Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
9.47 MB
2017-11-21 15:07:48
 

application/pdf
Védett Védett
5
242
Hévíz monográfiája
Írta: N. Szabó Gyula
Nagykanizsa, 1931.
Délzalai Nyomda és Lapkiadó Vállalat
43909

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


/

EVIZ MONOGRÁFIÁJA
I ^wm
TARTALOHIs
Országok, világok találkozása, pusztulása
Héviz csudás forrásának vulkánikus keletkezáse
A Balaton eredete
Régészeti kincsek, történelmi emlékek, romok és madarak földje -
Ganges virága a magyar vizben
Mondák
Héviz története
Ó-, közép-, uj- és legújabb korszak
Hlegkapá természeti képek
Szinzuhatagok A viz gyégyitó ereje
I RT A i
N. SZABÓ GYULA

|É \' -
«



MO
ÁHSS^f
HE VIZ N 0 G RÁFIÁJ A
IRTA:
N. SZABÓ GYULA
NAGYKANIZSA, 1931. DÉLZALAI NYOMDA ÉS LAPKIADÓ VÁLLALAT
43909
I.
Héviz vidéke.
Magyarország hires, melegvizű tava elé nagy és változatos szőnyeget teritett a természet.
Ezt a földrajzi szőnyeget őskori, történeti, madár-, növény- és földtani emlékek, értékek és érdekességek csipkézik, tarkitják, diszitik.
Olyan békés ez a táj és olyan szelid, mint az alvó kisgyermek arca. És mosolygós is. Néha olyan, mint a muskátlis ablakon kikandikáló, nevető, ártatlan leányarc.
A tarka szőnyeg huszárnyárfákkal szegélyezett, olajozott műutján autó autó után szalad. Nyáron Magyarországnak ez a legforgalmasabb autóutja.1)
Ez az ut köti össze Hévizet, a magyarok Bethesda-tavát, Keszthellyel, a Balaton metropolisával.
A magyar ember, ha eddig elolvasta soraimat, ezt mondja: az iró igen szereti ezt a tájat. . . Engem ez nem lep meg. Sőt az sem, ha igy gondolkozik: az iró elfogult...
Cseppet sem csudálkozom, mert a magyar ember any-nyira nem ismeri saját hazáját, annak szépségeit, értékeit, hogy mindig meglepi, ha valamely szép és érdekes tájról szinesen irnak.
A fővárosi ember ismeri a fővárost, de Sopront, Keszthelyt, Debrecent, Hortobágyot, Göcsejt már nem. Göcsejt a legtöbb fővárosi ember valami nagy, bolond falunak képzeli el. Legtöbbször költött falunak, ahol mindenki furcsa, félkegyelmű és pipogya és csak a legjobb esetben Göcseji Vergánya Csicsa. Arról fogalma sincs sok magyarnak, hogy Göcsej a földkerekség egyik legérdekesebb néprajzi területe.
A dunántuli nem ismeri az Alföldet, az alföldi a Dunán-tult. És azzal sem mondok nagyot, ha megmondom, hogy a megyei lakosság is csak felületesen ismeri vármegyéjét.
Héviz és Keszthely között műutat építettek. Az utat olajozzák. Portalan. Ezen a 6 kilométeres műúton nyári napokon több száz autó szalad. Hogy szerencsétlenségekről még sem irnak a lapok, annak oka az, hogy nem szabad sebesen hajtani. Az uton állandóan csendőrök őrködnek. Ez a nagyforgalmu ut maga is különlegesség.
4
Ez igen nagy hiba. Gyöngiti az annyira szükséges lokálpatriotizmust és a Heimatskulturt.
Sok Kazinczy Ferencre lenne és lett volna szükség. Kazinczy sokat és nyitott szemmel utazott. Sajnos, Kazinczynk csak egy volt. Ha minden kettő évtizedünknek akadt volna utazó Kazinczyja, akkor a magyar tájak, a magyar vidékek, nem lennének csukott háremek sem az ország nagy része, sem Európa előtt.
Magyarország nem tudja, mije van. Ha tudná, felébredne kíváncsisága és itthon maradna sok-sok millió.
A gyenesdiási, a vonyarcvashegyi, a szigligeti Balatonpartnak annyi böcklini szépsége van, hogy ha Böcklin feltámadna, odamenne festeni. De találna Böcklin anyagot Héviz körül is.
Több domboldal van Héviz és a Balaton körül, ahol Szinnyei Merse Pál újból megfesthetné Majális-át.
Hévizet Keszthellyel kedves, változatos gyalogút is összeköti. Ez a gyalogút négy-öt kilométer hosszú. Az ut egy része a Festetics hercegség fácánosán vezet keresztül. Feledhetetlen ut. A fácánok majdnem szelidek. Nyolc-tiz méterre is megvárják

Insert failed. Could not insert session data.