Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.5 MB
2018-02-01 17:04:26
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
457
1514
Rövid leírás | Teljes leírás (102.28 KB)

A Nagykanizsai Államilag Segélyezett Községi Iparostanoncz-iskola értesítője
az 1904-1905. tanévről.
XIX. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
NagyKanizsa, 1905.
Nyomtatott Weiss L. és F. Könyvnyomdájában.
61440

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
községi 1par0stan0ncz-isk0la
értesítője
AZ
1904—1905. TANÉVRŐL. XIX. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1905.
NYOMATOTT WEISS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
61440


}.\'■; ".«pa
" * •» -t/\'* r:
■ s
, " f
\' * , -
i •
Ä,./\' \'"■\' - • , \'
\'•V.\' • v.-». .\'V \'x - \'
ív.\'S/. :\'\'wr , S
ívr.
Í ví.
ÍSfe

SR4
. \' -
i iWAG-Y. ^liADir^lâ; ! KÖNYVTÁIvA \\

\'vV/ -ÏÏW»
: \'
MW;< ;
A
mm

mm



A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
községi iparostanöncz-iskola
értesítője
AZ
1904—1905. TANÉVRŐL.
XIX. ÉVFOLYAM.
KÖZLI:
POREPUS ANTAL
IGAZGATÓ.
í iliSj¡Sádemü i _ K-i) yrvTARA i
NAGYKANIZSA, 1905.
NYOMATOTT WEISS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.
61440
Pierv soie
TARTALOMJEGYZÉK:
Oldal
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók...........3
II. Jelentés az 1904—1905. tanévről.............4
III. Felügyelet.....................9
IV. Tanítótestület ...................10
V. Elvégzett tananyag..................12
VI. Minősítési osztályzat....... ..........17
VII. Az 1904—1905. tanévi órarend.............18
VIII. A tanulók névsora és osztályzata ............20
IX. Munkakiállitás...................36
X. Kimutatás az 1905. junius hó 11 —12-én tartott rajzkiállitáson részt-
vett tanulókról és rajzaik számáról......... . 39
XI. Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről, a tanitás eredményé-
ről és az évi mulasztásokról osztályonkint........41
XII. Statisztikai kimutatás a tanonczok száma, kora, vallása, nemzetisége
és születési helye szerint..............42
XIII. Statisztikai kimutatás a tanonczok foglalkozása szerint .... 43
XIV. Az iparostanoncz-iskola 1904—1905. évi költségvetése.....44
MAG-Y A\'KA1>EMJA j
könyytxra_
m r.a < mwi a^ábóí átengedett mű
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1905 — 1906. tanévre a tanonczok beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, az öt hónapos téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig eszközöltetnek a központi elemi népiskola III. fiúosztályában, köznapokon esti tí--8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—1 l-ig, d. u. 2 — 4-ig.
Ezen kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanonczát még azon\' esetben is beíratni, ha az illető még csak próbaszolgálatban van, vagy vidéken dolgozik.
Aki tanonczát a beírásra kitűzött időn tul íratja be, vagy tanonczát nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t. cz. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. t. cz. 157. §-ában megállapított 40 koronától 400 lcoronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanonczok a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni; kivételt képeznek az április hó 15-én tul felvett tanonczok, kik a következő tanév első napjaiban Írandók be.
A behatásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés, csak a következő okokkal menthető ki:
1. Ha a tanoncz komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanoncz csáládi körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanoncz bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnökénél előre bejelenti.
4. Ha a tanoncz elhagyja helyét s ezt a mester az igazgatónál azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen birál-tatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonczszerződésüket bemutatni; a 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért lefizetni, vagy a tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek
Egyebekben az 1884. évi XVII. t. cz. 62., 82. és 157. §§-ait ajánljuk az inastartó iparosmesterek szives figyelmébe, melyek az ellenőrző könyvben is közölve vannak.
Az igazgatóság.
2
II.
Jelentés az 1904—1905. tanévről.
pariskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának tizenkílenczedik évét töltötte be. A tanév a tanítótestületnek 1904. évi augusztus hó 31-én tartott alakuló ülésével kezdődött, melyen ¿i jegyzői teendők ellátásával Almási János kartárs bízatván meg, kijelöltettek az osztályfőnökök, a tanítási napok s megállapittatott a miniszteri tantervnek megfelelő órarend.
Beiratás. — A tanulók beirása az egész évi tanfolyamban szeptember 1 —12-ig, a téli tanfolyamban október 15—18-ig történt. Ezen időben az egész évi tanfolyamba 328, a téli tanfolyamba 53 tanuló iratkozott be, mely létszám az egész évi tanfolyamban f. é. márczius 15-ig 458-, a téli tanfolyamban pedig 65-re emelkedett s így a két tanfolyamba beiratkozott összesen 523 tanuló, azaz 9-czel több mint a mult tanévben.
Tanítótestület és havi értekezletek. — A tanítótestületben az elmúlt tanév folyamán ismét történt változás, amennyiben Lisztner József, a tanítói pályán eltöltött 45 évi odaadó, sikerekben gazdag működés után nyugalomba vonulván, ipariskolai tanitói megbízatásáról, melyet az intézet fennállása óta példás szorgalommal s lankadást soha nem ismert lelkesedéssel töltött be, szintén lemondott. Ezen alkalomból a felügyelő-bizottság a nyugalomba vonuló kartársnak az iparoktatás terén szerzett érdemeit jegyzőkönyvileg örökítette meg, a tanítótestület pedig egy rendkívüli ülésben vett tőle bucsut, kívánván, hogy a jól megérdemelt nyugalmat a legjobb egészségben és teljes megelégedésben az emberi kor legvégsőbb határáig élvezze. A távozó kartárs osztályának ideiglenes vezetésével a felügyelő-bízottság Szabó István áll. el. népiskolai tanitót bízta meg, az állásra pedig ismételten is pályázatot hirdetett, de az, tekintettel a tiszteletdíjnak óránkint 75 koronáról a városi képviselőtestület által 60 koronára történt leszállítására, mindkét esetben eredménytelen maradt. Szabó István szeptember 1-től január l-ig heti 4 órában, január 1-től május l-ig pedig, mert a képviselőtestület igazgatót heti két órai tanításra kötelezte, csak heti két órában tanította a közismereti tárgyakat. Ekkor — keveselvén helyettesi dijainak a városi tanács által az ez évi költségvetésben óránkint felvett évi 60 koronának megfelelő megállapítását s kiutaltatását, a további helyettesítésről lemondott, miért is a felügyelő-bizottság az így üresedésbe jött heti két órának a tanév végéig terjedő ellátására, óránkint évi 75 koronának megfelelő díjazás kilátásba helyezése mellett Szabó Lajos áll. el. népisk. tanitót hivta meg.
Ugyancsak változás történt a róm. kath. hitoktatók személyében is, amennyiben Szitányi Ferencz, Szentferenczrendü áldozár, ki két éven át és a legnagyobb buzgalommal teljesítette a róm. kath. tanulók hitoktatását, a rend főnöke által a kápláni teendők ellátásával bízatván meg, helyére Pichler Pál Szentferenczrendü áldozár disponáltatott.
A tanítótestület havi értekezleteit mindig a hónap első napjaiban tartotta meg, melyeken a tananyag módszeres kezelésével, a tanulók iskolalátogatásával, magaviseletével, előmenetelével s egyéb, az iparoktatás fejlesztésére és emelé-
— 5 —
sére irányuló kérdésekkel foglalkozott, az azokról felvett jegyzőkönyveket pedig jóváhagyás, illetve további intézkedés czéljából mindig beterjesztette a felügyelő bizottsághoz.
Tanterv. — A tanitás alapjául a vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak 33564/893. sz. alatt kiadott tanterve alapján készített helyi tanterv szolgált, mely annak, mint az az elvégzett tananyagból is kitűnik, lényegében teljesen megfelel.
Vallás-erkölcsi oktatás. — Tanulóink az elmúlt tanév folyamán is rendszeres hitoktatásban részesültek és pedig a róm. kath. tanulók osztályonkint, a más vallásúak pedig összevonva, heti 1 — 1 órában. Ezen kivül a róm. kath. tanulók, tanitóik vezetése és felügyelete mellett elvégezték a húsvéti gyónást és áldozást is.
Fegyelem. — A tanulók iskolai és utczai magaviselete az egész tanév folyamán át általában jónak mondható.
Felügyelet és iskolalátogatás. — Iskolánkat az elmúlt tanév folyamán dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő úr egyszer, a felügyelő-bizottság és ipartestület tagjai pedig többször is meglátogatták s úgy a tapasztalt rend és fegyelem, valamint a tanulók szép előmenetele felett a tanítótestületnek teljes megelégedésüket és elismerésüket nyilvánították.
A tanulók iskolalátogatása. — A mi a tanulók iskolalátogatását illeti, az a lefolyt évben, ha nem is sokat, de mégis javult, amennyiben a tanév végén volt 415 tanuló közül igazolva mulasztott 180 tanuló 1980 napot, igazolatlanul pedig 150 tanuló 884 napot, azaz összesen 339 tanuló 2764 napot, mely elsősorban Lengyel Lajos városi főjegyző úrnak, az igazolatlanul mulasztó tanonczok mestereivel szemben tanúsított erélyes eljárásának köszönhető.
A tanév folyamán 91 tanoncz mestere ellen kéretett a tanonczaik iskolai oktatására vonatkozó kötelességeik nem teljesítése által elkövetett iparkihágás miatt a további eljárás megindítása s elmarasztaltatása. A városi tanács igazgató megkeresésére a további eljárást meg is indította s 33 mesterrel szemben már az Ítéletet is meghozta, elmarasztalván őket 2—30 kor., összesen 239 korona pénzbirságban, 58 mester ellen pedig még folyamatban van.
Iskolai szünetek. — A szervezetben előirt szünnapokon kivül iskolánkban f. évi január 2-től 21-ig szüneteltek az előadások, amennyiben a városi tanács, tekintette] a vörheny és torokgyik járványszerü fellépésére és terjedésére, ezen időre az összes tanintézeteket bezáratta.
A tanitás eredménye. — Ha rátekintünk a tanulók előképzettségéről közölt statisztikai kimutatásra, a város területén uralkodott járványos betegségek miatt elrendelt, majdnem egy hónapig tartó szünetre s úgy a járványos, valamint egyéb betegségekből származó, bár igazolt — nagyszámú mulasztásokra, a tanításban elért eredmény nemcsak jónak, hanem igen jónak mondható, mi a tanítótestület odaadó, fáradtságot nem ismerő lelkiismeretes munkásságának érdeme.
Iskolai ünnepélyek. — A tanulók hazafias nevelése a tanítótestületnek egyik különös gondját képezvén, nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem megragadni, hogy a tanulók fogékony lelkébe csepegtesse a hazaszeretet magasztos érzelmeit. E czélból megünnepeltük Őfelsége névünnepét, boldogult Erzsébet királyné halálának évfordulóját, márczius 15-ét, április J1 -ét, mely alkalommal minden osztályban külön-külön méltatták az osztályfőnökök a nap jelentőségét, a tanulók hazafias költeményeket szavaltak és dalokat énekeltek. Nagyobb keretben csak a koronázás évfordulóját ünnepeltük meg, mely alkalommal a „Hymnusz" eléneklése után a nap jelentőségét Vlasits József kartárs méltatta; Pozner Izidor, Bedő Vendel és Sáfrán Lajos alkalmi költeményeket szavaltak, majd igazgató buzdította a tanulókat a haza és emberszeretetre. A sikerült ünnepély a „Szózat" eléneklésével fejeztetett be.
2*
A felügyelő-bizottság. — A felügyelő-bizottság három éves mandátuma f. é. márczius hóban lejárván, a megejtett városi képviselő választás után újra alakíttatott, mely alkalommal elnökké: Josifovic Milivoj gépgyáros, alelnökké: Dants Kálmán, gondnokká: Miltényi Sándor, jegyzővé: Poredus Antal választatott meg.
Mielőtt tovább mennék, nem mulaszthatom el ez uton is hálás köszönetemet nyilvánítani Weiser József volt elnök úrnak, ki három évi elnöklése alatt csekélységemet az intézet fejlesztésére és emelésére irányuló törekvésemben egész odaadással támogatni szíves volt, kérve őt, hogy az iparoktatás iránt érzett őszinte meleg érdeklődését a jövőben is megtartani kegyeskedjék.
A bizottság az elmúlt tanév folyamán hét ülést tartott, melyeken a tanítótestület előterjesztéseivel, az érkezett leiratokkal és átiratokkal s általában a helyi iparoktatás emelésével foglalkozott. A tulnépes osztályok párhuzamosítása és a rajz alól fölmentettek pótoktatása tárgyában ismételten is átírt, a tek. Városi Tanácshoz s hogy ez annak daczára sem vezetett eredményre, az csak a város mostoha anyagi viszonyain múlott Csak ennek tulajdoníthatom, hogy a városi képviselőtestület az elmúlt tanévi költségvetés tárgyalása alkalmával az évről-évre fokozódó ipariskolai kiadások apasztása czéljából már az újonnan megválasztandó tanitók tiszteletdijának 60 koronával leendő leszállítását határozta el. Miután pedig az ilyen díjazás mellett vagy egyáltalán nem akad pályázó, — mint az idén meg is történt — vagy az csak a tanítótestület munkakedvének megbénítására alkalmas, elérkezettnek látom azt az időt, hogy a magas kormány vagy állami kezelésbe vegye át ipariskolánkat, vagy fenntartásához olyan mérvben járuljon hozzá, hogy az ne vissza, hanem a megkezdett irányban továbbfejlődve, a jövő iparosnemzedék színvonalának emelését csakugyan előmozdíthassa.
Rajz- és munkakiállitás. — A rajz- és munkakiállitást a tanítótestület f. é. junius 10—12-én rendezte. A rajzkiállításon 75 tanuló 222 darab rajzzal, a munkakiállitáson pedig 108 tanuló 180 darabbal vett részt s így a munkakiállitás, daczára, hogy a növendékek létszáma ez évben 523-ra emelkedett, még a mult évinél is silányabb volt, ami csak ujabb tanúbizonysága ama közönynek, melylyel iparosmestereink, de különösen az ipartestület elöljárósága viseltetik a jövő iparos nemzedék inűhelyi kiképzése iránt.
A biráló-bizottság, melynek összeállításával ez évben a városi tanács, mint Iparhatóság, Halvax Frigyes, v. tanácsos, iparbiztost bizta meg, junius 10-én nem jelenvén meg elegendő számban, a bírálatot csak a kiállítás után való napon, azaz junius 13-án ejtette meg s a 108 tanuló közül 29 tanuló munkáját kitűnőnek, 41-ét jelesnek, a többit pedig jónak minősítette.
A biráló-bizottság tagjai voltak: Kugler Antal (aranyműves), Tóth Lajos (borbély), Miltényi Sándor és Hernyevícs Bertalan (czipész), Nagy Károly és Varga János (csizmadia), Mercz Mátyás, Moger Károly és Ofenbeck Károly (szabó), Golenszky Ferencz (géplakatos). Grossinger József (kádár), Metz Lajos és Sóbár György (kefekötők), Rosenthal Géza (sütő), iparosmesterek, továbbá Almási János, Németh Mihály és Tibolt Boldizsár rajztanárok a tanítótestület képviseletében.
A nagyközönség az ez évi kiállítás alkalmával is szép tanújelét adta hazafias meleg érdeklődésének, melylyel az iparoktatást kiséri, amennyiben mindkét napon, reggeltől estig látogatta azt.
Záróvizsgálatok. — Az évzáró vizsgálatok a téli tanfolyamban márczius 14-én, az egész évi tanfolyamban pedig junius 18—22-ig tartattak Halvax Frigyes v. tanácsos, iparhatósági kiküldött és a felügyelő-bizottsági és ipartestületi tagok jelenlétében, kik a tapasztalt szép eredmény felett a legnagyobb elismerésüknek adtak kifejezést; Halvax Frigyes v. tan. úr pedig szép és lelkes szavakban buzdította a növendékeket további szorgalomra és jó magaviseletre.

— 7 —
Mentő tanfolyam. — A nagym. kereskedelemügyi Miniszter úr 1904. évi november 19—20-án a gyári alkalmazottak részére helyben mentőtan folyamot rendezvén, megkeresésemre Vogl Antal kir. ipari felügyelő úr a legnagyobb készséggel volt szives megengedni, hogy intézetünk azon ötven tanoncza, kik a tanév folyamán fölszabadulnak, a tanfolyamon részt vehessenek, melyért szives kötelességemnek tartom kir. Iparfelügyelő úrnak ez uton is hálás köszönetemet nyilvánítani.
Jutalmazás. — A tanítótestület az elmúlt tanév folyamán is mindent elkövetett, hogy a szorgalmas, jó magaviseletű és az iparban is kiváló előmenetelt tanusiló tanulókat megjutalmazhassa s ezáltal a többit is hasonló szorgalomra és magaviseletre serkentse. E végből kérvénnyel járult a tek. Városi Tanácshoz, a helybeli pénzintézetek igazgatóságaihoz és az ipartestület elnökségéhez ; a felügyelő-bizottság tagjai és intézetünk néhány jóakarója között pedig gyüjtőivet köröztetett. A kívánt siker nem is maradt el, amennyiben a fenti czélra 170 korona gyűlt össze.
Ezen összeghez szívesek voltak hozzájárulni:
A városi tanács............30 koronával
Ipartestület elüljárósága..........24 „
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár igazgatósága . 20 „ Nagykanizsai Takarékpénztár igazgatósága ... 20 „
Délzalai Takarékpénztár igazgatósága.....10 „
Fatér Mihály úr............10
Josifovic és Fasching úrak.........10 „
Weiszberger Kálmán úr .........10 „
Grünhut Henrik „ .........5 „
Weiser József „ .........5 „
Weisz Tivadar „ .........5 „
• Franz Lajos és Fiai úrak.........5 „
Geiszl Viktor úr .........3 „
Miltényi Sándor „ .........2 „
Dr. Rothschild Jakab „ .........2
Samu József „ .........2 „
Sallér Lajos „ .........2 „
N. N. „ .........2
Keller Mátyás „ ......... 1 „
Hlatkó János „ ......... 1 „
Muzikár Vincze „ ......... 1 „
Összesen 170 korona.
Ezen kivül "Fischel Lajos úr 2 drb. diszkönyvet, a felügyelő-bizottság 17 drb. „Iparosok olvasótára" és 10 drb. „Tanulók vezérkönyve" czimü munkát volt szives kiosztás végett a tanitótestiilet rendelkezésére bocsátani, mely szives adományokért midőn ugy a magam, valamint a tanitótestiilet és a megjutalmazott tanulók nevében hálás köszönetet mondok, kérem, kegyeskedjenek az iparoktatás iránt érzett ezen őszinte, meleg érdeklődésüket továbbra is megtartani s a tanítótestületet a jövő iparosnemzedék színvonalának emelésére irányuló hazafias működésében hathatós támogatásban részesíteni.
Az adakozás utján befolyt 170 koronához hozzáadván a csekélységem által összeállított s elkelt „Ellenőrző könyvecskék" után szerzői jutalék czimen járó 41 koronát, a tanitótestületnek rendelkezésére állott 211 korona. Kiosztatott összesen 205 korona; a megmaradt 6 korona pedig a jutalmazási alaphoz csatoltatott, mely ezen összeggel — kamatok nélkül — 163 koronára emelkedett.
3
Megjutalmaztattak:
a) Jó magaviseletért, szorgalomért és kitűnőnek minősített munkájukért:
1. Csontos János (Turek Gézánál), 2. Gáspár István (Nováth Istvánnál),
3. Szuharda Ede (Weiser Józsefnél), 4. Ritter Rezső (Rábinek Sándornál), 5. Gulyás János (Sável Lajosnál), 6. Karafiát János (Miltényi Sándornál) tanonczok egy-egy ezüst órával, lánczczal és kitüntető-lappal.
Összesen 60 korona értékben.
b) Kitűnőnek minősített munkájukért:
1. Placskó Károly (Slujtner Józsefnél), 2. Voukon Venczel (Voukon Antalnál),. 3. Bálint Ignácz (Kardos Sándor és Társánál), 4. Domíno György (Weiser Józsefnél), 5. Farkas István (Weiser Józsefnél), 6. Grieszler József (Josifovic és Faschingnál), 7. Molnár Károly (Steiner Fülöpnél), 8. Schveinzger Dezső (Weiser Józsefnél), 9. Gaál Endre (Lidit Miksánál), 10. Halászy István (Scherman Józsefnél), 11. Horváth Ferencz (Josifovic és Faschingnál), 12. Illés János (Guttman Sándornál), 13. Krenusz Ferencz (özv. Pupp Lászlónénál), 14. Halász József (Weiser Józsefnél), 15. Knausz József (Weiser Józsefnél), 16. Tézer Károly (Weiser Józsefnél), 17. Németh István (Weiser Józsefnél), 18. Wielándt János (Weiser Józsefnél), 19. Schmolcz József (Josifovic és Faschingnál), 20. Bedő Vendel (Torma Lajosnál), 21. Horváth József (Sável Lajosnál), 22. Horváth Kálmán (Kardos S. és Társánál), 23. Kováts Ferencz (Steiner Fülöpnél), 24. Kováts Lajos (Kováts Györgynél), Mayer Ferencz (Ofenbeck Krolynál) tanulók öt-öt koronával és kitüntető-lappal. Összesen 125 korona.
c) Azon tanulók, kiknek munkája jelesnek lelt minősítve, fedezet hiányában csak dicsérő-lappal lettek kitüntetve.
d) Fatér Mihály úr által adott 1 drb. 10 koronás aranyat Pint Ferencz T) II. oszt. kőmives-tanoncz, a Weiszberger Kálmán úr által adott 10 koronából pedig Balogh István és Szabó János G) I. oszt. tanulók kaptak 5—5 koronát jó magaviseletükért s a közismereti tárgyakban tanúsított kiváló előmenetelükért.
f) Jó magaviseletükért, szorgalmas és rendes iskolalátogatásukért 1—1 díszmunkával jutalmaztattak meg:
Ángler József, T. II, Stefáno.vits István B) elők., Kiss István, Németh Mihály és Vörös József A) I., Simonkovics Ferencz B) I , Berger Sándor és Bogáty Dezső A) II., Kovácsics József B) II., és Csordás József, Epstein Vilmos, Tilpák Boldizsár III. oszt. tanulók.
1 — 1 példány „Iparosok olvasótára"-val pedig:
Kupó István, Sárecz Ferencz, Takács József, T. elők., Babics Nándor, Kulcsár József, T. I —II., Ovcsár Ignácz, Steger László A) elők., Bokor István, Horváth János, Peránecz József B) elők., Haba Ferencz, Nováth István A) I., Néber János B) I., Flumbort György, Krifáton György, Németh Lajos C) I., Szabó Andor B) II. oszt.
Kiosztatott tehát összesen:
6 drb. óra, lánczczal ... 60 korona, 26 „ öt-koronás .... 135 „ 1 „ tiz-koronás arany . . 10 „ •
Összesen 205 korona, azaz kettőszáz korona, 12 drb. díszmunka és 17 drb. „Iparosok olvasótára".
A jutalmak és értesitők kiosztása f. é. junius 29-én d. u. 3 órakor történt Halvax Frigyes v. tanácsos úr jelenlétében, ki ez alkalommal is szép és lelkes beszédben buzdította a tanulókat a jó magaviseletre és kitartó szorgalomra.
Nagykanizsán, 1905. junius 29-én.
POREDUS ANTAL
igazgató.
- 9 —
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos fó\'igazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelőbizottság és az ipartestület bizottsága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Márlonffy Márton miniszteri osztálytanácsos, iparoktási kir. főigazgató. •
A kereskedelemügyi minisztérium részéről: Vig Albert iparoktatási kir. főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos.
Segédtanfel ügyelők : Kőrössy Sándor és Csapó Kálmán.
Szakfelügyelő:
Tordai Imre, a kereskedelemügyi minisztériumba szolgálattételre beosztott szak ipariskolai igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
Főjegyző: Lengyel Lajos.
Ügyész: dr. Bentzik Ferencz.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Tliomka Endre, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plander György és Faics József.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Josifovic Milivoj, alelnök: Dants Kálmán, gondnok: Miltényi Sándor, jegyző:- Poredus Antal iparisk. igazgató, bizottsági tagok: Grünhut Henrik, Geiszl Viktor, Hlatkó János, Keller Mátyás, Muzikár Vincze, Oester-reicher Bernát, dr. Botschild Jakab, Sallér Lajos, Samu József, Weiser József, Weisz Tivadar és Wlasits József tant. képviselője.
Ipartestület:
Elnök: Geiszl Viktor, alelnökök: Dants Kálmán, Varga János, jegyző: Muraközi Lajos, elüljárósági tagok: Csillag Károly, Darvas János. Ilernyevits Bertalan, Hlatkó János, Hocli Fülöp, Horváth József, Kaufmann Mór, Keller Mátyás, Kohn Samu, Muzikár Vincze, Nagy Károly, Nováth István, Perger Imre, Pichler József, Pilczer Albert, Reichenfeld Albert, Bosenthal Géza, Schwarz Mihály, Szatler Károly, Szálinger Antal, Szécsényi István, Topolits János, Totola János, Tóth Lajos, Török Ferdinánd, Zampa Antal.
3 *
- 10 —
IV.
Tanítótestület.
Poredus Antal, igazgató, a felügy. biz, jegyzője, a Zalam. Ált Tanítótestület főjegyzője, tanította az A) elők. osztályban f. é. január 1-től a számtant heti 2 órán. A tanítói pályán működik 17, ezen iskolánál 10 év óta. Áll. el. népiskolai tanitó.
Almási János, a nagykanizsai tanitói jkör választmányi tagja, a tantestület jegyzője, tanította az egész évi tanf. III. osztályában a számtant, mértant, könyvviteltant és fogalmazást heti 2 órában; a B) elők., C) elők., B) I. osztályokban az ált. rajzot heti 3 — 3 órában és a téli tanf. elők. osztályában az ált. rajzot heti 6 órában. A tanitói pályán működik" 9, ezen iskolánál 5 év óta. Állami el. népiskolai tanitó és oki. iparisk. rajztanító.
Banekovich János, a Zalam. Ált. Tanítótestület pénztárosa, a nagykanizsai tanitói járáskör jegyzője, tanította a téli tanf. I. és II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanitói pályán működik 13, ezen iskolánál 1 llí év óta. Áll. el. isk. tanitó.
Halász Jenő, tanította az egész évi tanf. B) I. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanitói pályán működik 16, ezen iskolánál 1\'/2 év óta. Izr. el. népisk. tanitó.
Kovács Miklós, a Zalamegyei Ált. Tanítótestület II. aljegyzője, tanitotta az egész évi tanf. A) 1. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 19, ezen iskolánál 7\'/2 év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Németh Mihály, tanitotta az összes szakrajzokat heti 9, illetve 12 órában, továbbá az egész évi tanf. B) II. és III. osztályban az ált. rajzot heti
3 — 3 órában, a téli tanf. I —II. osztályában pedig heti 6 órában. A tanitói pályán működik 16, ezen iskolánál 5 év óta. Áll. polg. fiúiskolái rajztanár.
Orbán István, tanitotta a G) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti
4 órán. A tanitói pályán működik 14, ezen iskolánál 7 J/2 év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Szabó István, helyettes iparisk. tanitó, tanitotta az egész évi A) elők. osztályban 1904. szeptember 1-től f. é. május l-ig a közismereti tárgyakat f. é. január l-ig heti 4, január 1-től pedig heti 2 órában az olvasás és irást.
Szabó Lajos, helyettes iparisk. tanitó, tanitotta az egész évi A) elők. osztályban f. é. május 1-től a tanév végéig az olvasás és irást heti 2 órában.
Szalay Dénes, a nagykanizsai tanitói járáskör választmányának tagja, tanitotta az egész évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 11, ezen iskolánál 4 év óta. Állami elemi iskolai tanitó.
Tibolt Boldizsár, a természettani és vegytani szertár őre, tanitotta az egész évi tanf. III. osztályában a természettant, vegytant, technológiát és közgazdaságtant heti 2 órában, az A) elők., A) I. és B) I. osztályokban pedig az ált. rajzot heti 3—3 órában. A tanitói pályán működik 11, ezen iskolánál 4 év óta. Áll. el. népisk. tanitó és oki. iparisk. rajztanító.
Váry József, a Zalam. Ált. Tanítótestület alelnöke, tanitotta a téli tanf. elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. A tanitói pályán működik 31, ezen iskolánál 5\'/2 év óta. Áll. el. népisk. tanitó.
Venczel Rezső, a nagykanizsai tanitói járáskör választmányának tagja, tanitotta az egész évi tanf. B) elők. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. A tanitói pályán működik 37, ezen iskolánál 16 év óta. Áll. el. népisk. igazgató-tanitó.
— 11 -
Vlasits József, tanitotta az egész évi tanf. B) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órán. A tanitói pályán működik 13, ezen iskolánál 7 \'/a év óta. Állami elemi népiskolai tanitó.
Hitoktatók:
Bartha Lajos, izraelita hitközségi titkár, tanitotta az összes izraelita vallású tanulókat heti 1 órán át. Ezen iskolánál működik 11 év óta.
Brucker Celesztin, Szent-Ferenczrendü áldozár, tanitotta az egész évi B) elők., A) I., C) I. és III. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1 órában. Működési éveinek száma 4, ezen iskolánál 2.
Hütter Lajos, ág. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. ev. vallású tanulókat heti 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolánál 19.
Kádár Lajos, ev. ref. lelkész, tanitotta az ev. ref. vallású tanulókat heti 1 órában. Ezen iskolánál működik 2 év óta.
Pichler Pál, Szent-Ferenczrendü áldozár, tanitotta a téli tanf., A) elők., B) I., A) II. és B) II. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1 órában. Működési éveinek száma ezen iskolánál 1.
Iskolaszolgák:
Németh József és Vegele Lajos.
- 12 —
V.
Elvégzett tananyag.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és írás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagy betűk ismertetése és irása. Az írás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább fölsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szárnyaslius, huskívonat, kolbászok és művaj. Zsírok és zsirnemü anyagok. Az állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az aczél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helységek. A Balaton. A bérezés Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország czimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előirás után, utóbb könyvből és előniondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhangzásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiírása és helyi értékük ismertetése; a négy alapmivelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veress V.
Szabadkézi rajz: heti 3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vizszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és ezikezakos szalag-átfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidom két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolczágu csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolczágu csillagidomban.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti 1\'/8 — 1*/» órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kívánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. „Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és építőipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés. Kertészet és bortermelésről" czimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli vidék, nagy alföld, éjszaknyugoti-, éjszakkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent-István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A czéhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharcz. Deák Ferencz és a kiegyezése.
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti \'/s órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan : heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása, a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és különoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög vagy téglány. Dülény, dülényded. A sokszög és nemei. A kör és kerülék. — K. k. Pantó János.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3 — 3 órán.
a) Mértani rajz: heti 1 \'/2 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlap fölszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vonal nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosszakkal. A szög keletkezésé, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelezés. Szög-másolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság, arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbített mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készítése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 11/i órán.
A kör, mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolezszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Körives padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos
- 14 —
görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcz-osztásu rozetták a körben. Kerülék rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy- és kéthajlásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy- és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyen-közű és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal összetétele. Levélidom egy-és kéthajlásu görbékből különös tekintettel a szimmetriára. Az indavonal alkalmazása különös tekintettel a rhithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1 — 1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felváltva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs város és ipara. Közös vámterület. Németország városai és ipara. Angolország városai és ipara. Francziaország vásosai és ipara. Brazilia.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó- és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparos tanonczok. Iparhatóság. Ipartestület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmaz állapota. Az összetartó erő. A nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszitő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Garbón, tüzelőanyagok és világitógáz. Kén, kénsav, Ghlor, sósav, fehérítés. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik : hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg és szalmiákszesz. Mészkő és mészégetés. Cement és gipsz. Alumínium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás : heti 1 — 1 órán.
Megrendelő levél, tizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyítványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállitó-levél, teheráru szállítólevél és postai utalványok. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2—2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mérték összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalékszámítás, kamatszámítás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosító-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gula, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
Mértani és szabadkézi rajz: heti l\'/2— l\'/s órán.
a) Mértani rajzból heti 1 \'/2 — 1 \'/2 órán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy és sokszögbe, körczikkbe és körökbe. Díszítő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése. Különböző
ivek szerkesztése, u. m.: félkörű boltív, ives boltív, egyszerű csúcsíves vagy gót-ív, magasított csucsív, fordított csucsív, lóherlevél-ív, normán-ív, mórvagy arabs-ív, ívekbe érintő körök, góth ablak- s ajtóívek szerkesztése. A kerü-lék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szívalaku görbék vagy cardioidák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kigyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás ulán.
b) Szabadkézi rajz, heti 1 \'/s — 1 \'/2 órán. Stilizált levélidomok. A görög-, arabs-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
III. osztály.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás, heti 1 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége.) A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gálvánosság. A gálván-áram vegybontó hatása. Az elektromos fény. Az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása. •
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Gzukor, keményitő, mézgák, dextrin, növény rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender, a len és a kender-szövet, gyapot, gyapotszövetek és papírgyártás. Szesz, eczet, bor, sör, bus, zsír, szappanfőzés. Gyertya gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firneisz, kautschukk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés-, ipar- és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű- és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vasút és adók. Az iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.). Ébresztő (Bajza J.). A hazáról (Tóth K ). Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.). Tanács (Gyulai P.).
Üzleti fogalmazás heti \'/2 órán.
Kérelem iparigazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése; üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény; folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és czég-jegyzés iránti kérvény.
Könyvelés heti J/2 órán.
A könyvelés fogalma, czélja és haszna; a pénztárkönyv; a napló; a főkönyv és a leltár-készités.
4
- 16 —
Számtan heti J/2 órán.
A második osztály tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan heti \'/2 órán. A koczka, hasáb, gula, henger, kúp, gömb felülete és köbtartalma.
Mértani és szabadkézi rajz heti 3 órán.
<i v
A) Mértani rajz heti 1 \'/* órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és árnyéktan ismertetése, fölosztása és alkalmazása, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előfordulható alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsíkon való ábrázolás. A négy tér ismertetése és az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékaink szerkesztése. A pont, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a képsíkokhoz visszonyitva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
B) Szabadkézi rajz heti I \'/2 órán. Stylizált síkdiszitmények rajzoltatása, a götög, arab, gótli és renaissance stylfajból. Előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajz heti 3—3 órán.
Fém-, épitő-, fa- és diszitőipari csoport.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanonczok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szakmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyítése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Műipar szakmunkák 1j1()-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen műipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készitése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyékkal való kidombori-tással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készitése.
- 17 —
VI.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből: 1 = jó
2 = szabályszerű
3 — kevésbé szabályszerű
4 = nem szabályszerű.
Előmenetelből.
1 = jeles
2
jo
3 = elégséges
4 = elégtelen.
Rövidítések jelentése:
ág. ev. — ágostai hitvallású evangelikus
ev. ref. = helvét hitvallású evangelikus
izr. = izraelita vallású
bt. = beteg
ism. = ismétlő
kor. = korona
k. 1. = kitüntető lap
d. 1. = dicsérő lap
kv. = könyv
sz. r. = szakrajz
ált. r. = általános rajz.
A róm. kath. vallású tanulók nevei után vallásra vonatkozó jelzés nincs.
- 18 —
VII Az 1904—1095.
Egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy | Tanító
Vasárnap B) Előkészítő A) I. . Szakrajz Szakrajz 10—12 9-12 9—12 2—5 Közismeret Ált. rajz Fémipari csoport Fa- és diszitő csoport Venczel Rezső Tibolt Boldizsár Németh Mihály Németh Mihály
Hétfő A) Előkészítő A) Előkészítő A) I. A) 1. C) 1. A) II. III. 5-6 6-8 5-6 6-8 5-8 6-8 5—8 Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Ált. rajz Közismeret Ált. rajz Piehler Pál Szabó és Poredus Brucker Celesztin Kováts Miklós Almási János Szalay Dénes Németh Mihály
Kedd B) Előkészítő B) Előkészítő B) I. B) II. III. 5-6 6-8 6-8 5-8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Ált. rajz Közismeret Brucker Celesztin Venczel Rezső Halász Jenő Németh Mihály Almási János
Szerda A) Előkészítő C) I. C) I. A) II. A) II. 5—8 5-6 6-8 5-6 6-8 Ált. rajz Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Tibolt Boldizsár Brucker Celesztin Orbán István Piehler Pál Szalay Dénes
Csütörtök B) Előkészítő A) I. B) II. B) 11. 5-8 6-8 5—6 6-8 Ált. rajz Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Tibolt Boldizsár Kováts Miklós Piehler Pál Vlasits József
Péntek A) Előkészítő B) I. B) I. A) II. III. III. C) I. 6-8 5-6 6-8 5—8 5-6 6-8 6-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Ált. rajz Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Szabó és Poredus Piehler Pál Halász Jenő Almási János Brucker Celesztin Tibolt Boldizsár Orbán István
Szombat B) I. B) II. 5—8 6-8 Ált. rajz Közismeret Tibolt Boldizsár Vlasits József

tanévi órarend.
Téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Vasárnap Izraeliták Előkészítő Ev. ref. 11 — 12 9-12 2-3 Hittan Ált. rajz Hittan Bartha Lajos Almási János Kádár Lajos
Hétfő Előkészítő [., It. 5—7 5-7 Közismeret Közismeret Váry József Bánekovich János
Kedd Előkészítő I., II. Előkészítő I., II. 5-6 6—8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Pichler Pál Váry József Bánekovich János
Szerda Szakrajz Előkészítő I., II. 2-5 ■5-8 . 5-8 Építő ipari csoport Ált. rajz Ált. rajz Németh Mihály Almási János Németh Mihály
Csütörtök Előkészítő I., II, 5-7 5-7 Közismeret Közismeret Váry József Bánekovich János
Péntek Előkészítő [., II. 5—7 5-7 Közismeret Közismeret Váry József Bánekovich János
Szombat Szakrajz I., II. Ág. ev. 2-5 5—8 6-7 Épitő ipari csoport Ált rajz Hittan Németh Mihály Németh Mihály Hütter Lajos
|
— 20 — VIII.
Téli tanfolyam.
Előkészítő.
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz é (A \'5 :0 összesen igazolatl.
Bedenek György kőmives Horváth István 1 3 3
Bognár József kőmives Fatér Mihály Tóth József 1 2 2 19 10
Cziráki Gábor kályhás 1 3 3 2 —
Dominó Antal szobafestő Faltzer Jakab 1 2 .2 3 2
5 Fülöp György kőmives Siinoncsics György 1 4 4 37 3 ■
Gáspár Ferencz ács Morandini Román 3 2 3 6 —
Gunyhó Ádám cserepes Horváth György 1 2 1 13 9
Geróts Boldizsár ács Fatér Mihály 1 3 4 — —
Hajdú László cserepes Horváth György 1 3 4 20 9
10 Horváth József szobafestő Perkó Péter 1 2 3 8 7
Horváth György szobafestő Sinkó József 1 2 3 — —
Kováts Károly bádogos Székely József 1 3 3 6 4
Kötbauin Lajos kőmives Kötbaurn Alajos 2 4 4 30 4
Krisztián László kőmives Geizl Viktor 1 2 2 3 2
15 Kupó István bádogos Hirschel Ferencz 1 2 1 2 —
Magyar József kőmives Németh József í 3 2 21 2
Mercz Ferencz kőmives Horváth István 1 3 3 9 8
Magdalenics Antal szobafestő Hirschel Lázár 1 3 2 — —
*Nagy Antal kőmives Hoffer Gáspár 1 1 - — —
20 Ötvös Károly ács Haspel Ferencz 1 2 2 — —
Pint István kőmives Fatér Mihály 1 2 2 22 18
Pintér László kőmives Markovics Jakab 1 2 o o 3 —
Plánder Vendel czement in. Weisz Soma vidéken dolgozik
Ring József bádogos Török Nándor 1 4 2 — —
25 Sárecz Ferencz kőmives Morandini Román 1 2 2 — —
Sneff József cserepes Horváth György 1 3 3 14 12
Takáts József kőmives Morandini Román 1 2 2 10 —
Tasch Károly kályhás Bognár István l 3 3 13 9
Tinacker Lajos kőmives Sió Károly 1 2 3 11 8
30 *Vajda István kőmives Simoncsics Lajos 1 1 2 — —
Vörös József czement m. Sartory Oszkár 1 3 3 30 20
Zlatarics György kőmives Munkácsy György vidéken dolgozik .
Zsidof Gábor kőfaragó Weiszberger Kálm. 1 3 I ¡4
Kimaradtak: Felszabadult:
Feletár János Krisztián Ferencz
85 Németh József Papp Vincze
*-gal jelölt csak szakrajzra jár.
— 21 -
Téli I—II. osztály.
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott napok
neve foglalkozása mesterének neve .2 > C3 60 01 e tS3 •c? ií 03 N cn N \'c? U -15 é ¡O c <U ■J: V N Hl tfí !0 c3 \'o N 03 bO
I. osztály
András Lajos Babics Nándor Czethoffer József Csanádi György 5 Csertők György Fiiszár János Kulcsár József Szokol János Tomasics János 10 Vellák György Vellák Ferencz kőmives bádogos kőmives ács kőmives szobafestő bádogos kőmives ács kőmives czementöntő Morandini Román Török Nándor Szuknai Lajos Sió Károly Geizl Viktor Slechta Kálmán Hirschl Ferencz Sió Károly Fatér Mihály Saller Lajos Sartory Oszkár 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 2 2 2 3 2 2 16 30 4 48 5 4 14 32 3 22 4 13 2 7
II. osztály
Angler József Balogh József Bognár Béla 15 Einspinner Pál Farkas István Gerócs István Horváth Béla Horváth József 20 Lakatos József Lang János Lenkovics József Mihálecz Károly Mózsi Ferencz 25 Nagy László Pint Ferencz Raffaeli Bálint szobafestő kőmives kályhás szobafestő kőmives szobafestő kőmives kőmives kőmives ács kőmives kőmives szobafestő kőmives kőmives czementöntő Petrekovics Lajos Fatér Mihály segéd Einspinner Lajos Saller Lajos Sattler Károly Fatér Mihály segéd Zelenák Antal Morandini Román Geizl Viktor Geizl Viktor Sattler Károly Sió Károly Saller Lajos Sartory Oszkár 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 2 3 2 3 2 1 3 3 3 4 3 1 2 1 2 3 2 3 3 3 2 2 2 2 9 19 3 34 21 26 29 29 23 19 13 1 11 3 21 2 1 3
Felszabadult: Gerócs György
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott j: napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz közism. összesen | igazolatl.
Augenfeld Béla asztalos Philipp Lipót 1 3 2 2\' _
Becsánek Simon czipész Tausz Ignácz 3 2 4 2 2
Berghoffer István kádár Gutmann Sándor - 2 1 3 2 —
Borsfai János szabó Liditt Miksa 4 2 4 3 2
5 Borsodi István czipész Hell János 3 3 3 1
Czukkelter Gyula czipész Pfeifer Jakab 2 3 2 1 —
Ferenczi Vilmos bognár Németh Imre 1 2 3 7 7
Fekete Kálmán csizmadia Ferk Ferencz 2 3 2 1 —
Günzer Imre asztalos Günzer Lipót 2 4 4 13 13
10 Hajdú Ferencz kovács Hajdú István 1 2 2 — —
Haszon Károly czipőfelsőr. k. Rosenberg Henrik 1 2 2 1 —
Horváth Gyula sütő Steiner József 1 - 3 3 3
Horváth József csizmadia Tóth István 2 3 4 2 2;
Horváth Sándor czipész Hirsch Ede 2 3 3 2 —
15 Imrei László lakatos Josifovic és Fasching 2 2 2 — —
Iszkra Mihály czipész Keller Mátyás 1 3 3 4 2
Jeszek Ádám czipész Babics Antal 2 2 4 11 —
Kalovics Ferencz lakatos Josifovic és Fasching 2 <9 2 — —
Kikecz József szabó Kikecz Mihály 1 2 2 6 —
20 Kolárics Dömötör csizmadia Horváth József 1 1 9 O — —
Kozsnyák Balázs szíjgyártó Horváth Károly 3 1 2 7 3
Kozinczky Dezső borbély Hirschl Henrik 3 - 2 — —
Lelner János kefekötő Kardos Sándor 1 3 2 1 —
Légrádi János czipőfelsőr. k. Rosenberg Henrik 1 3 3 — —
25 Májon Antal köszörűs Májon Testvérek 2 2 1 — —
Májon Jakab köszörűs Májon Testvérek 2 2 2 — —
Meiszterics János czipész Babics Antal 1 1 4 — —
Mrávlek Mibály csizmadia Magyar Károly 2 3 4 1 —
Németh István esztergályos Borbás Mihály 2 3 3 — —
30 Németh József borbély Munkácsi Nándor 4 - 4 4 2
Nóvák Imre csizmadia Polgár János 3 3 4 4 3
Ovcsár Ignácz csizmadia Hahn Ferencz 1 3 2 — .—
Pető Sándor szíjgyártó Klapper János 1 2 3 4 _
Placskó Károly csizmadia Slujtner József 4 3 4 3 3
35 Sáfrán József szabó Skerlák János 3 3 2 2 2
Sipos Károly kéményseprő Rothmann Menyhért 1 - 3 9 4
Sneff Szekeres Gyula asztalos Brandin József 2 3 3 — —
Stéger László czipész Neu és Társa 1 3 1 2 _ 1
Szabó János sütő Kraut Samu 1 - 3 4 4
40 Szalai István kádár Gutmann Sándor 1 2 2
— 23 -
A tanuló Általános Mulasztott
osztályzat napok
neve foglalkozása mesterének neve \'> a bt) N CO Li e G CL> ifi <D N « o
co s :0 to sO cu tO
Tislér Ferencz csizmadia Varga György 2 3 4 2
Tizedes István kovács Tóth József l 2 3 7 5
Tóth Gyula fodrász Focht Jakab 3 _ 4 16 _
Vidovics Károly lakatos Paizs József 1 2 2 _ ___
45 Virágh Gábor szabó Müller József 1 3 2 _ __
Woukán Venczel hentes Woukán Antal 1 _ 1 2 2
Zsálek József hentes Varga Károly 1 - 2 2 2
Zsovány Ferencz czipesz Neu és Társa 0 3 3
Kimaradtak:
Barasics István 50 Csukás Antal Erdélyi Imre Hollender Péter Jelasics György Kovács György 55 Légrádi István Takács János Tóth István Tóth Lajos
Felszabadultait:
Blaskovich István 60 Joó János
— 24 -
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános Mulasztott
osztályzat napok
neve foglalkozása mesterének neve | magavis. j ált. rajz j közism. ; összesen igazolatl.
Andróczi István csizmadia Gsányi István 1 3 3 í
Baj Sándor vasöntő Josifovic és Fasching 1 3 2 — —
Bálint Ignátz kefekötő Kardos S. és Társa 3 4 7 3 !
Bokor István czipész Pimeiszli Henrik 1 2 2 — —
5 Bernecker Jenő órás Weisz Albert 1 2 2 8 7
Brinner Antal szabó Tölősy Péter 3 4 19 16
Csontos János csizmadia Turek Géza 1 1 1 1 —•
Dómján Károly asztalos Dants Kálmán 1 3 3 — —
Dominó György vaseszterg. Weiser József 2 3 1 —
10 Ehrlich Lajos látszerész Strasser Márton 1 2 2 7 7
Farkas István lakatos Josifovic és Fasching 1 2 2 — —
Fehér László csizmadia Magyar József 1 2 2 2 —
Férst József lakatos Szabó József 1 2 2 — —
Francsits Mihály czipész Perger Imre 1 2 2 1 —
15 Fleiner Vilmos czipész Szili Károly 1 2 2 3 3
Gáspár István bognár Nováth István 1 2 2 — —
Grieszler József vaseszterg. Josifovic és Fasching 1 3 3 — —
Horváth János kefekötő Kardos S. és Társa 1 2 2 1 —
Horváth Kálmán kárpitos Fiálovits Lajosné 1 3 3 5 5
20 Hoffer János csizmadia Takáts Gyula 1 3 2 1 —
Jámbrosits Gábor szíjgyártó Szélig Antal 1 3 3 — —
Jakapovits Márton vasöntő Josifovic és Fasching 1 3 3 2 2
Karafiát Ferencz czipész Miltényi Sándor 1 2 2 8 7
Kaburek Vilmos hentes Beierl Ferencz 1 3 3 10 4
25 Kelin Ferencz csizmadia Temlin István 1 3 3 1 — ■
Kém Márton kovács Prémecz György 1 3 3 — —
Kováts István asztalos Philip Lipót 1 3 3 1 —
Kováts János kerékgyártó Fodor Ferencz 1 3 2 2 2
Kukovetz István asztalos Zákonyi Lajos 1 3 3 3 3
30 Laski Lajos czipész Bódis Béla 4 4 45 39
Lakatos Péter csizmadia Dietrich Mátyás 1 3 3 6 —
Lovrek György czizmadia Nováczki István 1 3 3 — —
Leidgeb András csizmadia Bedekovits István 1 3 3 9 8
Matyasics Elemér sütő Rosenthal Géza 1 - 2 7 6
35 Magyar Ferencz czipész Mersits Ede 1 3 2 3 3
Maitár Rókus szíjgyártó Szélig Lajos 1 2 2 2 2
Miháczi István géplakatos Weiser József 1 3 3 — —
Moller József vaseszterg. Josifovic és Fasching 1 2 3 — —
Nagy Károly fésűs Goldfinger István 1 3 2 9 3
40 Nesztics Mihály szabó Kozsnyák János 1 3 3 6 4
Niklesz János csizmadia Sárdi József 2 2 4 10 10
Peránecz József szíjgyártó Schwarcz Mihály 1 2 2 1
— 25 -
A tanuló Általános Mulasztott napok

neve foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz j közism. összesen igazolatl.
Plánder Antal Rehn Ferencz 45 Rózsa József Somogyvári György Spirk Flórián Stefánovics István Szabó Károly 50 Szobocsán Lajos Takáts István Tóth József Varga Lajos Virág István 55 Villinger József Vojkovits István Weisz Jenő vasöntő csizmadia vasöntő géplakatos asztalos hentes czipész lakatos csizmadia lakatos vaseszterg. kádár czipész lakatos szabó Josifovic és Fasching Rehn István Josifo vic és Fasching Weiser József Kaufman Ferencz Frk János Rózsa Lajos Szabó József Hilcz Lajos Weiser József Weiser József Gutman Sándor Skergula Gyula Szabó József Weisz József 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 2 3 3 2 2 3 2 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 1 3 3 2 3 2 2 3 3 2 2 3 3 6 1 1 2 2 1 2 1 1 2 o O 3 2 2 2
Kimaradtak:
Kellerman Mihály Mihóczi János ÜO Mór Mátyás
Schlezinger Zoltán Szabó Antal Szokol Ferencz Tatai Károly
Felszabadultak:
65 Kiss István Kulcsár Kálmán Sesták Ferencz
— 26 -
A) I. osztály.
A tanuló Általános Mulasztott
osztályzat na )ok
neve foglalkozása mesterének neve magavis j | ált. rajz E w N ■■o összesen | igazolatl.
Ágoston József szabó Liditt Miksa 1 2 2 5 2
Berke Lajos lakatos Szabó József 1 2 1 8 3
Bolf János tengely kovács Josifovic és Fasching 1 2 2 7 4
Borbély Lajos czipész Miltényi Sándor 2 3 5 3
5 Bürger Károly lakatos Rabinek Sándor 1 2 2 12 5
Czulek Antal lakatos Paizs József 1 4 4 26 —
Eisler Albert lakatos Brüll Sándor l 3 2 29 8
Fodor Gyula minta aszt. Josifovic és Fasching 1 2 2 4 —
Fundák Márton czipész Keller Ignácz 1 1 2 4 3
10 tlaba Ferencz asztalos Hinczinger Gábor 1 2 1 8 —
Horváth János asztalos Nóvák Frigyes 1 3 2 1 —
Horváth Nándor czipész Hernyevics Bertalan 1 3 2 2 —
Janzsa Kálmán szabó Mágics János 1 2 3 — —
Kálmán György borbély Hirschl Henrik 1 - 3 8 3
15 Kedmenecz István csizmadia Reithoffer Gyula 3 3 6 3
Kiss István szabó Kumánovits Pál 1 1 1 — —
Kováts Gyula csizmadia Szűcs József 1 3 3 3 —
Kováts János kefekötő Kardos Sánd. és társa 1 3 2 5 —
Kováts Jenő kefekötő Kardos Sánd. és társa 1 3 2 8 —
20 Kuzma András csizmadia Nóvák János 1 3 4 8 5
Lacsics József borbély Pusofszky Sándor 1 - 3 — —
Magori Vendel lakatos Schável Lajos 1 3 2 13 —
Markó Gyula lakatos Szécsényi István 1 3 2 4 4
Mészáros István csizmadia Horváth József 1 2 2 5 2
25 Milei József géplakatos Szántó Géza 1 2 2 2 2
Milner János asztalos Muzikár Vincze 1 1 2 2 —
Molnár Károly czipész Steiner Fülöp 1 2 3 6 —
Móger Ferencz szabó Heffer Gyula 1 3 2 3 —
Németh István csizmadia Nagy Károly 1 2 2 — —
30 Németh Mihály pinczér Petrics Ödön 1 1 1 5 —
Neusinger Ferencz szabó Müller József 1 2 3 14 —
Nováth István bognár Nováth István 1 1 2 — —
Orbán Ferencz szabó Mágics János 1 2 2 4 —
Ország István csizmadia Turek Géza 1 3 2 7 —
35 Papszt Béla könyvkötő Weiss L. és F. 1 2 2 1 —
Posner Izidor kefekötő Kardos Sánd.és társa 1 3 1 15 3
Sattler Lipót géplakatos Weiser József 1 1 2 8 3
Sein András czipész Francsics István 1 3 3 5 —
Stankovits Ferencz czipész Rosenfeld Miksa 2 4 — —
40 Serempecker Kálmán czipész Hernyevics Bertalan 1 3 3 — —
Szabó János czipész Keller Mátyás 1 2 2 1 —
Szantner János lakatos Ország Kálmán 1 2 2 4
- 27 —
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j [ ált. rajz közism. összesen igazolatl.
Szántó Gyula Schweinzger Dezső 45 Tóth László Türk Lajos Varga István Városi Sándor Vörös József 50 Wugrinecz János Zalai József mérlegkészitő géplakatos czipész lakatos csizmadia czipész borbély aranyműves borbély Golenszki Ferencz Weiser József Miltényi Sándor Kohn Samu Turek Gyula Keller Mátyás Hiczelberger György Berényi József Balog Jenő 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 2 3 2 2 3 2 2 3 1 1 3 15 24 9 16 6 11 1 7 1 3 2 11 2 3
Kimaradtak:
Ágoston János Tasnády Mihály Zselezsics Antal
Felszabadultak:
55 Hajdinyák György Jáni János
- 28 —
B) I. osztály.
A tanuló Általános Mulasztott \'
osztályzat napok 1
neve foglalkozása mesterének neve [ magavis. 1 ált. rajz közism. összesen | ¡gazolatl.
Baglady Béla szabó Kaufmann Mór 1 2 3
Báró Jenó\' czipész Bódis Jánosné 2 4 4 31 31
Belena István asztalos Dants Kálmán 2 - 4 4 2
Bogyai Viktor szabó Pavelkovics János 1 2 2 6 6
5 Borsó Ferencz lakatos Josifovic és Fasching 1 2 2 2 2
Buzsics István czipész Német Károly 1 3 4 6 3
Csenge Ferencz czipész Leidl István 1 2 3 1 —
Dávid István kádár Percsovics József 3 2 4 7 —
Dominics György szabó Hencsics József 1 1 1 6 3
10 Egyed József czipész Pimeisl Henrik 1 2 2 1 —
Farkas József szabó Offenbeck Károly 1 3 2 2 2
Fischer Ferencz lakatos Brüll Sándor 1 2 1 8 2
Folkmayer Gyula borbély Csillag Béla 1 - 2 4 —
Gaal Endre szabó Liditt Miksa 3 2 1 2 —
15 Halászi István asztalos Schermann József 1 2 4 11 2
Hamarics Imre lakatos Szabó József 1 2 1 6 3
Hóbor Kálmán gép- és mérlegkészitö Golenczky Ferencz 1 3 4 16
Horváth Ferencz géplakatos Szántó Géza 2 2 2 —
Horváth Gyula pinczér Gallovics Andor 1 - 2 13 11
20 Horváth István czipész Pingiczer János 1 2 2 — —
Illés János kádár Guttmann Sándor 1 2 1 5 —
Iváncsics Géza hentes Woukán Antal 2 2 3 2 2
Keszericze Pál czipész Mersits Ede 1 3 4 12 —
Krénusz Ferencz czipész Papp Lászlóné 1 3 2 1 —
25 Mátyás János borbély Pusofszky Sándor 1 - 4 O O —
Medvár András csizmadia Takács József 1 3 4 14 —
Néber János czipész Keller Mátyás 1 3 1 1 —
Német Kristóf fésűs Goldfinger István 1 2 2 4 2
Palugyay Ferencz lakatos Weiser József 1 2 4 7 7
30 Pinterics Ferencz szabó Ungár Jenő 2 2 3 33 —
Plander Ferencz czipész Francsics István 1 2 3 — —
Polgár Sándor lakatos Kohn Samu 1 3 4 16 2
Rádi György asztalos Wetzer Kanatusz 1 2 2 1 —
Sáfrány Lajos borbély Buksz Ignácz 1 - 2 1 —
35 Sárecz János asztalos Róth Lipót 1 2 3 — —
Schey György köszörűs Schey József 2 - 3 2 —
Selymes György asztalos Torma Lajos 1 2 2 4 3
Simonkovics Ferencz szíjgyártó Horváth Károly 1 2 1
— 29 -
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. | ált. rajz j közism. összesen JÜ \'S a .5?
Szabó József 40 Táncsics László Varga György Windt Ernő Wolf István Zakócs József mészáros asztalos csizmadia czipész asztalos czipész Berger Adolf Táncsics lgnácz Német Ferencz Mersits Ede Sonnenschein Mór Perger Imre 1 1 1 1 3 1 2 2 2 3 3 3 2 2 1 4 4 10 28 17 3 7 5 5 12 3 3 7 4
Kimaradtak:
45 Aukter József Ehrenstein Lajos Erdélyi János Hunyady András Mayer Lajos 50 Rothganz Oszkár Stern Károly
Felszabadultak:
Gsesznyák István Fuchs Antal Hunyady György 55 Soós Ferencz Tomasics János
— 30 -
C) I. osztály.
A tanuló Általán OS Mulasz-1 tóit
osztályzat napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. N CS -ö közism. összesen | igazolatl.
Balog István szabó Kumpert Antal 1 2 1 _ _
Buday Ferencz lakatos ifj. Szabó József 3 2 2 íi 8
Gzenger László asztalos Torma Lajos 1 1 2 — —
Farkas György géplakatos Weiser József 3 4 3 15 —
5 Fekete Imre csizmadia Véber Ferencz 1 2 2 — —
Flumbort György czipész Mlakker György 1 1 2 — —
Friscsics János lakatos Brüll Sándor 1 3 3 9 —
Gáspárics Vendel lakatos Szabó József 1 3 3 2 —
Halász József vasesztergály. Weiser József 2 2 2 2 —
10 ifj. Horváth József czipész Neufeld Salamon 3 3 3 1 —
id. Horváth József csizmadia Meilinger János 1 3 4 — —
Kamenár Mihály csizmadia Kamenár Lajos 1 2 3 8 —
Kardos György czipész Francsics István 1 3 4 2 — \'
Knausz József vasöntő Weiser József 3 3 3 21 11
15 Kolder József lakatos Kohn Samu 1 2 3 4 —
Korona János asztalos özv. Halasy Ádámné 1 3 3 9 —
Krifaton György bognár Németh György 1 2 2 — —
Lasky Jenő szabó Tóth Lajos 1 3 2 1 —
Lehóczky Sándor szabó Hlatkó János 3 3 3 1 —
20 Leitner Zoltán lakatos Kohn Samu 2 4 4 11 4
Marvalics József nyomdász Weiss L. és F. 2 2 2 4 —
Mészárics István csizmadia ifj. Takács József 2 3 4 3 —
Mészáros Elemér vasesztergály. Weiser József 1 2 2 1 — II
Nagy Imre borbély Fleischakker József 1 - 2 9 íj
25 Nagy Kálmán mintaasztalos Josifovic és Fasching 1 3 4 40 4
Németh Ferencz czipész Titz Antal 2 2 2 2 —
Németh Lajos betűszedő Weiss L. és F. 1 2 2 — —
Őri Kálmán rézműves Pichler József 1 4 4 2 —
Petrekovics György géplakatos Josifovic és Fasching 3 4 4 37 12
30 Premecz Mátyás czipész Rózsa Lajos 1 3 3 2 —
Rabinek Jenő lakatos Rabinek Sándor 1 1 3 9 —
Schermann József asztalos Schermann József 1 3 4 15 — I
Szabó János lakatos Paizs József 1 2 1 — — i
Szuharda Ede géplakatos Weiser József 1 1 2 2 —
35 Takács József czipész özv. Fischer Jánosné 3 3 4 18 16
Tézer Károly vasesztergály. Weiser József 1 3 3 6 —
Tornán Kálmán szabó Doór István 1 3 3 36 4
Varga Lajos csizmadia Varga Imre 1 2 3 5 1
■ ~ - ,
— 31 -
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott napok j
f/i N; c -i
> C0 E tn rt
neve foglalkozása mesterének neve « NI tsJ o
a E :0 Jí 10 :0 C5 bp
Véber Emil 40 Vindisch György Veltner Salamon Veltner Jenő vasesztergály. mészáros betűszedő borbély Weiser József özv. Adler Mórné Fischel Fülöp Zapletál Ignácz 1 2 2 2 3 4 3 2 1 4 15 1 30 2 12
Kimaradtak: Felszabadult:
Bencze István Mihálics Márton
Buchwald Miklós 45 Francsics Zsigmond Gerencsér János Gieber Jenő Mersics Károly Papp József 50 Raffay István Tasnády Titusz
A) II. osztály.
A tanuló Általános Mulasztott
osztályzat na )ok
neve foglalkozása mesterének neve inagavis. szakrajz 1 ált. rajz közism. összesen igazolatl.
Androsecz Ernő czipész Török Ferencz 1 3 2 4 3
Bacsics Vendel bognár Nyerki Ferencz 1 2 - 1 5 2
Bagladi Lajos szabó Hencsics József 1 - 3 3 — —
Bán Károly czipész Miltényi Sándor 1 - 2 3 2 —
5 Benkő István szabó Gzvetkó Ferencz 1 - 3 3 — —
Berger Sándor szabó Kaufmann Mór 1 - 1 1 1 —
Bogáti Dezső géplakatos Weiser József 1 2 - 1 2 —
Borbély György borbély Koch Ignácz 2 - - 3 16 14
Bugyács László borbély Csillag Béla 1 - - 2 10 — !
10 Gzimbalek Viktor pinczér Kardos József 2 - - 1 2 2
Ferencz Győző borbély Tóth Lajos 1 - - 4 3 —
Fischl János czipész Steiner Fülöp 1 - 3 2 4 —
Folkmeier Antal borbély Perényi János 2 - - 2 4 4
Garadics Lajos czipész Hirschl Ede 1 2 - 4 10 4
15 Gottreich Izidor borbély Bród Ignácz 1 - - 3 11 9
Hubai László géplakatos Josifovic és Fasching 1 3 - 1 1 — 1
Kepe Lajos asztalos Muzikár Vincze 1 - 2 \'2 1 —
Kocsis József csizmadia Bakonyi György 1 - 3 3 1 —
Kolovics Lajos asztalos Kaufmann Ferencz 1 4 3 3 15 6
20 Krausz Lajos kefekötő Horváth József 1 - 3 3 10 2
Lénárd Béla kalapos Ring Pál 2 - 3 4 10
Magyar Ferencz csizmadia Nagy Antal 2 - 4 4 2 —
Magyar János czipész Hernyevics Bertái. l - 3 3 4 2
Meiszner Frigyes órás Jack Frigyes 1 - 2 2 5 5
25 Neumann József borbély Munkácsy Nándor 1 - - 4 1 —
Németh István géplakatos Weiser József 2 - 3 3 1 —
Molnár József szabó Ritter József 2 - 3 4 4 3
Polecz József kéményseprő Mantuano Ede 3 - - 3 13 11
Ritter Rezső lakatos Rabinek Sándor 1 - 2 1 — —
30 Seregély Károly pinczér Bayer Gyula 1 - - 2 2 —
Szieger Lajos szabó Doór István 1 2 4 2 1 —
Tahi József borbély Schweitzer József 3 - - 3 — —
Tóth Ferencz czipész Babics Antal o o - 3 4 3 —
Tóth István csizmadia Németh Ferencz 2 - 3 3 3
35 Varga Imre könyvkötő Krausz és Farkas 3 - - 3 23 23
Wieland János géplakatos Weiser József 2 3 - 3 4 _
Kimaradtak: Reinwald Károly Szántó József Vild Imre
Felszabadultak:
40 Beierl Károly
Czimmermann Istv. Funtek Lajos Galász Ferencz Gieber György 45 Hartmann Károly
Odrovics Rezső Szabó Árpád Szili Sándor Spitzkopf Károly 50 Varga István Véber Dezső
- 33 — B) II. osztály.
A tanuló Általános Mulasztott
• osztályzat napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. j ált. rajz j közism. összesen igazolatl.
Auer Ferencz bognár Nyerki Ferencz 1 2 3 10 2
Baj József lakatos Kohn Samu 1 3 4 8 —
Dembicz Ármin szabó Móger Károly 2 4 3 3 —
Dobronyi Béla czipész Keller Mátyás 1 3 3 8 —
5 Dogsa Mihály lakatos Kohn Samu 1 3 4 6 —
Farkas Ferencz nyomdász Krausz és Farkas 1 2 2 — —
Gadácsi Károly czipész Steiner Fülöp 1 3 4 13 —
Gregál Ernő lakatos Országh Kálmán 1 2 3 27 3
Gulyás János lakatos Schavel Lajos 1 1 213 —
10 Herczeg János vaseszterg. Weiser József 1 3 3 7 2
Humán Ferencz czipész Miltényi Sándor 2 3 4 4 —
Jáberics Károly asztalos Táncsics József 1 3 4 5 2
Kaizer Károly pinczér Bricher Istvánné 2 - 4 12 8
Kollár János czipész Bosenfeld Miksa 1 2 2 4 —
, 15 Kollarics Géza borbély Tóth Lajos 2 - 3 5 3
Kopácsi Ferencz hentes Beierl Ferencz 2 - 4 12 5
Kovácsics József szabó Sörlei Zsigmond 1 1 1 2 —
Lapát Mihály lakatos Széschényi István 1 3 3 5 —
Mersits Ede czipész Mersits Éde 1 3 4 2 —
20 Móger Géza szabó Weisz Bernát 1 4 2 2
Nagy Ferencz géplakatos Weiser József 1 2 2 9
Pietrovszky Károly betűszedő Krausz és Farkas 1 2 2 3
Plander György czipész Miltényi Sándor 1 3 3 4 2
Ruprecht Lajos vaseszterg. Weiser József 1 2 2 3 2
25 Samu József czipész Berger György 1 2 3 7 —
Schmolcz József géplakatos Josit\'ovic és Fasching 1 3 3 6 —
Sneff Lajos csizmadia Turek Géza 1 3 2 10 —
Szabó Andor czipész Mlaker György 1 2 2 — —
Szalai Károly czipész özv. Fischer Jánosné 1 4 4 23 7
30 Szalai Márton csizmadia Iszák János 1 2 2 4 2
Skorjanecz József czipész Skorjanecz József 1 4 3 2
Tibol György csizmadia Skrivalics István 1 3 4 5 3
Tóth Péter kefekötő Horváth József 1 3 3 4
Vellák József czipész Babics Antal 1 2 4 4
Kimaradtak:
Felszabadidtalc:
35 Horváth Lajos Kobald József Stumpf Ferencz Szabó József
Braun Károly 40 Cseke József Csovellák Mihály Kis Gergely Koosz Gyula Nagy Lajos
45 Nemes József Sipos István Taschner József Tóth Ferencz Vékási Károly
- 34 —
III. osztály.
A tanuló Általános Mulasztott
osztályzat napok
ifi N! c —
"> \'cs5 Ú in
neve foglalkozása mesterének neve cí b£ Bj e cvj N fi u (0 \'N :0 ¿C <u N fi fi •O o N tS • SP
*Bagladi József könyvkötő Weisz L. és F. 1 3 2
Balog János lakatos Kohn Samu 1 2 - 3 9 --
Bedő Vendel asztalos Torma Lajos 1 2 - 3 4 --
*Berger Simon géplakatos Weiser József 1 3 - - 4 4
5 Budai János asztalos Budai Lajos 1 2 - 2 9 —
*Csordás József géplakatos Weiser József 1 1 - - 1 —
Ehrenstein Aladár lakatos Kohn Samu 1 - 2 1 10 5
Epstein Vilmos fényképész Vértes Antal 1 - 2 1 3 —
Fabick Károly 10 Ferencz József rézműves Samu József 1 - 2 2 7 —
kertész Janda Károly 1 - 2 3 27 11
Gertner József sütő Lodner Ferencz 1 - - 3 6 3
*Gomhert István betűszedő ifj. Wajdits József Josifovic és Fasching 1 2 _ - 7 6
Győri Lajos géplakatos 1 3 - 2 9 8
Hauser Árpád lakatos Rabinek Sándor 1 4 _ 4 32 8
15 Hideg János czipész Kóger Tóbiás 1 - 3 3 4 —
Horváth József lakatos Sável János 1 3 _ 3 25 —
Horváth Kálmán kefekötő Kardos S. és Társa 1 _ 3 4 23 —
*Karafiát János czipész Miltényi Sándor 1 1 - - 1 —
*Kaufmann József asztalos Kaufmann Ferencz 1 2 _ - 2 —
20 Kiss Károly reszelővágó Zollner János 1 3 - 3 11 2
*Kovács János kárpitos Steinberger Fer. 1 1 - - 1 —
Kovács Ferencz czipész Steiner Fülöp 1 - 3 3 4 —
Kovács Lajos csizmadia Kovács György 1 - 2 2 1 —
Lemmer Ágoston lakatos Ország Kálmán 1 3 - 4 21 7
25 Mayer Ferencz szabó Ofenbeck Károly 1 - 3 4 6 —
Nagy Sándor vaseszterg. Josifovic és Fasching 1 - 2 2 9 —
Németh Jenő lakatos Ország Kálmán 1 - 3 1 12 6
Németh József lakatos Szabó József 1 2 _ 4 — —
Olaszi Lajos géplakatos Josifovié és Fasching 1 3 - 3 1 —
30 Papp Gyula czipész Dukász József 1 - 2 3 18 7
Saksz József mészáros Gross Miksa - _ 4 5 5
Simonkovics Bálint szíjgyártó Horváth Károly 1 2 - 3 1 —
Stréni Károly asztalos Nóvák Frigyes 4 - 3 22 14
*Sugár Jenő órás Steiner Mór 1 2 - - 4 4
35 Schweinczger Ferencz géplakatos Josifovic és Fasching 1 2 - 2 32 —
Szekeres Boldizsár géplakatos Weiser József 1 3 - 3 2 —
Széphegyi Gáspár betűszedő Weisz L. és F. 1 4 - 3 23 7
Tilpák Boldizsár fényképész Vértes Antal 1 1 - 1 4 —
*Tomán Győző könyvkötő Schless Antal utóda 1 4 2
A tanuló Általános osztályzat Mulasztott napok
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz ! ált. rajz S \'N :0 összesen igazolatl.
40 *Totola Ferencz Török István *Vatzek Károly Zákonyi Lajos betűszedő szabó lakatos czipész ifj. Wajdits József Lahünsák Gáspár Ország Kálmán Miltényi Sándor 1 3 1 1 1 3 2 2 - 3 3 3 3 2 —
Kimaradtak • Felszabadultak:
Bébecz József 45 Gzulek Pál Kincsek Gyula Schvarcz Jakab
Bedenek György Behm Gyula 50 Borsos Béla Bó\'jti József Derk István Erős János Gyergyák János 55 Halász Gyula Handrik Lajos Hofifer Lajos
Krammer Menyhért May Lajos
60 Sárdi Lajos Sási József Süle Károly Schwarczenberg M. Szeidenschmied J.
65 Takáts Ferencz Taschner Rezső Varaberger Ernő
*-gal jelölt a közismereti órákról felmentve.
- 36 —
IX.
Munkakiállitás.
£ A kiálliló tanoncz A kiállított tárgyak A bíráló
bizott-
W ág B • Osztály Mesterének neve 1 ság
-o foglal- M> megnevezése N osz-
>> "5 neve kozása % 8 K E £■* A tály-
u. „ O 4) ucc TJ zata
Andresetz Ernő czipész 2i/a A) II. Török Ferencz gomb. női czipő lp. j"
Bálint Ignácz kefekötő 21/2 B) elők. Kardos és Társa padló-ienyesítő 1 kit.
Bán Károly czipőfelső- felsőrész
rész kész. l3/4 A) II. Miltényi Sándor 2p jel-
Berghofer István kádár 21/4 A) elők. Guttmann Sándor kis hordó állvány. 2 jel-
5 Bogáty Dezső géplakatos 1 A) II. Weiser József „CCX" szecskav. 1 jó
Bacsics Vendel kerékgyár. 3 A) II. Nyerky Ferencz kocsikerék (első) 1 jel-
Becsánek Simon czipész 2 A) elők. Tausz Ignácz füz. gyerm. czipő lp. jó
Buday Ferencz lakatos 1 C) I. ifj. Szabó József tányérinelegitő 1 jel.
Bedő Vendel asztalos 3 III. Torma Lajos Íróasztal 1 kit
10 Czulek Antal lakatos 3/4 A) r. Sável Lajos sütőcsapda 2 jel-
Csontos János csizmadia 3 B) elők. Turek Géza férficsizma lp. kit.
Csordás József géplakatos 3 Ili. Weiser József kétsoros, répakap. 1 jó
Dávid István kádár 3 B) I. . Percsevích József 26 lit. hordó 1 jó
Domino György vaseszterg. 2 B) elők; Weiser József függőmérték és 2
ol. csavar kit.
15 Fischl János czipész 11/2 A) II. Steiner Fülöp gombos gyermek lp.
czipő jel-
Farkas István géplakatos 11/3 B) elők Weiser József amerikai földpor-
hanyitó 1 kit.
Farkas György géplakatos 3/4 C) I. Weiser József vetőkapa 2 jel.
Fekete Imre csizmadia 23/4 C) I. Veber Ferencz férfi csizma lp. jó
Gáspár István kerékgyár. 11/2 B) elők. Nováth István elsőkerék 1 kit.
20 Gadácsi Károly czipész 31/4 B) 11. Steiner Fülöp gyermek átgomb. czipő lp. jel.
Grieszler József vaseszterg. 2 B) elők Josifovic és Fasching kocsitengely és kulcs 2 kit.
Gáspárics Vendel lakatos 1 C) I. id. Szabó József sütő 1 jel.
Győry Lajos géplakatos 21/2 III. Josifovic és Fasching merőeszköz 1 jó
Gulyás János lakatos 31/2 B) II. Sável Lajos tűzoltó szerek 8 kit.
25 Gaál Endre szabó 2 B) I. Lidit Miksa nadrág 1 kit.
Halászy István asztalos 2 B) 1. Scherman József ajtó 1 kit.
Halász József vaseszterg. 3/4 C) I. Weiser József vetőkorong 1 kit.
Hajdú Ferencz kovács 1 A) elők. Hajdú István patkó 1 jó
id. Horváth János csizmadia 3 C) I. Meilinger János gyermekcsizma 1P. jel.
30 Horváth Gyula sütő Va A) elők. Steiner József fonottas 1 jó
Horváth József lakatos 33/4 III. Sável József tak. tüzhelykeret 1 kit.
Hubai László géplakatos 2 A) II. Josifovic és Fasching furókereplő 1 jel-
Horváth Kálmán kefekötő 41/2 III. Kardos és Társa lábtörlő és festőecset 2 kit.
Horváth Ferencz lakatos IV2 B) I. Szántó Géza sütő 1 kit.
35 Herczeg János vaseszterg. 1 B) II. Weiser József fogaskerék 1 jel.
Hamarics Imre lakatos 11/2 B) I. id. Szabó József pincze ablak 1 jel.
Illés János kádár 2 B) I. Guttmann Sándor 26 lit. hordó 1 kit.
Jakopovics Márton vasöntő 1 B) elők. Josifovic és Fasching képkeret 1 jel.
40 Jámbrosics Gábor szij gyártó 3 B) elők. Szélig Antal tarisznya 1 jó
Krenusz Ferencz czipész U/2 B) I. Pupp Lászlóné füzös nőiczipő lp kit.
Krausz Samu kefekötő 23/4 A) II. Horváth József padlófényező és parketsöprü 2p jé".
— 37
A kiállító tanoncz A kiállított tárgyak A biráló
s bizottság
N U> M g 1 Osztály Mesterének neve « 6
-o foglal- «aj -ra megnevezése \'eö N osz-
>> "o neve kozása \'s O 1/1 s s £> tály-
fe £ o u <U C C TJ zata
Kém Márton kovács 1 B) elők. Prémecz György patkó 1 jó
Kováts Ferencz czipész 33/4 III. Steiner Fülöp női czipő 1P. kit.
Kollarics Dömötör csizmadia 21/4 A) elők. Horváth József férficsizma lp. jó
45 Kovács Lajos csizmadia 23/4 III. Kovács György férficsizma lp. kit.
Knausz József vasöntő 13/4 C) I. Weiser József répavágódob 1 kit.
Karaliát János czipész 51/2 III. Miltényi Sándor czipő felsőrész 3p. kit.
Kóósz Gyula géplakatos 3 III. Josifovic és Fasching czimbal. és kulcs 2 jel.
Korona János asztalos 11/4 C) I. özv. Halas}\'Adámné képkeret 1 jó
50 Kiss Károly reszelő-
vágó 3 III. Zollner János különféle reszelő 7 jel.
Lacsics József borbély 13/4 A) I. Pusofszky Sándor paróka 1 jel..
Májon Antal köszörűs 2 A) elők. Májon Testvérek tyukszemvágó és borotva 2 jó
Miháczi István géplakatos 3/4 B) elők Weiser József kézi tolókapa 1 jó
Molnár Károly czipész 21/4 A) I. Steiner Fülöp férfi füzősczipő lp kit.
55 Mészáros Eleméi- vaseszterg. 1 C) I. Weiser József fogaskerék 1 jel.
Magyar János czipész 21/2 A) II. Hernyevics Bertalan női czugosczipő lp. jó
Mravlek Mihály csizmadia 21/2 A) elők. Magyar József csizma lp. elégs.
Mayer Ferencz szabó 31/2 III. Ofenbeck Károly f. nadrág 1 kit.
Móger Ferencz szabó 1 A) I. Heffer Gyula gyerm. nadrág 1 jó
60 Nagy Sándor vaseszterg. 1V2 III. Josifovic és Fasching satucsavar 1 jel.
Németh István géplakatos 21/2 A) II. Weiser József francziakulcs 1 kit.
Nagy Károly fésűs U/2 B) elők. Goldfinger István bontó-és sürüfésü 2 jel.
Nesztics Mihály szabó IV2 B) elők. Kosnyák János zsinoros mellény és nadrág 2 jel.
Nagy Ferencz géplakatos 3/4 B) II. Weiser József „D 7 M" ekefej 1 jó
65 Németh Ferencz czipész 11/2 C) I. Titz Antal gomb. gyer. czipő lp. jó
Németh Kristóf fésűs 1 B) I. Goldfinger István bontó- és sürüfésü 2 jó
Ovesár Ignácz csizmadia Va A) elők. Hahn Ferencz k. csizma felsőrész 1P. jó
Pinterics Ferencz m. szabó 13/4 B) II. Ungár Jenő 1 gyermeköltöny 2 jel-
Palugyai Ferencz géplakatos 3/4 B) I. Weiser József „VBT" ekefej 1 jel.
70 Peránecz József szíjgyártó 11/4 B) elők. Schwartz Mihály kantár lp. jel.
Prémecz Mátyás czipész 31/3 C) I. Rózsa Lajos czugos férficzipő 1P. jó
Placskó Károly csizmadia 3/4 A.) elők. Sluitner József női csizma lp. kit.
Posner Izidor kefekötő 2 A) I. Kardos és Társa szőrseprü 1 jel-
Rehn Ferencz czipész 13/4 B) elők. Neu és Társa átgomb. gy. czipő lp. jó
75 Ruprecht Lajos vaseszterg. 11/a B) II. Weiser József szij kerék 1 jel-
Ritter Rezső lakatos ÍVs A) II Rabinek Sándor sütőkeret 1 kit.
Rabinek Jenő lakatos 1 C) I. Rabinek Sándor tűzhelykeret 1 jel.
Steger László czipész Vs A) elők. Neu és Társa sandálczipő lp. jó
Somogyvári György géplakatos 3/4 B) elők. Weiser József eketalyiga 1 jel.
80 Sárecz János asztalos 2 B) I. Róth Lipót éjjeli szekrény 1 jó
Sáfrán Lajos borbély 21/a B) I. Buksz Ignácz hajnyirás 1 jel-
Schweinzger Ferencz géplakatos 3 III. Josifovic és Fasching emelőgép 1 jel.
Schweinzger Dezső géplakatos 2 A) I. Weiser József „C" répavágó 1 kit.
Schmolcz József géplakatos 2 B) II. Josifovic és Fasching francziakulcs 1 kit.
85 Szabó Károly czipész IV2 B) elők. Rózsa Lajos czugos nőiczipő lp. jó
Szabó János lakatos 1 C) I. Paizs József sütőfogantyu 1 jel.
Szekeres Boldizsár géplakatos 3 III. Weiser József kukor. morzsoló 1 jel-
Szuharda Ede géplakatos 2 C) I. Weiser József szecskavágó 1 kit.
Szattler Lipót géplakatos 13/4 A) I. Weiser József „R" 25-ös szecskavágó 1 jel.
90 Szekeres Gyula asztalos 1/s A) elők. Brantin József lábzsámoly 1 jel.
Szabó János sütő V2 A) elők. Kraut Samu fonottas 1 jó
Szabó Andor czipész 31/2 B) II. Mlaker György félczipő „K" répa vágó lp. jel-
Tézer Károly géplakatos 11/4 C) I. Weiser József 1 kit.
— 38 -
Folyó szám A kiállító tanoncz Osztály Mesterének neve A kiállított tárgyak A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása elmúlt tanoncz éveinek száma megnevezése Hl s \'aj 1/3 T3
Tóth József géplakatos 3/4 B) elők. Weiser József kerti kapáló 1 jó
95 Tóth Péter kefekötő 3 B) II Horváth József különböző kefék 10 jel-
Tóth István csizmadia 21/2 A) II. Németh Ferencz férfi csizma lp. jel.
Tizedes István kovács 21/2 A) elők. Tóth József patkó 1 jel-
Vugrinecz János ékszerész 11/2 A) I. Berény József külömb. ékszerek 33 jel.
Varga István csizmadia 21/4 A) I. Turek Gyula férfi csizma 1P. jel-
100 Varga Lajos csizmadia 1 C) I. Varga Imre férfi csizma lp- jó
Virág István kádár 2 B) elők. Kaufman Elek 56 lit. hordó 1 jel-
Varga György csizmadia 21/2 B) I. Németh Ferencz férfi csizma lp. jó
Wielandt János géplakatos 3 A) 11. Weiser József szögmérő és
kukor. morzsoló 2 kit.
Weber Emil géplakatos 13/4 C) I. Weiser József „V BT" szakeke 1 jel.
105 Woukan Venczel hentes 2 A) elők. Woukan Antal párisi virsli 1 kit.
Zákonyi Lajos ezipész 31/2 III. Miltényi Sándor sárga czipő lp. jel.
Zsovány Ferencz czipész 1/3 A) elők. Neu és Társa szijas vászon- lp.
czipő jó
Zsálek József hentes V2 A) elők. Varga Károly kolbász 2P. jó
ÖSázesen 180 drb.
— 39 -
X.
Kimutatás az 1905. junius hó 11 —12-én tartott rajzkiállitáson résztvett tanulókról és rajzaik számáról.
e \'CS N A t a n u 1 ó
t/l ■O kiállított
o neve foglalkozása osztály rajzainak
b. száma
Fa-, diszitő- és ruházati
csoport:
Auer Ferencz bognár B) II. 6
Bacsics Vendel bognár A) II. 4
Baglady József könyvkötő szakr. 1
Bedenek György asztalos III. 2
5 Bedő Vendel asztalos III. 3
Buday János asztalos III. 3
Braun Károly czipész B) 11. 2
Derk István szabó III. 3
Funtek Lajos bognár A) II. 2
10 Garadics Lajos czipész A) II. 2
Gomhert István betűszedő szakr. 2
Karafiát János czipő felsőrész kész. szakr. 8
Kis Gergely czipész B) II 2
Kollár János czipész B) II. 4
15 Kovács Ferencz czipész III. 3
Kovács Lajos csizmadia III. 3
Kovácsics József szabó B) II. 12
Mersits Ede czipész B) II. 2
Simonkovics Bálint szíjgyártó III. 4
20 Skorjánecz József czipész B) II. 2 1
Stréni Károly asztalos III. 1
Süle Károly asztalos III. 1
Szili Sándor kertész A) 11. 2
Takács Ferencz csizmadia III. 2
25 Kaufmann József asztalos szakr. 1
Tilpák Boldizsár fényképész III. 2
Totola Ferencz betűszedő szakr. 2
Török István szabó III. 3
Zákonyi Lajos czipész III. 3
30 Kovács János kárpitos szakr. 1
Fémipari-csoport:
Balog János lakatos III. 2
Bogaty Dezső géplakatos A) II. 3
Borsos Béla géplakatos szakr. 5
Csordás József géplakatos szakr. 3
5 Doksa Mihály lakatos B) II. 2
— 40 -
s N A t a n u 1 ó
W ■o kiállított
>> "o neve foglalkozása osztály rajzainak
fc. száma
Erős János géplakatos III. 2
Gulyás János lakatos B) 11. 8
Gyergyák János lakatos III. 2
Győri Lajos géplakatos III. 3
10 Halász Gyula géplakatos III. 3
Hauser Árpád géplakatos III. 1
Horváth József lakatos III. 2
Hubai László géplakatos A) II. 2
Kiss Károly reszelővágó III. 2
15 Koósz Gyula géplakatos B) 11. 3
Máy Lajos géplakatos szakr. 5
Nagy Lajos lakatos B) II. 1
Németh József lakatos III. 3
Schmolcz József géplakatos B) II. 1
20 Schweinzger Ferencz géplakatos III. 3
Sugár Jenő órás szakr. 3
Szekeres Boldizsár géplakatos III. 3
Tóth Ferencz lakatos B) II. 2
Vatzek Károly lakatos szakr. 3
25 Vékási Károly órás B) II. 2
Wieland János géplakatos A) II. 1
Épitő-ipari csoport:
András Lajos kőműves I. 4
Balogh József kőműves II. 4
Bognár Béla kályhás szakr. 4
Bognár József kőműves II. 3
5 Einspinner Pál szobafestő II. 5
Farkas István kőműves II. 4
Fiiszár János szobafestő I. 2
Gáspár Ferencz ács II. 4
Horváth Béla kőműves II. 4
10 Lakatos József kőműves II. 2
Láng János ács I. 4
Mihálecz Károly kőműves I. 3
Pint Ferencz kőműves II. 3
Szokoly János kőműves I. 2
15 Tomasics János ács II. 3
Ötvös Károly ács I. 4
Nagy Antal kőműves I. 4
Horváth József kőműves szakr. 4
Tomasics Ferencz kőműves szakr. 6
Összesen 222 drb.


41
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók előképzettségéről, a tanitás eredményéről és az évi mulasztásokról osztályonkint.
összesen i }odBU jCubij T^ CO\' T—l o Sí 00 oo Sí Sí o co s 00 t- Sí co Sí SÍ !>. co SÍ 00 Sí 00 !>. CT co Sí co c— oa
i 9inuB} ÍUBq Sí co S-l xí OS co co co SÍ co Sí co T-I Sí o co cr> co co
o ° s ¿lodBu JÍUBII to 00 Ir- 00 t". o OS !>• OS Sí to SÍ o co oo oo
C/5 _CÖ C3 M i 9[nuBj XuBq lO SÍ o SÍ CM SÍ Ol SÍ >o to «í lO a> lO
CS > Ő l }odBU XuBq o t^ OS to to Sí íO 00 co co oo oo Os lO t^ Sí lO 1o T-H ®1 lO t>. o Sí o oo CT>
ca bp i 9|nuEj Xireq 10 !>. Sí Sí 00 o Sí to Sí lO to oo <=> oo
inzo>) >|0[nuEj 00 I- lO •—1 íO •«Jl Sí to co co co co co T-I to LT3
>» U0S9ZSS0 00 !>. lO IC SÍ to 00 co co ■<» 00 — co ^
>03 E a <u U3[3)S3[3 SÍ 00 co co l>. lO 1 1 LO c—
Qí a> c a) ssSasSaja lO CD Sí co 00 co lO Sí T-t 00 SÍ <=>
r V h >o of 00 iO s* 00 SÍ lO 00 o o o oa LO
S3(3f CO SÍ I- co Sí to T-I oo 1 Sí s
0) > ■QJ *ö U3S3ZSSO 00 t-. 1(3 lO "JI Sí CO co co co co - to LO ^
•05 > JD o tU3ZSiC[BqBZS -U co 1 1 1 1 1 1 1 1 -1
C — > njszsíiBqBzs \'>| t^ 1 1 SÍ l>. 1 SÍ 1 1 C-3
to cd nj3zsX[BqBzs tO CO 00 ! 00 Os lO —\' 1 1 co LO
b of SÍ Sí CO 1(5 00 "í lO co L"- Sí co Sí OS Sí s OS SÍ o to oa co co
U1BZS}9[ iSOAAg 00 C^ lO T-I lO >a< Sí CO co ■>* co co co 00 s to LO
U3S3ZSSO o to «5 to lO to lO SÍ lO ÍO Os l> to co ▼-I co oa LO
03 b a \'3 -ca 1 1 1 1 1 1 1 Sí 1 1 - co
a 1 1 1 1 1 1 1 ~ 1 1 1 —\'
CD •D ¡3 c e 1 1 1 i 1 1 co Sí 1 1 1 LO
c - l 1 Sí 1 co 1 1 I 1 c—
> 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
:3 » o. > \'u -C3 60 >> 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
B 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 oa
ca c -cs >t a a. 1 1 1 1 1 co 1 to 1 1 T-H o
W 1 1 Sí lO co ^ I> 1 1 co oa oa
n. <ó o > O 1 1 lO to - to to oo 1 - - -rf co
<s a. GS co t> to lO >Í5 1 1 co
> B 0) t> 00 SÍ co 00 SÍ lO co >5< SÍ co eí Tjl Sí 03 to OS CO oa
3 C ee ^ s Oi T-< OS T-I m SÍ 1Í3 [ ^ SÍ T-I LO os
a <u S t-Sí co SÍ Sí T-I 1 - 1 1 co LO
« tO 00 1 1 1 1 1 1 co 1 1 oa CN3
ö iO SÍ 1 1 1 1 1 1 SÍ 1 1 o>
o CD N to to lO to lO SÍ 110 K0 Os t— CO t^ co T-( t>" 1—1 co oa LO
j>> M CQ o - c 2 ■«H N Ul \'— VJ «y-OO^i ÜJ ju\' >o 3 óc < G CQ - c . 2 Jí — Í2 5 H a a 93 tf> 0J H i/i c/) o
42
XII.
Statisztikai kimutatás a tanonczok száma, kora, vallása, nemzetisége és születési helye szerint.
P3
Összesen S H O* fs- -5 > O CO > -—\' 3 > re. US cs P5 re. ő. s. pr ■ !» 3 O m N £ «5*
w ~ re. __ lí Oí r> 1—1 -
Cn te co bS 00 co - ] OS ■- 1 CO Cn cn te cn os Cn OS OS s beiratkozott -"> to
Cn O I co n* CO CO oo - ] o kimaradt 1?»
cn 00 H» HA te o H-. be cn ke co be felszabadult
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 meghalt
Cn te co co co co •f- co OS í» be í» £>■ cn cn IÍ* co A tanév végén maradt
be co bS cn l-A 1 be be te OD be te bS OS 12—15 éves o
co cn bS cn te cn cts be co te ■fr o co be co te oo cn co 15 éven felüli V) N CD 3*
Cn bS co be 00 co OS ip» co cn cn be cn OS Cn os os Os © összesen
cn Cn co t-e Os 00 C0 te cn te co te OS r. kath.
Cn 1 i I 1 co 1 1 1 ág. ev. te 1
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 i ev. ref. HA
te 1 1 M- - 1 te L-e co co 1 izraelita re.
be co te cn ~ 1 te te te 00 te be t-e os összesen re w re W re N
co te o be cn te cn cn co be co be te co te te Cn >e- co co r. kath. cn re. t/5 N
co 1 1 „ 1 co 1 1 te te ág. ev. re
co i 1 be 1 1 1 1 1 1 ev. ref. < re
CO 1 1 oo 1 cn te HA 1 te izraelita re* >
co CJI te cn be cn OS be co be í» O co be co be 00 OT co összesen £ ö" ct>
Cn bS co CO cn cn © te HA te ** te os HA CO te o magyar
co 1 1 1 | ha 1 1 -A 1 német tű 3
HA cn 1 co 1 te 1 1 te te te horvát bB I
„ 1 1 1 1 1 1 1 1 1 HA vend ül o 3 o
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 cseh re.
HA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 HA egyéb re w 3 ■<: N
- 1 be co te cn te te te co te te te OS összesen ís 3 re
bS CO bS te te co cn bS ■<! co ■<1 te cn te te te te co te te magyar < CiS N O: N
1 1 1 1 1 1 I ha co 1 német I-k cn re. 5\' l-H
OS f» bS te 1—* h-k cn te os - i OS co © horvát < o
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 vend < re
ha 1 1 1 1 1 1 1 t 1 - cseh
co — 1 1 1 HA 1 1 1 1 HA egyéb &
co cn te cn be cn OS te co te 6 co te CO te 00 KH cn CO he- összesen
bS Ift. o te HA bS co be cn bS OS te te- t-e o te te te te te te helybeli
OS co HA o oo os o os te co te cs i-e co te cn zalamegyei < D.\' re.
co co 1 --1 00 te HA 00 OO OS más megyei
te _ O 1 — 1 w j te I co - 1 külföldi
cn be co te oo co -1 Os -1 CO cn cn te cn os cn os OS s összesen
43
XIII.
Statisztikai kimutatás a tanonczok foglalkozása szerint.

U3S3ZSSO o CO i> co co ia CO lO Sí l£3 m Oi r-- CO CO 00 SÍ CO SÍ lO
0[3i3ZSUJP|[!A 1 1 1 1 1 ! 1 1 1 1 1
OlUOSBA 1 1 1 —i 1 1 1 1 1 CO
SOÁ1B3J31ZS3SEA SÍ 1 1 1 SÍ SÍ 1 1 Hj.
sonzs 1 1 1 - 1 1 1 1 ! 1 «
oissjeqozg 1 1 1 ls 1 1 1 CO Iffl
9JJEÍÍ3!IZS sí co 1 Sí 1 1 1 ** 1 1 cc
souEdduzs ! 1 1 I 1 \' 1 1 1 1 1 1
pqczs lO co 05 o- lO lO lO 1 1 CO Til
co 1 1 1 1 1 — 1 I 00
1 1 1 1 — 1 1 — 1 1 SÍ
pSpAO(3ZSS}I 1 1 1 1 1 1 1 - 1 1 "
JJZDU1J 1 — T-H 1 G-l SÍ 1 1 00
SBJO I — 1 1 T-H T-I Sí 1 1 CO
zsepuioí^ 1 1 1 1 T-H 1 1 1 Sí
jbuiojv 1 1 1 I 1 1 1 1 1 1 1
sojpzspiv I 1 — 1 1 — 1 1 CO
ZSpjnzSlBI l-l 1 l-l ! II I —
SOJE^E^ Sí eo Cí "í 00 CO 1 1 CO lO
S3AIIUOJI 1 h 1 1 1 1 1 .1 lO CO CO
98BJB;O>I 1 1 1 1 1 1 1 1 - 1 —
S3(3)Q>I 1 1 1 1 1 1 - 1 1 1 —
sruozso}! Sí 1 1 1 1 1 1 1 1 CO
. 1 1 1 1 Sí 1 Sí 1 1 Ití
SO^AOJl Sí — 1 1 1 1 1 1 1 XT
pUO)J!!SO>l 1 1 1 1 1 1 1 1 1 ! 1
OZ3AU3JISOOJI 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
1 1 1 1 1 ! 1 1 1 1 1
gjdasXujui?}] T-I 1 1 1 1 — 1 1 1 1 SÍ
— Sí 1 1 —\' Sí ^ 1 1 1 [ -
ZSJ1J3M 1 1 1 1 1 T-I 1 — 1 1 Sí
9191=J=M — Sí CO — 1 ** — 1 1 o
soiidapji 1 — 1 1 1 1 1 Hl 1 1 Sí
spqXip.M 1 1 ■ 1 1 1 1 1 1 Sí CO
JBPP51 Sí 1 SÍ 1 | 1 1 1 1 tO
SOdE[E>I 1 1 1 1 1 ■ - 1 1 1 ! H-1
sajtion Sí Sí T^ — SÍ — 1 1 1 o
SO]BI[B|djO — Tji CO L-» 1 1 CO SÍ
1 — 1 1 1. ! 1 1 1 SÍ
zsadj>iXupj 1 1 1 1 1 ■ 1 1 1 1 SÍ
SEJJSZBj 1 í 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ozsiujjzDjg 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
SoX|B§J3)ZS3 - i i ; ; : . j i i 1 —
BIPBLUZTS3 1« o> CO CO LO 1 1 í-lO
i. i i i . i i i i ■ « i CO
ojízspii zSjUOsiajgdiQ Sí 1 1 1 1 1 - 1 1 1 CO
zsj)diz3 -Jl CO o CO 00 CO 1 1 SÍ 00
01U01U3U13Z3 1 1 1 1 I 1 1 SÍ — CO
Á|?qjog co 1 m S! O Sí — 1 1 CO Sí
opazsniog 1 1 — 1 CO 1 CO lO 1 1 Sí
so^oppa 1 1 1 1 1 1 1 1 Sí CO
soy 1 1 1 1 1 1 1 1 CO t—
S0|B1ZSV co CB lO CO - J 1 CO CO
ssAnuiAuEay 1 1 - L 1. . 1 .1, 1. I 1 —
Osztály Egész évi tanf.: A) Elők. ca A) I. M O A) II. B) II. Téli tanf.: j Előkészítő | 7 Összesen
44 —
XIV.
Az iparostanoncz-iskola 1904—1905. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély............................600 kor. — fill.
2. Pénztári maradvány a mult évről..............— „ — „
3. Az 1884. évi t.-cz. 4., 21., 51., 126., 158. és 164.
§§-aiban jelzett forrásokból................500- „ — „
4. Tandij czimen..........................1200 „ — „
5. A tanonczoktól hitoktatási dij czimen szedett
30 fillérből.......... ■ ■ ■ 120 , -- ,
Összesen 2420 kor. — fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:
1. Tanitói fizetésekre........................6570 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj ......................550 „ — „
3. Iparisk. felügy. biz. jegyzőjének tiszteletdija ... 80 „ — „
4. Két szolga fizetése........................340 „ — „
B) Dologi kiadások:
6. Könyv- és Írószerekre....................160 kor. — fill.
7. Rajzszerekre............................240 „ — „
8. Nyomtatványokra........................100 „ — „
9. Értesítő kinyomatása......................100 „ — „
10. Tanitói szaklapokra......................50 „ — „
11. Fűtés és világításra......................750 „ — „
12. Tandijbeszedés után 4°/0.............48 „ —
Összesen 8988 kor. — fill.
Összehasonlítás.
Bevétel..........................2420 kor. — fill.
Kiadás....................8988 „ — „
1
1 \' \' , \'
\' \' . ... -,
^ \\ - Ç
...í . . c i-. lh........■ öíiv¿ .«. r, , -1 , úl
mïmmm
> \' >

: ■ ■ \\ . , . - . . , -v. \' .Í 1 -
*

Insert failed. Could not insert session data.