem volt szem, melyben ne rezgett volna ott az őszinte részvét forró könnye a szivig ható s mélyen megindító beszéd alatt, melyet csak az árván maradt család fuldokló zokogása szakított meg néha-néha.
A kihűlt nemes sziv, a megdermedt drága test örök nyugalomra tétetett.
Tóth István 1843. julius 14-én született Nagy-Kanizsán, hol édes atyja egy szegényebb sorsú iparos volt. Édes anyját korán vesztvén el, hogy maga is tanulhasson, kénytelen volt más gyermekek tanításával foglalkozni. Mikor ily tengődés daczára sem hagyta abba a tanulást s elvégezte a gyron. IV. osztályát, elment falura segédtanítónak. Látván azonban, hogy magán uton aligha fogja az oklevelet megszerezhetni, egy évi segé-deskedés után elindult Pécsre, s daczára, hogy sehonnan sem várhatott segélyt, beiratkozott a képezdébe, hol ismét csak mint correpetitor tartotta fenn magát. 1864-ben jeles eredménynyel képesítőzvén le, Kis-Kanizsán lőn alkalmazva mint segédtanító. Innen 1868-ban Becsehelyre ment segédtanítónak, hol 1869. októberig tanítóskodott, a mikor is újból visszament K.-Kanizsára s átvette az első fiúosztály vezetését. 1870. április 1-én végre szülővárosába került rendes tanítónak.
1871-ben részt vévén a Keszthelyen tartott gazdasági póttanfolyamon, megismerkedett Rády Annával, kit 1872-ben nőül vévén, vele az utolsó pillanatig a legboldogabb családi életet élte.
A gyermekekkel való szelid bánásmódja, kitartó vasszorgalma által mindenki elismerését és tiszteletét vivta ki magának.
1886-ban az újonnan szervezett ipariskola vezetését reá bizta az iskola fenntartó hatóság s ő ezen bizalomnak fényesen felelt meg az utolsó pillanatig. Munkaképessége, szorgalma rendkívüli volt. Amint végzett a mindennapi tanulóival, szabadidejét az ipariskolának szentelte, annak fejlesztésén, előmozdításán buzgólkodott.
Mi kartársai, pótolhatlan jó kollegát és vezetőt, az ügy pedig, melynek 32 évig teljes odaadással élt, egy buzgó s nehezen pótolható lelkes bajnokát vesztette el.
Szerető hitvest és négy árvát hagyott hátra.
»Sírod felett leng bánat érzetünk, A nagy idö majd enyhíti talán, De neved folyton emlékünkben áll Mint drága kincs, a jövő folyamán . . . .«
„Pihenj .... jutalmat int a végső számadat."
_ 5 -
III.
Az iparos tanonczok rajz- és munkakiállitása.
Mindnyájunk előtt közismeretes dolog az, hogy a nagyméltóságú vallás- és közoktatási miniszter elrendelte, hogy az ország minden ipariskolájánál a tanév végén a tanonczok rajz- és saját készitményü munkáiból kiállítás rendeztessék.
Ebből kifolyólag tanitó-testületünk a magas kormány e nemes intencióját ez évben is valósítani törekedett; a tanulókat a rajz- és a munka-kiállitásban való részvétre buzdítani nem szűnt meg; hogy az eddigieknél nagyobb szabású kiállítást létesítsen, az iparhatóságot, felügyelő-bizottságot és ipartestületet az igazgatóság hivatalból még ez év április és május hónapban értesítette és felhívta, hogy bennünket eme törekvésünkben kötelességszerüleg támogatni szíveskedjék.
De, — sajnos! — ennek eredménye nem elégítette ki a várakozást. A tanonczoknak fele sem vett részt a kiállításon, mert egyfelül a mester urak erre az engedélyt megvonták tőlük, másfelül hiányzott náluk a jó akarat, a törekvés és az ambíció.
Minő más eredményt mutathatnánk fel akkor, ha az ipartestület és iparosok kezet fogva a tanítótestülettel, buzdítanák, serkentenék s lelkesítenék a tanonczokat szellemök kiművelésére és különösen az iparban való haladásra és a munkakiállitásban való részvételre.
A mi — hogy ugy mondjam — szegényes rajz- és munkakiálli-tásunkat még az iparosok közül is alig tekintette meg valaki. Iparosaink — tisztelet a csekély kivételnek — nem fogják fel, vagy nem akarják méltányolni ennek szükségességét és fontosságát; nem érdeklődnek, sőt hideg közönyt tanúsítanak; távol maradásukkal tüntetnek ugy a kiállításokkal mint az egész iparoktatással szemben.
Ezek után kérdem: vájjon, nem több hasznát veszik-e az iparosok a képzett, szorgalmas és művelt segédeknek, kikben meg van a jóra való hajlam és a szakmájukban minél tökéletesebb kiképzésre irányuló törekvés, mint olyanoknak, kik tudatlanságukban a haladással mit sem törődve, csupán napszámosai mesterségüknek?
Első sorban az iparosoknak állana érdekükben, hogy minél képzettebb munkásokat neveljenek maguknak. De hazafiúi és honpolgári kötelességük is az, hogy egy műveltebb iparos osztályt neveljenek a jövő nemzedékből! Hiszen a mi édes hazánknak égető szüksége van erre.
Azonban lehet, hogy a baj onnan származik, mert iparosaink talán nem is méltatták még komoly figyelmükre e kérdést; vagy talán nem is tekintik hivatásuknak, erkölcsi kötelességüknek a tanonczok oktatását és nevelését. Valószínűleg igy van ez; mert fel sem tehetjük derék iparosainkról, hogy merő önzésből, vagy belátás hiányból idegenkednének a rajz- és munkakiállitások-, de különösen az iparoktatások üdvös intézményeitől.
Pedig azok a rajz- és munkakiállitási versenyek rendkívül élesztik és fokozzák az ifjú munkakedvét, törekvését, iparkodását s arra is ösztönzik a tanonczot, hogy mesterségét minél hamarabb s jobban elsajátítsa, hogy egykorú tanoncztársaival szemben ne kelljen szégyenkeznie.
— 6 —
Mellesleg, tanulság okáért felemlíteni, hogy más városokban oly impozáns rajz- és munkakiállitást rendeznek, hogy azt a legelőkelőbb közönség is napokon át érdeklődéssel szemléli.
Végül is tehát csak a t. iparos urakhoz fordulunk, kérve őket, támogassanak bennünket lelkes odaadással, hogy e tekintetben se maradjunk más városok mögött. Hisz elérkezett az idő arra, hogy az iparfejlődés tényezőit iparosaink komoly fontolóra vegyék és belássák, hogy melegebben szükséges felkarolniok a rajz- és munkakiállitást s általában az iparoktatás ügyét. Csak igy remélhetünk egy jobb és biztosabb jövőt.
IV.
Igazgatói jelentés az 1897—98-ik tanévről.
A lefolyt tanévvel iskolánk fennállásának 12-ik évi pályáját futotta meg.
A tanulók felvételére, mint az előzőleg is hirdetve volt, szeptember első tiz napja volt kitűzve. Ez idő alatt beiratkozott 206 tanuló, mely létszám szeptember hó végéig 263-ra, deczemberig 368-ra, és márczius végéig 43l-re szaporodott; április 15-én a tanulók felvétele bezáratott. Évzártával a tanulók létszáma 431 volt. Gyarapodás a mult évvel szemben 45.
A tanév és a rendes tanítás szeptember 12-én kezdődött, egyszerre két előkészítő-, két első-, egy második- és egy harmadik- vagyis öt rendes osztályban.
A tanitás a közbeeső szünnapok kivételével minden megszakítás nélkül folyt ugyan az év zártáig, de nem mondhatni, hogy minden akadály nélkül is; mert egyik akadály az volt, hogy intézetünk érdemes igazgatója elhalálozása folytán deczember hó elsején üresedésbe jött B) első osztályt három és fél hónapon át mindig más és más ipariskolai tanitó által kellett helyetesittetni; igy a hosszantartó helyettesítés, valamint a két előkészítő-, nemkülönben a második osztály tulnépessége miatt annyira meg volt nehezitve a tanitás rendes menete, hogy előmenetelében teljes sikert biztosítani nem lehetett. Ez a helyzet végre mégis kedvező és a czélnak megfelelő megoldást nyert azzal, hogy a város képviselőtestülete az 1898-ik évi márczius hó 9-én tartott közgyűlésén ipariskolánkhoz 4 uj tanerőt, névszerint Papp Miklós egyik rajztanitói állásra heti 4 órára, Kováts Miklós, Vlasits József és Orbán István urakat a közismeretek tanításához, csekélységemet pedig igazgatóul beválasztotta. Ezek után iskolánk két tanerővel és két osztálylyal szaporodott, s igy lehetővé tétetett az, hogy az előkészítő osztályt a haladó osztálytól elválaszthattuk; továbbá sikerült a második osztályt párhuzamosítani, és az üresedésben volt B) első osztályhoz is osztály vezetőt beosztani. E szerint iskolánk jelenleg 2 előkészítő-, 2 első-, 2 második- és egy harmadik-, azaz összesen 7 osztályból áll és 9 tanitó vezetése mellett intézetünk 431 tanulója nyert oktatást, más helyen közzétett órarendünk szerint.
A fentebb elősoroltak, és tanórarendünknek ,ez évben kétszeri változása, ugy a tanonczok hanyag iskolalátogatása, valamint az iskolában
való pontatlan megjelenése, különösen a késő\' esti 7—9-ig való tanitás is hátráltató befolyással volt a tanitás menetére és a tanulók tanulásbeli előmenetelére, a miért is az teljesen kielégítő nem lehetett.
A tanulók iskolalátogatása mégis jobb volt a tavalyinál, mi leginkább a mulasztások számának csökkenéséből tűnik ki.
A tanulók egészségügyi viszonyai kedvezők voltak.
Az alakuló gyűlés a rendtartás értelmében augusztus hó 30-ik napján tartatott meg, mely alkalommal az elnöklő igazgató buzditó szavakkal szólt a tanitó-testület működéséről és hivatásáról.
Az igazgató szeptember 11-én esti 7 órakor a tanitó-testűlet jelenlétében felolvasta és megmagyarázta a fegyelmi szabályokat, melyek szigorú megtartására figyelmeztette a tanulókat.
A már emiitett okoknál fogva tanórarendünket ez évben kétszer kellett változtatni. Az utolsó harmadban az előadások a következő órafelosztás szerint tartattak meg; hétköznap 7—9-ig szabadkézi rajz és közismeretekből; a vasárnapi szakrajz órák délelőtt 9—12-ig és délután 2—5-ig, közismeretek e napon délelőtt 10—12-ig és délután 2—4-ig tartattak.
Tanhelyiségül a városi községi népiskola központi elemi fiúiskola öt földszinti- és a polgári fiúiskola emeleti rajzterme használtatott, mely helyiségek mindegyike kellő villanyvilágítással az iskola czéljainak megfelelően volt felszerelve.
A rend és fegyelemre ugy az iskolában mint az utczán ez évben nagyobb gond fordíttatott, mely azt eredményezte, hogy leszámítva apróbb, az iparos tanonczok életkorával szinte együtt járó csintalanságot, büntetést érdemlő kihágás általában nem fordult elő.
Nemcsak az ipariskolai felügyelő bizottsági tagok, de a város lakossága is ismételten meggyőződött arról, hogy a tanonczok mindazon rakonczátlansággal és lármával felhagytak, mely az előző években még napirenden volt. Az előadások alatt általános csend és figyelem uralkodott.
Az intézet szervezetében változás nem történt.
A tantestület létszáma kettővel szaporodott. Ez iskolai évben a tanitő-testületet illetőleg annyi változást örtént, hogy a volt érdemes igazgatónak Tóth Istvánnak 1897. évi deczember hó 1-én történt elhalálozása folytán a tek. városi tanács által az 1897. évi deczember 3-án kelt 22022. számú végzése alapján a további intézkedésig az igazgatói teendők ideiglenes .tovább vezetésével Venczel Rezső ipariskolai tanítót bízta meg; míg a városi képviselő-testületnek 1898. évi márczius hó 9-én tartott közgyűlési határozata szerint az ipariskolai igazgatói állásra Venczel Rezső eddig is ideiglenes igazgatót tanítási kötelezettséggel igazgatóvá; a rajz-tanitói állásra heti 4 órára Papp Miklós polgári iskolai rajztanítót, a közismeretek tanítására Vlasits Józsefet, Kováts Miklóst és Orbán Istvánt választották meg. Tanitó-testületünk jelenleg 9 tagból áll.
A tanitó-testület a lefolyt évben tartott 12 értekezletet, melyeknek tárgyát a tananyag feldolgozásának mikéntje, a tanterv részleteinek össz-hangzatba hozása, az iskolai fegyelem gyakorlása, a növendékek tisztasága és rendességének ellenőrzése s egyéb az iskola beléletére tartozó gyakorlati kérdések megbeszélése képezte. A tanitó-testület tanácskozmányi jegyzője Erdősi Bálint volt.
Sajnálattal kell konstatálnom végül, hogy a róm. kath. vallásoktatás annak daczára, hogy a tantestület ez évi január havi gyűlési jegyzőkönyvébe felvette a róm. kath. tanonczok oktatását s az igazgató annak még e tanévben leendő elrendelése iránt a felügyelő-bizottságot megkeresni
nem késett, a kath. tanulók még idáig sem részesültek a helybeli plébánia buzgalmából néhány órai hitoktatásban.
Nem hagyhatom figyelmen kivül azt, hogy a tanonczok szegődtetése nem a tanév végén, hanem az évben bármikor történik, ami által vagy a tanuló vészit az iskolába járás idejéből, vagy pedig az iskola szenved a tanév közben belépő tanulók miatt.
Az ellenőrző könyvet ellenőrzési szempontból a tantestület ez évben nagyobb szigorral alkalmazta; az óra elején felolvasta a névsort s a mulasztást a naplóba feljegyezte. A havi mulasztásokat összegezve, a további eljárás czéljából az ipar felügyelő-bizottságnak kézbesítette; de sajnálattal kell jeleznem, hogy sem az iparhatóság, sem a felügyelőbizottság, sem pedig az ipartestület a mulasztásokkal szemben a törvény szigorát egyetlen alkalommal sem alkalmazta.
Ellenőrzés szempontjából ezen tanévben január hó 10-én nagyságos dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos, tanfelügyelő ur, dr.. Bartha Gyula, polg. isk. igazgató ur kíséretében meglátogatta intézetünket. Az ipariskolai bizottság tagjai több ízben meglátogatták az esti előadásokat. Ezen látogatásuk alkalmával a tanulókat szorgalmas tanulásra és az iskola pontos és rendes látogatására intették és buzdították.
Intézetünk ez év április 17-én vasárnap délelőtt ünnepelte meg hazánk újjászületésének jubiláris évfordulóját. Délelőtt 9 és fél órakor zárt sorokban, zászlók alatt vonultak a növendékek a plébánia templomába ünnepi misére. Tíz órakor a polg. isk. rajztermében kevés közönség jelenlétében tartottuk meg az ünnepélyt, mely a „Szózat"-tal vette kezdetét. Venczel Rezső, ipariskolai igazgató, a következő rövid megnyitó beszédben magyarázta meg a nap jelentőségét:
Mélyen tisztelt vendégek, kedves ifjak!
A magas kormány 36,701. számú rendeletének utasitása folytán jöttünk ide össze, hogy ma drága hazánk ezeréves múltján lelkesedjünk és Magyarország jövőjében való hitünkben és bizalmunkban erősödjünk.
Visszatekintve a küzdelmekben, véres harczokban, dicsőségben és gyászban egyaránt gazdag évezredre, lehetetlen, hogy erős fogadást ne tegyünk, hogy hazánknak mindig hü fiai leszünk, hogy szivünk minden dobbanása, agyunk minden gondolata sirig az övé lesz.
De nemcsak magyar hazánk ezeréves fönállásának, hanem a szabadságnak is az emlékünnepe ez. Ünnepe ez a nemzetnek is, ünnepe a királynak, kit hódolattal vett körül a magyar nemzet; mert Szent István első királyunk koronáját mindig szentnek és sérthetetlennek tartja.
Talán soha nem volt e szent korona viselője annyira szeretett, mint jelenleg uralkodó I. Ferencz József királyunk. Az ő bölcs uralkodása történelmünk legfényesebb lapjai közé fog tartozni.
Isten áldd meg I. Ferencz Józsefet, Magyarország bölcs és nagy királyát. Tartsd meg öt népei javára, magyar hazánk boldogságára még nagyon soká.
Kedves gyermekeim! Az ezeréves magyar haza csak ugy érhet meg egy ujabb ezerévet, ha ti ezzel a bizalommal ünnepelitek a szabadság első tavaszának emlékét.
Hazát szeretni, eszmékért küzdeni, a nemzetért élni-halni, nemeset gyako-roni, nagyot akarni, mindent áldozni a közjóért, magyarnak lenni és főleg egyetérteni odaadással egy jobb jövőért, ez legyen a szabadság ünneplése mindenkor tinektek, kedves ifjak. Éljen a haza! Éljen a király! Éljen örökké a 48-as szabadság!
— 9 -
Utána Hoffmann Aladár, betűszedő, III. osztályú tanuló lépett a dobogóra és egész hévvel szavalta el Petőfi „Nemzeti dal"-át. Porerlus Antal ipariskolai tanitó lendületes szép ünnepi beszédet tartott, mely ünnepi beszéd a legnagyobb sajnálattal egész terjedelmében hely szűke miatt nem közölhető. A ritka fmom előadási képességgel elmondott tartalmas szónoklatban a többek között a következőket mondotta:
Az 1848. esztendő igen gazdag történelmi jelentőségű eseményekben.
Ilyen április 11-ike is, melynek félszázados emlékét ünnepeljük ma.
E napon öltöttek testet mindazon eszmék, melyek Magyarország történeti egységét, nemzeti jellegét és államjogi önállóságát megfelelő intézményekkel őrök időkre biztosították. E napon valósultak meg mindazon törekvések, melyekért oly hosszú időkön át hiába küzdöttek hazánk legjobbjai, s melyekért Petőfi Sándor, szabadságharezunk lánglelkii dalnoka 1844-ben »Imádságom« cz. költeményében: »Teremtsd egészen ujjá e hazát!«, oly esdeklő lélekkel hiába fohászkodott. E napon rakattak le alapjai a jövő Magyarországnak, midőn dicsőségesen uralkodó királyunk dicső emlékezetű előde: V. Ferdinánd, átnyújtó hazánk rendeinek az általa szentesitett, szabadságot, testvériséget s egyenlőséget szétárasztó 48-as törvényeket.
Amiért más nemzetek, köztük a xnüvelt görög s a hatalmas római nép, százados élet-halál harczot folytattak a büszke arisztokraczia és nemesség ellen, mindannak kivívására elég volt nálunk amaz általános hazafias lelkesedés, mely 1848 márczius 15-én gyúlt lángra s mely a haza minden fiának keblét elárasztotta. Nem folyt a vér, nem dörgött az ágyú ; nem ropogott a fegyver: s a régi Magyarország falai mégis recsegve-ropogva omlottak össze. Nincs nemzet e földön, melynek története ily fényes napot tudnav felmutatni az utókornak.
A márczius 15-én született s április 11-én, a szentesítés által megkeresztelt törvények képezik a válaszfalat a régi és uj Magyarország között
Ezen átalakulás azonban nem volt sem rögtönös, sem erőszakos. A nemzet legjobbjainak évtizedeken át tartott hazafias munkája érlelte meg azt a tudatot hogy a hanyatló nemzeti életet a régi intézmények mellett fölvirágzásra juttatni nem lehet, hanem helyökbe az uj idők szellemének megfelelő alkotásokat kell ültetni. A régi rend tehát az elmékben megdőlt, mielőtt a törvényhozás ellene irányozta volna a halálos csapást.
Az 1847—48. évi országgyűlés rendeltetése és történeti szerepe többé nem az volt, hogy hosszú és veszélyes megtámadtalások után helyreállítsa, körül-sánczolja és védelemre képesebbé tegye az alkotmányt, mely többé nem védője volt a nemzetnek, hanem legnagyobb nyűge, fölvirágzásának megakadályozója, hanem az, hogy az ősi alkotmány romjain fölépitse a jövő Magyarország dicső csarnokát.
A nemesek önzetlen áldozatkészséggel mondottak le Ősi jogaikról és kiváltságaikról akkor, a mikor a haza jövő felvirágzása forgott szóban. Korlátokat szabtak önmaguknak, hogy megadhassák polgártársaiknak a jogok teljességét.
A dézsma, robot, mely annyi évig szivta, mint vámpir, a szegény néposztályok zsirját, meg lőn szüntetve örökre. Az úrbéri földek örökös tulajdonul szállottak át a birtokló jobbágyokra. Szóval, ur lett mindenki a maga telkén. Erdély egyesülésével és kapcsolt részeinek az anyaországhoz való visszakapcsolásával helyreállott az ország területi épsége. Szabaddá tétetett a sajtó, hogy a nemzet állami és társadalmi boldogulásának czéljaira, az uj intézményekkel kellően élhessen. A nemzet czimere és szinei visszaállíttattak ősi jogaikba.
Titáni nemzedék alkotta ezeket; a nemzet termő ereje, mely évszázadokon át szunnyadóit, föltámadt és nagyot alkotott. És ezen alkotásban elévülhetetlen érdemei vannak Kossuth Lajosnak, kinek a nemzet bárminő emlékoszlopot emelhet, az nem lesz nagyobb, nem lesz maradandóbb, mint a minőt ő
2
- 10 -
önmagának emelt. Az ö nemes hévtől izzó szózata volt az. mely fölrázta a nemzetet százados tespedéséből. Lángoló ihlete szülte az eszmét, jelölte meg a czélt, az egymást követő nemzedékek útját a messze jövőkbe. Ő nemcsak a magyar-, hanem a világtörténetnek is egyik legnagyobb alakja.
A megalkotott törvényeket az országgyűlés felterjeszté jóváhagyás végett a király elé. V. Ferdinánd, követve nemes szive sugallatát, jóváhagyá és szente-sité azokat 1848. április 11-én.
A magyar állam hajója pedig, melyet a sors haragja több mint 300 évig bizonytalanul hányt-vetett, hol előre, hol hátra a népek oczeánján, végre merészen kifeszített vitorlákkal, árboczán a háromszínű zászlóval: a révparthoz közeledett. Ég és föld megrendült, mikor az egyhangú kiáltás: »Éljen a haza, éljen a király; éljen a szabadság, egyenlőség és testvériség« fölharsant, s Kárpátoktól az Adriáig minden bérczorom és minden sziv által visszhangozva tudtul adá az egész világnak, hogy népszerűbb király V. Ferdinándnál, boldogabb nép a magyarnál: a földön sehol sincsen. A nemzet boldog érzelmek között nézett a jobb jövő elé, mely annyi szép remény magvát rejté magában, s rohamosan igyekezett pótolni az előbbi zivataros századok mulasztásait.
És mi történt? A gonosz emberek félre magyarázták a nemzet gyors életműködését, viszályt idéztek elő előbb idegen nyelvű hazánkfiai és a nemzet, majd az uralkodóház és a nemzet között.
A magyar nemzet vitézségével, haza- és szabadságszeretetével bámulatra ragadta az egész világot, de a nagyobb erő előtt végre is elbukott. Alkotmányát elvették; a kart, mely oly fényesen forgatta fegyverét, hogy egész Európa csodálta, rozsdás békóba verték. Önkény és fegyvererő kormányozta rabszolgaéletét mindaddig, mig az idők folyása, a külföldi események segítsége, hazánk nagy fiainak szívós hazafisága és szeretete, uralkodónk nemes lelke, ki nem szabadították nemzetünket siralmas helyzetéből.
A király és nemzet közeledtek egymáshoz, tisztázták a félreértéseket, s végül teljesén kibékültek. Fölséges uralkodónk, I. Ferencz József, elismerte az 1848. törvényeken alapuló uj állapotok törvényességét, visszaállította Magyarország alkotmányát; a magyar nemzet pedig határtalan lelkesedéssel tette fejére Szent István koronáját.
Azóta fölséges királyunk mindennap uj és uj áldással árasztotta el hü magyar nemzetét; jóságos szivének melegével mindig közelebb és közelebb jött hozzá, mig végre teljesen egybeforrt vele. És a magyar szent korona sohasem ragyogott ékesebben hordozója fenkölt homlokán, mint most és fényét országvilág csodálja. A megjövendölt fényes trón erejét a szabadságból merité . . . .
A nagy kerék, melynek egy fordulóját századnak mondja az emberi szó, egy felet fordult 1848. április 11-ike, vagyis a szentesitett törvények átadása óta. És mit nem értünk meg a nyomában? A törvényben foglaltak az életbe mentek át, a költő álomlátó szemei elől a valóságba költöztek. Körös-körül derült képet enged látni a gondviselés s büszkeséggel tölti el minden magyar szivét annak a tudata, hogy ő is eme sokat próbált nemzetnek tagja.
És, kedves fiaim, valahányszor a mindennapi kenyeret ajkaitokhoz emelitek, mindannyiszor jusson eszetekbe, hogy az a kenyér abban a földben termett, melyet egy ezredév véres küzdelmei tettek előttünk szentté s számunkra termékenynyé. Véssétek sziveitekbe elévülhetlen kegyelettel azoknak a szent ősöknek emlékét, kik ezt a hazát nekünk megszerezték, fenntartották és lehetővé tették, hogy e dicső nemzet gyermekeinek vallhatjuk ma is magunkat.
Szeressétek e drága hazát, melyen kivül nincsen számotokra hely; a sziveitekből felcsapó hazafias láng pedig változzék át munkálkodó, éltető szeretetté, melyek nyomában tettekben nyilatkozzék a hazaszeretet magasztos érzelme, s ne hangzatos szavakban.
— 11 -
És most, kedves fiaim, midőn szavaimat befejezem, kérjük a jóságos Istent, ki a nemzetek sorsát intézi és ki őre volt nemzetünknek egy hosszú évezreden át, hogy óvja, oltalmazza, áldja és boldogítsa nemzetünket, hazánkat és dicsőségesen uralkodó alkotmányos királyunkat, hogy bölcsesége és szivének nemessége sugaraival áraszsza el e hont a haza minden fiának javára és üdvére.
Zalai Károly, betűszedő, 3. oszt. tanuló „ Öt véné v" czimű költeményt szavalta el szépen, hatásosan. Bartos Gyula, betűszedő, 3. oszt. tanuló tűzzel szavalta el „Szent Petőfi napja" czimű költeményt, hangja érczesen, tisztán csengett. Az összes szavalók kellő hangsúlyozással adtak elő. Belső Pál, czipész, A) I. oszt. tanuló a „Honfoglalás" eseményét teljes szabatossággal adta elő, szépen mutatva a térképen. A „Hymnusz"-szal ért véget az igazán szép és megható ünnepély.
Az összes növendékek ünneplőben, kicsi nemzeti szinü kokárdával jelentek meg. A vezető tanítóké, az ünnepség rendezőié, első sorban a siker érdeme, mert fárasztó, nehéz munka eredménye ez.
Közönség csekély számban volt jelen. A városi hatóságot, mint iparhatóságot, Nagy Dezső, városi tanácsos képviselte. A „Nagykanizsai általános munkásképző-egyesület" képviseletében voltak: Fischl Lajos elnök, Zálesz János alelnök és Salgó Sándor titkár. Azonban a legnagyobb sajnálattal fel kell említenem, hogy a meghívott felügyelő-bizottság és ipartestület távol maradt.
Tantestületünk a felügyelő-bizottság közreműködésével, intézetünk fennállása óta ez évben junius 19-én délután 2—7 óráig tartotta meg a tizedik tanoncz rajz- és munkakiállitást, melynek összes ügyeit az iskola igazgatója intézte; mégis a kiállítás szellemi eredményét a kiállított rajz-, és munkák után az arra kirendelt biráló-bizottság állapította meg, jeles, jó és elégséges osztályzattal.
Az ipariskolai felügyelő-bizottság, továbbá az ipartestület és tanítótestület kebeléből kiküldött kiállítási bizottság az igazgató javaslatára a megállapított dijak számán felül, kisebb mellékdijakkal jutalmazott oly tanulókat, kik, ha nem is a rendes dijra, de kiállított munkájuk után némi elismerésre voltak méltók.
A biráló-bizottság az igazgató javaslatára, elsőrendű jutalmat 6 korona, másodrendű 4 korona és harmadrendű 2 koronában elfogadta; mellékdíjul pedig 1 korona ítéltetett oda.
A biráló bizottság, mely a kiállítás megnyitását megelőző napon ejtette meg a bírálatot, külön-külön elnök alatt 5 csoportra oszlott: u. m. 1. csoport fémipar, 2. csoport épitészeti ipar, 3. csoport faipar, 4. csoport ruházati ipar és 5. csoport vegyes ipar, és az ezen bízottság birálatairól szóló jegyzeteket Orbán István tanitó ur volt szives vezetni.
A kiállításra összesen jelentkezett 94 tanoncz. Tényleg kiállított 128. A kiállított tárgyak száma 153 volt. A kiállítás tartama alatt összesen 18 korona és 80 fillér értékű tárgy kelt el.
A biráló bizottságok 63 tanoncznak munkáját találták jutalomra méltónak és pedig 43-ét. jutalomra, 46-ét kitüntető lapra és 20-ét könyvre. E jutalmak az egyes csoportok szerint következőkép oszlottak meg: Az I. csoport, fémiparban jutalmaztatott 1 első-, 2 másod- és 3 harmadrendű jutalommal; 1 mellékdíjjal; könyvvel 3 és kitüntető lappal 7.
A II. csoport, épitészeti iparban 1 elsőrendű jutalommal; 1 mellékdíjjal és dicsérő lappal 2.
A III. csoport, faiparban 3 első-, 1 másod- és 2 harmadrendű jutalommal; könyvvel 5, kitüntető lappal 10 és mellékdíjjal 4.
— 12 —
A IV. csoport, ruhászati iparban 2 első-, 3 másod- és 5 harmadrendű jutalommal; 2 mellékdíjjal; könyvvel 6, kitüntető- és dicsérő lappal 12.
Az V. csoport, vegyes iparban 1 első-, 1 másod- és 3 harmadrendű jutalommal; 1 mellékdíjjal; könyvvel 4, kitüntető- és dicsérő lappal 6.
Szorgalma és jó magaviseleteért 1 harmadrendű jutalommal; 5 mellékdíjjal; könyvvel 1, dicsérő lappal 7.
A szakrajz- és munkakiállitás is junius 19-én délután kevéssel két óra után csekélyszámu vendég jelenlétében tartatott meg; mely alkalomból az intézet igazgatója a következő rövid beszédet intézte a jelen-levőkhez:
Mélyen tisztelt vendégek!
A magas kormány nemes törekvésének kifolyása az iparos tanulók mai munkakiállitása, melynek hivatása serkenteni a munkára, a munkában ügyességre és önérzetre is, mert a munkához a népet leginkább az önérzet ébresztésével lehet vezetni; hisz minden munka az emberi önérzet és törekvésnek kifolyása.
A tanitó-testület a magas kormány e nemes intencióját ez évben is megvalósítani törekedett, midőn a tanulókat a munkakiállitáson való részvételre buzdítani nem szűnt meg.
A kiállítás sikerét fokozta, s mondhatni biztosította az, hogy helyi pénzintézeteink, ipartestületünk és egyes polgáraink — a tanulók munkadijazására — egy tekintélyes összeget voltak szívesek adományozni, kiknek ez alkalommal a tanulók nevében is hálás köszönetemet nyilvánítani kedves kötelességemnek ismerem.
Ezek után kérem a nagyérdemű közönséget, hogy e kiállítás megbirálásánál a szeretet vezérelje; meg lehetnek győződve, hogy elísmerésök csak buzditólag fog hatni a tanulók munkásságára. — Kérem a tek. elnök urat, a kiállítást t megnyitottnak nyilvánítani.
A kiállítás költségeinek fedezetét képezték a jutalmazásokhoz kibo-csájtott gyüjtőiveken befolyt következő adományok: A „Zalamegyei gazdasági takarékpénztár" részvénytársaságtól 20 korona, az „Első magyar általános biztosító társaság" nagykanizsai főügynökségétől 10 korona, a „Délzalai takarékpénztár" részvénytársaságtól 20 korona, a „Nagykanizsai takarékpénztár" részvénytársaságtól 20 korona, az ipartestülettől 20 kor., Grünhut Henrik 6 korona, Hirschel Ede és Fischel Lajos 4—4 korona, Tóth István, Schwarz és Tauber, Saller Lajos, Dr. P. Alajos, Miltényi Sándor, Keller Ignátz, Kohn Lajos és Weisz L. és F.-től 2—2 korona.
A kiállítás költségei a szükséges nyomtatványok költségeivel együtt 1 korona, a tanonczok jutalmazására fordíttatott 119 korona, összesen 120 korona.
Az évzáró vizsgák junius 18-án este 7—9-ig az a) és b) előkészítő oszt. rajz, és az a) I. és a) II. oszt. közismeretekből. 19-én délután 2—7-ig a tanonczok szakrajz- és azok ipartárgyainak kiállítása. 20-án este 7—9-ig az a) I. és b) I. oszt. rajz, és b) II. és III. oszt. közismeretekből. 21-én este 7—9-ig az a) és b) II. és III. oszt. rajz, és az a) és b) előkészitő oszt. közismeretekből. 22-én este 7 —9-ig a b) I. oszt. közismeretekből. 29-én délután 2 órakor a polg. isk. rajztermében tartatott meg az értesítők és tanonczoknak oda itélt jutalmak kiosztása, mely alkalommal néhány tanuló jó magaviselete és szorgalmas iskolába járásáért megdicsértetett. A vizsgákon az iparfelügyelő bizottsági elnökön és több bizottsági tagon kívül az iparhatósági és ipartestületi kiküldött és szép számú vendég volt jelen.
Végül, a nagylelkű és nemesszivü adakozók fogadják ez uton is — az iparos tanonczok nevében — szép adományukért az ipariskolai felügyelő-bizottság és az igazgatóság forró köszönetét.
— 13 -
V.
A felügyelet.
Az ipariskolára a felügyeletet gyakorolja a nagykanizsai városi képviselő-testületből választott ipariskolai bizottság.
E bizottság tagjai:
Bún Samu
Goldhammer Károly
Grünhut Henrik, elnök
Hell János
Hoffmann Mór
Hlatkó János
Keller Ignátz, alelnök
Mesteri János
Miltényi Sándor, gondnok
Papp Miklós, a tantestület képviselője, jegyző
Dr. Rothschild Jakab
Saller Lajos
Szedlmayer László
Venczel Rezső, igazgató.
A vallásfelekeztek képviselői:
Hütter Lajos, evang. lelkész és hitoktató. Seregély Dezső, helv. lelkész és hitoktató. Barta Lajos, izr. hitoktató.
Véber Vincze, róin. kath. lelkész, v. helyettes plébános.
VI.
Tantestület.
Erdősi Bálint, népiskolai tanitó és tantestületi jegyző.
Kováts Miklós, népiskolai tanitó.
Lisztner József, népiskolai tanitó.
Orbán István, népiskolai tanitó.
Papp Miklós, polgári iskolára képesitett rajztanító.
Poredus Antal, népiskolai tanitó.
Schulcz Károly, polgári iskolára képesitett rajztanító.
Venczel Rezső, népiskolai tanitó és igazgató.
Vlasits József, népiskolai tanitó.
VII.
Tanterv és tananyag.
A tanterv és tananyag a miniszteri szervezet értelmében a következő volt:
1. Az előkészítő két osztályban: irás, olvasás, számvetés heti 4-, és rajz heti 2 órában.
2. A két első-, 2 második- és harmadik osztályban:
a) Olvasás, fogalmazás és az azzal kapcsolatos tárgyak, heti 2
órában.
b) Számtan, heti 2 órában.
c) Szabadkézi- és mértani rajz, heti 2 órában.
d) Szakrajz; vas- és faiparból, heti G óra.
Összesen minden egyes osztálynak külön-külön heti 0 órában.
VIII.
Elvégzett tananyag.
Előkészítő
a) osztályban tanitotta: Lisztner József és
b) osztályban tanitotta: Orbán István.
Olvasás, irás, fogalmazás. Heli 2—2 óra.
Az írott és nyomtatott betűk ismertetése; az irás és olvasás gyakorlása, fogalmazási gyakorlatok: az olvasmány vagy rövid elbeszélése után. Martonfy-Trajtler I. k.
Számtan. Heti 2—2 óra.
A számjegyek helyesírása és értékük ismertetése; fejszámolás fokozatosan 100-ig; a négy alapmivelet egész számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése.
A szabadkézi rajzot tanitotta mindkét osztályban Schulcz Károly. Heti 2—2 óra.
A tanulók 1 cnx., 2 cm. és később 8 cm.-es ponthálózatu füzetekbe, fokozatosan haladva, egyszerű egyenes vonalú idomokat rajzoltak. Az első félévben szabadkézzel, a második félévben vonalzóval.
- 15 -
Első
a) osztályban tanitotta: Venczel Rezső és
b) osztályban tanitotta: Kováts Miklós.
Olvasás és fogalmazás. Heti 2—2 óra.
Értelmes és kellően hangsúlyozóit olvasás és az olvasmányok alapján hasznos ismeretek közlése. Fogalmazási gyakorlatokul másolások; egyszerű és bővített mondat szerkesztések, diktálás után való irás. K. k. Martonfy-Trajtler I. k.
Számtan. Heti 2—2 óra.
A négy alaprnivelet egész számokkal és tizedes törtekkel, az iparos gyakorlatból vett példákon begyakorolva; a méterrendszer mértékeinek megismertetése.
Szabadkézi és mértani rajz, tanitotta mindkét osztályban Papp Miklós. Heti 2—2 óra.
Mértani rajz. Az egyenes vonalak összetétele és osztása által alkotott egyszerű idomok és csillag alakok szerkesztése. A köriv, kör s általában a hajlított vonalak alkalmazása sík diszitményeknél, különös tekintettel az ipar különböző ágaiban előforduló alapokra.
Szabadkézi rajz. A vonal és pont ismertetése, relativ fekvése, osztása. A szög. A kör. A szögek nemei, mérése és másolása. Három-, négy- és sokszögek nemei.
Második
a) osztályban tanitotta: Poredus Antal és Erdősi Bálint és a
b) osztályban tanitotta: Vlasits József.
Olvasás és fogalmazás. Heti 2—2 óra.
Olvastattak erkölcsképző történelmi, alkotmánytani, földrajzi, tér-mészét- és egészségtani olvasmányok a kellő magyarázat kíséretével. Fogalmazás és ügyiratokból: emlékezés és diktálás után való irás, levél, számla, nyugtatvány, bizonyítvány, hirdetmény és kötelezvény. K. k. Martonfy-Trajtler II. k.
Számtan. Heti 2—2 óra.
Egyszerű és összetett hármasszabály különféle alkalmazásban; arányos osztás és kamatszámítás. Költségvetés.
Szabadkézi- és mértani rajz, tanitotta mindkét osztályban Schulcz Károly. Heti 2—2 óra.
Szabadkézi rajz. Stylizált levél idomok, a görög, arab és renaissance stylfajból egyes jellemző alakok és síkdiszitmények.
Mértan és mértani rajz. Az egyenes és sík térbeli helyzete; lapszög ; testszög ; szögletes és gömbölyű testek ; a test hálója ; a test ábrázolása egy sikon.
Harmadik
osztályban tanitotta: Poredus Antal és Erdősi Bálint.
Olvasás és fogalmazás. Heti 2 óra.
Olvastattak erkölcsképző, természettani, vegytani és nemzetgazdaságiam olvasmányok; tartalmuk magyarázatával és begyakorlásával. Ügyiratokból: Különféle beadványok, kérvények és jelentések az iparügy köréből. K. k. Martonfy-Trajtler III. k.
Számtan Heti 2 óra.
Külföldi pénznemek ismertetése és átszámítása; költségvetés; kisebb-szerű műhelyben előforduló könyvelés.
Szabadkézi- és mértani rajz, tanitotta: Schulcz Károly.
Heti 3 óra.
Szabadkézi rajz; stylszerü síkdiszitmények másolása. Mértani rajz; az egyenes vonal, a lap és test területe két síkon. Különböző testek területei egyszerűbb helyzetben.
A szak rajzot az I., II. és III. osztályban tanitotta: Papp Miklós.
Heti 6 óra.
A szakrajz tananyaga kezdők részére: addig, míg a tanuló a rajzeszközökkel való bánásmódot kellően elsajátítja, jó minták másolása, azután a meglévő mintának méret szerinti nagyítása; a műhelyi rajzok czélja és készitési módja. Ipari tárgyak főalakjainak vagy egyes motívumainak alkalmazása más hasonló rendeltetésű, de méreteiben és arányaiban másként-másként alkotandó tárgyra. Vázlatrajz után a tervezet teljes elkészítése.
17
IX. Órarend.
1 Papp Miklós Schulcz Károly Lisztner József Orbán István Papp Miklós Schulcz Károly Poredus Antal Lisztner József Schulcz Károly Schulcz Károly Schulcz Károly
Tanító Erdősi Bálint Kováts Miklós Papp Miklós Poredus Antal Venczel Rezső Vlasits József Vlasits József Kováts Miklós Orbán István Erdősi Bálint Venczel Rezső
- ES3 *C? u \'5 CS N s: • osztálynak szabadkézi- és mértani rajz [. osztálynak szabadkézi- és mértani rajz *
A tantárgy megnevezése akrajz, vasmunkásoknak II. és III. osztálynak szabadkézi- és mé: előkészitő osztálynak közismeretek előkészítő osztálynak közismeretek akrajz, kőmives és famunkásoknak előkészitő osztálynak szabadkézi rajz . osztálynak közismeretek [. osztálynak közismeretek , osztálynak közismeretek osztálynak szabadkézi- és mértani raj . osztálynak közismeretek lőkészitő osztálynak közismeretek , osztálynak szabadkézi- és mértani ra osztálynak közismeretek [. osztálynak közismeretek 4) <U 1H <x> s \'5 o M CS c > —> t-J tfi o M OJ 0) t-, 0) ifi ■o M cS £ -cS Cfi o lőkészitő osztálynak közismeretek osztálynak közismeretek osztálynak közismeretek
1—i <—< l-H 1 O) i— i—11 l-H l-H 4) P-M i—< i—
Cß \'cs"é?,Q Cß \'"cS\'3~"cS"cS ^STÄ Ä Ä K \'cTSS\'
■o 1 1 1 1 1 1 1 1 ! 1 1 1 1 1 1 i 1 1 1 1 1 !
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 05jí00sf®iKsiS\'ii>i>i>i>i>i>i>t>t>t>i>i>f. T—1 T-H
p. cS fc a CS c -es s2 tfi HJ CS -c > ffi Kedd » Szerda 1» í) Csütörtök * t J* 4) —H Oh
— 18 —
A tanulók névsora és osztályzata.
A) Előkészítő osztály.
A t a 11 11 1 ó Altalános Mulaszt.
oszt. napok cn
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása magaviselete i S E » tO összege igazolatlan | Megjegyzé
Andri János rk. Schaller Pál kőmives 2 3 33 13;
Antos Rezső Weiser József lakatos 2 3 7 3
Albrecht Elek ev. Fleiscbharker János borbély 3 4 32 17j
Brazsitz Mihály Horváth Gv. csizmadia 2 3 26 13
5 Benczik József Tóth Mihály kőmives 2 3 26 16
Beránek Károly Voukon Antal hentes 2 3 11 6
Benke József Grácz Antal kosaras 2 3 6 —
Bedő József Günzer N. asztalos 2 3 20 11
Gziczel József Reithofer J. csizmadia 2 3 5 —
10 Csizmesija István Iszák János csizmadia 2 3 17 13
Czigler László Geizl Viktor kőmives 2 3 34 14 félsz.
Danis Lajos Danis Kálmán czipész 2 3 ¡25 15
Dömötör Géza Németh Imre bognár 2 2 9 —
Dani Antal Krisztián L. kőmives 2 3 35 20
15 Feletár Mihály Fülöp Lipót asztalos 2 3 35 25;
Faics Lajos Schaller Lajos kőmives 2 2 12 7
Grutó Ferencz Müller József szabó 2 3 14 —
Horváth Mikó J. Szántó János kőmives 2 3 28 7
Herczeg József Perkó József szobafestő 2 3 14 —
20 Hajdú János Nagy Károly csizmadia 3 4 35 35
Hunyadi András Horváth József csizmadia 2 3 13 —
Haramia Vincze Kremmer P. csizmadia 2 3 18 —
Herczeg Mihály Steiner Fülöp czipész 2 3 14 —
Horváth István Geizl Viktor kőmives 2 3 42 32
25 ifj. Horváth Istv. Tóth Péter asztalos 2 3 16 8
Hizsák András Nováczki Imre csizmadia 2 3 4 —•
Hermán József Mersits Ede czipész 2 3 14 —
Ifcsics József Juch Pál kovács 1 2 — —
Kerber Lajos Keller Ignácz czipész 2 3 27 19
30 Kaltner Kálmán Steiner Fülöp czipész 2 3 24 —
Klarics István Zákonyi Lajos asztalos 2 3 3 —
Kiss Rádi Sándor Bárd Fülöp mészáros 2 3 21 —
Kek Venczel Voukon Antal hentes 2 3 10 —
Kálmán József Morandini Román kőmives 2 3 34 14
35 id. Kovács István Munkácsi J. kőmives 2 3 45 25
Kirchfeld Károly Vinczek József kőmives 2 3 27 17
Karafiát Vincze Szabó Károly köteles 2 3 — — félsz.
Knausz Zsiga Keller Mátyás czipész 2 3 5 —
Lanpetter Mihály Keller Ignácz czipész 2 3 35 21
40 Luft György Babics Antal czipész 2 3 61-
— 19 -
A t a n 11 1 ó Általános Mulaszt,
oszt. iiai OK C/3
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása © <D ffi > a előmenetele összege | igazolatlanj -<X> N §ft <x> \'52 O) s
Lukánecz László Perger Imre czipész 3 4 24 24
Luksa Mihály Magyar József csizmadia 2 3 21 12
Mák Károly Keller Ignácz czipész 2 3 22 8
Marai Sándor Weisz Zsigm. mészáros 2 2 19 12
45 Pilipár Zsiga Hilcz Lajos csizmadia . . félsz.
Prasinovics Mark Beierl Ferencz hentes . , félsz.
Rodek Károly Friedmann K. asztalos 2 3 25 14
Schneff György Munkácsi Gy. kőmives 2 3 40 23
Szalai Pál Németh Mihály csizmadia 2 3 24 15
50 Sásvári János Hell János czipész 2 3 2 —
Takács Gábor Taschner Felix köteles 2 3 13 9
Vidovics István Hilcz Lajos csizmadia 2 3 20 16
Mihovics István Nóvák János csizmadia 2 3 15 15
Veren István Geizl Viktor kó\'mives 1 2 3 —
55 Vinczek László Hofer Menyh. kőmives 2 3 21 12
Virágh József Sartory Oszk. czemeatgyáros 2 3 20 —
Vojkovics József Geizl Viktor kőmives 2 3 21 21
Zvonár István Topolics János csizmadia i 3 18 11
Zsoldos István Muzsikár V. asztalos 2 3 7
— 20 —
B) előkészítő osztály.
A t a n u 1 ó Altalános Mulaszt.
oszt. nap OK CQ
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása magaviselete előmenetele összege j c "ö N re | tc N 50 ŐS \'SS 03 S
Albrecht Aladár Brantin József asztalos n. j.
Átal József Háhn Sándor szabó 2 3 24 24
Balogh Lajos Háhn Sándor szabó 2 4 32 33
Baa Károly Széchenyi Istv. lakatos 3 2 3 3
5 Barbalics Pál Török Ferd. bádogos 2 3 28 28
Bedekovics János Polgár János csizmadia 3 3 — —
Bedő István Nagy István kőmives 2 3 11 9
Berecz Károly Morandini Román kőmives 1 4 13 13
Bogdán Béla Schaller Lajos kőmives 2 2 11 11
10 Borsits Ferencz Hoffer Gáspár kőmives — — — — n. j.
Czvibach Viktor izr. Stern Mór kefekötő 3 3 26 26
Cseh Lajos Grosz József pék 2 3 7 7
Gsizmasia József Turek Gyula csizmadia 2 4 34 34
Erdélyi György Szabó Károly Morandini Román köteles 2 3 14 14
15 Fatér János kőmives 1 3 28 28
Feletár Márton Horváth József csizmadia — — — félsz.
Funtek Ferencz Keszei Károly czipész 1 2 8 81
Freitics Rudolf Sántek Ferencz pék 2 4 13 7
Gáspár József Schaller Lajos kőmives 2 3 17 17
20 Gáspár- Ferencz Schaller Lajos kőmives 1 2 19 18
Gerócs József Sartory Oszk. czement munkás — — — — félsz.
Gerócs Sándor Hirschl Henrik borbély 2 3 26 26
Gödinek György Szatler Károly Turek Géza szobafestő 2 3 35 29
Haramia György csizmadia 1 4 7 7
25 Horváth Ferencz Szatler Károly szobafestő 1 4 44 29
Horváth István Török Ferencz czipész 2 3 14 9
Horváth Károly Samu József rézműves 2 4 38 36
Ifcsics István Bojtor Mihály kovács 1 3 6 6
Illés Ferencz Kohn Samu lakatos 1 3 13 13
30 Jámbor György Weiser József lakatos 1 2 12 12
Karafiát József Ring Pál kalapos 1 3 11 11
Kedmenecz József Szonnenschein Mór asztalos 2 3 18 18
Keszthelyi Károly Dancs Kálmán asztalos — — — - n. j.
Kovács Ferencz Schaller Lajos kőmives 2 3 29 28
35 Kovács István Meilinger János csizmadia 3 4 6 6
Kósa Géza Miltényi Sánd. czipész — — — — n. j.
Kosz Tamás Takács József csizmadia — — — — n. j.
Lantos István Lahnnsíg Gáspár szabó 2 3 14 14
Lencz Sándor Morandini Román kőmives 2 3 37 37
40 Mercz József Mihályi István pék 3 2 1917
Miháczi Pál Szabó József lakatos 1 2 11 11
Mikulán Tamás Újhelyi F. kocsigyártó — — — — félsz.
— 21 -
A t a 11 11 1 ó Altalános Mulaszt.
oszt. nap
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása ® V Ál tű > a Ü) a © ® S "© összege a cd "o N ji Megjegyzé
Molnár György Rada István kőmives 1 3 38 28
Molnár József Einspinncr Lajos szobafestő 1 4 17 17
45 Nagy István Morandini Román kőmives 2 3 16 6
Németh György Schaller Lajos kőmives 2 3 16 14
Német Károly Szabó József lakatos 2 3 — —
Niklesz Ferencz ev. Turek Gyula csizmadia 1 4 22 22
Orlovics János Halasi Ádám asztalos — — — —i n. j.
50 Pánovics György Széchenyi Istv. lakatos 1 2 9 9
Pávlicz József Nagy Antal csizmadia 1 3 23 23
Polai József Munkácsi J. kőmives 1 3 49 45
Pongrácz József Geizl Viktor kőmives 1 4 17 17
Pogorelecz József Klapper János szíjgyártó 2 3 33 33
55 Pint Imre Morandini Román kó\'műves 2 3 23 23
Ruszák Mihály Szij Dániel kovács 1 2 19 19 félsz.
Salamon Károly Schaller Lajos kőműves 1 2 26 26
Slavicsek István Dancs Kálmán asztalos 1 3 2 2
Subasa István Francsics Istv. czipész 2 2 9
60 Steiner János Keller Ignácz czipész 2 3 40 40
Szerbics József Blau M. Fiai géplakatos 1 3 19 141
Sziegler Nándor Doór István szabó 1 2 — -1
Tarr István Lühunság Gáspár szabó 1 1 6 3,
Tánczos János Horváth József kovács 1 3 10 10
65 Varga János Róth Lipót asztalos 2 3 6 4
ifj. Varga József Temlin István csizmadia 3 3 12 12
id. Varga József Török István kőmives 2 3 8 1
Vellák György Szatler Károly szobafestő\' 2 3 2414
Veisinger József Halvax Frigyes kalapos 2 4 6 5
70 Vugrinecz István Morandini Román kőmives 2 3 9 9
Vugrinecz György Schaller Lajos kőmives 2 2 6 6
Zarándok János Kolpek Vincze pék 2 3 14 14
A) I. osztály.
A t a 11 11 1 ó Általános oszt. Mulaszt, napok Ttl
d 2
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása ® »s rt ¡" 5 ® C ® a> S \'3 «o "cd összege J2 \'o n eO p. bo 4) \'3 D &
Auer Károly Bajnóczi Jenő Geiszl Viktor kőmives 2 4 54 36
Punger Márton csizmadia — — — — félsz.
Balázs János Ország Kálmán lakatos — — — — félsz.
Benkő József Morandini Román ács — — — — n. j.
5 Belső Pál Viola Kálmán czipész 1 1 8 8
Czetthofer lgnácz Friedrich M. csizmadia 2 4 43 37
Cseh István. Philipp Lipót asztalos 2 4 25 18
Dolencsits Rókusz Salli Kálmánné bábsütő 2 3 36.36
Ferk Imre Ferk Mártonné csizmadia 2 4 58 58
10 Fehér Károly Tóth József kovács 2 3 25 25
Franczia Gyula Torma József asztalos 2 2 25!25
Fillér Lajos Horváth F. szabó 1 2 3 3
Gáspár János Tóth Mihály kőmives 2 3 54 54
Gibsz Oszkár izr. Fischel Fülöp betűszedő — — — — k. m.
15 Gór György Kohn Samu • lakatos 1 2 27 27
Grábrovits András Lórai Károly csizmadia — — — — m. h.
Hoziják András Dants Kálmán asztalos 2 3 45 45
Horváth Lajos Grácz Antal kosárfonó 2 4 11 9
Horváth István Stern Mór kefekötő 2 2 31 24
20 Horváth György Tóth István csizmadia 2 4 40 40
Iván István Tancsai József csizmadia 2 3 28 25
Kőbán Ferencz Miltényi S. czipész 2 3 22 22
Kollár Elek Rosenfeld S. .czipész 3 3 61 61
Kováts György Kováts György csizmadia 1 2 2 —
25 Kováts András Kasznár M. czipész — — — — k. m.
Kocsis Ferencz Neufeld S. czipész 1 1 3 —
Kecskés György Ábrahám J. asztalos 2 3 29 29
Kiss Kálmán Mittermaierné czipész 3 4 44 44
Kirchenknopf János Horváth Józset csizmadia 2 3 18 18
30 Kupó József Steiner Fülöp czipész 2 2 26 18 félsz.
Klárits Mihály Púpp László czipész — — — —
Krausz Félix Tóth József csizmadia 2 2 23 12
Lantos Gyula Babics Antal czipész 2 2 19 19
Matalics József Fischer J.-né czipész 2 4 22 19
35 Marton István Brántin József asztalos i 3 28 28
Magyar Lajos Magyar F. csizmadia 3 4 35 35
Mántsek István Tóth Mihály kőmives 3 4 62 38
Maier József id. Takáts J. czipész 1 2 6 4
Molnár Béla Munkácsi N. borbély 3 3 33 21
40 Molnár Sándor Fehér Pál szabó 2 2 6 6
Nagy Gáspár Tancsits J. asztalos 3 3 22 22
Németh Antal Sobár György kefekötő 2 3 7 7
_ 23 -
A t 11 11 11 1 ó Általános Mulaszt.
oszt. nap OK («
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása V ¡«.2 rt > a © C <r> 0) a« =o ■*J összege igazolatlan M >> bfi 0) \'s2 03 a
Németh István Topolits János csizmadia 2 4 55 55
Nyitrai Kálmán izr. Kraut Samu pék 2 4 22 11;
45 Oszwáld Antal Szélig Antal szíjgyártó 1 1 22 14 20
Olasz Károly Schless Antal könyvkötő 2 2 20
Pápai Ferencz Keller Mátyás czipész 2 3 5 5
Perger Zsigmond Perger Imre czipész 3 4 32 32
Perendi József Huszár Antal lakatos 2 3 60 60
50 Péntek Vendel Heduska János pék 2 3 33 30
Posta Ignácz Kaufmann F. asztalos 2 4 33 12
Pulai Ferencz Hlatkó János szabó 3 4 20 20
Rebricza József Seiler Gottfried czipész kéménysepiS 2 3 16 16
Rathmann Ferencz Ratlimaun Menyhért 2 3 18 18
55 Ritecz Dávid Huszár Antal lakatos 2 4 30 30
Rózsa Ernő Pnsofszki Sándor borbély 2 3 11 7
Sándor Mihály Weiser József lakatos — — — — félsz.
Simon Bálint Pfeifer Jakab czipész 2 4 3 3
Sidó Imre helv. Buksz Ignácz borbély 2 2 15 7
60 Stocker Rezső Szabó József lakatos 3 4 52 35
Spachi Rezső Spachi Gy.-né bábsütő — — — — félsz.
Scheiber János Feletári Károly kovács 2 2 2020
Sziládi Rókusz Csillag Károly asztalos 2 3 12 12
Tánczos Lajos Schweiczer József borbély 2 2 2626
65 Tersztenyák József Slujtner József csizmadia 2 4 49 49
id. Tóth Károly Horváth Károly szíjgyártó 2 3 27 20
Tóth Kálmán Ország Kálmán lakatos 2 3 8 8
Trojkó István Móger Ignácz szabó 2 4 10 5
Újvári Ferencz Szabó József lakatos 2 3 13 13
70 Vécsei Kálmán Turek Géza csizmadia — — — — félsz.
Virág Antal Rabbinek S. lakatos 2 4 31 31
Vollár Tamás ifj. Takáts J. csizmadia 2 4 19 19
Volker Dániel ev. Kohn Samu lakatos 2 3 10 10
Vörös Tamás Hernyevits Bertalan czipész 2 3 15 10
75 Vlasits József Kováts Imre szabó 2 2 1 —
Zsidi János Mantuano J. kéményseprő — — — — félsz.
Zsizsek István Csillag Béla borbély 2 2 13 13
— 24 —
B) első osztály.
A t n 11 u 1 ó Általános oszt. Mulaszt, napok Cfl
a Hl) ■
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása o ® S-E ea > a előmenetele összege igazolatla >> SB V SS 33 SS
Andri Gábor Hoffer Gáspár kőmives k. m.
Baa János Weiser József géplakatos 2 3 12 12
Baa József Hild Ferencz kőfaragó — — — - félsz.
Barbarics Károly Török Ferd. bádogos 2 4 21 16
5 Bedekovics József Bedekovics István csizmadia 2 3 23 23
Beznicza István Szécsenyi Istv. lakatos 2 3 23 23
Berdó János Szántó János kőmives 2 3 14 13
Biczó János ev. Weiser József géplakatos —• — — —I k. m.
Bognár György Weiser József géplakatos 1 2 19 17
10 Császár Péter Bárd Fülöp mészáros 2 4 25 25
Csizmadia István Csillagh Béla fodrász 1 3 16 15
Csizmesia János Varga György csizmadia 1 3 12 12,
Fischer Albert izr. Brüll Sándor lakatos 2 3 16 16
Haba József Wetzer Kanatus asztalos 1 2 17 17
15 Harsay József Hiczlberger György fodrász 1 2 29 29
Haspel Aladár Muzikár Vincze asztalos 2 3 2323
Horváth Ferencz Schável János lakatos 2 4 45 45
Horváth György Slojtner József csizmadia 2 4 29 29
Horváth Lajos Zsilovecz János szabó — — — -1 félsz.
20 Hráscsenecz János Varga Imre csizmadia 1 3 7 7I
Herjávecz László Stokker F. asztalos 1 3 8 8
Illés Lajos Vajdits József betűszedő 2 4 46 46
Iváncsics Kázmér Sehlezinger Adolf fodrász — — — — félsz.
Kanász Lajos Beierl Ferencz hentes — — — — k. m.
25 Karafiát Zsigmond Schless Antal könyvkötő 2 4 27 27
Kállay József Pusovszky S. fodrász 2 3 15 15
Kállovics József Szántó János kőmives 2 4 28 27
Kolongya János Török István kőmives — — — — k. m.
Konécsni István Huszár Adolf lakatos 1 4 9 9
30 Kocsis Vincze Bergl Arnold czipész 1 2 11 10
Kovács Ferencz Geizl Viktor kőmives 2 4 31 31
Kollarics János Guttag József könyvkötő — — — — félsz.
Kuttner Samu izr. Mersics Ede czipész 2 4 31 31
Kulcs József Nóvák Frigyes asztalos 2 4 23 23
35 Kúrián György Doór István szabó 1 4 5 5
Kluger Miksa izr. Rosenberg M. czipész 1 2 22 22
Krucsay József Tóth Mihály kőmives — — — — k. m.
Larer József Németh János bognár — — — — k. m.
Leidl Lajos Leidl István czipész 2 4 29 29
40 Magyar Lajos Bódis János czipész 2 4 25 17
Magori György Vajdits József nyomdász — — — k. m.
Markó József Pollák József műszövő 2 4 34 33
— 25 -
A 1 :i 11 11 1 ó Általános oszt. Mulaszt, napok Megjegyzés
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása magaviselete előmene- j tele összege igazolatlan |
Máté János Sallér Lajos kőmives 2 3 31 31
Matalícs Imre Szternák F. csizmadia 2 3 50 50
45 Mazzag István Németh Mihály csizmadia 2 4 50 50
Minázsik Ödön Vokon Antal hentes — — — — félsz.
Németh Antal Szabó József lakatos — — — — k. m.
Németh József Szabó József lakatos 2 4 44 44
Nemesics Mihály Rosenthal G. pék — — — — k. m.
50 Orbán János Szécsényi Istv. lakatos 2 4 24 24-
Oszterman János Polin Péter kéményseprő 2 4 30 30
Pápay János Tóth György asztalos 2 3 49 49
Petőfi István Keller Mátyás czipész 1 2 14 14
Pető János Huszár Adolf lakatos 1 4 3 3
55 Paradicsom József Paradicsom J. hentes 1 2 7 7
Puska János Hermann J. csizmadia 2 4 22 22
Pintér János Nagy Károly csizmadia 1 4 3 3
Ródi Pál Tóth József kocsifényezö 2 3 33 33
Sántha János Sallér Pál kőmives 1 2 8 6
G0 Salamon István Szulig Antal szíjgyártó 1 4 40 40
Schnekkel Gyula Tivolt János pinczér 2 4 13 11
Stefics Mihály Gsányi István csizmadia — — — — félsz.
Stefics István Mátyás István csizmadia 2 4 29 29
Steifer János Németh F. csizmadia — — — k. m.
65 Stokker József Geizl Viktor kőmives 1 4 5 4
Szabó József Szabó József lakatos — — — — félsz.
Szakos István Rathmann Menyhért kéményseprő 1 3 7 3
Szattler Oszkár izr. Szattler Károly szobafestő 2 4 11 9
Szekeres József Mátyás István csizmadia 2 4 30 30
70 Tomasics István Bedekovics István csizmadia 3 4 ¡21 21
Tóth János Fabik Tivadar kertész 2 3 27 27
Tóth József Miltényi S. czipész 2 3 53 53
id. Tóth Károly Tóth József kovács 1 2 24 24
ifj. Tóth Károly Tóth József kovács — — — — n. j.
Tiszay István Schável János lakatos 2 3 21 21
75 Varga Vid Zsilovecz János szabó 2 4 15 13
Váner János Tersztenyák Bódog kőfaragó 3 4 25 25
Vugrinecz Károly Tóth Mihály kőmives — — — — félsz.
Weinovics Rudolf Weiser József géplakatos 2 4 12 12
- 26 -
AJ II. osztály.
Altalá- Miilo C7t
V t íi 11 11 1 ó nos
oszt. napúk •j.
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása JH A w (Ű > a © a © © összege igazolatlan j o N i*. H 0) <u SS
Báa György Miltényi Sánd. czipész félsz.
Bartos Ignácz Roszhon János kárpitos 1 2 26 12
Csikós Géza Csikós Sándor lakatos — — — — félsz.
Csonkás Pál Dancs Kálmán asztalos 2 3 25 23
5 Dervalits János Doór István szabó 2 3 20 13
Dreisziger Samu izr. Friedmann Károly képfaragó 2 3 24 20
Egyed Enok Weiser József géplakatos 1 ® ** 10 —
Engel Gusztáv izr. Weiss Henrik szabó 2 4 29 23
Fried Jenő izr. Kohn Samu lakatos 2 3 9 4
10 Gáspár János Szántó János kőműves 2 4 44 40
Gászler Kálmán Baán János szíjgyártó — — — — félsz.
Gártner Árpád Csillag Béla borbély — — — — félsz.
Goldstein Samu izr. Weiss Jakab kárpitos 1 2 30 20
Gottreich Antal izr. Müller József szabó 1 3 1510
15 Gomhert György Wajdits József betűszedő 2 4 44 44
Günzer Benő, izr. Günzer Sánd. asztalos 1 2 19 7
Hahn Adolf izr. Fischel Fülöp betűszedő 1 428 19
Heizler Ödön izr. Hiczlbergcr György borbély — — — félsz.
Héritz Dezső ág. ev. Sorley Zsigm. szabó 1 315 10
20 Herskovits Károly Andels Fer. szabó 3 3 13 8
Horváth József Zelenák Antal kőműves — — — félsz.
Jancsecz Imre Pupp Lászlóné czipész 1 2 16 —
Kohn Oszkár izr. Kohn Samu lakatos 1 3 1 —
Kálai Gyula Blau Lajos géplakatos 1 3 23 9
25 Kintli Lajos Bogenrieder József pinczér 1 4 8 —
Knausz Ferencz Kumpert Antal szabó 1 4 25 25
Löfler György Szabó József lakatos — — — — félsz.
Lukács József Fischel Fülöp betűszedő — — — — félsz.
Meglics Félix Weiszberger Zsigmond kőfaragó 2 2 17 8
30 Nagy Fer. ág. ev. Huszár Antal lakatos 2 4 30 27
Pávelkovics Jenő Sörlei Zsigm. szabó 2 2 3 —
Reinberger Béla Weiser József vasöntő 3 4 43 43
Ross Ferencz Weiser József vasesztergályos 2 2 13 2
Sárkány Gyula Friedmann Károly képfaragó 1 3 9 —
35 Szabó István Focht Jakab borbély 1 4 4 4
Szakos Antal Lackenbaclier Ádám mészáros 3 4 38 38
Szalay Sándor Friedmann Károly asztalos 1 2 21 9 é
Szatay Zsigmond Tóth Lajos borbély 1 4 55 50
Szép Ferencz Ring Pál kalapos 1 3 6 —
40 Szmolek István Táncsics Ign. asztalos 2 4 24 17
Szundra Ferencz Hahn Sándor szabó — — — — félsz.
Tausz Gyula Rosenfeld Samuné czipész — — 89 89 n. j.
- 27 -
A t a 11 11 1 ó Altalános oszt. Mulaszt, papok 01
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása magaviselete előmenetele összege igazolatlan Megjegyzé
Tomaschek Ferencz Torma Pál 45 Török György Török Lajos Vajda János Vampl Imre Varga Ferencz 50 Weisz Sándor izr. Velecz Ede Verhovetz János Visznovics Mihály Vogel Lajos 55 Zapletál Simon izr. Kumpert Ant. Torma Lajos Tass Simon őzt. Fiálovits Lajosné Gottlieb Vilm. Pimeizl Henrik Hell János Hirschl Henrik Neufeld Salam. Weiser József Török Ferencz Hlatkó János Zapletál Ignácz szabó asztalos borbély kárpitos szobafestő czipész czipész borbély czipész géplakatos czipész szabó borbély 2 2 1 1 1 1 1 2 1 1 3 1 4 4 2 1 3 4 4 4 2 4 4 2 81 21 19 11 18 19 30 18 20 14 2 8 81 18 6 3 18 9 30 12 10 5 félsz.
— 28 —

B) II. osztály.
A t a 11 u 1 ó Altalános oszt. Mulaszt, napok w
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása © V A"© a > E ¿> a 0) <u S 15 "3 | összege í igazolatlan | Megjegyzé
Bálint János Horváth Gy. cserépfedő 1 4
Boros György Brantin J. asztalos 2 3 15 9
Bedő János Tóth György képfaragó 1 2 3 —
Gsanáky János Nováczki Imre csizmadia 1 2 — —\' félsz.
5 Dávidovics Antal Moraadini Román épitő 2 4 14 10
Darázs Ferencz Geisl Viktor épitő 1 3 15 —
Domina István Ország Kálmán lakatos 1 3 14 8
Dominics Mátyás Magyar József csizmadia 1 4 5 2
Felletár Mihály Muzikár V. asztalos 1 3 — 1 —
10 Fundák Renus Varga János csizmadia 1 4 7 5
Füles János Farkas Viktor csizmadia 2 4 14 6
Gráf Károly Weiser József lakatos 2 2 15 —■
Gudlin György Tóth Mihály ács 1 3 29 4
ifj. Horváth József Rada István kőmives 1 — — — félsz.
15 Hodics György Heckeitefger Lajos asztalos 1 4 41 29
id. Horváth József Szántó János kőmives 1 3 — —
Keszei Lajos Keszler L.-né bádogos 1 4 1910
Knausz Gyula Tóth József kovács — — — — n. j.
Kovács János Táncsics Ign. asztalos 1 4 27110
20 Kovács Pál Tausz lgnácz czipész 2 4 26 15
Kedmenecz György Tóth György asztalos 1 3 10 —
Lendli János ifj. Sobár Gy. kefekötő 1 3 22 7
Kostyák József Vokán Antal hentes 1 3 13 -
Lihner József Miltényi Sánd. czipész 2 4 14 6
25 Marics István Bakonyi Gy. csizmadia 1 3 — —
ifj. Meskó István Sartori Oszkár czemcntöntö 1 4 13 8
id. Meskó István Hlatkó János szabó 1 2 — —
Medvár Lénárd Takács József csizmadia — — — — félsz.
Miszer Ferencz őzt. Sachi Győrpyné bábos 1 3 — —
30 Márton Adolf Horváth József csizmadia 1 3 —r —
Mersics Lajos Müller József szabó 1 3 9 —,
Molnár István Sável János lakatos 2 3 17 4
Mátyás Lajos Morandini Román épitő 1 3 7 —
Puhán István Gondos Márk nyomdász 1 2 7 —
35 Pászti Lajos Hernyevics Bertalan czipész 1 4 — —
Paulin János Kafmaon Ferencz asztalos — — — — n. j.
Pecsics István Saller Lajos épitő 3 4 — —
Ruszák Ferencz Róth Lipót asztalos 1 3 9 —
Mester László Babics Antal czipész 1 3 5 —
40 Kollarics István Saller Lajos épitő 2 4 8 —
Savel Dezső Tóth Lajos borbély 1 4 2 —
Simon József Sörlei Zsigm. szabó 1 3 — —
— 29 -
A t 11 11 11 1 ó Általános oszt. Mulaszt, napok Cfi
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása e e AS Sj-g te > a © a U "© B 5F s; i Ui lO ES eö J6 "o N cd N bt) D \'53 <v s
Simon József Simon Miklós 45 Sifter Aladár Semrán Lipót Sternát József Szeder József Szlavicsek Mihály 50 Szobolics Antal Tuboly János Vadász István Vucsenik János Vukics Lajos 55 Pollák Ignácz Tornán Béla Vincze Gyula Veisz Tivadar Weiser József Keszler L.-né Huszár Antal Weiser József Sternát Fer. Heisler Gyula Bakos József Szűcs József Saller Lajos Munkácsy J. Réhn István Vukics Andr. Günczer Sánd. Kaufmann Mór Hiczlberger György Hell János lakatos bádogos lakatos lakatos csizmadia borbély csizmadia csizmadia épitő épitő csizmadia csizmadia asztalos szabó borbély czipész 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 4 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 5 14 11 15 9 10 14 17 12 félsz. félsz, félsz, n. j.
- 30 -
III. osztály.
A t a 11 11 I ő Általános oszt. Mulaszt, napok \'jí
neve és hitvallása gazdájának neve foglalkozása ® e S m g"? a O) a a> o S o -«-\' összege igazolatlan SB 35 \'3 <D s
Antmann Fer. ev. Kohn Samu lakatos 3 2 csak rajz
Ábrahám Rezső Fehér és Hirschl szabó 1 2 24 —
Bartos Gyula Fischel Fülöp betűszedő 1 1 10 10
Bendekovics Ernő Fehér Pál szabó — — — — félsz.
5 Csonka János Szabó József lakatos — — — — félsz.
Fuksics Ignátz Fleischbacker József borbély — — -- — n. j.
Frankó Ferencz Wajdits József betűszedő 1 3 48 48
Goldfinger József Perkó Péter szobafestő 1 2 25 25
Granatér Emil Kumpert Ant. szabó — — — : n. j.
10 Hajdú Ignátz Brüll Sándor lakatos 1 3 21 21
Horváth István Szécsenyi Istv. lakatos 3 4 46 46
Hofmann Alad. izr. Fischel Fülöp betűszedő 1 1 16 16
Horváth György Iszák János csizmadia — — — félsz.
Horváth Ferencz Torma Lajos asztalos 1 2 29 29
15 Hedli József Huszár Antal lakatos 1 2 1010
Horváth Gergely Bognár István kályhás 3 3 23 23 félsz.
Horváth Vincze Borsos Lajos bábsütő — — — —
Hütter János ev. Jack Frigyes órás 2 3 47 47
Káldi Pál izr. Fialovics Lajos kárpitos 3 3 22 22
20 Kollárics Gusztáv Kumpert Antal szabó 3 4 63 63 félsz.
Laczó Vendel Iszák Ferencz csizmadia — — — —
Liditt Samu izr. Fischl Fülöp betűszedő — — — — félsz.
Mátyás József Gottlieb Vilm. szobafestő — — — — félsz.
Németh József Saller Lajos kőműves — — — — n. j.
25 Predl Róbert Szabó József lakatos 3 4 40 40
Patty Ignátz Huszár Antal lakatos 2 2 — — csak rajz telsz.
Ruprecht Ignátz Weiser József lakatos — — — —
Szmodics György Sindlberger Mihály kovács — — — — félsz.
Szremecz József Bódis János czipész — — — — félsz.
30 Vernigg Béla Weiser József lakatos 3 4 95 95 későn ir.
Zalai Károly Fischel Fülöp betűszedő —
31
XI.
Statisztikai kimutatás
a tanonczok létszáma, kora, vallása, nemzetisége, születés-helye és mulasztások szerint.
U9S9ZSSQ 1 O G-l co © OS m 00 1382 OS -rf o tD m oo c-— G-l CO in si t>
UB[1«[OZ\'E3I lO c--lO G-l G-l OS 1167 1343 t> m o T-H o Sl o Sl in
e N ■HOZUâl LO in OS sq OS o OS CO 00 c-Sq 00 co t- OS o Sl
<S 3 JOdBU IS>qlUB"( XuiBq 1126 1013 1859 Sl 00 co 1049 in oo L— sq co m sq
E 9[nnBi iuçq in OS O co t-T m m 00 m co OS T-H
TÏJZQn 9]nuBi Xireq OS líí Sl c^ r-tr- os m m 00 m T-H co co
cS uasazssQ CS m G-l r- l> OS m m oo in co co
P-J CO i3çzsjo|n>) lO G-l • T-H oo
M laXâaui SÏUI «o T—t T—1 eo HM co T-H OS to sq 00
Sö •a I3Áo3mB[BZ OS CS S-l o t-G-l o S-l G-l co T-H Sl c^
oo resziuBi] SÍ co 50 sq «¡e CO Sí S-l m Sl T-H
a U9S9ZSSQ os in G-l c^ c-» OS m m 00 in co co
"5 « qsASa in S-l — 00
! 4-» 1 :o pU9A — — • Sl
0) IBAJOq m t> co t-H Sl t^
^ *o CS 19U19U — —\' ■rí TH OS
=3 « « JB,ÍSBUI OS co tO m 00 m OS o ÍD co "<J< 00 Sl os co co
CO » 1*4 (ff c \'L. U9S9ZSSQ OS Ln Sl C-« o» r^ OS m m 00 in co co
:e tn ujipiiJZi T-H Sí sq co co Sl
l_ s 0) « QJ \'J9J -)S03B CO G-l M- • - co o
«r 0) •J9J -A|9q ®q Sl
- •q}B!( -IUOJ OS m 00 o CO L-- r- S* m m m sq ZO OS co
U9S9ZSSQ OS m sq c^ OS c^ m in oc m co T-H co
[OPJ U9A9 QJ o Sl m ÍO SO o m t-H sq os OS Sl
C5 - S9A9 ÇJ — gj CO co Sl co 00 m T-H Sl co
t[Oá uggai Ag <x> m 00 o 00 ÍO 00 50 5D m o sq 00 C-H co
. . T-H . . . . -M
11020AÇ1I3 AQea ipejeui|)| T—t G<l • • co
•ZSJ3J UaqZQ^AJJ CO CM OS OS íO OS
110JBJ19Q OS m sq c- C-H t> OS C-H in m oo m co co
XIÇ^ZSQ A) előkészítő m < MM CQ < m M HM c o> m 0) N m tfi ■o
- 32 -

w > tó > 3 >
K—1 _ HH _ SL 0 ® N i-t*
o (n í/i • cr re-tn
tt> Cfi CD 3 Os ><
tf- K-k o ül GO Oi oi Asztalos
ba K-k • Acs
tf* K- bS • Bábsütő
• K. K- K—k i— Bádogos
K-k • CO bS Betűszedő
bS . K-k • K-k Bognár
L-S k-k K-k co -J CO ül - Borbély
K-k K-k * • Cserepes
OT co K-k Ül 00 ül Ü> b® Czipész
C5 bS K-k K-k • K-k bS K-k co Csizmadia
• K-k • co co Hentes
05 K-* • K— K-k Czementöntő
CO • bS Kalapos
_ K-k ...... Kályhás
K^- CO Kárpitos
K-k Kertész
K-k bS K-k Kefekötő
tf* b© L-S • Kéményseprő
bS bö Képfaragó
bs • . • K-k 1-» Kocsigyártó
5O K-k K-k K-k bS co K-k Kovács
bS K- K—k Kosárfonó
03 • K-k bO Kőfaragó
tn «3 K^ O bS KA co «5 Kőműves
CO • bS K-k Könyvkötő
co • K-k bS Kötélverő
Ül oi o K-k O GO K-k Lakatos
►e- K-k K- bS Mészáros
K-k • « • K-k • • Mttszövő
k-k ... K-k • * Nyomdász
K-k Órás
• K-k b9 • Pék
bS _ _k • Pinczér
K-. .....— Bézmüves
co © bS OS Szabó
K-k • 4 • K-k • * • Szűcs
oo K-k K-k K-k Szobafestő
m • K-k K-k L-S k-k • Szíjgyártó
co • K^ bS Vasesztergályos
K-t. * • t—k • • • • Vasöntö
>f>-co l l l l l l | Összesen

o oq
í>
- GC
* rt-
0 £3 N cj;
P- ¡30
01 -<
9>
X
N
3
a>-
N <
CD
í
33
XIII. Munkakiállitás.
-M —: —: —; —: —:.—; -s — — — — —\' — — ~ ~ —
0 ■w ni 4-J N ■rt ■ST ¿A n 3 g-jijíjíjiji\'a E*E* > M Ö .\' . * t\' tl e\' P P P tl J<J£ M MM M M 13 " O könyv kor. d. 1 •d o könyv kor. k. kor. d. kor. k. > ^ ^ T3 T3 ji H3 tj 1111oSSSfeS
ti £ e «0 co co S* CO —< CO eq T-I —i ©»
« "3 o S jó magaviseleteért I MIMIM dics. 1. 1 1 1 "3 M n 1 II II 1 1 1 II II II 1
kiállított munkája kézi-satu nadrág és mellény díszmunka disz. yánk. s zong. szék czipő és felsőrész szekrénybetét reszelő sikatyu fonott kalács oszlop disz kocsi kerék cső-prés czipő ékszertartó szék 1 szakrajz vető-kapa szakrajz zakó kabát díszmunka kefe képráma zsebóra pár csizma patkó pár férfi czipő asztalos munka pár czipő pár női czipő pár kis csizma

J3 ■o 1 HH H 1 1 "" | Hr< CO **
0) 0> c 03 >.
Weiser József Fehér Pál Fiscliel Fülöp Roszhon János Viola Kálmán Friedmann Káról Weiser József Grósz József o "o 0> N rfl O o a N U c aj t- i>> rfí T3 3 a —\' O P- tn O Jack Frigyes Varga Imre Bojtor Mihály Pup Lászláné Zákonyi Lajos Neufeld Salamor Stern Fülöp Kovács György
-o> t-. <u c/J 0> s c ¿-öS B-S •ll S^ ni -ts a 0) O » o Tóth Mihá Weiser Józ Wetzer Ka SörJei Zsig Fischel Fü Stern Mór re ►J re íz o H
> a) elők. III. III. a) II. a) I. b) II. b) I. b) elők. a) II. a) elők. a) II. III. b) elők. ! —; ~ t-i M • JA JA . o — O ö _J
cß o re re re __—. ^ ,—^ re ja cfl eö
Z3U0UB] S3A? XUBJ-J _ fl fl _ _0* « SlrtW-H^MrHM e* « ö* Z-i Sl íi S-l HH CO CO CO
•0 ipari foglalkozása géplakatos szabó betűszedő kárpitos czipész képfaragó géplakatos pék képfaragó bognár géplakatos nyomdász czipész asztalos asztalos szabó kőműves géplakatos asztalos szabó betűszedő kefekötő ! asztalos órás csizmadia kovács czipész asztalos czipész czipész csizmadia
3 C c
cd < neve Antos Rudolf Ábrahám Rezső Bartos Gyula Bartos Ignácz Belső Pál Bedő János Bognár György Cseh Lajos Dreiziger Samu Dömötör Géza Egyed Enók Frankó Ferencz Funtek Ferencz Franczia Gyula Felletár Mihály Fillér Lajos Gáspár János Gráf Károly Haba József Héricz Dezső Hoffmann Aladár Horváth István Horváth Ferencz Hütter János Hráscsenecz János Ifsics István Jancsecz Imre Klárics István Kocsis Ferencz Kalkner Kálmán Kovács György
ui^zs T—• T-. -—1 .—•—4 T-H .—< •—I —"I GS rN ""N CN CN Gl rc
34
ai o> a a w o" oi sí DJlti-ClDOO-Jffi uuuuuuuu Folyó szám
Török Lajos Velecz Ede Vincze Gyula Zalai Károly Zapletál Simon Szlavicsek Mihály Szép Ferencz Majer József Ruszák Ferencz Sárkány Gyula Semrán Lipót Simon József Subasa István Szalay Sándor Szakos István Szalay Pál Tánczos János Tarr István Tóth Károly Tomán Béla Pávlicz József Pávelkovics Jenő Rózsa Ernő Ródi Pál Petőfi István Miszer Ferencz Meglics Felix Pánovics József Paradicsom József Kedmenecz József Mák Károly Meskó István neve > fű 3 C
kárpitos czipész borbély betűszedő borbély csizmadia kalapos czipész vasesztergály. czipész asztalos kéményseprő csizmadia kovács szabó kovács szabó asztalos müfaragó géplakatos j csizmadia szabó borbély kocsi fényező czipész \' bábsütő kőfaragó lakatos hentes asztalos czipész szabó ipari foglalkozása O-
tó _M M _H r- W tó tó ~ tó tó ~ tó í""" 14) 1- l-H FÍ* tO lí» t« ** Hány éves tanoncz
p C p CT P5 P3 er o- 9í er er er^""\'\'w er 93 w er er 53 er er fp»- er er er er » er o
«Bsa^ssr: CD CD CD CD ^ CD —\' <T> CD cd N
¡—1 a a ct r^ — et rr jr pr \' rr • fr" cc sr rr \' \' — CR CS TT TT
özv. Fiálovics Jánosné Neufeld Salamon Hiczlberger György Fischel Fülöp Zapletál Ignácz Bakos József Ring Pál Kneiszl János Róth Lipót Friedmann Károly Weiser József Weiser József Franczia István Friedmann Károly Rothmann Menyhért Németh Mihály Horváth József Lahunság Gáspár Tóth József Kaufmann Mór Keller Mátyás Nagy Antal Sörlei Zsigmond Pusofszki Sándor Tóth József Spachi Györgyné Weiszberger Zsigmond Széchényi István Paradicsom József Sonnenschein Mór Leidl István Hlatkó János Mesterének neve
1~1 c-
szakrajz pár sárga czipő díszmunka hajszoritó pár csizma pár fél czipő fürdő kád-ventil pár kis czipő szalon szekrény rajz pár csizma patkó, véső patkó fűszer tartó oszlop-disz franczia kulcs pár kis csizma nadrág hajfonat paróka kocsikerék 1 konyha szekrény pár kis czipő nadrág kard és sziv vésett sirkő sütő előrész munkája Kiállított
2 kor. d. 1. 2 kor. d. 1. 1 kor. d. 1. 1 kor. d. 1. könyv 1 1 1 IMI 1 kor. d. 1. 1 kor. d. 1. 1 1 1 < S" o- CD ®3 sr f 3L®s $t° 2 ® 25 c sr
ií» ts n >e- C5 bO (O tS-lf- »-> 05 tS ts 3 ú ») N r+ S> ct-0 r+
kor. k. i könyv kor. d. ] kor. d. 1 kor. k. i o EIo o o o o o E ] í* 1 § § ^ r1 n r* r* r> 8 ff <j«jC-frp.CL?r&.<i könyv könyv könyv kor. d. 1 ffffír o o o j r1 r® ara. kor. d. könyv könyv c 3 wr =£: 92.\' CD-
....
Több tanoncz a kiállított munkájáért a szakbirálat szerint jeles vagy jó osztályzatot kapott ugyan; de arra való tekintettel, hogy az illető rossz magaviseletű és a közismeretekből elégséges vagy elégtelen osztályzatú, a jutalmazásra érdemesnek nem találtatott.
XIV.
A nagykanizsai rend, tanácsú város iparos tanoncziskolájának költség\' előirányzata az 1897—98, tanévre.
I. Bevételek:
1. Pénztári maradvány......................— frt — kr.
2. Az 1884. évi XVII t. cz. 4., 21., 51., 126., 158. és
164. szakaszaiban jelzett forrásokból és megyei
segély..............................600 frt — kr.
3. Községi" alapból..........................— frt — kr.
4. Ipartestületektó\'l..........................— frt — kr.
5. Esetleges beiratások vagy tandij czimen .... 300 frt — kr.
6. Az 1884. XVII. t. cz. 87. §-a értelmében kérelmezett
egyenes adó utáni pótadóból...... . — frt — kr.
Összes bevétel . 900 frt — kr.
II. Kiadások:
A) Személyi kiadások:
1. Tanitói fizetésekre . . . .. ■................1800 frt — kr.
2. Igazgató tiszteletdija ...................80 frt — kr.
3. Szolgafizetés............................40 frt — kr.
B) Dologi kiadások:
4. Könyvekre, rajz- és Íróeszközökre......180 frt — kr.
5. Nyomtatványokra........................50 frt — kr.
6. Az évi értesítő nyomtatására................40 frt — kr.
7. Fűtés és világításra ...................200 frt — kr.
8. Tandij beszedés után 4%..................12 frt — kr.
G) Rendkívüli kiadások...... ■ 50 frt — kr.
Összes kiadás . 2452 frt — kr.
Összehasonlítás:
Bevétel........................900 frt — kr.
Kiadás...............• . 2452 frt - kr.
marad fedezetlen . 1552 frt — kr.
XV.
A jövő iskolai évre vonatkozó értesítés.
A nagykanizsai városi alsófoku ipariskolánál a tanonczok beírása szeptember hó 1-től 11-ig, a köznapokon esti 6—8-ig, ünnep- és vasárnapokon d. e. 9-től 12-ig és d. u. 2—4 óráig a városi központi népiskola 2-ik fiuosztályú helyiségében lesz. Szeptember 12-én az iskola év megkezdése.
A tanoncz köteles a beiratásnál keresztelő levelét, illetőleg születési bizonyitványát előmutatni.
Az ipariskola első osztályába csak oly tanoncz vétetik fel, ki a népiskola 4-ik osztályát elégséges eredménynyel bevégezte, és a 12-ik életévét betöltötte. Ki ezen követelménynek meg nem felel, az ipariskola előkészítő osztályába, vagy ha életkora 12-ik évét be nem töltötte, a rendes népiskolába utasittatik.
Felsőbb osztályba csak oly tanonczok vétetnek föl, kik a megelőző osztályt sikerrel elvégezték, vagy felvételi vizsgálat utján kimutatják, hogy az illető osztályhoz szükséges előismeretekkel birnak.
A tanonczok minden iskola évre 2 frt tandijat fizetnek, mely kötelezettség a tanoncz egész tanoncz-viszonya tartamára — beleértve még a próba idejét is — fenn áll.
A beiratkozásról elkésett növendék tartozik elkésésének okát a mesterétől hozott bizonyitványnyal igazolni.
Tisztelettel fölhivatnak az iparos mesterek és tanoncztartók, hogy a fentebb jelzett időben tanonczaikat a beiratkozásra és az előadásra elküldjék, mert az ezt nem teljesítőkkel szemben az illetékes hatóság által az 1884. évi ipartörvény XVII. t.-cz.-nek 82. §-a, mely ezt mondja: »A tanoncz mindaddig, mig tanonczideje az iparosnál tart, köteles iskolába járni", és a 157. §. a a) pontja, mely szerint: „20 frttól 200 forintig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő, a ki ezen törvénynek a segédszemélyzet iskolai oktatására vonatkozó kötelességét nem teljesiti", valamint a magas vallás- és közoktatásügyi m. kir. minister urnák 1884. évi július hó 29-én 28,033 szám alatt kelt rendelete fog érvényesíttetni.
Nagy-Kanizsa, 1898. évi junius hó 30-án.
Az igazgatóság.
.-y..": - < ^


\' -\'\'ííí" •■•\'"\'VSî\' \'.y\'-
, . , ,
; <, , * M, " 1 \' \'
»J I

\' ¡ KSI \'"•«-

Insert failed. Could not insert session data.