Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.37 MB
2018-11-05 15:49:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
408
1026
Rövid leírás | Teljes leírás (88.55 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
harminckilencedik értesítője az 1910-1911. tanévről.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1911.
Nyomtatott Münz és Balog könyvnyomdájában.
10775

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI .
m. kir. Állami
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HARMINCKILENCEDIK
ertesito je
nz
1910—1911. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
WAL1GURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
NAQYKANIZSn, 1911
NYOMATOTT MÜNZ ÉS BALOG KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
10775
íSB/85
jSEVjS]
A NAGYKANIZSAI
m. kir. állami
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
HARMINCKILENCEDIK
értesítője
hz
1910—1911. TANÉVRŐL.
SZERKESZTETTE:
WALIGÜRSZKY ANTAL
IGAZGATÓ
NAGYKANIZSA, 1911
NYOMATOTT MÜNZ ÉS BALOG KÖNYVNYOMDÁJÁBAN
10775
REV 98
REV 2010
I.
Dr. Bartha Gyula
í<fMíírem \'rtam e nevet jelen soraim élére, hogy annak viselőjé-
|1)|h| ről dicsőítő szavakkal megemlékezzem. Ez nem is lehet szán-".{j^ dékom, amikor egyrészt természetem sem engedi a hizelgést, de másrészt tudom is, hogy az efféle dolgoknak O sohasem volt barátja, sőt megvetéssel fordult el mindazoktól, akik őt ily módon iparkodtak megnyerni. Hanem azért tettem, hogy helyet adjak egy 35 évi tanárkodás után nyugalomba vonuló, kötelességtudó ember emlékének. Másrészt azért, hogy őt — semmi akadály előtt meg nem hátráló akaratával és puritán jellemével — homloktérbe állítsam, mint olyan egyént, aki igazán magyaros egyenességgel, sokoldalú ismeretekkel és bő tapasztalatokkal felfegyverkezve 19 évig igazgatta e két testvérintézetet és munkálkodása révén rászolgált arra, hogy működése alatt is mindig visszavonult egyéniségével most a társadalom elé állíttassák, melynek annyi gyermekét nevelte derék és értelmes emberekké.
A nagym. m. kir. vallás- és közokt. Miniszter Urnák 1891. évi február hó 3-án kelt 50913. sz. rendeletével Alsólendváról helyeztetett ide, ahol 1891. évi március hó 1-én foglalta el állását. Itt első és a nagyközönség osztatlan nagyrabecsülésével találkozó ténykedése az volt, hogy egy, a kir. Tanfelügyelőséghez cimzett memorandumban kifejtette a polgári leányiskola Nagykanizsán leendő felállitásának halaszthatatlan szükségességét. Az ügyet Ruzsicska Kálmán dr. kir. tanfelügyelő úr lelkes buzgalommal tette magáévá, ahhoz a nagym. Miniszter Ur engedélyét kieszközölte és a helybeli községi felső leányiskola a polgári fiúiskolával kapcsolatosan 4 osztályú polgári leányiskolává alakittatott át.
Hogy mennyire aktuális kérdés volt ez, bizonyítja azon körülmény, hogy a nevezett iskola 1892. évi január hó 4-én mindjárt három osztállyal és 47-(-33+49—129 rendes tanulóval megnyittatott. Helyiségül a város egyelőre a polgári fiúiskola mellett levő régi szárnyépületet engedte át, melyben elhelyezkedve, megküzdött a kezdet nehézségeivel, mig a következő évben már 4-ik osztálya is megnyilt.
1*
— 4 —
Ettől kezdve, megfelelő számú tanerővel ellátva, fokozatosan több és több növendék által felkeresve, fejlődött, mint Nagykanizsa város és környékének egyik kulturtényezője.
Mint a szülő kedves gyermekét, mint a kertész kedvelt csemetéjét, úgy dédelgette Bartha Gyula dr ezen intézetet, az iskola által szolgálni hivatott cél szem előtt tartásával, annak úgy anyagi jólétét, mint szellemi niveauját emelni törekedvén. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, amit kihasználhatott az intézetek javára. Tapintatosan, lassan készített elő mindent, de mindig biztosan haladt a kitűzött cél felé. Így, nem lévén megelégedve a leányiskola helyiségeivel, megmozgatott minden tényezőt, hogy az megfelelőbb épülethez juthasson. Ebbeli törekvésének egyik rugója a társadalom minden rétegének hazafias lelkesedése volt,...

Insert failed. Could not insert session data.