Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.64 MB
2022-02-09 13:49:24
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
262
531
A Nagykanizsai Áll. Segélyezett Községi Szakirányú Iparos Fiú- és Leánytanonciskola értesítője
az 1931-32. tanévről
XLVI. évfolyam.
Közli Poredus Antal igazgató
Nagykanizsa
Gyarmati Gy. Könyvnyomdája
8098

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI ÁLL. SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI SZAKIRÁNYÚ
IPAROS FIU- ÉS LEÁNYTANONCISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1931—32. TANÉVRŐL
XLVI. ÉVFOLYAM
KÖZLI
POREDUS ANTAL
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA GYARMATI GY. KÖNYVNYOMDÁJA 8098
I.
A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók.
1932—33. tanévre az összes iparos- és kereskedőtanoncok, tehát a téli tanfolyambeliek beiratása is szept. 3—7-ig bezárólag a Rozgonyi-u. uj iskolához csatolt régi gimnáziumi épületben a földszinten, a bejárattól balra levő tanonciskolái rajzteremben (7. számú terem) vasárnap kivételével naponkint 4—7-ig történik.
Beiratásra kitűzött időben köteles minden munkaadó a tanoncát, illetve tanoncait korukra való tekintet nélkül beíratni és szeptember 9-től, illetve a téli tanfolyamban november 1-től kezdve pontosan az iskolába járatni.
A tanév kezdete után felfogadott tanoncot a munkaadó a tanonc tényleges alkalmazásbavételének napjától számított három napon belül a tanonciskolába beíratni és a negyedik naptól a próbaidő tartama alatt is az iskolába járatni köteles. (Szerv. 27. §.) Azon munkaadó, aki tanoncát a beírásra megállapított időben be nem íratja, vagy a kitűzött időben nem küldi pontosan az iskolába, iparkihágást követ el s mint ilyen az 1922. évi XII. t.-c. 128. §. 4. pontja alapján lesz megbüntetve, tanonca pedig sem tanszerdijelengedésben, sem jutalomban nem részesülhet.
A beiratásnál minden tanonc személyesen tartozik megjelenni. A mult tanévben már tanonciskolába járt tanoncok csupán a nyomtatott értesitőkönyvecskéjükkel jelentkeznek a beírásra; az uj tanoncok azonban a munkaadójuk, vagy megbízottjának kíséretében jelennek meg és születési anyakönyvi kivonatukat, utolsó iskolai és himlőujraoltási bizonyítványukat, továbbá a tanszerződésük másolatát bemutatni, az évvégi nyomtatott Értesítőre 1 pengőt, könyvtárra 50 fillért és tanszerdijra 12 pengőt megfizetni, vagy a városi tanácshoz intézett és szegénységi bizonyítvánnyal felszerelt tanszerdijelengedés iránti kérvényüket az igazgatónak vagy helyettesének átadni tartoznak. Az uj ipartörvény rendelkezése szerint csakj^ssPSheto;f£Hta^cncnak, aki legalább az elemi népiskola
végezte el. Végül felhivatna^$Syn iparosl&Ksterek, Inkmek több tanoncuk van, hogy össze^Jíinoncaiks^liegyszer^iMlsák be, mert csak ezesetben lesznek^2Öte0^^ ^o^iti^^^iogy valamennyi tanoncuk ne egy műhelyből.
Az Igazgatóság

II.
Igazgatói jelentés az 1931/32. tanévről.
Iparos fiutanonciskolánk a jelen tanévvel fennállásának 46., a leánytanonciskola 19. tanévét töltötte be.
Mielőtt áttérnék a lezárt tanév láncolatos eseményeinek és adatainak felsorolására, kötelességszerűen nem mulaszthatom el megemlékezni arról a magas kitüntetésről, mely a vezetésem alatt álló tanonciskolát érte azáltal, hogy az ország azon néhány tanonciskolája sorába emeltetett, melyeknél a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Úr rendeletére az 1930—31. tanév befejeztével az első kerületi rajztanitást elbíráló eljárások szerveztettek.
Nagykanizsán, 1931. julius 6—9-ig tartottuk meg az elbíráló el-, járást, melyen a babócsai, balatonfüredi, barcsi, bucsuszentlászlól^csur-gói, keszthelyi, lenti-i, marcali-i, nagyatádi, nagykanizsai, pacsai, zalaegerszegi, zalalövői és zalaszentgróti iparostanonciskolák vettek részt a tanoncok 1930—31. tanévben készült rajzaikkal.
Vitéz László Árpád, iparoktatási kir. igazgató, elnöksége mellett a bírálóbizottság tagjai voltak:
Inotay László, oki. építészmérnök, fémipari szakiskolai igazgató, Kalmár Zoltán, oki. építészmérnök, Zinnemann Rezső, oki. gépészmérnök, fémipari szakiskolai műhelyfőnök, Hoffmann Henrik felügyelő-bizottsági elnök, Kiss Ernő ipartestületi elnök, Bagladi Béla szabómester, Bazsó József kocsigyártó, ipartestületi főjegyző, Hoffmann Anny női kalap-készítő, Miltényi Gyula cipészmester, Varga Lajos női szabómester, Vodinák János, lakásberendező iparművész, továbbá a tanonciskola igazgatója és valamennyi rajztanító és rajzoktató, kik alapos és mindenre kiterjedő nagy gondossággal megejtett bírálat alapján több vidéki tanonciskola eredményes munkájának elismerése mellett örömmel állapította meg, hogy a nagykanizsai szakirányú iparos fiu- és leínytanonc-isköfa, annak dacára, hogy 46 évi fennállása után is még mindig más tanintézet helyiségeiben, a késő esti órákban és sok-sok nehézséggel megküzdve kénytelen kötelességét teljesíteni, teljesen hivatása magaslatán áll, minek igazolásául szolgáljon a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ür alább következő két elismerő leirata.
— 5 —
1085—1931. szám
ü. községi fiu" és leánytanonciskcla tekintetes igazgatóságának
Nagykanizsa
A vezetése alatt álló iparostanonciskola résztvett a folyó év nyarán rendezett kerületi rajztanitást elbíráló eljáráson.
A szakemberekből álló bírálóbizottság megejtett bírálata szerint az iskola tanulóinak rajztanmenetei az átlagos tanítási eredményt túlszárnyalva, kiváló teljesítményt mutattak fel.
Vallás- és közoktatásügyi m. kir. Miniszter Úr a 765-05/36-1931. sz. alatt kelt rendeletével előterjesztésemre az iskola igazgatójának és a rajztanitást ellátó rajztanítóknak a rajzoktatás terén elért kiváló eredményért elismerését fejezte ki.
Midőn ezen kitüntető miniszteri elismerésről szóló mellékelt oklevelet megküldöm, a kiváló eredmény elérésében közreműködőknek a magam részéről is meleg köszönetemet és elismerésemet fejezem ki.
Budapest, 1931. évi október hó 26-án.
FSvstnev sk.
iparoktatási kir. főigazgató
1085—1931. sz. Tárgy: Miniszteri elismerés.
Jpaiíisfancnci s k cl a tekintetes igazgatóságának
IS agykanizsa
Vallás- és közoktatásügyi m. kir. Miniszter Úr rendeletére folyó év nyarán a kijelölt iparostanonciskolák tanulóinak a tanév folyamán készitett rajzait a rajztanitási eredmény megállapítása céljából elbíráló eljárás alá vetettük.
A bemutatott rajzok, amint az az eljárások vezetőinek jelentéséből és a szakemberekből álló bírálóbizottságok megállapításaiból kitűnt, ismételten megnyugtató képét nyújtották a tanonciskolái rajztanítás eredményének és jelentékeny előhaladást is igazoltak.
Az elbiráló eljárások sikeres lefolyásának főrészesei azok voltak, akik a rendezésben tevékenyen közremunkálkodtak és akik szaktudásukkal a tanmenetsorozatokat alaposan megbírálták s a jövő rajztanitásra vonatkozóan értékes tanácsokat és útmutatásokat nyújtottak.
Örömmel értesítem Igazgató Úrat, hogy Vallás- és köz-
— 6 —
oktatásügyi m. klr. Miniszter Úr a 765—05/36—1931. sz. alatt kelt rendeletével ezen rajztanitást elbíráló eljárások sikere felett elismerését fejezte ki Igazgató Úrnak, továbbá az elbíráló eljárás rendezésében segédkező munkatársainak, valamint a bírálóbizottság t. tagjainak önzetlen és hasznos fáradozásaikért elismerését nyilvánította.
Kérem, szíveskedjék Miniszter Úr ezen rendelkezését tudomásul venni és az érdekeltekkel közölni.
Miniszter Úr elismeréséhez fogadja mind Igazgató Ur, mind a többi érdekelt, a magam meleg köszönetét is.
Budapest, 1931. évi október hó 26-án
FÖTstncv sít. iparoktatási kir. főigazgató
Tanév kezdete. A tanévet szept. 3-án tartott értekezlettel kezdtük meg, melyen megállapítottuk a tanítótestület tagjainak a beírásoknál való közreműködésének sorrendjét és a beirt tanulóknak osztályokba leendő elosztásánál követendő eljárást.
Beirás. A tanoncok beiratása ugy az egész évi, mint a téli tanfolyamban szept. 4—7-ig történt, mely időben a 10 hónapos tanfolyamban a fiuknál 264, a leányoknál 101, az 5 hónapos téli tanfolyamban 41, összesen 406 tanonc iratkozott be. Ezen létszám a tanév folyamán a 10 hónapos tanfolyamon a fiuknál 326-ra, leányoknál 127-re, az 5 hónapos féli tanfolyamon 55-re, összesen 508-ra emelkedett, azaz a mult tanévi létszámhoz képest ismét 46 tanonccal kevesebb iratkozott be, dacára, hogy a helybeli 41 éven át mindig hivatása magaslatán állott önálló kereskedőtanonciskolának a tanulók létszámában beállott nagymérvű apadásából kifolyólag 1931. nov. 30-án az iskolafenntartó hatósága által történt megszüntetése miatt a volt 21 kereskedőtanoncnak is az iparostanonciskolába kellett beiratkoznia, ami természetesen maga után vonta tanonciskolánk további 2 közismereti és a faipari szakrajzosztályának leépítését.
Az osztályok száma. A 10 hónapos tanfolyamba beirt 326 fiu tanonc a közismeretekből: egy Elők., két I., két II., két III. és egy IV. osztályban; rajzból; két I., egy II., négy szakrajzi és egy rajzpótló osztályban; leányoknál beirt 127 tanonc közismeretből egy I., egy II., egy III. és egy III—IV. osztályban; rajzból: egy I. és három szakrajzi osztályban; az 5 hónapos téli tanfolyamra beirt 55 tanonc közismeretből : egy I—II. és egy III—IV. összevont osztályban; rajzból: egy összevont I—II. ált. r. és egy szakrajzosztályban részesültek oktatásban.
A rendes tanítás, miután szept. 8-án testületileg vettünk részt a Veni Sancten, a 10 hónapos tanfolyamokon szept. 9-én vette kezdetét és tartott junius 15-ig, az 5 hónapos téli tanfolyamban pedig nov. 2-án kezdődött és az idén kivételesen korán bekövetkezett húsvéti szünetre való tekintettel, március 19-én végződött a tanítás.
Tanoncok iskolalátogatása, tanulmányi eredmény. Tanoncaink iskolalátogatása az elmúlt évben általában kielégítőnek mond-
— 7 —
ható, amennyiben a tanév végén maradt 382 tanoncból 59, egyáltalán nem mulasztott 5. Igazolva mulasztott 231 tanonc 6349 órát, igazolatlanul pedig 92 tanonc 1419 órát, melyből 155 misemulasztás lévén, a tulajdonképeni igazolatlan iskolai mulasztás csak 1264 óra volt. Igazolatlan mulasztás miatt 78 esetben voltunk kénytelenek a tanév folyamán a mesterek, illetve szülők ellen feljelentéssel élni és pedig 40 esetben egyszer, 19 esetben kétszer, 10 esetben háromszor, 4 esetben hatszor, 5 esetben egyszer, 6 esetben egyszer és 7 esetben egyszer, kik ellen az iparkihágási eljárás megindittatván, a városi rendőri büntetőbíróság eddig 60 esetben, összesen 180 P pénzbirságban marasztalta el az igazolatlanul mulasztott tanoncok mestereit, illetve szülőit. Tizennyolc esetben még nem lett meghozva az Ítélet.
A tanoncok rendesebb iskolalátogatása és jó magaviselete folytán természetesen a tanulmányi eredmény is jobb volt.
Tantestület és értekezletei. Tanonciskolánknál a most lezárt tanévben az igazgatón kivül 12 közismereti, 1 rajz és közismereti és 8 rajzos, összesen 22 tanerő és 4 hitoktató, azaz a mult tanévi létszámhoz képest 2 tanerővel kevesebb működött. A beírások megtörténte után ugyanis megállapittatván ugy a közismereti, mint a rajzosztályok létszáma, kitűnt, hogy a B) IV. fiúosztályba csak 20, a téli I. osztályba 16, a téli II.-be 14, a faipari szakrajzosztályba pedig csak 13 tanuló iratkozott be. Mivel pedig a még mindig tartó nagy iparpangás miatt ezen osztályok létszámának emelkedése a tanév folyamán egyáltalán nem remélhető, az iskolafenntartó hatóság a takarékossági rendelet alapján a két IV. és téli I—II. osztályok összevonását, a faipari szakrajzosztálynak pedig a megszüntetését határozta el. Ezen határozat alapján Horváth József a téli 1—II., Cseh Joákim a rajzpótló, Pollák István az összevont IV. osztályhoz osztatott be, Németh Mihálynak pedig, ki osztály nélkül maradt, a felügyelő-bizottság a tanonciskola szolgálatában" eltöltött 31 évi odaadó működéseért elismerő köszönetét nyilvánította.
Cseh Joákim, a rajzpótló-osztály vezetője, dec. 31-én az igazgatóhoz intézett levelében minden indokolás nélkül lemondván, a felügyelőbizottság a tanoncoktatás szolgálatában eltöltött 12 évi eredményes tanításáért köszönetet mondott neki. Ugyancsak változás történt a római katholikus hitoktató személyében is, amennyiben a Rendfőnök P. Horváth Adorjánt Nagykanizsáról Székesfehérvárra, helyére pedig Székesfehérvárról P. Törzs Ignácot helyezte át Nagykanizsára ipariskolai hitoktatónak, aki hasonló minőségben már 1918-tól 1922-ig is működött tanonciskolánknál.
A tanítótestület a tanév folyamán összesen hat ülést tartott. A beírások megtörténte után szept. 9-én tartott alakuló ülésen jegyzővé ismét Grastyán István, a fizikai, vegytani és technológiai szertár őrévé : Béres János, az énekkar fölszerelésének és az ifjúság által is használható könyvtár őrévé Németh Jenő, az énekkar vezetője választatott meg. Az üléseken a tananyag módszeres feldolgozásával, a tanoncok iskolalátogatásával, előmenetelével s egyéb, a tanoncoktatás minél sikeresebbé tételére irányuló kérdésekkel és a felettes hatóságoktól érkezett le- és átiratokkal foglalkozott.
— 8 —
Valláserkölcsi nevelés. Áthatva a valláserkölcsi nevelésnek a tanoncok lelkére gyakorló jótékony hatásától, a városi tanács, mint iskolafenntartó hatóság, megértő hozzájárulásával már 1900. szept. 1-én, azaz 24 évvel előbb bevezettük tanonciskolánkba az osztályonkinti heti 1—1 órai rendszeres hitoktatást, mint az az 1922. évi XII. t.-cikknek 1924. szept. 1-én történt életbeléptetése alapján törvényileg elrendelve lett. A hitoktatók és tanítótestület tagjai ma is egyik legfontosabb feladatuknak tekintik a tanoncok valláserkölcsi nevelését, aminek eredményét mindazok, akik figyelemmel kisérik tanoncaink utcai és iskolai magatartását, a legnagyobb készséggel el is ismerik. Római katholikus tanoncaink minden vasár- és ünnepnapon kiséretünk mellett testületileg vettek részt a 9 órakor tartandó szentmisén, mely alatt a tanonciskolái vegyeskar szép egyházi énekekkel járult hozzá a vallásos áhitat emeléséhez. Más vallású tanoncok, tekintettel csekély számukra, magányosan vettek részt istentiszteletükön. Ezen kivül róm. kath. vallású tanoncaink kivétel nélkül elvégezték a karácsonyi és húsvéti szentgyónást és áldozást, az ág. ev. és református vallásúak pedig a konfirmálást.
Hazafias nevelés és ünnepélyek. Tanoncaink hazafias érzéseinek ápolása és emelése érdekében nem mulasztottunk el egyetlen alkalmat sem, hogy fogékony lelkükbe ne csepegtettük volna a hazaszeretet magasztos érzelmeit. Erre különösen alkalmat szolgáltattak a történelmi előadások, események és a Szervezetben előirt hazafias ünnepélyek tartásai. Sajnos, hogy tanonciskolánk 46 évi fennállása dacára még mindig más tanintézet helyiségeiben és késő esti órákban kénytelen előadásait megtartani, jólehet az önálló tanonciskolái épület bebutoro-rozásához szükséges felszerelés már rendelkezésre áll. Ezen sajnálatos körülmény miatt természetesen csak azon ünnepélyeket tarthattuk meg a nagy nyilvánosság előtt, melyek a melegebb tavaszi időben voltak megtartandók, a többieket minden osztályban külön-külön az osztályfőnökök méltatták, a tanoncok pedig alkalmi költeményeket szavaltak.
Nagyobb és nyilvános ünnepély keretében „Március 15-ét" és a hősök emlékünnepét ültük meg, melyen Hoffmann Henrik, felügyelőbizottsági elnök és Samu Lajos, ipartestületi elnök vezetése mellett a felügyelőbizottsági és ipartestületi előljárósági tagok majdnem teljes számban és sok szülő volt jelen. Az ünnepély a következő műsorból állott: 1. Hiszekegy, énekelte az ipariskolai énekkar. 2. Úgy várom a tavaszt. Kovács F.-től. Szavalta: Bárány József B) III. o. t. 3. Ünnepi beszéd. Tartotta: Unger Ferenc B) III. o. t. 4. Uj talpra magyar 1 Téréi S.-től. Szavalta : Feiler Katus III. 1. o. t. 5. Nemzeti dal. Énekelte az ipariskolai énekkar. 6. Lesz egy ország. Gyökösi Endrétől. Szavalta: Flumbort Lajos. 7. Szegény székely nép. Énekelte az ipariskolai énekkar. 8. Uj márciust várunk. Móra Lászlótól. Szavalta: Székely Erzsébet. Hymnusz. Énekelte az ipariskolai énekkar.
A mindvégig szépen sikerült és nagy tetszéssel fogadott ünnepélyt az igazgató fejezte be, ama óhajának adva kifejezést, hogy ne csak szóval, hanem ha kell, tettekkel is adjanak kifejezést hazaszeretetüknek.
— 9 —
Fegyelem. A tanulókkal szemben tanúsított szeretetteljes bánásmódunk és állandó nevelésünk mellett a tanoncok panaszra egyáltalán nem szolgáltattak okot.
Felügyelőbizottság. A felügyelőbizottság a tanév folyamán ösz-szesen hét ülést tartott, melyeken a tanítótestület jegyzőkönyveivel, a felettes hatóságoktól érkezett leiratokkal és a tanév közben kért tanszerdijak elengedése iránti kérvényekkel foglalkozott.
Szakfelügyelői látogatás. Littván Sándor, iparoktatási h. főigazgató, szakfelügyelő, f. évi február hó 16—17-én szerencséltette iskolánkat látogatásával. Tanonciskolánk a II. körzeti állami elemi iskola helyiségeiben lévén elhelyezve, melyek csak délután 4 órától fogva állanak a tanoncoktatás rendelkezésére, Szakfelügyelő Úr, reggeltől délután 4 óráig az összes tanulók rajz- és írásbeli munkálatait nézte át, majd az előadások megkezdésével az aznap jelen volt osztályokat látogatta meg. Tapasztalatai alapján megállapította, hogy az iskolai rendtartás kifogástalan, a tanulók iskolábajárása elég rendes, a tanulókkal való bánásmód jó nevelőkre vall, a fegyelem kifogástalan. Az iskolában folyó tanulmányi munka felett pedig teljes elismerését nyilvánította.
Iskolalátogatás. A felügyelőbizottság tagjai, 1—2 tag kivételével, a tanév folyamán többször is meglátogatták az osztályokat, de különösen kivált e tekintetben Hoffmann Henrik elnök ur, aki havonkint szokta látogatásait megtenni az osztályokban.
Adományok. Rajki István ur még a mult tanévben szives volt 12 üveg különböző gépolajmintát adni tanonciskolánknak szemléltetés céljaira, Nováczky Lajos, helybeli csizmadiamester ur pedig egy pár cipőt Hockmann János, hadiárva asztalostanoncnak. Fogadják a szives adományozók ezúton is leghálásabb köszönetünket.
Beszerzések. Dancsházy—Bankó: Kémia és áruismeret, kémiai alapon, fűzve 7.35 P; dr. Szathmáry László; Kémia és áruismeret, technológiai alapon, I—III. kötet, fűzve 18.61 P.
Iparostanonciskolai cserkészcsapat. 77. Szent László cserkészcsapatunk dr. Dómján Gyula ügyvéd cserkészparancsnok kiváló vezetése mellett, élénk tevékenységet fejt ki. A tanév befejezése után, jul. 5-én az iskola udvarán táborozási alap javára, jól sikerült műsoros ünnepélyt rendezett. A nagytábor Balatonberény határában jul. 18-tól 27-ig tartott, hol csapatunknak 29, a 75. Árpád csapatnak pedig 12 cserkésze élvezte a táborozás és balatoni fürdőzés örömeit. A munkát szeptemberben kezdte meg. Gyakorolt a megyei levente céllövő versenyre, melyen 2 cserkészünk indult és a kegyeleti stafétára, melyen stafétai csoportjukban a II. helyre kerültek. Október 18-án vetített képekben mutatta be az idei és tavalyi táborozását, a III. cserkészkerület 1930. évi jubiláris ünnepségét és a táborban nagy sikert elért tábortűzi számait. Október hóban csapatunk vezetősége is örvendetesen meg-

— 10 —
szaporodott, amennyiben a Cserkésszövetség csapatunkhoz próbaidős tisztekként leigazolta dr. Dómján István ügyvédjelölt, Merkly Belus Lajos gyógyszerész és Vecsera Antal tüzoltótiszt urakat. Az uj év tanulással, belső munkával és az újoncok előkészítésével kezdődött. Húsvét másnapján szép ünnepség keretében lett felavatva 10 újonc, kikkel csapatunk száma 55-re emelkedett. Mint mindig, csapatunk az idén is részt vett minden körmeneten és a Hősök emlékünnepén is.
Ipariamolai énekkar. Az énekkar Németh Jenő kartársunk vezetése mellett az elmúlt tanévben is heti négy órában tartotta összejöveteleit, hol egyházi, hazafias és világi énekeket tanultak be négyszólamra. Az iskolában rendezett hazafias ünnepélyeinken szépen betanult énekszámaikkal nagyban emelték az ünnepély fényét, vasár-és ünnepnapokon tarttatni szokott rendes miséken pedig a vallásos áhítatot. Kár, hogy a mesterek nagyon sokszor visszatartják tanon-'' caikat az énekóráktól, s e miatt az énekkar nem tud nagyobb eredményt felmutatni.
Évzáró vizsgák. A téli tanfolyamban az évzáró vizsgák március 18—19-én, az egész évi tanfolyamban pedig Vkm. Úr 29.146—1932. sz. rendelete alapján június 11—15-ig voltak megtartva, melyeken Hoffmann Henrik felügyelőbizottsági és Samu Lajos ipartestületi elnökökkel az élükön, az Ipartestület elöljáróságának és a Kereskedők Egyesületének tagjai eddig soha nem látott számban voltak jelen, kik a tapasztalt szép eredmény felett teljes elismerésüknek adtak kifejezést.
Rajz- és munkakiállitás. A tanoncok ezévi rajz- és munkakiál-litása a Rozgonyi-uccai áll. elemi iskolához tartozó régi gimnáziumi épület helyiségeiben volt megtartva. A rajzkiállitáson az összes általános és szakrajzosztályok a tanév folyamán készült egy-egy tanmenetsorozattal ; a munkakiállitáson pedig, mivel a kiállítandó munkát vagy az iskolában, vagy egy másik műhelyben ellenőrzés mellett kellett elkészíteni, a jelentkezett 148 tanonc közül csak 82 tanonc 142 darab munkával vett részt.
A kiállított munkák Papp Oszkár, ipartestületi alelnök által ösz-szeállitott bírálóbizottságokkal megbiráltatván, a kiállító 82 tanonc közül 46 munkája kitűnőnek, 18 jelesnek és 18 jónak találtatott.
Mennyiségileg az idei munkakiállitás mögötte maradt az előző évek kiállításainak, de ha azt tudjuk, hogy a most kiállított munkák 5—6 kivételével, mind vagy az iskolában, vagy egy másik mester műhelyében ellenőrzés mellett készültek, akkor az ezévi eredmény értékben messze fölötte ál amazoknak.
A kiállítást május 26-án délelőtt 10 órakor Samu Lajos, ipartestületi elnök képviseletében Papp Oszkár ipartestületi alelnök, Hoffmann Henrik felügyelőbizottsági elnök, több bizottsági és előljárósági tag, valamint a tanítótestület és nagyszámú érdeklődő közönség jelen-
— li-
léiében fejtegetve a munkakiállitásoknak a tanoncok egész jövőjére kiható nagyfontosságára, egy tartalmas szép beszéddel nyitotta meg. A kiállítás junius 3-ig volt nyitva, melyet naponkint sok mester, szülő és a tanoncoktatás iránt érdeklődők látogattak meg.
Jutalmazás. A példás magaviseletű és ugy a tanulásban, mint az iparban legkiválóbb előmenetelt tanúsított tanulók a kitüntető oklevélen kivül, tekintettel a mai nehéz gazdasági viszonyokra, a rendelkezésünkre álló összeghez képest még némi pénzbeli jutalomban is részesültek, mit a tanonciskolánk iránt melegen érző következő jótevőink tették lehetővé nekünk e célra juttatott adományaikkal:
Ipartestület elöljárósága 160.— pengő, Nagykanizsai Bankegyesület és Délzalai Takarékpénztár 50 P, Soproni Kereskedelmi és Iparkamara 40 P, Néptakarékpénztár 20 P, Országos Magyar Keresk. Egyesülés nagykanizsai kerülete 20 P, Nőiszabók szakosztálya 10 P és Bőripari szakosztály 10 P, összesen 325 P, azaz Háromszázhuszonöt pengő.
Megjutalmaztattak: 10—10 pengővel a következők, kik a közismeretből, rajzból és munkából tiszta egyes tanulók voltak: Károsi Ilona és Szerecz Júlia II. 1. o. t., Csarankó Etel, Druzsin Izabella, Mayer Ilona és Székely Erzsébet V) III. í. o. t., Balázs Aranka, Hoff-mann Edith és Leidl Gizella IV. 1. o. t., Kancsal József A) I. o. t., Varasdi Ferenc A) II. o. t., Leiner Nándor A) III. o. t., Gazdag Zsigmond, Gaál Imre, Jelenek Sándor és Péter Gyula IV. o. t., összesen 150.— pengő, azaz Egyszázötven pengővel.
5—5 pengővel, akiknek a munkája legkiválóbb volt, de a közismeretből vagy rajzból nem voltak olyan jók: Kálovics Erzsébet és Szabó Sári II. 1. o. t., Frk Mária, Horváth Katalin és Vadász Eleonora III. 1. o. t., Wolf Ferenc Elők. o. t., Erményi István A) III. o. t., Kovács Géza A) III. o. t., összesen 40.— pengő, azaz Negyven pengő.
5—5 pengővel Farkas Anna és Király Mária I. 1. o. t., Narday Irén II. 1. ö. t., Feiler Katalin és Magasházi Júlia III. o. t., Molnár János Elők. o. t., Czinki István A) I. o. t., Molnár Ferenc B) II. o. t., Gruttó János és Szalay János A) III. o. t., Bereczk Lajos Gáspár Károly és Nadray László B) III. o. t., Balogh György és Gregorán István T. II. o. t., Gerócs György és Ködbaum József T. III. o. t., Nóvák Ignác T. IV. o. iparostanoncok. Fischl János, Popovics József és Szabó Imre A) III. o. k. t., Fischer Erik, Kaufer Imre, Szántó Sándor és Virág József A) III. o. k. t., összesen 90.— P, azaz Kilencven pengő.
Azaz ki lett osztva 16 drb. tizpengős jutalom ...... 160.— P
33 „ ötpengős „ ...... 165.— P
azaz összesen 325.— P
— 12 —
A kitűnőnek minősített munkák kiállítói kivétel nélkül diszes kitüntető oklevelet, a jelesnek minősített munkák tulajdonosai pedig dicsérő oklevelet kaptak.
Fogadják a mélyen tisztelt adományozók szives támogatásukért, mellyel lehetővé tették nekem és a tanítótestületnek, hogy tanoncainkat ilymódon is serkenthetjük a jó magaviseletre és szorgalomra, ugy a magam, valamint a tanítótestület nevében mélyen érzett hálás köszönetünket, ama kérelmem kapcsán, hogy ezen jóakaratú támogatásukat a jövőben se vonják meg a tanonciskolától.
A jutalmak, kitüntető- és dicsérő oklevelek az évzáró ünnepély keretében junius 19-én délután 3 órakor a felügyelőbizottság és ipartestületi elöljáróság jelenlétében voltak kiosztva, mely alkalommal igazgató üdvözölve őket, hálás köszönetét fejezte ki azért a jóleső szives támogatásért, melyben őt és tanítótestületét mindig részesíteni szívesek voltak s ezáltal lehetővé tették neki, hogy a tanoncoktatásra vonatkozólag maga elé tűzött terveknek legalább egy kis töredékét sikerült megvalósítani.
Isten áldja a tisztes ipart!
Nagykanizsa, 1932. junius 18.
Poredus Antal
igazgató
III. Felügyelet.
A felügyeletet a vallás- és közoktatásügyi miniszter egy kir. országos főigazgató által gyakorolja.
A kir. tanfelügyelő felügyeleti joga továbbra is érvényben van.
A helyi felügyeletet az elsőfokú iparhatóság, az ipariskolai felügyelő-bizottság és az ipartestület elöljárósága gyakorolja.
Iparoktatási kir. főigazgató:
A vallás- és közokt. minisztérium részéről: Förstner Tivadar.
Kir. Tanfelügyelőség:
Vezető kir. tanfelügyelő: Vitéz dr. Barnabás István.
Segédtanfelügyelők: Paizs György, dr Medve István és dr. Békefi József.
Szakfelügyelő:
Littván Sándor, Iparoktatási igazgató.
Iparhatóság:
Polgármester: Dr. Krátky István.
Főjegyző: Dr. Hegyi Lajos.
Tanácsosok; Dr. Novai Imre, Dr. Prack István, Szőnyi Sándor.
Jegyző: Dr. Pottyondy József.
Felügyelő bizottság:
Elnök: Hoffmann Henrik. Alelnök; Kiss Ernő. Jegyző: Brauner Lajos. Bizottsági tagok: Berény Árpád, Bojtor József, dr. Hegyi Lajos, Kertész Béla, Kovács Ferenc, Papp Oszkár, Samu Lajos, Székely Lajos és Poredus Antal ipariskolai igazgató.
Ipartestületi elöljáróság:
Samu Lajos elnök, Bazsó József jegyző, Dr. Hegyi Lajos iparbiztos, Dr. Hajfiu Gyula ipt. ügyész, alelnökök: Kertész Béla és Papp Oszkár, pénztárnok: Pilczer Albert, előljárósági rendes tagok: Adler Miksa, Babits Imre, Bagladi Béla, Balogh Boldizsár, Báron Ferenc, Baticza József, Bazsó József, Budai János, Belső János, Bród Ignác, Bojtor József, Balogh Jenő, Dukász Ferenc, Gyarmati György, Qozdán József, Gerócs György, Gerő Soma, Hajas József, Halász, Imre FÍoffmann Henrik, Hahn Károly, Iványi József, Kovács Ferenc, Kalmár Zoltán, Kollarits Géza, Mágics János, Megyimorecz Tamás, Molnár Gyula, Metz János, Muzikár Vince, Péczeli József, Pilczer Albert, Városi Sándor, Quittner Arthur, Rátkai László, dr. Schichtanz István, dr. Karcagné Szabados Rózsi, Simonkovics Bálint, Szabó István, Schnitzer Géza, Szepesi Imre, Tibolt Lajos, Varga Lajos, Wollák Jenő, Varga Nándor, Zollner János. Póttagok: Zweig Imre, Papp István, Bedenek József, Pásztor Zsigmond, Pichler József. Számvizsgáló bizottsági rendes tagok: Frank Jenő, Szálinger József, Perényi Andor. Póttag: Fiala Antal.
IV. Tanitétestület.
1. Igazgató: Pöredus Antal, ny. áll. el. isk. igazgató, az „Iparos-tanonciskolai Tanítók és Tanárok Országos Egyesülete" elnöki tanácsának tagja, az intézetnél működik 37 éve, 33 év óta mint igazgató.
2. Ács József, áll. el. isk. tanitó, tanította a B) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 24.
3. Béres János, áll. el. isk. tanitó, a fizikai, vegytani és technológiai szertár őre, tanította a B) III. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 12.
4. Brauner Lajos, ny. áll. el. isk. igazgató, helyettes igazgató, a tanítótestület képviselője a felügyelőbizottságban, felügyelőbizottsági jegyző, tanította az A) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 12.
5. Cseh Joákim, áll. el. isk. tanitó, tanította a rajzpótló osztályban a közismereti tárgyakat heti 3 órában 1931. december 31-ig. Működési éveinek száma 13.
6. Cseténé Miiller Erzsébet, oki. tanítónő, tanította az I. leányosztályban az ált. rajzot heti 3, a II. és III. osztályokban a szakrajzot heti 3—3 és az összevont III—IV. leányosztályban szakrajzot heti 4 és közismeretet heti 5, összesen 18 órában. Működési éveinek száma 9.
7. özv. Dreven Lajosné, oki. tanítónő, tanította az I. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 13 és fél.
8. Filó Ferenc, II. körzeti áll. el. isk. igazgatója, tanította a B) II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 2 és fél.
9. Grastyán István, áll. el. isk. tanitó, tantestületi jegyző, tanította a B) I. osztályban az ált. rajzot heti 3 órában. Működési éveinek száma 2.
10. Horváth József, áll. el. isk. tanitó, tanította a téli I—II. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5, illetve 10 órában. Működési éveinek száma 12.
11. Ketting Ferenc, áll. polgári isk. rajztanár, tanította a fém-és vegyesipari szakrajzot és technológiát heti 4—4, összesen 8 órában. Működési éveinek száma 14.
12. Litvay Endre, áll. el. isk. tanitó, tanította az Előkészítő osztályban a közismereti tárgyakat heti 8 órában. Működési éveinek száma 23 és fél.
13. Németh Jenő, áll. el. isk. tanitó, az énekkar felszerelésének őre, tanította a téli III—IV. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5, illetve 10 és az éneket heti 4, összesen 9, illetve 14 órában. Működési éveinek száma a közismeretnél 6, az énekkar vezetésénél 2.
— 15 —
14. Nováczky Gizella, oki. tanítónő, tanította a II. és III. leányosztályban a közismereti tárgyakat heti 5—5, összesen 10j"órában. Működési éveinek száma 6 és fél.
15. Ortutay Gyula, áll. el. isk. tanító, tanította az A) I. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 órában. Működési éveinek száma 11 és fél.
16. Óváry József, áll. el. isk. tanitó, tanította az A) I. osztályban az általános rajzot heti 3 órában. Működési éveinek száma 6.
17. Plander Boldizsár, áll. el. isk. tanitó, tanította az A) III. osztályban a közismereti tárgyakat heti 5 és a rajzpótló osztályban 1932. január 1-től a közismereti tárgyakat heti 3, összesen 8 órában. Működési éveinek száma 10.
18. Pollák István, áll. el. isk. tanitó, tanította a IV. osztályban a közismereti tárgyakat heti 4 órában. Működési éveinek száma 8.
19. Sörley Jenő, szabóipari továbbképző tanfolyamot végzett szabó, mester, tanította a szabóipari szakrajzot és technológiát heti 3 órában. Működési éveinek száma 8.
20. Székely Nándor, ny. városi főmérnök, tanította az építőipari szakrajzot és technológiát heti 4, illetve 8 órában. Működési éveinek száma 4.
21. Tibolt Boldizsár, ny. áll. el. isk. tanitó, tanította az egész évi II. és a téli I—II. osztályban az általános rajzot heti 3—3, illetve 9 órában. Működési éveinek száma 31.
22. Városy Sándor, bőripari továbbképző tanfolyamot végzett cipészmester, tanította a bőripari szakrajzot és technológiát heti 3 órában. Működési éveinek száma 1 és fél.
Hitoktatók.
1. Ardai Simon, ny. izr. tanitó, tanította az izraelita vallású fiu-és leánytanoncokat nemenkint külön-külön összevonva heti 1—1, ösz-szesen 2 órában az izr. hittanra. Működési éveinek száma 12.
2. Horváth Olivér, ág. ev. lelkész, tanította az ág. ev. vallású fiu- és leánytanoncokat összevonva hittanra heti 1 órában. Mőködési éveinek száma ezen iskolánál 11.
3. Kádár Lajos, református lelkész, tanította a református fiu- és leánytanoncokat összevonva heti 1 órában hit- és erkölcstanra. Működési éveinek száma 29.
4. P. Horváth Adorján, szentferencrendi áldozár, tanította az összes osztályokban a róm. kat. hit- és erkölcstant 1932. február 14-ig heti 1—1, összesen 14, illetve 16 órában. Működési évének száma fél év.
5. P. Törzsök Ignác, szentferencrendi áldozár 1932. február 15-től tanította az összes osztályokban a róm. kat. hit- és erkölcstant heti 1—1, összesen 14, illetve 16 órában. Működési éveinek száma fél év.
V.
Minősítési osztályzat.
Magaviseletből: Előmenetelből:
1 = példás jeles
2 = jó jó
3 = megfelelő elégséges
4 == kevésbé megfel. elégtelen
Írás és rajzm. külalakja. szép rendes tűrhető rendetlen
Rövidítések jelentése:
bt. = beteg kit. = kitűnő
mh. = meghalt jel. = jeles
fsz. — felszabadult szkr. = szakrajz
fm. = felmentve l.o.r. = I. osztályú rajz
km. = kimaradt Il.o.r. = II.
elk. = elköltözőit r. p. = rajzpótlós
*-gal jelöltek késői beiratkozás miatt, a **-gal jelöltek pedig sok mulasztás miatt osztályozhatók nem voltak.
— 17 —
Egész évi tanfolyam.
I. leányosztály.
Osztályfőnök: özv. Dreven Lajosné
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. i. 0. rajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Csöndör Mária hölgyfodrász Deutsch Erzsébet 1 2 2 15
Dobos Margit női szabó Rátz Mariska 1 3 2 66 — —
*Entz Júlia Fekete Margit
» *
Farkas Anna » Ritter Magda 1 1 1 18 — —
5 Fekete Mária » Pollák Irén km
Frühwirt Irma kalapkészitő Hoffmann Anny 1 2 1 21 — —
Gáspár Mária női szabó Németh Jolán 2 3 3 18 —0 —
Gyergyák Ilona » Schultz Mihályné 1 1 3 24 — —
Haász Emma tüzőnő Stern és Pintarics 1 2 2 27 — —
10 Horváth Anna ll.o.r. női szabó Varga-Rotter 1 3 3 54 — —
"Horváth Erzsébet n Gaálné Czof ár Mária — — — 6 — —
Horváth Ilona Tita Anna 1 2 2 — - —
Kárlovits Mária hentes-mész. Kárlovits György 1 2 1 15 — —
Kertész Erzsébet női szabó Vassné Drimók Irma km
15 Király Mária » Fekete Margit 1 1 1 3 — —
Kisgergely Emma » Fiala Antal 1 3 3 6 —- —
Kovács Anna hölgyfodrász Molnár Jánosné 1 2 1 51 — —
"Leiner Mária női szabó H. Kaufer Böske — — — — — —
Májer Mária kalapkészitő Róth Laura 1 3 3 30 3 —
20 Németh Anna női szabó Pollák Irén — — — — — km
Németh Katalin tj Fiala Antal 1 2 2 24 — 4
"Németh Magd. » Nincs helyben
Riebner Regina » Róth Szidónia 1 3 3 45 — —
Sárecz Magdolna » Hitter üyörgyné 1 2 3 27 — —
25Toczky Karolin n . Varga-Rotter 2 3 3 9 — —
Tófej Rozália » Szőllőssy Ilona 1 3 4 36 — —
Tófej Teréz » Szőllőssy Ilona 2 3 3 — — —
Vajda Ilona hölgyfodrász Molnár Jánosné 1 2 3 33 — —
Varga Ilona női szabó Fekete Margit km
30 *Varga Katalin n Vassné Drimók Irma
Varga Mária n Varga-Rotter km
Vaska Mária n Vassné Drimók Irma 1 1 2 33 — —
Viola Anna n Kovács Antal fsz
Weisz Róza fehérvarrónő H. Bader Rózsi 1 3 2 27 — —
35Zsebők Erzsébet női szabó Kuttner Olga 2 3 3 15 — —
— is-
ii. leányosztály.
Osztályfőnök: Nováczky Gizella
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz közism. 1 összesen 1 igazolatlan
közis. istent.
Balogh Margit hölgyfodrász Folkmeyer Antal 1 3 3 103 28
Bedekovics Anna női szabó Drimók Irma 2 3 3 91 32 3
•■''Borbély Anna » Sió Mária — — — — — —
Faics Margit fehérvarrónő H. Bader Rózsi 1 3 3 63 — —
5 Farkas Mária női szabó Nincs helyben 1 4 3 42 15 3
Fitzkó Elvira n Hitter Györgyné 1 3 2 9 — —
Frühvirth Ilona n Polgár Ilona 1 3 1 12 — —
Garzol Katalin hölgyfodrász Szabó István 1 1 2 33 — —
Gyergyák Jolán fehérvarrónő H. Bader Rózsi 1 1 2 6 — —
10 Hardy Edith » özv. Krausz Józsefné 1 3 3 3 — —
Herboly Mária női szabó Sió Mária 1 3 3 — — —
Horváth Erzsébet Bukszné Pollák Irén 1 2 2 21 — —
Horváth Mária Bukszné Pollák Irén — — — — — fsz
Jerzsa Mária házileány Fekete Margit km
15 Kálovics Erzsébet tüzőnő Csákányi Károly 1 2 1 11 — 2
Károsi Ilona női szabó Polgár Ilona 1 1 1 9 — —
Kerka Rozália H. Kaufer Erzsébet 1 2 2 12 — —
Klausz Erzsébet fehérvarrónő Török Mária 1 1 2 12 — —
Kovács Anna kalapk.-nö Kuttner Irén 1 3 3 39 — —
20Krállics Anna fényképész Halász Sándor 1 2 2 33 — —
Mejer Sarolta női szabó Pallós Nővérek 1 3 3 18 — —
Morgenstern A. n Varga-Rotter km
Narday Irén fehérvarrónő Török Mária 1 1 1 18 — —
id. Németh Mária női szabó Róth Szidónia — — — — — fsz
25 ifj. Németh Mária hölgyfodrász özv. Hahn Baniáné 1 3 3 81 21 —
Plánder Teréz női szabó K. Schlesinger Olga 1 4 3 76 11 2
Poszák Karolin Vágner Ferencné 1 2 2 24 — —
Pratscher Margit » Fekete Margit 1 1 2 6 — —
Rotschild Piroska Wortmann Juliska 1 3 3 57 18 —
30 Szabó Sára Kisfaludi Aladárné 1 1 2 15 — —
Szerecz Júlia n Sió Mária 1 1 1 30 — —
Tóth Mária n Nincs helyben 1 1 2 18 — —
Varga Júlia Klapper Karolin 1 2 2 33 — —
Weilerné R. Ilona » Schultz Mihályné 1 2 2 6 — —
35Wortmann Edith rt Wortmann Juliska 1 2 2 69 12 —
— 19 —
III. leányosztály.
Osztályfőnök: Nováczky Gizella
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz | 1 ______[. '' i közism. Összesen igazolatlan
közis. istent.
Baranyai Mária női szabó Pallos Nővérek fsz
Blumenschein M. Pallos Nővérek fm
Boda Ilona Holczheim Károlyné 1 2 2 21 — —
Dull Izabella n Ritter Magda 1 2 2 30 — —
5 Farantai Rozália hölgyfodrász özv. Hahn Barnáné 1 2 1 33 — —
Feiler Katalin kalapk.-nő Róth Laura 1 1 1 90 — —
Frk Mária női szabó Sió Mária 1 1 2 75 — —
Gerócs Margit Marvalics Riza 1 1 2 6 — —
Hitter Mária Hitter György né fsz
10 Horváth Katalin Polgár Ilona 1 1 2 39 — —
Jakab Mária Pallos Nővérek 1 2 2 51 — —
Kiss Mária Sió Mária — — — — — fsz
Magasházi Júlia kalapk.-nő Hoffmann Anny 1 1 1 51 — —
Magyar Etel női szabó Weisz Margit 1 2 3 33 — —
15 Mátyás Mária n Bukszné Pollák Irén fsz
Nagy Erzsébet fényképész Fitos Gyula km
Pallos Ilona nöi szabó Pallos Nővérek fm
Punger Anna » Csitke István fsz
Rózsás Rózsa hölgyfodrász Deutsch Nővérek fsz
20 Szakonyi Gizella fehérvarrónő H. Bader Rózsi fsz
Szélig Júlia női sz;abó Fekete Margit — — — — — fsz
Tóth Margit n Klapper Karolin 1 2 2 44 — —
Vadász Eleonóra fehérvarrónö H. Bader Rózsi 1 3 1 21 — —
Vajda Magda női szabó Wortmann Juliska — .— — — — fsz
25Vukics Erzsébet „ Ritter Magda 1 3 3 43 — —
— 20 —
Vegyes III—IV. leány osztály.
Osztályfőnök: Cseténé Miiller Erzsébet
III. leányosztály.
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. ! szakrajz közism. ! összesen igazolatlan
: kÖZÍS. : istent.
András Anna női szabó Klapper Karolin _ _ _ _ _ fsz
Baján Rozália n Pallos Nővérek 1 3 2 52 6 —
Brónyai Teréz kalapk.-nő Brónyai Lajosné fsz
Bődör Anna női szabó Klapper Karolin — — — — — fsz
5 Csapó Erzsébet hölgyfodrász Szabó István 1 2 3 30 — —
Csarankó Etel női szabó Schultz Mihályné 1 1 1 21 — —
Döme Ilona Sió Mária 1 2 3 6 — —
Druzsin Izabella Frankné Weisz Nőv. 1 1 1 36 — —
-Hirsch Magdolna Pallos Nővérek — — — 42 31 —
10 Kovács Anna Wortmann Juliska 1 2 3 66 12 —
Mayer Ilona Ritter Magda 1 1 1 17 — —
Sabján Ilona H. Kaufer Erzsébet 1 2 2 6 — —
Steiner Zsuzsánna Wortmann Juliska 1 3 3 42 15 —
Székely Erzsi kalapk.-nö Hoffmann Anny 1 1 1 23 — —
15Tóber Margit női szabó Csitke István 1 2 2 39 6 —
IV. leányosztály.
Balázs Aranka női szabó Dr. K. Szabados R. 1 1 fm 20
Balázs Teréz tt Sió Mária fsz
Barta Károlyné » Dr. K. Szabados R. fm
**Beck Erzsébet » Holtzer Lászlóné — — — 23! — —
5 Berger Irén » Szabados Rózsi fsz
Borza Anna a Pallos Nővérek fsz
Bozsinovics Ilona n Csitke István fsz
Farkas Katalin hölgyfodrász özv. Hahn Barnáné fsz
Gutmann Margit fehérvarrónő Török Mária fsz
10 Heffer Erzsébet nőiszabó Heffer Karolin — — — — — fsz
Hoffmann Edith kalapk.-nő Hoffmann Anny 1 1 fm 32 — —
LendI Gizella női szabó Pallos Nővérek 1 1 1 13 — —
Ligeti Erzsébet kalapk.-nő Brónyai Lajosné 1 2 fm 44 — —
Plander Teréz droguista Teutsch Gusztáv — — —'' — — fm
15 Schiller Katalin női szabó Vass Anna fsz
Schlögl Erzsébet droguista Teutsch Gusztáv fm
Vaska Anna hölgyfodrász Deutsch Nővérek fsz
Fiúosztályok.
Előkészítő osztály.
Osztályfőnök: Litvay Endre
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve niagavis. közism. összesen igazolatlan
közis istent.
Ánek József lakatos Czvetkó Mátyás km
Boncz István cipész Dezső György 1 3 9 2 1
CzimmermannGy. „ Németh István 1 2 4 3 —
Gerócs László asztalos Lukácsi Gyula 3 7 3 —
5 Gombos Ferenc sütő Fischer István — — — — fsz
Hockmann János asztalos Farkas Lajos 1 4 12 5. 1
Horváth Imre kéményseprő Fata István 1 2 4 — —
Horváth László cipész Ács István 1 4 3 — —
Illés Géza hentes-mész. Kapoli Ferenc 1 3 7 — —
lOJoó Gyula cipész Joó János 1 2 — — —
Julák Ferenc R Puska Ferenc 1 4 — — —
Kálovics József Kelemen József — — — — bt
-Kovács Jenő Vass József — — — — —
Kovács József hentes-mész. Frk Ferenc 1 4 — — —
15 Krémer Lajos asztalos Buday János — — — — km
Majkel Kálmán cipész Czimmermann Fer. 1 3 — — —
Majker János » Németh Károly 1 2 4 — —
Molnár János sütő Rosenthal Adolf 1 1 2 — —
••''Neichl János cipész Árgent János — — — — km
20 Orbán Nándor géplakatos Pléh István — — — —
Panka Sándor cipész Andris János 1 3 2 — —
Péter György » Németh Károly 1 3 4 — —
Róth Bernát cipöfelsőr.-k. Furmen Imre 1 3 4 — —
Sási József cipész Varga Ferenc 1 3 10 — —
25 Segesdi Ferenc borbély Kollarits Géza 1 3 5 — —
Simon István sütő Cseh Lajos — —* —t — fsz
Szabó István asztalos Gábor Imre 1 3 8 — —
Tóth József szabó Huisz József 3 — — —
Tuboly József cipész Schmidt Gyula 1 2 5 — —
30 Wolf Ferenc n Sári György 1 2 — — —
— 22 —
A) I. osztály.
Osztályfőnök: Ortutay Gyula
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. I. o rajz II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
közis | istent.
Anger János rp. rövidárukén Ritter András 2 4 4 12
Benkő József cipész Pápai Ernő 1 2 — 3 5 - -
Bicsak János csizmadia Nagy Anlal 2 3 — 3 12 - -
Bognár István szabó Garzó János km
5 Borbély József cipész Miltényi S. és Fia 1 3 — 3 6 6 —
Czinki István szabó Sörlei László 1 1 — 1 6 — —
Cser József cipész Czimmermann Istv. 1 2 — 2 7 — —
Domán Kálmán szabó Bagladi Béla 2 * — 3 — — —
Fehér Zoltán rp, füszerkeresk. Stampf Zsigmond 1 2 — 3 9 — —
10 Gerencsér Béla csizmadia Kovács Ferenc 2 2 — 4 45 — —
Gergály István szabó Ritter Testvérek 1 1 — 2 18 — —
Gödinek Lajos cipész Németh Ferenc 1 2 — 2 24 — —
Hoffmann Sándor szűcs Löbl Béla fsz
id. Horváth F. szkr. cipész Horváth Mihály 1 — 3 2 16 9 1
15 if j. Horváth Ferenc » Pahocsa József 1 1 — 2 19 15 1
Horváth Károly szabó Fekete István 1 3 — 3 9 — —
Kancsal József n Szmerk Mátyás 1 1 — 1 18 — —
Kálovics Gy. rp, füszerkeresk. Fischer és Leitner 2 3 — 4 48 45 3
Kiss György cipész Benedek József 1 2 — 3 9 — —
20Knausz Jenő » Papp Oszkár 1 1 — 2 12 — —
Kulcs Mihály szkr. Furmen Imre 1 — 3 3 46 6 1
Macsek György füszerkeresk. Stampf Zsigmond — — — — — — mh
Nagy István szabó Pollák Gyula 1 3 — 3 3 — —
Németh Ferenc n Balogh János 1 3 — 3 16 —
25Papp József szkr. n Klein Dezső 2 — 3 3 6 — —
Radanovics Gy. szkr. n Lőwy Vilmos 1 — 3 2 18 — —
Radics József cipész Kontor Gyula 1 3 — 1 6 — —
Sáfrán Miklós szabó Krausz József 1 3 — 3 13 — —
Simon József n Marton János 1 3 — 2 3 — —
30Sipos József cipész Miltényi S. és Fia 2 2 — 4 7 — —
Szabados József Várossy Sándor 2 3 — 4 13 — —
Szántó György szabó Bagladi Béla 2 3 — 4 16 — —
Szita István cipész Bencze Sándor 1 1 — 2 24 — —■
Szmodics János Vadász Gyula 1 2 — 3 25 6 1
35 Szollár Ferenc kötőszövő „Ideál" 1 3 3 18 — -
— 23 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
közis istcnt-
Takács János szkr. cipész Lei dl István 2 4 3 54
Tislér Antal szkr. Androsek Ernő 2 — 3 3 5 - —
Varga György Sárdi Lajos — 1 fsz
id. Varga József szabó Megyimorecz Tamás 1 2 — 3 - —
40 ifj. Varga J. szkr, cipész Pintér Ferenc 1 -— 3 2 15 — —
Vécsey Kálmán csizmadia Bedekovics József 1 2 — 3 52 - —
Vinczek Antal cipész Blum Oszkár 2 4 4 1ÖU 15
B) I. osztály.
Osztályfőnök: Ács József
Andróczi József cipész Blum Oszkár km
Babati Károly sütő Bellák József 3 3 — 4 24 — —
Bacsics Ferenc n Nagy Béla 3 3 — 3 6 — —
Baranyai Aladár lakatos Macsek Lajos 2 3 — 2 12 — —
5 Baumann Rudolf szabó Bagladi Béla 1 2 — 1 3 — —
Berecz Károly )t Pollák Gyula 1 3 — 1 3 — —
Bognár István borbély Weisz Viktor 1 3 — 2 6 — —
Czigány András sütő Fischer Ferenc 2 3 — 3 46 6 1
Cséti István lakatos Czvetkó Gyula 2 3 — 2 51 — —
10 Dani Alajos borbély Weltner Jenő 2 3 — 2 5 — 4
Dani György szabó Klein Dezső 2 3 — 2 16 6 1
Entz László horbély Bród Ignác 3 2 — 1 6 — —
Fatér József íj Horváth Gyula 2 2 2 23 — 16
Fuksics József cipész Horváth Mihály 3 3 — 4 34 8 3
15Hohl János géplakatos Báron Ferenc 1 — 2 — — —
id. Horváth József hentes-mész. Németh Lajos 2 3 — 2 3 — —
ifj. Horváth József borbély Gumilár Ferenc 1 2 — 2 4 — —-
*Horváth Márton sütő Cseh Lajos
Huszics József borbély Weisz Viktor 1 3 — 3 — —
20Jugovits Károly » Szüts Lajos 2 3 — 2 9 — —
Kaszás Ferenc sütő Cseh Lajos 3 3 — 2 37 9 1
Kápolna Lajos kádár Kaufmann Antal fsz
Kiss József borbély Halasz Ödön 3 3 — 2 — — —
Klapper Győző rézműves Pichler József 2 2 — 2 27 6 —
25Koch Ferenc faeszterg. Koch András — elk
— 24 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. 1 I. o. rajz II o. rajz közism. összesen 1 igazolatlan
közis. istent.
Kohn György villanyszerelő Quittner Arthur 4 4 3 67
Kotnyek József kötőszövő „Ideál" km
Kovács Ferenc sütő Fischer István 3 2 — 3 28 — —
Magyar Lajos cipész Halász Imre 4 4 — 3 9 — —
30Mosdósi Ferenc hentes-mész. Babics Lajos fm
Müller Rudolf asztalos Czoffer József 1 3 — 3 27 — 6
Nemes Ferenc » Günser Lipót km
Ofenbeck Károly nyomdász Délzalai-Gutenberg 2 3 — 1 12 — —
Parti Ferenc borbély Tóth Lajos 2 3 — 2 5 — —
35Premecz György tt Kozinczky Dezső km
Ritscher József pincér Ritscher Mór km
Ruff István asztalos Buday János 1 3 — 1 — — —
Schmidt István cipész Furmen Imre 2 2 — 3 18 — —
Steiner Jenő borbély Nagy Gáborné 2 4 — 1 9 — —
40 Szabó János hentes-mész. Petrics János fsz
Szabó Zoltán rp. pincér Nagy Lajos fsz
id. Tóth István cipész Salamon József 2 3 — 4 5 — 2
ifj. Tóth István borbély Kirchknopf Ernő 2 3 — 3 3 — —
Tóth József asztalos Muzikár Vince 1 * — 2 — — —
45 Tóth Sándor szabó Fekete István 2 3 — 2 12 3
Turzó István géplakatos Szegő László 3 3 — 4 5 — 2
Vlaszák Géza sütő Brecska Román 4 1 — 2 21 - -
— 25 —
A) II. osztály.
Osztályfőnök: Brauner Lajos
A tanonc Általános osztályzata — Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. I. o. rajz II. o. rajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Baranyai F. szkr, szabó Baranyai Viktor 2 _ 2 3 3 ___ _
Baumann Gyula borbély Vida János 2 — 3 4 16 — —
Bányai István szk. szabó Baksa József 1 — 2 2 — — —
Bella Károly szkr. tt Bróz János 1 — 2 2 27 — —
5 Bogatin János szkr, cipész Varga Ferenc 1 — 3 4 27 — —
Borbély György borbély Zapletál Simon fsz
Bukovecz Béla szkr. szabó Lőwy Vilmos 1 — 2 2 29 — —
Deutsch György borbély Fodor József fsz
GanspergerJózsef tt Fodor József 3 — 2 3 5 — 2
10 Garai József i> Keszey Ferenc 2 — 2 3 9 — —
HerczegKárolyszk. » Wágner Jenő 1 — 2 2 10 — —
Hikádi István ti Kállovits János 3 — 4 4 32 9 2
Hollender I. szkr. szabó Krausz József 3 — 2 3 16 — —
Horváth Antal szkr. tt Német P. Pál — — — — — — elk
15 Hóbor Károly szkr. cipész Miltényi S és Fia 2 — 3 3 12 3 —
Illés István csizmadia Farkas József 2 3 — 4 48 — —
Kálovics Gy. szkr. szabó Antal István 2 — 3 3 12 — —
Kocsis Ferenc szkr. tt Csonkás József 1 — 2 2 18 — —
Lóránt Ferenc borbély Szabó István 2 — 1 3 15 — —
20 Nemes Ferenc szkr. cipész Schmiedt Gyula 2 — 3 3 9 — —
Németh Gy. szkr. csizmadia Nováczky Lajos 2 — 3 3 12 — —
Németh Károly cipész Flórián János 2 2 — 3 — — fsz
Pandúr Géza cukrász Filipovits István
Sárecz Gyula szkr. szabó Joós István 2 — 2 3 23 3 1
25 Szenta István szkr. cipész Pásztor Zsigmond 1 — 2 1 3 — —
Szmodics L. szkr, szabó Kozsnyák János 1 — 2 1 12 — —
Tófej István szkr. cipész Miltényi S. és Fia 2 — 3 3 — — —
Tóth Ferenc szkr. csizmadia Kováts Antal 2 — 3 3 51 — —
Varasdi F. szkr. tt Polgár János 1 — 2 1 — —
30 Varga György szkr, cipész Haszon Ferenc 1 — 2 3 45 — —
Varga Gyula borbély Folkmeyer Antal fsz
Varga István szkr. szabó Erdei Ferenc 1 — 2 2 7 — —
Varga Pál szkr. cipőfelsőr.-k. Parragi György 3 — 2 2 22 3 1
Vellák István borbély Zapletál Simon 3 3 4 8 5
— 26 —
B) II. osztály.
Osztályfőnök: Filó Ferenc
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Bakos József villanyszer. Weinberger Lajos 1 3 3 21 21 __
Balogh István géplakatos Pléh István 1 3 — 4 88 18 1
Berger Sándor rp. mészáros Spiegel Viktor 4 3 — 4 65 — —
Cseh Lajos rp. sütő Cseh Lajos 1 2 — 3 5 — —
5 Dani Antal rp. füszerkeresk. Lancsák Jenő 1 2 — 2 10 — —
id. DávidovicsF.rp. >t Fischer és Leitner fsz
ifj. Dávidovics F. műszerész Feiler Ferenc km
Dézsi Lajos • rp. pincér Hoffer Viktor fsz
Domina János rp. kéményseprő Rátkai László 1 1 — 2 5 3 1
10 Engelmann L. rp. sütő Weisz Lajos 1 1 — 2 9 — —
Farkas József rp. hentes-mész. Szabó Lajos 1 2 — 2 12 — —
Fischl János rp. füszerkeresk. Mustos Ferenc 1 1 —- 1 24 — —
Gáspár József géplakatos Weiser J. C. fsz
Gojkovits Viktor rp. fűszer keresk. v. Tóth Béla 1 1 — 4 20 12 1
15 Hancz István kárpitos Vörös Imre 1 3 — 3 29 3 1
Hardi Viktor műszerész Donáth Ferenc 1 — 3 2 — — —
Hermann László autószerelő Pléh István 1 4 — 4 71 30 4
Hirtz János mérlegkész. Frank József 1 2 — 2 32 3 1
id. Horváth János asztalos Czoffer József 1 2 — 2 13 — —
20 ifj. Horváth János műszerész Sáfrán Károly 1 — 2 2 15 — —
Illés Lajos rp. hentes-mész Petrics Gyula 4 4 — 4 37 6 —
Keglovics Antal rp. sütő Steinauer János fsz
Kovács János asztalos Dukász Ferenc fsz
Krámszki József rézműves Samu József km
25 Lövinger Zoltán rp, sütő Fischer Benő 1 2 — 2 39 — —
Marics János műszerész Brandl Gyula 1 3 — 3 11 3 1
Marton János géplakatos Báron Ferenc 2 3 — 3 6 3 —
Májer Gyula rp. fűszer keresk. Neu és Klein fsz
Molnár Ferenc rp. pincér Kiss Ernő 1 1 — 1 — — —
30 Molnár János lakatos Czvetkó Gyula 1 — 3 2 37 12 4
Nagy Ferenc rp. sütő Gárdonyi Jenő 1 3 — 2 21 6 —
Nagy Lajos lakatos Frank és Társa 1 3 — 2 5 — —
Niczinger Ferenc vaseszterg. Szegő László fsz
Nyakó Sándor rp. pincér Deutsch Lajos 1 3 — 2 — —''
35 Popovits J. rp. vaskereskedő Unger és Tóth 1 1 — 1 39 — —
Sájer Lajos rp. hentes-mész. Tarabó József fsz
— 27 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Soós László rp. cipökeresk. Szabó Sándor 1 3 — 3 34 — —
Szabó Imre rp. füszerkeresk. Valics és Deutsch 1 1 — 1 4 — —
Szijártó József rp. sütő Stern Kálmán fsz
40 Szokol Ferenc műszerész Brandl Gyula 2 1 — 4 22 6 4
Vaspöri Lajos kárpitos Pilczer Albert fsz
Vidosits Vilmos kovács Horváth Ferenc fsz
Wolff Antal rp. fiiszer keresk. Krausz Nándor km
Zadravecz László géplakatos Perendy és Buváry 1 3 — 3 16 — —
45 Ziegler Ferenc rp. hentes-mész. ifj. Ziegler György 1 3 — 2 14 3 1
A) III. osztály.
Osztályfőnök: Plánder Boldizsár
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
iparága mesterének neve . magavis. szakrajz közism. összesen 1 igazolatlan
neve közis. istent.
Bánáti István Bóha János Bődör János Buday János 5Erményi István Fekete Lajos Fischer Erikrp. Fummer Sándor Furmen József 10 Gervein József rp. Gódor József Gruttó János rp. Gumilár László Illés János 15 Kardos Károly rp. Kaufer Imre rp. Kertész Vendel Kirchknopf Gyula Kovács Géza 20 Kovács János kalapos cipész szabó borbély cipész borbély röföskeresk. cipész >t sütő borbély köteles borbély cipész rövidárukéi-, röföskeresk. cipész borbély szabó csizmadia Gyenes és Vida Magyar Lajos Kiss István Vincze Gyula Árgent János Kollarits Géza Schütz Sándor Blum Oszkár Furmen Imre Fischer Benő Bród Ignác Garzó József Gumilár Ferenc Perger Árpád Guttmann Viktor Schütz S. és Fia Schlesinger Ignác Kirchknopf Ernő Kovács Ferenc Polgár János 2 2 2 1 1 3 1 2 1 1 3 1 1 1 1 4 2 3 2 1 3 1 3 1 2 3 1 4 1 2 3 3 3 2 1 3 2 4 1 2 2 1 3 2 2 10 5 3 4 3 3 3 3 8 12 16 3 2 fsz fsz fsz km fsz
— 28 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Leiner Nándor cipész Leiner József 1 1 1 1 6 ___
Mandelbaum S. borbély Schweitzer László fsz
Mandler György rp. röföskeresk. Singer József 2 2 2 — - —
Nováczky Imre cipész Papp Oszkár 1 2 3 5 -— —
25 Nóvák Dezső szabó Farkas Ferenc — — — — — km
Párta János cipész Miltényi S. és Fia — — — — — fsz
Perger László szabó Ritter Testvérek 1 2 3 2 - —
Pókecz József cipész Sári György 1 3 2 — - —
Rácz Béla borbély Nagy Gáborné 2 3 3 14 - 2
30 Salamon Ferenc » Schweitzer László 1 2 1 2 — —
Stern Sándor röföskeresk. Singer J. és Társa — — — — - fsz
Szabó István szabó Böhm József fsz
Szalay János >t Cziboly Ferenc 1 1 1 2 —- —
Szántó Sándor rp, röföskeresk. Singer J. és Társa 1 1 1 9 — —
35 Szelk János cipész Sári György — — — — - fsz
Singer Sándor borbély Vincze Gyula 2 3 2 9 - —
Tóth István szabó Papp József 1 2 2 8 - —
Tóth Pál a Sörlei és Kelemen 1 3 3 6 - —
Vass József rp. sütő Hromatsek Vince 1 2 3 4 - —
40 Virág József rp. rövidáruker. Ritter András 1 1 1 2 •— —
Vresnyák Bold. füszerkeresk. Fischl Adolf fsz
B) III. osztály.
Osztályfőnök: Béres János
Bárány József kárpitos Székely Vilmos 1 2 2 48 — —
Benczik József asztalos Lukácsy Gyula 1 2 2 11 — —
Bereczk Lajos rp, pincér Kiss Ernő 1 1 1 1 — —
Bernecker Ernő látszerész Juszt L. és Gyula 3 3 3 17 — 2
5 Buczolics István lakatos Czvetkó Gyula 1 3 2 18 — —
Csarankó Mihály a Hahn Károly 3 1 3 85 72 7
Cserti János géplakatos Pléh István km
Csiszár István hentes-inész. Kálovics György km
Engelmann József kárpitos Gerő Soma 1 3 2 60 — —
10Entz József villanyszer. Transdanubia RT. 1 2 2 9 — —
Felde István ti Quittner Ármin 3 3 3 59 42 4
Furmen Elemér lakatos Hahn Károly 3 1 1 78 69 4
Gáspár Károly asztalos Koó Kálmán 1 1 1 21 — —
Herbay István a Gábor Imre fsz
15 Hermann József órás Steiner Mór 1 1 2 5 — —
— 29 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis.| istent.
Horváth Ferenc géplakatos Szegő László _ _ _ _ __ km
Karlovics Gyula hentes-mész. Karlovics György fsz
Kiss József géplakatos Berger Jenő 1 2 1 26 — —
Kovács János rp. hentes-mész. Sipos József 1 3 3 7 — —
20 Kuzsner György géplakatos Berger Jenő fsz
László Jenő asztalos Szekeres Dezső 1 2 1 6 — —
Mihalecz Károly lakatos Hahn Károly — — ■— — — km
Molnár István géplakatos Simon György 1 1 1 15 — —
Nadray László könyvkötő Dlask József 1 1 1 — — —
25 Nagy György műszerész Feiler Ferenc 2 3 2 45 15 1
Németh József asztalos Muzikár Vince fsz
Papp Ferenc nyomdász Délzalai-Gutenberg 1 3 2 12 — —
Papp Lajos műszerész Donáth Ferenc 1 2 3 7 — —
Pintér Ferenc asztalos Dukász Ferenc 1 2 3 46 12 3
30Pizvor Géza géplakatos Frank és Tsa fsz
Rattmann István asztalos Gábor József 1 2 2 63 9 2
Reithoffer Gy. rp. hentes-mész. Petrics Gyula 2 3 3 25 3 1
Rodek István lakatos Márkus József fsz
Stand József géplakatos Weiser J. C. — — — — — fsz
35 Strukla Ferenc asztalos Katnper Ferenc km
Szertics Lajos géplakatos Báron Ferenc 2 3 3 113 51 4
Szvoboda Lajos rp. sütő Márkus Károlyné 3 1 1 27 18 3
Tiderle Sándor kocsifényező Bazsó József
Tóbi Sándor órás Rabinek Dezső 1 2 1 2 — —
40Unger Ferenc villanyszer. Golecz János 2 3 2 24 18 —
Vellák Lajos asztalos Lukácsi Gyula km
Wetzler Miklós betűszedő Délzalai-Gutenberg 1 2 1 9 - -
IV. osztály.
Osztályfőnök: Pollák István
Baj György könyvkötő Délzalai-Gutenberg 1 2 2 63
Brandl János órás Rabinek Dezső 1 1 fin 2 2 —
Csányi József műszerész Sáfrán Károly tsz
Domina Ferenc órás Steiner Mór tsz
5 Domina Zsgmond szabó Bagladi Béla fsz
Dömötörfi I. rp. sütő Leicht Géza 2 1 2 13 — —
— 30 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. istent.
Furmann Imre szabó Kiss István fsz
Gazdag Zsigm. cipész Pintarics Márton 1 1 1 13 — —
Gaál Imre aranyműves Berényi I. és Fia 1 1 fm — - —
10 Gyergyák János szabó Skerlák János — — — — - fsz
Harangozó László n Mágics János 2 3 3 27 -- 2
Henne József géplakatos Szegő László fsz
Horváth József műszerész Sáfrán Károly fsz
Horváth Lajos » Donáth Ferenc fsz
15 Janzsa József géplakatos Weiser J. C. fsz
Jelenek Sándor aranyműves Schnitzer és Göndör 1 2 1 26 - —
Jerzsa Imre fegyverműves Borbás Mihály — — ■— — - fsz
Kenyeres István órás Zsoldos Gyula 3 2 1 31 3 —
Kocsis Rudolf lakatos Vojkovics István fsz
20 Marosy Lajos szabó Papp József — —- — — — fsz
Mézer Károly rp. droguista Höhn Lajos km
Mihalovics Ferenc szabó Bagladi Béla fsz
Nagy József lakatos Hahn Károly km
Németh Mihály borbély Kollarits Géza fsz
25 Opitz József rp. sütő Götl Dezső fm

Orbán Ferenc szabó Baksa József fsz
Pataky Sándor lakatos Rabinek S. és Fia — — — — — fsz
Pimpár István rézműves Mendlovics J. és M. 2 2 2 16 3 1
Pirbus József csizmadia Bedekovics József fsz
30 Placskó Pál lakatos Czvetkó Mátyás 1 1 2 29 — —
Pliha Ernő rp. pincér Wollák Jenő — — — — — fsz
Perendy Lajos könyvkötő Dlask József 1 2 fm — -— —
Péter Gyula csizmadia Ács István 1 1 fni — — —
Pőcz Gyula fegyverműves Borbás Mihály 1 2 fm 6 — —
35Rezneky Kálmán szabó Szepesy Dániel 2 1 2 51 8 3
Sasvár. Károly géplakatos Berger Jenő fsz
Sáfrán László cipőfelsőr.-k. Bilik Ferenc 1 1 fm 3 — —
Tálösi Ferenc rézműves Mendlovics J és M. 2 3 2 29 — —
Tánczos Lajos borbély Szabó István 1 1 fm — — —
40 Tóth Ferenc szabó Tibola József 1 1 fm 3 — —
Varga József cipész Szokoly János — — — 118 96 kin
Varga Kálmán géplakatos Báron Ferenc 2 3 3 4
Vida József asztalos Muzikár Vince — — — — — fsz
Wéber Lajos szabó Bagladi Béla 2 1 2 46 22 —
45 Zadravecz György kárpitos Gerő Soma fsz
— 31 —
Téli tanfolyam.
I. osztály.
Osztályfőnök: Horváth József
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. í. o. rajz közism. összesen igazolatlan
közis. j istent.
Árkus József kőmives Szántó Lajos 1 3 2 32 _ .__
Bencze György » Kránitz István 1 2 2 — — —
Csanádi György tetőfedő Gunyhó Adám bt
Erményi Vilmos szobafestő Németh István 1 3 3 3 — —
5 Freischmidt István Németh József 2 4 2 56 12 1
Horváth István szkr. kőmives Gerócs György 2 3 3 32 — —
Kálovics István » Gerócs György 1 3 1 3 — —
Kiss József szobafestő Ehmann Jakab 1 2 2 3 — —
Kőváry Flórián kőmives Bedenek József 1 3 2 18 — 3
10 Kulcsár József bádogos Baksa János 3 4 3 77 43 —
Magasházi Sándor szobafestő Antalics Ignác 2 4 3 61 57 1
Muther László Muther József 1 4 3 — — —
Németh István Czoczek Imre 1 3 2 3 — —
Paizs János Szakácsics Károly 1 3 2 15 — —
15 Pecsics János n Metz János 1 1 2 12 — —
Takó István kőmives Mankovits Jakab 3 3 fm — — —
II. osztály.
Osztályfőnök: Horváth József
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve foglalkozása mesterének neve magavis. II. o. rajz közism. [ összesen igazolatlan
közis. istent.
Balogh György szobafestő Horváth György 1 1 1 6 — —
Gregorán István n Reisz Béla 1 1 1 6 — —
Hancz János Németh József 3 3 3 60 45 3
Horváth József szkr, Meskó Ferenc 1 2 3 24 — —
5 Major György kőmives Nemes György 1 3 2 26 21 2
Pint József szobafestő Vámos Jenő 1 2 2 9 — —
Pintér István kőmives Simoncsics Károly — — — — — elk
Sneff Ferenc Bedenek József 1 2 2 36 12 —
Stróbl Lajos szobafestő Metz |ános 1 2 2 3 — —
— 32 —
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. II. o. rajz i közism. összesen igazolatlan
közis. | istent.
10 Sziládi János kőmives Bolf Ferenc 1 1 2 15
Tislerics László ács Czindrics Lajos — — — — — fsz
Tóth Vendel bádogos Gróza János 1 2 2 51 6 —
Vugrintsits László kőmives Kertész Béla — — — — — tsz
Vuksics Lajos szobafestő Fiiszár János 1 3 2 .18 — —
III. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő
A tanonc Általános osztályzata Mulasztott órák száma
neve iparága mesterének neve magavis. szakrajz közism. összesen igazolatlan
közis. | istent.
Dervalics Lajos Fehér Gyula Gerócá György Gerócs László 5 Horváth Imre Ifcsics Antal Kedmenecz K. Ködbaum József Nagy László 10 Péter János Plander György Szobolics Ferenc Tomasits György Tóth György kőmives szobafestő kőmives szobafestő kőmives ács kőmives n n szobafestő n kőmives szobafestő n Nemes György Reisz Béla Gerócs György Vámos Jenő Nincs helyben Mózsi-József Kedmenetz Jenő Szabados József Kalmár Zoltán Németh István Németh László Horváth Béla Fiiszár János Falczer Jakab 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 2 1 1 1 2 3 2 2 3 3 1 2 2 fm 1 3 3 3 2 19 12 6 24 24 34 137 11 71 % 1 1 151 1 1 1 1 1 1 IT1 km 7 fsz fsz 2
IV. osztály.
Osztályfőnök: Németh Jenő
Czuppon Ferenc kőmives Nincs helyben 1 1 fm 61 — —
Gáspár János szobafestő Meskó Ferenc 2 2 3 — —
Horváth Lajos kőmives Trajer János 1 2 fm — — —
Horváth Sándor ti Fazekas és Kármán 1 1 fm — — —
5 Kálovics Ferenc n Kertész Béla fsz
Kőnig Ágoston n Sárecz Ferenc 1 1 fm — — —
Mészáros János üveges Stern Kálmán 1 2 2 1 — —
Németh Ferenc ács Németh Lajos fsz
Nóvák Ignác szobafestő Sattler Oszkár 1 1 1 — — —
10 Punger Pál » Metz János 1 1 fm — — —
Sneff József bád. vizv. sz. Wastell Károly 1 1 fm — — —
VII. Munkakiállitás.
A kiállító iparostanonc A biráló bizottság osztályzata
neve iparága osztály tanonc-éveinek száma mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése darabok száma
Hardy Edith fehérvarrónő II. 13/4 özv. Krausz J.-né kombiné 2 kitűnő
Vadász Eleonora n III. 2/3 özv. Krausz J.-né női hálóing 1 kitűnő
Balogh Margit borb.fodr.-nő II. P/4 Folkmejer Antal 2 hajfonat és 5 ondolálás 7 jeles
Feiler Katalin női kalapk. III. 3 Roth Laura női kalap 1 jeles
5 Magasházi Júlia » » 3 Hoffmann Anny 1 jeles
Székely Erzsébet n V) III. 2/3 Hoffmann Anny n tt 1 kitűnő
Hoffmann Edith n IV. 1V4 Hoffmann Anny tt tt kitűnő
Toczky Karolin női szabó I. l3/4 Vass Nővérek bembergruha 1 jeles
Károsi Ilona » II. 13/1 Polgár Ilona rózsaszínű crep de chine 1 kitűnő
10 Rabinek Ilona n tt »/2 Schultz Mihályné bembergruha 1 kitűnő
Rothschild Piroska f 2 Wortmann Juliska női ruha 1 jeles kitűnő
Szabó Sári tt 11/4 K. Schlesinger Olga bembergruha 1
Szerecz Júlia n 13/4 Sió Mária n 1 kitűnő
Blumenschein Margit n III. 1 Pallos Nővérek mintás műselyem ruha 1 kitűnő
15 Dull Izabella n ff 21/4 Ritter Magda bembergruha 1 n. o.
Frk Mária » 13/4 Sió Mária rózsaszínű comple 1 kitűnő
Gerócs Margit » ff 2 Marvalics Riza piros selyem gyermekruha 1 jó
Horváth Katalin » ff 13/4 Polgár Ilona crepe de chine ruha 1 kitűnő
Jakab Mária n ff 13/4 Pallos nővérek selyemruha 1 kitűnő
20 Pallos Ilona n ff 1 Pallos Nővérek mintás műselyem ruha 1 kitűnő
Baján Rozália » V) III. n 13/4 Pallos Nővérek crepe de chine ruha 1 jeles
Csarankó Etelka n 2/3 Schultz Mihályné'' női ruha 1 kitűnő
Druzsin Izabella » n 13/4 Weisz Nővérek crepe de chine ruha 1 kitűnő
Kovács Anna » ti 11/2 Wortmann Juliska comple 1 kitűnő
25 Majer Hona » tt 13/4 Ritter Magda sötétkék szövetruha 1 kitűnő
A kiállító iparostanonc A biráló bizottság osztályzata
neve iparága osztály tanoncéveinek száma mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése darabok száma
Balázs Aranka női szabó IV. 2/3 Dr. Karczagné sárga piké ruha 1 kitűnő
Lendl Gizella 11 13/4 Pallos Nővérek sötétkék crepella ruha 1 kitűnő
Kálovits Erzsébet tüzönő II. 1V2 Csákányi Károly barna férfi félcipőfelsőrész tűzés 2 kitűnő
Gaál Imre aranyműves IV. 3 Berény J. és Fia karkötők, gyűrűk, tűk és lógók 8 kitűnő
30 Jelenek Sándor n n 21/2 Schnitzer és Göndör filigrani munkák 9 kitűnő
Horváth János asztalos B) II. 11/2 Czoffer József kis ruhaszekrény 1 jeles
Wetzler Miklós betűszedő B) III. 1V2 Délzalai-Gutenberg értesítő fedőlap és meghívó szed. 2 jó
Lóránt Ferenc borbély A) 11. 21/2 Szabó István háromágú hajfonat 1 jeles
Czimmermann György cipész Elők. 1 Németh István női boritás 2 jó
35 Julák Ferenc n V2 Puska Ferenc női félcipő 2 jeles
Wolf Ferenc l/S Sári György gyermekcipő 2 kitűnő
Benkö József tt A) 1. S/4 Pápai Ernő talpalás 2 jó
Cser József tt 11 38/4 Zimmermann István férfi barna cipő 2 jeles
ifj. Horváth Ferenc ii 11/2 Pahocsa József talpalás 2 jó
40 Takács János ii 11 1 Leidl István n 2 jeles
Bogatin József ii A) II. 21/2 Varga Ferenc férfi félcipő 2 jó
Hóbor Károly ii 11 3 Miltényi S. és Fia férfi félcipő 2 jó
.Németh Károly 11 21/2 Flórián János férfi cipő 2 kitűnő
Tófej István ii 3 Miltényi S. és Fia » » 2 jó
45 Varga György ii „ 3 Haszon Ferenc n n . 2 kitűnő
Boha János ii A) III. 21/2 Magyar Lajos női pántos félcipő 2 jó
Erményi István ii ii 11/2 Árgent János női sandái 2 kitűnő
Leiner Nándor ii ii 2/3 Leiner József női pántos cipő 2 kitűnő
Nováczky Imre ti „ 3 Papp Oszkár férfi cipő 2 kitűnő
50 Péter Gyula ii IV. 21/4 Ács István barna félcipő 2 kitűnő
Varga Pál cipőfelsőr.-k. A) II. 3 Parragi György barna férfi félcipő-felsőrész 2 kitűnő
Németh György csizmadia n 11/4 Nováczky Lajos férfi sima csizma 2 kitűnő
Varasdy Ferenc » ii l''/2 Polgár János fiu boxcsizma 2 kitűnő
A kiálfitó iparostanonc A biráló bizottság osztályzata
neve iparága osztály tanoncéveinek száma mesterének neve kiállított munkájának
megnevezése darabok száma
Balogh István géplakatos B) II. 3 Pléh István láncbontó 1 kitűnő
55 Marton János tt 2 Báron Ferenc villakulcs 1 jó
Zadravecz László >> 1 Perendy és Buváry fémhantoló 1 jó
Kiss József n B) III. 2 Berger Ferenc menetvágó 1 kitűnő
Szertics Lajos 1V2 Báron Ferenc hegyes körző 1 kitiinő
Illés Géza hentes-mész. Elők. ''/a Kapoli Ferenc küiönböző hentesáruk 12 jeles
60 Ziegler Ferenc n B) 11. 11/2 Ziegler György töltött disznóláb jó
Baj György könyvkötő IV. 2 Délzalai-Gutenberg fél vászon kötésű könyv 1 jeles
Perendy Lajos B) II. 1 Dlask József félbőrkötésü könyv 1 jeles
Nagy Lajos lakatos 3/4 Frank és Társa kis asztali tűzhely 1 n. 0.
Placskó Pál n IV. 2 Czvetkó Mátyás vasrács 1 jó
65 Hermann József órás B) 111. 11/4 Steiner Mór 9 óraalkatrész és 1 órajavitás 10 kitűnő
Kenyeres István n IV. 3 Zsoldos Gyula óratisztitás 1 jó ■
Babati Károly sütő B) I. >> 2 Bellák József hatos szivalaku fonottas 1 jeles
Czigány András » 1 Fischer Ferenc fonott tejes kalács 1 jeles
Kovács Ferenc )) t) 21/2 Fischer István négyes fonott kalács 1 kitűnő
70 Vlaszák Géza l''/2 Brecska Román fonott kalács kitűnő
Cseh Lajos » B)" 11. 21/2 Cseh Lajos fonott kalács 1 jeles
Löwinger Zoltán >> 2 Fischer Benő Csonkamagyarország és f kalács kitűnő
Nagy Ferenc V J> 2 Gárdonyi Jenő négyes fonott kalács 1 kitűnő
Vass József V A) III. 21/4 Hromatsek Vince fonott kalács 1 kitűnő
75 Szvoboda Lajos B) III. 11/2 Márkus Károly hatos fonott kalács 1 kitűnő
Kancsal József m. szabó A) I. 1 Szmerk Mátyás nadrág 1 kitűnő
Papp Józsei n )) 3 Klein Dezső szürke felnőtt nadrág 1 kitűnő
Szniodics László n A) II. 13/4 Kozsnyák János férfinadrág 1 jó
Kovács Géza n. szabó A) III. 11/2 Kovács Ferenc fiunadrág kitűnő
80 Szalay János » >> 11/2 Cziboly Ferenc zakóujj jó
Weber Lajos Mészáros János i) IV. 2 Fekete István felnőtt nadrág 1 jeles
üveges T. IV. 31/2 Stern Kálmán képkeret 1 jó
— 36 —
VIII. Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai előképzett-
Osztály A beirt tanoncok száma Az összes beirt iparostanoncok közül az ipari pályára lépésük előtt Tanév végén mar. tanoncok száma
elemi polgári gimn. felső keresk. Gimnáziumi érettségi Összesen
11. 111. IV V. VI. Vll 1. 11. 111 IV. l 11. 111. IV. VI. szaktant. érettségi
osztályt végeztek
Elők. A) I. B)l. Téli I. 1.1. A) II. B) II. Téli II. n. 1. A) III. B) III. Téli III. III. 1. IV. Téli IV. |(I1I.1. l(iv.i. 30 42 47 16 35 34 45 14 35 41 42 14 25 45 11 15 17 2 5 1 1 1 1 12 5 5 5 6 1 7 3 1 2 1 1 1 1 1 1 5 7 5 2 4 5 9 3 3 8 6 2 2 1 1 1 6 25 27 9 19 23 18 6 18 14 8 5 7 6 3 3 1 2 5 3 3 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 2 1 3 2 3 1 1 1 3 4 13 21 4 9 31 5 11 2 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 3 7 1 2 2 30 42 47 16 35 34 45 14 35 41 42 14 25 45 11 15 17 25 38 38 16 29 29 32 11 31 29 28 11 15 21 9 12 8
Összesen 508 2 9 53 64 197 1 19 16 12 105 2 4 1 7 1 10 1 4 508 382
37
ségéröl és a tanév végén maradt tanoncok tanítási eredményeiről.
A tanév végén maradt tanoncok tanulási eredménye
magaviseletből általános rajzból szakrajzból közismeretből
példás 1 Jó | megfelelő | kevésbé megfelelő késői iratkozás vagy betegség miatt nem osztályoztatott Szerv. 20. §-a alapján felmentve •• összesen | jeles lió | elégséges | elégtelen késői iratkozás vagy betegség miatt nem osztályoztatott Szerv. 20. §-a alapján felmentve Rajzpótló | jeles lió | elégséges | elégtelen késői iratkozás vagy betegség miatt nem osztályoztatott Szerv. 20. §-a alapján felmentve összesen | jeles lió | elégséges | elégtelen késői iratkozás vagy betegség miatt nem osztályoztatott felmentve
Szerv. 20. §-a alapján Szerv. 24. §-a alapján összesen
20 2 _ — 3 25 __ — — _ _ — — — _ _ _ — >— 1 611 4 3 — — 25
26 12 — — — — 38 6 9 11 1 1 — 3 — — 6 1 — — 38 4 10 17 7 — — — 38
9 16 8 3 1 1 38 1 7 23 3 3 1 38 6 17 9 4 1 1 — 38
10 3 2 — 1 — 16 1 2 7 4 1 — — — — 1 _ — — 16 1 8 5 1 1 — 16
20 4 — — 5 — 29 4 9 11 — 5 — — — — _ — — 29 5 7 11 1 5 — — 29
11 13 5 — — — 29 1 3 3 1 — — — — 14 7 — — 29 3 7 14 5 — — — 29
27 2 — 2 — 1 32 1 2 6 1 — 1 17 — 1 3 — —■• 32 4 14 7 6 — i — 32
10 1 — — — 11 3 4 3 1 11 2 7 2 — — — — 11
30 — — 1 — 31 9 7 12 2 1 — — — — — — 31 5 15 10 — 1 — — 31
20 2 — — 29 — _ _ — — — 9 3 8 7 2 — — 29 8 10 10 1 — — — 29
22 3 3 _ — 28 — — — — — — 4 5 10 8 — 1 — 28 11 9 8 — — — — 28
9 2 — — — — 11 — — 1 — — — 6 4 — — 11 2 3 5 — — 1 — 11
13 — — — 2 15 — — — — — — — 5 6 2 — 2 15 4 7 2 — — 2 — 15
12 8 — — — 1 21 1 — — — — — — 11 6 3 — 1 21 3 7 2 — — — 9 21
8 11 3 1 — — — — 9 — — — — — — — 6 3 — — 9 1 4 1 3 1 4 — — — 6 9
— — 1 1 — 12 8 — — — — — — 4 5 2 — — 12 8 — 1 1 — — 12 8
— — 3 — — — — — — — 3 1 — —j 1 — — — 3 3
262 1 73 1 21 5 13 8 382 26 43 77 -12" 11 2 33 1 43 59 39 1 3 3 6 357 "65" 131 118 28 13 9 18 382
38
IX. A tanév végén jelen volt tanoncok megoszlása kor, honosság és szülök állandó
Osztály A tanév végén
összes száma közül száma, akiknek szülői V. törv. képv. állandóan megoszlása tör-gonkint szülőik helye
1919-ben 1918-ban 1917-ben 1916-ban 1915-ben 1914-ben 1913-ban 1912-ben 1911-ben 1910-ben 1909-ben 1908-ban 1907-ben 1906-ban 1905-ben v. korább.l magyar honos helyben Zalavármegye más községében Csonkamagyarország más vármegyéjében a) vármegyék
Hajduvármegye Pest-P -S.-K.-vm. Somogyvármegye Zalavármegye Tanoncok száma együtt
született lakik
1 2 3 4
Elők. 25 2 2 3 3 5 3 3 2 _ 2 _ __; _ _ 25 10 10 5 _ _ 5 20 25
A) I. 38 2 6 12 9 4 2 2 1 38 26 10 2 — 2 36 38
B) I. 38 3 9 5 6 4 5 2 2 — 1 — — — i 38 27 7 4 —- — 4 34 38
Téli I. 16 -r- 1 2 2 2 4 — 3 — — — l — i 16 15 1 — — — — 16 16
I. 1. 29 2 4 10 6 3 1 _ 2 1 29 26 2 1 — — — 29 29
A) 11. 29 — a 1 7 8 7 3 3 29 14 10 5 — — 5 24 29
B) II. 32 — 1 1 5 8 8 2 1 4 -r- -- —i - — 2 32 20 7. 5 1 — 3 28 32
Téli II. 11 — —■ 2 1 1 — 3 2 1 1 _ — —■ — — 11 10 1 — — 11 11
II. 1. 31 — 2 3 12 5 4 2 1 1 - — 1 — — — 31 31 — — — - — 31 31
A) III. 29 — —. .2 10 11 5 1 29 26 3 — — — — 29 29
B) III. 28 — — — 4 9 4 9 — 1 1 T* — — — _ 28 19 3 6 — 1 4 22 27
Téli III. III. 1. 11 15 — -4 --- 1 8 4 3 — i — — 1 — — — 1 1 11 15 11 15 — — — — — 11 15 11 15
— —. 2 — 3 — — — — 1 —
IV. 21 — —. — 8 4 6 2 — 1 21 19 2 — — — 21 21
Téli IV. 9 — — — 1 2 1 4 2 ■31 — 1 — —r — - 1 — 9 8 ■■— I — — 1 8 9
||III.l. IJlV.l. 12 8 — — 1 2 4 2 2 — - _ - — 12 8 11 8 1 — — 12 8 12 8
— — — 1 — 2 — — — — — — 3
Összesen 382 9 1 26 50 78 77 53 38 -19- -11 —5- 3 n 2 ~n 9 1 T82 1 296 57 29 1 1 24 353 380
39
lakóhelye, törvényhatóságonként és szülőik, ili.törv, gondviselőjük foglalkozása szerint
jelen volt tanoncok
vényhatósá-állandó lakó-szerint megoszlása szülőik, illetőleg más törvényes gondviselőjük foglalkozása szerint
b) Törvényhatósági városok Kisbirtokos, kisbérlő Kisbirtokos, napszámos Egyéb őstermelő Egyéb gazd. segédszem. Földm., munkás, napsz. Kisiparos Egyéb ipari segédszemély Ipari napszámos Kiskeresk., kisvállalkozó Kereskedelmi tisztviselő Egyéb keresk. v. közi. segédsz. Vendéglős Keresk. munkás v. napsz. 1 Házaló keresk., piaci árusl Közhivatalban aikalm. v. másféle érteim, altiszt vagy szolga Katona- v. csendőraltiszt Különböző foglalkozási ágakban dolgozó napszámos Nyugdijas altiszt, szolga vagy napszámos Közalkalmazott Magánzó, eltartásos Házi cseléd Összesen
Budapest Tanoncok száma együtt összesen
— — 25 11 __ _ 4 3 1 2 _. _ _ _ _ _ 1 _ _ 3 _ __ _ __ 25
— — 38 11 — — 1 1 5 3 1 — 4 — — — — 1 7 2 — 2 — 38
— — 38 — 8 — — 7 8 — — 1 — — — — 1 3 — 2 1 — 7 — 38
— — 16 3 3 — — — 3 — 2 — — — —■ — — — — — — — 3 2 16
1 1 29 — — — 1 5 3 3 — — — 2 — — 2 í 2 — 4 — 6 — 29
— — 29 — — — 7 10 7 — — 1 — — — — — 2 — 1 1 — — — 29
— — 32 — 7 — 4 ,3 5 — — 3 — — 2 1 — 4 — —- — 1 2 — 32
— — 11 3 — — — — 2 — 3 — — 2 — — — — — — — —■ 1 11
— 31 — — — — 3 5 1 — 1 — 2 — — — 8 .2 — 2 2 5 — 31
— 29 — — — 1 3 9 — 2 3 1 3 — — — 2 — 1 2 — 1 1 29
1 1 28 — 1 2 — — 12 1 1 1 — 10 28
— — 11 — — — — 1 3 1 — — — — —■ 1 1 — 1 1 a~; — 2 — 11
— — 15 — — — — 1 4 — — 1 1 2 — — — 3 — — 1 — 2 — 15
— — 21 — — — — ■ 1 5 1 2 2 — — — 1 — 7 1 1 1 — 2 1 — 21
— — 9 — — — — — 3 2 — — — — — — — — — — 9
— — 12 — — — — — 3 — — 1 — — — — — 3 1 — 3 — 1 — 12
— — 8 —1 — — — — 2 — — 1 — — — — — 3 — — 1 — 1 — 8
2 2 382 28 19 2 18 38 80 12 13 15 2 25 2 3 5 36 8 16 18 3 35 4 382
40
X. Statisztikai kimutatás a tanév végén maradt iparos-
Osztály A tanév végén maradt tanoncok száma Aranyműves Asztalos Autószerelő Ács Bádogos Bádogos és vizv. szerelő | Betűszedő Borbély Borbély és hölgyfodrász | Cipész Cipőfelsőrészkészitő Cipőkereskedő Csizmadia Droguista Fegyverműves Fehérvarrónő Fényképész 1 Fodrásznő I Füszerkereskedő | Géplakatos | Henles-mészáros | Kalapkészitőnő | Kárpitos
Elők. A) I. 25 38 3 _ _ _ 1 15 18 1 _ 2
— — — — —'' — — —; — — — 3 — — — — — 2 — — - —
B) I. 38 — 3 — — — — — 11 — 4 r— — — — :— — — — — 2 2 -4- —
Téli I. 16 1
I. 1. 29 — — — -K -r- — — - — — — — — — 1 — 3 :- 1 2 —
A) H. 29 — — — — — — — 7 — 7 1 — 4 — — — — — — — — — —
B) II. 32 — 1 1 1 4 3 4 — 1
Téli II. 11 1
II. 1. 31 1 6 1 2 — — — 1 —
A) III. 29 — — .— — — _ — 7 — 7 — — — — -- — _ — — — — — —
B) III. 28 — 5 1 3 2 — 2
Téli III. 11 1
III. 1. 15 1 1 2 —
IV. 21 1 — — — — — — 1 — 1 1 — 1 — 1 — — — — 1 — — —
Téli IV. 9 1
1ÍIH.1. 12 1 1 —
!(ív. i. 8 2 2 —
Összesen 382 2 12 1 2 - 1 1 1 27 1 52 3 1 8 2 1 8 1 _u 6 9 11 1 8 3 |
41
tanoncok létszámának iparág szerinti megoszlásáról.
| Kéményseprő Könyvkötő Köteles Kötő-szövő Kőmives Lakatos Látszerész Mérlegkészitö Műszerész Női szabó Nyomdász Órás Pincér Rézműves Rövidárukereskedő Rőföskereskedő Sütő Szabó Szobafestő Tetőfedő Tüzőnő 1 Üveges Vaskereskedő Villanyszerelő Nincs helyben Összesen
1 1 1 25
1 1 13 38
— — — — — 2 — — — 1 — — 1 — — 7 4 — — — —- — 1 — 38
- — — — 6 — — — — — — — — — — — — 8 1 — — — — — 16
?0 1 1 29
10 29
1 — — — — 2 — 1 4 — —'' — 2 — — — 5 — — — — — 1 1 — 32
— — — — 3 — — — — — — — — — — — — — 7 — — — — — — 11
17 1 2 31
1 2 4 2 6 29
— 1 — — — 3 1 — 2 — 1 2 1 — — — 1 — — — — — — 3 — 28
— — — 7 —■ — — — — — — — — — — — — 3 — — — — — 11
11 15
— 2 — — — 1 — — — — — 2 — 2 — -i 2 4 — — — — — — — 21
4 3 1 9
10 12
4 8
2- 3 1 1* 20 - 8 1 1 6 - 62 2 4 3 3 • 3 4 18 38 21 • 1 - 2 1 1 5 3 382
XI, Statisztikai kimutatás a tanoncok létszámának alakulása vallása, anyanyelve szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról.
Osztály A tanoncok létszámának alakulása a tanév folyamán A tanév végén maradt tanoncok száma A tanév végén maradt létszámból
beiratkozott félsz. elhagyta helyét elköltözött meghalt összesen vallás szerint anyanyelv szerint Az iskolai év végén maradt létszámból mulasztott
iskolai év elején isk. év közben összesen magyar anyany. igazolva igazolatlanul összesen
róm kath. református ág. ev. izraelita összesen magyar összesen hány tanonc hány órát? hány tanonc hány órát? ebből misem. hány tanonc hány órát?
Elők. A) I. B) I. T. I. I. 1.— A) II. B) II. T. II. II. 1. — A) III. B) III. T. III. III. 1 — IV. T. IV. V) III. 1. V) IV. 1.- 23 28 33 14 29 31 32 9 •30 33 36 - 9 22 40 9 12 16 7 14 14 2 6 3 13 5 5 8 6 5 3 5 2 3 1 30 42 47 16 35 34 45 14 35 41 42 14 25 45 11 15 17 2 2 3 1 4 10 2 2 10 8 2 9 21 2 3 9 ? 1 - 5 5 3 2 2 5 1 1 2 1 1 1 1 1 1 5 4 9 6 5 ltf 3 4 12 14 $ 10 24 2 3 9 25 38 38 16 29 29 32 11 31 29 28 11 15 21 9 12 8 23 37 35 16 27 26 25 11 27 22 25 11 12 20 9 9 4 1 2 1 1 1 1 2 2 1 1 2 2 3 4 6 2 3 1 3 4 25 38 38 16 29 29 32 11 31 29 28 11 15 21 9 12 8 25 38 38 16 29 29 32 11 31 29 28 11 15 21 9 12 8 25 38 38 16 29 29 32 11 31 29 28 11 15 21 9 12 8 25 38 38 16 29 29 32 11 31 29 28 11 15 21 9 12 8 12 30 13 12 22 19 14 7 21 22 16 7 13 10 2 7 4 225 693 455 198 605 442 556 165 803 138 530 189 537 332 62 310 109 4 7 18 3 2 6 14 4 8 2 11 2 6 5 45 85 81 117 7 29 148 84 147 4 309 149 144 70 2 9 46 5 4 11 11 5 10 2 31 9 10 16 37 31 15 24 25 28 11 29 24 27 9 13 16 2 12 4 270 778 536 315 612 471 704 249 950 142 839 338 537 476 62 380 109
Összesen 406 102 508 91 30 5 1 127 382 339 5 6 32 382 382 382 382 231 6349 92 1419 155 323 7768
42
XII.
Az iparostanonciskola 1931/32. tanévi költségvetése.
I. Bevétel.
1. Államsegély........................ ............—.— P
2. Az 1884. évi XVII. t.-c., valamint az 1922. évi XII. t.-c.
alapján befolyó ipari engedélydijak és pénzbüntetések és pénzbírságokból....................2000.— P
3. Tanszerdijakból ... ... ... ... .............................1440.— P
4. Egyéb bevételekből és téritményekből ..................10.— P
Összesen 3450.— P
II. Kiadás.
A) Személyi kiadásokra.
1. Igazgató, tanítók és hitoktatók fizetésére ......... 12.560.— P
2. Felügyelőbizottsági jegyző tiszteletdijára............ 240.— P
3. Iskolaszolga fizetésére........................ 756.— P
4. 1 hónapnál továbbtartó helyettesítések díjazására...... 150.— P
5. Iparisk. Tanítók és Tanárok Orsz. Egyesülete gyűlései
alkalmával útiköltségre ... ........................80.— P
Összes személyi kiadások 13.786.— P B) Dologi kiadásokra.
6. Könyv- és Írószerekre ..........................................300.— P
7. Rajzszerekre.........................................330.— „
8. Nyomtatványokra......................................................60.— „
9. Könyvekkel való jutalmazásokra....................................100.— „
10. Szakfolyóiratokra......................................................80.— „
11. Fűtésre..................................................................390.— „
12. Villanyvilágításra......................................................548.— „
13. Állandó felszerelésekre, illetve berendezésekre ............300.— „
14. Tisztogatási eszközökre és portalanító olajra..................80.— „
15. Bútorzat és taneszközök karbantartására........................80.— „
16. Telefon előfizetési díjra ..........................—.— ,
Összes dologi kiadásokra 2268.— P Személyi és dologi kiadásokra összesen 16.054.— P
TARTALOM:
Oldal
I. A jövő tanévre vonatkozó tudnivalók............... 3
II. Igazgatói jelentés az 1931—32. tanévről ............ 4
III. Felügyelet....................................... 13
IV. Tanítótestület.............................. ...... 14
V. Minősítési osztályzat .............................. 16
VI. Egész évi tanfolyam ...... ....................... 17
VII. Munkakiállitás.................................... 33
VIII. Statisztikai kimutatás a beirt iparostanoncok iskolai
előképzettségéről és a tanév végén maradt tanoncok tanítási eredményeiről..................... 36
IX. A tanév végén jelen volt tanoncok megoszlása kor,
honosság és szülők állandó lakóhelye, törvényhatóságonként és szülőik, ill. törv. gondviselőjük foglalkozása szerint ........................... 38
X. Statisztikai kimutatás a tanév végén maradt iparos-
tanoncok létszámának iparág szerinti megoszlásáról 40
XI. Statisztikai kimutatás a tanoncok létszámának alakulása
vallása, anyanyelve szerint és az igazolt és igazolatlan mulasztásokról ... ... .................. 42

Insert failed. Could not insert session data.