Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.58 MB
2020-05-18 10:42:52
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
454
1352
A Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari és a Winkler Lajos Vegyipari Technikum
Évkönyve
az 1960-61- iskolai tanévről, a technikum fennállásának 10. évéről
A tantestület tagjainak közreműködésével összeállította Pervein Tibor igazgató helyettes

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATÍ ÉS MÉLYFŰRÓIP ARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1960-61. ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 10. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA PERVEIN TIBOR IGAZGATÓ HELYETTES
A NAGYKANIZSAI ZSIGMONDY VILMOS KŐOLAJBÁNYÁSZATI ÉS MÉLYFÚRÓIPARI ÉS A WINKLER LAJOS VEGYIPARI TECHNIKUM
ÉVKÖNYVE
AZ 1960—61. ISKOLAI TANÉVRŐL, A TECHNIKUM FENNÁLLÁSÁNAK 10. ÉVÉRŐL
A TANTESTÜLET TAGJAINAK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ÖSSZEÁLLÍTOTTA PERVEIN TIBOR IGAZGATÓ HELYETTES
Zsigmondy Vilmos
a Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum névadója.
i
Winkler Lajos
a Vegyipari Technikum névadója.
7
Megemlékezés az iskola 10 éves fennállásáról.
Irta: Tibolt Jolán igazgató
Techikumaink fennállásának 10 évéről emlékezve ismertetem iskolatípusunk alakításának körülményeit, azokat az erőket, amelyek biztosítják létét s az eredményeket, miket elértük megalakításunk óta.
Technikumaink történetét az 1950. évi 40. sz. törvényerejű rendelet határozta meg, amely életre hívta az iskolák technikumi típusát. A rendelet oka ipari és mezőgazdasági munkásságunk képzésében elmaradottságunk felismerése, felszámolásának akarata. Elmaradottságunk megszüntetéséért hazánk történelme során legjobbjaink küzdöttek, közülük csak Kossuthra és Petőfire hivatkozom. Kossuth 1847-ben mondotta:
„Feltárva fekszenek lelkem szemei előtt históriánk lapjai, és ahol balsors ért, ahol nemzeti szerencsétlenség koromlapja van: mindenütt ott találom a „késő" szót."
A mardosó szégyenérzet afölött, hogy a magyarság elmaradt a népek versenyében Petőfi ostorozó soraiban is nyilvánul:
„Messze elmaradtunk a világ sorától, Kitöröltek a nagy nemzetek sorából, Élni nem tudunk, halni nem merünk"
A politikusok és költők évszázadok óta felelősségre ébresztik, tettre akarják serkenteni a népet, de a tettekhez erő és hatalom kell. A forradalmi osztály a felszabadulással kapott hatalmat és azóta fordítja erejét a felemelkedésre. Nem öncélú proletárdiktatúránk erőfeszítése a széles néptömegek tudással való felvértezésére, hanem szükségszerű, céltudatos tevékenység, mert saját létét, népünk jelenét és jövőjét biztosítja a fejlődés lehetőségeinek megteremtésével. A felemelkedés útjának egyik döntő mozzanata a kultúrális forradalom, amelynek tartalma az a harc, amit pártunk indított a kultúra demokratizálásért azzal a céllal, hogy megszűnjék a volt uralkodó osztályok műveltségi kiváltsága, előnye és a kultúra eredményeinek közkinccsé tételével szocialista társadalmunkban a nép kultúrális alkotóereje sokoldalúan kibontakozhassék és továbbfejlődjék.
A kibontakozó kultúrális forradalom egyik harci fegyvere a technikumnak, mint iskolatípusnak a megszervezése, illetőleg a ;mi technikumunk léte.
Tíz év előtt, 1951—52-ben a Nehézipari Minisztérium főhatóságával alakult a Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari a Winkler Lajos Vegyipari Technikum Nagykanizsán. A kultúrforradalom harcát vívjuk és biztosítjuk 10 év óta. Harcolunk a beiskolázásnál a megfelelő számú munkás-paraszt szármozású tanuló felvételének biztosításával, a szocialista társadalom szükségleteinek megfelelő oktató-nevelő munákval.
Technikumaink beiskolázása, különösen a hazánkban egyetlen Kőolaj-bányászati és Mélyfúróipari Technikumé, az egész ország területét felöleli. Jelenleg 10 megyéből tanulnak nálunk a növendékek, akik a kultúra fényét viszik távoli és közeli falvakba míg tanulók, s majdan a képesítő után az olajipar és a vegyipar területeire. Általában tanulóink 50 %-a vidéki, a fiú- és leánykollégium nevelését élvezik, ha korlátozott számban is.
A kultúrf orradalom győzelmét biztosítjuk sokágú oktató-nevelő munkánkkal, amelynek széles területe a munkára és a munkával való nevelésnek alárendeltje. Technikumunk elsődleges célja, hogy a tanulók olyan fokon sajátítsák el szakmájukat, amely biztosítja a képesítő után az ipar
8
középvezetésében való mihamarabbi részvételt. Óraterveinkben szereplő tantárgyaink, értelmi-, érzelmi-, és testi nevelésünk, politechnikai képzésünk a szakmát szolgálja.
A munkára nevelés célkitűzése technikumainkban a hivatásérzetre, hivatásszeretetre való nevelés, amit meghatároz a nevelés tartalma, az elmélet és gyakorlat szoros kapcsolata. A célkitűzés feladatainak végrehajtója, a nevelés tartalmának kiteljesítője a tanártestület, technikumainak történetének elsőfokú alakítója.
Az elmúlt 10 évben a Nehézipari Minisztérium Oktatási Osztálya a lehető legteljesebb segítséget adta számunkra, hogy a munkára és munkával nevelés feltételeit teljesíthessük. Ez a segítség megnyilvánul az elmélet és a gyakorlat összehangolásának állandó munkájában. Minden gyakorlati munkához megkaptuk a megfelelő elméleti alapot, a korszerű gyakorlatokhoz a korszerű elméletet, például a Kőolajbányászati Technikumban a mélyfúrási technológiával, a Vegyipari Technikumban a kémiai technológiával kapcsolatban.
A Nehézipari Minisztérium, az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt irányításával a patronáló üzemekkel olyan szoros kapcsolatban vagyunk, amely biztosítja, hogy a legújabb technológiai eljárások, újítások az üzemek és technikumaink közös problémái legyenek. Kérdéseik megoldásába az üzemek bevonják az iskolát, a tanárokat és az ifjúságot; pl. egy kőolajbányászati technikumi tanulónk már III. osztályos korában a tartályban tárolt kőolaj mennyiségének mérésével kapcsolatban újítási javaslatot tett a kőolajvállalatoknak, amelyet el is fogadtak.
Tanártestületünk tagjai bekapcsolódtak a Tröszt laboratóriumának kutató munkájába.
Patronáló üzemeink: a bázakerettyei-, a lovászi-, a nagylengyeli vállalatok szemléltető eszközök, grafikonok, metszetek, makettek, filmek átengedésével is segítik az elmélet és gyakorlat egységének megvalósítását iskolánkban. Segítségük azonnali, minden bürokráciát kizáró alkotó jellegű, mert akkor és úgy kapja iskolánk, amikor és ahogy szüksége van reá. Pl. a bázakerettyei üzem az egyes munkafolyamatokról, automatizálásokról készítendő filmfelvételeinek munkálataiba bevonja tanártestületünket, hogy az oktatás kívánalmainak a legmeszebbremenően eleget tegyen.
Az elmélet és a gyakorlat szoros kapcsolatának kialakítását célozzák műhely- és laborgyakorlataink, amiket az iskolai műhelyeken túl, a tanév során, a különböző üzemek területén végzünk a szaktantárgyak soron következő egyes anyagrészeivel kapcsolatban. Mint Ígéretes közeli távlat áll előttünk az iskolai üzemek létesítése, illetőleg működése, ahol az elmélet és gyakorlat szoros kapcsolata a munkára és munkával nevelés újabb konkrétumaival teljesül. Iskolai üzemeinket ismét a patronáló vállalatok segítenek berendezni, felszerelni. A patronáló üzemek kiváló szakmunkásaikkal is segítségünkre sietnek. A nagykanizsai Kőolajipari Gépgyár az átírásokkal több esetben átadott 30—40.000 forintos gépfelszereléseken kivül legjobb művezetőit, mérnökeit, a Dunántúli Kőolaj termelő Vállalat kiváló mérnökeit küldi iskolánkba, hogy az oktató-nevelő munka lehetőleg lépést tarthasson a műszaki fejlődés iramával.
A nyári termelési gyakorlatokon a Nehézipari Minisztérium, a Tröszt közbenjárásával, az üzemek biztosítják a területükön dolgozó tanulók foglalkoztatását, munkájuk, magatartásuk következetes ellenőrzését.
Az elmélet és gyakorlat szoros kapcsolatának a munkára nevelésnek kialakításában állandó támaszaink volt növendékeink, az Iskola Baráti
9
Köre, akik immár harmadik éve keresték fel volt iskolájukat, hogy találkozók keretében mutassanak rá, melyik területén az üzemi munkának \'lenne szükség nagyobb elméleti alapozást adni már a technikumban. A találkozóból a gyakorlat is profitál, mert az üzemi élet és a technikus kapcsolatában felmerülő kérdések a Nehézipari Minisztérium, a Tröszt, az üzemek vezetői elé közvetlenül kerülnek, illetve közbenjárásukkal tisztázódnak.
A munkára és a munkával való nevelés területén az elmélet és a gyakorlat összehangolásában hatalmas fejlődést ért el technikmunk a társadalmi erők összefogásával. Hisszük és esetenként meggyőződünk\' arról, hogy a nálunk végzett technikusokba olyan hivatásszeretetett plántáltunk, ami üzemi munkájuk végzését örömtelivé teszi. Hisszük és tudjuk, hogy volt tanítványaink többsége olyan oktatásban-nevelésben részesült, ami képessé teszi őket, hogy a technika fejlődésével lépést tartsanak, sőt a technika fejlődését személy szerint is előbbre vigyék.
Iskolánk történelmének alakítója, a tanártestület legfőbb segítsége a nevelésben „Kállay Éva." KISZ-szervezetünk és szülői munkaközösségünk. KISZ-szervezetünk az ellenforradalom után elsőként alakult meg megyénkben, átvéve és fejlesztve előző ifjúsági szervezetünk jó módszerét, a tanulók öntudatának fejlesztése, a helyes közvélemény kialakítása terén, aminek eredménye fejlett politikai öntudattal, kommunista világnézettel és erkölcsi tulajdonságokkal rendelkező ifjúság, amely sokoldalúan képzett, munkájában és a társadalmi életben aktív, forradalmi célkitűzésű, kívánja és akarja a szocialista társadalom felépítését.
Az iskola 10 éves Kommunista Ifjúsági Szervezetének munkáját jellemzi az igényes vezetőség. Kezdettől fogva olyan vezetőséget választ a tagság, amelynek tagjai élen járnak mind a tanulás, mind a politikai neveltség, mind a társadalmi munka területén. A vezetőség munkatervét a demokratikus centralizmus alapján szervezi és hajtja végre. Olyan perspektívákat szervez, amelyek állandóan serkentenek a jobb munkára. Kapcsolatot tart az Úttörő szervezettel, a kollégiumi és üzemi KlSZ-szer-vezetekkel.
A „Kállay Éva" KISZ-szervezet munkája során sok értékes tapasztalatot szerzett, amiket felhasznál az új, szocialista embertípus kialakításához. Munkájának eredményességét fémjelzik az ifjúságnak a teljesítményei tanulmányi téren, a testnevelés terén, a társadalmi munkában. Tanulóink minden jószándékú kezdeményezésének, a kezdetek kiteljesedésének motorja KISZ-szervezetünk. Munkára nevelésének egyik fontos eszköze az iskola osztályok közötti összetett házi versenyének szervezése a tanévek folyamán. Az éwégi értékelés alapján az első helyezést elért osztályok legjobb tanulói részesültek jutalomban, kéthetes hazai v. külföldi utazásban. Sok szép élményt kaptak tanulóink a pilisi, mátrai, balatoni, börzsönyi táborozásból, a Lengyelországban tett utazásról.
A tanártestület másik támasza az iskola szülői munkaközössége, amelynek tagjai időt, fáradságot nem kímélve veszik ki részüket a nevelési kérdések megoldásából, végrehajtásából Esetenkint anyagilag is segítik az iskola oktató-nevelő munkáját.
A felsorolt tényezők azok, amelyek iskolánk történetét alakították, formálták az elmúlt 10 év alatt.
Most egy-két számadattal világítom meg, mi jogosítja, fel technikumainkat arra, hogy a kultúrforradalom aktiv tényezőjének, győzelme biztosítóinak tekintsük magunkat.
10
Technikumainkban a képesítőzött tanulók 72 %-a munkás és paraszt szülők gyermeke, tehát középiskolai fokon képeztük döntő többségben azoknak a munkásoknak és parasztoknak fiait, akiknek általánosságban nem jutott több a kultúrából, mint amit az egykori elemi iskola négy osztálya nyújtott.
A Kőolaj bányászati Technikum levelező tagozatának hallgatói 100 %-osan munkások. A képesítőzött tanulók 22 %-a tanul egyetemen, főiskolán. Képesítőzött tanulóinkat 100 %-osan elhelyezik a Nehézipari Minisztérium, a Tröszt a megfelelő iparág területén,
A képesítőzött tanulók 72 %-ban MP származása, az ezek közül 22 %-nak egyetemi továbbtanulása kapcsán jogos technikumaink büszkesége, mert eredményesen harcolunk a kultúrforradalom céljának eléréséért, középiskolai fokon formáljuk az ápar középkádereit, alakítjuk a munkásosztályt, a proletárdiktatúra új, szocialista értelmiségét.
A kultúrforradalomban való részvételünket a Nehézipari Minisztérium nemcsak erkölcsileg támogatja, döntő módon meghatározza eredményeinket az az anyagi támogatás, amiben a beruházás és a költségvetés során részesülünk főhatóságunktól. Csak egy számadattal világítom meg a reánk fordított költséget, létünk gazdasági alapját: négy év alatt minden egyes tanuló 20.000 forintjába kerül államunknak, közvetlenül a Nehézipari Minisztériumnak. Az Országos Kőolaj-, és Gázipari Tröszt is (túlmenően azon a segítségen, amit a patronáló üzemek segítségének szervezésével nyújt iskolánknak), beruházással is biztosítani kívánja az oktatónevelő munka mind jobb feltételeit, körülményeit.
A Nehézipari Minisztérium és a Tröszt is erkölcsi és anyagi támogatásának teljét annak a törvényszerűségnek felismerésében nyújtja technikumainknak, amely szerint a kultúrforradalom és az ipar fejlődése kölcsönhatású. Kultúrált ipari dolgozók biztosítják a technika állandóan gyorsuló ütemét, a fejlett techikájú ipar ad módot, lehetőséget a széles néptömegek kultúrális felemelkedésére, a kultúrforradalom győzelmére a szocialista társadalmi rendszerben.
Iskolánk 10 éves történetét meghatározzák alakításának, fenntartásának körülményei, a benne folyó oktató-nevelőmunka, illetőleg a technikum eredményei. 10 éves történetünk egyik mozzanata annak a hatalmas fellendülésnek, amely a felszabadulás óta jellemzi nemzeti történelmünk legnagyszerűbb korszakát a gazdasági-politikai-, és kultúrális élet minden területén.
A párt vezetésével, a proletárdiktatúrával népünk a szocialista fejlődés útjára lépett. Az 1956-os ellenforradalmi támadás ellen a Szovjetunió, a szocialista tábor segítségével megvédtük népi demokráciánkat, és ezzel biztosítottuk a szocialista jövőt, mert a szilárd munkáshatalom teszi lehetővé hazánk további előhaladását, kultúrális felemelkedését. A hajdan elnyomott magyar nép ma egymás után hódítja meg a kultúra ormait. Amit Kossuth, Petőfi igaz hazafiaságban fogant, fájdalommal teli, buzdító szavai nem érhettek el, a nemzet tettekre serkentését, az elmaradás, p lemaradás megszüntetését, azt megteremtette hatalomra jutott munkásosztályunk pártunk vezetésével. Népünk egyenlőként menetel a szocialista tábor népeinek sorában az emberi fejlődés irányában. Büszkék vagyunk 10 éves munkákra, amellyel részesei lehettünk a kultúráért, a technika fejlődéséért vívott harcnak.
További munkánkban is erőnk, képességeink teljét adjuk, hogy a pártunk által kitűzött feladatainkat végrehajthassuk népünk, mindnyájunk boldog jövője érdekében.
11
Példaképeink.
A világ, amely körülvesz, a tehetetlenség odvából a cselekvés merész csúcsaira lépő ember diadalát hirdeti. Hosszú évezredek egymást követő nemzedékeinek közös nagy erőfeszítése, fizikai és szellemi tevékenységének összhangja és tapasztalatai emeltek téged, a XX. század emberét erre a magaslatra, hogy tovább léphess, és túltekints az ég szelid-kék burkán, hogy birtokba vedd a Mindenséget, melyből valaha félelmetesen tekintett le rád, az emberre a Nagy Ismeretlen.
A technikai csodák kora a miénk; a csodáké, melyeket a társadalmi szabadságát kivívó ember teremt, melyben a „Sic itur ad astra" napjaink gyakorlati programjává vált. Az emberész szárnyaló képzelő és alkotó erejének eredményei eltöltenek téged is büszkeséggel, hogy e kor gyermeke lehetsz.
A tudás hatalma felemel, a tudatlanság letaszít a reménytelenség, a vakhit posványába, s megfoszt emberi méltóságodtól. Nézd az emberi tudás hősét: a tudóst, akire egyként várt a méregpohár, a máglya, a gúnykacaj, s mégis rendületlenül hitte az emberiségért teremt, alkot valami újat! Az Ismeretlen konok ellenség, de a tudás és a kitartó munka előtt kénytelen meghajolni.
Tudósnak lenni nem egyszerűen annyi — máskor sem, s napjainkban még inkább nem —, hogy a hipotézisek és terminus technikusok, a számok és képletek, a kísérletek és megfigyelések üvegfala mögé zárkózva, néha vetni egy-egy leereszkedő pillantást a társadalmi harcok és a társadalmat fenntartók „szürke" tömegére. A tudós, ha igényt tart erre a névre, épp a tudomány eredményeivel siet a társadalmi haladás és az emberi jólét kivívásáért küzdő dolgozó milliók segítségére.
Nézd a múlt század nagy tudósát, Zsigmondy Vilmost, a hazai mélyfúrás és geológia tudományának úttörőjét! Fiatal mérnökként fegyvert fog, s munkásai élén megvédi a forradalom egyik fontos hadianyag gyárát a császári csapatok támadása ellen. Börtönbüntetést kap. Kiszabadulása után mostoha viszonyok közt fog hozzá az ország geológiai feltérképezéséhez.
Kora legkiválóbb mélyréteg kutatójának ismerték, s külföldről nem egyszer fordultak hozzá tanácsért, segítségért. A hírnév nem vakította el. Haláláig hivatásának, a magyar bányaipar fejlesztésének élt, szerény, egyszerű emberként munkatársai, a bányászok között. Így tekints Winkler Lajosra is, az analitikai kémia e nemzetközileg elismert szakemberére, akit tudományos munkássága terén jellemzett az igényesség, az új és eredményesebb kutatási módszerek feltárása; nevelőmunkájában a szigor, igazságosság és mélységes humanizmus.
ök iskolánk névadói. Életművük a magyar és az egyetemes emberi tudomány eredményeiben tükröződik, s rájuk büszkén tekinthettek, ha eredményeik kicsinynek is látszanak korunk hihetetlennek tűnő tudományos felfedezései és alkotásai mellett. Tőlük megtanulhatjátok a hivatásszeretet, a hazaszeretet, a munkaszeretet nemes emberi vonását, melyek nélkül szocialista társadalmunkban élni, tanulni, hasznos módon dolgozni elképzelhetetlen. Ápoljátok emléküket!
Meixner Béla tanár
12
AZ 1960—61-ES TANÉV Tanári testület.
Tanár neve Tanított tárgyak
TIBOLT JOLÁN igazgató, „A közoktatás kiváló dolgozója", „Kiváló tanár" „A nehézipar kiváló dolgozója" műszaki rajz és írás
PERVEIN TIBOR igazgató helyettes, „A nehézipar kiváló dolgozója" műhelygyakorlatok
SZABÓ GÉZA műhelyfőnök gépészmérnök vegyipari géptan, elektrotechnika, üzemgazdaságtan és műhelygyakorlatok
KÜRONYA ISTVÁN laborfőnök r. tanár „Az oktatásügy kiváló dolgozója" kémiai technológia és laboratóriumi gyakorlatok.
BALOGH ALAJOS technikus tanár műhelygyakorlat
BANGÓ ZOLTÁN gépészmérnök gépelemek, géptan, mechanika és műhelygyakorlatok
BENE JÓZSEFNÉ r. tanár kémia és laboratóriumi gyakorlatok
BÍRÓ FERENC r. tanár orosz nyelv
CSERFALVI JÓZSEF r. tanár kémia és laboratóriumi gyakorlatok
HÁNCS LAJOSNÉ technikus tanár laboratóriumi gyakorlatok
JÁNOSSY KLÁRA olajmérnök kőolajtermelés, mélyfúrás
KÁMÁN JOLÁN r. tanár matematika, fizika
KISS GIZELLA r. tanár magyar nyelv és irodalom, történelem
KOCSI TIBOR r. tanár ásvány- és kőzettan, föld-és őslénytan, teleptan, földméréstan
KOLLMAN PÁL r. tanár testnevelés
MEIXNER BÉLA r. tanár magyar nyelv és irodalom, történelem
MEIXNER BÉLÁNÉ r. tanár szerves-kémia és laboratóriumi gyakorlatok

13
Tanár neve Tanított tárgyak
Dr. PINTÉR DÉNES r. tanár címzetes igazgató „A közoktatásügy kiváló dolgozója" matematika, fizika
RÁCZ OSZKÁRNÉ technikus tanár laboratóriumi gyakorlatok
TAPOLCZAY MIKLÓS technikus tanár ..A nehézipar kiváló dolgozója" laboratóriumi gyakorlatok
Óraadó tanárok
BARABÁS LÁSZLÓ bányamérnök mélyfúrás
HÁROMSZÉKI FERENC művezető műhelygyakorlatok
KELEMEN LÁSZLÓ művezető műhelygyakorlatok
KETTING FERENC ny. igazgató mérőszámos ábrázolás szabadkézi rajz
LÖRINCZ JÁNOS olajmérnök mélyfúrás
RIBA LAJOS technikus szakrajz
VÉRTES IMRE tanár műhelygyakorlatok
BENEDEK JÓZSEFNÉ tanár orosz nyelv
BORSFAI GÉZÁNÉ tanár orosz nyelv
POGÁNY ANDORNÉ tanár orosz nyelv
Dr. SZŰCS LÁSZLÓNÉ tanár orosz nyelv
14
A tanulóifjúság és tanulmányi eredményei
I. a. osztály Osztályfőnök: Kiss Gizella
A tanuló neve Magatartás Magyar nyelv és irodalom | Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz | ÍMzoló aeometria Testnevelés Ásvány- És kőzettan Labor gyak. Műhely gyak. ült. tanutményi eredmény
1. Baksa Kálmán 5 3 3 3 3 4 3 4 4 4 3 3 3 3
Baranyai László 4 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 2 3 2
Benkóczi Péter 4 3 4 3 3 3 3 5 3 5 4 2 4 3
Béres Ilona 5 5 4 5 4 4 4 4 4 5 5 4 4 4
5. Birkás Mária 5 3 3 3 2 2 2 4 4 3 3 3 4 3
Czinki Csaba 4 3 3 3 4 3 3 4 4 3 3 2 4 3
Csete Jenő 5 5 5 5 5 5 4 5 5 4 5 5 4 5
Csonka Erzsébet 5 5 5 5 5 4 3 5 5 4 5 4 5 4
Doszpoth Csaba 5 4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 4 4 4
10. Handra Erzsébet 4 3 4 3 2 2 3 4 4 3 2 2 4 2
Hercsik Jószef 4 2 2 3 2 2 3 4 3 3 3 2 3 2
Horváth Károly 2 3 3 3 3 2 2 4 4 3 2 2 2 2
Jánossy Zsófia 5 2 3 3 3 3 2 4 3 4 3 2 4 3
Jász Klára 5 4 5 4 4 4 4 4 4 3 3 4 4 4
15. Kemény Judit 4 3 3 3 2 2 2 4 3 fm 3 2 3 2
Kovács Béla 4 3 3 3 2 2 3 3 4 4 2 2 3 2
Kulics Sándor 4 3 3 3 3 3 4 3 3 4 4 4 2 3
Kutschera Erzsébet 4 4 4 5 5 3 4 3 4 fm 4 5 4 4
Mátrabérci Katalin 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5 5
20. Mihály Péter 5 3 3 3 3 2 3 4 4 fm 2 2 3 3
Mózes Erika 4 3 3 3 2 2 2 3 2 4 3 3 3 2
Ősz Árpád 5 4 4 5 4 3 4 5 5 4 4 4 5 4
Pataki József 5 3 3 3 3 3 2 4 3 3 2 2 3 3
Pénzes József 4 4 4 4 3 3 3 4 4 3 3 3 3 3
25. Punger László 2 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4
Rezsek Mária 5 5 5 4 4 3 4 5 4 3 4 4 4 4
Rozner Lajos 4 3 3 3 2 2 4 3 4 5 3 3 4 3
Simon Éva 4 4 3 3 3 2 4 4 4 4 3 3 3 3
Sipos József 5 3 3 3 3 4 3 3 4 3 3 2 2 3
30. Szalai Mária 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Szekeres Anna ó 5 5 5 5 5 4 4 5 4 5 5 5 5
Szentendrei Györgyi 4 3 3 2 3 2 2 4 4 5 3 2 3 2
Trömböczky Sándor 5 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4 5 4
Turi Imre 4 3 3 4 2 2 3 3 3 4 2 2 3 2
35. Unger József 4 4 3 3 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3
Varga István 4 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 2 2 2
Varga József 5 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3 2 4 3
Viola György 5 4 4 4 3 4 3 4 4 5 4 4 4 4

15
I. b. osztály Osztályfőnök: Kocsi Tibor
A tanuló neve Magatartás Haoyar nyelv és irodalom I Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz 1 Ábrázoló geometria Testnevelés Ásvány- és kőzettan Labor gyak. Műhely gyak. 1 Alt. tanulmányi eredmény
1. Bauer Sándor 5 4 5 4 3 3 4 4 4 4 5 4 4 4
Bíró György 5 4 4 4 3 4 4 5 4 5 4 4 4 4
Böde Géza 5 3 3 3 3 4 3 3 3 2 4 3 3 3
Csizmazia József 5 3 4 3 4 3 3 3 4 im 3 3 3 3
5. Czoma Csaba 4 3 4 5 5 3 3 5 5 5 3 3 3 3
Dani Zoltán 5 4 3 5 4 4 3 5 5 4 4 3 5 4
Dolmányos Ferenc 4 4 5 3 4 3 3 5 4 3 3 4 4 3
Fejér István 5 3 3 2 3 2 3 4 3 3 3 3 3 3
Fenyves Ferenc 5 3 4 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3
10. Ferenczy László 5 4 3 3 3 3 4 4 3 4 3 3 3 3
Hajdú Ferenc 4 2 2 3 3 2 2 3 2 3 3 3 3 2
Hamberger László 5 3 5 3 4 4 2 5 4 5 4 3 4 3
Hohl József 5 3 4 4 4 3 2 4 4 4 4 4 4 4
Horváth Géza 5 3 3 2 3 3 3 4 3 3 3 3 4 3
15. Horváth György 5 4 3 5 4 4 4 5 4 5 4 4 4 4
Jaksits Imre K i m a r a d t
Jász Péter 4 4 4 3 3 2 3 5 4 4 3 4 4 3
Jenei Gyula 4 2 4 2 3 2 2 4 3 4 3 2 4 2
Józsi Mihály 4 5 4 4 3 3 4 5 4 5 4 4 4 4
20. Kigyós József 5 4 5 4 4 4 3 2 4 3 4 3 4 4
Kiss József 4 2 2 2 2 2 1 3 3 3 3 1 3 1
Kolontári József 5 3 3 3 3 o o 2 3 3 5 3 3 4 3
Körösi István 3 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 1 3 1
Kumánovics György 5 4 4 4 3 4 4 5 4 4 4 4 5 4
25. Mátrai Lajos 5 3 3 3 3 3 4 4 3 fm 3 3 4 3
Nagy J. Csaba 5 2 3 2 3 2 3 3 3 4 3 3 4 3
Ötvös Tibor 4 2 3 2 2 2 2 3 3 4 3 3 3 2
Panyi Gyula 5 3 3 3 3 4 3 4 4 4 3 4 4 3
Páli György 4 2 4 3 3 2 3 5 3 4 3 3 4 3
30. Plander Péter 4 3 3 3 3 2 3 3 3 5 3 2 3 3
Rein Gábor 5 5 5 5 5 5 4 5 5 fm 5 4 4 5
i Somogyi Gyula 5 2 2 2 2 2 2 2 3 4 2 2 3 2
Szabadkai Zoltán 5 3 4 2 3 3 2 4 4 3 3 2 4 3
Tóth Bálint 5 à 3 3 3 2 2 4 3 3 3 2 3 3
35. Urhegyi János 5 3 3 3 2 2 2 3 3 4 3 3 3 3
Vajda Ferenc 4 3 3 3 2 2 2 3 2 3 3 2 2 2
Vajda Lajos 5 4 4 4 3 4 5 3 3 4 4 4 4 4
Weisz József 5 4 4 4 5 4 4 5 5 4 5 4 4 4
I. c. osztály
Osztályfőnök
Bene
Józsefné
A tanuló neve Magatartás Magyar nyelv és Irodalom I Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Szabadkézi rajz ] Testnevelés Munka egészségtan Labor gyak. üli. tanulmányi eredmény 1
1. Altay Zsuzsanna 5 4 3 4 4 4 4 4 4 5 4 4
Arany János 4 3 3 3 2 2 2 2 fm 3 2 2
Bakos József 5 4 4 5 5 5 4 4 3 5 4 4
Baranyai Lajos 5 4 5 4 4 4 4 4 5 5 5 4
5. Béli István 5 3 3 4 4 4 3 4 4 3 3 3
Béli Tamás \'4 2 3 2 2 Q 2 4 4 3 2 2
Boha Imre 5 4 4 5 4 4 4 4 3 4 4 4
Bohuss Árpád 5 4 4 4 4 4 4 3 3 4 4 4
Borsányi Miklós 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
10. Chrapek Edit 5 4 4 4 4 4 3 5 4 5 5 4
Csiszár Zoltán 4 4 4 4 5 5 4 3 5 4 4 4
Egyed Mária 5 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3
Ferencz Lajos 5 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Gosztonyi József 4 4 2 4 4 3 3 3 2 4 3 3
15. Herczeg László 5 4 4 5 4 4 3 5 5 4 4 4
Horváth Endre 4 1 1 2 2 2 1 3 3 3 1 1
Kálovics Ferenc 5 4 3 4 5 5 4 4 4 3 4 4
Kiss Győző 4 2 2 2 3 3 2 4 3 3 2 2
Lantos Sarolta 5 5 5 4 4 4 4 5 5 5 4 4
20. Mátai Marianna 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Mészégető József 5 4 4 4 5 4 4 4 4 3 3 4
Nánási Katalin 5 3 4 4 3 3 3 4 4 «> O 2 3
Németh Gyula 5 4 3 4 4 4 4 4 3 4 4 4
Némethy János 5 2 3 3 3 4 2 3 fm 3 9 í— 2
25. Pais László 5 4 5 5 4 5 4 5 5 4 4 4
Posch Péter 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Rácz Erzsébet 5 5 5 5 5 5 5 4 4 5 5 5
Rőszler Mária 4 3 2 2 2 2 2 4 4 3 2
Simon István 4 3 4 3 2 3 3 2 3 3 3 3
30. Szakonyi János 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Szélles Edit 5 3 5 5 4 4 4 4 5 4 4 4
Takács Sarolta 5 4 3 4 4 3 4 4 4 4 4 4
Takács Sándor 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 5 5
Tegyey Dorottya 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
35. Tóth Ferenc 5 4 3 4 4 4 5 4 fm 4 4 4
Varga Gyula 4 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 2
Vértes Györgyi 5 5 5 4 5 5 4 4 4 4 5 4
17
II. a. osztály Osztályfőnök: Kámán Jolán
A tanuló neve Magatartás Magvar nyelv és irodalom | Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Ábrázold geometria Testnevelés Mechanika Gépelemek Földtan Olajtermelés Labor gyak. Műhely gyak. Áll. tanulmányi eredmény 1
1. Alexandroff Gábor 4 3 2 2 2 2 2 1 4 2 2 3 2 3 3 1
Bagi Károly 4 2 3 2 2 2 2 3 4 2 2 2 3 3 4 2
Bakó Csaba 3 3 3 3 2 3 2 3 5 2 2 2 2 2 4 2
Balogh Péter 4 3 2 2 2 2 2 2 5 1 2 2 2 2 3 1
5. Baranyai Zoltán 5 4 5 5 4 5 5 4 5 4 4 4 4 3 4 4
Bíró Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 5 ím 5 5 5 5 4 5 5
Dukai Ferenc 5 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 5 3
Fejér Attila 2 2 3 3 2 2 3 2 4 2 2 2 3 2 3 2
Felker József 5 3 4 4 3 3 3 4 3 2 2 3 3 2 4 3
10. Gorontai József 5 4 4 4 4 4 3 4 fm 3 3 4 4 3 4 4
Gyenese István 5 4 5 3 4 4 4 4 3 3 3 4 4 3 4 3
Haász György 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Halász Sándor 5 4 4 3 3 4 5 5 3 4 4 4 4 3 4 4
Horváth János 4 2 2 3 2 3 3 4 4 2 2 3 3 2 3 2
15. Horváth Tibor 5 4 4 5 4 4 4 4 4 3 3 4 3 3 5 4
Lakatos Péter 4 2 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2 4 3 4 2
Lékai Gusztáv 5 5 5 5 5 5 4 5 4 3 4 4 4 4 4 4
Mátai Imre 5 4 4 4 4 5 5 5 4 4 4 4 4 3 4 4
Párta János 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 3 4 3 4 4
20. Pozsgai János 5 5 5 5 5 5 Ps v/ 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Rétfalvi Árpád 4 2 3 2 2 2 2 2 4 2 2 2 2 2 4 2
Silló Elemér 5 5 4 4 5 5 5 5 5 3 4 4 4 4 4 4
Spilák Lajos 5 4 4 3 2 3 2 2 5 3 3 2 3 3 4 3
Szuknai Lajos 5 4 3 2 3 3 3 3 3 4 2 2 3 2 4 3
25. Tanczenberger Sándor 5 5 5 5 5 5 5 5 ím 5 5 5 5 4 4 5
Tibol Miklós 3 2 2 2 2 3 1 2 3 2 1 2 3 2 4 1
Tóth János 5 4 3 3 3 3 2 4 3 2 2 3 3 2 4 3
3 Varga Imre 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5
Varga Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 5 ím 5 5 5 5 5 5 5
1 30. Vécsi Károly 5 4 4 3 4 4 4 3 4 5 4 3 4 3 4 4
(IRS"
II. b. osztály
Osztályfőnök
Jánossy Klára
A tanuló neve Magatartás Magra! nyelv és irodalom I Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Méröszámos ábrázolás Testnevelés Mechanika Gépelemek Föld és őslénytan Olajtermelés Labor gyak. Műhely gyak. Ált. tanulmányi eredmény I
1. Banitz Miklós 2 2 3 3 2 2 3 2 5 1 1 2 4 2 3 1
Bognár Vilmos 5 4 5 3 2 2 4 3 4 2 3 3 3 3 3 3
Bolla Attila 4 3 3 4 3 3 3 3 5 3 3 4 3 3 4 3
Czoma Péter 5 3 3 4 3 3 4 4 4 3 3 3 5 3 4 3
5. Fodor István 4 3 4 3 2 3 4 4 5 2 2 3 3 3 4 3
Gyurcsák Attila 3 4 4 3 2 3 3 4 lm 2 2 3 3 3 4 3
Iker Endre 4 3 «¡> 4 2 3 3 3 3 3 2 3 4 3 3 3
Jós Péter 4 5 4 4 4 4 4 4 5 4 4 3 4 3 4 4
Kiss László 2 2 2 4 1 2 2 2 2 1 1 3 2 2 3 1
10. Kővári László 5 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3 3
Lenkovics László 5 3 4 4 3 3 4 5 4 3 3 4 3 3 4 3
Nagy Géza 4 2 2 3 2 2 2 3 3 2 2 2 2 2 3 2
Nagy Károly 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 4 2 2 3
Németh Gyula 4 4 4 4 4 4 4 2 5 3 3 3 5 3 3 3
15. Németh Pál 5 3 3 3 5 3 4 4 4 4 4 3 4 3 3 3
Nóvák Ferenc 5 4 3 3 2 3 3 2 fm 3 3 3 3 3 2 3
Patkó Ernő 5 4 5 4 4 5 5 4 lm 4 5 4 5 4 5 4
Péntek László 4 4 4 5 3 3 5 4 5 3 4 5 4 3 4 4
Stricz Károly 4 3 4 2 2 2 3 2 fm 3 3 3 2 3 3 2
20. Szabó Attila 4 2 2 2 2 2 3 3 4 2 2 3 2 2 4 2
Szabó István 5 4 4 4 4 5 5 4 5 5 5 4 5 3 4 4
Szabó Péter 5 4 3 4 2 4 5 4 3 4 3 4 4 2 3 3
Szerdehelyi István 4 3 3 2 2 3 2 2 4 1 2 2 2 2 3 1
Tóth Ferenc 4 4 4 3 2 4 3 4 3 2 2 3 2 2 4 2
25. Tulok János 4 2 3 2 4 3 3 4 4 3 4 2 3 2 4 3
Zieger Vilmos 5 4 5 5 4 4 5 4 5 5 5 5 4 4 5 4
II. c. osztály Osztályfőnök: Meixner Béláné
A tanuló neve Magatartás Magyar nyelv és Irodalom | Orosz nyelv Történelem Matematika Fizika Kémia Testnevelés Kémiai teclinológla Vegyipari géptan Labor gyak. Hit. tanulmányi eredmény I
1. Bende Klára 5 4 4 4 5 4 3 4 4 5 4 4
Bondár István 5 3 4 4 3 3 3 4 4 4 3 3
Borszéki János 4 3 4 5 4 4 4 4 4 4 3 4
Burján Zsuzsa 5 4 5 5 3 4 4 4 4 4 3 4
5. Cserfalvi Tamás 5 4 4 4 4 4 4 4 5 5 4 4
Cséka Éva 5 4 4 4 4 4 3 4 4 4 3 4
Csondor István 4 3 3 2 2 2 2 2 2 4 2 2
Endrédi Dezső 2 1 2 2 2 2 2 3 1 3 2 1
Fehér Valéria 5 4 4 5 5 5 5 fm 5 4 5 4
10. Gaál Miklós. 2 4 4 5 4 4 4 3 4 3 4 4
Gyimesi Árpád 3 3 3 3 3 4 3 3 4 3 3 3
Hajdú István ism. 5 3 3 4 2 3 4 4 4 4 3 3
Horváth László 2 4 4 4 3 3 3 3 4 4 3 3
Iglódi József Imre 5 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3
15. Keller Ferenc 2 3 3 2 2 4 3 3 3 3 3 3
Király Mária 5 4 5 4 4 4 3 3 4 4 3 3
Küronya István 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Loós Csaba 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 3 4
Matics Zoltán 5 3 3 3 3 2 4 3 4 3 2 3
20. Molnár Ferenc 2 3 3 3 3 3 3 3 4 4 3 3
^Molnár Kálmán 5 3 5 4 5 5 4 5 5 5 4 4
Nagy Emőd Iván 5 3 4 4 3 3 3 5 4 4 3 3
Palkovics Ferenc 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 3
Percze Ágnes 5 3 3 3 3 3 3 5 2 3 2 3
25. Péterdi Viktória 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Pongrátz Piroska 4 4 4 4 3 4 4 5 5 4 3 4
Pölöskei István 4 4 4 4 5 5 4 3 4 4 3 4
Punger János 4 3 3 3 2 3 3 4 3 4 3 3
Richtárich József 2 3 4 5 3 4 4 4 5 5 4 4
30. Skóza Sándor 5 3 3 3 3 3 3 5 3 2 2 3
Somlai Gábor 5 4 5 5 4 4 4 5 5 4 4 4
Szabó Veronika 5 5 5 5 4 4 3 fm 4 4 3 4
Szakonyi Klára 4 3 4 3 3 3 3 4 3 3 2 3
Tér László 5 3 4 3 3 3 3 4 4 5 3 3
III. a. osztály Osztályfőnök: Szabó Géza
A tanuló neve Magatartás 1 Magyar nyelv és Irodalom I Orosz nyelv 1 Történelem 1 Matematika Szakrajz | Testnevelés Szakgéptan 1 Elektrotechn. \\ 1 Teleptan Geodézia | Mélyfúrás Olajtermelés Labor gyak. Műhely gyak. Üli. tanulmányi eredmény 1
1. Bakonyi Attila 5 4 3 4 2 3 3 3 2 3 3 3 4 3 4 3
Bakos Ernő 5 3 4 3 3 4 3 3 2 3 3 4 3 4 4 3
Béres István 5 3 4 4 3 3 4 4 5 4 4 4 4 3 4 4
Bukovics Jenő 4 2 2 2 2 2 3 1 2 2 2 3 3 2 2 1
5. Drégelyi\' Kiss Vince 3 2 3 4 2 2 5 2 3 3 2 3 3 2 2 2
Farkas János 5 3 4 4 4 4 4 5 5 5 3 5 4 4 4 4
Friedreich Béla 4 2 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 2
Gerencsér György 4 3 3 3 2 3 3 4 2 2 2 2 2 2 3 2
Gyimes István 5 3 4 3 2 3 5 3 3 2 3 2 3 2 3 3
10. Gyurkó Károly 5 2 3 2 3 3 4 3 3 2 3 4 4 4 3 3
Horváth Dezső 5 4 5 4 3 4 5 4 4 4 4 4 4 3 3 4
Horváth József 5 3 3 4 2 3 fm 3 3 4 4 4 3 3 3 4
Izsák Miklós 4 3 2 3 2 2 4 2 2 2 2 2 2 2 3 2
Kiss Sándor 4 2 3 3 2 3 4 3 3 3 3 2 3 2 4 3
15. Kovács János 5 4 4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 4 5 4 4
Kuzsner István 4 3 3 4 2 3 5 3 3 2 3 3 3 3 4 3
Magyar Sándor 5 3 4 4 3 4 4 3 4 3 4 4 4 4 4 4
Nagy Zoltán 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Porogi Imre 5 3 2 3 2 3 4 3 4 3 4 3 3 2 3 3
20. Pőcz András 4 2 2 2 2 3 3 2 1 2 3 3 2 2 3 1
Radics Mihály 5 3 4 3 2 4 5 3 3 2 3 3 3 3 4 3
Révész László K i m a r a d t
Rózsa Csaba 5 3 3 3 2 3 5 3 2 3 3 3 3 3 4 3
Seláf Boldizsár 5 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4
25. Szabó János 5 4 4 3 4 4 5 3 3 3 3 4 3 3 4 3
Tóth Tibor 4 2 2 2 2 4 4 4 3 3 2 3 4 2 4 2
Valusek Imre 4 3 4 2 2 3 3 2 3 3 2 4 3 3 4 3
Varró István 5 4 4 3 4 5 4 5 5 4 4 4 5 3 5 4
Veit Lajos 4 2 3 3 2 3 5 3 3 2 3 4 3 2 4 3
30. Végvári Zoltán 4 2 3 3 2 3 5 3 2 2 2 3 3 3 5 2
Viola Tamás 5 4 5 4 3 4 5 3 4 3 3 4 4 4 4 4
III. b. osztáiy
Osztályfőnök
Tapolczay Miklós
A tanuló neve Magatartás Magyar nyelv és irodalom | Orosz nyelv Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés általános és szakoéptan Általános elektrotechnika Teleptan Geodézia Mélyfúrás Kőolajtermelés Labor gyak. Műhely gyak. Ált. tanulmányi eredmény 1
1. Albert Sándor 4 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3
Bakos Sándor 4 2 2 2 2 2 lm 2 2 2 2 3 2 2 3 2
Baranyai István 5 3 3 3 2 4 4 3 4 3 3 4 4 4 4 3
Barna István 5 2 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3
5. Cseke Zoltán 5 3 4 4 5 4 4 4 5 4 4 4 5 4 5 4
Csonka István 4 3 3 3 2 3 fm 2 2 2 2 2 2 2 3 2
Dallos Ferenc 4 3 2 2 2 3 2 3 3 3 4 4 3 3 5 3
Fehér László 5 3 4 4 5 4 4 4 5 4 4 4 4 4 5 4
Gacsi István 2 3 3 4 2 3 5 3 3 3 3 3 2 2 3 3
10. Heinek János 4 3 3 3 2 3 5 2 2 2 3 2 2 2 4 2
Horváth Dori Károly 5 3 3 3 4 4 3 5 4 4 5 5 5 4 4 4
Horváth Lajos 4 3 3 2 2 2 5 2 2 3 3 2 2 3 4 2
Horváth Péter 5 3 3 3 5 4 4 4 3 2 4 3 2 2 4 3
Jakab Ferenc 4 3 2 3 2 3 4 2 2 2 2 3 3 2 3 2
15. Kálmán József 5 3 5 3 4 4 4 2 3 3 4 4 4 4 4 3
Koch Tibor 5 3 4 4 3 4 5 5 5 4 3 4 4 4 5 4
Kovács Géza 5 4 4 4 3 3 fm 3 3 3 4 4 4 4 4 3
Kovács Károly 5 3 3 3 2 3 5 3 3 3 3 2 2 2 4 3
Kovács Zsolt 5 2 3 2 2 3 4 2 2 2 2 2 2 2 4 2
20. Ludas Ferenc 4 4 4 4 3 4 4 3 4 4 3 3 3 4 4 3
Madár József 5 3 4 3 2 4 3 3 3 3 3 3 3 3 4 3
Molnár Árpád 5 3 3 3 2 4 5 3 4 2 2 4 4 3 5 3
Pungor Tibor 4 3 3 3 3 3 4 3 4 2 2 3 3 2 4 3
Radics György 5 4 5 3 4 4 4 4 5 4 3 4 4 5 5 4
25. Répás András 4 3 2 2 2 3 4 2 2 2 2 2 2 2 3 2
Sallay Endre 5 2 2 2 2 3 4 3 3 3 4 3 4 3 4 3
Sólymos István 5 4 5 4 2 4 5 3 3 4 4 4 3 4 5 3
Soós Ernő 5 4 5 5 5 4 fm 5 5 5 5 5 5 4 5 5
Szabó Béla 5 2 3 2 2 3 4 3 3 2 3 3 4 3 4 3
30. Tarlós Lajos 5 2 2 2 2 3 4 2 2 2 2 3 2 2 4 2
Tóth Pál 5 4 4 3 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4
Venczler Béla 5 2 3 3 3 4 4 3 2 3 3 2 3 3 4 3
Végh József 5 3 4 3 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4
IV. a. osztály
Osztályfőnök: Bangó Zoltán
A tanuló neve Magatartás Magyar nyelv és Irodalom | Orosz nyelv Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Olajtermelés Mélyfúrás Géptan Üzemgazdasági. | Labor gyak. Műhely gyak. 1 ill. tanulmányi eredmény 1
1. Adlovits László * 5 4 4 5 4 4 5 5 4 5 5 5 4 4
Baranyai József 5 3 3 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4
Csuti János 5 4 B 4 4 3 fm 5 5 4 4 4 5 4
Dobány László 5 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 4 5 5
5. Dombos János 5 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 4 4
Dudás Dezső 5 3 3 3 2 3 4 3 3 3 3 3 4 3
Gyergyói János 4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Kalocsai Imre 5 2 3 3 2 3 4 2 3 3 4 3 3 3
Keczely János 5 3 3 3 2 4 4 2 4 3 4 3 4 3
10. Klemann Péter 5 3 3 3 2 3 4 3 3 3 3 2 3 3
Klinger László 4 3 4 3 2 4 5 3 4 3 3 3 3 3
Komády János 4 3 3 2 2 2 4 2 3 3 3 2 2 2
Kovács Béla 5 3 3 3 2 3 4 2 3 2 4 3 3 3
Kovács Sándor 5 4 4 3 2 3 ím 2 2 3 3 3 3 3
15. Kulcsár János 5 3 2 3 3 5 4 4 3 3 4 4 5 3
Kulcsár Zoltán 5 3 4 4 2 4 4 4 4 5 4 4 5 4
Kürthy Botond 5 4 4 4 2 2 5 4 4 2 4 3 4 3
Lovrek Menyhért 5 3 3 3 3 3 4 4 3 3 4 3 4 3
Luczi László 5 3 3 3 4 5 4 4 4 4 4 4 5 4
20. Mihalicz Győző 5 3 3 3 4 4 5 5 5 5 5 4 4 4
Németh László 5 3 3 3 3 4 5 4 4 4 5 3 3 3
Pataki Miklós 5 4 5 4 5 4 4 5 5 5 4 4 5 4
Rétfalvi László 5 3 4 2 3 3 ím 3 3 3 4 2 4 3
Siklósi János 5 3 3 3 2 3 4 3 3 3 4 3 4 3
25. Tarr Ernő 5 2 4 2 2 3 4 3 3 3 4 3 3 3
Tibol Pál 5 4 5 4 2 3 4 5 4 5 5 4 4 4
Túra Attila 5 4 3 4 4 3 4 4 5 4 5 5 5 4
23
IV. b. osztály Osztályfőnök: Meixner Béla
A tanuló neve Magatartás Magyar nyelv és Malom I Orosz nyelv Történelem Matematika Szakrajz Testnevelés Olajtermelés Mélyfúrás Géptan Üzemgazdasági. 1 Labor gyak. Műhely gyak. | Alt. tanulmányi eredmény I
1. Balogh Gyula 5 3 3 3 2 3 5 3 3 2 4 4 3 3
Bécsi Sándor 5 4 3 4 4 4 fm 4 4 4 3 4 4 4
Bibel János 5 3 3 3 3 3 5 3 3 3 3 3 3 3
Cserni József 5 4 5 4 4 4 4 4 5 4 4 5 4 4
5. Dallos László 5 3 3 3 2 3 4 4 4 2 3 3 3 3
Farkas István 5 4 4 5 4 3 4 4 5 4 5 4 4 4
Gödinek Zoltán 5 3 3 3 2 3 4 4 3 3 4 3 3 3
Gyenge Csaba 5 4 3 3 3 4 4 3 4 3 3 5 3 3
Győrvári György 5 4 4 5 4 4 5 4 5 3 5 4 3 4
10. Horváth Ottó 5 4 4 5 5 5 5 4 5 4 4 5 4 4
Károlyi István 5 4 4 4 4 5 4 3 4 3 4 5 5 4
Koltai Attila 4 4 4 4 3 4 4 3 3 3 5 3 3 3
Krisztián Ferenc 5 4 4 5 4 3 4 4 5 4 3 4 3 4
Lengyel József 4 2 2 3 2 2 4 2 3 2 2 2 2 2
15. Lenkovics Ferenc 5 4 3 3 4 4 4 4 4 3 4 4 4 4
Monori László 5 5 5 5 5 4 im 5 5 5 5 4 4 5
Németh Sándor 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
Németh Zoltán 5 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 4 4
Oláh Gábor 5 3 3 3 3 4 4 5 4 5 5 3 4 3
20. Sajni Árpád 5 3 4 2 2 4 5 4 4 2 4 3 3 3
Somogyvári István 5 3 3 3 2 4 4 2 3 2 4 4 4 3
Sümegi Antal 5 3 4 3 3 3 4 3 3 2 4 3 3 3
Schwendtner Imre 5 4 5 3 4 4 4 4 4 3 4 4 4 4
Varga István 5 5 5 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5
25. Végvári József 5 3 3 3 3 2 5 3 3 2 4 3 3 3
Statisztikai adatok Az 1960-61. tanévre vonatkozó adatok Zsigmondy Vilmos Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum
Létszámalakulás:
Beiratkozott 250 tanuló Kimaradt 4 tanuló
Évvégi létszám 246 tanuló
A tanulók származás szerinti megoszlása
Munkás származású tanuló 114, az iskola létszámának 46,3%-a
Dolgozó paraszt származású tanuló 43, „ „ 17,5%-a
Értelmiségi származású tanuló 25, „ „ 10,2%-a
Alkalmazott származású flanuló 55, „ „ 22,4%-a
Egyéb származású tanuló 9, „ „ 3,6%-a
- összesen 246 tanuló 100,0%
Tanulmányi eredmény
/
Kitűnő 4 tanuló 1,6%
Jeles 13 „ 5,3%
Jó 71 „ 28,8%
Közepes 107 „ 43,5% Elégséges 41 „ 16,7% Elégtelen 10 „ 4,1% 1 vagy 2 tárgyból bukott 8 tanuló 3,2% 2-nél több tárgyból bukott 2 tanuló 0,8%
Tantárgyankénti tanulmányi eredmény
Jeles Jó Közepes Elég- séges Elég-telen Oszlály-zoti összes Tan. átlag
Magyar 22 77 105 41 1 246 3,29
Orosz 42 77 100 27 — 246 3,55
Történelem 33 64 107 42 — 246 3,37
Matematika 27 56 69 93 1 246 3,05
Fizika 17 29 46 39 — 131 3,20
Szab. rajz 18 33 21 3 — 75 3,87
Ábrázoló geom. 22 53 40 15 1 131 3,58
Testnevelés 62 107 49 4 — 222 3,95
Szakrajz 7 49 50 9 — 115 3,48
Mechanika 9 9 18 16 4 56 3,04
Gépelemek 9 11 14 19 3 56 3,06
Ált. és szakgéptan 19 19 52 24 1 115 3,28
Ált. elektrotechnika 9 12 24 17 1 63 3,18
Kémia 18 33 47 31 2 131 3,28
Ásvány- és kőzettan 9 17 40 9 — 75 3,34
Föld-, őslénytan, teleptan 10 29 45 35 — 119 3,12
Geodézia-geofizika 3 18 26 16 — 63 3,12
Mélyfúrás 18 44 41 12 — 115 3,62
Kőolaj-, földgáz- és
vízteremelés és szállítás 26 61 52 32 — 171 3,49
Üzemgazdaságtan 15 26 10 1 — 52 4,06
Laboratóriumi gyak. 19 68 90 67 2 246 3,12
Műhely gyak. 38 121 75 12 — 246 3,79
Az iskola tanulmányi átlaga félévkor: 3,09 Az iskola tanulmányi átlaga évvégén: 3,18 Az elégtelen.tanulók száma félévkor: 14; 5,7% Az elégtelen tanulók száma évvégén: 10; 4,1%
26
Diákszociális juttatások és egyéb adatok
Kollégiumban lakó tanulók létszáma évvégén: 90 fő
Társadalmi ösztöndíjban részesült: 38
Tanulószobát étkezéssel használó: 19 Menzás (csak ebédelő): 8
Magánháznál elhelyezett: 37 Állami gondozott: 1
Vidékről bejáró: 21
Kollégiumi tanulók tanulmányi eredménye
Kitűnő 2 tanuló 2,2% A leány kollégiumi tanulók tanulmányi
Jeles 3 „ 3,30/o átlaga: 4,00
Jó 37 „ 41,2o/o
Közepes 34 „ 37,8o/o A fiúkollégiumi tanulók tanulmányi
Elégséges 12 „ 13,3o/o átlaga: 3,33>
Elégtelen 2 „ 2,2o/o
Az iskola igazolt hiányzási óraszáma: 8797 óra. Nem igazolt 122 óra. Egy tanulóra eső igazolt hiányzási átlag: 35,7 óra. u. a. nem igazolt 0,5 óra.
Magatartási eredmények:
Példás 161 tanuló
Jó 73
Kifogásolható 6 „ Tűrhető 6
Szakkörök:
Irodalmi szakkörben dolgozott 12 tanuló Matematikai „ 16 „
Olajtermelési „ „ 27 „
Géptan „ „ 12
Ásványtan „ „ 15
Fotó „ „12 „
Sport „ „ 45
A képesítő vizsgára jelenkezett tanulók szociális megoszlása
Munkás 18 tanuló 34,6%
Paraszt 10 „ 19,3% Értelmiségi 6 „ 11,5%
Alkalmazott 14 „ 26,9% Egyéb 4 „ 7,7"/o
Egyetemi felvételre jelenkezett tanulók
A jelen tanévben végzettek közül
Munkás származású 6 tanuló 11.5% Dolg. paraszt „ 4 „ 7,7% Értelmiségi „ 2 „ 3,9% Alkalmazott „ 4 „ 7,7%
Az előző tanévben végzettek közül
Munkás származású 3 tanuló Alkalmazott „ 1 „
összesen jelenkezett 20 tanuló.
27
Képesítő vizsgára jelenkezett tanulók
IV. a. Adlovics László Csuti János Kalocsai Imre Klemann Péter Komády János Kovács Sándor Kulcsár Zoltán Lovrek Menyhért Németh László Pataki Miklós Siklósi János Tura Attila Dombos János Dudás Dezső
IV. b. Balogh Gyula Bibel János Dallos László Gödinek Zoltán Győrvári György Károlyi István Krisztián Ferenc Lenkovics Ferenc Németh Sándor Oláh Gábor Somogyvári István Schwendtner Imre Végvári József
Baranyai József Dobány László Keczeli János Klinger László Kovács Béla Kulcsár János Kürthy Botond Luczi László Mihálicz Győző Rétfalvi László Tarr Ernő Tiból Pál Gyergyói János
Bécsi Sándor Cserni József Farkas István Gyenge Csaba Horváth Ottó Koltai Attila Lengyel József Monori László Németh Zoltán Sajni Árpád Sümegi Antal Varga István
A tanulók jutalmazása az 1960—61. tanévben
A Nehézipari Minisztérium Személyzeti és Oktatási Főosztálya „Kitűnő tanuló" érdeméremmel és oklevéllel tüntette ki Németh Sándor IV. b. oszt. tanulót.
Az SzMK 100—100 Ft-al jutalmazta Monori László és Németh Sándor IV. b. osztályos tanulók kiváló szakmai dolgozatát.
Könyvjutalmat kap:
A szakmai házi tanulmányi verseny három első helyezettje: Csuti János IV. a., Tura Attila IV. a. és Varga István IV. b. osztályos tanuló.
Az iskola házi összetett verseny jutalmazottjai, akik könyvjutalomban részesültek:
I. helyezettek: Farkas István, Horváth Ottó és Sümegi Antal IV. b. oszt. tanulók.
II. helyezettek: Csuti János és Baranyai József IV. a. oszt. tanulók III. helyezettek: Madár József III. b. oszt. tanuló
28
Osztályonként a következő legjobb tanulók részesültek könyvjutalomban :
I. a. Csete Jenő, Mátrabérci Katalin, Szalai Mária, Szekeres Anna I. b. Rein Gábor
II. a. Biró Zoltán, Haász György, Tanczenberger Sándor, Varga Zoltán, Pozsgai János, Varga Imre
II. b. —
III. a. Nagy Zoltán
III. b. Radics György, Soós Ernő
IV. a. —
IV. b. Németh Sándor, Monori László, Varga István
Könyvjutalmat kapott:
Kiváló sportmunkáért: Bibel János IV. b., Sajni Árpád IV. b., Németh László IV. a., Béres Ilona I. a.
Az osztályok közötti rend- és tisztasági verseny lelkes szervezéséért: Lpkai Gusztáv II. a., Farkas István IV. b.
Kiváló kultúrmunkáért: Dobány László IV. a., Dombos János IV. a, Koltai Attila IV. b.
A fejtörőkben való eredményes részvételért: Varga István IV. b., Bécsi Sándor IV. b., Krisztián Ferenc IV. b., Győrvári György IV. b., Klinger László IV. a., Luczi László IV. a., Jakab Ferenc III. b., Viola Tamás III. a., Kovács János III. a., Seláf Boldizsár III. a., Jánossy Zsófia I. a., Kutschera Erzsébet I. a., Szalai Mária I. a.
A jó KISZ munkáért: Bakonyi Attila III. a., Béres István III. a., Farkas János III. a., Magyar Sándor III. a.
Az olajtermelési szakkörben végzett jó munkáért: Oláh Gábor IV. b.
A könyvtárak használatának szervezéséért: Doszpoth Csaba I. a.
A matematikai szakkörben kifejtett jó munkáért: Németh Sándor IV. b., Horváth Ottó IV. b.
A géptan szakkörben kifejtett jó munkáért: Kulcsár Zoltán IV. a.
A KISZ által rendezendő nyári táborozás költségeihez 100 forint hozzájárulást kapnak, a jó sportmunkáért: Veit Lajos III. a., Viola Tamás III. a., Kuzsner István III. a., Kolontári József I. b.
Szemléltető rajz készítéséért: Horváth József III. a.
Jó KISZ munkáért: Rózsa Csaba III. a., Horváth György I. b.
Tanulmányi eredmények javításáért: Kigyós József I. b.
Iroda"mí pályázat nyertesének jutalmául 100 forint pénzjutalom: Dani Zoltán I. b.
/
29
Winkler Lajos Vegyipari Technikum
Létszámalakulás: Beiratkozott 72 tanuló Kimaradt 1 „
Évvégi létszám 71 „
A tanulók származás szerinti megoszlása:
Munkás származású 30 tanuló 42,3% Dolg. paraszt „ 8 „ 11,3% Értelmiségi „ 15 „ 21,1% Alkalmazott „ 16 22,5%
Egyéb „ 2 „ 2,8%
összesen 71 tanuló 100,0%
Munkás-paraszt származású összesen 38 tanuló 53,6%
Tanulmányi eredmény
Kitűnő 7 tanuló 9,9% Jeles 3 „ 4,2%
Jó 31 „ 43,6%
Közepes 21 „ 29,6% Elégséges 7 „ 9,9% Elégtelen 2 „ 2,8% 1 vagy 2 tárgyból bukott 1 tanuló 2-nél több tárgyból bukott 1 tanuló
Tantárgyankénti tanulmányi eredmény
.Jeles Jó Közepes Elég- séges Elég-telen Osztályzati összes Tan. átlag
Magyar 13 27 25 4 2 71 3,63
Orosz 19 25 21 5 1 71 3,76
Történelem 22 28 13 8 — 71 3,88
Matematika 18 24 19 10 — 71 3,69
Fizika 18 28 18 7 — 71 3,79
Testnevelés 21 24 19 2 — 66 3,96
Munkaegészségtan 12 12 13 — — 37 3,97
Kémia 12 27 23 8 1 71 3,57
Szervetlen kémia
technológia 8 17 6 2 1 34 3,85
Rajz 11 17 7 2 — 37 4,00
Vegyipari géptan 7 18 8 1 — 34 3,90
Laboratóriumi
gyakorlatok 14 19 23 14 1 71 3,42
Az iskola tanulmányi átlaga félévkor: 3,19 Az iskola tanulmányi átlaga évvégén: 3,55 Az elégtelen tanulók száma félévkor: 7 tanuló, 9,7% Az elégtelen tanulók száma évvégén: 2 tanuló, 2,8%
30
Diákszociális juttatások és egyéb adatok
Kollégiumban lakó tanulók száma év végén: 26 fő
Társadalmi ösztöndíjban részesült 1 „
Tanulószobát étkezéssel használó 5 „
Menzás (csak ebédelő) 2 „
Magánháznál elhelyezett 9 „
Állami gondozott 1 „
Vidékről bejáró 4 „
Kollégiumi tanulók tanulmányi eredménye
Kitűnő
Jeles

Közepes
Elégséges
Elégtelen
3 tanuló 11,5%
2 9 11 1
7,7% 34,60/o 42,3%
3,9% - %
A leánykollégiumi tanulók tanulmányi eredményeinek átlaga: 3,83
A fiúkollégiumi tanulók tanulmányi eredményeinek átlaga: 3,53
Az iskola igazolt hiányzási óraszáma: 2111 óra. Nem igazolt: 20 óra. Egy tanulóra eső igazolt hiányzási átlag: 29,7 óra. u. a. nem igazolt 0,3 óra.
Magatartási érdemjegyek:
Példás 50 tanuló
Jó 14
Kifogásolható 1 „
Tűrhető 6
A tanulók jutalmazása az 1960—61. tanévben
Az iskola házi összetett versenyének jutalmazottja, aki könyvjutalomban részesült: Pongrácz Piroska II. c. oszt. tanuló.
Osztályonként a következő legjobb tanulók részesültek könyvjutalomban :
I. c. Szakonyi János, Tegyey Dorottya, Posch Péter, Takács Sándor, Bor_ sányi Miklós, Ferencz Lajos, Mátai Marianna, Rácz Erzsébet.
II. c. Küronya István, Péterdi Viktória.
Könyvjutalmat kapott
31
Kiváló sportmunkáért: Lantos Sarolta I c., Skóza Sándor II. c., Péterdi Viktória II. c., Szélles Edit I. c., Küronya István II. c.
Eredményes Ifjúsági Vöröskereszt munkáért: Horváth László II. c., Nánási Katalin I. c.
Kiváló kultúrmunkáért: Szakonyi János I. c., Király Mária II. c., Borszéki János II. c.
A fejtörőben való eredményes részvételért: Szakonyi János I.c., Tegyei Dorottya I. c., Rácz Erzsébet I. c.
A kémiai háziverseny legjobb dolgozatáért: Cserfalvi Tamás II. c., Borsányi Miklós I. c., Keller Ferenc II. c.
Jó KISZ munkáért: Cséka Éva II. c.
A fotószakkörben végzett jó munkáért: Szakonyi Klára II. c.
A könyvtárak használatának szervezéséért: Loós Csaba II. c., Cserfalvi Tamás II. c., Szabó Vera II. c.
A matematikai szakkörben kifejtett jó munkáért: Fehér Valéria II. c., Bende Klára II. c.
Laboratóriumi munkaversenyben elért jó eredményért: Herczeg László I. c., Szélles Edit I. c., Posch Péter I. c., Horváth Endre I. c., Varga Gyula I. c., Gosztonyi József I. c.
A KISZ által rendezendő nyári táborozás költségeihez 100 forint hozzájárulást kapnak, a jó sportmunkáért: Herczeg László I. c., dekorációs munkáért: Kálovics Ferenc I. c.
,41.
J:
32
Levelező Tagozat.
Tagozatvezető: Cserfalvi József
Tanártestület a lev. tagozatokon a konzultációs foglalkozásokat, az évközi beszámoltatást és az évvégi vizsgával kapcsolatos teendőket a nappali tagozat tanártestülete látja el.
Az iskolában két tagozat működik: a Kőolaj bányászati és Mélyfúróipari Technikum levelező tagozata, valamint — az ebben a tanévban beindított — Vegyipari Technikum levelező tagozata. Mindkét tagozathoz tartozik konzultációs központ. A kőolaj bányászok számára Szolnokon és Budapesten, a vegyészek számára pedig Pécsett szerveztünk foglalkozási központokat. A központok munkája nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a levelező tagozat eredményei emelkedtek. Kívánatos lenne azonban az alföldi üzemek hatékonyabb támogatása, mert — különösen — az Alföldi Kőolaj fúrási Üzem és Termelő Vállalat tanulói közül igen nagy a lemorzsolódás.
Levelezői Tagozatok évi munkarendje:
Felvételi vizsgák
Felvételi vizsgákat tartottunk Nagykanizsán és Szolnokon
Kőolaj bányász: felvételi vizsgára jelenkezet t
Nagykanizsán 36 dolgozó, Szolnokon 37 dolgozó
Megjelent 36 dolgozó, Szolnokon 31 dolgozó
Megfelelt 30 dolgozó, Szolnokon 28 dolgozó
Vegyész: felvételi vizsgára jelentkezett: 46 dolgozó
Mejelent 38 dolgozó
Megfelelt 32 dolgozó
Pótfelvételi vizsgán megfelelt 3 dolgozó
Beiratkozás
Olajbányász tagozatra Vegyész tagozatra
I/a. 30 tanuló I/o. 35 tanuló
I/b. 29 tanuló (1 ismétlő)
II. 36 tanuló
III. 15 tanuló
IV. 12 tanuló
Ossz.: 122 tanuló 35 tanuló
Az év folyamán két kötelező beszámolót tartottunk. Egyet a téli és egyet a tavaszi szünetben. A beszámolók eredményei biztatók és az emelkedés irányába mutatnak, bár — a színvonal emelése érdekében a követelményeket állandóan fokozzuk. A beszámolók egyúttal választóvonalat húznak azok közé, akikben megvan az akarat és erő az iskola elvégzésére és azok közé, akik a tanulmányi nehézségeket nem bírva el inkább a lemorzsolódást választották. Nagyobb fokú lemorzsolódás csak az első osztályokban tapasztalható.
Évvégi osztály és képesítővizsga
Osztály vizsgára jelenkezett Olajbányász
I/a. osztályban 21 tanuló lemorzsolódott 9 tanuló I/b. „ 14 „ „ 15 „ (Szolnok)
II. íj 27 jj jj " jj
33
III. osztályban 14 tanuló lemorzsolódott 1 tanuló
IV .__,,_„_ ;;_
összesen: 88 tanuló lemorzsolódott 34 tanuló 28 %
Vegyész
I. osztályban 19 tanuló, lemorzsolódott 16 tanuló 47,7 % A két tagozaton összesen: 107 tanuló, lemorzsolódott 50 tanuló 31,8 %•
Képesítővizsgára jelenkezett:
12 tanuló és egy ismétlő, összesen 13 tanuló.
LEVELEZŐ TAGOZATOK TANULÓINK NÉVSORA Kőolajbányászati és Mélyfúróipari Technikum
I. a. osztály Benkes Zoltán, Berger Istvánné, Darabos Pál, Horváth Zoltán, Konkoly Gyula, Kovács István, Kuba Jenőné, Logár József, Major József, Németh Antal, Nóvák Lajos I., Nóvák Lajos II., Nóvák Ottó, Pataki Mihály, Sebesi László, Tábori László, Tábori Márton, Tóth Ferenc, Tóth László.
I. b. osztály Bácsi Péter, Békési József, Bognár Tibor, Böröcz György, Czecó Elek, Dómján Károly, Jakab Alajos, Kató Béla, Kósa Elek, László Ibolya, Lázár Mária, Márföldi Éva, Ratulovszky Jánosné, Rumpf Pál, Tóth Lajos, Zimonyi János.
II. osztály Bálint Eleonóra, Cseh László, Csobánczi Károly, Dén Jenő, Dobó, József, Eperjesy Ferenc, Hegedűs György, Héja Lajos, Horváth Imre, Horváth Jenő, H. Tóth Mihály, Iványi László, Kanyó János, Kiss László Kovács János, Megyeri Ferenc, Parkánszky Dezső, Petróczi Lajos, Polán József, Sali Imre, Somorjai Antal, Szedleczky Gyula, Szentes Ferenc, Takács István, Tálosi Lajos, Vass Gyula, Végn Ferenc.
III. osztály Bálint Valérné, Férhezly Károly, Fórján Lajos, Gerencsér Pál, Hermán Ferenc, Hortobágyi János, Kiss Gál István, Kodela István, László Zoltán, Lovassy Sándor, Melles László, Salamon András, Szendrői Tibor, Virrasztó József.
IV. osztály Anlauf József, Bagdi Jenő, Beleznai Lajos, Horváth Ferenc, Kele István, Király Mihály, Kondákor Sándor, Pintarics Dénes, Prunner Gyula, Rózsás Dénes, Siklósi József, Soproni Tibor.
Vegyipari Technikum
I. osztály Ács Imre, Ágoston Pál, Czanik István, Fehér László, Horváth Béla, Horváth Sándor, Kiss János, Klesch Katalin, Lengyel Béla, Lengyel László, Nagy József, Steiner Sándor, Szabó Béla, Szabó István, Szabó József, Szabolcs Józsefné, Szekér Erzsébet, Tomisa Mária, Völgyi Éva.
Tájékoztató az 1961/62. évi beiskolázásról.
A következő tanévben is beiskolázunk mindkét tagozat I. osztályba elegendő számú jelenkezés esetén.
A felvétel előfeltételei megtalálhatók a Nehézipari Értesítő 1961. május 11. 19. számában. A felvétellel kapcsolatos felvilágosításokért a vállalatok személyzeti osztályához, illetve a technikum Levelező Tagozatához lehet fordulni.
Felvételi vizsgákat augusztus hó végén, illetve szeptember elején tartjuk. A felvételi vizsga díja 30 Ft.
34
Iskolánk Kállay Éva KISZ szervezetének munkájáról
A KISZ-szervezetünk fejlődése és feladatainak sokoldalúsága ebben az iskolai évben nagyobb követelményeket állított a KISZ-vezetők és a tagság elé. Szervezetünk az évi munkáját a KISZ K. B. Intéző Bizottsága által kiadott útmutató alapján szervezte meg. Szervezeti kérdések terén az első félévben a munkánk homlokterében a decemberi KISZ Kongresszusra való készülődés állt. Ami iskolánkban is a megnövekedett taglétszám szükségessé tette a decentralizálást. Létrehoztuk az alapszervezeteket, és az alapszervezeteken belül osztályonként megalakítottuk a KISZ-csoportokat. Miután a központi irányelvek alapján a csoportok és az alapszervezetek összeállították a munkaterveket, elkészült az 1960/61-es tanévre az iskola munkatervével összhangban az iskolai KISZ munkaterv.
KISZ-tagok száma szeptember 1-én 85 az iskola tanulóinak 26 %-a
KISZ-tagok száma május 1-én 184 az iskola tanulóinak 57 %-a
Alapszervezetek, száma 3
A KISZ-vezetőség tagjai: Bakonyi Attila titkár
Magyar Sándor alapszerv, titkár Rózsa Csaba alapszerv, titkár 3pilák Lajos alapszerv, titkár Béres István agit. prop. Seláf Boldizsár tanulmányi felelős Péterdy Viktória sport felelős Kiss Sándor gazdasági felelős Percze Ágnes sajtó felelős Rein Gábor üttörő felelős Bauer Sándor kultúr felelős Vértes Györgyi fejtörő felelős
A november 12-én tartott küldöttválasztó taggyűlésen a városi bizottságba 4 KISZ-tag tanulót, Bakonyi Attila KISZ-titkárt pedig a megyei értekezletre delegálták. A kongresszus tiszteletére a tanulók egyéni és közös felajánlásokat tettek, amelyeknek a teljesítése megtörtént.
Fokozott figyelmet fordítottunk a tagfelvételi munkára is. Már az év kezdetén felvettük azokat az elsős tanulókat, akik az áltanálos iskolában jó úttörő munkát végeztek. Ezeket a tanulókat azután feladatokkal bíztuk meg. Ök alkották az első osztályokba a KISZ-munka bázisát. A továbbiakban a vezetőség folyamatosan foglalkozott a felvételi kérelmekkel és a felvételi ügyben a soron következő taggyűlés döntött.
A tanulmányi munka terén a képességek szerinti szorgalmas tanulmányi munkát kívántuk a tanulók közszellemévé tenni. A tanulás elsőrendű politikai feladatának megértetése érdekében zajlottak le egyes tag- és csoportgyűlések.
Figyelemmel kísértük a tanulók tanulmányi munkáját. A jó tanulónak KISZ megbízatásként adtuk a gyengébbek segítését.
Szerveztünk matematikából és helyesírásból tanulmányi versenyt. Folyamatos fejtörők indultak szakmai és művészeti kérdésekből. Pályázatot hirdetünk az iskola 10 éves évfordulójára. Az osztályok között dalosverseny indult, amelynek értékelése havonta történt. A legtöbb mozgalmi dalt megtanuló osztály egy hónapig őrizhette a vándorzászlót. Az iskolai rend fenntartásában nagy szerepe volt a KISZ-tagokból alakult ügyeletesi gárdának. E fegyelmi esetek kivizsgálásában és az illető tanulók magatartásának megjavításában fontos szerepet jutott a KISZ-szervezetnek. A tanulók közre-
35
működésével történt az osztálytermek és a folyosók dekorálása. Havonta tartottunk dekorációs értékelést. A háromszor első helyezést elért osztályok és KISZ-csoportok ingyen mozijegyet kaptak az általuk választott előadásra. A laboratóriumok és a műhelyek gépeinek tisztántartása és kisebb javítása is a tanulók feladata volt. A társadalmi munkaakciók terén igen szép eredményt értünk el. Az őszi betakarítási munkáknál segítettünk a nagykanizsai termelőszövetkezetben. Az elvégzett jó munkáért dicsérő oklevelet kaptunk a Petőfi Sáska Tsz-től. Elvégeztük a városi úttörőpálya szintezési munkálatait. Megkezdtük az iskola udvarán egy kispálya építését. A KISZ-csoportok feladata volt a temetőben a hősi sírok gondozása. A nyári szünetben 45 tanuló végez társadalmi munkát Hanság-Kispusztán és 5 leány Balatonbogláron.
Már eddig is igen jó volt a kapcsolat a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár és a technikumunk között. A kapcsolat további erősítése érdekében kötött szerződést a két KISZ-szervezet. Az együttműködés alapját a kölcsönös segítségnyújtás adta. A gépgyári KISZ-szervezet pl. védnökséget vállalt a nyári termelési gyakorlatukat végző tanulók felett. Az év közben gépgyári munkások vettek részt az osztályfőnöki órák megbeszélésein. A Kilián György részpróbázásokon az egyes csoportok elnökei a gépgyári KISZ-szervezet fiataljaiból kerültek ki. Az iskolai tánczenekar többször szerepelt a gépgyári KISZ-szervezet rendezvényein. Elvállaltuk az esti és a levelező tagozaton tanuló fiatalok korrepetálását.
Az eszmei-politikai nevelés terén a célkitűzések érdekében szerveztük meg az előadásos propagandát. Létrehoztuk az ifjúsági akadémiákat, amelyeknek az előadásait KISZ-csoportonként tartottuk meg. A városban tar-lott ateista előadásokon 42 tanuló vett részt, akik az előadások befejeztével oklevelet kaptak. A különböző ünnepségek és megemlékezések rendezése és megtartása minden esetben egy-egy KISZ-csoportnak volt a feladata. A népek közötti barátság elmélyítése érdekében folytattunk levelezést a külföldi fiatalokkal és emlékezetünk meg ebben az évben Csehszlovákia felszabadulásáról.
A városi úttörő mozgalom segítése érdekében 12 KISZ-tag kapott úttörő ifjúvezető megbízatást, akik az egyes általános iskolákban tevékenykedtek. Az I. osztályos tanulók fogadása, az iskolai élettel, a KISZ-te_ vékenységgel való megismertetésük a végzett munkák közé tartozott. A személyi igazolványok ünnepélyes kiadásának megszervezését is az iskolai KISZ-szervezet végezte.
A fiatalok nevelése érdekében használtuk fel az osztályok és az iskola fajiújságjait. Havonta megjelenő iskolai újságot szerkesztettünk „Ifjú Technikus" címmel, 200 példányban. Az újság szerkesztését teljes egészében a tanulók végezték.
A diákok szabad idejének programmal való kitöltése érdekében szerveztek az osztálycsoportok és a KISZ-szervezet táncdélutánokat. Ezeket rövid műsorok, vagy fejtörők előzték meg. A zenét az iskola tanulóiból alakult tánczenekar szolgáltatta.
Májusban szombaton és vasárnaponként megkezdtük a Balaton menti sátortáborozásokat, mivel ebben az évben iskolánk 3 db kétszemélyes és 3 db négyszemélyes sátort kapott. A nyáron tíz napra Balatonfenyvesen rendezünk be sátortábort.
A KISZ szerveivé tettük a szakköröket és a sportkört. Ezeknek a programját jóváhagyta és vezetőit funkcióikban megerősítette a szervezet. Időnként a vézett munkáról a vezetőket beszámoltattuk. így lassan a
36
sportkör, a szakkörök és a kultúrális csoportok a KlSZ-élet szerves részévé váltak.
A kultúrális csoportok tevékenysége igen szép úton haladt. Van a szervezetnek 60 tagú énekkara, amelyik Ketting Ferenc tanár vezetésével a májusi Helikoni Ünnepségekre készült, 5 tagú tánczenekara, amelynek működését nagyban elősegítette az ez évben vásárolt zenekari felszerelés. Az iskola névadó ünnepségén igen szépen szerepelt a Meixner Béla tanár által vezetett színjáíszócsoport Goldoni: Két úr szolgája című vígjátékkal. Eredményesen működött az iskola szavaló együttese is. A József Attila olvasómozgalomba 60 tanuló kapcsolódott be.
Sportköri munka
E tanév folyamán is igyekeztünk megvalósítani a KISZ által kitűzött szempontokat, vagyis azt hogy minél több tanulónk kapcsolódjék be az aktív sportolásba, ezen keresztül pedig a minőségi munka is kifejezésre jusson. Fenti szempontoknak megfelelően hat sportágban rendeztük meg az iskola osztályok közötti házi bajnokságát: kosárlabdában, kézilabdában, labdarúgásban, sakkban, atlétikában, asztaliteniszben. Fenti bajnokságok küzdelmeibe iskolánk szinte valamennyi tanulója bekapcsolódott. Mindhárom csapat sportágban minden osztály benevezett és részt is vett. A csapatsportok közül első helyre kívánkozik a kosárlabda. Első helyezést szerzett a Ill./a osztály csapata: Kuzsner István, Viola Tamás, Végvári Zoltán, Rozsa Csaba, Béres István, Veit Lajos szereplésével. Második lett a IV./b osztály: Balogh Gyula, Bibel János, Horváth Ottó, Sajni Árpád, Gyenge Csaba, Németh Sándor, Krisztián Ferenc összeállításban, a harmadik helyezést a IV./a osztály csapata szerezte meg, csapattagok: Adlovics László, Siklósi János, Klemann Péter, Tura Attila, Kulcsár János, Dobány László.
Űj szint jelentett a leányosztályok bajnoksága, melyet a II./c osztály nyert meg. Csapattagok: Péterdi Viktória, Szakonyi Klára, Bende Klára, Pongrácz Piroska, Percze Ági és Burján Zsuzsa. Második lett az I./c osztály csapata: Tegyei Dorottya, Lantos Sarolta, Széles Edit, Nánássy Katalin, Mátai Mariann, Altai Zsuzsanna szereplésével, harmadik lett az I./a osztály, csapattagok: Mózes Erika, Szentendrei Györgyi, Béres Ilona, Jánossy Zsófia, Szekeres Anna, Rezsek Mária, Csonka Erzsébet.
Minőségi szempontból is jól szerepelt kosárlabda válogatott csapatunk. Zala megye Kosárlabda Szövetségének bajnokságában jól megállta helyét a felnőtt csapatok ellen is, a megyei középiskolai bajnokságban pedig a harmadik helyen végzett a résztvevő hét csapat közül. A kosárlabda válogatott csapat tagjai: Sajnai Árpád, Bibel János, Adlovics László, Horváth Lajos, Viola Tamás, Kuzsner István, Végvári Zoltán, Veit Lajos, Balogh Péter, Czoma Péter, Küronya István. Sikernek számít Sajnai Árpád megyei válogatottsága is.
Népszerűségben vetekszik a kosárlabdáéval a kézilabda. Szinte mindenki részvételével rendeztük meg az osztályok közötti bajnokságot, sőt a minél nagyobb tömegek megmozgatására kiírtuk a „B" csapatok bajnokságát is. örvendetes az első osztályosok helytállása az idősebbekkel szemben, ami különösen a tavaszi II. fordulóban mutatkozott meg.
Az osztályok közötti bajnokságot kézilabdában hatalmas küzdelem után a Ill./b osztály csapata nyerte meg, Soós Ernő, Kovács Károly, Baranyai István, Heinek János, Tarlós Lajos, Tóth Pál, Horváth Lajos, Koch Tibor szereplésével, második lett a Ill./a, csapattagok: Béres István, Kuzs-
37
ner István, Viola Tamás, Végvári Zoltán, Veit Lajos, Gerencsér György, Drégelyi Kiss Vince, Szabó János. Harmadik lett a II./a osztály csapata: Silló Elemér, Varga Imre, Fehér Attila, Spilák Lajos, Bakó Csaba, Balogh Péter, Lékai Gusztáv, Horváth János részvételével.
Jól szerepelt kézilabda válogatott csapatunk is. Középiskolai viszonylatban városi bajnokságot nyert, a megyei bajnokságon minimális különbséggel szorult csak a második helyre. Több barátságos és emlékversenyen, villámtornán vettünk részt-sikerrel. Megnyertük a Kongresszusi villámtornát több felnőtt csapat ellenében, a helybeli honvédek válogatott csapatát is legyőztük. Kézilabda csapatunk győzelmével végződött a munkás- és parasztfiatalok találkozója alkalmával Gelsén megrendezett kézilabda torna is. Kézilabda válogatott csapatunk a következő tanulókból ált: Balogh Gyula, Kovács Károly, Kuzsner István, Balogh Péter, Bibel János, Végvári Zoltán, Viola Tamás, Veit Lajos, Horváth Lajos, Küronya István, Nagy Iván.
A csapatsportágak közül a labdarúgásban rendeztünk még osztályok közötti bajnokságot. Sajnos a pályahiány nagymértékben befolyásolta az egyes mérkőzések lejátszását, a sportág iránti nagy érdeklődés azonban minden akadályt elhárított a bajnokság sikeres lebonyolítása útjából. Bajnokságot nyert a IlI./b osztály csapata. Csapattagok: Kálmán József, Radics György, Baranyai István, Szabó Béla, Jakab Ferenc, Horváth Péter, Tóth Pál, Kovács Károly, Kovács Zsolt, Tarlós Lajos, Répás András, Végh József. Második lett a Ill./a osztály csapata, csapattagok: Béres István, Drégelyi Kiss Vince, Kiss Sándor, Horváth Dezső, Izsák Miklós, Veit Lajos, Gyimes István, Kuzsner István, Radics Mihály, Gerencsér György, Végvári Zoltán, Viola Tamás. A harmadik helyezést az I./a osztály csapata szerezte meg, Ösz Árpád, Czinki Csaba, Viola György, Turi Imre, Kovács Béla, Pénzes József, Csete József, Baksa Kálmán. Benkóczy Péter, Varga József, Dosz-poth Csaba, Trömböczky Sándor szereplésével.
A fenti bajnokságok értékét növeli az a tény, hogy a mérkőzéseket iskolánk tanulói vezették, általában közmegelégedésre. E játékvezetők képesítésüket a KISZ sportvezető tanfolyamokon, valamint az iskolai sportköri foglalkozásokon szerezték.
Az egyéni sportágakban az atlétika áll az élen. Péterdi Viktória elmúlt évi országos középiskolai bajnoksága nagyban előrelendítette a fejlődést. Bár az atlétika idény legnagyobb része még hátra van, máris több jelentős eredmény fűződik iskolánk tanulói nevéhez. A megyei mezei bajnokságon a leányserdülő csapat tagjai: Béres Ilona, Lantos Sarolta, Szentendrei Györgyi bajnokságot nyertek. Ugyanott bajnokságot nyert még Rozner Lajos a fiú serdülők, Németh László a férfi ifjúságiak mezőnyében. Győrvári György megyei középiskolai bajnokságot nyert a 110 méteres gátfutásban. Ideje: 19,5. Áz eddegi versenyek során Németh László iskolacsúcsot állított fel 400 méteren 53,4 mp-el, Győrvári György a súlylökésben 9,86-al, Béres Ilona súlylökésben és diszkoszvetésben 8,24 m ill. 26,18 méterrel. Iskolacsúcsnak számít Skóza Sándor 11,2-es, és Péterdi Viktória 13,2-es 100 m-es ideje is.
Atlétikában a városi középiskolai atlétikai bajnokság keretében rendeztük meg az osztályok közötti atlétikai bajnokságot.
A sakbajnokság mintaszerű megrendezése Dr. Pintér Dénes tanár hozzáértő és lelkesmunkáját dicséri. A mintegy 35 tanuló résztvételével megrendezett versenyből Álbert Sándor III./b osztályos került ki győztesen, aki a megyei versenyben is szépen megállta a helyét.
38
Tornászaink széreplését is siker kisérte. Szabó János, Gyimes István, Nagy Zoltán, Veit Lajos Ill./a, Spilák Lajos, Baranyai Zoltán II./a osztályos tanulók a megyei bajnokságok során több első helyezést szereztek. Tegyei Dorottya I./c osztályos tanuló pedig a megyei középiskolai tornabajnokság során szerzett értékes IV. helyezést.
Asztaliteniszben nagy érdeklődéssel zajlottak le az egyes osztályokon belül a versenyek. Legeredményesebb asztaliteniszezőnk: Baranyai Lajos I./c osztályos tanuló.
A Kilián testnevelési mozgalom iskolánk tanulói körében is nagy lelkesedésre talált. Az osztály titkárokon keresztül a részvételre való felhívás elhangzott az osztályok minden egyes tagjai felé. Az iskolai KISZ szervezet és az iskolai sportkör megtette az első lépéseket a sikeres bekapcsolódás felé. Ellenőrzéssel, igazolással"megbízott aktívák: Bakonyi Attila III./a Haász György II./a Küronya István II./c Rein Gábor I. b osztályos tanulók.
Régóta fennálló hiányosságok megszüntetését igyekszik a KISZ szervezet megoldani egy társadalmi munkában felépülő távolugró, magasugró pálya, valamint egy súlylökőhely megépítésével. A munkát már e tanév májusában megkezdtük, párhuzamosan a megyei KISZ bizottság kispályák építésére való versenyfelhívásával. A tervek szerint a fenti munkák 1961. november 7-ére, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójának tiszteletére fejeződnek be.
Ebben a tanévben az egyik legfontosabb feladat a Kilián- és Ifjúkommunista próbák sikeres lebonyolítása volt. Az Ifjúság a szocializmusért mozgalomban részt vett az iskola minden tanulója. A Kilián György és az Ifjú Kommunista próbákat részpróbázásokkal végezték el a tanulók. Decemberben meg volt az első, fejtörővel egybekötött részpróbázás, ahol az elnökség tagjai a gépgyári KISZ-szervezetből kerültek ki. Áprilisban tartottuk meg a próbák befejezését. A vizsgapróbázás terepversennyel volt egybekötve.
Mivel a kollégiumban lakó KISZ-tagok az iskolánk KlSZ-szervezeté-hez tartoznak, így szoros kapcsolatot alakítottunk ki a kollégiumi Diáktanáccsal. A kollégiumokban a közösségi nevelés terén igen szép eredményeket értek el, és ezt mi is igyekeztünk a kollégisták révén iskolánkban hasznosítani. A kollégiumi vezetőséget időnként beszámoltattuk a vezetőségi üléseken a végzett munkáról.
Iskolánk KISZ-munkáját ebben a tanévben az eddigi évekhez hasonlóan az eredményesség jellemezete. Szerétnénk, hogy ha ezek az eredmények a jövőben tovább fokozódnának, és a KISZ célkitűzéseit a következő évben is maradéktalanul végre tudnánk hajtani.
Kocsi Tibor
KISZ segítő tanár
29
Az 1961. évi keszthelyi Helikoni Ünnepségekről.
Iskolánk harmadízben vesz részt a keszthelyi Helikoni Ünnepségeken. A szocialista kultúrában megújuló hagyományok minden évben több és több dunántúli középiskola növendékét vonzák a Balaton e derűs szögletébe. A művészi élményekben, baráti egymásra találásban, a nemes vetélkedés izgalmában gazdag öt nap a részt vevők mindegyikébe egy életre maradandó hatásokat old. Iskolánk az, 1961. évben 64 tagú küldöttséggel képviseltette magát. Felkészülésünk elé meglehetősen sok akadály gördült. Mégis énekkarunk, a nagy művészi tapasztalatokkal rendelkező Ketting Ferenc nyug. igazgató karnagy kartárs odaadó, áldozatos előkészítő munkája segítségével ezüstfokozatot ért el, az e fokozatot elért énekkarok közt a legmagasabb pontszámmal. Dicséret és elismerés illeti meg Dobány László IV./a osztályos tanulót, ki a szólóénekben szintén ezüstfokozatot ért el, s szépzengésű baritonját a Magyar Rádió is hangszalagra vette. A szólóhangszeresek versenyében Dombos János IV./a és Szakonyi János I./c osztályos tanulók indultak. A magasszínvonalú versenyen hegedű játékukkal méltán érdemelték ki az ezüstfokozatot. Két szavalónk: Koltai Attila IV./b és Rétfalvi László IV./a osztályos tanulók a zsűri döntése értelmében oklevelet kaptak. •
Iskolánk egész közössége büszkén tekint ezekre a tanulókra, akik 2500 diák nagy versenyében méltón képviselték városunk és iskolánk kultúrális hagyományait, és a részt vevő 18 dunántúli technikum közt az ötödik helyet szerezték meg. Álljon az ő példájuk serkentően azok előtt, akiket az a kitüntetés ér, hogy a következő években képviselhetik iskolánkat ezen a nagy szellemi vételkedésen.
Tanulóink dolgozatai.
Negyedikes tanulóink közül 7 tanuló szakmai dolgozatot írt a második félévben. Olaj termelési témát 4 tanuló, fúrási témát 3 tanuló kapott. Az adatok összegyűjtése és a dolgozat részbeni kidolgozása üzemekben történt, havonta két műhely napot kaptak erre a célra a tanulók.
A dolgozatok megiratásának célja elsősorban az volt, hogy a tanuló már most megismerje azt, hogy egy üzemi problémát hogyan kell megoldani, amit a tanulók tankönyvekből nem sajátíthatnak el. A dolgozatok íratásával azt is vizsgáltuk, hogy az üzemben töltött 2—3 nap, mennyiben segíti elő és mélyíti el a tanulók elméleti felkészülését a különböző tantárgyakból, fejleszti a gyakorlati munkához való hozzáállását, készségét.
A kidolgozott témák még nagyon átfogó, leíró, jellegűek voltak, a jövőben a jelenleg kiadott egy téma részleteire szedve 2—3 tanuló dolgozata is lehet.
A megállapítás az, a tanulók érdeklődése, műszaki gondolkodása fejlődött a feladat megoldásával. Az üzemi munkával való szorosabb kapcsolat növelte a tanulók kötelességérzetét, a pontos, lelkiismeretes iskolai felkészülését. Tapasztalták azt, hogy a majd megkapott technikusi oklevél még nem formálja őket műszaki középkáderré, csak az alapokat kapják meg ehhez, és csak a szívós és kitartó üzemi munkával szerezhetik meg ezt a megtisztelő címet.
Az alábbiakban felsoroljuk a beadott dolgozatok szerzőit és témáit, zárójelben megjelölve a helyet, ahol a munkát végezték.
Bécsi Sándor: Másodlagos termelés jelentősége, megoldásai és eredményei a Budafai Kőolajtermelő Vállalatnál.
40
Monori László: Rétegkezelési eljárások célja és módja. (LKV.)
Oláh Gábor: Az olajtermelés automatizálása. (LKV.)
Tura Attila: Az olajtermelés automatizálása. (BKV.)
Dobány László: 3000 m. mélységű fúrólyuk lemélyítése Szilvágy kutatási területen.
Németh Sándor: Béléscső tervek a babócsai mezőben.
Varga István: Dunántúli földgázkitörések.
A dolgozatot írt tanulók gyakorlati képesítőt nem tesznek az írt dolgozat lesz helyette elfogadva.
Az iskola köszönetét fejezi ki azoknak az üzemeknek, melyek tanulóink foglalkoztatására módot adtak. Külön köszönettel tartozunk azoknak a vezetőknek, mérnököknek, műszaki szakembereknek, akik tanulóinkkal személyesen is és nagy odaadással foglalkoztak.
A felsorolt dolgozatok közül egyet kivonatosan az alábbiakban példaként leközlünk.
Monori László (IV./b.)
Rétegkezelési eljárások célja és módja
A tárolókőzetben levő folyadéknak a kőolajkút felé való áramlása és a kútba való belépése ellenállásokba ütközik, ezek az ellenállások a kút körüli áteresztőképességben jutnak kifejezésre. Rossz lehet a kőzet áteresztőképessége eredetileg is, de a kút környékén úgynevezett gáthatás is léphet fel, ami azt jelenti, hogy a kút közvetlen környékén rosszabb az áteresztőképesség, mint a kúttól távolabb.
Azokat a műveleteket, melyek célja a kúttalp körzetében levő áteresztőképesség megjavítása, a kőzetek másodlagos feltárásának, vagy rétegkezelésnek nevezzük.
A kőzetek másodlagos feltárásának módszerei:
Rétegsavazás (kőzetek kémiai oldása.)
Torpedózás (kúttalpi robbantás.)
Rétegrepesztés folyadék vagy gáznyomással létrehozott mesterséges hasadékok.)
Ezután a tanuló részletesen foglalkozik az egyes rétegkezelési eljárások lefolytatásával, kútkiképzésével és azzal, hogy esetenként hogyan érjük el az áteresztőképesség javítását. Konkrét adatokkal bemutatta a savazás, rétegrepesztés eredményességét. E helyen részletesebben csupán azokkal az eljárásokkal kívánunk foglalkozni melyek a rétegrepesztésből fejlődtek ki, illetve a rétegrepesztés alkalmazásának esetenkénti hazai problémáit oldották meg, melyek végső fokon világviszonylatban is elismerést hoztak a magyar olajiparnak.
Ahhoz, hogy a magyar olajipar a rétegrepesztés területén a mai szép eredményeket elérhette, hosszú, fáradságos munkát kellett végeznie és sokszor pillanatnyilag szinte megoldhatatlannak látszó nehézségeket legyőzni. Röviden leírja a tanuló a rétegrepesztés történetét hazánkban, a fejlődés sorrendjében.
Különleges rétegrepesztések kútkiképzései.
Az ábrán látható kútkiképzések csak egy réteg repesztését teszik lehetővé egyszeri beépítéssel. Ha a kútban több réteget is kívánunk repeszteni, akkor minden rétegre külön-külön építjük be a repesztőszerelvényt, ami
41
42
nagyon költséges. A korszerű eljárás az, mikor egy beépítéssel két vagy több réteg elkülönített repesztését is elvégezhetjük.
Szelektív rétegrepesztés módjai:
1. A rétegek elkülönítése műanyaggolyókkal. Lényege az, hogy a létrejött repedéseket műanyaggölyóval elzárják, majd a réteg más helyén, vagy más rétegben ujabb repedéseket hozzanak létre.
Egyszerűbb kútkiképzést kíván és a rétegek tökéletes elkülönítését biztosítja. A rétegrepesztést az alsó rétegnél kell kezdeni, a folyadék besaj_ tolás, a rétegrepesztés megtörténte után az ablakos közdarabot át kell váltani (az acélgolyót a felszínről be kell dobni, majd nyomást kell kifejteni), Így a felső réteg is megrepeszthető. Ablakos közdarabokkal nemcsak két, hanem több réteg kútkiképzése kialakítható és elvégezhető ezek szelektív rétegrepesztése. Egyetlen feltétel, hogy az ablakos közdarabok szelepüléseinek (illetve az acélgolyók) méretei alulról felfelé növekvők legyenek.
Nagy gondot okozott az, sok esetben egy rétegen belül is a rétegrepesztést a nyitott réteg egy bizonyos szakaszában, — a legnagyobb olajtelített-ségű szakaszba — hajtsuk végre.
Ez a probléma vezetett az irányított rétegrepesztés megoldásához, melyet kezdetben csupán csak a kútkiképzés biztosította. Ilyen irányítás azonban bizonytalan volt, mert a tömítővel közrefogott repesztendő szakasznál a tömítő a rétegben létrejövő függőleges repedést megakadályozni nem tudta. i
A korszerű irányítás előperforálással történik. A módszer alkalmazásának kezdeti időszakában az előperforálást jettperforálással végezték Jóval hatásossabb ennél az egyre jobban elterjedő eróziós perforálással való irányítás, mely szintén hazai szakemberek munkája.
Eróziós perforálás lényege az, hogy a béléscső, a cső mögötti cementpalást, valamint a réteg perforálását egy vagy több a kútfal felé irányított, nagy sebességű és koptató anyagot tartalmazó folyadéksugár (eróziós sugár) végzi el. A koptató anyag tartalmú folyadék általában víznek vagy olajnak finom kvarchomokkal való, keveréke. Az előállított eróziós folyadékot magasnyomású dugattyús szivattyúk nyomják a nyomóvezetéken és a kútfejszerelvényen át a kútba épített termelőcsőbe.
A felszíni berendezések a rétegrepesztésnél kialakult elrendezésben állíthatók fel.
A kútba épített szerszámok a termelőcső alján vannak elhelyezve részei (alulról felfelé)
1. eróziós perforátor
2. ablakos termelőcső közdarab
3. hidraulikus horgony
Az eróizós perforátornak több típusa alakult ki. Az alkalmazott típus attól függ, hogy pl. egyszerű réteg megnyitást végzünk e, vagy előrepesztést végzünk vertikális vagy horizontális irányban.
A tanuló részletesen ismerteti a különböző típusú eróziós perforátorok kialakítását, működését, alkalmazási területét. Pontokba szedve összefoglalja az eljárás előnyeit.
Pl: A rétegben képzett üreg mélysége és átmérője nagyobb. A lyukképzés robbantás nélkül történik, ezért a cement palást nem repedezik meg.
A béléscső falán képzett lyuk belső éle sima, így a későbbiek során zavarmentes a szerszámok beépítése.
43
44
Az eljárás elsősorban a rétegkezelést megelőző előrepesztő műveletként terjedt el, mivel itt a berendezések felvonulása külön költséget nem igényel, és alkalmazásának gazdaságossága minden kétséget kizár.
Mélyszinti repesztési kíséletek
Az 1300 m-nél mélyebben fekvő kőolajtároló homokkövek rétegrepesz-tés kivitelezésében már mélyszinti rétegeknek számítottak és sokféle elméleti megoldás és rétegrepesztési kísérleti munka volt szükséges ahhoz, hogy a ]ellenlcg már üzemszerűvé kifejlesztett módszer kialakulhasson.
A mélyszinti repesztési módszer kialakításában a következő tényezők voltak számottevőek:
a) kőzetfizikai-repedési felismerések
b) kőzetek törőszilárdságának csökkentésére, előrepedések létrehozatalára szolgáló eróziós perforálás munka módszerének megalkotása.
c) nyomásviszonyok tanulmányozása, a vezeték ellenállások csökkentése, abból a célból, hogy a meglévő hidralikus teljesítmény legnagyobb hányadát a ténylegesen a réteg megre-pesztésére fordíthassák.
d) kellő viszkozitású repesztőfolyadék megválasztása.
e) a legalkalmasabb kútkiképzés kikísérletezése, a rétegrepesz-tések folyadék besajtolásának végrehajtása.
Leírja, hogy a repesztésnél alkalmazott folyadékok milyen összetéte-lüek, a rétegrepesztés technológiáját. Mélyszinti rétegek repesztését az alábbi módszerek alkalmazása tette lehetővé:
1. a kiválasztott réteg eróziós perforálása
2. a súrlódási ellenállások lecsökkentését szolgáló, 3"-os termelőcső alkalmazása.
3. repedés létrehozatala nem szűrődő folyadékkal
4. szakaszos folyadék besaj tolás a homokrétegben való elhelyezésére.
Kísérlet alatt álló rétegkezelési eljárások;
vácuumos rétegkezelési kísérletek
szénsav robbantási kísérletek, mely eddig még csak vízbesajtoló kutak esetében hozott eredményt, olajtermelő kú-taknál nem.
A tanuló dicséretet érdemel a gondos és lelkiismeretes munkájáért. A feladat megoldásánál nemcsak az eljárásokat ismerteti, hanem részletesen megokolja, hogy a különböző módszerek kidolgozására miért volt szükség és foglakozik a megoldásokra váró feladatokkal is.
A dolgozatok többségére elmondhatjuk ezeket az észrevételeket, azonban volt olyan dolgozat is, amelyben a tanuló erősen csak az elméleti órákon tanultakat foglalta össze, egy esetben azt is elég rendszertelenül. Mindenesetre dicsérendő mindenegyes tanuló dolgozatíráshoz való bátor hozzáállása, a szabad idő feláldozása, mert hiszen a dolgozatírás mellett még a képesítő vizsgára is készülniök kellett.
A vegyipari technikum tanulóinak szakmai érdeklődését azáltal is fejleszteni akarjuk, hogy érdeklődésüket igyekszünk egy-egy kémiai, technológiai problémakörre irányítani.^Ebből a célból az I. osztályos tanulók számára a kémia fontosabb fejezeteiből témákat jelöltünk ki, amelyekhez a
45
tanulók az iskolai könyvtárból adatokat gyűjthettek, feljegyzéseket készíthettek, amelyek alapján az év végén a témát két óra munkaidőben kidolgozták. A II. osztályos tanulóknál igyekeztünk elérni azt, hogy törekedjenek a kémiai irodalomban való tájékozódásra, illetőleg valamely kémiai-techno-lógiai probléma konkrét üzemi viszonyok közötti tanulmányozásra. Ebből a célból kidolgozásra tűztük ki a következő témákat: a) Az acetilén tulajdonságai, felhasználása, b) Aminosavak, fehérjék, c) A Nagykanizsai Sörgyár vízellátásával kapcsolatos kérdések.
Tekintettel arra, hogy kimondottan vegyi üzem városunkban nincsen, legcélszerűbbnek látszott valamely üzem vízellátásával kapcsolatos kérdéseket tanulmány tárgyává tenni, így esett a választás a Nagykanizsai Sörgyárra. Azok a tanulók, akik ezt a témát választották kidolgozásra, három délelőtött töltöttek a Sörgyárban tanári vezetéssel, s ezen kívül lehetővé tettük számunkra, hogy egyénileg is, függetlenül a kollektív tanulmányoktól, érdeklődhessenek az üzemben. Ezt a törekvésünket a Sörgyár mindenben elősegítette, különösen sokat és szívesen foglalkozott a tanulókkal Kalamár Szilveszter műszaki vezető. A tanulók ugyan még kissé bizonytalanul, a tankönyvhöz alkalmazkodva nyúltak a kérdéshez, de a szorgalmasak nagyon sok anyagot gyűjtöttek, s talán a legnagyobb eredmény az, hogy sikerült a figyelmüket az üzem egyetlen problémakörére irányítani, eltérően a szokásos üzemlátogatásoktól, ahol a teljes üzem megismerésére szoktak törekedni.
Az alábbi részletek Keller Ferenc II. osztályos vegyész tanuló dolgozatából valók. _____
A Nagykanizsai Sörgyár vízellátásával kapcsolatos kérdések
A sörgyártás a legvízigényesebb iparok egyike. A gyártmány — a söralapanyaga a víz. A sörgyártás üzembiztonságának és a gyártási technológia betartásának legfontosabb előfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű víz biztosítása.
A Nagykanizsai Sörgyár 1956. június hónapban kezdte meg a termelést. A gyár kapacitása évi 225 000 hl sör gyártására volt tervezve. Ebben az időben a gyár tulajdonában voltak a következő kutak: a gyár területén az I., II., és III. számú kút, a Potyli völgyében pedig az I. és II. számú kutak. A belső I. és II. számú kút a Sörgyár rendelkezésére állt már az építés időszakában is, mert azokat már az 1947-ben leállított Sörgyár is használta. Ezek a kutak szolgáltatják jelenleg is a sörfőzés részére a vizet. Ezt a két kutat — tudomásom szerint — a leállítási időpont és az újbóli megindulás közötti időszakban a Nagykanizsai Városi Vízmű használta, illetve kötötte be a városi vízhálózatba.
A Sörgyár építésével párhuzamosan épült meg a gyáron belül egy 600 m3-es víztároló, amelynek rendeltetése a Potyli-mező által termelt vízmeny-nyiség részbeni tárolása. Ugyancsak a gyáron belül épült 3 db, egyenként 80 m3-es és 1 db 60 m3-es víztároló tartály.
A termelés felfutása "következtében a gyár vízigénye is nagyobb lett, ezért a termelés zavartalan lebonyolítása érdekében a vállalat a Potyli völgyében kútfúrást kezdeményezett. Erre azért is szükség volt, mert a Nagykanizsai Víz és Castornamű csak abban az esetben volt hajlandó a Sörgyár vízellátásához hozzájárulni, ha azt a város vízellátása lehetővé teszi. Az újonnan fúrt kutakkal együtt a Sörgyár tulajdonában levő kutak a következők:
46
A KÚT
megnevezése teljesítménye mélysége
Belső I. 15 m3/óra 10 m
Belső II. 19 m8/6ra 12,5 m
Belső III. — 11 m
Belső IV. 3 m3/6ra 50 m
Potyli I. 29 in3/óra 207 m
Potyli II. 18 m3/óra 162 m
Potyli III. 15 m3/őra 101,5 m
Potyli IV. 51,5 m3/óra 212 m
Ezeket az adatokat a kútfúrási naplók, valamint a gyár által mért átvételi adatok szerint állítottam össze. A fúrás után eltelt időszakban bizonyos hozamcsökkenés állt elő, erre a kérdésre még ki fogok térni. A Nagykanizsai Sörgyár vízellátási viszonyait az elmúlt 4 évben a következő táblázat tünteti fel:
Év Főzött sör bl Termelt maláta q Felhasznált víz Összes víz m3 Elfogy, víz m3 Fajlagos felhaszn. 1 hl sörre
Termelt m3 Városi m3
1956. 111 096 135 850 9 761 145 611 145 611 13,05
1957. 273 141 11318 303 409 17 397 320 806 320 806 11,80
1958. 358 682 9 796 299 813 41209 341 122 341122 9,60
1959. 409 920 12 584 347 569 26 597 374 166 374 166 8,180

A fajlagos felhasználást a sör 1 hl-ére vonatkoztatják, bár a sörgyár a sörfőzésen kívül maláta-, illetve jéggyártással is foglalkozik, ezen kívül gőz fejlesztésére is tetemes mennyiségű vizet használnak fel, s tekintélyes a dolgozók vízfogyasztása is. A táblázat szembetűnően mutatja, hogy a fajlagos vízfelhasználás évről-évre csökkent. Ez nem feltétlenül kedvező adat, mert azt is jelenti, hogy a termelés felfutásával párhuzamosan nem tudtak megfelelő mennyiségű vizet biztosítani a sörgyártás higiéniai céljaira. Az elméletileg szükséges fajlagos vízfelhasználást nem lehet pontosan megadni, ez igen nagy mértékben függ a gyár üzemi viszonyaitól. Az irodalmi adatok a felső határt 3 m3/hl sör-ben állapítják meg. Ezt azonban az általában ked-
47
vezőtlen vízviszonyok miatt egyetlen gyáregység sem közelíti meg, jóval alatta marad, ami nagyrészt a sörgyártás higiéniájának rovására megy. A fenti kimutatásból kiolvasható fajlagos vízfelhasználás csökkenés az eléggé nagymértékű víztakarékosságnak is köszönhető. Ezt szükségessé tette az a körülmény is, hogy a kutak nem adják azt a vízmennyiséget, amit a termelés beindításakor adtak, sőt eléggé nagymértékű hozamcsökkenés mutatkozik az újonnan fúrt kutaknál is.
Az 1961. évi termelési terv várható teljesítése szerint ,a főzött sör mennyisége kb. 480 ezer hl, a maláta termelése pedig 13 500 q lesz. Ennek
48
a tervnek a teljesítése, 11 hl-es fajlagos vízfelhasználást figyelembe véve, amely a higiénia terv teljesítését is biztosítja, kb. évi 530 ezer m3 vizet igényel. Tervbe van véve, hogy a gyár a II. ötéves terv keretében 40 000 hl-es kapacitésbővítést nyer, így a jövőben éves viszonylatban kb. 500-550 ezer m3 vízre lesz szüksége. Ez a vízmennyiség 26 %-kal nagyobb az 1959 évi tényleges felhasználásnál. Ezek az adatok is azt mutatják, hogy a vízellátásnak a Sörgyár munkájában döntő jelentősége van.
A következő rész a kutak részletes leírásával, a kutak termeltetésének módjával foglalkozik, feltüntetve az egyes kutak vizének analitikai adatait is, majd külön fejezetekben foglalkozik a sörfőzéshez, malátakészítéshez stb. szükséges víz minőségi követelményeivel.
A sörfőzde vize nem tartalmazhat olyan anyagokat és mikroorganizmusokat, amelyek a csírázás és az erjedés folyamatát zavarják. Bár komlófőzéskor, a sörlé forralásakor a mikroorganizmusok elpusztulnak, a fertőzött víz az élesztő felfrissítésekor vagy kádmosáskor megfertőzheti a sörlét is. A sörfőzdékben tehát a víz biológiai vizsgálatára is igen nagy gondot kell fordítani. A teljes baktériumflóra meghatározására gyakorlati szempontból nincs szükség, elegendő a coli-liter, illetve a coli-szám meghatározása. (MSZ G-21, 6.3 pont.) Azokat a vizeket, amelyek az erjedő sörlében szaporodó csirákat tartalmaznak, csirátalanítani kell.
A természetes vizekben oldott ásványi anyagot a sör izét közvetve érintik, befolyásolják a cefre kémhatását, amit pontosan a pH értékkel fejeznek ki. Megállapították, hogy a maláta és sörgyártás során a folyamatok sok szakaszában van a pH értéknek jelentősége. A cefrének és a sör lének pl. a főzés folyamán bizonyos mértékig savanyúnak kell lennie, mert a savanyú kémhatás az enzimes cukrosodásra, a cefrézéskor lejátszódó fehérjebomlásra, a szűrésre, a sörlé színére, törésére, a keserűanyagok keletkezésére stb. kedvező. A víz karbonátkeménysége a barna sörök főzéséhez kevésbbé fontos, kivéve, ha nátriumkarbonát idézi elő a lúgosságot, mert a nátriumkarbonát lúgossága a diasztáz működését zavarja, komlófőzéskor pedig kis mennyiségű szóda is erősen színezi a sörlevet, és a sör izét is kellemetlenül keserűvé teszi. A főzőházi víz sok kalciumszulfátot ne tartalmazzon, mert az ilyen vízzel főzött sörökben pasztőrözéskor sok fehérje válik ki. A sörlében levő, és az élesztőt tápláló értékes magnézium sók a malátából kerülnek oda. A vas a vízben zavaró hatású, mert rontja a maláta és a sör színét és izét, s az erjesztésben is zavarokat idézhet elő.
A következő fejezetek részletesen ismertetik a Nagykanizsai Sörgyár vízlágyítási technológiáját, amely lényegében meszes előlágyítás után kationcserélő műgyantás vízlágyítás, valamint a mosó és hűtővízzel, valamint a gőz előállítására szolgáló, s a jéggyárban felhasználásra kerülő vízzel szemben támasztott követelményeket, s a felhasználás technológiáját.
A szerveskémia dolgozatok feladata a tanulók elméleti tudásának elmélyítését és a szakirodalom felhasználásának gyakorlását célozta.
51
A kiszabott feladatok a tanulóktól az iskolai ismeretanyagon felüli adatismeretet, illetve adatgyűjtést követelt meg. A tanulók egyrésze ennek a feladatnak várakozáson felüli dolgozattal felelt meg. Kiemelkedő munkát mutatott be Cserfalvi Tamás és Péterdi Viktória, akik az aminosavak és fehérjék kémiai, fizikai tulajdonságai mellett, azoknak a szervezetben végzett biológiai funkcióit is bemutatták. Ismertetve a tudományos kutatás módszereit és eredményeit, a gyakorlati felhasználás lehetőségeit, az egyébként elvont, elméleti témát sikerült gyakorlativá tenniök. Fehér Valéria és Király Mária tanulók dolgozata az acetilén gáz tulajdonságaival és felhasználási körével foglalkozik. A dolgozatok érdeme, hogy a fizikai, kémiai tulajdonságok és adatok felhalmozása mellett ismertetik a különböző technológiai eljárásokat is, melyeket készülék és folyamat ábrákkal támasztanak alá. Felismerve az acetilén nagy jelentőségét a műanyagipar területén, mindkét munka részletesen foglalkozik az acetilénalapú műanyagok kémiájával és technológiájával egyaránt.
A többi, névszerint nem említett dolgozat is a tanulók lelkiismeretes felkészüléséről, búvárkodásról tanúskodik. A gondos, szép kiállítású munkák a tanulók téma és hivatásszeretetét árulják el.
Az I. osztályos tanulók közül a legjobb dolgozatot Borsányi Miklós írta, de nagyon szép Posch Péter és Tegyey Dorottya dolgozata is.
50
Tájékoztató az 1961—62. tanévre.
Az 1961—62. tanévre szóló beírások június 21—22-én lesznek.
Az üzemi gyakorlatot végzett és sikeres javítóvizsgát tett tanulók beírása. 1961. augusztus 31-én történik. Az 1—2 tárgyból bukott tanulóknak a javítóvizsgára tanulmányi értesítőjük beadásával augusztus 15-ig kell az igazgatói irodában jelenkezniök. A javítóvizsgák augusztus 30-án lesznek
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 1-én de. 9 órakor lesz, utána órarendhirdetés, majd az osztályrendezést végezzük el. Szeptember 2-től órarend szerinti rendes tanítás.
A diáksapka beszerzése és viselése minden tanulóra nézve kötelező!
A tanulók az iskolában csak munkaköpenyben jelenhetnek meg. Ünnepi öltözet: a leányoknak sötétkék szoknya, fehér blúz a meghatározott díszítéssel, a fiuknak sötétkék öltöny a meghatározott paszománttal.
Tankönyvét mindenki az iskolában szerezheti be szeptember első napjaiban, füzeteit azonban a papírkereskedésben már korábban is megveheti az előre összeállított egységcsomagok alakjában.
A Tanulói Szabályzat a nyári szünetben is érvényben van !
Az igazgatóság a nyári szünetben minden kedden 10—12 óráig áll az érdeklődők rendelkezésére.

Fk.: Pervein Tibor ig. h. — 61-4562 Nyomda, Nagykanizsa

Insert failed. Could not insert session data.