Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.86 MB
2019-04-26 16:15:25
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
728
1762
A Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari és a Winkler Lajos Vegyipari Technikum
évkönyve
az 1961-62. iskolai tanévről,
a technikum fennállásának 11. évéről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Pervein Tibor igazgatóhelyettes

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1961-62 ISKOLAI TANÉVRŐL,
A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 11. évéről
,

A TANTEST ÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
PERVEIN TIROR IGAZGATÓHELYETTES
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1961—62 ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 11. évéről
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA
PERVEIN TIBOR IGAZGATÓHELYETTES
F. k.: Pervein Tibor ig. h. — 62-7286 Nyomda, Nagykanizsa s
Technikusaink jövője
Iskolánk fennállása óta nyolcadik alkalommal bocsájt szárnyra kőolajipari és mélyfúróipari technikusokat. A nyolc év alatt több mint 600 tanulónak adott iskolánk technikusi oklevelet. A második ötéves terv célkitűzéseit vizsgálgatva, még több — még jobban képzett technikusra lesz szükség. A második ötéves terv célkitűzései között jelentős szerep jut a kőolaj- és földgáztermelés növelésére, az energiahordozók részarányának a kőszénről a szénhidrogének felkutatásának, kitermelésének és felhasználásának javára. Ennek oka az, hogy hazai energiaforrások felkutatásával és kitermelésével jelentős valutamegtakarítás érhető el, másrészt más iparágak — vegyipar, gyógyszeripar stb. — import alapanyag-ellátását hazaival tudjuk pótolni. Kőolaj- és földgáztermékeink hazai feldolgozá-val export-cikkeink számát növelni tudjuk hajtó- és kenőolajok formájában, vagy a nagylengyeli bitumen, mely az elmúlt tíz év alatt osztatlan sikert vívott ki mind a belföldi, mind az exportpiacon. Felépült a szőnyi Kőolajipari Vállalatnál az új, egymillió tonna kapacitású atmoszférikus desztillációs üzem. Az új üzem nemcsak kapacitásával múlja felül lényegesen az eddigi desztillációs üzemeket, hanem korszerűségében is. Mindebből látható, hogy a hazai kőolaj- és földgázkutatás, termelés és feldolgozás az elkövetkezendő tervidőszakban még nagyobb fejlődésen fog keresztül menni. A beruházási és műszaki fejlődés fokozását még inkább sürgeti az egyre több újonnan felkutatott és még le nem határolt mezők termelésbe állítása. A növekvő feladatokat pedig csak úgy oldhatjuk meg, ha a műszaki középkáderek megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkeznek, és a termelésnövekedés mutatószámainak kedvező alakulását nem csupán a mezőbővítés, az új területek termelésbeállításánál bekapcsolt új kutakra bízzák, hanem a fúrási és termelési technológiák állandó tökéletesítésén fáradozunk. Ezek a feladatok olyan hatalmas termelésnövekedést fognak jelenteni, melyet a jelenlegi fúrási, termelési, szállítási és feldolgozási kapacitással teljesíteni nem lehet, ezért nagyarányú beruházásokat és korszerűsítéseket kell megvalósítanunk. Néhány példa a mélyfúrás fejlődésére, melynél csak a berendezések számát és a lefúrt métereket hasonlítom össze:
Év Berendezések száma Lefúrt méter
1959. 31 341 670
1960. 30 383 834
1961. 30 378 200
1962. 31 444 000
Megemlítem, hogy a kb. 90 olaj kútfúrással foglalkozó állam kiválasztott legjobbjai között ez a legfontosabb fúrási mutatószám az első tíz közé sorolja Magyarországot. A fenti értékelés azt is mutatja, hogy a teljesítmény fokozására bőven van lehetőség. Ez a feladat már a fiatal műszakiakra is várw
A kőolajtermelés területén is hatalmas feladatok várnak a fiatal olajtechnikusokra. A dunántúli és a nagyalföldi olaj- és földgázmezők termelési technológiája még mindig nem kielégítő. Megoldásra vár a termelő kutak automatizálása és a különféle rétegkezelési eljárások tökéletesítése, a rétegenergia mesterséges fokozása, a kúttalphoz az olaj hozzáfolyás fokozása. Külön\'\' kell hangsúlyozni a nagyalföldi kőolaj- és földgázmezők termelésbe állításának problémáját, a mezők szétszórtságából adódó nehézségeket. Fokozza a nehézséget az is, hogy kevés olajipari középkáderrel — olaj technikussal — rendelkeznek. A nagyalföldi kőolajmező felkutatása még folyamatban van, de a kutató fúrások már most több reményteljes mezővel biztatnak. A következő táblázat azt mutatja, hogy hogyan alakult és alakul a fúrási tevékenység az Alföldön és a Dunántúlon:
Dunántúlon a lefúrt méterek száma 1961-ben 9500 méterrel csökkent, míg a Nagyalföldön 3900 méterrel emelkedett, 1962-ben a Dunántúlon csak 12 000 méterrel, addig a Nagyalföldön 43 500 méterrel fog emelkedni a lefúrt méterek száma. Befejezéshez közeledik a ,-Barátság" nemzetközi kőolajvezeték magyarországi szakaszának építése is. A KGST érdekelt tagállamai a Szovjetunió javaslatára elhatározták, hogy a Szovjetunió által renrelkezésre bocsátott és állandóan növekvő kőolaj mennyiség szállítására csővezetéket építenek a középső Volga-vidékről a Lengyel Népköztársaság, a Német Demokratikus Köztársaság, a Csehszlovák Szocialista Köztársaság, valamint a Magyar Népköztársaság részére. A „Barátság" kőolajvezeték magyarországi szakaszának hossza 130 km. A kőolajvezeték 4,8 millió tonna/év olajmennyiség szállítására alkalmas. A magyarországi szakasz befogadóképessége 18 000 m3. A „Barátság" kőolajvezeték magyar szakaszának beruházási költségelőirányzata 206 millió forint.
E rövid ismertetésből is kitűnik, hogy milyefi hatalmas feladatok várnak megoldásra, ennek megvalósításához nagyon sok jólképzett — mérnök munkáját kiegészítő és pótolni tudó olajipari technikusra van szükség. |
A jelenleg III. osztályba járó vegyésztanulóink — ha szorgalmasan és jól dolgoznak — 1963 júniusában mint végzett vegyésztechnikusok hagyják el az iskolát. Ezután már minden évben szárnyra bocsátunk egy-egy évfolyamot. Mi vár ezekre a fiatal technikusokra?
Beszéljenek a számok és a tények!
1963. a második ötéves terv 3. éve, ennek a munkájába kell beleilleszkedniük a jelenlegi III. osztásos tanulóinknak, s a második ötéves terv 4. évében lépnek be az üzemekbe a jelenlegi II. osztályos tanulók Az üzemekben pedig mindenütt nagy tempóban folyik a munka, mert a második ötéves terv a vegyipart a többi iparágakhoz viszonyítva gyorsabban fejleszti. Ennek az az oka, hogy a munkaigényes termékek termelését akarjuk növelni az anyagigényes termékek rovására, másrészt különböző importanyagokat hazailag gyártott műanyagokkal akarunk pótolni, s végül a mezőgazdaság színvonalának az emelése is megkívánja a vegyipar, elsősorban a műtrágyaipar és a növény védőszer ipar fejlesztését. A vegyipai
Év
Nagyalföld
Dunántúl
1960.
1961.
1962.
121 400 méter 125 500 „ 169 000 „
262 400 méter 252 700 „ 275 000 „
4
gyors fejlesztése azt eredményezi, hogy részesedése az összipari termelésben 1965-ben 8,8 %-os lesz. Az egész vegyipar fejlesztésén belül egy-két fontosabb vegyipari ág termelési adatai a következők:
Év
Nitrogénműtrágya
Foszfor-Műanyag
1938. 1949. 1960. 1965.
27 000 t 53 000 t 279 000 t 780 000 t
59 000 t 89 000 t 266 000 t 650 000 t
11 400 t 33 000 t
Gyógyszeriparunk fejlődése az 1960. évihez viszonyítva 200 %-os lesz.
Ezek a számok olyan hatalmas termelésnövekedést jelentenek, amelyet a jelenlegi vegyipari kapacitással teljesíteni nem lehet, ezért nagyarányú beruházásokat kell eszközölnünk és nagyarányú rekonstrukciót, korszerűsítést kell megvalósítanunk. Egy-két példa ebből a munkából:
Építjük a Tiszavidéki Vegyikombinátot, amelynek csak a nitrogénműtrágyagyárán mintegy 50 különféle kivitelező vállalat dolgozik, s csak a műszerezése, automatizálása több mint 50 millió forintba kerül! Ez lesz hazánk legnagyobb nitrogén-műtrágyagyára,amely 350 ezer tonna 20,5 %-os műtrágyát, s ezen felül 10 ezer tonna karbamidot fog adni a mezőgazdaságnak. 1961-ben már megkezdte működését a kombinát lakkfesték- és műgyantagyára. A kombinát dolgozói számára egy városias lakótelep épül 12 osztályos iskolával és egyéb kulturális és szociális intézményekkel.
500 millió forintos beruházással épül a Berentei Vegyiművek, amely hazánk első nagyüzemű PVC-gyára lesz.
Gyors ütemben folyik a Borsodi Vegyikombinát 100 %-os bővítése, s átállítása kokszbázisról földgázbázisra, ami 1962. végén be is fejeződik.
A Hungária Vegyiművekben folyik egy, a technikai világszínvonalnak megfelelő, 10 ezer tonna/év kapacitású klórkálielektrolízis üzem építése.
A Tiszamenti Vegyiművekben folyamatban van egy rövidített technológiájú, 120 ezer tonna/év kapacitású, kénbázison működő kénsavüzem kivitelezése. Ez lesz az első ilyen jellegű kénsavgyár hazánkban. Ugyanekkor egy 200 ezer tonna/\'év kapacitású, 18,5 % hatóanyagtartalmú szuperfoszfátot gyártó üzem is épült itt, amelynek a próbaüzemeltetését 4 hónappal korábban kezdték meg a tervezettnél.
A Budapesti Kénsavgyárban a most folyó rekonstrukció következtében 18 ezer tonna/évvel növekszik a kénsavgyártás és 55 ezer tonna/evvel a szuperfoszfát termelése.
Sorolhatnánk tovább, hogy hogyan bővül az Egyesült Vegyiművek, a Péti Nitrogénművek, a Ruggyantaárugyár, vagy a gyógyszergyáraink termelése! Azt is meg kell említenünk, hogy nemcsak az eddig bevezetett gyártmányok termelésének a növeléséről van szó, hanem új gyártmányok bevezetéséről is, amelynek megvalósításán együtt dolgoznak az üzemek és kutatóintézeteink.
Ahogyan a nagyarányú termelésnövelés nem érhető el új beruházások nélkül, éppen úgy nem érhető el a munkaerő növelése nélkül sem. Szakmunkásokra, technikusokra, mérnökökre van szüksége az iparnak! 1949-
5
ben 21 ezer technikus és mérnök dolgozott az iparban, számuk 1960-ra 79 ezerre emelkedett, 1965-ig pedig már 40 ezer mérnököt és 76 000 technikust foglalkoztat az ipar! Minden vegyésztechnikust várnak az üzemek, s minden vegyésztechnikust munka vár, s nem is akármilyen munka, hanem jól képzett, jó szaktudású, szocialista munka- és hivatásszeretettől áthatott technikusokat kívánó munka! Amikor ezt a szép jövőt mutató képet felrajzoljuk, nem szabad elhallgatnunk azt, hogy az iparban, így a vegyiparban is a technikusok esetében nem beszélhetünk egyszerűen technikushiányról, mert a jelentkező hiány elsősorban nem mennyiségi, hanem minőségi jellegű! Népgazdaságunknak jobban képzett, a mérnökök munkáját kiegészíteni és pótolni tudó, középfokú képzettségű szakemberekre van szüksége. Ezért vetődött fel a technikusképzés magasabb színvonalra emelésének kérdése.
Ezek figyelembevételével minden vegyésztanulónknak arra kell törekednie, hogy a legmagasabb osztályzattal minősíthető szaktudást szerezzen itt az iskolában, s ezt a szaktudást majd az üzemben az üzemi tapasztalatok alapján továbbtanulással, önképzéssel még magasabb szintre emelje.
Itt a vakáció! Pihenjük ki magunkat, s azután vessük bele magunkat a munkába, hogy ne csalódjanak bennünk azok, akik mint technikusokat munkával, szeretettel várnak bennünket!
Szabó Géza műhe^yfőnök Küronya István laborfőnök
6
titrálási feladatokat végeznek a tanulók
ismerkednek a tanulók a műhelyben a munkagépekkel
AZ 1961—62-ES TANÉV TANÁRI TESTÜLET
Tanár neve Tanítót^ tárgyak
TIBOLT JOLÁN igazgató,
„A közoktatás kiváló dolgozója", szabadkézi rajz, ábrázolo
„Kiváló tanár" geometria
„A nehézipar kiváló dolgozója"
PERVEIN TIBOR igazgatóhelyettes,
„A nehézipar kiváló dolgozója" műhelygyakorlatok
SZABÖ GÉZA műhelyfőnök, mechanika, szakgéptan,
gépészmérnök műhelygyakorlatok
KÜRONYA ISTVÁN laborfőnök, szervetlen kémiai techno-
„Az oktatásügy kiváló dolgozója" lóSia> laboratóriumi gya-
korlatok
BALOGH LAJOS technikus tanár műhelygyakorlatok
BANGÓ ZOLTÁN gépészmérnök gépelemek, szakgéptan;
elektrotechnika, műhelygyakorlatok
BENE JÓZSEFNÉ r. tanár szervetlen kémia, kőolaj-
bányászat kémiája, fizikaikémia, laboratóriumi gyakorlatok
BIRÓ FERENC r. tanár orosz
CSERFALVI JÓZSEF r. tanár szervetlen kémia, kőolaj-
„A nehézipar kiváló dolgozója" bányászat kémiája, labo-
ratóriumi gyakorlatok
HÁNCS LAJOSNÉ technikus tanár laboratóriumi gyakorlatok
JÁNOSSY KLÁRA olajmérnök olajtermelés, mélyfúrás.
üzemgazdaságtan
KISS GIZELLA r. tanár magyar nyelv és irodalom,
történelem
KOCSI TIBOR r. tanár ásvány- és kőzettan, föld-
es őslénytan, teleptan, földmértan
8
Tanár neve Tanított tárgyak
testnevelés
KOLLMANN PÁL r. tanár
matematika, fizika
MATUS ISTVÁN r. tanár
magyar nyelv és irodalom. MEIXNER BÉLA r. tanár . történele^
„Az oktatásügy kiváló dolgozója"
szerves kémia, szerves ké-MEIXNER BÉLÁNÉ r. tanár miai technológia, labora-
tóriumi gyakorlatok
PINTÉR DÉNES DR. r. tanár matematika, fizika
címzetes igazgató,
„A közoktatásügy kiváló dolgozója"
RADICS ANDRÁS technikus tanár laboratóriumi gyakorlatok
RÁCZ OSZKÁRNÉ technikus tanár laboratóriumi gyakorlatok
TAPOLCZAY MIKLÓS technikus tanár, laboratóriumi gyakorlatok
„A nehézipar kiváló dolgozója"
Óraadó tanárok
Tanár neve Tanított tárgyak
BALÁZS LÁSZLÓ bányamérnök laboratóriumi gyakorlatok
BARABÁS LÁSZLÓ bányamérnök mélyfúrás
HÁROMSZÉKI FERENC művezető műhelygyakorlatok
KELEMEN LÁSZLÓ művezető műhelygyakorlatok
KETTING FERENC ny. igazgató szabadkézi rajz, ábrázoló
geometria
LÓRINCZ JÁNOS olaj mérnök mélyfúrás
MOLNÁR JENŐ vegyészmérnök laboratóriumi gyakorlatok
NÉMETH LÁSZLÓ kollégiumi igazgató munkaegészségtan
PATAKI JÓZSEF gépészmérnök szakrajz
PATAKI GYULA gépészmérnök szakrajz
PINTÉR NÓRA tanár matematika
TÓTH JÓZSEF vegyészmérnök laboratóriumi gyakorlatok
TORNYOS FERENC gépészmérnök vegyipari géptan
9
A tanulóifjúság és tanulmányi eredményei
I. a. osztály Osztályfőnök: Matus István
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. 1 Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz | Abr. geometr. Testnevelés Ásv. és kőzettan 1 Labor gyak. Műhely gyak. | Ált. tan. eredm. |
1. Andris Kálmán 5 4 4 3 4 3 3 4 4 3 3 3 4 3
Bende Margit 5 5 5 4 5 P o 4 5 5 5 5 5 P. o
Boncz Barnabás 3 2 2 3 2 3 3 4 3 4 4 2 4 2
Borsos Gyula 5 3 2 3 3 3 3 4 3 3 3 3 4 3
5. Faikas Tamás 4 3 2 3 2 2 2 3 2 3 3 2 3 2
Hegedűs György 4 3 4 4 3 3 2 4 4 5 3 3 4 3
Horváth Ferenc 4 3 2 3 2 2 2 3 \' 3 4 2 2 4 2
Horváth László 4 3 3 3 2 3 2 4 4 4 3 2 3 3
Horváth Mátyás 5 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 4 3
10. Horváth Sándor 5 3 3 4 2 3 3 4 3 3 4 2 5 3
Kemény János 3 3 2 4 2 3 2 3 2 5 3 2 3 2
Keszler János 4 2 2 3 2 2 2 2 3 3 2 2 3 r z
Kovács Tibor 4 3 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 2
Kovács Zoltán 5 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 3 4 3
15. Magyar László 4 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 2 3 2
Mészáros József 5 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Mile Károly 5 3 3 3 3 2 2 4 3 4 3 3 4
Munkácsi Katalin 5 4 4 3 3 4 3 4 4 4 4 3 4 3
Musitz László 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 4 5 5
20. Orbán Ilona 5 5 4 5 4 5 5 5 5 lm 5 5 5 5
Palkó József 4 2 3 3 2 2 2 4 3 3 3 2 4 2
Pelle János 4 3 4 4 4 4 3 3 3 4 4 3 3 3
Rudalics György 4 3 3 3 2 3 2 4 4 3 3 2 4 3
Silló Katalin 4 4 3 3 3 4 2 4 4 5 4 3 4 3
25. Solti Klára 5 5 5 5 5 5 5 5 5 lm 5 5 5 5
Sólyom Judit 4 3 3 2 2 2 2 4 3 fm 3 2 4 r z
Stern Veronika 5 4 4 4 4 4 4 4 5 4 3 4 4 4
Takács Miklós 5 4 5 5 4 5 4 5 5 4 5 4 5 4
Tóth Éva 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
30. Tóth Júlia 4 4 4 3 3 3 2 3 3 3 4 3 4 3
Tőke Mária 3 5 4 4 4 4 3 5 4 4 4 3 3 4
Varga Mária 5 4 3 3 3 3 3 4 3 4 3 3 4 3
Vollák Erzsébet 4 3 3 2 2 3 2 4 3 lm 3 3 4 3
Vörös János 4 3 3 2 3 3 2 4 3 3 3 2 4 3
10
í. b. osztály
Osztályfőnök: Háncs Lajosné
A tanuló neve Magatartás í Magyar ny. és ir.l Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz Ábrázoló geometr.l Testnevelés Ásvány és kőzett. 1 1 Labor gyak. Műhelygyak. Ált. tan. eredm. 1
1. Bajnóczi Ferenc 5 5 3 5 5 4 4 4 4 3 4 4 3 4
Bakonyi Zoltán 5 3 3 2 3 4 3 4 4 3 3 3 4 3
Bécsi Endre 5 3 2 3 3 3 3 5 4 5 3 3 4 3
Bors Éva 5 4 4 4 4 3 3 4 4 fm 3 4 4 4
5. Buda Mária 5 4 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Béda Ferenc 5 3 2 3 3 3 2 4 3 4 3 2 4 3
Czigola Gyula 5 2 3 3 4 4 3 4 4 3 9 ü 2 4 3
Csiha Gyula 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Csizmadia Gábor 5 3 2 3 3 3 3 4 4 4 3 3 4 3
10. Csuti Anna 5 5 4 4 5 5 4 4 4 fm 4 4 4 4
Fehér Zsuzsanna 5 5 4 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5
Fekete Erzsébet 5 5 5 4 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5
Ferencz Károly 5 3 3 3 4 4 2 4 4 4 3 2 5 3
Gyivicsán Pál 5 3 5 2 3 3 2 4 4 5 3 3 4 3
15. Kell Mária 5 4 4 3 4 4 3 4 4 3 4 4 4 4
Kolontári Jolán 5 4 4 5 4 5 5 4 4 4 5 5 4 4
Kósi József 5 3 3 4 4 4 4 5 4 4 4 4 5 4
Kovács János 4 2 2 2 2 3 2 3 2 4 2 2 2 2
Kriska László 4 4 3 4 4 4 3 4 5 4 4 3 4 4
. 20. Lengyák András 4 3 2 2 3 2 2 5 5 3 2 2 3 2
Neumayer József 5 3 4 4 4 4 5 4 4 3 4 4 4 4
Németh Zoltán 5 3 4 4 4 4 3 4 4 3 4 3 3 3
Nováczky Anna 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 4 5 5
Marancsics Béla 5 3 3 3 5 4 3 5 4 4 3 2 3 3
25. Paizs Gyula 5 4 5 4 5 5 4 3 5 fm 4 4 3 4
Pillér Judit 5 3 2 2 3 2 3 4 4 3 3 3 3 3
Somlai Nándor 5 3 3 3 3 3 2 4 4 3 3 2 3 3
Szakony Márta 5 5 5 4 4 4 4 5 5 4 5 4 4 4
Szerepi Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5
30. Tolnay Klára 5 4 4 4 5 4 4 4 5 4 3 3 4 4
Tóth Lajos 5 4 3 4 4 4 5 5 5 3 4 3 5 4
Tóth .Piroska 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 4 5 5
Vajda Tibor 4 3 2 2 3 3 2 4 4 5 2 2 3 2
Varga József 5 2 2 3 4 3 3 4 4 4 3 3 4 3
35. Végh Teréz 5 3 3 3 3 4 2 4 4 4 3 2 3 3
11
I. c. osztály
Osztályfőnök: Meixner Béla
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz j Teestnevelés Labor gyak. 1 Ált. tan. eredm.
1. Bajor Mária 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Barta György Artúr 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5
Biharvári Erzsébet 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Csőgör János 5 4 4 3 4 3 3 5 4 3 3
5. Farkas László 5 3 3 4 3 3 4 3 5 2 3
Ferenczi Gizella 4 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2
Ferenczy Zsuzsanna 5 5 5 5 5 5 5 5 ím 5 5
Fleischmann Gábor 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Fodor Anna 5 4 4 4 3 3 3 4 4 3 3
10. Hermán Ágota 5 5 3 4 3 4 4 4 4 4 4
Horváth Ibolyka Klára 5 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4
Horváth Ibolya Magdolna 5 3 3 4 3 3 2 5 4 2 3
Horváth László 5 3 3 3 4 3 3 3 3 2 3
Horváth Márton 4 3 3 3 3 3 2 4 4 4 3
15. Jankó Kálmán 5 5 5 5 ö 5 5 5 5 5 5
Joanelli Tibor 5 5 4 4 4 5 5 4 3 4 4
Kertai Sándor 5 4 4 4 4 4 4 3 fm 4 4
Kocsis István 5 4 4 3 4 4 2 4 5 3 3
Kovács Lajos 5 2 4 3 4 3 3 4 3 4 3
20. Kuhár László 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Mátai Dezső 5 5 4 4 5 5 5 3 4 5 4
Menegáti István 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Nagy Béla 4 3 4 3 2 3 2 2 3 3 2
Németh László 5 4 4 4 4 4 4 2 3 3 3
25. Patsch Katalin 5 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4
Rédei István 5 5 4 5 4 5 5 3 5 4 4
Sey Piroska 5 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3
Soós Ferenc 5 3 3 3 4 3 3 5 3 3 3
Söjtör Erzsébet 5 4 4 4 3 4 3 4 4 2 3
30. Szollár Tibor 5 3 4 4 4 4 4 4 4 3 4
Szőke János 4 2 2 4 2 3 3 2 fm 2 2
Tarr Ervin 5 3 3 3 3 3 2 3 4 3 3
Vajda Sándor 5 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Virág Ágota 5 4 4 4 4 5 4 4 fm 4 4
12
I. d. osztály
Osztályfőnök: Rácz Oszkárné
A tanuló neve ■ Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz | Munkaegészségt. | Testnevelés Labor. gyak. Ált. tan. eredm.
1. Bátor Margit 5 4 3 3 4 3 3 4 3 3 4 3
Czömpöly Aranka 5 5 5 4 4 4 4 5 4 4 4 4
Csík László 5 4 3 3 3 3 4 5 4 4 3 3
Elekes Magdolna 5 4 5 3 4 5 3 5 4 4 4 4
5. Farkas Klára 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Farkas Márta 5 5 5 5 5 5 4 4 4 5 4 4
Gaál István 5 3 3 3 3 3 2 4 3 4 3 3
Hajdú Félix 5 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 2
Handra Teréz 4 3 3 3 2 3 1 3 4 3 2 1
10. Herke Mária 4 3 1 2 3 3 1 2 2 fm 1 1
Horváth József 5 2 2 3 4 3 3 2 3 3 2 2
Horváth Márta 5 5 4 4 4 5 4 5 5 4 4 4
Illés Mária 5 5 5 5 4 5 5 5 4 5 5 5
Kesztler Attila 5 3 3 4 3 3 3 4 4 4 3 3
15. Kulics Lajos 5 3 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4
Molnár- Tibor\'\' F> 4 3 4 4 3 4 4 4 5 4 4
Monok Anikó 5 5 4 5 4 4 5 4 4 lm 5 4
Nagy Gyula 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Németh Ildikó 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
20. Németh Katalin 5 4 4 4 4 5 4 5 5 5 4 4
Nóvák Béla 5 4 4 5 5 5 5 4 4 5 4 4
Odor Antal 5 3 4 4 4 3 3 2 2 3 3 3
Rózsa Ferenc 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5
Rudolf Sándor 5 4 3 4 5 5 4 3 3 4 4 3
25. Ruttkai Árpád 4 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2
Stricz János 5 3 4 3 3 4 2 3 3 4 2 3
Szabó József 4 3 3 4 3 3 4 3 3 4 3 3
Szabó Katalin 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4 5
Szabó Kálmán K i m a r a d t
30. Tóth Tibor 4 1 1 2 1 1 2 2 2 2 1 1
Vándor Péter 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Virág Annamária 5 5 4 5 4 4 4 5 4 4 5 4
Horváth Endre ism 4 1 2 2 2 3 2 2 3 3 2 1
13
II. a. osztály
Osztályfőnök: Balogh Alajos
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem Matematika Fizika Kémia Ábrázoló Torna Föld- és őslényt | Mechanika Gépelemek Olajtermelés Labor. Műhely. Ált. tan. eredm.
1. Alexandroff Gábor 4 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 2
Baksa Kálmán 5 3 2 3 2 4 4 3 4 4 2 3 3 3 4 3
Baranyai László 4 3 2 3 2 3 3 3 4 2 2 2 3 2 3 2
Beatóczy Péter 4 3 3 3 2 2 3 3 5 3 3 2 3 3 5 3
5. Béres Ilona 5 4 4 5 4 5 5 4 5 4 4 5 4 4 5 4
Birkás Mária 5 3 3 4 2 3 4 5 5 3 3 2 3 2 5 3
Czinki Csaba 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4 4 3 4 3 4 4
Csete Jenő 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Csonka Erzsébet 5 4 4 5 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5
10. Doszpoth Csaba 5 4 3 4 3 5 4 4 4 4 4 5 5 4 5 4
Handra Erzsébet 4 3 3 3 2 3 3 3 4 2 3 2 2 2 3 2
Hercsik József 5 3 2 3 2 3 3 3 4 3 2 2 3 2 5 2
Horváth Károly K i m a r a d t
Jánossy Zsófia 5 3 2 3 2 3 4 4 4 3 3 3 3 3 4 3
15. Jász Klára 5 4 4 5 3 4 4 3 4 4 4 3 4 3 4 4
Kemény Judit 5 4 3 4 2 4 3 3 fm 4 3 3 3 2 4 3
Kovács Béla 4 3 2 2 2 3 2 3 3 2 3 3 3 2 4 2
Kulics Sándor 5 3 3 3 3 4 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3
Mátrabérci Katalin 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
20. Mihály Péter 5 3 2 4 2 3 3 3 3 3 2 2 4 3 3 3
Mózes Erika 3 3 2 2 2 3 2 2 4 2 3 2 2 2 3 2
Ösz Árpád 5 5 5 5 4 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5
Pataki József 4 3 2 3 2 3 2 3 3 2 3 2 3 3 4 2
Pénzes József 5 3 2 4 2 3 3 3 3 3 2 3 4 3 3 3
25. Rezsek Aranka 5 4 5 5 4 5 5 5 fm 5 5 4 5 5 5 5
Rozner Lajos 5 4 4 3 3 3 3 3 5 3 3 3 3 2 4 3
Simon Éva 3 3 3 4 2 3 3 2 4 3 2 2 3 3 3 3
Sípos József 5 3 2 4 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3
Szekeres Anna 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
30. Szentendrei Györgyi 4 3 3 2 2 3 2 3 5 2 3 2 2 2 4 2
Trömbőczky Sándor 5 4 5 4 4 4 4 4 4 4 5 3 4 5 5 4
Turi Imre 4 2 2 3 1 2 2 2 4 2 2 1 3 2 3 1
Unger József 4 3 3 3 2 3 3 4 4 3 3 2 3 3 3 3
Varga István 5 3 2 3 2 3 2 2 3 3 2 2 2 3 3 2
35. Varga József 5 3 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 4 3
Viola György 5 4 4 5 3 4 4 3 5 4 3 3 4 4 4 4
Varga Erzsébet 4 3 4 4 1 3 2 2 fm 2 2 1 2 2 2 1
14
II. B. osztály
Osztályfőnök: Kocsi Tibor
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz Történelem i Matematika Fizika Kémia Ábrázoló Testnevelés Föld- és őslényt. 1 Mechanika Gépelemek Olajtermelés Labor. gyak. Műhelygyak. Ált. tan. eredm.
1. Bauer Sándor 5 4 4 4 3 4 4 4 4 4 3 3 4 3 4 4
Biró György 4 3 3 4 3 4 3 3 5 3 3 3 4 3 3 3
Böde Géza 5 4 2 4 4 3 3 3 fm 3 2 3 4 3 4 3
Csizmazia József 5 3 2 3 3 3 3 3 ím 3 2 3 3 3 4 3
5. Czoma Csaba 4 4 4 4 4 5 4 4 5 4 5 4 4 3 3 4
Dani Zoltán 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 4 3 4 4
Dolmányos Ferenc 5 4 4 4 3 4 4 5 4 4 5 4 4 3 3 4
Fejér István 4 3 3 2 2 3 3 2 fm 3 2 1 3 3 2 1
Fenyves Ferenc 4 2 3 4 1 3 3 4 4 3 1 2 3 3 3 1
10. Ferenczy László 4 4 3 5 3 4 5 4 5 4 5 3 4 3 3 3
Hajdú Ferenc 4 3 2 4 2 2 2 3 2 2 2 2 2 3 3 2
Hamberger László 4 2 4 4 3 4 3 4 4 3 2 2 3 4 4 0 o
Hohl József 5 4 3 4 3 3 4 4 4 3 3 3 4 3 4 3
Horváth Géza 5 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 4 4 3
15. Horváth György 4 4 3 4 3 4 4 4 4 4 3 5 4 3 4 4
Jász Péter 4 4 4 5 3 4 4 4 4 3 4 3 4 3 4 4
Jeney Gyula 4 3 3 4 2 2 3 2 4 2 2 2 2 3 3 2
Józsi Mihály 5 5 4 5 3 4 4 3 5 4 3 3 4 4 4 4
Kígyós József 5 4 3 4 3 4 4 4 3 3 3 3 4 4 4 3
20. Kolontári József 4 3 2 2 2 2 3 3 5 3 2 2 2 2 3 2
Kumánovics György 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4 3 3 5 4 4 4
Nagy József 5 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 4 3
Ötvös Tibor 2 2 3 2 1 2 2 2 3 2 1 1 2 2 2 1
Panyi Gyula 5 3 3 3 2 3 4 3 3 4 3 3 4 3 3 3
25. Páli György 4 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3
Punger László 4 4 3 4 3 4 5 3 4 4 5 4 4 4 4 4
Plander Péter 4 3 3 4 3 4 4 4 4 3 3 2 3 3 4 3
Rein Gábor 5 5 5 5 4 5 5 5 fm 5 5 4 5 5 5 5
Somogyi Gyula K 1 m a r a d t 1
30. Szabadkai Zoltán 4 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Szerdahelyi István 5 3 3 3 2 2 2 4 4 3 2 2 3 3 3 2
Tóth Bálint 4 2 2 4 3 3 2 3 3 2 2 2 3 2 2 2
Űrhegyi János 4 3 2 4 2 2 4 3 4 3 1 2 3 3 3 1
Vajda Ferenc 5 4 2 4 3 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3
35. Vajda Lajos 5 4 2 3 2 4 4 3 4 4 3 3 3 3 3 3
Weisz József 5 4 3 4 4 4 4 4 3 4 3 5 4 4 5 4
IS
Ii. c. osztály
Osztályfőnök: Bene Józsefné
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. | Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Szerves kémia Testnevelés Szervetl. ké. technj Vegyip. géptan Labor. gyak. Ált. tan. eredm.
1.. Altay Zsuzsanna 5 4 3 4 3 4 4 5 5 4 4 4
Arany János 4 4 3 4 2 3 3 lm 4 2 3 c
Bakos József 5 5 4 4 4 5 5 4 5 5 4 4
Baranyai Lajos 4 5 4 5 4 5 4 5 5 4 4 4
5. Béli István 5 4 3 3 2 3 2 4 4 3 3 3
Béli Tamás 3 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2
Boha Imre 4 4 5 5 4 4 4 3 4 4 3 4
Bohuss Árpád 3 4 3 4 2 4 4 3 3 3 3 3
Bórsányi Miklós 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
10. Chrapek Edit 4 4 4 4 3 5 4 3 4 4 4 4
Csiszár Zoltán 4 4 4 5 3 3 2 4 3 3 2 3
Egyed Mária 4 3 3 3 3 3 2 lm 3 3 3 3
Ferencz Lajos 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5
Gosztonyi József 5 4 3 5 4 5 5 4 5 4 4 4
15. Herceg László 4 4 4 5 3 4 4 5 4 4 3 4
Kálovics Ferenc 1 5 4 3 4 3 4 3 4 4 5 3 3
Kiss Győző 3 2 2 2 2 3 2 4 2 2 2 2
Lantos Sarolta 4 5 4 5 3 4 3 5 4 4 3 3
Mátai Marianna 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 5
20. Mészégető József 5 4 3 3 3 4 4 4 4 3 3 3
Nánási Katalin 5 4 4 3 3 4 3 3 3 2 3 3
Németh Gyula 5 5 3 4 4 4 4 4 4 4 3 4
Némethy János 4 2 2 3 2 2 3 lm 3 3 2 2
Pais László 5 4 4 4 4 4 4 5 3 4 4 4
25. Posch Péter 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5
Rácz Erzsébet 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5
Rőszler Mária 4 3 2 2 1 2 2 4 2 2 2 1
Simon István 4 3 3 4 2 2 2 4 3 2 2 2
Szalai Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
30. Szakonyi János 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Szepes Lajos 4 3 3 4 3 3 2 lm 2 3 2 2
iSzélles Edit 4 5 5 5 3 4 4 5 5 4 3 4
Takács Sarolta 5 4 3 3 3 4 3 4 3 4 3 3
Takács Sándor 5 5 5 5 3 5 5 5 5 5 5 5
35. Tegyey Dorottya 5 5 p 5 4 5 5 5 5 5 4 5
Tóth Ferenc 5 5 4 5 4 5 5 lm 5 5 5 5
• -Varga Gyula 3 3 2 3 3 4 2 4 3 4 2 2
Vértes Györgyi 5 4 5 5 4 4 5 4 5 4 4 4
Wölfer Vera 4 5 5 5 4 5 5 5 5 5 4 £
16
III. a. osztály
Osztályfőnök: Bangó Zoltán
A tanuló neve Magatartós Magyar ny. és ir. 1 Orosz nyelv Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Elektrotechnika Ált. géptan Teleptan Geodézia 1 Olaj- páz- viz íerm. és száll. 1 Mélyfúrás Labor. gyak. Műhely gyak. I Ált. tan. eredm. |
1. Bagi Károly k i m a r a d t
Bakó Csaba 5 3 3 3 2 3 4 2 2 3 3 3 3 3 3 3
Balogh Péter 4 2 2 2 1 2 5 2 2 2 2 2 2 3 3 1
Baranyai Zoltán 5 3 4 4 3 4 5 4 4 4 3 4 4 4 4 4
5. Bíró Zoltán 5 5 4 4 5 5 ím 5 5 5 5 4 5 4 5 5
Dukai Ferenc 5 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 4 3
Fejér Attila 3 2 2 4 3 2 4 3 3 3 4 3 3 3 4 3
Felker József 5 4 3 4 2 3 ím 3 3 5 4 4 5 4 4 3
Gorontai József 5 3 2 4 2 4 fm 3 2 3 3 3 3 4 4 3
10. Gyenese István 5 3 4 4 3 3 4 3 4 4 4 4 4 4 5 4
Haász György 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Halász Sándor 5 4 3 5 3 4 3 4 4 4 4 5 5 4 4 4
Horváth János 5 3 2 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 4 3 3
Horváth Tibor 5 5 3 4 3 3 4 3 2 4 3 4 4 5 5 3
15. Lakatos Péter 5 2 3 2 2 4 3 3 3 3 2 4 3 3 4 3
Lékai Gusztáv 5 5 5 5 4 5 5 5 4 5 4 5 5 4 5 5
Mátai Imre 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4
Párta János 5 3 4 4 4 3 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4
Pozsgai János 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 1
20. Rétfalvi Árpád 4 2 2 2 1 2 3 2 2 2 2 2 2 3 4
Silló Elemér 5 4 4 5 4 4 5 4 4 3 5 5 5 4 5 4
Spilák Lajos 5 3 4 3 2 3 5 3 3 2 3 2 3 2 4 3 2
Szuknai Lajos 4 3 2 2 2 2 3 2 2 2 2 3 2 4 4
Tanczenberger Sándor 5 4 4 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 1
25. Tibol Miklós 4 2 1 3 2 2 3 2 2 2 3 2 3 3 5
Tóth János 4 3 1 3 2 3 3 1 2 2 2 2 2 3 4 1
Varga Imre 5 4 4 4 3 4 5 5 5 5 4 5 5 4 5 4
Varga Zoltán 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4
Vécsi Károly 5 3 3 4 3 3 4 4 4 4 4 4 5 4 5
17
III. b. osztály Osztályfőnök: Jánossy Klára
A tanuló neve Magatartás Magy. ny. és irod. 1 Orosz nyelv Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Elektrotechnika Ált. géptan Teleptan Geodézia Olai- gáz- vizlemrm. és száll. | Mélyfúrás Labor. gyak. Műhely gyak. | Ált. tan. eredm.
1. Bognár Vilmos 5 4 5 3 2 3 5 3 3 2 3 3 5 4 4 3
Bolla Attila 1 4 4 4 3 3 5 5 3 3 4 4 2 3 3 5 3
Bukovics Jenő ism. 5 3 2 3 5 4 3 2 4 2 3 3 4 3 4 3
Czoma Péter 5 4 3 4 4 3 5 3 4 3 4 4 4 4 5 4
5. Fodor István 4 4 3 4 3 4 5 3 3 4 3 3 4 3 4 3
Gyurcsák Attila 5 3 3 3 2 4 fm 4 4 3 2 4 4 3 5 3
Iker Endre 4 3 2 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 4 3
Jós Péter 5 4 4 4 4 3 5 3 3 4 4 5 4 4 4 4
Kővári László 5 3 3 2 3 3 4 4 4 3 3 3 3 4 5 3
10. Lenkovics László 5 4 4 4 4 4 5 3 3 3 3 3 3 4 5 3
Nagy Géza 4 2 2 3 2 3 4 3 2 2 2 2 3 3 4 2
Nagy Károly 5 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 4 3 4 3
Németh Gyula 5 4 3 4 4 3 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Németh Pál 5 4 2 3 5 4 4 4 4 3 4 4 4 4 5 4
15. Nóvák Ferenc 5 4 3 3 2 3 fm 3 2 2 2 3 3 3 4 3
Patkó Ernő 5 4 5 4 4 4 fm 4 4 5 4 5 5 4 4 4
Péntek László ; 5 4 3 5 3 4 5 4 4 3 4 4 5 4 4 4
Stricz Károly 4 2 3 2 2 3 4 2 2 2 3 2 2 2 4 2
Szabó Attila 4 3 2 3 2 2 4 2 2 3 2 3 3 2 4 2
20. Szabó István 5 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 4 4 5 4
Szabó Péter 5 3 3 4 2 3 3 3 3 4 3 4 4 4 4 3
Tóth Ferenc 4 4 2 3 2 3 4 2 2 2 2 2 3 2 4 2
Tulok János 4 2 2 2 3 4 4 3 3 2 4 2 4 2 4 2
Zieger Vilmos 5 4 4 4 4 3 4 3 4 4 4 4 5 4 5 4
18\'
III. c. osztály Osztályfőnök: Meixner Béláné
A tanuló neve Magatartás Magyar ny. és ir. 1 Orosz nyelv Történelem Matematika Testnevelés Fizika-kémia Szervetlen k. tecj Szerves k. techn. 1 Elektrotechn. Vegyip. géptan 1 Labor gyak. Ált. tan. eredm. |
1. Bende Klára 5 4 4 4 4 4 3 3 3 2 4 4 3
Borszéki János 5 3 4 4 3 5 4 5 4 4 4 4 4
Burján Zsuzsanna 5 4 5 4 4 5 4 5 4 4 4 4 4
Cserfalvi Tamás 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
5. Cséka Éva 5 3 4 4 4 4 5 4 3 3 4 3 3
Csondor István 4 3 2 3 3 3 2 3 3 2 4 2 2
Endrédi Dezső 4 2 1 2 2 3 2 2 2 1 3 2 1
Fehér Valéria 5 4 4 4 5 lm 5 5 5 4 5 4 4
Gaál Miklós 5 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4 3 4
10. Gyimesi Árpád \\ 4 4 3 4 3 4 4 5 4 4 4 3 4
Horváth László 5 4 4 4 3 4 3 3 4 5 4 4 4
Iglódi József 5 3 2 4 4 5 3 4 3 2 3 3 3
Keller Ferenc 5 3 3 2 2 3 3 3 4 3 4 4 3
Király Mária 5 4 4 4 4 4 5 3 4 3 4 3 4
15. Küronya István 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Loós Csaba 5 4 3 4 3 4 3 4 3 2 3 2 3
Matics Zoltán 5 3 4 3 4 3 4 4 3 3 3 4 3
Molnár Ferenc 4 2 2 3 2 ím 2 3 3 2 3 2 2
Molnár Kálmán 4 3 3 4 4 5 3 4 4 4 5 4 4
•.<.. 20. Nagy Ernőd 4 3 2 3 3 5 3 3 3 3 4 3 3
Palkovics Ferenc 2 4 3 4 3 3 3 3 3 3 4 4 3
c. Percze Ágnes 5 3 4 3 3 4 4 3 3 2 3 3 3
Péterdi Viktória 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Pongrátz Piroska 5 3 3 4 3 4 4 5 3 2 3 4 3
25. Pölöskei István 4 3 4 3 4 4 4 4 3 3 5 3 3
Punger János 4 3 2 3 2 4 3 3 4 2 3 3 3
Richtárich József 3 3 3 5 4 5 5 4 4 4 5 4 4
Skóza Sándor 4 3 3 4 2 5 3 3 3 2 4 3 3
Somlai Gábor 5 4 4 4 5 5 5 5 4 4 5 4 4
30. Szabó Veronika 5 5 4 4 3 lm 3 3 4 2 4 4 3
Szakonyi Klára 5 4 4 4 3 5 4 4 3 3 4 3 3
Tér László 5 3 2 3 3 4 3 3 4 4 3 3 3
Wenczl György 4 3 2 4 3 4 3 2 2 3 3 3 3
Hajdú István 4 3 3 3 2 5 3 3 3 2 3 2 3
35. Szóráth József 1 3 1 4 1 3 2 1 2 1 2 2 1
19
IV. a. osztály
Osztályfőnök: Biró Ferenc
A tanuló neve Magatartás Magyar Orosz nyelv Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Munkaegészségt. | Olaj-, gáz- vlzterm. és száll. | Üzemgazdasági. | Szakgéptan Mélyfúrás Labor. gyak. Műhely gyak. Ált. tan. eredm.
1. Bakonyi Attila 5 4 4 4 2 2 4 4 3 3 2 4 3 4 3
Bakos Ernő 5 3 4 3 3 4 3 4 3 4 3 4 4 4 3
Béres István 5 4 3 4 3 4 5 4 4 4 4 4 4 5 4
Drégely K. Vince 4 4 2 5 2 3 5 4 2 5 2 2 3 4 2
5. Farkas János 5 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4
Friedreich Béla 4 2 2 4 3 4 4 3 2 3 4 2 3 5 2
Gerencsér György 5 3 2 4 2 3 5 3 2 4 3 3 3 4 3
Gyimes István 5 3 2 3 3 3 5 3 3 3 3 3 3 4 3
Gyurkó Károly 5 2 2 3 3 4 5 3 4 3 3 3 3 4 3
10. Horváth Dezső 5 4 5 3 3 2 5 3 3 4 3 3 3 4 3
Horváth József 5 4 3 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4
Izsák Miklós 4 2 2 2 2 2 5 3 2 2 2 2 2 3 2
Kiss Sándor 5 3 2 3 3 4 5 3 2 3 3 4 3 5 3
Kovács János 5 4 4 4 5 4 4 4 5 5 4 4 4 5 4
15. Kuzsner István 5 3 2 3 2 3 5 3 3 3 3 4 3 4 3
Magyar Sándor 5 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 5 4
Nagy Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Porogi Imre 4 3 3 2 2 3 4 3 2 2 2 2 3 4 2
Pőcz András 4 2 3 3 2 3 4 4 4 4 4 3 3 5 3
20. Radics Mihály 5 3 5 4 3 3 5 4 3 3 2 4 3 4 3
Rózsa Gsaba 5 4 4 3 2 4 5 3 3 4 3 5 4 4 3
Seláf Boldizsár 5 4 5 5 5 4 4 4 5 4 5 5 5 5 4
Szabó János 4 3 3 3 3 4 5 4 3 4 3 4 3 4 3
Tóth Tibor 5 2 2 2 2 4 4 3 3 3 3 4 3 5 2
25. Valusek Imre 5 3 4 3 3 3 4 4 4 3 4 4 3 4 3
Varró István 5 4 4 4 3 5 4 3 5 5 5 5 4 5 4
Veit Lajos 5 3 3 3 2 3 5 3 3 3 4 3 3 4 3
Végvári Zoltán 4 3 3 3 2 3 5 3 3 4 3 3 3 5 3
Viola Tamás 5 4 4 4 3 5 5 4 3 4 3 4 4 5 4
20
IV. b. osztály
Osztályfőnök: Tapolczay Miklós
A tanuló neve Magatartás Magyar ny. és ir. I Orosz nyelv Történelem Matematika . I Szakrajz Testnevelés Munkaegészségt. I Ált. és szakgépt. I Mélyfúrás Olaj-, gáz- vízterm. és száll. 1 Üzemgazdaságt. I Labor gyak. Muhelygyak. Ált. tan. eredm. |
1. Albert Sándor 5 3 2 3 3 2 4 3 2 2 3 4 4 4 2
Bakos Sándor 3 2 2 2 2 2 lm 3 2 3 2 2 2 3 2
Baranyai István 4 3 3 4 2 2 4 3 3 4 3 4 3 3 3
Barna István 5 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3
5. Cseke Zoltán 5 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Csonka István 4 3 2 2 2 2 fm 3 2 2 2 3 2 3 2
Dallos Ferenc 4 4 2 3 3 3 4 4 4 5 3 4 4 4 3
Fehér László 5 4 5 4 5 4 5 4 5 4 4 5 5 5 4
Gacsi István 3 3 3 3 2 2 5 3 2 3 2 2 2 2 2
10. Heinek János 4 3 4 2 3 3 5 3 4 4 3 4 3 4 3
Horváth Dori Károly 5 3 4 4 3 5 4 3 4 5 4 5 4 4 4
Horváth Lajos 5 3 3 3 2 4 5 4 2 3 3 3 2 4 3
Horváth Péter 4 3 3 2 5 4 5 3 5 4 4 4 4 4 3
Jakab Ferenc 5 2 2 3 2 3 4 3 2 3 3 4 3 3 2
15. Kálmán József 5 3 4 3 3 4 4 3 3 3 3 4 4 4 3
Koch Tibor 5 3 3 4 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5 4
Kovács Géza 5 3 3 2 3 3 lm 4 2 3 3 4 4 4 3
Kovács Károly 4 3 2 3 2 3 5 4 2 3 2 3 3 4 2
Kovács Zsolt 5 2 2 3 2 3 5 2 2 2 3 3 2 3 2
20. Ludas Ferenc 5 4 4 5 4 4 4 4 4 5 5 5 5 4 4
Madár József 5 4 4 4 3 4 4 4 3 4 4 4 3 5 4
Molnár Árpád 5 2 2 2 2 3 5 3 3 3 4 3 4 5 2
Pungor Tibor 4 4 3 4 2 3 4 3 3 3 3 4 3 4 3
Radics György 5 4 4 4 3 4 5 5 3 4 4 4 4 5 4
25. Répás András 5 2 3 2 2 2 4 3 2 2 2 2 3 4 2
Sallay Endre 5 3 2 3 2 3 4 3 4 4 3 4 3 4 3
Solymos István 5 3 5 3 2 2 5 3 2 4 4 4 3 4 3
Soós Ernő 5 4 4 5 4 4 lm 4 5 5 5 5 5 5 4
Szabó Béla 5 3 3 3 2 4 4 3 2 3 4 4 3 4 3
30. Tarlós Lajos 4 2 2 2 2 2 5 3 2 2 2 3 2 3 2
Tóth Pál 5 4 3 4 3 4 5 4 4 3 4 4 4 4 4
Wenczler Béla 5 2 2 2 3 5 4 3 2 3 2 3 4 4 2
Végh József 5 3 4 4 3 4 4 4 3 4 4 4 5 4 4

Az 1962. évi keszthelyi Helikoni Ünnepségekről.
Helikon ...
A Dunántúl középiskolásaiban ez a dallamos görög szó a nagy keszthelyi május végi kulturális találkozót idézi. Emlékek . .. izgalmak ... szövődő barátság . . . sok-sok nagyszerű élmény ... az ifjúság nemes vetélkedése: ez a Helikon. Immár ötödször gyűltek egybe a dunántúli diákok ebbe a patinás, nagy kulturális múltú városba, hogy a művészetek különböző ágaiban összemérjék tudásukat.
Iskolánk tanulóifjúsága nagy becsvággyal kezdett a felkészüléshez. Az év elején megállapított program szerint két szavalót, két hegedűst, két énekest és az énekkart jelöltük, hogy képviseljék iskolánkat. Megalakult a 15 tagú kamarazenekar is, melynek vezetését Noll Ferenc zeneiskolai tanár vállalta. A szereplő tanulók tudták, hogy nehéz feladat előtt állnak, hiszen 81 iskola 3000 tanulója közt kell helytállniuk. Sajnos, énekkarunk felkészülését sok körülmény akadályozta, így az ünnepségeken nem vehetett részt. A beadott pályaművek közül egyet találtunk elküldésre méltónak.
Küldöttségünk nagyszerűen helytállt e magas színvonalú vetélkedésben. Zenekarunk Noll Ferenc kitűnő vezényletével aranyszintű minősítést kapott a lendületesen és művészi fokon előadott Händel: A-moll Concerto grosso című zenemű tolmácsolásáért. Burján Zsuzsanna III/c. oszt. tanuló szépen csengő, kultúrált hangján Mozart: Ibolyácska című dalát szólaltatta meg, Kesztler Attila l/d. oszt. tanuló mély érzéssel és átéléssel Beethoven: F-dur Románcát adta elő hegedűn. Mindketten ezüstszintet értek el. Hasonló szintre minősítette a zsűri Takáts Sándor II/c. oszt. tanuló „Nagykanizsa története a XIX. század végéig" című helyismereti tanulmányát. Szabó Katalin I/d. oszt. tanuló igényes, finoman színezett versmondását, Horváth László III/c. oszt. tanuló dinamikus, szépen kidolgozott hegedű játékát ésSzakony Márta I/b.
oszt. tanuló kellemes hatású énekét bronz-szintre értékelte a zsűri.
A 23 résztvevő technikum közt iskolánk a 4. helyet érte el, ami nemcsak a résztvevő tanulók jó felkészültségét bizonyítja, hanem elsősorban azt, hogy iskolánk kulturális élete helyes úton halad: a szocialista kultúra útján.
Hisszük, a szép sikerek még inkább sarkallni fogják tanulóinkat, hogy a következő év Helikoni Ünnepségek kulturális szemléjét önmaguk és iskolájuk számára megbecsülést, elismerést és dicsőséget szerezzenek.
Meixner Béla
az iskola kulturális ügyeivel megbízott tanár.
22
rc w
a nagy figyelmet igénylő lab0ratór1umi munka is enged egy pillantást a felvevőgép felé,
a gyakorlati foglalkozás végén kimossák a használt eszközöket
Tájékoztató az 1962—63. tanévre
Az 1962—63. tanévre szóló beírások június 21—22-én lesznek. Az üzemi gyakorlatot végzett és sikeres javítóvizsgát tett tanulók beírása 1962. augusztus 31-én történik. Az 1—2 tárgyból bukott tanulóknak a javító vizsgára tanulmányi értesítőjük beadásával augusztus 15-ig kell az igazgatói irodában jelentkezniök. A javító vizsgák augusztus 30-án lesznek.
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 1-én de. 9 órakor lesz, utána órarend hirdetés, majd az osztályrendezést végezzük el. Szeptember 2-től órarend szerinti rendes tanítás.
A diáksapka beszerzése és viselése minden tanulóra nézve kötelező!
A tanulók az iskolában csak munkaköpenyben jelenhetnek meg. Ünnepi öltözet: lányoknak sötétkék szoknya, fehér blúz, a meghatározott díszítéssel, a fiúknak sötétkék öltöny.
Tankönyvét mindenki az iskolában szerezheti be szeptember első napjaiban, füzeteit azonban a papír kereskedésben már korában is megveheti az előre összeállított egységcsomagok alakjában.
A Tanulói Szabályzat a nyári szünetben is érvényben van!
Az igazgatóság a nyári szünetben minden kedden 10—12 óráig áll az érdeklődők rendelkezésére.
24
to
in
a gyakorlatvezető ellenőrzi a tanulók munkáját
érdekes, szép munka az esztergályozás
Statisztikai adatok
Az 1961—62. tanévre vonatkozó adatok Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum Létszámalakulás:
Beiratkozott Kimaradt Évvégi létszám Más iskolából jött
257 tanuló
4 „ 254 „ 1 „
A tanulók származás szerinti megoszlása:
Munkás származású tanuló 131 az iskola létszámának 50,8 o/o-a
Dolgozó paraszt származású tanuló 39 JJ ,, 15,2 %-a
Értelmiségi származású tanuló 30 », ,» 11,6 %-a
Alkalmazott származású tanuló 54 j > j) 21,0 %-a
Egyéb származású tanuló 3 )» j> 1,4 %-a
összesen: 257 tanló „ 100,0 %-a
Munkás-paraszt származású tanulók összesen 170, ez 66,0 %.
Tanulmányi eredmény:
Kitűnő Jeles Jó
Közepes Elégséges Elégtelen
1 vagy 2 tárgyból bukott 10 tanuló. 2-nél több tárgyból bukott 1 tanuló.
9 tanuló 17 „ 66 „ 103 „ 48 „
J1 „
3,53 %
6,30 %
25,60 %
40,97 %
18,88 %
4,72 o/0
Az iskola tanulmányi átlaga félévkor: 3,12 Az iskola tanulmányi átlaga év végén: 3,18 Az elégtelen tanulók félévkor: 7,80 % Az elégtelen tanulók év végén: 4,73 %•
26
Diákszociális juttatások és egyéb adatok
Kollégiumban lakó tanulók létszáma év végén
Társadalmi ösztöndíjban részesült
Tanulószobát étkezéssel használó
Menzás (csak ebédelő)
Magánháznál elhelyezett
Állami gondozott
Vidékről bejáró
Kollégiumi tanulók tanulmányi eredménye
Kitűnő 4 tanuló 4,8 % A leánykollégiumi tanulók tanul-
Jeles 7 „ 8,3 % mányi eredményének átlaga: 4,40
Jó 27 „ 32,2 o/o
Közepes 35 „ 41,6 % j
Elégséges 10 „ 11,9 % A fiúkollégiumi tanulók tanul-
Elégtelen 1 „ 1,2 % mányi eredményének átlaga: 3,37
Az iskola igazolt hiányzási óraszáma 9499. Nem igazolt 55 óra. Egy tanulóra eső igazolt hiányzási átlag 37,1 óra, u. a. nem ig. 0,21 óra.
Magatartási eredmények:
Példás 171 tanuló Jó 74 „ Kifogásolható 8 „ Tűrhető 1 Rossz — —
Szakkörök:
Irodalmi szakkörben dolgozott 15 tanuló
Matematikai „ „ 52 „
Olajtermelés „ „ 23 „
Géptan „ „ 21 „
Ásványtan „ „ 15 „
Fotó „ „ 31
Sport „ „ 60 „
Sakk „ „ 12 „
A képesítő vizsgára jelentkezett tanulók szociális megoszlása
84 fő
53 „
26 „
1 „
31 „
1 „
24 „
Munkás 32 tanuló 51,7 o/o
Paraszt 11 99 17,7 %
Értelmiségi 9 99 14,5 o/o
Alkalmazott 8 99 12,9 o/0
Egyéb 2 99 3,2 o/ft
Egyetemi felvételre jelentkezett tanulók
A jelen tanévben végzettek közül:
Munkás 6 tanuló 9,7 %
Paraszt — „ — %
Értelmiségi 2 „ 3,2 %
Alkalmazott 2 „ 3,2 %
27
Az előző tanévben végzettek közül:
Munkás 3 tanuló
Paraszt 1 „
Értelmiségi 1 „
Alkalmazott 2 „
Egyéb —
Egyetemi felvételre összesen jelentkezett 17 tanuló.
Képesítő vizsgára
IV. a. osztály:
Bakonyi Attila Béres István Farkas János Gerencsér György Gyurkó Károly Horváth József Kiss Sándor Kuzsner István Nagy Zoltán Pőcz András Rózsa Csaba Szabó János Valusek Imre Veit Lajos Viola Tamás
jelentkezett tanulók
Bakos Ernő Drégelyi Kiss Vince Friedreich Béla Gyimes István Horváth Dezső Izsák Miklós Kovács János Magyar Sándor Porogi Imre Radics Mihály Seláf Boldizsár Tóth Tibor Varró István Végvári Zoltán
IV. b. osztály:
Albert Sándor Baranyai István Cseke Zoltán Dallos Ferenc Gacsi István Horváth Dóri Károly Horváth Péter Kálmán József Kovács Géza Kovács Zsolt Madár József Pungor Tibor Répás András Solymos István Szabó Béla Tóth Pál Végh József
Bakos Sándor Barna István \'Csonka István Fehér László Heinek János Horváth Lajos Jakab Ferenc Koch Tibor Kovács Károly Ludas Ferenc Molnár Árpád Radics György Sallay Endre Soós Ernő Tarlós Lajos Wenczler Béla
28
mérni pontosan kell, s ezt értik is a jövő technikusai
nagy figyelemmel végzik a tanulók a laboratóriumi vizsgálatokat
29
Winkler Lajos Vegyipari Technikum
Létszámalakulás:
Beiratkozott 142 tanuló
Kimaradt 2 „
Éwégi létszám 140 „
A tanulók származás szerinti megoszlása:
Munkás származású 65 tanuló 46,3 %
Dolgozó paraszt „ 14 „ 10,0 %
Értelmiségi „ 24 „ 17,1 °/0
Alkalmazott „ 34 „ 24,2 %
Egyéb „ 3 „ 2,4 o/0
összesen: 140 tanuló 100,0 %
Munkás-paraszt származású tanuló összesen: 79, ez 56,3 %.
Tanulmányi eredmény:
Kitűnő 13 tanuló 9,28 %
Jeles 12 » B,57 %
Jó 44 » 31,40 %
Közepes 50 19 35,75 o/o
Elégséges 14 ti 10,00 o/o
Elégtelen 7 t) 5,00 o/o
1 vagy 2 tárgyból bukott 4 tanuló. 2-nél több tárgyból bukott 3 tanuló.
Az iskola tanulmányi átlaga félévkor: 3,45. Az iskola tanulmányi átlaga év végén: 3,46. Az elégtelen tanulók félévkor: 5,68 %. Az elégtelen tanulók év végén: 5,00 %.
Diákszociális juttatások és egyéb adatok:
Kollégiumban lakó tanulók száma év végén 44 fő
Társadalmi ösztöndíjban részesült 1 „
Tanulószobát étkezéssel használó 13 „
Menzás (csak ebédelő) 13 „
Magánháznál elhelyezett 21 „
Állami gondozott 2 „
Vidékről bejáró 8 „
Kollégiumi tanulók tanulmányi eredménye:
Kitűnő 3 tanuló 6,8 % A leány kollégiumi tanulók tanul-
Jeles 8 „ 18,2 % mányi eredményének átlaga: 3,83
Jó 14 „ 31,8 "/ói
Közepes 14 „ 31,8 %j
Elégséges 4 „ 9,1 % A fiúkollégiumi tanulók tanulmá-
Elégtelen 1 „ 2,3 % nyi eredményének átlaga: 3,57
Az iskola igazolt hiányzási óraszáma 5226, nem igazolt 66 óra. Egy tanulóra eső igazolt hiányzási átlag 37,32 óra, u. a. nem igazolt 0,47 óra. I
30
Magatartási érdemjegyek:
Példás 98 tanuló
Jó 35
Kifogásolható 5 „
Tűrhető 1 „
Rossz 1 „
A tanulók jutalmazása az 1961—62. tanévben.
„Kitűnő tanuló" érdeméremmel és oklevéllel tüntette ki a NIM Személyzeti és Oktatási Főosztálya Nagy Zoltán IV. a. osztályos tanulót.
Az iskolai jelvény pályázatban helyezést nyert tanulók pénzjutalomban részesültek:
I. díj megosztva: Czoma Csaba II. b., Sólyom Judit I. a. 100—100 Ft.
II. díj megosztva: Ösz Árpád II. a., Lengyák András I. b. 50—50 Ft.
III. díj: Munkácsi Katalin I. a. 50 Ft.
A Középiskolai szakmai házi tanulmányi versenyben helyezést nyert tanulókat a NIM pénzjutalomban részesítette.
1. Nagy Zoltán IV. a. 300 Ft
2. Soós Ernő IV. b. 200 Ft
3. Ludas Ferenc IV. b. 100 Ft \'
Könyvjutalmat kaptak
Kitűnő és jeles tanulmányi eredményért:
I. a. osztály: Bende Margit, Musitz László, Orbán Ilona, Solti Klára, Tóth Éva.
I. b. osztály: Csiha Gyula, Fehér Zsuzsanna, Fekete Erzsébet, No-váczky Anna, Szerepi Ferenc, Tóth Piroska.
I. c. Bartha György, Biharvári Erzsébet, Ferenczi Zsuzsanna, Fleisch-mann Gábor, Jankó Kálmán, Kuhár László, Menegáti István.
I. d. osztály: Illés Mária, Németh Ildikó, Rózsa Ferenc, Szabó Katalin.
II. a. osztály: Csete Jenő, Csonka Erzsébet, Mátrabérczi Katalin, Ösz Árpád, Rezsek Aranka, Szekeres Anna.
II. b. osztály: Rein Gábor.
II. c. osztály: Borsányi Miklós, Ferencz Lajos, Mátai Marianna, Posch Péter, Rácz Erzsébet, Szalai Mária, Szakonyi János, Takács Sándor, Tegyey Dorottya, Tóth Ferenc, Wölfer Vera.
III. a. osztály: Biró Zoltán, Hász György, Lékay Gusztáv, Pozsgai János, Tanczenberger Sándor, Varga Zoltán.
III. c. osztály: Cserfalvi Tamás, Küronya István, Péterdi Viktória.
IV. a. osztály: Nagy Zoltán.
IV. b. osztály: Cseke Zoltán.
31
Kiváló sportmunkáért:
Czoma Péter III. b., Bognár Vilmos III. b., Somlai Gábor III. c., Béres Ilona II. a., Haász György III. a.
Eredményes ifj. vöröskereszt munkáért:
Rédey István I. c., Keszler János I.a., Csuti Anikó I. b., Vándor Péter
I. d. osztály.
Az osztályok közötti rend és tisztaság verseny lelkes szervezéséért:
Tegyey Dorottya II. c., Lékay Gusztáv III. a., Horváth Tibor III. a., Biró Zoltán III. a.
A jó kultúrmunkáért: Szabó Katalin I. d., Szakony Márta I. b., Takács Sándor II. c., Lékay Gusztáv III. a., Burján Zsuzsanna III. c., Loós Csaba III. c., Szabó Veronika III. c., Biharvári Erzsébet I. c., Bohus Árpád
II. c., Borszéki János III. c., Altai Zsuzsanna II. c., Horváth Ibolya L c., Horváth László III. c., Kálovics Ferenc II. c., Keszler Attila I. d., Németh Katalin I. d., Ösz Árpád II. a., Rózsa Ferenc I. d., Silló Elemér III. a., Sza-konyi János II. c., Tóth Éva I. a., Vándor Péter I. d.
A fejtörőkben való eredményes részvételért és szervezésért: Orbán Ilona I. a., Monok Anikó I. d., Németh Ildikó I. d., Vértes Györgyi II c., Jakab Fernc IV. b.
A jó KISZ-munkáért: Bakonyi Attila IV. a., Takács Sándor II. c., Czoma Péter III. b., Spilák Lajos III. a., Solymos István IV. b., Béres István IV. a., Péterdi Viktória III. c., Vértes Györgyi II. c., Küronya István III. c.
A kémiai háziverseny legjobb dolgozataiért: Monok Anikó I. d., Illés Mária I. d., Németh Ildikó I. d., Menegáti István I. c., Fleischmann Gábor I. c., Biharvári Erzsébet I.c., Jankó Kálmán I. c.
A matematika szakkörben végzett jó munkáért: Fehér Valéria III. c., Mátrabérczi Katalin II. a., Cserfalvi Tamás III. c.
A géptan szakkörben végzett jó munkáért: Fehér László IV. b., Cseke Zoltán IV. b.
Az olajtermelés szakkörben végzett jó munkáért: Varró István IV. a., Kovács János IV. a.
A fotó szakkörben végzett jó munkáért: Szakonyi Klára III. c., Horváth Lajos IV. b.
A könyvtárak használatának szervezéséért: Szerepi Ferenc I. b., Dosz-noth Csaba II. a.
A műhely munkaversenyben elért eredményért: Mátrabérczi Katalin, Kulics Sándor, Kovács Béla, Kemény Judit, Jász Klára, Jánossy Zsófia, Hercsik József, Handra Erzsébet II. a. osztályos tanulók és Lenkovics László, Joós Péter, Kővári László, Nagy Géza, Nagy Károly, Németh Gyula
III. b. osztályos tanulók.
A laboratóriumi munkaversenyben elért eredményért: Biharvári Erzsébet, Ferenczi Gizella, Csőgör János, Bajor Mária, Bartha György, Menegáti Is.tván I. c. osztályos tanulók; Németh Ildikó, Kesztler Attila, Horváth Márta, Vándor Péter, Nagy Gyula, Czömpöly Aranka I. d. osztályos tanulók; Borsányi Miklós, Gosztonyi József, Kiss Győző, Németh Gyula, Némethy János, Rácz Erzsébet II. c. osztályos tanulók.
32
Tanulóink dolgozatai.
A Zsigmondy Vilmos Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum negyedik osztályos tanulói közül 25 tanuló szakmai dolgozatot írt a második félévben. Fúrási témát 13 tanuló, olajtermelési témát 12 tanuló kapott. A múlt évhez hasonlóan az adatok összegyűjtése és a dolgozat részbeni kidolgozása Nagykanizsa környékén lévő termelő, illetőleg fúrási vállalatoknál történt. A tanulók már a téli szünetben foglalkoztak a feladattal, a tanítási idő alatt pedig havonta két műhelynapot tölthettek kint a kijelölt üzemben. A dolgozatok beadási határideje május 10-e volt, így a tavaszi szünetben is volt idejük a feladat elkészítésére.
Szakdolgozatok Íratását a múlt tanévben vezettük be technikumunkban, elsősorban abból a célból, hogy a tanuló már a tanévben is bizonyos fokig közelebb kerüljön néhány üzemi problémához, illetőleg néhány probléma megoldásához. A dolgozatok Íratásával azt is vizsgálni kívántuk, hogy az üzemekben töltött néhány hét menyiben segíti elő és mélyítette el a tanulók elméleti felkészülését a különböző tantárgyakból, fejleszti a gyakorlati munkához való hozzáállását, készségét, a tanulói aktivitás fejlesztését mennyiben segíti elő.
A megállapítás valamennyi szakdolgozatról azt tükrözi, hogy a tanulók a feladatokkal behatóan foglalkoztak és ezen a téren ismeretkörük jelentősen bővült. Minden egyes dolgozat lelkiismeretes, komoly munka eredménye. A lehető legnagyobb részletességgel dolgozták ki a kapott témát, és a feladatnak, követelményeknek megfelelően üzemi adatokat dolgoztak fel. Az önálló munkát bizonyítják az üzemekből kapott vélemények, melyekben minden tanuló szorgalmát dicsérik.
Kiemelkedően jó a dolgozata Horváth József, Horváth Dóri Károly, Nagy Zoltán, Szabó Béla, Radics György tanulóknak.
A dolgozatok érdemjegyei 13 jeles és 12 jó osztályzat. Az elért jó eredmény azért is örvendetes, hogy eltérően a múlt tanévhez, idén közepes rendű tanulók is kaptak feladatot és az ő munkájuk is külön dicséretet érdemel.
Végezetül összehasonlítva a múlt évi dolgozatokkal, hatalmas fejlődés tapasztalható, mert ezek a dolgozatok tartalmilag is jobbak, külalakban felette vannak a tavalyi dolgozatoknak. Az előbbi kijelentés alapján azonban nem szabad azt gondolni, hogy a múlt évi dolgozatok veszítettek értékükből. Ilyen megállapítást tenni nagyon helytelen lenne, mivel a múlt év a próba év volt, valóban kísérlet, amikor még a szaktanár is és a tanuló is csak próbálkozott.
Az alábbiakban felsoroljuk a beadott dolgozatok szerzőit és témáit, zárójelben megjelölve a helyet, ahol a munkát végezte.
IV. a. osztályból 14 tanuló:
Bakonyi Attila: Nagynyomású és nagy hőmérsékletű lyukak ekemen-tezése. (Fúrási üzem, Nagykanizsa.)
Farkas János: A nagylengyeli mezőben használatos kútjavító beren-
dezések és azok alkalmazási területei. (Nagykanizsa.)
Gyurkó Károly: Baleset elhárítások a fúróberendezéseknél. (Fúrási üzem, Nagykanizsa.)
Horváth Dezső: Időszakos felszálló kutak automatizá!ása. (Budafa.)
Horváth Józsf: Rétegnyomásmérés gyakorlati kivitelezése. (Réteg-
fizikai labor. Nagykanizsa.)
33
Kiss Sándor: A nagylengyeli rotáry-rendszerű fúrások technoló-
giája. (Nagylengyel.)
Kovács János: A mélyszivatty8s kutak üzemmenetének ellenőrzése.
(Budafa.)
Nagy Zoltán: Kútjavítási munkálatok a nagylengyeli olajmezőben,
ktfönös tekintettel a savazási és cementezési munkálatokra. (Nagylengyel.)
Radics Mihály: A babócsai gázos szintek átfúrása. (Babócsa.)
Rózsa Csaba: Turbinásfúrás a nagylengyeli 8 72"-os szelvényben.
(Nagylengyel.)
Szabó János: Rétegrepesztés. (Lovászi.)
Varró István: Az olajtermelés fokozását célzó legújabb módszerek.
Veit Lajos: Uralmas 5D fúróberendezés üzemtana. (Babócsa.)
Viola Tamás: Nagymélységű (3000 m-nél mélyebb) fúrások iszap-
kezelése. (Fúrási üzem, Nagykanizsa.)
IV. b. osztályból 11 tanuló:
Dallos Ferenc: Hengerbetét program a nagylengyel 2400 m-es lyu-
kak fúrásához.
Baranyai István: 6 5/8" termelési béléscsőrakat korszerű cementezési technológiája a bajcsai 3000 m mélységű kutatófúrásoknál. I
Cseke Zoltán: Időszakos segédgázas kutak automatizálása. (Lovászi.)
Horváth Dóri Károly: Használatos fúró turbinák összeszerelése és beszabályozása. (Fúrási üzem, Nagykanizsa.)
Gacsi István: • Irányított ferdefúrás. (Fúrási üzem, Nagykanizsa.)
Molnár Árpád: Folyadékmennyiség mérése és szállítása a nagylen-
gyeli olaj mezőben. (Nagylengyel.)
Radics György: Kitörésgát\'ók korszerű működtetése fagyálló folyadékokkal. (Babócsa.)
Sal\'ay Imre: A mélyszivattyús kutak üzemmenetének ellenőrzése.
(Lovászi.)
Solymos István: Agyagiszapok készítésénk technológiája a nagylengyeli 2300 m-es fúrások számára. (Nagylengyel.)
Soós Ernő: Hazai olaj mezőinkben alkalmazott rétegnyomásmérés.
(Rétegfizikai labor., Nagykanizsa.)
Szabó Béla: Kútjavítási munkálatok a budafai olajmezőben.
A dolgozatot írt tanulók gyakorlati képesítőt nem tesznek, az írt dolgozat lesz helyette elfogadva.
Az iskola köszönetét fejezi ki azoknak az üzemeknek, melyek tanulóink foglalkoztatására módot adtak. Külön köszönettel tartozunk a vezetőknek, mérnököknek, műszaki szakembereknek, akik tanulóinkkal személyesen és nagy odaadással foglalkoztak.
Jánossy Klára, szaktanár.
34
A Kállai Éva KISZ-szervezet évi munkája
A KISZ-tagok száma: 346, az iskola tanulóinak 88 %-a.
A taglétszám emelkedésének az oka az évi rendszeres tagfelvétel, valamint az, hogy az elmúlt tanév végén sok, az általános iskolai tanulmányait befejező úttörőt vettek fel a KISZ-szervezetek soraiba. Ennek eredményeként az első osztályokban a tanulók több mint 80 %-a már a tanév elején tagja volt a KISZ-nek. Növekedett a szervezet taglétszáma a bejáró, falusi szervezetekből átigazolt tagokkal is. Ezek a KISZ-tagok a KlSZ-tag-ságukból eredő elemi kötelességeiket (eredményes tanulás, részvétel a próbafoglalkozásokon, taggyűléseken) az iskolai szervezetben teljesítették. Ezeknek a tagoknak az volt a megbízatásuk, hogy a lakóhelyükön segítsék a falusi, termelőszövetkezeti KISZ-szervezet munkáját.
Alapszervezetek száma: 12. A megnövekedett taglétszám már az első félévben szükségessé tette 6 alapszervezet létrehozását (párhuzamos osztályokból). A második félévben azonban a 6 alapszervezet is kevésnek bizonyult. Ennek az átszervezésnek az eredménye egy téren mutatkozott meg: az egyes párhuzamos osztályok közötti ellentétek megoldásában. Februárban alakultak meg az osztályszervezetek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az alapszervezeti beosztásnak ez a legmegfelelőbb formája. Az osztály KISZ-csoportok eddig is eredményesen dolgoztak, de a taggyűléseknek a hangulata, vitaszelleme nem volt a legmegfelelőbb. Az átszervezéssel ez a probléma is megoldódott. Az osztályban felmerülő közös problémák a gyűléseknek minden résztvevőjét érdeklik, egészséges vitaszellem alakulhat ki.
A februári iskolagyűlésen mondottak le a negyedikes vezetőségi tagok, élükön Bakonyi Attila KISZ-titkárral, aki három éven keresztül volt az iskolai csúcstitkár. Az iskolai KISZ-szervezet megerősödését részben Bakonyi Attilának köszönheti, aki szabadidejét feláldozva, fáradhatatlanul dolgozott társaival az iskolai KISZ-szervezet érdekében. A vezetőség élére új titkárt választott a tagság Takács Sándor II/c. osztályos tanuló személyében.
Ebben az évben az iskolai KISZ-munka gerincét az „Ifjúság a szocializmusért" próbák szervezése és a csoportfoglalkozások előkészítése, levezetése képezte. A próbára 356 tanuló jelentkezett. A KISZ-tagok mind részt vettek. Iskolánkban 24 próbacsoport működött, csoportonként 12—18 tanulóval. Az első osztályokban idősebb KISZ-tagok voltak a próbacsoportok vezetői. A foglalkozások november első részében kezdődtek. A foglalkozások előkészítésében részt vettek az osztályfőnökök is. A szervezésnél igen sok problémát okozott a teremhiány. A 24 csoportnak csaknem 7 tanterem állt rendelkezésére, de ez a 7 terem is csak hetenként 4 alkalommal volt szabad. Ez a probléma tavaszig megmaradt, már csak ekkor lehetett a foglalkozásokat a szabadban megtartani.
A foglalkozások minden csoportnál rendben mentek, kivéve egyes negyedikes csoportokat, de felelősségre vonásuk még időben megtörtént, s így mulasztásaikat a későbbiekben bepótolták.
A kezdeti időszakban a foglalkozások módszerével és színvonalával volt sok probléma. A csoportvezetők nehezen tudták kialakítani a foglal-
35
kozások megfelelő légkörét, „tanárosdit" játszottak, vagy ha ezt igyekeztek elkerülni, akkor nem tudták biztosítani a foglalkozások megfelelő légkörét. A csoportvezetők tapasztalatainak kicserélése után a második félévben ez a probléma a legtöbb csoportnál teljesen megoldódott. A tapasztalat azt mutatta, hogy a foglalkozások számának a növekedésével a merev, bátortalan hangulat egyre jobban feloldódott, bátrabban nyilvánították a tanulók egymás előtt véleményüket, egyre többet vitáztak, egyre barátibb lett a légkör a csoportokban. Egyes foglalkozásokon meghívott előadók, tanárok tartottak előadást, illetőleg beszélgettek el a tanulókkal. Jelentős segítséget kaptak a csoportok ezen a téren az iskolai Szülői Munkaközösségtől.
A közösségi élet kialakításában nagy szerepe van az új próbarendszernek. A foglalkozások, közös mozi- és színházlátogatások, közös sporttevékenység elősegítője a helyes közösségi szellem kialakításának. Szépen dolgoztak az első osztályok csoportjai is. Ezeknél a csoportoknál a próbák rendszeresen, gördülékenyen folytak, megfelelő vitaszellem alakult ki. Igen sokat tettek a közösségi élet kialakítása érdekében.
Április 30-án — az „Ifjúság a szocializmusért" próbaföglalkozások befejezéseként — rendezte meg a KISZ-szervezet a város környékén a záró túraversenyt. A térképen megadott útvonalon végighaladva, 10 állomáson tettek tanúbizonyságot a próbázok az évközben elsajátítottakból. Az állomások vezetői tanárok, szülők és diákok voltak. A túra eredményes szervezése és lebonyolítása az iskolai Turisztikai Szakkör érdeme volt. A versenyen szoros küzdelem után az alábi eredmények születtek: a legjobbnak bizonyuk a Il/a. osztály Rezsek Aranka által vezetett „Gagarin" csoportja, a második helyen végzett a III/\'c. osztály Borszéki János által vezetett „Latinka Sándor" csoportja. A 3. helyen a IV/b. osztály Horváth Péter által vezetett „Lenin" csoportja végzett.
Tanulmányi munka terén a képességek szerinti szorgalmas tanulmányi munkát kívánta az iskolai KISZ-szervezet a tanulók közszellemévé tenni. A tanulás elsőrendű politikai feladatának megértetése érdekében zajlottak le egyes taggyűlések. Az alapszervezeti vezetőségek figyelemmel kísérték a tanulók tanulmányi munkáját. A jobb tanulóknak KISZ-megbizatásként adták a gyengébbek időszakos segítését. Tanítás előtt és délutánonként korrepetálásokat tartottak egyes tárgyakból. Elsősorban a vezetőség tagjai elbeszélgettek a gyengébbekkel, hanyagokkal a tanulás elsőrendű fontosságáról. A kitűnő tanulókat a faliújságokon népszerűsítették. A KISZ-vezetőségi tagok jó példával jártak elől a tanulásban, amit a csúcsszervezet 4,57-es átlaga, valamint az alapszervezeti vezetőségek 4,40-es összesített átlaga is mutat.
Több háziverseny indult, így matematikából, szavalás- és prózamondásból, helyesírásból. Folyamatos fejtörők indultak szakmai és művészeti kérdésekből. Az osztályok közötti komplex verseny kibővült a műhelyben és a laboratóriumokban folyó munka versennyel.
Az iskolában 8 szakkör működött 132 tanulóval. A szakköröket, önképzőkört, sportkört a KISZ saját szerveivé tette. Ezeknek programját jóváhagyta és vezetőit funkcióikban megerősítette és munkájukat figyelemmel kísérte a szervezet vezetősége. Általános tapasztalat, hogy ebben az évben jelentősen emelkedett a szakköri foglalkozások színvonala, jobban előtérbe került a tanulók önálló munkája, színesebbé, érdekesebbé váltak a szakköri ülések. Több szakkör szervezett külön tanulmányi kirándulást, szakköri versenyt.
36
Az iskola kulturális életének irányításában szerepe volt az önképzőkörnek. Meghívott előadókkal és önképzőköri tagokkal hat előadást tartottak az alábbi címekkel: A Kommunista Párt vezető szerepe, Névadóinkról, Nagy német romantikusok, Laboratóriumi munkamorál, Heine ós Goethe élete és munkássága, József Attila. Jelvénypályázatot hirdettek iskolai jelvényre.
A kultúrcsoport munkáját a technikustalálkozóra és a Helikoni ünnepségekre való felkészülés jegyében folytatta. Eredményesen dolgozott a szavalókör, az idén alakult a kamarazenekar és a táczenekar. Részt vettek a tanulók a Kőolajipari Gépgyár által rendezett „Kérdezz — felelek" versenyen, ahol hárman helyezést értek el. Több alkalommal volt közös mozi-és színházlátogatás. A látottakat és hallottakat a tanulók próbafoglalkozásokon beszélték meg.
A diákok szabadidejének programmal való kitöltése érdekében szerveztek az alapszervezetek táncdélutánokat. Ezeket csak abban az esetben tarthatták meg, ha az iskolai kultúrfelelős jóváhagyta műsorterveiket. A klubdélutánoknak a hangulata megfelelő volt. Itt alkalma nyílt mindenkinek a kultúrált viselkedés szabályait elsajátítani, gyakorolni. Alig fordult elő, hogy tanárnak valakit illedelmesebb viselkedésre kellett volna figyelmeztetni.
Akik a felsorolt kulturális megmozdulások valamelyikén nem tudtak részt venni, azok a kulturális követelményt a József Attila Olvasómozgalomban való eredményes részvétellel teljesítették.
Az iskolában és iskolán kívül nem megfelelően viselkedőkkel szemben az elbeszélgetés és figyelmeztetés, va!amint a nyilvános kipellengérezés eszközeit alkalmazta a KISZ. „A helyes viselkedés, a pontos és rendes munkavégzés minden KISZ-tag számára kötelező" jelszóval a munkájukat elhanyagoló és viselkedésükben KISZ-tagságukról megfeledkezőkkel szemben a taggyűlés mondott ítéletet. Erős bírálattal és következetes nevelőmunkával elérték tanulóink, hogy az ilyen vétket elkövető KISZ-tagok belátták hibáikat és igyekeztek jó úton haladni.
Az iskolai fegyelem ellen vétők ügyeinek kivizsgálásában részt vett az iskolai KISZ-vezetőség is. A fegyelmi ügyek elbírálásánál javaslattétellel élt. A fegyelmi vétséget elkövetők tetteit megbeszélték, segítettek a hibáik kijavításában.
A tanulók szünetek alatti fegyelmezett viselkedését volt hivatott biztosítani a KISZ ügyeletesi gárdája. A második félévben az ügyeletesek már jól oldották meg feladataikat és biztosítani tudták a szünetek zavartalanságát.
Az elmúlt tanévben megindítottuk az „Ifjú Technikus" c. iskolai újság szerkesztését. Sajnos ebben az évben papírhiány és szervezési kérdések miatt csak egyszer tudtuk megjelentetni. Az iskolai faliújságot felhasználta a KISZ-szervezet a jó tanulók népszerűsítésére, a KISZ-élet híreinek és egyéb aktuális híreknek a közlésére. A III/b. osztály KISZ-csoportja látta el a szerkesztési feladatokat.
A városi úttörőmozgalom segítésére 25 KISZ-tag kapott úttörő-ifjú-vezetői megbízatást, akik az egyes általános iskolákban tevékenykedtek. Az ifjúvezetők rendszeresen fejlesztették tudásukat a Rajvezetők Klubjában.
A kollégiumokban lakó tanulóifjúság közöségi életének kommunista
37
jellegű formálása a KISZ-munkájának szerves része volt. A taglétszám növekedésével a kollégiumokban lakó KISZ-tagok mindinkább a középiskolai KISZ-munka bázisát képezték. A kollégiumi KISZ-tagok az iskolai KISZ-szervezethe2 tartoznak, munkájukról annak tartoznak beszámolási kötelezettséggel és felelősséggel. A KISZ-vezetőség ismeri a kollégium életét, feladatait. Taggyűlésen megvizsgálták a kollégiumi KISZ-munka problémáit. Az iskolai KISZ-szervezet célkitűzéseivel, terveivel egyeztették a Diáktanács munkatervét.
Az iskolai KISZ-munka megjavítása érdekében vettek részt a KISZ-vezetők a tanítási szünetek alatt KISZ-vezetőképző tafolyamokon. Az ott hallottakat, tanultakat hasznosították azután az iskolai KISZ-munkában. A KISZ KB középiskolai irányelveit taggyűléseken, csoportfoglalkozásokon beszélték meg a tagokkal. A VIT előkészítése érdekében kétszer árusítottak a tanulók VIT sorsjegyet. A megyei KISZ-szervezetek közötti versenyben az iskola II. helyezést ért el, amiért 2000 Ft értékben sportfelszerelést kapott. Taggyűléseken ismertették az eddigi VIT-ek történetét, jelentőségét. Az alapszervezetek a VIT jegyében rendeztek műsoros délutánokat.
A hazafias nevelés érdekében teremtett a III/c. osztály alapszervezete egy honvédségi alapszervezettel kapcsolatot. Megismerték egymás munkáját, részt vettek közösen a taggyűléseken, közös tánccscportot alakítottak. Az MHS által szervezett összetett honvédelmi versenyen áprilisban részt vett az iskola tanulóinak 90 %-a.
Az iskolai KISZ-szervezet az év elején 100 Ft-os takarékossági mozgalmat hirdetett. Az évvégi egy főre eső átlag 142,96 Ft lett.
Végzett társadalmi munka 16 620 óra.
Az egy tanulóra eső átlag 42,4 óra.
A tanulók a társadalmi munkát túlnyomórészt az iskolai sportpálya építésén végezték. A Megyei Sporttanácstól ezért jutalomként 1500 Ft értékben sportfelszerelést kapott a KISZ-szervezet. Egyéb munkaalkalmak: temetőben a hősi sírok gondozása, tsz-segítés, kollégiumokban végzett társadalmi munkák, iskolaszépítés, parképítés a városban. Az elmúlt nyáron 45 tanuló dolgozott nyári építőtáborokban. A nyáron 15 fiú dolgozik Jakabházán csatornaépítésen és 13 leány Kutason Állami Gazdaságban. A társadalmi munkák végzése nagyban hozzájárult a helyes közösségi szellem kialakításához.
A sportkövetelményt az iskolai Sportkör által kidolgozott iskolai sportmunkaterv teljesítése alapján lehetett biztosítani. A szervezet sporttevékenységét a Diák Sportközpont tanévi programja határozta meg. Nagy gondot fordított a KISZ-szervezet a helyes sportszellem kialakítására. Az „Ifjúság a szocializmusért" próbacsoportok sportfoglalkozásait élénk munka jellemezte. A rendelkezésre álló eszközöket kihasználták. Igen sok segítséget kapott a testnevelő tanár a versenyek előkészítésében és lebonyolításában. i
Az ez évi eredményes KISZ-munkának az egyik oka volt az iskolában tanító nevelők önzetlen segítségnyújtása. A segítségnyújtás a KISZ-munka minden terén megmutatkozott. Hosszúra nyúlna azokat a területeket felsorolni, amelyeken a nevelők segítettek, de amelyek nélkül nem érte volna el az iskolai KISZ-szervezet ezeket az eredményeket.
Kocsi Tibor
KISZ-segítő tanár
38
Az iskola sportélete
Az 1961—62-es tanévben is igyekeztünk megvalósítani a KISZ által kitűzött feladatokat. Legfőbb feladatunknak tekintettük, hogy minél több tanuló kapcsolódjék be a versenyekbe, az edzésekbe, vagyis az aktív sportolásba. Ezenkívül a minőségi munkát is jól végeztük, ezt az eredmények bizonyítják.
A fenti szempontoknak megfelelően öt sportágban rendeztük meg az iskola osztályok közötti házibajnokságát: kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, sakk és asztalitenisz. Ezek a versenyek főleg a tömegsportot jelentették, míg a minőségi sportot az iskolán kívüli városi, megyei stb. bajnokságokban való részvétel.
A csapatsportok közül a kézilabda volt az egyik legnépszerűbb sportág. Szinte valamennyi tanulónk bekapcsolódott az osztályok közötti bajnokság küzdelmeibe. A minél magasabb tömegek megmozgatására kiírtuk a „B" csapatok bajnokságát is. Egy-egy mérkőzésen majdnem az egész iskola ott szurkolt a pálya szélén, örvendetes az első osztályosok helytállása az idősebbek ellen. Lelkesedésük különösen a tavaszi II. fordulóban mutatkozott meg. Az iskola bajnoka címet hatalmas küzdelemben a IV/a. osztály csapata szerezte meg: — Béres István—Drégelyi Vince, Veit Lajos, Radics Mihály—Végvári Zoltán, Kuzsner István, Viola Tamás. A második helyre a III/c. osztály csapata került: Tér László, Borszéki János, Somlai Gábor, Punger János, Küronya István, Nagy Iván, Skóza Sándor, Molnár Kálmán.
A Ill/a. osztály csapatának a harmadik helyezéssel kellett megelégednie. Csapattagok: Balogh Péter, Fehér Attila, Silló Elemér, Spilák Lajos, Lékay Gusztáv, Varga Imre, Bakó Csaba. A többi csapat is lelkesen küzdött, de meg kellett hajolniok a fentiek nagyobb tudása előtt.
A XXII. pártkongresszus tiszteletére kiírt városi kézilabda-baj nok-ságba két csapattal neveztünk be. Az első helyezést iskolánk „A" csapata, a második helyet pedig a ,,B" csapat szerezte meg. Mögöttük végeztek a Gimnázium, a Közgazdasági Technikum és a Helyiipari Iskola két csapata. Városi bajnokságot nyert csapatunk tagjai: Béres István, Drégelyi Vince, Tarlós Lajos, Veit Lajos, Horváth Lajos, Kuzsner István, Végvári Zoltán. Második helyezést elért csapatunk tagjai: Jenei Gyula, Plander Péter, Ben-kóczi Péter, Biró György, Nagy Iván, Skóza Sándor, Somlai Gábor. -
Ez év végén is megrendeztük a hagyományos „Megyünk—Maradunk" kézilabda-mérkőzést, ahol a búcsúzó negyedikesek válogatottja méri össze erejét az alsó három osztály válogatottjával. Nagyon szép és megható jelenet volt a mérkőzés elején, hogy az elsősök virágcsokorral köszöntötték búcsúzó társaikat. Végig sportszerű játék után a végeredmény igazságos 13:13 arányú döntetlen lett.
Iskolánk kézilabda-sportját ebben az évben is, hasonlóan az előző évekhez, az eredményesség, jó küzdőszellem és sportszerűség jellemezte. Szeretnénk, ha az eredmények tovább javulnának, s a KISZ célkitűzésének megfelelően haladnának a megkezdett uton.
39
A kézilabda mellett a kosárlabda a legnépszerűbb sportág az iskolában. Itt is megrendeztük a hagyományos házibajnokságot az osztályválogatottak részvételével. Hosszú mérkőzéssorozat után a IV/A. osztály veretlenül nyerte a bajnokságot. A győztes csapat tagjai: Kuzsner István, Viola Tamás, Végvári Zoltán, Béres István, Veit Lajos, Rózsa Csaba. Nagy küzdelem folyt a többi helyezésekért. Végül a III/c. osztálynak sikerült megszerezni a második helyet, a harmadik helyre itt is a Ill/a. csapata került.
Éles küzdelem folyt a lányok bajnokságán is. A végső győzelmet a III/c. osztály szerezte meg Péterdi Viktória, Szakonyi Klára, Cséka Éva, Bende Klára, Pongrácz Piroska, Percze Ágnes és Burján Zsuzsa szereplésével. Második a II/c, harmadik a 11/a. osztály csapata lett.
Minőségi szempontból jól szerepelt kosárlabda válogatott csapatunk. A megyei középiskolás bajnokságon és a megyei felnőtt bajnokságokon a tavalyinál jobban szerepeltünk.
Mindkét bajnokságon hét csoport indult s a második helyet nyertük meg. A válogatottkeret tagjai: Végvári Zoltán, Veit Lajos, Béres István, Bognár Vilmos, Drégelyi Vincze, Czoma Péter, Richtarich József, Somlai Gábor, Nagy Iván, Czoma Csaba, Nóvák Béla. A csapat szorgalmas edzésekkel készült a találkozóra, a fiatalok közül különösen Nóvák Béla tűnt ki szorgalmával és igyekezetével.
Labdarúgás. Ezt a sportágat is szívesen űzik a tanulók, a pályahiány miatt azonban a bajnokságot nem tudtuk megrendezni teljes egészében. Csak néha kaptuk meg valamelyik pályát, és így a lebonyolítás nehézségekbe ütközött. Ennek ellenére az iskolaválogatott szép sikert ért el. Vereség nélkül nyerte az iskolák közti bajnokságot. Ezzel jogot nyert a megyei bajnok címet eldöntő mérkőzésre a zalaegerszegi bajnokkal.
A bajnoki mérkőzéseken kívül barátságos mérkőzést is játszottunk. A Nk. Dózsa ifjúsági csapatát 3:0 arányban győztük le. A csapat tagjai a következők: Tér László — Baranyai István, Radics György, Radics Mihály, Baksa József, Zieger Vilmos, Gyenes István, Tóth Pál, Tarlós Lajos, Kovács Zsolt, Horváth Péter.
A csapat sikereit a játékosok küzdeniakarásának és lelkes játékának köszönheti. Lelkesedésben a negyedikesek mutattak jó példát.
Az ipariskola csapatával is játszottunk, s biztosan győzött az „A" és ,,B" csapat is.
A bajnokság hiányában barátságos kispályás mérkőzések folytak. Pl. a IV/b. 1:0 arányban legyőzte a Ill/a. csapatát stb.
Az év legnagyobb és legizgalmasabb mérkőzését a két negyedik osztály vívta egymás ellen. Színvonalas, sportszerű játék után 2:2 arányú igazságos döntetlen született.
Megrendeztük a „Megyünk—Maradunk" mérkőzést itt is. A búcsúzók fölényben voltak, és 6:0 arányban győztek. A fiatalok is becsületesen küzdöttek, de nem tudták hárítani a sorozatos támadásokat. A válogatott csapatból a búcsúzó negyedikesek jó tanulást, szép sikereket és győzelmeket kívánnak az iskola focistáinak és a tanulóknak.
Az asztalitenisz szintén kedvelt szórakozás és sport. Az iskolának csak egy asztala van, és ez nem volt mindig elég. Télen az ifj. szoc. csoportok minden d. u. versenyeket rendeztek, a csoportok között is és csoporton be-
40
lül is. Ebben a próbában az iskola majdnem teljes egészében részt vett, s így azt mondhatjuk, hogy mindenki megpróbálta már ezt a szép sportot. Sokan voltak, akik most játszottak először életükben, és akadt köztük tehetséges fiatal is.
Az iskola sakk-élete. Október elején alakult meg a sakk szakkör dr. Pintér Dénes tanár úr vezetésével. A szakkör elnöke Albert Sándor, titkár Horváth Péter lett. Mindketten IV/b. osztályos tanulók. A heti két óra elméleti és gyakorlati foglalkozáson mintegy 35 tanuló vett részt.
December elején indult az iskola egyéni bajnoksága 40 résztvevővel. A lejátszott selejtező mérkőzések után a tízes döntő következett. A bajnokság végeredménye a következő volt: 1. Albert Sándor 8V2 pont, 2. Fehér László 7 pont, 3. Bukovics Jenő 6 pont.
Sakkozóink életében a következő jelentős eredmény az 1962. évi városi középiskolás bajnokság volt, melyen csapatunk átütő sikert ért el. Egyéniben és csapatban is fölényesen nyertük a bajnokságot.
Egyéni: 1. Albert Sándor 8 pont, 2. Bolla Attila 7 pont, 4. Horváth Péter 6 pont.
A csapat tagjai a következők: Albert Sándor IV. b., Bolla Attila III. b., Horváth Péter IV. b., Fehér László IV. b., Németh György II. c.
A verseny érdekessége, hogy Horváth Péter, az előtte végző versenyzőket sorra legyőzte. Albert, Bolla és Horváth Péter országps III. osztályú minősítést szerzett, illetve erősített meg. Az első két helyezett részt vett a megyei döntőn, s ott Albert 3., Bolla 4. helyezést ért el. A versenyrutin fejlesztése céljából beneveztünk a városi szakszervezeti bajnokságba is. Itt több fiatal versenyző bebizonyította, hogy a jövő csapatának reménysége, Tóth Ferenc II. c., Kuhár László I. c. és Csőgör János I. c. osztályos tanuló. Ezen a versenyen 5. helyezést értünk el.
Ez évben a fiatalok előretörése és sportszeretete megmutatta, hogy dr. Pintér Dénes tanár úr lelkes fáradozása nem volt hiábavaló, és a szakkör egy eredményekben gazdag évet zárhatott.
Kollmann Pál
testnevelő tanár.

41
LEVELEZŐ TAGOZAT.
Mindkét technikum mellett levelező tagozat is működik. Tagozatvezető ¡Cserfalvi József.
Tanártestület: azonos a nappali tagozatok tanártestületével. Ez a tanártestület látja el a konzultációs foglalkozásokkal, a beszámoltatásokkal és a tanév végi osztály vizsgákkal kapcsolatos teendőket.
Ebben a tanévben az iskola székhelyén kívül két helyen szerveztünk konzultációs központot. Egyet Budapesten a kőolaj bányászok számára, egyet pedig Pécsett a vegyészek részére.
A konzultációs központok munkája igen hasznosnak bizonyult, és nagy mértékben segítik a tagozatok munkáját. Levelező tagozatok évi munkarendje:
Felvételi vizsgák:
Felvételi vizsgát tartottunk Nagykanizsán és Budapesten.
Kőolajbányász tagozatra jelentkezett: 69 dolgozó.
Felvételi vizsgát tartottunk:
Nagykanizsán 41 dolgozóval, ebből megfelelt 41,
Budapesten 17 dolgozóval, ebből megfelelt 14.
Vegyész tagozatra jelentkezett: 34 dolgozó;
Felvételi vizsgán megjelent 30 dolgozó, megfelelt 26 dolgozó.
Beiratkozás:
Vegyész tagozatra
I. 31 tanuló IL_21 „
összesen: 52 tanuló
Konzultációs foglalkozások, beszámolók.
A konzultációs foglalkozások a tanév elején összeállított órarend szerint folytak. Foglalkozásokat tartottunk minden szerdán délután. A laboratóriumi foglalkozásokat pedig csütörtöki napon bonyolítottuk le. Ez a megoldás nagyobb megterhelést jelentett úgy a tanuló, mint a tanár számára, de a laboratóriumi építkezés miatt kénytelenek voltunk ezt a megoldást választani. A laboratórium elkészült és így a jövő tanévben más, ésszerűbb megoldást tudunk választani.
Az év folyamán három ízben tartottunk kötelező beszámolót. Az eredmények általában kielégítőek. A tanulók — ha nehezen is, de lépést tudnak tartani a fokozódó követelményekkel. Nagyobb mérvű megtorpanás csak az első osztályokban tapasztalható, amely a lemorzsolódásokban nyilvánul meg. A harmadik és negyedik osztályokban a beszámolók eredményei igen jók, amelyek biztatóak a képesítő vizsgára.
Kőolaj bányász tagozatra
l/a. 33 tanuló
I/b. 25 „
II. 37 „
III. 26 „
IV. 12 „
összesen: 133 tanuló
42
olajipari eszközöket készítenek a marógépen a tanulók
az esztergályos munka nagy pontosságot igényel
Osztály- és képesítő vizsgák.
Osztályvizsgára jelentkezett:
Kőolaj bányász tagozaton Vegyész tagozaton
I/a. 20 tanuló I. 23 tanuló
I/b. 16 „ II. 19 „
II. 33 „ —
III. 21 „
IV. 11 „
összesen: 42 tanuló
összesen: 101 tanuló
LEVELEZŐ TAGOZATOK TANULÓINAK NÉVSORA: Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum
I/a. osztály: Bajusz János, Bethlen József, Bicsák Ferenc, Boczkó József, Borsos Géza, Czafit József, Farsang István, Hermann Jenő, Hermán József, Horváth Lajos, Huber József, Kalmár József, Kiss István, Kollár Ferenc, Kovács Mátyás, Kozári Ferenc, Kulik István, Mihalicz László, Németh Jenő, Tóth Mária.
I/b. osztály: Bánfi László, Farkas Károly, Gál István, Gyivicsán Pál, Hermann Ferenc, Hunyadi János, Kádár János, Keglovics Gabriella, Lakos Sándor, Nagy Lászlóné, Németh László, Szabó Imréné, Szabó Iván, Tarján Ernő, Verasztó Sándor, Zalátnay István.
II. osztály; Bácsi Péter, Benkes Zoltán, Berger Istvánné, Békési József, Böröcz György, Czeczó Elek, Csizmadia Antal, Darabos Pál, Dómján Károly, Eperjesi Ferenc, Horváth Zoltán, Kató Béla, Kiss Ilona, Konkoly Gyula, Kovács István, Kósa Elek, Kuba Jenőné, László Ibolya, Lázár Mária, Lógár József, Major József, Márföldi Éva, Németh Antal, Nóvák Lajos I., Nóvák Lajos II., Nóvák Ottó, Pataky Zoltán, Ratulovszky Jánosné, Rumpf Pál, Sebesi László, Tábori László, Tóth Ferenc, Tóth Lajos.
III. osztály: Bálint Eleonóra, Bogdán Dezső, Cseh László, Csobánczi Károly, Dén Jenő, Dobó József, Férhezly Károly, Hegedűs György, Héja Lajos, Horváth Jenő, Iványi László, Kiss László, Kovács János, Megyeri Ferenc, Pacsa Géza, Petróczi Lajos, Sali Imre, Somorjai Antal, Szentes Ferenc, Takács István, Tálosi Lajos.
IV. osztály: Bálint Valér né, Fórján Lajos, Gelencsér Pál, Hermán Ferenc, Hortobágyi János, Kodela István, László Zoltán, Lovassy Sándor, Salamon András, Szendrői Tibor, Virasztó József.
Vegyipari technikum.
I. osztály: Ádám Zsuzsanna, Badács Katalin, Balogh Georgina, Bán Ilona, Bognár Lajos, Budavári Árpád, Czuppon Árpádné, Ehr Mária, Hol-czer László, Jureczky Ferencné, Kelemen Ilona, Kerekes Margit, Kiss Erzsébet, Lampert Márta, Lórántffy Péter, dr. Ludván Sándorné, Miskolczi László, Osvald Irén, Péter Kálmán, Sziklay Anna, Takács Sándorné, Varga Gyula, Hengl János.
II. osztály: Ács Imre, Ágoston Pál, Csikós László, Czanik István, Fehér László, Horváth Béla, Horváth Sándor, Kiss János, Klesch Katalin, Koós Zsigmond, Lengyel Béla, Lengyel László, Nászay Ildikó, Szabó Béla, Szabó József, Szabolcs Józsefné, Szekér Erzsébet, Tomisa Mária, Völgyi Éva.
44

Insert failed. Could not insert session data.