Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5.32 MB
2018-11-06 14:30:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
348
1045
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola
értesítője az 1928-29. iskolai évről
Közzéteszi: Németh Mihály igazgató
Nagykanizsa, 1929.
Délzalai Nyomda és Lapkiadó Vállalat
10370

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1928—29. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi: NÉMETH MIHÁLY
igazgató
NAGYKANIZSA) 1929.
Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1928—29. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi: NÉMETH MIHÁLY
igazgató
NAGYKANIZSA, 1929.
DÉLZALAI NYOMDA ÉS LAPKIADÓ VÁLLALAT 10356
/
HSV 2010
5 ODO
7jz t

I. Az 1928-29. iskolai év története.
1868-ban vezéreszméje volt Csengery Antalnak, hogy a magyar társadalomban a termelő munkát végző kereskedő, iparos és földműves néprétegtől, nemzetünk zömétől is többet kell kivánnunk az elemi ismereteknél, mert a szellemi és testi munka egymás kiegészitője.
E magasztos cél szolgálatára teremtették meg a magyar polgári iskolát, amely ma már 62 éves nagyértékü, gyönyörű múltra tekinthet vissza. A magyar polgári iskola a nemzet gerincét, zömét akarja felemelni, lelkét gazdaggá és szebbé tenni, jellemes polgárokat nevelni, akik a nemesebb érzelmek birása mellett a kulturális haladást is keresik.
E kitűzött nemes eszmék szolgálatában a nagykanizsai m. kir. áll. gróf Zrinyi Miklós polgári fiúiskola alapításától számitott 57-ik, államosításától számított 28-ik évétől működik eredményesen.
A polgári fiúiskola tanári testülete teljes számban hivatásának tudatával, kötelezettsége érzetével és megerősödött szellemmel, ujitott felszereléssel kezdette meg az 1928—29. tanévet. Taneredményekben az elmúlt tanév csak haladást mutathat fel.
A tanári testület személyváltozásai. A V. K. Miniszter ur 66985/1928. VI. számú rendeletével Horváth Béla oki. polg. isk. és oki. testnevelési tanárt nevezte ki intézetünkhöz a testnevelési órák ellátására, aki működését szept. hó 20-áp megkezdette. V. K. Miniszter Ur 97572/928. VI. sz. rendelettel Niessner Viktor testnevelési óraadó tanárt felmentette. Kerezsy Géza tanár a V. K. Miniszter Ur 641—1/1929. sz. rendeletével 1929. jan. hó 15-től 1929. jun. hó 15-ig a Budakeszi-i Iskola Szanatóriumhoz osztatott be, óráinak részbeni ellátását a jelzett rendelettel Fritz Celesztin áll. polg. leányisk. tanár vállalta. E kartársi kedves készségért köszönetet mond az igazgatóság.
A tanári testület lelkiismeretes, készséges és egységes munkáját az elmúlt tanévben a szokatlanul nagy hideg okozta járványos náthaláz és fűtőanyag hiánya megzavarta, amennyiben az előadások Zalavármegye alispánja rendelete alapján febr. hó 15-től márc. hó 3-ig szüneteltek. Tanfelügyelői engedélyt igénylő beteg szabadságot csak Bittner Gizella tanárnő volt kénytelen igénybe venni. Ugy ezen mulasztásnak, mint a tanév folyamán előforduló kisebb mulasztásoknak szakszerű helyettesitéseit a kartársak végezték készséggel.
Tanulók felvétele. A tanulók beiratkozását jun. hó 30-án és szeptember hó 1., 3. és 4-én végeztük. Beiratkozott rendes időben 304 tanuló, évközben 2 tanuló, összesen 306 tanuló. I. a) osztályba 30, I. b) osztályba 29, II. a) osztályba 29, II. b) osztályba 29, III. a) osztályba 42, III. b) osztályba 42, IV. a) osztályba 35, IV. b) osztályba 35, IV. c) osztályba 35. Az előadások látogathatására 54 tanuló kapott engedélyt, akik naponta vasúton vagy gyalog vidékről jártak be.
A tanév megkezdése. A tanári testület munkáját az aug, hó 29-én megtartott alakuló értekezlettel kezdette meg.
Az intézeti tisztségek a következők: Tanári könyvtár őre: Bittera Béla; ifjúsági könyvtár őre: Deák István; földrajzi szerek őre: Somogyi
4
Imre; természetrajzi felszerelés őre: Partiné Györké Mária; természettani felszerelés őre: Lehoczky Emilia; rajzszerek őre: Németh Mihály és Ketting Ferenc; tornaszerek őre: Horváth Béla; ifjúsági segélykönyvtár őre: Vánkos Jenő; ifjúsági önképzőkör vezetője: Marinovics Alajos; ifjúsági sportkör vezetője: Horváth Béla; cserkészcsapat parancsnoka: Deák István; tanári értekezlet jegyzője: Kerezsy Géza és Horváth Béla.
Az ifjúság az évet szept. hó 5-én ünnepélyes „Veni Sancte"-val kezdette meg, amely után a fiuisk. rajztermében az igazgató ünnepi keretek között üdvözölte az uj munkára gyülekezett ifjúságot és tanári kart közös munkájukra Isten segítségét kérte. Az osztályfőnökök az osztályokat elhelyezve a szükséges utasításokat megadták. Szeptember hó 6-án az iskolai fegyelmi szabályok lettek felolvasva s részletes magyarázatokkal kisérve. A még szükségessé vált pótló tisztogatási és javítási munkálatok miatt a rendes tanítás szept. 10-én vette kezdetét.
Tandíjmentesség. Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének 6622/1928. sz. rendeletével a jó viseletű és jeles — jó előmenetelü tanulók közül egész tandíjmentességben 47 tanuló, féltandijmentességben 28 tanuló részesült. Gyenge taneredmény miatt a II. félévben elvesztette tandíjkedvezményét 12 tanuló.
Tantárgyak alól való felmentés. A R. Sz. 92 §-a alapján az 1928—29, tanévben 15 tanuló kapott a testgyakorlás alól felmentést orvosi javaslatra részint egész évre, részint V2 vagy l!\\ évre.
Tanulmányi ügyek. A tanári testület az 1928—29. tanévben egy uj testületi taggal, testgyakorlati oktatásra is képesített tanárral megerősödve, az iskola sikereitől felfokozott ambícióval, a mutt év módszeres értekezleteiből nyert tapasztalatok alapján átdolgozott tanmenettel oldotta meg az év feladatát. Testületünk 3 módszeres értekezletet tartott, amelyeken tárgyalta a tanterv és utasításokat, fontolásra véve a tanterv, illetve utasításoknak speciális viszonyaink között átértékelendő részeit is s megállapítva a tanmeneteinken eszközlendő változtatásokat.
Az intézet belső ügyeit 10 rendes havi, két ellenőrző, három osztályozó és 4 rendkívüli értekezleten tárgyaltuk meg, sorra véve a tanárok munkáját és eredményeit, a tanulók taneredményeit és fegyelmi ügyeit, az iskolai és iskolán kivüli ellenőrzés, otthonok látogatása, ünnepélyek, kirándulások előkészítése kérdéseit, miniszteri, tanfelügyelői rendeleteket, általában az iskola feladatát, sőt az aktuális kérdéseken felül álló elvi, pedagógiai problémákat.
Magán, javitó, különbözeti, pót- és felvételi vizsgák. Augusztus hó 29-én 9 magántanuló jelentkezett javitóvizsgálatra. Jelentkezők a javitó vizsgálatot sikerrel letették.
Aug. 29-én 10 magántanuló jelentkezett javitóvizsgálatra. 9 tanuló vizsgálatát sikerrel tette le, 1 tanuló osztályt ismételhet.
Augusztus hó 29-én és 30-án Zalavárm. kir. Tanfelügyelőjének 4191/928. sz. és a V. K. Miniszter Urnák 61952/928. VI. sz. engedélyével 11 tanuló jelentkezett felvételi, illetőleg tantervkülönbözeti vizsgálatra. Két tanuló vizsgálatot sikerrel letette, 7 tanuló javitóvizsgálatra lett utasítva és 2 tanuló a vizsgától visszalépett.
Aug. hó 30 és 31-én 42 rendes tanuló és V. K. Miniszter Urnák 45843/928. VI. sz. a. engedélyével 1 tanuló jelentkezett javitóvizsgálatra. 39 tanuló a vizsgát sikerrel tette le, 4 tanuló osztályt ismételhet
Szept. hó 25-én a V. K. Miniszter Urnák 67309 928. VI. sz. rendeletével 1 tanuló jelentkezett felvételi vizsgálatra, vizsgálatát sikerrel tette le.
Október hó 16-án Zalavárm. Kir. Tanf. 5754/928. sz. a. engedélyével 1 tanuló jelentkezett javitóvizsgálatra, vizsgálatát sikerrel tette le.
5
Október hó 25-én a R. Sz. 4. §-a alapján 8 tanuló jelentkezett ismételt felvételi vizsgálatra, a vizsgálatot sikerrel tették le.
December hó 17-én Zalavárm. Kir. Tanf. 6801 928. sz. a. engedélyével 2 tanuló jelentkezett tantervkülönbözeti vizsgálatra, a vizsgálatot 1 tanuló sikerrel tette le és 1 tanuló visszalépett.
December hó 19-én 17 tanuló kapott engedélyt Zalavárm. Kir Tanf. 6801/928. sz. engedélye alapján a magánvizsgálatra. 3 tanuló visszalépett, 11 tanuló a vizsgálatot sikerrel tette le és 3 tanuló javitóvizsgálatra lett utasítva.
Május 1-én 6—18-ig tartott magánvizsgálatra 47 tanuló kapott engedélyt a V. K. Miniszternek 640—5/35—1929. sz. a. engedélyével. 2 tanuló a vizsgálaton nem jelentkezett, 37 tanuló sikerrel vizsgázott, 6 tanuló javitóvizsgálatot tehet és 2 tanuló az osztályt ismételheti.
Junius hó 14., 15-én 21-től 25-ig megtartott magánvizsgálatra részint a tanári testületnek 179/928., részint a Kir. Tanf. 2586/929. sz. a. engedélyével 31 tanuló nyert engedélyt. 18 tanuló sikerrel vizsgázott, 6 tanuló javitóvizsgálatot tehet, 1 tanuló ismételhet, 6 tanuló vizsgálatra nem jelentkezett.
Tanulmányi napló. Hogy egyrészt magukat a növendékeket rendszeres, beosztott és minden napról elkönyvelt munkához szoktassuk, másrészt a szülőkkel az érintkezést állandóan fentarthassuk s a szülőket a rendszeres ellenőrzésbe bevezessük: fentartottuk a tanulmányi napló rendszerét, amelybe egyrészt a növendékek irták be napi teljesítményeiket, illetve a szülők heti ellenőrzésüket, másrészt a tanárok jegyezték be esetleges megjegyzésüket, magaviseleti vagy előmeneteli kifogásaikat.
A szülők részéről nagy hibának kell minősítenem azt a nemtörődömséget, hogy a tanulmányi naplókat hétszámra nem láttamozzák, ezzel tulajdon gyermekeiket a felelősség alul való kisiklás lehetőségére szoktatják.
Szülői értekezletek. Ezen értekezletek iránt a szülőknek évről-évre fokozódó érdeklődése igazolja legjobban az értekezletek pedagógiai értékét. Ugyanekkor le kell szögeznem, hogy ez érdeklődést az egyszerűbb szülők részéről nagyobb mértékben tapasztalom, mint a vagyonosabb és magasabb értelmiséghez tartozó szülők részéről. Pedig ez értekezletekre minden szülőnek szüksége van; az intézet szellemének a szülőkre való közvetlen átsugárzásai azok s fontos neveléstani kérdéseknek népszerű vitái.
Ezen értekezletek fontossága egyre fokozódik, mivel az iskola a kultura fejlődésével mindtöbbet kénytelen a tanulóktól követelni s igy fokozott mértékben szüksége van a szülői háznak nemcsak megértésére, hanem támogatására is. Ezt célozták az értekezleteken elhangzott előadások is, hogy hidat épitsenek azon szakadék felett, mely a szülői ház és az iskola felfogása és törekvése, célja között tátong.
Szülői értekezleteink programmja egyrészt gyakorlati kérdések megvitatásával, másrészt utasitások, tanácsok, felvilágositások adásával, illetve szerzésével foglalkozott.
Az értekezleteket az igazgató nyitotta meg, aki mindenkor kiterjeszkedett az aktuális problémákra, az iskolai és iskolán kivüli fegyelmezés kérdéseire, a tanulók szorgalmában, előmenetelében, viselkedésében tapasztalható kedvező és kedvezőtlen jelenségekre, a tandij és egyéb dijak fizetésének kötelezettségére; az értekezletek végén összefoglalta az előadások és felszólalások tanulságait s azok alapján tanácsot s buzdítást adott a szülőknek. Szükség szerint kérés vagy feddés intőszavával kopogtatta meg a gyermekeik magasabb érdekeit nem mindig helyesen felfogó szülők szivét.
6
A tanév elején tartott értekezleten az igazgató hivta fel a szülők figyelmét a tanulók kötelességeire, tankönyvek, iskolaszerek kellő időben s egyöntetű beszerzésére, a Bocskay sapka viselésére, az iskola fegyelmi szabályának főbb pontjaira (esti kimaradás, mozibajárás, sportolás stb.) és általában a tanulmányi napló használatára és állandó ellenőrzésére; a november 18-iki értekezleten Lehoczky Emilia tanárnő tartott előadást arról, „Hogyan neveljük a gyermeket boldogságra", az április 27-iki értekezleten pedig Gazdag Ferenc róm. kath. hitoktató értekezett „Az ifjúság erkölcsi nevelésének alapjairól."
Egészségi állapotok. A tanulók egészségi állapota a lefolyt iskolai évben nem volt mindig kielégítő. Nemcsak a megszokott, szórványosan előforduló megbetegedések miatt kellett a tanulóknak az isko: látói távol maradniok, hanem a szokatlanul nagy hideg miatt a városunkban is járványszerüleg fellépett náthaláz növendékeinket sem ki-mélte meg, amely miatt a tanitás február havában 10 napig szünetelt, hatósági rendeletre.
Dr. Goda Lipót városi tisztifőorvos szeptember 28-án, november 19-én és május 24-én intézetünknél szem- és nyakvizsgálatott tartott, amely alkalommal 2 trachomás megbetegedést észlelt és a növendékeket gyógykezeltetésre utalta. Ha a tanári testület gyanús vagy komoly megbetegedést észlelt, hozzá utasítottuk tanítványainkat, aki mindenkor készséggel adta meg a kellő segélyt és utasítást. Igazgatóság és a tanári kar ezúton hozza kifejezésre hálás köszönetét a nemes cselekedetért.
A tanári testület közül Bittner Gizella volt kénytelen betegség miatt több napot mulasztani. Ugy ezen mulasztást, mint a tanári kar egyes tagjainál előforduló 1—2 napos mulasztást a kartársak készséges helyettesítése pótolta.
Nevelés-tanitás. Az egész testület különös gondot fordított az erkölcsi nevelésre; a tanuló jellemének alapját iparkodtunk megszilárdítani. Arra törekedtünk, hogy a gyermek lelkében az emberszeretetet, a szerénységet, a tisztességtudást, a vallásos érzést és a munkásságot megtelepítsük. Aki megérdemelte, megdicsértük, de a kisebb hibát sem hagytuk szó nélkül.
Szigorúbb büntetést csak néhány esetben kellett alkalmazni. Kiterjesztettük figyelmünket a tanulók iskolánkivüli magaviseletére is, gonddal ügyeltünk arra, hogy a vidéki tanulók jó családoknál legyenek ellátáson.
Nagy gonddal ápoltuk a vallásos érzelmeket. A tanítást imádsággal kezdtük, imádsággal végeztük. A tanév alatt a növendékek vallásfelekezetek szerint tanári felügyelet mellett az isteni tiszteleteken részt vettek. A róm. kath. növendékek négy ízben járultak a szent gyónáshoz és áldozáshoz, résztvettek a lelkigyakorlatokon és ünnepi körmeneteken. A ref. és ágostai evangelikus tanulók konfirmáltak s megjelentek a reformáció ünnepén.
Kirándulások. Az iskolai nevelés egyik célja, hogy az ifjúság lelkébe a tiszta, nemes, örömek iránti fogékonyságot beoltsa. E cél érdekében szükséges, hogy a gyermeket az Isten legszebb kertjébe, a szabad természetbe minél gyakrabban kivigyük, mert itt bőséges alkalom van a fogékony gyermeklélek nemesirányu gyönyörködtetésére. Amikor lehetett, még az iskolai ünnepélyeket is a szabadban tartottuk meg, mert az éltető természet minden létezőnek javára van, fogékonyabbá teszi a sziveket a szeretet és jóság számára.
Az intézet programmszerint kétnapos nagyobb kirándulást rendezett, és pedig junius 4—5-én Pécsre, junius 4-én egy napra az intézet ifjúsága
7
tanáraik vezetésével a légrádi kápolnához, melyről értesitőnkben külön emlékezünk meg.
Az elméleti ismeretek szemléltetésére és megrögzitésére a tanmenetekbe beillesztett kirándulásokat rendeztünk több izben, városunk elég nagy határába. A tornász és cserkészcsapatok ugyancsak több izben kirándultak a közeli vidékre egy-egy félnapra tanári felügyelet és vezetés mellett. A kisebb kirándulások a természetrajzi, földrajzi, történelmi, természettani magyarázatokkal kapcsolatosak voltak.
A növendékek a tanárok vezetése mellett megszemlélték a város nevezetesebb iparüzemeit. Nagyobb növendékeinkkel megnéztük a fémipari szakiskola impozáns felszerelését, Transdanubia r.-t. gőzmalmát és villanytelepét, a sör- és kenyérgyárat, a szeszfinomitót, vasgyárakat, téglagyárat, kékfestőtelepet, az uj postapalota berendezését s légfütő készülékét, továbbá a városi szeszfőzdét, cognak és likőrgyárat. A földmérési és területmeghatározási gyakorlatok végzésére a szaktanár vezetésével külön kirándulás végeztetett. A gyártelepeken mindenütt szakszerű magyarázat kisérte a látogatásokat és mindenütt szeretetteljes, előzékeny fogadtatás várta a tanuló ifjúságot, amely kedves figyelemért, fáradságos és türelmes oktatói támogatásért, készséges és hálás örömmel juttatjuk kifejezésre e helyen is az igazgató és tanári testület köszönetét.
Légrádi kirándulás junius 4-én. Verőfényes, akácillatos reggel indult az intézet vidám gyermekhada a légrádi hegyek közé, hogy néhány órára kikapcsolódjék a hétközpani gondok szürkeségéből és felüdüljön a balzsamos hegyi levegőben.
A körülbelül egy óráig tartó úton a vidék változatos szépsége állandóan az ablakhoz csalta az ifjúságot, akik nem győztek gyönyörködni az üdezöld vidék festői szépségében, melynek láttára bizonyos felujhodást éreztek magukban. E kedves változatosságu területen — melyet a Délivasut vonala nyílegyenesen metsz keresztül — füz- és nyárfákkal szegélyezett rétszőnyegek, sürün változó erdőfoltok követik egymást, rendezett, csinos fekvésű községekkel, melyeket sugár tornyaik már messziről elárulnak.
Kiszállás után az igazgató a Mura torkolatához vezényelte az intézet növendékeit.
Nehéz leirni annak a pillanatnak a fájdalmát, melyet a túlsó parton álló szuronyos szerb őrök látása ütött a szivünkön.
Mintha két idegen ország partjait csapdosná a Mura csobogó hulláma és nem egy édes anyaföld ezeréves szenvedéseinek fájó köny-nyeit ringatná; mintha a túlsó partnak viruló paradicsomkertje vagy az ezüstösen folydogáló Dráva nem látszana tudomást venni arról, hogy mi ideát összeszoritott ajakkal hallgatunk és megbilincselt kézzel állunk a nagy halott néma ravatalánál és visszaparancsoljuk a szenvedés okozta gyáva könnyeket, hogy ne szánakozhassanak rajtunk azok, akik csak örülnének a mi fájdalmunknak.
Szeretném, ha ádáz ellenségeink odaát megértenék a Mura hullámainak sejtelmes susogását, hogy a bezárt koporsóban nem halott fekszik, csak a mi szép, magyar álmunk szunnyadoz benne és várja az ébresztő hangot. Ezt higyjétek el nekem kedves fiuk és csak emelt fővel álljatok a ravatal körül, mert a ti erős hitetek hivja életre a szendergő álmokat.
A Murától katonás rendben haladt a jókedvű gyermeksereg a légrádi hegyek kies fekvésű pontjához, a kis hegyi szt Mihály kápolnához.
8
Itt Gazdag Ferenc püspöki biztos szentmisét mondott, majd hatásos beszéd keretében ismertette a főoltárt diszitő szt. Mihály angyal szobrának jelentőségét. Ez a szobor — úgymond — az igazságos büntetés jelképe. Az egyik kezében tartja az igazság mérlegét, a másikban a büntető pallost. Soha ne térjetek le az igazság útjáról, mert akkor tiétek lesz a büntetés hatalma.
Az ifjú lelkeket magával ragadó szép beszéd után a növendékek a templom előtti téren gyülekeztek és szép ünnepség keretében hódoltak a halhatatlan Zrínyiek emlékének. Himnus eléneklése után Simon-csics Gy. IV. A) oszt. tanuló Varga Gy. Zrínyi c. ódáját szavalta el lángoló lelkesedéssel, utána Deák István tanár méltatta az ünnepség jelentőségét. Mintha a Zrínyiek vészkiáltása hangzanék felénk a tanár által idézett költemény soraiból: „Ha vissza nem foglaljuk Váradot és elvész Erdély, mi is elveszünk, jobb hogyha elfutunk és uj hont keresünk".
Zrínyi nagy lelke adjon erőt és kitartást a megtépázott, sorsüldözött magyar nemzetnek a jelen küzdelmeiben. Adja az egek Ura, hogy minden magyar ifjú megértse Zrínyi hivó szózatát és ragyogó erényeivel fölvértezve indulhasson majd innen, a hajdani Zerin vára romjaitól, az uj „harmadik" nagy honfoglaláshoz.
Szózat zárta be a gyönyörű lefolyású ünnepélyt.
Parti Lajos tanár a lombos erdők, vadvirágos rétek dalos madárkáiról tartott beszédet. Zárjátok szivetekbe intelmeit és ne bántsátok Isten kedves dalosait, ne zárjátok rabságba, mert a rabságban eltöltött pillanatok súlyos évszázadnak tűnnek fel a vergődő fogolynak.
Ünnepély után az ujjongó ifjúság a kápolna körüli dombnak szelid lejtőjén telepedett le és farkas étvággyal látott hozzá a hazai elemózsia elfogyasztásához.
A délutáni időt — egészen az indulásig — játékkal töltötte el az örömtől kicsattanó gyerekhad. Régen láttak a légrádi hegyek százados tölgyei olyan zsibongó jókedvet, mint amilyen növendékeinknek volt a kirándulás napján.
A kanizsai állomáson a hozzátartozók mosolyogva fogadták a zöld koszorúkkal és virágokkal diszitett, jókedvű kirándulókat. Adja Isten, hogy az a sok nemes gondolat, melyet hallottak, szivükben életre keljen, az a sok természeti szépség pedig, amelyben fürödhettek, tiszta, fenkölt érzelemmé váljon lelkükben.
Tanulmányi kirándulás Pécsre és a Mecsekbe. A tanulmányi kirándulásoknak az a célja, hogy azoknak utján a növendékeknek alkalmuk legyen hazánk egyes vidékeit alaposabban megismerni s ezáltal földrajzi, történelmi, természetrajzi, gazdasági stb. ismereteit szé-lesbiteni és mélyíteni.
A tanári testület a város környékére vezetett kisebb kirándulásokon kivül úgy igyekezett e nagyobb kirándulások tervezetét összeállítani, hogy a négy éves tanulmányi idő alatt legalább a Dunántúlnak a fenti szempontokból legjellegzetesebb vidékei sorrakerüljenek. Azon túl, tekintve a tanulók szüleinek anyagi helyzetét nem igen mehetünk s mig a mai nehéz gazdasági helyzet meg nem szűnik, nincs is remény arra, hogy a Mátra, Bükk, Gömöri hegyvidék vagy az Alföld érdekes tájaira is elvezethessük növendékeinket. Aránylag közel volna Fiume és a magyar tengerpart, attól meg a kegyetlen trianoni béke zár el minket.
Mig az előző években Budapestet, a Balaton vidékét és Kőszeg környékét kerestük fel, ezévben Pécsre és a Mecsekbe vezettük tanítványainkat.
9
A kiránduláson 4 tanár felügyelete alatt 50 növendék vett részt. Junius 4-én hajnalban indultunk. A vasútvonal jódarabon a trianoni határ mentén a Mura és Dráva parton vezet: Légrád, Berzence, Ba-bócsa, Igrici, Szigetvár községeket érintettük, amelyeknek mindegyike alkalmat adott történelmi ismeretek ismétlésére és bővítésére. 9 órakor Pécsre érkeztünk. Az Excelsior szállodában rendbeszedtük magunkat s azután elindultunk a város megtekintésére. Délelőtt a Belváros nevezetességeit vettük sorra.
Legelőször a magyar szellem és ipar egyik büszkeségének Zsolnay Vilmosnak szobrát láttuk. Majd a Széchenyi-téren a modern kor hirdetői: az uj városház és Zsolnay majolikával diszitett takarékpénztári palota mellett ott láttuk a történelmi mult képviselőjét a mecsetből átalakított belv. plébánia templomot. Több érdekes barokk és modern épületet érintve a székesegyház elé értünk. Csodálattal álltunk a román-stilu építészet e hatalmas remekműve előtt, melynek egyes részei átélték a keresztény Magyarország kilenc évszázadát, annak minden dicsőségét, szenvedését és küzdelmét.
Áhítattal és csodálattal néztük végig e pompás székesegyház egyes részeit a sekrestyés kalauzolása és magyarázata mellett. A diadalra jutott kereszténység e fenségesen szép templomából lementünk a kereszténység első küzdelmes évszázadainak tanujeléhez, az őskeresztény sirkamrákba. Mintha csak 1—2 órára kiszakadtunk volna ez életből s átéltük volna majdnem két ezredév történelmét annak szentjeivel s hőseivel.
A sétatér hűs fái alatt kissé megpihentünk s azután a Littke pezsgőgyárba mentünk, láttuk annak hatalmas raktárait, a pezsgő fejtését, édesitését, dugaszolását. Majd innen ebédre szállásunkra tartva utba-ejtettük még a mecsetből átalakított Szt. János kápolnát 27 m. magas minaretjével.
Délután a lüktető forgalmú Király-utcán át, ahol többek között a csinos francia stilusu Nemzeti Színházban gyönyörködtünk, a Zsolnay gyárba mentünk. Itt alkalmunk volt e világhírű gyár munkatermein végigmenve szemlélni az egyes tárgyak előállítását, közönséges használati tárgyak gépszerű előállításától a drága műtárgyak gondos készítéséig, díszítéséig. A Városi Muzeumban újból találkoztunk a gyár remek készítményeivel egyéb nagyon tanulságos ős-, ó- és középkori tárgyak mellett.
Az egyetem aulájában láttuk Dudits nagyszerű, történelmi freskóját arról a jelenetről, amint Nagy Lajos királyunk megalapítja a pécsi egyetemet.
Majd a XII. században épült s a török hódoltság korában a keresztények egyetlen templomát, a Mindszent templomot érintve felmentünk a Tettye fennsíkra, ahonnan gyönyörű kilátás nyilt Pécs környékére.
Másnap szomorúan ébredtünk, zuhogott az eső, úgyhogy már feladtuk a reményt, hogy megvalósíthassuk a második napra magunk elé tűzött feladatott: a gyalogutat az abaligeti barlangig. De végre kilenc óra tájban szétszakadt a felhőlepel, elállt az eső s erre mi, egy kis sártól meg nem ijedve, nekivágtunk az útnak. Elfáradtunk ugyan kissé a sáros uton, de nem bántuk meg. Mig Pécset az emberi szorgalom és művészet alkotásaiban gyönyörködhettünk, az abaligeti barlangban pedig a természet titokzatos és csodálatos munkájába nyertünk bepillantást. Az ottani vendéglős jóizü pörköltjét jó étvággyal fogyasztottuk a hosszú út után.
10
Mielőtt még e kis beszámolót befejezném, kedves kötelességet kell teljesítenem, midőn dr. Fejes György pécsi muzeumi igazgató urnák, dr. Gedeon Mátyás pécsi polg, fiúiskola igazgató kartárs urnák, Tihanyi János abaligeti plébános urnák szives támogatásukért, valamint a megtekintett gyárak igazgatóságának e helyen is hálás köszönetet mondok.
Iskolalátogatások. December és május havában a magánvizsgálatok alkalmával, vitéz dr. Barnabás István kir. tanfelügyelő ur, juniusi magánvizsgálat alkalmával Náhrer Mátyás polg. iskolai felügyelő ur és május hó 30—31-én vitéz Elek József testnevelési felügyelő ur látogatta meg tanintézetünket. Ezen látogatás alkalmával meghallgatták az igazgató tanulmányi ügyekre vonatkozó jelentéseit. Testnevelési felügyelő ur személyesen szerzett tapasztalatokat a testnevelési órák alatt, teljes elismerését fejezte ki a kiváló teljesítmény felett.
Oktató filmelőadások. A filmoktatásnak bekapcsolása az iskolai munkába, nagyon jól bevált. Mint tanítás közben tapasztaltuk, a növendékek a filmeket elég jó figyelemmel kisérik, egyes részletekre nemcsak rövid idő múlva, hanem még 1—2 év múlva is, ha az szóba jön, visszaemlékeznek, hivatkoznak, utalnak arra. Általában legértékesebbnek modhatók a földrajzi filmek, nemcsak hogy oly vidékeket mutat be hü képekben, amelyeket nemrégiben még csak néhány, legtöbbször elég rossz képben mutathattunk be, de a filmek reális gondolkodásra nevelik a tanulókat, leszoktatják arról, hogy idegen, távoli vidékeken csak furcsaságokra gondoljon, mert látja, hogy nagyjában egyforma öltözködés, egyforma életmód, civilizáció öleli át a földet. Például kicsiség ugyan, de ez is jellemző, a forgalmirendőr nemcsak az európa-amerikai városok utcaképének egyik jellemző alakja, de ime ott látjuk a sarkvidéken épugy, mint a vadnak képzelt forró Afrika belsejében. A természetrajzi, technikai filmek között is vannak jól sikerültek.
Ez évben a következő filmeket néztük meg: Cukor, Alaszka, Az agyag és kvarc feldolgozása, Tuberkulózis, Balaton, Óceánjárók, Repülésléghajózás, Izland.
Ezenkívül résztvettünk egy nyug. vezérk. mérnök-százados Afrika utazónak élvezetes, mozgóképes előadásán.
Iskolai ünnepélyek. Igyekeztünk kihasználni azt a nagy jellemképző hatást, melyet az ünnepélyek rendezése, nemzetünk nagyjairól való megemlékezés, a hazafias érzés mélyítésére gyakorol, Az előadott darabok gondos betanításával, a leányiskolával közös vegyeskarunk számainak preciz begyakorlásával, ami Ketting Ferenc tanár érdeme, a növendékek aesthetikai érzékének ápolására törekedtünk. Ünnepélyeinket, amikor csak lehetett, a leányiskolával közösen rendeztük, ez az érdeklődést kölcsönösen fokozta, a hatást mélyítette. Hisszük, hogy a nagyszámú tanulósereg szivének egy reményben, egy imában össze-dobbanása, mint kedves áldozat szállt az Egek Urához.
1849. tavasza dicső küzdelmeinek emlékét szabadságfa ültetésével örökítettük meg. Legyen állandó hirdetője iskolánk udvarán a magyar élniakarásnak, erőnek, hitnek.
Az ünnepélyek műsora a következő volt: Október 6-án:
Papp Váry—Dohnányi: Hiszekegy, vegyeskar.
Szabó Gábor: Október 6, szavalta Bányai István II. a) oszt. tan.
Inczédy László: Aradi vértanuk, szavalta Tánczos Lajos IV. c) o. t.
11
Jaj de búsan szól a harang, vegyeskar.
Ünnepi beszédet mondott Vánkos Jenő tanár.
Szózat, vegyeskar.
Halottak napján a temetőben:
Hiszekegy, vegyeskar.
Farkas Imre: Idegen sir, szavalta Horváth Rózsi IV. c) leányiskolái tanuló.
Ünnepi beszédet mondott Vánkos Jenő tanár.
Jaj de búsan szól a harang, vegyeskar.
Sipos József: Magyar hősök dicsősége, szavalta Kramszky József III. a) oszt. t.
Szózat vegyeskar.
Revíziós nap november 25-én :
Hiszekegy, vegyeskar.
Sipos József: Hó borúit a Kárpátokra, szavalta Kramszky József III. a) o. t.
Sipos József: Hazámhoz, szavalta Tánczos Lajos IV. c) o. t.
Ünnepi beszédet mondott Kerezsy Géza tanár. Szózat, vegyeskar.
Március 15-én:
Hiszekegy, vegyeskar.
Petőfi Sándor: A nemzethez, szavalta Csizmadia Lajos III. a) o. t.
Ünnepi beszédet mondott Kiss Olga tanárnő.
Talpra magyar, Vegyeskar.
Móra Ferenc: Magyar imádság, szavalta Tánczos Lajos IV. c) o. t.
Szózat, Vegyeskar.
Szabadságfa ültetés április 13-án:
Hymnus, közének.
Szabó Gábor: Üzenet anyámnak, szavalta Horváth Rózsi IV. c) leányisk. tan.
Hiszekegy, vegyeskar.
Faültetés. (Jeligével egy marék földet dobtak a tölgycsemete gyökereire : az önképzőkörök tanárelnökei, a városi hatóság képviseletében dr. Kaufmann Lajos, a testvériskolák képviselői, a tanári kar, az ifjúság).
Ünnepi beszédet mondott Gazdag Ferenc r. kath. hitoktató.
Havas István; Szabadságfa, szavalta Tánczos Lajos IV. c) oszt. t. Szózat, közének.
Hősök emlékünnepén, május 26-án :
Hiszekegy, vegyeskar.
Szatmári István: Mi nem feledhetünk, szavalta Donáth Karolin IV. c) leányisk. tan.
Ünnepi beszédet mondott Marinovics Alajos tanár.
Járjatok be minden földet, vegyeskar.
Sipos József: Honfoglaló magyar ifjúság, szavalta Csizmadia Lajos III. a) oszt. t.
Szózat, vegyeskar.
12
Évzáró tornaünnepély június 16-án :
Felvonulás.
Hiszekegy, leányok szimbolikus gyakorlata.
Leányok szabadgyakorlata.
Fiuk nyujtógyakorlata.
Leányok zászlógyakorlata.
Fiuk fabotgyakorlata.
Fiuk talajtornája.
4X60 és 4X100 m. stafétafutás.
Leányok magyar tánca.
Atlétika.
Gúlák.
Eredménykihirdetés, éremosztás.
Hymnus.
Elvonulás.
Évzáró ünnepély jún. 29-én :
Hiszekegy, vegyeskar.
Tóth Ede: Áldás, szavalta Tánczos Lajos IV. c) o. t.
Németh Mihály igazgató évzáró beszéde.
Kirchner E.: Éji dal, vegyeskar.
Tanítványok nevében búcsúzik Semsey Ede IV. c) o. t.
Jutalmak kiosztása.
Szózat, vegyeskar.
Madarak és fák napja. A madarak és fák napját a jun. 4-iki légrádi kirándulás keretében ünnepeltük meg. Beszédet mondott Parti Lajos tanár. A természettudományi tárgyak tanárai az állat- és növényvédelem fontosságának tudatában minden alkalmat felhasználtak, hogy a tanulók figyelmét az állatok és növények ápolására s védelmére felhívják. A természetrajz és mezőgazdaságtan tanítása közben nemcsak arra törekedtek, hogy a tanulók a természetet megismerjék, hanem hogy a természet életének titkaiba behatolva, azt meg is szeressék. Mindig tekintettel voltak az állatok és növények hasznos, vagy káros voltára s a legújabb, a gyakorlatban bevált védekezési módokat ismertették a tankönyvnek igen sokszor elavult eljárásaival szemben. E munkájukban segítségükre voltak a Növényvédelem és a Kertészet c. szaklapok, továbbá az iskola folyosóján kifüggesztett gyümölcsfa-ápolási táblák is. Terjesztettük a tanulók között a növényvédelmi szerek felhasználásáról szóló rövid utmutatókat is, hogy ezzel a tanulók szüleinek figyelmét is felhívjuk a modern növényvédelem eszközeire s azoknak óriási hasznára.
Ezenkívül a takarékossági nap jelentőségét okt. 31-én Somogyi Imre tanár fejtegette, míg a magyar ipar pártolásának fontosságáról Marinovics Alajos és Deák István tanárok tartottak előadást.
Júnjus 4-én, a légrádi kirándulás alkalmával ott a trianoni határon Ó- és Ujzerin várak történelmi helyén Deák István tanár tartott hazafias, lelkesítő előadást, a hős Zrínyiekről. Majd pedig az erdőben Parti Lajos tanár buzdította a tanulókat a természet rajongó szeretetétől áthatott előadásában a madaraknak és fáknak általában a növényeknek és állatoknak nemcsak védelmére, hanem ápolására, gondozására is. Hisszük, hogy a hozzáillő, gyönyörű környezetben elhangzott két értékes előadás mély nyomot vésett a fogékony ifjú szivekbe.
13
Tornaünnepély. Az éwégi szokásos tornaünnepélyt junius 16-án a polgári fiu- és leányiskola együtt tartotta. A növendékek egyenruhában az intézet udvarán gyülekeztek és innen az iskola zászlói alatt vonultak ki az ünnepély színhelyére, a Zrínyi sportpályára.
A polgári fiu- és leányiskola tornaünnepélye mindig egy nevezetes esemény volt városunknak s az idén is a nagyszámú közönség teljesen megtöltötte a sportpálya tribünjét.
A műsor a felvonulással kezdődött, a tribünnel szemben elhelyezett iskola zászlói előtt a növendékek csapatai tisztelgő elvonulást végeztek.
Majd megkezdődött a tulajdonképeni műsor. Az oszlopokba való felállás után az ünnepélyt a leányok szimbolikus gyakorlata nyitotta meg, katona zenekari kísérettel. A meghatóan szép gyakorlat a Magyar Hiszek egy. . . hangjai mellett a közönségből nagy hatást váltott ki. Ezután gyorsított ütemben kellett ünnepélyünket lebonyolítani, mert a zivatarra hajló idő állandó elmosással fenyegetett bennünket.
Egymás után következtek a szép műsorszámok. A leányok szép-hatásu szabadgyakorlatai, a fiuk ügyes nyújtó tornászai, a fiuk pontosan végrehajtott szabadgyakorlatai, majd a leányok zászlógyakorlata és utána a fiuk fabot gyakorlatai szórakoztatták a közönséget. Nagy tetszést aratott a műsor következő száma, a fiuk talajtornája, a bemutató tornászcsapat gyakorlatait a közönség állandó tapssal jutalmazta. Ezután a fiuk 4x60, majd 4x100 méteres stafétafutása következett. Majd a műsor egyik kiemelkedő száma, a leányok magyar tánca, került bemutatásra. A műsor következő számai a fiuk atlétikája volt, (Részletes beszámolót lásd a Sportkörnél) utoljára a fiuk két szép tornagulát alakítottak.
Az ünnepély végeztével a növendékek a tribün előtt felsorakoztak, hol Dr. Krátky István, Nagykanizsa r. t. város főjegyzője, mint a helybeli Torna Egylet elnöke, lelkes szavakkal buzdította a növendékeket a további nemes munkára.
Majd a Hymnus hangjai mellett végződött az ünnepélyünk.
Intézetünk társadalmi szereplése. Az az imponáló erkölcsi érték, amelyet az intézet egységes fellépése a nyilvános szereplés terén biztosított, arra predesztinálja intézetünket, hogy a város kulturális életében, ünnepélyein, tömegmegmozdulásaiban hovatovább mind jelentősebb szerepet kapjanak. Énekkarunk nivója akármely magas színvonalú ünnepélynek díszére válhat. Egyrészt az igazgatóság törekvése is az, másrészt a város kulturtényezőinek óhajtása is az volt, hogy ez értékeinket kifelé minél többször megcsillogtassuk.
A katonatemető hősi sírjainak halottaknapi díszítését, kivilágítását ez évben már teljesen növendékeink, a leányiskola felsőbb osztályai és a fiúiskola cserkészcsapata végezte. Ugyanott a nagyközönség részvételével kegyeletes ünnepélyt tartottunk. A Zrínyi Miklós Irodalmi és Művészeti Kör rendezésében, a városháza dísztermében junius 16-án tartott ünnepélyen énekkarunk a közönséget teljesen frappirozó énekszámokat adott elő.
Általában intézeteink e téren olyan fejlődés útjára léptek, hogy Nagykanizsa társadalmi életében bármely kulurmegnyilvánulásnak súlyt tudunk adni. E munkában tanári testületünk is kivette részét. A m. kir. 6. honvédgyalogezred felkérésére Kerezsy Géza tanár szabadliceális előadásokat tartott az ezred legénysége előtt. Vánkos Jenő tanár a tisztikar német társalgási óráit vezette, Deák István és Parti Lajos tanárok pedig a fogházmisszió keretében tartottak több jellemnevelő és ismeretterjesztő előadást.
14
A tanulók jótékonysága. Gyermekeink jó szivének, felebaráti érzésének nemes jele az, hogy bár legnagyobb százalékban maguk is nagyon szerény anyagi viszonyok között élnek s a kevésből is sokat kell nélkülözhetetlen iskolai célokra adniok, mégis szivesen adták összes megtakarított filléreiket egy-egy jótékonysági akció céljára, valahányszor a tanári kar erre felkérte őket.
A tanári kar viszont minden erejével azon volt, hogy a tanulók terheit lehetőleg csökkentse, a szegénysorsu, jó tanuló és jó magaviseletű tanulók kisebb fizetésű kötelezettségeit elengedve, illetve azok költségeit megtérítve.
Takarékossági persely. Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének, illetve a m. kir. postatakarékpénztár felhívására növendékeinket a takarékosság gondolatára szoktatandó, a fiu iskola részére egy perselyt és takarékbetétkönyvet szereztünk, hogy növendékeink félretehető filléreit abban helyezzük el. A gondolat végül is nagy segitségére volt növendékeinknek, mert néhány tanuló év végén ily módon félretett pénzéből fedezhette az iskola részére szükséges befizetéseit és a tanulmányi kirándulás költségeit.
Adományok. Tanintézetünk eredményei iránt érdeklődő jóbará-taink nemes szive a lefolyt tanévben is segítségünkre sietett, szegénysorsu és jótanuló növendékeink megjutalmazásában: A Kor. Jótékony Nőegylet karácsonytáján 5 szegénysorsu tanulónak egy-egy pár uj cipőt adományozott. Tanév vége felé egy szegény tanuló félévi tandiját, 14 P-t fedezte. Főtisztelendő Gazdag Ferenc püspöki biztos, hitoktató ur egy szegény sorsban élő tanuló tandiját egyenlítette ki.
A Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár igazgatósága 25 pengőt, az 1. és 11. sz. postahivatal főnökségei 15 P-t juttattak kegyesen a tanári testület rendelkezésére jótanulóink jutalmazására.
A nagymélt. Vallás és Közokt. Miniszter Ur a tanári könyvtár részére ez évben a következő műveket ajándékozta: Őfensége József főherceg, tábornagy „Világháború" c. 3 kötetes művét 81 drb. térképmelléklettel, Közintézetek és Közintézmények ingatlan vagyonának kezelése, Egységes magyar gyorsírás alapokmánya, továbbá a „Budapesti Szemle" c. folyóiratot az 1929. januári számtól kezdve. Nagykanizsa rend. tan. város Tanácsa „Férfiak és Tettek uj Olaszországban" c. művet és a „Vasárnapi Könyv" folyóirat 2 példányát adományozta.
A segélyzőkönyvtár részére az Áll. Térképészet 3 drb., a Földrajzi intézet 5 drb. polg. isk. atlaszt, Gál József II. b) o. 1.1 drb., Markó István IV. c) o. t. 3 drb. tankönyvet ajándékoztak.
Szorgalmas tanulók évvégi jutalmazására Fischel Fülöp Fiai könyvkereskedő cég 5 drb., Schless Testvérek könyvkereskedő cég 4 drb. és Kallós Ede reálgimn. tanár ur 1 drb. értékes könyvet adományoztak.
A legügyesebb tornászok külön kitüntetésére Szabó Antal sportáru kereskedő ur 1 fényképezőgépet, 1 ping-pong játékot és 1 footballt, Semsey Tibor nyug. tornatanár ur 9 drb. sportérmet adományoztak.
A nemesszivü adakozók fogadják e helyütt is leghálásabb köszönetünket.
Jutalmazások, kitüntetések. Az ifjúság lelkes pártolói lehetővé tették, hogy a jómagaviseletü és kiváló szorgalmú tanulókat jutalomban részesítsük. A helybeli 1. és 2. sz. postahivatal tisztikara által adományozott 15 P-ből Glavák Imre IV. c) oszt. tan. 10 P-t, Róth István III. b) oszt. tan. 5 P-t; a Gazds. Tak. Pénztár 25 P adományából Ackermann István IV. a) o. t. és Varga István III. a) o. t. 10—10 P-t, Pölöskei Vilmos II. a. o. t. 5 P-t kapott. Önképzőköri jutalmul kapott Tánczos
15
Lajos IV. c) o. t, 10 P-t, Kramszky József III. a) és Csizmadia Lajos III. a) o. t. pedig 5—5 P-t kapott.
Könyvjutalomban részesültek: Simoncsics Ferenc és Kalamár József IV. a), Ódor Imre IV. b), Mujzer László IV. c), Levik Lajos III. b), Kálóczy László II. a), Knausz György II. b) és Detrich Dezső I. a) oszt. tanulók.
Az Ifjú Polgárok Lapjának szerkesztősége által rendezett országos helyesírási és fogalmazási versenyen elismerést és oklevelet nyert helyesírásból: Szalay Lajos III. a) o. t. Dicséretet nyertek és pedig helyesírásból: Bóna Lajos I. a), Turi László I. b), Dervalics Ferenc II. a), Varga István III. a), Szalay Lajos III. b., Kalamár József IV. a), Erdélyi György IV. c), fogalmazásból: Balázs Lajos II. b), Richter Jenő III. a), Glavák Imre IV. c) oszt tanulók.
A tornajutalmak közül a fényképezőgépet Krakauer István IV. b), a footballt Csáki István IV. a), a ping-pongot Semsey Ede IV. c) oszt. tanuló kapta.
A tanév befejezése. A Rendtartási Szabályzatban előirt összefoglalásokat június hó 17—20-ig tartottuk meg.
Az évzáró ünnepélyt június 29-én hálaadó isteni tisztelet előzte meg, megköszönve a jóságos Istennek gazdag kegyelmét tanárokkal, tanulókkal szemben. Az intézet évzáró ünnepélyének szavalatokon, énekszámokon, a végzett s idestova az életbe lépő növendékek búcsúján kivül súlypontja természetesen egy év szorgalmának jutalma: a jutalmak s elismerések kiosztása volt. Az év utolsó mozzanata — miként beköszöntője is — az igazgató szavai voltak, aki a vakációra és jövő évre szóló intelmeivel, tájékoztatásával és búcsúszavával az évet Isten nevében bezárta.
II. Jelentések.
Gróf Zrínyi Miklós önképzőkör. Az önképzőkör a vallás- és közoktatásügyi minisztérium által jóváhagyott alapszabályok szellemében működött. Önképzőkörünk célja a vallásos és nemzeti szellem ébrentartása, ápolása és fejlesztése volt. A költeményeket is ennek a célnak megfelelően válogattuk ki. A nyilvános szereplésekkel pedig alkalmat adtunk a növendékeknek, hogy önállósághoz szokjanak.
A növendékek munkakedvét fokozta a tanári karnak érdeklődése gyűlései iránt.
Az önképzőkör elnöke az idei tanévben is Marinovics Alajos tanár volt. Az 1928. október 6-án tartott alakuló gyűlésen az önképzőkör választmánya a következőképen alakult: ifjúsági elnök: Tánczos Lajos IV. c) oszt., jegyzők: Sneff József és Németh János IV- a) oszt., pénztáros : Bernecker Béla IV. b) oszt., könyvtáros: Krakauer István IV. b), a biráló bizottság tagjai: Horváth Sándor, Simoncsics Ferenc, Tislér László IV. a) oszt, Gyarmathy Sándor, Virág József, Vaskó Béla IV. b), Dervalics András, Czerján Imre és Semsey Ede IV. c) oszt. tanulók.
A gyűléseken előadatott 37 szavalat, 12 ének. Ezenkívül 8 izben tartatott felolvasás. Az szavalatok közül 15 dicséretesre, 9 sikerültre, 8 megfelelőre, 3 kevésbé megfelelőre, 1 pedig nem megfelelőre lett minősítve. A szavalásban legnagyobb készséget árultak el: Tánczos Lajos IV. c), Csizmadia Lajos III. a), Kramszky József III. a) oszt. tanulók.
16
Meg kell itt említenem, hogy az iskolai ünnepélyeken az önképzőkör tevékeny részt vett.
Az önképzőköri könyvtár az idén 7 művel gyarapodott, mellyel együtt jelenleg a könyvtár 67 műből áll 80 kötetben. A beszerzett művek szépirodalmi művek.
Cserkészet. A trianoni kényszerbéke által megcsonkított hazának istenfélő, kötelességtudó és akaraterős ifjúságra van szüksége. Mert csak hitben erős, akaratban edzett és kötelességtudásban öntudatos ifjúságtól remélhetjük a mai önző, szeretetnélküli társadalomnak nemes szellemben való kicserélődését. Eme szép erények elsajátítása és ápolása a tulajdonképeni célja a cserkészetnek.
Intézetünk cserkészcsapata heti 1—1 őrsi és 1 csapatösszejövetelen nyerte elméleti és gyakorlati kiképzését. Gyakorlati ügyességüket kisebb-nagyobb kirándulások alkalmával tökéletesitették. Három cserkész résztvett — a csapat pénztárának terhére — az 1928. december 27—31-ig Keszthelyen tartott őrsvezetői tanfolyamon s őrsvezető vizsgáikat szép sikerrel letették. Sajnos, hogy a csapat cserkészeinek szűkös anyagi körülményei nem engedik meg a nagyobb táborban való részvételt, de ezt lehetőség szerint pótoltuk azzal, hogy a tanév folyamán többször megtekintettük a környék kiesebb fekvésű vidékeit.
Tisztelettel mond hálás köszönetet a csapat a V. K. M. urnák a Cserkészszövetség utján ajándékozott cserkészkalapokért; továbbá a Keresk. Banknak 10 P adományáért.
Parancsnok résztvett az ősz folyamán Budapesten tartott Orsz. Cserkész-közgyűlésen. Deák István parancsnok.
Ifjúsági Vörös Kereszt Egylet. Az Ifjúsági Vörös Keresztnek nemes célját bár feltétlen elismerjük, de mivel tanulóink túlnyomó része gyenge előmenetelü, azért e téren nagyobb mértékű munkával nem akartuk a tanulóifjúság idejét lekötni, nehogy a szülők részéről az a vád érhessen minket, hogy a tanulóknak nem engedünk mindenféle elfoglaltságuk mellett elég időt a tanulásra. A Vör. Kereszt szép gondolatát szolgálták tanítványaink közül azok a kijelöltek, akik a tisztaságra, szellőztetésre stb. ügyeltek, emberbaráti célját pedig azzal, hogy a segélyzőkönyvtár rendezésében, javításában segédkeztek. Külföldi levelezésünk alapján ez évben az amerikai chattanoogai (Egyesült Államok, Tenesse) csoporttól kaptunk szép albumot.
Segélyző könyvtár. Állomány az 1927—28. tanév végén 344 kötet. Kiselejtezésre került 29 kötet. Gyarapodott az 1928—29. tanévben vétel utján 27 kötettel, ajándékból 12 kötettel. Állomány az 1928—29. évi végén 354 kötet.
A segélyző könyvtár részére adományoztak: Gál József II. b. oszt. tanuló 1 db., Markó István IV. c. oszt. tanuló 3 db. tankönyvet, az Áll. Térképészet 3 drb., a Földrajzi Intézet 5 db. atlaszt, összesen: 4450 P értékben.
Sport. Zrínyi Sportkör. A sportkör neve: Zrínyi Sportkör. A sportkör kerület: Székesfehérvár, csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma: 225, megalakulás ideje: 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke (igazgató): Németh Mihály. A sportkör vezetőtanára neve és lakása: Horváth Béla Nagykanizsa. A sportkör vezetőtanára testnevelési tanár-e ? igen. Az intézet tanulóinak teljes száma 306. A magántanulók, illetve a magánvizsgázók száma 37. A testgyakorlás alól felmentettek száma 15. A testnevelési alapra fizető tanulók száma 343. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma —. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként: I. korosztály (10—12 évesek): 12;
17
II. korosztály (12—14 évesek): 25 ; III. korosztály (14—16 évesek): 32 ; IV. korosztály (16—18 évesek): 13. Összesen 82. A működő szakosztályok : játék, torna, atlétika, turisztika. Van-e az intézetnek tornaterme ? Van. 159 m2, padozata deszka. Van-e az intézetnek játékra alkalmas udvara? van. Hány m2? 646 m2, fásitás miatt kevéssé alkalmas. Külön játszótere nincs. Melyik sporttelepen gyakorolnak a tagok ? Zrínyi sportpályán. Hányszor hetenként? egyszer, szombat délután. Van-e uszoda? nincs. Téli sport üzésére van-e mód? nem igen. Melyik sportnemből rendezett a sportkör házi-, intézetközi-, csoport-, kerületi-, országos versenyt ? Háziversenyt atlétikából és tornából. Melyik KISOSz versenyen, hol, mikor, hány taggal vett részt a sportkör ? KISOSz versenyen nem vett részt. A mult iskolaévben a szünidőre társadalmi egyesületekhez kiadott sportköri tagok száma: —. A sportkör vagyonának mult évi maradványa: 57142 P. A jelen tanévben befolyt testnevelési járulékból: 823*20 P. 40 százalékos részesedés: 32928 P. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege: 178 P. A sportkör jelen tanévi kiadása: 323*09 P. Maradvány: 6*19. P.
A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések: A sportkör által 1929 junius 13. és 16-án rendezett házi torna és atlétikai verseny eredménye: Nyújtó: 1. Varga F. 111. a), 2. Csáky István IV. a), 3. Pimpár István IV. b), Tóth István IV. c). Talajtorna: 1. MazzagGyula IV. a), 2. Hauer János 1. b), Bödör János 111. b), 4. Nagy Lajos 1. b).
Atlétika. 1.—11. korosztály. Magasugrás: 1. Pajor János 11. a) 117 5 cm; 2. Herczeg Károly 11. b) 115 cm; 3. Sipos Gyula 11. a) 114 cm. Távolugrás: 1. Németh Ferenc 1. b) 442 cm; 2. Herceg Károly 11. b) 435 cm; 3. Sipos Gyula 11. a) 433 cm. 60 m. síkfutás: 1. Hauer János
1. b) 9 2 mp; 2. Sipos Gyula 11. a) 9 6 mp; 3. Klappel Győző 11. a) 9 8 mp. 4X60 m. stafétafutás az 1. a), 1. b), 11. a), 11. b) osztályok közt, győz a 11. a) osztály csapata.
111.—IV. korosztály. Magasugrás: 1. Győri Lajos 11. b) 140 cm;
2. Semsey Ede IV. c) 137*5 cm; 3. Csáky István IV. a) 131 cm; 4. Belloni János IV a) 130 cm. Távolugrás: 1. Belloni János IV. a) 570 cm; 2. Varga Ferenc 111. a) 561 cm; 3. Prohaska Leo IV. c) 538 cm. 100 m. síkfutás: 1. Prohaska Leo IV. c) 13*4 mp; 2. Belloni János IV. a) 13*4 mp; 3. Semsey Ede IV. c) 14*5 mp. Sulydobás 5 kg.-os golyóval: 1. Czerján Imre IV. a) 899 cm; 2. Prohaska Leo IV. c) 890 cm; 3. Virág József IV. b) 890 cm. Gerelyhajítás: 1. Klicserics István IV. c) 24*80 m; 2. Dervalics Andor IV. c) 24*20 m; 3. Csáky István IV. a) 23*40 m. Diszkoszvetés ; 1. Prohaska Leo IV, c) 29 m; 2. Csáky István IV, a) 25*90 m; 3. Klicserics István IV. c) 25 m. 4 100 m. stafétafutás a 111. a) és b) válogatott, továbbá a IV. a), IV. b), IV. c) osztályok közt, győz a IV. a) osztály csapata. E helyen kell köszönetet mondanunk az intézet tanári kara nevében Semsey Tibor urnák, ki 9 darab sportérmet, továbbá Szabó Antal urnák, ki egy futball-labdát, egy pin-pong készletet és egy fényképezőgépet ajándékozott az arra érdemes tanulók jutalmazására.
Nagykanizsa, 1929 junius 29. Németh Mihály igazgató. Horváth Béla tanár-elnök.
III. A tanári
Sorszám Név képesítés Mely tantárgyakat tanította osztályon-
Tantárgy a tanév elejétől január 15-ig
I.A I. B II. A II. B III. A III. B IV. A IV. B IV. C Heti óraszám
1 Németh Mihály igazgató rajz, ipar, torna rajz 2 \' 2 4
2 Bittera Béla mennyiség- és természettud. számtan természettan m. gazdaságtan kézimunka 4 3 1 4 1 1 1 3 1 19
3 Bittner Gizella nyelv- történettud. német földrajz kézimunka 3 3 2 3 3 2 3 19
4 Fritz Celesztin mennyiség- természettud. természeti rajz —
5 Deák István nyelv- történettud. magyar történelem földrajz ének kézimunka 1 4 2 2 4 3 3 19
6 Horváth Béla földrajz, természetrajz, vegytan, torna torna 3 3 3 3 3 3 3 3 3 27
7 Kerezsy Géza természetrajz, földrajz földrajz természetrajz gazdaságtan kézimunka 3 1 2 2 3 1 1 2 1 1 1 18
8 Ketting Ferenc rajz rajz ének karének 3 3 3 3 3 1 2 20
2
9 Kiss Olga nyelv—történettud. német történelem földrajz 3 2 3 3 3 3 2 19


■■jjjj^B
19
testület.
ként heti hány órában Mulasztott tanórák száma Helyettesitett hány órában? Működési évek száma Mióta tanit ennél az intézetnél Jegyzet
január 15-től a tanév végéig
|l. A I.B II. A II. B III. A III. B IV.A, IV. B IV. C Heti óraszám
2 2 4 6 11 40 1900. márc. 15 Az iskola gondnoka A rajzszertár őre.
4 1 4 3 1 1 1 3 1 1 20 — 13 32 1920. szept. 1 III. B) o. főnöke. A tanári könyvtárnak és a fizikai szerek őre.
3 3 2 3 3 2 3 19 36 9 29 1925. szept. 1
3 3 3 9 — 1 — — Leányiskolái rendes tanár. Jan. 15-töl nálunk kisegítő.
4 2 1 4 3 3 2 1 1 21 1 12 13 1919. okt. 24 II. A) oszt. főnöke. Ifjúsági könyvtár őre. Intézeti cserkészcsapat parancsnoka.
a 3 3 3 3 3 3 3 3 27 8 4 3 1928. szept. Tornaszerek őre. Sportkör vezetője.
— 43 1 4 1927. szept. 1 Jan. 15-től az Iskola Szanatórium Egyesületnél teljesít szolgálatot.
3 í 3 3 3 3 1 2 21 2 14 21 1919. márc. 20 I. B) oszt. főnöke. Rajzszertár őre.
2
3 2 3 3 3 3 2 19 — 10 12 1925. szept. IV. B) főnöke.

Sorszám Név képesítés Mely tantárgyakat tanította osztályon-
a tanév elejétől január 15-ig
Tantárgy I.A LB II. A II. B III. A III. B IV. A IV. B IV. C Heti óraszám
10 Lehoczky Emilia mennyiségtan, természettan, Vegytan, torna és francia nyelv számtan fizika természetrajz földrajz kézimunka 4 3 3 4 2 3 19
11 Marinovics Alajos nyelv—történettud. magyar történelem ének kézimunka 5 1 4 4 3 3 20
12 Parti Lajos mennyiség- és természettud. számtan vegytan egészségtan rajz ének kézimunka 4 3 1 1 3 3 2 1 2 20
13 Partiné Györké Mária mennyiség- és természettud. számtan vegytan mezőgazdasági. természetrajz egészségtan 1 1 1 3 4 3 3 3 19
14 Somogyi Imre nyelv—történettudomány magyar közgazdaságtan 5 2 3 2 3 2 17
15 Vánkos Jenő nyelv—történettud. német történelem földrajz egészségtan ének 1 3 1 3 3 3 2 2 1 19
16 Ardai Simon izr. hitoktató izr. hittan 2 2 4
17 Gazdag Ferenc püspöki biztos, hittanár r. kath. hittan 2 2 2 2 2 2 2 2 2 18
18 Horváth Olivér ág. h. ev. lelkész ág, h, ev. hittan 2 2
19 Kádár Lajos ref. lelkész ref. hittan 2 2
20 Lázár Artúr izr. hitoktató izr, hittan 2 2 4
II. o. altiszt: Németh István.
21
ként heti hány órában ! Mulasztott tanórák száma Helyettesitett hány óráoan? Mükédisi évek száma Mióta tanit ennél az intézetnél Jegyzet
január 15-től a tanév végéig
¡LA I. B II. A II. B III. A HL B | IV. A IV. B IV. C Heti óraszám
4 3 2 4 2 2 3 20 — 10 2 1927. szept. 1 I. A) oszt. főnöke.
5 4 4 3 1 3 1 21 — 8 22 1919. III. A) oszt. főnöke. Önképzőkör tanárelnöke.
4 3 2 3 3 2 1 2 20 3 18 22 1924. IV. A) oszt. főnöke. Vegytani szerek őre
1 1 1 1 4 3 3 3 2 19 21 9 18 1924. II. B) oszt. főnöke. Természetrajzi szertár őre.
5 2 3 2 3 2 17 3 13 37 1924. szept. 1 Miniszterileg megbízott igazgatóhelyettes. Földrajzi szerek őre.
1 1 3 3 1 3 » 3 3 2 1 21 3 12 19 1922. jan. 4 IV. C) oszt. főnöke. Segélykönyvtár kezelője. Ifj. Vöröskereszt kezelője.
2 2 4 — 1922.
2 2 2 2 2 2 2 2 2 18 11 — 1923.
2 2 — — 1922.
2 2 — — 1905.
2 2 4 — — 1927.

22
IV. A tanárok társadalmi működése.
Németh Mihály igazgató, az Orsz. Polg. Isk. Tanáregyesület tagja, a Polg, Isk. Tanárok Zalamegyei Körének elnöke, az Éme ügyvezető elnöke, a nagykanizsai róm, kath. egyháztanács tagja, a 75-ös Árpád Cserkészcsapat elnöke, a Move elnökségi tagja, a Move Céllövészeti Egyesületnek tagja, a Nagykanizsai írod. és Műv. Kör igazgatósági tagja, a Nemzeti Szövetség választmányi tagja, a Nemzeti Munkavédelem választmányi tagja, a Nagykanizsai Zrínyi Tornaegylet alelnöke, a Nagykanizsai Polgári Egylet rendes tagja, a Rend. Tan. Város közegészség, és közműv. bizottságának tagja, a Magyar Földrajzi Társulat, a Magyar Természettudományi Társulat, a Magyar Történettudományi Társulat és a Magyar Irodalmi Társulat rendes tagja, az Orsz. Vöröskereszt Egyesület Tagja, az Állami elemi és polgári iskolák gondnokságának tagja. A kir. járásbíróság és kir. törvényszék Írásszakértője. Résztvett a megye és a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Bittera Béla, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének választmányi tagja, a Nagykanizsai Polgári Egyletnek rendes tagja, írod. Műv. Kör tagja, Move Céllövészeti Egyesület tagja.
Bittner Gizella, az O. P. I. tanáregyesület és a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a Keresztény Nőegylet választmányi tagja, a Keresztény Nőtisztviselők Egyesületének választmányi tagja, Szociál Misszió Társulat rendes tagja. Résztvett a kulturális és társadalmi mozgalmakban.
Deák István, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk, Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a 75-ös Cserkészcsapat parancsnoka, Írod. Műv. Kör. tagja, Nagykanizsai Polgári Egylet tagja.
Horváth Béla, az 0. P. I. tanáregyesületnek, Természettudományi Társulatnak, Nagykanizsai Polgári Egyletnek tagja.
Ketting Ferenc, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja. Az áll. polgári íiu és leányiskola vegyeskarának oktatója és vezetője. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör igazgatóságának tagja és zenekarának karnagya, városi képviselőtestületi tag. Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Kiss Olga, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalam. Körének jegyzője, Szociális Misszió Társulat választmányi tagja, Leány Klub tagja, írod. Műv. Kör tagja.
Lehoczky Emília, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, Természettudományi Társulat tagja.
Marinovics Alajos, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, Budapesti Muraközi Szövetség tagja. A polg. isk. gr. Zrínyi M. Önképzőkör tanár-elnöke.
Parti Lajos, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja. Gyakorló Gyorsírók Társaságának rendes tagja Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
23
Partiné Györké Mária, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör rendes tagja. MANSz-nak, Szociális Misszió Társulatnak választmányi tagja.
Somogyi Imre, az O. P. I. tanáregyesületnek rendes, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének választmányi tagja, a nagykanizsai róm. kath. egyháztanács tagja, az Irodalmi és Művészeti Kör. r. tagja.
Vánkos Jenő, az 0. P. I. tanáregyesületnek rendes tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének titkára, a helybeli evangélikus egyház presbytere és az ev. egyházi vegyeskar vezetője, a Magyar Földrajzi és Néprajzi Társaság rendes, a Magyar Pedagógiai Társulat kültagja, a Zrinyi Tornaegylet tagja, az Irodalmi és Művészeti Kör tagja, a Polgári Egylet tagja, a tudományos íilmoktatás helyi képviselőfe. Az iíjusági Vöröskereszt Egyesület vezető-tanára. Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
24
V. A rendes tanulók névjegyzéke és ált. osztályzata.
Előforduló rövidítések: a név után ism. =« ismételt, az osztályzat után ism. •=» az osztályt ismételnie kell, az osztályzat után jvt. = javító vizsgálatot tehet.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Lehoczky Emília.
Baj István Bakos István Bencze Sándor Bóna Lajos 5 Borsos Ferenc Detrich Dezső Deutsch György Erdélyi János Cséti István 10 Gábor G. Jenő Hermán István Horváth László Kovacsics Vilmos Lovrek Ottó Ferenc
elégt. ism. jó
elégt. jvt.
elégséges elégséges jeles
elégt. jvt. jó
elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. elégséges jó
15 Nagy György Nagy Lajos Pint József Antal Popesnyák Lajos Salamon József 20 Schober Antal Singer Ferenc Sneff István Szabó József Szántó György 25 Sveig Béla
Tanczenberger Lajos S.
Tóth István
elégséges elégséges elégséges jó
elégt. jvt. elégséges jó jó jó
elégt. ism. elégt. jvt. elégséges elégt. jvt.
Kimaradt: Andrasek István, Fogarasi György, Stern Lajos.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Ketting Ferenc.
Antal Dezső jó Nagy János Sándor
Davidovics Ferenc ism elégséges jó Nagy Lajos István
Egyed Vilmos Németh Ferenc
Gozdán József elégséges Pap István
5 Hauer János elégséges elégséges 20 Pék Ferenc
Hermán József Plander György
Horváth István elégt. jvt. jó Szabó József
- Horváth József Tóth Ferenc
Horváth Lajos jó Tóth József
10 Ifcsics Ferenc elégséges jó 25 Tóth Sándor
Juhász István Török Péter
Kálmán Ferenc elégt. jvt. jó Turi László
Kiss Mihály Vancsura István
Kolarics István elégségés jó Vida Sándor
15 Kőszegi János
elégséges jó jó
elégséges jó
elégt. ism. elégséges elégt. jvt. jó
elégséges jó jó
elégséges elégséges

II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
Baj Károly Bakos József Bányai István Csányi József 5 Csere Sándor Dervalics Ferenc Fartik József Fehér Vendel Glavák Károly 10 Grosz József Hegyi Ferenc Hodics László Horváth József Kardos Károly 15 Kálóczi Károly
jo jó jó
elégt. jvt. elégséges jó jó jó jó jó
elégt. jvt. jó
elégt. jvt. elégséges jeles
Kohn György Klapper Győző ism. Kunics László Márkus László 20 Németh József Pajor János Perlsz József Pölöskei Dezső Singer Sándor 25 Sipos Gyula Szokol Antal Városi Dezső Vörös György Zieger Hermán
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Partiné Györké Mária.
elégt. jvt. elégt. jvt. jó
elégséges


jeles jeles
elégséges elégséges elégt. jvt. elégt. jvt. elégséges elégséges
András István Balázs Lajos Balog János Belloni Sándor 5 Czulek Lajos Cserti János Dlask Ferenc Dömő Ferenc Entz József 10 Farkas Ferenc Filipovits Lajos Furmen József Gál József Herczeg Károly 15 Holczbauer Lajos
elégt. jvt.
jeles

elégt. ism. elégséges elégséges elégséges elégséges jó
elégséges jó
elégséges elégt. ism. elégt. jvt. elégséges
Horváth János Horváth József Horváth Péter Knausz György 20 Kodela István Kovács Géza Németh Antal Németh József Ötvös Antal 25 Simoncsics Lajos Szakonyi János Szokol Ferenc Tófeji István Virág Ede
IIL A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Marinovics Alajos.
elégséges jó jó
jeles
nem oszt. elégséges elégséges elégt. ism. elégséges elégt. jvt. jó jó
elégt. ism. elégt. jvt.
Bakán János Benczik József Benkes János Breyer Imre 5 Bruncsics György Csizmadia Lajos Eppinger Imre Fekete Lajos Fischer Erik
jo
elégséges


elégt. jvt. jó
elégséges elégséges elégséges
10 Frk Ferenc Gáspár Károly Gerencsér Lajos Holczer Sándor Jerausek Gyula 15 Juhász István Kemendi Lajos Kirner Aladár Knézics Béla
elégt. ism. elégséges elégséges elégt. jvt. elégséges jó
elégt. jvt. elégséges elégt. jvt.
26
Kók Ferenc 20 Kovács Ferenc Kramszky József Leiner József Leiner Nándor Lusztig Andor 25 Mandler György Mátrai Lajos Miháldinecz János Mihálka Jenő Müller Ferenc 30 Nagy Lajos Kimaradt: Loos József.
elégséges elégséges elégséges elégt. ism. elégséges elégséges elégséges jó
elégséges nem oszt. jó
elégt. jvt.
Pap Ferenc Pap Lajos Pőcz István Richter Jenő 35 Salamon Ferenc Simon János Stern Sándor Szabó Kovács József Szabó Dezső József 40 Vajda József Varga Ferenc Varga István
m. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Bittera Béla.
elégt. ism. elégt. jvt.
elégséges
elégséges
elégséges
elégséges
elégt. ism.

elégt. jvt. elégséges elégt. jvt. jeles
Aur Ferenc Bakos István Bedenek Jenő Bernecker Ernő 5 Bődör János Császár József Dávidovics György Felde István Hardy Viktor 10 Hágner Kálmán Hermán János Jányi Fülöp Joó János Kállovics György 15 Károlyi Miklós Kolongya János Kovács Ferenc Lakatos István Levik Lajos 20 Magyarics László Nadrai László
elégséges jó
elégséges elégséges elégt. jvt. elégséges elégséges elégt. jvt. elégt. ism. elégt. jvt. elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges jó
elégt. ism. elégt. jvt. jeles
elégséges jó
Ordovics György jeles
Persovits Gyula elégséges
Petrekovits József elégséges
25 Plichta István elégt. ism.
Radocsányi János elégséges
Rihó István jó
Roth István jeles
Somogyi Jenő jó
30 Stampf Zsigmond elégséges
Svatkó Géza elégséges
Szalay Lajos jó
Szentmihályi László jeles
Szélig Károly elégséges
35 Sziva Károly elégséges
Tóth Pál elégséges
Vajda Márton jó
Váradi Árpád elégt. jvt.
Veisz Lajos elégt. jvt.
40 Végh Lajos elégséges
Wolf Antal elégt. jvt.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Parti Lajos.
Baumgarten Elemér Belloni János Benkő Elek Domokos Brand János 5 Csáki István Domina Ferenc
elégséges elégt. jvt. elégt. jvt. jó
elégséges elégséges
Ferk László Lajos jó
Grünwald Ferenc elégséges
Győri Ferenc elégséges
10 Győri Lajos jó
Horváth Sándor jó
Ifi Ferenc jó
27
Imrei György Kalamár József
15 Kaufer Imre Kohn György Ludas András Marossy Lajos Mazzag Gyula 20 Németh János Persovics József Popovics József Pőcz Gyula Kimaradt: Bakos János.
elégséges jeles
elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. elégt. jvt. jó
elégséges elégséges elégséges
Rotter János jó
25 Simoncsics Ferenc jeles
Sneff József jeles
Spingár János Vendel elégt. ism.
Szilajka József elégséges
Tislér László jeles
30 Varga László elégséges
Veiler Sándor elégt. ism.
Weinberger Ernő elégséges
Weisz Rudolf jó
Weisz Zoltán elégséges
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
Ackermann István
Baa József Baj Ferenc Bernecker Béla 5 Budai János Bukovics István Csarankó Mihály Csiszár László Gazdag Zsigmond 10 Gulyás István Gyarmati Sándor Hornai László Horváth Imre Horváth Lajos 15 Kampics József Kiss József Kocsis Rudolf Meghalt: Latin István.
jeles
elégséges jó
elégséges elégt. jvt. elégséges elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. elégséges jó
elégséges
Krakauer István jó Meiszterics Károly elégséges
20 Molnár János elégséges
Nagy György elégséges
Németh Gyula elégséges
Ódor Imre jeles
Perendy Lajos jó
25 Pimpár István elégséges
Schlőgl Rudolf elégséges
Steinsitz István jó
Szabó József elégséges
Tóth Béla elégséges
30 Tóth Ferenc elégséges
Varga Kálmán elégséges
Vaskó Béla elégséges
Virág József elégséges
Ziegler Antal jó
IV. C) OSZTÁLY,
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Bereczk Lajos Czerján Imre Csányi József Dervalics Andor 5 Erdélyi György Gál Imre Glavák Imre Horváth Antal Horváth József 10 Horváth Vilmos Ifcsics Antal
elégséges jó
elégt. jvt. jó jó jó jó jó
elégséges elégséges elégséges
Kalmár Péter Kárlovics Gyula Klaszán Sándor 15 Klicsarics István Koszednár Jenő Lőrincz János Magyar József Marics Antal 20 Markó István Mujzer László Németh Ferenc
elégséges elégt. jvt. jó jó
elégt. jvt. elégséges elégt. jvt. elégséges elégséges jeles
elégséges
28
Nováczky Gyula Orbán Ferenc 25 Placskó Pál ism. Potocsnik József Prohaska Leó Rattmann István Semsey Ede
jo
elégséges elégséges elégséges jó
elégt. jvt. jó
30 Szörcsök István Táncos Lajos Tóth György Tóth István Varga László 35 Weber Lajos
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges
VI. Magántanulók.
I. OSZTÁLY.
Bolf József \' Déri Antal Fullér Károly Fülöp József 5 Gerics Imre Gész István Grosics János Horváth Gábor Horváth József 10 Kerese József Kontil József vitéz Kormos János Linfer József
jó jó
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges jó jó
elégséges elégséges jó jó
Nóvák Ferenc 15 Paál István Pál József Pap Lajos Péter János Réffy Ferenc 20 Sebők Gyula Sulok József Szigeti Pál Szűcs Ferenc Varga János 25 Vida József Wéber Ferenc
jo jó jó jó
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges javithat
II. OSZTÁLY.
Bolf József Déri Antal Dömölki István 5 Fullér Károly Fülöp József Gész István 10 Grosics János Horváth Gábor Horváth József Kálmán István 15 Kerese József Kontil József
elégséges jó
javithat javithat jó
ismételhet;
elégséges

elégséges jó
elégséges elégséges
vitéz Kormos János jó
Kovács Lajos javithat
Pál József jó
20 Péter János javithat
Réffy Ferenc elégséges
Sebők Gyula elégséges
Sulok József elégséges
Szűcs Ferenc elégséges
25 Tavaszi József elégséges
Varga János jó
Vida József javithat
m. OSZTÁLY.
Bene Ferenc Bertalan Sándor Dömők István Fülöp József 5 Gigler Lajos Horváth József Horváth Kálmán Kálmán István Kerese József 10 Kövér István
elégséges elégséges javithat jó
elégséges
elégséges
elégséges
elégséges
javithat
elégséges
Magyar József javithat
Magyar Lajos elégséges
vitéz Nadrai Mihály jó
Nemes Pál elégséges
15 Németh Gyula elégséges
Oparnicza Ferenc ismételhet
Papp Péter javithat
Tóth Ferenc elégséges
Varga Károly javithat
IV. OSZTÁLY.
Bene Ferenc Bertalan János Gigler Lajos Hermán Károly 5 Kámán József Kigyos Mihály Kovács József Kósa István
elégséges
ismételhet
elégséges
elégséges
javithat
elégséges
elégséges
javithat
Kövér István 10 Kunics Boldizsár Lutor László Perkó József Péter Benedek Rezneki József 15 Szívós Imre
elégséges jó jó jó jó jó jó
VII. Statisztikai kimutatás
a polgári fiúiskolában az egyes tárgyakban elért tanulásbeii eredményről az 1928—29. tanév végén.
Osztály: I. A) I. B) II. A) II. B) III. A) Hl. B) IV. A) IV. B) IV. C)
Osztályoztatott; 27 29 29 28 41 41 34 34 35
Tantárgy jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles 1 elégséges 1 elégtelen felmentve jeles jó j elégséges 1 elégtelen 1 felmentve jeles 1 ió | elégséges 1 elégtelen | felmentve jeles > elégséges t elégtelen 1 felmentve 1 jeles * II elégséges elégtelen || felmentve jeles jó II elégséges 1 elégtelen || felmentve jeles jó | elégséges || elégtelen || felmentve
Vallástan......... Magyar nyelv...... Német nyelv...... Történelem ...... Földrajz ......... Számtan-mértan Növénytan—állattan Tsványtan, vegytan Áermészettan...... Egészségtan ...... Közgazdaságtan Mezőgazciaságtan ... Ének ......... Rajz............ Torna ......... Kézimunka ...... 5 2 5 4 10 13 6 8 9 13 8 4 7 10 9 12 10 15 11 10 4 4 3 4 — 6 1 4 2 2 3 3 3 2 12 5 13 13 10 13 11 16 12 19 11 9 19 10 13 14 13 12 10 14 7 16 7 5 2 1 1 4 — 15 6 3 12 6 5 7 14 10 8 10 9 15 15 15 9 13 11 7 7 16 9 10 14 7 6 7 16 8 13 2 3 1 — 7 2 1 4 2 5 6 6 5 2 7 4 7 5 5 12 13 6 9 10 9 9 9 11 14 16 19 11 9 10 12 11 14 15 11 12 5 3 1 4 7 1 1 2 1 — 8 2 3 1 1 9 12 10 15 14 9 24 20 24 21 26 25 7 4 4 3 6 — 11 4 2 6 6 4 9 10 10 12 7 8 21 24 26 19 28 23 3 3 4 6 — 12 6 2 6 4 5 11 9 11 12 16 9 11 18 18 13 13 16 1 3 3 1 4 — 8 1 2 5 5 1 7 9 6 6 7 5 19 23 26 23 22 28 1 — 10 1 4 4 2 14 13 8 11 15 10 11 20 25 20 16 19 1 2 4 —
8 2 12 1 9 8 6 16 11 18 7 9 1 1 1 1 — 1 7 7 7 3 8 5 1 1 — 1 4 5 9 2 7 6 11 13 19 12 11 10 21 22 13 23 19 25 5 1 4 5 4 7 9 5 14 8 9 11 21 12 12 13 24 23 11 24 13 19 4 1 2 8 6 5 6 16 5 8 13 13 16 16 15 13 15 10 12 11 12 13 13 5 13 16 9 2 1 — 4 5 5 4 4 3 3 5 6 5 11 9 24 8 15 11 24 24 18 21 6 22 14 18 1 2 1 5 5 4 7 2 10 24 20 19 15 17 14 14 10 11 14 11 15 14 14 19 12 — 3
31
VIII. Statisztikai kimutatás
a polgári fiúiskolái tanulók létszámáról.
Sorszám II C i m Osztályok Összesen
i a) I b) II a) 11 b) III a) III b) IV a) IV b) IV c)
1 2 Beiratkozott ........................... 30 2 1 27 29 29 29 43 41 35 35 35 306
Kimaradt .............................. Meghalt .............................. Az iskolai év végéig járt .................. 29 29 29 1 42 — 1 41 34 1 34 35 300
3 Az iskolaév végéig járt tanulók közül Helybeli ...... ............... Zalamegyei...... ............... Más megyebeli .................. 24 3 20 6 3 16 8 5 23 5 1 30 6 6 31 5 5 23 6 5 20 10 4 24 1 10 ¡211 i 50 | 39
4 Vallás szerint Róm. kath...................... Görög kath...................... Ág. hitv. ev................... Ref......................... Izr............................ 21 1 2 3 29 21 2 6 29 30 1 3 8 41 24 1 1 8 34 35 204 3 8 1 25
5 Anyanyelv szerint Magyar........................ Német ........................ Horvát........................ 25 I 1 29 28 1 28 1 41 1 41 34 34 35 295 2 3
6 Születési év szerint 1918 évben született............... 1917 , , ............... 1916 , , ............... 1915 .................. 1914 ................. 1913 „ ................. 1912 ................. 1911 ................. 1910 .................. 10 8 8 1 2 16 3 7 1 14 7 5 2 1 12 11 4 2 10 20 10 2 9 18 8 3 3 10 12 10 2 10 14 5 4 1 9 14 8 2 1 1 12 50 48 84 63 29 11 2 1
7 A tanulás eredménye szerint Az osztályt sikerrel végezte ......... Javitóvizsgálatra bocsáttatik ......... Osztályismétlésre utasittatik ......... Osztályzatot nem nyert ............ 19 6 2 25 3 1 22 7 20 4 4 1 29 8 4 1 31 7 3 28 4 2 32 2 30 5 236 46 16 2
8 Mulasztások Igazolt órák száma ............... Nem igazolt órák száma ............ 645 926 5 1236 762 31 ¡900 67 2005 31 1362 1173 6 1706 4 11.755 144
9 A szülök foglalkozása szerint Nagybirtokos, bérlő ............... Kisbirtokos, napszámos ............ Egyéb őstermelő.................. Gazdasági tisztviselő............... Gazdasági segédszemélyzet ......... Földművelési munkás ............ Nagyiparos..................... Kisiparos .................... Ipari tisztviselő .................. Ipari munkás .................. Nagykereskedő .................. Kiskereskedő .................. Kereskedelmi vagy közteked. tisztviselő Egyéb keresk. vagy közieked. alkalmazott Kereskedelmi vagy közlekedési munkás Házaló, piaci árus ............... Köztisztviselő ............... ... Pap, tanár tanitó ............... Másféle ért. (orvos, ügyvéd stb.) ...... Közhivatalban alk. altiszt vagy szolga ... Katonatiszt..................... Katona altiszt .................. Nyugdíjas tisztviselő............... Nyugdíjas altiszt ............... Magánzó vagy eltart................ Házi cseléd..................... Ismeretlen ..................... 1 1 4 5 2 10 1 2 1 6 2 7 10 1 3 5 1 2 4 1 2 8 1 5 3 1 4 4 10 1 1 4 1 5 2 9 2 3 2 8 2 1 1 1 3 1 2 2 1 1 7 1 1 10 1 1 1 3 6 3 3 3 3 1 8 1 3 8 1 2 1 1 4 1 5 2 9 1 12 2 3 4 6 1 1 7 4 1 1 1 2 4 2 1 33 4 5 10 58 10 1 12 3 83 8 1 3 4 2 6 3 12 24 6 4 6
IX. Kimutatás a nagykanizsai m. kir. állami gróf Zrinyi Miklós polgári fiúiskola tanulóinak osztályozásáról
az 1928—29. tanév végén.
Osztályok I. A) I. B) II. A) II. B) III. A) III. B) IV. A) IV. B) IV. C) Összesen
Beiratkozott 30 29 29 29 43 41 35 35 35 306
Kimaradt, meghalt 3 — — 1 — 1 1 — 6
Általános jeles 1 — 3 2 1 4 4 2 1 18
Előmenetel jó 7 13 12 7 7 7 8 5 * 11 77
elégséges 11 12 7 11 21 20 16 25 18 141
Egy tárgyból elégtelen 3 1 6 2 4 6 2 2 3 29
Két 3 2 1 2 4 1 2 — 2 17
Több „ 2 1 — 4 4 3 2 — — 16
Magaviselet Példás 15 23 23 17 25 23 22 27 22 197
Jó 12 6 6 11 16 18 12 7 13 101
Tűrhető
Rossz — — — — —• — — — — —
Nem osztályoztatott — — — 1 1 — — — — 2
33
X. Tájékoztató a jövö 1929—30. tanévre.
1. A javító vizsgálatok augusztus 30-án és 31-én délelőtt 8 órától kezdve tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez cimzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus hó 15-ig benyújtandó, iskolai bizonyítvánnyal felszerelt folyamodvánnyal. A később érkező folyamodvá-ványok nem vétetnek figyelembe. A javitó vizsgálat díjmentes
2. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok augusztus hó 29-én délután 2 órától kezdődőleg fognak megtartatni azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba óhajtanak átlépni. Ezek az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett folyamodványban kérelmezik, amely folyamodványok legkésőbb július 15-ig az igazgatónál nyújtandók be. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálat dija tárgyankint 1 pengő 60 fillér. A különbözeti vizsgálat a vall. és közokt. miniszter urnák rendelete szerint az eddiginél szigorúbban tartandó meg. A nyelvekből a szóbeli vizsgálat előtt Írásbeli dolgozat készítendő. Az a tanuló, akinek 2 Írásbeli dolgozata elégtelen, a különbözeti vizsgálatnak fél év múlva való megismétlésére utasítandó.
3. A beiratások július hó 1—2—3-án lesznek osztályonkint, délelőtt 9—12-ig és délután 3—6-ig.
4. Pótbeiratások szeptember 2.. 3., 4. napjain délelőtt 8—12-ig és délután 2—6-ig lesznek.
5. Az összes osztályba való felvételhez a tanuló anyakönyvi kivonata, iskolai bizonyítványa és a himlőoltási, illetőleg ujraoltási bizonyítványa, továbbáa szülő, illetőleg a helyettesének megjelenése szükséges.
Tandíjmentességért csakis általános jeles és jó osztályzatú bizo-nyitvánnyal lehet folyamodni. Tandíjmentességet kérő folyamodványhoz csatolandó : anyakönyvi kivonat, iskolai bizonyítvány, oltási bizonyítvány és szegénységi bizonyítvány. A közalkalmazottak, hadirokkantak gyermekei és hadiárvák a részükre engedélyezett kedvezményt csakis szegénységi bizonyítvány alapján igényelhetik. Beiratásoknál vagy kérelmezéseknél, ha a melléklendő okirat hiányozna, ugy a beiratás vagy kérelmezés figyelembe nem vehető. A tandijmentességi kérvényezés a beiratás alkalmával eszközlendő.
Felmentések. A testgyakorlás, a rajz finomabb kivitele, az ének technikai része és a kézimunka alól való felmentésnek hatósági orvos Írásbeli véleménye alapján van helye. A felmentést a szülő szept. 5-ig Írásban tartozik kérni.
Minden felmentés hatálya csak egy évre szól. Saját érdekükben e helyen is arra kérem a t. szülőket, hogy gyermekeiket csak az esetben mentessék fel, ha azok a tárgyak tanulására valóban képtelenek.
6. Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van: aug. hó végén kizárólag csak azok részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók — kívánják folytatni.
Magánvizsgálat engedélyezéséért a kir. tanfelügyelőséghez kell folyamodni, a kérvény az iskola igazgatójánál nyújtandó be, még pedig július, október, illetőleg április hó 15-ig.
34
Rendes korban levő tanulók, (vagyis azok, akik a törvényszabta minimális életkornál legfeljebb két évvel idősebbek) csak abban az esetben tehetnek magánvizsgálatot, ha állandó lakóhelyükön nincs polgári iskola. Ha lakóhelyükön nemüknek megfelelő polgári iskola van, engedélyt magánvizsgálatra csak abban az esetben kaphatnak, ha azt különleges méltánylást érdemlő körülmények (pl. hatósági orvosi bizonyítvánnyal igazolt hosszabb betegség vagy nyilvános iskolába járást akadályozó testi állapot) megokolttá teszik.
A később beérkező, vagy közvetlenül a Kir. Tanfelügyelő úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak a folyamodónak.
A 15 évnél idősebb magántanulók a kir. tanfelügyelőségtől engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polgári iskola I. és II. osztályáról egyszerre tehessenek vizsgálatot.
Kérvények mellékletei: születési anyakönyvi kivonat, előző osztálybeli bizonyítvány, hatósági, hivatalos számmal is ellátott erkölcsi bizonyítvány arról, hogy amióta elhagyta az alsóbb iskoláját, hol volt, mivel foglalkozott és nem növendéke-e más tanintézetnek. Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag igazolandó, hogy lakóhelye a megyéjebeli polg. iskolától földrajzilag messzebb fekszik, vagy az nehezebben közelíthető meg. A közhivatalokban alkalmazott folyamodó kérését fölöttes hatósága utján juttatja az igazgatósághoz. Folyamodványok és mellékletei, szegénységi bizonyítvány csatolásával bélyegmentesek. A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan- mértan, szabadkézi rajz és kézimunka. A vizsgálatra el kell hozni az otthon készített írásbeli dolgozatokat, rajzokat és kézimunkákat.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmenthető a magántanuló a szabadkézi rajzból és kézimunkából, (kézimunkából azoknak, akik 18. életévüket betöltötték, nem kell orvosi bizonyítvány) ezt az okmányok benyújtásakor külön kell kérelmezni. Énekből és testgyakorlatból a 15. életévet betöltött magántanuló nem tartozik vizsgázni, ha csak külön nem kívánja.
A magántanulásra irányadó a polg. fiúiskolái új tanterv, amely beszerezhető Budapesten, a m. kir. tud. egyetemi nyomdában (VIII. ker., Múzeumkörut 6.), vagy a Franklin Társulatnál.
A nyelvekből a rendes tanulókkal elvégzett olvasmányok anyaga a magántanulóktól is megkövetelendő. A magántanuló az Írásbeli vizsgálat megkezdése előtt Írásban benyújtani tartozik olvasmányainak és a könyvnélkül tanult költeményeknek és prózai részleteknek jegyzékét. Ha a bemutatott felsorolás nem kielégítő, a tanuló magánvizsgálatra nem bocsátható.
A magánvizsgálat írásbeli része a szóbeli vizsgálat előtt 4—5 nappal, két délelőtt tartandó meg. Az a magántanuló, akinek kettőnél több írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasítandó.
Miután augusztus végén és karácsonykor nem minden iskolánál tartható magánvizsgálat, ilyen esetben a folyamodó részére egy közle-kedésileg könnyen megközelithető iskola lesz a felettes hatóság részéről kijelölve.
A magántanulók javító vizsgálatot csak a legközelebbi magánvizsgálatok határidejében tehetnek, vagyis karácsonykor és a tanévvégén.
Külföldi intézetből jövő magántanuló ezeken kivül a végzett tanulmányaira vonatkozó hivatalos tantervet hiteles fordításban tartozik
35
bemutatni. A folyamodványok szegénységi bizonyítvány csatolása esetén bélyegmentesek.
Magán vizsgálati dij minden osztályban tantárgyanként 3 P 20 f., azonkívül osztályonként 6 P 40 f. elnöki dij. Közszolgálati alkalmazottak, hadiözvegyek, hadirokkantak, valamint ezek gyermekei és árvái szegénységük igazolása esetén a felvételi (különbözeti) vizsgálatokért tantárgyanként 1 P 60 fillért, magán vizsgálati dijban minden osztályban tárgyanként 1 P 60 f-t s ezenfelül elnöki dij cimén osztályonként 3 P 20 fillért fizetnek.
A magánvizsgálati engedélyért folyamodók mindegyike kérése benyújtásakor a kezelési költségekre 1 P. 20 f-t tartozik fizetni. Tandij és egyéb dijak ugyanazok, mint a rendes tanulóknál, kivéve az önképző-köri és fűtési dijat, e két utóbbit a magántanulók nem fizetik. A magánvizsgának az ének és testgyakorlat is tárgyai.
36
XI. Rendes és magántanulók által fizetendő dijak.
Egy évre fizet a
Mi cimen fizetendő a dij? nem közalkalmazott közalkalmazott, hadirokkant (75—100°/e-os) gyermeke vagy hadiárva, ha szegénységi bizonyítványa s legalább »elégséges« iskolai bizonyítványa van és ha hiteles okirattal igazolja a jogosultságot
rendes tanuló magántanuló rendes tanuló magántanuló
P Î P f P f P f
Tandíj 28 — 28 — 14 _ 14 —
Felvételi dij 1 50 1 50 1 50 1 50
Ifjúsági könyvtárra ...... — 50 50 — 50 — 50
Értesítőre ... 1 — 1 — 1 — 1 ■ —
Tanulmányi kirándulásra ... 1 50 1 50 1 50 1 50
Polgári isk. tan, segély- és házalap............... — 75 — 75 — 75 — 75
Magyar isk. Szanatóriumra 75 — 75 — 75 — 75
Gazdasági és kézimunka alap 1 — 1 — 1 — 1 —
Önképzőköri dij (csak III. és IV. oszt............. — 50 — — — 50 — —
Bizonyitvány-ürlap ...... — 50 — 50 — 50 — 50
Fűtési dij ... 4 — 4 — 4 — 4 —
Osztályfőnöki dij ......... 1 50 1 50 1 50 1 50
Ifjúsági segélyalapra ...... — 50 — 50 — 50 — 50
Felszerelések fenntartására 2 — 2 — 2 — 2 —
Testnevelési alapra ...... 2 40 2 40 2 40 2 40
Kötelező film-előadásra 2 24 — — 2 24 — —
Tanulmányi naplóra ... ... 1 60 — — 1 60 — —
Ifjú Polgárok lők Lapja Lapja és Szü- 3 75 — — 3 75 — —
I. oszt. — — 35 20 — — 17 60
Vizsgadíj II. III. oszt. — — 38 40 — — 19 20
IV. oszt. — — 44 80 — — 22 40
Elnöklési dij — — 6 40 — — 3 20
Kérvénykezelési dij (magán-és tantervkülönbözeti vizsgálatnál). A kérvény beadáskor fizetendő ...... — — 1 20 — — 1 20
Tandíjmentességért csakis szegénységi bizonyítvánnyal és legalább is „jó" általános osztályzatú iskolai bizonyítvánnyal lehet folyamodni.
37
XII. Az 1929—30. tanévben használandó tankönyvek
jegyzéke
I. osztály.
Róm. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus.
Varga D,: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky Sándor: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismeretek. Izr. hittan: Dékány G.: Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv. Deutsch és Schill forditása. Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan az I. osztály számára. 8. javitott kiadás. Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv az I. osztály számára. 7. javitott kiadás.
Lux—Altai! Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv az I. oszt. sz. Kari Prochaska: Földrajz az I. osztály számára. Polgári isk. földrajzi atlasz.
Stéger—Tix: Számtan és Mértan az I. oszt. számára.
Greguss Pál: Az állatok és növények életmódja az I. oszt. számára.
Jasszofszky—Barna: Mezőgazdaságtan 1.
Tiboldi József: Módszeres énekiskola az I oszt. számára.
Magyar helyesirás szabályai
II. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismertetés. Izr. hittan: Mint az I. osztályban.
Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan a II. oszt. számára. 6. javitott kiadás.
Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv a II. o. számára. 4. javitott kiadás.
Lux—Altay: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv a II. o. sz.
Kari Prochaska: Földrajz a II. oszt. számára.
Stéger—Tix: Számtan és mértan II. osztály számára.
Greguss Pál: Az állatok és növények életmódja a II. osztály számára.
Jasszofszky—Horn: Mezőgazdaságtan a II. osztály számára.
Havas J.—Lóránd L.: Történelmi olvasókönyv.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a II. osztály számára.
Magyar helyesirás szabályai.
Polgári iskolai földrajzi atlasz (Kogutowicz v. Földrajzi intézet(. Történelmi atlasz.
III. osztály.
Róm. Kath. hittan: Dr. Aubermann: Szertartástan.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Keresztyén egyház története. Ref. hittan: S. Szabó J.: Keresztyén egyház története. Izr. hittan: Weisz Miksa: Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz— Reőthy: Stilisztika. Lehr: Arany Toldija.
Lux—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv, a III. o. sz. Kari Prochaska: Földrajz a III. oszt számára.
38
Földrajzi intézeti vagy Kogutowicz: Földrajzi atlasz.
Havas J.—Lóránd L.: A magyar nemzet története a III. oszt. számára.
Szenes A.: Menyiségtan a 111. oszt. sz. Pengőértékre átdolgozott kiadás.
Kedves—Képessy—Magyar: Kisérleti fizika a III. oszt. számára.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a III. oszt. számára.
Jasszovszky—Kukulyjevic: Mezőgazdasági és ipari ismeretek a III.
osztály számára. Kogutowicz: Tiz térkép a hazai történelem tanításához. Magyar helyesírás szabályai.
IV. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann: Róm. kath. egyháztörténelem.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hitan: Bereczky: Keresztyén egyház rövid története. Ref. hittan: Pataki P.: Egyháztörténet. Izr. hittan: Büchler S.: A zsidók története.
Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Költészettan, irodalomtörténet.
Lux-Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv a IV. o. sz.
Kari Prochaska: Földrajz a IV. oszt. számára.
Kogutowicz vagy Földrajzi intézeti: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Havas J.—Lóránd: A magyar nemzet története a IV. oszt. számára.
Szenes A.: Mennyiségtan a IV. oszt. sz. Pengőértékre átdolgozott kiadás.
Jasszovszky Miklós: Ásványtan és vegytan a IV. oszt. számára.
Baloghné—Bexheft: Egészségtan.
Kádár—Maróthy: Közgazdasági és jogi ismeretek.
Jasszovszky—Kukulyjevic: Mezőgazdasági és ipari ismeretek a IV.
osztály számára. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a IV. oszt. számára. Magyar helyesírás szabályai. Történelmi atlasz.
XIII. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga.
Az iskola és osztály amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola V.-VI. II. Magyar Német Számt.-mértan Rajz Mezőgazdasági Kézimunka I. oszt. ) tananyagából
VI. III. Magyar Német Számt.-mértan Rajz Mezőgazdasági. Kézimunka Történelem I. és II. oszt, tananyagából II. o. ta.-ból
Gimnázium vagy reálgim-zázium I. II. Német Mezőgazdasági. 1 I. o. tan-Ének 1 anyagából Kézimunka \' iis,,;.,, ¿„ aii(,++„„• Idegen világrészben emlősök, madarak (házi szárnyasok kivé- fMoveny- es auauan. te|évtl) M||Ski kété|tieki ha]ak
II. III. Német, Történelem Mértani rajz Mezőgazdasági. Ének Kézimunka II. oszt. tananyaga I. és II. oszt. tananyaga
Gimnázium III. IV. Magyar 1 III. o. tan-Természettan I anyaga Történelem II. o. tan.-ból Mezőgazdasági j j jj jjj 0 Kézimunka í ™bó1\' Mértani rajz II. III. o. tan.-ból
Reálgimnázium vagy reáliskola III. IV. Magyar Hl. o. t.-böl Történelem II. o. t.-ból Mezőgazdasági, j I. II. III. o. Ének J tan-Kézimunka 1 tanayagból
Reáliskola I. II. Mezőgazdasági. | Loszttan_ Kézimunka 1 ™ábó1 .,.„.„ Ao xiio+tor.- Idegen világrészbeli emlősök, madarak (a házi szárnyasok kivé- Noveny- es auauan. telével) Hl5ki kÉlé|tDeki halak>
II. III. Történelem Mezőgazdasági. Ének Kézimunka II. o. tan.-ból I. és II, oszt. tananyagából

40
XIV. Szertárak gyarapodása.
A nagym. VKM. ur indokolt felterjesztésünkre engedélyt adott az iskolapadok és bútorok kijavítására, rendbehozatalára és befestésére, mely munkálatok már a mult tanév folyamán megkezdődtek, de csak a f. tanév elején nyertek befejezést. A Miniszter ur ezen kegyes intézkedése folytán megfelelő padokhoz jutott iskolánk. Tanszerek beszerzésére 55976/1928. sz. alatt adott a Miniszter ur Őnagyméltósága engedélyt, melynek alapján tornatermünk felszerelése 62 darabbal szaporodott 2020 P értékben. Ezenkívül a növendékek 150 drb. tornabotot ajándékoztak.
Tanári könyvtárunk részére a Nagym. VKM. úrtól adományként kaptuk Őfensége József• főherceg tábornagy „Világháború" c. 3 kötetes művét 81 drb. térképmelléklettel; Közintézetek és közintézmények ingatlan vagyonának kezelése" c. művet; „Egységes Magyar Gyorsírás Alapokmánya" c. művet és a „Budapesti Szemle" folyóiratot 1929 január 1-től. Nagykanizsa r. t. város Tanácsa „Férfiak és Tettek Uj Olaszországban" c. művet és a „Vasárnapi Könyv" c. folyóirat 2 példányát ajándékozta. Ezenkívül a tanári könyvtár 13 művel szaporodott 120 P értékben. Az ifjúsági könyvtár gyarapodása 54 kötét 334*30 P értékben, az önképzőköri könyvtár 7 kötet 32 P értékben. Rajzszertárunk 2 darabbal bővült 20 P értékben, a sportköri felszerelés 31 drb. tornaszerrel és 13 drb. szakfüzettel gyarapodott. Az ifjúsági segélykönyvtár részére 117\'24 P költségen 27 tankönyvet vásároltunk.
Tartalomjegyzék.
Oldal
I. Az 1928—29. iskolai év története ... 3
II Jelentések............15
III. A tanári testület.........18
IV. A tanárok társadalmi működése .... 22
V. A rendes tanulók névjegyzéke és általános osztályzata..........24
VI. Magántanulók..........28
VII. Statisztikai kimutatás a tárgyakban elért tanulásbeli eredményről az 1928—29. tanév
végén.............30
VIII. Statisztikai kimutatás a nyilvános tanulók
létszámáról...........31
IX. Kimutatás a nagykanizsai m. kir. állami gróf Zrínyi Miklós polgári fiu isk. tanulóinak osztályozásáról az 1928—99. tanév végén.............32
X. Tájékoztató...........33
XI. Tan- és egyéb dijak........36
XII. Az 1929—30. tanévben haszn. tankönyvek jegyzéke............37
XIII. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga.............39
XIV. Szertárak gyarapodása.......40

Insert failed. Could not insert session data.