Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.38 MB
2018-11-06 10:55:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
365
997
Rövid leírás | Teljes leírás (42.48 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
értesítője az 1923-24. tanévről.
LII. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Gyarmati Könyvnyomda Nagykanizsa
2754

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI M. KÍR. ALLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1923-24. ISKOLAI ÉVRŐL
//
LII. ÉVFOLYAM IZJ*
íj
SZERKESZTETTE
WALIGURSZKY ANTALv
IGA ZGATO ▼ ▼
I. Adatok az intézet történetéhez.
1. A tanév lefolyása. Az 1923. évi 73.728\'923. VI. sz. min. rendelet\'értelmében az előzetes beiratások már 1923. jtinius hó 30. és julitis hó 2., 3., 4. napjain megtartattak. A tantestületi alakuló ülés aug. hó 24-én voit, melyén a tantárgybeosztáson és órarenden kívül a testület a szükséges előintézkedéseket beszélte meg.
Aug. hó 25-én volt a rendes tanulók-javító vizsgálata, melyre jelentkezett 64 tanuló; javított 48, osztályismétlésre utasíttatottV16.
A magántanulók javitó vizsgálatára — aug. 28-án — jelentkezett 20, javított 17, osztályismétlésre utasíttatott 3 tanuló, aug. 31-én t, dec. 21-én 4, ápr. 17-én 3 tett sikerrel javitó vizsgálatot.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett aug. 26-án 19, dec. 18-án 1 tanuló, részint az elemi iskola V., VI. osztályából, részint a gimnázium alsóbb osztályaiból a polg. fiúiskola megfelelő felsőbb osztályaiba való felléphetés, részint a régi és uj tanterv közötti különbözetből, magánvizsgálat leteh.etése céljából. Sikerrel vizsgázott 17, sikertelenül 3.
Aug. 27-én a magánvizsgálatok, aug. 28-án pedig a pótbeiratások tartattak meg.
Szept. l-én a tanévet ünnepélyes „Veni Sancte"-val megnyitottuk és 3-án megkezdettük a rendes tanítást. Szept. !0-én és márc. 31-én felolvastuk a rendtartási és fegyelmi szabályokat. A tanítás szabályszerűen folyt egészen a tanév végéig, csak a karácsonyi szünetnek a 156.635. VI. sz. min. rendelettel — dec. hó 22-től bezárólag 1924. évi január 6-ig terjedő időre —történt megállapításával volt 6 napon át megszakítva. Jan. 31-én kiosztottuk a félévi értesítőket.
A miniszteri rendelkezés \'szerint a tanitás jun. 15-én befejeződött és 23-ig összefoglaló ismétlések, 23—27-ig pedig magánvizsgálatok tartattak. Jun. 29-én a tanévet ünnepélyes „Te Deum"-mal és záróünnepéllyel bezártuk, kiosztottuk a bizonyítványokat.
2. A tantestület működése. A tanév folyamán 18 értekezletet tartott, amelyeken az adminisztratív ügyek elintézésén kívül foglalkozott egyes pedagógiai és módszertani kérdések megtárgyalásával ugy a tanitás-nevelés, mint az iskolai fegyelem intenzivebbé tétele céljából. A tárgyalásokat bevezették a következő tételekről tartott előadásokkal: Igazgató: Az iskola elhelyezéséről, Anhalt Lajos: A vegytan szerepe a mezőgazdaságban, Vánkos Jenő: Dr. Vargha György könyvének, „A
2
2010
modern földrajz és oktatása" ismertetése 2 üIe^ÍT7~TVra.-inovics Alajos: A magyar nyelv tanításának módszere az L, IS. osztályban és a költői olvasmányok tárgyalása, Ketting Ferenc: A művészi nevelés célja. Megválasztotta a tisztviselőket, kijelölte az osztályfőnököket, szertárak gondozóit és megállapította az Írásbeli dolgozatok Íratásának napjait, nehogy e tekintetben a hét egyes napjain torlódás álljon elő. Tisztviselők: Anhalt Lajos jegyző, \\Valigurszky Antal tanári könyvtáros, Deák István ifj. könyvtáros, Bittera Béla fizikai-, Sebestyén Ilona természetrajzi-, Anhalt Lajos ásványtan-vegytani, Németh Mihály rajzi-, Deák István földrajz-történelmi, Vánkos Jenő egészségtani-, Marinovics Alajos tornatanszerek gondozója. Segélykönyvtáros és az ifj. vöröskeresztcsoport vezetője : Vánkos Jenő. Az önképzőkör tanárelnöke: Marinovics Alajos. Cserkészcsapat parancsnoka: Deák István.
A tanítás lefolytatásánál az 1918. évi ápr. 30-án 70,022 918. sz. min. rendelettel kiadott tanterv s az ennek alapján ...

Insert failed. Could not insert session data.