Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.94 MB
2018-02-15 11:39:18
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
445
1591
Rövid leírás | Teljes leírás (123.93 KB)

A Nagykanizsai Áll. Segélyezett Községi Szakirányú Iparos Fiú- és Leánytanonciskola értesítője
az 1929-1930. tanévről.
XLIV. évfolyam.
Közli Poredus Antal igazgató
Nagykanizsa, 1930
Gyarmati Gy. Könyvnyomdája

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

t fs Ki


m
X& ZSt
ax
XfX
A NAGYKANIZSAI ÁLL. SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNYÚ
IPAROS FIU- ÉS LEÁNYTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1929—30. TANÉVRŐL
XLIV. ÉVFOLYAM
KÖZLI POREDUS ANTAL IGAZGATÓ
[z |

X3X zzz
\\m








1 I


tv Í" \'

MWSH&apgag

-v isíitsít.....
-
..... \' \' !\', ■;. V-


■ I

A NAGYKANIZSAI ÁLL. SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNYÚ
IPAROS FIU- ÉS LEÁNYTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1929—30. TANÉVRŐL
XLIY. ÉVFOLYAM
KÖZLI POREDUS ANTAL IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1930. GYARMATI GY. KÖNYVNYOMDÁJA 6729
jjREV9*

I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
1930—31. tanévre az összes iparostanoncok, tehát a téli tan-folyambeliek beiratása is, szept. 1—6-ig bezárólag a Rozgonyi-u. uj iskolához csatolt régi gimnáziumi épületben a földszinten, a bejárattól balra levő tanonciskolái rajzteremben (7. számú terem) vasárnap kivételével naponkint 4—7-ig történik.
Beiratásra kitűzött időben köteles minden munkaadó a tanoncát, illetve tanoncait korukra való tekintet nélkül beíratni és szeptember 9-től, illetve a téli tanfolyamban november 1-től kezdve pontosan az iskolába járatni.
A tanév kezdete után felfogadott tanoncot a munkaadó a tanonc tényleges alkalmazásbavételének napjától számított három napon belül a tanonciskolába beíratni és a negyedik naptól a próbaidő tartama alatt is az iskolába járatni köteles. (Szerv. 27. §.) Azon munkaadó, aki tanoncát a beírásra megállapított időben be nem iratja, vagy a kitűzött időben nem küldi pontosan az iskolába, iparkihágást követ el s mint ilyen az 1922. évi XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alapján lesz megbüntetve, tanonca pedig sem tanszerdijelengedésben, sem jutalomban nem részesülhet.
A beiratásnál minden tanonc személyesen tartozik megjelenni. A mult tanévben már tanonciskolába járt tanoncok csupán a nyomtatott értesítő könyvecskéjükkel jelentkeznek a beírásra; az uj tanoncok azonban a munkaadójuk, vagy megbízottjának kíséretében jelennek meg és születési anyakönyvi kivonatukat, utolsó iskolai és himlőujraoltási bizonyítványukat, továbbá a tanszerződésük másolatát bemutatni, az évvégi nyomtatott Értesítőre 1 pengőt, könyvtárra 50 fillért és tanszerdijra 12 pengőt megfizetni, vagy a városi tanácshoz intézett és szegénységi bizonyítvánnyal felszerelt tanszerdijelengedés iránti kérvényüket az igazgatónak vagy helyettesének átadni tartoznak. Az uj ipartörvény rendelkezése szerint csak az vehető föl tanoncnak, aki legalább az elemi népiskola negyedik osztályát jó eredménnyel végezte el. Végül felhivatnak azon iparosmesterek, kiknek több tanoncuk van, hogy összes tanoncaikat egyszerre Írassák be, mert csak ezesetben lesznek azok úgy beoszthatok, hogy valamennyi tanoncuk ne egy napon legyen elvonva a műhelyből.
Az igazgatóság
II.
Jelentés az 1929—30. tanévről.
Iparos fiutanonciskolánk a lefolyt tanévvel fennállásának 44-ik, leánytanonciskolánk 17-ik tanévét töltötte be.
A tanév kezdete. A tanévet szeptember hó 1-én tartott értekezlettel kezdtük, melyen a tanítótestület tagjainak a beírásoknál való részvételét és a követendő eljárást állapítottuk meg.
Beirás. A tanoncok beírása ugy a fiuknál, mint a leányoknál, szeptember 2—6-ig bezárólag négy külön-külön csoportban történt. A beírásra kitűzött időben a 10 hónapos tanfolyamon a fiuknál 313, a leányoknál 106, az öthónapos téli tanfolyamon 88, összesen 507 tanonc iratkozott be, ezen létszám a 10 hónapos tanfolyamon a fiuknál 422-re, leányoknál 136-ra, a téli tanfolyamon 91-re, összesen 649-re emelkedett, mely létszám a mult tanévihez képest 80, az 1925/26-ban elért legmagasabb létszámhoz képest pedig 273 apadást mutat.
A még mindig tartó, sőt folyton fokozódó általános nagy ipari pangás miatt, sajnos, a létszámcsökkenés megállása a következő tanévben sem remélhető, mely természetesen mindig maga után vonja az osztályok számának apadását is.
A tanítás kezdete. A rendes tanítás az egész évi tanfolyamon a fiuknál 1 Előkészitő, 3 első, 3 második, 3 harmadik, 1 negyedik közismereti; 3 első, 3 második általános rajz-, 2 bőripari-, 1 faipari-, 1 fémipari-, 1 szabóipari-, 1 vegyesipari szakrajz-és 1 rajzpótló osztállyal, a leányoknál 1 első, 1 második, 1 harmadik, 1 negyedik közismereti; 1 első, 1 második általános rajz-, 1 harmadik és 1 negyedik szakrajzosztállyal szeptember hó 7-én Veni Sancteval; az öthónapos téli tanfolyamon 1 első, 1 második,
— 6 —
1 összevont harmadik-negyedik közismereti; 1 első, 1 második ált. rajz- és 1 szakrajzosztállyal november 2-án vette kezdetét és megszakítás nélkül tartott a tanév végéig. Az elmúlt tanévben tehát összesen 18 közismereti, 19 rajz- és 1 rajzpótló-osztályban folyt a tanítás.
Tanterv. A tanítás alapjául a Vk. Miniszter ur 60.000/1924. számú rendeletével kiadott tanterv szolgált, melynek alapján az ugyanazon osztályok vezetői ugy a közismereti, valamint a rajzosztályoknál az egyöntetű haladás és tanítási eredmény biztosítása végett közös megbeszélés és alapos megtárgyalás mellett elkészítették az egész évi tanmenetet heti beosztással.
Tanítótestület és havi értekezletei. Tanonciskolánknál a folyó tanévben az igazgatóval együtt 23 tanerő és 4 hitoktató működött. A tanítótestület folyó tanévi egészségi állapota általában kielégítő volt. Hosszabb és súlyosabb természetű megbetegedés egész tanévben csak Béres Jánosnál és Szalay Dénesnél fordult elő. Míg azonban előbbi 3 heti gondos ápolás és gyógykezelés mellett teljesen visszanyerte egészségét, addig Szalay Dénes, ki 30 év óta a legnagyobb odaadással és ügyszeretettel oktatta a gondjaira bízott tanoncokat, megrongált egészsége miatt december 1-től egész a tanév végéig volt akadályozva a tanításban. Mindkettőt egy hónapig a tanítótestület helyettesitette felváltva, azontúl saját felkérésére és díjazása mellett Szalay Dénest január hónapban Cseh Joákim kartárs, majd február 1-től a tanév végéig Filó Ferenc, II. körzeti állami elemi iskolai igazgató.
A tanítótestület a tanév folyamán összesen hat értekezletet tartott. A beírások megtörténte után tartott értekezleten jegyzővé Németh Jenő, a fizikai és vegytani szertár őrévé és gondozójává Béres János választattak meg, majd itt történt az osztályok rendezése, a tanerők beosztása, a heti órarend és a felettes hatóságoktól érkezett leiratok bemutatása.
A tanoncok iskolalátogatása. A tanoncok iskolalátogatása, tekintettel arra, hogy a tanév végén maradt 484 tanonc közül igazolva mulasztott 267 tanonc 2277 napot, igazolatlanul 124 tanonc 667 napot, de ebből 147 nap misemulasztás, tehát tulajdonképen csak 520 napot mulasztottak rajzból és közismeretből igazolatlanul; 93 tanonc pedig sem igazolva, sem igazolatlanul nem mulasztott egy napot sem, általában jónak mondható.
Igazolatlan mulasztás miatt a tanév folyamán összesen 43 esetben voltunk kénytelenek a mesterek, illetve a szülők ellen feljelentéssel élni és pedig 28 esetben egyszer, 11 esetben kétszer, 3 esetben háromszor, 1 esetben négyszer, kik ellen az iparkihágás megindittatván, a városi rendőri büntetőbíróság 23 esetben hozta meg elmarasztaló ítéletét, összesen 117 P értékben, 22 esetben pedig megszüntette a további eljárást.
Szünetek. A szervezeti szabályzatban előirt szüneteken kívül más okból a folyó tanévben szünet nem volt.
Tanulmányi eredmény. A tanoncok rendesebb iskolalátogatása és az ipartestület Elöljáróságának a jövő iparosnemzedék nívójának emelése szempontjából eléggé nem értékelhető azon magatartása, hogy az iskolai tanulmányokból elégtelen eredményt felmutatott tanoncokat mindaddig, mig elégtelen osztályzatukat ki nem javítják, tanoncidejük lejárta dacára sem szabadítja fel, nagyban hozzájárul az évről-évre javuló tanítási eredményhez.
Valláserkölcsös nevelés és magaviselet. Tanoncaink valláserkölcsös nevelésére a tanítótestület állandóan nagy gondot fordít. Minden vasár- és ünnepnapon a róm. katholikus tanoncok a hitoktatójuk és a tantestület több tagjának kísérete mellett az iskolából négyes sorban vonultak a plébánia templomban 9 órakor tartandó rendes misénkre, mely alatt az ipariskolai vegyes énekkar szebbnél-szebb egyházi énekkel járult hozzá a vallásos áhítat emeléséhez. Ezen kívül minden tanonc elvégezte a karácsonyi és húsvéti szentgyónást és áldozást is.
A más vallású tanoncok, csekély számukra való tekintettel, istentiszteleteiken egyenkint vettek részt.
Tanoncaink magaviselete ellen, három kisebb esetet kivéve, általában jónak mondható, ami a tanítótestületnek a tanulókkal szemben tanúsított szeretetteljes bánásmódnak és állandó nevelésüknek tulajdonitható.
Hazafias nevelés. A. tanítótestület minden tagja nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy tanoncaink fogékony lelkébe el ne hintse-a haza iránti szeretet és ragaszkodás magvait. Ennek emelése és ápolása szolgálatában megfelelő terem hiányában október 6-ról és a hősi halottak ünnepéről minden osztályban külön-külön, a tanítás keretében történt megemlékezés.
Annak igazolására, hogy a tanoncok közt elhintett mag nem mindig hull terméketlen talajra, szolgáljon bizonyítékul a követ-
— 8 —
kező megkapó és követésre méltó eset. Béres János B) és C) III. osztályok vezetőjének a hősi halottakról tartott megemlékezésének hatása alatt osztályának növendékei kutatni kezdtek olyan hősi halott után, ki valamikor ezen osztályok valamelyikének volt növendéke.
Miután ilyent nem sikerült felfedezniök, elhatározták, hogy megfestetik Beck Tibor és Gréger Sándor osztálytársaik édes atyjuknak: Beck Árpád 44-es gyalogosnak és Gréger Károly 48-as őrvezetőnek arcképeit az e célra maguk közt gyűjtött összegen, melyhez özv. Rosenfeld Józsefné úrnő őnagysága, mint az Izr. Jótékony Nőegylet elnöknője is 8 P-vel járult hozzá. Az elkészült arcképeket osztályaik tantermének egyik falára helyezték el, mely előtt minden jövet és menet alkalmával fővetéssel hódol az egész osztály. Az idei hősi emlékünnep alkalmából az általuk összeadott pénzen az arcképeket pálmaágakkal diszitették az osztály növendékei és egy kis, de megható házi ünnepély keretében, hol Wolf Ferenc, jelenleg már borbélysegéd és Stagl István kárpitostanonc nagyon szép és ügyes emlékbeszéddel, Gyenge Jenő pincértanonc szavalattal hódolt hősi halottaik emlékének. Az ünnepélyen jelenvoltak jóleső örömmel győződtek meg az ifjak minden szép és nemes iránt fogékony lelkéről, mely egy szebb jövőt enged remélnünk.
Nagyobb, nyilvános ünnepély keretében áldoztunk „Március 15"-ének, mely alkalommal a nap jelentőségét Plander Boldizsár kartárs a tőle megszokott tartalmas szép beszédben méltatta, az Iparostanonciskolai Énekkar több énekszámmal, Berger Irén II., Wagner Zsuzsa III., Persovits Irma IV., Marosy Lajos A) III., König Ágoston és Sipos Lajos T. IV. osztályú tanulók pedig általános tetszéssel fogadott szép alkalmi szavalatokkal járultak az ünnepély emeléséhez, mely az igazgató zárószavaival nyert befejezést.
Szent Imre ünnnepét május 25-én délelőtt 9 órakor a reálgimnáziummal, a zeneiskolával, a felsőkereskedelmi iskola női szaktanfolyamával és az I. és II. körzeti állami elemi iskolákkal együtt ünnepeltük meg a reálgimnázium udvarán. Az ünnepség szentmisével kezdődött, melyet főtisztelendő Csóthy Géza murakeresz-turi apát tartott, majd mise közben magasszárnyalásu szentbeszédben méltatta Szent Imre királyfit és állította követendő példaképül az ifjúságnak. Az ünnepélyen az énekeket Vannay János zeneiskolai igazgató vezetése mellett a reálgimnázium énekkara, a zenét
— 9 —
Schiller János, zeneiskolai tanár vezetésével a reálgimnáziumi fuvószenekara szolgáltatta. A műsor keretében, melynek számait nagyobbrészt a gimnázium növendékei látták el, leánytanonciskolánk részéről Wágner Zsuzsanna III., fiutanonciskolánk részéről pedig Tánczos Lajos C) III. o. tanuló egy-egy mély érzéssel tartott szavalatával járult hozzá az ünnepség sikeréhez.
Szakfelügyelői látogatás. Február 3—4. napjain meglátogatta iskolánkat Littván Sándor, iparokt. kir. helyettes főigazgató és szakfelügyelő úr, ki az itt töltött 2 napon átnézte az összes osztályok Írásbeli és rajzmunkáit és meglátogatta az ezen napokon jelen volt osztályok előadásait. 4-én az előadások végeztével a tanítótestülettel tartott értekezleten mindenegyes osztályra 4iézve megtette észrevételeit, értékes tanácsokat és utasításokat adott az intézet további fejlesztése és emelése érdekében követendő eljárásokra, majd a tapasztalt szép eredményért teljes elismerését nyilvánította a tanítótestületnek.
Felügyelőbizottság. A város redukált számú képviselőtestülete, majd a.város tisztikara mult év végével megválasztatván, a folyó év elején újraalakultak az összes, köztük az iparostanonc-iskolai felügyelőbizottság is. A város képviselőtestülete a felügyelőbizottság elnökévé Hoffmann Henrik eddigi alelnökét választván meg, tagjaivá pedig Kiss Ernő, Bojtor József, Kovács Ferenc, Samu Lajos és Székely Lajos képviselőtestületi tagok; az iparhatóság részéről dr. Kaufmann Lajos v. főjegyző; a kir. tanfelügyelőség részéről Berény Árpád aranyműves; az Ipartestület elöljárósága részéről Kertész Béla építészmérnök, ipartestületi alelnök és Papp Oszkár cipészipari szakosztály elnöke; a tanítótestület képviseletében Brauner Lajos és Poredus Antal igazgató. A folyó évi április 9-re összehívott alakuló ülésen a felügyelőbizottság alelnökévé egyhangúlag Kiss Ernő ipartestületi elnök, bizottsági tag, jegyzővé pedig Brauner Lajos, a tanítótestület képviselője választatott meg. A régi felügyelőbizottság az elmúlt tanévben összesen két, az újonnan alakult bizottság 5 ülést tartott, melyeken a felügyeleti hatóságoktól érkezett le- és átiratokkal, az igazgató és tantestület előterjesztéseivel, a minél eredményesebb tanítás biztosítása érdekében szükségesnek mutatkozó intézkedések keresztülvitelével, a tanszerdij megállapításával és annak mikénti behajtásáról, a tanszerdijak elengedése iránti kérvények elbírálásával, két főhivatású tanítói állásnak az iskola-
— 10 —
fentartó hatóság által leendő megszervezésének kérdésével, a jövő tanévi költségvetés megállapításával, végre az óraadókból álló tanítótestületnek a Szervezet 42. §-a értelmében újonnan leendő megválasztatásának kérdésével foglalkozott, mely ügyben dr. Kaufmann Lajos v. főjegyző ur javaslatára azon álláspontra helyezkedett, hogy a tanerők újbóli megválasztását a tanoncok létszámánál mutatkozó folytonos apadás miatt elodázza a jövő tanév elejére, amikor már ismeretesek lesznek előtte a szükségletek keretei és nem állhat elő az a kellemetlen helyzet, hogy kellő számú tanonc hiányában a szabályszerűen megválasztott tanerőt vagy tanerőket elbocsátani legyen kénytelen a felügyelő-bizottság.
Adományok. Förstner Tivadar m. kir. iparoktatási főigazgató ur a folyó tanév tolyamán 1. Babos-Vályi: „Az órák szerkezettana", 2. A budapesti felsőépitő ipariskola szünidei felvételeinek IV. és V. füzetét (A régi Buda és Pest polgári házai) cimü műveket 10—10 P értékben küldötte meg, mint a vallás- és közoktatásügyi m. kir. Miniszter ur ajándékát, melyekért ezúton is leghálásabb köszönetet mondok iparoktatási kir. Főigazgató urnák.
Beszerzések. A folyó tanévi költségvetésben e célra fölvett összegekből beszereztetett: 30 drb. Pizinger-rendszerü iskolai középpad; 6 drb. előpad és 6 drb. hátsópad 2560 P; 1 sütőajtórózsa —.30 P; 1 tüzelőajtó 2.50 P; 1 hamuajtó 1.50 P; 2 tolóka 1.20 P; 2 szelet fémfűrész 2 P; 1 tűzhely korláttartó —.30 P; 1 sütőajtó-támasz 2.50 P; 1 bevésőzár 3.50 P; 1 biztonsági zár 8.— P; 2 hegyes körző 3 P; 5 marokkörző 4 P; 1 rugós marokkörző 3.80 P; 2 rugós lyukkörző —.60 P; 1 kézi sikoltyu 4.80 P; 1 kézi kalapács 85 dkg. 2.40 P; 1 szegecselő kalapács 85 dkg. —.90 P, összesen 25 drb. 42.33 P; 40 drb. cipészipari derékszög 60.— P; 1 drb. üvegkád cinkruddal 28 P; 3 drb. üveg becsiszolt üvegdugóval 5.94 P; 1 drb. próbababa 15 P; 1. drb. vizbontó Hoffmann-féle 48 P, 1 szivókut állvánnyal 22.50 P, .1 nyomókut állvánnyal 22.50 P, Rumkorff-féle szikrainduktor 118 P, 1 pár Bell-féle telefon 32 P, 1 mikrofon 31 P, barnaszén 42 P, buza 42 P, rozs 42 P, gyapot 42 P, agyag 42 P, réz 42 P, ólom 42 P, összesen 3321 P 27 fillér.
Tanonciskolái cserkészet. 77. Szent-László cserkészcsapatunkat, mely már hetedik éve végzi szorgalmas és kitartó munkáját, az 1929. év nyarán nagy veszteség érte. Augusztus hónapban elhelyezték Nagykanizsáról P. Mátés Hilár szervezőtestületi elnököt
— 11 —
és P. Tóth Móric csapatparancsnokot és igy a csapat hosszabb időn keresztül vezetőség nélkül állott. A szervezőtestületi elnöki teendőket Poredus Antal iparostanonciskolai igazgató, szervezőtestületi társelnök vette át, a csapat vezetését pedig a kerület intézkedésére Haffner János segédtiszt. A cserkészmunka folyt tovább s á csapat, mint előzőleg, részt vett a feltámadási és urnapi körmenetekben, a 48-as ünnepélyen, a kegyeleti stafétán és szept. 8-án a bucsuszentlászlói zarándoklatban.
Október 10-én a szervezőtestületi elnök felkérésére Dr. Dómján Gyula ügyvédjelölt, 374/Ö. Kisfaludy Károly csapatbeli vizsgázott cserkésztiszt vette át a csapat vezetését. Újjászervezte a csapatbeosztást, megejtette az ujoncozást és megindította a részletes, komoly kiképző munkát. Résztvett a csapat a helybeli Szent Ilona Leányklub zászlószentelésén és december 26-án, miután a szent estén 5 helybeli szegény családot feldíszített karácsonyfával és ajándékkal lepett meg, Horváth József volt parancsnok, Gazdagh Ferenc 374/Ö. Kisfaludy Károly csapatparancsnok, a város előkelőségei, cserkészszülők és jóbarátok jelenlétében rendezett erkölcsiekben és anyagiakban egyaránt bővelkedő műsoros karácsonyi ünnepéllyel fejezte be 1929. évi működését.
Az 1930. év csendes, belső csapatmunkával kezdődött. A csapat a farsangban csak két alkalommal, február 23-án és március 2-án rendezett kisebb méretű táncestét, jóformán csak a csapat tagjainak hozzátartozói és jó ismerősei részére, hogy a csapat tagjai körében fennálló testvéri együttérzést a csapat hozzátartozói és ismerősei között is terjessze és megvalósítsa. Közben állandóan folyt a kiképző munka, amelyet a jó idők beálltával a külső gyakorlati munka követett. A csapat kisebb kirándulásokon kívül közös kirándulást is rendezett a helybeli 75. Árpád és 374/Ö. Kisfaludy Károly csapatokkal és pedig május 4-én az alsóvárosi erdőbe és május 18-án a zsigárdi major környékén, ahol Matauschek Béla kerületi vezető tiszt jelenlétében a három csapat hadijátékot rendezett.
Május 25-én a csapat fogadalomtételi, illetve ujitási ünnepélyt tartott. 7 újonc tett fogadalmat a parancsnok kezébe és a csapat minden tagja fogadalmat ujitott.
Junius 8—9-én a csapat 24 tagja részt vett a M. Cs. Sz. III. kerületének 10 éves jubiláris ünnepségén, Szombathelyen. Az 1700 cserkész részvételével megtartott impozáns ünnepség felejthetetlen emlék marad az azon résztvevőknek. Pünkösd vasárnapján délelőtt cserkész tábori mise, országos cserkész céllövő verseny, cserkész székház alapkőletétel, délután ünnepélyes bemutató volt, melyen a csapatok az angliai és külföldi jamboreekon tanult és egyéni mutatványaik legjavát adták elő, este pedig az összes csapatok részvételével poétikus szépségű tábortűz volt. Pünkösd hétfőn a Szombathely közelében levő Ják ősrégi, hires templomában volt
mise, majd utánna a magyar cserkészek emlékoszlop leleplezésével hódoltak a cserkészet példaképe, szent Imre herceg emlékének. Az ünnepség után Ják és Szombathely között 1200 cserkész közreműködésével nagy hadijáték volt, amely után az összes cserkészek Szombathely város hősi emlékművénél rótták le kegyeletük adóját. A kétnapos, hatalmas, kaleidoszkóp-szerü ünnepség minden pontja, minden mozzanata elsőrangú élmény és tanulmány volt. Megtanulhattuk belőle, hogy a cserkészet hazánkban már igen nagy, jelentős tényező, láthattuk, hogy a testvéri összefogás minő eredményt tud produkálni és láthattuk, tanulhattunk rengeteg olyan dolgot, amellyel cserkészmunkánkat javíthatjuk, fejleszthetjük, tökélesit-hetjük.
Az eddigi tervek szerint a csapat julius hó közepén, ha egy megelőző juniális megrendezésével a költségeket meg tudja szerezni, a 374/Ö. Kisfaludy Károly csapattal közös táborba megy Balaton-Kereszturra. A csapat önálló, külön táborát sem a csapat anyagi helyzete, sem pedig a csapat létszáma miatt megvalósítani nem lehet. A csapat létszáma ugyanis, amiatt, mert az idősebb, inas sorból felszabadult cserkészek nagy része más városban talált elhelyezkedést, nagyon lecsökkent. A csapat jelenlegi létszáma összesen 42 működő tag. Tekintve azonban azt, hogy a fiuk munkaelfoglaltságuk miatt egységes időben hosszabb, egy-két heti szabadságot nem kaphatnak, azoknak a száma, akik hosszabb táborra el tudnának jönni, nagyon csekély és ezért önálló tábor helyett kénytelenek vagyunk a tábor kérdését ugy megoldani, hogy a táborozásra ráérő fiuk egy másik, kanizsai csapat vendégei lesznek. Reméljük azonban, hogy az őszi újoncozás során a csapat létszámát az iparostanonciskola és az iparos ifjúság létszámának megfelelően, fel tudjuk emelni annyira, hogy a jövőben a csapat létszáma miatt ilyen nehézségek nem fognak előfordulni s reméljük, hogy az iparos cserkészet intenziv fejlesztése és fokozása a munkaadók megértésével és jóindulatu támogatásával fog találkozni.
Ipariskolai énekkar. Énekkarunkat közel tiz évi szünetelés után az egyházi énekek kultiválása végett P. Lefcsik Pongrác, tanonciskolánk volt ideális lelkületű hitoktatója 1923. január havában keltette uj életre. Megszervezvén a 40 tagból álló vegyes énekkart, nagy elfoglaltsága mellett is páratlan szorgalommal fogott az egyházi énekek betanításához. Rövid néhány havi szorgalmas tanulás után megkezdette énekkarunk templomi működését és szebbnél-szebb énekszámok eléneklésével járultak hozzá a vallásos áhitat emeléséhez. Mikor már nagyobb számú jól begyakorolt egyházi ének állt rendelkezésükre, ezeknek állandó gyakorlása mellett a népdalok kultiválását is felvették programm-jukba. Két évi folytonos tanulás és gyakorlás mellett oly tökélyre emelték énektudásukat, hogy már hazafias iskolai és évzáró ünnepségeken gyönyörű műsorral emelték ünnepélyeink nivóját,
sőt felkérésre a Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör liceális előadásain ismételten általános tetszés mellett működtek közre.
1927. augusztus hó 7-én a Zalavármegyei Dalosszövetségnek Keszthelyen, majd 1928-ban Nagykanizsán tartott dalosversenyén a vegyeskarok népdalcsoportjában vettek részt és mindkét helyen elnyerték az első dijat.
Ilyen eredmények és sikerek mellett az 1928/29. tanévi évzáró ünnepély végével mint a villám ért a főt. P. Pongrácnak ama bejelentése, hogy másnap reggel utazik Budapestre a tartományfőnök úrhoz áthelyezése végett s tőlem véglegesen bucsut is vett.
Főt. P. Pongrác hat tanéven át a legszebb eredménnyel tanitotta iskolánknál a hittant és szoktatta hozzá tanoncainkat a misénken való pontos megjelenéshez, melyért nem egy szülő a legnagyobb hála és elismerés hangján emlékezik meg róla. Az egész tanítótestület és énekkar mélyen sajnálja iskolánktól történt megválását.
P. Pongrác után, ki teljesen díjtalanul vezette az énekkart, Rácz János, róm. kath. kántor ur, volt szíves átvállalni az énekkar vezetését a költségvetésben e célra fölvett összegért, azonban — sajnos — ő már nem tudta ugy összetartani az énekkart, mint elődje, ki az énektanításon kívül minden osztályban hittant is tanított s ennélfogva minden növendéket személyesen ismert.
Az énekesek száma napról-napra fogyott az egész tanév folyamán, ennek következtében természetesen megfelelő eredményt nem lehet elérni. Reméljük, hogy a jövő tanévben javulni fognak a viszonyok.
Az évzáró vizsgák. Az öt hónapos téli tanfolyamban az évzáró vizsgák a felügyelő-bizottság határozata alapján március hó 28-án az összes rajzosztályokban ; 29-én a közismereti osztályokban mindig 4 órai kezdettel tartattak.
Az egész évi 10 hónapos tanfolyamban az évzáró vizsgák a következő sorrendben tűzettek ki: junius hó 16-án az összes általános rajzosztályokban; junius 17-én Elők., A), B), C) I. fiu, és IV. leány; junius 20-án A), B), C) II. fiu- és I—II. leány; junius 21-én A), B), C) III. és IV. fiu- és III. leányosztályokban.
Az évzáró vizsgákon a felügyelőbizottság részéről jelen voltak: Hoffmann Henrik elnök, Kiss Ernő alelnök, Berény Árpád, Bojtor József, Kertész Béla, Kovács Ferenc, Papp Oszkár, Samu Lajos és Székely Lajos bizottsági tagok. Az Ipartestület elöljárósága részéről: Kiss Ernő elnök, Samu Lajos és Kertész Béla alelnökök, dr. Karczagné Szabados Rózsi, Bagladi Béla, Balogh Boldizsár, Baticza József, Iványi József, Gerő Soma, Pilczer Albert, Varga
Nándor, Vágner Jenő, Vékásy Károly, Vértes Antal és Zollner János előljárósági tagok, kik a vizsgákon tapasztalt szép eredményért igazgatónak és tanítótestületnek a vizsgák befejezésével személyesen, az Ipartestület elnöksége pedig külön átiratban is kifejezte legnagyobb elismerését.
Rajz- és munkakiállitás. A tanoncok ez évi rajz- és munka-kiállitása most is az évzáró vizsgákkal egyidejűleg tartattak a Rozgonyi-uccai állami elemi iskola szépen diszitett tornatermében, melyen a tanév végén maradt 484 tanoncból 155 tanonc 218 drb. munkával vett részt a kiállításon, megjegyezvén, hogy a bőripari tanoncok az idén is az iskolában készítették el kiállított munkájukat Pintarics János, szakrajzoktató felügyelete mellett.
Samu Lajos, ipartestületi alelnök által megszervezett bírálóbizottság junius hó 16-án a kiállításon képviselt 32 iparágnak megfelelően alakult bírálóbizottság megejtvén bírálatát, a kiállító 155 tanonc közül 104-nek a munkáját kitűnőnek, 44-ét jelesnek, 7-ét jónak minősített, egy pedig, mivel avult munkát állított ki, nem osztályoztatott.
A kiállítást junius 19-én reggel 9 órakor Hoffmann Henrik felügyelőbizottsági elnök, az ipartestület elöljárósága és nagyszámú közönség jelenlétében Kiss Ernő, ipartestületi elnök egy szép beszéd kapcsán nyitotta meg, mely reámutatott az ilyen munka-kiállításoknak a jövő generációjára kiható nagy fontosságára.
A- kiállítás junius 22-én este 6 óráig volt nyitva, melyet ezen idő alatt estétől-reggelig a mesterek, szülők és nagyszámú érdeklődők tekintettek meg és a tapasztalt szép eredmény felett teljes elismerésüknek adtak kifejezést.
Jutalmazás. A tanoncoktatás iránt meleg érdeklődéssel viseltető és a megcsonkított drága hazánk egész jövőjére kiható nagyfontosságát megértő testületek, pénzintézetek és több más jóakaróink szives adományaikkal az idén is lehetővé tették a tanítótestületnek, hogy a jó magaviseletű, a tanulásban és iparban egyaránt kiváló előmenetelt tanúsított tanulóinkat a folyó tanév végével is jutalomban részesíthetjük, ezáltal a többieket is hasonló magaviseletre és szorgalomra ösztönözhetjük.
A folyó tanévben a következő jótevőink voltak kegyesek nagylelkű adományaikkal fölkeresni bennünket:
Nagykanizsa m. város könyvekkel való
jutalmazásra................................. 200 P
Az ipartestület Elöljárósága .................. 160 »
Soproni Keresk. és Iparkamara ............... 100
Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Taka-
rékpénztár ................................. 50 >>
Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár ......... 30
Női szabók szakosztálya ..................... 25
Néptakarékpénztár ........................... 20
Iskolánk névtelen jóakarója .................. 20
Papp Oszkár cipész-szakosztály elnöke ......... 10
Összesen 615 P
azaz Hatszáztizenöt pengő és
Fischel Fülöp Fiai 10 drb. jutalomkönyvet, mely szives adományokért ugy a magam, valamint a tanítótestület és a megjutalmazott tanoncok nevében fogadják mélyen érzett hálás köszönetemet.
Megjutalmaztattak:
AJ Közismeretben és szakrajzban tanúsított kiváló előmenetelért és legjobbnak minősített munkáért:
1. Császár Aranka II. o. fehérnemüvarrónő, Horváthné
Báder Rózsinál.
2. Ritter Irma IV. o. fehérnemüvarrónő, Török Máriánál.
3. Entz Mária II. o. női szabó, Wágner Ferencnénál.
4. Gyöngy Teréz III. o. női szabó, Polgár Ilonánál.
5. Blum Erzsébet IV. o. női szabó, Roth Szidinél.
6. Persovits Irma IV. o. női kalapkészitőnő, Hoffmann
Annynál.
7. Tancsits" Gyula B) III. o. asztalos, Tüskés Józsefnél.
8. Bogdán József A) III. o. cipész, Kelemen Józsefnél.
9. Szittár Miklós B) III. o. lakatos, Czvetkó Gyulánál.
10. Domina Ferenc C) III. o. órás, Steiner Mórnál.
11. Klausz István IV. o. géplakatos, Weiser Jánosnál.
12. Beck Tibor IV. o. szabó, Gottreich Antalnál.
— Ifi —
13. Reisz Gyula IV. o. géplakatos, Pléh Istvánnál.
14. Sneff József T. III. o. bádogos és vizvezetékszerelő,
Wastell Károlynál, egy-egy darab tízkoronás arannyal, összesen: 14 darab arany.
B) Legkiválóbbnak minősített munkáért:
1. Gaal Imre C) III. o. aranyműves, Berény Árpádnál.
2. Dómján László IV. o. asztalos, Martincsevics Imrénél.
3. Kövesy Gyula IV. o. asztalos, Martincsevics Imrénél.
4. Vida József B) II. o. asztalos, Muzikár Vincénél.
5. Takács János A) III. o. cipész, Bilik Ferencnél.
6. Dombai Gyula A) III. o. cipőfelsőrészkészitő, Czimmer-
mann Istvánnál.
7. Id. Babati József A) III. o. csizmadia, Nováczky Lajosnál.
8. Pizvor Géza B) II. o. géplakatos, Franck és Társánál.
9. Szalay László A) II. o. kalapos, Szalay Jánosnál.
10. Zadravecz György B) II. o. kárpitos, Székely Vilmosnál.
11. Rádi József B) II. o. bognár, Bazsó Józsefnél.
12. Jordanics Antal B) III. o. lakatos, Hahn Károlynál.
13. Márkus László IV. o. lakatos, Haán Károlynál.
14. Richl Jenő IV. o. lakatos, Czvetkó Mátyásnál.
15. Csáki Sándor IV. o. műszerész, Sáfrán Károlynál.
16. Pőcz Gyula B) III. o. műszerész, Borbás Mihálynál.
17. Rosenberg Béla C) III. o. sütő, Grünbaum Miksánál.
18. Horváth Ferenc A) III. o. szabó, Fekete Istvánnál.
19. Rácz István A) III. o. szabó, Huisz Józsefnél.
20. Mészáros János T. II. o. üveges, Stern Kálmánnál.
21. Szieger Ottó IV. o. villanyszerelő, Mihalecz és Farkas.
22. Soós János B) II. o. villanyszerelő, Haffner Jánosnál.
23. Rosenberg Olga III. o. fehérvarrónő, özv. Szirtes
Zsigmondnénál.
24. Ütő Zomilla IV. o. fehérvarrónő, Horváthné Báder
Rózsinál.
25. Fábián Ilona II. o. fényképész, Fitos Gyulánál.
26. Magasházy Júlia I. o. női kalapkészitőnő, Hoffmann
Annynál.
27. Heffer Erzsébet II. o. női szabó, Heffer Karolinnál.
28. Gaál Erzsébet II. o. női szabó, Sió Máriánál.
17
29. Böhm Mici IV. o. női szabó, Ritter Magdánál.
30. Tobik Paula III. o. női szabó, Polgár Ilonánál.
31. Szokol Anna II. o. női szabó, Bukszné Pollák Juliskánál.
32. Váry Mária IV. o. női szabó, Baumann Ferencnénél.
33. Neu Lili III. o. női szabó, Wortmann Juliskánál.
34. Latin Teréz III. o. női szabó, Fekete Margitnál.
35. Bencze Anna III. o. női szabó, Klapper Karolinnál.
36. ifj. Tóth Margit II. o. női szabó, Varga-Rotternél.
37. Károlyi Ilona I. o. női szabó, Kuttner Olgánál.
38. Mészáros Teréz II. o. női szabó, Polgár Ilonánál.
39. Fenyves Katalin II. o. női szabó, Polgár Ilonánál.
40. Vámosi Eleonora II. o. női szabó, Sió Máriánál.
41. Biró Ilona II. o. női szabó, Schultz Mihálynénál.
42. Gaál Júlia II. o. női szabó, Kovács Antalnál.
43. Péczeli Ilona III. o. női szabó, Sió Máriánál, egyenkint hat-hat, összesen: 248 P.
D) A közismeretben és rajzban tanusitott kiváló előmenetelért:
1. Baranyai Mária I. o. női szabó, Pallos Nővéreknél.
2. Feiler Katalin I. o. kalapkészitőnő, Roth Lauránál.
3. Szakonyi Gizella I. o. fehérvarrónő, Horváthné Báder
Rózsinál.
4. Tóth Mária II. o. női szabó, Fiala Antalnál.
5. Gáspár József Elők. o. géplakatos, Weiser Jánosnál.
6. Vidovics Vilmos Elők. o. kováes, Horváth Ferencnél.
7. Gruttó János C) I. köteles, Garzó Józsefnél.
8. Németh Mihály C) II. o. borbély, Kollarits Gézánál.
9. Marosy Lajos A) III. o. szabó, Papp Józsefnél.
10. Kiss Ferenc IV. o. cipőfelsőrészk., Parragi Györgynél.
11. Radics József T. o. cementöntő, Sartory Utódánál.
12. Milávetz István, T. II. o. kötő-szövő Pollák és Társainál.
13. Czuppon Ferenc, T. III. o. kőmives Kertész Bélánál.
14. Horváth János, T. III. o. kőmives Kránitz Istvánnál.
15. Szabó János, T. III. o. kőmives Horváth M. Józsefnél.
16. Vajda József T. III. o. kőmives Benedek Józsefnél.
17. Bakó István T. IV. o. fazekas Bakó Jánosnál.
18. Antal Sándor T. IV. o. kőmives Gerócs Györgynél.
19. Bolf József T. IV, o. kőmives Fülöp Györgynél.
20. Fekete Ferenc T. IV. o. kőmives Kalmár Zoltánnál.
21. Id. Horváth Lajos T. IV. o. kőmives Kertész Bélánál.
22. Ötvös Ferenc T. IV. o. kőmives Fatér Mihálynál egyenkint 1—1, összesen 22 drb. szépirodalmi v. szakkönyvvel.
Azaz kiosztatott 14 drb. tizkoronás arany jutalomdijra 164.50 P 43 „ hatpengős „ 248.— „
és 22 „ könyv 200.— „
Összesen 612.50 P
ezen kivül pedig 300 tanoncnak elengedtetett az egész évi tandija 450 P, a fennmaradt 2 pengő 50 fillér pedig bennhagyatott a betétkönyvben a jövő tanévi jutalmazások céljaira.
A jutalmak, kitüntető- és dicsérő oklevelek folyó évi junius 29-én kivételesen délelőtt %11 órakor tartott műsoros ünnepély keretében voltak a megjutalmazottaknak kiadva, melyen a felügyelőbizottság tagjai Hoffman Henrik vezetésével az Ipartestület elöljárósága, élükön Kiss Ernő elnökkel és Samu Lajos alelnökkel és szép számban jelentek meg a mesterek és szülők is. Az évzáró ünnepélyt az Ipariskolai Énekkar a Hiszekegy eléneklésével nyitotta meg, mely után igazgató üdvözölte az évzáró ünnepélyen megjelent Hoffmann Henrik felügyelőbizottság elnökét és tagjait, továbbá az Ipartestület elnökségét és elöljáróságát és a jelen levő szülőket és mestereket, egyben ugy a maga, valamint a tanítótestület nevében hálás köszönetet mond ugy a felügyelőbizottságnak, valamint az Ipartestület Elöljáróságának azért a jóleső szives támogatásért, mellyel lehetővé tették neki és a tanítótestületnek, hogy a lefolyt tanévet a kivánt eredménnyel fejezhettük be. De nem mulaszthatom el hálás köszönetet mondani Bazsó József volt felügyelőbizottsági és ipartestületi elnök urnák is, ki nemcsak maga viseltetett igaz megértéssel és szeretettel az iparoktatás és annak munkásai iránt, hanem iparostársait is iparkodott meggyőzni arról, hogy a tanonciskola és annak munkásai akkor, amikor szorgalmazzák tanoncaik pontos iskolalátogatását, nemcsak nem ellenségei az iparostársadalomnak, ellenkezőleg legjobb jóltevői, mert minden törekvésünk odairányul, hogy minél értelmesebb és műveltebb iparos-generációt neveljünk Önöknek és a drága hazánknak.
— 19 —
Midőn ismételten kéri ugy a felügyelőbizottságot és ipartestület elöljáróságát, hogy ezt a jóleső támogatásukat a jövőben se vonják meg a tanonciskolától és tanitótestülettől. Egy énekszám és szavalat után kiosztattak az arra érdemes tanoncoknak a jutalmak, kitüntető- és dicsérő oklevelek, majd ujabb énekszám és szavalat után az évzáró ünnepség véget ért.
Nagykanizsa, 1930. junius 29.
Poredus Antal igazgató
III. Felügyelet.
A felügyeletet a vallás- és közoktatásügyi miniszter egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelő felügyeleti joga továbbra is érvényben van.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület elöljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgató:
A vallás- és közokt. minisztérium részéről: Förstner Tivadar.
Kir. tanfelügyelőség:
Vezető kir. tanfelügyelő: Vitéz dr. Barnabás István.
Segédtanfelügyelők: Paizs György, dr. Medve István és dr. Békefi József.
Szakfelügyelő:
Littván Sándor, iparoktatási igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Dr. Krátky István.
Főjegyző*: Dr. Kaufman Lajos.
Tanácsosok: Dr. Novai Imre, Dr. Prack István, Szőnyi Sándor.
Jegyző: Dr. Pottyondy József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Hoffmann Henrik. Alelnök: Kiss Ernő. Jegyző: Brauner Alajos. Bizottsági tagok: Berény Árpád, Bojtor József, dr. Kaufman Lajos, Kertész Béla, Kovács Ferenc, Papp Oszkár, Samu Lajos, Székely Lajos és Poredus Antal ipariskolai igazgató.
Ipartestületi elöljáróság:
Kiss Ernő elnök, Supka Béla jegyző, Dr. Kaufmann Lajos iparbiztos, Dr. Hajdú Gyula ipt. ügyész, Samu Lajos alelnök, Kertész Béla alelnök, Pilczer Albert pénztárnok, Zollner János ellenőr, Fatér Mihály, Perényi Andor és Schnitzer Géza számvizsgáló biz. tagok, Babits Imre, Baglady Béla, Balogh Boldizsár, Baticza József, Bazsó József, Belső János, Bojtor József, Cseh Lajos, Dukász Ferenc, Gerő Soma, Hoffmann Henrik, Iványi József, Kollarics Géza, Kováts Ferenc, Makoviczky Gyula, Mágics János, Metz János, Muzikár Vince, Nováth György, Ofenbeck Vilmos, Papp Oszkár, Péczely József, Rátkay László, Szabados Rózsi, Tibolt Lajos, Varga Nándor, Vékásy Károly, Vértes Antal, Weiser János Wollák Jenő előljárósági tagok.
IV. Tanítótestület.
1. Poredus Antal igazgató, tanitás alól felmentve, csak az igazgatói teendőket látta el. Működési éveinek száma 36.
2. Ács József, tanitotta a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában — Tanit 22 éve.
3. Béres János, a fizikai szertár őre, tanitotta a B) III. oszt. heti 5, a B) IV. osztályban heti 4, összesen heti 9 órában a közismereti tárgyakat. — Tanit 10 éve.
4. Brauner Lajos, a tanítótestület képviselője a felügyelőbizottságban, a felügyelőbizottság jegyzője, tanitotta az A) II. fiúosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 10 éve.
5. Cseh Joachim, tanitotta a téli I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5, illetve 10 órában. — Tanit 11 éve.
6. Cseténé Müller Erzsébet, tanitotta az I., II. leányosztályokban az általános, a III. leányosztályban a szakrajzot heti 3—3, a IV. leányosztályban a szakrajzot heti 4 és a közismereti tárgyakat heti 4, összesen heti 17 órában. — Tanit 7 éve.
7. özv. Drevenné Vlasits Irma, tanitotta a II., III. leányosztályokban a közismereti tárgyakat heti 5—5, összesen 10 órában. Tanit 11 és fél éve.
8. Filó Ferenc, mint állandó helyettes tanitotta az Előkészítő osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában 1930. év február 1-től. — Tanit fél éve.
9. Horváth József, tanitotta a IV. és téli II. fiúosztályokban a közismereti tárgyakat heti 4—5, illetve 14 órában. — Tanit 10 éve.
10. Ketting Ferenc, a szakrajzi felszerelések gondozója, tanitotta a fém- és vegyesipari csoportban a szakrajzot heti 4—4, összesen 8 órában. — Tanit 12 éve.
11. Litvay Endre, tanitotta a B) II. fiúosztályban a közismereti tárgyakat heti 5, a rajzpótló osztályban heti 3, összesen heti 8 órában. — Tanit 21 és fél éve.
12. Németh Jenő, a tanitótestületi értekezletek jegyzője, tani-
— 22 —
totta a téli III., IV. fiúosztályban a közismereti tárgyakat heti 5, illetve 10 órában. — Tanit 4 éve.
13. Németh Mihály, tanitotta a faipari csoportban a szakrajzot heti 3 órában. — Tanit 30 éve.
14. Nováczky Gizella, tanitotta az I. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 4 és fél éve.
15. Ortutay Gyula, tanitotta az A) I. fiúosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 9 és fél éve.
16. Óvári József, tanitotta a téli I. fiúosztályban az általános rajzot heti 3, illetve 6 órában. — Tanit 4 éve.
17. Pintarics János, tanitotta a bőripari III. és IV. fiúosztály csoportban a szakrajzot heti 3 meg 4, összesen 7 órában. — Tanit 5 éve.
18. Plánder Boldizsár, tanitotta a C) I. és A) III. fiúosztályokban a közismereti tárgyakat heti 5—5, összesen 10 órában. Tanit 8 éve.
19. Pollák István, tanitotta a C) II. fiúosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. — Tanit 6 éve.
20. Sörlei Jenő, tanitotta a szabóipari szakrajzot heti 3 órában. Tanit 6 éve.
21. Szalay Dénes, tanitotta az Előkészitő osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában 1929. év november hó l-ig. — Tanit 31 éve.
22. Székely Nándor, oki. mérnök, tanitotta az építőipari szakrajzot heti 4, illetve 8 órában. — Tanit 2 éve.
23. Tibolt Boldizsár, tanitotta az A) I., B) I., A) II., B) II. egész évi és téli II. fiúosztályban az általános rajzot heti 3—3, összesen 15, illetve 18 órában. — Tanit 29 éve.
24. Thorday János, tanitotta a C) I. és C) II. rajzosztályokban az általános rajzot heti 3—3, összesen 6 órában. — Tanit 9 éve.
Hitoktatók.
1. P. Kocsis Ödön, Szentferencrendi áldozár, tanitotta az összes osztályokban a róm. kath. hittant heti 18, illetve 21 órában. Tanit 1 éve.
2. Horváth Olivér, ág. hitv. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. hitv. ev. vallású fiu- és leánytanoncokat összevonva heti 1 órában. Tanit 9 éve.
3. Kádár Lajos, református lelkész, tanitotta az összes református vallású fiu- és leánytanoncokat összevonva heti 1 órában Tanit 27 éve.
4. Ardai Simon, ny. izraelita tanító, tanitotta az összes izraelita vallású fiu- és leánytanoncokat külön-külön összevonva heti 1—1, összesen 2 órában. — Tanit 10 éve.
Énekkarvezető.
1. Rácz János, róm. kath. főkántor, vezette a tanonciskolái vegyes énekkart heti 4 órában. — Vezeti 1 éve.
Iskolaszolga: Ácsmann János.
V.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből :
1 = példás
2 = jó
3 = megfelelő
Előmenetelből: jeles jó
elégséges
kevésbé megfel. elégtelen
írás. és rajzm. külalak. szép rendes tűrhető rendetlen
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg kit.
mh. = meghalt jel.
fsz. = felszabadult szkr.
fm. = felmentve I. o. r.
km. kimaradt II. o. r.
elk. = elköltözött r. p.
*-gal jelöltek késői beiratkozás miatt, a
**-gal jelöltek pedig sok mulasztás miatt osztályozhatók nem voltak.
kitűnő
jeles
szakrajz
I. osztályú rajz
II. „ rajzpótlós
Egész évi tanfolyam.
I. leányosztály.
Osztályfőnök: Nováczky Gizella.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
foglalkozása mesterének neve <fí \'> i. 1 c <L> cn igazolatlan
neve bjo re £ 0. rajz \'N :0 ¿c N tfí CO :0 tó N :0 C <V
Balogh Margit fodrásznő Szabó István 2 3 3 8 1 1
Baranyai Mária női szabó Pallos Nővérek 1 1 1 2 — —
Bunics Mária ÍJ Hergovics T. 1 3 1 — — —=
Czindrich Róza JJ Kaufer Erzsébet 1 2 2 4 ,— 2
SDestics Irén fehérv-nő özv. Szirtes Zs.-né elk
Dull Izabella női szabó Ritter Magda 1 3 3 5 — —
Feiler Katalin kalapk-nő Róth Laura 1 1 1 13 — —
Fleischner Ilona házilány Nincs helyben 1 3 3 13 — —
Gajdon Anna női szabó Buksz Józsefné 1 3 2 8 — —
10 Gerócs Margit »» Marvalics Riza 1 2 2 5 — —
Juhász Katalin kalapk-nő Róth Laura elk
Károlyi Ilona női szabó Kuttner Olga 1 2 1 — — —
Kiss Ilona tüzőnő özv.Koller N-né 1 3 2 — — —
Kiss Mária női szabó Sió Mária 1 2 2 — — —
15 ifj. Kovács Margit férfi szabó Döbröntey K. km
id. Kovács Margit fodrásznő Szabó István 1 3 3 6 — —
Kőnig Mária női szabó HitterGyörgyné — — — — — km
Magasházi Júlia kalapk-nő Hoffmann Anny 1 2 1 9 — —
Marton Erzsébet házilány Nincs Helyben km
20 Mátyás Mária női szabó Grünfeld S.-né 1 2 1 2 — —
Mejer Anna Sultz Mihályné 1 3 3 14 —: —
Németh Mária fodrásznő özv. Háhn B.-né 1 3 3 19 2 —
"Németh Mária női szabó Róth Szidónia
Páros Jolán Sió Mária 1 3 3 5 — —
25*Poszák Karolin Vágner F.-né — — — — — —
Punger Anna Csitke Ferencné 1 2 1 3 — —
Ritscher Margit Vass Nővérek 1 4 4 15 — —
Rózsás Rózsa fodrásznő Deutsch N. 1 2 2 5 — —
Simon Anna házileány Nincs helyben 1 3 2 14 — 2
30 Simon Katalin női szabó Wortmann J. 1 3 3 17 — —
Stummer Mária tüzőnő Billik Ferenc 3 3 — — —
Szakonyi Gizella fehérv-nő Horváthné B. Róza 1 1 1 — —- —
Tóth Malvin házileány Nincs helyben 1 3 3 6 — —
Vajda Magda női szabó Wortmann J. 1 3 2 8 — —
35 Veisz Katalin fehérv-nő özv. Szirtes Zs.-né 1 2 1 5 — —
Vellák Anna női szabó Kaufer Erzsébet 1 3 2 3 — —
Vukics Erzsébet Ritter Magda 1 3 3 6 — —
Zadravec Mária » Garayiié Báron M. 1 3 3 10 — —
— 26 —
IV. leányosztály.
Osztályfőnök: özv. Dreven Lajosné.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
foglalkozása mesterének neve .22 > CO II. é c O) (A QJ igazolatlan
neve 68 CB E 0. rajz \'N •O ¿c N </3 Cfl ¡o <ri N :0 istent.
Benke Mária női szabó Drimók Irma 1 2 2 _
Berger Irén » Dr. Karczag R.-né 1 3 1 2 - —
Biró Ilona Schultz M.-né 1 2 1 4 - —
Czapáry Mária i> Csitke István km
5 Császár Aranka fehérv.-nő Horvátné Báder R. 1 1 1 1 - —
Döme Erzsébet női szabó Sió Mária 1 2 3 — - —
Entz Mária J> Vagner F.-né 1 1 1 4 - .—
Farkas Mária fodrásznő özv. Háhn B.-né 1 2 2 13 - —
Fábián Ilona fénykép. Fitos Gyula 1 2 2 11 — —
10 Fenyves Katalin női szabó Polgár Ilona 1 2 1 10 - —
Frühvirt Emilia Polgár Ilona 1 2 1 1 - —
Gál Erzsébet Sió Mária 1 2 2 6 - —
Gál Júlia »» Kovács Antal 1 3 3 1 - —
Gergály Júlia » Pollák I. Irén 1 3 3 3 - —
15 Hábel Ilona Fekete Margit 1 3 3 1 - —
Heifer Erzsébet Heffer Karolin 1 3 3 — — —
Hirschl Rózsi )> Kuttner Olga 4 4 23 14 —
Huszár Mária ÍJ Gál Sándorné fsz
Kamondi Margit V Pallos Nővérek 1 3 2 2 — —
20 Kelemen Rózsi Hitter Gy.-né fsz
Kövesi Anna tüzőnő Hoffmann Antal 1 1 3 5 — —
Magyar Rózsa V Magyar Lajos 1 1 3 1 — —
Mészáros Teréz női szabó Polgár Ilona 1 2 2 2 — —
Polai Margit kalapk.-nő Dávidovics I. 1 2 2 9 — —
25 Polgár Anna 1, o. r. női szabó Kovács Antal 1 3 3 11 3 —
Szabó Magda Ritter Magda 1 1 2 8 — —
Szélig Júlia . Fekete Margit 1 4 4 9 — —
Szokol Anna Pollák I. Irén 1 2 2 4 — —
Takács Katalin íehérv.-nő özv.KrauszJ-né 1 2 3 — — —
30 id. Tóth Margit női szabó KlapperKarolin 1 3 3 8 — —
ifj. Tóth Margit Varga-Rotter 1 3 3 7 — —
Tóth Mária Fiala Antal 1 1 1 — — —
Török Erzsébet » Csillag Lajosné — — — — — fsz
Vajda Ilona ÍJ Rabinek Jolán 1 3 2 7 4 —
35 Vaska Anna fodrásznő Deutsch N. 1 2 1 8 — —
Vámosi Eleonora női szabó Sió Mária 1 1 2 2 — —
Vellák Mária ÍÍ Wortmann J. 1 — — — — km
— 27 —
III. leányosztály.
Osztályfőnök: özv. Dreven Lajosné.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve . foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Bajomi Julia tüzőnő Parragi György fsz
Balázs Teréz női szabó Sió Mária 1 3 2 13 — —
Bencze Anna KlapperKarolin 1 2 2 9 — —
Bunczom Katalin Pollák I. Irén 1 3 3 17 — —
5 Csordás Gizella KlapperKarolin km
Feiler Etel Ritter Magda — —7 — 32 — bt.
Büki Anna Csitke István 1 3 3 7 — —
Gyöngy Teréz Polgár Ilona 1 1 1 8 — —
Hibsch Mária Drimók Irma fsz
10 Horváth Rozália íehérv.-nő Török Mária fsz
Kalmár Gizella házilány Nincs helyben km
Kukola Ilonka női szabó Kauí\'er Erzsébet — — —-: — — fsz
Latin Teréz Fekete Margit 1 2 2 7 — —
László Ilona Kuttner Olga — — — — fsz
15 Ligeti Erzsébet kalapk.-nő Brónyai L.-né 1 3 2 10 — —
Magyar Mária női szabó Polgár Ilona 1 2 2 11 — —
Márkus Margit Pollák I. Irén fsz
Molnár Magda KlapperKarolin fsz
Neu Lili Wortmann Júlia 1 2 1 17 — —
20Péczeli Ilona Sió Mária 1 2 2 7 —- —
Pint Rozália Fiala Antal 1 2 2 3 — —
Polai Eva Cziboly Ferenc — — — —1- — fsz
Hitter Irma íehérv.-nő Török Mária 1 1 1 12 — —
Szári Anna Török Mária. fsz
25 Rosenberg Olga özv. Szirtes Zs.-né 1 2 1 6 — —
Szerdahelyi Mária női szabó Varga-Rotter 1 3 2 15 1 —
Szűcs Margit » HitterGyörgyné fsz
Tamás Mária Ritter Magda 1 2 3 6 — —
Tóber Ilona Martinék Fáni fsz
30Tóber Hermin Csitke István — •— — — — elk
Tobik Paula - Polgár Ilona 1 1 3 10 — —
Varga Margit kalapk.-nő Brónyai L.-né fsz
Vágner Zsuzsa női szabó Vagner F.-né 1 3 1 9 — —
"Weisz Rózsa íj Frankné W. M.
— 28 —
IV. leányosztály.
Osztályfőnök: Cseténé Müller Erzsébet.
A tanonc Általános j| osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve tn 5 &J0 ra S szakrajz közism. <U <fí aj N cfi m ■o igazolatlan •
tri \'Ñ istent
Bajzik Ilonka női szabó Varga-Rotter 1 2 fm 4 _ _
Bluin Elvira tüzőnő Blum Oszkár fsz
Blum Erzsébet női szabó Roth Szidi 1 1 1 8 — —
Bőhm Mária Ritter Magda 1 2 2 — — —
5 Bruncsics Karolin Ritter Magda 1 2 2 — — —
Deutsch Mária iodrásznő Deutsch E. — — — — — fsz
Domány Hermin :ehérv.-nő özv. Szirtes Zs.-né fsz
•"\'\'Gazdag Anna női szabó Varga-Rotter — — — 45 — —
Grünbaum Ilona Fekete Margit — — — — — km
10 Gyöngy Margit Polgár Ilona fsz
Kamondy Ilona Rosenfeld J.-né fsz
"•\'Kádár Iréné házilány Nincs helyben 7
Kósa Gyuláné női szabó Csete Ferencné 1 2 fm — — —
Lackenbacher R. fehérv.-nő özv. Szirtes Zs.-né — — — — — fsz
15 Lajkó Ilonka házileány Nincs helyben km
Mátay Ilona női szabó Dr. Karczagné fsz
Persovits Irma kalapk.-nő Hof fmann Anna 1 1 1 13 —7 —
Plánder Teréz droguista Teutsch Gusztáv — — — — - fm
Schlőgl Erzsébet Teutsch Gusztáv fm
20 Szabados Magda fehérv.-nő özv. Szirtes Zs.-né fsz
Szántó Katalin női szabó Csitke István km
Szepesy Margit >J Pallos Nővérek I 1 fsz
Tirászi Mária fodrásznő Németh Péterné fsz
Tóth Margit női szabó Rosenfeld J.-né fsz
25 Utő Zomilla fehérv.-nő Horváthné B. R 1 2 2 — —
Vadász Judith női szabó Wagner F.-né 1 2 2 3 —
Váry Mária jj Baumann F.-né 1 2 2 10
— 29 —
*
Fiúosztályok.
Előkészítő osztály.
Osztályfőnökit.: Filó Ferenc.
A tanonc Általános Mulasztott napok
osztályzata száma
foglalkozása mesterének neve > cg E G -4) cn qj igazolatlan
neve &0 ro E "Ñ O .¿É N tn tn :0 .22 \'Ñ :0 ¿C istent 1
Bagonyai Lajos hent.mész. Sipos József 1 3 3 _
Bär Alfréd sütő Grünfeld Béla — — — — km
Boros Gáspár asztalos ifj. Farkas J. 1 4 14 10 3
Bukovecz Béla szabó Lőwy Vilmos 1 2 — — —
5 Czigány András sütő Kluger József 1 2 4 — —
Dézsi Lajos pincér Hoffer Viktor l 3 11 6 5
Diószegi Gyula cipész Czimmermann I. — — — — km
Domonkos József czizir.adia Kovács János 1 3 10 6 4
Dominkó Károly kéménys. Kustos József 2 4 1 — —
lü Fábián József fegyverm. Borbás Mihály 2 2 1 — —
Fuksics József cipész Horváth Mihály 2 4 2 — 2
Gáspár József géplakatos Weiser János 1 1 — — —
Gombos Ferenc sütő Fischer István — . — — :— fm
Hoffmann Sándor . szűcs Lőbl Béla 2 4 3 2 1
15 Hollender Károly molnár vitéz Vigh D. — — — — fm
Horváth Ferenc cipész Steiner Fülöp 2 2 — — —
Kiss József műszerész Feiler Ferenc 1 4 8 4 —
Klein István borbély Vida János 3 4 3 — —
Kovács Ferenc sütő Fischer István 1 4 1 — —
20 Lóránt Ferenc borbély Szabó István 3 2 7 6 1
Lovretics Lajos asztalos Balogh Károly 1 3 4 4 —
Lukács János szabó Kasza Géza 3 3 3 2 1
Mészáros Imre cipész Papp Oszkár — — — — km
Molnár Ferenc pincér Kiss Ernő 1 2 — — —
25 Molnár Imre cipész Szarjas Ferenc 1 3 — —
Müller Rudolf asztalos Czoffer József 1 4 — — —
Nemes Ferenc cipész Schmidt Gyula 1 3 — — —
Nyakó Sándor pincér Antauer József 1 2 — — —
Papszt Jenő borbély Jaberics Géza — — — — km
30 Péter Ferenc szabó Keskeny László — — — — km
Padhasztnig István cipész Furmen Imre 3 4 14 1 1
Sájer Lajos hent. mész. Tarabó József 1 3 — — —
Simán József sütő Frank József — - — — — km
Simon István >9 Cseh Lajos — — — — km
35 Szabó István asztalos Gábor Imre 1 4 2 2 —
— 30 —
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
foglalkozása mesterének neve ■Ti C 5 cfl igazolatlan
neve M « s * N :0 N X Cfl O c/j N :0 ¿C c O) Jh
Szabó János Szalay Károly Szenta István Varga György 40 Vidovics Vilmos Vinczek Antal Viola Lajos Völler János Wolf József hent.mész. sütő cipész kovács cipész kárpitos bognár asztalos Petrics Lajos -Hromacsek V. Pásztor Zs. Haszon Ferenc Horváth Ferenc Blum Oszkár Vörös Imre Bazsó József Dukász Ferenc 1 1 1 1 2 3 3 2: 2 1 4 4 2 7 4 6 1 1 5 3 3 1 fsz 2 1 fsz fsz
A) I. osztály.
Qsztályfőnök: Ortutay Gyula.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása meslerének neve magavis.l I o. rajz II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
ai \'N » X istent
Bánáti István kalapos Gyenes és Vida I 1 2 2 2 _ 2
Bella Károly szabó Bróz János 1 3 — 3 — — —
Bohá János cipész Magyar Lajos 2 3 — 3 2 1 1
Czethoffer János Androsek Ernő — fsz
5 Bogatin János Varga Ferenc 1 4 — 4 — — —
Dani István > 1 Bagó Sándor 1 2 — 3 3 2 —
Dezső János csizmadia Kovács Ferenc fsz
Fülöp József szkr. cipész Vadász Gyula 2 — 4 3 17 14 —
Gerencsér András szabó Szabó Lajos km
10 Gerencsér József csizmadia Balogh B. km
Gödinek József cipész Sárdi Lajos km
Hegyi János szkr. Szarjas Ferenc 2 — 3 3 11 2 —
Hollender István szabó Krausz József 2 3 —r 4 10 2 —
Horváth Mihály szkr Sörlei László 2 — 2 3 — — —
15 Hóbor Károly cipész Miltényi S. és Fia 2 3 — 3 3 — —
Illés János Perger István 2 3 — 3 — — —
Kálsecz József szabó Desztics Vince km
— 31 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz közism. j összesen igazolatlan
közis. istent
Kertész Vendel cipész Schlesinger I. 2 3 3 2 • 2
Kovács Antal Horváth Mihály km
20 Kovács Lajos szabó Lung Adám km
Lenkovics Ferenc cipész Haszon Ferenc 1 1 — 2 — - —
Lukács György szabó Kasza Géza 3 - 3 3 23 18 1
Németh Károly szíjgyártó Horváth és S. fsz
Nováczky Imre cipész Papp Oszkár 1 1 — 3 3 — —
25 Nóvák Dezső szabó Farkas Ferenc 1 3 — 2 — — —
■ Papp József t 1 Klein Rezső 2 3 — 4 3 2
Párta János cipész Miltényi S. és Fia 1 1 — 2 3 - —
Perger László szabó Ritter Testvérek 2 — 2 3 4 1 1
Poór Ferenc Tőllösi Péter 2 — 3 3 6 2 1
30 Pókecz József cipész Sári György 2 2 — 3 2 — 2
Rákhely Ferenc csizmadia Balogh B. — — — — — — fsz
Roth Bernát cipész Furmen Imre 2 3 — 4 3 2 —
Schorsch Károly szíjgyártó Koronya Gyula 1 1 — 3 5 — 4
Sípos Ferenc csizmadia Acs István 1 3 — 4 4 2 1
35 Szabó János szabó Erdei Ferenc km
Szelk János cipész Sári György 1 4 —. 3 — — —
Tófej István Miltényi S. és Fia 1 3 — 3 3 — —
Tóth István szabó Papp József 1 3 — 2 12 7 4
Varga György cipész Sárdi Lajos 1 3 — 4 — — —
40Wild Zsigmond szabó Krausz József km
Winkler Dezső szűcs Löbl Béla 1 — 3 4 2 2 —
Zöldvári István cipész Belső János 1 2 — 3 —- — —
— 32 —
B) I. osztály.
Osztályfőnök: Ács József.
\\ tanonc Általános Mulasztott napok
osztályzata >zama
foglalkozása mesterének neve N \'t? \'¡ST p c 0) ■r. igazolatlan
neve M a © o :0 N tfl cn •■o MS N © C 0> tn
*Balogh István géplakatos Halász János
Bárány József kárpitos Székely Vilmos 1 3 — 2 2 — —
*Benkő József kosárfonó Illés József
Brüll Ferenc műszerész Feiler Ferenc -r— fsz
5 Filipovits János >» Feiler Ferenc 1 3 — 3 4 4 —
Gerócs László asztalos Török István 1 4 — 4 11 —
Gozdán György kádár Dervalics József km

Hermann László villanysz Bence Mihály 2 3 — 4 10 7 —
Kohn György Weinberger L. 2 4 — 4 10 9 —
lOKósa József vaseszter. Weiser J. C. — fm
Kovács János asztalos Dukász Ferenc 1 — 4 3 5 2 —
Kőváry Flórián lakatos Simon György km
Kuzsner György géplakatos Berger Ferenc 1 2 — 1 — •— —
László Jenő asztalos Szekeres Dezső 1 ? 3 3 — —
15 Marics János rézműves Mendlovics J. 1 3 — 2 5 — —
Marton János géplakatos Báron Ferenc 2 4 — 3 3 — —
Németh József asztalos Muzikár Vince 1 — 2 2 1 — —
Paál Mihály kovács Horváth Imre fsz
Pintér Ferenc asztalos Dukász Ferenc 1 2 — 1 4 — —
20 Rodék István lakatos Márkus József 1 — 3 2 2 -: —
Sárecz Károly műszerész Feiler Ferenc 1 2 — 3 6 4 —
Stand József géplakatos Weiser J. C. 1 2 — 2 2 — —
Strukla Ferenc asztalos Torma Pál 1 2 — 2 -— — —
Szegő György géplakatos Pléh István 1 — 3 3 7 3 —-
25 Szertics Károly kovács Hetesi János fsz
Szertics Lajos asztalos Koó Kálmán 1 2 — 3 2 — —
Szollár Ferenc Török István fm
Táncsics László Táncsics József 2 — 3 3 15 — 2
Tiderle Imre kovács Bazsó József 1 2 — 3 10 2 —
30 Tóth József sörfőző Sörgyár fm
Varga István lakatos Tanczenberger L. 1 4 — 4 17 3 1
Vaspöri Lajos kárpitos Pilczer Albert 1 2 — 3 11 — —
Zadravecz László muszeresz Sáfrán Károly 2 2 — 2 2 i— —
Zakócs István kovács Simon Lajos 1 2 — 1 29 14 14
f \'

— 33 —
C) I. osztály.
Osztályfőnök: Plander Boldizsár.
A tanonc Általános Mulasztott napok
osztályzata száma
foglalkozása mesterének neve Ú "> N E c <L> tn dj igazolatlan
neve ÖJ0 re E o \'N o JX N tn <n :0 <B \'E3 to istent
Auer László sütő Leicht Géza km
• Ács Gyula II. o. r. borbély Oparnicza M. 1 3 3 4 —
Bacsits Ferenc sütő Nagy Béla 2 3 4 3 - 2
Bem Ferenc borbély Bem Gyula 1 3 2 3 - —
5 Berger Sándor mészáros Spiegel Viktor 2 4 4 2 - —
Borbély György borbély Zapletal Simon 2 3 4 — - —
" Bozzay József késműves Bozzay István 1 1 2 2 - —
Buday János borbély Vincze Gyula 2 1 2 2 — —
Csiszár István hent. mész Kálovics Gy. 1 3 3 2 - —
10 Deutsch Gy. II. 0. r. borbély Fodor József 2 3 4 1 - —
Domina János kéménys. Rátkai László 1 3 4 3 3 —
Bukai József pincér Antauer József km
Fatér József borbély Horváth Gyula 1 3 4 8 —
Frk Ferenc hent.mész. Frk Ferenc 2 1 4 1 — —.
15 Gervein Géza sütő Fischer Benő 2 2 4 1 — —
Gervein József >> Fischer Benő 1 3 2 2 — 2
Gódor József borbély Bród Ignác 2 2 3 1 — —
Gruttó János köteles Garzó József 1 1 1 1 — —
Herczeg Károly borbély Vágner Jenő 2 3 4 4 — 3
20 Hikádi István Tobik Béla 1 4 2

Huszár János sütő Steinauer J. fsz
Ihász Ferenc hent.mész. Babka József 1 2 2 4 — —
*Keglovics Antal sütő Steinauer J. 1 * 3 — — —
Kele József hent mész Németh Lajos 3 2 2 6 — 4
25 Kirchknopf Gyula borbély Kirchknopf E. 1 1 2 2 — 2
Kovács János hent.mész. Sipos József 1 3 3 — — —
Lukács László sütő Cseh Lajos km
Marics József kéménys. Fata István 1 3 2 4 —- —
Nagy Géza hent.mész. Szabó Lajos 1 2 3 3 — —
30 Pandúr Géza cukrász Filipovits István 1 1 4 16 — 12
Papp János II. o. r. borbély Farantai Géza 2 2 4 1 — —
Rácz Béla jj Folkmeyer A. 2 4 3 5 — —
Reithoffer Gyula hent mész. Petrics Gyula 2 3 2 1 — —
Ribner Sándor borbély Halász Ödön 2 4 4 2 —- —
35 Szabó Zoltán pincér Hoffer Viktor 2 2 4 3 — —
Tiderle Sándor kocsifény. Bazsó József 1 3 2 2 — —
Tuboly István hent.mész. Tarabó Gyula — — — — — fsz
Varga Lajos borbély Vida János km
— 34 —

A) II. osztály.
Osztályfőnök: Brauner Lajos.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz közism. | összesen igazolatlan
)n N -O , istent
Andris Lajos szkr. szabó Fekete István 2 _ 2 2 2 _ _
Belső István cipész Németh Károly — — — — — - f^z
Benkő Lajos » Németh Károly 2 — 2 3 4 2 1
.Büki Béla Horváth Mihály — — -: — — fsz
5 Csöndör Dezső csizmadia Szternát József 2 —■ 3 3 1 — —
Dani Péter cipőfrk. özv. Koller N.-né 2 \'— 2 4 2 — —
Dávid József cipész Horváth Mihály 3 — 2 3 11 3 4
Domina Zsigmond szabó Bagladi Béla 2 — 1 2 1 — —
Fekete József >» Bagladi Béla 1 — 2 2 6 — 2
10 Fummer Sándor cipész Blum Oszkár 1 — 1 2 6 2 —
Furman Imre szabó Kiss István 3 — 2 3 11 5 3
Gombos Jenő Megyimorecz T. 2 — 2 2 — —^ —
Gréger Károly Csonkás József fsz
Hancz György ír Joós István 3 — 1 3 6 1 1
15 Horváth Ferenc cipész Magyar József 1 3 — 2 4 1 2
Horváth György csizmadia Papp István 2 — 3 2 3 — —
Horváth Péter szabó Huisz József 2 — 2 2 2 — —*
Jakab Béla cipész Schmidt Gyula 1 3 — 3 3 — 2
Kása Béla szkr. szabó Kozsnyák J. 1 — 3 3 6 — —
20Kohn László >> Pollák Gyula 1 — 3 3 2 1 1
Kovács János csizmadia Polgár János 2 :— 3 3 3 — 2
Lackner István cipész Furmen Imre 2 3 — 4 14 9 1
Leiner Nándor Leiner József km
Mihalovics Ferenc szabó Bagladi Béla 1 — 1 2 — — —
25 Nagy István Löwy Vilmos 1 —\' 1 2 6 1 2
Németh Károly cipész Flórián János — — — — — bt.
Péter József szkr. cipész Péter Gyula 1 — 2 2 7 1 1
Stróbl György Blum Oszkár 1 — 3 2 7 2 1
Szabó István szabó Böhm József 1 — 3 3 8 2 3
30 Szalay László szkr. kalapos Szalay János 1 — 3 2 5 — —
Szigeti József szabó Antal István 1 — 1 2 13 3 1
Szívós György szíjgyártó Horváth és Sim. fsz
Takács József cipész Takács Géza fsz
Vass István szkr. Andris István 2 — — 3 2 1 1
35 Városi József csizmadia Kovács Antal fsz
Vokoun József cipész Leidl István 2 — 2 2 5 — —
Wéber Lajos szkr, szabó Bagladi Béla 1 — — 2 2 — —
Wolf István csizmadia Bedekovics J. 1 — 2 3 2 — —
Wuscher Imre szabó Mágics János fsz
— 35 —
B) II. osztály.
Osztályfőnök: Litvay Endre.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
.2 N :0 istent.
Blumenschein L. vaseszter. Weiser J. C. 1 4 2 11 2
Czapári Gyula géplakatos Pléh István 1 2 3 4 \'— —
Csöndör Gáspár kárpitos Székely Vilmos fsz
Dobri István lakatos Szécsényi István fsz
5 Dobri János I. o. r asztalos Tüskés József 1 3 3 — — —
Dolmányos J. SZkr. ») ■ Lukácsi Gyula 1 2 3 — — —
Forgács István géplakatos Báron Ferenc 1 3 2 9 2 —
\'"\'"Gödinek Károly villanysz. Weinberger L. -r- — — 49 2 —
Gyergyák J. szkr. asztalos Torma Pál 2 3 2 — —
lOHerbay István >> Gábor Imre 1 2 4 1 — —-
Hikády László szkr. bognár Bojtor József 1 2 3 — — —
Horváth Ferenc asztalos Koó Kálmán ] . 3 2 12 ■— —
Horváth József >r ifj. Farkas J. 1 2 2 4 — —
Janzsa József szkr. lakatos Weiser J. C. 1 2 2 3 — —
15 Jerzsa Imre szkr. f egyver m. Borbás Mihály 1 1 3 — —
-Kiss József géplakatos Berger Jenő
••Molnár István >> Simon György 1
Müller István bognár Bojtor József 1 2 1 1 — —
Németh József villanysz. Kahn és Quittner 1 1 2 1 — —
20 Németh Károly lakatos Hahn Károly 4 3 12 9 2
Niczinger Ferenc vaseszter. Weiser J. C. 1 3 4 ■— —- —
Noll Ferenc géplakatos Báron Ferenc km
PintérJózsef szkr. asztalos Koó Kálmán 1 2 3 2 — —
Pizvor Géza géplakatos Frank és Tsa 1 4 4 6 — —
25 Placskó Pál szkr. lakatos Czvetkó Mátyás 1 3 2 2 — —
Rádi József bognár Bazsó József 1 3 3 6 — —
Sasvár Károly géplakatos Berger Jenő 3 2 10 — —
Schleinig Dezső asztalos Mayer György 1 4 2 6 — —
Soós János villanysz. Haffner János 1 2 3 6 — —
30 Szerdahelyi J. géplakatos Transdanubia R.-T. fsz
Szerdahelyi L. " »> Transdan ubia R.-T. km
Takács Antal rézműves Pichler József 1 4 3 2 — —
Táncsics Gyula asztalos Tüskés József 1 1 1 1 — —
Tálosi Ferenc rézműves Mendlovics J. 1 3 2 1 — —
35 Tóth István I. o. r. asztalos Dukász Ferenc 1 2 3 13 2 3
Varga László szkr. ÍJ Dukász Ferenc 1 2 2 4 2 —
Vida József I. o. r. Muzikár Vince 1 2 2 — —: —
— 36 —
C) II. osztály.
Osztályfőnök: Pollák István.
A t a n o n t Általános Mulasztott napok
osztályzata száma
> .N \'sf E c 4> tfl igazolatlan
neve foglalkozása mesterének neve RI E o \'N :0 -ü 0) N tn X :0 \'N :0 c aj ■SE
Antal Sándor pincér Hoffer Viktor fsz
Baj József szkr. könyvkötő Ofenbeck V. 1 3 1 6 5
Csillag István kéménys. Rátkai László fsz
Csiszár József hent.mész. Sípos József fsz
5 Fábics Ferenc rp. pincér Petrics Ferenc 1 2 2 2 — ■—
Golenszky László borbély Vincze Gyula 1 2 3 1 — —
Grünbaum F. rp. sütő Grünbaum A. 1 3 3 5 — —
Háry Ferenc rp. »> Weisz Lajos 1 2 2 5 — —
Jakab József hent.mész. Németh József — — — —- — fsz
10 Jászberényi Istv. fénykép. Vértes Antal 1 3 1 15 — —
*Kárlovics Gyula hent mész Karlovics Gy. — — — — — —
Kaszás György rp. sütő Rosenthal A. 1 4 4 2 — —
Korentsy Sándor hent.mész. Simon István —i\\ — — — — fsz
Králits György borbély Tóth Lajos 1 2 3 10 3 —
15 Magyaríts László pincér özv. Garai F.-né — km
Németh Mihály borbély Kollarits Géza 1 1 1 2 — —
Pliha Ernő rp. pincér Wollák Ernő 1 3 2 4 -— —
Pozsgai József rp. hent.mész. Kapoli Ferenc 1 2 3 4 — —
• Rein Kálmán rp. Rein Andor
20 Rosenberg M. rp. sütő Tompek Adolf 2 3 2 12 — —
Tóth János Kluger József — — — — fsz
Varga Dezső rp. hent.mész. Lackenbacher R 2 2 4 9 2 —
Varga Gyula borbély Folkmayer A. 2 4 4 2 — —
Vukovics Kár. rp. sütő Márkus K.-né 1 3 3 4 — -
— 37 —
A) III. osztály.
Osztályfőnök: Plánder Boldizsár.
A t a n o n c Általános Mulasztott napok
osztályzata száma
foglalkozása mesterének neve \'> V i c <v cn <u igazolatlan
neve ÜD ro £ «s N CTi "N :0 N t/l tn •■o n *N :0 ¿t istent.
Andrasek György cipész Bencze Sándor 1 2 3
ifj. Babati József yy Joó János 1 4 3 4 —
id. Babati József csizmadia Nováczky Lajos 2 3 3 3 —
Bauer József II, o, r. szabó Szmerk Mátyás 1 3 3 2 —
5 Bencze János csizmadia Németh Ferenc — ■— — — fsz
Bogdán József cipész Kelemen J. 1 1 1 1 —
Bóha József szabó Baranyai V. — — -r- — fsz
Csordás János csizmadia Nagy Antal — T — fsz
Dombai Gyula cipőfrk. Czimmerman I. 1 2 — —
10 Flumbort Lajos szabó Németh P. Pál 1 2 2 — —
Fodor Kálmán 11,o.r. Gregál Gáspár 1 3 3 5 —
Fülöp Sándor cipész Kelemen József ■1 3 3 2 —
Gazdag Zsigmond >> Pintarics M. és Fia 2 2 3 4 —
Godina József szabó Godina János — — — -— fsz
15 Havasi György >> Havasi Sándor — — —\' — fsz
Horváth Ferenc Fekete István 2 2 2 1 —
Horváth Gy. II. o, r. >> Pollák Gyula 1 2 3 2 2
ifj. Horváth János cipész Városi Sándor — — — — fsz
id. Horváth János szabó Sörlei László — — — — fsz
20 Kardos József cipész Halász Imre 2 2 3 4 —
Kiss P\'erenc II, o. r, szabó Skerlák János 1 3 2 1 —
Marossy Lajos >> Papp József 1 1 1 2 —
Marton Károly >> Marton István — — — — km
Molnár Imre II. o. r. cipész Varga Ferenc 1 3 3 — —
25 Molnár István yy Németh Ferenc 2 3 3 2 —-
Orbán Ferenc szabó Baksa József 1 3 1 1 —
Parragi János yy Tibola József — — —, — fsz
Péter Gyula csizmadia Ács István 1 2 3 1 —
Rácz István szabó Huisz József 1 1 3 .— —
30 Rácz József yy Laski Jenő 1 2 3 2 —-
Rudics József cipész Steiner Fülöp 1 1 2 — —
Skobrics Pál yy Androsek Ernő 1 3 2 1 ■—
Takács János yy Bilik Ferenc 1 2 2 1 —
Tóth Béla II. o. r. csizmadia Farkas József 1 3 3 2 —
35 Tóth Ferenc szabó Tibola József 1 2 2 — -
— 38 —
B) III. osztály.
Osztályfőnök: Béres János.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
.22 \'N :P istent.
Andor István asztalos Török István 1 2 3 3
Baumgarten E. villanysz. Weinberger L. 2 \'2 2 16 9 -
Böröczfy Péter lakatos Simon György — — — — — fsz
Csáki István géplakatos Weiser J. C. 2 1 4 5 —
5 *Csányi József lakatos Sáfrán Károly — 3 — 3 — —
Erdélyi József >> . Újlaki és Hahn 1 2 2 — — —
Gansperger József faeszterg Schőnek János — — — — — fsz
Gócza Antal lakatos Czvetkó Mátyás 2 2 3 12 3 —
Halász László könyvkötő Gutenberg — — — — — fsz
10 Harangozó László lakatos Czvetkó Mátyás 2 2 2 20 3 —
Hegedűs István asztalos Szekeres Dezső 1 2 2 3 — —
Hermann Gyula JÍ Lukácsy Gyula fsz
"Horváth József műszerész Sáfrán Károly 1 3 — 11 7 —
Horváth Lajos Donáth Ferenc 1 3 3 5 — —
15 Jordariics Antal lakatos Újlaki és Hahn 1 2 2 24 — —
Kocsis György asztalos Fender István 1 3 2 3 — —
Kocsis Rudolf géplakatos Vojkovics I. 2 3 4 11 — —
Kuzma János !i. o, r, asztalos Dukász Ferenc 2 2 4 17 3 —
Lovrek József géplakatos Brüll Zsigmond 2 2 4 20 7 —
20-Nagy György műszerész Feiler Ferenc — — — 24 19 —
Opernicza Gyula lakatos Báron Ferenc 2 1 3 8 — —
Pataky Sándor Rabinek S. és Fia 1 2 4 2 — —
Perendy Lajos géplakatos Perendy és Buváry 1 3 1 S i — —
Pimpár István » Berger Ferenc 2 3 \'4 10 — —
25 Pléh Lajos JÍ Pléh István 4 2 í 22 8 —
Plesznyivi István n Weiser J. C. 1 3 2 1 — —
Pőcz Gyula fegyverm. Borbás Mihály 1 3 1 14 — —
Stróbl Ferenc asztalos Buday János 1 2 1 — — —
Szittár Miklós lakatos Czvetkó Gyula 1 1 1 12 — —
30 Szúnyog Lajos ll.fl.r, géplakatos Báron Ferenc 1 3 3 5 — —-
Torma László asztalos Torma Pál 1 1 2 3 — —
Varga Kálmán géplakatos Báron Ferenc 2 4 4 25 13 —
— 39 —
C) III. osztály.
Osztályfőnök: Béres János.
A t a n o n c Általános Mulasztott napok
osztályzata száma
foglalkozása mesterének neve tn \'> \'is* | c OJ igazolatlan
neve ao es E ¿t « N CO N :0 M N cfl VI •■o M *N :0 istent.
Bencze István hent.mész Frk Ferenc fsz
Benkő Elek íogtechn. Szakálos Tibor — - - —r km
Brand János órás Rabinek Dezső 1 2 2 8 — —
Csöndör Kálmán kárpitos Székely Vilmos 1 2 3 5 — —
5 Domina Ferenc órás Steiner Mór 1 1 1 1 — —
Gaál Imre aranyműv. Berényi J. és Fia 1 2 1 3 — —
Gyenge Jenő r. p. pincér Kostolicz Géza 2 1 2 13 6 7
• Jelinek Sándor aranyműv. Schnitzer-Göndör 1 3 — 2 — —
Kalmár Péter r. p. sütő Kövér László 2 3 3 12 2 —
10 Kenyeres István órás Zsoldos Gyula 3 2 4 5 2 —
•\'Klaniczay Endre cukrász Makoviczky Gy. — 2 — 1 — —
Kőbán Ferenc borbély Kozinczky D. 2 2 3 11 9 —
Kühne István hent.mész. Szabó Lajos — — i— — — fsz
Mandelbaum L. borbély Schweitzer L 2 3 3 8 2 —
15 Méhes Sándor hent.mész. Németh Lajos —; ,— — — fsz
Plander Antal borbély Horváth Károly 2 2 4 10 4 —
"Popovics István nyomdász Gutenberg-ny. 1 3 — — — —
Poór László pincér Kiss Ernő fsz
Reichenfeld Géza sütő Fischer István km
20 Rosenberg Béla rp, Grünbaum A. 1 2 2 2 — —
Rosta János köteles Tibolt Lajos — — — — — fsz
Senkó Ferenc rp. sütő Hromecsek V. 2 3 3 16 4 —
Stagl István II. o. r. kárpitos Székely Vilmos 2 3 4 23 7 —
Steiner János villanysz. Quittner Artúr km
25 *Schwarcz József sütő Kövér László
Schveitzer József hentes Petrics Gy. és Fia — — — — — fsz
Szabó Károly kefekötő Frank és Tsa — — — — fsz
Szántó Tibor borbély Kálovics János 2 3 3 12 4 —
Tánczos Lajos fodrász Szabó István 1 2 2 8 — —
30 Tóth Lajos\' pincér Ritser Mór fsz
Vámosi János ll.o.r. borbély Weltner Jenő 1 3 3 3 — —
Vékásy Gyula órás Vékásy Károly 1 2 3 10 — —
Zadravecz György kárpitos Gerő Soma 1 2 2 8 — —
— 40 — IV. osztály.
Osztályfőnök: Horváth József.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz E ■ .2 N o I összesen igazolatlan
.2 \'N istent.
Beck Tibor szabó Gottreich Antal 1 1 fm
Bézsenyi Gyula betűszedő Gyarmati Gy. 2 3 3 25 11 -
Blumenschein F. pincér Blumenschein M. fsz
Borza József szabó Kiss István fsz
5 Böjti András » Papp József fsz
Bölcsföldi István aranymüv Schnitzer-Göndör 1 2 l 8 - —
Czippán Lajos hent.mész. Petrics György fsz
Csáki Sándor muszeresz Sáfrán Károly 1 1 2 3 - —
Dokleja István órás Vékásy Károly fsz
10 Dómján László asztalos Martincsevics I. 1 2 2 2 - —
Fekete János cipész Bagó Sándor — — — — fsz
Ferencz Győző rp. molnár Dara Sándor — —- — — fm —
Fliszár János villany sz. Bencze és Szabó fsz
Gerócs Ferenc szabó Skerlák János fsz
15 Gödinek György kádár Baticza József fsz
Goricsánec István cipész Steiner Fülöp 1 2 2 3 — —
Gozdán László rp. hent.mész. Simon József 2 3 2 10 — —
Göndör Ottó aranymüv. Schnitzer-Göndör 1 2 fm — — —
Gráf Mátyás fogtechn. Szakálos Tibor fsz
20 Gyarmati György nyomdász Gutenberg-ny. fsz
Gyergyák János szabó Skerlák János 1 2 2 2 — —
Haffner József villany sz. Haffner János — — — —- — fsz
Hiczfelder István asztalos Muzikár Viiice fsz
Horváth Gyula lakatos Tanczenberger L. 1 2 2 10 — —
25Jóna Sándor cipész Schlesinger I. fsz
Kerese József pincér Antauer József fsz
Kianecz Géza lakatos Czvetkó Gyula fsz
Kiss Ferenc cipőfrk. Parragi György 1 1 1 3 — —
Kiss József cipész Varga Ferenc — — — —- — fsz
30Klausz István géplakatos Weiser János 1 1 1 2 — —
Klüger Endre aranymüv. Schnitzer-Göndör 1 2 2 1 — —
Kövesy Gyula asztalos Martincsevics I. 1 1 2 5 — —
Krímmel Gyula Szekeres Dezső fsz
Martinecz József cipőfrk. Miltényi S. és Fia fsz
35 Márkus László lakatos Újlaki és Hahn 1 2 2 1 — —
Milhoffer Ferenc szabó Milhoffer S. — — — — — fsz
— 41 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
tñ N :0 Jtí c <U
Munkácsy László betűszedő Gutenberg-ny. fsz
Nagy György szabó Ivánkovits Istv. fsz
Nagy József sörfőző Király Sörfőzde km
40 Nagy Pál cipész PintaricsM.,Fia fsz
Noll István villanysz. Haííner János 1 2 fm — - —
Oprof csán Rémus szabó Lővy Vilmos fsz
Osterer László molnár Osterer Károly fsz
Perendy József géplakatos Perendy Buváry 1 2 fm\' 3 — —
45 Pőcze Ferenc asztalos Lukácsy Gy. fsz
Práger József hent.mész. Prager József fm
Pulay Lajos asztalos Balogh Károly 2 3 3 16 3 —
Reisz Gyula géplakatos Pléh István 1 1 1 13 -— —
Richl Jenő lakatos Czvetkó Mátyás 1 2 2 10 — —
50 Sajni Ferenc géplakatos Mercur Vasgyár — — — — — fsz
Savanyó György lakatos Ujlaky és Hahn fsz
Savanyó József >» Ujlaky és Hahn fsz
Seroga István cipész Kluger Gyula fsz
Sieger Ottó villanysz. Mihalecz Farkas 1 2 1 — — —
55 Simon Ferenc borbély Pahocsa István fsz
Stickel István >> Bród Ignác fsz
Schnitzer Ferenc aranymuv. Schnitzer-Göndör fsz
Szekeres Ferenc cipész Schmidt Gyula fsz
Tamás József rp, droguista Teutsch Gusztáv — fm fm — — —
60 Táncos Sándor szabó Magyar József fsz
Tóth József cipész Schlesinger I. — — — — — fsz
Török Lajos lakatos Ujlaky és Hahn 1 2 2 4 — —
Varga Lajos cipész Argent János fsz
Vellák Ferenc rp. droguista Teutsch Gusztáv — fm fm — — —
— 42 —
Téli tanfolyam.
I. osztály.
Osztályfőnök: Cseh Joákim.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. 1. o. rajz közism. összesen igazolatlan
közis. ! istent
-Balogh György szobafestő Horváth György
Boros László Németh István 1 1 2 9 — —
Dervalics László kőmives Nemes György 1 2 2 1 — —
Fehér Gyula szobafestő Németh József 1 2 2 3 — —
5 Gebhárdt János kályhás Németh József elk
Gerócs László szobafestő Vámosi Jenő 1 2 1 2 — —
"Gregorán István Reisz Béla
Hochmann József Reisz Béla fsz
Horváth Fer. II, o, r. kőmives Kertész Béla 1 3 3 9 — —
10 id. Horváth J. II. 0. r. Kertész Béla 1 3 3 13 3 —
ifi. Horváth József szobafestő Meskó József 2 3 4 15 2 —
Kovács József ll.o.r. kőmives Králicz István 2 3 4 7 — —
Nagy László Kalmár Zoltán 1 2 2 7 — —
Németh János Kármán-Fazekas — — — — — fm
lf> Plander György szobafestő Németh László 2 3 2 3 — —
Radies József cementö. Szartory utóda 1 1 1 — — —
Samu József ll.o.r. kőmives Kertész Béla 1 2 2 7 — —
Stróbl Lajos szobafestő Metz Lajos 2 3 4 8 — 3
Szívós István kőmives Fazekas László 1. 3 2 3 — 2
20Szobolics Ferenc Horváth Béla 1 3 2 3 — —
Tomasits György szobafestő Fiiszár János 1 3 2 2 — —
Tomasits István kőmives Gerócs György 1 2 2 3 — —
Varga Károly »> Szuknay Lajos 1 3 2 8 — —
Vugrincsics L. ll.o.r. Kertész Béla 1 3 4 12
— 43 —
II. osztály.
Osztályfőnök: Horváth József.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. II. o. rajz g \'N :0 összesen igazolatlan
Cfl \'n :0 istent.
Borbély Ferenc kőmives Borbély Ferenc 1 2 2 11
Dani Ferenc »» Schuchel Lajos 2 2 3 9 3 —
Farkas József ács Gozdán Károly 1 1 2 2 — —
Gödinek Ferenc kőmives Horváth M. P. 2 1 2 9 — -
5 Grácz Ferenc Kalmár Zoltán 4 4 4 48 36 —
Horváth József szobafestő Falczer Jakab 1 3 2 8 — —
Kardos László kőmives Gerócs György 1 1 2 3 — —
Kálovits Ferenc 11 Kertész Béla 1 1 3 9 — —
Ködbaum Lajos 11 Kármán-Fazekas 1 2 2 1 — —
10 Kuzma László 11 Kertész Béla 1 3 2 1 — —
Kütsön Imre szobafestő Meskó József 1 4 3 17 — —
Mészáros János üveges Stern Kálmán 1 3 2 2 — —
Milavetz István kötőszövő Pollák és Társai 1 1 1 3 —- —
Miilei László kőmives Fülöp György - — — — — bt
15 Modrovits József szobafestő Vámos Jenő 3 4 4 32 10 —
Molnár Ferenc kőmives Kalmár Zoltán .1 i 2 2 — —
Németh Ferenc ács Kovács Vendel 1 1 2 1 — —
Nóvák Ignác szobafestő Sattler Oszkár 1 2 2 8 — —
Odrovits Bold. ács Gozdán József km
20 Okszenhoffer F. kőmives Fatér Mihály 1 2 2 7 — —
Parti József bádogos Baksa János 1 3 2 5 — —
Péter János szobafestő Németh István 3 4 3 30 16 —
Samu Ferenc szkr, kőmives Horváth M. P. 1 2 3 4 — —
Sebők István szobafestő Szakácsics K. 1 2 3 4 — —
25 Siláf József kőmives Káxmán-Fazekas 1 2 2 — — —
Simoncsics József JJ Kertész Béla bt
Süslecz Aladár üveges Melczer Jakab — — — — — fsz
Takács Lajos l.o.r, kötőszövő Pollák és Társai 2 3 4 — — —
Tislerics László ács Czindrics Lajos 3 4 4 55 19 —
— 44 —
III. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulaszt napok száma ott 0- an
neve foglalkozása mesterének neve > <3 M re s "í? i2 33 N C/3 é \'N O Jí c C/3 0) N (Z> co O igaz lati
N :0 •M c V m
Balaitz Gerg. Il.o.r. kőmives Bedenek József 1 1 I 2 j
Boha József Fazekas-Kármán km
Czindrich Károly szobafestő Czoczek Imre 1 2 2 10 - —
Czuppon Ferenc kőmives Kertész Béla 1 1 1 1 - —
5 Csányi László » Gerócs György km
Filó Gyula kályhás Tóth József 1 2 3 16 - —
Gáspár János szobafestő Sattler Oszkár 2 2 2 3 - —
Horváth János kőmives Kránitz István 1 1 1 — - —
Horváth Sándor ÍJ Fazekas-Kármán 1 2 2 — - —
10 Király István szobafestő Gerócs István 2 2 3 52 - —
Kuzmet Simon kőmives Trajer János 1 2 3 1 - —
Major István ács Kovács Vendel 2 1 3 8 - —
Mihalecz György kőmives Horváth Mikó P. 1 1 2 — - —
Sánta Lájos ÍJ Sánta János 2 2 3 7 5 —
15 Sneff József . bád. és viz. Wastell Károly 1 1 1 1 -T —
Szabó János kőmives Horváth Mikó J. 1 1 1 16 - —
Tislér József ács Fülöp József fsz
Tiszai György kőmives Kalmár Zoltán 1 2 3 3 - —
Tollár Lajos Tóber János 1 1 2 4 -- —
20 Vajda József Benedek József 1 1 1
— 45 —
IV. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő.
A t a n o n c Általános osztályzata Mulasztott napok száma
% neve foglalkozása mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
oi \'N :0 Jfi istent.
Antal Sándor kőmives Gerócs György 1 1 fffl
Bakó István fazekas Bakó János 1 1 1 — -- —
Bolf József kőmives Fülöp György 1 1 fm — - —
Fekete Ferenc Kalmár Zoltán 1 1 1 16 - —
5 Futó Imre szobafestő Németh József 2 2 3 1 - —
Herczeg Lajos kőmives Szántó Lajos fsz
Horváth Károly szobafestő Reisz Béla fsz
id. Horváth L. kőmives Kertész Béla 1 1 fm — - —
ifj. Horváth Lajos Fatér Mihály 2 1 2 16 - —
lOKőnig Ágoston J> Kertész Béla 1 1 2 1 - —
Lefcsik Lajos bád. és viz. Wastell Károly fsz
Ötvös Ferenc kőmives Fatér Mihály 1 1 1 1 — —
Radics János Horváth és Tsa fm
Sipos Lajos Trajer János 1 1 2 2 - —
15 Tóth Lajos Kalmár Zoltán 1 2 2 — - —
Varga Ferenc ll.o.r. ÍJ Somogyi Ferenc 1 1 2 6 - —
Volf Mihály bád. és viz. Volf Ernő fm
Ziegler József kőmives Ziegler László fsz
Vil. Munkakiállitás.
A k i á 1 1 i t ó i paros tanonc A biráló
neve foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának bizottság osztály-
éveinek megnevezése darabok száma
száma zata
Császár Aranka fehérvarrónő 11. 1.1/8 Horváthné Báder R. férfi ing 1 kitűnő
Ritter Irma » III. 8/4 Török Mária selyem mellényke, komb., hálóing 3 kitűnő
Rosenberg Olga rt III. 3/4 Szirtes Zsigmondné férfi hálóing és párna 2 kitűnő
Ütő Zomilla n IV. 1/2 Horváthné Báder R zsebkendő, kombiné-bugyi stb. 8 kitűnő
5 Takács Katalin » 11. l3/4 özv. Krausz Józsefnt kombiné, férfiing 2 jeles
Fábián Ilona fényképész kalapk.-nő II. IVs Fitos Gyula retusált arc- és tájkép kitűnő
Persovits Irma IV. su Hoffmann Annus filckalap 1 kitűnő
Polai Margit n II. Wi Dávidovics Ilonka szalmakalap jeles
Magasházi Julia » I. 1/2 Hoffmann Annus szalmakalap 1 kitűnő
10 Neu Lili női szabó III. 3,4 Wortmann Júlia selyemruha 1 kitűnő
Péczeli Ilona III. lVa Sió Mária n 1 kitűnő
Balázs Teréz n III. 2/3 Sió Mária vászonruha kitűnő
Latin Teréz n III. 1/3 Fekete Margit selyemruha kitűnő
Bencze Anna III. 2/3 Klapper Karolin 1 kitűnő
15 Magyar Mária n III. 3/4 Polgár Ilonka íí kitűnő
Gyöngy Teréz V III. 3/4 Polgár Ilonka kitűnő
Szerdahelyi Mária III. 21/4 Varga-Rotter 1 kitűnő
Tobik Paula 111. 3/4 Polgár Ilonka >y Bemberg selyemruha kitűnő
Tamás Mária n 111. J/2 Ritter Magda kitűnő
20 Vágner Zsuzsanna „ 111. 1 Vágner Ferencné selyemruha 1 jeles
Mátyás Mária » 1. 3/4 Buksz Józsefné delinruha 1 jeles
Ritscher Margit n 1. 1 Vass Nővérek Bemberg selyemruha kitűnő
Blum Erzsébet „ IV. 11/2 Roth Szidi selyemruha kitűnő
Böhm Mici ! n IV. 1 Ritter Magda crepe de chine ruha kitűnő
25 Bruncsics Karolin A IV. 1/2 Ritter Magda női ruha 1 jeles
46
A k i á 1 1 i t ó i paros tanonc A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása osztály tanoncéveinek száma mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése darabok száma
Kádár Irénke női szabó IV. Va Fekete Margit selyemruha j kitűnő
Kósa Gyuláné » ff 1/4 Csete Ferencné pongyola 1 jó
Vadász Judit » ff l3 4 Wagner Ferencné crêpe de chine ruha 1 jeles
Váry Mária » ff 3/4 Baumann Ferencné grenadin ruha és kompié kitűnő
30 Mészáros Teréz » l3/4 Polgár Ilonka selyemruha 1 kitűnő
Fenyves Katalin » ff 3/4 Polgár Ilonka j> kitűnő
Gál Erzsébet 11/4 Sió Mária 1 kitűnő
Vámosi Eleonora l\'/4 Sió Mária szöveíruha 1 kitűnő
Döme Erzsébet IV» Sió Mária 1 kitűnő
35 Polgár Anna » ff 13/4 Kovács Antal selyemruha 1 kitűnő
Gál Júlia n V4 Kovács Antal » 1 kitűnő
Szokol Anna V4 Bukszné Pollák I. bemberg crêpe de chine 1 kitűnő
Gergál Júlia n ff l3/4 Bukszné Pollák I. „ selyemruha 1 kitűnő
Heffer Erzsébet i> ff 11/2 Heffer Karolin » » 1 kitűnő
40 Berger Irén » ff 3/4 Dr. Karcagné » .» 1 jeles
Hirschl Rózsi n 11/2 Kuttner Olga V » 1 kitűnő
Biró Ilona n ff l3/4 Schultz Mihályné V » 1 kitűnő
Vajda Ilona » ff l3/4 Rabinek Jolán szövetruha 1 kitűnő
Entz Mária ff l3/4 Vágner Ferencné bemberg ruha 1 kitűnő
45 Tóth Margit » ff 21/2 Vaga-Rotter crêpe de chine ruha 1 kitűnő
Weisz Rózsa » 111. Va Weisz Nővérek bemberg selyemruha 1 jeles
Károlyi Ilona » 1. 2/3 Kuttner Olga » » 1 kitűnő
Stummer Mária tüzőnö 11/4 Bilik Ferenc gyermekcipő tűzés 1 jeles
Kövesi Anna » 11. 2 Hoffmann Antal antilop női félcipő tiizés 1 kitűnő
50 Magyar Rózsa » ff 2 Magyar Lajos világos pántos női félcipő tiizés 1 jeles
Gaal Imre aranyműves C) 111. 1 Berényi Árpád 2 tű és 8 drb. gyürü 10 kitűnő
Dobri János asztalos B) 11. 1V2 Tüskés József virágállvány 1 jeles
47
A k i á 1 1 i t ó 1 páros tanonc A biráló
neve foglalkozása osztály tanoncéveinek mesterének neve kiállított munkájának bizottság osztály-
megnevezése darabok száma
száma zata
Herbay Isíván asztalos B) 11. 2 Gábor Imre Íróasztal 1 kitűnő
Táncsics Gyula ti 11/2 Tüskés József virágállvány 1 kitűnő
55 Vida József j t » 11/4 Muzikár Vince fenyőágy 1 kitűnő
Tóth István n Bj\'l. 1V2 Dukász Ferenc veranda-ablak kitűnő
Németh József >) 1V4 Muzikár Vince irógépasztal kitűnő
Szabó István ff Előkesz. 1 Gábor Imre cseresnyefa-kazetta 1 jeles
Müller Rudolf n ff 3 Czofer József üvegajtó 1 jó
60 Dómján László ii IV. 31/2 Martincsevics Imre szilfa-szekrény konyhaszekrény 1 kitűnő
Kövesy Gyula II ff 13/4 Martincsevics Imre 1 kitűnő
Hegedűs István il B) 111. 2t/2 Szekeres Dezső kisszekrény keményfából 1 kitűnő
Sneff József bádogos T. 111. 3/4 Wastell Károly kis öntözőkanna 1 kitűnő
Mandelbaum Lajos borbély C) 111. 3 Schveitzer László három águ hajfonat 1 jeles
65 Rácz Béla i> C) 1. 2/3 Folkmajer Antal a a ff 1 jeles kitűnő
Varga Gyula ff C) 11. 11/4 Folkmajer Antal • ff ff ff
Hikádi István ff C) 1. 1/2 Tobik Béla 1 jó
Goricsánecz István cipész IV. 33/4 Steiner Fülöp világos pántos női félcipő jeles
Takács János rt A) 111. 11/2 Bilik Ferenc sevró férfi félcipő kitűnő
70 Péter József a A) 11. 2 Péter Gyula barna „ kitűnő
Belső István ff ff 31/2 Németh Károly fűzős fiu boxcipő 1 jeles
Fülöp Sándor ff A) 111. 3l/\'2 Kelemen József 31-es sevró gyermekcipő 1 jeles
Molnár István ff „ 21/2 Németh Ferenc 27-es drappbetétes lakkcipő 1 jeles
Skobrics Pál - ff ff 2l/2 Androsek Ernő sevró férfi félcipő 1 jeles kitűnő
75 Bogdán József ff „ 3 Kelemen József 27-es betétes gyermekcipő 1
Rudics József ^ tf 3 Steiner Fülöp barna fűzős gyermekcipő 1 jeles
Pókecz József ff A) 1. 1 Sári György box fiu füzőscipő 1 jeles
Szelk János ff ff 1/2 Sári György box leányka „ 1 jeles
Dávid József ff A) 11. 2 Horváth Mihály 42-es férfi box félcipő 1 jeles
48
A k i á 1 litó i paros tanonc A biráló bizottság osztályzata
foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának
neve éveinck száma megnevezése darabok száma
80 Vass István cipész A) 11 4 Andris István barna férfi félcipő 1 kitűnő
Dani Péter cipőfelsőr.-k. ff 3 Koller Nándorné 1 pár férfi cipőfelsőrész 1 jeles
Dombai Gyula a A) 111. 21/2 Cimmermann István női lakk cipőfelsőrész 1 kitűnő
Pandúr Géza cukrász C) 1. 2/3 Filipovics István Szentpéter templom cukorból 1 kitűnő
id. Babati József csizmadia A) 111 3 Novácky Lajos 1 pár 39 sz. csizma 1 kitűnő
85 Tóth Béla )) ff 3 Farkas József 1 pár 41 sz. boxcsizma 1 jeles
Horváth György ff A) II. 2 Papp István 1 pár férfi boxcsizma 1 jeles
Vellák Ferenc droguista IV. 3 Teutsch Gusztáv 8ü.kölnivíz, 1 ii.izzadás elleni szer 1 ii. szájviz, 1 ii. sósborsz. stb. 10 kitűnő
Tamás József ff \' » 3 Teutsch Gusztáv 13 kitűnő
Fábián József f egy ve r ni ü ves Előkész. 3 Borbás Mihály fegyveralkatrész 1 kitűnő
90 Jászberényi István fényképész C) II. 8/4 Vértes Antal " tájképek 3 jeles
Pizvor Géza géplakatos B) II. 11/2 Frank és Társa fazonkés és makkozó 2 kitűnő
Czapáry Gyula ff ff 11/2 Pléh István motorkerékpár szelep 1 jeles
Pléh Lajos ff B) III. 11/2 Pléh István szelepcsiszoló 1 kitűnő
Szegő György ff B) I. 11/2 Pléh István körző 1 jeles
95 Klausz István IV. 21/2 Weiser J. cég fürészkeret 1 kitűnő
Reisz Gyula ff 13/4 Pléhdstván csavarszoritó 1 kitűnő
Oparnicza Gyula ff B) III. 11/2 Báron Ferenc sikattyu 1 kitűnő
Szúnyog Lajos ff ff 2 Báron Ferenc körző 1 kitűnő
Gáspár József ff Előkész. V» Weiser J. C. körző 1 n. o.
100 Rein Kálmán hentes, mész. C) II. 11/2 Rein Andor különleges virsli 1 kitűnő
Varga Dezső n 13/4 Lackenbacher Rezső sonkaszalámi 1 kitűnő
Bánáti István kalapos A) I. 2 Gyenes és Vida világos szürke kalap 1 kitűnő
Szalay László A) II. 11/2 Szalay János férfi puha kalap 1 kitűnő
Bárány József kárpitos B) I. 1/8 Székely Vilmos Etrisz 1 jeles
105 Csöndör Káinián >> C) III. 23/4 Székely Vilmos heverő 1 jeles
Stagl István ff n 21/2 Székely Vilmos kárpitozott karosszék 1 kitűnő
49
A k i á 1 i i t ó i páros tanonc A biráló bizottság osztályzata
neve foglalkozása osztály tanoncéveinek száma mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése darabok száma
Zadravecz György kárpitos C) 111. 1 Gerő Soma heverő 1 kitűnő
Hikádi László kerékgyártó B) 11. 21/2 Bojtor József kocsi hátsórész 1 jeles
Müller István >» ff 2 Bojtor József „ eleje 1 jeles
110 Rádi József tt ff l3/4 Bazsó József hátsó kerék 1 kitűnő
Zakócs István kovács B) 1. 2 Simon Lajos első patkó 1 jó
Vidovics Vilmos tt lakatos Előkész. 1 Horváth Ferenc első és hátsó patkó 2 jeles
Jordanics Antal B) 111. l3/4 Hahn Károly kis asztali tűzhely 1 kitűnő
Márkus László ff IV. l3/4 Hahn Károly sütőkeret, 2 sütős asztali tűzhely 2 kitűnő
115 Török Lajos ff ff 11/2 Hahn Károly miniatűr asztali tűzhely stb. 2 kitűnő
Richl Jenő ff ff lS/4 Czvetkó Mátyás virágtartó 1 kitűnő
Erdélyi József ff B) 111. 11/2 Hahn Károly kettős garnitúra 1 jeles
Gócza Antal ff B)" 11. 21/3 Czvetkó Mátyás egyes 1 kitűnő
Forgács István ff 3/4 Báron Ferenc kettős üllő 1 kitűnő
120 Placskó Pál ff ff 1/3 Czvetkó Mátyás tányérmelegitő 1 jeles
Harangozó László ff B) 111. 11/2 Czvetkó Mátyás tüzhelykeret 1 jeles
Szittár Miklós ff ff l3/4 Czvetkó Gyula kovácsolt rács 1 kitűnő
Csáki Sándor műszerész IV. 18/4 Sáfrán Károly vili. harangmenesztelő készülék 1 kitűnő
Pőcz Gyula B) 111. 3/4 Borbás Mihály fürészkeret 1 kitűnő
425 Domina Ferenc órás C) 111. Vs Steiner Mór órakulcs, tengely stb. , 5 kitűnő
Kenyeres István ff ff 1 Zsoldos Gyula osztócsillag 1 jeles
Dézsi Lajos pincér Előkész. 1 Hoffer Viktor 4 személyes asztalterités 1 kitűnő
Nyakó Sándor ff 1/4 Antauer József " " ... 1 kitűnő
Rosenberger Béla sütő C) 111. 11/4 Griinbaum Miksa fonottkalács és 2 kifli 3 kitűnő
130 Kalmár Péter ff ff 3/4 Kalmár István Csonkamagyarország, sziv stb. 3 kitűnő
Griinbaum Ferenc tt C) 11. 2 Griinbaum Miksa nagy kifli - 1 kitűnő
Vukovits Károly ff ff 21/4 Márkus Károly fonottkalács 1 kitűnő
Kaszás György ff ff 3/4 : - 1 Rosenthal Adolf n 1 kitűnő
50
A k 1 á 1 litó i paros tanonc A biráló bizottság osztályzata
foglalkozása osztály tanonc- mesterének neve kiállított munkájának
neve éveinek\' száma megnevezése darabok száma
Háry Ferenc sütő" C) II. lVs Weisz Lajos fonottkalács 1 jeles
135 Qervein Géza, n C) I. 2 Fischer Benő n 1 jó
Gervein József M 8/4 Fischer Benő n 1 jeles
Senkó Ferenc n C)HI. lVa Hromecsek Vince szív és fonottkalács 1 kitűnő
Rosenberger Márton ty C) II. 1 Va Tompek Adolf fonottkalács 1 jeles
Horváth Ferenc szabó A) III. 2i/a Fekete István nadrág 1 kitűnő
140 Bauer József íj }f 21/2 Szmerk Mátyás a 1 kitűnő
Horváth György tt » 2l/2 Pollák Gyula 11 1 kitűnő
Perger László A) I. | A)"ll. 1/2 Ritter Testvérek szürke mellény 1 kitűnő
Lukács György tt 4 Kasza Géza férfi csikós fekete nadrág 1 jeles
Kása Béla il 3 Kozsnyák János zakó-kabát 1 jó
145 Szigeti József tt n 3 Antal István nadrág és mellény kitűnő
Kohn László n 3 Pollák Gyula zakó-kabát 1 kitűnő
Rácz István tt A) III. 2Va Huisz József férfi csikosnadrág 1 kitűnő
Rácz József tt n 2Va Laski Jenő nadrág és mellény kitűnő
Beck Tibor IV. 31/2 Gottreich Antal férfi nadrág 1 kitűnő
150 Schorsch Károly szíjgyártó A) I. 21/4 Koronya Gyula sárgabőr diszkötőfék 1 jeles
Mészáros János üveges T. II. 11/2 Stern Kálmán fényképkeret 1 kitűnő
Winkler Dezső szűcs A) I. 2 Löbl Béla nyers boa 2 jeles
Gödinek Károly villanyszer. B) II. 13/4 Weinberger Lajos kézi villanyozó és lámpaernyőváz 2 jeles
Soós János a n h/8 Haffner János 2 drb. drótváz, 2 lámpásos rádió 3 kitűnő
155 Sieger Ottó a IV. 11/8 Mihalecz és Farkas .hálózati rádiókészülék 1 kitűnő
51
— 52 —
VIII, Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai előképzett-
Az összes beirt iparostanoncok közül 03 s
cő s •ÍŐ az ipari pályára lépésük előtt •08 SÍ 03
X
O ü
N CB ¿á elemi polgári gimn. felső keresk. Cfi a> N bD O > 0) . >í Öl <D \'Si -o a o s c8
o
ü ö o tí oS i. n. 111 .1 IV V VI VIII. L II. lli. IV. I. II. IV I. éretts. szaktan. N a, J* ® s: M >a) > "5 -0) a 3 s « r 0> s w X O ü c8 a a •0) bíi -0)
>c3 N 05 o \'5 -Q <J o s z t á 1 y t V é g e z 11 k C -o ■a c £ <D >í bc 4) a N sS tí S 3 \'r* > •0) a cí H
Elök. 44 2 l 9 15 6 11 44 II 34
Ali. 42 — — 1. 8 12 19 — 2 42 30
B) 1. 34 — — 1 12 4 14 — 2 i 34 29
C) 1. 38 — — 2 10 1 15 — 3 1 38 32
Téli 1. 24 — — — 10 5 9 24 22
1. leány 38 — — 1 6 3 20 — 4 4 — 38 33
A) 11. 39 — — — 10 9 16 — — 1 1 1 l 39 31
B) 11. 37 — — 1 5 10 12 — 1 1 2 4 — 1 37 32
C) 11. 24 — 1 —■ 2 9 7 1 — — 2 1 — — 1 — — — — — — — 24 17
Téli 11 29 — — - 9 9 11 — 29 27
11. 1. 37 — — 1 5 10 14 — 2 1 2 2 — 37 32
A) 111. 35 — — — 5 5 18 — — — — 6 — 1 — — — — — — — — 35 26
B) 111. 32 — — — 1 3 9 — — 1 — 18 — 32 28
C) 111. 33 —X — — — 2 11 — — 2 1 13 l — 3 33 22
Téli 111. 20 — — — 6 3 6 — — 2 — 3 — — — — — — — — — — 20 17
111. 1. 34 — — — 1 9 4 — 1 4 — 15 — — —■ — — — — — — — 34 19
IV. 64 — — — — 2 18 — 2 5 3 25 2 — 1 2 2 — — — i í 64 25
Téli IV 18 — — — 1 3 5 — — 1 — 7 í 18 14
IV. 1. 27 — — — 1 — 2 — — — — 11 — — — — 12 — 1 — — — 27 14
Összesen | CT> 3 1 CM r r- l2 CM CM - t- S3 - 8 m CM CM 1 - - _
— 53 —
ségéröl és a tanév végén maradt tanoncok tanítási eredményeiről,
A tanév végén maradt tanoncok tanulási eredménye
magaviseletből általános rajzból szakrajzból közismeretből
!f> US •CD o ÖCÍ5 «a> o tjoe\' o o ÖCÍS >0J ©
| kevésbé megfelel ÜC& J» S O >.2 eö N $ S — tuD cö 0> N « ® N a ■aj \'3 &>2 a N » o •oj? >>2 MN A o a> ,—, c bocö <B N <5 p >.2 o -a. cT<i>
1 példás •o | megfelelő > O S « 2 b >o tf » C n Szerv. 20. g. i felmentve összesen jeles •o | elégséges | elégtelen > O 03 ^ io 133 co -rj Szerv. 20. i felmentve Rajzpótlós | jeles ;0_ | elégséges | elégtelen > o é s 3 2 (u a 3 «t 02 ■GJ B Xt :s \'«a! to IN fl fe\'S 1 összesen 1 jeles •o | elégséges elégtelen > o d s « 2 •t! SO cö «-ZZ •<v S >5 . ^ «is összesen
21 6 5 _ _ 2 34 .— _ — — _ _ _ _ __ _ — — _ 2 9 9 12 2 34
16 13 1 — — — 30 4 4 15 4 — — — — 1 1 1 — — 30 — 5 18 7 — — 30
19 5 — — 2 3 29 — 9 10 5 2 3 29 3 7 11 3 2 3 29
17 15 — — — 32 6 7 14 4 — 1 32 1 11 7 13 — — 32
15 4 — — 2 1 22 2 6 11 — 2 1 22 2 11 2 4 2 1 22
29 2 — — 2 — 33 3 9 18 1 2 33 8 10 12 1 2 — 33
16 11 2 1 1 — 31 6 9 7 2 I — — — 3 3 — — — 31 — 16 12 2 1 — 31
25 2 1 1 3 — 32 1 8 5 7 3 — — 1 6 1 — — 32 3 12 11 3 3 — 32
1.2 3 — — 2 — 17 1 3 1 1 2 — 9 17 3 4 5 3 2 — 17
18 3 3 1 2 — 27 7 7 5 5 2 1 27 1 14 6 4 2 — 27
31 1 — — — — 32 7 13 9 3 — 32 7 12 11 2 — — 32
21 5 — — — — 26 — — 6 — — — — 5 9 5 1 — — 26 3 8 15 — — — 26
14 11 — — 3 — 28 1 1 — — — 4 11 9 1 1 — 28 5 8 6 6 3 — 28
9 8 1 — 4 — 22 — 2 T~ — — 5 1 10 4 — — — 22 2 5 8 3 4 — 22
13 4 — — — — 17 1 — — _ — — — 9 7 — — — — 17 5 6 6 — — — 17
17 — — — 2 — 19 — — — — — — 3 9 5 — 2 — 19 5 7 5 — 2 — 19
19 3 — — 3 25 1 — — — 3 1 6 13 2 — — — 25 5 11 2 — — 7 25
10 2 — — — 2 14 — — — — — 9 2 — — 2 14 3 5 1 — — 5 14
12 — — — 2 14 1 — — — — — 2i 7 1 — 3 2 ,4 2 7 — — 3 2 14
cn oo o> 2 co co co I r to s CM 00 00 \\r> o i> <n <o 8 -"í SS 2 <£> Ol o 1
— 54 —
IX, A tanév végén jelen volt tanoncok megoszlása kor, honosság és szülőik állandó
4 t a n é V V é g é n
k ö z ü 1 száma, akiknek szülői vagy törv. képv. állandóan megoszlása törvény-löik állandó
X! ■O u. O tuo a; S2, o > c v £ í^ "aj 23 a) várni e-
a B ■a N co 01 aj .c D -Q : l t- 5) | 1916-ban 1915-ben 1914-ben 1913-ban 1912-ben 1911-ben 1910-ben \' 1909-ben 1908-ban 1907-ben 1906-ban 1905-ben .Sí > 0> X> 1 X o © JC u cs >. M V) o c o \'■3 S helyben Zalamegye más községében g >. ^í ÖCS ¡•2 C ° c tn u P O ra o « •ca N — cn N (D tn o Békésvármegye 0) >, M aj c -ca ajduvármegye <D >, axi aj E t- > s igrádvármegye <D ae OJ E v- •03 >
N 05 o N X CB s z ü 1 e t t t B 1 a k i k >-< ■<v \'ŐT B- o X o O
o 1 2 3 4 5 6 I § Z H
Elők. 34 2 4 5 7 5 2 3 3 1 _ _ _ _ 2 34 _ 18 8 8 _ _ 1 __ _
A) I. 30 1 6 3 11 5 4 30 — 21 7 2 —
B) I. 29 — 5 5 5 7 f3 2 — 1 — \'1 — — — 29 — 18 6 5 —
C) I. 32 — 5 9 5 2 3 5 1 1 — — 1 — 32 — 18 9 5 — — 1 — — — —
Téli I. 22 — 1 2 1 3 5 2 3 1 1 2 — — 1 22 — 19 3 — — — — — — — —
1.1. 33 5 5 7 9 1 2 2 1 — — 1 — — 33 — 29 2 2 — 1
A) II. 31 — — 4 11 9 5 2 31 — 18 9 4 —
B) II. 32 — — 3 10 10 7 — 1 — 1 — — — — 32 — 22 4 6
C) II. 17 — 2 1 5 2 3 1 1 1 — — — 1 — 16 1 13 3 — i
Téli II. 27 — 1 2 5 2 3 3 3 2 2 r- — 2 2 27 — 25 2 — — — — — — —
11. 1. 32 — 2 5 15 7 3 32 — 28 1 3 —
A) 111. 26 — — 4 9 6 4 1 2 — — — — — 26 — 15 7 4 — — — — 1 — —
B) 111. 28 — — 4 7 11 2 2 2 28 — 21 4 3\' —
C) 111. 22 — — 4 6 8 1 2 — — — — 1 — — 22 — 12 3 7 — — — — — 1 1
T. 111. 17 — — 1 3 3 2 2 1 2 1 — — 2 17 — 15 — 2 —
111. 1. IV. 19 25 6 2 s 9 1 19 25 19 22
— — 3 10 8 1 1 _ 1 _ — 1 __ 3
T. IV. 14 — — — 2 3 — — 3 2 1 1 1 — 1 14 — 14 — — —■ ■— — — — — -
IV. 1. 14 — — 1 1 3 2 1 1 — — 1 — 1 3 14 — 13 — 1 — — — — — — 1
összesen 3 oo co 2 S a> CM í*} CM - S t- CM in s co 9 - s co Oí CD in IN
— 55 —
lakóhelye, törványhatóságonkint és szülőik ¡11, törv. gondviselőjük foglalkozása szerint
.1 e 1 e n V O 1 t t a n u 1 Ó k
íatóságonkint szü-akóhelye szerint megoszlása szülőik, illetőleg más törvényes gondviselőjük foglalkozása szerint
gyék b) Törvényhatósági városi 2 tn o E •«3 -(U £ oj N \'X ■a -a bt "■J «3 T3 N re bt ,0 N Cfl Cl -K E i> N ■n ■ö -aj bJO 01 tO i— re a. X3 -o N o JX. 2 oj to \'S "n cn E tu X! tu ^ \'35 ■v T3 0) ¿c QJ N t/3 O. 19 « 3 fai -<3 03 O ^ Cfi N to re c C3 -O ¿c «3 N m CL c to
<u M oj E IM > >> se 0) >1 M QJ E -re <L> bt oj 43 > -4) o. N tA 0) > OJ bt OJ £ b« -re 5 >> Sf re S N ■J. to OJ o. >> M OJ « 5 N tfl -X 5 n 2 to s t/T o ¿6 o N 60 Q. c tn o js: o 2 0) E aj «5 »0 .o re t/í -ra C 3 E t/3 O 5 t/3 © E •re N X CL re E — 13 > t/3 3 « m 1— "N to >> W) «3 > >» Cj OJ |S C > to -ra Jí B 3 E CJ re a A X OJ 01 2 N ca N E ^ . « E c 0) "C a> =o ■a c tu u > 1 re N 2 o s _ V. bí o. o « — E O _ n"2 :2 o « b£ o N Cfi "N "éö tn c t/3 s i-re "3 -o N C ■a aj to u c tu to
o e o \'Ti > U1 re > > re re N "C 5 c cn H re ■a 3 00 ■o 3 c W F- aj N ■J. tO •o \'S tO 3 5 X 2 m bt UJ be tü •a :0 u. o. *60 £ a 00 W "C eo •i< 73 0) k— cu « x; ^ OÍ o2"> w t/3 3) t_ 01 SÉ 15 N -re X. IS sz -ca S s o re « cS? rz o 5-° -5 ÜX 3 >, -re bt re s *N •re X aj N to to :0
6 1 - 26 34 — — 34 6 — — 7 2 8 — — _ -- 3 _ __ _ ■_ 4 __ 2 2 34
2 — -- 28 30 — — 30 6 — 1 — — 6 — — 1 — 4 r — 2 •— 6 — 3 — 30
5 — — 24 29 — — 29 — 1 — — 2 4 — — 2 — — 5 2 3 2 — 2 4 2 29
3 1 — 27 32 — — 32 — 6 — 2 — 11 5 1 1 — — — — 2 — 2 — — 2 32
— — 22 22 — — 22 — 4 — — — 4 — 1 — — — 1 — 7 — 5 — 22
1 — — 31 33 — — 33 — — — — 2 9 — — 2 1 4 i _ 5 1 1 — 5 2 33
4 — — 27 31 — — 31 — — 6 2 4 7 1 — 1 — 3 i 1 2 3 ~~ 31
6 — — 26 32 — — 32 — 5 — 3 1 8 — 2 — — 8 — — — 2 3 32
— — — 16 16 — — 16 — 4 — — — 4 — 1 1 1 —1> — — — 2 1 3 17
2 — — 25 27 — 27 6 2 — — 1 6 4 — — — 1 — 1 3 — 1 1 1 27
2 — — 29 31 1 1 32 -— 1 — 2 —. 5 2 — 2 2 — — 8 — 1 3 5 1 32
3 — — 22 26 28 21 — — 26 7 1 — — — 3 2 — — 1 3 — 5 1 — 2 1 — 26
3 25 15 28 22 3 8 12 1 10 Q q 28 22
2 2 - 1 1 — _ 2 4 — J 3 o _ —
1 — 1 1517 — — 17 — _ — — 6 2 4 — __ 1 — — _ — — 3 1 17
19,19 25 25 1 19 25 5 4 i 5 1 1 o 1 2 19 25
— — - — — — 1 — _ — 11 — — 1 — ái 7 I " \' 2
— — — 14 14 | — — 14 — — 4 4 1 — — _ 2 — 2 ! 14
— — T — — 14 1 • — — 2 — — 1 1 — 1 — 4 1 1 2 14
? ■t - oi * CM CM co 9 <o CM 8 to t- CN o CM m o CM 5 CM 5 T—< s 9 o 1
56
X. Statisztikai kimutatás a tanév végén rnaradt iparos-
-w ■a ra H ra Eg e-« ■o *N n •aj to o i— •ra 1 Hölgyfodrász =o
>> N OS M to ■<u > ^ >8 ■§§ ra c to 0) > E >. c ra co o ra N tn to O Öíl o ■a >o T3 CJ N CO b< •ra c M .a O G o c V E so m •o Q. VI ■aj =o JH o a. N 48 v- \'ra \'■3 ra E N ra \'3 SD o | Fazekas | Fegyverműve | Fehérvarrónc | Fényképész\' tO o ra ra Q. | Házileány N >.n •OJ E ■ to I> C •o N to tu Jt D. to o a ra to ■cz XS to O \'El IM
O c*- < < ■< CQ oa CQ m O o CJ CJ a Q O I X Sí
Elök. A) I. 34 38 5 •> 8 17 l 1 1 1 9 I
1
B) I. 29 — 9 4 2
C) I. 32 14 1 7
Téli I. 22 1
1.1. 33 ? 4 2
A) II. 31 11 1 4 1
B) II. 32 — 12 3 1 6
C) II. 17 4 1 4
Téli II. 27 — — 3 1
II. I. 32 ? 1 2 1
A) III. 26 11 1 3
B) III. 28 — 6 1
C) III. 22 2 3
Téli 111. 17 — — 1 1 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ — 1 _
III. 1. 19 1
IV. 25 3 3 — — 1 _ _ _ 1 1 _ 2 _ _ — _ 3 _ 1 _ — _ _i -
Téli IV. 14
IV. 1. 14 1 1 1
Összesen 5 m m cn co M <P CM - 3 m iM CT> - „ ro Ol t lO <P in CM - lO
57
tanoncok létszámának iparág szerinti megoszlásáról.
Kocsifényező t/5 o \'O
Kéményseprő Késműves Kosárfonó Kovács Könyvkötő Köteles Kötő-szövő Kőmives Lakatos Molnár Műszerész Női szabó efl -co -o Pincér Rézműves Sörfőző | Sütő | Szabó Szíjgyártó | Szobafestő ví u M CA> | Tüzőnő | Üveges -ra Sül — 0) "S •j. <u c/í CB > 1 Villanyszerei Összesen
1 — — 1 1 o — — — — 3 /I 1 — — 3 1 ?. 1 3 2 9 1 — 1 1 ->- — 1 2 34 •30 29 32 22 33 31 32
2 u- 1 1 1 11 3 20 1 4 14 10 2 3
1 2 14 11 1 1^1 1 1 00 1 I I 1 3 1 24 16 9 2 5 1 11 2 6 3 1 2 1 1 2 17 27 32 26- 28 22 17 19 25 14 14
co - - co - CM oo - oo o> CD "t t- co r-; 00 - o « - M 00
XI, Statisztikai kimutatás a tanoncok létszámának alakulása, vallása, anyanyelve szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról,
A tanoncok létszámának alakulása a tanév iolyamán •a ca A tané V V é gén mar adt létszá m b ó 1
beiratk. íelsz « E « vallás szerint anyanyelv nem magyar •El m ulasztott
Osztály c •OJ c 0) c -aj szerint anyanyelvű, de magyarul igazolva igazolatlanul összesen
01 0) J3 N í© c 01 •G ÖJO CO \'<D .c w JC g -5 tfi 3 E w 0 01 tud beszélni -őj u c o G ca c 13 -C o G o c -2 c -<a £ o- E 0) tn E S £.J JD o» o c o c ca >, c •ca ■G
> -0) \'53 o V. ¿H > -4) JX c V cn cu N tfi tfi O ca Ui ca M ca 6 ÜJO CB ¿3 oi ¡O N O S OJ c OJ tfi OJ N tfi m :0 > 8 -OJ n g § .3 c ca > OJ túl -«a M "3Ï ca VH ■V n OJ N OJ J4 OJ V . G 0) VI OJ N ■f\'. tfi :0 ca >, M ca E OJ E -OJ c c OJ tfi OJ N tfi tfi o OJ E -OJ c G OJ tfi OJ N tfi t/l o _ca —1 •S 2 5 2 < c Q. « c >> c •ca JS c. « G C •ca •c o. ca c >. c •ca •G
Elők. A) I. B) I. C) I. Télil. 1.1. A) II. B) II. C) II. Téli II. 11. 1. A) 111. B) 111. C) 111. T. 111. 111. 1. IV. T. IV. IV. 1. 15 27 23 25 22 27 36 30 21 29 35 31 26 25 20 27 54 17 17 29 15 11 13 2 11 3 7 3 2 4 6 8 7 10 1 10 44 42 34 38 24 38 39 37 24 29 37 35 32 33 20 34 64 18 27 3 4 3 2 1 7 3 6 1 3 8 4 8 1 12 37 4 11 7 7 2 4 3 2 1 2 1 3 2 2 2 2 1 1 2 1 1 1 10 12 5 6 2 5 8 5 7 2 5 9 4 11 3 15 39 4 34 30 29 32 22 33 31 32 17 27 32 26 28 22 17 19 25 14 14 30 29 26 27 22 27 29 31 14 27 29 25 28 17 17 15 21 13 7 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2 1 2 3 4 1 1 3 3 3 3 4 3 1 34 30 29 32 22 33 31 32 17 27 32 26 28 22 17 19 25 14 14 34 30 29 32 22 33 31 32 16 27 32 26 28 22 17 19 25 14 14 1 34 30 29 32 22 33 31 32 17 27 32 26 28 22 17 19 25 14 14 1 1 34 30 29 32 22 33 31 32 17 27 32 26 28 22 17 19 25 14 14 3 4 7 21 19 20 11 20 13 18 24 18 17 11 13 18 16 7 7 29 47 85 61 107 190 82 148 62 271 142 39 280 161 117 199 107 53 97 19 17 14 7 4 5 17 6 3 5 3 1 9 .9 1 1 2 1 82 76 65 28 46 15 62 24 10 84 21 4 72 47 5 2 14 10 22 21 18 25 8 10 28 5 2 7 1 22 21 21 28 23 25 28 26 16 23 27 19 26 20 14 19 18 7 8 111 123 150 89 153 205 144 172 72 355 163 42 352 208 122 201 121 53 107
Összesen S CM 2 lj 9 - s «— m eo 1 S 00 00 CO - 5 ■t co 9 - 00 — - t 00 T* t- cr> CM t-r- Si S - 55 --o ai 00 ai CM
58
XII.
Az iparostanonciskola 1929—30. tanévi költségvetése
I. Bevétel.
1. Államsegély .................................... 2.300.— P
2. Az 1884. évi XVII. t.-c., valamint 1922. évi XII. alapján
befolyó ipari-, engedélydijak és pénzbüntetések, úgyszintén az utóbbi törvény alapján befolyó pénzbírságokból.............................. 2.200.— „
3. Tanszerdijból .................................... 4.000.— „
4. Egyéb bevételek, téritmények .................. ... 10.— „
Összesen 8510.— P
II. Kiadás.
AJ Személyi kiadások.
1. Igazgató, tanitók és hitoktatók fizetése ............ 24.072.— P
2. Felügyelőbizottsági jegyző tiszteletdijára............ 116.— „
3. Szolgák fizetésére................................. 840.— „
4. 1 hónapnál tovább tartó helyettesitések díjazására 116.— ,-,.
Összes személyi kiadások 25.150.— P B) Dologi kiadások.
5. Könyv- és Írószerekre ......................................................900.— P
6. Rajzszerekre ......,............ ....................................520.— „
7. Nyomtatványokra és Értesítőre ..........................................165.— „
8. Könyvekkel való jutalmazásokra ....................................200.— „
9. Szakfolyóiratokra: Hiv. Közlöny, Magy. Iparosok stb. 80.— „
10. Világításra ..............................................................................612.— „
11. Fűtésre ....................................................................................588.— „
12. Tisztogatási eszközökre és portalanító olajra ............100.— „
13. Állandó fölszerelésre, illetve berendezésre ..................2560.— „
14. Vegyes kiadásokra...... ......................................................94.— „
15. Telefondíjra................................. ............144.— „
Összes dologi kiadásokra 5963.— P
Személyi és dologi kiadásokra összesen 31.113.— P
TARTALOM:
Oldal
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók .................. 3
II. Jelentés az 1929—30. tanévről ........................ 5
III. Felügyelet .......................................... 20
IV. Tanitótestület ....................................... 21
V. Minősitési osztályzat ................................. 24
VI. Egész évi tanfolyam ................................. 25
VII. Munkakiállitás ....................................... 46
VIII. Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai elő-
képzettségéről és a tanév végén maradt tanoncok
tanítási eredményéről ...................v......... 52
IX. A tanév végén jelen volt tanoncok megoszlása kor, honosság és szülőik állandó lakóhelye, törvényhatóságonkint és szülőik, ill. törv. gondviselőjük foglalkozása szerint 54 X. Statisztikai kimutatás a tanév végén maradt iparostanoncok
létszámának iparág szerinti megoszlásáról ......... 56
XI. Statisztikai kimutatás a tanoncok létszámának alakulása,
vallása, anyanyelve szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról ................................. 58
XII. Az iparostanonciskola 1929—30. tanévi költségvetése ... 59
GYARMATI-NYOMDA NAOYKANIZ8A

Insert failed. Could not insert session data.