Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.05 MB
2022-02-02 15:49:51
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
239
607
A Nagykanizsai Államilag Segélyezett
Községi Iparostanonc-iskola értesítője
az 1911-1912. tanévről.
XXVI. évfolyam.
Közli: Poredus Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1912.
Nyomtatott Balog Oszkár Könyvnyomdájában
13117

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT
KÖZSÉGI IPAROSTANONC-ISKOLA értesítője
AZ
1911-1912. TANÉVRŐL
XXVI. ÉVFOLYAM
KÖZLI :
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1912
NYOMATOTT BALOG OSZKÁR KÖNYVNYOMDÁJÁBAN 13117
I
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
Az 1912 — 13. tanévre az iparos-tanulók beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1—12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 15—18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola B) IV. fiúosztályában, köznapokon 6—8-ig, vasár- és ünnepnapokon d. e. 9—12-ig.
Ezen, a beírásra kitűzött időben köteles minden iparosmester a tanulóját még azon esetben is beíratni, ha az még csak próbaszolgálaton van, vagy esetleg mint háziszolga, vagy napszámos alkalmaztatik is az illető iparág elsajátítása végett (96096—1907. sz. miniszteri rendelet.)
Aki tanulóját a beírásra kitűzött időn tul iratja be, vagy nem küldi pontosan az iskolába s ezen mulasztását nem tudja kellően igazolni, az az 1884. évi XVII. t.-c. 62. §-ába ütköző iparkihágást követ el s vele szemben az 1884. évi XVII. t.-c. 157. §-ban megállapított 40 koronától 400 koronáig terjedhető pénzbírság fog alkalmaztatni. A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert különben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni.
Azon iparosmestererek, kiknek több inasuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha összes inasaikat egyszerre Íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napon vonassanak el a műhelyből.
A beírásról való elkésés, vagy a tanításon való meg nem jelenés csak a következő okokkal menthető ki :
1. Ha a tanuló komoly betegségbe esik, vagy ha azzal egy lakáson levő családtagok valamelyike ragályos betegségben van. Ezen körülmény azonban az igazgatónál azonnal bejelentendő és az első megjelenés alkalmával ugy a betegség neme, valamint tartama orvosi bizonyitványnyal igazolandó.
2. Ha a mester vagy tanuló családja körében haláleset fordul elő.
3. Ha a tanuló bizonyos időre vidéken dolgozik, vagy országos vásárra megy s ezt az igazgatónál vagy osztályfőnöknél előre bejelenti.
4. Ha a tanuló elhagyja a helyét s ezt a mester az igazgatónál vagy osztályfőnökénél azonnal bejelenti.
A késői megjelenés igazolatlan mulasztásnak vétetik s mint ilyen biráltatik el.
Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanoncszerződésüket bemutatni; 4 kor. 30 fillér tandijat és az ipari szótárra 20 fillért fizetni, vagy a városi tanácshoz intézett tandij-elengedés iránti kérvényüket az igazgatónak átadni.
Az előadások a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődnek.
Az igazgatóság.
9
ii.
Igazgatói jelentés az 1911—1912. tanévről.
Ipariskolánk az elmúlt tanévvel fennállásának huszonhatodik évét töltötte be.
A tanítótestület ebben a tanévben is a tőle megszokott ügyszeretettel és buzgalommal töltötte be nehéz és fárasztó munkáját s mint ilyen nem kis mértékben járult hozzá, hogy iskolánk ismét néhány lépéssel közelebb jutott ahhoz a szép és hazafias cél megvalósításához, mely az iparoktatáshoz fűződik.
A tanítótestületnek ez a lelkes és fáradtságot nem ismerő munkássága eredményezi, hogy az a hideg és merev közöny, sőt, mondhatnám ellenszenv, melyet az intézmény felállítása óta az iparosmesterek legnagyobb részéről folyton tapasztaltunk, évről-évre kezd megváltozni, s egyre növekszik azoknak a mestereknek a száma, kik az iparostanonciskolai intézményt nem csak jónak és üdvösnek, hanem a jövő iparosnemzedék színvonalának emelése és a magyar ipar megteremtése szempontjából egyike a legfontosabb intézményeknek tekinti s amennyiben ilyen nem létezne, még a legnagyobb anyagi áldozatok árán is meg kellene teremteni.
Ez az örvendetes jelenség, melyről csak az idei évzáró vizsgálatokon jelen volt mesterek részéről ujabban is jóleső örömmel volt szerencsém meggyőződni, már magában is buzditólag, serkentőleg hat a tanítótestület további működésére; mennyivel inkább fokozza azonban munkakedvét a város képviselőtestületének, mint iskolafentartó hatóságnak az a jóindulatu állásfoglalása, mellyel a tanítótestületnek a megváltozott nehéz megélhetési viszonyok hatása alatt előterjesztett fizetésjavitás iránti kérelmének egyhangú teljesítésével különösen a jól és becsületesen végzett munkát kívánta a maga részéről is honorálni és elismerésben részesíteni.
A kivánt hatás nem is maradt el. A tanítótestület még az eddiginél is nagyobb lelkesedéssel végezte nehéz munkáját s hogy még nagyobb eredményeket ennek dacára sem érhetett el, az nem rajta múlott, hanem az érvényben levő s ma már rég idejét multa ipartörvény és rendeletekben leli magyarázatát.
Azért az iparoktatás színvonalának emelése érdekében addig is, míg az uj ipartörvény napvilágot lát, rendeleti uton kellene szabályozni, hogy az olyan tanoncok, akik akár a saját, akár a mesterük
— 5
hibájából ipariskolába nem jártak, tehát mint ilyenek ipariskolai bizonyítványt nem is kaphattak, föl ne szabadulhassanak iskolai bizonyítvány nélkül, éppen ugy azok sem, akik nem végezték el a három osztályt, esetleg elégtelen osztályzatot nyertek; vagyis értéket kell adni iskolának és bizonyítványnak egyaránt.
Ugyancsak rendeleti uton volna szabályozandó, hogy a tanoncok csak a tanév végével, azaz a szünidő folyamán szabadulhassanak és szerződtessenek; a felszabadulandók részére pedig tétessék kötelezővé az év végén tartandó munkakiállitásokon való részvétel, miáltal a műhely is nyer értékben, másrészt egészséges versenyt teremt a felszabadulok közt.
Az itt fölsoroltak képezik az ipariskolák továbbfejlődésének egyik legfőbb akadályát az egész országban; erősen hiszem azonban, hogy Országos Egyesületünk vezetőségének sikerülni fog ezeknek a megszüntetését az illetékes helyen kieszközölni még az uj ipartörvény életbeléptetése előtt is.
Mint az elmúlt tanévnek egyik kimagasló mozzanatát kell megemlítenem, hogy iskolánk egész ives szakrajz-albumával és tiz darab természetes nagyságú mühelyi rajzával résztveszünk az idei drezdai IV. Nemzetközi Rajzoktatási Kongresszus kapcsán rendezett rajz-kiállitáson és éTtef"a remenyTTiogyíájzaink szép és preciz kivitelével itt is kivívjuk a bíráló bizottság elismerését.
Amidőn még hálás köszönettel említem meg, hogy a vallás- és közokt. Miniszter ur f. évi márc. 26-án 26219. sz. a. kelt rendeletével iskolánknál egy a rajzban és egy a közismereti tárgyakban kiváló előmenetelt tett tanuló részére 50—50 korona jutalmat engedélyezett, áttérek iskolánk folyó tanévi eseményeinek röviden való megismertetésére.
A tanév kezdete. A tanév a tanítótestületnek augusztus hó 31-én tartott alakuló ülésével vette kezdetét, melyen a havi értekezletek jegyzőjévé a sorrend szerint Nagy Lajos kartárs választatván meg, megállapittatott a heti óraterv, kijelöltettek az osztályfőnökök és tantermek.
Beírás. Az iparostanulók beírása, tekintettel azok nagy számára, az egész évi tanfolyamban szeptember hó 1—12-ig, a téli tanfolyamban pedig október hó 15-—18-ig történt. Ezen időben az egész évi tanfolyamban 485, a téli tanfolyamban 89 tanuló iratkozott be, mely létszám a tanév folyamán az egész évi tanfolyamban 617-, a téli tanfolyamban 92-re emelkedett s igy a két tanfolyamba ösz-szesen 709 tanuló iratkozott be, vagyis 24 tanulóval több, mint az előző tanévben.
Az osztályok száma. A beirt tanoncok az egész évi tanfolyamban 11 közismereti és 13 rajz-, a téli tanfolyamban 4 közismereti és 3 rajzosztályba osztattak be; végre a rajz alól felmentett
— 6 ki-
tanuló k két csoportban nyertek pótoktatást. A rendes előadások az egész évi tanfolyamban szeptember hó 12-én, a téli tanfolyamban október 18-án kezdődtek s az egész évi tanfolyamban junius 29-ig, a léli tanfolyamban március 14-ig tartottak.
Tanítótestület és havi értekezletei. A tanitótestületben az elmúlt tanévben nem történt változás; a hitoktatói karban pedig annyiban, hogy a Benedek Pascal távozásával annak helyét a rendfőnök Lantos Angyal, szentferencrendi áldozárral töltötte be.
A tanítótestület havi értekezleteit, tekintettel a polgári iskolai kartársakra, akik az intézetüknél érvényben levő egyhuzamos tanitás miatt a délelőtti időben akadályozva lettek volna a megjelenésben, mindig a hónap első szerdáján délután négy órakor tartotta. Az elmúlt tanév folyamán tartottunk összesen tiz rendes és három rendkívüli ülést, melyeken a tananyag módszeres kezelésével, a tanulók iskolalátogatásával, előmenetelével, iskolai és utcai magaviseletével s á''talában a tanoncoktatás színvonalának emelésére irányuló kérdésekkel foglalkozott. Itt mutatta be igazgató az időközben megjelent miniszteri rendeleteket és a felsőbb hatóságoktól érkezett le- és átiratokat.
Tanterv. A tanitás alapjául a vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur 33564/1893. számú magas rendeletével kiadott tanterv alapján készült helyi tanterv szolgált, mely, mint az a jelen Értesitő V. fejezetében közölt „Elvégzett tananyag"-ból is kitűnik, azzal lényegileg mindenben megegyezik. Az egyöntetű ha''adás és eredmény biztosítása végeit pedig elkészítettük az egész évi tanmenetet havi, illetőleg heti beosztással.
Valláserkölcsös nevelés. Iparostanulóink vallás-erkölcsös nevelése az idén is egyik kiváló gondoskodásunk tárgyát képezte. Nem mulasztottunk el egyetlen kínálkozó alkalmat sem megragadni, hogy a gondjainkra bizott tanoncok fogékony lelkébe ne cseppegtessük a szépnek jónak, és nemesnek magvait. Ezenkívül a római katholikus tanulók osztályonkint, az ágostai, református és izraelita tanulók pedig összevonva, rendszeres hitoktatásban részesültek s amennyiben hit-tani órájuk valamely ünnepnapra esett, az esetben hitoktatóik vezetése mellett résztvettek a szent misén.
A húsvéti szent gyónást és áldozást az összes róni. kath. tanulók elvégezték.
Fegyelem. Az eredményes tanításnak egyik főfeltétele a megfelelő és helyesen alkalmazott fegyelem lévén, a tanítótestület ennek megteremtésére és biztosítására kiváló gondot fordított. Nem is fordult elő a tanév folyamán egyetlen súlyosabb természetű kihágás sem s panaszra legfelebb az utcai magaviselet ad okot. Erősen hiszem azonban, hogyha a rendőrség a maga részéről szintén támo-
— 7
gatására jön a tanítótestületnek s egy-két rendetlenkedő tanoncot előállít, a jövőben e tekintetben sem lesz panaszra ok.
A tanulók iskolalátogatása. Iparostanulóink iskolalátogatása évről-évre örvendetesen javul, ami az igazotlanul mulasztók mestereivel szemben alkalmazott szigorú eljáráson kivül különösen annak tulajdonitható, hogy a mesterek évről-évre maguk is jobban belátják ennek az intézménynek szükséges és hasznos voltát. A tanévet bevégzett 537 tanuló közül igazolva mulasztott 250 tanuló 1814 tanítási napot, általában betegség, vagy vidéken való elfoglaltság miatt, igazolatlanul pedig 126 tanuló 782 tanítási napot, vagyis ösz-szesen 326 tanuló 2596 tanítási napot.
Tanulójának igazolatlan mulasztása miatt az elmúlt tanév folyamán összesen 33 iparosmester ellen kellett feljelentéssel élni és pedig 23 ellen egyszer, 4 ellen kétszer, 4 ellen háromszor és 2 ellen négyszer, kiket a rendőrkapitányság az 1884. évi XVII. t.-c. 62. §-ba ütköző iparkihágás miatt 1—34 K., összesen 403 K pénzbirságban marasztalta el.
Tanítási eredmény. A szeretettel párosult iskolai fegyelmezés és kedvező iskolalátogatás mellett a tanüási eredmény még a tanulóknak évről-évre tapasztalható csekélyebb előképzettsége dacára is jónak minősíthető, ami a hivatása magaslatán álló tanítótestület fáradtságot nem ismerő odaadó buzgó működésének és annak az örvendetes körülménynek köszönhető, hogy iskolánk a város közönségének áldozatkészségéből birtokában van mindazon tan- és szemléltetési eszközöknek, melyekre a tanítótestületnek a tananyagnak szemléleti alapon való feldolgozásához szüksége van.
Hivatalos látogatás. Ipariskolánkat az elmúlt tanév folyamán Weisz Tivadar felügyelő-bizotts.ági elnökön s több bizottsági és ipartestületi elüljárósági tagon kivül f. évi május 12-én Rutsek Imre kir. s. tanfelügyelő is meglátogatta és a tapasztaltak felett teljes elismerésnek adott kifejezést.
Iskolai szünetek. A „Szervezetben" előirt szüneteken kivül iskolánkban csak március 15-én, négy országos vásár és a húshagyó napokon szünetelt az előadás.
Hazafias ünnepélyek. Tekintettel arra, hogy tanulóink közt sok a horvát, német és más anyanyelvű, a tanulók hazafias érzelmének felkeltésére és ápolására mindig kiváló gondot fordítunk. E végből több hazafias ünnepélyt is tartottunk a „Tanoncotthonban", így megünnepeltük Őfelsége és boldogult Erz-ébet királyné névünnepét, október 6-át, március 15-ét, április 11-ét és a koronázás évfordulóját. Nagyobb szabású nyilvános ünnepség keretében áldoztunk „március 15"-ike emlékének. Az ünnepség, mely Tibolt Boldizsár, tanoncotthon-vezető fáradozását dicséri, a Hymnusz elé-neklésével kezdődött, mely után Feitscher Béla, C) II. oszt. kosár-
— 8
fonótanonc, felolvasás keretében méltatta a nagy nap jelentőségét. Molnár György C) III. oszt. tanuló a „Talpra magyar", — Kóca József, A) II. oszt. tanuló „A csonka honvéd", — Porpácy István, C) III. oszt. tanuló „A madár fiaihoz", — Kováts István, B) III. oszt. tanuló „A rab gólya" — és Sommer Gyula, B) I. oszt. tanuló „A szózat" cimü költeményeket szavalták el igen szépen és nagy érzéssel. A szózat eléneklése után a szép és lélekemelő ünnepély az igazgató záró beszédével ért véget. Ugy az énekszámokat, valamint közben a „Ne sirj, ne sirj Kossuth Lajos" c. dalt Löwy István, Halász János, Halász József, Tengerdy Ferenc és Tengerdy István tanocokból és segédekből alakult vonós zenekar kisérte meglepő készültséggel.
Az ünnepélyeket, nehogy azok a tanítási idő rovására menjenek, mindig vasárnap délután tartottuk meg a „Tanoncotthon" helyiségében.
Beszerzések. A szertárunkat az idén különösen rajzeszközökkel, rajzmintákkal, vonalzókkal és vegytani szerekkel gyarapítottuk mintegy 250 K értékben.
Felügyelő-bizottság. A felügyelő-bizottság a lefolyt tanév folyamán összesen öt ülést tartott, melyeken a tanítótestület üléseiről fölvett jegyzőkönyvekkel, az azok kapcsán tett előterjesztésekkel és határozati javaslatokkal, a kir. tanfelügyelőség és városi tanács átirataival, számlák kiutalásával, jövő évi költségvetés elkészítésével és általában az iparoktatás fejlesztését és emelését célzó kérdésekkel foglalkozott.
A jövő tanévi költségvetés tárgyalásával kapcsolatban, tekintettel a két egész évi előkészítő osztály tulnépességére, elhatározta egy harmadik egész évi előkészítő osztály szervezését s ennek költségeit elő is irányozta. Ennek az osztálynak felállítását különösen az teszi elkerülhetetlenül szükségessé, hogy évről-évre több az olyan jelentkező tanulók száma, kik egyáltalán nem is jártak iskolába, vagy legfelebb 1—3 elemi osztályt végezvén, mint ilyenek csak az előkészítő osztályba oszthatók be.
Nem mulaszthatom el e helyütt még megemlíteni azon örvendetes tényt, hogy Weisz Tivadar felügyelő-bizottsági elnök urnák a városi költségvetés tárgyalása alkalmával történt felszólalásával sikerült a városi képviselőket hozzájárulásra birni, hogy az ipariskolai tanítóknak évről-évre meg-megujitott abbeli kérelmét, hogy a megváltozott nehéz megélhetési viszonyokhoz képest az eddigi óradijukat a pénzügyi bizottság javaslata ellenére a hittani, közismereti és általános rajzórák után 100—100 K-ra, a szakrajzi órákat pedig 133-33— 133--33 K-ra emelje; miért is ugy neki, valamint Vécsey Zsigmond polgármester urnák, ki nemcsak hogy nem volt ellene az indítványozott fizetésemelésnek, hanem — ami ujabban is meggyőzött bennünket az irántunk mindenkor tanúsított szíves jóindulatáról —
— 9
még külön reá is mutatott azon tételekre, amelyekben az igy mutatkozó több kiadás fedezetet nyerhet, ugy a magam, valamint a tanítótestület nevében hálás köszönetet mondok, ígérve, hogy nehéz és fáradtságos munkánk ezen méltánylásából csak fokozottabb erőt és lelkesedést merítünk további működésűnkhöz.
Rajzkiállitás. Tekintettel arra, hogy az utóbbi években a tanulók munkakiállitása évről-évre silányabb lett, sőt a mult évben már határozottan restelkednünk kellett a miatt, a tanítótestület ez évben elállott annak rendezésétől — a Szervezet 40. §. szerint különben is az ipartestület feladata volna, — és csak a rajzkiállitásra szorítkozott, mely annak dacára, hogy a legszebb rajzokat elküldöttük a drezdai nemzetközi rajzkiállitásra, ugy mennyiségével, valamint kivitelével bámulatba ejtette a közönséget. —- A rajzkiállitáson részt vett 115 tanuló 428 rajzzal, melyek közül különösen feltűntek Pichler József rézműves, Márek József cementöntő, Angler Menyhért szobafestő és Nagy József kőműves-tanoncok rajzai.
Amily jóleső örömmel gyönyörködtem azonban tanoncaink szebbnél-szebb rajzaiban, nem tagadom, époly fájdalmas érzést váltott ki lelkemből az a körülmény, hogy a munkakiállitás az idén először elmaradt annál is inkább, mert a magam részéről annak rendezését a jövő iparosnemzedék mühelyi kiképzése érdekében, felette kívánatosnak és fontosnak tartom (ennek Országos Egyesületünk f. évi márc. 31-én Budapesten tartott választmányi ülésén kifejezést is adtam; éppen ezért a választmány többek között ezt is felvette a megyei körök ezévi munkaprogramjába) csakhogy a redezés és bírálat jelenleg alkalmazásban levő módját nem tartom célravezetőnek, ellenkezőleg ennek tulajdonítom a munkakiállitásokon megnyilatkozó nagy részvétlenséget.
Évzáró vizsgák. Az évzáró vizsgák a téli tanfolyamban márc. 10—12-ig, az egész évi tanfolyamban junius 16—20-ig tartattak meg. Junius 16-án délután volt az összes rajzcsoportoknak mértani rajzból és általános rajzból; 17-én C) I., A), B) és C) III.; 18-án A) I., A) és B) II.; 19-én B) I. és C) II.; 20-án A) és B) Előkészítő osztályoknak hittanból és közismeretből.
A vizsgákon a városi tanács, mint iparhatóság, képviseletében jelen volt Halvax Frigyes, városi tanácsos; a felügyelő-bizottság részéről: Weisz Tivadar elnök, Josifovic Milivoj alelnök, Fatér Mihály, Grün-hut Henrik, Heltai József, Móger Károly és Muzikár Vince; az ipartestület elüljárósága részéről: Schveitzer József alelnök, Bazsó József, Hoffmann Henrik és Sieger Ferenc ipartestületi-jegyző, kik a tapasztalt szép eredmény felett teles megelégedésüknek és elismerésüknek adtak kifejezést és szép beszédekben buzdították a tanoncokat további jó magaviseletre és szorgalomra.
— 10 ~
Tanonc-Otthon. A »ranonc-otthon«, mint fennállása óta mindig, az idén is igen szép eredménnyel teljesítette magasztos feladatát. Az összejövetelek minden vasár- és ünnepnap megtartattak. Tekintettel azonban a rendelkezésre álló terem nagyságára, állandóan csak 100—120 tanuló lehetett jelen. Az alapszabályokban kitűzött cél elérése érdekében az összejöveteleken részint szabad előadás, részint felolvasás keretében foglalkoztunk az alkohol romboló hatásával; a tüdővésszel és az ellen való védekezéssel; az egészséges szociálizmussal; a polgári jogok és kötelességek teljesitésével; a társadalmi érintkezés közben szem előtt tartandó legelemibb tudnivalókkal stb. Ezen kivül Tibolt Boldizsár, a tanoncotthon buzgó vezetője több hazafias éneket is betanitott, a téli időszakban pedig a következő Urániái előadásokat tartotta:
Középeurópai nagyvárosok 59 képpel.
Délnémet nagyvárosok 62 képpel.
Debrecen 54 képpel.
A keletázsiai világforgalom 48 képpel.
Kivándorlóink az Egyesült Államokban 57 képpel.
Erő és munka 62 képpel.
Konstantinápoly 52 képpel.
Az erdő müvelése és haszonvétele 72 képpel.
A Magas Tátra és környéke 54 képpel.
A tüdővész 59 képpel.
Az alkohol 54 képpel.
Mivel pedig az intézet még annyi vagyonnal sem rendelkezik, hogy a képekért járó dijakat abból megfizethette volna, a szükséges költségek fedezése céljából az Urániái előadásokat hetenkint az elemi iskola felsőbb osztályaiba járó tanulóknak is bemutatta csekély 4 fillér beléptidij mellett.
A hazafias érzelem felkeltése, ápolása és fejlesztése céljából a nemzeti ünnepek alkalmával hazafias ünnepélyeket rendezett az Otthon, melyeken hazafias énekek és szavalatok mellett a nap jelentőségét mindig intézetünk valamelyik jobb tehetségű növendéke méltatta s igy őket az önképzésre is serkentettük.
A nemes és kellemes szórakozások megkedveltetését szolgálta az Ujidők, a Vasárnapi Újság, Világkrónika, Tolnai Világlap, 12 különböző társasjáték és a kezelésünkben levő s ma már 807 miiből és 917 kötetből álló a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsa által adományozott »lngyenes népkönyvtár«, melyből az elmúlt tanév folyamán 378 tanonc 3951, a közönség részéről pedig 3678 kivevő 22780, összesen 4056 kivevő 26731 kötetet olvasott.
Mig azonban a »Tanonc-otthon« a hidegebb időszakokban minden alkalommal zsúfolásig volt tele, addig a melegebb időjárás beálltával az Otthon tagjai egyre kevesebben jelentek meg s inkább a szabad természetet keresték fel, ami nagyon is érthető. Ez a körülmény arra az elha-
— 11
tarozásra birt bennünket, hogy az Otthon további működését áttesszük a szabadba. E végből beszereztünk két fotball-, egy füles- és három kiütő labdát. Szerveztünk két fotballesapatot s mig ezek fotballoztak, addig a többiek a füles-labdával és a kiverő-labdákkal játszottak, szóval felvettük a működési körünkbe a sportot, a testi nevelést is, ami különösen nagy vonzerővel hatott növendékeinkre s még olyanok is részt vettek abban, akik különben nem szoktak eljárni az Otthonba.
Amint az Otthon működéséről szóló jelentésem bevezető soraiban is reámutattam, az Otthonban legfeljebb 100-120 tanuló vehetett részt* a többi 600 pedig távolmaradni volt kénytelen, jóllehet a tulajdonképeni cél az volna, hogy abban az összes tanoncok jelen lehessenek. Ez a körülmény arra késztet, hogy a jövő tanévre még legalább egy Otthon felállítását kérelmezzem, mert csak igy leszünk képesek a tanoncotthonok felállításához fűzött célnak legalább megközelitőleg megfelelni.
A kezelésünkben levő »lngyenes népkönyvtár« nagy forgalma folytán természetesen a könyvek erősen rongálódtak s igy azoknak ujakkal való kicserélése, nemkülönben a közönség igényeinek kielégithetése céljából ujabb müvek beszerzése vált szükségessé. E végből kérvénnyel járultunk a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsához, a városi tanácshoz és a helybeli pénzintézetek igazgatóságaihoz, kérve, hogy a könyvtár vezetőit ezen céljuk megvalósításában anyagi támogatásban kegyeskedjenek részesíteni. A kivánt siker nem is maradt el, amennyiben a Muzeumok és Könyvtárak Országos Tanácsának szives közbenjárása folytán a vallás- és közokt. Miniszter ur 300 K segélyt folyósitott, a városi képviselőtestület pedig tekintettel arra a kulturális közszükségletre, melyet az ingyenes népkönyvtár szolgál, a tanács és pénzügyi-bizottság javaslatára a könyvtár gyarapítására évi 200 K segélyt, a kezelő részére pedig évi 100 K állandó tiszteletdijat szavazott meg s igy a könyvtár állandó gyarapítása, ha kisebb mértékben is, biztosítva van. A pénzintézetekhez intézett kérvényeinkre a következő adományok érkeztek:
Nagykanizsai Takarékpénztártól 50 K
Délzalai Takarékpénztártól ••• ..............................30 „
Néptakarékpénztártól ..........................................30 „
Gazdasági Takarékpénztártól ..............................20 „
Berényi József és Fiától ....................................20 „
Munkapáholytól ......................................................20 „
Pesti Magyar Keresk. Banktól..............................15 „
Nagykanizsai Bankegyesülettől..............................10 ,,
Osztrák-Magyar Banktól ....................................3 „
Összesen: 198 K,
mely adományokért ezúton is hálálás köszönetet mondok a szives adakozóknak.
- 12 —
A minisztériumtól és városi tanácstól kapott pénzekről a nyugtázott számlák beterjesztésével számoltunk el, a 198 koronát pedig a következőkre használtuk fel:
Mair József utján rendelt uj könyvekért..........................................144''20 K
Schless A. utódának bekötésekért ................................................25''80 „
Torma Pálnak egy uj szekrény árának kiegyenlítésére..................20'' — „
Zala Részvénytársaságnak nyomtatványokért....................................8"— „
Összesen: 198 - K
Végül hálás köszönettel emlitem meg, hogy a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara Halvax Frigyes, iparkamarai alelnök és Heltai József keresk. tanácsos, iparkamarai tag szives közbenjárása és informálása alapján Tibolt Boldizsárt az Otthon vezetése körül kifejtett eredményes munkálkodásáért a tanév végével 100 korona jutalomban részesítette, egyben egy ujabb Tanoncotthon felállításának állandóan való támogatását helyezte kilátásba.
A »Tanoncotthon« ez évi bevétele a felszabadultaktól szedett 1 — 1 koronából összesen 146 K volt, melyből a folyóiratok előfizetésére, labdákra és tanonc felruházására 94 K fordítottunk, a megmaradt 52 K, valamint a jutalmazásnál visszatartott 67 K pedig a tanoncok jutalmazási alapja javára gyűjtött összeghez csatoltatott, mely az időközi kamatokkal együtt most 559 koronát tesz ki és takarékpénztáriig kezeltetik.
Jutalmazás. A tanítótestületnek az iparoktatási törvény és ipariskolai szervezet« hiányossága folytán a tanoncok előmenetelére és magaviseletére semmiféle büntető befolyás nem lévén, ennek évről-évre való javitására az egyedül rendelkezésre álló eszközt: a jutalmazást alkalmazza. Hogy ezzel a kiváló nevelési eszközzel élhessen, a régi gyakorlat alapján kérvényekkel járultam a helybeli pénzintézetekhez és ipartestülethez, a felügyelő-bizottsági tagok és gyártulajdonosok közt pedig gyüjtőivet köröztettem, mely összesen 262 koronát eredményezett. Fenti célra szi-vesek voltak adakozni:
Az ipartestület elüljárósága ............... 40 K
A városi tanács költségvetésileg ............ 30 „
Franz Lajos és Fiai Részvénytársaság ...... 25 „
Délzalai Takarékpénztár .................. 20 „
Gazdasági Takarékpénztár.................. 20 ,.
Nagykanizsai Takarékpénztár ............... 20 „
Néptakarékpénztár ........................ 20 „
Weisz Tivadar ........................... 20 „
Nikolai és Társai ........................ 10 „
Weiser József.............................. 10 „
Fatér Mihály .............................. 5 „
Grünhut Henrik ........................... 5 „
Heltai József .............................. 5 „
Káan Irma .............................. 5 „
Átvitel: 235 K
— 13
Athozat: 235 K
Kardos Sándor és Társa ....................................5 „
Kohn Samu ............................................................5 „
Zerkowitz Lajos ......................................................5 „
Dants Kálmán ......................................................2 „
Bazsó józsef ............................................................2 „
Marton János ......................................................2 „
Makovicky Gyula ................................................2 „
Móger Károly ......................................................2 „
Somogyi Ede ......................................................2 „
Összesen: 262 K
Ezenkivül a vallás- és közoktatásügyi Miniszter ur folyó évi március 26-án 26219. sz. a. kelt magas rendeletével iskolánknál egy a rajzban és egy a közismereti tárgyakban kiváló előmenetelt tanusitott tanonc részére 50 —50, összesen 100 K jutalmat; Fischel Fülöp Fia könyvkereskedő 3 drb díszmunkát, Mair József könyvkereskedő pedig 1 drb nagyobb rajzeszközt volt szives a tanítótestület rendelkezésére bocsátani.
Fogadják a szives adakozók kegyes adományukért, mellyel a tanítótestületet a jövő iparosnemzedék színvonalának emelésére irányuló nehéz és fárasztó munkájában támogatni szivesek voltak, ugy a magam és tanítótestület, valamint a megjutalmazott tanoncok leghálásabb köszönetét és kérjük, hogy az intézetünk iránt érzett meleg érdeklődésüket és jóindulatu támogatásukat a jövőben se vonják meg tőlünk.
Megjutalmaztattak:
l. A rajzban tanusitott kiváló előmenetelért: A vallás-és kőzokt. Miniszter ur által engedélyezett 50 K-ból Pichler József, B) 111. oszt. rézmüvestanonc, (Pichler Józsefnél) 30 K-val; MárekFerenc, T) 11. oszt. cementöntőtanonc, (Sártory Oszkárnál) 20 K-val; továbbá Mer-sits Béla, B) 111. oszt. cipésztanonc (Mersits Edénél) és Schless Ferenc, A) 111. oszt. betüszedőtanonc, (Gutenberg nyomdában) egy-egy tizkoro-nás arannyal; Ángler Menyhért, T) 111. oszt. szobafestőtanonc, (Petre-kovics Lajosnál) egy nagy Richter-féle rajzeszközzel. Összesen: 70 K-val.
ü. A rajzban és közismereti tárgyakban tett kiváló előmeneteleért: A vallás- és közokt. Miniszter ur által engedélyezett 50 K-t. Kováts István, B) 111. oszt. lakatostanonc, (Paizs Józsefnél) kapta, ki mind a három osztályt jeles eredménnyel végezte, legpontosabban járt az iskolába és példás magaviseletet tanusitott; — továbbá 1. Filák György T) 1. oszt. cserepestanonc, (Horváth Györgynél). 2. Hege István, T) 11. oszt. kőmivestanonc, (Szántó Lajosnál). 3. Ifj. Nóvák János, A) 1. oszt. tanonc, (Pincinger Lajosnál). 4. Aszalay Lajos, A) 11. oszt. könyvkötőtanonc, (Gutenberg nyomdában). 5. Pfeifer Béla, B) 11. oszt. lakatostanonc, (Sável Lojosnál). 6. Németh Jenő, C) 11. oszt. cipésztanonc> (Révész Istvánnál) egy-egy kettősfedelü ezüst órával és lánccal. — Osz-szesen: 90 K.
— 14
1. Hencsics István, C) 1. oszt. rézművestanonc. (Samu Józsefnél); 2 Váldinger József, A) U oszt. asztalostanonc, (Kaufmann Ferencnél; 3. Vágner Jenő A) 11. oszt. borbélytanonc (Schveitzer Józsefnél); 4. Konter József, B) 11. oszt. lakatostanonc, (Kohn Samunál); 5. Feitsher Béla, C) 11. oszt. kosárfonótanonc, (Illés Józsefnél); egy-egy darab tízkoronás arannyal. Összesen : 50 K.
1. Szukovics Géza T) Elők. oszt. kőmüvestanonc, (Schuchel Lajosnál); 2. Molnár József, B) Elők. oszt. cipésztanonc, (Varga Jánosnál); 3. Szekeres Ferenc, A) 1. oszt. kárpitostanonc, (Pilcer Albertnél); 4. Wirth Gottlieb, B) 1. oszt. molnártanonc, (Franz L. Fiai Rt.) 5. Szommer Gyula, B) 1. oszt. asztalostanonc, (Mártincsevics Imrénél); 6. Friscsics Antal, A) II. oszt. kéményseprőtanonc, (Bácskay Lajosnál); 7. Németh Pál, B) 11. oszt. szabótanonc, (Ehrlich Ágostonnál); 8. Fatér József C) II. oszt hentestanonc, (Marton Jánosnál); egy-egy díszmunkával illetve diszkötésü Iparosok olvasótárával. Összesen: 35 K.
Kiosztatott összesen:
1 drb. ötvenkoronás...... ...... 50 K
1 77 harminckoronás • • ...... 30 „
1 77 huszkoronás ...... ...... 20 „
7 77 tízkoronás •• ..... 70 „
6 77 ezüstóra, lánccal, á 15 k. ....... ..... 90 „
5 i* Iparosok olvasótára á 7 k...... 35 „
Összesen 295 K
továbbá 3 drb. diszmunka és 1 drb. nagy Richter-féle rajzeszköz. A fen-maradott 67 K, amennyiben az idén nem volt mnnkakiállitás, a jutalmazási alaphoz csatoltatott, hogy ezáltal a jövő tanévben a munkakiállitásnál is nagyobb dijakat tűzhessünk ki s annak sikerét ily módon is biztosithassuk.
A kiosztott jutalmakon kivül 160 szorgalmas és rendes iskolalátogató tanonc a tantestület javaslatára a városi tanács részéről tandijelengedésben is részesült, ami 640 K-nak felel meg.
A jutalmak és Ertesitők f. évi junius hó 29-én a városi tanács, felügyelő-bizottság és ipartestületi elöljáróság jelenlétében megfelelő ünnepséggel osztattak ki.
Nagykanizsán, 1912 junius 29-én.
Poredus Antal
igazgató.
— 15
III.
Felügyelet.
A felügyeletet ugy a vallás- és közoktatásügyi-, valamint a kereskedelemügyi miniszter egy-egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelők felügyeleti jogaik továbbra is érvényben hagyattak.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai telügyelő-bizottság és az ipartestület elüljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgatók:
A vallás- és közoktatásügyi minisztérium részéről Magyar Endre, orsz. iparoktatási kir. főigazgató.
A kereskedelemügyi miniszter részéről Vig Albert, kir. tanácsos orsz. iparoktatási főigazgató.
Kir. tanfelügyelőség:
Tanfelügyelő: Dr. Ruzsicska Kálmán, kir. tanácsos, Kőrössy Sándor.
Segédtanfelügyelők: Rutsek Imre és Madarász Lajos.
Szakfelügyelő :
Feyér Gyula, oki. gépészmérnök, budapesti áll. felső ipariskolai tanár.
Iparhatóság:
Polgármester: Vécsey Zsigmond.
főjegyző: Dr. Sabján Gyula.
Ügyész: Dr. Bentzik Ferenc^.
Tanácsosok: Halis István, Áts József, Varga János, Halvax Frigyes, Hegedűs György, Kálovics László, Plánder György és Faics József.
Főkapitány: Deák Péter.
Jegyző: Perger József; aljegyző: Benedek József.
Felügyelő-bizottság:
Elnök: Weisz Tivadar; alelnök : Josifovic Milivoj; jegyző: Szalay Dénes, tantestületi képviselő: bizottsági tagok: Dants Kálmán, Fatér Mihály, Grünhut Henrik, Heltai József, Kohn Samu, Keller Mátyás, Móger Károly, Muzikár Vince, Miltényi Sándor, Poredus Antal ipariskolai igazgató, Samu József, Tóth Lajos és Weiser József.
Ipartestület elüljárósága:
Elnök: Samu József; alelnökök: Sveitzer József, Krausz Jakab; iparbiztos: Halvax Frigyes; ügyész: Dr. Hajdú Gyula; pénztárnok: Varga János; ellenőr: Zollner János; számvizsgálók; Kaufer József, Bród Ignác, Miltényi Gyula; jegyző: Zieger Ferenc; elöljárók: Németh György, Móger Károly, Molnár Gábor, Szántó Lajos, Darvas János, Tóth István, Lene Boldizsár. Pollák Ede, Rosenfeld Miksa, Pusovszky Sándor, Kauf-man Ferenc, Berger Adolf, Muzikár Vince, Bazsó József, Volráb Sándor, Horváth M. József, Németh Ferenc, Vértes Antal, Totola Lajos, Pilcer Albert, Hofman Henrik, Rosenthál Géza, Jack Frigyes, Autalics Ignác, Ország Kálmán, Horváth Károly, Laskovics József, Bognár István, Horváth György, Kelemen József. ''
— 16
IV.
Tanítótestület.
SPoredus SZntal, igazgató, az „Iparostanonciskolai Tanítók Orsz. Egyesületé"-nek választmányi tagja, az Iparostanonciskojai Tanitók Orsz. Egyesülete zalamegyei körének elnöke, a Zalamegyei Alt. Tanítótestület főjegyzője. Állami el. isk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 24, ezen intézetnél 17.
3llmásf Sfános, tanitotta az A) elők., A), B), kezdp és A) haladó csoportban az ált. rajzot heti 3 — 3, összesen 12 órában. Állami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanító. Működési éveinek száma 16, ezen intézetnél 12.
Slcs ^József, tanitotta az egész évi tanf. A) 1. és,B) 1. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 — 4, összesen 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 5.
Sftáneliovicf) £János, a «Zalam. Ált. Tanitótestület» pénztárosa, a nagykanizsai járáskor elnöke, tanitotta ,a téli tanf. 11., 111. osztályában a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Állami el. népisk. igazgató-tanitó. Működési éveinek száma 20, ezen intézetnél 8V2.
^földes SYliUlós, tapitotta az egész évi tanf. C) Ul. osztályában a közismereti tárgyakat. Állami polg. fiúiskolái tanitó. Működési éveinek száma 10, ezen intézetnél 2V2.
SKalász £Jenő, tanitotta az egész évi tanf. C) 1. osztályában és a rajz alól felmentettek B) csoportjában a közismereti tárgyakat heti 4 — 3, összesen 7 órában. Izraelita el. isk. tanitó s főgimn. izr. hitoktató. Működési éveinek száma 23, ezen intézetnél 8V2.
SKavas (^Kirscfjfeld) ZRezső, tanitotta az A) előkészitő osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Izr. el. népisk. és képesitett keresk. tanonciskolái tanitó Működési éveinek száma 17, ezen intézetnél 5.
^Jellineü SYlávü, a fizikai és vegytani szertár gondozója, tanitotta az egész évi tanf. A) 111. és B) Hl. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 — 4, összesen 8 órában. Állami polg. fiúiskolái tanitó. Működési éveinek száma 26, ezen intézetnél 4.
Skováts SYliUlós, a «Zalam. Ált. Tantestület® 11. aljegyzője, tanitojta a téli tanf. elők. osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Áll. elemi népisk. tanitó. Működési éveinek száma 26, ezen intézetnél 14l/2.
£itvay Síidre, tanitotta az,egész évi B) 11. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami elemi népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 9, ezen intézetnél 3V2.
Zftagy £ajos, a Zalam. Ált. Tanítótestület nagykanizsai járáskörének választmányi tagja, tantestületi jegyző, tanitotta az ^gész évi tanf. C) 11. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 3V2.
9\émet/j SYlifjály, tanitotta a fa-, fém- és építőipari csoportokban a szakrajzot heti 3 — 3, továbbá az egész évi tanf. A), B) és a téli, tanf. végző csoportjában az ált. rajzot heti 3 — 3, összesen 18 órában. Állami polg. fiúiskolái rajztanító. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 12.
Ov6án 3fstván, tanitotta a téli tanf. I. osztályában a közismereti tárgyakat heti'' 8 órában. Állami el. népisk. tanitó. Működési éveinek száma 21, ezen intézetnél 14V2.
— 17
Szalay 2)énes, a Zalam. Ált. Tanítótestület nagykanizsai járáskörének jegyzője, a tantestület képviselője a felügyelő-bizottságban és bizottsági jegyző, tanította az egé.sz évi tanf. A) II. osztályában a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél 12.
%i6olt ^Boldizsár, az Iparostanoneiskolai Tanítók Orsz. Egyesülete zalamegyei körének jegyzője, a «Tanoncotthon» és az ingyenes népkönyvtár vezetője, tanította az egész évi B) elők., B) kezdő, B) és C) haladó- és téli kezdő csoportban az ált. rajzot heti 3 — 3, összesen 15 órában. Állami el. népisk. tanitó és oki. ipariskolai rajztanitó. Működési éveinek száma 18, ezen intézetnél 11.
''TJlasits ^József, tanitotta az egész évi B) Elők. osztályban és a rajz alól felmentettek Alcsoportjában a közismereti tárgyakat heti 4 — 3, ösz-szesen 7 órában. Állami el. népiskolai tanitó. Működési éveinek száma 18, ezen intézetné* 14V2.
Hitoktatók :
S&artQa £ajos, izraelita hitközségi titkár, tanitotta az összes izraelita vallású tanulókat hittanból heti 1 órán. Működési éveinek száma 18.
2)alos Sftertalan, Szentferencrendü áldozár, tanitotta az egész évi A) Elők., B) Elők., A- 1-, B) 1. és C) 1. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1, összesen: 5 órában. Működési éveinek száma 4.
SfCütter Jiajos, ág. ev. lelkész, tanitotta az összes ág. ev. vallású tanulókat a hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 26.
SKádáv £ajos, református lelkész, tanitotta az összes református tanulókat hittanból heti 1 órában. Működési éveinek száma 9.
SKuruc SKapisziván, Szentferencrendü áldozár, tanitotta az egész évi B) 11., C) II., A) 111. és B) 111. osztályban a róm. kath. hittant heti 1—1, összesen: 4 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 4.
JSantos £7lngyal, Szentferencrendi áldozár, tanitotta az egész évi A) 11. C) 1H. és a téli tanf. Előkészítő 1., 11. és 111. osztályban a róm. kath. hittant heti 1 — 1, összesen 4 órában. Működési éveinek száma ezen intézetnél 1.
Iskolaszolgák:
9\rémetfj £"József és <Sza6ó ZJstván.
o
— 18
V.
Elvégzett tananyag.
A) Közismereti tantárgyakból.
Az előkészítő osztályokban.
Olvasás és irás: heti 2 órán.
Az irott és nyomtatott kis és nagybetűk ismertetése és írása. Az írás és olvasás gyakorlása s ennek megfelelően az alább felsorolt olvasmányok tárgyalása:
Élelmezések. A hus mint tápanyag. A marhahús, szá^nyashus, hus-kivonat, kolbászok és müvaj. Zsirok és zsirnemü anyagok. Állati zsirok. A gyertya és szappan. A vas. A rudvas. Az acél. A kőszén. A barnaszén. A petróleum. A kőműves. A szabó. Az ács. Az asztalos. A kovács. A lakatos. A magyar nép. Az alföldi paraszt. A huszár. Az alföldi helyiségek. A Balaton. A bérces Erdély. A dunai vaskapu. A magyar nemzet. A nemzeti zászló. Magyarország cimere. Nemzeti dal.
Az irás kezdetben táblai előírás után, utóbb könyvből és előmondás után történt. A helyesírás gyakorlása leginkább az ikerszók, rokonhang-zásu szók, összetett szók, tulajdonnevek, régi családnevek, szótagok elválasztása és egyszerű mondatok irása alapján történt. — K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan: heti 2 órán.
A fejszámolás fokozatosan 1000-ig; a számjegyek kiirása és helyi értékük ismertetése; a négy alapmüvelet egy- és különnevü számokkal 1000-ig. A mértékek ismertetése. — K. k. Dr. Veres V.
Az I. osztályokban.
Olvasás és hozzá fűzött reáloktatás: heti IV2—IV2 órán.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Az ipari életből: Kiváló iparosok életrajza elbeszélések alakjában, különösen kiemelve az iparosok közt kivánatos jótulajdonságokat. Az iparos tanuló kötelessége tanítómestere iránt. Rendtartási szabályok az iskolában, a családban és nyilvános helyeken.
b) Földrajzból: A legszükségesebb földrajzi előismeretek röviden összefoglalva. «Magyarország ipara. Iparosok oktatása. Vas- és fémipar. Agyag-, fa- és épitő-ipar. A bőripar. A mezőgazdaság. Állattenyésztés, kertészet és bortermelésről® cimü olvasmányok. Budapest, Dunántuli dombvidék, Nagy-Alföld, északnyugati-, északkeleti- és délkeleti felföld és nevezetesebb városainak ismertetése, különös tekintettel az iparra.
c) Történetből: A magyarok bejöveteléről. Szent István. A magyar állam szervezése. Nagy Lajos. A céhek. Mátyás király. Mária Terézia. Széchenyi István és kora. Az 1848-iki törvények és események. Szabadságharc. Deák Ferenc és a kiegyezés.
— 19
d) Egészségtanból: Az egészség és betegség befolyása az egyesek életére és a nemzetre. Táplálkozás. Egészségtelen műhely és gyár. Testápolás. Ragályos betegségek. Életmentés.
Nyelvtan és fogalmazás: heti Va órán.
Az előkészítő osztályban tanultak átismétlése. Főnév, melléknév, ige és igeképzés. Főnév és melléknév ragozása. Az ikes és iktelen igék és azok ragozása. Egyszerű tő- és bővített mondatok és azok szerkesztése.
Fősuly a helyesírás gyakorlására fordíttatott. K. k. Mártonffy-Trajtler.
Számtan és mértan: heti 2 — 2 órán.
a) Számtanból: A szorzótábla ismétlése és gondos begyakorlása. Az egész számok 1000-en felüli leírása, kimondása; a hazai pénz és mértékek megismertetése. A négy alapműveletnek az iparos életből vett példákon való begyakorlása. A tizedes törtek rövid fogalma és a négy alapművelet tizedes törtekkel. — K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: Pont, vonal, szög és nemei. Az egyenlő, egyenszáru és kűlönoldalu háromszög. A négyzet. Derékszögű négyszög, vagy tég-lány. Dűlény, dűlényded. A sokszög és nemei. A kör és kerűlék. — K. k. Pantó János.
A II. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás: heti 1—1 órán.
A részletes tananyag oly módon osztatott be, hogy felvátva az egyik órán természettan és vegytan, a következő órán pedig földrajz, alkotmánytan és irodalmi szemelvények tárgyaltattak.
Olvasmányok a következő tárgykörökből:
a) Földrajzból: Budapest ipara. Bécs város ipara. Németország városai és ipara. Angolország városai és ipara. Franciaország városai és ipara. Brazília.
b) Alkotmánytanból: A magyar alkotmány alaptörvényeinek ismertetése. A királyi hatalom, trónöröklés, felségjogok, törvényhatóságok. Adó-és katonakötelezettség. Az ipar gyakorlásáról. Iparostanoncok. Iparhatóság. Ipartestület. Közös vámterület.
c) Természettanból: A testek közös tulajdonságairól. A testek halmazállapota. Az összetartó erő, nehézségi erő. Egyszerű gépek. A gőz feszitő ereje.
d) Vegytanból és technológiából: Levegő és alkatrészei. A viz és alkotórészei. Carbon, tüzelőanyagok és világitó gáz. Kén, kénsav. Chlor, sósav, fehérités. Kovasav. Phosphor. Fémek és fontosabb sóik: hamuzsir, szóda, konyhasó, marólúg, szalmiákszesz. Mészkő és mészegetés. Cement és gipsz. Aluminium, timsó, agyag- és üvegáruk. Nehéz fémek: vas, réz, nickel, zink, ólom. Nemes fémek: arany és ezüst.
Fogalmazás: heti 1—1 órán.
Megrendelő levél, fizetéssürgető levél, áruk utáni tudakozódó levél, bizonyitványok, nyugták, számlák, meghatalmazás, szállítólevél, teheráru szállitólevél és postai utalványok.— K. k. Mártonffy-Trajtler.
■ - ÜÍ mm ifl^^H
— 20
Számtan és mértan: heti 2 — 2 órán.
a) Számtanból: A pénz és mértékek összevonása és szétbontása. Időszámítás. Közönséges törtek összeadása, kivonása, szorzása és osztása. Százalék- és kamatszámitás, társaságszámitás, társaság-szabály. Egyszerű és összetett hármasszabály. Takarékpénztárakról és biztosító-intézetekről. K. k. Dr. Veress V.
b) Mértanból: A kerület és terület számítása. A hasáb, henger, gúla, kup és gömb ismertetése és felületeiknek kiszámítása.
A III. osztályokban.
Olvasás és hozzáfűzött reáloktatás : heti 1—1 órán.
a) Természettanból: A hang (keletkezése és tovább terjedése), a hallás és hangszerek. A fény (a fény terjedése, az árnyék, a fény erőssége). A fény visszaverődése és a tükrök. A fény törése és a lencsék. Szinszóródás. Az elektromosság. Villamos feszültség (villámhárító). A gál-vánosság, gálvánáram vegybontó hatása, az elektromos fény, az elektromosság és mágnes különféle alkalmazása.
b) Chemia és technológiából: A szénvizvegyek. Cukor, keményítő, mézgák, dextrin, növény-rost, európai fák, más világrészek fái; len, kender; a len- és a kender-szövet; gyapot, gyapotszövetek és a papírgyártás. Szesz, ecet, bor, sör, hus, zsír, szappanfőzés. Gyertya-gyártás, bőrgyártás. Szőr és gyapjú. A vér. Enyvgyártás. Kőolaj, viasz, gyanta és szurok, lakk és firnisz, kautschuk és guttapercha, festékanyagok.
c) Közgazdaságtanból: Földmivelés, ipar és kereskedelem jelentősége. Házi-, kézmű-és gyáripar. A munka-megosztás. A gépek társadalmi és ipari szerepe. A közlekedés eszközei. Vámok és adók. Az iparra nézve fontos intézmények: szövetkezetek, bankok, postatakarékpénztár. Az iparszabadság. A kereskedelmi és iparkamarák ismertetése.
d) Szemelvények magyar költőkből: A madár fiaihoz (Tompa M.) Ebresztó (Bajza ).) A hazáról (Tóth K.) Távolból. A magyarok istene (Petőfi S.) Tanács (Gyulai P.)
Üzleti fogalmazás: heti 1—1 órán.
Kérelem iparígazolványért; fióküzlet felállításának bejelentése, üzletvezető alkalmazását bejelentő kérvény: folyamodvány illetőségért; folyamodvány útlevélért; kiskorú iparossegédnek nagykorusitását kérő beadvány és cégjegyzés iránti kérvény.
Könyvelés: heti 1 — 1 órán.
A könyvelés fogalma, célja és haszna; a pénztárkönyv; a napló, a főkönyv és a leitár-készités.
Számtan: heti V2—V2 órán.
A második osztályok tananyagának ismétlése mellett a kamatoskamat és a váltó.
Mértan : heti V2 - V2 órán.
A kocka, hasáb, gula, henger, kup, gömb és köbtartalma.
— 21
B) Altalános- és szakrajzból.
Előkészítő csoportokban.
Szabadkézi rajz: heti 3 — 3 órán.
Az egyenes vonal és annak különböző iránya: vízszintes, függőleges és ferde. Az egyenes vonal osztása és sokszorozása. Vízszintes és függőleges egyenesekből alakitható vonalmeanderek. Meander szalag és cikcakos szalagátfüzés. A négyzet, ennek középvonalai és átlói. A négyzet osztásán alapuló egyszerű padozatminták. Csillagidomok az oldalán álló négyzetben. A csúcsán álló négyzet, ennek átlói és középvonalai. Csillagidomok a csúcsán álló négyzet segélyével. Szalagékitmények. Négyzetes lapkitöltés. Az egyenlő oldalú háromszögben szalagátfüzés. A hatágú csillagidőm két egymásra rajzolt egyenlőoldalu háromszög alapján. Szalagátfüzés a hatágú csillagidomban. Nyolcágú csillagidom alakítása egymásra rajzolt négyzetek alapján. Szalagátfüzés a nyolcágú csillagidomban.
Kezdő csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3 — 3 órán. a) Mértani rajz: heti 1—1 órán.
A mértani rajzoláshoz szükséges eszközök ismertetése. A rajzlapj felszögelése. Kihúzás. A rajzlap befejezése. A pont és a vonal. A vona nemei. Az egyenes vonal fekvése és iránya. Mérés körzővel. Számolás vonalhosszakkal. A szög keletkezése, megnevezése. A szögmérő. Merőlegesek szerkesztése. Szögfelezés. Szögmásolás. Párhuzamosok szerkesztése. Háromszögek. Négyszögek. Szabályos sokszögek szerkesztése. Csillagidomok. Egybevágóság, szimmetria. Hasonlóság. Arányosság. Idomok kisebbítése vagy nagyobbitása. Kisebbitett mérték, átlós mérték készítése. Az előadott tananyagból rajzlapok készitése, magyarázat és előrajzolás utján.
b) Szabadkézi rajz: heti 2 — 2 órán.
A kör mint szabályos görbevonal rajzolása szabályos nyolcszög körül. Egyenközü körök. Kör rajzolása négyzetbe. Körives padozatminta. Szabályos görbékből alakitható padozatminták a körben. Szabályos ötszög rajzolása és ebből alakitható ötágú csillagidom. A kör osztásán alapuló és szabályos görbékből alakitható egyszerű rozetták. Párhuzamos szabályos görbékből alakitható szalagátfüzés a négyzetben. Hat- és nyolcosztásu rozetták a körben. Kerülők rajzolása a téglalapban. Kerülék fonadék. Egy és kéthajtásu görbék. Rozetták az ötszögben az egy és kéthajlásu görbék alkalmazásával. Egyenközü és táguló csigavonal. Inda- és csigavonal ösz-szetétele. Levélidom egy- és kéthajlásu görbékből, különös tekintettel a szimmetriára. Az indavonal alkalmazása, különös tekintettel a rithmusra. Stilizált levélidomok. Rozetták.
— 22
Haladó csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3 — 3 órán.
a) Mértani rajzból heti 1—1 órán: A görbe vonal keletkezése. A szabályos sikgörbék ismertetése és szerkesztése. A kör és vonalairól. Körök kölcsönös viszonyairól. A körökhöz tartozó egyéb szerkesztések. Az érintő körök szerkesztése a szög szárai közé, három, négy sokszögbe, körcikkbe és körökbe. Diszitő körök szerkesztése. Különböző ivek szerkesztése, u. m : félkörű boltiv, ives boltiv, egyszerű csúcsíves vagy gót-iv, magasitott csucsiv, fordított csucsiv, lóherlevél-iv, normán-iv, mórvagy arab-iv, ivekbe érintő körök, góth-, ablak- s ajtó-ivek szerkesztése. A kerülék ismertetése és szerkesztései. A kerülékhez tartozó egyéb feladatok megoldása. A csigavonalak vagy spirálék ismertetése és szerkesztése. A szivalaku görbék vagy cardiodiák ismertetése és szerkesztése. A hullám-, kígyó- és tojásvonal szerkesztése, különös tekintettel a műipar különböző ágaiban előforduló alakokra. Az előadottakból rajzlapok készítése és tussal való kihúzása, magyarázat és előrajzolás után.
b) Szabadkézi rajz, heti 2 — 2 órán. Stilizált levélidomok. A görögarab-, góth- és renaissance-stylfajból sikdiszitmények rajzolása előrajzolás után.
Végző csoportokban.
Mértani és szabadkézi rajz: heti 3 órán.
a) Mértani rajz heti 1—1 órán. Az ábrázoló mértanból a vetités és árnyéktan ismertetése, felosztása és alkalkalmazása, különös tekintettel a műipar kőlönböző ágaiban előforduló alakok ábrázolására és árnyékainak szerkesztésére. Az egy és két képsikon való ábrázolás. A nagy tér ismertetése s az ezekben előfordulható ábrázolás. A pont, vonal, három, négy és sokszögek, a kör és egyszerűbb testek ábrázolása és árnyékainak szerkesztése. A porit, vonal, idomok és testeknek helyzetei és irányai a kép síkokhoz viszonyítva. Az előadottakból rajzlapok készítése és kidolgozása.
b) Szabadkézi rajz heti 2 — 2 órán. Stylizált sikdiszitmények rajzolta-tása a görög, arab, góth és renaissance stylfajból, előrajzolás és lapminták után. A lapminták arányos nagyítása és kisebbítése.
Szakrajzi csoportokban.
Fém-, építő-, fa- és diszitőipari csoport: heti 3 — 3 órában.
Különböző stylü ivek szerkesztése, tekintettel a tanoncok iparágára. Egyszerűbb, majd összetettebb szákmunkák részleteinek, majd teljes szakmunkák rajzainak másolása, kicsinyitése és nagyobbitása méretek szerint, árnyékolása és színezése. Müipari szakmunkák Vio-ed nagyságú rajzainak készítése, árnyékolása és színezése; ugyanezen müipari szakmunkák természetes nagyságú rajzainak készítése, a kereszt- és hosszmetszetekkel és árnyék által való kidomboritással.
Vázlat után egyszerűbb szakmunkák tervezeteinek készítése.
VI.
Minősítő osztályzat
Magaviseletből: l = jó
2 = szabályszerű
3 = kevésbbé szabályszerű
4 = nem szabályszerű
Előmenetelből:
1 = jeles
2 = jó
3 = elégséges
4 = elégtelen
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg mh. = meghalt fsz. = felszabadult km. = kimaradt elk. = elköltözött kit. — kitűnő jel. == jeles szkr. — szakrajz
*-gal jelöltek a Szervezet 19. és 21. §-a alapján a közismereti tárgyakból föl voltak mentve.
**-gal jelöltek pedig a késői beiratkozás miatt nem voltak osztályozhatók.
m AZ 1911-1912. 0 TANÉVI ÓRAREND
— 26
Az 1911-1912.
Az egész évi tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy Tanitó
Hétfő B) Előkészítő C) I. C) I. C) 11. A) III. A) III. A) Kezdő csopoit Végző csoport 6—8 5-6 6—8 6—8 5-6 6-8 5—8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Általános rajz Általános rajz Vlasits József Dalos Bertalan Halász Jenő Nagy Lajos Kuruc Kapisztrán Jellinek Márk Almásy János Németh Mihály
Kedd A) II. B) III. B) III. A) Rajzpótló B) Elők. csop. B) Kezdő csoport Végző csoport 6—8 5-6 ■ 6-8 5-8 5-8 5- 8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Általános rajz Általános rajz Általános rajz Szalay Dénes Kuruc Kapisztrán Jellinek Márk Vlasits József Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szerda A) Előkészítő A) Előkészítő B) I. C) I. C. 11. C) II. C) III. C) III. 5—6 6—8 6—8 6-8 5—6 6-8 5-6 6—8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Dalos Bertalan Havas Rezső Ács József Halász Jenő Kuruc Kapisztrán Nagy Lajos Lantos Angyal Földes Miklós
Csütörtök B) Előkészítő B) Előkészítő A) I. B) II. B) II. A) II. A) II. A) III. 5-6 6—8 6—8 5—6 6—8 5-6 6—8 6-8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Dalos Bertalan Vlasits József Ács József Kuruc Kapisztrán Litvay Endre Lantos Angyal Szalay Dénes Jellinek Márk
Péntek A) Előkészítő B) I. B) I. C) III. B) Rajzpótló C) Kezdő csoport A) Haladó csoport Fémipari csoport 6-8 5-6 6—8 6-8 5—8 5-8 5—8 5-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Általános rajz Általános rajz Szakrajz Havas Rezső Dalos Bertalan Ács József Földes Miklós Halász Jenő Tibolt Boldizsár Almásy János Németh Mihály
Szombat A) I. A) I. B) 11. B) III. C) Haladó csoport 5—6 6—8 6—8 6-8 5-8 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Általános rajz Dalos Bertalan Ács József Litvay Endre Jellinek Márk Tibolt Boldizsár
A) Elők. csop. 9—12 Általános rajz Almásy János
Vasárnap B) Haladó csoport \ 9—12 Általános rajz Tibolt Boldizsár
Fa- és disz. ip.csop. 9—12 Szakrajz Németh Mihály
— 27
tanévi órarend.
A téli tanfolyamban
Nap Osztály Óra Tantárgy 1 Tanitó
Hétfő Előkészítő és I. Előkészítő I. 11—III. Összes izr. tanulók . Összes ref. tanulók 5—6 6-8 6—8 5—7 5-6 5-6 Róm. kath. hittan Közismeret Közismeret Közismeret Hit- és erkölcstan Hit- és erkölcstan Lantos Angyal Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János Barta Lajos Kádár Lajos
Kedd Előkészítő II- III. 11—III. ''5—7 " 5 6 6-8 Közismeret Róm. kath. hittan Közismeret Kováts Miklós Lantos Angyal Bánekovich János
Szerda Építő ipari csoport Kezdő csoport Végző csoport Összes ág. ev. tan. 2—5 2-5 5-8 5-6 Szakrajz Általános rajz Általános rajz Hit- és erkölcstan Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály Hütter Lajos ■
Csütörtök Előkészítő I. II—III. 5-7 5—7 5-7 Közismeret Közismeret Közismeret Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Péntek Előkészítő I. II—III. 5—7 5—7 5—7 Közismeret Közismeret Közismeret jl ■ p Kováts Miklós Orbán István Bánekovich János
Szombat Épitő ipari csoport Kezdő csoport Végző csoport 2—5 2—5 5-8 Szakrajz Általános rajz Általános rajz Németh Mihály Tibolt Boldizsár Németh Mihály

Vasárnap I. 9—11 Közismeret | Orbán István
'' '' '' r 1
— 28 — Téli tanfolyam.
Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bárdos Károly Benkő János Bognár László Borbély György 5 Borsfai István Kálovits Sándor Kelemen István Kollarits István Kollarits János 10 Kulcsár Sándor Lendvai István Légrádi Ferenc Máté József Mózsi József 15 Nagy Pál Németh Boldizsár ifj. Németh József id. Németh József Németh Sándor -0 Persinger Lajos Pint István Pulger István Proszonyák József Beich József 25 Szabó Károly Szukovits Géza Takács István Tiszai János Vida János 30 Vida József ^kőműves (ács ^szobafestő Jíőmüves ^kőműves tSSfirépfedő Jcőmüves tszobafestő Lgzobafestő tbidogos ^kőműves [Cserepes cács ^szobafestő ^szobafestő ^kőműves ^cserepes ^szobafestő Jiömüves t^ádogos <s£obafestő (Cserepes Jíőmüves ^kőműves tcserépfedő műves ^kőműves (Cementöntó ^kőműves (kőjnűves Mankovits Jakab Czindrics Lajos Hirshl Lázár Vajda János Mankovits Jakab Horváth György Fatér Mihály Falcer Jakab Gáspár József Hermán József Mankovits Jakab Légrádi József Szuknay Lajos Mózsi Sándor Szattler Oszkár Mankovits Jakab Beidinger Géza Schlechta Kálmán Bölcsföldi János Székely József Szakácsics Károly Horváth György Szuknai Lajos Fatér Mihály Horváth György Schuchel Lajos Szántó Lajos Szártori Oszkár Marosi Mór Szuknai Lajos 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 i 2 1 2 2 2 2 3 3 2 1 4 2 3 3 2 3 2 2 4 1 3 3 1 4 1 4 3 _ 3 2 2 2 3 4 2 4 3 2 2 3 3 3 2 3 2 2 3 2 3 2 1 4 3 3 4 4 9 1 15 4 5 1 3 3 9 1 3 2 ki. km. 3 4 bt. 4 4 2 4 2 6 2 2 2 2
1 l 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 — 3 6 4 5 16 2 5 5 1 8 3 1 2
— 29 —
Téli I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szak rajz közism. összesen igazolatl.
András Jenő kőműves Mankovits Jakab 2 3 3 10
András Kálmán » » 2 — 3 3 19 —
Balogh György Szántó Lajos bt.
Bilisics Károly , szobafesl ő Beisz Hzigmond 1 2 — 4 21 6
5 Bognár József — Hirschl László 1 3 —■ 2 15 —
Böröcz Antal Jcőmüves Mankovits Jakab 1 3 — 4 2 —
Dukay János i* (Cserepfedő Szuknay Lajos 1 1 ''— 3 4 —
Filák György Horváth György 1 1 — 1 9 —
Horváth József Lkőiuüves Bölcsföldy János 1 1 — 2 —'' —
10 Horváth Mihály LA Horváth Mihály 1 2 — 2 — —.
Jakabfi György c£ Bölcsföldy János 1 2 — 2 9 -
Janovszky Lajos ^szobafestő Szakácsics Károly 2 3 — 4 9 —•
Kellermán Gyula Falczer Jakab 2 2 - 3 2 —
Kellermán László <_kő műves Szuknay Lajos t 3 -- 4 20 3
15 Kollarics Ferenc Bölcsföldy János 1 2 — 3 — ■—.
Kránitz István Horváth M. Péter 2 — 1 2 —. —
Munkácsy Lajos tszoha festő Antalics Ignác . 2 3 —- 3 4 —.
Németh László ^bádogos Székely József 2 2 — 2 11 2
Parti Boldizsár Ji,ő műves Sántha János 1 2 — 2 4 —
20 Perkó György c>>. Ködmenecz K. 1 1 — ■ 3 — —
Sipos Sándor L» Fatér Mihály 1 2 — 3 21 3
Szabó Ferenc iszobafesl ő Beisz Zsigmud — — — — ... km.
Szabó József (ács íjő műves Szabó György 1 2 — 3 — i—
Szmodics Ferenc Mankovits Jakab 1 2 — 1 1 —
25 Szmodics László <_szoba festő Mózsi Sándor 1 3 — 3 21 8
Szukovits Károly i£serépfedő Szukovits Pál 2 3 — 3 16 5
Takács János ckyműves Bölcsföldy János 1 2 — 3 — —
Wohlráb József cbádpgos Wohbráb Sándor 1 1 — 3 — —
Wugrinecz Jenő ^ács Csindrics Lajos — — — • — km.
— 30 —
II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen i igazolatl.
Benkő Ferenc Buzik Pál Fülöp József Hege István 5 Horváth István Jakab József Kiss Lajos Ködbaum Gyula Kránitz József 10 Lelner Sándor Mankovits István Marék F.erencz Molvarec István Munkácsi Dezső 15 Nemes György Sneff György Schnábel Vilmos ^szobafestő í^ádogos íács (.kőműves tit tács Lkőmüves t szobafestő Lkőmüves tczemenlOntő tbádogos ^kőműves ! fürdős Antalics Ignácz Keszler és Hennán Mankovits Jakab Szántó Lajos Bölcsföldy János Szuknay Lajos Vajda János Ködbaum Alajos Mankovits Jakab Petrekovics Lajos Mankovits Jakab Sartory Oskár Török Nándor Munkácsi György Fatér Mihály Bölcsföldy János Csillag Jenő 2 2 1 1 3 1 2 . 2 2 2 1 2 2 2 3 2 3 4 2 2 3 1 !i> 2 1 1 3 1 2 3 3 2 3 1 1 3 2 3 3 2 • 3-1 ! 2 3 3 3 10 5 4 2 1 2 8 1 1 20 30 r 2 11 2 21 2 5 fsz.
— 31 —
III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Angler Menyhért Balázs József Bedenek József Dékán József 5 Faics Ferenc Farkas Lajos Fülöp György Gozdán József Horni Imre lo Horváth László Keszei János. Koháry Boldizsár Kovács József Nagy József 15 Nagy Kálmán Wild Imre (szgbafestő ^kőfaragó ^kőműves íács (kőműves (bádogos ckőmüves (áps ^szobafestő ikömüves cjszobafestő (_szpbafestő <ács (kőműves (kőműves (Jvőmüves Petrekovics Lajos WeisbergerKálmán Fatér Mihály Gozdán Károly Szuknay Lajos Török Nándor Mankovics Jakab Gozdán Károly Vellák György Szántó Lajos Perkó Péter Sattler Oszkár Bölcsföldy János Szuknay Lajos Szuknay Lajos Mankovics Jakab 1 2 1 1 1 2 2 2 2 1 2 2 1 — 1 2 1 2 2 3 3 2 3 1 1 3 2 2 2 1 2 ''2 2 2 2 2 2 2 7 3 4 14 13 7 18 3 4 2 4 2 3 fsz. fsz. 5 fsz.
— 32
Egész évi tanfolyam.
A) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve vi ■> CQ M B .a, V-H ^ N I- CA ^ é \ .2 N o c <u V) <v N Cfl C/D © «3 "o N to .2?
Abbas János ^cipész Hirsch Ede 2 3 3 8
Bagó Sándor ^csizmadia Nagy Antal 1 3 - 4 3 —
Bálás Ferenc tCipész Pfeifer Jakab 2 3 - 4 3 —
Balazsin József tcgizmadia Nóvák Márton 2 3 — 3 1 —
5 Bali András (Szabó Stern Ignác — — - ** —i. —
Baumgartner Kajet. ijcipész Hirschl Vilmos 2 4 — 4 20 —
Bedő József ckárpitos Fialovits Lajosné • — — — — — km.
Benke József cipész Bosenfeld Miksa km.
Brenner Márkusz ^szíjgyártó Horváth Károly '' — — — —
10 Buzek Zsigmond tigkatos Rabinek Sándor 3 — -'' 3 32 n
Czmrecski István ^szabó Klein Lajos — — — ** .— —
Czvetnik István ^csizmadia Tóth György 3 2 -- 3 — —
Csizmadia József (jszabó Takács Lajos 1 3 — 3 —
Csizmesia Ferenc ^izmadia Bedelkovics István 2 3 - 3 1 —
15 Debics György j^izmadia Horváth József 2 3 3 — —
Farkas György ^csizmadia Pap István 2 2 3 11 —
Fogler Károly ^rézműves Pichler József 3 2 — 3 4 —
Gáspár Lajos (Cipész Furmen Imre 1 2 — 4 26 20
Garzó Ferenc ^zabó Garzó József 1 3 -- 3 3 —
20 Gozdán Károly Jiöteles Strem és Klein 2 — - 4 5 —
Göttler Ferdinánd í£ÜtŐ Rosenberg Miksa 3 — — 4 8 5
Grahovec Ferenc [kádár Kaufmann Elek — — - '' *# t --
Guta József (írjészáros Singer Izidor 2 — — 4 9 5
Gyenge József ikefekötő Horváth József 2 3 - 4 — —
25 Gyergyák János iborbély Szabó István 2 — -- 3 — —
Hajdinyák Jakab (asztalos Táncsics József — — — ** 7 4
Hahn József {SÜtŐ Steiner Ármin 2 — 3 5 —
Haramia György .szabó Csellák József 2 2 — 3 1 —
Haramia Mihály c§zabó Godina János 2 3 — 4 —
20 Herki Ferenc cszabó Tóth Lajos 2 2 - 3 5 —
Hoffer Gyula <szabó • Ofenbeck Károly 2 2 - 3 1 —
Holec János ^cipész Petróczy József — — — — — km.
Horváth Ferenc ^asztalos Weisz Pál — — - ** 11 —
Horváth Ferenc jjipész Weisz Henrik 2 3 - 3 2 —
35 Horváth János (Cipész Horváth Károly fsz.
Hudjek Lajos (Szabó Krausz József — — ■ - — — km.
Jadan Vince (Csizmadia Gyümölcs Lajos 2 3 - 3 3 —
Jakupák István (Szabó Liditt Miksa 2 3 - 3 10 2
Jankóci István (szabó Liditt Miksa — — - 1 —
40 Jóna István (Szijgyártó Klapper Gusztáv 2 4 — 4 2
— 33 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasst. napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. özszesen ! igazolatl.
Kazolk Ferenc ^csizmadia Hilc Lajos 2 3 3 1
Kiss Ferenc (Cipész Moldován Lajos 2 3 — 3 5 —
Knausz József (géplakatos Weiser János 1 2 — 2 2 —
Kopaszics György (Csizmadia Kovács György — — — — — km.
45 Kovács Lajos (.kerékgyártó Németh Imre 1 4 — 2 12 —
Kovacsics József tszabó Windt József 2 2 — 4 1 2 —
Krausz Jenő (Szabó Kaufmann Mór 2 4 — 2 — —
Kuróci Rezső (Cipész Androsek Ernő — — — ** — —
Lakatos Ferenc icsizmadia Bakonyi György 1 2 - 2 — —
50 Lipták József (ruhafestő Mayer Károly 3 4 — 3 13 —
Lisziák Ferenc (Szabó Kumánovics Pál km.
Lukács József c_sizmadia Kozicz János 2 3 - 4 — —
Lukács Márton (Csizmadia Kiss János 2 3 — 3 — —
Maracsek János (^sztalos Varga Imre km.
55 Mlinarics György (Cipész Wellisch Lipót'' 3 3 - 3 5 2
Németh István ^csizmadia ifj. Valentin Ferenc 2 4 — 4 2 —
Németh László (kefekötö Kardos Sándor és T. 2 — r-- 3 Ü —
Párta Gábor (Cjpész Hedli Lajos 2 3 — 3 2 —
Pacsándi Ferenc ^csizmadia Reithoffer Lajos — — ** — —
60 Patalics János (Jcovács Csavnicsár Ferenc — — - 2 —r-
Pető József (Cipész Babics Antal 1 2 — 3 4 2
Potucsek Ferenc (hentes Darvas János 2 — — 3 4 —
Radó Péter ^cipész Nóvák Vince 1 3 — 2 1 —
Sali István (SÜtŐ Mihályi István — — — ** 13 13
65 Seláf János (Szabó Horváth József 2 3 — 3 8 —
Subás András (jzabó Lampel Adolf — — - ** 1 —
Schachinger Antal (SÜtŐ Rosenthal Géza 2 — - 3 3 2
Spitálszki József t_kocsifényozö Újhelyi Ferenc — — — ** 4 —
Szabó István (kefekötő Kardos Sándor és T. — — — km.
70 Szabó István <cipész Schmied Gyula 2 2 3 6 —
Szabolics Pál ^ipész Mersics Ede 2 2 - 3 — —
Szakonyi Ferenc (SÜtŐ Mihályi István — -— - ** 14 14
Szalai József (Csizmadia Dávid István 3 3 — 4 3 —
Szantner András (asztalos Torma Pál — — — ** — —
75 Szelig Lajos i£ütő Lenk József - — — — — fsz.
Szemlics Ferenc (jisztalos Csillag Károly — — - — — km.
Szemlics János (Szabó Kumpert Antal - — — — — km.
Szíjártó János <cjpész Furmen Imre 2 3 — 3 1 —
Szobocsánec Mihály (jisztalos Günser Lipót — — — ** 2 —
80 Szokol József (Csizmadia Nagy Károly 1 3 — 3 — —
Szűcs István (gütő Lenk József — — — ** 7 —
Szternát János csizmadia Szternát Ferenc 2 3 - 3 14 —
Tkálec Vida (Csizmadia Takács József 2 2 - 3 2 —
Tóth József /jjefekötő KardosSándorésT. 2 — - 3 23 —
85 Tóth László (hentes Frk Ferenc 2 — — 3 1 —
á
— 34 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Turec Pál Vadász György Vadász József Varga György 90 Varga Nándor Virág János Vodopija Vince Zöldvári János (szíjgyártó diöteles (köteles vszabó íjakatos (borbély <szabó (Cipész Szélig Lajos Strem és Klein Strem és Klein Megyimorec Tamás Nikolai és Társai Vincze Gyula Cvillinger Samu Nóvák Vince 2 2 1 2 2 2 I 3 3 3 2 3 — 3 4 3 3 3 3 2 12 3 3 3 1 5 1 3 km.
— 35 —
B) Előkészítő osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása ■ mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Bagonyai Ferenc Jíádár Guttmann Sándor 1 3 2
Baj Mihály tvgseszterg. Nikolaics társai 1 1 — 2 3 —
Berlják Vince tasztalos Grünrer Lipót 1 3 — 2 — —
Benedek József ^cipész Jancsec Imre 1 2 — 2 — —
5 Bicskei István (Szabó Gottreich Antal 1 4 — 2 — ''—
Bodó Sándor (Cipész Babics Antal 1 3 —'' 3 — —
Bogomolec István (Csizrn - Varga György 1 3 — 4 ■■— —
Cápári József (Vasöntő Nikolai s társai 1 1 — 2 — —
Csenáki András íSzabó Francsics János 1 2 — 4 3 2
10 Csizmadia Bálint (Cipész Perger Imre 1 3. — 4 4 —
Dlask Rezső ^kárpitos Goldberger Károly 1 4 — 3 8 5
Dolenec Antal (Csizm.— Temlin István 1 3 — 4 — —
Dómján István <borbély Halász Ödön 1 ''— — 2 — —
Domonkos István íszabó Stern Ignác 1 2 - 4 — —
15 Ferk József íbprbély Behin Gyula km.
Fürdős Lajos dakatos ifj. Fürdős Lajos 1 I —. 2 — —
Garzó István (köteles Kállovics János 1 — — 2 — —
Hafner László (|akatos Schavel Lajos 1 3 — 2 • — —
Haszia József (Cipész Horváth József 1 3 — 2 — —
20 Hercog Márton (lakai os, Kohn Samu 1 4 — 3 v- —
Hoffér Géza <csizm.— Hoffer Lajos — — — — — km.
Horváth Ferenc t^asöntő Weiser József — — — — — km.
Horváth Ferenc (jakatos Paizs Iózsef 1 2 — 2 — —
Horváth Ferenc tlakafos Nikolai s trsai 1 3 — 3 — —
25 Horváth József ^géplakatos Weiser József — — — — km.
Imrei György ^csizm. — Tóth István 1 2 —- 4 — —
Jurkezi János íszijgyártó Schvarc Mihály — — — - — fsz.
Kálmán István cipész Miltényi S. és Fia 1 2 — 2 3 3
Károlyi Mátyás (Vijtanysz. Franz L. és Fiai rt. 1 3 — 1 — —
30 Kisfaludi János (köteles Szabó Károly 1 — — 2 3 —
Klárics András ^cipész Keller Mátyás fsz.
Kollarics Szaniszló ^szabó Skrilec István 1 3 — 4 — —
Kovács József cfisizm.— Bedekovics József 1 3 — 2 — —
Krizsály Péter ^zabó Bocskay József 1 3 — 2 7 5
35 Kroff János (£sizm.<—- Magyar Ferenc 1 3 — 4 2 —
Lendvai Ferenc «cipész Perger Imre 1 3 — 3 — —
Lovretics Márton icsizm^ Skrivalics István 1 2 — 4 — —
Marton István <£ipész Gerencsér János — — — — — km.
Marton Péter ^cipész Varga János 1 2 — 2 — —
40 Márfi Mihály (asztalos Günzer Lipót 1 3 — 3 — —
Máté Boldizsár tcipész Millényi S. és Fia 1 4 — 2 — —
Maurer János ígipész Miltényi S. és Fia 1 2 1
3*
— 36 —
A tanuló '' Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ■ ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Merc István (Cipész Miltényi S. és Fia km.
Molnár József ^cipész Varga János 1 1 — 1 — —
45 Németh József ^asztalos tszabó Horváth István 1 2 — 2 10 3
Nóvák István Kosnyák János 1 3 — 3 — —
Osbáth Imre ^hentes Marton János 1 — — 2 — —
Osztroszky Antal (Szabó Cvillinger Samu 1 2 — 2 - —
Osztroszky Gábor iszabó Godina János 1 4 — 2 14 —
50 Pap Lajos (Cipész Androsec Ernő — — — — km.
Póka Antal (lakatos vcsizm.— Paizs József — — —■ — km.
Pongrác György Purger Márk 1 1 — 3 — —
Puncsikár József tcsizm.— Reithoffer Lajos 1 3 — 4 — —
Rác Ferenc (Csizm.— Véber Ferenc — — — — — fsz.
55 Ráspotnik László (lakatos Simkovics és Ujlaky 1 3 — 2 11 10
Rok Vince (Szabó Schwarcenberg I, 1 3 — 4 3 2
Salamon János (csizm.— Horváth József 1 2 — 4 — —
Sós János csütő Mihályi István 1 — — 4 10 4
Sósterics Lőrinc tszabó Weisz Bernát 1 4 — 3 at 2
00 Szabó Béla jc^f. r. kész. Rosenberg Henrik 1 3 — 3 — —
Szabó József (Vasöntő Nikolai és Társai — — — — — km.
Stefics Mihály (Csizm.— Hrascsanec András 1 2 — 3 —
Szerpák Mihály (Cipész Varga István 1 3 — 2 — —
Singer Jenő (borbély Bród Ignác 1 — — 3 4 3
65 Sziva József ^cipész Keller Mátyás 1 4 — 2 — —
Szmrecski Elek (szabó Szmerk Mátyás 1 2 — 4 — —
Stern Lajos ^lakatos Simkovics és Ujlaky 1 3 — 1 — —
Stern Mátyás (asztalos Martincsevics Imre 1 4 — 2 28 24
Szobocsán György (Cipész Jancsec Imre t 2 — 3 — —
70 Takács Lajos icsizm.—'' Takács József 1 1 — 3 — —
Tenk János (asztalos Schermann József 1 2 — 3 — —
Tollár Károly (Cjpész Horváth József — — — — — fsz.
Tüske Kálmán tcsizm — Véber Ferenc 1 4 — 3 — —
Vámosics Győző tg§izm__ Horváth József 1 2 — 2 — —
75 Vnoucsek Antal (hentes özv. Frk Jánosné / 1 — — 2 6 —
Vulják Mihály (szíjgyártó Szélig Lajos 1 2 — 4 15 8
Weisz Vilmos vszabó Veiszenstern Zsig. 1 4 — 2 — —
Wieszhoffer János (Jíöteles (Szabó Strem és Klein 1 — — 2 — —
Zsinics Mihály Lampel Adolf * 4 — 2 4 —
80 Zsinics Pál ^cipész (Csizm.—• Török Ferenc 1 3 — 3 — —
Zsupánies József Reithoffer Lajos 1 3 — 3 — —
— 37 —
A) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve ■ foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Andrasek Vince icsizmadia Kozicz János 2 3 4 7 5
Baticza Rezső ckateles Balinger Ferenc fsz.
Benkő József tköteles Strém és Klein fsz.
Burján Ferenc /kosárfonó Illés József 1 4 — 2 19 15
5 Buzek Nándor /lakatos Nikolai és Társai 2 2 — 3 8 —
Csutorás Gyula /kocsifényező Bazsó József 2 4 — 2 3 —
Davidovics Ferenc /lakatos Spitzer Samu — — — — — fsz.
Dlask József /könyvkötő Shless Antalné — — — — — fsz.
Egyed Lajos tcipész özv. Hirschl V.-né 2 4 — 3 5 3
10 Fasching József tsűtő Viola Adolfné 2 — — 3 9 2
Fiala Antal (szabó Doór István 1 2 — 4 2 2
Filák József i csizmadia Bakonyi György 1 3 — 3 2 —
Fodor Jenő (kerékgyártó Fodor Ferenc 2 3 — 3 8 8
Fürdős István (lakatos Fürdős Lajos km,
15 Göllesz Sándor ^cipész Kolompár Flórián 1 4 — 4 10 9
Holler Lajos (lakatos Országh Kálmán Tóth György 1 2 — 2 10 10
Horváth György (Csizmadia — — — — — fsz,
Horváth Iinre <£ipész Rosenfeld Miksa 1 2 — 4 4 —
Horváth János (lakatos Kohn Samu 1 4 — 2 3 —
20 Jeney Kálmán (szíjgyártó Horváth Károly 2 3 — 2 1 —
Klinger István tcifiőfelsőrószk. Rosenberg Henrik 1 2 3 — —
Kóbor Elek Jakatos Simkovics és Ujlaky 1 2 — 3 11 9
Koprinyák József / lát- és műszer. Strasser Márton 2 3 —'' 4 5 4
Kugler Elemér / aranyműves Kugler Antal 2 1 -- 4 4 —
25 Kukuruzsnyák V. (Jcovács Premetz György 1 3 — 4 5 3
Laskay István (gsizmadia Turek Géza 2 3 — 4 5 —
Mankovics János lakatos Kohn Samu — —. — — km.
Merc István (cipész Miltényi S. és Fia 1 2 — 4 26 13
Mikula György csizmadia Farkas József 1 2 — 2 2 —
30 Munkácsy Ferenc tcipész Keller Ignác 3 3 — 3 16 14
Németh Ferenc (jakatos Kohn Samu 1 1 — 3 4 —
Németh János icipész Weisz Henrik 1 2 — 2 — -
Németh Viktor (Szabó Tóth István — — — — — fsz
id. Nóvák János ^csizmadia Varga György fsz
35 ifj. Nóvák János (asztalos Pinczinger Lajos 1 1 — 1 9 —
Olasz János (kérriénysepró özv.MantuanóE.-né 3 — — 4 10 6
Placskó József /kalapos (Eovács Halvax Frigyes 1 4 — 3 12 —
Polgár István Bazsó Sándor 1 2 — 2 3 —
Pörzse György (SÚtŐ Fischer Benő 1 — — 4 18 —
40 Prikoszovics Rezső (Szabó Müller Károly 2 2 — 2 3 —
Primosics József (kovács Bóha László — — — — — km
Radasícs János (kovács Radasics János 2 2 — 3 8 3
— 38 —
A tanuló Általános osztályzata Mulasst. napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. özszesen igazolatl.
Sátrán Richárd Seláf József 45 Szalaváry Lajos Szekeres Dezső Szekeres Ferenc Szele József Szobocsán András 50 Takács Ferenc Tislér József Tomasics Lajos Tóth József Vágner József 55 Vörös Géza Waldinger József Zsálek Emil Zsupán Ferenc (lakatos (vasesztergályos i£Ípész ^asztalos (kárpitos (cipóf. készitő (vasesztergályos (asztalos (Csizmadia Jakatos tkárpit.os (Cukrász (Csizmadia (Jakatos (asztalos (Vasöntö Simkovics és Ujlaky Nikolay és Társai Egri Gyula Kaufman Ferenc Pilczer Albert Koller Nándor Weiser J. G. Csillag Károly Papp István Schável Lajos Bősze Dániel Váry Zoltán Farkas József Schável Lajos Torma Pál Weiser J. C. 2 2 1 2 1 1 1 1 1 1 3 2 2 3 3 3 2 1 3 2 2 2 1 3 2 2 — 4 2 2 3 1 2 3 2 4 2 4 4 4 5 0 ü 3 3 4 3 15 1 2 5 3 2 2 fsz km km
— 39 —
B) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Aszalay László ^borbély Farantai Géza 1 2 30 22
Bárány Frnő Jakatos Szántó Géza 1 1 — 3 11 —
Bencik Ferenc (géplakatos Weiser J. C. 1 1 — 2 — —''
Benedek István Jakatos Spitzer Samu 2 3 - - 3 6 6
5 Bognár Jenő (SÜtŐ Steiner Ármin km
Bognár Kálmán (hentes Vidakovics István 1 — — 4 — —
Bojtor Kálmán ckovács Bojtor Kálmán 2 2 — 2 4 2
Czot''fer József (asztalos Kaufman Ferenc 2 3 2 1 •—
Csikós Mihály (Csizmadia Bedekovics József 1 3 — 4 1 —
10 Datler István (fényképész Vértes Antal 1 2 2 6 5
Dely József (cipész Matisz Lajos 2 4 —'' 4 15 11
Dolmányos János Jgkatos Sável Lajos 1 2 —'''' 4 — —
Dominics Pál (Szabó Kozsnyák János 1 4 — 3 14 —
id. Farkas János Jakatos Sável Lajos 1 2 — 2 2 2
15 ifj. Farkas János ^asztalos Farkas János 1 3 — 4 8 2
Fekete János Jakatos Kardos Sándor és T. 1 3 —'' 4 — —
id. Fischl György (VÍNanyszerolő Franz L. és Fiai r. t. km
ifj. Fischl György (lakatos Ország Kálmán 1 2 — 3 3 —
Gergál Sándor (^csizmadia Sárec Kálmán 2 2 — 4 G —
20 Hajdú Ágoston (asztalos Bedő Sándor I 2 — 4 28 22
Horváth Ferenc (borbély Pusovszky Sándor 2 — — 3 5 5
Horváth József (jjincér Tálos Ferenc km
Hockman József (vasesztergályos Nikolai és Társai km
Ivancsics István (C§izmadia Skrivalics István fsz
25 Jergler Gusztáv (lakatos Kiss János fsz
Kancsalics Ferenc ^cipész Jancsec Imre 1 2 — 2 2 —
Kálovics János ^csizmadia Sárdi József 1 3 — 2 — —
Király András tfi.sizmadia ifj Takács József fsz
Kopár István (órás Kopár Mihály 1 2 — 2 2 —
30 Kovács János ^szabó Tőllősi Péter 1 2 — 2 6 —
Könnyűd János (lakatos Sável Lajos 1 2 — 2 4 3
Krug Mihály (kefekötő Kardos Sándor ésT. 2 2 — 3 — —
Magyar Imre (Szabó Kománovics Pál 3 3 — 3 2 —
Mátyás István (kárpitos Pilczer Albert 2 — 4 ♦ 3 11 2
35 Mihalecz Péter (vijlanyszereló Franz Lajos B. T. 1 2 — 4 3 —
Mihóczi Antal tborbély (Cipész jaincér icipész Zapletál Simon 2 — — 3 14 7
Móger Lajos Velec Ede 2 2 — 3 4 —
Németh Géza Pintér János km
Néklesz András Jancsec Imre km
40 Novák Mihály (Csizmadia Kozics János fsz
Péteri Pál (szabó Mágics János 2 4 ■— 4 11 —
Petlanovics József (molnár Szabó Lajos 1 4 10 2
— 40 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen | igazolatl.
Petrics Lajos (hentes Petrics György 2 2 1
Premesz István ^csizmadia Kovács György 1 1 — 3 — —
45 Rapp Henrik tkosárfonó Illés József 2 2 — 3 1 —
Ritter Sándor (Szabó Ritter József 2 2 — 4 —— —
Ruisz Frigyes (mészáros Svarcz Adolf 2. — — 3 27 23
Salamon József /lakatos (szabó Szántó Géza 1 i — 2 ~4 4
Schey József Mágics János 2 2 — 3 2 —
50 Sipos László ^pincér ^cipész Wlassics Kázmér 1 — — 3 10 —
Szabó Lajos Egry Gyula fsz
Szántó Vendel (Csizmadia Nóvák Márton 2 4 — 4 .1 —
Szommer Gyula (asztalos Martincsevics Imre 1 1 — 1 2 —
Takács Imre (Cipész Rózsa Lajos 1 2 — 2 6 —
55 Takács József ikö teles Szabó Vas Károly 1 — -— 4 6 2
Tóth Ferenc (gincér Gsik Mihály 1 — — 4 5 5
Tóth József (Szabó Schröder Ágoston 1 1 — 3 3 —
Tóth Zsigmond (Csizmadia (Cipész Turek Géza 1 3 — 3 2 —
Vadász István Keller Mátyás 1 2 — 3 1 —
60 Varga Péter Jakatos Paizs József 1 2 — 2 — —
Wirth Ede (molnár Franz Lajos R. T. 1 — — 2 2 —
Wirth Gottlieb (molnár Franz Lajos R. T. 1 1 4
— 41 —
C) I. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. 1 ált. rajz : szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ágoston István íklkatos Sável Lajos 2 1 2 4
Balázs Ádám (SÜtŐ Lodner Ferenc 2 — _ 3 12 6
Balázs Sándor /■cipész Steiner Fülöp 2 2 _ 2
Benedek József (géplakatos Weiser J. G. 2 1 ■ — 2 _ _
5 Berkes György (kádár Hofmann Henrik 2 3 4 10 3
Bécsi Ferenc (cipész Mlacker György 2 2 — 4 ■_ -
Bojtás józsef (Csizmadia Dávid István 2 2 — 2 6 _—
Böhtn Árpád (SjitŐ Klein Vilmos 2 — .—- 4 ü 0)
Böhm Pál íborbély Hicelberger György 2 — — 4 _ _
10 Brunner József ^hentes Petrocsek Mihály 2 — _ 2 7 _
Devecseri József (_sa.abó Pavelkovics Jenő 2 2 4 '' ■_ _
Dolmányos László (géplakatos Nikolai és Társai 2 2 — 4 i 8 -
Fickó József (lakatos Simkovics és Ujlaky — — — ;—■ {— km km
Flurnborl József (jaincér (csizmadia Vidákovics István — — —_ _ __
15 Fiiszár Mihály Ács Ferenc a> 3 — 2 1
Fritz Pál ^asztalos Brantin József 2 3 __ 3 _ _
Gönc Ádám <csizmadia Balog Boldizsár 2 4 _ 4 _ _
Globics Ernő ikovács Globics Elek 1 3 .— 2 1 _
Goldschmied K. (Szabó Gottreich Antal 1 3 _ 4 _ _
20 Hencsics István (rézműves Samu József 1 1 _ 1 4 _
Hóbor. István (lakatos Hanmt Ferenc 2 1 _ 3 6 _
Horváth Ferenc (tocsigyártó Bazsó József 1 2 — 4 2 _
Horváth György tborbély Buksz Ignác 2 — — 3 20 —
Horváth István kovács (géplakatos Bazsó József 1 2 -— 1 3 _
25 Horváth János id. Nikolai és Társai — — — - _ fsz
Horváth János ifj. Jakatos Sável Lajos 2 2 — 6 2
Horváth József id. ckefekötő Kardos S. és Társa — _ _ _ _ km
Horváth József ifj. (Csizmadia Farkas József 2 2 _ 3 _
Horváth Mihály (cipész Keller Mátyás 2 3 — 4 1 _
30 Jakupák Jakab (Csizmadia Kovács Sándor ■— •— .—- — — fsz
Jergler Ferenc /vasesztergályos Nikolai és Társai 2 4 — 4 13
Kis János isulő Mihályi István — — _— _ - fsz
Kovács János (kádár Hofmann Henrik 2 2 — 4 3
Madarász Károly (lakatos Sável Lajos 2 2 -— 4 - _
35 Marton Ferenc (asztalos (Cipész Muzikár Vince 2 2 — 3 - __
Marton György Miltényi S. és Fia 2 3 — 4 3 2
Mátyás István , hentes (Csizmadia Darvas János — _ — _ _ fsz
Nagy Ferenc Novácky Lajos 2 3 .— 3 _
Oszvald György (SÜtŐ Neumann Samu ■— — — —_ .— fsz
40 Pápai Imre (jjincér vjjincér Somogyi Zsigmond 2 — — 3 —
Poszovec Sándor Blaskovics János 1 — — 2 7 6
Pum Sándor (borbély Sugár Adolf —■ — — — km
— 42 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Ritter György (géplakatos Nikolai és Társai 2 3 2
Sáfrány Emil tVasöntö Nikolai és Társai 2 4 — 3 — —
45 Schey Gottlieb / géplakatos Nikolai és Társai 1 3 — 3 — —
Sieiner Jenő géplakatos Weiser J. G. 2 3 — 2 2 —
Süslec Gyula Jakatos Weiser J. C 1 3 — 4 4 4
Szabó Ferenc jlientes Beierl Ferenc 2 — — 2 1 —
Szántó József (esztergályos Weiser I. G. 2 4 — 4 3 —
50 Szobocsánec Pál (Szabó Zvetkó Ferenc 2 3 — 3 — —
Szobolics István (C^f. r. kész. Szily Kálmán 2 3 — 2 — —
Takács Gergely kefeköto Kardos S. és Társa 2 3 — 4 5 —
Takács József (lakatos imészáros Kohn Samu 2 2 — 2 13 2
Tarabó István Rein Ernő 1 — — 2 11 10
55 Tóth György* (kéményseprő (Eovács Polin Péter 1 — — 4 55 —
Tóth Sándor Weiser J. C. 1 2 — . 3 7 —
Vancsura József ^cipész Rózsa Lajos 2 1 — 4 1 —
Vass József kádár Hofmann Henrik 1 4 — 3 — —
Zábó János (szabó Heffer Gyula 1 2 — 1 3 2
60 Zsigray János Zsován József asztalos •cipész Kölcer János 2 2 — 4 2 —
Furmen Imre km
*-gal jelölt állandóan vidékeu dolgozik
— 43
A) II. osztály.
A tanú ó Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. ! összesen i igazolatl.
Aszalai Lajos (.könyvkötő Gutenberg nyomda 1 1 1 2
Balázs József /kárpitos Somogyi Ede 2 3 — 4 10 —-
Balogh Antal /lakatos Paizs József 1 4 — 2 8 —
Buncom György ^géplakatos Weiser J. G. — — — — — isz
5 Feleky János /szabó Móger Ignác 2 3 — 3 2 —
Francsics István t borbély Kálovics János 2 — -— 4 9 —
Friscsics Antal (J^ményseprö Rátkai Lajos 1 — — 1 — —
Gáspár József Jakatos Kohn Samu 2 3 — 3 1 1 5
Grünvald Ignác (kefekölő Kardos S. és Társa — — —• — -r fsz
10 Furmen Imre ic.í. r. kész. Stern Mór 2 2 — 4 4 —
Haszon Ferenc icipész Velec Ede fsz
Hrometsek Jenő ,pincér Kardos és Steiner 2 — -— 2 4 —
Jámbor József ^borbély Ferenc Győző 2 — — 4 2 —
Karny Antal , szabó Móger Károly 2 1 — 2 1 1
15 Kiss József (kosárfonó Illés József 1 — 3 3 12 —
Kócza József (Szabó Németh György 2 4 —- 1 2 —
Kovács József /SÜtŐ Viola Adolfné — — — — — fsz
Kutnyák János (.csizmadia Ács Ferenc 2 2. — 3 3 —
Lelner Ferenc <cipész Miltényi S. és Fia 1 3 — 3 — —
20 Lukácsy Gyula (^sztalos Torma Pál 2 2 — 2 — —
Molnár György tgipész Jancsec Imre 2 2 — 3 5 —
Paradicsom Vendel ^cipész Major Lajos 2 4 — 4 — —
Sándor István imintaasztalos Weiser J. G. fsz
Sipos József (hentes Frk Ferenc 1 — —■ 2 2 —
25 Szecső Gyula (betűszedő Krausz és Farkas 1 2 — 2 — —
Terik József <cipész Skergula Gyula fsz
Tóth Kálmán Jakatos Szántó Géza 1 3 — 3 5 4
Tüttő József tcipész (Vasesztergályos Titz Antal 2 3 — 3 11 6
Varga József Weiser J. G. 1 — 3 2 — —
30 Varga János ^cipész Steiner Fülöp 1 2 — 3 — —
Valdinger József / asztalos Kaufmann Ferenc 1 1 —j 1 — —
Wagner Jenő'' (borbély Schveitzer József 1 — — 1 2 —
Zsidi József ^csizmadia Mátyás István fsz
— 44 — B) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása | -mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. ! összesen | igazolatl.
Ácsman János jnűszövő Pollák Ferenc fS7
Bicsak Lajos Laszlalos Balog Ágoston fsz
Egyed Béla (lakatos Simkovics és Ujlaky 1 4 — 4 49 24
Ferk János ^cipész Babics Antal 1 4 — 2 11 7
5 Fridii József ^asztalos Kaufman Ferenc 1 2 — 2 — —
Furmen Jenő (hentes Turmen József 1 -r 3 17 17
Garzó József (köteles Strem és Klein fsz
Grünfeld Béla (SÜ1Ő Klein Vilmos 1 — --- 3 2
Horváth János (lakatos Nikolai és Társai 1 2 - 2 8 —
10 Jaberics Gyula Jakatos Rabinek Sándor 1 3 -- 4 11 3
Junker Antal (géplakatos Weiser J. C. 1 4 — 4 3 2
Keglovics István Lgéplakatos Weiser J. G. 1 - 2 2 —
Kiss Mihály (asztalos Horváth István 1 4 - 3 15 7
Klein János ^cipész Mersits Ede 1 3 - Q o 6 2
15 Konter József (lakatos Kohn Samu 1 1 - I 3
Kuruc Lajos (fényképész (mészáros Vértes Antal elk
Lenkovics József Lenkovics Ferenc fsz
Lőrinc Imre (tengelykovács Nikolai és Társai fsz
Molnár Pál (géplakatos Nikolai és Társai 1 — 2 1 3 —
20 Németh Pál (szabó Ehrlich Ágoston 1 1 — 1 5 —
Pataki Viktor (agztalos Muzikár Vince 2 2 — 2 1 —
Pfeifer Béla Jakatos Sável Lajos 1 1 — 1 2 —
Pásztor János (lakatos Simkovics és Ujlaky 1 4 — 4 23 17
Bátkai Aladár (könyvkötő Balog Oszkár 1 2 — 2 5 4
25 Radó Ferenc (Csizmadia Nagy Károly fsz
Schuszter Ferenc (kádár Gui man Gyula 2 2 — 2 — ■—
Stumpf János vgipész Titz Antal 1 2 — 2 — —
Szollár József (géplakatos Weiser J. G. fsz
Tornán Géza (vasesztergályos Weiser J. G. 1 2 — 2 3 —
30 Tóth Gáspár (köteles Strem és Klein fsz
Tóth József (SÜtŐ Türk Gyula — elk
Vida István (csizmadia Vida Gergely . fsz
Vince János (Cipész Furmen Imre — fsz
Weinach György (géplakatos Nikolai és Társai 1 2 _ 21 1 — —
— 45 —
C) II. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. ! összesen igazolatl.
Cvetkó Gyula Jakatos-^- Ország Kálmán 2 4 4 4
Drágán Róbert tPincér—• Kardos József 2 — — 2 4 —
Gergály Istváe dengelvkovács Nikolai és Társai 2 3 — 2 1 1 2
Gáspár György Jakatos —'' Kohn Samu — — — — — km
5 Göllesz Géza iműszerész Strasser Márton 2 2 .— 2 13 2
Gödér István ccipész Velec Ede km
Feitser Béla ^kosárfonó Illés József 1 1 — 1 G —
Fatér József (hentes Marton János 1 — — 1 5 —
Fischer József (£Ípöfelsőrészk. Ifj. Stern Mór 3 2 — 3 3 —
10 Fekete István ^sz^bó Mágits János 3 4 — 4 7 —
Hodits Sándor Jlgntes Frk Ferenc 2 — — 3 1 1 —
Hegedűs Ferenc tpincér—-dárpitos Berger Ignác 2 — — 2 4 —
Jungwirth Fülöp Goldberger Károly fsz
Kerlezsa József (Cipész Keizer József 3 1 -; 3 14 3
15 Kálovics László (Vasöntő Weiser J. C. 2 2 - 2 3 —
Kanizsai Mór ^órás Steiner Mór 3 3 - 4 1 —
Lőwy István (szabó Lőwy Vilmos 1 1 - 2 3 —
Lőwy Géza (Szabó Lőwy Vilmos 1 3 - 2 8 —
Mikulán József tSzabó Stern Ignác 2 2 - 2 3 —
20 Mandlbaurn Ferenc (nyomdász ^cipész Balog Oszkár km
Németh Jenő Bévész István 1 1 -- 1 5 —
Osztroski Bezső < szabó Cvillinger Samu 1 2 — 2 6 —
Pintér István ^cipész Koller Nándor 2 3 - 4 6 2
Pahocsa István (Jjorbély Kutséber Imre 2 — - 3 12. 6
25 Petrics Ödön /hentes Petrics György fsz
Plánder György (Csizmadia Turek Gyula 2 3 — 4 1 —
Pollák Ferenc (lakatos-— Simkovics és Ujlaky 2 4 - 3 45 32
Skoda Ferenc ^csizmadia Németh Ferenc 2 3 -- 2 2 —
Steiner Dezső (borbély Hitzelberger Gy. 3 — - 2 5 —
30 Szternál Ferenc tgéplakatos Weiser J. G. fsz
Szabó Kálmán ^asztalos Dants Kálmán 2 3 - 2 5 —
Sipos József vyasöntő Nikolai és Társai 2 2 - 2 G 2
Tálosi János (vasöntő Nikolai és Társai — — -- — — fsz
Török István (asztalos Táncsics József 2 3 — 3 22 —
35 Veren József (nyomdász Gutenberg nyomda 2 4 - 3 15 11
Varga Vince (Sjabó (órás Ritter József 2 2 - 3 G 3
Wollráb Sándor Jack Frigyes 1 1 - 0 3 —
Zsupánovics József (géplakatos Weiser J. C. 2 4 3; 4
— 46 —
A) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Baksa András ccsizmadia Novácki Lajos 1 2 o o
Baksa János (dpész Keller Mátyás 1 2 — 2 — —
Bécsi János ^cipész Miltényi S. és Fia 1 — 3 4 5 —
Böröndi Géza Jakatos Paizs József 1 1 — 3 2 —
5 Buzási István tpincér , szabó Ozv. Keész Józsefné fsz
Csmerlecz Ferenc Liditt Miksa fsz
Deák Ferenc ^cipész Francsics István 1 3 —, 2 —
Dolmányos Lajos Jakatos Simkovics és Ujlaky fsz
Erdős Ferenc tszabó Gottreich Antal fsz
10 Farkas János i villanyszerelő Franz L. R. T. fsz
Faics József (Cipész Mersits Ede fsz
Fülöp József Lgéplakatos Nikolai és Társai 1 — 1 * — —
Gáspár Gyula Jakatos Simkovics és Ujlaky fsz
Gerócs József (géplakatos Nikolai és Társai 1 2 — 2 5 —
15 Grosinger Ferenc c kádár Grosinger József 1 — 1 2 — —
Hoffer István (Csizmadia Novácki István fsz
Hordós József .pincér Wlasics Kázmér fsz
Horváth Gyula ^borbély Balogh Jenő 1 — — 3 47 —
Horváth István (betűszedő Krausz és Farkas fsz
20 id. Horváth József ^köteles Strem és Klein fsz
ifj. Horváth József ^mészáros Gombos József 1 -— — 3 6 —
Kluczer István i asztalos Sehermann József fsz
Kocsis Mihály icsizmadia Bakonyi György fsz
Kovács György ^cipész Steiner Fülöp fsz
25 Krénusz Ferenc (_géplakatos Nikolai és Társai 1 3 — 3 12 —
Laski János (Szabó (jnérlegkészitö Skerlák János fsz
Linszki István Golenszki Ferenc fsz
Megyesi Kálmán (kefekötő Sóbár György fsz
Mendlovits Márton (rezmuves Meudlovits József fsz
30 Molnár József ^ipész Steiner Fülöp 1 3 — 2 — —
Nagy Béla [borbély Fleisehhacker J. fsz
Nagy István (kerékgyártó Németh Imre fsz
Németh Károly (borbély Sugár József fsz
Ocsek József ,csizmadia Polgár János 1 — 3 * — —
35 Pint József {kefekötő (Cipész Kardos S. és Társa fsz
Pintér János Jancsecz Imre fsz
Ritter József (Szabó Ritter József fsz
Samu József (rézműves (könyvkötő Samu József 1 — 2 * — —
Schein Ödön Krausz és Farkas 1 — 4 * 8 5
40 Schless Ferenc ^etüszedő Gutenberg ny. 1 — 1 * — —
Steinauer János (^SÜtŐ (_£ezmüves Klein Vilmos fsz
Strasser Pál Mendlovits József 1 — 3 * 5 3
— 47 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Szabó Pál Szentgyörgyi István 45 Tüskés István Tóth József Unszusz Imre Várvitecz Imre Veid György 50 Viola Ferenc Virág Lajos Weissenstein Jenő Zákonyi Nándor ^cipész (géplakatos (asztalos ^géplakatos jSÜtÖ ..géplakatos rfaesztergályos (íönyvkötő , borbély <szabó ,asztalos Hernyevits Bert. Nikolai és Társai Dants Kálmán Weiser J. C. Rosenthal Géza Weiser J. C. Schönek János Krausz és Farkas Vince Gyula Ofenbeck Károly Zákonyi Lajos 1 1 1 1 1 1 í 1 3 2 2 3 3 2 2 •2 i 2 3 2 4 3 1 3 3 3 1 2 0 »# 1 fsz fsz 2 fsz

— 48 — B) III. osztály.
A tanú 1 ó Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Batica József — -tkádár—"'' Guttmann Sándor | 1 | 1 * ií fsz
Bellák István _ -tsütő-" Mihályi István ii fsz
Bogdán György - -rgéplakatos— Weiser J. G. 1 tsz
Dormán Gyula _ ^villanyszerelő — Franz L. R. T. fsz
5 Feiler János _ ^géplakatos — Nikolai és Társai — fsz
Fekete Jenő _ r mérlegkészitő — Frank József 1 — 2 2 2
Gaál János - -^vasöntő'''' Nikolai és Társai ] 3 1 — 3 7 _
Gasparics György LCÍpész-—• Nóvák Vince 1 2 — * 3 3
Gergály József _ -tgéplakatos-" Weiser J. C. — — — — _ fsz
10 Győri János _ tgéplakatos — Weiser J. C. 1 — 4 2 4 —
Halász Lajos (lakatos — Szántó Géza ■ i fsz
Horváth István (Jakatos—- Schável Lajos 1 — 2 1 * 1 1
Horváth Vendel csz^bó—'' Töllösi Péter q ü — 2 1 3 _
Imre János ^rézműves—- Samu József 1 fsz
15 Izsák István (Szabó—'' Mágics János — — .— _ _ fsz
Kálcsecz János ^cipész—'' Nóvák Vince 1 3 — 3 3 2
Király Béla (Szabó—- Sörlei Jenő fsz
Korona Lajos vOÍpész —■" Skergula Gyula 1 3 — 3 3
Kovács István Jakatos —* Paizs J. G. 1 — 1 — _
20 Kovács Péter (vasesztergályos— Weiser J. G. fsz
Laski István , lakatos — Schável Lajos 1 — 2 * — —
Lőrincz István (fényképész-^ Mathea Károly 1 — 2 * 1 —
Magyar László ^szíjgyártó — Horváth Károly 1 — 2 * — —
Márkus József Jakatos — Schável Lajos fsz
25 Mersics Béla (cjpész — Mersits Ede 1 — 1 üt —
Molnár József uópész — Hernyevics Bert. 1 — 3 3 1 —
Moór János (köteles —■• Strem és Klein 1 :—• — 3 1 —
Nagy Lajos (pincér—- Kardos József fsz
Nagy László /csizmadia^*" Németh Ferenc fsz
30 Németh József géplakatos— (Cipész -— Weiser József fsz
Nyakas István Miltényi S. és Fia 1 2 — 2 2 —
Palkó József ínypmdász—• Krausz és Farkas — — — — | — fsz
Papp Béla /mézeskalácsos Sárközi Kálmán 1 — 2 * 2 2
Pichler József txezmüves —'' Pichler József 1 — 1 * 1 —
35 Pint József _ (Vasöntő— Weiser J. G. — — — — i1 — fsz
Poszovecz János Jakatos —" Országh Kálmán fsz
Prisztonschek N. _ ^géplakatos-'' Nikolai és Társai 1 — 2 2 ! 1
Pusztai János J^tüszedő - Zala ny. r. t. —! km
Raffai Kálmán tkönyvkötő« Zala ny. r. t. 1 3 — 2 i 7 2
40 Rippauer István (Jakatos—^ Szécsenyi István 1 — 3 3 2 2
Sáfrán Vince (CJ''. r. kész.''*'' Miltényi S. és Fia II fsz
Szabó József (Csizmadia^ Balog Boldizsár 1 3 — 3 2 —
— 49
A tanuló Általános osztályzata Mulasst. napok szama
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. özszesen igazolatl.
Szalai János SZnharda Károly 45 Szupper Pál _ Talafausz János -Tálosi István -Timár József Tóth József 50 Tóth Ferenc Turbéki Károly Tüskés József Vincze József Zalai Lajos 55 Zábó Gyula -(géplakatos— Jakatos — ^vasöntő — -tgéplakatos-" ivasöntő —'' tcsizmadia^ -^géplakatos"" -1géplakatos''-,c. f. r. kész.-^ (asztalos, ^cipész— ^árás— (Cipész— Weiser J. C. Rabinek Sándor Nikolai és Társai Weiser J. G. Nikolai és Társai Turek Gyula Weiser J. C. Nikolai és Társai Kőbán Ferenc Dants Kálmán Keller Ignác Zalai Szidónia Bogár József 1 1 1 1 1 1 1 2 2 3 2 3 4 * 2 * * 2 19 1 fsz 2 fsz fsz fsz fsz fsz fsz
4
— 50 —
C) III. osztály.
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közism. összesen igazolatl.
Banek Ferenc (-géplakatos Weiser J. G fsz
Bedők Iván iszabó Sörlei Jenő 1 — 4 2 — —
Bernecker József tszabó Sörlei Jenő 2 3 — 4 1 —
Bethlen János tkovács Kiss János fsz
5 Dormán Károly (jsszelővágó Zollner János fsz
Fazekas Ferenc (Cipész tgzabó Francsics István — — — — — fsz
Farkas József Mezey Lajos 2 3 — 4 5
Fényes József (kárpitos Somogyi Ede 1 — 4 2 4 1
Fülöp István (lakatos Simkovics és Ujlaky 1 — 4 * — —
10 Gerencsér Imre (Cipész Turmen Imre 2 4 — 4 17 Ifi
Gerencsér Jenő'' Jakatos Ország Kálmán fsz
Gerócs István (géplakatos (Cipész Nikolai és Társai 2 3 * —
Gézárd Sándor Keller Mátyás 1 * 3 3 3 —
Hillebrant József (asztalos Csillag Károly 2 3 — 3 9 9
15 Horváth Ferenc ^lakatos Paizs Józset fsz
Horváth Imre (vasesztergályos Weiser J. C. fsz
Horváth Károly (Csizmadia Tóth István fsz
Kámper Ferenc (asztalos Muzikár Vince 3 2 — 4 1
Kiss László (lakatos (Szabó Ország Kálmán 2 — 3 * — —
20 Kovács Ferenc Doór István 2 4 — 2 —1 -—
Kovács László (Csizmadia Kovács György Nikolai és Társai 2 3 — 4 3 —
Kulcsár József géplakatos fsz
Lang József (k;ádár Kaufmann Elek 2 3 — 2 12 —
Marton István .szabó Gottreich Antal 2 2 — 1 2 —
25 Marvalits Ferenc (borbély Bem Gyula km
Maschanzker Béla Jakatos Kohn Samu 2 — 2 # — —
Mersits Géza (_órás Steiner Mór kui
Molnár György (Cipész Steiner Fülöp fsz
Munkácsy János <gzabó Kumánovics Pál fsz
30 Véber Károly (Cipész Mersics Ede fsz
Németh István /nyomdász Ifj. Vajdits József — fsz
Pávelkovics Ferenc (Sgabó Pávelkovics Jenő 1 — o * — —
Peti István (kefekötő Kardos S. és Társa 1 4 — 3 13 —
Plánder Antal cgéplakatos Weiser J. G. fsz
35 Porpáczy Imre Jakatos Robinek Sándor — — — — — fsz
Porpáczi István tcipész (_órás Steiner Fülöp 3 2 — 4 3 —
Bácz Gyula Steiner Mór — — — — — km
Stocker György ^asztalos Pinczinger Lajos 2 3 — 3 10 3
Szabó István (Csizmadia Nagy Károly — — — — — fsz
40 Szabó Kálmán (££ipész Miltényi Sándor 2 3 — 4 3 —
Szabó László (Szabó Skerlák János 2 3 — 2 — —
Szattler István (nyomdász Gutenberg ny. 2 — 3 * —
— 51 —
A tanuló Általános osztályzata Mulaszt, napok száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ált. rajz szakrajz közisra. összesen \ igazolatl.
Szíjártó Mihály Tálosi János 45 Tomásovics Lajos Tóth Géza Török Feerenc Vaskó József Weinacht János (^kovács (asztalos (kgnyvkötő (lakatos (nyomdász .csizmadia Jakatos Szíjártó Mihály Balog Ágoston Schless A. utóda Rohn Samu Zala Ny. 11. T. Farkas József Brüll Sándor 2 2 2 2 2 2 1 4 * 4 1 fsz fsz fsz .sz
l
4*
Statisztikai kimutatás a beirt tanulók előképzettségéről és a tanítási eredményről osztályonkint
Osztály A beirt tanoncok száma Az összesen beirt iparostanulók közül A tan. száma az év végén A tanév végén elért eredmény
magaviseletből ált. rajzból szakrajzból közismeretből
iskolába nem járt II. ni. IV. V. VI. | I. II. III. IV. I. ii. lll. IV. összesen jó szabályszerű k. szabályszerű n. szabályszerű összesen jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen összesen jeles jó elégséges elégtelen Szerv. 19-20. § alapján felm. késői beir. miatt n.voltoszt.-ható'' | összesen
elemi polgári gimnáziumi
osztályt végeztek
A) Elők. 93 6 15 15 44 11 1 1 93 80 12 44 7 — 63 _ 15 29 6 13 _ _ _ _ 63 _ 6 42 15 _ 80 17
B) Elők. 81 — 1 3 45 25 6 1 — — —T — — — —• — 81 68 68 — — - 68 6 18 25 11 8 — — — — 68 4 32 17 15 — 68 —
Téli Elők. 30 — 2 1 17 9 — 1 — — — — — — — — 30 27 25 2 — — 27 5 10 7 5 27 1 11 11 4 27 —.
A) I. 58 — — 1 6 28 11 10 2 58 45 28 16 1 — 45 5 18 13 6 3 — — — — 45 2 13 14 16 45 —
B) I. 62 — — 5 26 13 16 — 1 — — — 1 — — — 62 51 33 17 1 — 51 5 21 8 4 12 — — — 1 51 2 16 18 15 — 51 —
C) I. 61 2 1 3 6 12 17 20 — — — — — — — — 61 51 13 38 — — 51 5 16 15 5 10 — — — — 51 3 15 13 20 — 51 —
Téli I. 29 — — 2 11 6 3 7 — -— — — — — — — 29 26 19 7 — — 26 4 12 7 — _j 1 — 2 — 26 2 7 13 4 — 26 —
A) II. 33 — — 1 3 10 '' 8 9 1 1 — — — — — — 33 26 12 14 — — 26 3 6 6 3 6 — — 2 — 26 5 7 9 5 — 26 —
B) II. 34 — _ 3 1 8 5 11 2 3 — — 1 — — — 34 22 20 2 — ... 22 3 9 2 5 2 — 1 — — 22 4 10 4 4 — 22 —
C) II. 38 — — — 1 11 9 14 1 2 38 31 3 23 5 — 31 5 7 8 4 6 — — — 1 31 3 14 9 5 — 31 —
Téli II. 17 — — — — 5 3 71 1 1 17 16 4 10 2 — 16 1 4 2 1 1 3 1 3 — 16 3 5 8 — 16 —
A) III. 53 _ 1 1 21 9 io! 2 1 2 4 2 — — — 53 26 26 — — — 26 1 6 4 — 4 3 2 5 1 26'' — 10 8 2 6 26 —
B) III. 55 — — 1 12 9 19'' —■ 2 1 7 1 1 — 2 55 28 28 — — — 28 2 3 6 — l1 2 9 4 1 28 1 9 6 1 11 28 —
C) III. 49 — — 1 14 13 19 — 1 — — — — — 1 49 27 7 18 2 — 27 5 8 4 — — 3 4 3 271 2 5 4 9 7 27 —
Téli III. 16 1 1 _ — 9 5 1 — — — — — — — — 16 13 5 li 8 — 13 — — — — 4 5 4 — 13 1 10 — — 2 13 —
Összesen 709 8i 20 35 1 163 194 115 [ 130 10 11 3 11 5 1 3 709 537 303 199 , 18 _J _ 520 45 150 140 54 66 13 21 24 7 ■1 520 33 170 176 115 261537, 17
Statisztikai kimutatás a tanoncok számának alakulása, kora, vallása, anyanyelve, illetősége szerint és a mulasztásokról
A tanoncok számának alakulása a tanév folyamán A beirt iparostanoncok közt volt az tanév végén Mulasztott
beiratk. felszab. Atanévet befejezte kor szer. vallás szerint j anyanyelv szerint ; illetőség szerint nem magyar anyanyelvű | a tanév végén maradt tanulók közül igazolva igazolatl. összesen
Osztály m. anyanyelvű ; n. m. anyany. 1 összesen elhagyta helyét 1 de m. besz.t. ésm.besz.n.t. hány tanuló ? hány napot? hány tanuló ? | hány napot ? hány tanuló ? t 1 hány napot ?
dec. 31-ig jan. 1 után összesen meghalt összesen 13 -15 éves 15 évesnél id. összesen róm. kath. | ág. ev. református : izraelita | összesen magyar j német 1 horvát vend cseh egyéb összesen helybeli zalamegyei más megyei külföldi összesen horvát német egyéb J I összesen j horvát német '' egyéb : összesen
A) Elők. 56 37 93 2 _! 2 11 _ II l| 1 II l| 13 80 59.21 80 76 i 2 || 180 41 | 631 _ 1 I li 1 80 16 17 1 >1 II 3413 8016 5 _ J5 1 2 | 18 80 50299 12 83 62 382
B) Elők. 66 15 81 2 i 4 9 —'' 13 68 39 29 68 64 — 4 68 40 1 26 — 1 68 14 41 111 2 68 26 1 i 28 - — — ■ 68 7 69 12 71 19 140
Téli Elők. A) I. B) I. 28 51 49 230 7 58 13 62 — — — 3 5 — 3 27 19 8 271127 13 45 26 19 45 45 11 51 39 12 51''49 — — .— 27 27;— — — - 27ji20| 3 45 15 18 51 1821 4 — 27 45 51 1— — — — — — 27, 45 51 10 30 15 171 26161 14 17 16 91 110 125 24 32 42 121 281 286
7 ll l 8 5 — — — — 45 40 1 2 3 — 1 12 10 — 3 1 2 i 5 — — -
4 6 — 2 — -;!51 47 2 — _ 2 2 4 — —
C) I. 52 961 3 2 5 5 —. 1051 3219 51H46 2 — 3 51 48 2 1 — |51 23 18 9 1 51 1 2 — 3 — — _ 5H 23,144 10 39 33-183
Téli I. 28 1 29 — — — 3 —, 3 26; 6 20 2625 — — 1 26 26 — — — — 26 24 — 2 26 _ — _ _ — — _ 26 12171 6 27 18 198
A) II. 32 1 33 7 — 7 — — 7 26,12 14 2626 — — 26 22, 2 2 — — — 26 12 22 12 5 9 26 2 2 4 — -f- — — 26 13 77 4 17 17 94
B) II. C) II. 31 S37 3''34 10 _'' 10 4 2 _1 12 7 22 31 3jl9 9|22 22,1211— — 1 22 22 - — — — — 5 5 _ ,22 31 — — I — —. — 2-2 31 9 86 180 9 83 63 18 169 31 243
1 38 3 1 3 — 3125 1 — 5 31 27 1 3 — — 31 ,13 10 8 3 1 _ 4 — 22 9
Téli II. 17 — 17 — 1 1 — — 1 16 2 14 16 16 — — — 16 15 1 — — — — ''16 16 — — 16 — 1 — 1 — — — — 16 14 126 1 5 15131
A) III. 53 — 53 26 1 27 — —'' 27 26 1 25 26 24 — 2 26 26 — — — 26 15 10 1 ''V 26 — — — — — — — —! 26 13 97 3 10 16Í107
B) III. 55 55 27 27 27 28 4 24 28 28 — 28 28 — — 28 15 8 5 — 28 28 13 50 7 16 20 66
C) III. 45 4 49, 20 20 2 — 22 27 12j 15 27r23 3 13—J3 13 13 ll ll 1 ll l! 2 2 27 27 — — 27 11 12 4 — 27 — — — — — 27 13 80 4 34 17 114
Téli III. 16 -16 3 J 3 — _ 13 13 — — — 13 10 1 2 13 —- — - — 13 10 73 2 8 12 81
Összesen 616 93 709 ; 114 9 123 49-! 1 1 172 537 263 274 537 | 5081 8 2 19 1 537 | 449 1 16 68 — ii i 3 1 537 234 169 116 , 18 537 ! 53,15 2 70 15 1 2,18537 250 1814 126 782 376 2596
XI.
Statisztikai kimutatás a tanulók iparága szerint a tanév végén
Osztály Az év végén maradt tanulók száma Asztalos Ács Bádogos Betűszedő 1 Borbély Cementöntő i Cipész Cipőfelsőr. készitő Cukrász Cserépfedő Csizmadia j Faesztergályos i Fényképész Fürdős Géplakatos Hentes Kalapos Kádár Kárpitos Kefekötő Kerékgyártó Kéményseprő Kocsifényező Kosárfonó Kovács Könyvkötő Köteles Kőfaragó Kőmives Lakatos Mészáros Mérlegkészitő Molnár Műszerész Nyomdász Órás Pincér. Ruhafestő Rézműves Sütő Szabó Szijgyártó Szobafestő Vasesztergályos Vasöntő Villam-szerelő Összesen
A) Elők. 80, 4 — — — 2 — 15 — — — 17 _ _ _ 1 2 _ 1 _ 3 1 _ 1 _ 1 _ 2 _ _ 2 1 _ _ _ _ 1 1 6 16 3 80
B) Elők. Téli elők. 68 27 5 - - — 2 — 14 1 — — 14 — — — — 2 — 1 1 — -T- — — — — — 3 — — 7 — — — — — — — — 1 13 1 — 1 •1 1 68 27
— 2 2
A) I. 45 3 — — — — — 7 1 1 — 6 — — — 1 — 1 — 2 1 — 1 1 — 2 — — — — 9 — — — 1 — 1 — — — 2 2 1 — 1 1 — 45
B) 1. 51 4 — — — 3 — 5 — — — 6 — 1 — 1 2 — — 1 1 — — — 1 1 — 1 — — 9 1 — 3 — - 1 2 — — 7 — — — — 1 51
C. I. 51 3 — — — 2 — 5 1 — — 5 — — — 5 3 — 3 — 1 — 1 1 — 3 — — — — 6 1 — — — — — 1 — 1 2 4 — — 2 1 — 51
Téli I. 26 — 1 2 26
A) II. 26 2 — — 1 3 — 5 1 — — 1 — — — — 1 — — 1 — 1 — 1 — 1 — — — 3 — — — _ .— 1 — — — 3 — — 1 — — 26
B) II. 22 3 22
C) II. 31 2 — — — 2 3 1 — — 2 — — — 1 2 — — — — — — — — 1 — — 1 — 2 — — — 1 1 2 2 — — — 6 .— — — 2 — 31
Téli II. 16 — 3 2 16
A) III. 26 3 26
B) III. 28 — — — — — — 7 — 1 — 1 — 1 — 4 — — — — — — — — — — 1 1 — — 4 — 1 — — 1 — — 1 — 1 1 — 1 2 — 28
C) III. Téli III. 27 13, 3 4 2 1 1 1 1 - — — — — 1 — — — 3 _ — — — 2 1 — _ — — 7 — — — — — 27 13
-<- 2 1
Összesen 537 32 8 7 1 > 16 2 73 5 2 ''6 56 1 2 1 24 13 H 1 8 6 7 1 3 3 2 8 5 7 ''2 40 52 4 1 3 2 3 6 6 1 *5 13 60 6 17 7 7 2 537
— 55
XII.
Az iparostanonc-iskola 1911/12. évi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély ............................................................3000 kor. — fill.
2. flz 1884. évi XVII. tc. 4.-, 32.-, 126.-, 158.-,
161. §-ban jelzett forrásokból........................600 „ — „
3. Tandíj cimen ......................................................1643 „ 80 „
4. Róm. k. hitoktatók részéről szedendő 30
fillér-bői ........................ ..................180 „ — „
Összesen: 5423 kor. 80 fill.
II. Kiadás.
A) Személyi kiadások:
1. Tanitói fizetésekre ... ..........................................12200 kor. — fill.
2. Igazgatói tiszteletdíj................................................750 „ — „
3. Tanítótestületnek az országos és megyei
gyűlések alkalmával fuvar- és napidij ... 250 „ — „
4. Felügy. bizottsági jegyző tiszteletdija............80 „ — „
5. Két szolga fizetése á 280 és á 160 K ... 440 „ — „
6. Egy hónapnál tovább tartó helyettesítések
díjazására ............................................................125 „ — „
B) Dologi kiadások:
7. Könyv- és Írószerekre ..........................................300 „ — ,,
8 Rajzszerekre ............................................................100 ,, — ,,
9. Nyomtatványokra ................................................100 ,, — „
10. Könyvekkel való jutalmazásra ........................30 ,, — ,,
11. Értesítő kinyomatása ..........................................300 ,, — ,,
12. Tanitói szaklapokra ................................................47 ,, 60 ,,
13. 14 tanterem világítására ....................................900 ,, — ,,
14. 14 tanterem fűtéséhez fa és felmunkáltatása 180 „ — „
15. Tandijbeszedés után 4°/o ...........: ............65 ,, 75 „
16. Rendkívüli kiadásra ..........................................100 ,, — ,,
Összesen: 15968 kor. 35 fill.
Összehasonlítás:
Kiadás ............ 15968 K 35 fill.
Bevétel ............ 5423 K 80 fill.
Fedezetlen hiány 10534 K 55 fill.

Insert failed. Could not insert session data.