Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.52 MB
2018-11-05 15:18:48
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
558
1709
Rövid leírás | Teljes leírás (133.27 KB)

A nagykanizsai
államilag segélyezett községi
Polgári Fiú- és Leányiskola
huszonharmadik értesítője az 1894-95. tanévről.
Szerkesztette: Dr. Bartha Gyula igazgató.
Nagy-Kanizsa, 1895.
Nyomatott Weiss L. és F. könyvnyomdájában
19296

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


A
NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI
POLGÁRI FII)- ÉS LEÁNYISKOLA
HÚSZON H ARM A Dl K
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1894-95. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
DR- BARTHA GYULA
IGAZGATÓ.
NAGY-KANIZSA, 189 5.
NYOMATOTT WEISS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
19296
JREV 98
A
NAGYKANIZSAI
ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT KÖZSÉGI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HUSZONHARMADIK
ÉRTESÍTŐJE
AZ
1894-95. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
DR" BARTHA GYULA
IGAZGATÓ.
NAGY-KANIZSA, 189 6.
NYOMATOTT WEISS L. ÉS F. KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
19296
/
REV 98 I
REV 2010

Visszapillantás az 1894—95. tanévre.
^ffifwig© lefolyt tanév fiúiskolánk fennállásának 23-ik, leányiskolánk fennállásának 4-ik éve volt. A közös igazgatás alatt egyesi-(Ö^nEEI két testvér-intézetnek egymástól sokban különböző vi-szonyait, nem egyöntetű szervezetét, a leányiskola kezdetleges r^^S^S?^ állapotát s a fiúiskolához mért hátrányosabb helyzetét a mult 3 év alatt mindenik Értesítőnkben elég kimerítően iparkodtunk illusztrálni; a szervezeti hiányokat és visszásságokat szembe tüntetni, hogy ezáltal részint felhívjuk az illetékes hatóságok figyelmét a leányiskola működését bénitó körülményekre, részint okát adjuk a két intézet életműködésében szükségképp beállott eltéréseknek. Ezekre, mint ismételten kifejtett körülményekre itt egyszerűen utalva, csupán azt jegyezzük meg, hogy a lefolyt tanévben a viszonyok — sajnos — semmit sem változtak, legfennebb a viszonyok változtatásának szükségessége lett nyilvánvalóbb s a leányiskola számára építendő új helyiség tervezgetése haladott elébbre. A tanév történetében más fontos mozzanat alig merült fel, áttérhetünk tehát az iskolai élet egyes mozzanatainak ismertetésére.
1. A tanév kezdete A behatásokat megelőzőleg augusztus 29-én tartották az egyes tantestületek alakuló üléseiket, melyeken megállapittatott a tantárgyak és tanórák beosztása s a heti órarend; megválasztattak a testületi tisztviselők, és pedig a fiúiskolában: jegyzőnek Rozgonyi Lajos, ifjúsági könyvtárnoknak Sauermann Mihály, tanári könyvtárnoknak az igazgató ; a leányiskolában : jegyzőnek Pappné Svastits Janka. Ugyanekkor kijelöltettek az osztályfőnökök és a napi felügyeletet végző tanárok, illetve tanítónők. A heti órarend elkészítésénél a mult években követett gyakorlatnak megfelelően meghagyatott a miniszteri tantervtől némileg eltérő régebbi beosztás.
2. A heiratások, javitó és felvételi vizsgálatok augusztus 30-tól szept. 3-ig tartattak meg. A beiratások eredményét áttekintőleg adják a megfelelő helyen közölt statisztikai táblázatok, melyek szerint a tanulók létszáma a fiúiskolában 1 -gyei, a leányiskolában 12-vel szaporodott a
_ 4 —
mult tanévi létszámhoz képest. A leányiskola I. osztályába helyszűke miatt 53-nál többet föl nem vehetvén, mintegy 20-at kénytelenek voltunk visszautasítani.
Javitó-vizsgálatra jelentkezett 9 fiú- és 9 leánytanuló, kik mindannyian sikerrel állották ki a vizsgálatot.
3. A tanév megnyitása szeptember 4-én történt ünnepélyes „Veni Sancte" után; ezt követte az osztályrendezés, a szegény tanulók ellátása tankönyvekkel az iskolai segélykönyvtárból és egyéb előkészületek, melyek után szept. 5-én a rendes tanítás vette kezdetét.
4. Változás a tantestületeit személyzetében csak annyiban történt, hogy az illetékes egyházi hatóság Rásztics Rafael leányiskolái róm. kath. hitoktató urat innen áthelyezvén, helyette Szabó István Szt.-Ferenczrendi áldozópap urat rendelte ki leányiskolái hitoktatóvá. Itt emiitjük meg a Nagyméltóságú vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak 1894. évi deczember 27-én 52,8G4. szám alatt kelt azon rendeletét, inelylyel Grrieszbach Gabriella segédtanitónőt a X. fizetési osztály 3. fokozatába rendes tanitónővé kinevezni méltóztatott.
5. Az intézet tanítás-nevelési és rendtartási ügyelnek vezetése tekintetében irányadókúl szolgáltak egyfelől a községi iskolaszékek számára kiadott 1876. évi miniszteri „ Utasítás1\' rendelkezései, másfelől a polgári leányiskolák számára 1893. évi julius 29-én 18,547. szám alatt kelt miniszteri rendelettel kötelezővé tett állami felsőbb leányiskolái „Rendtartási és fegyelmi szabályok"; továbbá az ezek mellett időnként kiadott miniszteri rendeletek és végül a helyi iskolai hatóság régebbi intézkedésein alapuló szokások és hagyományos gyakorlat. Meg kell vallanunk, hogy eme sokféle és egymásnak gyakran ellentmondó rendtartási szabályrendeletek közt — mindeniknek eleget nem tehetvén — jóformán tanácstalanul állunk s követjük a hagyományos, habár mindenkép elavult, régi gyakorlatot, vegyítve némely újabb intézkedéseken alapuló rendszabályokkal.
A fiú- és leányiskolái tantestületek külön-külön tartott havi értekezleteken tárgyalták a hatáskörükbe tartozó ügyeket. A rendes havi értekezleten kívül a fiúiskola tantestülete a már 2 éve életbe léptetett „módszeres értekezleteket" is megtartotta minden évharmad kezdetén. Ezen módszeres értekezletek tárgya volt az egyes szaktanárok által időszakonként előirányzott, hónapokra beosztott tananyag és tanmenet megvitatása és megállapítása; a tanító-nevelő eljárás egyöntetűségét czélzó megbeszélések és elvi megállapodások. Az idei első módszeres értekezleten az Írásbeli dolgozatok készíttetése és kijavítása tekintetében követendő egyöntetű eljárást állapítottuk meg, tekintettel az 1888. évi május 2-án 2195. sz. a. kiadott miniszteri rendeletben kifejtett elvekre.
A Nagyméltóságú vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 1895. évi márcz. 20-án 5009. szám alatt kelt rendeletével kiadott „Szabályzat" a polgári iskolákban tartandó nyilvános magán-, pót- és javitó vizsgálatokról, a mennyiben ennek rendelkezései a tantestület eljárását szabják meg, életbe
lépett, úgyszintén az ezt megelőzött 1894. évi junius 28-án 21,966 sz. a. kelt miniszteri rendelet is az érdemjegyek 5 fokozatban leendő megállapítására vonatkozólag.
Az 1896. évi millennáris kiállításon való részvételt mindkét iskola tantestülete elhatározván, megtörtént a bejelentés és minden előkészület arra, hogy iskoláink a tanulók írásbeli dolgozataival, szabadkézi és mértani rajzaival, szépirási gyakorlataival és a leánytanulók kézimunkáival a kiállításon képviselve legyenek. Az iskolaszék az e czélra kért költségek megszavazását ugyan függőben tartotta, de bizunk a költségvetés-készítő bizottság jóindulatában, hogy a költségekre meg fogja találni a fedezetet.
A miniszteri tantervben előirt tananyagot ugy a fiú-, mint a leányiskola tantestülete elvégezte lényegében; fennakadás csupán a fiúiskola I. osztályának természetrajzi anyagában volt, a mennyiben itt az ásványtan anyagát némileg redukálni kellett, hogy a növénytani anyag a miatt háttérbe ne szorittassék.
6. Az egészségi viszonyok — hála a Gondviselésnek — elég kielégítők voltak, amennyiben járványos, vagy egyéb hosszantartó betegségek sem a tantestületek, sem a növendékek körében nem fordultak elő. Mindazáltal a halál ezen tanévben sem kimélte meg látogatásától leányiskolánkat, elrabolván áldozatrakész szülei karjai közül és szerető tanulótársai köréből egyik törekvő tanítványunkat, Mentzer Olga III. osztályos tanulót, május 22-én, rövid ideig tartott szenvedés után. Koporsóját tanárai, tanítónői és a leányiskola növendékei igaz részvéttel kisérték az örök nyugalom helyére. Virasszon álmai felett a szeretet angyala!
Könnyebb és rövidebb tartamú betegségi esetek azonban — az általában kedvező egészségi viszonyok mellett is — elég gyakoriak voltak különösen a leányiskolában, a hol az igazolt óramulasztások száma nem mondható normálisnak.
Dr. Rátz Kálmán városi orvos úr június 7-én megvizsgálta a tanulók szemeit, azonban ragályos szembaj egyik iskolában sem volt található.
A tanárok, illetve tanítónők egészségi állapota is elég kedvező volt, a mennyiben betegség miatt huzamosabb ideig senki sem volt kénytelen az iskolától távol lenni. Grieszbach Gábriella a tanév elején nem tért vissza a múlt tanévben márcz. 28-tól a tanév végéig engedélyezett szabadságáról, hanem egészségének teljes helyreállítása végett szabadságának 2 héttel való meghosszabbítását kérte, mit Zalavármegye kir. tanfelügyelőjétől megnyervén, szeptember 22-ig maradt távol. Ezen idő alatt helyettesítéséről gondoskodva nem lévén, a mennyiség- és természettudományi tantárgyak tanítása szünetelt a leányiskolában.
Betegség, vagy egyéb okok miatt e tanév folyamán akadályozva volt teendői teljesítésében a fiúiskola tantestületének 4 tagja, 8 izben, összesen 6 napon át; a leányiskolái tantestületnek 2 tagja, 6 izben, összesen 28 napon át. Akadályoztatások esetén a fiúiskolában a lehetőségig gondoskodott az igazgató az akadályozott tanár helyettesítéséről, ha másként nem lehetett, 2 kevésbbé népes osztály összevonása által.
— 6 --
De a leányiskola különleges viszonyai között a hiányzó tanerő helyettesítéséről gondoskodni nem lehetvén, ennek osztályát csak u. n. csendes foglalkoztatással lehetett ellátni.
7. A vallás-erkölcsi nevelést az iskola legfontosabb feladatai közé tartozónak ismervén, ennek teljesítésére minden kínálkozó alkalmat és iskolailag alkalmazható eszközt iparkodtunk felhasználni. A tanulók többsége róm. kath. vallású lévén, ezek számára a hitoktató-lelkész urak vasárnaponként reggel szt. misét tartottak, melyen mindkét nembeli kath. lanulók tanáraik, illetve tanítónőik vezetése és felügyelete alatt részt vettek. Ezen u. n. diákmiséken az áhitat emelésére s az ünnepélyesség díszére egyházi kardalokat énekelt a fiúiskola énekkara, melyet Sauermann Mihály kartársunk az idén is, mint a mult években, a jobb énekesekből alakított, tanított és vezetett minden díj nélkül, elismerésre méltó ügybuzgalommal. Kedves kötelességet teljesítünk, midőn nevezett kartársunknak ezen ritka önzetlenséggel teljesített fáradozásaiért őszinte köszönetünket és elismerésünket nyilvánítjuk! A templomi istentiszteleteken kívül a róm. kath. tanulók hagyományos szokás szerint részt vettek a buzaszenteléskor, keresztjáró napokon és Űrnapján tartott körmeneteken is, hitoktatóik vezetése és tanáraik (tanítónőik) felügyelete alatt; továbbá mindkét nembeli tanulók teljesitették a szokott időben a vallásuk követelte szertartásokat : a gyónást és áldozást karácsony és húsvét ünnepe előtt. Az izraelita vallású tanulók a számukra minden pénteken alkonyatkor tartott isteni tiszteleten szintén részt vettek hitoktatóik vezetése és felügyelete alatt.
8. A hazafias és nemzeti érzelmek ébresztésére és erősbitésére alkalmi iskolai ünnepélyeket tartottunk. Ilyen ünnepélyek voltak ü Felségeik a király és királyné névnapján, október 4-én és november 19-én, istenitisztelettel és szünnappal. Deák Ferencz halála évfordulati napját január 28-án szokás szerint mindkét iskolában megünnepeltük. A fiúiskolában tartott ünnepély programmját képezte: az igazgató megnyitó beszéde; Hoffmann Mór kartársunknak alkalmi, tanulságos és hazafias beszéde; az iskolai énekkarnak Sauermann Mihály kartársunk vezetése alatt előadott ének és egyes tanulók szavallatai. A leányiskolában nem lévén az összes lanulók befogadására elég tágas terem, csakis az egyes osztályok előtt tartott alkalmi előadások méltatták az ünnepnap jelentőségét.
9. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem általában kieiégitő és az iskolai rendtartási és fegyelmi szabályoknak megfelelő volt mindkét iskolában. Komolyabb természetű erkölcsi vétségek csak egy pár esetben, az alsóbb osztálybeli éretlenebb s otthonaikban elhanyagolt tanulók közt fordultak elő, de az osztályfőnöki és igazgatói intézkedéseken kivül további beavatkozást nem tettek szükségessé. Az iskolai jó rendnek a tanitási órák előtt és a szünetek alatt való fenntartására a rendes tanárok (tanítónők) közül u. n. napi felügyelők voltak kijelölve. A tanulókat illető rendtartási és fegyelmi szabályokat az igazgató a fiúiskolában szept. 12-én, a leányiskolában szept. 15-én felolvasta, megmagyarázta s ezek szigorú megtartására a növendékeket intette és buzdította.
— 7 --
10. A kedélyi nevelés eszközei, játék, szórakozások és egyéb gyermekmulatságok is alkalmazásba vétettek az ifjúság kedélyének elevenitésére, felpezsdülésére, testi és szellemi felüditésére s általában nevelői működésünk hatósabbá tételére. A tanulóknak a tanítási szünetek alatt meg volt engedve az udvaron játszás, télen a korcsolyázás, s a szülők felelőssége mellett a táncziskolába járás. Sajnosan kell azonban megvallanunk, hogy a szervezett iskolai játékok meghonosítása ügyében megindított országos reform-törekvések nálunk még nem találtak kellő fogékonyságra.
Május 4-én a fiú- és leányiskola énekkara és egyes növendékek közreműködésével igen sikerült hangversenyt rendezett a két iskola tantestületéből alakult rendező-bizottság, a szegény tanulók segélyalapja javára, a helybeli Casino dísztermében. A műsor a következő volt: I. Szülőföldem, "Erőditől. Előadja a fiúiskola énekkara. — 2. Vándormadár, Ábrányi Emiltől. Szavalja Jutkovics Sarolta IV. oszt. növendék. — 3. Zongorajáték 4 kézre. Előadják: Ábrahám Katalin III. és Zsubori Erzsi IV. oszt. növendékek. — 4. Az „Apostol" II. szakasza, Petőfitől. Szavalja Vegele József VI. oszt. tanuló. — 5. Népdal-egyveleg. Előadja a fiú- és leányiskola vegyes kara. — 6. Vig monolog, Ilosvay Hugótól. Előadja Berger Lenke IV. oszt. növendék. — 7. Magánének. Énekli Ledofsky Emilia IV. oszt. növendék. — 8. Zongorajáték. Előadja Neumann Jozefa I. oszt. növendék. — 9. — Vándordal, Abttól. Előadja a fiú- és leányiskola vegyes kara.
Az összes tiszta jövedelem 97 frt 34 kr. volt, melyből 48 frt 67 kr. jutott a fiú-, és ugyanennyi a leányiskolái szegény tanulók segélyalapja javára.
I I. Hivatalos iskolalátogatások. Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő ur a tanév folyamán több alkalommal megfordult körünkben, s az igazgató által mindenkor informáltatta magát az iskolai állapotok és folyó ügyek állása felől. Szeptember 27—28-án meglátogatta a leányiskolái helyiségeket, melyek czélszerütlenségéről és egészségtelen voltáról meggyőződvén, a tervezett új helyiség épitését a városi hatóságnál, valamint ujabban a megyei közigazgatási bizottság előtt is hathatósan szorgalmazta. Az iskolaszék tagjai közül ez év folytán szerencsénk volt Bún Samu, Dr. Neumann Ede és Dr. Szukics Nándor urakhoz, a kik egyes osztályokban hallgatták meg a tanítást.
12. A nyilvános- és magánvizsgálatok a következő sorrendben tartattak. Június 6-án a róni. kath. vallásúak hittani vizsgálatai a fiú-és leányiskolában az egyházi tanfelügyelő úr elnöklete alatt. Június 15-én a fiúiskola tornavizsgálata tornaversenynyel. Június 16-án az izraelita vallású tanulók hittani vizsgálatai. Június 17—19-én a leányiskolái I—IV. osztály, 20—26-án a fiúiskolái I—VI. osztály nyilvános vizsgálatai, 27—28-án a fiúiskolái tanulók magánvizsgálatai, mig a leányiskolái magánvizsgálatok jún. 21. 25. 26-án voltak osztályonkénti csoportokban. Június 29-én ünnepélyes „Te Deum" után a tanév bezáratott.
— 8 —
II.
A helyi iskolafelügyelet.
Az iskola helyi felügyelete a népoktatási törvények s ezeken alapuló miniszteri „Utasítás" értelmében a polgári községi iskolaszéket illeti, mely 1893. junius 14-én alakult újra, a jelen tanév elején pedig gondnokúl választotta Lengyel Lajos urat a mult évben elhalt Knáusz Boldizsár helyébe.
Iskolaszék.
Elnök: Babóchay György Alelnök: Nueseez József
Jegyző : Németh Ignáez
Gondnok: Lengyel Lajos
T a sok:
Br. Hartha Gyula Br. Benézik Ferencz Bún Samu Ebenspanger Lipót Faics Lajos Fischl Pál Br. Gerö József Gutmann Vilmos Győr ffy János Haba József Halis István Hegeclüs László Hoffmann Mór Juhász György Löwy Adolf
Matkovies Sándor Mihálecz József Br. Neusiedler Antal Plihál Ferencz Plosszer Ignáez Bapoch Gyula Bécsey György Br. liothschild Samu Saller Lajos Br Schreyer Lajos Br. Szukits Nándor Tóth István Tuboly Viktor Varga Lajos Venczel Rezső
A vallásfelekezetek képviselői:
Hütter Lajos, ág. evang. lelkész. Br. Neumann Ede, izr. főrabbi. Nitli Norbert, r. kath. lelkész, házfőnök. Seregély Bezső, ev. ref. lelkész.
— 9 --
III.
A tanári testület és foglalkozása.
a) /V iiúiüikolában:
1. Dr. Bartha Gyula igazgató, középiskolákra képesített tanár, bölcsészetdoktor; a természettudományi tanszerek és a tanári könyvtár gondviselője; a tantestület képviselője a közs. iskolaszéken. Tanította a természetrajzot a II., a természettant a IV. és V., a számtant az V. és VI. osztályban, összesen heti 15 órán. Szolgál 1875. óta, ezen iskolánál 1891. óta.
2. Hoffmann Mór rendes tanár, polgári és középiskolai képesítéssel; az V. osztály főnöke; a közs. iskolaszék és a városi képviselőtestület tagja. Tanította a magyar nyelvet a II. III. V. VI., a német nyelvet az I. és III. osztályban, összesen heti 20 órán. Szolgál 1864. óta, ezen iskolánál 1875. óta.
3. Pongrácz Adolf tornatanár, tornamesteri képesítéssel; a torná-szati felszerelések gondviselője. Tanította a testgyakorlatot az I—VI. osztályban összesen heti 3 órán. Szolgál 1867. óta, ezen iskolánál 1874 óta.
4. Rozgonyi Lajos rendes tanár, polgári iskolai képesítéssel; a II. osztály főnöke ; tantestületi jegyző. Tanította a szám- és mértant az I—IV., az egészségtant a III. osztályban, összesen heti 19 órán. Szolgál 1861. óta, ezen iskolánál 1874. óta.
5. Sauermann Mihály rendes tanár, polgári iskolai képesítéssel; a III. osztály főnöke ; az ifjúsági könyvtár gondviselője; az ifjúsági énekkar vezetője. Tanította a magyar nyelvet a IV., a földrajzot az I. és III., az alkotmánytant az V., a történelmet a VI. és az éneket az I -VI. osztályban, összesen heti 16 órán. Szolgál 1881. óta, ezen iskolánál 1891. óta.
6. Schmidt Károly rendes tanár, polgári iskolai képesítéssel; a VI. osztály főnöke; a földrajzi taneszközök gondviselője. Tanította a német nyelvet a II. IV. V. VI., a földrajzot a II. és IV., a történelmet a III. IV. V. osztályban, összesen heti 20 órán. Szolgál ezen iskolánál 1875. óta.
7. Schultz Károly rendes tanár, polgári iskolai képesítéssel; a IV. osztály főnöke; a rajz-szertár gondviselője. Tanította a mértani rajzot az 1—VI., a szabadkézi rajzot az I IV., a szépírást az I—III. osztályban, összesen heti 25 órán. Szolgál ezen iskolánál 1872. óta.
8. Waligurszky Antal rendes tanár, polgári iskolai képesítéssel; az I. osztály főnöke. Tanította a magyar nyelvet az I., a természetrajzot az I. és III., a vegytant az V. és VI., az ipartant a VI., a könyvviteltant az V. és VI. osztályban, összesen heti 20 órán. Szolgál 1885. óta, ezen iskolánál 1892. óta.
Hitoktatók:
1. Hoffmann Mór polg. isk. rendes tanár, izr. hitoktató.
2. Hütter Lajos ág. evang. lelkész és hitoktató.
3. Pichler Pál Szt.-Ferenczrendi áldozópap, róm. kath. hitoktató.
4. Seregély Dezső ev. ref. lelkész és hitoktató.
Iskolaszolga: Vegele Lajos,
— 10 --
b) A leányiskolában :
1. Dr. Bartha Gyula igazgató. (Lásd a fiúiskolánál.)
2. Grieszbach Gabriella elemi- és polgári iskolára képesített rendes tanítónő; a III. osztály főnöke. Tanította a szám- és mértant az I—IV., a természetrajzot az I. II., a vegy- és ásványtant a III., a természettant és egészségtant a IV. osztályban, összesen heti 22 órán. Szolgál ezen iskolánál 1893. óta.
3. Hajgató Sándor polgári iskolára képesített rendes tanár; a II. osztály főnöke; a földrajzi tanszerek gondviselőjé. Tanította a magyar nyelvtant és földrajzot az I—IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Szolgál 186G. óta, ezen iskolánál 1892. óta.
4. Papp Miklós polgári iskolára képesített rendes rajztanár; az I. osztály főnöke; a rajz-szertár gondviselője. Tanította az irást és rajzot az I—IV. osztályban, összesen heti 13 órán. Szolgál ezen iskolánál 1892. óta.
5. Pappné Svastics Janka polgári iskolára képesített rendes tanítónő ; a IV. osztály főnöke; tantestületi jegyző. Tanította a német nyelvtant az I—IV., a történelmet a II—IV., a gazdaságtant a III. osztályban, összesen heti 19 órán. Szolgál ezen iskolánál 1892. óta.
6. Pongrácz Adolf (Lásd a fiúiskolánál.) Tanította a tornát az I—IV. osztályban, összesen heti 5 órán.
7. Pranger Károlin képesített női kézimunka-tanítónő. Tanította a női kézimunkát az I—IV. osztályban, összesen heti 12 órán. Szolgál 1882. óta, ezen iskolánál 1892. óta.
8. Sauermann Mihály (Lásd a fiúiskolánál.) Tanította az éneket az I—IV. osztályban, összesen heti 4 órán.
Hitoktatók.
1. Hütter Lajos, ág. ev. lelkész és hitoktató.
2. Dr. Neumann Ede, izr. főrabbi és hitoktató.
3. Szabó István, Szt.-Ferenczrendi áldozópap, rom. katli. hitoktató.
4. Seregély Dezső, ev. ref. lelkész és hitoktató.
Iskolaszolga: Vegele Lajos.
— 11 --
IV.
Az elvégzett tananyag, tankönyvek, tanárok.
X. liúos/.tály.
Főnök: WALIGURSZKY ANTAL.
1. Ilit- és erkölcstan.
Hetenként 1 órán, az illető vallásfelekezetek tanterve szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 5 órán. Nyelvtanból: egyszerű puszta mondat. Bővített mondat. Összetett és összevont mondat ismertetése. A mondat főrészei és bővítései. Főnév, névmás, melléknév, számnév és ige ismertetése. Viszonyszók, kötőszók és indulatszók. Szók, szótagok és hangzók. Helyesírás. Ragok és képzők.
Olvasás. Elbeszélő prózai és költői olvasmányok olvastatása és azok tartalmának elbeszélése. Könyv nélkül tanult versek elszavalása. Tárgyaltatott 34 olvasmány, könyv nélkül tanultak 8 verset.
Tankönyv: Hoffinann M. Magyar nyelvtan és Magyar olvasókönyv I. r. Tanította: Waligurszky Antal.
3. Német nyelv.
Hetenként 2 órán. 1) Beszédgyakorlatok: Die Schultafel. Die Kreide. Der Tisch. Der Ofen. Der Hund. Die Katze. Das Pferd. Der Schnee. Das Dorf. 2) Versek: Thátigkeit. Die Biene und die Taube. Der Affe in den Stiefeln. 3) Olvasmányok. Gesundheit ist ein grosser Schatz. Das Hirten-bübchen. 4. Nyelvtan. Hím-, nő- és köznemű névelők. Főnevek csoportjai. Főnevek az egyes és többes számban. Főnevek ejtegetése. Melléknév. Számnév. Segédigék ragozása a jelen és félmúlt időben. Igeragozás a főidőkben. — írás.
T a n k ö n y v : Hoffmann Mór : Német nyelvtan és olvasókönyv I. rész. T a n í t o t a : Hoffmann Mór.
4. Földrajz.
Hetenként 2 órán. A magyar királyság természeti és politikai viszonyainak részletes leirása. Az osztrák császárság, Bosznia és Hercze-govina általános ismertetése.
Tankönyv: Dienes Péter: Egyetemes földrajz. — Tanította: Sauermann Mihály.
5. Mennyiségtan.
Hetenként 5 órán. a) Számtan (h. 3 órán). A tizes számrendszer. Összeadás, kivonás, szorzás és osztás elvont egész számokkal. A tizedes törtek fogalma, olvasása és írása, valamint a négy számolási művelet. A
— 12 --
közönséges törtek és az azokkal való számolás. A közönséges törteknek tizedes törtekre való átszámítása és viszont. Fejbeli számolás. A hazai mértékek ismertetése; idó\'számitás.
Tankönyv: Mauritz R. Közönséges számtan. — Tanította: Rozgonyi Lajos.
b) Mértan (h. 2 órán). Planimetriaí elemek. A pontok. Egyenes vonalak iránya, hosszúsága és mérése. A szögek származása és jelölése, valamint nagysága és mérése. Mellék- és csúcsszögek. A legfontosabb síkidomok tulajdonságai, alakítása és területük kiszámítása. A kör, ennek mérése és területének kiszámítása. Egyenes vonalú idomok a körben és körön kívül. A kerülék, mentelék, és néhány görbe vonal. Az idomok összeillősége, symmetriája és hasonlósága.
T a n k ö 11 y v : Mocnik-Len gyei Nézlettan. Tanította: Rozgonyi L.
6. Természetrajz.
Hetenként 3 órán. Szeptember és október hónapokban a növénytanból : a fa részei. A csonthéjas-, tok-, alma-, bogyó-, hüvely-, becző-, makk-, szárny- és toboz-gyümölcsök ismertetése. Eltanittattak továbbá a fenti gyümölcsök fáinak ismertető jelei is, valamint a tavaszi hónapokban azok virágai, illetve virágzatai.
Ásványtanból a téli hónapokban: A kő- és sóf\'éle, valamint az éghető ásványok. A fémek és fontosabb érczeik. Az ásványok közös tulajdonságaik szerinti csoportosítása.
Tankönyv: Dr. Rótli Samu: Ásvány-, kőzet- és földtan elemei és Növénytan elemei. Tanította: Waligurszky Antal.
7. Mértani rajz.
Hetenként 2 órán. 1. Testek, területek, vonalok és pontok; a szögek származása és jelölése; a háromszögek, négyszögek, sokszögek és a kör. A testek szemléltetése. 2. A szerkesztő síkmértan elemei. A rajzeszközök használási módjának megismertetése; merőlegesek és egyenközüek szerkesztése ; a szög osztó- és közbefutó egyenesei; három- és négyszögek szerkesztése.
Tankönyv nem használtatott. Tanította: Schultz Károly.
8. Szabadkézi rajz.
Hetenként 3 órán. Előkészítés a rajzolásra. Egyenes vonalok, görbe vonalok s ezekből összetett egyszerű diszitmények. Síkmértani idomok. Egyszerű mértani testek, sodrony- és teljes lapú mintákról árnyékolása s ezeknek festése.
Tanította: Schultz Károly.
9. Szépírás.
Hetenként 1 órán. Üteny szerint tanulták az úgynevezett angol szépírást Nagy S. Magyar és német előiratai szerint.
Tanította: Schultz Károly.
10. Test gyakorlat.
Hetenként t órán. A menés és futás nehezebb nemei mellett gyakorolták a sorfordulatokat, sorkanyarodásokat s a sorok mozdulatának, összeállásának és kifejlésének különféle nemeit. Szabadgyakorlatok.
Tanította: Pongrácz Adolf.
— 13 --
11. Ének.
Hetenként 1 órán. A helyes éneklés szabályai. A hangsor lépcsőinek fokozatos megismertetése a nyolczadig (octava), a megfelelő gyakorlatokkal összekötve. HangtaláMsi gyakorlatok. a/4-es, 3/4-es és 4/4-es üteny; üteny-zési gyakorlatok. A hang- és szünetjegyek értéke. Egyszólamú kardalok.
Tankönyv: Erney J. Gyakorlati énektan 1. rész. —Tanította: Sauermann Mihály.
II fiúosztály.
Főnök: ROZGONYI LAJOS.
1. Ilit- és erkölcstan.
Heti 1 órán, az illető vallásfelekezetek tanterve szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 5 órán. Az I. osztály nyelvtani anyagának ismétlése mellett bővített és összetett mondatok. Mondatkötés. Mondatszerkezet. A fő- és mellékmondatok különbségei. Kapcsolt, választó, ellentétes, okádó mondatok. A mellékmondatok különféle nemei. A határozók tana tüzetesen. Szóképzés. Rokonértelmü szók csoportjai. Olvasmányok.
írásbeli dolgozatok részint a tárgyalt olvasmányok, részint a tanult nyelvtani anyag alapján. Költemények könyv nélkül tanulása.
Tankönyv: Hoffmann Mór, Magyar nyelvtan és Magyar olvasókönyv II. rész. Tan ttot a: Hoffmann Mór.
3. Német nyelv.
Hetenként 2 órán. A főnevek ejtegetésének folytonos ismétlése mellett különösen a személyes és birtokos névmások ismertetése és begyakorlása; továbbá a segédigék hajlitásán kivül teljes igeragozás a cselekvő alakokban.
Olvasmányok, fordítások és kisebb költemények könyv nélkül, Írásbeli gyakorlatokkal.
Tankönyv: Hoífmann M Német nyelvtan és Olvasókönyv. Tanította: Schmidt Károly.
4. Földrajz.
Hetenként 2 órán. Európa általános és részletes ismertetése, különös tekintettel az egyes államok természeti viszonyaira. Ázsia általános leirása.
Tankönyv:Dienes P. Egyetemes földrajza. Tanította: Schmidt K.
5. Mennyiségtan.
Hetenként 5 órán. a) Számtan, (h. 3 órán). Rövidített összeadás, kivonás, szorzás és osztás. Arány és aránylat; egyszerű hármasszabály. Százalék-számítás. Száztól, százból és százra való számítás. Olasz gyakorlat. Egységre hozatal által való megfejtése az egyszerű hármasszabályhoz tartozó példáknak.
Tankönyv: Mauritz R. Közönséges számtan. — Tanította: Rozgonyi Lajos.
— 14 --
b) Mértan, (h. 2 órán). Stereometriai elemek. Az egyenesek fekvése egymásra nézve, valamely lapra nézve. Lapok fekvése egymásra nézve. Szögletek. A hasáb származása és alkatrészei, valamint azok nemei; ezen testek átmetszete, hálója, fölületük és térfogatuk kiszámitása és készítése kemény papírból; úgyszintén a henger, gúla, kúp és gömb fölülete és térfogata, valamint ezen testek készítése is kemény papírból.
Tankönyv: Mocnik-Lengyel Nézlettan. Tanította: Rozgonyi L.
6. Természetrajz.
Hetenként 3 órán. Az állattanból: az emberi test alkotásának ismertetése ; az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, halak, rovarok, pókok, soklábúak, rákok, férgek, puhatestűek és sugárállatok osztályaihoz tartozó egyes jellegzetesebb és a közéletben nagyobb fontossági! állatok szemléleti ismertetése és leírása, s ezek alapján az illető osztályok általános jellemzése.
Tankönyv: Dr. Róth. S. Az állattan elemei. — Tanította: Dr. Bartha Gyula.
7. Mértani rajz.
Hetenként 3 órán. 1. A síkszerkesztő-mértan folytatása; a sokszögek, csillagidomok. 2 Az ábrázoló mértanból: az orthogonalis vetülettan elemei, a tér megismertetése, szemléltetése. A pont és vonal vetületei, utóbbiak helyzete s egynxáshozi viszonya vetületeikkel együtt. Egyenes valódi nagyságának meghatározása. A sík különféle helyzete a térben. Egyenes és görbe vonalú síkidomok és egyszerűbb testek vetületei.
Tankönyv: Adamovics Jánostól. Tanította: Schultz Károly.
8. Szabadkézi rajz.
Hetenként 2 órán. Fali táblára előrajzolt ábrákról, fali nagy képekről ékítmények elemei s ezeknek 2—3 színnel való festése.
Tanította: Schultz Károly.
9. Szépírás.
Hetenként 1 órán, mint az I. osztályban.
Tanította: Schultz Károly.
10. Testgyakorlat.
Hetenként 1 órán, mint az I. osztályban.
T a n í t o 11 a: Pongrácz Adolf.
11. Ének.
Hetenként 1 órán. A hangsor az alsó hetediktől a felső ötödikig (h—g); gyakorlatok ezen hangkörben. A G-hangsor gyakorlása és hang-találási gyakorlatok. A pont értéke a hangjegy után. Ligatura, synkopa. Egy- és kétszólamú kardalok.
Tankönyv: Erney J. Gyakorlati énektan. I. rész. Tanította: Sauermann Mihály.
15 —
III. liúos/itály.
Főnök: SAUERMANN MIHÁLY.
1. Ilit- és erkölcstan.
Hetenként 1 órán, az illető vallásfelekezetek tanterve szerint.
2. Magyar nyelvtan.
Hetenként 4 órán. Prózai és költői történeti tárgyú olvasmányok olvastatása és értelmezésé. Költemények könyv nélkül tanulása. A nyelvtan rendszeres áttekintése. Hangsúlyos verselés. Kéthetenként egy Írásbeli dolgozat részint a nyelvtanból, részint az olvasmányok alapján.
Tankönyv: Ihász-Barbarics Magyar nyelvtan; Hoff mann Mór Magyar olvasókönyv III. r. Tanította: Hoffmann Mór.
3. Német nyelv.
Hetenként 3 órán. 1) Nyelvtan: Az alaktan. Elemzés az egyszerű és bővített mondat körében. A beszédrészek. Főnevek csoportjai; ejtegetés. Melléknév, számnév, névmás. Segéd- és rendes igék ragozása. Az erős hajlitású igék csoportjai. A viszonyszók. Mondatrészek. 2) Olvasmányok; fordítás, az olvasmányok alapján beszédgyakorlatok: Der Staar von Segringen. — Die Sage vom Plattensee. — Der Pilgrim von St. Just. (Költemény). — Die Kartoffel. — Das Pferd. — Der Bettler und sein Hund. (Költemény). — Leben und Weben im Walde. — Der Herbst ein reicher Zahlmeister. — Demosthenes. — Die Erfindung des Schiesspulvers. — Der Grimm des Winters. — Die sonderbare Mauer. — Der reichste Fürst. (Költemény). — Schäfers Sonntagslied. (Költemény). — Eisgang. -— Fordítás és elemzés.
Tankönyv: Hoffmann Mór: Német nyelvtan és Olvasókönyv I. r. Tanította: Hoffmann Mór.
4. Földrajz.
Hetenként 2 órán. Amerika és Afrika részletes, Ausztrália általános leirása. A felfedezések történetének főbb mozzanatai.
Tankönyv: Dienes P. Egyetemes földrajz. Tanította: Sauer-mann Mihály.
5. Történelem.
Hetenként 2 órán. Az őskorszak rövid ismertetése után a kereszténység befogadása s a királysággal a magyar állam megalapítása, ennek európai szerepe az Árpádok és az Anjouk alatt. A Hunyadiak korában Magyarország mint a keresztény Európa előharczosa a törökök ellen. Későbben az ország hirtelen sülyedése s a török-német világ bekövetkezése. I. Lipót idejében a török járom alól való felszabadulás, de az ország alkotmányának fenyegetése, utóbb ennek fokonkinti biztosítása s végül a legújabb korszakbeli reformok által Magyarország újjászületése.
Tankönyv: Varga Ottó Magyarok története. Tanította: Schmidt K.
6. Mennyiségtan.
Hetenként 4 órán. a) Számtan (h. 2 órán). Összetett hármasszabály. Kamatszámolás. Ugyanezen számolási míveletekhez tartozó példák megfej-
— 16 --
tése egységre hozatal által. Határidőszámolás. Arányos osztás. Egyszerű és összetett társaságszabály. Elegyítés számolás. Lánczszabály.
Tankönyv: Mauritz R. Közönséges Számtan. — Tanította: Rozgonyi Lajos.
b) Mértan (h. 2 órán). Görbevonalú síkidomok. A kör egyeneseinek és részeinek szerkesztése. Kör és körív felezése stb. Kör érintője. Középponti és körvonali szögek. Kör szerkesztése a háromszögben és háromszög körül. Szabályos sokszögek szerkesztése a körben; körök a körben. Körnek arányosan kisebb vagy nagyobb más körre való átalakítása. Gonstructiv feladatok. Az összeillőség és hasonlóság gyakorlati alkalmazása.
Tankönyv: Lengyel S. Szerkesztő és gyakorlati méréstan. Tanította: Rozgonyi Lajos.
7. Természetrajz.
Hetenként 3 órán. Őszszel: A virágtalan növények. Télen: Az ásványok összefoglalása és a csoportok jellemzése. A levegő és a víz leírása. Az ásványok természettani és vegytani tulajdonságainak ismertetése. Egyszerű és összetett kőzetek. Kőzetek szerkezete és képződése. Földkérgét átalakító tényezők. A geologia. Tavaszszal: A sejtek. Szövetek, gyökér, szár és levelek. Virág és virágzat. Termés és magvak.
Tankönyv: Dr. Róth S. Ásvány-, kőzet- és földtan alapvonalai, Dr. Róth növénytan elemei. Tanította: Waligurszky Antal.
8. Mértani rajz.
Hetenként 2 órán. 1. A síkszerkesztő mértan folytatása: a síktani ábráknak más alakú, de egyenlő területű ábrákká való átalakítása; területek felosztása és körök alakítása. 2. Az ábrázoló mértanból: A térbeli idomok valódi nagyságának és a testek hálózatának meghatározása. A testek saját és vetett árnyékainak meghatározása. A látkép szerkesztése.
Tankönyv nem használtatott. Tanította: Schultz Károly.
í). Szabadkézi rajz.
Hetenként 2 órán. Görög, középkori és keleti stilü ékilmények rajzolása és színezése lapmintákról. Összetettebb ékítmények féldomború mintákról.
Tanította: Schultz Károly.
10. Szépírás.
Hetenként 1 órán. Nagy S. magyar és német előiratai és rondeirási mintalapjai után.
Tanította: Schultz Károly.
11. Testgyakorlat.
Hetenként 1 órán, mint az I. osztályban.
Tanította: Pongrácz Adolf.
12. Ének.
Hetenként 1 órán. A hangsor, hangközök, a hangsoralkotás módja; alakító jegyek. Kemény G-, lágy A-hangsor. Hangtalálási és énekgyakorlatok. Ismétlő-jelek. Egy-, két- és háromszólamú kardalok.
— 17 --
Tankönyv: Erney J. Gyakorlati énektan I. rész. Tanította: Sauermann Mihály.
13. Egészségtan.
Hetenként 1 órán. Dr. Széli L. „Életmentés- és egészségtan" cz. tankönyve alapján tanította: Rozgonyi Lajos.
IV. liiíosxtály.
Főnök: SCHULTZ KÁROLY.
1. Ilit és erkölcstan.
Hetenként 1 órán, az illető vallásfelekezetek tantervei szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 3 órán. a) Olvasmány: Arany J. Toldi-ja.
b) Szépirálytan: Az írásmód fajai; az egyszerű Írásmód és kellékei. ■ A szépirásmód kellékei; a kellemes, fenséges, komikus, plasztikus, festői és zenei irály. A szerkezettanból: a tárgyválasztás, az anyaggyűjtés, az anyag elrendezése, a kidolgozás. A hangsúlyos és időmértékes verselés; a rím. A prózai írásművek: leirás, elbeszélés, értekezés és fajaik.
c) Közönséges irálytan. A levélírásról általában; a levél belső és külső kellékei. A levélke, a köszöntő, üdvözlő, vigasztaló, kérő, emlékeztető, felszólító, mentegető, tudósító és köszöntő levelek. Okiratok: utalvány, vevény, elismervény, nyugtatvány, számla, téritvény, kezeslevél, engedményezés, adománylevél, meghatalmazás, bizonyítvány.
d) írásbeli gyakorlatok. Levelek és okiratok irása.
Tankönyv: Környei-Gyulai Irálytan; Arany J. Toldi-ja. Tanította: Sauermann Mihály.
3. Német nyelv.
Hetenként 3 órán. Az összetett szerkezetű mondat taglalása és alkotása az ezekhez szükséges nyelvtani alakok folytonos gyakorlásával. A mondattannak és szóképzéstannak kiegészítése. Fordítás és könyvnélküliek tanulása.
Tankönyv: Hoffmann Mór Német nyelv- és Olvasókönyv II. r.
Tanította: Schmidt Károly.
4. Földrajz.
Hetenként 2 órán Az I., II. és III. osztály tananyagának általános átismétlése. A mathematikai és phisikai földrajz elemei.
Tankönyv: Dienes P. Egyetemes földrajza. Tanította: Schmidt K.
5. Történelem
Hetenként 3 órán. A keleti népek, görögök és rómaiak története. A római császárság romlását, elősegítő népvándorlás. A keresztes hadjáratok. A középkori viszonyok bomlása, kivált a törökök hatalmának emelkedése következtében.
Tankönyv: Ribáry-Varga Világtörténet. Tanította: Schmidt K.
Polg. Értesítő. 2
— 18 --
6. Mennyiségtan.
Hetenként 4 órán. a) Szám\'an (h. 3 órán). A hazai, valamint a legfontosabb külföldi pénzrendszerek ismertetése átszámításokkal. Értékpapír számítás, u. m. helybeli és idegen váltók leszámítolása. Lerovás és váltókémlés. Árfolyamszámítás. Állampapírok számítása. A tőzsde ismertetése. Az ellentett szám; a hat első alapművelet betűkkel és számokkal. Elsőfokú egyenletek megfejtése egy ismeretlennel.
Tanköny v: MauritzR. Közönséges számtan.Tanitotta:Rozgonyi L.
b) Mértan (h. 1 órán). A méréstan gyakorlati alkalmazása. A tér felmérése és területének kiszámítása. A testek köbtartalmának kiszámítása, alkalmazva ezt a töltések, földkiásások, épületek falai köbtartalmainak kiszámítására. A szabálytalan testek térfogatának kiszámítása.
Tankönyv: Lengyel S. Szerkesztő és gyakorlati méréstan. Tanította: Rozgonyi Lajos.
7. Természettan.
Hetenként 3 órán. Az erőkről, a testek súlyáról, a testek halmazállapotai; a folyadékokról, légnemű téstekről; a meleg; az. időjárás; dör-zsölési villamosság: delejesség: a villamos áram s ennek főbb hatásai.
Tankönyv: Dr. Kovács .T. Fizika. Tanította: Dr. Bartha Gyula.
8. Mértani rajz.
Hetenként 2 órán. a) Ábrázolástan. A térbeli pont vetülete. A térbeli vonalok vetületei. Az egyenes vonal vetülete a tér 4 negyedében. Az egyenes vonalnak a képsíkokkal való átdöfési pontja. Az egyenes valódi hosszúsága és hajlási szöge. Két egyenes kölcsönös fekvése. A képsíkok átváltoztatása. A sík ábrázolása és nyomának meghatározása. Két sík ábrázolása és nyomának meghatározása. Két sík metszésvonalának meghatározása. A határolt síkok vetületei. A síkgörbék vetületei. A sugárkévék és a testszögletek.
b) Rajzoló mértan. Ivek szerkesztése, kosárvonal alakítása, emelkedő ivek. Kerülék, hajtalék, mentelék, középkivüli korongok, csigavonalok, körfejlék, kerékvonalok, kagylóvonalok, csavarvonalok, mérővesszők szerkesztése.
Tanította: Schultz Károly.
9. Szabadkézi rajz.
Hetenként 3 órán. Ékítmények domborművekről, emberi fej és testrészek rajzolása fali táblákról és mintákról.
Tanította: Schultz Károly.
10. Test gyakorlat.
Hetenként 1 órán. Az alsóbb osztályokban végzett gyakorlatok mellett gyakorolták a katonai test- és fegyvergyakorlatokat.
Tanította: Pongrácz Adolf.
11. Ének.
Hetenként 1 órán. A módosító jelek megfelelő gyakorlatokkal összekötve. Előadási jelek (p, f, pp, ff, mf, erese., decresc.) Énekgyakorlatok.
— 19 --
A hangnemek ismertetése; a kemény G- és lágy E-hangsor tüzetesebb begyakorlása. A hangsoralkotás módja. Kardalok és egyházi énekek négy szólamban.
Tankönyv: Erney .1. Gyakorlati énektan II. rész. Tanította: Sauermann Mihály.
V. fiúosztály.
Főnök: HOFFMANN MÓR.
1. Hit- és erkölcstan.
Hetenként 1 órán, az illető vallásfelekezetek tantervei szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 3 órán. a) Költészettan. A lantos és elbeszélő költészet fajai. A dal. Óda, hymnus, rhapsodía. (Magyarokhoz. Fohászkodás. A magyar ifjakhoz. Búcsú. Egy gondolat bánt engemet.) Elégia, heroida. (Mohács. Zrínyi dala. Mikes. Szülőföldemen.) Epigramm. Gnóma. Szatira. (Pinty úrfi. Pató Pál úr. A Széchenyieskedők.) Tanitó költemény. (Domokos napra.) Költői levél. (Levél egy elutazott barátom után.) Költői leirás. (Erdélyben.) Mese, példabeszéd, allegória. Monda, rege, legenda. (A hamis tanú. Részlet János vitézből. Jézus és a nép.) Románcz, ballada. (Falu végén. Hadnagy uram. Both bajnok özvegye. Szondi két apródja. Kádár Kata.) Hősköltemény. (Zrinyi „Szigeti veszedelem" czimü époszának szerkezeti és tartalmi ismertetése olvasás alapján.) Költői elbeszélés. (Szép Ilonka.) Begény és novella. A szónoki beszéd ismertetése.
b Közönséges irály tan. A szerződések különféle fajai. A telekkönyv; folyamodvány.
írásbeli dolgozatok: Leírások, elbeszélések, fejtegetések a költészeti olvasmányok alapján. Szerződések íratása.
Tankönyv: Dr. Gyulai Béla Irodalomismertető. Környey-Gyulay Gyakorlati irálytan. Tanította: Holfmann Mór.
3. Német nyelv.
Hetenként 3 órán. A nyelv- és mondattan ismétlése, főtekintettel az összetett mondatokra. Olvasmányok fordítása és elemzése. Mondatok szerkesztése a mondattani anyaggal kapcsolatban.
Tankönyv: Hoffinann M. Német nyelvtan és olvasókönyv II. r. Tanította: Schmidt Károly.
4. Történelem.
Hetenként 3 órán. A középkor művelődésének áttekintése utáh a fölfedezések és a reformatió kora, a korlátlan királyi hatalom kifejlődése, a nagy franczia forradalom és a császárság kora, végül a legújabb kor napjainkig.
Tankönyv: Ribáry-Varga Világtörténete. Tanította: Schmidt K.
5. Mennyiségtan.
a) Számtan. Hetenként 3 órán. Elsőfokú egyenletek több ismeretlennel. Másodfokú egyenletek egy ismeretlennel. Logarithmus. Számtani és mértani haladvány s ez utóbbi alkalmazása a kamatos-kamatszámításra.
r
— 20 --
Tankönyv: Dr. Lutter N. Betöszámtan polgári iskolák számára. Tanította: Dr. Bartha Gyula.
b) Könyvviteltan. Hetenként 1 órán. A könyvvitel tan szükségessége és előnyei. A háztartási könyvvezetéstől kiindulva az egyszerű könyvvezetés alapfogalmainak és üzleti könyveinek megismertetése. Példák elkönyvelése az üzleti könyvekbe. Elkönyveltetett két egy-egy havi, egy két havi és egy egész évi összevont üzletesemény az egyszerű könyvvezetés könyveibe, s a könyvek lezárása után felvétetett a leltár. A váltó ismertetése, amennyiben erre a könyvvezetésben szükség van.
Tankönyv: Roller-Wittinger Könyvviteltan Tanította: Wali-gurszky Antal.
6. Természettan.
Hetenként 3 órán. A különböző mozgások. Erők összetevése és szétbontása. Az inga. Forgás és keringés. A munka fogalma. Az energia. Gépek. A hang és a fény nevezetesebb tüneményei és törvényei.
Tankönyv: Dr. Kovács J. Fizika. Tanította: Dr. Bartha Gyula.
7. Vegytan.
Hetenként 2 órán. Kémiai változások és azok feltételei. Kémiai folyamatok. Halmazállapot. Viz szétbontása és tulajdonságai. Egyszerű testek: Oxigén, Nitrogén, Iíydrogen, Clor, Fluor, Brom, Jod, Phosphor, Kén, Arsen, Antimon. Fémek: Kálium, Nátrium s ezekkel a viz szétbontása. Magnesium, Calcium. Fémek szinitése és ötvények. Összetett testek. Oxydok. Savas és lúgos hatás. Savak: Sósav, Kénsav, Salétromsav, Szénsav. Kovasav, Arsen-sav. A savak nevezetesebb sói. Fotografálás. Üvegégetés. Robbanó keverékek és gyújtó szerek. Kén és sulfldok.
Tankönyv: Dr. Kovács J. „Kémia" 1. r. Tanította: Waligurszky A.
8. Alkotmánytan.
Hetenként 2 órán. Az állam keletkezése és fogalma. Az államhatalom, kormányformák; az alkotmány fogalma. A magyar állam és a magyar nemzet. A királyi hatalom. A törvényhozó hatalom. Az országos és az osztrák-magyar közös kormány. A törvényhatósági és községi önkormányzat. Az egyes közigazgatási ágak fontosabb ügyei és intézményei. A magánjog és büntetőjog alapvonalai.
Tankönyv: Dr. Gsiky K. A hazai alkotmány és jogismeret alapvonalai. Tanította: Sauermann Mihály.
9. M ér tani rajz.
Hetenként 3 órán. a) Ábrázoló mértan. Lapos metszetek, áthatások, érintési lapok. Árnyéktan.
b) Földméréstan. A helyszinrajzolás elemei és térképkészítés. Gyakorlatok a vázoló asztallal és szögmérő műszerekkel.
Tanította: Schultz Károly.
10. Testgyalcoriat.
Hetenként 1 órán, mint a IV. osztályban.
11. Ének.
Hetenként egy órán, mint a IV. osztályban.
— 21
VI. liúosütúly.
Főnök: SCHMIDT KÁROLY.
1. HU- és erkölcstan.
Hetenként I órán, mint az V. osztályban.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 8 órán. a) Költéssettan: A dráina általában. Drámai jellemek. A dráma szerkezete. Shakespeare Goriolanusának olvastatása, tartalmának és szerkezetének ismertetésével. A tragédia. A vígjáték. A komikum. Kisfaludy Csalódások cziinü vígjáték olvastatása, tartalmának és szerkezetének ismertetésével.
b) A magyar irodalomtörténet korszakainak áttekintése.
c) Közönséges irálytan: Keresk. levelek, beadványok. Körlevelek. Megrendelő, tudakozó, kínáló, ajánló, folyószámlákat kisérő levelek. A beadványokról általában. Ipar- és keresk. beadványok; folyamodványok.
Havonként egy szépir. Írásbeli dolgozat; keresk. levelek, beadványok.
Tankönyvek: Dr. Gyulay Béla Irodalomismertető. Névy László Shakespeare Coriolanus, fordította Petőfi Sándor. Dr. Szigetváry Iván Csalódások, irta Kisfaludy Károly. Környey-Gyulay Közönséges irálytan. Tanította: Hoffmarm Mór.
3. Német nyelv.
Hetenként 3 órán, mint az V. osztályban.
4. Történelem.
Hetenként 3 órán. A magyar nemzet összefüggő története, különös tekintettel azon kötések-, törvényes intézkedések- és fejleményekre, a melyeken Magyarország jelen alkotmánya felépült.
Tankönyv: Dr. Ribáry F. Magyarország oknyomozó történelme. Tanította: Sauermann Mihály.
5. Mennyiségtan.
a) Számtan. Hetenként 3 órán. Kapcsolástan. A valószínűségi számítás elemei. Évi betétek, évjáradékok, kölcsöntörlesztések számítása. Az életbiztosítások egyszerűbb esetei. Bankok és egyéb pénzintézetek szervezeti ismertetése. Állam- és magánsorsjegyek.
Tankönyv: Dr. Lutter N. Betüszámtan polgári iskolák számára. Tanította: Dr. Bartha Gyula.
b) Könyvviteltan. Hetenként 2 órán. A kettős könyvvitel fogalma és számláinak megismertetése. Az üzleti könyvek megismertetése és az előjegyzéktől kiindulva, példák könyveitettek el sorban a többi könyvekben is. Könyvek lezárása- és megnyitásának ismertetése. Elkönyveltetett és lezáratott egy egy havi, egy két havi és két egész évi összevont üzletesemény a leltár tekintetbe vételével. Olasz kettős könyvvitel ismertetése összehasonlítva a franczia móddal. Az előbbi módon elkönyvelt példákból egy egész évi összevont üzletesemény elkönyveltetett az olasz módon is. Takarékpénztárak, részvénytársulatok és biztositó társulatok könyvvezetése.
Tankönyv: Roller-Wittinger KönyVvrteltana. Tanította: Wali-gurszky Antal.
6. Vegytan és ipartan.
Hetenként 4 órán. A szerves vegyületek, azok alkotórészei és bomlásai. Mocsárgáz. Petróleum. Kátrányolajok. Szurok és aszfalt. Ethylen. Világító gáz. A láng. Szén. Celluloze. Szövetek. Nád-, tej- és szőlőczukor. Gyümölcs-czukor. Borszesz és szeszes erjedés. Alkoholok. Zsírsavak. Etherek. Z.sirok. Gyümölcssavak. Cyán vegyületek. Aromás vegyületek. Csersavak. Festő-anyagok. Illó olajok és gyanták. Alkaloidok. Fehérjék és fehérjeszerü anyagok. — Petroleum finomítás. Papírgyártás. Fa censerválása. Keményítő. Bor. Sör. Szeszfőzés. Eczetgyártás. Szappanfőzés. Gyertyagyártás. Bőrcserzés. Festés. Kelmenyomás.
Tankönyv: Dr. Kovács J. „Kémia" II. rész. Tanította: Wali-gurszky Antal.
7. Mértani rajz.
Hetenként 3 órán. 1. Az ábrázoló mértanból: az árnyéktan folytatása, alkalmazva építészeti rajzokra. Távlattan: a képsík, alap-, közép- és láthatársík, szem- és főpont., alap-, közép- és láthatárvonal és a fősugár megismertetése és ábrázolása: a pont, vonal, görbe- és egyenesvonalú síkidomok távlati képének meghatározása azok vetületeiből, kísérletekkel és példákkal szemléltetve. Az egyszerűbb testek és testcsoportozatok távlati képének meghatározása. 2. A földméréstanból: területek felvétele a mérőasztallal és lejtmérés.
Tanította: Schultz Károly.
8. Testgyakorlat.
Hetenként 1 órán, mint a IV. osztályban.
9. ÉneJc.
Mint a IV. osztályban.
I. leányosztály.
Főnök: PAPP MIKLÓS.
1. Vallástan.
Hetenként a róm. kath. vallásúaknak 1, az izraelitáknak 2 órán, az illető vallásfelekezetek tanterve szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 4 órán. Értelmes olvasás, különös tekintettel a helyes hangsúlyozásra. Az olvasmányok (kiváló alakok a magyar történelemből, mondák, mesék stb.) értelmezése, tartalmuk rövid összefoglalása; a gondolatok tömött, határozott és magyaros kifejezése czéljából beszéd- és értelemgyakorlatok. Alkalmas olvasmányok alapján nyelvtani elemzés, leginkább az egyszerű mondatok körében. A helyesírás diktándó-gyakor-
— 23 --
lása. Kise!)]) verses művek betanulása és szavalása. Kéthetenként nyelvtani Írásbeli dolgozatok az iskolában s kisebb olvasmányok leírása emlékezetből.
Tankönyv: IJr. Göőz és Tóth J. Magyar nyelvtan és Olvasókönyv. Tanította: Hajgató Sándor.
3. Német nyelv.
Hetenként 2 órán. Értelmes olvasás, fordítás, az olvasottak tartalmának elmondása; kisebb vers betanulása; írás táblán és füzetben.
Tankönyv: Graf. J. Olvasókönyv és nyelvtan I. rész. Ta ni tóttá: Pappné-Svastits Janka.
4. Földrajz.
Hetenként 2 órán. Földrajzi alapfogalmak. Csillagászati és természet-tani földrajz, a földgömbön ismertetve. A magyar szent korona országai részletesen és Európa többi országainak földrajza, fotekin tettel a természeti viszonyokra. Térképkészítés.
Tankönyv: Dr. Hunfalvy és Sclmeider J. Földrajz I. rész. Tanította: Hajgató Sándor.
5. Számtan.
Hetenként 3 órán. A tízes számrendszer. Számok alaki és helyi értéke. Számok irása és olvasása. Római í-zámirás. A négy alapművelet gyakorlása fejben és Írásban megnevezett és nevezetlen egész számokkal. A méterrendszer: hossúságmértékek, területmértékek, űrmértékek, súlymértékek. Átszámitás. Számvetés többnevezetü egész számokkal. Az arányosság fogalma. Egyenes és fordított arányosság. Egyszerű hármasszabályra tartozó feladványok megfejtése, következtetés útján.
Tankönyv: Suppan V. Számtan I. fűz. Tanította: Grieszbach Gábriella.
6. Természetrajz.
Hetenként 2 órán. Növénytan: Egyes virágos növények leirása. —• Állattan: A gerinczes állatok vázának szemléltetése. Az emlősök osztályából: a ragadozók, rágcsálók, rovarevők, páros ujjúak, páratlan ujjúak, orrmá-nyosok, majmok és a denevérek. — A madarak osztályából: A tyúk és rokonai, a galambok, úszók, gázlók, éneklők, ragadozók, kúszók és fútók.
Tankönyv: Dr. Róth. S. Állat- és növénytan. Tanította: Grieszbach Gábriella.
7. Ének.
Hetenként 1 órán. A helyes éneklés szabályai. A hangsor fokozatos felépítése az oktáváig; ezen hangkörben hangtalálási és énekgyakorlatok. A hang- és szünetjegyek értéke, nevezetesen: az egész, fél, negyed és nyolczad hang- és szünetjegyek. 3/4-, 4/4-es ütenyek. Ligatura, a pont a hangjegy után. Egyszólamú kardalok.
Tankönyv: Érney J. Gyakorlati énektan I. rész. Tanította: Sauermann Mihály.
8. Szépírás.
Hetenként 2 órán. A vonalrendszer ismertetése. A hajszál és árnyalt vonalak ismertetése és gyakorlati alkalmazása. Magyar és német folyóirás,
— 24 --
többnyire üteny után, Szirmai J. 1—10-ik füzetei szerint. A magyar és német nagybetűk Íratása táblai előírás után.
Tanította: Papp Miklós.
9. Rajz.
Hetenként 2 órán. A rajzeszközök ismertetése és alkalmazásuk módja. A rajzlap felezése és osztása. A test, lap, vonal és pont fogalma. A különböző vonalak keletkezése, azok nemei és rajzolási módja. Távolsági alapműveletek. Az egyenes vonal helyzetei. Két egyenes egymáshoz való helyzete. Szögek keletkezése, jelölése, mérése és osztása. Az idomok ismertetése. Három- és négyszögek nemei és alaptörvénye. Sokszögek és körvonal keletkezése és része.
Síkidomok díszítése. Himzés-, padozat-, mozaik- és maeander díszek rajzolása és színezése. Csillagidomok, szalagfonatok és diszek rajzoltatása és színezése. Rózsa szalag disz és egyszerűbb görbe vonalú ékítmények rajzolása szabadkézzel táblai előrajz és magyarázat után.
Kézikönyv: Suppan V. Rajzoló mértan. Tanította: Papp Miklós.
10. Női kézimunka.
Hetenként 3 órán. Kötött és horgolt minták, harisnya-jegyzés, tül-kivarrás, kereszt- és díszöltések, alkalmazva különféle teritőkre és más tárgyakra.
Tanította: Pranger Károlin.
11. Testgyakorlat.
Hetenként 2 órán, tanította: Pongrácz Adolf.
II. IcáuyosKtály.
Főnök: HAJGATÓ SÁNDOR.
1. Vallástan.
Hetenként a róni. kath. vallásúaknak 1, az izraelitáknak 2 órán, az illető vallásfelekezet tanterve szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 3 órán. Hangsúlyos, értelmes szép olvasás. Az olvasottak összefoglalása, mint az I. osztályban. A mondat- és beszédrészek; a név-és igeragozás összes formái, különös tekintettel a hangbeli módosulásokra. Szóképzés. Fő- és mellékmondatok; az Írásjelek tudatos használata s a helyesírás egyéb szabályai nyelvtani elemzés alapján s diktándó-gyakor-latokkal. 10—12 vers szavalása. Kéthetenként egy iskolai dolgozat, főleg mondattani elemzések, kisebb leírások s elbeszélések köréből.
Tankönyv: Dr. Göőz és Tótli J. Magyar nyelvtan és Olvasókönyv. Tanította: Hajgató Sándor.
3. Német nyelv.
Hetenként 2 órán. Értelmes olvasás, az olvasottak tartalmának elmondása, fordítás; a nyelvtanból: a beszédrészek ismertetése. Néhány költemény -betanulása és elszavalása. írásbeli dolgozatok.

— 25 --
Tankönyv: Gráf J. Olvasókönyv és nyelvtan I. rész. Tanitotta: Pappné Svastits Janka.
4. Történelem.
Hetenként 2 órán. Bevezetés a történelembe, őskor, az emberiség felosztása fajok szerint. Egyptom, Babilónia, Assyria, Föniezia és Perzsia története. A görögök történetéből: a görögök hőskora és regevilága, a nagy törvényhozók: Lykurgus és Solon, a görög gyarmatok, a perzsa háborúk, Perikies kora, a peloponesusi háborúk, Görögország aláhanyatlása és Nagy Sándor. A rómaiak történetéből: Róma alapításának mondája, Róma királyai, a köztársaság megalapítása, a patríciusok és plebejusok küzdelmei, Róma harczai Itáliáért, a pún háborúk és Kelet meghódítása. A polgárháborúk ; a triumvirátusok korszaka s a köztársaság bukása; Augusztus kora és a császárság jellemzése: a birodalom hanyatlása. A középkor történetéből: a népvándorlás.
Tankönyv: Ribáry-Varga Világtörténet. Tanította: Pappné Svastits Janka.
5. Földrajz.
Hetenként 2 órán. Ázsia, Afrika, Amerika és Ausztrália földrajza. Térkép-készités.
Tankönyv: Hunfalvy és Schneider .1. Földrajz II. r. Tanította: Hajgató Sándor.
6. Számtan.
Hetenként 3 órán. A számok oszthatósága és annak ismertető jelei. Törzsszám és összetett szám. Törzstényezők. A legnagyobb közös mérték meghatározása tényezőkre való szétbontás és lánczosztás útján. A legkisebb közös többszörös. Időszámítás. A közönséges tört fogalma, jelölése. Tizedes tört. Számvetés tizedes számokkal. Összetett hármasszabályra tartozó feladványok megfejtése egységre hozatal útján.
Tankönyv: Suppán V. Számtan I-ső füzet (II. rész). Tanította: Grieszbach Gábriella.
7. Természetrajz.
Hetenként 2 órán. a) Növénytan: A növények szerveinek ismertetése az egyes növények leírásával kapcsolatban. A virágos növények közül: A szegfűfélék, mákfélék, burgonyafélék, fészkesek, keresztesek, boglárkafélék, liliomfélék, tűlevelűek és barkások szemléltetése egyes növényeken. Déligyümölcsök és fűszernövények. Egynehány külföldi növény. A virág-talan növények közül: a gombák.
b) Állattan. Gerincztelen állatok, még pedig Ízeltlábúak, úgymint: rovarok, rákok, pókok, férgek. Puhatestűek. Tömlős állatok.
T a n k ö n y v: Róth S. Állat- és növénytana. Tanította: Grieszbach Gábriella.
8. Ének.
Hetenként 1 órán. A hangsor kibővítése az alsó hetedtől a felső ötödig (h—g); gyakorlatok ezen hangkörben. A G-hangsor begyakorlása; hangközök. A pont értéke a hangjegy után. Hangtalálási gyakorlatok; synkopa. Egy- és kétszólamú kardalok.
Tankönyv: Erney J. Gyakorlati énektan. I, rész. Tanította: Sauermann Mihály.
— 26 --
í). S gépírás.
Hetenként I órán. Magyar és német folyóirás, többnyire üteny után Szirmai J. 6—12 füzetei szerint. Magyar folyóirás előmondás után egy-vonalu füzetekben.
Tanította: Papp Miklós.
10. Iiaj2.
Hetenként 3 órán. Szögek osztása és kivonása, azok másolása. Szimmetrikus idomok tulajdonságai. A háromszögek hasonlósága és az ott felállítható arányok. A háromszögek szerkesztése adatok után. Elypszis szerkesztése különböző adatok szerint és ezek részletei. Egy- és különközepü körök. Három- és négyszögek, valamint a sokszögek terület-számítása. A kör kerülete és területének számítása. A körgyűrű-, körczíkk-és csonkított körczikk területe.
Mértani szerkesztések és azok gyakorlati alkalmazása külömböző stylbeli fonadék, csombók és síkékitmények rajzolásánál. Egyszerűbb levél-ékitmények rajzolása és színezése táblai előrajz és magyarázat után.
Görög, római és renaissance ékítmények rajzolása és színezése Várday Szilárd faliminták és magyarázat után.
Kézikönyv: Süppán V. Rajzoló mértan. Tanította: Papp Miklós.
11. Női kézimunka.
Hetenként 3 órán. Gsipkehorgolás hálózott betét- és mintaszallag-kivarrással; a slingelés és lyukkivarrás elemei; sima szár- és diszöltések különféle teritőkre alkalmazva; kötött keztyü, kendő, horgolt gallér; egy női ing kézben varrva.
Tanította: Pranger Károlin.
12. Testgyakorlat.
Hetenként 1 órán, tanította: Pongrácz Adolf.
XII. leányosztály.
Főnök: GRIESZBACH GÁBRIELLA.
1. Vallástan.
Hetenként a róm. kath. vallásúaknak 1, az izraelitáknak 2 órán, az illető felekezetek tanterve szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 3 órán. Szép és értelmes olvasás s nyelvtani elemzés. Az egyszerű és szépirály sajátságai. írásművek szerk. szabályai. Polgári ügyiratok. A prózai műfajok ismertetése. Hangsúlyos és időinértékes verselés, a tárgyalt költemények alapján. Olvasmányok válogatott prózai és költői művekből. Szavalatok. Költői olvasmány „Toldi", széptani fejtegetéssel. írásbeli dolgozatok (kéthetenként az iskolában) : közéleti fogalmazványok, saját formájukban; elbeszélések, leírások füzetben.
Tankönyv: Nóvák S. Irály- és szerkezettan. Tanította: Hajgató S.
_ 27
3. Német nyelv.
Hetenként 3 órán. Értelmes és hangsúlyos olv clStlSj clZ olvasottak tartalmának elmondása: fordítás. A nyelvtanból a mondatrészek: alany, állítmány, kiegészítő és határozó ismertetése ; továbbá az egyszerű-, bővített-, összevont- és összetett mondat, a mellékmondatok fajai. Néhány költemény betanulása és elszavalása. írásbeli dolgozatok.
Tankönyv: Graf J. Olvasókönyv és nyelvtan II. r. Tanította: Pappné-Svastits Janka.
4. Történelem.
Hetenként 2 órán. Az investitura-harcz ; a keresztes hadjáratok és ezek eredményei ; Németország, Francziaország és Anglia a keresztes hadak korában, a császárság bukása, a középkori pápaság bukása, az Angol- és Francziaország közti százéves háború, Spanyolország megalakulása, Svájcz keletkezése, a középkor műveltsége. Átmenet a középkor történetéről az újkorra. A találmányok : iránytű, lőpor és könyvnyomtatás ; felfedezések ; renaissance ; a hitújítás ; a Habsburgok világbirodalma, V. Károly, V. Károly és I. Ferencz franczia király háborúja, a schmalkaldeni háború, ellen-reformatió Francziaországban és Angliában. Az angol forradalom. A németalföldi szabadságharcz s a Habsburgok spanyol ágának aláhanyatlása ; a harmincz éves háború. Francziaország XIV. Lajos alatt. Poroszország és II. Frigyes. Oroszország és Nagy Péter. Az éjszakamerikai szabadságharcz. A franczia forradalom. Napoleon kora. Napoleon bukása.
Tankönyv: Ribáry-Varga Világtörténet. Tanította: Pappné-Svastits Janka.
5. Földrajz.
Hetenként 1 órán. Az eddig tanult anyag ismétlése és kibővítése, térkép-készítéssel.
Tankönyv: mint az I. és II. osztályban. Tanította: Hajgató Sándor.
G. Számtan.
Hetenként 3 órán. A tört fogalma. Valódi és áltört. Áltörtnek átszámítása vegyes számra és viszont. À törtszám mint hányados. A tört értékének változása a számláló vagy nevező változásával. Tört egyszerűsítése. Tört szorzása és osztása egész számmal. Törtnek szorzása és osztása törttel. Egyenlő és különnevezőjű törtek összeadása és kivonása. Közönséges és tizedes törtek átszámítása. Olasz gyakorlat. Arány és aránylat. Egyszerű és összetett hármasszabály törtekkel ; ehhez tartozó feladványok megfejtése következtetés útján és aránylatok segélyével.
Tank ö n y v : Suppán V. Számtan II. füzet. Tanította: Grieszbach Gábriella.
7. Vegy- és ásványtan.
Hetenként 2 órán. a) Szervetlen vegytan. A levegő és ennek lényeges alkotó részei: az oxigén és nitrogén. A viz és ennek alkotó részei. Elemek és összetett testek fogalma; a súlyviszonyok törvénye: átom, álomsúly és vegyképlet. A viz oldó hatása és a kristályképződés. A nem fémes elemek közül: a chlor, jód. fluor, kén, foszfor, bór, sziliczium és szén s ezek ásványalkotó fontosabb vegyületei; a szén égési termékei. Az égés tüneményei. A savak: sósav, kénsav, salétromsav. A fémek és ezek egyszerűbb vegyületei. Az aljak és sók. A chloridok. Salétromsavas és
— 28 --
chlorsavas sók. A kénsavas sók. A szénsavas sók. A bórsavas és foszfor-savas sók. A kovasavas sók. A földtanból: a kristályos kőzetek, törmelék kőzetek, a kőzetek képződése; földünk története.
b) Szerves vegytan: Szénhydrogénvegyületek. Illó olajok é.s gyanták. Szénhydrátok. Alkoholok és erjedés. Savak. Zsiradékok. Festőanyagok. Gyánvegyületek. Alkaloidok. Fehérjenemü anyagok.
T a n könyv: Rybár J. : Vegytan, ásványtan és földtan. T a n í t o 11 a : Grieszbach Gábriella.
8. Gazdaságtan (háztartástan).
Hetenként 2 órán. A háztartás berendezése; a költségvetés ; a háztartási napló. A lakás megválasztása és berendezése; kályhák, tüzelőanyagok és világítás. A ruházatról: a felső ruhák, fehérnemüek; mosás, vasalás, pecséttisztitás. Táplálkozásról: szén- és nitrogéntartalmú élelmiszerek; a húsfélék eltartása; tej, vaj és tojás; növényi élelmiszerek; kenyérsütés; gyümölcs-eonserválás. A kert berendezése; a talaj termékenyítése és mivelése"; a veteményezés, a növények szaporítása és nemesítése ; kártékony rovarok. A házi állatokról: baromfitenyésztés; szarvasmarhatenyész-tés; disznóhizlalás; selyembogarak és méhek.
Tankönyv: Sebestyénné Stetina Ilona. Háztartástan. Tanította: Pappné-Svastits Janka
9. Ének.
Hetenként 1 órán. A hangnemek ismertetése és alkotása. A B-dur, G-moll, D-dur, H-moll tüzetesebb begyakorlása; énekgyakorlatok. A 6/8-os üteny. Egy-, két- és háromszólamú kardalok.
Tankönyv: Erney J. Gyakorlati énektan II. rész. Tanította: Sauermann Mihály.
10. Szépírás.
Hetenként 1 órán, mint a II. osztályban.
Tanította: Papp Miklós.
11. Rajz
Hetenként 2 órán. Sikok keletkezése és ismertetése. Az egyenes síkhoz való helyzete a térben, két sík egymásliozi helyzete. A testszöglet keletkezése. A mértani testek, u. m. koczka-, szabályos négylapu, szab. nyolcz-lapu, szab. 12 lapu és szab. 20 lapu testek ismertetése ; továbbá a hasáb, gula, henger, kup és gömb ismertetése és ezeknek tömörsége, illetve köbtartalmuk és felületük kiszámítása.
Levöl- és virágdíszek rajzoltatása és színezése részben táblai előrajz és magyarázat, részben alkalmas minták után. Görög, római és renaissance ékítmények rajzolása és színezése tekintettel a külömböző stílekre a Várdai Sz. faliminták és magyarázat után.
Tankönyv: Suppán V. rajzoló mértan. Tanította: Papp Miklós.
12. Női kézimunka.
Hetenként 3 órán. Horgolt ingbetét, reczeguipure, tülkivarrás csipkén alkalmazva, a nehezebb fehérhimzés ingbetét, zsebkendő és párna-héjjakon,
— 29 --
lapos öltés, áttört munka, különféle teritők és más tárgyakon alkalmazva, diszesebb női ing és hálókabát kézben varrva.
T a n í t o Itta: Pranger Károlin.
12. Testgyakorlat.
Hetenkén I 1 órán, t a n í t o 11 a: Pongrácz Ado If.
IV. leanyosztály.
Főnök: PAPPNÉ SVASTITS JANKA.
I. Vallástan.
Hetenként a róm. kath. vallásűaknak I, az izraelitáknak 2 órán, az illető vallásfelekezetek tanterve szerint.
2. Magyar nyelv.
Hetenként 3 órán. Szép olvasás. A költői műfajok (lyrai, epikai és drámai csoport) ismertetése, alkalmas olvasmányok alapján, széptani fejtegetése, az időinértékes verselés szokottabb alakjainak ismétlésével. A magyar irodalom történeti fejlődése főbb vonásokban, tekintettel a politikai és fóleg művelődési viszonyokra. A korszakot alkotó s általában jelesebb nemzeti irók élete s irodalmi működésének méltatása. Szavalatok. Kéthetenként felváltva iskolai és otthoni gyakorlatok.
Tankönyv: Nóvák S. Költészettan és irodalom ismertető. Tanította: Ilajgató Sándor.
3. Német nyelv.
Hetenként 3 órán. Hangsúlyos olvasás; fordítás. A nyelvtanból az előző osztályokban szerzett alak- és mondattani ismeretek ismétlése és kibővítése. Költemények szavalása. írásbeli dolgozatok.
Tankönyv: Gráf J. Olvasókönyv és nyelvtan III. r. Tanította: Pappné-Svastits Janka.
4. Történelem.
Hetenként 3 órán. Magyarország lakói a magyarok bejövetele előtt. A honfoglalás. A fejedelmek kora s a műveltségi állapot. Az Árpád-házból származó királyok kora. Az Anjouk és a Hunyadiak kora, a Jagellók uralma. A mohácsi vész után Ferdinánd és Szapolyai János közötti küzdelmek a magyar koronáért, a török beavatkozása e küzdelmekbe, a török hódítás, a törökök kiűzése. Magyarország önállásának s alkotmányának veszélyben forgása, az alkotmány fegyveres védelme, III. Károly alatt a pragmatica sanctio, Mária Terézia és II. József uralma. A szabadságharcz és a kiegyezés.
Tankönyv: Gaál-Helmár Magyarország története. Tanította: Pappné-Svastits Janka.
5. Földrajz.
Hetenként 1 órán. Csillagászati földrajz. A föld alakja s a rávonatkozó bizonyítékok. Az ég egynapi tüneményei (látszólagos mozgás, s ennek
— 30 --
magyarázata. A föld nagysága és lapultsága. Az égitestek távolsága és nagysága. A föld forgása. A nap látszólagos évi mozgása. Időszámítás. A föld keringése a nap körűi. A nappalok váltakozó hossza. Évszakok. A földövek. A mozgás rendszere és törvényei. A hold és keringése a föld körül. A hold fény változásai. A nap- és holdfogyatkozások. Üstökösök. Hullócsillagok.
Tankönyv: Dr. Kovács János. A csillagászati földrajz elemei. Tanította: Hajgató Sándor.
6. Számtan.
Hetenként 3 órán. Százalékszámítás: a százalékszám, a százalék, az összeg kiszámítása. Kamatszámítás: a kamatszámítás körében előforduló feladatok, képletek. Lerovat, váltóleszámítolás. Százalékszámítás százra és százba. Egyszerű és összetett arányok és aránylatok. Arányos osztás, egyszerű és összetett társaságszabály. Vegyítés, vegyitőszabály. Pénzek, lánczszabály.
Tankönyv: Suppán V. Számtan II. füzet. Tanította: Griesz-bach Gábriella.
7. Természettan.
Hetenként 2 órán. A testek közös tulajdonságai. Az anyag szerkezete. A testek mozgása: szabad, esés, hajítás, inga, keringés. A munka és a gépek. A folyadékokról. A légnemű testekről. A hangról. A melegségről. A világosságról. A mágnességről. Az elektromosságról: dörzsölési elektromosság és galvanizmus.
Tankönyv: Schubert-Heller. Természettan. Tanította: Griesz-bach Gábriella.
8. Egészségtan.
Hetenként 2 órán. Az egészség és betegség nyilvánulása. Az egészség fontossága úgy egyesekre, mint az egész nemzetre nézve. Magyarország egészségi viszonyait tekintve a többi államok sorában. — Az emberi test megismertetése. Az egyes életműködések és azok szervei. Azon tényezőkről, melyek az egészségre befolyással vannak, u. m. éghajlat, a levegő, talaj, ci lakcis, a táplálkozás, a munka és ruházkodás. A fertőző betegségek: az eljárás egyes baleseteknél.
Tankönyv: Gsapodi I. Egészségtan. Tanította: Grieszbach Gábriella.
9. Ének.
Hetenként 1 órán. A dur- és moll-hanglétrák ismertetése és szer-kesztésök módja. A három megelőző osztályban tanult elméleti rész összefoglalása. Énekgyakorlatok az egyszerűbb hangnemekben. Egy-, két- és háromszólamú kardalok.
Tankönyv: Erney J. Gyakorlati énektan II. rész. Tanította: Sauermann Mihály.
10. Rajz.
Hetenként 1 órán. Az I., II. és III. osztály anyagának ismétlése. A távlattan fogalma. Távlati képek keletkezése. Képsík, szempont, szemtengely. Látóhatárvonal és távolsági pontok. Távlati törvények. A távlati kép
- 31 —
előállítása a vízszintes és függőleges képből. A térbeli ponl meghatározása a képekből. - Különböző idomok és mértani testek távlati képe.
Külömböző stylü ékítmények rajzolása és színezése. Kombináltabb levél és virágékitmények rajzolása és színezése. — Domború ékítmények rajzolása irónnal és színezéssel árnyékolva. — Egyszerűbb fejminták rajzolása, kevés árnyékkal. Figurális rajzok készítése lapminták után.
Tankönyv: Suppan V. Rajzoló mértan. Tunitotta: Papp Miklós.
11. Női kézimunka.
Fehérnemű-szabás és varrás; disztörülköző és más teritőcskék áttört munkával és műhimzéssel; monogramm-himzés; csomózási minták; a felső ruhák szabása és varrása mintarajzolással.
T a n í t o t, 11 a: Pranger Károlin.
12. Testgyakorlat. (Nem kötelező.)
Az önkéntes tanulóknak a III. osztálylyal együtt tanította: Pongrácz Adolf.

V.
A tanszer gyűjtemények gyarapodása.
a) A fiúiskolában.
I. Tanári könyvtár. 1.) Vétel utján: Hüppe-Szathmáry. A lengyel alkotmány története. — Hunfalvy. Az oláhok története, I. II. kt. — Emerson-Szász. Az emberi szellem képviselői. — Rőhmann-Huber. Vezérfonal a kémiai gyakorlatokban. — Netoliczka. Experimentierkunde. — Beöthy. A magyar irodalom története. — Szaklapok és folyóiratok 1895. évfolyamai: Egyetemes philologiai közlöny. — Földrajzi közlemények. — Felső nép- és polg. isk. közlöny. — Magyar Pádagogia. Magyar Nyelvőr. — Századok. — Budapesti Szemle. Népnevelők Lapja. Hivatalos Közlöny. — Középiskolai tanáregyesület közlönye. — 2.) Ajándékozás utján: A m. kir. vallás- és közoktatásügyi minisztériumtól a „Néptanítók Lapja." — A magy. tud. akadémiától az „Akadémiai Érte-sitő." — 3.) Beköttetésekre fordíttatott = 18-80 frt. Összesen gyarapodott a könyvtár = 101 frt 40 kr. értékkel. Leltári szám 844 mű.
II. Ifjúsági könyvtár. 1.) Vétel utján: Bródy. Kis Almanach I—IV. évf. — Vachott Sándorné. Ghrestomathia. — Hankó-Szterényi. Természettudományi olvasmányok I—III. sor. — Marryat-Donászy. Derék Ferkó története. — Jókai M. A rózsák szigete. — Harriet-Fésüs. Tamás bátya kunyhója. — Rákosi J. A kis Kelemen története. — Budolf trónörökös. Tizenöt nap a Dunán. — Ambrozovics. A meghallgatott ima. — Baróti. Fehér Sas. — Baróti. Patrick szigetje. — Aczél J. Szomorú idők. — Nieritz. A pásztorfiú és kutyája. — Nieritz. A vak fiú. — Nieritz. A kis bányász. — Nieritz. Golumbus Kristóf. — Tábory Róbert. Görbe hegyek országában. — Benedek Elek. Magyar mese- és mondavilág I—III. kt. — Összesen - 38 frt 20 kr. — Az elrongyollott és kiselejtezett régebbi szerzemények helyett új könyvek szereztettek be összesen 11 frt 85 kr. értékben. Összes gyarapodás = 50 frt 05 kr. Leltári szám = 1170 mű.
III. Természetrajzi szertár. Gerold-féle természetrajzi fali táblák: a) növénytani kép 15 tábla; b) fák képei 25 tábla. Összesen 48 frt értékben. Leltári szám 188 tétel.
IV. Vegytani szertár. 5 drb. portartó üveg. — Különbféle vegytani anyagok. — Összesen =13 frt 50 kr. Leltári szám 270 tétel.
V. Természettani szertár. Készülék a folyadékok fölfelé való nyomásának megmutatására. — 8 drb. czink-szén lemez a bemártási villam-telephez. — 5 drb. kaucsuk ballon. —. 1 fagyasztó-készülék a légszivattyúhoz. 1 Papin-féle fazék. — 1 bemártási villamtelep 6 elemmel. — 2 Mohr-féle szoritó csap. — Amalgamozáshoz való zsir. — Összesen = 32 frt 20 kr. Leltári szám = 290 tétel.
VI. Földrajzi szertár. Ezen tanévben nem gyarapodott. Leltári szám = 49 tétel.
VII. Rajz-szertár. Szombathely-szt.-iváni vasút átnézeti terve. (Vág-ner Károly ur ajándéka). Leltári szám 61 tétel.
VIII. Bútorok és vegyesek. 9 drb. hangjegy-állvány. (Özv. Knáusz Boldizsárné úrhölgy ajándéka). Leltári szám 96 tétel.
— 33 --
b) A leányiskolában.
I. Tanári könyvtár. Szaklapok és folyóiratok 1895. évfolyamai: Nemzeti nőnevelés. — Család és Iskola. — Nemzeti Iskol.a. — Természettudományi Közlöny és Pótfüzet. — Magyar Bazár. — Frauenfleiss. — Művészi Ipar. Összesen = 28 frt.
II. Földrajzi szertár. Ezen tanévben nem gyarapodott. Leltári szám 11 drb.
III. Rajz-szertár. Huszka. Magyar diszitő styl I. r. — Taschek. A rajztanítás módszere. — Arnhold. A rajzoktatás reformja. — Fink. Flach-Ornament, 1—0. füzet. — Kettlitz. Schattirte Ornamente, 1—3. füzet. — Koopmann. Figuren-Zeichnen, 1—6. füzet. — Banck. Landschaftliche Studien, 1—3. füzet. — Doli. Neue Sepiaschule, 6. füzet. — Összesen 60 frt 79 kr. Leltári szám - 41 tétel.
IV. Természetrajzi szertár. Gerold-féle természetrajzi fali táblák: 65 drb. állattani kép. Összesen 78 frt.
V. Bútorok és vegyesek. Ezen tanévben nem gyarapodott. Leltári folyószám 38 tétel. Darabszám — 228.
Polg. Értesítő.
— 34 — VI.
A tanulók érdemsorozata az 1894—95. tanévről.
Az érdemjegyek jelentése:
Fok Előmenetel Szorgalom Magaviselet írásbeli dolgozat külalakja
1 kitűnő kitartó dicséretes csinos
"1 jeles kellő jó tiszta
3 jó változó tűrhető rendes
4 elégséges hanyatló szabálytalan tűrhető
5 elégtelen csekély rosz rendetlen
I. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve és vallása | Hittan Magyar ny. 1 Német ny. | Földrajz Számtan | Mértan | Term, rajz | | Mért. rajz 1 Szab. k. rajz | | Szépirás Torna | Ének Dolg. kűlal. | Szorgalom ! Magaviselet |
Amtmann Ferencz, ág. h. 3 3 4 3 1 3 3 3 4 2 4 4 3 3 2
Andrásek József, r. k. 2 2 3 2 1 1 2 2 1 3 3 3 2 2 2
Andri Ferencz, r. k. 2 3 4 3 2 2 3 4 4 4 5 4 3 4 3
Ábrahám Rezső, r. k. 3 3 3 4 2 2 3 2 3 2 3 3 2 3 3
5 *Ágh Ede, r. k. 2 2 3 2 3 2 2 4 3 2 3 2 1 2 2
Baranyai István, r. k. 3 4 4 4 3 2 4 4 2 4 3 4 3 4 3
Bayer Oszkár, izr. 2 2 1 3 1 1 2 3 4 2 3 2 1 3
Budai László, r. k. 3 5 4 4 2 2 5 3 3 3 3 4 3 5 3
Bunics József, r. k. 3 4 5 5 2 2 4 4 3 4 4 3 4 5 2
10 Büchler Samu, izr. 3 3 4 3 1 3 3 4 4 4 5 4 3 5 4
Dómján József, r. k. 2 4 4 4 2 3 4 4 4 4 4 3 2 4 1
Döme Károly, r. k. 2 3 4 2 2 3 3 3 3 3 3 4 3 3 2
Ellbogen Elek, izr. 3 4 4 4 3 3 3 4 4 4 4 4 3 4 3
Fischer Géza, r. k. 2 4 3 4 2 3 3 2 1 3 4 4 3 4 3
15 Fischl Salamon, izr. 3 3 1 3 2 2 3 4 4 3 3 4 3 3 3
Frei János, r. k. 4 4 2 5 2 2 5 3 4 3 3 4 4 5 4
*Cerócs József, r. k. n ö 4 c; \'t 5 3 5 4 4 4 4 4 4 3 5 3
Golenczky János, r. k. 3 3 3 3 1 3 4 4 4 4 3 4 3 4 3
Gomher József, r. k, 1 3 3 3 2 2 4 3 2 2 3 2 2 3 2
20 Gráf Károly, r. k. 4 5 3 5 4 3 5 4 4 3 3 4 3 5 3
Györké Gyula, ev. ref. 3 3 3 3 2 2 4 3 3 2 4 4 2 3 2
*IIaspel István, r. k. 4 4 4 4 3 3 4 4 4 3 2 3 3 5 3
Háry László, r. k. 4 5 5 5 2 2 5 4 4 4 4 3 3 5 4
Hedli József, r. k. 1 3 4 4 1 1 3 4 4 4 3 4 3 3 2
25 Hencz János, r. k. 4 4 3 4 2 2 3 3 2 3 2 2 3 3 1
Herskovics Károly, r. k. k i m a r a d t
Horváth János, r. k. 4 5 4 4 4 4 4 5 4 3 4 3 3 5 2
*) A *-gal jelöltek ismétlők voltak.
— 35 —
Folyó szám A tanuló neve és vallása j Hittan Magyar ny. j Német ny. j 1 Földrajz j Számtan Mértan Term. rajz | Mért. rajz 1 Szab. k. rajz | Szépírás Torna Ének Dolg. külal. I Szorgalom 1 Magaviselet j
*Iváncsics Kálmán, r. k. 2 2 3 2 2 2 2 3 3 3 3 3 2 3 2
Kaufer Ignácz, izr. 1 1 2 4 3 2 3 2 3 3 4 4 2 3 3
30 Kállay Gyula, r. k. 4 4 4 5 3 4 5 5 5 2 3 4 3 5 3
Kámondy Albert, r. k. 5 5 5 5 3 2 5 3 3 3 3 3 2 5 3
Knáusz Ferencz, r. k. 2 4 4 4 2 2 4 4 4 4 3 4 4 4 2
Lazzarus János, r. k. 4 5 5 5 3 3 5 4 4 4 4 4 3 5 3
Litvay Endre, ág. h. 2 4 3 3 2 2 3 4 4 3 4 3 1 3 2
35 Mayer Jakab, izr. 4 3 2 3 2 2 4 4 4 3 4 4 2 4 4
Nagy Tivadar, r. k. 2 3 3 4 2 2 4 3 4 4 3 4 3 4 2
Németh Géza, r. k. 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2
*Orbán József, r. k. 2 2 3 4 2 1 3 3 2 3 4 2 3 2
Oszten Lajos, r. k. 1 2 3 3 2 I 3 2 1 2 3 4 2 2 3
40 Pfeifer Mihály, r. k. b e t e g
\'"Pilvax Lajos, r. k. 3 2 2 3 3 2 3 2 1 2 2 4 2 3 1
Polgár Lajos, r. k. 3 3 4 3 2 3 3 4 4 3 3 4 3 3 2
Pollák Emil, izr. 1 1 2 2 1 1 2 3 4 2 4 2 1 2 2
Radics Ferencz, r. k. 4 5 3 4 5 5 5 4 3 2 4 3 3 5 3
45 *Bing János, r. k. 3 3 4 3 2 2 4 4 4 4 4 3 3 4 3
Sárváry Sándor, r. k. 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 4 3
Schifter Aladár, ág. h. 4 5 5 5 3 3 5 5 5 5 2 3 4 5 4
Semerán Lipót, r. k. 4 3 2 3 3 4 3 3 2 3 2 3 3 3 3
Sgeiner Henrik, r. k. 3 4 2 4 3 4 4 4 3 3 2 3 2 4 2
50 Singer Samu, izr. 1 2 1 3 1 1 4 3 2 2 2 2 1 3 2
Sinkovics József, r. k. 4 4 5 5 2 2 5 4 3 2 3 4 2 5 4
Steiner Nándor, izr. 1 1 2 2 1 2 2 3 3 2 3 3 1 2 3
Szabó György, r. k. 4 4 5 5 4 3 5 5 4 3 3 4 3 5 3
Szalay Sándor, r. k. 2 3 2 4 3 2 4 4 4 3 4 2 3 5 3
55 Szervisz Imre, r. k. 3 4 4 4 2 3 5 5 5 3 3 3 2 5 3
Tantsits Béla, r. k. 4 5 4 5 3 3 3 4 3 3 3 4 3 5 3
Thobik Mátyás, r. k. 4 5 5 5 4 4 5 5 5 4 3 3 4 5 2
Thobik Bezső, r. k. 3 4 4 4 4 3 4 4 4 4 3 3 3 4 2
Varga István, r. k. 4 4 4 4 2 1 4 3 4 4 4 3 4 4 3
60 Vastagli Vincze, r. k. 2 4 4 4 2 3 3 3 3 4 3 4 2 4 2
Vincze Gyula, r. k. 4 5 5 4 3 3 5 5 4 4 2 2 3 5 2
Vizi István, r. k. 2 5 4 5 3 3 5 4 3 4 4 4 4 5 2
Vojkovics János, r. k. 2 3 4 4 2 1 4 4 3 3 4 4 3 4 2
Wágner Ferencz, r. k. 2 3 1 3 1 1 1 3 4 3 4 3 2 3 3
65 Wünschbach Dezső, izr. 2 3 1 Q o 1 1 2 1 2 1 4 3 1 2 1
Javító vizsgálatot tehetnek: Budai László, Bunics József, Frei János, Geróes József, Gráf Károly, Horváth János, Sinkovics József, Szervisz Imre, Tantsits Béla és Vizi István.
Osztályismétlésre utasíttatnak: Háry László, Kállay Gyula, Kámondy Albert, Lazzarus János, Badies Ferencz, Sehiffer Aladár, Szabó György, Thobik Mátyás és Vincze Gyula.
3*
— 36 —
II. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve és vallása 1 Hittan Magyar ny. | Német ny. Földrajz | Számtan j Mértan Term. rajz [ Mért. rajz Szab. k. rajz | j Szépírás i Torna j Ének i Dolg. külal. j| | Szorgalom | ! Magaviselet ¡1
Babnigg Béla, r. k. 4 4 2 3 4 3 4 4 2 2 1 3 2 4 3
Bali Károly, r. k. 3 4 4 3 3 3 2 4 3 2 4 3 2 3 3
Bayer Izsó, izr. 2 2 3 3 1 3 4 3 4 3 4 4 2 3 2
Bayer Ödön, izr. 2 3 4 4 4 4 3 4 4 4 o «J 4 4 5 3
5 Dolmányos Ferencz, r. k. 4 4 4 4 3 3 3 4 2 2 2 4 3 4 2
Farkas Sándor, r. k. 2 3 2 3 2 1 3 3 4 4 4 3 3 3 2
Fleiner Aladár, izr. 2 3 4 4 2 2 3 4 3 3 4 3 4 4 3
Foyta Gyula, r. k. 3 3 4 4 3 3 3 4 3 3 3 4 3 3 1
Fülöp József, r. k. 3 4 4 4 4 3 3 4 3 3 3 4 3 4 3
10 Gavora Károly, ág. h. 2 4 4 3 4 3 3 2 3 2 2 4 2 3 3
Goldschmied Mózes, izr. 3 5 5 4 3 3 4 3 4 3 4 4 3 5 3
Gumilár Mihály, r. k. 2 3 4 4 2 1 4 4 4 4 3 4 3 4 3
Horváth István, r. k. 2 3 3 2 2 2 3 3 2 3 3 4 2 2 2
Hutter Géza, r. k. 2 3 4 3 3 3 2 4 3 3 2 3 2 2 1
15 Kassay Antal, r. k. k i in a r a d t
Keszey Lajos, r. k. k i m a r a d t
Kezele Antal, r\'. k. 4 5 5 5 3 2 4 3 2 3 3 4 4 5 3
Kolongya Boldizsár, r. k. 1 1 3 2 2 1 2 4 3 2 3 3 2 2 2
Kreuczer Otto, izr. 2 4 3 3 4 3 3 4 4 3 4 3 4 4 3
20 Kutor Árpád, r. k. 3 4 4 3 3 4 3 4 3 3 2 1 3 4 3
*Lengyel István, r. k. 2 4 4 4 3 3 3 4 4 3 3 3 4 4 3
Lencz Sándor, r. k. 2 4 4 4 3 3 2 4 4 4 4 2 3 4 3
Lőwy Andor, izr. 3 4 5 4 3 4 4 5 5 4 4 3 4 5 3
Málics István, r. k. 3 3 3 3 3 2 4 4 4 4 4 4 4 3 3
25 Miliálecz József, r. k. 2 3 3 4 2 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3
Molnár Sándor, r. k. 5 4 5 4 2 2 4 3 2 3 3 2 3 5 2
Moravecz Imre, r. k. 1 1 2 2 1 1 1 1 3 2 3 1 1 1 1
Oszeszly László, r. k. 3 4 5 4 3 3 4 5 4 3 4 3 2 5 2
Sabján Ferencz, r. k. 3 3 4 4 1 2 1 3 3 3 4 3 3 3 2
30 Scherer János, r. k. 3 4 4 4 2 3 4 4 3 3 2 3 3 4 3
Slovák Béla, izr. 1 2 2 2 1 1 2 2 2 3 4 4 2 2 1
Szűcs József, r. k. 3 4 4 3 4 3 4 4 3 3 4 3 3 3 2
Török György, r. k. 3 5 5 4 3 3 4 5 4 3 4 4 4 5 3
Ungár Sándor, r. k. 4 5 4 4 2 2 3 4 4 4 4 4 4 5 2
35 Varga Ferencz, r. k. 3 4 4 4 2 2 3 4 3 3 4 3 4 3 3
Veszely Gyula, r. k. 1 1 2 2 1 1 1 2 2 2 3 1 1 1 1
Vogl Géza, r. k. 4 3 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 3 5 3
Zábó János, r. k. 3 4 1. 3 2 2 3 3 3 4 4 4 3 3 2
Zábó József, r. k. 3 4 4 4 2 2 3 4 2 3 :: 4 3 4 3
40 Zábó Kálmán, r. k. 3 4 5 4 3 3 3 5 4 4 4 4 4 5 2
Magánvizsgálatot tett kir. tanfelügyelői engedélylyel: Mérey Ernő, r. k., miniszteri engedélylyel: Haba Miklós János, r. k.
Javitó vizsgálatot tehetnek: Goldschmied Mózes, Kezele Antal, Löwy Andor, Molnár Sándor, Oszeszly László, Török György, Ungár Sándor és Zábó Kálmán.
III. fiúosztály.
1 Folyó szám [1 A tanuló neve és vallása Hittan Magyar ny. ! Német ny. Földrajz 1 Történelem l| 1 Számtan i Mértan I Term, rajz Mért. rajz j Szab. k, rajz ¡| Szépírás | Torna | Ének 1 Egészségtan Dolg. kölal. Szorgalom | Magaviselet ¡|
Bogár Béla, izr. 3 4 4 4 2 4 2 4 4 3 2 2 3 3 2 4 3
Feiler Pál, ág. h. 2 3 2 3 3 3 2 4 4 4 4 4 4 2 3 3 3
Gavora Dániel, ág. h. 4 4 1 3 4 4 2 3 2 3 2 1 4 3 2 3 2
Gáspár Ferencz, r. k. 3 4 4 4 4 2 2 4 4 3 4 1 3 2 3 5 4
5 Golobics Lajos, r. k. 2 3 3 O »J 2 3 4 3 4 4 4 3 3 2 3 3 3
Hamburger Sándor, izr. 3 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 3 4 2 3 4 4
Havas Mihály, r. k. k i m a r a d t
*Himfi Béla, r. k. 2 2 2 2 2 4 2 2 3 4 4 3 3 3 4 3 2
Horváth Károly, r. k. 2 3 3 3 2 1 1 2 3 3 4 4 3 1 3 2 2
10 Horváth Lajos, r. k. Hütter Lajos, ág. h. k 3 i 4 m 4 a 5 r 4 a 4 d 3 t 5 4 4 4 4 4 3 3 5 4
Kolossá István, ág. h. 3 4 5 4 3 4 4 4 4 3 4 4 4 3 5 5 3
Koltay Elek, r. k. 2 3 4 3 3 4 4 4 4 4 3 3 3 3 2 4 2
Lénk Gyula, r. k. 1 3 4 4 4 3 3 3 4 4 3 3 4 4 3 4 3
15 Lőwy Gusztáv, izr. 4 4 3 5 4 3 3 4 4 3 3 4 1 3 4 5 3
Martinék Gyula, r. k. Muszti József, r. k. 1 3 2 3 2 1 1 3 4 3 4 3 3 1 3 2 1
1 4 4 2 3 2 3 4 4 3 3 3 3 2 3 3 2
Németh János, r. k. 2 3 4 4 3 4 3 4 4 4 4 4 2 2 3 4 3
*Pauncz Alfréd, izr. 3 3 3 3 4 4 4 3 4 3 3 3 4 4 4 4 3
20 Péczer Tivadar, r. k. 2 4 4 3 3 4 4 3 3 2 3 3 3 3 2 4 2
Pimeizl Árpád, r. k. 2 4 4 2 3 4 4 3 4 4 4 1 4 3 5 4 3
Pusofszky Béla, r. k. 3 4 4 4 3 3 1 4 3 2 2 1 3 2 5 4 4
Biedlmayer Károly, r. k. 3 4 4 4 3 3 2 3 2 3 3 4 3 2 2 3 2
Sáringer László, r. k. 2 3 4 3 3 2 2 3 3 2 3 2 2 2 ^ 3 2
25 Stampfel György, r. k. 2 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 4 4 5 4
Szántó Gyula, r. k. 3 4 5 4 4 2 2 3 4 2 3 2 3 2 3 5 3
Tóth Géza, r. k. 2 3 4 3 4 3 2 3 4 4 4 2 3 2 2 3 2
Varga Károly, r. k. 3 4 5 4 3 3 3 4 4 4 4 4 3 3 5 5 4
Vilcsek Gyula, r. k. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 3 2 1
30 Weisz Izidor, izr. 2 2 1 3 4 2 2 2 4 4 4 3 3 2 4 4 4
Magántanuló: Mérey Ernő.
Javító vizsgálatot tehetnek: Hütter Lajos, Kolossá István, Löwy Gusztáv, Stampfel György, Szántó Gyula és Varga Károly.
— 38
IV. fiúosztály.
j Folyó szám A tanuló neve és vallása | Hittan Magyar ny. Német ny. Földrajz Történelem j Számtan Mértan 1 Természettan Mért. rajz Szab. k. rajz j Torna I Ének ; Dolg. külal. Szorgalom Magaviselet
Amtmann Sándor, ág. h. 2 4 5 3 4 3 2 4 4 4 3 3 3 5 3
Beznicza Péter, r. k. 4 4 4 2 3 3 2 3 3 2 2 3 2 4 4
Deutsch Róbert, izr. 1 3 3 3 Q O 4 4 3 4 3 4 4 1 O <) 2
Etlényi János, r. k. 1 3 4 3 3 3 3 4 4 4 3 2 5 3 2
5 Fehér István, r. k. 2 4 r 0 h 5 3 3 4 3 2 2 4 3 5 3
Fülöp Elemér, r. k. 2 4 4 3 4 2 2 3 3 2 1 3 3 3 2
Goinher János, r. k. 1 2 3 3 3 2 1 q o 2 2 3 2 2 3 2
Heim Alajos, r. k. 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 1 2 1 2 2
Koltay Zsigmond, r. k. 1 3 4 3 3 2 3 3 4 3 2 3 4 3 3
10 Koszi Kálmán, r. k. 3 4 3 2 2 o ÍJ 3 3 4 4 2 I 3 \' > >> 3
Kovács János, r. k. 2 4 4 4 4 3 2 3 2 2 3 l 2 4 2
Lang Lajos, r. k. 1 4 4 4 4 2 2 4 4 3 2 4 3 4 4
Molnár Ferencz, r. k. 2 3 4 3 3 2 1 3 3 2 4 2 3 3 3
Moravecz István, r. k. 1 1 1 2 1 2 •> 2 2 2 3 1 1 2 1
15 Moszt Lajos, r. k. 1 3 4 3 3 3 4 4 4 3 3 4 2 • > ■ » 3
Nagy Jenő, r. k. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 2 2 1 1 2
Nemes Jenő, ág. h. O O 4 4 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 3 4
Schwarcz József, r. k. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 4 2 <> 2
Singer Béla, izr. 4 4 4 3 4 1 2 4 3 2 3 3 3 4 3
20 Spitzer Dezső, izr. 1 2 3 3 3 2 2 4 4 3 3 4 2 3 2
Szaváry Jenő, r. k. 2 3 3 3 3 2 2 4 3 2 3 3 3 3 2
Szívós Imre, r. k. 2 4 4 3 3 3 4 3 4 3 2 4 2 3 2
Szondy Béla, r. k. 2 4 4 4 4 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4
Tóth István, r. k. 2 4 5 4 4 3 3 4 3 2 3 3 3 5 4
25 Tóth Károly, r. k. 2 4 4 4 4 3 2 4 3 3 3 3 4 4 3
Weinstingl Sainú, izr. 2 3 3 3 4 2 2 3 4 4 3 3 2 3 3
Magánvizsgálatot tett miniszteri engedélylyel: Gstattner Rezső, összevont magán vizsgálatot a 111— IV. osztály tantárgyaihói: Soós András.
Javító vizsgálatot tehetnek: Amtmann Sándor, Fehér István és Tóth István.
— 39 —
V. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve és vallása Hittan Magyar ny. Német ny. | Történelem [| Számtan Könyvvitel j Természettan 1 Vegytan Alkotmányt. j| Mért. rajz Torna Enek Dolg. külal. 1 c i 1 Szorgalom Magaviselet ||
Himíi Lajos, r. k. 3 4 3 4 3 4 3 4 4 4 3 3 3 4 3
Lévay Antal, r. k. 3 3 3 3 4 3 3 3 3 4 3 2 2 3 2
Martinecz László, r. k. 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 2 1 3 4 2
Orbán János, r. k. 4 3 4 4 4 3 3 4 3 4 2 4 3 3 2
5 Pongrácz Á. Zoltán, r. k. 3 3 3 3 4 3 3 2 3 4 2 4 3 3 2
Steiner Jenő, izr. 2 2 3 2 4 3 3 2 2 3 3 4 2 3 2
Szabó József, r. k. 1 1 2 2 2 1 1 1 1 2 3 1 l 1 2
Szeiler Ferencz, r. k. 3 1 2 2 2 2 2 3 3 4 4 2 3 3
Wölczl József, r. k. 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3 4 3 3 2
VI. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve és vallása Hittan Magyar ny. Német ny. Történelem j Számtan I Könyvvitel ! Vegytan Ipartan Mért. rajz Torna : Ének ! Dolg. kûlal. I Szorgalom Magaviselet |
Farkas István, r. k. 4 2 3 4 3 2 4 4 3 1 4 2 3 t
Kürnmel Frigyes,\' r. k. 2 1 3 2 1 2 1 1 3 3 3 2 2 2
Lenk János, r. k. 1 3 3 4 3 2 3 3 3 2 3 1 3 2
Pencz József, r. k. 3 4 2 3 3 4 3 3 4 2 3 3 3 2
5 Strém Ödön, izr. 2 2 2 3 3 2 2 2 3 2 4 1 3 2
Szetler József, r. k. 4 4 3 4 3 3 4 4 3 3 3 2 3 2
Vegele József, r. k. 1 2 3 2 3 1 1 1 2 1 2 1 1 1
Összevont magánvizsgálatot tettek az V—VI. osztály tantárgyaiból miniszteri engedélylyel : Flumbort László és Tikker János.
— 40 —
I. leányosztály.
[j Folyó szám [1 A tanuló neve és vallása Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Számtan Term, rajz Ének 1 Irás Rajz Kézimunka j Torna Dolg. külal. Szorgalom Magaviselet |
Babnigg Ilona, r. k. k i m a r a d t
Berger Elza, izr. 1 1 3 1 2 1 1 3 3 3 3 3 2 2
Berger Mari, r. k. 1 1 2 1 1 1 4 2 2 1 1 1 1 2
Berger Sarolta, r. k. 1 1 2 1 1 1 4 2 1 1 1 1 1 2
5 Berger Szabina, izr. 2 3 3 2 3 3 2 4 4 3 4 3 3 3
Bognár Kornélia, r. k. 3 3 4 3 3 4 3 3 4 2 3 3 3 3
Bún Ida, izr. 2 3 3 3 2 2 3 2 2 3 2 3 3 2
Cserép Teréz, r. k. k i ra a r a d t
Dervalics Anna, r. k. 1 4 4 4 4 3 2 4 4 2 4 4 4 3
10 Fischer Irma, izr. 1 2 3 2 2 2 4 3 4 o o 2 3 3 2
Fischer Júlia, r. k. 3 3 3 3 4 2 4 4 4 1 4 4 4 2
Fülöp Erzsébet, r. k. 4 5 5 5 5 5 3 3 5 3 2 5 5 3
Fülöp Károlina, izr. 2 2 2 3 2 2 4 1 3 3 3 2 2 2
Goldschmied Zseni, izr. 2 2 3 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 2
15 Gréczi Teréz, r. k. 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1
Gross Szerafin, izr. 3 4 4 4 4 5 4 3 5 3 4 4 5 3
Günsberger Olga, izr. 2 3 1 3 3 2 3 1 3 3 3 2 2 2
Hám Elvira, r. k. 2 4 4 4 5 4 4 3 4 3 3 3 5 2
Horváth Mari (id.), r. k. 1 3 4 3 3 3 4 4 4 4 3 3 4 3
20 Horváth Mari (ifj.), r. k. 2 4 4 4 4 4 4 3 3 4 3 3 4 2
István Ilona, r. k. 2 4 4 4 3 4 3 3 4 3 2 3 4 2
Kapossy Mari, r. k. 1 3 3 2 2 2 3 3 4 3 3 3 2 2
Keller Gizella, r. k. 1 1 1 2 1 1 2 3 2 2 4 1 1 1
Kohn Erzsébet, izr. 2 2 2 3 4 4 4 3 3 3 4 3 4 2
25 Kölni Szerafin, izr. 3 2 3 4 4 4 3 3 4 3 4 3 4 3
Kollarics Mari, r. k. 3 4 4 3 4 5 2 3 5 3 2 3 5 3
Koronczy Gizella, r. k. 2 1 4 3 4 4 3 3 4 3 2 2 5 2
*Krausz Olga, izr. 3 4 3 3 4 4 4 3 3 3 4 3 3 2
Krauth Kornélia, izr. 2 2 3 2 3 2 4 2 3 2 4 3 2 2
30 Mácsek Mari, r. k. 3 5 5 5 5 5 4 3 5 4 4 4 5 3
Magyar Teréz, r. k. 1 1 2 1 I 2 1 2 2 2 3 2 1 1
Mózes Mari, r. k. 3 3 4 4 4 3 3 3 3 3 4 3 4 2
Nagy Margit (id.), r. k. 1 1 2 1 1 1 3 1 1 1 2 1 1 1
Nagy Margit (ifj.), r. k. 3 5 3 5 4 3 4 3 4 4 3 3 5 3
35 Neu Karolina, izr. 2 3 3 3 3 3 4 3 3 3 4 3 3 2
*Neufeld Janka, izr. 2 4 3 4 4 4 3 1 3 2 2 4 1
Neumann Jozefa, izr. 2 2 1 1 2 2 1 2 3 2 4 2 2 1
Nyitrai Olga, izr. 1 2 2 2 2 2 4 3 3 2 4 2 2 2
Oszeszly Elza, r. k. 3 4 4 4 4 4 4 3 4 3 4 3 4 2
40 Polednák Anna, r. k. 1 2 2 3 1 1 4 3 3 2 2 2 2 1
Pollák Laura, izr. 1 2 2 2 2 2 4 3 3 3 4 4 2 1
Radl Etelka, r. k. 2 2 3 3 2 2 2 2 3 2 3 2 2 1
Sebestyén Katalin, r. k. k i m a r a d t
Scherer Bóza, r. k. 3 3 4 4, 5 5 4 3 4 3 1 4 5 3
45 Szabó Mari, r. k. 2 3 3 2 4 4 4 3 3 2 3 3 3 2
— 41 —
Folyó szám A tanuló neve és vallása | Vallástan Magyar ny. | Német ny. Földrajz Számtan j Term, rajz Ének | írás ! Rajz Kézimunka Torna Dolg. kiilal. Szorgalom Magaviselet j|
Szollár Anna, r. k. 3 3 4 2 5 4 3 3 4 3 3 4 2
Taschner Mari, r. k. 3 3 3 3 4 4 4 4 5 3 3 5 5 4
Tilpák Karolina, r. k. 1 2 3 3 2 2 4 3 3 2 3 3 3 1
Török Francziska, ág. h. 3 4 2 3 4 4 4 3 3 2 2 2 3 1
50 Trojkó Etelka, r. k. 2 2 3 2 2 2 3 3 4 2 2 3 2 2
Wágner Anna, r. k. 2 4 4 5 4 4 2 2 5 3 3 5 5 4
Weisz Irma, izr. 2 2 3 1 3 2 3 3 4 2 4 3 3 3
Wilde Anna, r. k. 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 2 2 2 1
Magántanulók: Domby Lenke r. k., Péntek Matild r. k., Politzer Jolán izr., Schwarcz Paulina r. k.
Javitóvizsgálatot tehetnek: Gross Szerafin, Hám Elvira, Kollarics Mari, ifj. Nagy Margit, Scherer Róza, Szollár Anna, Taschner Mari és Wágner Anna.
Osztályismétlésre utasittatik: Fülöp Erzsébet és Mácsek Mari.
_ 42 —
II. leányosztály.
j Folyó szám || A tanuló neve és vallása Vallástan Magyar ny. Német ny. ! Földrajz Történelem Számtan Term, rajz Ének írás Rajz Kézimunka Torna Dolg. külal. 1 Szorgalom Magaviselet |
Autheried Teréz, r. k. 1 3 2 3 4 2 3 2 2 3 2 2 1 3 2
Bakonyi Etelka, r. k. 1 3 2 3 2 1 1 3 2 3 2 3 2 3 2
Berényi Frida, r. k 2 3 4 3 4 4 4 4 2 4 2 4 3 4 3
Buza Róza, ág. h. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 l
5 Desewffy Emilia, ág. h. 3 3 4 3 2 5 3 4 3 4 3 2 4 5 3
Fiálovits Margit, r. k. 1 3 3 2 3 3 2 4 4 4 2 2 3 4 3
Forsterits Mari, r. k. 1 3 4 2 3 4 2 4 3 5 2 3 4 5 2
Frank Irén, izr. 1 2 3 2 3 2 3 4 3 3 3 2 3 2 2
Fürst Sarolta, izr. 2 1 3 2 3 4 2 3 3 4 3 4 2 3 2
10 Golobics Irma, r. k. k i m a r a d t
Gross Elza, izr. 1 2 2 1 2 2 2 3 1 2 1 4 2 2 2
Helfy Vilma, izr. 2 2 3 2 3 4 3 4 4 4 4 3 4 4 3
Horváth Mari, r. k. 2 3 4 3 4 3 4 4 4 5 3 2 4 5 3
Koronczy Mari, r. k. 1 2 3 1 2 1 2 2 2 3 1 1 1 2 1
15 Kreisler Janka, izr. 3 3 4 2 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 2
Krompacher Matild, r. k. 2 4 4 4 4 5 4 3 3 4 2 1 3 5 3
Kulcsár Mari, r. k. 2 4 3 3 3 3 4 4 3 4 1 2 3 4 2
Lang Róza, r. k. 1 4 5 3 4 4 4 3 3 4 2 1 2 5 2
Mágot Vilma, r. k. 2 4 4 3 4 4 3 4 3 4 3 3 3 4 2
20 Matkovich Antónia, r. k. 1 2 3 1 3 3 3 1 2 4 2 3 3 2
Nagy Szidónia, r. k. 2 3 3 3 4 3 4 4 1 2 2 1 1 2 1
Némethy Etelka, r. k. 1 2 4 2 4 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1
Fóliák Blanka, izr. 2 3 3 3 3 3 3 4 3 3 2 3 2 3 3
Pongrácz Margit, r. k. 1 2 3 2 2 2 2 4 3 3 2 1 3 3 2
25 Bimmer Teréz, r. k. 2 2 2 2 2 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1
Sallér Ilona, r. k. l 1 3 1 2 2 3 3 3 4 2 1 3 3 2
Schlesinger Jolán, izr. 1 1 1 1 1 1 1 3 2 2 4 3 2 2 1
Schultz Margit, r. k. 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spitzer Berta, izr. 1 1 2 1 1 1 1 3 2 2 1 2 2 2 2
30 Surugli Eszter, r. k. 2 3 4 3 3 4 3 4 4 4 2 2 3 4 2
Szalay Jolán, r. k. 1 2 3 1 2 1 1 3 3 3 3 2 3 3 2
Vajda Blanka, ág. h. 3 2 3 3 3 3 3 4 2 2 2 1 2 3 2
Vegele Károlina, r. k. 1 3 3 1 2 2 2 3 2 2 1 2 2 2 2
Vellák Katalin, r. k. 1 3 2 1 3 3 1 4 3 4 2 3 2 3 2
35 Wallerstein Bóza, izr. 2 4 2 2 3 4 4 4 2 4 2 2 3 4 2
Wamberger Melánia, izr. 1 3 2 2 3 3 2 3 2 4 4 4 3 3 2
Wehofsits Bóza, ág. h. 1 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 1 1 1 1
Weinberger Vilma, izr. .3 4 3 3 4 3 4 3 4 4 3 4 4 4 4 2
Weisz Ilona, izr. 2 2 3 2 2 3 3 4 3 4 2 I 3 3
40 Weisz Irma, izr. 1 2 1 2 1 2 1 1 1 2 1 2 1 1 1
Weisz Margit, izr. 2 2 2 2 1 3 3 3 2 2 2 1 2 2 2
Weisz Olga, izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Magántanulók: Hochholzer Amália r. k., Novácsek Antónia r. k. Összevont magánvizsgálatot tettek az I—II. osztály tantárgyaiból miniszteri engedélylyel: Deutsch Károlina, Helfy Olga, Waldner Katalin, Tersánczky Ilona és Ter-sánczky Margit.
lavitó vizsgálatot tehetnek: Desewffy Emilia, Forsterits Mari, Horváth Mari, Krompachgr Matild, Lang ltóza.
— 43 --
III. leányosztály.
£ 1 •o >. A tanuló neve és vallása a — •A a ÉS g2 ■A c 03 .52» 1 S 03 13 1 1 s 1 1 1 ¿d. 03 t/3 | Kézimunka cö s •3 3 JA *> e 0 1 <13 l
o fa CC > 1 gj Ö fa o H \'S t/J á s á O H a 1
Ábrahám Katalin, r. k. 1 3 2 2 1 1 1 i i 2 3 2 2 2 2 1
Babics Szidónia, r. k. 2 4 4 2 3 3 4 3 3 4 4 2 1 4 4 2
Balogh Etel, r. k. 1 4 4 4 4 4 4 3 4 2 3 3 4 4 3
Berényi Mari, r. k. 1 2 3 2 3 2 4 2 3 2 4 2 4 3 3 2
5 Bettlheim Aranka, izr. l 1 1 1 1 1 1 1 4 1 2 3 4 1 1 1
Bokány Mari, r. k. 2 2 3 3 4 3 3 2 4 2 4 4 2 4. 3 2
Briher Gizella, r. k. 1 2 2 2 2 3 3 2 4 2 2 1 2 2 1
Burits Teréz, r. k. 2 2 4 3 3 4 3 3 4 3 3 3 2 3 3 2
Dénes Margit, r. k. 2 2 4 2 3 3 3 4 4 2 3 l 2 3 2
10 Deutsch Karolina, izr. 2 4 3 4 2 3 3 2 4 3 5 3 4 4 5 2
Fiálovits Antónia, r. k. 1 1 2 1 2 1 1 1 2 l 1 1 2 1 1
Goldschmidt Margit, izr. 3 3 2 2 3 2 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2
Grebencz Paula, r. k. 2 2 3 2 3 2 2 3 2 2 3 1 2 3 3 2
Halmay Margit, ev. ref. 2 2 3 3 3 3 3 1 3 2 3 1 2 3 2 2
15 Hám Teréz, r. k. 2 4 4 4 3 5 4 4 3 3 4 3 3 3 5 2
Helfy Olga, izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 4 3 3 3 4 3 2 2
Iliid Margit, r. k. 2 4 4 3 3 4 4 2 2 4 3 3 1 3 3 2
lvnortzer Aranka, r. k. 2 3 2 2 3 2 2 2 3 2 3 3 4 3 2 l
Knortzer Paula, r. k. 2 3 3 2 3 3 2 1 4 4 4 3 4 3 3 2
20 Kolin Margit, izr. 1 2 2 1 2 2 1 2 3 1 2 3 3 1 2 2
Konkolics Júlia, r. k. 2 3 4 3 4 3 3 3 3 4 5 2 1 4 5 3
Korchmáros Irma, r. k. 2 3 3 2 3 2 3 3 2 2 4 3 5 3 3 2
Löwy Melánia, izr. 1 1 2 2 1 2 1 2 3 2 3 2 1 2 2\' 2
Mandl Aranka, izr. 3 3 2 2 4 3 3 3 4 2 2 2 3 2 3 2
25 Mentzer Olga, izr. in e g h a 1 t
Nagy Angéla, r. k. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 1
Nyuly Mari, r. k. 2 4 2 2 3 3 3 4 3 4 4 2 2 3 3 3
Péntek Irén, r. k. 3 4 4 4 4 4 4 3 4 3 4 2 1 3 4 2
Pintér Erzsébet, r. k. 3 4 3 4 4 3 3 3 4 4 4 3 3 3 3 2
30 Pollák Hermin, izr. 1 2 1 2 1 1 2 1 3 1 4 2 3 3 2 2
Riedlmayer Ernilia, r. k. 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 l 1 I
Rosenfeld Frida, izr. 1 2 2 2 3 2 3 2 3 2 2 1 3 2 3 2
Segerc Betta r. k. 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Szalay Jolán, r. k. 1 2 2 2 2 1 2 3 2 2 3 3 2 2 2
35 Szemessy Janka, r. k. 2 2 4 3 3 3 4 3 4 2 5 3 3 4 5 2
Szervisz Gizella, r. k. 2 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 1 1 2 3 2
Szikszay Erzsi, ev. ref. 2 1 2 1 1 1 1 1 4 3 2 2 2 1 1
Török Gizella, ág. h. 2 3 3 3 3 3 2 2 3 1 1 1 1 2 1
Twrdy Anna, r. k. 2 3 3 1 3 3 2 3 2 4 4 3 1 3 3 2
40 Vidákovits Júlia, r. k. 2 3 2 2 3 2 3 2 3 2 3 1 1 2 3 2
Vidákovis Gizella, r. k. 2 3 4 3 4 4 3 3 4 2 5 1 1 3 5 3
Waldner Katalin, izr. 1 1 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 4 2 2 -1 2
Magántanulók: Domby Ilona r. k. és Stern Matild izr.
Javitó vizsgálatot tehetnek: Deutsch Károlin, Hám Teréz, Konkolics Júlia, Szemessy Janka és Vidákovits Gizella,
_ 44 —
IV. leányosztály.
I Folyó szám A tanuló neve és lakása Vallástan Magyar ny. | 1 Német ny. Földrajz | Történelem j| j Szám-mért. j ; Természettan]) Egészségtan i Enek Rajz Kézimunka I Torna Dolg. külal. j Szorgalom Magaviselet j|
Bartos Szidónia, r. k. 1 1 2 1 3 3 2 1 3 3 1 2 2 2
Berényi Emma, r. k. 1 2 3 2 3 4 4 3 4 2 3 4 3
Berger Lenke, izr. 1 1 2 2 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1
Bettlheim Teréz, izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 3 1 1 2
5 Broch Malvin, izr. 3 3 3 3 4 3 4 3 1 4 3 3 3 3
Csányi Mari, r. k. 1 1 3 2 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2
Czoller Vilma, r. k. 1 1 1 1 1 1 1 1 3 2 1 1 1 1
Dolmányos Margit, r. k. 1 2 5 2 4 4 5 4 4 4 3 3 5 3
Feuchtenberger Marg , ág. ti. 3 4 4 4 3 4 4 3 3 4 1 3 3 1
10 Foltz Elvira, r. k. 3 3 5 3 4 4 4 4 4 4 3 3 5 3
Gavora Hildegárd, ág. h. 2 2 1 3 1 1 2 1 4 3 1 2 1 2
Guttentag Hermin, izr. 3 3 5 3 4 4 4 3 4 4 3 3 5 2
Havas Ágnes, r. k. k i m a r a d t
Jutkovics Sarolta, izr. 1 2 2 1 1 2 2 2 4 3 3 3 2 1
15 Kaufmann Gizella, izr. 2 2 2 2 2 3 3 2 4 3 2 2 2 2
Kaufmann Sarolta, izr. 3 4 4 4 5 5 4 2 4 4 3 4 5 3
Knortzer Margit, r. k. 3 3 4 4 4 4 4 4 O «J 4 3 3 4 2
Kolman Teréz, r. k. 3 3 4 3 4 4 4 4 4 4 3 3 4 3
Krausz Szabina, izr. 1 1 1 1 1 1 1 1 3 3 1 1 1 1
20 Kucsera Anna, r. k. 1 1 3 1 2 1 1 1 2 4 1 2 2 2
Ledofsky Emília, izr. 1 1 2 3 2 4 3 2 1 4 2 3 3 3
Lengyel Elza, izr. l 1 2 2 1 2 3 2 3 3 1 2 2 2
Lisztner Aranka, r. k. b e t e g
Major Ilona, r. k. k i m a r a d t
25 May Gizella, r. k. 2 3 3 3 4 4 3 3 3 4 3 3 3 2
Mercz Margit, r. k. l 1 2 1 1 1 1 1 3 2 1 2 1 2
Páros Jolán, ev. ref. 3 2 3 2 3 2 2 2 3 3 1 3 2 2
Plánder Izabella, r. k. k i ID a r a d t
Bóth Katalin, izr. 1 1 2 2 2 2 2 1 3 4 1 3 2 1
30 Saller Aranka, r. k. 1 1 3 1 2 2 1 1 3 3 1 3 2 2
Sauer Elza, izr. 1 1 2 1 2 3 4 2 2 4 2 2 3 3
Schável Irén, r. k. 1 2 3 2 4 2 2 2 2 2 1 1 2 2
Schlesinger Berta, izr. 1 2 1 2 1 2 2 1 3 3 3 2 2 2
Schulhof Adél, izr. 1 1 1 2 1 1 1 1 1 3 3 2 1 2
35 Schwarcz Mari, r. k. 1 2 3 1 4 4 3 2 3 2 1 1 3 2
Singer Olga, izr. 1 2 2 2 3 3 3 2 1 3 2 2 2 2
Spitzer Adél, izr. 1 1 2 2 1 4 3 1 3 3 1 2 1 1
Spitzer Flóra, izr. 1 1 2 1 1 3 1 1 4 3 1 2 1 1
Szedlmayer Éva, r. k. 1 2 4 2 4 4 4 3 3 4 2 3 3 2
40 Tass Janka, r. k. k i in a r a d t
Tuboly Ida, r. k. 1 1 4 1 4 2 3 2 2 4 1 2 3 2
Turkovics Mari, r. k. 1 3 4 2 4 4 4 4 2 4 2 3 4 2
Vlasits Gizella, r. k. 1 1 3 1 4 4 4 2 3 4 2 3 3 2
Zsubory Erzsi, r. k. 1 2 4 2 3 2 2 2 2 2 2 2 3 2
Magánvizsgálatot tett kir. tanfelügyelői engedélylyel: Tretter Mari. Javitó vizsgálatot tehetnek: Dolmányos Margit, Foltz Elvira, Guttentag Hermin és Kaufinann Sarolta.
— 45 —
VII.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskola tanulóinak létszámáról az 1894- 5. tanévben.
Osztályok Összesen
G z i m I. II. III. IV. V. VI.
1. Általános áramlat:
Beiratott rendes tanuló . 65 40 30 26 9 7 177
magán „ — — 1 — — — 1
Alsóbb osztályainkból fellépett — 35 27 24 7 7 100
Az osztályt ismételte . . . 8 1 2 — — — 11
Elemi népiskolából jött . . 56 — — — — — 56
Más polgári iskolából jött . — 2 1 1 1 — 5
Középiskolából átlépett . . 1 2 1 1 1 — 6
Évközben kimaradt . . . 1 2\' 2 — — — 5
„ elhalt : . . . . — — — — — — —
Maradt a tanév végén . . 64 38 29 26 9 7 173
2. Lakóhely szerint:
Helybeli....... 46 29 16 17 6 6 120
Vidéki........ 19 11 15 9 3 1 58
3. Vallás szerint:
Bo\'mai katholikus .... 51 32 22 20 8 6 139
Ágostai evangélikus . . . 3 1 4 2 — — 10
Ev. református..... 1 1
Izraelita....... 10 7 5 4 1 1 28
4. Életkor szerint:
1885. évben született . . . 1 — — — — —• 1
1884. „ , . . . 7 1 — — — — 8
1883. „ . . . 22 5 —■\' — — — 27
1882. „ • • • 21 11 3 3 — — 38
1881. „ , . . 10 9 15 3 — — 37
1880. „ . . . 3 10 8 6 1 — 28
1879. „ „ . . . 1 2 4 9 4 2 22
1878. „ „ . . . —■ 2 1 5 1 3 12
1877. , , . . . 3 2 5
— 46 —
G z i m Osztályok Összesen
I. II. III. IV. V. VI.
5. Nyelvismeret szerint:
(Elől áll az anyanyelv)
Magyar....... 54 29 24 20 8 6 141
Magyar, német..... 4 4 5 4 1 1 19
Magyar, horvát..... 3 5 — — — — 8
Magyar, német, horvát . . 2 — 1 1 — — 4
Német, magyar..... 1 1 1 1 — — 4
Horvát, magyar..... — 1 — — — — 1
Olasz, horvát, magyar . . 1 1
6. A szülők polgári állása:
Értelmiségi...... 2 3 5 1 1 — 12
Önálló őstermelő .... 3 4 1 2 1 — 11
Kereskedő...... 5 3 3 5 — — 16
Iparos . ....... 23 5 10 4 1 4 47
Tisztviselő...... 10 14 4 9 4 1 42
Magánzó ....... 4 4 5 — 2 1 16
Személyes szolgálatbeli és
munkás...... 18 7 3 5 — 1 34
7. Tandij-fizetésre nézve:
Fizető helybeli á 6 frt. . . 19 12 8 10 2 3 54
„ vidéki á 9 „ . . 13 10 9 9 2 1 44
Mentes helybeli á 5 , . . 27 16 6 7 4 3 63
„ vidéki á 8 , . . 6 1 6 — 1 - 14
8. Előmenetel a tanév
végén:
Felsőbb osztályba léphet . . 44 30 22 23 9 7 135
Pótló vizsgálatot tehet . . 1 1
Javitó „ „ . . 10 8 6 3 — — 27
Osztályismétlésre utasíttatott 9 — — — — — 9
9. Összehasonlítás:
A mult tanévben beíratott . 69 38 30 15 12 13 177
A jelen 65 40 31 26 9 7 178
Szaporod;is (+) vagy apadás (—) — 4 + 2 + 1 + 11 — 3 — 6 + 1

— 47 —
VIII.
Statisztikai kimutatás
a leányiskolái tanulók létszámáról az 1894—95. tanévben.
Osztályok
G z i m I. II. III. IV. Összesen
1. Általános áramlat:
Beiratott rendes tanuló .... 53 42 42 44 181
magán „ .... 4 2 2 — 8
Alsóbb osztályainkból fellépett — 40 40 42 122
Az osztályt ismételte..... 2 — — 1 3
Elemi népiskolából jött .... 55 2 1 — 58
Más polgári iskolából jött . . — 2 3 1 6
Évközben kimaradt..... 3 1 — 4 8
elhalt...... — — 1 — 1
Maradt a tanév végén .... 54 43 43 40 180
2. Lakóhely szerint:
Helybeli......... 47 33 37 39 156
Vidéki ......... 10 11 7 5 33
3. Vallás szerint:
Bóinai katholikus...... 37 25 29 24 115
Ágostai evangelikus..... 1 4 1 2 8
Ev. református....... — — 2 1 3
Izraelita......... 19 15 12 17 63
4. Életkor szerint:
1884. évben született .... 13 _ _ __ 13
1883. „ „ .... 25 11 — — 36
1882. „ ...... 15 22 7 — 44
1881. „ , .... 3 10 24 4 41
1880. „ — 1 10 19 30
1879. „ „ .... 1 — 1 19 21
1878. , „ .... 2 2 4
— 48 --
G z i m Osztályok Összesen
I. II. III. IV.
5. Nyelvismeret szerint:
(Elől áll az anyanyelv)
Magyar ......... 39 27 30 21 117
Magyar, német....... 13 17 14 21 65
Magyar, horvát...... 2 — — — 2
Magyar, német, horvát .... 1 — — 1 2
Német, magyar...... 2 — — 1 3
G. A szülők polgári állása:
Értelmiségi........ 2 5 4 5 16
Önálló őstermelő...... 3 1 _ 1 5
Kereskedő........ 8 6 9 9 32
Iparos .......... 18 12 6 8 44
Tisztviselő........ 14 8 15 13 50
Magánzó ......... 6 4 8 5 23
Személyes szolgálatbeli és munkás 6 8 2 3 19
7. Tandij-fizetésre nézve:
Fizető helybeli á 6 frt. . . . 30 19 23 25 97
„ vidéki á 9 „ ... 9 9 7 3 28
Mentes helybeli á 5 „ ... 17 14 14 14 59
„ vidéki á 8 „ ... 1 2 — 2 5
8. Előmenetel a tanév végén:
Felsőbb osztályba léphet . . . 40 36 3G 35 147
Pótló vizsgálatot tehet .... — — — 1 1
Javító „ „ .... 8 5 5 4 22
Osztályismétlésre utasíttatott . . 2 — — — 2
9. Összehasonlítás:
A mult tanévben beíratott . . . 55 45 45 32 177
A jelen „ ■ • • 57 44 44 44 189
Szaporodás (+) vagy apadás (—) + 2 — 1 — 1 +12 +12
Az 1894—95. tanévi tanulmányi eredmény áttekintése a fiúiskolában.
Tantárgyak 1. osztály II. osztály III. osztály IV. osztály V. osztály VI. osztály
kitíinö jeles jó elégséges elégtelen kitünö jeles jó elégséges elégtelen kitűnő jeles jó elégséges elégtelen kitünö jeles < jó elégséges elégtelen j kitűnő jeles jó elégséges elégtelen kitünö jeles jó elégséges elégtelen
; Hittan...... 7 19 18 18 1 4 12 16 5 1 4 12 10 2 11 11 2 2 1 1 5 2 2 2 1 2 —
Magyar nyelv. . . . i 3 8 21 19 12 3 2 11 18 4 — 3 10 14 1 2 3 8 13 — 2 1 3 3 _ 1 3 1 2 _
Német nyelv .... 5 9 16 23 12 — 5 6 20 7 2 4 4 14 4 2 1 7 13 3 — 2 4 3 — 2 5 _ _
Földrajz..... — 6 19 24 14 — 5 11 21 1 — 4 11 12 1 1 4 15 5 1
Történelem .... — — — — — — — — — — — 6 12 10 — 2 2 12 9 1 — 3 2 4 — — 2 2 3 _
Számtan..... Ili 28 17 6 1 5 12 14 7 — 2 6 8 12 — 2 11 12 1 — _ 2 1 6 _ 1 _ 6 _ _
Mértan...... 11 25 19 6 2 6 11 18 3 — 3 11 6 8 — 4 11 8 3 —
Könyvviteltan. . . . — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 1 1 4 3 — i 4 1 1 _
Természetrajz . . . 1 7 20 20 15 3 5 17 13 — — 4 11 12 1
1 2 13 10 — 1 1 5 2 _
1 2 2 4 _ 2 1 2 2 -_
2 1 2 2 _
Alkotmánytan . . . — _ — — — — —» — — — — — — — — — — — — — 1 1 6 1
Mértani rajz .... 1 6 20 29 7 1 3 9 21 4 — 3 5 20 — 1 4 10 11 — — 1 2 6 _ _ 1 5 1 _
Szabadkézi rajz . . . 4 8 17 30 4 — 9 14 14 1 — 5 10 13 — 1 12 8 5 _ _ — _ _ j_ _ __ _ __ _
Szépírás..... 1 14 26 21 1 — 7 21 10 — — 4 9 15 — — — — — _ — _ _ _ _ _ _ _ _ _
Torna....... — 8 29 23 2 1 5 13 19 — 4 5 11 8 — 2 8 13 3 — _ 3 5 — _ 2 3 2 _
i Ének ...... — 9 23 31 — 3 2 15 18 — 1 2 17 8 _ 3 5 10 8 _ 2 1 1 5 _ _ 1 4 2 _
Egészségtan .... 2 13 10 3
Az 1894—95. tanévi tanulmányi eredmény áttekintése a leányiskolában.
Tantárgyak 1. osztály II. osztály III. osztály IV. osztály
kitünö jeles jó elégséges elégtelen kitünö jeles jó elégséges elégtelen kitűnő jeles jó elégséges elégtelen kitűnő jeles jó elégséges elégtelen
Vallástan .......... 15 19 15 1 23 14 4 16 21 4 28 3 8 _ _
Magyar nyelv......... 8 14 14 11 3 7 14 14 6 — 8 13 11 9 — 18 12 7 2 —
Német nyelv .......... 3 11 20 14 2 4 11 16 9 1 5 15 10 11 — 6 12 10 8 3
Földrajz........... 8 10 18 10 4 12 15 13 1 — 9 18 8 6 — 13 16 7 3 —
Történelem.......... —. — — — — 6 12 13 10 — 9 6 19 7 — 12 6 7 13 1
Szám- és mértan ....... 7 11 9 18 5 8 9 13 9 2 10 10 15 5 1 8 9 7 14 1
Természetrajz......... 7 15 8 15 5 11 8 13 9 — — — — — — — — — — —
Vegy- és ásványtan....... 10 8 16 7 10 12 1
Természettan......... 8 8
Egészségtan ......... 12 15 14 14 ú 6 —
Gazdaságtan ......... — — — — — — — — — — 11 3
Ének............ 3 7 16 24 — 6 3 14 18 — 3 9 14 15 — 6 6 18 9 —
írás............ 4 9 32 5 — 8 12 15 6 — 7 19 8 7 — — — — — —
Rajz............ 3 5 19 17 6 5 8 8 18 2 4 7 15 11 4 — 7 14 18 —
Kézimunka.......... 6 16 24 4 — 10 19 8 4 — 12 12 16 1 — 16 11 12 — —
Testgyakorlat......... 3 12 16 17 12 13 8 5 9 6 8 7 1
— 51 —
XI.
Jelentés az intézeti tornaversenyről.
Polgári fiúiskolánk tornavizsgálata versenynyel egybekötve, ezúttal harmadszor, junius 15-én délután 5—7lh óráig tartatott a városi közkórház mögött lévő katonai gyakorlótéren. A rendezésnél szives támogatásukkal segítettek a tek. városi hatóság és tűzoltóság, miért fogadják e helyen az intézeti igazgatóság hálás köszönetét.
A tornavizsgálat és verseny kedvező időben, kellő rendben és nagyszámú közönség élénk érdeklődése mellett í\'olyt le. Versenybírálók voltak a tantestület részéről az igazgató elnöklete alatt: Pongrácz Adolf tornatanár, Sauermann Mihály és Waligurszky Antal rendes tanárok.
A sorrend a következőleg állapíttatott meg: 1. Felvonulás dobszóval és zászlókkal. 2. Szabadgyakorlatok: a) az I. osztály eszköz nélkül, b) a II., III. osztály botokkal, c) a IV., V., VI. osztály súlyzókkal. 3. Versenyfutás. 4. Magasugrás. 5. Távolugrás. 6. Bakugrás. 7. Rúdugrás. 8. Suly-dobás és gerelyvetés. 9. Elvonulás.
A versenyek eredményei a következők:
A) Versenyfut á s*.
a) 100 méter távolság.
I. osztályból részt vett 61 tanuló, 4 csoportban. Elsőnek érkeztek be: Bayer Oszkár, Pilvax Lajos, Semran Lipót, Horváth János. Másodiknak: EÍlbogen Elek, Andrasek József, Sifter Aladár, Haspel István.
II. osztályból részt vett 37 tanuló, 3 csoportban. Elsőnek érkeztek be: Mihálecz József, Babnigg Béla, Dolmányos Ferencz. Másodiknak: Gavora Károly, Veszely Gyula, Moravecz Imre.
III. osztályból részt vett 28 tanuló, 2 csoportban. Elsőnek érkeztek be: Tóth Géza, Péczer Tivadar. Másodiknak: Lenk Gyula, Gavora Dániel.
b) 150 méter távolság.
IV. osztályból részt vett 24 tanuló, 2 csoportban. Elsőnek érkeztek be: Koltay Zsigmond, Heim Alajos. Másodiknak: Moravecz István, Fülöp Elemér, Fehér István.
V., VI. osztályból részt vett 9 + 7 = 16 tanuló, 2 csoportban. Elsőnek érkeztek be: Szabó József, Pencz József. Másodiknak: Steiner Jenő, Farkas István.
15) M a g; a s u gr r á s.
140 cm. ugrással győztesek: Babnigg Béla és Scherer János II. Fülöp Elemér IV. Martinecz László V. oszt. tanulók.
145 cm. ugrással győztesek: Veszely Gyula II. és Szaváry Jenő IV. oszt. tanulók. Részt vett 27 tanuló.
C) Távolugrás.
440 cm. ugrással győztesek: Babnigg Béla II. Pusofszky Béla III. Szabó József és Orbán János V. Strém Ödön és Vegele József VI. oszt. tanulók. Részt vett 33 tanuló.
3*
— 52 --
D) B n d n í;" i"il s.
250 cm. ugrással győztesek: Scherer János II. Farkas István és Vegele József VI. oszt. tanulók. Részt vett 4 tanuló.
E) B a k ii *•■ r sí, s.
Részt vett 33 tanuló. Győztesek: Koltay Zsigmond és Fölöp Elemér IV. Lévay Antal V. Lenk János VI. oszt. tanulók.
F) Gcrelyvotés.
Részt vett 5 tanuló. Győztes: Martinecz László V. oszt. tanuló.
Gr) Súlydohás.
Részt vett 5 tanuló. Dobtak 7-75 kgr. súlyú vasgolyót. Győztesek: Orbán János V. oszt. tanuló (V75 m. távolsággal és Tóth Géza 111. oszt. tanuló G\'60 m. távolsággal.
Ezek alapján elismerő okiratot kaptak: Bayer Oszkár, Pilvax Lajos, Semran Lipót és Horváth János I. oszt. — Babnigg Béla, Dolmányos Ferencz, Mihálecz József, Scherer János és Veszely Gyula II. oszt. — Péczer Tivadar, Pusofszky Béla és Tóth Géza III. oszt. — Fülöp Elemér, Heim Alajos, Koltay Zsigmond és Szaváry Jenő IV. oszt. — Lévay Antal, Martinecz László, Orbán János és Szabó József V. oszt. — Farkas István, Lenk János, Pencz József, Strém Ödön és Vegele József VI. oszt. tanulók. Összesen kiadatott 25 elismerő okirat.
— 53 --
XII.
Jótékonyság, jutalmazások.
1. Tanintézetünk jóltevői sorában első helyen áll Nagy-Kanizsa város tek. hatósága, mely a tandijat 77 fiú- és 64 leánytanulónak engedte el, miáltal 141 tanulót összesen 762 frt segélyben részesített; továbbá a szegény tanulók segély-könyvtára gyarapítására a fiúiskolában 76 frt 98 krt., a leányiskolában 47 frt 10 krt. fordított és karácsonykor 56 fiútanuló közt kiosztatott 13 kabátot, 7 nadrágot és 38 pár ezipőt., összesen 136 frt 40 kr. értékben. Az iskolai költségvetés terhére kiadott segélyösszeg kitesz tehát összesen 1022 frt 48 krt.
2. Főtisztelendő és Nagyságos Tallián Ede zágrábi prépost-kanonok úr 1000 frtos alapítványa kamata fejében 60 frtot ez évben is kegyes volt ösztöndíj gyanánt az iskolaszék rendelkezésére bocsátani.
3. A helybeli „Szegények Tápintézete" a közadakozás útján befolyt jótékonyczélú adományokból 8 szegény tanulónak adott a népkonyhán ingyenes ebédet november 26-tól márczius 23-ig.
4. A helybeli „Kossuth Lajos magyar asztaltársaság1\' karácsonykor 4 szegény, szorgalmas és jó magaviseletű tanulót teljes ruházattal ellátni szíveskedett.
5. A május 4-én tartott ifjúsági hangverseny alkalmával a szegény tanulók segélyalapja javára lolülfizettek: Sümegi. Kálmán úr 2 frt 60 krt. Babóchay Györgyné úrhölgy, Etlényi János (A.-Rajk), Minisek A. Melehiades, N. N., Nith Norbert, Piehler Pál és Szabó István úrak 1—1 frtot. — Bún Samu és Baksay József úrak 60—60 krt. — Kohn Erzsi, id Nagy Margit és Schultz Margit polg. ieányisk. növendékek 20—20 krt. — Vajda Blanka és Weinberger Vilma polg. Ieányisk. növendékek 10—10 krt. — Összesen 11 frt 60 krt.
Fogadják a nevezett jóltevők, kiket iskolánk iránti meleg érdeklődésük s a nevelés-ok tatásügyeért áldozatra is kész buzgalmuk tanintézetünk jóltevőinek oly tekintélyes és diszes sorába iktatott, hazafias és emberbaráti áldozataikért az intézeti igazgató ságlegmelegebb, hálásköszönetét.
Öeztöndijak, jutalmak.
1. A Jettim-féle alapítványból 60 frtos ösztöndijat élvezett Veszely Gyula II. oszt. tanuló.
2. A Tallián-féle alapítvány 60 frtnyi kamata ezen évben is 2 tanuló közt osztatott meg egyenlő arányban kiváló szorgalmuk, előmenetelük és jó magaviseletük jutalmazására. Ebből 30—30 frtot kaptak Vegele József VI. és Szabó József V. oszt. tanulók.
— 54 --
XIII. Kivonat
a Nagyméltóságú m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr által 1895. márczius 20-án 5009. szám alatt kiadott új vizsg-álati „Szabályzat"-ból.
Ezen új vizsgálati „Szabályzat"-nak ugy a nyilvános, mint a magántanulókat legközelebbről érdeklő azon czikkelyeit, melyek új eljárást léptetnek életbe, az illetők tájékoztatása czéljából a következőkben közöljük kivonatosan.
I. Nyilvános tanulók vizsgálatai.
12. §. A mely tanuló az évvégi vizsgálatot alapos ok nélkül mulasztotta el (tehát az iskolából önként kilépett), s megszakított tanulmányait a következő tanév elején, esetleg évek múlva folytatni óhajtja, pótvizsgálatra nem, hanem csakis magánvizsgálatra bocsátható, az egész évfolyamon eltanitott tananyagból. Az ily tanuló a magánvizsgálatért járó összes dijakat megfizetni köteles.
13. Azon tanuló, a ki legfeljebb luírom tantárgyból kapott elégtelen osztályzatot: a tantestület által javitó vizsgálatra bocsátható a következő tanév elején. A ki háromnál több tantárgyból bukott: annak ismételnie kell az osztályt, mint szintén annak is, a ki a javitó vizsgálaton bárcsak egy tantárgyból is újra megbukott.
16. §. A javitó vizgálat csak a következő tanév elején és minden esetben csak azon tanintézetben tehető le, melyben a tanuló az elégtelen osztályzatot kapta.
18. A pót- és javitó vizsgálatokat kérő folyamodványok augusztus hó 15. napjáig benyújtandók az igazgatósághoz.
19. Az elégtelen tanjegy kijavítására a bukott tanuló csak azon esetben bír igénynyel, ha a javitásra szóló engedélyt az előbbi §-ben megszabott időben kérelmezi és tanulói pályáját meg nem szakította. Oly tanuló, aki a folyamodvány beadására megszabott határidőt elmulasztja, vagy az iskolát odahagyta, előbbi időből származó elégtelen tanjegyeinek kijavítására többé igénynyel nem bír, hanem az egész osztályt ismételni tartozik, vagy az egész osztályról magánvizgálatot köteles tenni.
II. Magántanulók vizsgálatai.
1. §. A polgári iskolákban évenként négyszer — u. m. a tanév elején, karácsony táján, husvát előtti vagy utáni napokon és a tanév végén — magánvizsgálatok tartatnak.
2)!. § A magánvizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar és német nyelvtani gyakorlatok, számtan és rajz.
26. §. Felmentésnek a magánvizsgálatoknál csupán a női kézimunkából, a szabadkézi és mértani rajznak gyakorlati részéből van helye tiszti orvosi bizonyítvány alapján, testi hiba okából. A felmentést a kir. tanfelügyelő adhatja meg.
29. §. Magánvizsgálatra ezentúl a kir. tanfelügyelő adhat engedélyt a megszabott határidők valamelyikében.
- 55 —
37. §. A magánvizgálatért folyamodó tartozik a megelőző osztály elvégzését valamely nyilvános iskola bizonyítványával igazolni; ha pedig ilyennel nem bír, köteles a megelőző osztályról (vagy osztályokról) is szabályszerű időben és feltételek mellett teljes magánvizsgálatot tenni.
38. §. A kik azonban, bár elemi iskolai bizoyitványnyal nem bírnak, de 20 éves életkort meghaladtak és magánúton a szükséges előképzettséget megszerezték, az elemi iskolai 4 alsó osztály mellőzésével is bocsáthatók polgári iskolai magánvizsgálatra.
12. §. A magánvizsgálatért folyamodó köteles folyamodványát kellően bélyegelve és a) származási bizonyitványnyal; b) összes tanulmányairól szóló bizonyítványaival; c) tanulmányai elvégzése vagy megszakítása óta lefolyt idő alatti foglalkozását igazoló bizonyitványnyal; d) erkölcsi tekintetben való kifogástalanságát igazoló hatósági bizonyitványnyal felszerelve a polgári iskola igazgatóságához benyújtani.
Szegénységi bizonyítvány alapján a folyamodvány bélyegmentes.
47. §. A magánvizsgálat dija egy osztályról 15 frt, összevont magánvizsgálat esetén 2 osztályról 25 frt. Ezenfelül fizetendő az évi tandíj és a beiratási dij, még pedig az engedély kézbesítése alkalmával.
— 56 --
XIV.
Értesítés az 1895—96. iskolaév megkezdéséről.
A tanulók beiratása szeptember 1-én kezdődik és tart szeptember 4-ig bezárólag, naponként d. e. 8 órától 12-ig a fiú- és d. u. 2 órától 5-ig a leányiskolában. Ezt megelőzőleg augusztus 30-án és 31-én tartatnak a pót- és javító vizsgálatok, és pedig délelőtt mindenkor a fiú-, délután a leányiskolában. Ezen vizsgálatok engedélyezéseért a folyamodványok legkésőbb augusztus 15-ig az igazgatóságnál benyújtandók.
A beiratásoknál a következő szabályok tartandók szem előtt:
1. Beiratásra a tanulók — első behatáskor okvetlenül — kötelesek szülőik vagy gondviselőik kíséretében megjelenni és magukkal hozni keresztlevelüket (születési bizonyítványukat), mult tanévi iskolai bizonyítványukat és helybeli lakásuk czimét az utcza, ház-szám és esetleg a szállástadó megnevezésével.
2. Az 1887. évi XXII. törvényezikk értelmében minden 12 évet betöltött tanuló igazolni tartozik: a) hogy a legutóbbi 5 év alatt véd-himlővel ujraoltatott, vagy b) hogy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
3. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött fiú-és 10 évet betöltött leánytanulók vehetők fel, a kik az elemi népiskola 4 alsó osztályát jól végezték (lásd: 1876. szept. 2-án kiadott miniszteri „Utasítás" 52. §. 2. pontját) s ezt nyilvános iskolai bizonyitványnyal igazolják; vagy a kik ennek hiányában a felvételi vizsgálatot sikeresen kiállják.
4. A polgári iskolába lépő tanuló, bármely nemzetiséghez tartozik, köteles a magyar nyelvet is tudni annyira, hogy a magyar nyelvi oktatásban fennakadás nélkül részt vehessen.
5. A polgári iskola bármely osztályába fölvehető minden olyan tanuló, a ki koránál fogva az általa kijelölt osztályba beillik, ha megkívántató előképzettségét felvételi vagy magánvizsgálaton igazolja.
6. Középiskolából a polgári iskolába átléphet a tanuló az 1889. május 12-én 6364. szám alatt kiadott miniszteri rendelet értelmében a) elsőrendű bizonyítvány alapján; b) másodrendű bizonyítvány alapján, ha az illető tanuló a gymnasiumban latin vagy görög nyelvből, reáliskolában a franczia nyelvből bukott, de a többi tantárgyakból legalább elégséges osztályzata van. Az ilyen tanuló azonban köteles azon tantárgyakból, melyeket a középiskolában nem tanult és a melyek a polgári iskola felsőbb osztályaiban nem fognak pótoltatni, felvételi vizsgálatot tenni; ha erre előkészülve nem volna, az előkészületre az osztály vizsgálat idejéig terjedhető határidő engedhető, s csakis sikeres felvételi vizsgálat után bocsátható osztályvizsgálatra.
c) Oly tanuló, ki a középiskolában a latin, görög, illetve franczia nyelvet leszámítva, legfeljebb 2 tantárgyból kapott elégtelen osztályzatot, szintén felvehető a polgári iskola következő felsőbb osztályába sikeres felvételi vizgálat alapján, de eh hoz a kir. tanfelügyelő engedélye szükséges.
d) Oly tanuló, ki a középiskola valamely osztályát eredménytelenül ismételte, a polgári iskola megfelelő, sőt a mennyiben a fennebbi pontok feltételeinek is megfelel, magasabb osztályába is felvehető.
7. A felvételi-, pót- és javitó-vizsgálatok díjtalanok.
8. A polgári iskola egy-egy osztályába rendszerint 50 tanulónál többet felvenni nem lehet.
— 57 --
9. Minden nyilvános és magántanuló a beiratás alkalmával köteles a tandíjon kivül 1 Irt beiratási díjat és 15 krt az országos tanítói nyugdijalapra lefizetni. Az egész évi tandíj vidéki és magántanulókra nézve 8 írt, a helybeli nyilvános tanulókra nézve pedig 5 frt, mely a behatáskor fizetendő.
10. A tandij fizetése alól való fölmentés Nagy-Kanizsa város hatóságát illeti, azért a felmentés iránti folyamodványok a városi tanácshoz czímezve a beiratás alkalmával az iskolai igzga-tóságnál okvetlenül benyújtandók. Később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelembe.
11. A beiratási és vizsgálati napok pontos megtartására a t. szülők figyelme annyival is inkább felhivatik, mert a később jelentkező tanulók csakis a késedeleni okát hitelesen igazoló bizonyítvány alapján nyerendő felsőbb engedély mellett vehetők fel.
Nagy-Kanizsán, 1895. juníus hó 29-én.
Az i tí a y. ^ a t ó w á g.

T A R T ALOM.
Oldal
I. Visszapillantás az 1894—95. tanévre..........3
II. A helyi iskolafelügyelet...............8
III. A tanári testület és foglalkozása...........9
IV. Az elvégzett tananyag, tankönyvek, tanárok........11
V. Az intézet tanszereinek gyarapodása..........32
VI. A tanulók érdemsorozata az 1894—95. tanévről......34
VII. Statisztikai kimutatás a fiúiskola tanulóinak létszámáról az
1894—95. tanévben................45
VIII. Statisztikai kimutatás a leányiskola tanulóinak létszámáról az
1894—95. tanévben................47
IX. A tanulrrlányi eredmény áttekintése a fiúiskolában 1894—95-ben 49
X. A tanulmányi eredmény áttekintése a leányiskolában .... 50 XI. Jelentés az intézeti tornaversenyről...........51
XII. Jótékonyság, jutalmazások..............53
XIII. Kivonat az uj vizsgálati „Szabályzaf-ból........54
XIV. Értesítés az 1895—96. iskolai év megkezdéséről......56

Insert failed. Could not insert session data.