Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.49 MB
2018-11-05 15:41:25
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
341
1040
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
harminczhatodik értesítője az 1907-1908. tanévről.
Szerkesztette: Dr. Bartha Gyula igazgató.
Nagykanizsa, 1908.
Nyomtatott Münz és Balog könyvnyomdájában.
4084

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

R NRGYKRNIZSRT
m. kir. Állami
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HflRMlNCZ HATODIK
ÉRTESÍTŐJE
az
1907-1908. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
DR- BRRTHR GYULR
IGHZGÁTO.
nagykanizsa, 1908.
NYOMATOTT MÜNZ ÉS BftLOQ KÖNYVNYOMDÁJÁBAN. 4084 \'


\'■r->\' : , • i ¡ . .. ,v ■ \' • i1 »i.\'Ti-\' \' • / . .\',"<
A NAGYKANIZSft.1
.... •••• - ■ vc.
m. kjr. állami
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
/
HflRMINCZHflrODIK
r rr
az
1907-1908. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
DR BflRTHfl GYÜLfl
IGAZGATÓ.
nagykanizsa, 1908.
NYOMATOTT MÜNZ ÉS BALOG KÖNYVNYOMDÁJÁBAN. 4084
ERTES1TOJE
ováció
CgoSPÉÖXB

^iVTA«^
ar
/Sít
«UDA\'

I.
Visszatekintés az 1907—8. iskolai év lefolyására.
Í^Mjolgári fiúiskolánk fennállásának 36-ik s a közös igazgatás alatt
vele kapcsolatos leányiskola fennállásának IG-ik éve igen kevés anyagot nyújt a krónikás számára. Nevezetesebb változások, melyek a fejlődés vagy visszaesés tüneteit mutatnák, és fontosabb események iskoláink életében nem fordultak elő e tanév folyamán. Áttérhetünk tehát mindjárt az iskolai év egyes szakainak mozzanataira.
1. Az iskolai év kezdete. Az új iskolai év megnyitásához szükséges előkészületeket a tantestületek augusztus 29-én tartott alakuló értekezleteiken tették meg, amelyen első sorban a tantestületi tisztviselők választattak meg a következő eredménynyel. A fiúiskolái tantestület jegyzővé Sauermann Mihályt, ifjúsági könyvtárnokká újból Szakonyi Gézát, tanári könyvtárnokká újból az igazgatót, a szegény tanulók segélykönyvtára gondozójává újból Waligurszky Antalt, az iskolai tanszertárak gondozóivá pedig az illető szaktanárokat választotta meg. A leányiskolái tantestület jegyzővé Svastitsné Svastits Jankát, ifjúsági könyvtárnokká Jlorváthné Kenődi Erzsébetet, tanári könyvtárnokká újból az igazgatót, a szegény tanulók segélykönyvtára gondozójává Szakonyiné Kintner Rózát, a tanszertárak kezelőivé pedig az illető szaktanárnőket választotta meg. Ugyanezen értekezleteken jelöltettek ki az osztályfőnökök, a napi felügyelők és megállapittatott a tantárgyak beosztása a tantestületek tagjai közt s ennek alapján a heti tanórarend is.
A javító és felvételi illetve különbözeti vizsgálatok a fiúiskolában augusztus 30-án, a leányiskolában augusztus 31-én tartattak meg a következő eredménnyel. A fiúiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 19, vizsgálatra bocsáttatott 19, vizsgálatot tett 18, sikerrel 13, sikertelenül 5 tanuló A leányiskolában javitó vizsgálatra engedélyt kért 16, engedélyt nyert 15, vizsgálatot tett 15, sikerrel 13, sikertelenül 2 tanuló.
Felvételi vizsgálatot tett a fiúiskola Ill-ik osztályába való felvétel czéljából 4 tanuló a gymnázium II. osztályából hozott bizonyítványa alapján; megfelelt valamennyi. A. IV. osztályba való felvétel czéljából vizsgálatot tett 2 tanuló a gymnázium III. osztályából hozott bizonyítványa alapján ; megfelelt valamennyi. A leányiskola II. osztályába való felvétel czéljából tan tervkülönbözeti vizsgálatot tett 2 tanuló az elemi iskola 6-ik osztályából hozott bizonyítványa alapján ; megfelelt valamennyi.
2. A beiratásokat szeptember 2., 3., 4. és 5. napjain tartottuk meg szokás szerint délelőtt a fiu-, délután a leányiskolái tanulókkal, melyek eredményét mutatják a hátrább közölt statisztikai táblázatok. Ezekből kitűnik, hogy a törvényben megállapított létszámon (50) felül kellett felvennünk a rendelkezésre álló helyek számához képest a fiúiskola I. osztá-
1*
__ 4 —
lyába 64, a leányiskola II. osztályába 59, III. osztályába 5.3 tanulót a kir. tanfelügyelőség engedélyével. A többi osztályok létszáma normálisan alakult. A rnult tanévi létszámhoz képest a fiúiskola népessége 12-vel szaporodott, a leányiskoláé 6-tal apadt, mely örvendetes jelenség az állami elemi népiskola 6 osztályúvá történt kiegészítésében leli okát.
3. A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 6-án volt a rórn. kath templomban tartott isteni tisztelettel, melyet az osztályrendezés, a szegény tanulók segélykönyvtárában levő tankönyvek kiosztása s a rendes tanitás megkezdéséhez szükséges egyéb előkészületek követtek. Szeptember 7-én reggel aztán megkezdődött a rendes tanitás mindkét iskolában.
4. Változások a tantestületek személyzetében. A fiúiskola tanitó-személyzetében csak az a változás történt, hogy Pichler Pál főm. kath. hitoktató, aki az 1885 — 6. tanévtől kezdve némi megszakítással 14 tanéven át volt ezen iskola (később a leányiskola) róm. kath. tanulóinak hitoktatója, betegsége miatt kénytelen volt ezen állásától megva lui s helyét a fiúiskola I. és a leányiskola összes osztályaiban Görög Inasé Szt -Ferencz-rendi házfőnök áldozópap," a fiúiskola II I.V. osztályaiban pedig Szitányi Ferencé Szt.-Ferencz-rendi áldozópap váltotta fel. A leányiskola tanitói személyzetében a most emiitett róm. kath. hitoktatói változáson kivül még két változás történt. Egyik a in. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úrnak 1907. évi julius 13-án kelt 70,024 számú rendeletére, mellyel Sauermann Júlia rendes tanítónőt saját kérelmére és eddigi minőségében a sátoraljaújhelyi állami polgári leányiskolához, helyére pedig az emiitett iskolától szintén saját kérelmére és eddigi rendes tanítónői minőségében Szigethy Lydiát helyezte át, aki itteni állását augusztus 29-én elfoglalta. Sauermann Júlia leányiskolánknál 1898. október 10-én elfoglalt állását, ritka hivatásszeretettel s odaadással töltötte be, s igy távozása érzékeny veszteség ezen intézetre nézve, melynek elismerésre méltó szolgálatokat tett nehéz viszonyok közt kipróbált képességeivel. A másik változást magával hozta Hajgató Sándor kartársunknak öregkori elgyöngülése, mely 40 évet meghaladó tanitói működése után már e tanév elején oly mérvben kezdett mutatkozni, hogy október 7-én be kellett nyújtania folyamodványát szabadságoltatásáért, de ennek elintézését be nem várhatván. 1908, február 1-én bejelentette szolgálatképtelenségét s nyugdíjazását kérelmezte. Ennek következtében a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 1908. évi február 17-én kelt 133,675—1907. számú rendeletével akként intézkedett, hogy Hajgató Sándor helyettesítésére további intézkedésig Korács Mária polgári iskolára képesitett dombovári állami elemi iskolai tanítónőt szolgálattételre rendelte, aki ezen állását márczius 13-án elfoglalván, teendőit átvette, s ezzel az iskolai rendes tanitás menetében fennállott időközi zavarok megszűntek. Hajgató Sándor kartársunk nyugdíjazása e sorok zártáig még meg nem történvén, őt még ez idő szerint hozzánk a tantestületi kötelékek fűzik, búcsúszavunkat hozzá tehát akkorra tartjuk fenn, amikor a miniszter úr végleges intézkedése ez ügyben megtörténik.
5. Iskoláink egészségügyi viszonyai az utóbbi években némileg javultak ugyan, de azért még mindig elég sok kivánni valói hagynak fenn. Ezek közt első sorban áll a megszüntetése annak a nagy pornak, mellyel iskolai helyiségeink levegője állandóan telit,ve van részint amiatt, mert az iskolaépület földszinti részén elhelyezett állami elemi iskola tanulói által felvert vagy a söprés közben felkavart port az épületben állandóan uralkodó légáramlás az emeleti részekbe hajtja fel; részint pedig amiatt, mert tantermeink és más helyiségeink padlózata — főképp a fiúiskolában
— már nagyon elhasznált állapotban van s a porképződésre kedvező talajt képez. Az iinniár tűrhetetlen állapotokon segítendő, úgy a kir. tanfelügyelő úr, mint Bókéi Ignácz miniszteri kiküldött iskolalátogató úr iskolalátogatása alkalmával megtétetétt a kezdeményezés aziránt, hogy a város mint épülettulajdonos, az államosításkor vállalt kötelezettsége értelmében intézkedjék. hogy az iskolaépület emeleti része a földszinttől alkalmas üvegfal, illetve ajtó által elzárhatóvá tétessék s az összes helyiségek padlózatai jókarba állíttassanak és alkalmasakká tétessenek a pormentesitő olajjal való irnpregnálásra s ezzel a helyi porképződés megakadályozására. A pormentesitő olaj hatásának tapasztalati kiismerése czéljából a gondnokság a fiúiskola tornatermének jókarban levő hajópadlózatát impregnál-tatta pormentesitő olajjal s miután a tapasztalat igen kedvező volt, kérelmezte a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úrtól, hogy a fiúiskola rendes évi költségvetésében a jövő tanévtől kezdve évi 120 kor., a leányiskola költségvetésében pedig évi 75 kor. felvétele engedélyeztessék. Miután a kért engedélyt a miniszter úr 1908. évi április 24-én kelt 48,159. számú rendeletével megadta, csakis Nagykanizsa város jóakaratán áll, hogy polgári iskoláink helyiségeinek egy igen nagy egészségügyi bajától, a poros levegőtől növendékeinket megszabadítsuk.
Járványos gyermekbetegségek a városban ez iskolai év folyamán is többször léptek fel, de növendékeink közül aránylag csak csekély számban kapták meg a bajt. inkább a tanulók családi körében előfordult ragályos megbetegedések tartottak vissza többeket az iskola rendes látogatásától. Mindazonáltal a halál is megkívánta a maga áldozatát tőlünk, április 22-én elragadta Schwarcz Sándor IV. oszt. tanulót. Tanárai és lanulótársai mély részvéttel kisérték ki a szorgalmas és jómagaviseletü tanulót örök pihenő helyére. Nyugodjék békében!
A tantestületek személyzetében hosszabb lartamú s a tanitás rendes menetét akadályozó betegségi esetekről az előbbeniekben már tettünk említést, nevezetesen l\'ichler Pál róm. kath. hitoktató betegségéről és I lajgató Sándor öregkori elgyöngüléséről. A tantestületek többi tagjai betegség miatt huzamosabb időn át nem voltak akadályozva teendőik végzésében, csakis rövidebb tartamú muló bajok okoztak egyesek részéről tanóramulasztásokat, mely esetekben az igazgatóság intézkedett az illetők helyettesítéséről.
A tanulók iskolamulasztásairól számszerű felvilágosítást nyújtanak hátrább a X. és XI. fejezet alatt közölt statisztikai kimutatások, melyeknek kivált a leányiskolái növendékek igazolt iskolamulasztására vonatkozó adatai oly nagy számokat tüntetnek elő, melyek mindenképp aggasztók akár a szülők, orvosok vagy gondviselők lelkiismeretének, akár a növendékek degenerált testi állapotának rovására irjuk ezen nagy számok egy részét. Nem lehel csodálni, ha ily nagy számú iskolamulasztás mellett a XII. és XIII. fejezet alatt közölt statisztika adatai sem egészen megnyugtatók a tanulásbeli előmenetelre nézve.
6. A vallás-erkölcsi nevelést az iskola legfontosabb feladatai közé tartozónak ismervén, ennek érdekében minden kínálkozó alkalmat és iskolailag alkalmazható eszközt iparkodtunk felhasználni. A róm. kath. és izraelita vallású tanulók részére külön istentiszteletet tartottak a hitoktatólelkész urak vasárnaponként reggel, illetve szombat délután 2 órakor az egész tanévben a téli zord időszakot kivéve, melyen az intézet mindkét nembeli növendékei részt vettek tanáraik és tanítónőik vagy hitoktatójuk felügyelete alatt.
— G -
A róm. kath. vallású tanulók az istentiszteleteken való részvételen kivül teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat is, u. in. a karácsony és húsvét előtti gyónást és áldozást, kivonultak szokás szerint a buza-szentelő és keresztjáró körmenetekre tanáraik vagy tanítónőik, illetve hitoktatójuk felügyelete alatt.
7. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem általában megnyugtató s az intézet rendtartási és fegyelmi szabályainak megfelelő volt az egész tanéven át, amennyiben komolyabb természetű és súlyosabb beszámítás alá eső erkölcsi vétség vagy kihágás csak egy pár esetben fordult elő. Ezekkel szemben az illető tantestületek lelkiismeretesen megtették az erkölcsi javulásra, vagy a baj elharapózásánaic megelőzésére czélzó intézkedéseket.
8. Iskolai ünnepélyek. A felsőbb hatóságok által elrendelt iskolai ünnepélyeket ezen tanévben is megtartottuk, habár nein azzal a külső dísszel és ünnepélyes színezettel, mint a múlt években, hanem inkább csak a magunk szűkebb házikörében növendékeink felfogásához inért egyszerű előadás formájában Ennek az oka — miként a nvult tanévi Értesítőben is már említettük — az, hogy a fiúiskolában Sauermann Mihály énektanár által másfél évtized előtt megalakított és nagy buzgalommal vezetett iskolai énekkar a vezető tanár gyengélkedő egészségi állapota miatt az utóbbi tanévek alatt nem működhetett s megszakított működését még ebben a tanévben sem kezdhette meg, énekkar hiányában pedig nem léphettünk az addigi iskolai ünnepélyeinken nagyobb igényekhez szoktatott közönség elé restelkedés nélkül. Azért inkább csak ai\'ra szorítkoztunk, hogy az ünnep jelentőségét az összes növendékek előtt egy alkalmi beszédben vagy felolvasásban méltatva, őket nemzetünk nagyjainak dicső emlékei előtt ezek tiszteletére s a magasztos hazafias példák követésére buzdítottuk. Ünnepélyeink rendesen a növendékek számára külön tartott isteni tisztelettel kezdődtek és iskolai szünnap tartásával voltak egybekötve. így ünnepeltük meg 0 Felsége a király neve-napját október 4-én isteni tisztelettel és szünnappal. November 19-én Erzsébet királyné dicső emlékét ünnepeltük isteni tisztelettel és szünnappal. Márcziús 15-én az 184-8-iki nemzeti újjászületés emlékére tartottunk ünnepélyt, mely alkalommal Szakonyi Géza fiúiskolái tanár alkalmi beszéde, a növendékeknek Szakonyi Gézáné, vezetése alatt előadott éneke és egyes tanulók szavalatai képezték a programmot. Ápril 11-én az 1848-ki törvéuyek királyi szentesítésének emlékét ünnepeltük isteni tisztelettel és szünnappal. Junius 8-án 0 Felsége a király megkoronázása alkalmából a szokásos ünnepély nem volt megtartható, miután ennek évfordulati napja a pünkösdi szünidőbe esett
9. Hivatalos iskolalátogatások. Ebben a tanévben két iskolalátogatás szerencséjében részesültek iskoláink, u. in. deczember 3-án és 4-én Dr. Iíuzsieska Kálmán zalavármegyei kir. tanfelügyelő úr szokásos évi látogatásában, márczius 30-án, 31-én és ápril 1-én pedig a m. kir. vallás-és közoktatásügyi miniszter úr kiküldöttjének, Békéi Ignácz fiumei állami polgári iskolai igazgató úrnak hivatalos látogatásában A deczember 7-én, illetve ápril 1-én tartott együttes tantestületi értekezleten mindketten közölték látogatásaik alatt szerzett tapasztalataikat a tantestületekkel és előadták észrevételeiket, melyek általánosságban megnyugtatták a tantestületeket működésük eredményei felől s utmutatást adtak a követendő elvekre nézve. További buzgó és összhangzatos együttműködésre buzdítva, megelégedéssel távoztak körünkből.
— 7 —
10. Nyilvános vizsgálatok és a tanév bezárása. A vizsgálatok sorát a hittani vizsgálatok nyitották meg a róm. katli. és izr. vallású tanulókkal junius 4-én délelőtt 8 10 óráig a fiú-, 10 —12 óráig, a leányiskolákban. Ugyanezen napon tartottuk meg a fiúiskola tornavizsgálatát versennyel egybekötve, melynek részleteiről és eredményéről a hátrább közölt külön jelentés számol be. Az osztályvizsgálatok a leányiskolában jun. 15., 16., 17., 1!). és 20 napjain tartattak, a tornavizsgálatok jun. 13., 15., 16-án osztályonként tartattak délután 5—ö1/^ óráig. A fiúiskolában az osztályvizsgálatok junius 22, 23., 21. és 25-én délelőtt 8—12 óráig, ugyanezen napokon délután pedig a fiúiskolái magánvizsgálatok kerültek sorra. A következő két napot különbözeti vizsgálatokra és a bizonyítványok kiállítására használván, végül junius 28-án reggel hagyományos szokás szerint a róm. kath templomban tartott „Te Deum" után a tanév ünnepélyesen bezáratott.
— 8 —
II.
A helybeli állami népiskolák gondnoksága.
Az eddigi külön polgári iskolai gondnokság, mely Zala vármegye főispánjától 1902. junius 8-án nyert kineveztetése alapján polgári iskoláink anyagi ügyeit az 1900. évi 40,863. számú vallás- és közoktalásügyi miniszteri rendelet 1. §-a értelmében az elemi iskoláétól elkülönítve kezelte 5\'/2 éven át, megszűnt a m. kir. vallás-és közoktatásügyi miniszter úrnak hozzánk folyó évi junius 3-án érkezett, ápril 24-én kelt 42.058 számú intézkedésével, mellyel polgári iskoláink felügyeletét is az 1907. évi XXVI. t.-cz. értelmében újonnan megalakított állami elemi népiskolai gondnokság hatáskörébe utalta. Miután azonban az új gondnokság 1908. február 8-án tartott alakuló ülése idején a fent emiitett miniszteri intézkedés még nem történt meg s az új gondnokság kinevezett tagjainak kinevezési oklevélében a kinevezés kifejezetten csakis az elemi népiskolára szól a polgári iskola megemlítés nélkül: az új gondnokság még eddig csak az elemi iskolai ügyek ellátására szervezkedhetett, s polgári iskoláink ügyeinek kezelésére tisztviselőket — jegyzőt és gondnokot — nem választhatott. Ez idő szerint tehát az alábbi összeállításban kimutatott gondnokság még hiányos és kiegészítendő.
Gondnokság:
Elnök: Dr. Bentzik Ferencz.
Jegyző: Szabó István.
Gondnok: Venczel Rezső.
Tagok:
a) kinevezettek.
b) választottak.
c) hivatalból.
Eperjessy Gábor Faics Lajos Dr. llajdu Gyula Hertelendy Béla Horváth György Hütter Lajos Kádár Lajos Kranitz József Sebestyén Lajos l)r Szekeres József
Elek Lipót Ifj. Fesselhofer József Halvax Frigyes Mihálecz József Dr. Pillitz Samu Dr. Rothschild Jakab Szedlmayer László Unger Üllman Elek Ujváiy Géza Weisz Tivadar
Dr. Bariba Gyula Barthos Irén Erdőssy Bálint Dr. Goda Lipót Görög Incze Dr. Neumann Ede Dr. Rátz Kálmán Szalay Sándor Váry József Vécsey Zsigmond.
- 9 —
III.
A fiúiskola tantestülete s ennek munkabeosztása.
1. Bartha Gyula igazgató, a mennyiségtanból és íizikából középiskolákra képesített tanár, bölcsészetdoktor; a tanári könyvtárak könyv-tárnoka; a polgári iskolák gondnokságának jegyzője s ezen iskolák gondnoka. Ezen tanévben nem tanított. Működik 1875 óta; mint igazgató 1881 óta, ezen állomásán 1891 óta.
2. Jelinek Márk, a mennyiségtani és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a III. osztályfőnöke; a természetrajzi és fizikai tanszerek gondozója. Tanított természetrajzot az I— III., egészságtant a III., fizikát a IV., német nyelvtant a III. és IV. osztályban, összes heti 18 órán Működik 188G óta, ezen állomásán 1899 óta.
3. Németh Mihály, a rajz-szakból polgári és ipariskolára képesített rendes tanár; az I. osztály főnöke; a rajz-szertár gondozója. Tanított mértani és szabadkézi, rajzot az 1 IV. és szépírást az I—III. osztályban, összesen heti 22 órán. Működik 1889 óta, ezen állomásán 1900 óta.
4. Sauermann Mihály, a nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; tantestületi jegyző. Tanított magyar nyelvtant az I, és III., földrajzot a II. és IV., történelmet a III. és éneket az I — IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1881 óta, ezen állomásán 1891 óta.
5. Szakonyi Géza, a nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára, a tornából tanitóképezdére képesített rendes tanár; a II, osztály főnöke; az ifjúsági könyvtár könyvtárnoka; a földrajzi, történelmi és tornászaii tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant a II. és IV., földrajzot az I. és III. történelmet a IV. és tornát az l — IV. osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1891 óta, ezen iskolánál 1901 óla.
6. Waligurszky Antal, a mennyiségtani és természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a IV. osztály főnöke; a szegény tanulók segélykönyvtárának könyvtárnoka. Tanított számtant és mértant az I—IV. osztályban, összesen heti 18 órán Működik 1885 óta, ezen állomásán 1892 óta.
Hitoktatók:
1. Hütter Lajos, helybeli ág. ev. lelkész és hitoktató,
2. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató.
3. Kertész József, okleveles polg. isk. tan., izr. hitoktató.
4. Pichler Pál, helyette később Görög Incze és Szitányi Ferencz
Szt. Ferencz-rendi áldozópapok és róm. katli. hitoktatók.
Iskolaszolga: Vegele Lajos
— 10 —
IV.
A leányiskola tantestülete és ennek munkabeosztása.
1. Dr. Bartha Gyula igazgató. (L a fiúiskolánál)
2. Farkas Vilma állami elemi iskolai rendes tanítónő, a torna-tanítással megbízott óraadó. Tanította a tornát minden osztályban összesen heti 7 órán. Ezen iskolánál működik 1897 óta.
3. Hajgató Sándor a magyar nyelvből és irodalomból polgári iskolára képesilett rendes tanár; az I. a) osztály főnöke. Tanított magyar nyelvtant minden osztályban és földrajzot a III. osztályban, összesen heti 18 órán. Működik 1866 óta, ezen iskolánál 1892 óta. Február 1. óta betegsége miatt nem tanított és márczius 13-án helyettesítésére megérkezett Kovács Mária polgári iskolára képesített dombovári állami elemi iskolai rendes tanítónő.
4. Horváthné Kenedi Erzsébet a rajz-szakból polgári iskolára és tanitónőképezdére képesített rendes tanítónő; a II. osztály főnöke; a rajz-szertár gondozója; az ifjúsági könyvtár könyvtárnoka. Tanított rajzot és irást minden osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1902 óta, ezen iskolánál 1904 óta.
5. Pranger Karolinnői kézimunka-tanításra képesített segédtanitónő; a III. osztály főnöke; a kézimunkához való tanszerek gondozója. Tanított női kézimunkát minden osztályban és háztartástant a III osztályban, összesen heti 17 órán Működik 1882 óta, ezen iskolánál 1892 óla.
6. Svastitsné Svastits Janka a nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; tantestületi jegyző; a történelmi tanszerek gondozója. Tanított német nyelvtant minden osztályban és történelmet a II —IV. osztályban, összesen heti 19 órán. E^en iskolánál működik 1892 óta.
7. Szakonyiné Kintner Róza a mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; a IV. osztály főnöke ; a szegény tanulók segélykönyvtárának könyvtárnoka ; a természetrajzi tanszerek gondozója. Tanított számtant és mértant a III. IV. egészségtant a IV., természetrajzot az 1. a), I. b) és II. osztályban és éneket minden osztályban, összesen heti 19 órán. Működik 1897 óta, ezen iskolánál 1901. nov. 21. óta.
8. Szigethy Lidia a mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesitett rendes tanítónő; az 1. b) osztály főnöke; a fizikai, kémiai és földrajzi tanszerek gondozója. Tanított számtant és földrajzot az I. a), I. b) és II., fizikát és földrajzot a IV., kémiát és ásványtant a III. osztályban, összesen heti 20 órán. Működik 1900 óta, ezen iskolánál 1907 óta.
Hitoktatók:
1. Hütter Lajos, helybeli ág. ev. lelkész és hitoktató.
2. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató.
3. Dr. Neumann Ede, helybeli izr. főrabbi és hitoktató.
4. Pichler Pál, és később helyette Görög Incze Szt. Ferencz-rendi áldozópapok, házfőnök és róm. kath. hitoktatók.
Iskolaszolga: Vegele Lajos.
— 11 —
V.
Tanterv, elvégzett tananyag, használt tankönyvek.
Tanterveink a vallás- és közoktatásügyi miniszter által kiadott országos tantervek voltak, t. i. a polgári fiúiskolák részére az 1879. évi szeptember 12-én 25,409. számú rendelettel, a polgári leányiskolák részére pedig az 1887. évi augusztus II-én 23,000. számú rendeletlel kiadott tanterv. Ezekhez, a mennyiben a használt engedélyezett tankönyvek megengedték, szigorúan ragaszkodtunk s tőlük csak annyiban tértünk el, a mennyiben ezt a tantervek kiadását követő későbbi miniszteri rendeletek megkövetelik. Így fel kellett vennünk a fiúiskola tantervébe az 1879-iki országos tantervbe előirt tantárgyak mellé még az egészségtant, melynek tanítása az 1885. évi január 2-án kell 48.761/1884. számú miniszteri rendelettel kötelezővé létetelt s a mely új tantárgyat a dolog természete szerint a III. osztály tantárgyai közé kellett besoroznunk heti l órával. A leányiskola tantervében tisztáznunk kellett a mértanmik. illetve a mértani ismereteknek (fogalmak és alapigazságok megértetése szemlélet alapján) a viszonyát és vonatkozásait a mértani-rajz és számtan tanitá-sához. E tekintetben a leányiskola tantestülete akként állapodott meg, hogy a mértani mint külön tantárgyat a miniszteri tanterv intenfioinak megfelelően ezentúl csak a III és IV. osztályban a számtannal kapcsolatban s ezen tantárgy tanítója által taníttatja, míg a II. és III osztály számára előirt rajzoló mértan ezen osztályok rajz tanításával kapcsolatban a rajz-tanítónőre bizalik azzal az utasítással, hogy a tanórákon a mértani ismeretekből való feleltetés az iskolai táblán való rajzolás közben mellőzendő és a kikérdezés csak a kész rajz szerkesztésének magyarázatára szorítkozzék, a nyilvános vizsgálatok alkalmával pedig a rajzoló mértanitól a szóbeli feleltetés elmarad. A leányiskolái tantervben a szabadkézi rajz tananyaga mellett a tehetségesebb tanulók oktatásában a szemlélet után való rajzolásnak is tér engedtetett.
Az egyes osztályokban elvégzett tananyag közlését az évi Értesítőben költségkímélés tekintetéből csak minden ötödik évre szorítván, arról ezen tanévben nem számolunk be; csak annyit emiitünk meg, hogy az egyes tantárgyakból elvégzendő tananyagot az első és második félév elején mindkét iskola tantestülete megállapította az úgynevezett módszeres értekezleteken s az így előirányzott tananyag minden osztály „ Tanmenet-napló" -jába bevezettetvén, e naplók szolgáltak irányadóul és az egyes tantárgyakban való előhaladás nyilvántartására. Ezen naplók kimutatásai szerint a havonkénti részletekre beosztott tananyag a fiúiskola összes osztályaiban elvégeztetett lényeges részeiben. A leányiskolában a miniszteri tantervben előirt és szintén havi részletekre beosztott tananyag — a tanmenetnaplók kimutatásai szerint — túlnyomó részében elvégezhető volt, csak a magyar nyelvtani tananyagot kellett, megcsonkítani az összes osztályokban Hajgató Sándor kartársunk gyengélkedő állapota miatt. Az elmaradt tananyag egy része azonban a jövő tanévben pótolható lesz.
E helyen kell még felemlítenünk, hogy a vallás- és közoktatásügyi miniszter úr ujabb rendeletei értelmében „az alkoholnak az emberi szervezi tre gyakorolt ártalmas hatásairólvalamint „a tüdővész ellen való védekezésről" a rendes tanítás keretében foglalandó tudnivalókat a fiúiskola
— 12 —
III-ik s a leányiskola IV-ik osztályának egészségtani tananyagához illesztettük, a többi osztályokban pedig alkalmas olvasmányok tárgyalása s alkaloniszerénti magyarázatok révén igyekeztünk a tanulók ismeretkörébe vonni.
A jelen tanévben használatban volt tankönyvek felsorolását feleslegessé teszi e helyen az a körülmény, hogy hátrább közölve van a jövő tanévben használandó tankönyvek lajstroma, az 1. leányosztályban az új tanterv szerint ezideig még meg nem állapított tankönyvek kivételével, mely lajstromban a jelen tanévitől következő eltérések fordulnak elő. Uj tankönyvek lesznek bevezetve az I. fiúosztályban az Egri közép Káté, a Deme K. magyar olvasókönyve, Dienes 1\'. Egyetemes .földrajza és Lengyel S. Szemléltető méréstana helyett. A II. fiúosztályban Tóth J. Róm. kath. Szertartásiaua és Deme K. Magyar olvasókönyve helyett. A III. fiúosztályban Róder „Nagy Biblia" és Fülöp .1 „Ev. ref. keresztény hit-és erkölcstan" cz tankönyve helyett. A IV. fiúosztályban Fehér Gy. Kath. egyháztörténelme helyett. Az I. leányosztályban a Róder-féle .Nagy Biblia" helyeit. A II. leányosztályban az Egri közép Káté helyett. A III. leány-osztályban a Pokorny Róm. kath. szertartástana. és Fülöp .1. Ev. ref. keresztény hit- és erkölcstana helyett. A IV. leányosztályban Bózsa és Makra kath. egyháztörténelme helyett
— 13 —
VI.
A rendes tanulók érdemsorozata az 1907—1908.
tanévről.
Az érdemjegyek jelentése.
Fok Magaviselet Szorgalom Előmenetel írásbeli dolgozat külalakja
1 dicséretes kitartó kitűnő csinos
ä jó kellő jeles tiszta
3 törhető változó 3° rendes
4 szabálytalan hanyatló elégséges tűrhető
5 rossz csekély elégtelen rendetlen
I. a) leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet | Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. j Földrajz Számtan Term, rajz | Kézimunka j | Ének Rajz Írás , Torna I Irásb. dolg. !|
Bereczky Mária 1 1 1 1 2 3 2 1 3 1 2 3 1 3
Brück Józsa 1 3 1 2 4 4 4 4 3 2 2 2 4 2
Deutsch Ilona 1 1 1 2 3 2 2 2 1 3 l 2 - 2
Fekete Teréz 2 3 3 2 4 2 3 4 3 4 4 5 4 4
5 *Geiszl Rózsa 1 4 1 2 5 4 3 3 3 3 5 3 2 4
Grünfeld Margit 2 4 3 3 5 4 3 4 4 3 5 4 s» 3
*Haba Mária 3 4 2 3 4 4 3 4 3 3 5 5 2 3
Horváth Mária 2 3 1 3 3 4 4 2 3 3 4 3 2 4
Horváth Viktória 3 5 2 3 5 4 5 5 3 4 5 5 3 5
10 *Hubenay Irén I 2 2 3 4 3 3 3 3 3 4 3 3 3
Imrei Mária 2 5 2 5 3 5 4 5 3 4 5 4 3 4
Kohn Irma 1 2 2 2 3 4 3 1 2 3 2 O o 2 3
Kfausz Matild 2 3 4 3 4 4 3 3 2 4 1 3 2 2
Leitner Anna 2 3 2 3 4 3 4 4 2 4 4 3 3 2
15 Lendvay Margit 1 3 2 3 3 3 3 3 1 3 4 3 2 2
Lenkei Etelka 2 5 o • 1 4 4 5 4 5 3 4 5 4 2 5
Lőwi Kunigunda 1 3 3 2 4 3 3 3 2 4 4 4 3 4
Medgyesi Irma 1 2 2 2 4 3 2 2 2 3 3 3 2 3
Németh Erzsébet 2 4 2 3 4 4 4 4 2 4 3 3 1 l
20 Pfeiffer Karolin t 4 4 3 4 5 3 4 3 4 4 4 2 3
Rein Szidónia 3 4 3 3 5 3 4- 4 4 4 4 5 4 4
*Récsei Irén 2 5 4 5 r> 5 4 5 3 2 3 4 2 2
*) A *-gal jelöltek ismétlők voltak.
— 14 -
Folyó szám 1 A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. I Német ny Földrajz Számtan Term, rajz i Kézimunka \' Enek Rajz ~ i írás Torna j ; Irásb. dolg. |
Schermann Mari 1 2 2 1 4 3 ■2 2 3 3 4 4 2 3
Sió Margit 1 2 1 1 2 3 3 2 3 3 1 1 3 2
25 Steiner Irma 1 1 1 2 3 1 2 1 2 2 3 4 3 4
Szabó Irén 1 i 3 4 4 3 4 4 3 3 4 4 9 4
Szendrei Piroska 1 2 1 1 4 2 3 1 3 3 2 3 2 3
Varga Amália 2 4 4 5 5 3 3 5 3 3 5 5 2 4
Vécsey Ida 1 2 4 3 4 4 5 3 2 3 3 1 2 2
30 Weisz Erzsébet 2 5 3 5 5 4 3 5 5 3 5 ,) 2 r O
Kimaradtak: Kovács Margit ism., Lackenbach Gizella ism., Müller Mária, Pollák Margit és Radasics Gizella ism.
— 15 —
I. b) leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Számtan Term, rajz Kézimunka 1 Enek Rajz írás ! Torna Irásb. dolg.
Andél Etelka 1 1 I 1 1 1 3 1 3 2 1 1 1 2
Barta Rózsi 1 2 1 1 2 3 2 1 4 2 2 4 3 3
Bobánovics Ilona 1 3 2 4 4 4 4 4 3 3 4 5 3 4
Geis/.l Erzsébet 2 3 2 3 3 3 5 3 4 1 4 5 3 4
5 *Goldmann Ilona 2 4 3 3 4 5 3 4 3 3 3 2 2 1
Grünfeld Erzsébet I 2 1 1 2 2 2 1 4 3 4 5 2 4
Hammerl Mária 1 3 2 2 3 3 3 3 1 3 2 1 2 3
*Heine Etelka 1 2 2 2 2 2 2 2 3 3 1 3 2 2
Heinz Lujza 2 3 2 3 3 4 2 4 4 3 5 5 2 4
! 0 Horváth Ilona 1 3 1 3 2 3 4 3 3 3 2 4 2 3
Horváth Katalin 1 2 2 3 3 2 2 4 2 3 1 3 2 2
Hrabovszky Jolán 2 3 3 3 3 3 4 4 3 3 3 3 1 3
*Hubay Mária 2 3 i 3 4 3 2 2 3 3 3 2 2 3
* Keleti Janka 3 4 4 3 4 5 4 4 3 3 3 5 3 3
15 Klein Edit 1 2 0) 1 3 2 2 2 2 3 1 4 3 4
Král Margit 2 5 3 5 5 5 5 5 3 4 5 5 3 4
Kremsier Gizella 1 3 4 3 4 3 3 1 4 4 4 5 3 4
Kugler Gizella 1 2 2 O O 3 3 4 2 3 3 ! 2 1 3
Kuhár Róza 1 3 1 2 3 2 3 1 3 3 3 4 2 3
20 Lackenbacher Irma 2 4 4 4 4 4 4 4 3 3 5 5 3 4
Miltényi Erzsébet 1 1 1 1 2 2 1 1 2 3 1 1 2 1
Nagy Irén 1 2 2 2 3 2 2 3 2 3 1 3 I 3
Palkovich Mária 1 3 2 2 4 4 3 4 3 3 3 4 2 4
Pollák Júlia 2 4 3 2 3 4 2 4 4 3 5 5 3 4
25 Preslmaier Mária 1 2 2 2 3 2 2 2 2 3 1 1 1 1
Rosenfeld Ella 1 3 2 1 2 2 3 1 3 3 2 3 l 3
Steiner Ilona 1 2 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3
Stern Janka 2 5 4 3 4 5 4 4 3 3 5 5 3 5
Strém Rózsa 1 3 3 3 3 3 3 4 3 4 4 4 3 4
30 *Topler Erzsébet 2 5 1 3 4 4 4 4 3 4 5 5 1 4
Török Teréz 1 5 3 3 5 3 4 4 2 4 4 5 3 3
Varga Margit 1 5 4 4 1 4 5 5 5 3 4 5 5 2 5
Kimaradtak : Kien Meláni és Vegele Mária. Vizsgáiatlan maradt : Sugár Margit ism.
II. leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. \\ Német ny. Földrajz Történelem 1 Számtan Term, rajz i Kézimunka Enek Rajz írás Torna Irásb. dolg. |
Árvay Margit 2 5 2 5 5 5 4 3 5 2 3 4 4 3 5
*Bader Sarolta 3 5 4 5 3 4 5 4 3 2 3 5 5 3 5
Balassa Aranka 1 1 1 1 ;2 1 2 2 1 1 2 1 1 1 2
Bontz Sarolta 1 1 1 2 2 1 1 l 1 2 3 1 2 1 3
5 Böhrn Margit 2 3 3 3 4 2 1 3 3 3 3 3 4 2 4
Dávidovics Ilona 2 4 3 4 4 4 4 3 1 2 3 2 3 2 2
Erdős Margit 1 1 1 2 2 1 I 1 1 2 3 1 1 3 2
Fatér Katalin 2 5 3 5 4 4 3 5 4 3 3 3 4 1 5
Fábró Irén 1 4 3 3 4 4 4 4 5 3 3 3 4 1 4
10 Feigl Amália 2 2 3 3 2 2 3 3 3 2 3 3 3 1 4
Filipánits Irén 3 5 3 3 5 3 4 4 4 4 3 5 3 3 5
Friedenthal Margit 3 5 4 4 4 3 3 5 4 3 3 4 4 3 4
Gógl Eleonora 1 3 2 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3
Grünfeld Erzsébet 2 4 2 3 4 3 4 3 4 3 3 4 3 3 3
15 Grünfeld Zsófia 2 4 2 4 4 3 2 3 1 3 3 4 4 2 5
Haas Anna 1 2 2 2 2 2 3 2 1 2 3 4 2 2 2
Heinrich Vilma 1 3 3 4 2 3 2 4 4 2 3 3 1 2
Holczer Gizella 1 4 3 2 2 2 4 1 4 4 4 5 5 3 5
Horváth Matild 1 4 2 2 4 3 3 2 4 3 3 3 3 2 4
20 Kalmár Erzsébet 1 1 1 1 2 3 2 1 1 2 3 2 1 2 2
Katzenbach Meláni 1 3 1 2 4 2 3 3 2 2 3 2 3 2 4
*Knausz Mária 2 2 1 3 4 1 1 2 1 - 2 3 1 1 3
Kocsis Ella 1 1 1 2 3 1 1 1 1 3 2 2 1 2 2
Kohn Margit 1 2 1 2 3 1 2 2 1 1 2 2 3 2 3
25 Kramer Ella 2 3 3 2 4 3 3 3 4 4 3 2 4 4 3
*Laczkovics Teréz 3 3 2 1 3 3 4 2 2 4 3 1 1 3 2
Loewy Klára 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 2 1
Mannheim Ilona 2 4 4 5 4 2 4 3 4 2 4 4 4 2 5
Mágics Jolán 2 2 3 3 3 3 2 3 3 3 O «J 3 4 1 4
30 Mérey Erzsébet 3 5 3 3 4 3 5 5 3 3 3 5 5 2 4
Mérey Paula 2 3 1 3 4 4 4 2 3 1 2 1 1 1 3
Müller Irma 2 3 2 2 3 1 3 2 2 4 3 5 5 3 4
Nóvák Margit 2 3 2 3 4 3 2 3 3 2 3 1 3 2 3
Österreicher Irén 1 2 3 3 3 2 3 1 2 3 3 3 3 1 2
35 Palkó Margit 3 5 2 3 4 3 4 5 3 3 3 5 4 3 4
Réti Erzsébet 2 3 3 2 O O 4 4 2 3 4 3 3 4 3 5
Scherz Aranka 1 5 4 4 3 3 5 3 4 2 2 2 1 3 3
Schott Lujza 3 5 2 3 3 5 4 3 4 3 3 5 5 2 5
Schubert Lujza 1 3 1 3 3 3 4 3 3 3 4 3 4 2 3
40 Sió Mari 1 2 1 2 3 3 3 3 2 3 3 2 1 3 2
Sonnenberg Erzsébet 2 3 3 2 3 4 4 3 3 2 4 4 5 2 3
Strasser Karolin 1 2 2 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 3 3
Szabolics Erzsébet 1 2 1 2 2 2 3 3 2 3 3 2 2 1 2
Szabó Margit 2 3 1 1 3 1 2 2 3 3 3 5 5 3 4
45 Székelyi Mária 2 3 2 3 3 2 2 2 3 4 2 3 4 2 4
Folyó szám A tanuló neve : Magaviselet Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Történelem Számtan Term, rajz Kézimunka Ének Rajz írás Torna Irásb. dolg. |
Thurn Mari 1 3 2 4 3 2 4 3 2 2 3 3 3 3 3
Tóth Teréz 2 3 1 2 3 4 3 2 4 3 3 3 3 3 3
Unger Ullmann Gizella 2 3 2 3 3 4 4 2 4 1 3 2 3 1 4
Vajda Margit 1 5 4 3 4 3 5 5 5 3 4 5 5 4 4
50 Vámosi Erzsébet 1 2 2 3 2 1 4 4 l 2 3 1 2 2 2
Woyciechowsky Sarolta 1 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 - 2
Wöllner Júlia 2 5 o O 5 4 5 5 2 5 3 4 5 2 3 2
Zalaváry Piroska 1 2 2 2 3 3 2 2 3 3 3 3 4 2 3
Zsiga Márta 2 4 ! 3 4 3 o o 3 4 4 4 5 5 3 4
Kimaradtak: Gutfreund Erzsébet ism., Günsberger Margit, Klein Kamilla ism., Talafausz Erzsébet és Zavilla Mária.
2
17
— 18 —
III. leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet 1 i Szorgalom Vallástan Magyar ny. 1 Német ny. | Földrajz Történelem Számtaa Mértan Vegytan Gazdaságtan i Kézimunka Ének Rajz írás Torna Irásb. do]g\\ |
Balázs Teréz 1 3 7 2 3 2 3 3 3 1 1 3 4 3 3 2 o o
Benedek Mária 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 3 3 3 2 3
Bodiczky Margit 2 4 2 3 4 4 4 5 4 3 3 3 3 5 3 3 3
Bogenrieder Lujza 2 3 2 3 3 3 4 3 3 2 1 2 3 1 1 1 \')
5 Gzinder Ilona 2 5 2 5 5 3 5 4 5 5 3 3 3 3 3 1 3
Farkas Ida 2 5 3 5 5 3 5 5 3 3 2 3 3 4 .3 3 4
Feigl Ilona 1 3 3. 3 3 3 4 4 4 4 2 3 3 2 4 2 -4
Fenyves Jolán 1 2 1 3 3 3 i O »J 3 3 1 2 3 1 2 o o 3
Fitzkó Elvira 1 5 3 5 4 4 4 4 4 4 4 3 3 5 3 2 4
10 Geiszl Irma 2 4 3 3 5 2 4 4 4 3 2 3 3 4 3 2 3
Geiszler Mariánna 2 4 2 3 4 3 2 4 4 2 1 2 3 1 1 1 2
Graff Júlia 1 3 3 3 4 2 3 2 2 3 2 2 3 3 3 3 3
Hauser Ilona 2 3 3 3 3 4 3 3 4 3 2 2 3 3 3 2 4
Hirsch Erzsébet 2 3 3 3 4 3 2 2 3 2 2 3 3 2 1 2 3
5 Hoffmann Margit 1 3 2 4 4 4 3 Q .) 3 3 2 2 3 2 3 3 4-
Hoós Erzsébet 1 3 1 3 4 3 4 4. i 2 1 1 q o 2 1 2 3
Kalmár Regina 2 4 3 4 3 3 4 4 4 3 4 O fJ 2 3 3 2 4
Kocsis Margit 2 2 1 2 3 2 1 2 1 2 1 4 2 1 2 3 q
Krausz Czeczilia 2 2 2 1 4- 2 2 2 1 2 2 3 3 3 3 1 4.
20 Kreiner Jolán 2 2 3 3 3 3 2 3 3 1 2 4 3 2 3 3 3
Krisch Emília 2 5 3 4 4 3 4 4 3 4 3 3 3 3 2 3 4
Lajpczig Jolán 1 2 2 2 2 3 3 1 2 2 1 1 1 1 1 1 2
Lampel Irma 1 3 3 3 3 2 3 4 4 3 3 3 3 Q • ) 3 3 4
Lusztig Jolán 2 4 3 4 3 3 3 4 4 4 3 Q ti 3 3 3 1 4
25 Málly Sarolta 1 3 2 3 4 4 3 2 1 2 2 3 2 2 3 O ->
Neufeld Ilona 2 3 4 3 4 3 2 4 4 2 3 3 4 4 3 3 4
Neumann Júlia 1 2 1 1 2 1 2 2 1 1 1 3 4 2 1 3 2
Ney Ilona 1 4 3 3 3 3 5 4 3 4 2 2 4 4 2 3 2
Németh Gabriella 2 2 1 o 0 3 3 2 4 3 1 1 2 1 3 3 3 3
30 Pálfy Jolán 1 4 3 3 3 2 2 3 3 4 4 :: 4 3 3 1 3
Pálfy Margit 2 5 4 4 4 3 4 5 4 4 4 2 4 4 3 1 3
Perényi Jolán 2 2 3 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 2
Pintér Ilona 2 3 3 2 4 3 4 4 3 3 2 1 3 2 2 3 3
Pollák Mária 8 2 3 2 2 2 I 1 2 3 1 2 4 2 3 3 4
35 Rosenthal Hona 2 3 3 3 4 3 4 4 4 2 3 3 3 3 3 O .) 4
Rosenthal Sarolta 2 2 1 2 3 2 2 2 1 3 2 3 3 2 1 3 2
Schlesinger Józsa 2 3 3 3 3 1 o o 3 4 3 4 2 3 3 3 3 3
Schweitzer Jolán 1 3 3 3 4 2 4 3 3 3 2 2 3 3 2 2 4
Sió Karolin 1 O tJ 3 3 3 2 2 4 4 3 3 3 3 2 1 3 3
40 Sipos Anna 2 4 1 3 4 3 5 3 2 3 2 3 3 2 2 3 2
Steiner Erzsébet 1 2 3 2 3 2 2 2 2 2 1 2 3 2 4 3 4
Steiner Mária 3 4 4 3 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 4 3 5
Stern Erzsébet 1 3 2 3 4 4 4 4 4 3 3 3 4 2 2 3 4
Sternberger Matild 1 Q O 3 2 2 3 4 2 2 2 3 3 3 4 3 5
— 19 —
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet 1 Szorgalom Vallástan Magyar ny. | Német ny. Földrajz Történelem !| Számtan Mértan Vegytan Gazdaságtan i Kézimunka S Enek Rajz Irás Torna Irásb. dolg. |
45 Szili Gizella 1 2 4 3 3 2 2 1 1 2 2 1 2 2 2 3 3
Tassally Margit 2 5 2 3 4 3 4 4 4 2 3 2 4 1 2 - 3
Totola Mária 2 3 3 1 4 2 4 2 3 2 3 3 3 2 1 1 2
Ungár Margit 2 3 2 2 2 2 4 3 2 1 2 1 3 2 1 3 3
Wiltner Károlin 1 2 3 3 3 3 2 4 4 1 1 3 3 Q D 2 3 3
50 Viucze Júlia 2 3 2 3 3 4 1 4 4 1 2 2 4 4 3 3 4
Weiss Ida 2 5 3 5 2 3 4 5 5 5 2 2 2 3 l 3 3
Kimaradtak : Tálosy Irma és Znojemszky Olga.
2*
— 20 —
IV. leányosztály.
Folyó szám A tanuló neve \' 1 1 Magaviselet I Szorgalom Vallástan Magyar ny. Német ny. Földrajz Történelem Számtan Mértan Terra, tan Egészségtan Kézimunka : Ének Rajz Torna Irásb. dolg. |
Babics Ida 2 2 1 2 2 1 2 1 1 2 1 3 3 2 1 2
Beréczky Anna 1 2 1 2 2 2 1 1 1 2 1 3 1 2 . 3
Bezák Margit 2 2 1 2 2 2 3 1 1 2 1 2 1 2 1 3
Biba Margit 2 3 3 3 3 2 4 4 4 2 4 3 3 2 _ 2
5 Bodiczky .Jolán 1 3 2 3 4 2 4 3 3 3 3 3 3 3 - 3
Bősch Szidónia 2 3 3 2 2 2 4 3 2 3 3 2 3 1 _ 2
Csákányi Anna 1 2 1. 2 3 1 3 3 2 l 1 1 3 1 - 2
Fater Irma 2 4 3 3 4 3 4 4 4 3 3 4 3 2 _ 3
Gráf Jolán 1 1 l 2 1 1 2 2 1 1 1 2 1 _ 2
10 Guth Mari 1 3 2 3 3 3 3 4 4 3 H 2 4 1 _ 2
Herczog Margit 1 2 1 3 2 1 2 4 4 2 2 3 4 4 _ 3
Hild Anna 2 3 3 3 3 2 4 4 4 3 3 2 2 3 _ 3
Holczer Ella 2 3 1 2 4 2 2 4 4 3 4 2 3 3 _ 3
Kovács Ilona 1 2 3 2 2 1 2 3 2 2 1 2 3 2 _ 3
15 Kováts Izabella 2 3 2 3 4 2 3 3 4 ij 3 3 3 2 _ 3
Krauthaeker Róza 1 1 I 2 2 ! 2 2 1 1 1 2 3 1 _ 3
Kremsier Irma 2 5 2 3 3 3 3 5 5 3 5 3 4 5 _ 5
Küntsler Mari 1 2 1 3 2 3 2 2 2 2 1 1 3 1 _ 2
Loewy Mari 1 1 1 2 1 2 2 1 1 2 1 3 1 1 _ 2
20 Miltényi Rozália 1 2 2 2 2 o 4 3 2 2 3 3 2 1 _ 3
Neusiedler Erzsébet 1 2 3 2 2 1 O O 1 1 1 1 2 3 1 _ 2
Pálfy Gabriella 1 3 3 2 3 3 3 3 2 3 3 2 4 3 1 3
Petrics Júlia 2 3 2 3 3 2 3 3 3 1 1 1 2 I _ 3
Petrics Magdolna 2 2 3 2 3 2 9 *> 3 3 1 1 1 2 1 _ 2
25 Pollák Irma 1 1 1 1 1 1 1 1 l 1 1 1 _ 1 1 1
Rátnik Erzsébet 1 1 l 2 2 1 1 2 1 I 3 3 1 _ 3
Reinitz Klára 1 2 1 3 3 1 1 3 l 2 1 _ 3 4 _ 3
Rosenthal Margit 1 1 1 2 2 2 1 1 1 1 1 2 3 1 _ 2
Schercz Júlia 1 3 1 3 3 1 1 4 3 1 3 2 3 3 _ 3
30 Schwarcz Jolán 1 2 ! 2 1 3 2 2 2 3 2 2 3 2 3
Szabó Etelka 1 3 2 3 4 2 3 4 4 2 3 2 3 4 _ 3
Szigethy Sarolta 2 2 1 2 2 2 2 1 1 2 1 2 3 1 _ 2
Tripammer Margit 2 2 1 2 2 1 3 2 2 2 2 3 4 2 3
Vámosi Gábriella 1 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1 1 3 1 1
35 Weiss Márta 1 3 1 2 2 2 2 4 4 2 3 2 3 1 2
Kimaradt: Knortzer Teréz.
— 21 — VI.
I. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar ny. Földrajz Számtan Mértan Term. rajz Mértani rajz Szabadk. rajz Szépírás Torna Ének Irásb. dolg. 1
*Alleseh Mátyás 1 4 3 4 4 4 4 4 4 5 3 3 4 3
Auspity. Elemér 2 4 4 4 3 4 4 4 4 5 4 3 4 3
Baumgarteu Sándor 1 2 4 3 2 2 2 2 4 3 3 3 3 2
•Bogenrieder József 2 3 3 3 4 3 2 4 3 2 3 2 2 3
5 Bugyács Lajos 3 5 4 4 4 4 3 4 5 5 4 4 3 3
Buzády János 2 3 3 5 3 4 3 3 3 4 4 3 3 4
*Csányi József 2 5 3 4 4 4 4 3 4 5 4 3 4 3
Gzulek József 2 5 4 4 5 5 5 5 5 4 4 3 3 4
Fekete József 2 5 4 4 4 5 5 5 3 2 3 3 4 3
10 *Friedenlhal Rezső 3 4 4 3 3 4 3 3 5 4 4 2 4 4
Friedfeld Hugó 3 5 4 4 4 5 4 4 5 4 4 2 3 4
*Gerócs István 1 2 3 4 4 1 1 2 2 3 4 2 4 3
Giczi Ferencz 3 4 2 3 3 3 4 4 4 5 4 3 2 3
Goldmann József 2 4 2 4 4 3 4 4 4 4 4 3 4 3
15 Graffits Lajos 1 2 2 3 I 4 3 2 2 2 3 3 2 3
*Grossinger Ferencz 2 4 3 4 4 5 4 4 3 2 3 2 3 2
*Handelsmann László 3 3 2 3 4 2 3 2 3 4 4 2 4 4
Harangozó József 2 4 3 4 4 4 4 3 4 3 4 3 3 3
Hardy Imre 1 5 3 5 5 5 4 4 4 5 4 3 5 4
20 Haspel Pál 2 4 3 4 3 4 4 3 4 4 4 2 4 4
Holczer László 1 2 2 2 1 1 1 2 3 4 3 3 3 3
Horváth Gyula 2 4 3 4 4 5 4 4 5 3 4 - 3 4
Jászai Lajos 2 4 3 4 3 3 3 4 4 5 4 3 4 3
*Kaufmaun Manó 2 3 3 4 3 3 2 2 4 3 4 2 2 3
25 * Kovács József 1 3 3 3 4 3 2 2 3 3 3 2 3 3
Kramer Endre 3 4 2 4 4 3 4 4 4 4 4 1 2 3
Kremsier István 2 3 1 3 3 3 2 2 4 4 4 1 4 4
Kristofoletti János 2 5 4 5 4 5 5 4 5 5 5 2 4 3
Lasky István 1 3 3 3 3 3 2 1 4 4 4 3 3 3
30 *Letzter Sándor 2 3 1 3 3 3 3 3 3 4 3 2 4 3
Lőrincz István 2 3 2 3 4 4 4 2 4 4 4 3 3 2
Mankovics István 1 4 3 4 4 4 5 4 4 4 3 4 3 2
Mikina István 1 2 3 3 4 1 2 3 2 2 2 3 3 2
Miletics Milán 2 5 3 4 5 5 4 5 4 5 4 4 4 4
35 Molnár Pál 3 4 4 4 5 4 4 4 4 4 3 2 3 3
Nagy Sándor 2 3 4 4 3 3 3 3 4 4 4 3 4 3
Paár 0. Vilmos 2 3 3 3 4 3 3 2 3 4 4 3 4- 3
Pahocsa István 1 5 4 5 5 5 5 5 4 4 4 4 4 4
40 *Palkovics György 3 4 3 4 4 4 4 3 3 3 3 2 4 3
♦Péter Béla 1 2 3 4 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3
Péter Jenő 1 2 3 2 3 3 2 2 3 3 3 2 3 2
_ 99 _
— ___ —
Folyó szám \\ A tanuló neve Magaviselet | Szorgalom Hittan Magyar ny. Földrajz Számtan Mértan Term, rajz Mértani rajz ; Szabadk. rajz: Szépírás Torna Ének lrásb. dolg. :
Pintér Gyula 2 2 3 3 3 4 2 3 3 3 o t> 3
Pirity Sándor 2 3 3 3 4 4 4 3 4 4 4 3 4 3
Porogi János 9 3 3 3 4 4 3 3 4 3 4 3 4 4
45 Raspotnik Rudolf 2 5 4 4 5 4 5 4 5 5 5 4 4 5
Rosenthal József 1 2 2 2 4 3 2 2 3 4 4 3 4 3
Samu József 2 3 3 4 4 O o 2 4 2 - 3 - 4 4
Scharf Sándor 1 3 3 3 2 3 4 3 2 3 3 Q o 4 2
Scliless László 2 5 4 5 5 5 5 4 5 5 4 o ü 4 5
50 Scliwarcz Imre 3 4 1 2 3- 4 4 3 4 4 3 3 3 3
Singer Sándor 2 2 2 2 2 2 2 3 3 4 2 2 3 2
Sipos József 1 5 3 5 5 5 5 3 4 4 4 3 4 5
Steiner Pál 3 3 3 4 2 3 4 2 4 4 4 3 4 3
Stern József 1 2 2 3 o ü 2 3 3 3 3 3 2 3 3
55 Stern Pál 2 4 3 5 5 5 r 5 4 5 4 4 4 4 4
Szommer Emil 1 5 3 4 4 5 4 4 5 5 5 2 3 3
Szűcs János 2 4 4 4 2 4 4 4 4 4 3 3 3 4
*TaIafausz János 2 5 4 4 5 4 5 4 4 4 4 3 5 3
Ungár Lajos 1 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4
60 Varga József 2 5 4 5 5 5 5 4 4 4 4 3 3 4
Weissenstern Imre 3 4 3 3 3 3 3 4 5 5 5 2 3 5
*Winkler Jenő 2 4 3 3 3 3 2 1 4 5 2 2 4 2
Zuggó Lajos 2 3 3 3 3 3 2 1 3 3 4 3 3 3
Kimaradt: Madarász József.
— 23 —
II. fiúosztály.
\\ Folyó szám A tanuló neve Magaviselet Szor alom j Hittan Magyar ny. Földrajz Számtan ! Mértan Term rajz ii Mértani rajz Szabadk. rajz Szépírás Torna Enek Irásb. dolg. |
Bálits Ferencz !\' 3 3 2 3 4 3 3 4 2 2 2 2 i 3
Boros Ferencz 1 3 2 2 3 2 4 3 4 4 4 3 3 4
Dukász Imre 12 3 2 o rj 3 4 4 3 4 3 2 3 3 2
Fekete Alajos 1 2 2 2 2 2 1 1 3 2 3 ■2 4 2
5 Freiberger Lajos 1 1 1 1 1 1 1 1 3 3 3 2 3 2
Friedenthal Imre i 2 3 1 S> 3 3 3 2 4 3 4 3 O O 3
Friedfeld István !| 2 4 2 4 4 4 4 4 5 4 2 52 4 l
*Fülöp József 1 2 2 2 3 3 3 3 9 O 4 2 2 3
Gruber József 2 3 2 2 4 4 4 3 4 4 4 3 4 9 »^
10 Grünfeld Árpád • > i) 4 2 4 4 4 4 4 5 4 4 3 4 3
Guttentag Ernő 3 5 3 4 4 4 r 0 3 5 0 5 3 4 5
Guttmann Géza 1 2 1 2 2 3 4 3 4 4 3 3 3 2
Győri János 1 4 3 2 4\' 4 4 3 5 4 3 2 4 3
Heine Roland 1 ¡2 4 2 4 3 4 4 9 4 3 3 2 4 3
15 Klein Jenő 2 3 2 3 2 4 4 3 Q O 3 3 2 3 2
Koréin Pál 2 4 3 3 4 4 4 4 4 3 4 3 3 3
Ladeczky János 2 3 3 3 9 O 3 4 3 3 4 3 3 3 2
Láng Lajos 2 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 2 4 Q Ö
Lukácsi András 1 5 2 4 4 4 4 4 4 4 4 2 4 4
20 Mersits Béla 3 3 3 2 4 3 3 2 4 3 2 í 3 1
Metter János j <9 4 3 3 4 5 4 r 3 2 2 2 3 2
Móger Károly 3 3 3 3 • > •) 3 4 4 4 4 3 9 • > 3 o
Müller István 3 5 3 5 5 5 5 3 4 5 4 3 3 4
Nóvák György iá 4 2 4 4 3 4 4 3 3 4 Q 9 \') 3
25 Pichler József 1 2 1 2 2 3 3 1 3 3 3 2 3 3
Pintér Béla 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 4 2
Bosenberg Sándor 1 3 3 4 4 3 3 3 4 4 r- 0 3 2 4
Rozgonyi Gyula 1 2 1 2 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2
♦Schlesinger Alfréd ;í3 3 3 3 4 2 1 2 9 O 3 3 2 3 3
30 Subics Antal 12 3 2 3 5 3 4 4 4 2 3 o o 4 2
Szita Jenő 3 4 3 4 4 4 4 4 4 3 3 2 4 3
Tóth Ferencz 1 3 3 2 4 9 <_> 3 4 3 3 4 2 3 3
Tóth György 2 i 3 4 4 4 4 3 2 1 4 2 4 3
Tóth József 2 5 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3
35 Tóth Károly 1 4 3 3 3 4 4 1 4 4 4 3 4 3
Vernigg Lajos \' 2 5 3 41 4 4 4 3 4 3 3 2 4 2
Villányi Antal 3 4 2 4 4 4 4 3 4 4 4 3 3 3
Zsittnei Ödön 1 2 1 2 2\' 3 2 1 3 4 3 3 4 3
Kimaradtak : Berke Sándor és Schlesinger Jenő.
— 24 —
III. fiúosztály.
Folyó szám A tanuló neve Magaviselet. Szorgalom Hittan Magyar ny. Német ny. Földrajz Történelem Számtan Mértan Term, rajz Mért. rajz Szabadk. rajz I Szépírás Torna Ének Egészségtan : Irásb. dolg. |
Atlasz Ignácz i 3 4 2 4 3 4 4 3 3 4 4 4 4 2 3 3 3
Bethlen János 2 4 t 5 5 4 4 3 4 4 4 4 5 3 3 3 4
Bódog János 1 4 2 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 2 3
Böhm Ferencz 1 2 1 2 2 2 2 3 3 1 3 3 3 O »-> 3 1 1
5 Gsizmazia Sándor !; 2 4 2 4 4 4 3 4 4 3 4 3 3 3 4 3 3
Dümrnerth László 2 4 2 3 4 4 3 4 4 4 3 2 3 2 3 2 2
Fischer István 1 3 3 4 2 2 4 3 3 O o 3 3 3 2 4 2 2
*Gógl Béla 2 3 1 3 4 3 3 3 3 3 4 3 4 2 3 2 4
Gógl István 2 5 1 4 5 4 4 5 5 4 5 5 4 2 2 2 3
10 Günsberger Béla 1 4 3 4 5 4 4 4 4 4 3 1 3 3 3 4 3
Hirschier Józset 1 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 2 4 3 2 2 3
Kattauer Rezső j 2 4 2 5 4 4 3 4 4 4 4 4 5 3 2 3 5
Kengyel Gyula 2 4 2 4 3 4 3 3 4 3 3 3 4 3 3 4 4
Klein Ádám ! 1 4 2 4 2 2 3 4 4 3 4 4 4 3 3 2 2
15 Kopcsándi József 1 r 0 2 5 4 5 4 5 5 4 5 3 4 3 4. 3 4
Kovács Ferencz 1 2 1 2 4 1 3 3 2 3 4 3 3 2 1 1 1
Krausz József 2 3 1 3 3 2 2 3 3 2 4 4 8 3 Q >) 1 <) O
*Lasky Nándor 2 3 2 3 3 3 3 4 4 2 4 4 3 3 3 1 3
Maschanzker Béla 1 2 1 4 3 3 3 2 3 4 4 3 3 4 3 Q O
20 Müller Rezső 3 4 2 4 4 4 3 2 Q it 3 4 4 4 - 4 4 4
Németh Imre 1 4 2 4 4 4 4 4 4 4 4 \'3 4 3 3 4 3
*Okos Sándor : 2 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 2 4 4 3
Persa István 1 3 3 3 1 3 3 3 3 3 3 3 4 3 3 3 1
Pesty Lajos 2 4 2 4 4 3 3 4 4 3 4 4 4 3 4 2 2
25 Péter Lajos 2 5 3 5 4 4 3 5 5 4 5 5 5 3 3 4 Q
Pollák Imre 2 4 2 4 4 2 4 4 4 2 4 4 4 2 4 9 O 4
Poljanecz Nándor 3 3 1 3 3 4 2 2 3 3 4 3 3 3 4 1 3
Radványi Andor 2 4 2 4 4 3 4 4 4 4 4 4 2 3 2 4
Schless Ferencz 2 4 1 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3
80 Szigeti István ü 2 5 1 5 4 3 4 4 4 4 5 4 4 2 3 4 4
Szitár Árpád 2 4 3 4 3 3 3 4 4 4 5 4 4 2 3 3 4
Taschner Károly 2 5 3 5 5 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4 4 3
Vajnovics Lajos 2 3 1 4 4 3 3 o »_> 4 3 4 4 4 - 3 3 2
Zalai Lajos ! 2 4 2 4 4 3 4 4 4 4 4 3 4 2 3 3 2
S
Kimaradtak : Kohn Zsigmond, Meszárics Jenő és Palkó József.
J
— 25 —
IV. fiúosztály.
Fíjlyó szám A tanuló neve Magaviselet ! Szorgalom I Hittan Magyar ny. Német ny. | Földrajz Történelem i Számtan Mértan Természettan;! Mért. rajz ; Szabadk. rajz j Torna Enek i Iiásb. dolg. 1
Betlehem György 2 3 2 2 4 3 2 3 2 2 3 3 2 3 Q 0
Bogenrieder Ottó 3 4 1 4 3 4 4 4 4 4 4 4 3 3 3
Fekete László 1 3 2 4 4 4 3 4 4 2 3 1 3 4 3
*Gógl Jenő 2 4 2 4 3 4 4 3 3 4 4 4 1 5 •> D
5 Gumilár Kálmán 2 3 1 4 4 3 3 4 3 9 u 4 4 3 3 4
Iváncsics Ferencz 1 3 1 3 3 3 2 3 2 3 3 4 3 3 4
Klein Miklós 1 Q O 3 3 4 3 3 3 2 4 3 - 2 4 4
*Kocsiás János 1 3 2 4 3 4 4 1 1 2 4 4 I 3 3
Kölesvölgyi Miklós 2 2 1 2 4 2 2 2 3 2 3 - 3 3 4
10 Krausz Kálmán I 3 1 2 3 3 1 3 3 4 4 4 2 4 2
Mayer József 2 4 3 4 4 3 4 4 4 9 fj 4 9 O 3 2 4
Németh István 3 4 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4
Nováth Lajos 2 4 2 4 4 3 4 3 3 3 2 4 3 4 4
Perényi Andor 2 5 2 4 4 4 4 4 4 3 4 4 2 3 3
15 Peteránecz Vendel 2 4 2 4 4 3 3 4 4 2 3 3 1 3 3
Pollák Jenő 3 5 3 3 4 3 4 4 4 4 4 4 2 4 4
Schlossberg Géza 1 4 1 3 2 4 3 4 4 3 4 3 3 4 2
Szabó István 2 5 2 4 4 4 4 3 3 4 3 3 2 4 3
Szémann György 2 3 1 3 4 2 1 4 3 3 2 2 2 3 3
20 Zavilla Adolf 1 4 1 3 4 3 3 4 4 4 4 4 2 3 3
Zsittnei Rezső 2 4 1 3 3 3 3 4 4 4 3 4 3 4 3
*Zsubory István 1 4 2 4. 4 4 4 4 3 3 3 4 1 4 3
Kimaradt: Berényi Géza ós Kuti László. Meghalt: Schwarcz Sándor.
Osztályzatot nem nyert: Mihálecz József önk. ism.
— 26 —
VII.
Kimutatás némely kötelezett tantárgyak alól az 1907—8. tanévre felmentett tanulókról.
A m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr 1889. évi 56,139. szám alatt kelt rendeletében meghatározott némely kötelezett tantárgyak alól a kir. tanfelügyelőség az illetők kérelmére, a tiszti orvosok által igazolt testi hiba okából, a következő felmentésekre adott engedélyt.
A) A leányiskolában.
1. Szabadkési rajz alól felmentettek: Kremsier Gizella, Steiner Ilona és Stern Róza I. b) oszt.., Bader Sarolta, Grünfeld Erzsébet, Gutfreund Erzsébet, Günsberger Margit, Kalmár Erzsébet, Klein Kamilla, Knausz Mária, Palkó Margit II. oszt., Gzinder Ilona, Hofí\'iriann Margit, Lainpel Irma, Ney Ilona, Schlesinger Józsa, Steiner Erzsébet, Steiner Mária, Sternberger Matild, Ungár Margit III. oszt. és Reinitz Klára IV. oszt. tanulók. Összesen = 20 tanuló.
2. Női kézimunka alól felmentettek: Knausz Mária 11. oszt., Pollák Irma és Reinitz Klára IV. oszt. tanulók. Összesen = 3 tanuló.
3. Tornázás alól felmentettek : Deutsch Ilona I. a) oszt., Heinrich Vilma, Woyciechowsky Sarolta II. oszt., Steinberger Matild, Tassaly Margit III. oszt. tanulók. Összesen = 5 tanuló.
B) A fiúiskolában.
1. Szabadkézi rajz aló! felmentettek: Pintér Gyula, Samu József I. oszt., Klein Miklós és Kölesvölgyi Miklós IV. oszt. tanulók. Összesen = 4 tanuló.
2. Tornázás alól felmentettek: Horváth Gyula, Samu József I. oszt., Pintér Béla II. oszt., Müller Rezső és Vajnovils Lajos 111. oszt. tanulók. Összesen = 5 tanuló.
VIII.
Kimutatás a leányiskolában magánvizsgálatot tett tanulókról.
A vizsgálat ideje hó | nap A vizsgázó neve vallása, lakóhelye Előképzettsége Mely osztályról vizsgázott ? A vizsgálat eredménye Vizsgálati engedély szá ma
szepl. 14-. Goricsánecz Viola róni. katli. Letenye polg. isk. III. o. mag. tan. IV. f. o. 1. kir. tant\'. 2044—11)07.
decz. 21. Ács Ilona rónt. katli. Nagykanizsa polg. isk. 111. o. rend. tan. IV. f. 0. 1. kir. tant\'. 2809 1907.
n * Hild Francziska róm. kath. Nagykanizsa polg. isk. II. 111. o. mag. tan IV. f. 0. 1. kir. tanf. 2718—1907.
juri. 17. Metzli Mária róni. kath. Ihárosberény elemi népiskola IV. oszt. I. f. 0 1. kir. tanf. 1007—1908.
« Franki Ilona izr., Letenye polg. isk. 1. o. magánvizsgálat II. r. o. i. szabályszerűen beirt magántanuló
» » Goldberger Irén izr., Becsehely polg. isk.» I. o. magánvizsgálat II. f. 0. 1. szabályszerűen beirt magántanuló
V n Mikó Mária róm. kath. Letenye polg. isk. I. o magánvizsgálat II. f. 0. 1. szabályszerűen beirt magántanuló
jun. 11. iSternberger Jolán izr., Murasztmária polg. isk. I. o. magánvizsgálat II. j. v. b. kir. tanf. 3^32—1907.
V 19. Bedő Erzsébet izr., Gyékényes polg. isk. II. o. III. f. o. 1. kir. tanf. 2716—1907.

— 28 —
IX.
Kimutatás a fiúiskolában magánvizsgálatot tett
tanulókról.
A vizsgálat ideje hó nap A vizsgázó neve, "vallása, születési ideje Előképzettsége Mely osztályról vizsgázott ? A vizsgálat eredménye Vizsgálati engedély száma
szepl. 1U. Iváncsics Káinián tóm. kall). 1882 polg. isk. II. o. rendes tanuló 111. IV. j. v. b. kir. tant\'. i2889 1907.
ápr. 13. Tál Lőrinez róni. kath. 1872. polg. isk III. o. mag. tan. IV. l\'.o. 1. kir. tani\'. 633-1908.
» « Molnár József róni. kath. 1877. polg. isk. III . o. mag. tan. IV. f. 0. 1. kir. tanf. :i5.i— 1908.
?? n Marai Géza róm. kath. 189;-!. polg. isk II. o. mag. tan. 111 IV. j. v. b. kir. tanf 920—1908. kir. tanf. 949-1908.
jun. 22. Herrmán István róm. kath. 1871. elemi isk. VI o. polg. isk. 1. 11. oszt. különbözeti vizsga III. f. o. 1.
H Kondor Ferencz róm. kath. 1880. • dtto III. f. o. 1. dtto
V " Szöllősi Jáno? róni. kath. 1875. dtto 111. f. o. 1. dtto
- n Lőwinger Jenő izr. 1880. dtto III. f. o. 1. dtto
Pálfy József róm. kath. 188). dtto III. f. o. 1. dtto
jun. 23 Németh József róm. kath. 1782. dtto III. f. o. 1. dtto
A vizsga ide; hó lat e nap A vizsgázó neve, vallása, születési ideje Előképzettsége Mely osztálytól vizsgázott ? A vizsgálat eredménye Vizsgálati engedély száma
jun. 23. Németh Károly róni. kath. 1884. el. népisk. VI. o. polg. isk. I. 11. o. különb, vizsga III. f.0.1. kir. tanf. 949—1908.
n » Menyhárt Sándor róm. kath. 1882. dtto TIT. f. o.l. dtto
V •n Tánczos György róm. kath. 1880. dtto III. r. o.i. dtto
tj Horváth János róm. kath. 1887. dtto III. f. 0. 1. • dtto
jun. 24. Hóbor Gábor róm. kath. 1883. dtto III. f.0.1. dtto
• n Gerencsér Ferencz róm. kath. 1883. dtto III. f.0.1. dtto
n » Szabó Imre róm. kath. 1880. dtto III. f. 0. 1. kir. tanf. 396—1908.
n » Tóth János róm. kath. 1880. dtto III. f. 0. 1. dtto
» » Kuti László róm. kath. 1890. polg. isk. III. o. magánvizsgálat IV. f.0.1. szabályszerűen beirt magántan.
jun. 25. Leposa Ignácz róm. kath. 1896. gymn. I. oszt. polg. isk. I. o. különb, vizsgálat II. f. 0. 1. kir, tanf. 632—19U8
29
- 30
X.
Statisztikai kimutatás
a leányiskolái tanulók létszámáról az 1907—1908. tanévben.
Osztályok Összesen
C z 1 m III. IV.
l.a) I.b) II.
A) Nyilvános tanulók.
I. A tanulók számának alakulása.
Beíratott a tanév elején............ 35 35 59 53 36 218
» „ ,, folyamán .........
Összesen ... 35 35 59 53 36\' 218;
Ezek közül a) a tanév elején:
mindennapi tanköteles (12 éven alul) 30 31 38 5 —: 104;
ismétlő tanköteles (12—14 éves) 5 4 21 48 29 107
nem tanköteles (15 éven felül)...... 7 7
b) a tanév folyamán:
a mindennapi tankötelezettség alul fel-
szabadult 10 6 26 5 — » 47
más iskolába ment át............ _ ,__ 1 — — 1
magántanuló iett ............... — — — — — —
kimaradt és nem tanult tovább...... 5 2 4 2 1 14
meghalt ... — — — — —
Az iskolai év végéig ezen iskolába járt 30 33 54 51 35 203
Alsóbb osztályból lépett fel ...... 28 29 55 53 36 201
Osztályismétlő volt ............ 7 6 4 — 17
11. A tanév végén való létszám
részletezése.
1. fi szülők társadalmi állása szerint:
nagybirtokos, nagybérlő „ — — —
középbirtokos, középbérlő — — — 2 1 31
a) Őstermelő kisbirtokos, kisbérlő — — 1 — — 1
kertész, halász, állatte-
nyésztő ......... ,— — — — — —
gazdasági tisztviselő ... — 1 — 2 2 5
egyéb segédszemély ... — — — — — -H
nagyiparos vagy bánya-
nagyválllalkozó...... 1 — — — 1
b) Iparos v. kisiparos vagy bányakis-
bányász vállalkozó ......... 4 9 4 16 8 41
ipari v. bányászati tisztv. — — 1 1 2
egyéb segédszemély ... 2 2 4 3 — 11
c) Kereskedő, nagykereskedő, nagyvál-
vállalkozó lalkozó............ _ _ — — —
(hitelügyek- kiskeresk., kisvállalkozó 6 8 11 7 7 39
kel és köz- keresked. v. közlekedési
lekedéssel tisztviselő ......... 3 3 10 5 3 24
foglalkozó) egyéb segédszemély ... 4 6 9 2 2 23
köztisztviselő (állami,
törvényhat., községi 5 1 3 4 6 19
d) Közszol- másféle értelmiségi (or-
gálatbeli vos, ügyvéd stb.) 2 1 1 2 3 9
és másféle értelmiségi altiszt vagy
értelmiségi szolga............ 1 — — 1
1 katonatiszt, csendőrtiszt ; — 1 — 1
[ katona- v. csendőr-altiszt 1 1 1 3
— 31 —
C z i in Osztályok Összesen
I.a) I.b) II. III. IV.
e) Különböző ágbeli vagy k. m. n. n. napsz. f) Magánzó, nyugdíjas v. jövedelméből élő g) Egyéb vagy ismeretlen foglalkozású i 1 8 1 4 1 1 __:l ii 17 21
2. fi szülők lakóhelye szerint:
I tanköteles ......... He|ybeh \\ nem tanköteles ...... Vidéki Zala- / tanköteles ......... vármegyéből | nem tanköteles ...... Vidéki más / tanköteles ......... vármegyéből \\ nem tanköteles ...... ,. 1 tanköteles ......... Kl,lfoldl \\ nem tanköteles ...... 26 3 1 30 1 2 48 5 1 44 3 4 24 6 3 li 1 172 6.1 15 9 1
3. A vidékiek vármegyék szerint:
Baranya vármegyei............... Somogy , ............... Veszprém „ ............... Zala „ ............... Zágráb „ ............... 1 3 1 1 1 5 1 3 1 3 2: 1 7 1 15. 1
4. Vallás szerint:
Rótn. katli. .................. Ágost, evang................... Református..................... Izraelita ..................... 12 3 3 12 19 1 13 30 3 21 25 3 1 22 21 1 13 107 10 51 81
5. Anyanyelv szerint:
Magyar ..................... Német........................ Horvát ...... ............... 30 — 32 1 53 1 50 1 33 1 1 198: 2 3
6. fi tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyert „ jeles jó elégséges „ 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert 2 3 , „ több „ Osztályzatot nem nyertek ......... 6 10 1 3 4 1 5 1 11 6 4 7 1 2 1 4 10 22 5 7 1 5 13 29 4 \'2 3 5 19 10 1 10 59 77 1 16 20 3.! 16 1
III. A beirt tanulók tandijmentessége.
Egészen tandíjmentes ............ Kétharmadrészben tandíjmentes ...... Fél tandíjmentes ............... Egész tandijat fizető ............ 3 1 31 5 1 29 9 2 5 43 7 42 4 1 1 30 28 3 12 175
- 32 —
C z i m Osztályok Összesen
I.a) l.b) 11. 111. IV. , i
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai.
Hány tanuló mulasztott igazoltan vagy nem .................. Hány tanuló nem mulasztott egyszer sem Igazolt órák száma ............... Igazolatlan órák száma ............ 33 2 940 9 33 2 1931 54 5 2133 43 46 7 1364 35 1 1635 201 17 80031 52
V. A létszám összehasonlítása.
A műit tanévben beíratott ......... A jelen tanévben beíratott ......... Szaporodás ( Í -) vagy apadás (—) 36 35 l 48 35 13 63 59 —4 39 53 | 14 38 36 -2 224 218 fi
B) Magánvizsgálatot tett tanulók.
1. Kor szerint:
12 évesnél fiatalabb............... 12—15 éves .................. 15 évesnél / szülői gondozás alatt álló ... idősebb \\ „ „ nem álló 1 — 3 1 1 2 1 4 2 2 1
2. Vallás szerint:
Róm. kath. .................. Ágost, evang................... Református .................. Izraelita ..................... 1 1 3 1 3 5 4
3. Anyanyelv szerint:
Magyar ................... Horvát ..................... 1 — 3 1 1 3 8 1
4. /? vizsgálat eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyertek ... jeles „ ..... 1 — 2 1 1 — 1 3\' 2
» J° » elégséges „ 1 tárgyból elégtelen „ „ 2 n II n II — 3 » ii ii több „ „ „ ..... — 1 ~2 3 1 —
5. A tanév folyamán a 12 évet betöltötte s a mindennapi tankötelezettség alól felszabadult ............ — \\ 3 — 3
--- 33 —
XI.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái tanulók létszámáról az 1907—1908. tanévben.
3
C z i m Osztályok Összesen
I. II. III. IV.
A) Nyilvános tanulók. í. A tanulók számának alakulása. Beíratott a tanév elején .................. „ „ „ folyamán ............... Összesen ... Ezek közül a) a tanév elején: mindennapi tanköteles (12 éven alul) ...... ismétlő tanköteles (12—14 éves) ......... nem tanköteles (15 éven felül) ............ b) A tanév folyamán: a mindennapi tankötelezettség alul felszabadult más iskolába ment át .................. magántanuló lett ..................... kimaradt és nem tanult tovább............ meghalt ........................... az iskolai év végéig ezen iskolába járt ...... Alsóbb osztályból lépett fel............. Osztályismétlő volt .................. II. A tanév végén való létszám részletezése. 1. A szülők társadalmi állása szerint: nagybirtokos, nagybérlő ... középbirtokos, középbérlő kisbirtokos, kisbérlő...... a) Őstermelő kertész, halász, állat- tenyésztő ......... gazdasági tisztviselő...... egyéb segédszemély...... nagyiparos v. bányanagyvállalkozó ......... b) iparos v. bányász ipari v. bányászati tisztv. egyéb segédszemély...... c) Kereskedő, vállal- , nagykeresk., nagyvállalk, kozó(hitelügyekkelJ kiskereskedő, kisvállalkozó és közlekedéssel | keresk. v. közlek. tisztviselő foglalkozó egyéb segédszemély...... köztisztviselő (áll., th., közs.) másféle értelmiségi (orvos, d) Közszolgálatbeli és ügyvéd)............ másféle értelmiségi értelmiségi altiszt v. szolga katonatiszt, csendőrtiszt ... katona- vagy csendőr-altiszt e) Különböző ágbeli vagy k. m. n. n. napszámos f) Magánzó, nyugdíjas vagy jövedelméből élő ... g) Egyéb vagy ismeretlen foglalkozású......... 64 40 37 26 167
64 46 - 40 11 29 37 1 35 1 ¿6 15 11 167 58 97 12
13 1 63 10 2 38 1 3 34 1 1 1 23 24 1 7 1 158
51 13 2 1 11 8 8 2 19 2 3 3 4 38 2 1 1 1 10 1 1 2 4 7 1 1 2 6 34 3 1 1 1 3 5 )) 4 5 7 2 1 1 1 22 4 1 5 l1 3 2 2 3 2 4 145 22 4 3 1 2> 3 31 1 12 17 13 35 5 1 7 1 7 15
- 34 —
C z i tn Osztályok Összesen
I. II. III. IV.::
2. fi szülök lakóhelye szerint:
u , , ,. 1 tanköteles ............ He\'ybel1 { nem tanköteles......... Vidéki Zalamegyéből j |fj^°tanköteles ^ . 1 tanköteles............ Vidéki mas megyebol | nem tanküteles......... I tanköteles ............ Kulfoldl \\ nem tanköteles......... 46 9 8 30 3 5 20 1 6 7 13 5 1 2 2i 109 6 18 1 22 2
3. A vidékiek vármegyék szerint:
Belovár-Kőrös megyei .................. Fehér ,, .................. Pest-Pilis „ .................. Somogy „ .................. Sopron „ .................. Vas ,, .................. Veszprém „ .................. Zala ,, .................. Zágráb „ .................. 6 1 1 9 1 2 1 3 1 / 1 5 6 1 Íj 3 1 1 1 1 16 i!: í í 19 2
4. Vallás szerint:
Római katholikus ..................... Gör. keleti ........................... Ág. evangelikus........................ Református........................... Izraelita ...... ..................... 44 1 18 24 2 1 11 21 1 1 11 17 6 106 1 ■3 2 i 46
5. Anyanyelv szerint:
Magyar.............................. Német.............................. Horvát.............................. 61 2 37 1 34 22 1 154 3 1
6. A tanulás eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyertek ......... „ jeles „ ,, ......... jó „ ......... ,, elégséges „ „ ......... 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyertek 2 , ... 3 \',\', \',\', 3-nál több tantárgyból elégtelen osztályzatot nyert Osztályzatot nem nyertek ............... 2 24 9 11 3 3 11 5 16 9 6 2 2 16 7 2 2 2 3 1 14 7 1 10 70 32 19r 5 5 16 1
III. A beirt tanulók tandíjmentessége.
Egészen tandíjmentes .................. Kétharmad részben tandíjmentes ............ Fél tandíjmentes ..................... Egész tandijat fizető .................. 8 8 48 7 1 9 23 5 6 26 2 5 19 22 1 28 116
/
— 35 —
C z i tn 0 sztály
I. 11. III. összese« llll______
IV. A beirt tanulók iskolai mulasztásai.
Hány tanuló mulasztott (igazoltan vagy nem) „ „ nem mulasztott egyszer sem ...... Igazolt órák száma ..................... Igazolatlan órák száma .................. 51 13 1590 65 37 3 993 17 30 7 927 5 2-2 4 663 12 140 27 4173 99
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott ............... A jelen ,, „ ............... Szaporodás (-)-) vagy apadás (—)............ 63 64 1 40 40 28 37 1-9 w 26i -i 2 155 167 +12
B) Magánvizsgálatot tett tanulók.
1. Kor szerint:
12 évesnél fiatalabb..................... 12—15 éves ......................... 15 évesnél idősebb { szülöi g°ndozás ál)«. > ,, „ „ nem allo — 1 14 1 1 3: 1 1 1 17
2. Vallás szeriM:
Róm. katholikus........................ Ágost, evangelikus ..................... Református........................... Izraelita ........................... — 1 13 1 5 19 1
3. Anyanyelv szer in t:
Magyar.............................. — 1 14 5 20
4. A vizsgálat eredménye szerint:
Általános kitűnő osztályzatot nyertek ......... jeles „ „ ......... jó „ „ ......... „ elégséges „ „ ......... 1 tantárgyból elégtelen osztályzatot nyertek — 1 9 5 1 2 11 7
3 \',\', ,\',\' "„ több tantárgyból elégtelen osztályzatot nyertek ... — — — 2 2
5. E tanév folyamán a 12 évet betöltötte 5 a mindennapi tankötelezettség alul felszabadult
2*
XII.
Az 1907—1908. tanévi tanulásbeii eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II III. IV.
Az osztályzottak száma 30 32 54 51 35
Tantárgyak kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles elégséges elégtelen felmentve
Vallástan...... 8 10 7 5 9 12 6 5 16 17 16 5 9 11 27 4 20 7 8
Magyar nyelv .... 4 8 12 2 4 - 7 7 14 3 1 - 5 17 21 6 5 - 3 10 29 5 4 - 1 21 13 — — —¡1
Német nyelv..... — 2 6 15 7 — 1 7 12 10 2 1 10 22 19 2 — — 6 23 19 3 — 5 15 10 5 — —
Földrajz...... 1 3 11 11 4 — 1 10 10 6 5 10 12 20 9 3 — 2 15 27 7 -— 13 15 7 — — —
Történelem \'..... —■ — — — — — — — — — 6 10 16 17 2 — 3 15 10 19 4 — 7 11 11 6 — —
Számtan...... — 5 14 9 2 -! 1 11 8 9 3 — 7 15 22 5 5 — 3 10 14 20 4 _ .8 7 10 9 1 — j
Mértan....... |j — — — — — - — — — — — — —i — — — — — 5 7 18 19 2 — 12 9 4 9 1 — i
Természetrajz..... 4 5 6 9 6 -1 7 6 4 13 2 — 12 8 16 14 4 — — — — — — — — — — — — —
Vegy- és ásványtan . . — — — — -\' — — — — — - — — -- — — — 8 15 18 8 2 — — — — — — — jj
11 14 10 — — _!
Egészségtan..... 18 3 11 2 1 — |j
Gazdaságtan..... 1- — — — — -1 — •— — — — — — — — — — 13 20 13 5 — — — — — — -V — 1
Kézimunka..... 2 8 17 2 1 — 1 7 18 6 — — 5 16 24 8 1 5 17 27 2 — — 5 16 11 1 _ 2
Enek....... 1 3 16 10 — - 1 2 23 6 — — — 7 40 7 — — 2 4 35 10 — 4 5 21 5 _ _ ;
Rajz........ 3 4 5 10 8 - 8 4 7 6 7 — 8 13 15 7 11 —■ 6 18 18 7 2 _ 17 9 5 3 1 _H
írás........ 2 2 11 9 6 4 3 6 6 13 — 12 5 14 14 9 — 11 13 24 3 — — — - — — _ _:!
Testgyakorlat..... 2 17 7 3 1 7 12 13 — — 11 19 20 2 — 2 8 12 29 — 2 3 -- — — — —ü
XIII.
Az 1907—1908. tanévi tanulásbeii eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok I II. III. IV.
Az osztályzottak száma 63 38 34 22
Tantárgyak ] kitiitiőj jeles jó elégséges - elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges elégtelen felmentve kitűnő jeles jó elégséges j elégtelen | felmentve|
Hit- és erkölcstan . . . 3 10 34 16 6 14 18 11 15 8 9 10 3
Magyar nyelvtan. . . . — 5 21 29 8 — 1 12 11 13 1 — — 2 6 20 6 — — 3 7 12 — — :
Német nyelvtan .... — — — — — — — — — — — 1 3 8 18 4 — — 1 6 15 — —
Földrajz....... 2 5 19 26 11 — 1 5 10 20 2 — 1 5 11 16 1 — — 2 11 9 — \'—][■
Történelem...... — — —- — — — — — — — — 3 15 16 — — 2 3 7 10 —i — P
Számtan....... 3 4 21 21 14 1 4 14 17 2 \'— ■ — 3 10 18 3 — 1 1 7 13 — — P
Mértan....... 2 14 13 23 11 — 3 1 9 23 2 — — 2 8 21 3 — 1 3 8 10 — — P
Természetrajz..... 3 14 17 25 4 — 6 5 15 12 — — i 1 3 12 18 — — — — — -— — :
Természettan..... — .— — — — — — — — — — — — — — — — 1 —. — 5 8 9 — — 1!
Mértani rajz..... — 5 17 30 11 — — 3 12 19 4 — — — 6 22 6 — 2 9 11 i__ —!
Szabadkézi rajz .... — 5 13 29 14 2 1 4 16 15 2 — 1 2 12 17 2 — 1 1 5 13 _ 2
Szépírás....... _ 3 20 36 4 — — 5 17 14 2 — — 10 21 3 — — — — — — — -
Torna....... 2 20 32 6 — 3 1 17 20 — -— — — 12 18 2 — 2 4 8 10 — __
Enek........ — 5 26 30 2 -- — 2 19 17 — — 1 3 20 10 — — — 1 10 10 1 — P
Egészségtan..... 5 9 12 8
XIV.
Jelentés a fiúiskolái tornaversenyröl.
Polgári fiúiskolánk tornavizsgálata versennyel egybekötve június tió 4-én d. u. 5 — 7 óráig tartatott meg a.z iskola udvarán. A verseny-■ futás helyszűke miatt elmaradt. Versenybírálók voltak a tantestület részéről az igazgató elnöklete alatt: Szakonyi Géza tornatanár, Németh Mihály és Jellinek Márk.
A sorrend a következő volt: 1. Rendgyakorlatok az I—IV. osztály-lyal. 2. Szabadgyakorlatok az I. és II. osztállyal. ¡5. Szabadgyakorlatok a
III. és IV. osztállyal. 4. Botgyakorlatok a III. és IV. osztállyal. 5. Társas-gyakorlatok a 111. és IV. osztállyal. G. Versenyek.
A) Magas ugrás.
Részt vett az I —IV. osztályból egy csoport bán vonatkozólag 5 f 5 -f 0 -)- 7 = 23 tanuló.
Győztesek : 100 cm. magas ugrással Szabó István és Zsubory István
IV. osztályos, 155 cm. magas ugrással Krámer Endre I. osztályos tanuló.
B) Távolugrás.
Részt vett az I — IV. osztályból egy csoportban vonatkozólag 7 -f 7 + 7 -+ .6 \'= 27 tanuló.
Győztesek: 480 cm ugrással Peteránecz Vendel IV. oszl., 460 cm ugrással Szabó István IV. oszt., 400 cm. ugrással Atlasz Ignácz és Krausz József III. oszt. tanulók.
C) Bakugrás.
Részt vett a 111. és IV. osztályból vonatkozólag 6 -f- 6 = 12 tanuló.
Győztesek: IÍJ0 cm. magas ugrással Peteránecz Vendel IV. oszt., 1.85 cm. magas ugrással Zsubory István IV. oszt., 180 cm magas ugrással Dümmerth László III oszt. és 175 cm. magas ugrással Kocsiás János IV. oszt. tanuló.
A fent nevezett győzteseknek kiadatott 2 drb. nagy ezüstérem, 2 drb közép ezüstérem és 2 drb kis ezüstérem.
Nagy ezüstérmet nyertek: Peteránecz Vendel és Zsubory István IV. oszt. tanulók, mint a kik legtöbb versenyben voltak győztesek. Közép és kis ezüstérmet nyertek : Krámer Endre I. oszt., Dümmerth László III. oszt. Kocsiás János és Szabó István IV. oszt. tanulók.
M
— 39 — XV.
Jótékonyság, ösztöndijak, jutalmak.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 51 tanuló összesen 586 korona 0(1 fillérrel, a leányiskolában pedig 42 tanuló összesen 559 korona 98 fillérrel segélyeztétett a jelen iskolai évben.
2. Boldogenilékü Vizeky Tallián Ede, volt zágrábi prépostkanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 korona alapítványa után a jelen évre járó 4°/ü-os kamatok fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mely az alapítvány kezelésével meg van bizva, 80 koronát bocsátott a tantestület rendelkezésére oly czélból, hogy ezen összeg az alapítólevél értelmében fiúiskolánk 2 felsőbb osztályos, szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékének jutalmazására fordittassék.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár" időnkénti adományaiból tőkésített összegekből Nagykanizsa r. t. város egy G00 koronás alapítványt létesített, melynek a jelen évre járó 4°/0-os kamatai fejében a városi tanács 24 koronát bocsátott a tantestület rendelkezésére oly czélból, hogy ez az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű jó erkölcsű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmúl.
4. A helybeli „Szegények Tápintézete" czímíí jótékony egyesület népkonyháján ez évben is 20 növendékünket látta el ingyenes ebéddel november 19-től márczius 19-ig.
5. Svastits Elemérné úrnő 5 kötet könyvet ajándékozott 25 korona értékben a fiúiskolái tanári könyvtár részére.
0. A polgári fiúiskolái tanulók segélyalapja czimen a tantestület által takarékpénztáriig kezelt tőke kamataiból 40 koronát t\'ordíLott a tantestület a viszonylag legjobb magaviseletű és előmeneteli! tanulók jutalmazására.
Fogadják az itt felsorolt jóltevők a jótéteményekben részesült szegénysorsú növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet. igazgatóságának hálás és hazafias kő szö n étét-a zz al az óhajtással: vajha ő\'k egykor meghálálhatnák a társadalom részéről számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakata társadalom jóllétének előmozdítására czélzó lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel!
Ösztöndijak és jutalmak.
1. A Vizehj Tallián-féle alapítvány kamataiból 40 — 40 korona jutalmat nyertek Bőhm Ferencz és Kovács Ferencz III. osztályos tanulók, mint a felsőbb osztályok legkiválóbb magaviseletű, szorgalmú és elő-menetelü növendékei.
2. A .Nagykanizsai Takarékpénztár1,1 600 koronás alapítványának 21 koronát tevő kamatait jutalmúl nyerte Freiberger Lajos II. osztályú tanuló, mint az alsóbb osztályok legkiválóbb magaviseletű, szorgalmú és előmenetelü növendéke.
3. „ A polgári fiúiskolái tanulók segélyalapja" czimen takarékpénztáriig kezelt tőke kamataiból 10—10 korona jutalmat nyertek: Holczer László és Mikinn htván (., Pichler József II és Iváncsics Ferencz IV. oszt. tanulók kiváló szorgalmuk, előmenetelük és jó magaviseletük alapján.
— 40 —
XVI.
Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és
tananyaga.
A) A leányiskolában.
1. Az elemi iskola V. osztályából a polgári leányiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv. Az egyszerű és bővített mondat, a beszédroszek tüzetesen, helyesírás.
b) Számtan: Az osztrák-magyar pénzek és mértékek, egyszerű hármasszabály következtetéssel.
c) Mértani rajz: A polg. leányiskola I. osztályának tananyaga.
d) Földrajz: Magyarország részletesen, Európa íobb vonásokban.
e) Természetrajz-. A gerinczes állatok. A növények élete, részei és egyes hazai növények leírása.
f) Német nyelv: Helyes olvasás és írás. Fordítások.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polg. leányiskola III. osztályába átlépők részére.
a) Magyar nyelv: Az összetett mondat minden neme. Szóképzés.
b) Számtan: Oszthatóság. Közönséges és tizedes törtekkel való műveletek. Osztrák-magyar pénzek. Összetett hármasszabály következtetéssel.
c) Mértani rajz: A polg. leányiskola I. és II. osztályának tananyaga.
d) Földrajz: A polgári leányiskola I. és II. osztályának tananyaga.
e) Történélem: Az ó- és középkor története Nagy Károlyig.
£) Természetrajz: A polg. leányiskola I. és II. osztályának állattani és növénytani tananyaga.
g) Német nyelv: A polg. leányiskola I. és II. osztályának tananyaga.
h) Kézimunka: A lyukas-kötés (minta-szalag, csipkeminták) továbbá hálózás, ennek kivarrása és tülláthuzás.
B) A Fiúiskolában.
1. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polg. fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Számtan : Időszámítás. Közönséges és tizedes törtekkel való számolás.
b) Mértan: Idomok összeillősége, szimmetriája és hasonlósága. Terület-számitások.
c) Természetrajz: Növény- és ásványtan elemei.
d) Mértani rajz: A szerkesztő síkmértan elemei.
e) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polg. fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
- 41 —
a) Számtan: Időszámítás. Közönséges és tizedes törtekkel való számolás és a polg. tiúiskola 11. osztályának tananyaga.
b) Mértan: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
c) Földrajz: A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
d) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga.
e) Mértani rajz : A polg. fiúiskola I. és II. osztályának tananyaga,
f) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
j. A gymnásium I. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére:
a) Földrajz: Ausztria.
b) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
c) Szabadkézi rajz: Síkékítmény.
4. A gymnásium II. osztályából polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Természetrajz: Az ásványtan elemei.
b) Mértani rajz: A polg. fiúiskola II. osztályának tananyaga.
c) Szabadkézi rajz: Síkékítmények.
j. A gymnásium III. osztályából a polgári fiúiskola IV. osztályába átlépők részére;
a) Magyar ngelv: Hangsúlyos verselés.
b) Természetrajz: A polg. fiúiskola I. osztályának ásványtani tananyaga és a III. osztály természetrajzi tananyagának ásvány- és földtani
része.
c) lörténelem: A magyarok története 1526-tól.
cl) Mértani rajz : A polg. fiúiskola 11. és III. osztályának tananyaga, e) Egészségtan : Széll-Csapodi. „Életmentés és egészségtan" cz. tankönyv szerint.
— 42 —
XVII.
A jövő tanévben használandó tankönyvek hivatalos jegyzéke
I. leányosztály
Hóm. kath. hittan: Gergely J. Képes Biblia, 2. kiadás, tűzve 1 K. 20 f. Ág. ev. hittan : Bognár E. Dr. Luther M. kis kátéja, ,9-ik kiad., kötve 50 (\'. Református hittan: Hamar 1. Isteni kijelentés az ó- és ujtestamen-
tumban. kötve I K. 20 f. Izr. hittan: Dekány G. Bibliai olvasmányok, I. rész, fűzve 2 K. 50 f. Izr, hittan: Héber imakönyv, fordította Deutsch és Schill, kötve 1 K. áO f.
Jegyzet, Ezen osztály többi tankönyveinek megállapítása a polgári leányiskola új tanterve szerint e tanév végéig meg nem történhetvén, az újonnan bevezetendő tankönyvek csak a jövő tanév elején lesznek kihirdetve.
II. leányosztály.
Hóin. katli. hittan: Esztergomi közép Káté, kötve 80 f. Ág. ev. hittan: mint az I. osztályban. Református hittan : mint az 1. osztályban.
Izr. hittan: Weisz M. Bibliai olvasmányok, II. rész, fűzve 2 K. 50 1
„ „ Héber Imakönyv, mint az I. osztályban. Dr. Göőz és Tóth. Magyar nyelvtan, 3-ik kiadás, kötve 2 K. Dr. Göőz, Póra, Tóth. Magyar olvasókönyv, 11. kötet, 5-ik kiadás, fűzve I K. 50 f.
Hortobágyi A. Német nyelv- és olvasókönyv, 1. rész, (í-ik kiadás, fűzve 2 K.
Dr. Némethy K. Földrajz, II. kötet, fűzve 2 K. 40 f. Kogutowicz. Földrajzi isk. atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Földes G. A világ története, I. rész. 5-ik kiadás, fűzve I K. 40 f. Szuppán V. Számtan I. rész, 4-ik v. 5-ik kiadás, fűzve I K. 50 I Dr. Roth-Schuch. Állat- és növénytan, 2-ik kiadás, fűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, I. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Szuppán V. Rajzoló mértan, 4-ik kiadás, fűzve 1 K. 60.
III. leányosztály.
Rórn. katli. hittan: Gergely J. Róm. kath. Szertartástan. 3-ik kiadás, fűzve I K. 40 f.
Ág. ev. hittan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4-ik kiad., kötve 80 f.
Református hittan: Kovács és Székely. Ev. ref. keresztény hit- és erkölcstan, fűzve 60 f.
Izr. hittan: Schön D. A zsidók története, I. kötet, fűzve I K. 60 f Nóvák S. Irály- és szerkesztéstan, 5-ik kiadás, kötve 2 K. 90 f. Lehr A. Arany J. Toldija, 12-ik kiadás, fűzve 2 K. Hortobágyi A. Német, nyelv- és olvasókönyv II. rész, 3-ik kiad., fűzve 2 K. 50 f.
Földes G. A világ története, II. rész, 3-ik kiadás, fűzve 1 K. 60 f.
— 13 —
% Dr. Némethy K. Földrajz, III. rész, 2. kiadás, kötve 1 K. 60. f. Kogutowicz, Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Szuppán V. Számtan II, rész 4-ik kiadás, t\'üzve t K. 60 f. Szuppán Mértan a távlati rajzolás alapvonalaival, fűzve 80 f. Ily bár J. Vegytan és ásványtan, 5-ik kiadás, fűzve 1 K. 40 f. Sebestyénné Háztartástan, 9-ik kiadás, kötve 1 K. 60 f. Erney .1. Gyakorlati énektan II. rész, 5-ik kiadás, 1 K. 20 f. Szuppán V. Rajzoló mértan, 4-ik kiadás, fűzve 1 K. 60 f.
IV. leányosztály.
Róni katli. hittan: Pongrácz ,1. Egyháztörténelem, 2-ik kiad., 80 1. Ág. ev. hittan: mint a III. osztályban.
Református hittan: Fülöp J. A keresztyén egyház történelme, fűzve 1 K.
Izr. hittan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K. 40 f.
Nóvák S Költészettan, 6-ik kiadás, kötve 2 K. 80 f.
Hortobágyi A. Német nyelv- és olvasókönyv, II. rész, 2 kiad., fűzve 2 K
Tanoss-Teész. A magyar nemzet története, 2-ik kiadás, kötve 2 K. 60 f.
Kovács J. A csillagászati földrajz elemei, fűzve 1 K.
Szuppán V. Számtan II. rész, 4-ik kiadás, fűzve 1 K. 60 f.
Bóbita-Gerevich. Rövid fizika, 2-ik kiadás, fűzve 1 K. 80 f.
Csapodi és Gerlóczy. Egészségtan, 9-ik kiadás, kötve 2 K.
Erney I. Gyakorlati énektan, II. rész, 5-ik kiadás, fűzve I K. 20 f.
Szuppán V. Mértan a távlati rajzolás alapvonalaival, fűzve, 80 f.
I. fiúosztály.
Róni. kath. hittan: Esztergomi közép Káté, kötve 80 f. Ág. ev. hittan: Bognár E. Dr. Luther M. kis kátéja, 9. kiad., kötve 50 f. Református hittan: Hamar I Isteni kijelentés az ó-és ujtestamentumban, kötve I K. 20 f.
Izr. hittan: Dekány G. Bibliai olvasmányok 1. rész, fűzve 2 K. 50 f.
„ „ Héber imakönyv, Deutscli—Schill fordítása, kötve 1 K. 20 f. Deme K. Magyar nyelvtan, I. rész, 6-ik kiadás, fűzve 1. K. 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, I. kötet, 8. kiadás, fűzve l k. 80 f. Ágh és Földes. Földrajz, I. kötet, fűzve 1 K. 80 f. Kogutowicz M. Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúisk. számára, I. rész, 3. kiad., fűzve 2 K. 50 f. Tóth J. Geometria elemei, I. rész, 2. kiad., fűzve I K. 60 f. Róth S. Ásvány-, kőzet-, és földtan elemei, 5. kiadás, kötve 1 K. 80 f. Róth S. A növénytan elemei, 5-ik kiadás, kötve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, 1. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f.
II. fiúosztály.
Róni. kath. hittan: Gerely J. Szertartástan, 3-ik kiadás, fűzve 1 K. 40 f. Ág. ev. hittan: Bognár E. Dr. Luther M. kis kátéja, 9. kiadás, kötve 50 f. Református hittan: mint az I. osztályban.
Izr. hittan : Weisz M. Bibliai olvasmányok II. rész. fűzve 2 K. 50 f.
Héber imakönyv, mint az 1. osztályban. Deme K. Magyar nyelvtan I. rész. 6-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Gyulay-Donszky. Magyar olvasókönyv, II kt., 8. kiad., fűzve 2 K
44 —
Dienes P. Egyetemes földrajz II. rész, 8-ik kiadás, fűzve I K. Kogutowiez, Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Szenes A. Számtan polg. fiúiskolák számára, I- rész 13. kiadás, fűzve 2 K 50 f.
Lengyel S. Szemlélteiő méréstan, 24-ik kiadás, kötve 2 K. 40 f. Roth-Kohaut. Az állattan elemei, 3-ik kiadás, kötve 2 K. Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, tűzve 2 K. Erney J. Gyakorlati énektan, 8-ik kiadás, fűzve l K. 20 f.
III. fiúosztály.
Rom. katli. hittan: Gerely J. Képes Biblia, 2. kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Ág. ev. hittan: Bereczky S. A keresztény egyház rövid története, 4. kiad , kötve 80 f.
Református hittan: Kováps és Székely Ev. ref. keresztény hit- és erkölcstan, fűzve 60 f.
Izr. hittan: Sebőn D. A zsidók története, I. kötet, fűzve I K. 60 f.
„ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Deme K. Rendszeres magyar nyelvtan, 5-ik kiadás, fűzve I K. Derrie K Magyar olvasókönyv III. rész, 2-ik kiadás, fűzve I K. 60 f. Hortobágyi A. Német nyelvtan, I. rész, 6-ik kiadás, fűzve 2 K. Dienes P, Egyetemes földrajz, III. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. Kogutowiez Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, 2 K. Gecser B. A magyar nemzet történelme, 2-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f. Kogutowiez. Tiz térkép a hazai történelem tanításához, kötve 2 K. Szenes A. Számtan, polg. fiúiskolák számára II. rész. 2. kiadás, fűzve 2 K. 40 f.
Lengyel S. Szerkesztő és gyakorlati méréstan, 5-ik kiadás, tűzve 1 K. 80 f.
Dr. Roth S. Ásvány-, kőzet- és földtan, 5-ik kiadás, kötve I K. 80 f.
Dr. Roth S. A növénytan elemei, 5-ik kiadás, kötve 2 K.
Gaál J. Ábrázoló mértan, 4. kiadás, fűzve 2 K.
Erney J. Gyakorlati énektan I rész, 8-ik kiadás, fűzve I IC. 20 I\'.
Széll-Gsapodi. Életmentés- és egészségtan, kötve 40 I\'.
IV. fiúosztály.
Róm. kath. hittan: Pongrácz .1. Kath. Egyháztörténelem, 2. kiad., fűzve 80 f.
Ág. ev. hittan: mint a III. osztályban.
Református hittan: Fülöp .1. A keresztyén egyház történelme, fűzve 1 K. Izr. hittan: Büchler S. A zsidók története, fűzve 2 K. 40 f.
„ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Környei és Gyulai. Gyakorlati irálytan, 12-ik kiadás, fűzve 2 K. Lehr A. Arany János. „Toldi"-já, 12-ik kiadás, fűzve 2 K. Hortobágyi A. Német nyelvtan, II. rész, ¿5. kiadás, fűzve 2 K. 50 f. Dienes P. Egyetemes földrajz, IV. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. Kogutowiez, Földrajzi iskolai atlasz, 2-ik kiadás, kötve 2 K. Ribáry-Gaál. Világtörténet polgári íiúisk. számára, 9-ik kiadás, fűzve 2 K. 40 f.
Szenes A. Számtan, mint a III. osztályban.
Lengyel S. Szerkesztő és gyakorlati méréstan, 5-ik kiadás, fűzve 1 K.80 1\'.
Kovács J. Fizika, 4-ik kiadás, kötve 3 K. 20 f.
Gaál J. Ábrázoló mértan, mint a III osztályban.
Erney J. Gyakorlati énektan II. rész, 8-ik kiadás, fűzve 1 K. 20 f.
— 45 —
XVIII.
Értesítés a jövő 19089. tanév megkezdéséről,
a ) A v i z s g álatok sorrendje.
1. Javitó vizsgálatok. Augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, szeptember l-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez czimzendő s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Augusztus 31-én délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, szeptember l-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, a kik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gymnásium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályába akarnak átlépni. Ez utóbbiak a felvételi vizsgálatra az engedélyt Zala vármegye kir. tan felügyelőségéhez, előbbiek pedig a polgári iskola tantestületéhez czimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb július 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. Pót- és magánvizsgálatok. A rendes tanítás megkezdése után szeptember hó elején, később meghatározandó napokon fognak megtartatni a pót- és magánvizsgálatok az erre engedélyt\' nyert tanulókkal. Pótvizsgálatra az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez, magánvizsgálatra pedig Zala vármegye kir. tanfelügyelőségéhez czimzett, szabályszerűen felszerelt s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tantárgyanként 4 korona.
b) A b e i r a t á s o k sorrendje.
A behatások szeptember 2., 3., 4. és 5. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig a fiúiskolái,, délután 2 — 5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva :
1-sö nap. Szeptember 2-án csakis az I. osztályba lehet beíratni.
2-ik nap. Szeptember 3-án első sorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beiratása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
3-ik nap. Szeptember 4-én első sorban az I. vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután csak a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
4-ilc nap. Szeptember 5-én első sorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután csak a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beiratási szabályok.
1. A beiratásoknál tapasztalt tolongás elkerülése és a behatások gyorsabb eszközölhetése végett az. igazgatóság sorszámmal ellátott beiratási lapokat bocsát a t. szülők rendelkezésére, melyek még otthon előre ki-
- 40 —
tölthetők és a beiratáskor sorrend szerint átadandók. Ezek a beiratási lapok nemcsak a fenti sorrendben megállapított beiratási órák előtt adatnak ki, hanem már egy fél nappal előbb átvehetők a polgári fiúiskola 1. számú könyvtári szobájában és pedig: az 1-ső beiratási napra érvényes lapok szeptember 1-én délelőtt 9 — 11 óráig, a többi beiratási napokra érvényes lapok a leánytanulók számára ugyanazon nap délelőtt 9—10 óráig, a fiútanulók számára pedig a megelőző nap délután 3 — 4 óráig.
Minden beiratási lap csak arra a félnapra érvényes, amelyre kiadatott és a sorszám átugrásával visszatartott beiratási lap helyett ujak váltandók.
2. Beíratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetetlenül — a szülő vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni keresztlevelüket vagy születési bizo-zonyitványukat és mult tanévi iskolai bizonyitványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamely osztályába már be voltak irva, a szülői kíséret és a keresztlevél előmutatása alól felmenthetők, de új tanuló szülői kiséret és keresztlevél nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
3. Az 1887. évi XXII. törvényezikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett..
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött fiú- és 10 évet betöltött leánytanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték s ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják. Ennek hiányában a jelentkező tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden nyilvános és magántanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 2 korona beiratási dijat. 30 fillért az országos tanítói nyugdijalapra, I koronát az ifjúsági könyvtárra és az évi Értesítőre, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, azaz összesen 3 korona 80 fillért. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandíj is, azaz 8 korona.
3. A tandíj elengedéseért folyamodhatnak olyan szülők, akik vagyonr talanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jó magaviseletükről és jó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépírást, tornát és éneket nem számítva, egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak a tandíj felének vagy legfeljebb kétharmadának elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandíj elengedéseért Zalavármegye kir. tan felügyelőségéhez czimezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz.
A m. kir. honvédségben, csendőrségben és a közös hadseregben, haditengerészetben tovább szolgáló, magyar honosságú, osztrák állampolgársággal vagy bosznia-hercegovinai illetőséggel biró altisztek gyermekei szegénységi bizonyítvány felmutatása nélkül is tandíjmentességben része-sitendők, ha erre igényüket a beiratás alkalmával bejelentik.
Nagykanizsa, 1908. junius 28.
Az igazgatóság.
TARTALOM.
I. Visszatekintés az 1907—1908. iskolai év lefolyására .... 3
II. A helybeli állami népiskolák gondnoksága........8
III. A fiúiskola tantestülete és ennek munkabeosztása.....9
IV. A leányiskola tantestülete és ennek munkabeosztása .... 10
V. Tanterv, végzett tananyag, használt tankönyvek ......11
VI. A rendes tanulók érdemsorozata az 1907—1908. tanévről . . . 13
VII. Kimutatás némely tantárgyak alól felmentett tanulókról ... 26 VIII. Kimutatás a leányiskolában magánvizsgálatot tett tanulókról . . 27
IX. Kimutatás a fiúiskolában magánvizsgálatot tett tanulókról ... 28
X. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról ... 30
XI. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról .... 33
XII. A tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában .... 36
XIII. A tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.....37
XIV. Jelentés a fiúiskolái tornaversenyről ..........38
XV. Jótékonyság, ösztöndijak, jutalmak...........39
XVI. A tanterv-különbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga ... 40
XVII. A jövő tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.....43
XVIII. Értesítés a jövő tanév megkezdéséről..........45


Insert failed. Could not insert session data.