Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.2 MB
2018-11-06 08:51:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
335
981
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiú- és Leányiskola
értesítője az 1917-1918. tanévről.
XLVI. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Nagykanizsa, 1918.
Gutenberg nyomda nyomtatása
22212

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1917-1918. TANÉVRŐL
XLVI. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE!
WALIGURSZKY ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, I9I8. GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
22212
t&LYISMËKET
TtTftZ T

t
síi
A NAGYKANIZSAI
M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚ- ÉS LEÁNYISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1917-1918. TANÉVRŐL
/
XLVI. ÉVFOLYAM.
SZERKESZTETTE!
WALI6URSZKY ANTAL
IGAZGATÓ.
NAGYKANIZSA, I9I8.
GUTENBERG NYOMDA NYOMTATÁSA
22212

— 3 -
Adatok az 1917-18. tanév történetéhez.
A lefolyt iskolai év a polg. fiúiskola életének 46., a polg. leányiskola fennállásának 26. tanéve volt.
Az elmúlt három háborús esztendő viszontagságai nagy súllyal nehezedtek intézeteinkre is, melyek alatt iskolaépületeinkből kiszorulva, nem iskolai célokra épült helyiségekben, a városban szétszórva voltunk kénytelenek tanítani. Azután meg Földes Miklós kartársunk a háború kezdete óta, Németh Mihály kartársunk pedig több, mint egy évig, katonai szolgálatot teljesítve, a harctéren szolgálta szeretett hazánk szent ügyét. A jelen tanév már kedvezőbb körülmények között indult meg, mert -a katonai tartalék-kórház iskolaépületeinket visszaadta és Németh Mihály kartárs a katonai szolgálat alól felmentve, 1917. november lió 1-én megkezdhette működését. Földes Miklós kartársunk azonban még mindig katona, de van remény, hogy ő is mielőbb visszatér eredeti munkaköréhez.
A tanév főbb mozzanatai a következők:
1. A tanév kezdete. A jelen tanév, iskolaépületeinknek a katonai tartalék-kórház használata alól való felszabadulása következtében, a nm. V. K. M. 1917. évi aug. hó 11-én kelt 14.114/1917. eln. számú rendeletének megfelelőleg, a szabályszerű időben megkezdhető volt. A tantestületek az előzetes intézkedések megbeszélése végett 1917. aug. hó 29-én tartották alakuló üléseiket, melyeknek tárgyát még a tisztviselők megválasztása, osztályfőnökök, napifelügyelők kijelölése és a javitó, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatért folyamodók kérvényeinek elbírálása képezte.
A tanév elején tartott vizsgálatok eredménye:
a) Javitó vizsgálat. A rendes tanulók közül:
folyamodott f. o. 1. o. i. u. nem jelent meg-
a fiúiskolában 38 27 7 4
a leányiskolában 50 46 3 1 A magántanulók közül:
a fiúiskolában 6 5 1 —
a leányiskolában 7 7 — —
b) Tantervkülönbözeti vizsgálat.
folyamodott sikerrel vizsg. elbukott nem jelent meg
a fiúiskolában 8 3 4 1
a leányiskolában 3 2 — 1
Utóbbiak közül 1 fiu, a polg. fiúiskola II., 1 a III. osztályba; 1 leány a polg. leányiskola II., 1 a III..osztályba vétetett fel.
2. A beiratásokat szeptember hó 1. és 3—6-án tartottuk meg\' délelőttönkint a fiu-, délutánonkint a leányiskolái tanulókkal. A beira-tások eredménye az előző tanéviekkel szemben emelkedést mutat.
— 4 -
A számszerű adatok a statisztikai táblázatokban vannak feltűntetve.
3. A tanév megnyitása és tartama. A tanévet szeptemb. hó 7-én, a róm. kath. templomban tartott Veni Sancte-val, megkezdettük, mely napon még a segélykönyveket kiosztottuk és a fegyelmi szabályokat felolvastuk. A rendes tanitás szeptember hó 10-én kezdődött, amely megszakítás nélkül folyt egészen karácsonyig. Fiitőanyagmegta-karítás okából a karácsonyi szünet a 205.263/1917. VI. b. sz. ministeri rendelettel 14 nappal, a 6565 1918. VI. b. sz. min. rendelettel pedig 1918. évi február hó 4-éig meghosszabbíttatott. Ezen időtől kezdve ismét megszakítás nélkül folyt a tanítás egészen junius hó 8-áig. A tanévet a 63.853 1918. VI. a) sz. ministeri rendelet értelmében junius hó 15-én befejeztük és az évvégi bizonyítványokat a tanulóknak e napon kiosztottuk.
4. Változások a tantestületek személyzetében.
Mantuano Mária, polgári iskolákra\'képesített, helybeli áll. elemi isk. tanítónő, az 1917. évi aug. hó 15-én kelt 113.332/1917. VI. a) sz. min. rendelettel, polgári fiu- és leányiskolánkhoz, helyettes tanítónői minőségben, szolgálattételre beosztatott.
Ketting Ferencz, rajztanárjelölt, aki a polg. fiúiskolától bevonult tanerő teendőinek ellátásával az 1917. évi aug. hó 12-én kelt 113.155/1917. VI. a) sz. min. rendelettel, az 1917,18. tanévre, megbízatott, az 1917. évi október hó 3-án kelt 145.513/917. VI. a) sz. min, rendelettel a nagykárolyi áll. polg. fiúiskolához helyeztetett át, mivel a helyettesitett Németh Mihály időközben a 17.824/4. eln. sz. honvéd, min. rendelettel a katonai szolgálat alól bizonytalan időre szabadságoltatott. Állását 191X okt. hó 22-én elfoglalta.
Rácz N. Jái/os, helybeli róm. kath. kántor, a polg. fiúiskolái énektanítással, óraadói minőségben, az 1917. évi julius hó 30-án kelt 87.956/1917. VI. a) sz. min. rendelettel megbízatott.
5. Az egészségügyi viszonyok általában jóknak minősíthetők. Hosszabb — 6 hétre terjedő — szabadságot csak egy tanítónő volt kénytelen igénybe venni egészségi okokból, akit, mivel a tantestület tagjai heti 22-24 órában voltak elfoglalva, jórészt az igazgató helyet-, tesitett. A növendékek egészségi állapota is normális volt, de azért, dacára minden körültekintő gondoskodásnak, a kíméletet nem ismerő halál, a folyó tanévben, 3 kedves növendéket szakított ki a növendéktársak szeretetgyürüjéböl, mély fájdalmat hagyva utánuk. Ezek: Hirlan-der Gyula, Matkovits György fiuisk. 1. a) oszt., és Kobzinek Szidónia leányisk. II b) oszt. tanulók. Nyugodjanak békében!
6. A tantestületek működése. A tantestületek a hatáskörükbe tartozó ügyeket az 1900. évi 40.863. számú miniszteri rendelet értelmében intézték el külön-külön értekezleteken. Az 1917. évi aug. hó 29 én tartott alakuló üléseken kivül tartottunk még rendes havi, ellenőrző, osztályozó és rendkívüli értekezleteket, melyeknek tárgya az iskolák beléletével kapcsolatos ügyek elintézése, a tanulók szorgalmának, előmenetelének és magaviseletének megbirálása, továbbá azon módozatok megbeszélése volt, melyek a mai rendkívüli körülmények között is lehetővé tehetik a reánk háramló kötelességek minél sikeresebb telje-sithetését.
7. Valláserkölcsi nevelés. A lelki élet kiépítésének e legfontosabb tényezőjét az iskola a jelen tanévben is elodázhatatlan kötelességének ismerte felkarolni, melynek érdekében minden kínálkozó alkalmat megragadott, hogy siker koronázza fáradozásait. A róm. kath. és izr.
— 5 -
vallású tanulók részére külön ifjúsági istentiszteleteket tartottak a lelkész urak vasár- és ünnepnapokon reggel, illetve szombaton délutánonkint, amelyeken iskoláink mindkét nembeli növendékei résztvettek tanáraik és tanitónöik, illetve hitoktatóik felügyelete alatt. A róm. kath. istentiszteleteken a fiú- és leánynövendékek énekkara énekelt felváltva. A róm. kath. tanulók teljesítették a vallásuk követelte kötelezettségeiket u. m. négy ízben végeztek szent gyónást és áldozást a buzaszentelési és keresztjáró napokon szent misét hallgatták, meg résztvettek az Urnapi körmeneten.
8. A tanulók erkölcsi magaviselete és iskolai fegyelem.
Azzal, hogy iskolai helyiségeinket visszakaptuk, lehetségessé vált a normális állapothoz való visszatérés. A tanulók folytonos felügyelet alatt tartása áz erkölcsi magaviselet és fegyelem szemlátomást való javulását eredményezte. A tanulásbeli eredmény azonban még mindig kivánni valót hagy hátra, mert a még mindig távollevő atya szigorúbb ellenőrzésének hiánya, meg a gyermekek munkaerejének az otthoni teendők végzésére való kihasználása, meglátszott növendékeink egyes órákra való, sokszor hiányos előkészültségén.
9. Iskolai ünnepélyek. A jelen tanévben a következő iskolai ünnepélyeket tartottuk :
a) 1917. nov. hó 2-án a 141.603/917. VI. a) sz. min. rendelet értelmében, a hősi halállal halt vitézeinkről való megemlékezés okából, a következő műsorral: 1. Hymnus. Énekelte a leányisk. énekkar. 2. Ünnepi beszéd. Tartotta Jellinek Márk polg. fiuisk. tanár. 3. Szózat. Énekelte a fiúiskolái énekkar.
b) Tompa Mihály emlékére — 1917. nov. hó 15-én — a következő programmal: 1. Hymnus. Énekelte a leányisk. énekkar. 2. Megnyitóbeszéd. Tartotta az igazgató. 3. Szeresd a virágot. Énekelte a leányisk. énekkar. 4. Csalán. Tompától. Szavalta Rausz Anna IV. oszt. tanuló. 5. Tompa Mihály méltatása. Tartotta Földes Miklósné. 6. Terebélyes nagy fa. Szavalta Lőrincz György IV. oszt. tanuló. 7. Néma hölgy fut a nagy éjszakán. Énekelte a fiúisk. énekkar. 8. Szózat. Énekelte a fiúisk. énekkar.
c) Március 15-én a következő műsorral: 1. Hymnus. Énekelte a leányisk. énekkar. 2. A legszebb dal. Pósa Lajostól. Szavalta Dobesch Aranka III. oszt. tanuló. 3. Ünnepi beszéd. Tartotta Wehry Hugó. 4. Nemzetiszínű pántlika. Szász Károlytól. Szavalta Pap József III. oszt. tanuló. 5. Szózat. Énekelte a fiúisk. énekkar.
d) Május 1-én. Madarak és fák napja. E napon mindkét intézet nönendékeivel kivonultunk a sétatérre s ott a következő műsorral tartottunk ünnepélyt: 1. Hymnus. Énekelte a tanuló ifjúság. Szeresd a fát. Szavalta Müller Izabella IV. oszt. tanuló. 3. A madarak és fák méltatása. Tartotta Wehry Hugó. 4. Szeresd a virágot. Énekelte a leányisk. énekkar.
e) Május 9-én, Őfelsége Zita királyné születésnapján a következő programmal: 1. Hymnus. Énekelte a leányisk. énekkar. 2. Zita álma. gr. Zichy Gézától. Szavalta: Alunkácsi János III. oszt. tanuló. 3. Ünnepi beszéd. Tartotta az igazgató. 4. Népszó a királyhoz. Énekelte a fiúisk. énekkar. 5. Hazám ifjúsága. Ábrányi Emiltől. Szavalta Deutsch Mária IV. os?t. tanuló. 6. Szózat. Énekelte a fiúiskolái énekkar.
Ezeken kivül, a napok jelentőségét a növendékekkel megbeszélve, istentiszteleten való részvétellel és szünnappal ünnepeltük meg az Aradi Vértanuk emlékét (okt. 6.), Erzsébet napját (nov. 19.), az 1848-iki tör-
vények szentesítésének napját (ápr. 11.) és Őfelsége Zita királyné nevenapját (ápr. 27.)
10. Hivatalos iskolalátogatások. Dr. Juba Adolf, egyetemi magántanár, iskolaorvos úr, a V. K. M. úr megbízásából 1918. évt febr. hó 15-én meglátogatta iskoláinkat s megvizsgálta az egyes tantárgyak tanulása alól felmentett tanulókat. Hackl N. Lajos, orsz. énekoktatási felügyelő úr, 1918. évi febr. hó 18-án, az énektanítás módszerének irányítása, illetve az elért eredmény megbirálása okából szerencséltetett bennünket látogatásával.
11. Vizsgálatok sorrendje:
Junius hó 10-én d. e. 8—10. Róm. kath. és izr. vallású tanulók hittani
vizsgálata a fiúiskolában. Junius hó 10-én d. e. 10—12. Ugyanaz a leányiskolában. Junius hó 10-én d. u. 2—3. Reform, vallású tanulók hittani vizsgálata a leányiskolában.
Junius hó 10-én d. u. 3—4. Ág. ev. vallású tanulók hittani vizsgálata
mindkét intézetben. Junius hó 11-én d. e. 8—12. Az I. a) fiú- és az 1. a), II. a) leányoszt. osztályvizsgálata.
Junius hó 11-én d. u. 2—6. Az I. b), II. a) fiú- és az I. b) leányoszt. osztályvizsgálata.
Junius hó 12-én d. e. 8—12. A III. fiú- és II. b) III. leányoszt. osztályvizsgálata.
Junius hó 12-én d. u. 2—6. A II b), IV. fiú- és IV. leányoszt. osztályvizsgálata.
Junius hó 15-én d. e. 8\'o órakor „Te Deum", ezután záróünnepély, a rendelkezésre álló jutalmak és évvégi bizonyítványok kiosztása. Junius hó 17—22. Magánvizsgálatok.
II.
Polgári iskoláink gondnoksága.
Dr. Szekeres József
elnök.
Waligurszky Antal
jegyző\' és gondnok.
a) kinevezettek:
Dr. Darányi Árpád Eperjessy Gábor Faics Lajos Fesselhofer József Halvax Frigyes Horváth György Irmler József Dr. Kiss István Kránitz József Sommer Ignác
RENDES TAGOK: b) választottak:
Barta Lajos Erdősy Bálint Győry László Dr. Hajdú Gyula Josifovic Milivoj Dr. Rotschild Jakab Unger Ullmann Elek Ujváry Géza Kálovics József Weisz Tivadar
c) hivatalból:
Almásy János Börzsey Tivadar Dr. Goda Lipót Hütter Lajos Kaán Irma Kádár Lajos Dr. Neumann Ede Plander János Poredus Antal Dr. Rátz Kálmán Dr. Sabján Gyula Szabó István Szalay Sándor

— 7 —
in. A tantestületek elfoglaltsága.
Szolgálati Mely tantárgyakat tani totta, mely osztályban, Heti
A tanár neve Képesítése éve ó ra : s a Könyvtár-
Sorszám minősége összes ! itt heti hány órán át ? egyes összes Osztályfő és
Tantárgy 1 a. I b. 1 11 a. II b. i 111 IV. ! szertárőr
a) A fiúiskolában:
1 Waligurszky Antal matemat. igazgató 33 ¿6 Számtan 3 3 3 9 9- - Bútorzat tan. könyvt.
2 Földes Miklós nyelvész rendes 10 9 Hadba v on ul lt F őh ad II nagy
3 Jelűnek Márk tantest, jegyző inatemat. » 32 19 Német Mértan Fizika Mért. r. Szépirás 2 ? 2 2 1 3 2 1 3 3 6 6 3 4 3 22\' —s n Fizika
4 Németh Mihály rajz és ipar » 29 19 Sz.k. rajz Mért. r. Szépirás 3 3 2 1 2 3 1 2 2 3 2 15 7 2 24 > ll Rajz
5 Rácz Lajos földrajz és természetrajz 10 51 Földrajz Term. r. 3 3 2 3 2 3 » 8 23 151 Segelykönyvt. Földrajz Term. rajz
6 Sauermann Mihály nyelvész » 37 27, Magyar Történet 5 5 4 2 3 3 17 5 22 Ifj. könyvt. Történelem
7 Wehry Hugó matemat. » 7 7 Számtan Mértan Mért. r. Torna 3 1 3 1 9 3 1 2 1 2 1 1 1 8 5 3 6 22 —. re Mértan Torna
8 Mantuano Mária áll. el isk. r. tan. nyelvész helyettes _ Magyar 1 Földrajz 5 2 1 | 10 4 14 l |
9 Rácz N. János rk. kántor óraadó _ 2 Enek Karének 1 1 1 eg\'yü 1 tt 1 1 1 6 1 7 — |
b) A 1 eányiskolában
1 Földesné V. Olga nyelvész rendes 16\' 9 Magyar Történ 4 4 4 1" ! 4 i 4 3 ■20 3 ¡23| 2 Ifj. könyvt. Történelem
2 Dr. Horváthné K. Erzsébet rajz V) 1 16 14 1 Magyar Földrajz Rajzolás 2 2 4 ! 2 2 2 2 2 2 1 ; 1 2 2 4 £ 12 24 M Rajz Földrajz
i 3 Dr. Kissné Sch. Kornélia nyelvész » 18 6 Német Földrajz Történ. Egészst. 3 | 4 1 2 . 2 ie 2 i 2 22 > Egészségtan
4 Maximovits Júlia matemat. 11 7 Szám-méi Term. r. Fizika Torna < > 1; !2 : e 123 Mértan Fizika Torna
5 Nagy Erzsébet tantest, jegyző matemat. » 12 \'s | Szám-mé Term. r. Vegytan Torna r 1 > 2\\ u | 1 ; 22 Segélykönyvt. Term. rajz Vegytan
Pranger Karolin j kézi- 1 segéd i 1 36 2i 1 |i Háztart. Kézim. Szépirás l í 2 Íj 5 3 1 3 3 3 1 -Sj 3 23 4 r 1 Kézimunka
Mantuano Márii | áll. el. isk. r. tan 1 munka i nyelvész helyettes 1 1 _ 1 - 1 j Német 5 Ének Karének 1 1 3 \'1 !í 1 1 1 u t 1 i -II 1 i 3 6 IC 1 f
- 8 -
Szolgálati Mely tantárgyakat tanította, mely osztályban, heti hány órán át ? Heti óra Osztályfőnök
A tanár neve Képesítése é ve Könyvtár-és szertárőr
1 Sorszám minősége összes egyes összes
itt Tantárgy « I b. II a. II b. ¡111 IV.
j C) b 4 i-t oktatók: •
1 P. Pintér Benvenut Szent Ferenczrendi áldozópap 3 Hittan fiuisk. 1 IV. Vallástan leányisk. 1 —IV. 6 12 18
2 Havas Rezső izr. elemi isk. tanító 5 Vallástan leányisk. I — II. 4 4 —
3 Hütter Lajos ág-, ev. hitv. lelkész 37 Hittan | Fiuisk. 1 IV. Vallástan leányisk. I — IV 1 2 3
4 Kádár Lajos ref. lelkész 15 Vallástan leányisk. I —IV. 1 1
5 Kertész József izr, elemi isk. igazg. 15 Hittan : fiuisk. 1—IV. 4 4
6 Dr. Neumann Ede főrabbi 26 Vallástan leányisk. III. IV. 4 4 —
i
IV.
Tanterv, elvégzett tananyag, tankönyvek.
Tanterveink a vallás- és közoktatásügyi miniszter ¿Ital kiadott országos tantervek voltak, t. i. a polg. fiúiskolák részére az 1879. évi szept. hó 12-én 25.409. sz. rendelettel, a polg. leányiskolák részére pedig az 1908. évi május hó 20-án 40.483 sz. rendelettel kiadottak. Ezekhez a tantervekhez szigorúan ragaszkodtunk, amennyiben a használatra engedélyezett tankönyvek megengedték.
Örömmel vettük az 1918. évi április hó 30-án kelt 70.022. sz. min. rendelettel kiadott polg. fiúiskolái uj tantervet, amely a mai kor követelményeit szem előtt tartva, polg. fiúiskoláinkat, a közoktatásügy keretében, az őket megillető helyre iesz hivatva illeszteni. A polg. fiúiskolák régi óhajtása vált valóra ezen tantervvel, mert ez egy lépés iskoláink reformja felé, ami valamennyiünk régi óhajtása. Mig más iskolafajok 2—3 reformáláson mentek már át, addig polg. fiúiskolánk még mindig az 1879. évben megalkotott, elavult tanterv alapján működött. Annál nagyobb volt tehát\' meglepetésünk és örömünk az uj tanterv kézhezvétele kapcsán, látva azt a nagy lépést, amelyet ezen, a haladó élet követelményeihez alkalmazkodó, uj tanterv tett. Ezzel az első benyomás adta lelkesedéssel fogunk az uj tantervben elénk tárt követelmények megvalósításához az 1918,19. tanévben az I. osztályban.
Az egyes osztályokban elvégzett tananyag közlését a jelen értesítőben mellőznünk kell, a nagy drágaság miatt. Meg kell azonban említenünk, hogy az egyes tantárgyak tananyagát a tantestületek félévenkint előre megállapították a módszeres üléseken, amelyekhez szigorúan ragaszkodtunk addig, amig azt a fűtési megtakarításra irányuló karácsonyi 6 hetes szünettel megkurtított tanítási idő megengedte. Azért mindkét iskola összes osztályaiban a tananyagot lényeges részeiben elvégeztük, sőt jórészt pótoltuk az előző három háborús évben a korlátozott óraszámok mellett végzett tanítás hiányait is.
A jelen tanévben már minden tantárgyat a min. tantervben előirt óraszámban tanítottunk, az 1917. évi ápr. hó 5-én kelt 27.967/917. VI. a) sz. min. rendelettel jóváhagyott polg. fiúiskolái-, illetve az 1918..évi május hó 8-án 54.462 917. VI. a) sz. min. rendelettel jóváhagyott polg. leányiskolái tantárgybeosztásunk szerint, sőt az 1917. évi nov. hó 7- én kelt 168.412/917. VI. a) sz. min. rendelet értelmében a fiúiskola IV. osztályának rendes tantárgyai közé, heti 2 órában,, felvettük az egészségtant is a II. félévben. Az utóbbi, illetve az 1917. évi nov. hó 7-én kelt 168.413 917. VI. a) sz. min. körrendelet szerint pedig az egészségügyi-, anya-, csecsemő- és gyermekvédelmi kérdéseknek mindkét iskolában való tárgyalását, továbbá az 1917. évi márc. hó 31-én kelt 2293/917. eln. sz, min. rendelet értelmében a /jáőorus előadások tartását, szintén beillesztettük az egyes iskolák tananyagába, továbbá alkalmas olvasmányok tárgyalása s alkalomszerinti magyarázatok tartása révén iparkodtunk a tanulók ismeretkörébe vonni az alkoholnak az emöeri szervezetre gyakorolt káros fjatását, meg a tüdővész elleti való védekezést.
¿71 tankönyvek a jövő tanév6en is ugyanazok maradnak, amelyek a jelen tanévően voltak.
A 87.251/917. VI. a) sz. min. rendelet szerint a tanulók nem kötelesek megvenni a következő tankönyveket: magyar nyelvtan, számtan, mértan és geometria, ének, növényhatározó és könyvviteltan.
— 10 -
V.
Iskoláink és a háború.
Az a hazafias áldozatkészség, amely növendékeinket a háború előző három évében áthatotta, a jelen tanévben sem vesztett intenzitásából, sőt mondhatni, hogy hovatovább hatalmába kerítette még azoknak sziveit is, akik azelőtt a helyzetet kevesebb körültekintéssel vizsgálták. A jelen tanévben sem maradt meddő fáradozásunk egy olyan alkalommal sem, amikor jótékonykodásra szólítottuk fel növendékeinket. Kiki tehetsége szerint hozzájárulni iparkodott minden olyan mozgalomhoz, amelynek célja, társadalmi úton segíteni azokon, akik saját hibájukon kivül szorultak embertársaik segítségére.
A gyűjtések eredménye a következő :
Fiúisko a Leányiskola
József Fhg. Sanatorium javára........... 2031 K 4178 K
Zsófia Gyermeksanatorium javára ........ 25963 K 50282 K
A hősök sírjainak gondozására ........ 2892 K 5321 K
Katonák karácsonyára ............ 12606 K 195\'18 K
Zita otthonra ........ ........... 2486 K 48-34 K
Hazatérő hadifoglyok segélyezésére........ 7899 K 11802 K
Hadikölcsönre .................... 11463 K 195-18 K
Szegény, üdülésre szoruló tanulók részére .. 45\'28 K 60"31 K
Összesen .. 698 68 K 121484 K
A háborúval kapcsolatos jótékony intézmények javára intézeteink növendékei május hó 18., 19. és 20. napjain, a nyári színkörben, ifjúsági előadást tartottak, melynek 3764 K 05 f tiszta jövedelme a következő célokra fordíttatott:
A polg. iskolai tanárok házára................. 1400 K — f
A háborúban hősi halált halt polg. isk. tanárok özvegyei
és árvái javára ... ............... ... 1000 K — f
A 20. honv. gy. e. „Rokkant alap"-ra ............ 350 K — f
A cs. és kir. 48, gy. e. „Rokkant alap"-ra ... ...... 350 K — f
Műkedvelői előadások díszleteire ............... 664 K 05 f
Összesen
3764 K 05 f
Az ifjúsági előadás műsora a következő volt: 1. SKa viajd egyszer mindnyájan visszajönnek. Emőd—Szirmai. Énekelte a vegyeskar 2. egyedik tjangverseny sympfjojiia, Dankla K-tól, előadták: Bence Klára és £endvai Rózsi urleányok, volt növendékeink, zongorán kisérte Hofricfjter Emma urnő. 3. ¿71 Olga, Párbeszéd. Molnár Ferenctől. Előadták : T^iBolt Sári és Tüaligurszky Alisz III. oszt. tanulók. 4. 8gy gondolat 6áni engemet. Melodráma. Szavalta: ¿Kupfer Miklós IV. oszt. tanuló, zongorán kisérte: Sauermann Toncsi főgimn. IV. oszt. tanuló. 5. ¿János vitéz. Petőfitől. Daljáték, zenéjét
— 11 -
szerzé: Sztojánovics Jenő. Ez utóbbiban intézeteink jelenlegi növendékein kívül szerepelt: SYlostjammev Stefi, volt növendékünk, aki János vitéz szerepét elismerést érdemlő rátermettséggel oldotta meg.
Kedves kötelességet teljesítek, amikor e helyen is őszinte köszönetemet fejezem ki ugy volt növendékeinknek, mint SKofvieíjtev Emma úrnőnek és Sauevmann Toncsi gimnáziumi tanulónak, ifjúsági előadásunk erkölcsi és anyagi sikere céljából kifejtett szives fáradozásaikért; nemkülönben SPintér Béni róm. kath. hitoktató urnák, aki fáradságot nemismerő lelkesedéssel, szaktudással és paedagógia tapintatossággal készítette elő növendékeinket az egyes énekszámok ügyes előadására, valamint a rendező bizottságnak, melynek tagjai voltak: Földes Miklósné, Dr. Horváth Tivadarné, Jellinek Márk, Németh Mihály és Wehry Hugó kartársak, illetve kartársnők.
A VII. hadikölcsönből a fiúiskola részére 100 K-t, a leányiskola részére 400 K-t jegyeztünk. Az 1917. évi dec. hó 29-én kelt 184.736/917 VI. a) sz. min. rendeletben nyert felhatalmazás értelmében, a fiúiskolái ifj. könyvtári és kirándulási dijból 250 K-t, a leányiskolái kirándulási dijból pedig 300 K-t jegyeztünk a VIII. hadikölcsönből.
A készpénzbeli hozzájáruláson kivül még a következőképen is kivették részöket növendékeink a hadsegélyezés akciójából:
A polgári leányiskola növendékei a Hadsegélyző Hivatal által rendelkezésünkre bocsátott 80 kg. fonálból kötöttek 340 pár zoknit. Mindkét iskola növendékei gyűjtöttek 13 zsák vadgesztenyét, 1 zsák gyógy-gyökeret, 4 bál szedercserjelevelet, összesen 835 kg. Bttó súlyban, melyet rendeltetése helyére juttatunk.
A Honvédelmi Minisztérium Hadsegélyző Hivatala a beszállított vadgesztenyéért kiutalt 125 K-t, a polg. fiúiskola növendékei a burgonyatermesztés körül végzett mezőgazdasági munkálatukért kaptak 104 K-t. E két összeg terhére a VIII. hadikölcsönből a fiúiskolának 200 K t, a leányiskolának 50 K-t jegyeztünk.
Eddig a fiúiskolái Hadikölcsönalap 1950 K, a leányiskolái 16 K.
— 12 —
VI.
Rendes tanulók névsora.
I. a) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: JELL1NEK MARK
Ágh Ferenc *Beck Jenő Bergstein Lipót Biró György Farkas Károly Flumbort József Freifogl Antal Frühwirth Jenő Gerencsér Károly Grünbaum József Hári József Hirsch Ferencz Holczer Imre Horváth József Horváth Lajos Jerausek János Kedinenecz József
Kellermann Károly Kemény Tivadar Kudicli Béla Lovasi István Magyar János *Mandler István Marton István Meisel József *Metz Lajos Mihálecz József Milhofer Zoltán Molnár György *Nagy Antal Ozián István Ozián Lajos Öveges Jenő Plánder György
Popovics Lajos Rausz István Schlesinger Ferdin. *Schnabl Gyula Simon István Siller József Skerlák József Skerlák László Somogyi József Stróbl János Szondi Béla Szűcs István Tóth György Tuboly János *Vas István Vastag Lajos Vercz Lajos *Veisz Vilmos
Kimaradt: Kohn Ödön, Singer Béla, "Szakonyi József, Tuboly Gyula. Meghalt: Hirlánder Gyula, Matkovics György. — Nem tett vizsgát: Kelemen József, Kfljlárics Iván, Szabados István.
Összesen: 61.
I. b) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: MANTUANO MÁRIA.
Andris József *Bay Ferenc Benczinger Jenő Benkes János Bolla Ferenc Büki József Detár Mihály Farkas József Flumbort György Flumbort László *Gölles József Halvax Gyula
Hermán Ferencz Kálovics István Károsi László Kövesi Lajos Marton Gyula *Mikó Dénes *Molnár György Németh György Pacsics László Pap István Pintarics János Punger Pál
Sgánecz Boldizsár *Sgánecz József *Sipos Zsigmond Stankó József Szakony Jenő Tóth György Tóth János Török Lajos Vajland István Varga Lajos Vellák József *Zsifkovics Pál
Kimaradt: *Berghofer Ferencz. — Magántanuló lett: Olerinyi Tibor. —- Nem tett vizsgát: Klinger László, * Tóth László. A *-gal jelöltek ismétlök voltak.
Összesen: 40.
-IS-
II. a) FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök : WEHRY HUGÓ.
Andris János Agg István Biró Gyula Bolia Ferencz Brandl József Czeiner József Fender Ferencz Fenyvesi János Frank l^ajos Fülöp\' János Horváth Ernő *Huchthausen Károly Illés J.ajos
Jáger Miklós Kelemen István Ladeczky József Mindi Róbert *Milhofer István Neumann Ferencz Oparnicza Ferencz Palló István Paragi György Plánder József Radics Dezső Reichert Béla Révész István
Singer J.ajös Strasser István Szabados József Szabó Gyula Szakálos Tibor Szalai Jenő Szerecs Jenő Szummer József Takács Ferencz I amás Ferencz Tánczos István Tóth Árpád Tóth József
Kimaradt: Kalmár József. — Nem tett vizsgát: Ritter Alajos.
Összesen: 41.
\\
II. b) FIÚOSZTÁLY
Osztályfőnök: SAUERMANN MIHÁLY.
Baehinann Lipót Boda Károly Bokány Ferencz Golenko János Gölles Viktor Gumbir Zoltán Hanke Gyula Hirschl Jenő Hochecker József
Holczer Ferencz Horváth Pál Komerszka Rezső Koszednár György Koszednár József Koszednár Lajos Kövesi Károly Lopusánszky Géza Martincsevics Ferenc Peczina Kálmán
Nem tett vizsgát: Bokán Árpád.
Pulay Ferencz Schwarcz István *Skergula Gyula Soós János Szalay István Tüke István Ujj Ferencz Ujj József Varga Ferencz Wolf Mihály
Összesen: 30.
I. FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: RÁCZ LAJOS.
*Babos József Berghausz Jenő Bicsák Ferencz Bolf György Boros Károly Bunczom )ózsef Dolmányos József Farkas Sándor Fekete György Fenyvesi István Fischer Ferencz Goldstein Ernő Hári István Jámbor józsef Jutási Tibor Kaufer Salamon Kálovics József Kelemen László
Kluger Kálmán Kovács József Láng lózsef Leczter Lajos Milhofer Sándor Munkácsi János Nagy Lajos Öveges László Pap józsef Pollák István Reich Ernő Rein József Rosenberger László Sándor István Schermann Nándor Schveiger László *Sörlei Jenő Steiner Imre
Schveiczer István *Spitzer Pál Szakály Dezső Szakály János Szatucsek Sándor Szattler László Szertics István *Tanczenberger Béla Toch Pál Tóth Ferencz Tóth János Ugor Antal Vancsura Imre Weissenstern Márton Weisz Pál Wrábl Győző Zagajski Iván
Összesen: 53.
IV. FIÚOSZTÁLY.
Osztályfőnök: NEMETH MIHÁLY.
Bánfalvi József Biba Sándor Bolf József Bolla Gyula Ferk László Firtl András Heffer József Holczer Rezső Horváth Ferencz Juha János Karner Frigyes Kaufmann Aladár Kaufmann linre
*Kálmán lózsef Kálovics János Keller Gyula Kercza Károly Kopár Antal Krausz Sándor Král József Kreuczer Károly Kupfer Miklós Lendvay Lajos *Lőrincz György Lőrinczy Lajos Mujdricza Mátyás
Nagy Rezső Offenbeck Ferencz Pammer Jenő Pichler István Pléh János Schuhel Károly Sipos József *Sipos Ferencz Steiner József Szattler József Sziszka István Toch Sándor Venczel Gyula
Kimaradt: Szakálos László, Török József. — Nem tett vizsgát: Pinczinger József
Összesen: 42.
— 15 —
!. a) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: FÖLDESNÉ VALKOVSZKY OLGA.
Berecz Margit Bojt Margit Bölim Margit Czvetkó Márid *Dani Mária Deutsch Olga Friedmann Katalin Gáspár Anna Grühfeld Margit Grünhut Rozália *Guttmann Irma Hetesi Mária Horváth Mária jakab Katalin Ivánovits Mária
Kanyar Irma Keschl Ilona Kostelitz Ilona Kovács Ilona *Kudich Irén Lajpczig Anna Leczter Katalin *Luksa Márid *Major Margit Molnár Anna Matkovits Mária Nagy Márid Offenbeck Mária Pauck Magdolna Pálfi Margit
Pichler Ida Platzkó Mária *Polecz Ilona Pollák Margit *Ritter Terézia Rosenberg Julia Schwarcz Klára *Singer Janka Sommer Margit Spitzer Margit Steiner Teréz Siile Margit Tóth Margit Vöcsei Erzsébet *Weisz Ilona
Kimaradt; Vencztl Paula. - Magántanuló lett: Móritz Ida. gát: * Deutsch Klára, Reisz Erzsébet.
Nem tett vizs-
Osszesen: 49.
I, b) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: MAXIMOV1TS JULIA.
Alinási Teréz Biach Rózsa Csapó Anna Dávidovics Ilona *Deutsch Ilona Deutsch Margit Engelmann Teréz Eichner Lili Fischer Erzsébet Gógl Jolán *Goldstein Gabriella Gyenes Gizella Hedl Anna Heim Irén Holmik Anna Horvát Gizella Horváth Margit Jakubecz Margit Józsa Mária Junker Mária Jutási Erzsébet
Katz Teréz Kálmán Margit *Kurucz Mária *Lájli Gizella Lichtenfeld Róza Lindbauer Erzsébet Martinék Mdrgit Mdrtincsevits llond Mdtolcsy Sárd *Megyesy Márid *Milhofer Erzsébet Mustos Mdrgit Noszkó Mdrgit Pdllos llond Pasqnaletti Mária • Pléh Mdrgit Pollák Mdrgit Pusovszky Erzsébet Pusztdi Márid Rduch Mdrgit Rosenberger Lujza
Kimaradt: Brunner Erzsébet.
Rosta Margit Schlesinger Ibolya Sinkovits Mária Sommer Rozália Somogyi Márid Sörlei Rozália Sprnng Ida Stefler Margit Steiner Czeczilia Steiner Franciska Strasser Ilona Stumpf Erzsébet Szittár Gizella Tainás Annd Tdusz Irén Tánczos Mária Török Rozália Vadász Hdjndlkd *Vargd Gizella Végh Erzsébet *Wirt Katalin
Összesen: 40.
— 16
II. a) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: PRANGER KAROL1N.
Balázs Irma Baumgarten Sarolta Bojt Mária Deutsch Hermina Epstein Rózsa Filák Ilona Fleiner Rózsi Gerencsér Anna Hedl Erzsébet Hóbor Mária Kasztl Margit Kiss Paula Kremsier Erzsébet Marosa Róza
Marton Mária Mádai Gizella Mezriczky Margit Molnár Mária Müller Erzsébet Németh Rozália Ollop Mária Raft Czeczilia Rosenfeld Rózsi Sajui Ilona Schlesinger Erzsébet *Singer Emma Singer Erzsébet
Sommer Anna *Sörlei Ilona Steiner Eszter Szőke Ilona Tóth Mária Török Anna Tuboly Viktória Unger Katalin Varga Mária Vindics Teréz Vogel Júlia Wentzely Teréz Zafuta Anna
Kimaradt: Gálos Mária. — Meghalt: Kobzinek Szidónia. — Nem tett vizsgát: Pintér Anna.
Összesen: 43.
II. b) LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: Dr. HORVÁTHNÉ KENEDY ERZSÉBET.
Apáti Magdolna Baksa Anna Balogh Júlia Benkő Aranka Bogdán Margit Dezső Erzsébet Döme Mária Fehér Ilona Firtl Erzsébet *Gáspár Julianna Herczfeld Gizella Herczfeld Teréz Holczer Mária Horváth Erzsébet Horváth Eva
Karner Mária Kaufer Erzsébet Kéri Lujza Kluger Aranka Kohn Ilona Kosztelitz Erzsébet Kulcsár Erzsébet Lachenbacher Ella Lackenbacher Erzsébet Lajpczig Edith Lábay Valéria László Rózsi Lidith Mária Mayer Emma Pollák Erzsébet
Recsei Rözsa Schwarcz Anna Schwarcz Ella Sommer Lujza Szentgyörgyi Anna Szöts Hajnalka Tausz Anna Tibolt Etelka Vertes Klara Vlasits Anna Vlasits Rozalia Vllhelm Margit Weinrich Hilda Weiss Klcira Wunderlich Ida
Kimaradt: Jancsecs Magdolna, Mandelbaum Júlia. — Nem tett vizsgát: Gráf Erzsébet.
Összesen: 48.
— 17
III. LEÁNYOSZTÁLY.
Osztályfőnök: NAGY ERZSEBET.
Benczik Katalin Berger Ilona Bindinger Erzsébet Blumenschein Margit Boda Erzsébet Cseh Ilona Cseh Mária Dobesch Aranka Fatér Gizella Friedlander Lili Füredi Erzsébet Gerócs Margit *Gréczi Erzsébet Gutinann Anna Hagner Erzsébet Heimer Katalin Heincz Mária Herezog Erzsébet Hirlánder Stefánia Hirschler Anna Hoehecker Erzsébet Hoffmann Rózsi Holezer Kornélia Horváth Aranka Horváth Teréz Kamocsa; Mária Kandel Ágnes Károlyi Vilma Keberling Ida Kenessey Margit Klein Rózsa Klein Teréz Kluger Erzsébet Kovács Irén Kovács Mária Kugler Stefánia Kurncz Erzsébet
Kürschner Ilona Lackenbacher Rózsi Lidit Erzsébet Luria Rozália Mandler Erzsébet Maierltofer Maria Márfi Rozália *Mikó Margit Molnár Klári Miiller Aliz Németh Júlia *Öveges Etel Palkovich Aranka Pallos Klára Pintér Margit Polgár Erzsébet Pöcsét Éva Reidinger Mária Rechnitzer Rózsi Récsei Józsa Récsei Margit *Rosenfeld Janka Samuely Erzsébet Schneider Emma Schlögl Erzsébet Schwarcz Magda Steiner Erzsébet Strém Ilona Subics Mária Szabó Julianna Szűcs Anna Szűcs Margit Tibolt Sarolta Valigurszky Alisz Veszely Mária Wrabel Gizella
Összesen: 73.
HALIS IST VÁN 1 VÁROS! KÖNYVTÁR
3 3 7 0 7
NAGYKANIZSA
— 18 —
IV. LEANYOSZTALY.
Osztályfőnök: Dr. K1SSNÉ SCHVARCZLEITNER KORNÉLIA.
Adlovits Margit Ábrányi Ilona Bajzék Mária Bölun Sarolta Braun Margit Deutscli Mária Dnkász Margit Eppinger Irén Farkas Erzsébet Feix Margit Fekete Magdolna Fischer Sári Fleiner Hona Gábor Julianna Herczfeld Vilma Horváth Ilona Kaschmitter Mária Kis Malvina Komerszka Gizella Kovács Rozália Krausz Rózsi Kudich Gizella Lengyel Anna Mayer Irén Móritz Irma
Moshammer Erzsébet Mustos Gizella Müller Izabella Peczina Margit Platzkó Erzsébet Radó Katalin Ratmann Mária Rausz Anna Schlesinger Irén Schlesinger Mária Sió Gizella Solina Ilona Steiner Matild Stern Valéria Szabady jolán Szeman Mária Székács Erzsébet Szépudvari Margit Tóth Margit Török Mária Varga Erzsébet Varga Gizella Vavrik Gizella Weiszfeld Anna Wortmann Ilona
Kimaradt: Tar Mária. — Magántanuló lett: Kőnig Mária. Nem tett vizsgát: Horváth Elvira.
Összesen: 53.
v
— 19 —
VII.
Magántanulók névsora.
I. Osztály.
Berger Sándor Boncz Mihály Czinki József Galambos József Gampl Károly Klein István Kopcsándi Ferenc Márovics Miklós Neusinger Lajos Olerinyi Tibor
1. FIÚISKOLÁBAN.
Pajor István Páli Lajos Reclinitzer Sándor Szántó József Szeles István Tóth Imre ZalaJ)éri Ferenc
I. II. Osztály
Kalch János
II. Osztály.
Halvax Lajos Horváth Sándor Kelemen János Klein István Kósa János Molnár József Neusinger Lajos Piros József Soós Béla Szattler László
IV. Osztály.
Markó Gyula
Összesen: 29,
2. LEÁNYISKOLÁBAN.
I. Osztály.
Bukics Erzsébet Engländer Eszter Lajkó Mária Móritz Ida Móritz Ilona Papp Katalin Szentiványi Róza Szvoboda Mária
I. II. Osztály.
Adlovics Jolán Ausch Irén Garai Anna Golenko Mária Nikicser Mária Rekettye Margit Varga Erzsébet Varga Julianna
II. Osztály.
Adamek Katalin Adamek Teréz Keller Aranka Lajkó Mária Nyerki Lidia Nyerki Mária Szalai Erzsébet Weisz Zsuzsánna
III. Osztály.
Adamek Katalin Adamek Teréz Adlovics Jolán Ausch Irén Cier Mária Eppinger Erzsébet Mekovecz Rozália Nikicser Mária Pichler Lóri Sommer Margit Stefler Julianna Stefler Julianna
Varga Erzsébet Veiszfeld Olga Zollner Ilona Zollner Mária
III. IV. Osztály.
Horváth Mária
IV. Osztály.
Eppinger Erzsébet König Mária Mekovecz Rozália Nagy Magdolna Ney Katalin Paár Irén Páár Margit Piszár Mária Tibold Erzsébet Veiszfeld Olga Wrábel Irma Zollner Mária
Összesen: 40.
- 20 — VIII.
Statisztikai kimutatás
a fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1917/18. tanévben
C i m Osztályok 1 összese1\'
l.b II.a 11 -b 111. ii. |
I. A tanulók számának alakulása:
Beiratott a tanév elején 58 40 40 30 52 42 262
Beiratott a tanév fofyamán ... ... ...... —
aki a tanév megelőző részében magántanuló volt — — — — —
„ „ „ „ más iskolába járt —
„ „ „ „ nem járt iskolába 3 1 1 — 5
Összesen 61 40 41 30 53 42 267
Ezek közül:
magántanuló lett___ — 1 — — - ■ 1
kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult
tovább) 4 1 1 — — 2 8
meghalt . ... ... ... ... .. ..... 2 — — ■— — — 2
az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt ... 55 38 40 30 53 40 256
alsóbb osztályból lépett fel ........... 53 31 39 29 49 39 240
osztályismétlő volt 8 9 2 1 4 3 27
II. A beirt tanulók tandijmentessége: 1
Egészen tandíjmentes .. .. ........... 7 7 2 4 4 — 24
Fél tandíjmentes .. 7 — 5 2 2 3 19
Tandíjkedvezményben nem részesült 47 33 34 24 47 39 224
III. A beirt tanulók iskolamulasztásai:
Igazolt órák száma ...... ... ... ...... 1222 116» 12\'1 543 1632 1587 7423
Nem igazolt órák száma . ... ........ 12 96 14 38 5 70 235
IV. A tanév végén való létszám részletezése:
/. Születési év szerint:
1908. évben született 1 — 1
1937. „ „ ... ... - ... ... ... 18 8 — — 26
1906. „ „ ..... - ... 19 17 14 12 — 62
1905. „ „ ... - - . - 14 11 17 12 14 1 69
19. 1. ,. „ ... - -....... 3 2 5 5 22 7 44
1903. „ „ ... ... ... ... ... .. — — 4 1 14 20 39
1902. „ „ ... ... ... ... .. — — — 3 11 14
1901. „ „ ... .:.....- ... .. — — — — — 1 1
1900. „ „ ... - ... ... ... ... - —
1899. évben, vagy még korábban született ... —
2. A tanulás eredméuye szerint:
Az osztályt sikerrel végezte 35 24 27 22 36 26 170
Javitó vizsgálatra bocsáttatik 3 4 10 5 12 11 45
Osztályismétlésre utasíttatott ... ......... 14 8 2 2 5 2 33
Osztályzatot nem nyert ... 3 í 2 1 1 j — 1 8
3. Vallás szerint:
Róm. kath.......... ... .......... 42 38 31 26 31 , 29 19b
Ág. hitv. evang.... ... ...... 1 . — 1 1 4 2 9
Református ... ......... ...... -..... — 1 — I - — | 1 — 51
Izraelita............................. 12 _ 8 3 !18 10 1
- 21 —
C í m Osztályok jsszesen
I.a Uj il.a II.b 111. IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar-- ... ... ... ... ............ 53 38 39 28 51 39! 248
Német -..-___ ... ... — — 1 1 — 1 3
Horvát ... 1 — 1 2 — 4
Tót ... ... ... ... ... ... ... 1 1
5. Szülök lakóhelye szerint:
Helybeli ... ...... 45 33 34 28 42 33 215
Zalamegyei ... ......... ...... 7 5 3 2 7 1 25
Más megyebeli .. ... ...... ... 1 — 2 4 6 13
Horvát Szlavonországbeli 2 — 1 — — 3
6. A szülők társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő ... ... .. ... . . — — — — — — —
Középbirtokos, középbérlő .......... — — — — — — 10
Kisbirtokos, kisbérlő ... ... ... ....... _■ . 1 2 1 — 4 2
Kisbirtokos, napszámos 4 1 — 1 1 2 1 9
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) 2 _ — — 3
Gazdasági tisztviselő......... ... ... ... — 1 — — — 1 2
Egyéb gazdasági segédszemély . ......... 1 — 1 — — — 2
Földművelési munkás, napszámos ...... — 1 1 — 2 — 4
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó......... — — — — 1 12 — 1 56
Kisiparos, bányakisvállalkozó ... _ ... 12 6 9 6 11
Ipari, vagy bányászati tisztviselő — — — — — — —
Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély ... 5 4 1 — 5 2 17
Ipari, vagy bányászati napszámos ... — — 1 — — — 1
Nagykereskedő, nagyvállalkozó ......... — — —• — 1 — 1 13
Kiskereskedő, kisvállalkozó ............... 4 — 2 — 4 3
Házaló kereskedő, piaci árus ... ......... — 1 — — — 1
Kereskedelmi,"vagy közlek. tisztviselő ... — — — — 1 1 2
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély... 14 14 12 15 8 7 70
Kereskedelmi, vagy közlek. munkás, napszámos... — — 1 — 4 2 7
Köztisztviselő és közh. alk. dijnok — 1 1 — 2 — 4
Pap, tanár, tanitó ... ... ... ... ... ...... —
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb.) ..... — — — — — —- —
Közhivatalban alkalm. altiszt, vagy szolga ... 5 4 4 4 3 2 22
Katonatiszt . . ... ... ... ... ... ...... — — — — — — —
Katonaaltiszt ... ... ... ... . _ 3 — — — 1 3 7
Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos — 1 1 — — 1 3
Nyugdijas tisztviselő, vagy más értelmiségi ... . . — 5
Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás ... 1 1 2 — 1 —
Magánzó, eltartásos .. ... ... ... . . 2 1 1 3 2 4 13
Házi cseléd ....... ... ............ — 1 1 — — — 2
Egyéb és ismeretlen foglalkozású ... — —
Árvaházi, szeretetházi tanulók ............ 1 1
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott 50 40 36 33 50 49 258
A jelen „ „ ......... 61 40 41 30 53 42 267
Szaporodás (+) vagy apadás (—)... +11 _ +5 -3 +3 -7 +9
— 22 — IX.
Statisztikai kimutatás
a leánysikolai nyilv. tanulók létszámáról az 1917/18. tanévben
C i m Osztályok Összesen
l.a l.b H-a ll.b III. IV.
I. A tanulók számának alakulása: •
Beiratott a tanév elején ... 47 64 42 48 71 53 325
Beiratott a tanév fofyamán — — — — — — —
aki a tanév megelőző részében magántanuló volt „ „ „ „ más iskolába járt - — — — — — —
1 1
„ „ „ „ nem járt iskolába 1 — 1 — 2 — 4
Összesen 49 64 43 48 73 53 330
Ezek közül:
magántanuló lett... 1 — — — — 1 2
kimaradt (más iskolába ment át, vagy nem tanult
tovább) ... ... ... ... ... — ... ... — 1 1 1\' 2 — 1 6
meghalt . — — 1 — — — 1
az iskolai év végéig ebbe az iskolába járt 47 63 41 46 73 51 321
alsóbb osztályból lépett fel ... ... ... . . 39 56 41 48 69 53 306
osztályismétlő volt 10 8 2 — 4 24
II. A beirt tanulók tandíjmentessége:
Egészen tandijmentes 8 4 5 7 2 26
Fél tandíjmentes _. ... ... ... . .......... 5 6 3 3 3 4 24
Tandíjkedvezményben nem részesült . ...... 36 54 40 40 63 47 280
III. A beirt tanulók iskolamiulasztásai:
Igazolt órák száma 2873 2013 1458 1795 3720 3^99 11438
Nem igazolt órák száma ... ... ... ...... 4 16 — 8 — 28
IV. A tanév végén való létszám részletezése:
/. Születési év szerint: 1
1908. évben született ... ... ... ......... — _ _ — — — —
1907. „ „ ... ... - ... ... ... 25 33 1 1 — — 60
1906. „ , ... ... ... ... ... 14 25 12 22 3 — 76
1905. „ „ ... ... ... . 5 17 16 26 — 71
1904. „ „ ... ... ... ... ... ... i — 11 4 21 18 55
1903. „ „ ... ... ... ... ... ... — — 3 18 19 40
1902. „ „ ... ... ... ... ... ... — — _ — 4 7 11
1901. „ „ ... ... — ... ... ... - — ■_ — 1 5 6
1900. „ „ _ ... . ... ... ... .... - — _ — — 2 2
1899. évben, vagy még korábban született ... — — — — — — —
2. A tanulás eredménye szerint:
Az osztályt sikerrel végezte ... 30 42 27 30 50 35 214
Javító vizsgálatra bocsáttatik ... 7 9 5 11 16 9 57
Osztályismétlésre utasíttatott ........ ... 8 12 8 4 7 6 45
Osztályzatot nem nyert ... 2 — 1 1 _ 1 5
3. Vallás szerint:
Róm. kath. ... 28 41 28 17 39 31 184
Ág. hitv. evang.... ......... ............ 1 — — 5 5 2 13
Református ... ... ..................... — — — 2 — 1 3
Izraelita............................. 18 22 13 22 29 17 121
- 23 —
C í m Osztályok Összesen
la l.b 11.a il.b 111. IV.
4. Anyanyelv szerint:
Magyar - ..... 46 62 40 43 70 49 310
Német........... — 1 1 3 1 — 6
Horvát . ... - ....... 1 — — — 1 2 4
Morva ... ... ... ... ... ... .. --- — — — — — 1 — 1
5. Szülök lakóhelye szerint:
Helybeli ... ... ... ...... 46 61 37 43 65 46 298
Zalamegyei......... ... ... ... 1 1 3 1 7 2 15
Más megyebeli ... ... ........ — 1 1 2 1 2 7
Horvát Szlavonországbeli — — — - 1 1
6. A szülök társadalmi állása szerint :
Nagybirtokos, nagybérlő — — — 1 1 1 3
Középbirtokos, középbérlő 1 —
Kisbirtokos, kisbérlő ........ — — — 1
Kisbirtokos, napszámos ... ... ... ... — — — 1 1 2
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) —
Gazdasági tisztviselő... ... ......... — — — — — — —
Egyéb gazdasági segédszemély ... ......... — — 1 — — — 1
Földművelési munkás, napszámos ... — 1 — — — — 1
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó-. — 1 — — 1 13 — 2
Kisiparos, bányakisvállalkozó ... 9 15 7 12 11 67
Ipari, vagy bányászati tisztviselő 1 1 — — 2 — 4
Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély ... 3 3 2 1 3 3 15
Ipari, vagy bányászati napszámos ... — __ 1 — — 2 3 9
Nagykereskedő, nagyvállalkozó . ......... 1 2 — 2 2 2
Kiskereskedő, kisvállalkozó 3 8 6 4 9 3 33
Házaló kereskedő, piaci árus ... 1 — 2 — — — 3
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő ... . . 3 3 1 3 5 — 15
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszemély... 10 13 5 7 10 9 54
Kereskedelmi, vagy közlek. munkás, napszámos... 1 2 2 — — 1 6
Köztisztviselő és közh. alk. dijnok 2 3 — 4 8 2 19
Pap, tanár, tanitó ... ............ — -r- — 4 4 — 8
Másféle értelmiségi (orvos, ügyvéd stb.) 2 - 1 2 2 4 11
Közhivatalban alkalm. altiszt, vagy szolga ... 3 6 6 1 4 3 23
Katonatiszt...... ...... — 1 l — — 2
Katonaaltiszt - - — — — 1 2 — 3
Különböző ágbeli v. k. m. n. n. napszámos 1 — 1 — — — 2
Tőkés, járadékos, háztulajdonos 1 1
Nyugdíjas tisztviselő, vagy más értelmiségi...... — — — — —
Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás ... 4 1 •5 2 5 1 18
Magánzó, eltartásos ... ... ...... 1 4 — 1 1 7 14
Házi cseléd - ......... — — — •— — —
Egyéb és ismeretlen foglalkozású......... — — — -- — — —
Árvaházi, szeretetházi tanulók ... 1 1
V. A létszám összehasonlítása.
A mult tanévben beíratott 63 63 36 34 70 56 322
A jelen „ „ ... ... ... ...... 49 64 43 48 73 53 330
Szaporodás (-f-) vagy apadás (—)... -14 fl t? + 14 +3 -3 +8
Az 1917—18. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában.
Osztályok I. a) I. b) II. a) II. b) III. IV.
Az osztályozottak száma 52 36 39 29 53 39
Tantárgyak jeles Í° elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve je.les elégséges elégtelen felmentve jeles elégséges elégtelen felmentve jeles elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen , felmentve
Hit- és erkölcstan ... 12 7 27 6 _ 6 4 18! 8 5 6 24 4 6 10 10 3 10 25 18 14 7 15 3
Magyar nyelv ...... 2 13 21 16 2 6 19 9 — 2 12 20 5 — 3 8 14 4 — 3 8 34 8 — 1 9 26 3 —
Német nyelv ...... —: — — —: — — —: —\' — —■ — — — — — — — — — 1 12 35 5 — 1 5 32 1 —
Földrajz............ 14 13 9 16 — 9 8 io: 9 — 1 10 22 6 — 2 15 11 1 — 4 26 17 6 — 4 10 23 2 —
Történelem........ : —\' — — —: — — —: — — — — — — — — — — — — 5 19 26 3 — 5 11 13 — —
i Számtan............ 4 8 27 13 — 1 6 19: 10 — 2 5 24 8 — 3 7 15 4 — —- 11 38 4 — 1 7:24 7 —
: Mértan ............ 11: 14 13 14 7 7 12 10 — — 12 27 — — 2 9 17 1 — 2 10 30 11 — 1 14 24 — •—..
í Természetrajz ...... 6 21 15 10 3 13 14 6 — 3 21 15 — — 3 18 7 1 — 6 22 25 — — — — — — —
Természettan ...... —: — — —: — — —: —\' — — — ->7- — — — — — — — — — — — — 2 10 24 3 —
Egészségtan......... —: — — —; — — —; —\' — — — - — — — — — — — — — — — — 5 18 16 — —-
I Mértani rajz ...... 10 20 13 9 8 8 14 6 — — 6 33 — — 4 9 14 2 — 7 11 25 10 -— 2 9 23 5 —
Szabadkézi rajz...... 8 16 20 7; í 5 11 13 7 — 3 15 19 2 — 6 11 8 4 — 4 \'18 24 7 — 3 13 16 4 3
Szépírás............ 9 21 22 —; 3 14 16 3 — 6 8 25 — — 5 13 11 — — 12 23 18 — — — — — — —
Torna ............ —: 19 32 —: í — 13 22 1 — 1 16 22 — — 1 20 8 — — 2 34 17 — — 1 25 11 — 2
Enek............... 4 32 14 2. 8 12 10 6 8 19 11 1 17 8 4 , 11 16 25 1 18 16 5
XI.
Az 1917—18. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leányiskolában.
Osztályok I. a) I. b) I I. a) II. b) III. IV.
Az osztályozottak száma 45 63 40 45 73 50
Tantárgyak jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentv« jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles ió elégséges elégtelen felmentve jeles Íó elégséges elégtelen felmentve
Vallástan ......... 11 11 22 1 11 26 26 2 12 26 13 22 10 17 29 26 1 16 22 12
Magyar nyelv ... ... 1 5 27 12 — 1 16 34 12 — 1 3 25 11 — 3 4 26 12 — 2 3 51 17 — 4 5 29 12 —
Német nyelv ...... 4 7 23 11 — 2 12 37 12 — 2 10 24 4 — 5 17 17 6 — 8 15 36 14 — 3 9 32 6
Földrajz............ 3 11 21 10 — 3 8 35 17 \'—: 3 9 17 11 — 4 18 14 9 — 12 17 38 6 — —: — — ■ — —j
Történelem......... — — — — — — _____ — — j — — — —■ — — — — — — 7 20 40 6 6 8 31 5 —
Számtan és mértan 7 12 15 11 — 4 18 27 14 — 2 6 22 10 — 5 5 26 9 — 6 12 43 12 5 9 27 9 —
Állat- és növénytan 2 13 26 4 — 1 15 36 11 — 3 9 23 5 — 4 23 12 6 — — — — — — —: — — — —
Vegy- és ásványtan ! — — — — — — — — — _ — — — — — 8 16 44 5 — —\' — — — —\'
Természettan ...... — — .— — — — — —1 — — — — — 2 7 34 7 —\'
Egészségtan ...... 9 19 18 4 i
Háztartás- neveléstan — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — 17 29 4 — _1
Kézimunka ......... 5 17 20 — 3 3 32 30 2 6 — 24 12 — 4 7 22 11 — 5 17 27 14 1 14 11 19 8 — 12
Enek............... 10 16 19 — 16 17 30 — 5 18 17 — - ; 13 25 7 — — 17 34 22 — — 17 24 9 — —
Rajzolás............ 7 15 14 5 4 6 29 18 4 6 2 18 10 5 5 4 20 11 2 8 7 20 26 5 15 7 18 11 1 13
írás ............... 3 12 24 6 — 4 25 28 6 — 3 19 17 1 — 11 21 13 — — — — — — —: — — — —!
Testgyakorlás ...... 5 22 13 3 2 6 37 20 _ 5 18 15 2 8 23 13 1 9 28 26 2 8 16 25 6 3
— 26 -
XII.
A magánvizsgálatokról.
Magánvizsgálat évenkint kétszer van, úgymint karácsonykor és a tanév végén.
Magánvizsgálatot csak a kir. tanfelügyelő által adott engedély alapján lehet tenni egy, vagy legfeljebb két osztály tantárgyaiból. Egy tanévben csak egy összevont vizsgálat tehető. Ha valaki azonban, életkorára való tekintettel, egy tanévben két összevont vizsgálatot akar tenni, vagy kettőnél több osztály tárgyaiból kiván egyszerre vizsgázni, azt csak miniszteri engedéllyel teheti.
A kir. tanfelügyelőhöz cimzett kérvények az iskola igazgatójánál nyújtandók be, a karácsonyi határidőt megelőzőleg okt. hó 15-ig, a tanév végén teendő magánvizsgálat engedélyezése céljából pedig legkésőbb ápr. hó 15-ig. A kérvények mellékletei: a) születési bizonyítvány, b) előző osztálybeli iskolai bizonyítvány, c) hatósagi bizonyítvány arról, hogy a vizsgázó szülei felügyelet alatt áll, avagy kifogástalan erkölcsi magaviseletű s hogy mióta iskolába nem jár, mivel foglalkozott. A folyamodvány és mellékletei csak szegénységi bizonyítvány alapján bélyegmentesek.
Közhivataloknál alkalmazott folyamodó kérvényét fölöttes hatósága utján hivatalosan köteles beküldeni.
Csak ugyanazon megye területén levő polg. iskolánál lehet magánvizsgálatot tenni, ahol a vizsgázó legalább 6 hónapja lakik. Más megyebeli csak miniszteri engedéllyel tehet nálunk magánvizsgálatot. Ezek is kötelesek a Minisztériumhoz cimzett kérvényeiket a jelzett időben az igazgatósághoz benyújtani
Az elemi iskola V., VI. osztályában nyert bizonyítvány alapján a polg. iskola felsőbb osztályainak tantárgyaiból magánvizsgálat nem tehető, ily bizonyítvány tulajdonosai kötelesek a polg. iskola I. és II. osztályaiból vagy külön-külön, vagy összevontan vizsgázni. Más fokozatú iskolák bizonyítványai alapján a polg. iskola felsőbb osztályainak tantárgyaiból tehető magánvizsgálat, ha ezt megelőzőleg az illető tantervkülönbözeti vizsgálatot tesz. Ha azonban a más fokozatú iskolában nem csupán a latinból, görögből vagy franciából bukott, hanem más tantárgyból is, akkor az osztály összes tantárgyaiból köteles magánvizsgálatot tenni.
A magánvizsgálat írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan, szabadkézi rajz, szépírás. Ha valakinek magyar nyelvi írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálatra nem bocsátható. Aki a viz\'gálaton javitóvizsgálatra lett utasítva, a vizsgálat napjától számított 4 héten belül köteles a tantestülethez folyamodni javitóvizsgálat engedélyezéséért, amit ha elmulaszt, javitóvizsgálatra való jogát elveszti. Kellően indokolt, kivételes esetekben azt még a kir. tanfelügyelő 1 éven belül engedélyezheti.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmenthető a magántanuló a szabadkézi rajz és kézimunka alól, amiért külön kérvény nyújtandó be, a kir. tanfelügyelőséghez cimezve, a többi okmányokkal együtt. Énekből és testgyakorlatból a magántanuló nem vizsgázik. A jövő tanévtől kezdve a fiúisk. IV. oszt. magántanulók egészségtanból is vizsgázni kötelesek.
A vizsgálat dijai: felvételi díj 3 K, ifj. könyvtári dij 1 K, értesítői díj 1 K, tandij 16 K. Ezek a vizsgálatra való behívás után azonnal fizetendők. Vizsgadíj: egyszerű vizsgálatkor 30 K, összevont vizsgálat alkalmával 50 K. Ez a vizsgára való jelentkezéskor fizetendő.
— 27 — XIII.
Jótékonyság.
1. Tandijelengedés folytán a fiúiskolában 43 tanuló összesen 632 K-, a leányiskolában 50 tanuló összesen 736 K-val segélyeztetett,
2. Boldogcmlékü V i z e k i T a 11 i á n Ede, zágrábi volt prépostkanonoknak a fiúiskola részére fett 2000 K-ás alapítványa után a jelen tanévre járó kamat fejében Nagykanizsa r. t. város tanácsa, mint az alapítvány kezelője, 120 koronát bocsátott a tantestület rendelkezésére oly célból, hogy ezen összeg fiúiskolánk felsőosztálybeli szegénysojsu és viszonylag legkiválóbb növendékeinek jutalmazására fordittassék. Ebből 60— 60 K-t kaptak: Ferk László és Firtl András IV. osztályú tanulók.
3. A „Nagykanizsai Takarékpénztár r. t." 600 K-ás alapítványának kamatai fejében a városi tanácstól 36 koronát kaptunk oly célból, hogy ez, az alapítólevél értelmében egy helybeli illetőségű, jó erkölcsi magaviseletű és szorgalmas fiúiskolái tanulónak adassék ki jutalmul. Ezt kapta Pap József III. oszt- tanuló.
4. A „Néptakarékpénztár r. t. Nagykanizsán" 50 K-t volt szives küldeni, hogy abból 25 K-t a fin-, 25 K-t pedig a leányiskola szegénysorsú és kiváló előmenetelt\'! tanulóinak jutalalmazására fordítsunk. A 25 K fiúiskolái részt kapta B o d a Károly II. b) oszt. tanuló. A 25 K leányiskolái részt Feix Margit IV. oszt. tanuló kapta..
5. A „Délzalai Takarékpénztár r. t." 20 K-t adományozott a fiúiskolái szorgalmas tanulók jutalmazására. Ezt kapta Benkes János I. b) és Grünbaum József 1. a) oszt. tanuló.
6. A fiúiskola „Hadikölcsönalap" 22 K ez évi kamatát Révész István II. a) oszt. tanuló kapta.
7. A leányiskolái „Hadikölcsönalap" 17 korona ez évi kamatát Solina Ilona IV. oszt. tanuló kapta.
8. A helybeli „Szegények Tápintézete" c. jótékony egyesület népkonyhája ez évben 28 növendékünket látta el ingyenes ebéddel nov. 19-től márc. 15 ig.
Fogadják az itt felsorolt jó/tevők a jótéteményekben részesült szegénysorsu növedékeink, valamint a megjutalmazott tanulók nevében is az emberszeretet és nevelésügy oltárára hozott önzetlen áldozataikért az intézet igazgatóságának hálás és hazafias köszönetét
— 28 -
XIV.
Értesítés a jövő 1918—19. tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
\\. Javitó vizsgálatok. Augusztus 30 án délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve a leányiskolái tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cinrzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa. Később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelembe.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Aug. 30-án délután 2 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délután 2 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári isko\'a megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polg. iskolák testületeihez cimzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb július 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók.
3. A pótvizsgálatok szeptember hó elején fognak megtartatni azon tanulókkal, akik orvosi bizonyítvánnyal igazolják, hogy a vizsgálatokon betegség miatt nem jelenhettek meg. Pótvizsgálatra az engedélyt a tantestülethez cimzett, legkésőbb augus-ztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi- és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyankint 4 korona.
b) A beiratások sorrendje.
A beiratások szeptember 1., 2., 3., 4. és 5. napjain tartatnak meg és pedig naponta délelőtt 8—12 óráig a fiúiskolái, délután 2—5 óráig a leányiskolái tanulókkal.
A sorrend a következőleg van megállapítva :
Első két nap/Szeptember 1-én és 2-án csakis az I. osztályba lehet beiratni.
3-ik nap. Szeptember 3-án els\'sorban az 1. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beirása után csakis a II. osztályba lehet beiratni.
4-ik nap. Szeptember 4-én elsősorban az 1., vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
5 ik nap. Szeptember 5-én elsősorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. osztályba lehet beiratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beiratni senkit sem lehet.
2. A beiratások gyorsabb eszközölhetése végett, a tanév végén minden tanuló beiratási lapot kap, melyre ráirja legutóbbi bizonyítványának sorszámát, azt szabályszerűen kitölti és vele szeptemberben beiratkozhatik. Az I. osztályokba való beiratás céljából aug. 25-én lesznek
L.
városi !<::r.v./.-3 3 7 07 3^^
— 29 -
NAGYKANIZSA
a beiratási lapok kiosztva a fiúiskolái könyvtárszobában (I. em. 1. sz.) és pedig délelőtt 9 órakor a fiú, 11 órakor a leányiskolái tanulók részére.
A jelenlegi növendékeken kivül még a II—IV. osztályba beiratkozni szándékozók beiratási lapot kaphatnak az igazgatói irodában a hivatalos órák alatt.
3. a beiratásra a tanulók kötelesek — és pedig első beiratásra okvetetlen — a szülő, vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kisé-relében jelenni meg és előmutatni születési és mult tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamelyik osztályába már be voltak írva, a szülői kiséret és születési bizonyítvány előmutatása alól felmenthetők, de uj tanuló szülői kiséret és születési bizonyítvány nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan tanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott, vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
5 A beiratások alkalmával kérjük a pontos megjelenést, mert a számok elkerülése esetében bekövetkezendő kiszorulásokért felelősséget nem vállalunk.
d) Felvételi kellékek.
1. A polgári iskola I. .osztályába csak azon 9 évet betöltött tanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték, és ezt nyilvános iskol\'i bizonyítvánnyal igazolják, ennek hiányában a tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 3 korona beiratási dijat, 1 koronát az ifjúsági könyvtárra, 1 koronát az évi Értesítőre, 1 koronát a kirándulási alapra, 50 fillért a szegény tanulók segélykönyvtára javára, azaz összesen 6 korona 50 fillért. Tandíjmentes tanuló kirándulási dijat nem fizet. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandij is, azaz 8 korona.
3 A tandij elengedéseért folyamodhatnak olyan szülök, akik vagyon-talanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeik megelőző tanévi iskolai bizonyítványában jó, vagy szabályszerű jegye van, a felsőbb osztályba való fellépésnél irányadó tantárgyakból pedig nem több az elégséges érdemjegyek száma, mint a jeles és jó együtt. (139.000/1916. VI. a) sz. min. rend.) Folyamodványok a tandij elengedéseért Zalavármegye kir. Tanfelügyelőségéhez címezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz. A tanévközben tanúsított rossz magaviselet vagy hanyagság, a tandíjmentesség elvesztését vonja maga után.
4. A V. K. Miniszter urnák 1917. évi május hó 2. napján 5755/917. eln. szám alatt kelt rendelete értelmében az ellenséges állambeli és a külföldi országok, továbbá Bosznai-Hercegovinia, vagy Horvát-Szlavonország állampolgárai, még ha szűrőik állandóan Magyarországon laknak is, a polgári iskolába csak minden esetben V. K. Miniszter úrtól előzetesen kieszközölt engedély alapján vehetők fel nyilvános vagy magántanulókul. E \'árgyban a folyamodványok, a V. K. Miniszter úrhoz címezve, hiteles magyar fordításban is kiállított születési és iskolai bizonyítvánnyal felszerelve, julius hó 15-ig az igazgatónál benyújtandók.
Nagykanizsa, 1918. junius 29.
Az igazgatóság.
TARTALOM.
I. Adatok az 1917—18. tanév történetéhez ... ... ... . ... 3
II. Polgári iskoláink gondnoksága ... ... ... ... ... -..........6
III. A tantestületek elfoglaltsága. ... ... - ... ... - 7
IV. Tanterv, elvégzett tananyag, tankönyvek ... ...............9
V. Iskoláink és a háború ... ... ... ... — — — — 10
VI. Rendes tanulók névsora... ... ... ... ... -- 1-
VII. Magántanulók névsora ... — ...... ........- — — 19
VIII. Statisztikai kimutatás a fiúiskolái nyilvános tanulók létszámáról
az 1917—18. tanévben ... ... ... — — — — 20 IX. Statisztikai kimutatás a leányiskolái nyilvános tanulók létszámáról az 1917— 18. tanévben ... ... ... -..............22
X. Az 1917—18. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a fiúiskolában ... ... -.....- ... .....— --- — 24
XI. Az 1917—18. tanévi tanulásbeli eredmény kimutatása a leány-
iskolában ... ... ... ... ... ... ... ... --- --- 25
XII. A magánvizsgálatokról ... ... ... ... ... — — ............26
XIII. Jótékonyság ... ... ... ... ... ... — --- - — 27
XIV. Értesítés az 1918- 19. tanév megkezdéséről ......... — 28
V

Insert failed. Could not insert session data.