Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.14 MB
2018-11-06 08:36:10
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
349
1041
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
értesítője az 1916-1917. tanévről.
XLV. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1917.
Gutenberg nyomda nyomtatása
19553

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ALLAMI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1916-1917, TANÉVRŐL.
XLV. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE:
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, 1917. GUTENBERQ NYOMDA NYOMTATÁSA
19553
A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ-ÉS LEÁNYISKOLA
AZ 1916-1917. TANÉVRŐL.
XLV. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE :
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, I9I7.
GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
1E553
ÉRTESÍTŐJE
REV 98
REV 2010
I.
Őfelsége I, Ferencz József halála.
1916. évi nov. hó 21-én este egy megrendítő hirt vitt a táviró szerte az országban, mely megdöbbenéssel bilincselte le az emberi lelkeket és fájó, érzést váltott ki a szivekből. Meghalt a király! mondja a liír. Edes jó öreg királyunk! sóhajt a siró ajak.
A megilletődés első pillanatából felocsúdva tudjuk csak mérlegelni, hogy a hallott hír, a megtörtént való tulajdonképen mit is jelenthet?
Pihenni ment egy lélek, amely egy hosszú életen át milliók boldogságának megalapozásán fáradozott.
Elnémult egy ajak, amelyről mindig csak a szeretettel párosult igazságérzet csendült felénk.
Lehanyatlott a kar, amely kora reggeltől késő estig népeiért munkálkodott.
Kihűlt egy szív, amely mindenha értünk dobogott.
Nem! Atyánk halt meg, akit szerettünk szívünk minden dobbanásával, bálványoztunk lelkünk minden erejével s féltve kisértük lépéseit, valahányszor egészségének megrendüléséről vettünk tudomást.
Nincs a hazában magyar, akinek szivét mélységes fájdalommal ne töltötte volna el az a tudat, hogy rajongásig szeretett királyától akkor kellett megválnia, amikor bölcseségére legnagyobb szüksége lett volna a hazának.
De, sajgó szívvel bár, bele kellett nyugodnunk a változhatatlanba, amikor tudjuk, hogy egy hosszú életet értünk élt és a munkálkodásba belefáradva, a szenvedőknél is többet szenvedve, örök pihenőre tért oda, a hol szívének kincsei várják jöttét s, ahol viszont fogja látni a szerető hitvest és egyetlen fiát.
Isten veled jó öreg királyunk! Nézz le reánk olykor a magasságból s meg fogsz győződni, hogy azok a várakozások, melyeket népeid hazaszeretetéhez fűztél, valóra fognak válni, mert azokat, a kik keserűséged poharát csordultig töltötték, ezen pohár kiürítésére fogják kényszeríteni.
— 4 —
II.
Őfelsége IV. Károly király koronázása.
(Az 1917. évi január hó 3-án tartott ünnepély program mjából.)
Kedves Növendékek! A nagym. V. K. M. Úr a mai napra a tanítást felfüggesztette, de egyidejűleg elrendelte, hogy a koronázás alkalmából ma ünnepélyt tartsunk, melyen — ha ama magasztos jelenetnek szemtanúi nem is lehettünk — a titokzatos szertartás, a királyavatás felett elmélkedve, átérezzük mindazokat az érzelmeket, melyek azok lelkében támadtak, akik szinről-szinre látták a pompát, melyhez hasonlót egy nemzet sem képes ily alkalmakkor kifejteni és hallották az esküt, amely felbonthatatlan frigyet, lelkiszövetséget köt, a szent korona képében, az új király és nemzete között.
Mi nem kiálthatjuk az egykori francia monarkia alattvalójához hasonlóan: „meghalt a király! éljen a király"!, mert a mi örökös királyunk hatalma mindaddig jogilag csonka, amig a királlyá avatás a nemzet szeme láttára, a kath. egyház közreműködésével meg nem történt.
A koronázás napján, dec. hó 30 án, résztvettünk az istentiszteleten s lelkünk fohászát, könyörgését eljuttattuk Isten trónja elé, ma a koronázási szertartás momentumai kapcsán tanuljuk meg, hogy a magyar nemzet e napon tette fel királya fejére Szent István bűvös koronáját s vele reáruházta a maga jogait, hogy m\'nt király, legyen a vérszerződés -sel paizsra emelt Árpádnak utóda.
A Budavárába zarándokolt tengernyi nép között fényes lovagoktól kisérve vonul a király, majd 8 fehér paripától vont aranyozott üveg-hintón viszi a nemzet királynéját a koronázó Mátyás templomba.
Megkondulnak a harangok, a szomszédos Gellérthegyen megdördülnek az ágyúk s Magyarország hercegprímása és nádorhelyettese IV. Károly király fejére teszi Szent István koronáját s mellette térdeplő hitvese vállát vele megérinti. Amikor igy összedobbant és összeforrt a nemzetnek és az ifjú királyi párnak szíve és amikor a Szentháromság oszlopa előtt a király elmondja az esküt, százezer ajakról száll az égbe a Hymnus bűvös dallama. Megremegnek a szívek és örömkönnybe lábadnak a szemek, tudatában annak, hogy ezen fenséges jelenetnek kezdeményezője most fölkent szeretett királyunk.
Meg kellett dobbannia ekkor a föld szívének is, melyet szeretteink a határon, idegen térségeken vérükkel oltalmaznak és éreznünk kell, hogy király és nemzet, a ma esküvel kötött frigyet megtartva, a bárhonnan és bármikor jövő balsorssal meg fog küzdeni.
Az eskü után fehér paripán fellovagol a király az ország területének minden nevezetesebb helyéről összehordott földből emelt dombra,

— 5 —
ott megáll, kiröpül hüvelyéből Szent István pallosa s azzal a világ négy tája felé suhint, jeléül annak, hogy bármerről fenyegetné veszedelem a hazát, mindenkor meg fogja védelmezni azt. És ma nem tud oly tájék felé suhintani, a hol magyar vitézek ne kergetnék az ellenséget, ne védnék az ország szent határát s ne ontanák véröket tizszerezett lelkesedéssel azért, aki maga is a harc mezejéről tért haza, hogy örökét, általunk is rajongásig szeretett elődjétől, átvegye.
Ő is ott küzdött az ellenséggel azért a darab földért, amelyhez mindnyájunkat egy ezredév dicső emlékei fűznek, ott küzdött hazánkért, melynek sorsa és jövője, hogy mennyire szivén fekszik, legelső kiáltványában van megirva, amelyben, midőn mély megindulással emlékezik meg elődjéről, aki közel 70 évig viselte gondját a monarkiának, akinek bölcsesége és atyai gondoskodása alkotta meg a békés együttélés és szabad fejlődés állandó alapjait: kijelenti, hogy „Az ő művét kell folytatnom és befejeznem." Egynek érzi magát népeivel abban a hajthatatlan elhatározásban, hogy végigküzdi a harcot olyan béke eléréséig, amely a továbbfejlődés szilárd alapjait megveti, amikor büszke bizalommal számit népeinek áldozatkész hazaszeretetére, hű szövetségeseire és Isten segítségére, mint olyan tényezőkre, amelyek együtthatása mellett juthatni a háború győzelmes befejezéséhez.
Megingathatatlan bizalommal tekint a jövőbe, hogy a monarkia megedzve és megerősödve fog kikerülni a háborúból s, hogy népei azután is együtt fognak működni a békés erőpótlás és megújhódás munkájában is. Megfogadja, hogy az ősei által reáhagyott örökségnek hű sáfárja lesz, továbbá, hogy mindent meg akar tenni a háború borzalmainak mielőbbi megszüntetésére, amint ezt fegyvereink becsülete, államaink és hű szövetségeseink létérdeke és ellenségeink daca megengedi.
Megfogadja, hogy népeinek igazságos szeretetteljes fejedelme akar lenni, alkotmányt és törvényt tiszteletben kivánja tartani. Gondosan fog őrködni a jogegyenlőség fölött. Állandó törekvése népeinek erkölcsi és szellemi javán,"k előmozdítása, szabadság és jogrend oltalma lesz. Magasztos, de súlyos uralkodói hivatásához a korona és nép kölcsönös ragaszkodásából és bizalmából merít erőt akkor, amikor életét és minden erejét a magasztos cél szolgálatába állítja.
Nagy időkben vette át örökét, adja Isten, hogy Szent István nagy utódainak lelke is örökébe szálljon s — a költő szavai szerint — a legelső magyar ember lelje népe boldogságán örömét s hír, szerencse koszorúzza szent fejét. Éljen 1
— 6 —
III.
Adatok az 1916—17. tanév történetéhez.
E tanévvel polg. fiúiskolánk életének 45-, polgári leányiskolánk fennállásának pedig 25. tanéve záródik.
Ezelőtt három esztendővel, amikor a még ma is dúló világháború borzalmas fergetegének első villáma közénk lecsapott, hogy pusztitó tüzével felemésszen mindent, amit a magyar nemzet egy ezredéven át művelődési, ipari, kereskedelmi tekintetben produkált, azon több oldalról megnyilatkozott hitnek voltunk befolyása alatt, hogy a hadi teknika mai vívmányai mellett, kevés idő alatt el fog dőlni a háború kimenetelének sorsa. S ime! A harmadik háborús év vége felé még mindig azzal a vehemenciával tombol a fergeteg, mint amellyel megindult volt. A béke angyala még mindig nem tudja foszlányokká tépni az összegomolyodott felhőket, hogy a tiszta ég derűjéből mosolyoghasson felénk.
Ádáz ellenségeink a már eddigi csalódásaik után sem akarják belátni, hogy az az általuk mindent elsöpörni, felemészteni képzelt fergeteg pusztitó tüze, reánk és dicső szövetségeseinkre tisztító tüz volt, amely a kölcsönös megbecsülés, a szabadság, testvériség nemes eszméiért lelkesedő nemzetekben, a lángoló hazaszeretet kapcsán, a védekezés oly magas fokú energiáját váltotta ki, hogy azzal megbirkózni még úgy sem képesek, ha tisztességtelen céljaik elérhetése okából újabb és újabb nemzeteket csábítanak azok alá a zászlók alá, melyekre a kisebb nemzetek védelmezésének hangoztatása mellett, az angolok kapzsiságát veszélyeztető német műveltség és megingathatlan akaraterő szülte tudás eredményeinek megsemmisítése, hazánk feldarabolása, szóval Németország és Magyarország-Ausztria teljes megbénítása van kiszögezve. S bár egyik vereség után a másik elviselésére kénytelenek időről-időre előkészületeket téve, hadseregeiket átformálni, nem tartják komikusnak felsőbbségük folytonos hangoztatásával ámítani a világot.
Midőn az antant a kezünkben tartott, sőt már önállóvá is formálódott Oroszlengyelországot kisiklani látta karmai közül, mikor a szövetségesi hűséget lábbal tipró olasz behódolását és ellenünk vezényelt támadását a kivánt siker nem koronázta: Romániára vetette ki hálóját, fellelkesítve azt azzal a hiú és általa rég táplált ábránddal, hogy most kielégítheti vágyait és Erdélyt bekebelezheti. A csalétek lépre vitte a szegény román nemzetet, nem okult még az agyonvédelmezett szerencsétlen Görögország sorsán sem. Alig vált köztudomásúvá a hadiállapot, rajokban özönlöttek Erdély bércei közé a románok, rabló vágyaikat kielégítendő. Ezt annál is inkább tehették, mert a középponti hatalmak, bizva a Románia részéről kinyilatkoztatott adott szó szentségében, mely szerint semlegességüket megtartják, csapataikat akkortájt más harctereken foglalkoztatták. Az akadályra nem talált rablócsorda, ajkán gúnymosollyal, lelkében elbizakodottsággal, földönfutóvá téve a lakósokat, fosztogatott és haladt befelé feltartóztatlanul azon reményben, hogy ez mindig igy lesz. Nagy volt azonban meglepetésük, amikor a szövetségesek „megállját vezényeltek. Mint a tettenért tolvaj, lelkében bűnös cselekedeté-
nek tudatával, csinált „hátraarc"-ot s futott fejvesztetten otthona felé az, akit fegyvereink véletlenül futni engedtek.
Rövid néhány hét alatt vége lett a nagy dicsőségnek, kitisztítottuk Erdélyt, sőt Románia nagy részét is, fővárosával együtt, elfoglalva, az ország északi csücskébe szorítottuk a vak tömeget, hogy ott ábrándozhassák meggondolatlanságának következményei felett.
Így talált bennünket a tél, mely alatt mi itthon, Erdélyből idemenekült véreink könnyeit törülgetve, szenvedéseiket elviselhetőbbekké tenni iparkodtunk, addig fegyvereink a betolakodók távoltartásában buzgólkodtak.
így vonult el fejünk felett a harmadik háborús tanév is, naprólnapra újabb izgalmakat hozva mindnyájunknak, melyek a fegyverben álló hozzánktartozókkal való családi, avagy lelki rokonság révén, nem egyszer erősebb hullámzásba hozták életeseményeinket s ezek kapcsán iskolaéletünk lefolyását is.
Iskolaépületeink a jelen tanévben is a cs. és kir. katonai tartalékkórház céljaira voltak lefoglalva. Osztályaink a Polgári Egylet 4, Társaskör 3, Katii. Legényegylet 1 helyiségében és a város által rendelkezésünkre bocsátott egy 4 tantermes régi iskolaépületben voltak elhelyezve a jelen tanévben is, mint a múlt tanévben, úgy, hogy mi csak délutá-nonkint 3—3 órán át taníthattunk, mert ugyanazokban a helyiségekben — a Kath. Legényegylet kivételével — délelőttönkint a helybeli róm. kath. főgimnázium tanított. 1917. évi január hó 1-től a gimnázium épülete rendeltetésének visszaadatott, a hová mi is áthelyeztettünk, de ismét csak a délutáni órákban végezhettük teendőinket. A jövő tanévet már saját iskolahelyiségeinkben kezdhetjük meg, mert a katonaság azokat is kiürítette 1917. évi május hó 4-én.
Midőn ínég megjegyzem, hogy az említett helyiségeket 3 hónapon át minden díj nélkül használhattuk: kedves kötelességet teljesítek, a mikor a nevezett egyleteknek ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki, iskoláink iránt tanúsított önzetlen, hazafias áldozatkészségükért.
A lefolyt tanév főbb mozzanatai a következők:
1. A tanév kezdete. A jelen tanév megnyitását az 1916. évi aug. hó 22-én kelt 106.115/916. sz. min. rendelet szept. hó 15-ére, a beira-tások megtartását szept. hó 11 ére tűzte ki, míg az 1916. évi szept. hó 2-án kelt 11.545,916. eln. sz. min. rendelet az 1916—17. tanév kezdetét a középfokú- és polgári iskolákban 1916. évi okt. hó 1-ére halasztotta. Ezen rendelkezésekhez képest a tantestületek alakuló üléseiket 1916. évi szept. hó 6-án tartották, melyeknek tárgyát a különleges helyzet okozta teendők megbeszélése, tisztviselők megválasztása képezte. A tantárgyfelosztás, osztályfőnökség és heti órarend megállapítása egy későbbi ülésre halasztatott, mert még mindig bizonytalanok voltunk aziránt, hogy visszajöhetünk e saját helyiségeinkbe? Ezek az okt. hó 1-én, illetve szept. hó 30 án tartott ülésen nyertek elintézést, amikor már megtudtuk, hogy minden változatlanúl úgy marad, mint a múlt tanévben volt, mert a katonaságnak még mindig szüksége van épületeinkre. Tisztviselők lettek: a) A fiúiskolában: Wehry Hugó jegyző, Jellinek Márk segélykönyvtáros, az igazgató tanári könyvtáros. Ifjúsági könyvtárost a tantestület nem választott, mert az ifj. könyvek hozzáférhetetlenül el vannak raktározva, b) A leányiskolában: Maxímovits Júlia jegyző, Nagy Er z s éb et segélykönyvtáros, az i g a zga t ó tanári könyvtáros és Földes Miklósné ifj. könyvtáros. Az egyes tanszerek őrei: az illető tantárgyakat tanító tantestületi tagok. Osztályfőnökök lettek: a) A fiúiskolában: Rácz Lajos az I/a, Wehry Hugó az I/b,
- 8 -
Ketting Ferencz a Il/a és Il/b, S a u e r m a n n Mihály a III. és Jelűnek Márk a IV. osztályban, b) A leányiskolában : Maxira o v i t s Júlia az I/a, Földes Miklósnéaz I/b, D r. Hor váth T i v a d a r n é a Il/a, N a g y E rz s é b e t a Il/b, D r. Kiss Lászlónéa III. ésPranger Karolin a IV. osztályban.
Javító vizsgálatok a fiúiskolában 1916. évi szept. hó 7-én, illetve egy tanulóval a 122.739/916. sz. min. rendeletben nyert engedély alapján okt. hó 13-án; a leányiskolában pedig 1916. évi szept. hó 9 én, illetve egy tanulóval a 114.555/916. sz., eggyel pedig a 120.364/916. sz. min. rendeletben nyert engedély alapján szept. 30-án és okt. hó 12-én tartattak a következő eredménnyel :
a) A fiúiskolában folyamodott 36 rendes- és 3 magántanuló, vizsgálatra bocsáttatott 35 rendes- és 3 magántanuló. Sikerrel vizsgázott 20 rendes- és 3 magántanuló, osztályismétlésre utasíttatott 13 rendes tanuló. Nem jelent meg 2 rendes tanuló.
b) A leányiskolában folyamodott 30 rendes- és 3 magántanuló, vizsgálatra bocsáttatott mind. Sikerrel vizsgázott 26 rendes- és 3 magántánuló, osztályismétlése utasíttatott 4 rendes tanuló.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett 1916. szept. 7-én, illetve dec. 23-án a fiúiskolában az elemi iskola VI., illetve a gimn. I. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. iskola II. osztályába való felvétel céljából 1 — 1, a gimn. II. osztályában nyert bizonyítvány alapján, a polg. isk. III. osztályába való felvétel céljából 1 tanuló, mindegyik sikerrel.
Felvételi vizsgálatot tett 1916. dec. 23-án 1 elemi isk. IV. oszt. végzett fiúiskolái tanuló az izr. hittanból, melyet falun nem tanult. Sikerrel vizsgázott.
Pótvizsgálatot tett 1916. szept. 9-én 1 leányiskolái IV. oszt. tanuló, aki az évvégi vizsgálatokon betegsége miatt nem jelenhetett meg. Sikerrel vizsgázott.
2. A beiratásokat az 1. pontban érintett miniszteri rendeletre való tekintettel szept. hó 10 — 14. napjain tartottuk meg, délelőttönkint a fiú-, délutánonkint a leányiskolái tanulókkal. A beiratások eredménye a múlt tanévivel szemben emelkedést mutat, különösen a leányiskolában, dacára annak, hogy a háború okozta körülmények most még nagyobb súllyal nehezedtek az egyes családok vállaira, mint az előző két évben. Ennek okát abban látom, hogy a szülők leánygyermekeik jövőjének biztosíthatására több reménnyel hoznak áldozatot most, amikor a háború a férfi munkaerőt úgyszólván megtizedeli, mint békeidőben.
3. A tanév megnyitása és tartama. A tanévet 1916. évi okt. hó l én kezdettük a róm. kath. templomban tartott istentisztelettel, mely után kiosztattak a segélykönyvek. Okt. hó 2-án volt az osztályrendezés és okt. hó 3-án kezdetét vette a rendes tanítás, amely megszakítás nélkül folyt 1917. évi május hó 16-ig, amikor megkezdődtek a vizsgálatok, melyek befejezése után az 1917. évi ápr. 10-én kelt 50.000/1917. Vl/a. sz. min. rend. értelmében a tanévet május hó 26-án a „Te Deum"-mal befejeztük és az évvégi bizonyítványokat kiosztottuk.
4. A tantestületek személyzetében csak az a változás történt, hogy az 1916. évi máj. hó 1-én hadbavonult Németh Mihály kartársunk helyettesítésére Ketting Ferencz rajztanárjelölt bízatott meg fiúiskolánk rajztanítói teendőinek ellátásával, az 1916. évi szept. hó 16-án kelt 104.698/916. Vl\'a. sz. min. rendelettel.
5. Az egészségügyi viszonyokat, ha tekintetbe vesszük, hogy iskoláink — saját épületeiken kívül is — az egész tanéven át,
- 9 -
megszakítás nélkül folytathatták működéseiket: megelégedéssel mondhatjuk kielégítőknek. Fordultak ugyan elő kisebb betegségi esetek úgy a tantestületek tagjai-, mint a tanuló ifjúság körében, de ezek észre-vdietőleg nem akadályozták a tanítás rendes menetét.
6. A tantestületek működése. A tantestületek hatáskörébe tartozó ügyeket úgy a fiú-, mint a leányiskolái testület az 1900. évi 40-863. számú miniszteri rendelet értelmében intézte el külön-külön értekezleteken. Az 1916. évi szept. hó 6-án tartott alakuló üléseken kivül tartottunk még rendes havi, ellenőrző, osztályozó és rendkívüli értekezleteket, melyeknek tárgya az iskolák beléletével kapcsolatos ügyek elintézése, a tanulók szorgalmának, előmenetelének és magaviseletének megbirálása, továbbá azon módozatok megbeszélése volt, melyek a mai rendkívüli körülmények között is lehetővé tehetik a reánk háramló kötelességek minél sikeresebb teljesíthetését.
7. Valláserkölcsi nevelés. A lelki élet kiépítésének e legfontosabb tényezőjét az iskola a jelen tanévben is elodázhatatlan kötelességének ismerte felkarolni, melynek érdekében minden kínálkozó alkalmat megragadott, hogy e tekintetben is siker koronázza fáradozásait. A róm. katli. és izr. vallású tanulók részére külön ifjúsági istentiszteleteket tartottak a lelkész urak vasár- és ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délutánonkint, amelyeken iskoláink mindkét nembeli növendékei résztvettek tanáraik és tanítónőik, illetve hitoktatóik felügyelete alatt. A róm. kath. istentiszteleteken a fiú- és leánN növendékek énekkara énekelt felváltva. A róm. kath. tanulók teljesítették a vallásuk követelte szertartásokat, u. m. a karácsonyi és húsvéti szent gyónást és áldozást.
8. A tanulók erkölcsi magaviselete és az iskolai fegyelem. E tekintetben is nagyon éreztük, hogy iskolahelyiségeink, a városban szétszórva, 5 helyen voltak, meg azután a családokban előállott rendkiviili viszonyok is mm kis mértékben járultak hozzá növendékeink magaviseletének és fegyelmi állapotának a rendes kerékvágásból való időnkinti kizökkc néséhez. A fegyelem lazulása, a szorgalom lanyhulása, meg a magaviseletben hanyatlás mind arra vezethetők vissza, hogy a családfő hadbavonulása a családi életek rendjét, szellemét megváltoztatta, sok esetben olyan körülményeket teremtett, melyek mellett a gyermekek iskoláztatása csak a legnagyobb körültekintés mellett volt keresztülvihető. Az apa távolléte, meg az anya mindenre kiterjedni kényszerült figyelne,\' különösen a szigorúbb ellenőrzést igénylő fiúiskolái tanulók szorgalmán és magaviseletén volt érezhető. Bár a tantestület tagjai mindent megtettek a bajok elharapódzásának megelőzésére, mégis kénytelenek voltunk intézetünkből 5 fiúiskolái tanulót csendesen eltávolítani, mert erkölcsi botlásuk növendéktársaik magaviseletére káros hatással lehetett volna.
9. Iskolai ünnepélyek. A hivatalos rendeletek követelte iskolai ünnepélyeket e tanévben sem volt módunkban megtartani, hanem ezek helyett, a napok jelentőségét a növendékekkel megértetve, istentiszteleteken vettünk részt, ahol az intézetek énekkarai egyházi énekeket énekeltek és végezetül a Hymnust. Annál nagyobb alkalmunk nyilt belecsepegtetni növendékeink lelkébe a király iránti hűség, hazaszeretet és a haza iránt való kötelesség tudatát az e tanévben bekövetkezett nagyjelentőségű események megünneplése kapcsán.
Tartottunk: a) Őfelsége I. Ferencz József halála alkalmából gyászünnepélyt, a temetés napján, 1916. évi nov. hó 30 án, a Polgári Egylet nagytermében a következő programmal: 1. Hymnus. Énekelte a leányiskolái énekkar. 2. Ünnepi beszéd. Tartotta az igazgató. 3. Gyász-
- 10 -
ének. Énekelte a fiúiskolái énekkar. 4. Fáradt vagyok. Zichy Gézától. Szavalta Kiss Klári, leányisk. IV. oszt. tanuló. 5. Szózat. Énekelte a fiúiskolái énekkar.
b) Őfelsége IV. Károly királlyá koronáztatása napján, dec. 30-án, a növendékek istentiszteleten voltak, 1917. jan. 3-án pedig ugyanezen alkalomból iskolai ünnepélyt tartottunk, ugyancsak a Polgári Egylet nagytermében, a következő műsorral: 1. Hymnus. Énekelték az összes jelenlévők. 2. Ünnepi beszéd. Tartotta az igazgató. 3. Királyhymnus. Zimaytól. Énekelte a fiúiskolái énekkar. 4. Dal a királyról. Kozma Andortól. Szavalta Kiss Klári, leányisk. IV. oszt. tanuló. 5. A koronázási jelvények és a hitlevél ismertetése. Tartotta Földes Miklósné. 6. Szózat. Énekelte a fiúiskolái énekkar.
c) Márc. hó 15-én, a hazafias ünnepély keretén belül, Arany János emlékének is áldoztunk és az ünnepi beszéd keretén belül nemzeti lobogónk nyelén elhelyeztük a hadi zászlószegeket. Műsora a következő volt. 1. Hymnus. Énekelte a tanuló ifjúság. 2. Tölgyek alatt. Arany Jánostól. Szavalta Valigurszky Alisz, leányisk. II. b) oszt. tanuló. 3. Ima a hazáért. Énekelte a leányiskolái énekkar. 4. Ünnepi beszéd. Tartotta az igazgató. 5. Lobogjon a magyar zászló. Énekelte a leányiskolái énnekkar. 6. Epilógus. Arany Jánostól. Szavalta Kluger Hermina, leányisk. IV. oszt. tanuló. 7. Arany_ János méltatása. Tartotta Földes Miklósné. 8. Arany János dalai. Énekelte a fiúiskolái énekkar. 9. Az egri leány. Arany Jánostól. Szavalta Jáger Jozefin, leányisk. III. oszt. tanuló. 10. Szózat. Énekelte a fiúiskolái énekkar.
d) Hivatalos istentiszteleten való részvétellel ünnepeltük Zita királyné Őfelsége nevenapját ápr. hó 27-én és születésnapját máj. 9-én.
e) Május hó 12-én délelőtt a város sétaterén ünnepeltük a madarak és fák napját, melyen Wehry Hugó polg. fiúisk. tanár mondott alkalmi beszédet, a tanuló ifjúság pedig alkalmi szavalattal és énekkel tette az ünnepélyt, a madarak és fák iránt köteles jóindulat felkeltése által, emlékezetessé.
10. Hivatalos iskolalátogatások. Szirmai Miksa, zalavármegyei kir. tanfelügyelő ur 1916. évi nov. hó 16-án, meg dec. hó 4-én és 5 én látogatta meg iskoláinkat. Az összes osztályok tanításmenetének megfigyelése után, dec. hó 5-én a tantestületekkel ülést tartott, melyen a hallottak és látottak feletti megelégedésének adott kifejezést.
11. Vizsgálatok sorrendje.
Május hó 17-én d. u. 3—4. Mindkét intézet ref. vallású tanulóinak hittani vizsgálata.
Május hó 18-án d. u. 2 — 4. A fiúisk. róm. kath. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 18-án d. u. 4—6. A leányisk. róm. kath. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 18 án d. u. 3—4. Mindkét intézet ág. ev. vallású tanulóinak
hittani vizsgálata. Május hó 20-án d. e. 11 —12. Fiúisk. zenetanfolyam vizsgálata. Május hó 20-án d. u. 2—4. A fiúisk. izr. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 20-án d. u. 4—6. A leányisk. izr. tanulók hittani vizsgálata. Május hó 21—23. d. u. 2—6. A fiú- és leányiskolái összes osztályok osztályvizsgálata.
Május hó 26-án d. e. 81/» órakor „Te Deum", a rendelkezésre állt
jutalmak kiosztása és a tanév bezárása. Május hó 20—junius 2. Magánvizsgálatok.
- 11 —
IV.
Polgári iskolánk gondnoksága.
Zalavármegye Főispánja, az 1914. március hó 5-től —1920. március hó 5-ig terjedő időtartamra, 73 1914. f. i. szám alatt kinevezett nagykanizsai állami elemi iskolai gondnokságot, 1915. évi március hó 3-án kelt 354 1915. sz. rendeletéhen az állami polgári iskolák gondnoksági ügyeinek ellátásával is megbizta. Tagjai a kővetkezők:
Dr. Szekeres József
elnök.
Waligurszky Antal
jegyző.
RENDES TAGOK:
Waligurszky Antal
gondnok.
a) kinevezettek: b) választottak:
Dr. Darányi Árpád Eperjessy Gábor Faics Lajos Fesselhofer józsef Halvax Frigyes Horváth György Irmler józsef Dr. Kiss István Kránitz józsef Sommer Ignác
Barta Lajos Erdősy Bálint Győry László Dr. Hajdú Gyula Josifovic Milivoj Dr. Rotschild Jakab Unger Ullmann Elek Ujváry Géza Kálovics József Weisz Tivadar
c) hivatalból:
Almásy János Börzsey Tivadar Dr. Goda Lipót Hiitter Lajos Kaán Irma Kádár Lajos Dr. Neumann Ede Plander János Poredus Antal Dr. Rátz Kálmán Dr. Sabján Gyula Szabó István Szalay Sándor
— 12 —
V.
TANTESTÜLETEK.
a) Igazgató.
Waligurszky Antal, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a tanári könyvtárak gondozója. Tanított számtant a 111. és IV. osztályban, összesen heti 5 órán. Működési éveinek száma: 32. Ezen intézetnél van alkalmazva 25, mint igazgató 8 év óta.
b) Fiúiskolái tantestület.
L Földes Miklós, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár. Harmadik tanévben nem tanított, mert hadba vonult, jelenleg főhadnagyi rangban teljesít katonai szolgálatot. Működési éveinek száma: 15. Ezen intézetnél van alkalmazva 8 év óta.
2. je Ilinek Márk, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári, iskolára képesített rendes tanár; a IV. oszt. főnöke, a tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa, a természettani és mértani tanszerek gondozója. Tanitott német nyelvtant a III., IV., m ér-tant minden osztályban és természettant a IV. osztályban, összesen heti 15 órán, Működési éveinek száma: 31. Ezen intézetnél van alkalmazva 18 év óta.
3. Ketting Ferenc, megbízott rajztanár-jelölt; a II. a) és II. b) oszt. főnöke. Tanitott szabadkézi rajzot minden osztályban, mértani rajzot az 1. b) és II —IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 3. Ezen intézetnél van alkalmazva 1 év óta.
4. Németh Mihály, rajzból polgári és ipariskolára képesített rendes tanár. 1916. évi május hó 1. óta hadba vonult, jelenleg had-apródi rangban teljesít katonai szolgálatot. Működési éveinek száma: 28. Ezen intézetnél van alkalmazva 18 év óta.
5. Rácz Lajos, természetrajzból és földrajzból középiskolára képesített rendes tanár; az I- a) oszt. főnöke, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanitott földrajzot minden osztályban, számtant az I. a) és 1. b) osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 9 év 6 hó. Ezen intézetnél van alkalmazva 4 év óta.
6. Sauermann Mihály, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanár; a 111. oszt. főnöke, a történelmi tanszerek gondozója. Tanitott magyar nyelvtant az 1- a), II., 111., IV., történelmet a III. és IV. osztályban, összesen heti 16 órán. Működési éveinek száma: 36. Ezen intézetnél van alkalmazva 26 év óta.
7i W e h r y Hugó, mennyiség-természettudományi szákcsoportból polgári iskolám képesített rendes tanár; az 1. b) oszt. főnöke, tantestületi jegyző és a természetrajzi tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtant azl. b), számtant a 11., természetrajzot az 1. a), 1. b), II., III., mértani rajzot az I. a) osztályban, karéneket, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: 6, mind ennél az intézetnél.
c) Leányiskolái tantestület.
1. Földes né Valkovszky Olga, nyelv- és történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; az
I. b) oszt. főnöke, az ifjúsági könyvtár könyvtárosa, a történelmi tanszerek gondozója. Tanított magyar nyelvtan t a 1. b), II. a),
II. b), 111. IV., történelmet a 111. osztályban, összesen heti 20 órán. Működési éveinek száma : 15. Ezen intézetnél van alkalmazva 8 év óta.
2. Dr. Horváth né Kenedí Erzsébet, rajzból polgári iskolára és tanítónőképzőre képesített rendes tanítónő; a 11. a) oszt. főnöke, a rajzszertár gondozója. Tanított földrajzot az 1. a), 1. b), II. a), 11. b), rajzolást minden osztályban, összesen heti 20 órán. Működési éveinek száma: 15. Ezen intézetnél van alkalmazva 13 év óta.
3. Dr. KissnéSchwarc zleitner Kornélia, nyelv-történettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; a III. oszt. főnöke, a földrajzi tanszerek gondozója. Tanított magy ar nyelvtant az 1. a), német nyelvet a II. a) 11. b), 111., IV., földrajzot a III., történelmet a IV. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: 17. Ezen intézetnél van alkalmazva 5 év és 2 hó óta.
4. Mantuano Mária, nyelv- és történettudományi szakból polgári iskolára képesített áll. elemi iskolai rendes tanítónő A karének tanításával a Minisztérium részéről megbizatott. Tanított karéneket heti 1 órán. Intézetünknél működik 5 év óta.
5. Maximovits \\ ú 1 i a, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; az 1. a. oszt. főnöke, tantestületi jegyző, a fizikai és természetrajzi tanszerek gondozója. Tanított német nyelvet az I. a), 1. b), számmér tant az I. a), 1. b), III., természetrajzot a II. a), II. b), fizikát a IV. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma : 10. Ezen intézetnél van alkalmazva 6 év óta-
6. Nagy Erzsébet, mennyiség-természettudományi szakcsoportból polgári iskolára képesített rendes tanítónő; a II. b) oszt. főnöke, a mértani, vegytani és egészségtani tanszerek gondozója, a tanulók segélykönyvtárának könyvtárosa. Tanított s zám-m ért ant a II. a), II- b), IV., természetrajzot az 1. a), 1. b), vegytant a 111. és egészségtant a IV. osztályban, összesen heti 18 órán. Működési éveinek száma: At. Ezen intézetnél van alkalmazva 5 év óta, *
14 -
7. Pranger Karolin, női kézimunka tanítására képesített segédtanítónő, a IV. oszt. főnöke, a kézi munkatanításhoz szükséges tanszerek gondozója. Tanított háztartás-neveléstant a IV., női kézimunkát mind a hat osztályban, összesen heti 10 órán. Működési éveinek száma: 35. Ezen intézetnél van alkalmazva 25 év óta.
1. P. Pintér Benvenut, Szt. Ferenerendi áldozópap, róm. kath. hitoktató mindkét intézetben.
2. Havas Rezső, izr. el. isk. tanító, hitoktató a polg. leányisk. 1. a), l. b), 11. a), 11. b), osztályában.
3. Hütter Lajos, helybeli ág. hitv. ev. lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
4. Kádár Lajos, helybeli református lelkész és hitoktató mindkét intézetben.
5. Kertész József, izr. el. isk. igazgató, hitoktató a fiúiskolában.
6. Dr. Neumann Ede, főrabbi, hitoktató a polg. leányiskola 111. és IV. osztályában.
Iskolaszolga: Szabó István.
d) Hitoktatók.
- 15 -
VI.
Tanterv, elvégzett tananyag, tankönyvek.
A III. fejezet bevezető részében jeleztem volt, hogy katonai tortalék\'kórház céljaira lefoglalt iskolaépületeinkből kiszorulva csak délután 2 — 5 óráig taníthattunk, egy —egy osztályban hetenkint 18 órát. A korlátozott ezen kihasználható időhöz kellett alkalmazkodnia az egyes tantárgyak óraszámainak, valamint maga után vonta e körülmény az egyes kevésbé fontos tantárgyak mellőzését is. A szükség parancsolta helyzethez képest, a tanulók tudásának minél célszerűbb kiépitését tartva szem előtt, a V. K. M. urnák 1915. évi szep. 29-én kelt 91.532 915. sz. rendeletével jóváhagyott tantárgybeosztás szerint mindkét intézetben elhagytuk a szépirást és test" gyakorlat tanitását, a többi tantárgyak óraszámait pedig redukáltuk. Az ének hetenkint 1 órában — mint karének — tanittatott mindkét iskolában.
Az egyes természettudományi tantárgyak tanitása még azért is hiányosan volt keresztülvihető, mert szertáraink és szemléltető eszközeink, lefoglalt iskolaépületeinkben, hozzáférhetetlenül el voltak raktározva. Nem kevésbé szenvedett a magyar nyelv és irodalom tanitása, illetve ismertetése is a fiúiskolában, az ifjúsági könyvtár kihasználhatatlansága miatt.
Ha most még azt is figyelembe vesszük, hogy a tanévet 1 hónappal később kezdettük és egy hónappal előbb végeztük, nyilvánvalóvá válik, hogy a tanitott tantárgyak tananyaga csak főbb vonásaiban s oly mértékben volt feldolgozható, amely elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy tanítványaink tudásában, azok felsőbb osztályba lépésekor, nagyobb zökkenés ne álljon elő.
Ugyancsak a tananyag okszerűbb állandósításának rovására történt fiúiskolánk 11. a) és II. b) osztályainak egy osztályba való összevonása is, amit a tanterem hiánya, de legfőképpen azon tény tett szükségessé, hogy Földes Miklós kartársunkat a haza védelme elszólította tőlünk.
Midőn az előadottakban vázolt körülmények meggyőznek bennünket arról, hogy a tanév különleges volta megakadályozta a normális viszonyok szerint való munkálkodást, gátat vetett a miniszteri tantervek és utasítások követelte tanitás intenzitása elé, a csak főbb vonásaiban feldolgozott tananyag hézagossá tette növendékeink tudását: mégis megnyugszik lelkünk, mert növendékeink ismereteik szerzésében előbbre haladtak, nem hevert parlagon lelkük, meg, hogy a haza követelte tőlünk ez áldozatot, mintegy szellemi tőkénkkel hozzájárulni kényszeritett bennünket is annak a nagy feladatnak megoldásához, amely szeretett hazánk ádáz ellenségeinek legyőzése révén, egy boldogabb jövőt feltételez.
A tankönyvek teljesen ugyanazok lesznek az 1917/18. tanévben is, mint az előző években voltak.
- lé -
Vll.
Iskoláink és a háború.
A tanuló ifjúság, mindig felszinen tartott hazafias érzelmeinek hatása alatt, a jelen tanévben sem feledkezett meg azokról a kötelességekről, melyek a világháború kapcsán reá háramlottak. Sőt elmondhatjuk, hogy az idén még serényebben kivette részét abból a fáradozásból, amellyel fájdalmakat enyhíteni, könnyeket letörölni lehet. Osszehordta filléreit, meg, ahol csak tehette, kért, könyörgött, hogy annál többet nyújthasson a segítségre szorulóknak.
Gyűjtések eredménye a következő:
József Fhg. Sanatorium javára... Zsófia Gyermeksanatórium javára . A hősök sírjainak gondozására
A katonák karácsonyára ......
Gyászpaizsra...............
A Vörös Kereszt javára .......
Hadi zászlószögre .........
Arany János Emlékegyesületnek Madáretető készíttetése céljából A király születésnapja a harctéren
Fiúiskola
80\'- K 100\'- ,, 2951 „ 15331 „ 29\'20 „ 5- „ 15 - „ 1319 „ 32\'38 „ 4531 .,
Leányiskola
200 - K 150\'- „ 136 25 „ 414-98 ., 33\'20 „ 5 - „ 15\' — „ 21 42 „ 40-62 „ 38-23 „
Összesen: 502"90 K 105470 K
Ugyancsak a háború okozta szenvedések enyhitése okából intézeteink együttesen egy hangversenyt rendeztek 1917. évi inájús hó 12-én, megismételve május hó 13-án, a nyári szinkörben, amely 1819 K 66 fillért hozott a jótékonykodás céljaira. Ez a következőképen osztatott szét:
A háborúban elesett polg. isk. tanárok özvegyeinek és
és árváinak segélyezésére ............... 867 K — f
A 20. honv. gyalogezred „Rokkant alapja" javára ... 433 K 63 f Az Erdélyből Nagykanizsára menekültek segélyezésére 433 K 64 f
Arany Emlékegyesületnek..................... 65 K 39 f
A madáretető költségeire .................. 20 K — f
Összesen: 1819 K 66 f
Igaz és őszinte elismeréssel adózom e hangverseny rendezőinek azért a nagy fáradságért, melyet a hazafias ügy érdekében önzetlen odaadással kifejtettek, de különösen Ketting Ferenc kar-társunknak, aki minden várakozást felülmúló rendezőképességével, szakavatott zenei tudásával, a növendékek betanitása körül kifejtett ambiciózus tevékenykedésével a hangverseny fényes sikerét biztosította és a tantestületek tagjait meglepte. A rendezőbizottság tagjai voltak még: dr. Kiss Lászlóné, Maximovits Júlia és Jellinek Márk.
- 17 -
Á hangverseny műsora :
1. Kossovits : Verebek. Énekelte a gyermekkar.
2. A rongyos katona. Mesejáték 2 képben. Zilahy Lajostól.
3. Hazatért hős. Melodráma, dr. Simonyi Károlytól. Zenéjét szerzé és zongorán kisérte Ketting Ferenc. Szavalta Kiss Klára IV. oszt. tanuló.
4. a) Eji dal. Kirchner E-től. b) Vándor dal. Abt F-től. Énekelte a vegyeskar.
5. Amit az éjszaka beszél. Daljáték 2 felvonásban. Kozák Jolántól. Zenéjét szerzé Ketling ,Ferenc.
6. Kossovits: Vasúton. Énekelte a vegyeskar.
A mese- és daljátékban szerepeltek a következő tanulók:
a) leányiskolából: Domány Sarolta, Farkas Gizella, Henne Rozália, Kemény Lujza, Kenesey Erzsébet, Kluger Ilona, Martinecz Ilona, Moshammer Stefánia, Péter Karolin, Wunderlich Margit IV., Sommer Margit III., Valigurszky Alisz II. b) oszt.
b) fiúiskolából: Geiszl István, Hilcz József, Hosszú Sándor, Kovács Dezső, Maschanzker Imre, Paizs Pál, Stampf László, Szekrény Géza 1V-, Mujdricza Mátyás, Pléh János, Szakálos László 111., Pap József II., Golenkó János, Ujj József I. b) oszt.
Az V. hadikölcsönből, az 1916. évi december hó 13-én kelt 15.755/1916. eln. sz. min. rendeletben nyert felhatalmazás alapján, a fiúiskola részére 450 K-t, a leányiskola részére 250 K-t jegyeztünk, a növendékek által befizetett kirándulási, fiúisk. ifj. könyvtári és értesitői dijak terhére. Ezen és az előbbi kölcsönkötvényekből „Hadikölcsönalap" cimen a fiúiskola növendékei részére 1400 K-ás, a leányiskola részére 850 K-ás alapitvány létesittetett.
A készpénzbeli hozzájáruláson kivül még a következőképen is kivették növendékeink részöket a hadsegélyezés akciójából:
Polg. leányiskolánk növendékei közül, az Erdélyből menekültek részére, 53-an megvarrtak: 250 inget, 89 ruhát, 76 alsónadrágot és 61 drb kötényt. A Hadsegélyző Hivatal által feldolgozásra küldött 100 kg. fonálból kötöttek: 383 pár zoknit.
2
— 18 —
Vili.
Rendes tanulók névsora.
I. a) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: RÁCZ LAJOS.
Andris János Agg István Beck Jenő Bereczk István 5 Biró Gyula *Boha Ferenc BrandI József Czeiner József Fender Ferenc 10 Fenyvesi János Frank Lajos Fülöp János Horváth Ernő *Kalmár József 15 *Kelemen István *Kluger József Kluger Lajos Ladeczky József Metz Lajos 20 *Mindl Róbert Molnár György Nagy Antal Neumann Ferenc
Palló István 25 Paragi György Reichert Béla Révész István Ribner Ferenc *Ritter Alajos 30 Schnabl Gyula Singer Lajos Strasser István Szabados József Szabó Gyula 35 Szakálos Tibor Szakonyi József Szalai Jenő Szerecs Jenő *Sziszka Károly 40 Szummer József Takács Ferenc Tamás Ferenc Tánczo7S István Tóth Árpád 45 Tóth László Vas István
Kimaradt: Porubszky József, Sarotár András, Szabó Lajos.
Nem tett vizsgát: Pacsics László.
A *-gal jelöltek isméllők voltak.
- 19 —
I. b) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: WEHRy HUGÓ.
Bachmann Lipót Bay Ferenc Berghofer Ferenc Boda Károly 5 Bokán Árpád Golenko János Gölles József *GöIles Viktor Hanke Gyula 10 Hirschl Jenő Hochecker József Holczer Ferenc Horváth Pál Illés Lajos 15 Komerszka Rezső Koszednár György Koszednár József Koszednár Lajos Kövesi Károly 20 Lopusánszky Géza
Mandler István Martincsevics Ferenc *Oparnicza Ferenc Peczina Kálmán 25 Plander József Preisz Jenő Pulai Ferenc Radics Dezső Safarics Károly 30 Schwartz István Sgánecz József Sipos Zsigmond Soós János Szalay István 35 Tüke István Ujj Ferenc Ujj József Varga Ferenc Wolf Mihály 40 Zsifkovits Pál
2*
II. a) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: KETTING FERENC.
*Baumgarten Zoltán Berghausz Jenő *Boros Károly Dolmányos József 5 Fenyvesi István Glückstein Adolf Hári István Huchthausen Károly Jámbor József 10 Kaufer Salamon Kálovics József Kelemen László Kluger Kálmán Knapp Lajos 15 Id. Kovács József Ifj. Kovács József
Kovács Lajos Leczter Lajos Milhofer Sándor 20 Munkácsi János Pap József Reich Ernő Rein József Rosenberger László 25 Schveiger László *Simon Antal Szattler László Ugor Antal Vancsura Imre 30 Weisenstern Márton Weisz Pál
Kimaradt: Durini Ferenc, Fiiszár Gyula, Rein Zoltán, *Ritter Ernő, Tóth Mihály.
— 21 —
II. b) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: KETTING FERENC.
Bátor Ferenc *Bicsák Ferenc Bolf György Bunczom József 5 Farkas Sándor Fekete György \'"Gazdag János Goldstein Ernő Hanke Mihály 10 Jutási Tibor Láng József Márovics Sándor Milhofer István Nagy Lajos 15 Öveges László
Pollák István Sándor István Schermán Nándor Skergula Gyula 20 Steiner Imre *Sveiczer István Szakály János Szatucsek Sándor Szertics István 25 Toch Pál Tóth Ferenc Weinrich Hellmuth Jenő Wrábel Győző Zagajski Iván
Kimaradt: Balog Ferenc, Magyarosi András, Végh Géza, Vozner Ferenc.
III. FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: SAUERMANN MIHÁLy.
Babos József Bánfalvi József Biba Sándor Bolf József 5 Bolla Gyula Brys József Ferk László Firtl András *Heffer József 10 Hirháger Antal Horváth Ferenc Juha János Karner Frigyes *Kaufmann Aladár 25 Kaufmann Imre Kálovics János Keller Gyula Kercza Károly Klein Ferenc 20 Kopár Antal Koszednár József Krausz Sándor Král József
Kreuczer Károly 25 Lőrinczy Lajos Mezriczky József ®Mujdricza Mátyás Nagy Rezső Offenbeck Ferenc 30 Pammer Jenő Pinczinger József *Pléh János Preisz István Schlosser András 35 Schuhel Károly Sipos József Schörlei Jenő Steiner József Szakács József 40 Szakálos László Szattler József Sziszka István Tanczenberger Béla Toch Sándor 45 Török József *Venczel Gyula
Kimaradt: Berecz István, Dekner István, Golenczki Ferenc.
Magántanuló lett: Spitzer Pál.
— 23 —
IV. FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: JELŰNEK MÁRK.
Árvay József Baján József Benkő József Damó László 5 Farkas János ®Felde Lajos Gábor József Gedér József *Geiszl István 10 Godina János Grünfeld Dezső Grünwald Ernő Gyutai Lajos Hiczelberger Alfréd 15 Hilcz József Hosszú Sándor Jámbor István Kamper Gyula Kaufmann György 20 Kálmán József Klein Gyula Koletár József Kovács Dezső Lendvay Lajos
25 Löbl Ferenc Lőrincz György *Maschanzker Imre Miszel Ferenc Muczer Boldizsár 30 Németh János Paizs Pál Pál Imre Pécsi Vilmos Pichler István 35 Pollák Sándor Sipos Ferenc Sipos Károly Stampf László Steiner Jenő 40 Szekrény Géza ®Szíj István Sziszka Gyula *Tőke Róbert Varga József 45 Vellák József Vucsák László Zsoldos Kálmán
Hadba vonult, de a 24.405/917. VI. a) sz. min. rendelet értelmében szabályszerű IV. osztályú bizonyítványt kapott: Miszel Lajos és *Nemecz Ferenc.
— 24 —
I. a) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: MAXIMOVITS JULIA.
Balázs Irma Baumgarten Sarolta Bojt Mária Borhi Borbála 5 Csató Vilma Dani Mária Deutsch Hermina Deutsch Klára *Englánder Eszter 10 Epstein Rózsa Filák Ilona Fleiner Rózsi Gábor Teréz Gálos Mária 15 Gerencsér Anna Gráf Erzsébet Hancsics Ilona Hedl Erzsébet Hóbor Mária 20 Kende Judith Kiss Paula Kremsier Erzsébet Kudich Irén Lájli Gizella 25 Luksa Mária Major Margit Marosa Róza Marton Mária
Mádai Gizella 30 Mezriczky Margit Molnár Mária Moritz Ida Müller Erzsébet Németh Rozália 35 Ollop Mária Pintér Anna Polecz Ilona Ritter Terézia Rosenfeld Rózsa 40 Sajni Ilona Singer Erzsébet Singer Janka *Sommer Anna Steiner Eszter 45 Tóth Mária Török Anna Tuboly Viktória Unger Katalin Varga Gizella 50 Varga Mária ^Ventzely Terézia Vindics Teréz *Vogel Julianna Weinrich Hilda 55 Wirt Katalin *Zafuta Anna
Kimaradt: Bojt Margit, Miltényi Aranka, Pichler Ida, Szegő Margit, Szilvái Mária, Tausz Irén, Varga Anna.
— 25 —
I. b) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: FÖLDESNÉ VALKOVSZKy OLGA.
*Apáti Magdolna Baksa Anna Balogh Julia Ben kő Aranka 5 Birken Margit Bogdán Margit Deutsch Ilona Dezső Erzsébet Dömő Mária 10 Farkas Ilona Fehér Ilona Firtl Erzsébet Goldstein Gabriella Hagner Mária 15 Herczfeld Gizella Herczfeld Terézia *Holczer Mária Horváth Erzsébet Horváth Éva 20 Jancsecs Magdolna Karner Mária Kaufer Erzsébet Kéri Lujza Kluger Aranka 25 Kobzinek Szidónia Kohn Ilona *Kostelitz Erzsébet Kulcsár Erzsébet Kurucz Mária 30 Lachenbacher Erzsébet Lachenbacher Ella
Lajpczig Edith László Rózsi *Lidith Mária 35 Mayer Emma Marton Ilona Megyesi Mária Milhofer Erzsébet Németh Ilona 40 Németh Lujza Németh Mária *Noszkó Etel Pollák Erzsébet Récsei Rózsa 45 Schwarcz Anna Schwarcz Ella Sommer Lujza Szántó Anna Szentgyörgyi Anna 50 Szőke Ilona Szőts Hajnalka Tausz Anna Tiboít Etelka Veiss Klára 55 Vértes Klára *Vilhelm Margit Vlasits Anna Vlasits Rozália *Vodinák Ilona 60 *Woschitz Mária Wunderlich Ida
Kimaradt: Grűnhut Rozália, Pléh Ilona, t
— 26 —
II. a) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: Dr. HORVÁTHNÉ KENEDy ERZSÉBET.
"Bindinger Erzsébet Blumenschein Margit Boda Erzsébet Boros Gizella 5 Herócs Margit *Grünfeld Irén *Gutinann Anna Heimer Katalin Heincz Mária 10 Herczog Erzsébet Kamocsai Mária Károlyi Vilma Kenessey Margit Kluger Erzsébet 15 Kovács Mária Kurucz Erzsébet Kürschner Ilona *Lackenbacher Rózsi
Luria Rozália 20 *Maierhofer Mária *Mandler Erzsébet Németh Júlia Paár Mária Palkovich Aranka 25 Pallos Klára Polgár Erzsébet Rechnitzer Rozália" Récsei Józsa Récsei Margit 30 Schlögl Erzsébet *Schwarcz Magdolna Singer Emma Sörlei Ilona Szabó Julianna 35 *Wrábel Gizella
Kimaradt: Strasser Izabella.
— 27 —
II. b) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: NAGY ERZSÉBET.
*Berger Ilona Dobesch Aranka *Friedlánder Lili Füredi Erzsébet 5 Gáspár Julianna Hagner Erzsébet Halász Irén Hirlánder Stefánia Hirschler Anna 10 Hochecker Erzsébet Hofmann Rozália Holczer Kornélia Horváth Teréz Keberling Ida 15 Klein Rózsa *Klein Terézia
Kovács Irén *Kugler Stefánia Lidit Erzsébet 20 Márfi Rozália Molnár Klári Pintér Margit Reidinger Mária Schneider Emma 25 *Steiner Erzsébet Strém Ilona Subics Mária *Szücs Margit Tibolt Sarolta 30 Ujváry Mária Valigurszky Alisz Veszely Mária
Kimaradt: Horváth Mária, Mandelbaum Julia.
- 28 -
III. LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: Dr. KISSNÉ SCHVARCZLEITNER KORNÉLIA
Adlovics Margit
Armuth Klára /
*Abrányi Ilona Bajzék Mária 5 Bőhm Sarolta Deutsch Mária *Dukász Margit Eppinger Irén Farkas Erzsébet 10 Feix Margit
*Fekete Magdolna Fischer Sára Fleiner Ilona Gábor Julianna 15 Gréczi Erzsébet Hauptmann Antónia Herczfeld Vilma Horváth Ilona Jáger Jozefin 20 Kaufmanó Józsa Kern Viktória Kis Malvina Komerszka Gizella Kovács Rozália 25 Kőnig Mária Krausz Rózsi Kudich Gizella Ledovics Irén Lengyel Anna 30 Mayer Irén Mikó Margit Móritz Irma Moshammer Erzsébet
Mustos Gizella 35 Müller Izabella Öveges Etelka Paár Margit Peczina Margit Platzkó Erzsébet 40 Ratmann Mária Rausz Anna Rosenfeld Janka ^Schlesinger Irén Schlesinger Mária 45 Sió Gizella Solina Ilona Sommer Margit Steiner Erzsébet Steiner Matild 50 Stern Valéria Strull Aranka Szabady Jolán Szeman Mária Székács Erzsébet 55 Szépudvari Margit Tar Mária Tibold Erzsébet Tóth Margit Török Mária 60 Ulicsny Janka Varga Erzsébet Varga Gizella *Vavrik Gizella Weiszfeld Anna 65 Wortmann Ilona
Kimaradt: Eppinger Klára, Joszin Margit, Ötvös Magdolna, Sass Koller Elvira Magántanuló lett : Ney Katalin.
— 29 —
IV. LEÁNYOSZTÁLY,
Osztályfőnök: PRANGER KAROLIN.
*Andri Margit Baksa Ilona Banekovich Lujza Bogyay Piroska 5 *Bozdai Ilona Buzási Anna Csillag Erzsébet Csonták Erzsébet Dávidházi Emma 10 Dávidházi Lenke Dekner Margit Dobesch Erzsébet Dobó Éva Domány Sarolta 15 Eppinger Margit Farkas Gizella Fekete Mária Flumbort Erzsébet Friedrich Jozefa 20 Fullér Anna Haán Margit Henne Rozália Jancsi Mária Kaufer Teréz 25 Kemény Lujza Kenessey Erzsébet Kiss Klára
Klein Mária Kluger Aranka 30 Kluger Ilona Kohn Erzsébet ^Kopár Teréz Kriesch Anna Kvicsák Anna 35 Ledovics Margit Martinecz Ilona Málly Mária *Moshammer Stefánia Mujdricza Mária 40 Neizer Olga Pallos Katalin Péter Karolin Remete Ilona Ritter Erzsébet 45 Rusz Irén Singer Blanka Steiner Etel Strasser Margit Szabó Irma 50 Vucsák Margit Wentzely Erzsébet Wunderlich Margit Zavilla Valéria
Kimaradt: Hamar Gabriella, Szőts Teréz.
Magántanuló lett : Riez Stefánia.
- 30 — IX.
Magántanulók névsora.
1 FIÚISKOLÁBAN.
Bichler László 1. Puly János 11. III.
Horváth Sándor I. Gaszmann Vilmos III.
Kósa János 1. 15 Marko Gyula III.
Molnár József 1. Spitzer Pál III.
5 Szattler László 1. Varga József III.
Tóth János 1. Váradi Lajos III. IV.
Tóth József 1. Filó Jenő IV.
Göllesz Ágoston 1. 11. 20 Puly János IV.
Kalamár Mátyás 1. 11. Rákóczy Lajos IV.
10 Szakály Dezső 11. Reiner Károly IV.
Tóth János 11. Takács László IV.
Varga József 11. Ujj János IV.
2. LEÁNYISKOLÁBAN.
Adamek Katalin 1. Szűcs Anna 1. II.
Adamek Teréz 1. 25 Zollner Ilona 1.11.
Dogseha Erzsébet 1. Zöllner Mária 1.11.
Fatér Gizella 1. Benczik Katalin II.
5 Galovics Erzsébet 1. Fatér Gizella II.
Grósz Aranka 1. Grósz Aranka II.
Grünbaum Margit 1. 30 Pöcsét Éva II.
Keller Aranka 1. Sugár Margit 11.
Nyerki Lidia 1. Kende Margit II. III.
10 Nyerki Mária 1. Anhoffer Anna III.
Püesét Éva 1. Kaschmitter Mária Iii.
Sehnabl Krisztina 1. 35 Keller Margit III.
Sugár Margit 1. Kengyel Margit III.
Szalai Erzsébet 1. Nagy Magdolna III.
15 Weisz Erzsébet 1. Ney Katalin III.
Weisz Zsuzsánna 1. Anhoffer Anna IV.
Cier Mária 1. 11. 40 Helfert Katalin IV.
Feix Mária 1. 11. Kengyel Margit IV.
Lányi Ilona 1. 11. Lendvai Rózsi IV.
20 Mekovecz Rozália 1. 11. Riez Stefánia IV.
Nagy Magdolna 1. 11. Turek Mária IV.
Samuely Erzsébet 1. 11. 45 Varga Margit IV.
Stefler Julianna 1. 11.
— 31 —
X.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1916/17 tanévben.
C i m Osztályok Összesin
I.a l.b 11.9 ll.b 111. IV.
I. A tanulók számának alakulása :
Beiratott a tanév elején . . 45 39 35 29 49 48 245
Beíratott a tanév folyamán ... ... ......... 5 1 1 4 1 1 13
aki a tanév megelőző részében magántanuló volt — — — — — — —
„ „ „ „ más iskolába járt — — — — — —
„ „ „ „ nem járt iskolába — — — — — —
Összesen 50 40 36 33 50 49 258
Ezek közül:
magántanuló lett ... ... ......... — — — — 1 — I
kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult
tovább,) ......... 3 — 5 4 3 — 15
meghalt - — - —■ - — -
az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt ... 47 40 31 29 46 49 242
alsóbb osztályból lépett fel 43 38 32 30 45 43 231
osztályismétlő volt 7 2 4 3 5 6 27
II. A beirt tanulók tandíjmentessége :
Egészen tandíjmentes 6 3 2 3 2 4 20
Fél tandíjmentes 10 7 2 3 3 3 28
Tandíjkedvezményben nem részesült ... — 34 30 32 27 45 42 210
III. A beirt tanulók iskolamulasztásai :
Igazolt órák száma ... — 991 572 667 604 962 891 4687
Nem igazolt órák száma .. 13 4 36 3 74 6 136
IV. A tanév végén való létszám részletezése:
1. Születési év szerint:
1907. évben született — — — — —
1903. „ „ ... ...... ... ... - 14 19 — 1 — — 34
1905. „ „ ... ... ... ... ... — 20 15 6 7 1 — 49
1904. „ „ . - — — — 10 4 13 13 8 48
1903. „ „ ..... ... - 3 2 9 4 21 12 51
1902. „ „ . - - — — 3 4 12 14 33
1901. „ „ ... . ... ... — — — — 4 11 15
1890. „ „ _ - - — — — -T- — 9 9
1899. évben, vagy még korábban született... — — — — — 3 3
2. A tanulás eredménye szerint:
Az osztályt sikerrel végezte ... 32 29 21 24 31 35 172
Javitó vizsgálatra bocsáttatik ... 7 10 7 5 9 12 50
Osztályismétlésre utasíttatott ... 7 1 3 — 6 2 19
Osztályzatot nem nyert ... ... ... ... — ... 1 — — — — 1
3. Vallás szerint:
Róm. kath. ... 36 34 17 23 35 36 181
Ag. hitv. evang. ... .. ... .......... "7 1 1 1 2 3 8
Református...... — — — — — 2 2
Izraelita ...................-....... 11 5 13 5 9 8 51
- 32 -
C i m Osztályok Összesen
l.a l.b 11 - a jll-b 111. IV. __
4. Anyanyelv szerint:
Magyar... — ... ... ... — ... ......... 46 35 31 27 44 48 231
Német ... ... ............... 1 2 — 1 2 — 6
Horvát ..i ........... .............. — 2 — 1 — 1 4
Tót ............ ....... ............ — 1 — — — — 1
5. Szülők lakóhelye szerint :
Helybeli ... ........ 44 36 22 25 40 36 203
Zalamegyei ... ... ... ... ... ... ........ 2 3 4 3 2 5 19
Más megyebeli ... ... ... ... ... -....... 1 — 5 1 4 7 18
Horvát Szlavonországbeli ... ...... — 1 — — — 1 2
6. A szülők társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő — — — -- -- — —
Középbirtokos, középbérlő 1 1 6 —•
Kisbirtokos, kisbérlő _ . 2 2 1 13
Kisbirtokos, napszámos —
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) 1
Gazdasági tisztviselő ... ... ......... 1 1 —
Egyéb gazdasági segédszemély ...... — — — 1 3
Földművelési munkás, napszámos ... 1 —
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó _. .... — — — 13 — 1
Kisiparos, bányakisvállalkozó ... 10 7 6 3 11 50
Ipari, vagy bányászati tisztviselő ... ... ...... — — — — — — n
Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély ... I — 1 1 5 3
Ipari, vagy bányászati napszámos ... —
Nagykereskedő, nagyvállalkozó ......... 1 1 —
Kiskereskedő, kisvállalkozó ... ...... ..... 4 4 3 2 15
Házaló kereskedő, piaci árus ... 3 — — — — — 3
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő ... — 1 — — 1 2
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély 6 9 3 3 8 5 34
Kereskedelmi, vagy közlek. munkás, napszámos 9 11 5 2 5 4 36
Köztisztviselő és közh. alk. dijnok ......... — — 1 1 — 3 5
Pap, tanár, tanitó — — — — — 1 1
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb.) — — - — — 25
Közhivatalban alkalm. altiszt, vagy szolga ... 6 4 5 4 3 3
Katonatiszt ... — — — — — — —
Katonaaltiszt ... ... ... ... ... ......... 2 — — 2 4 1 9
Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos 1 2 — 2 1 3 9
Nyugdijas tisztviselő, vagy más értelmiségi . — — — — — — 10
Nyugdijas altiszt, szolga, vagy munkás. . 2 3 1 2 1 \\\\
Magánzó, eltartásos .. ... .......... .. 2 1 1 3 2 4| 13
Házi cseléd..........— ... ... ...... — — — 1 1
Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... — —
Árvaházi, szeretetházi tanulók - — —
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott ... ............ 37 37 33 35 52 56 250
A jelen „ „ ... ... .......- 50 40 36 33 50 49 258
Szaporodás (4") vagy apadás (—) t!3 +3 +3 -2 -2 -7 t 8
— 33 —
XI.
Statisztikai kimutatás
a leányiskolái nyilv. tanulók létszámáról az 1916/17 tanévben.
--
C i m ()sztályok lsszesen
I.a l.b Il.a II.b 11!. ívj
I. A tanulók számának alakulása :
Beíratott a tanév elején ... ........ 59 61 35 34 66 51 306
Beíratott a tanév folyamán 4 2 1 — 4 5 16
aki a tanév megelőző részében magántanuló volt — - j —
„ „ „ „ más iskolába járt — — - — — — —
„ „ „ „ nem járt iskolába — — — — —
Összesen 63 63 36 34 70 56 322
Ezek közül:
magántanuló lett ..................... — .... — — — 1 1
kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult
tovább^ ... ... ... ... ... ... ........ 7 2 1 2 5 2 19
meghalt ........................ . . — -- — — — — —
az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt...... 56 61 35 32 65 53 302
alsóbb osztályból lépett fel 58 53 26 28 65 51 291
osztályismétlő volt 5 10 10 6 5 5 31
II. A beirt tanulók tandíjmentessége :
Egészen tandíjmentes 6 5 2 4 9 11 37
Fél tandíjmentes 10 10 3 2 5 2 32
Tandíjkedvezményben nem részesült ......... 47 48 31 28 56 43 253
III. A beirt tanulók iskolamulasztásai :
Igazolt órák száma ... — ......... 1666 1489 1031 1125 1975 1890 9176
Nem igazolt órák száma ........ 29 66 16 8 — 7 126
IV. A tanév végén való létszám részletezése :
/. Születési év szerint:
1907. évben született . ...... 1 1 - _ — _ 2
1905. „ „ ......... ... ... ... 25 33 2 — — 60
1905. „ „ ... ... ...... 18 19 15 11 — — 63
1904. „ „ . ... ... ... ... 11 5 10 8 19 — 53
1903. „ 1 3 6 11 26 17 64
1902. „ „ ... ... ... . — — 2 — 12 20 34
1901..... ... ... ... ... .. ... — — 2 — 6 7 15
1900. „ „ ... ... ... ... ... ... — — — — 2 8 10
1899. évben, vagy még korábban született...... 1 1
2. A tanulás eredménye szerint:
Az osztályt sikerrel végezte ........ 38 42 24 22 45 43 214
Javító vizsgálatra bocsáttatik ... 6 6 8 10 16 10 56
Osztályismétlésre utasíttatott ... 12 13 3 — 4 — 32
Osztályzatot nem nyert ... —
3. Vallás szerint:
Róm. kath. ... ........................ 40 29 17 19 41 31 177
Ág. hitv. evang. ......... 3 3 — 4 2 1 13
Református........................... — 2 — — 1 2 •5
Izraelita ......... .................. 13 27 18 9 21 19 107
— 34 —
C i m Osztályok Összesen
la l.b II.a II.b III. IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar... ........ ...... 54 59 33 31 63 50 290
Német ... 2 2 1 1 2 2 10
Horvát............... ........ ...... 1 1
Morva.................. .... — — 1 — — — 1
5. Szülök lakóhelye szerint:
Helybeli ...... .. - . -.....— 49 54 32 30 57 46 268
Zalamegyei .. 5 ■ 2 3 2 3 3 18
Más megyebeli ... 2 5 — — 4 4 15
Horvát Szlavonországbeli . — —• — 1 1
6. A szülök társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő — 1 1 — — — 2
Középbirtokos, középbérlő — — 1 — 1 — 1
Kisbirtokos, kisbérlő ................. 1 — 1 1 — 4
Kisbirtokos, napszámos 1 — — 1 — 2
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) 1 - — — — — 1
Gazdasági tisztviselő ... ... ......... ..... ..... 1 — — — — 1
Egyéb gazdasági segédszemély ........... 1 — 1
Földművelési munkás, napszámos ... —
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó... 11 17 10 10 11 —
Kisiparos, bányakisvállalkozó ... 8 67
Ipari, vagy bányászati tisztviselő ... — 1 1 — — ] 2
Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély ... 1 2 — 2 1 7
Ipari, vagy bányászati napszámos ... — — — 2 — — 2
Nagykereskedő, nagyvállalkozó ...... — — — 1 1 1 — 2
Kiskereskedő, kisvállalkozó ... ... ... 4 7 5 5 3 25
Házaló kereskedő, piaci árus ... 2 — — — — — 2
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő ... ... 1 2 — 1 2 3 9
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély 7 11 7 3 l 7 42
Kereskedelmi, vagy közlek. munkás, napszámos 5 2 1 1 9 6 24
Köztisztviselő és közh. alk. dijnok 2 3 3 3 2 3 16
Pap, tanár, tanitó — 4 — 2 2 3 11
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb.) 1 — - 1 5 2 9
Közhivatalban alkalm. altiszt, vagy szolga ...... 10 6 1 4 4 4 29
Katonatiszt ... ... ............ ...... — 1 — — — 1 2
Katonaaltiszt ......... 1 — — 1 2 1 5
Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos 3 — — — 1 — 4
Tőkés, járadékos, háztulajdonos ... 1 1 — — — — 2
Nyugdijas tisztviselő, vagy más értelmiségi . — — — — — — —
Nyugdijas altiszt, szolga, vagy munkás. . 1 1 2 — 2 2 8 20
Magánzó, eltartásos _. 2 2 — 3 8 5
Házi cseléd ... — — 1 — - — 1
Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... — — — — — — —
Árvaházi, szeretetházi tanulók 1 1
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beiratott 40 52 30 46 60 52 280
A jelen „ „ ............... 60 63 36 34 70 56 322
Szaporodás (-}-) vagy apadás (—) +23 tll +6 -12 tio t4 f42
XII.
Az 1916—17. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II. a) II. b) III. IV.
Az osztályozottak száma 46 40 31 29 46 49
Tantárgyak | jeles elégséges elégtelen felmentve jeles Í° elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles elégséges elégtelen felmentve
Hit- és erkölcstan ... 8 9 22 7 _ 7 12 18 3 _ 4 15 10 2 5 6 18 5 11 27 3 14 13 21 1
Magyar nyelv ...... 5 lü 25 6 — 7 15 17 1 — 3 7 17 4 —: 2 5 19 3 — 3 5 28 10 — 2 10 28 9 —
Német nyelv ...... — — — — — — — — — — — — — —j — — — — — 1 10 29 6 — — 7 36 6 —
Földrajz............ 4 10 26 6 — 4 10 22 4 — 4 11 11 5 — 2 6 16 5 — 3 11 28 4 — 4 21 22 2 —
Történelem......... — — — — — — — — — — — — — —| — — — — 3 20 21 2 — 6 15 24 4 —
Számtan............ 5 11 21 9 — 4 13 14 9 — 1 3 21 6 — 2 4 20 3 3 9 22 12 — 1 13 27 8 —
Mértan ............ 4 8 24 10 — 4 12 16 8 — 4 12 14 1 — 5 3 20 1 — 3 10 26 7 — 7 19 20 3 —
Természetrajz ... ... 2 9 32 3 — 6 11 21 2 — 1 8 21 1 — 3 11 15 — 3 10 30 3 — — — — — —
Természettan ...... — — — — — — — — — — — — — — — — — — - — — — — 4 18 26 1 —:
Mértani rajz ...... 2 12 27 5 — 8 18 14 — — 4 13 11 3 — 2 15 11 1 — 2 25 17 2 — 3 28 18 — —
Szabadkézi rajz...... 4 21 21 — — 11 13 16 — — 4 17 8 — 2 2 21 6 — — 7 23 16 — — 9 31 7 — 2
Szépírás............ 2 17 25 2 — lb 2U 4 — — 1 14 15 1 — 1 15 12 1 — 3 24 18 1 — — — — — —
Torna ............ —:
Enek..............
XIII.
Az 1916—17. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II. a) II. b) III. IV.
Az osztályozottak száma 56 61 35 32 65 53
Tantárgyak jeles * elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles i° elégséges eiégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve
Valllástan ........ 5 18 33 12 18 27 4 2 18 15 5 13 14 19 27 17 2 30 17 6
Magyar nyelv ...... 2 10 31 13 — 6 10 27 18 — 1 4 19 11 — 2 1 20 9 — 5 5 41 14 —| o O 9 32 9 —
Német nyelv ...... 2 7 31 16 — 8 16 22 15 — 2 11 19 3 — 5 8 18 1 — 5 18 40 2 — 6 27 20 — —
Földrajz............ 2 12 30 12 — 11 19 21 10 — 1 15 13 6 — 6 9 16 1 — 9 25 29 2 — — — — — —
Történelem........ — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 5 10 38 12 — 18 33 2 — —
Számtan és mértan... — n 31 14 — 6 9 33 13 — 1 11 19 4 — 2 10 19 1 — 3 12 43 7 —! 3 28 22 — -:
Állat- és növénytan 4 18 26 8 — 7 19 23 12 — 1 8 23 3 — 2 9 20 1 — — — — — — — — — -
Vegy- és ásványtan 5 26 26 8 — — — — — -
Természettan ...... 3 5 43 2 -
Egészségtan ...... 10 14 29 —• -
Háztartás-, neveléstan — — — — — *— — — — — — — — — — — — — — _ — — — — 23 26 4 — -
Kézimunka ......... 2 37 13 2 2 3 41 9 2 6 — 19 10 — 6 3 19 8 — lí 6 37 12 — 10 6 33 8 — 6
Ének -- ............ Rajzolás........... 10 22 17 4 3 13 19 18 3 8 2 11 13 3 6 5 14 11 — 2 13 24 17 1 10 13 21 13 1 5
írás ............... 9 24 14 9 —■ 21 17 19 4 — 3 16 16 — — 4 15 13 — — — — — — — — — — — —
Testgyakorlat ......
— 37 -XIV.
Jótékonyság.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 48 tanuló összesen 544 K-, a leányiskolában 69 tanuló összesen 848 K-val segélyeztetett.
2. Boldogemlékű Vizeki Tailián Ede, zágrábi volt prépostkanonoknak a fiúiskola részére tett 2000 K-ás alapítványa után a jelen tanévre járó kamat fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mint az alapítvány kezelője, 74 K 74 fillért bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ezen összeg fiúiskolánk felső osztálybeli szegénysorsú és viszonylag legkiválóbb növendékeinek jutalmazására fordíttassák. Ebből 40 K-t Szekrény Géza-, 34 K 74 fillért Baján József IV. oszt. tan. kapott.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár r. t." 600 K-ás alapítványának kamatai fejében a városi tanácstól 22 K 39 fillért kaptunk oly célból, hogy ez, az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű, jó erkölcsi magaviseletű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmul. Ezt kapta Pap József II. a) oszt. tanuló.
4. A „Néptakarékpénztár r. t. Nagykanizsán" 50 K-t volt szives küldeni, hogy abból 25 K-t a fiú-, 25 K-t pedig a leányiskola szegénysorsú és kiváló előmenetelű tanulóinak jutalmazására fordítsunk. A 25 K fiúiskolái részt kapta Klein Gyula IV. oszt. tanuló. A 25 K leányiskolái részt az erdélyi menekült Dávidházi Emma és Dávidházi Lenke IV. oszt. tanulók kapták.
5. A „Délzalai Takarékpénztár r. t." 20 K-t adományozott a fiúiskolái szorgalmas tanulók jutalmazására. Ezt kapta Firtl András III. oszt. tanuló.
6. A fiúiskolái 950 K „Hadikölcsönalap" 57 K ez évi kamataiból 9—9 K-t kapott Boda Károly és Golenkó Jánosi, b) oszt., 19 K 50 f — 19 K 50 fillért kapott Palló István I. a) és Pammer Jenő III. oszt. tanuló.
7. A leányiskolái 600 K „Hadikölcsönalap" 36 K ez évi kamatait a tantestület szintén az erdélyi menekült polg. leányiskolái tanulóknak Ítélte oda. Ebből 15 K-t kapott Strull Aranka III. oszt. és 21 K-t Ulicsny Janka III. oszt. tanuló.
8. A helybeli „Szegények Tápintézete" c. jótékony egyesület népkonyhája ez évben 13 növendékünket látta el ingyenes ebéddel nov. 19-től márc. 15-ig.
Fogadják az itt felsorolt jó/tevők a jótéteményekben részesült szegénysorsu növendékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét azzal az óhajtással: vajha ők egykor meghálálhatnák a társadalom részéről számukra nyújtott segítséget és további kitartásra ösztönző jutalmakat a társadalom jólétének előmozdítására célzó lankadatlan munkásságukkal és becsületes igyekezetükkel!
- 38 -
XV.
Értesítés a jövő 1917—18, tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. Javító vizsgálatok. Augusztus 30-án délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kéli kérni a tantestülethez cimzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa. Később érkező folyamodványok nem vé tetnek figyelembe.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Aug. 30-án délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polg. iskola megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polg. iskolák testületeihez cimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb julius 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. A pótvizsgálatok szeptember hó elején fognak megtartatni. Pótvizsgálatra az engedélyt a tantestülethez cimzett, legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi- és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyankint 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 1., 3., 4., 5. és 6. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig a fiúiskolái, délután 2—5 óráig á leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva.
1-ső két nap. Szeptember 1-én és 3-án csakis az I. osztályba lehet beíratni.
3-ik nap. Szeptember 4-én elsősorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beirása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
4-ik nap. Szeptember 5-én elsősorban az I., vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
5-ik nap. Szeptember 6-án elsősorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. osztályba lehet beíratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beíratni senkit sem lehet.
2. A beiratások gyorsabb eszközölhetése végett, a tanév végén minden tanuló beiratási lapot kap, melyre ráirja legutóbbi bizonyítványának sorszámát, azt szabályszerűen kitölti és vele szeptemberben beiratkozhatík. Az I. osztályokba való beiratás céljából aug. 26-án lesznek a beiratási lapok kiosztva a fiúiskolái könyvtárszobában (I. em. 1. sz.) és pedig délelőtt 9 órakor a fiú, 11 órakor a leányiskolái tanulók részére.
- 39 -
A jelenlegi növendékeken kivül még a II—IV. osztályba beiratkozni szándékozók beiratási lapot kaphatnak az igazgatói irodában a hivatalos órák alatt.
3. A beiratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetlen — a szülő, vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni születési és mult tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamelyik osztályába már be voltak írva, a szülői kiséret és születési bizonyítvány előmutatása alól felmenthetők, de uj tanuló szülői kiséret és születési bizonyítvány nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhinlővel ujraoltatott, vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
5. A beiratások alkalmával kérjük a pontos megjelenést, mert a számok elkerülése esetében bekövetkezendő kiszorulásokért felelősséget nem vállalunk.
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött tanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték, és ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják, ennek hiányában a tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 3 korona beiratási dijat, 1 koronát az ifjúsági könyvtárra, 1 koronát az évi Értesítőre, 1 koronát a kirándulási alapra, 50 fillér a szegény tanulók segélykönyvtára javára, azaz összesen 6 korona 50 fillért. Tandíjmentes tanuló kirándulási dijat nem fizet. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandij is, azaz 8 korona.
3. A tandij elengedéseért folyamodhatnak oly szülők, akik vagyon-talanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jő magaviseletükről és jó előmenetelükről tanúskodik (t. i. bizonyítványukban a szépírást, tornát és éneket nem számítva egynél több elégséges osztályzat nincs.) Ily bizonyítvány hiányában a vagyontalan szülők is csak a tandij felének elengedésére számithatnak. Folyamodványok a tandij elengedéseért Zalavármegye kir. Tanfelügyelőségéhez címezve, szegénységi- és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz. A tanévközben tanúsított rossz magaviselet vagy hanyagság, a tandijmenteség elvesztését vonja maga után.
4. A V. K. Miniszter urnák 1917. évi május hó 2. napján 5755/917. eln. sz. alatt kelt rendelete értelmében az ellenséges állambeli és a külföldi országok, továbbá Boszna-Hercegovina, vagy Horvát-Szlavonország állampolgárai, még ha szülőik állandóan Magyarországon laknak is, a polgári iskolába csak minden esetben a V. K. Miniszter úrtól előzetesen kieszközölt engedély alapján vehetők fel nyilvános vagy magántanulókul. E tárgyban a folyamodványok, a V. K. Miniszter úrhoz cimezve, hiteles magyar fordításban is kiállított születési és iskolai bizonyítvánnyal felszerelve, julius hó 15-ig az igazgatónál benyújtandók.
Nagykanizsa, 1917. junius 29.
Az igazgatóság.
TARTALOM.
I. Őfelsége I. Ferenc József halála ... — — — ..................3
II. Őfelsége IV. Károly király koronázása . ............5
III. Adatok az 1916 — 17. tanév történetéhez ... ... - — ... 6
IV. Polgári iskoláink gondnoksága .... - ..........-- --- 11
V. Tantestületek ... ... ............ .....- ... ............12
VI. Tanterv, elvégzett tananyag, tankönyvek . ..................15
VII. Iskoláink és a háború ... ... ... ; ... ... — 16 VIII. Rendes tanulók névsora ... ... ... ... ... — --- 18
IX. Magántanulók névsora ... ... . ... ...........30
X. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái tanulók létszámáról 31
XI. Statisztikai kimutatás a leányiskolái tanulók létszámáról ... ... 33
XII. Az 1916-17. tanévi tanulásbeli eredmény a fiúiskolában... ... 35
XIII. Az 1916 17. tanévi tanulásbeli eredmény a leányiskolában 36
XIV. Jótékonyság ... ... ......... — — — — — 37
XV. Értesítés a jövő 1917—18. tanév megkezdéséről ... ... ... 38

Insert failed. Could not insert session data.