Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
181.29 KB
2018-01-17 15:19:35
 

application/pdf
Védett Védett
1
310
EMLÉKEZÜNK
Dr. Szentendrey Edgár 1885-1966
Dr. Szentendrey Edgár érdemes orvos születési nevén Szokol Edgár Valér 1885-ben született Erdélyben a Szatmár vármegyei Felsőbányán. Egyetemi tanulmányait Budapesten és Kolozsváron végezte 1913-ban. Az I. világháború végén főhadnagy-orvosként szerelt le. Résztvett a II. világháborúban. 1922-ig községi orvos a közeli Légrádon (ma Horvátország). 1922-1950-ig körjegyzőségi körorvos Somogyszentmiklóson, 1950-1965-ig községi körzeti orvos Miklósfán. Miklósfa neve 1895-1950-ig Somogyszentmiklós (Somogy vármegye), 1950-1981-ig Miklósfa (1950-től tartozik Zala megyéhez),
1982-től Miklósfa néven Nagykanizsa városrésze.
Felesége Thoma Valéria okleveles tanítónő, megszállás előtt Kolozsváron tanított. Fiuk Szentendrey Szokol László, aki külföldön telepedett le. A megözvegyült orvos második felesége Thoma Erzsébet, Thoma Valéria testvére.
Az OTI (Országos Társadalombiztosítási Igazgatóság) fennállása idején 1929-1950-ig térítésköteles volt az orvosi ellátás. Térítésmentesség az állami alkalmazásban állóknak és a családtagjaiknak, valamint a magánbiztosítottaknak járt. Az országos állapotokhoz hasonlóan a körjegyzőségben, Somogyszentmiklós, Bagola, Liszó falvakban és a hozzájuk tartozó külterületi lakott helyeken élő vidéki, a faluhelyi, pusztai társadalom különböző rétegeihez tartozó ellátandó lakosság jelentős létszámának, parasztgazdáknak, a napszámosoknak és más munkavállalóknak nem volt betegbiztosítása.
Az orvos ellátatlanul nem hagyott senkit. Sokszor látott el beteget a saját költségén. A korabeli útviszonyok (földutak) és az időjárás viszontagságai közepette járt gyalogosan, naponta kezelni a súlyos betegeket. Életeket mentett. A mezőn ellátta az aratót, a krumpliföldön a napszámost. Fáradhatatlannak tűnt - mesélték róla a miklósfaiak.
Küzdött a járványok, a népbetegségek, a TBC, a gyermekbetegségek ellen. Rendkívüli figyelmet fordított a kötelező oltások betartására. Gyakori volt a hüléses, az érrendszeri, az emésztőrendszeri betegség, a nyári időszakban sűrűn fordult elő kaszavágás okozta sérülés.
A körjegyzőség településein és itthon Somogyszentmiklóson tisztelettel fogadták a házaknál és felnéztek rá, a betegei és az orvoskollégái körében is kiváló diagnoszta hírében álló orvosra. A családokban számos esetben nem jutott pénz a gyógyszer kiváltására. Segített a rászorulókon. A szeretetével is gyógyított. A falubeliekhez tartozónak érezte magát, szerette az embereket.
A miklósfai körzeti orvos tevékenységét a Nagykanizsai Járási Tanács egészségügyi osztálya felügyelte a járások megszüntetéséig. 1960-ban az orvos körzetéhez tartozó települések: Miklósfa, Szentgyörgyvári szőlőhegyek I-IV szőlőhegyhát, Mórichely puszta, Szaplányos puszta, Liszó, Ság puszta (Liszótól délre), Bagola, Látóhegy, Kisfakos, Nagyfakos, Virághegy, Bánom puszta, Csákányháza. A körzet falvaiba, pusztáira az orvos ment a beteghez az ápolónő kíséretében, kiszállással. A Zala Volán faros buszain ingáztak a helyközi autóbuszjáratokon.
Dr. Szentendrey Edgár nemcsak orvosként szolgálta az egészségügyet. Élete végéig elnöke volt az általa 31 fővel alapított 1960-2000-ig működő Miklósfai Vöröskereszt alapszervezetnek. A miklósfaiak az elnökükkel együtt vettek részt a vöröskeresztes szervezetek önkéntes és ingyenes véradó mozgalmában. A Vöröskereszt szervezésében tartott rákszűréssel, rákkutatással, véradással foglalkozó és más egészségügyi felvilágosító előadásait folyamatos érdeklődés övezte.
Munkásságáért 1918-ban a Császári Kereszt, 1961-ben az Érdemes orvos kitűntető cím, 1965-ben a Munka Érdemrend arany fokozata elismerésben részesült.
1966-ban hunyt el Nagykanizsán. A Vas megyei Kőszegen a városi temetőben található családi sírhelyen helyezték örök nyugalomra.
1982-től Nagykanizsa-Miklósfa városrészében utca viseli a nevét. Az 1960-1981 között Ady Endre és Dózsa György nevű utcákat egy közös névvel illették Dr. Szentendrey Edgár

Insert failed. Could not insert session data.