Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6 MB
2018-11-05 15:44:41
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
331
982
Rövid leírás | Teljes leírás (105.47 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
harminczhetedik értesítője az 1908-1909. tanévről.
Szerkesztette: Dr. Bartha Gyula igazgató.
Nagykanizsa, 1909.
Nyomtatott Münz és Balog könyvnyomdájában.
6204

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
m. ki. Allbmi
POLGÁRI Fill- ÉS LEÁNYISKOLA
HflRMINCZHETEDIK
ertesitoje
flZ
1908—1909. TANÉVRŐL.
szerkesztette:
D= BARTHA GYULA
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1909.
nyomatott münz és balog könyvnyomdájában.
6204
fl NRGYKRMZSRI
M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HflRMINCZHETEDIK
értesítője
AZ
1908—1909. TANÉVRŐL.
szerkesztette:
D= BRRTHR GYÜLR
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1909.
nyomatott münz és balog könyvnyomdájában. 6204

I.
Visszatekintés az 1908—9. iskolai év lefolyására.
j|g||z az iskolai év, amelylyel fiúiskolánk fennállásának immár 37-ik, a ^f® közös igazgatás alatt vele kapcsolatos leányiskola fennállásának pedig 17-ik éve záródik, egyike azon csöndes folyású éveknek, amelyek nem sok anyagot hordottak össze a krónikás számára, mert ennek folyamán semmi olyan fontosabb esemény nem történt, ami tanintézeteink állapotának alakulására kihatással lehetne. Legnevezetesebb változás a leányiskola tantervében történt, amennyiben a mult tanév végén a polgári leányiskolák részére kiadott uj tanterv a jelen tanév elején az 1. leányosztályban teljesen, a Il-ikban részben életbelépett s ezzel reményünk szerint polgári leányiskoláink fejlődésének új korszakát nyitottuk meg a gyakorlati életre való nevelésre, a női hivatásra és a nemzeti szempontra, valamint a tanitás anyagának a növendékek értelmi fejlettségéhez mért megválogatására irányuló czélok követésével.
Áttérve hát az iskolai év egyes szakainak kiemelkedőbb mozzanataira, ezeket röviden a következőkben regisztrálhatjuk.
I. Az iskolai év kezdete- Az új iskolai év megnyitásához szükséges előkészületeket a tantestületek augusztus 29-én tartott alakuló értekezleteiken tették meg, amelyen első sorban a tantestületi tisztviselők választattak meg a következő eredménynyel. A fiúiskola tantestülete jegyzővé ¡Sauermann Mihályt, ifjúsági könyvtárnokká újból Szakonyi Gézát, tanári könyvtárnokká újból az igazgatót, a szegény tanulók segélykönyvtára gondozójává újból Waligurszky Antalt, az iskolai tanszertárak gondozóivá pedig az illető szaktanárokat választotta meg. A leányiskola tantestülete jegyzővé Szakonyiné Kintner liózát, ifjúsági könyvtárnokká Kovács Máriát, tanári könyvtárnokká újból az igazgatót, a tanszertárak kezelőivé pedig az illető szaktanárnőket választotta meg. Ugyenezen alakuló értekezleteken jelöltettek ki az osztályfőnökök, a napi felügyelők és megállapittatott a tantárgyak beosztása az egyes tantestületek tagjai közt s ennek alapján a heti tanórarend is.
A javitó és felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok a fiúiskolában augusztus 31-én, a leányiskolában szeptember 1-én tartattak meg a következő eredménynyel. A fiúiskolában javitó vizsgálatért folyamodott 25 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 25, vizsgálatot tett 24, sikerrel 15, sikertelenül 9 tanuló. A leányiskolában javitő vizsgálatra engedélyt kért 24 tanuló; vizsgálatra bocsáttatott 24, vizsgálatot tett 24, sikerrel 22, sikertelenül 2 tanuló.
Felvételi vizsgálatot tett: a) a fiúiskola II. osztályába való felvétel czéljából az elemi iskola 5-ik vagy fi-ik osztályában nyert bizonyítványa alapján 6 tanuló, megfelelt 5; a gymnázium I. osztályában nyert bizo-
1*
_ 4 -
nyitványa alapján 1 tanuló, aki megfelelt; b) a fiúiskola NI. osztályába való felvétel czéljából 1 tanuló az elemi iskola 6-ik osztályában nyert bizonyítványa alapján, aki megfelelt; a gymnázium II. osztályában nyert bizonyí...

Insert failed. Could not insert session data.