Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.69 MB
2018-11-06 11:15:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
353
971
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
ötvenharmadik értesítője az 1924-25. tanévről.
Szerkesztette: Németh Mihály mgb. igazgató
Nagykanizsa, 1925.
Zrínyi Nyomda Részvénytársaság
738

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A R3AGYKANÍZSAI El. ECBR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÖTVENHARMADIK
AZ 1924-25. TANÉVRŐL
SZERKESZTETTE t
NÉMETH MIHÁLY
MGB, IGAZGATÓ
Walígurszky Antal
igazgató 1885-1925.
E sorokat annak szenteljük, aki a polgári iskolai oktatást tanári és igazgatói minőségben hosszú időn át szolgálta. A kartási szeretetből, őszinte, igaz tiszteletből fakadó megemlékezésnek legyenek szentelve jelentésemnek első sorai.
Megemlékezés intézetünknek 18 éven át való munkás tanáráról, aki nemcsak önmagának élt és nemcsak a saját egyéni érdekeinek kielégítésére törekedett, hanem másokért is képes érezni és cselekedni, hazájának áldozni s embertásai jóvoltáért összes erejét latba vetni. Megemlékezés intézetünknek 15 éven át való bölcs vezetőjéről, aki tudásával lelkének szép tulajdonságaival ezt az iskolát nemcsak a haladás utján vezette, hanem ezt a legjobb polgári iskolák közé emelte.
Most amidőn 40 éves áldásos, sikeres munkásság után Waligurszky Antal iskolánk kedves, mindenki által tisztelt tanára majd igazgatója saját kívánságára a nm. vall. és közoktatásügyi miniszter ur által nyugdíjaztatott s intézetünktől megvált, érezzük az iirt és veszteséget, melyet távozása okozott.
Negyven év! Mily rövid idő egy iskola történetében és mégis elég hosszú idő ahhoz, hogy egy szépen képzelt, munkára termett, pályáját véghetetlenül szerető tanár s igazgató példát szolgáltasson mindazoknak, akik az ifjúság nevelését, tanítását választották élethivatásul. Ő azon pedagógusok osztályához tartozott, akik tudnak és akarnak dolgozni, azzal a magasztos célkitűzéssel, hogy édes hazánk kulturális felvirágoztatása érdekében a legnemesebb munkásságot fejtsék ki. Munkálkodott buzgalommal, teljes odaadással s kiváló pedagógushoz illő szeretettel.
Utja most már 40 év után elágazik a miénktől, de mi mindig az Ő nyomtokain haladunk, legyen most már a munka a mienk, övé a dicsőség. Intézetünk nyugalomba vonulása által szép képzettségű, szelid-lelkü tanárt, igazgatót, testületünk pedig udvarias, példás modorú, kedves kartársat, vezetőt vesztett el benne.
Nehéz, nagy feladat volna teljességében méltatni az Ő munkásságát.
^^ REV2010
E megemlékezés szük keretén belül a 40 évi lelkiismeretesen, buzgón végzett munkát eléggé méltányolni szinte lehetetlen feladat.
A nemeset, szépet, jót beoltotta negyven éven át sok-sok ezer növendék lelkébe, szivébe s hogy tanítása, nevelési módja nem tévesztette el a hatást, annak bizonysága az a szeretet, mellyel minden felől körülveszik.
Mi pedig, akiknek szerencsénk volt vele együtt és az Ő vezetése alatt működni, tudjuk mi volt nekünk s azért kétszeresen fáj, hogy megvált tőlünk, de legyen nekünk vigasz az a tudat, hogy nem látjuk távozásában szétszakítva azt a kapcsot, amely a megvalósításban és cselekvésben összetartott, hanem őszinte szeretettel tiszteljük benne továbbra is a kedves kollegát s vezetőt.
Betöltött lelkiismeretes, eredményteljes munka legyen legnagyobb büszkesége a Gondviselés kiszabta pihenő éveiben.
Isten tartsa!
I. Adatok az intézet történetéhez.
A tanév lefolyása. A polgári fiúiskola tanári testülete a lefolyt tanévre vonatkozó munkáját az 1923. évi 73.728/923. VI sz. miniszteri rendelet értelmében 1924. évi julius hó 1., 2., 3., 4. napjain megtartott előzetes beiratásokkal kezdette meg. A tantestületi alakuló ülés aug. hó 27-én volt, melynek tárgya a tantárgyfelosztás, a heti órarend megállapítása, a testületi jegyző, az osztályfőnökök, könyv- és szertárosok, valamint a Gróf Zrinyi Miklós Ifjúsági Önképzőkör, a Magyar Vörös Kereszt Ifj. Csoport és az Ifjúsági Sportkör vezetőinek megválasztása volt. Ezeken kivül a tantestület a szükséges intézkedéseket beszélte meg.
Augusztus hó 28-án volt a rendes tanulók jevitó vizsgálata, melyre jelentkezett 79 tanuló; javitott 69, osztályismétlésre utasíttatott 10.
A magántanulók javitóvizsgálatára — aug. 29-én — jelentkezett 11, javitott 8, osztályismétlésre utasíttatott 3 tanuló, szept. 20-án 1 tanuló, szept. 22-én 1 tanuló, október 30-án 3 tanuló és 1925. ápr. 4-én 9 tanuló, javitott 11, osztályismétlésre utasíttatott 3 tanuló.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett aug. 30-án 4 tanuló, január
7-én 2 tanuló, junius 19-én 3 tanuló, részint az elemi iskola V., VI. osztályából, részint a Gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári fiúiskola megfelelő felsőbb osztályaiba való felléphetés, részint a régi és uj tanterv közötti különbözetből, magánvizsgálat letehetése céljából. Sikerrel vizsgázott 8, sikertelenül 1.
Magánvizsgálatok aug. hó 29-én, 30-án, 1925. január hó 7-én,
8-án, 9-én és junius hó 22-én, 23-án, 24-én és 25-én tartattak meg. Megjelent 67 magántanuló. Sikerrel vizsgázott 41, sikertelenül 26.
Szeptember 1-én, 2-án és 25-én a pótbeiratások tartattak meg.
Szeptember 3-án a tanévet ünnepélyes „Veni Sante"-val nyitottuk meg és 4-én a rendes tanitás Isten segítségével édes hazánk javára kezdetét vette. Az oktatás december hó 20-tól január 6-ig tartó hivatalos és a húsvéti ünnepi szünidő kivételével az egész év folyamán megszakítás nélkül folyt.
Iskolánknak a szükségessé vált fejlesztése érdekében a nm. Vallás-és Közokt. Miniszter Ur 1924. szeptember hó 10-én kelt 71.937/924. VI. Ü. sz. a. rendeletével a nagykanizsai m. kir. állami polgári fiúiskola I. osztályának háromszoros párhuzamosítását (I. C) osztály nyitását) engedélyezte. Az I. C) osztályba való beiratás szept. hó 25-én végeztetett.
A miniszteri rendelkezés alapján az első félévi értesítőket január 3Izén kiosztottuk. A tanitás junius hó 13-án befejeződött, junius hó 15-től 20-ig összefoglaló ismétlések, junius 22-től 26-ig magánvizzgá-latok tartattak. Junius hó 29-én a tanévet ünnepélyes „Te Deum"-mal és záróünnepéllyel bezártuk, majd szeretetteljes oktató tanácsokkal a bizonyítványokat kiosztottuk.
4
A tanári testületben a gyakori változás és tanárhiány az oktatásra hátrányos jelenség. Az egyik kézből másikba adott tárgykezelés, a hosszabb ideig tartó helyettesítések a rendes munka menetét zavarják és bárminő a tanárok odaadó, kiváló munkateljesítménye és fáradságot, kimerülést nem ismerő munkabírása, mégis a megszokott, kívánatos eredmény alig volt elérhető.
Változás a tanári testületben. A kartársi együttérzés meleg szereretével és őszinte tiszteletével bucsuztunk ebben a tanévben intézez tünk szeretve tisztelt kedves igazgatójától és több tanárától. Waligurszky Antal igazgató 1924. okt. 3-án kelt 88.345/924. VI. sz. min. rendeiettel betegségére való tekintettel szabadságolva, majd saját kérelmére 37.909— 925. sz. a. nyugdíjazva lett.
Sebestyén Ilona tanár 1924. aug. 25-én kelt 78.636/924. VI. ü. o. rendelettel a hőgyészi áll. polg. leányiskolához helyeztetett át, szept. hó 10-én eltávozott. Tóth Ferenc tanár 1924. aug. 25-én kelt 82.486/924. VI. ü. o. sz. a. a csurgói áll. elemi isk. tanítóképző intézethez osztatott be szolgálattételre, szept. hó 10-én eltávozott.
Szabó István altiszti minőségben kinevezett iskolaszolga 90.359/924. sz. rendelettel nyugdíjaztatott.
Ugyancsak lelkünk egész melegével és előlegezett szeretettel párosult tiszteletével üdvözölték intézetünkhöz helyezett kartársainkat. Somogyi Imre tapolcai áll. polg. leányisk. tanár, aki az 1924. augusztus hó 25-én kelt 73.913/924. VI. ü. sz. rendelettel a nagykanizsai m. kir. áll. polg. fiúiskolához helyeztetett, állását 1924. szeptember hó 15-én elfoglalta. Fekete János oki. polg. iskolai tanár 1924. szept. hó 5-én kelt 73 132/925. VI. ü. sz. rendelettel iskolánkhoz megbizott tanárul alkalmaztatott. Állását 1924. szept. hó 11-én elfoglalta, de 20-án már elhagyta, amennyiben a pécsi püspöki tanítóképzőhöz 1666—924. sz. a. megválasztatott. — Parti Lajos és neje Partiné Györké Míria a békéscsabai illetve gyomai áll. polg. fiu- és leányiskolától 1924. okt. 6-án kelt 94.447—924. VI. ü. z. sz. rendelettel intézetünkhöz helyeztettek át, lakáshiány miitt állásukat csak 1925. február 1-én, illetve március 1-én foglalhattak el. — Németh Mihály 1924. szept 21-én 86.956—924. VI. ü. o. sz. miniszteri rendelettel igazgatói helyettesítéssel, 1924. dec. 24-én kelt 117.784—924. VI. ü. o. miniszteri rendeleitel igazgatói teendők ellátásával bízatott meg, s a VII. fiz. osztály 1. fokozatába neveztetett ki. — Deák István rendes tanár a X. fiz. oszt. 2. fokozatába, Partiné Györké Miria rendes tanár a IX. fiz. oszt. 1 fokozatába neveztettek ki. — Németh István napibéres iskolaszolga előlépett.
A tantestület működése. A tanítás-nevelés nagy gondot okozó munkáját a tanártestület 27 értekezleten (alakuló, módszeres, ellenőrző, osztályozó, rendkívüli és záró) tette megbeszélés tárgyává. A módszeres értekezleteken megállapítottuk az Írásbeli dolgozatok tárgyát és azok módszerére vonatkozó egységes eljárást. A tanítás anyagának szabályszerű beosztása is megbeszélés alapján történt.
A gyakori személyváltozás és az ezt követő helyettesítések sok akadályt gördítettek utunkba. Fmiatt a tárgybeosztás hat izben változott meg.
A szülők érdeklődését és az iskolával való együttműködését állandó érintkezéssel, tanácsadással és a tanulóknak otthonukban történt felkeresésével tartottuk ébren. Három izben tartottunk szülői értekezletet.
5
A szorgalomnak és magaviseletnek^. több ízben tapasztalt lanyhulását pedagógiailag szeretettel és kellő szigorral tereltük helyes irányban. Tanulóink kellő szorgalmat és viseletet tanúsítottak.
Tankönyv, írószer, rajzszerek és a kézimunkához szükséges anyag hiánya miatt sok nehézségekkel kellett megküzdeni.
A tanári testület tagjai a jótékonysági, a szellemi és anyagi előrehaladást, vallásosságot és hazaszeretetet szolgáló egyesületekben és mozgalmakban tevékeny munkát fejtettek ki.
Az egészségi állapot egész éven át általában jó volt. Hosszabb szabadságolás nem vált szükségessé. A kisebb betegeskedések miatt elkerülhetetlenné vált mulasztások a helyettesítésekkel pótoltattak.
A tanárok vezetése alatt a megfelelő osztályok megnézték a helybeli uj postapalota fűtőberendezését, a szeszfőző- és szeszfinomitó gyárat, a „Merkúr" vasöntő-gyárat, a sörgyárat, tőzeg-telepet. Mindenütt a legszívesebb fogadtatásban és szakszerű előadásokban részesültek növendékeink, Fogadják az itt elősorolt intézmények vezetői ezúton is igaz és hálás köszönetemet. A növendékek lelki életének, továbbá erkölcsi világának kiépithetése szempontjából minden alkalmat kihasznált a testület s elvezette a növendékeket mindenhová, ahol szépet és jót láthatnak, illetve tanulhatnak. Résztvettek a helybeli cserkészcsapatok fogadalomtétele alkalmából rendezett ünnepségen. Meghallgatták a Vitézi Rend Turáni Regőscsoportjának hazafias lelkesedéstől áthatott előadását. Ismereteik gyarapítása céljából havonta több ízben vezettettek el a mozgószínházban bemutatott — tanuló ifjúságnak megfelelő — filmek megtekintésére. Jelen voltak a helybeli főgimnázium tornaünnepélyén. A földrajz, természetrajz, mértan és torna tanárának vezetése alatt az egyes osztályok többször kirándultak a természetben való szemléltetés céljából.
A tanulók vallásos nevelése, egészségi állapota és jótékonysága. Minden vallásfelekezetben tanuló, minden vasár- és ünnepnapon a tanári kar tagjai által templomba vezettettek. A róm. kath. tanulók szentgyónást és áldozást négy izben, karácsony, húsvét előtt három szentgyakorlatot végeztek. Vasár- és ünnepnapokon mise előtt szent beszédet hallgattak. Buzaszentelési és keresztjáró napokon szentmisét hallgattak. Feltámadás ünnepén és űrnapján a testület tagjainak kíséretében részt vettek a körmeneten, Őfőméltósága Magyarország. Kormányzója születésnapján tartott tábori misén. — A növendékek egészségi állapota egész éven át elég jó volt, nálunk járvány nem zavarta a tanítás menetét. E kedvező egészségi állapot dacára is a szomorú végzet 2 kedves tanítványt ragadott ki szerető osztálytársaik kötelékéből; Németh Lajos I. b, és Horváth József III. b. o. t., kiknek emlékét kegyelettel őrzik az őket szerető osztálytársaik.
Gyűjtések: a „Polgári iskolai Tanárok" ház- és segélyalapja javára, a Hősök síremlékére, a Hősök emlékszobrára, a Jókat Mór szobor alapjára, a Győr gyárvárosi templom javára, a Jókai emlékbélyegekre, a Zsófia Gyermekszanatórium Egyesület javára.
Iskolai ünnepélyek. Hazafias ünnepélyt tartottunk okt. hó 6-án aé Aradi Vértanuk emlékére, melyen a nap jelentőségét Vánkos Jenő tanár méltatta. Okt. 12-én Amerika felfedezésének évforduló napja, nov. hó 13 án a trianoni békeszerződés ratifikálása évfordulója a tanítás keretében, ünnepeltetett meg. Dec. hó 6-án, Miklós napja, Kormányzó Ur Őfőméltósága névünnepe alkalmából az intézet hivatalos
6
istentiszteleten volt, valamint jun. hó 18-án, Kormányzó Ur Őfőméltósága születés napján is. Febr. hó 18-án Jókai hazafias emlékünnepélyt rendezett, amelyen Deák István tanár tartotta az ünnepi beszédet. Mint minden évben, ugy a jelen tanévben is megünnepeltük a márc. hó 15-ét, hogy a hazafias szent érzelmeket nem csak felébresszük, hanem azokat örök időkre megrögzítsük az ifjúság lelkében. Az ünnepi beszédet Ma-rinovics Alcjos tanár tartotta.
Zrínyi ünnepély, madarak és fák napja. Május 18-án iskolánk III—IV. oszt. növendékeivel a tanári testület egyik felének felügyelete mellett jól sikerült kirándulást rendeztünk a légrádi kápolnához. Ott a történelmi környezetben, alátekintve az előttünk elterülő Muraközbe és Horvátországba, nem messze Ujzerinvár helyétől a templomban végzett könyörgés és Gazdag Ferenc r. k. hitoktatónak hazafias szentbeszéde után Vánkos Jenő tanár tartott Nagykanizsa törökhódoltsági korára, valamint Zrínyí Miklós gróf költő és hadvezér működésére vonatkozó előadást. A tanulóifjúság hazafias énekei, Gráf Gyula és Török Gyula III. oszt. tanulók irredenta szavalatai után Parti Lajos tanár mondott a madarak és fák hasznára s általában a természet értékelésére vonatkozó beszédet.
Ugyanaznap délelőtt az I—II. oszt növendékei a tanári testület itthon maradt részének vezetésével a sétatérre vonultak, ahol a növendékek alkalmi énekei és szavalatai közben Somogyi Imre tanár tartott a madarak és fák védelméről előadást.
1925. jun. hó 1-én a Hősök emlékét ünnepeltük. Méltatta e nagy napot Deák István tanár. Utánna a tanuló ifjúság a tanárok vezetésével a hatóság ugyanezen ünnepélyére vonult, ahol a tábori misét és a hazafias énekszámokat, szónoklatokat és szavalatokat hallgatta meg, Junius hó 29 én a záróünnepélyünk volt. A tanév ünnepélyein a polg. fiúiskola énnekkara szerepelt, a nagyon szép és precizitással előadott énekszámaival, Ketting Ferenc tanár vezetésével. Az ünnepélyeket a kedves, lelkesítő ügyes növendék szavalatok és színdarabok sikeres előadása tette nemcsak változatossá, hanem élvezetéssé és kedves emlékezetűvé.
Kedves kötelességet óhajtok e pár sorban teljesíteni, akkor amikor a felettes hatóságaink nevében is teljes elismerésemet és a hálás, szeretetteljes köszönetemet juttatom kifejezésre e helyen az intézetünk azon tanárainak, kik tanügyi szeretetükkel, tudásukkal és fáradságot nem ismerő munkásságukkal törekednek, az ifjuságunk lelkét a szép, a nemes és szent hazafias érzelmek felébresztésére és befogadására alkalmassá tenni.
Hivatalos látogatas. 1924. október havában dr. Nagy Zsigmond min. oszt. tanácsos ur szerencséltette becses látogatásával városunkat s intézetünket, a m. kir. áll. polg. fiu- és leányiskola megfelelő elhelyez-tetése tárgyában.
Nährer Mátyás kőszegi m. kir. áll. polg. fiuisk. igazgató, polg, isk. szakfelügyelő, 1925. márc. hó 9., 10., 11., 12. és 13. napjain tartotta hivatalos látogatását, melynek befejezte után testületi ülésen adta elő a látogatásai alkalmával szerzett tapasztalatait és szaktudásán alapuló jóindulatu tanácsait. Junius hó 22., 23., 24. és 25-én ugyancsak: Nährer Mátyás szakfelügyelő ur szerencséltette látogatásával intézetünket, e napokon megtartott magánvizsgálatokon való elnökléssel foglalatoskodott, az Ő ismert jóságával és humanizmusával.
7
A tanulók segélyzése és jutalmazása. A kir. Tanfelügyelőség 35 tanulónak elengedte az egész évi és egy tanulónak a félévi tandíját. Intézetünk szegényebb sorsú tanulói tankönyvekkel segélyeztettek. — Ezeken kivül még a beiratások alkalmával többen itthagyták a visszajáró pénzösszegeket, melyeket a segélyalap javára könyveltünk el.
A nagykanizsai Uránia mozgóképszínház igazgatósága százezer koronát küidött az intézet igazgatóságához oly célból, hogy ezen ösz-szeggel oly tanulót jutalmazzon, ki egy irredenta tárgyú irodalmi tételt legszebben megold. Az intézet növendékei közül hét jobb tanuló vállalkozott a kitűzött tétel kidolgozására. A biráló bizottság „Mit vesztettünk az elrablott területekkel?" cimü tétel kidolgozását tűzte ki. Tétel kidolgozása után a biráló bizottság felülvizsgálta a munkákat s megállapítást nyert, hogy a százezer korona dij Szollár József IV. A) oszt. tanulót illeti, ki teljes tudása mellett, őszinte hazaszeretet érzelmeivel fonta át munkájának minden sorát. Dicséretet érdemel Skopál László IV. A) o. tanuló munkája is, ki nyelvének szabatosságával, alapos történelmi tudásával emelkedett ki a pályázók sorából. Elismerés illeti Horváth Lajos IV. B) o. és Mancsek István IV. B) o. tanulókat is, kik legjobb tudásuk szerint igyekeztek a kitűzött feladatnak megfelelni.
Fogadják a szives adakozók kegyes adományaikért az igazgatóság hálás köszönetét.
II. A rendes tanulók névsora.*
I. A) osztály.
Osztályfőnök: Partiné Györké Mária.
Ágh László elégséges, Baj József elégséges, Balogh József elégséges, Báder Jenő elégséges, Berger Gyula jeles, Breyer Zsigmond elégséges, Csáki István elégséges, Csáki Sándor elégséges, Furmen Elemér elégtelen, Grünbaum Ferenc elégtelen, Horváth Géza elégséges, Horváth Gyula elégséges, Horváth János elégséges, Horváth József elégséges, Jelinek Sándor elégséges, Jerzsa Imre elégséges, Kalmár Péter elégtelen, Kaufer Imre elégtelen, Király József elégséges, Klüger Endre jó, Kohn Ferenc jó, Kohn György elégtelen, Kiss György elégtelen, Ködbaum József elégséges, Lindbauer Gusztáv elégséges, Major István elégséges, Maly István elégséges, Marics Antal elégtelen, Mihalecz Károly elégséges, Misics Ágoston elégséges, Morgenstern Ferenc elégséges, Németh Szilveszter elégséges, Nothnagel Ferenc elégséges, Persovics József elégtelen, Péter Gyula jó, Popovics József elégtelen, Pulán Gyula elégséges, Schwarz György elégtelen, Schnabl József elégséges, Steiner Sándor jó, Szántó Gyula elégséges, Szántó Tibor elégséges, Walder István elégtelen, Weisz Zoltán elégtelen, Wéber Lajos elégtelen, Wollák József elégtelen, Wózner György elégtelen, Zadravecz Gzörgy elégséges, Zvil-linger Károly elégséges. Nem osztályoztatott: Krállics György. Kimaradt: Hermán Gyula, Hirschl Imre, Mózes Endre, Varga Lajos. Összesen: 54.
I. B) osztály.
Osztályfőnök: Bittera Béla.
Baa Károly elégséges, Baj József elégséges, Baumgartcn Elemér elégtelen, Bézsenyi Gyula elégtelen, Bolf Ferenc jó, Csarankó Mihály elégtelen, Dani Ferenc jó, Farkas Ferenc elégséges, Filák Ferenc elégséges, Gozdán László elégséges, Gráf Ernő jó, Gyarmati Sándor elégtelen, Gyergyák József ism. elégséges, Hermán József elégséges, Hodics Antal jó, Horváth Ferenc elégséges, Horváth Imre elégséges, Horváth Lajos barcsi elégtelen, Horváth Lajos nagykanizsai elégséges, Iván József elégségés, Jambrovics József jó, Jancsecz Ferenc ism. elégséges, Janzsa József elégséges, Kamenár Géza elégtelen, Király István elégtelen, Kis Ferenc elégséges, Kóczán János elégséges, Koszednár Jenő elégséges, Kovácsics Ernő jó, Kovács József elégséges, Kövesi Gyula elégséges, Márkus László elégséges, Németh Ferenc elégtelen, Németh János zá-
*A tanulú neve után álló érdemjegy az általános osztályzat. Ism. ismétlő.
9
kányi elégtelen, Németh Károly Péter elégtelen, Öreges József elégtelen, Placskó Pál elégséges, Pléh Lajos jó, Pöcze János jó, Siklósi Jenő elégséges, Szabadi Béla jó, Szekeres József elégséges, Táncos József elégséges, Tóth Béla elégséges, Tóth István elégtelen, Török Lajos jó, Varga Kálmán elégtelen, Vida László elégséges, Vidovics Ferenc elégséges. Kimaradt: Németh János nagykanizsai, Szijártó Gyula. Meghalt: Németh Lajos. Összesen: 52.
I. C) osztály.
Osztályfőnök: Parti Lajos.
Bánóczy Béla jó, Budai János elégséges, Bunczom Ferenc elégséges, Dolmányos Ferenc elégséges, Dolmányos József elégséges, Döme Lajos jó, Ehmann László elégséges, Gersei László elégséges, Gödinek Ferenc elégséges, Gregál Kálmán elégtelen, Gyergyák János elégtelen, Gyutai Ferenc elégséges, Jászberényi István jó, Kaurics Brankó Péter elégtelen, Kasza József elégséges, Miklics Ferenc elégséges, Nagy Károly elégséges, Nagy László elégséges, Németh Gyula elégtelen, Ondricska E\'emér jeles, Pataki Sándor elégséges, Perkó József elégséges, Petre-kovics László elégséges, Rosenberger Miklós elégséges, Sipos Lajos elégséges, Szalai László elégtelen, Tóth Ferenc elégséges, Tóth Lajos László elégtelen, Vass Mihály elégtelen. Vörös István elégséges, Ziegler József elégséges. Kimaradt: Végh László, Végh Mátyás, Veresnyák Boldizsár. Összesen: 34.
II. A) osztály.
Osztályfőnök: Somogyi Imre.
Babics Ferenc elégséges, Baj József elégséges, Bernecker Béla elégtelen, Boros József elégtelen, Borovics József jó, Dalovics János elégséges, Deutsch László elégséges, Eppinger Pál elégtelen, Erdélyi József elégséges, Ficzkó Gyula jó, Fischl János elégtelen, Friedrich Rezső jó, Fürtös István elégtelen, Gerő Andor elégtelen, Golubics I. László elégséges, Gozdán Ernő elégséges. Havasi György jó, Hegedűs Lajos elégséges, Hegyi Aladár elégséges, Hegyi Ferenc elégséges, Herrenstein Gyula elégséges, Horváth Kálmán elégséges Jakubecz Vilmos elégséges, Kappel József elégtelen, Kelemen Lajos elégtelen, Kianecz Géza elégséges, Klausz István jó, Kőbán Ferenc elégséges, Kolovics Géza ism. elégséges, Kovács János elégséges, Kuti Ernő jó, Lenkovits József elégséges, Lovrek Ferenc elégséges, Mézer Károly elégséges, Milhofer Ferenc elégtelen, Mohi Géza elégtelen, Németh József elégséges, Parragi Ferenc elégséges, Pollák Mihály elégtelen, Pőcze Ferenc ism. elégséges, Pölöskei Dezső elégséges, Reisz Gyula elégséges, Schlesinger Gyula elégtelen, Schnitzer Ferenc elégtelen, Singer Gyula elégséges, Szabó Lajos jó, Szokol Ferenc elégséges, Tamás József elégséges, Tóth József elégtelen, Török István elégséges, Tulezi Lajos jó, Ujváry Géza jó, Vajda József elégtelen, Vidovics Lajos elégséges. Kimaradt: Gerócs György, Kovács Lajos, Winkler Lajos. Összesen: 57.
10
II. B) osztály.
Osztályfőnök: Ketting Ferenc.
Antalics József jó, Benkő János elégséges, Böjti István jó, Bölcs-földy István elégtelen, Czuppon Ferenc elégséges, Erdélyi József elégtelen, Farkas József elégséges, Gáspár József elégséges, Gyarmati György elégséges, Harangozó László elégséges, Horváth László elégtelen, Hosszú Károly elégséges, Jakab József elégtelen, Jóna Sándor elégséges, Ko-mondi József elégséges, Kotnyek László elégséges, Lévay László elégséges, Lovrek József elégtelen, Magyar József elégséges, Major János elégtelen, Medjimorecz Imre jó, Molvarecz Zsigmond elégséges, Nagy József elégséges, Németh István elégséges, Németh János elégtelen, Novotni István elégséges, Oparnicza Gyula elégtelen, Ország György elégséges, Pankász József elégséges, Pinke István elégséges, Poszovecz György elégséges, Pulai Lajos elégtelen, Radocsányi László elégséges, Rezneki Kálmán elégséges, Sajni Ferenc elégtelen, Savanyu György elégséges, Savanyu József elégséges, Simon Ferenc jó, Simon Lajos elégséges, Szabó János elégséges, Szakonyi István elégséges, Szávits György elégséges, Takács István elégtelen, Tánczos Síndor elégtelen, Török Ferenc elégséges, Vancsura János elégtelen, Vas Sándor elégtelen, Vellák Ferenc jó, Vékásy Károly elégséges, Vilhelm Iózsef elégtelen. Kimaradt: Kele János. Összesen: 51.
III. A) osztály.
Osztályfőnök: Anhalt Lajos.
Ansorge Antal elégtelen, Ansorge József elégleien, Baranyai Géza jó, Barta Sándor jó, Bálint Ferenc jó, Boha József elégtelen, Boros József elégtelen, Borza József elégséges, Brand Sándor jó, Czotter András elégséges, Fehér László elégséges, Gál Jenő Tibor elégséges, Gether János elégtelen, Gráf Gyula jó, Grosz István elégséges, Hardi Gyula jö, Kercsmáris Vendel elégséges, Kertész István elégtelen, Klinger Lajos elégséges, Kotászek Alajos elégséges, id. Kranicz József elégtelen, ifj. Kranicz József elégséges, Kugler Imre elégséges, Kumanovics Lajos jó, Kurucz József elégséges, Lusztig István elégséges, Major László elégséges, Nagy László elégtelen, Neufeld Ferenc elégséges, Polai János elégséges, Porogi János elégséges, Pöcsét Lajos elégséges, Rausz József jó, Rtiner Imre elégséges, Ritscher Zoltán elégtelen, Rosenfeld Zoltán elégtelen, Simon József elégtelen, Simon László elégséges, Steiner Imre elégtelen, Subics László elégséges, S/ittár Miklós elégtelen, Vasvári Kálmán elégséges, Vresnyák István jó, Weisz Iván jó, Weber Lajos elégtelen. Kimaradtak: Herzsenyák Mihály, Horváth Sándor, Kardos József, Lin-dauer Pál, Wadlya Alajos, Zsoldos István. Összesen: 51.
III. B) osztály.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Császár Ferenc elégtelen, Csillag József elégséges, Csondor Ferenc elégtelen, Czerján Károly ism. elégtelen, Dávidovics József elégséges, Dokleja István elégséges, Dolmányos János elégséges, Egyed János
11
elégséges, Fiedler Sándor jó, Fülöp Imre elégtelen, Heim György jó, Hirt Gyula elégtelen, Horváth György jó, Horváth Gyula elégséges, Jerzsa József elégtelen, Kenyeres László elégséges, Klapper Gusztáv elégtelen, Kőszegi István elégséges, Laky István elégséges, Lampert Rudolf elégtelen, Magyar Imre jó, Miilei József elégtelen, Németh Ferenc elégséges, Nóvák István jó, Nóvák Lajos elégséges, Óhegyi Árpád ism. elégséges, Prucser Ferenc elégséges, Pulai János elégtelen, Rajki Ferenc ism. elégséges, Schweizer Ferenc elégtelen, Sieger Ottó elégséges, Siftár József elégséges, Stéfely István jó, Sulek József elégséges, Szabó István ism. elégséges, Szőke Viktor elégtelen, Tadler József elégséges, Taschner Ferenc elégséges, Taschner Rudolf elégtelen, Tálosi Sándor elégséges, Tóth József jó, Török Gyula jó, Török Sándor elégséges, Varga József elégséges, Varga Lajos jó. Kimaradt: Matalics Ferenc, Pintér János, Sziszka József. Meghalt: Horváth József. Összesen: 50.
IV. A) osztály.
Osztályfőnök: Deák István.
Andrasek Vince elégtelen, Bernecker Géza elégtelen, Boros István elégséges, Biró György elégséges, Brandl Lajos elégséges, Donászy Ferenc elégséges, Egyed Ferenc elégtelen, Farkas János elégséges, Farkas Pál elégtelen, Frank István elégtelen, Geiszler József elégséges, Gonda Illés elégséges, Gottreich László elégséges, Gottreich Tibor elégséges, Grünfeld István elégséges, Halász Károly ism. elégtelen, Hedl József elégséges, Jandó István elégtelen, Kotnyek János elégséges, Krausz György elégséges, Krausz Jenő elégséges, László Boldizsár elégséges, Lehoczky Géza elégséges, Lőbl László elégtelen, Lubics Aladár elégtelen, Mannheim István ism. elégséges, Márkus Miklós elégtelen, Mátrai János elégtelen, Nagy Ferenc elégtelen, Nagy József elégséges, Németh János elégséges, Nováczky Ferenc elégséges, Nóvák Lajos elégséges, Óhegyi Dezső elégséges, Oláh Lajos elégséges, Oparnicza József elégséges, Polczer Antal elégtelen, Pollák József jó, Pozsgai András elégséges, Pőcze István elégtelen, Rabinek Zoltán elégséges, Ress Ottó elégséges, Ritter Ferenc jó, Rosenberger Pál ism. elégséges, Sinkovics Sándor elégséges, Sinkó Lajos elégséges, Skopál László jó, Steiner Imre elégséges, Stulczer Emil elégséges, Szécsényi Lajos elégséges, Szélig Lajos elégtelen, Szollár József jó, Szűcs János elégséges, Tamás István elégséges, Váradi Tibor elégséges, Vörös György elégséges, Adler Károly elégséges. Kimaradt: Gellén József, Noll István. Összesen: 59.
IV. B) osztály.
Osztályfőnök: Marinovlcs Alajos.
Balázs István elégséges, Bárány István elégséges, Benczik Ferenc elégtelen, Berke Lajos elégséges, Bolf József elégséges, Czindrich László elégséges, Csarankó József elégtelen, Ehmann György elégséges, Frühwirth János elégtelen, Fehér István elégséges, Gangler Ernő elégséges, Harangozó Gyula elégséges, Hodics Ferenc elégséges, Hochfluss Sándor elégtelen, Horváth István jó, Horváth Lajos elégséges, Jutási
12
Béla elégtelen, Jutási Gyula elégséges, Kovács György elégséges, Klein Ferenc elégtelen, Lakner József elégséges, Mancsek István elégséges, Matyasics Pál elégséges, Mujdricza József elégséges, Nagy Lajos jó, Németh Lajos elégséges, Németh Sándor elégséges, Oparnicza Károly elégtelen, Palló Lajos elégséges, Plander László jó, Pölöskei Ernő elégséges, Pölöskei József elégséges, Ruska Antal elégtelen, Sajni László elégtelen, Siklósi István elégtelen, Schlögl Dezső elégséges, Síile József elégséges. Török József elégséges, Wolf Ernő elégtelen. Kimaradt: Szakony Ferenc. Összesen: 40.
III. A tanév folyamán magánvizsgálatot tett magántanulók névsora.
1. A tanév elején. Az I. oszt. tantárgyaiból: Ficzkó Gyula elégséges, Prucser Ferenc jó. A II. oszt. tantárgyaiból: Prucser Ferenc elégséges. A III. oszt. tantárgyaiból: Gellén József elégtelen, Pozsgai András elégséges, Szemán András elégtelen.
2. Január első napjain. Az I. oszt. tárgyaiból: Fülöp Lajos elégtelen*, Szakony Péter jó, Szolár Lajos elégtelen*, Kálovics László elégséges, Varga István elégséges. A II. oszt. tárgyaiból: Kálovics László elégtelen, Kollárics Lénárd elégtelen, Kovács Ferenc elégséges, Krajcsics József elégséges, Kustos József elégséges, Mohi Ferenc elégtelen, Varga István elégtelen. A III. oszt. tárgyaiból: Bernát Jenő elégtelen, Flum-bort László elégséges, Nesnera János elégtelen, Szántó László elégséges, Szemán András elégtelen. A IV. oszt. tárgyaiból: Simoncsics József elégtelen.
3. A tanév végén. Az I. oszt. tárgyaiból: *Bagyari János elégséges, *Balazsin Jeromos elégtelen, Bak Imre elégséges, Beke Ferenc jó, Bognár János elégtelen, Böczögő Kálmán jó, Büki József jó, Faragó József elégséges, Giay Lajos elégséges, Haász Konrád jó, Horváth Kálmán jó, Horváth Pál jó, Iványí István elégséges, Kántor Csépes Sándor elégséges, Kelemen Péter elégséges, Kemény Miklós elégtelen, Koréin Sándor elégtelelen, Rajnics József elégséges, Riechl Jenő elégséges, Soós Miklós elégséges, Frinkl Miklós elégséges, Weiss Béla jó. A II. oszt. tantárgyaiból: Joó Ferenc elégtelen, Kálovics László elégséges, Kis Miseta István elégséges, Kutosa Elek jó, Potucsek Bertalan elégséges, Szakony Péter jó, Tóth József jó,. Frinkl Miklós elégséges, Weisz László elégtelen, A III. oszt. tantárgyaiból: Bazsó Sándor elégtelen, Hiczelber-ger Egon elégtelen, Korentsy Jenő elégséges, Koszednár György elégséges, Mohi Ferenc elégtelen, Sveiczer Boldizsár elégtelen, Szabadi László elégtelen. A IV. oszt. tantárgyaiból: Gellén József elégtelen, Göncz István elégtelen, Marton József elégséges, Rácz Károly elégséges, Szemán András elégtelen.
13
IV. A tanári testUlet elfoglaltsága.
| Sorszám A tanár neve Képesítés Szol gálati éve Mely tantárgyakat tanította, mely osztályokban, heti hány órán át? Heti óra Osztályfőnök (| A tanév alatt
minő- összesen s </3 <U S/. 4J összes mulasztott órák száma helyettesít, órák száma
sége | tantárgy I. a) I. b) I. Cl 11. a) i 11- b) j Hl. a) III. b) IV. a) IV. b)
I Waligurszky Antal ma témát. igazgató 40 33 1924. nov. 1-től szabadságolva. 1925. jan. 1-től igazgatói teendők alól felmentve és julius 1-től nyugdíjazva 4 13
2 3 4 Németh Mihály rajz megb. igazgató 36 25 é 3 hó 1924. okt. rajz l-tc me 1 h *biz elyf ott tte iga i, 1£ zga 25. tó 3 jan 3 1- 01 2 10 10 - 21 28
Anthalt Lajos mate-mat. rendes 23 5 év 9 hó Számtan ! Ásványtan j Term. rajz | Kézimunka 4 - - 3 2 4 1 - 3 1 3 1 8 6 3 7 24 m. a) 5. 14
Bittera Béla mate-mat. rendes 28 6 i Számtan j Fizika Torna - 4 - - - 3 4 3 2 3 2 4 s 24 111. b) 22 10
5 6 Csecsinovits Aladár nyelvész rendes 6 év 71 /a hó 3 év 4 hó I Magyar Földr jz Történet [ Közgazd. 5 - 5 2 - 4 3 - - 3 2 14 3 5 2 24 4 .0 5 8
Deák litván nyelvész rendes 9 5 év >/> hó Magy r Földrajz Történet Torna - 5 3 - - - 3 2 3 3 3 —I] 8 H 3 - 9 2; 4 24 IV. a) 32
7 Fekete János mate-mat. megbízott - - 1924. szeptember hó 1-től szept. 20-ig. A pécsi tanítóképzőhöz megválasxtatott ]- -
8 Ketting Ferenc rajz rendes 11 7 év 5 hó Rajz Ének Karének Gazdaságt. 3 3 3 3 1 3 1 1 1 1 1 1 1 5 6 1 2 24I 24 b) II 2 23
9 10 11 Marinovics Alajos nyelvész rendes 11 5 év 772 hó Magyar Földrajz Történet Torna - - 3 - 4 2 2 - 4 3 - 3 2 11 8 2 2 2,1V. |b) - 19
Partiné Györké mate-mat. rendes 14 4 hó Számtan Term. rajz Gazdaságt. Kézimunka 3 1 2 3 2 4 3 1 2 - - 3 - - 4 12 2 6 24 I. a) 4 8
Parti Lajos mate-mat. rendes 17 5 hó Számtan Term. rajz Gazdaságt. Ének Torna Kézimunka t 2 1 2 1 2 4 2 4 - 1 1 — - 8 4 3 8 1 24 I. c) 9 4
12 13 Sebestyén Ilona mate-raat. rendes 8 év 81/a hó 4 év 8>/a hó 1924. szept. hó 10-ig működött iskolánknál. A högyészi polgári leányisk. helyeztetett -
Somogyi Imre nyelvész rendes 33 10 hó Magyar Német Földrajz Közgazd. 3 •3 - 3 4 3 - 3 2 —Il 4 ■ 1 2 - 5 — : 2 23 II. a) 39 15
14 Tóth Ferenc nyelvész rendes 6 9 hó 924. szept. hó 10-ig működött iskolánknál. A csurgói tanítóképzőhöz helyeztetett. - -
15 Vánkos Jenő nyelvész rendes 15 év 3 hó 3 év fi hó Német Földrajz Egészségt. Gazdaságt. - 3 - - 3 2 1 3 3 2 2 3 15 4 4 1 24 111. b) 3 17
16 Hitoktatók: Ardai Simon el. isk. tanító izr hitokt. 4 htttan 2 2 2 2 8 8
17 Gazdag Ferenc r. k. áld. pap r. hath. hitokt 3 hittan 2 2 Î 2 2 2 2 2 2 18 18|| ■
18 Horváth Olivér ág. ev, lelkész 4 évi 3 hó) hittan e g y ü t t 2 2
19 Kádár Lajos | ^ | hitokt. 21 I hittan e g y ü t t 2 if
Iikolaszplga ; Németh István,
14
V. Statisztikai kimutatás
a nyilvános tanulók létszámáról
! Sorszám j C i m Osztályok Összeseu
I. A) I. B) I. C) II. A) II. B) III. A) III. B) IV. A) IV. B)
1 Beiratkozott ..................... 54 52 34 57 51 51 50 59 40 448
2 Kimaradt ........................ Meghalt ........................ Az Iskolai év végéig járt ............ 5 49 2 1 49 3 31 3 54 1 50 6 45 3 1 46 2 57 1 39 26 2 420
3 Az iskolaév végéig járt tanulók közül Helybeli .................. Zalamegyei ............... Más megyebeli ............ 48 1 49 19 10 2 44 8 2 42 5 3 32 5 3 36 10 43 9 5 30 7 2 343 55 22
4 Vallás szerint Róin. kath................ Görög, kath................ Ágh. hitv. ev................ Ref...................... Izr.......... ... ......... 33 16 49 30 1 35 6 1 12 50 25 4 3 13 46 33 2 2 20 39 340 13 6 (¡1
5 Anyanyelv szerint Magyar .................. Német .................. Horvát .................. 49 48 1 30 1 53 50 46 55 2 39 416 I 3
6 Születési év szerint 1914. évben született ......... 1913. „ 1912. „ „ ......... 1911. „ „ ......... 1910. „ „ ......... 1909. „ „ ......... 1908. „ „ ......... 26 16 5 2 16 20 10 3 9 11 7 4 19 20 12 3 24 15 10 1 16 16 7 5 1 12 11 11 7 5 26 19 9 3 10 14 10 5 51 90 85 94 55 31 14
7 A tanulás eredménye szerint Az osztáíyt sikerrel végezte Javitóvizsgálatra bocsáttatik Osztályismétlésre utasittatik Osztályzatot nem nyert......... 34 7 7 1 36 10 3 24 4 3 39 8 7 34 8 8 30 10 5 33 7 6 42 10 5 27 6 6 299 70 50 1
8 Mulasztások Igazolt órák száma ......... Nem igazolt órák száma ...... 2921 33 1921 36 615 46 1699 13 2355 36 2153 31 1344 2022 30 ! 70 867 47 15897 348
9 A szülők foglalkozása szerint Középbirtokos, középbérlö...... Kisbirtokos, kisbérlö ......... Kisbiztokos napszámos ...... Gazdasági segédszemély ...... Földművelési munkás, napszámos Kisiparos, bányakisvállalkozó ... Ipari v. bányászati tisztviselő ... Egyéb ipari v. bányászati segédsz. Kiskereskedő, kisvállalkozó...... Házaló-kereskedő, piaci árus Kereskedelmi v. közlekedési tisztv. Kereskedelmi v. közi. segédszem. Keresk. és közieked. munk. napsz. Köztisztv. és közhiv. alk. dijnok Pap, tanár, tanitó............ Másféle ért. (orvos, ügyvéd stb.) Közhivatalban alk, altiszt v. szolga Katona altiszt............... Különb, ágbeli v. k. m. n. n. napsz. Nyugdíjas tisztv. v. más értelmiségi Nyugd. altiszt, szolga v. munkás Magánzó vagy eltartásos ...... Házi cseléd ............... 1 8 2 7 4 2 1 12 1 1 1 1 1 4 2 1 4 9 3 13 12 3 5 I 4 1 5 1 9 1 1 8 1 3 2 2 3 16 2 5 13 3 2 2 2 1 2 8 1 1 22 1 2 4 3 3 8 1 11 1 1 7 10 2 1 1 2 5 1 2 6 2 1 2 18 2 5 2 1 2 1 1 4 2 9 5 3 10 10 3 1 2 1 4 2 2 1 10 3 16 1 2 1 2 1 1 33 3 10 5 82 3 19 23 5 27 113 1 4 1 4 18 17 11 6 22 17 1
VI. Jelentés
a Gróf Zrínyi Miklós Önképzőkör, a 75-ös Árpád-Cserkészcsapat, a Magyar Vöröskereszt Ifjúsági Csoport és az Ifjúsági Sportkör működéséről.
Gróf Zrínyi Miklós Önképzőkör. Az önképzőkör, melynek tagjai a III. és IV. oszt. tanulók voltak, működését 1924. szeptember 21. gyűléssel kezdte meg. Az alsóbb osztályú tanulók közül csak azok vehettek részt a gyűléseken, akiket a szaktanár erre kijelölt. Az önképzőkör célját, mely az ifjúság érzésvilágának emelkedését, az izlés fejlesztését, az önállóságra való törekvést tartotta szem ellőtt, a tanulók aktiv munkájával, felolvasásokkal, ének- és zeneszámokkal és műkedvelő előadások tartásával igyekezett elérni. Gyűléseit két hetenkint tartotta. Ezeken volt 43 szavalat, 7 felolvasás, 4 ének- és 1 zeneszám. Beérkezett 8 önálló munka. A III. a) oszt. tanulói családias előadást tartottak, amelyen a „Főhadnagy ur sarcoi" c. színdarabot adták elő. A befolyt jövedelemből az önképzőkör 3 sirkő árával járult a hősök síremlékének akciójához. A fenmaradt összeget pedig a hősök szobra alapra adományozta. Ugyancsak a III. a) oszt. tanulói a leányiskola két tanulójának közreműködésével márc. 15-én a „Petőfi" c. szinmü egy részletét adták elő. Az önképzőkör megemlékezett Jókai Mór születésének 100 éves évfordulójáról, ez alkalommal Stoltzer Emil IV, a) tanuló tartott emlékbeszédet.
A tagok közül kitűntek: Boha József III. a) oszt., Tőrök Gyula
III. b), Tóth József III. b), Steiner Károly IV. a) és Stoltzer Emil IV. a) oszt. tanulók.
A befolyt tagdijak az önképzőkör könyveinek gyarapítására és folyóiratok beszerzésére lett fordítva.
Az önképzőkör tisztviselőkül a következőket választotta meg: Titkár : Ritter Ferenc IV. a), jegyzők: Skopál László IV. a) és Palló Lajos
IV. b), könyvtáros: Szélig Lajos IV. a), pénztárnok: Hodics Ferenc IV. b) oszt. tanulók.
Az utolsó gyűlést a kör 1925. junius 14-én tartotta, amikor a kör tagjai Marinovics Alajos tanárt, a kör vezetőjét üdvözölték.
75 ös Árpád-Cserkészcsapat. Az intézet cserkészcsapata 1924. év nyarán mozgótáborban volt. Legkedvesebb és legértékesebb kirándulása Hazánk fővárosához fűződik A M. A. V.-gépgyár vezetőségének a vendégszeretete és messzemenő szívessége folytán kényelmes otthonra talált a csapat a gépgyár hatalmas Coloniájában. A csapatnak módjában állt szakértő vezetés mellett a gépgyár kolosszális üzemének megtekintése. Majd ötnapi ott tartózkodása alatt a csapat végignézte Budapest főbb nevezetességeit. A cserkészcsapat ismeretekben gazdagon tért haza.
16
Második utja cserkészeinknek Dunántul egyik legrégibb városába Pécsre vezetett. Pécsett a közs. polg. fiúiskola épületében voltak elszállásolva. Tartózkodási idő négy nap volt. Ezen idő alatt megtekintették a székesegyházat, a katakombákat, az összes templomokat, a majolika-gyárat és a városi muzeumot stb. Kedves kirándulást tettek a Vérteshegyre s onnan teljes áttekintést nyerhettek Pécs fekvése és vidékéről. Gazdag tapasztalatokkal s kedves emlékekkel tértek haza vig cserkészeink.
Az 1924—25. tanév alatt a csapat négy őrssel végzett cserkészmunkát. Összejövetelek és őrsi órák vasárnap délelőtt tartattak. Csapatösszejövetel • havonta, őrsi összejövetelt hetenkint tartatott az intézet „Bserkész Otthon"-ában. Tartatott összesen 12 csapatösszejövetel- 60 őrsi óra. Az őrsök a szükséges felszereléssel el vannak látva, mely szerelvényt az őrsbelíek közösen használhatnak.
Cserkészeink résztvettek a helyi cserkészcsapatok ünnepélyein és fogadalomtételeín. Alapos kiképzést nyertek a távíró és telefon elméleti és gyakorlati részeiben is. E tanfolyamot Veöreös főhadnagy ur vezette. Kedves fáradozásáért e helyen is köszönetet mond a parancsnokság. Ez évben sikerült — hosszas fáradozás után — a csapatnak megcsinálni a csapatzászlót. A parancsnokság és a csapat erős küzdelme meghozta a maga gyümölcsét. Cserkészeink jó munkát végeztek, midőn törekvéseikkel odahatni igyekeztek, hogy zászlójuk még ez évben elkészüljön. E zászló felszentelési és avatási ünnepélye méltón fogja kifejezésre juttatni, hogy intézetünk cserkészei ha nem is zajos, de intenzív és alapos csapatmunkát végeznek. A zászlót a keszthelyi „Ra-nolder" leánynevelő-intézet Kedves Nővérei készítették. Értékes munkájukért ezúton is köszönetet mond a parancsnokság.
Jelen munkája cserkészeinknek a közelgő tábor előkészületeiben merül kí. Csapatunk ismét régi táborhelyére: Balatonszabadiba megy, hol 2 hétig táhoroz.
Csapatpénztár kimutatás szerint 1924 julius 1-től 1925 julius 1-íg bevétel volt 2,029.800 korona, kiadás 1,198.200 korona. Pénzkészlet: 831.600 korona.
Jfjusági Vörös Kereszt Egylet. Az Ifj. Vörös Kereszt Egylet ez évben is folytatta az előző években megkezdett tevékenységét s tagjai főleg a segélyzőkönyvtár könyveinek bekötésével szolgálták a segítő emberszeretet nemes ügyét. A csoport tanárelnöke Vánkos Jenő volt.
Zrinyi-Sportkör. A nagym. vallás- és közokt. miniszter urnák 25,754/1924. sz. rendelete alapján iskolánkban is megalakítottuk a tavasz folyamán 125 taggal a sportkört, melynek tagjai azóta buzgón gyakorolják magukat az atlétika egyes ágaiban, valamint különféle játékokban. A m. kir. 6. honvéd gy.-ezred parancsnokságának szívességéből szombat délutánonkint a Zrínyi T. E. pályáján, a N. T. E. engedélyével pedig kedden délután ennek pályáján gyakorolhattak a sportkör tagjai. A sportkör bevétele a nm. vall. és közokt. min. ur 105.270/1024. XIII. számú rendelete alapján minden rendes- és magántanuló által fizetendő havi 3000 K díjból 12.500.00J K volt, kiadása sportfelszerelésre és kötelező járulékokra 6.500.000 K. A sportkör vezető tanára Vánkos Jenő, ifj. elnöke Klein Eerenc IV. B) oszt. tanuló volt.
VII. Tájékoztató a jövő 1925—26. tanévre.
1. A javító vizsgálatok aug. hó 27-én délelőtt 8 órától kezdve tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez címzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus hó 15-ig benyújtandó, okmánybélyeggel szabályszerűen ellátott és iskolai bizonyítvánnyal felszerelt folyamodvánnyal. A később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelembe. A javitó vizsgálat díjmentes.
2. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok aug. hó 29-án délelőtt 8 órától kezdődőleg fognak megtartatni azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polg. iskola II. vagy III. osztályába, meg a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba óhajtanak átlépni. Ezek az engedélyt a polg. fiúiskola tantestületéhez cimzett folyamodványban kérelmezik, amely folyamodványok legkésőbb julius hó 15 ig az igazgatónál nyújtandók be. Ugyanakkor lesznek a magántanulók javitó vizsgálatai, melyekért a vizsgálat napjától számított 4 héten belül kell a tantestülethez folyamodni. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálat dija tárgyankint 20.C0 K.
3. A beiratások julius hó 1., 2., 3. és 4. napjain lesznek osztályonként, mindig d. e. 1—12. és d. u. 3—6-ig.
4. Pótbeiratások szeptember hó 1., 2. napjain, d. e. 8—12. és d. u. 2—6-ig lesznek.
5. Az I. osztályba való felvételhez a tanuló anyakönyvi kivonata, iskolai bizonyítványa és a himlőoltási, illetőleg ujraoltási bizonyítványa, továbbá a szülő, illetőleg a helyettese megjelenése szükséges. Ugyanazon iskolába való további felvételnél, amennyiben valamely változás nem történt, csak a megelőző tanévről kiállított bizonyítvány szolgáltatandó be.
Tandíjmentességért csakis általános jó osztályzatú bizonyítvánnyal lehet folyamodni. Tandíjmentességet kérő folyamodványhoz csatolandó: anyakönyvi kivonat, iskolai bizonyítvány, oltási bizonyítvány és szegénységi bizonyítvány. A közalkalmazottak a részükre rendeletileg engedélyezett kedvezményt csakis szegénységi bizonyítvány és legalább elégséges összeredményü iskolai bizonyítvány alapján igényelhetik. Beiratásoknál vagy kérelmezéseknél, ha a melléklendő okirat hiányozna, ugy a beiratás vagy kérelmezés figyelembe nem vehető. A tandijmentességi kérvényezés a beiratás alkalmával eszközlendő.
6. Magánvizsgálat évenkint 3-szor van; aug. hó végén azk részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók — kivánják folytatni, karácsonykor és a tanév végén.
Csak kir. tanfelügyelői engedély alapján tehető egy, vagy legfeljebb két osztály, de csak az I. II. oszt. tantárgyaiból vizsgálat. 15. életévet még be nem töltött magántanuló, tanévenkint csak egy osztály tárgyaiból tehet vizsgálatot. A kir. tanfelügyelőhöz cimzett folyamodványok az iskola igazgatóságánál nyújtandók be julius, október, illetve április 15-ig. Mellék-
18
letei: születési anyakönyvi kivonat, előző osztálybeli bizonyítvány, hatósági, hivatalos számmal is ellátott, erkölcsi bizonyítvány, hatósági, hivatalos számmal is ellátott bizonyítvány arról, hogy, a mióta elhagyta az alsóbb iskoláját, hol volt, mivel foglalkozott és nem-e növendéke más tanintézetnek? Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag igazolandó, hogy lakóhelye a megyéjebeli polg. iskolától földrajzilag messzebb fekszik, vagy nehezebben közelíthető meg. A közhivatalokban alkalmazott folyamodó kérését, a fölöttes hatósága utján juttatja sz igazgatósághoz. Folyamodványok és mellékletei, szegénységi bizonyítvány csatolásával bélyegmentesek. A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan-mértan, szabadkézi rajz és kézimunka. Akinek magyar nyelvi írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálatot nem tehet. A vizsgálatra el kell hozni az otthon készített írásbeli dolgozatokat, rajzokat és kézimunkákat.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmenthető a magántanuló szabadkézi rajzból és kézimunkából (utóbbiból azoknak, akik 18. életévüket betöltötték, nem kell orvosi bizonyítvány), amit az okmányok benyújtásakor külön kell kérelmezni. Énekből és testgyakorlatból csak a 15 életévet betöltött magántanuló nem vizsgázik, ha csak külön nem kivánja.
A folyamodvány benyújtásakor le kell fizetni 15.000 K kezelési dijat.
A magántanulásra irányadó a polg. fiúiskola uj tanterv, amely beszerezhető Budapesten a m. kir. tud. egyetemi nyomdában (VIII. ker., Mu-zeum-körut 6.), vagy a Franklin Társulatnál.
VIII. Tan- és egyéb dijak.
1. Rendes tanuló fizet I—II. oszt.
» I) H Hl IV. ))
Közalkalmazott gyermeke fizet I—II. oszt. >> >> ii Hl IV. D
Tandíjmentes fizet I—II. oszt.....
„ III—IV. „ .... Közalkalmazott tandíjmentes fizet I—II. oszt. » 3 » » ni IV. tt
2. Magántanuló fizet 1. oszt
11. 111. IV.
Közalkalmazott gyermeke fizet 1. oszt.
>t tt tt II Hl« tt
tt tt tt IV. yy
Tandíjmentes fizet 1. oszt......
„ „ 11—111. oszt.....
IV
tt tt * * • tt .... Közalkalmazott tandíjmentes fizet 1. oszt
tt a a II Hl» tt
tt tt tt IV. t>
tt
a a
tt
ti
a tt tt
508.000 koronát, 516.500 202.500 301.000 168.000 176.500 92.500 101.000
993.000 1.033.000 1.033.000 1.113.000 537 500 557.500 597.500 653.000 693.000 773.000 367.500 387.500 427.500
IX. Az 1925-26. tanévben használandó tankönyvek
jegyzéke.
I. osztály.
Róm. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus. Varga D : Jézusom örömöm, imakönyv. Ág. ev. hittan: Bereczky Sándor: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismertetés, lzr. hittan: Dékány Q.: Bibliai olvasmányok. „ „ Héber imakönyv. Deutsch és Schill fordítása. Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan, I. k. 5. kiadás. Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv, I. rész, 5. kiadás. Schuster—Altai: Haus und Schule német nyelvtau és olvasókönyv. I. köt. Ágh—Horváth: Földrajz. I. rész, 4. kiadás. Kogutovicz M.: Földrajzi atlasz. Eng. sz. 105.598 923. Szenes A.: Mennyiségtan, I. rész. Báthory: Természetrajz elemei, i. rész. Kovács—Szuhács.; Mezőgazdasági és ipari ismeretek, I. r. Hackl N. Lajos: Énektan, I. füzet. Magyar Helyesírás Szabályai, II. kiad.
II. osztály.
Róm. kath. vallástan: Dr. Pokorny: Bibliai történetek, IX. kiad.
Varga D.: Jézusom örömöm, imakönyv.
Ág. ev. hittan : Bereczky: Jézus élete és tanítása.
Ref. hittan : Fülöp J.: Bibliai ismertetés.
Izr. hittan mint az I. osztályban.
„ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan, II. k. 3. kiadás. Glósz— Reőthy: Magyar olvasóköny, II. rész, 3. kiadás. Schuster—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasóköny, II. köt. Ágh—Horváth : Földrajz, II. köt.
Kogutovicz M.: Földrajzi iskolai atlasz. Eng. 105.*98/823.
Dr. Lóránd: Történeti olvasókönyv, a II. oszt. számára
Szenes A.: Mennyiségtan, II. rész.
Báthory: Természetrajz elemei, II rész.
Kovács— Szuhács :, Mezőgazdasági és ipari ismeretek, II. r.
Hackl N. Lajos : Énektan, I. füzet.
Magyar Helyesírás Szabályai, II. kiad.
III. osztály.
Róm. kath. vallástan : Dr. Aubermann : Szertartástan. Varga D.: Jézusom örömöm, imakönyv. Ág. ev. hittan: Bereczky: Keresztyén egyház története. S. Szabó J.: Keresztyén egyház története. Izr. hittan : Weisz Miksa : Bibliai olvasmányok. „ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Stilisztika. Lehr A.: Arany János „Toldi".
Schuster—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv, III. köt.
20
Ágh—Horváth: Földrajz, III. köt. Kogutovicz M.: Földrajzi iskolai atlasz. 105.598 Szenes A.: Mennyiségtan, III. rész. • Seregy—Strasser: Kísérleti fizika.
Kovács—Szuhács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek, III. rész. Dr. Lóránd: A magyar nemzet története, a III. oszt. számára. Kogutovicz M.: Tiz térkép a hazai történelem tanításához. Hackl N. Lajos : Énektan, II. füzet. Magyar Helyesírás Szabályai, II. kiad.
IV. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann : Róm. kath. egyháztörténelem.
Varga D.: Jézusom örömöm, imakönyv.
Ág. ev. hittan 1 Bereczky: Keresztyén egyház rövid története.
S. Szabó J.: Keresztyén egyház története.
Izr. hittan: Büchler S.: A zsidók története.
„ „ Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Poétika, retorika, irodalomtörténet, 3. kiadás. Schuster—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasóköny, IV. köt. Ágh-Horváth: Földrajz, IV: köt. 3. kiadás. Kogutovicz M.: Földrajzi iskolai atlasz.
Lóránd—Deák: A magyar nemzet története, IV. oszt. számára, II. javított kiad.
Szenes A. : Mennyiségtan, IV. rész.
Hankó Vilmos: Ásványtan és vegytan.
Földi—Lucza : Egészségtan.
Kovács—Gábor: Közgazdasági és jogi ismeretek.
Hackl N. Lajos: Énektan, II. füzet.
Kovács—Lukács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek, IV. rész. Magyar Helyesírás Szabályai, II. kiad.
latoiütoli vizsgálatok laüigyai és fananyaga.
1. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polgári fiúiskola
II. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv. A polg. isk. I. oszt. tananyaga.
b) Német nyelv. A polg. isk. I. oszt. tananyaga.
c) Szám-mértan. Idomok, azok összeillősége, hasonlósága, egyenlősége, szimmetriája, területe. A kör és ellipszis kerülete és területe.
d) Földrajz. Magyarország földrajza részletesen.
e) Rajzolás. Szerkesztő sikmértan és sikékitmények.
f) Természetrajz. A gerinces állatok. A gyümölcsök és néhány tavasszal viritó növény.
g) Gazdaságtan. A polg. I. oszt. tananyaga. Talajmüvelés és növénytermelés.
h) Kézimunka. Papirosmunka és agyagmunka.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polgári fiúiskola
III. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv. A polg. isk. I—II. oszt. tananyaga.
b) Német nyelv. A polg. isk. I—II. oszt. tananyaga.
c) Szám-mértan. Közönséges törtekkel való müveletek. Arányos osztás. Mértanból az előző 1. szám alatt c)-vel [jelzett tananyag és testmértan.
d) Földrajz. Magyarország és Európa részletesen.
e) Természetrajz. Gerinces és gerinctelen állatok. Virágos és virág-talan növények és a növények szervei.
f) Gazdaságtan.Talajmüvelés, növénytermelés, gyümölcsfatenyésztés.
g) Kézimunka. Papirosmunka, agyagmunka, kartonmunka, meg famunka.
h) Rajzolás. A polg. isk. I. és II. osztályának tananyaga.
3. A gimnázium I. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába
átlépők részére:
a) Német nyelv. A polg. fiúiskola I. oszt. tananyaga.
b) Állattan. Hüllők, halak és kétéltűek.
c) Gazdaságtan. A polg. fiúiskola I. oszt. tananyaga.
d) Rajzolás. A polg. fiúiskola I. oszt. tananyaga.
e) Kézimunka. A polg. fiúiskola I. oszt. tananyaga.
22
4. A gimnázium II. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába
átlépők részére:
a) Német nyelv. A polg. fiúiskola I—II. oszt. tananyaga.
b) Történelem. Olvasmányok az ó- és középkor történetéből a magyar honfoglalásig,
c) Számtan. Arányos osztás.
d) Állattan. Puhatestűek, férgek, tüskebőrüek, tömlősök, véglények.
e) Gazdaságtan. A polg. fiúiskola I—II. oszt. tananyaga.
f) Rajzolás. A polg. fiúiskola I—II. oszt. tananyaga.
g) Kézimunka. A polg, fiúiskola I—II. oszt. tananyaga.
5. A gimnázium III. osztályából a polgári fiúiskola IV. osztályába
átlépők részére:
a) Magyar nyelv. Rövid stilisztika és verstan. Polgári ügyiratok. Toldi.
b) Szám-mértan. Algebrai összeadás, szorzás, kivonás, negativ számok, osztás egytaguakkal. Többtaguak] összeadása, kivonása, szorzása és egytagú osztóval való osztás. Három és négyszögek fontosabb tulajdonságai (Pythagoras tétele). Háromszög, négyszög és szabályos sokszögek szerkesztésének legegyszerűbb esetei. Görbevonalu idomok (kör, ellipszis, parabola). Mérések a szabadban: távolságok mérése és derékszög kitűzése.
c) Természettan. A polg. fiúiskola III. oszt. tananyaga.
d) Gazdaságtan. A polg. fiúiskola I., II., III. oszt. tananyaga.
e) Rajzolás. A polg. fiúiskola I., II., III. oszt. tananyaga.
f) Kézimunka. A polg. fiuiuskola I., II., III. oszt. tananyaga.
g) Német nyelv. A polg. fiúiskola I., II., III. oszt. tananyaga.
Tartalomjegyzék.
Waligurszky Antal igazgató ........... 1 oldal
I. Adatok az intézet történetéhez......... 3 „
II. A rendes tanulók névsora.......... 8 „
III. Magánvizsgálatot tett tanulók névsora...... 12 „
IV. A tanári testület elfoglaltsága......... 13 „
V. Statisztikai kimutatás............ 14 „
VI. Jelentés az Önképzőkör, a Cserkészcsapat, a M. Vörös-
kereszt Ifj. Csoport és Ifj. Sportkör működéséről 15 „
VII. Tájékoztató a jövő tanévre.......... 17 „
VIII. Tan- és egyéb dijak............ 18 „
IX. A jövő tanévben használandó tankönyvek jegyzéke . . 19 „
X. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga 21 „

Insert failed. Could not insert session data.