Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
5 MB
2018-11-06 14:54:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
340
1003
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola
értesítője az 1929-30. iskolai évről
Közzéteszi: Németh Mihály igazgató
Nagykanizsa, 1930.
Délzalai Nyomda és Lapkiadó Vállalat
13022

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1929—30. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi: NÉMETH MIHÁLY
igazgató.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRINVI MIKLÓS
NAGYKANIZSA, 1930.
DÉLZALAI NYOMDA ÉS LAPKIADÓ VÁLLALAT 13022.
Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1929—30. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi: NÉMETH MIHÁLY
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1930.
DÉLZALAI NYOMDA ÉS LAPKIADÓ VÁI 13022.
Szent Imre herceg.
Az emberi természet azt az ellentétet hordja magában, hogy amíg minden idegszálával a másoktól való függetlenség, önállóság, egyéni és nemzeti szabadság után vágyódik, ugyanakkor öntudatlanul is tekintélyt keres, aki előtt meghajolhasson s akit követhessen. Ezért legfontosabb eszköze a nevelésnek a példa. Istennek különös kegyelme, hogy amíg más nemzetek a mithologiához, mondához kénytelenek folyamodni, hogy ifjuságuk elé ideálokat állítsanak, — a magyar föld rózsás kertet termel olyan emberekből, akikből a mithologia félisteneket avatna. Árpádházi Imre hercegnek kilencszázados ünnepe nagyon jó alkalom arra, hogy a magyarság első leventéjét, első trónörökösét, — aki az erdélyi egyházmegye ifjúságának ősi idők óta védőszentje, — az egész nemzet ifjúságának ideáljává állitsuk. Bár Imre herceg első sorban a katholikus ifjú lélek példaképe, — az akaraterőnek, lelki tisztaságnak s a nemes munkának ama magaslatai előtt, amelyek őt az egyház szentjévé tették, — minden embernek tisztelettel kell meghajolnia. Nemcsak egy dúsgazdag fejedelmi háznak egyetlen fiúgyermeke, — de mint a trón várományosa, — egyúttal az egész nemzetnek szemefénye. Minden módja és minden alkalma megvolt tehát ahoz, hogy egy gondtalan, örömökbe és élvezetekbe merülő gyermekkort és ifjúkort töltsön el. Hiszen egy szilaj, — mámort kereső pogányságnak utolsó sarjaképen született s a lovagkor hajnalán élt, — amely az életet pompázó formaságokba, gáláns örömökbe, — de kevés lelkitartalomba öltöztette. És lám, — Imre herceg gyermekkorát a tanulásnak, önfegyel-mezésnek komoly robotjában tölti. Gellért püspök vezetése mellett elsajátítja korának egész műveltségét, járatos a latin és idegen nyelvekben, első a tornában és lovagi játékokban. Ha pedig fáradt teste s kimerült szelleme pihenés után vágyott, lelkét megfürdette az isteni kegyelem legtisztább forrásaiban, az imádságban, elmélkedésben, alamizsnában. Órákat, sőt éjszakákat töltött imádságban. S amikor 17 éves korában anyja őt belevonja az országlás gondjaiba, amely gondok szent István országában kétszeresen nehezek voltak, hiszen egy uj államot kellett az európai államformák közé beiktatni s egy pogány népet a keresztény életfelfogásba begyökereztetni: a gyermekifju egyszerre erős férfiúvá válik, aki atyjával együtt indul hadak élén a lázadó nagyurak ellen s együtt járja lóháton, sokszor napi járóföldekre az országot, hogy megismerje népének gondját, baját. A nyugalom óráiban pedig, — vagy vadászatai, utazásai közben a templomok oltárához tér meg pihenőre. Immár 22 éves, pompázó ifjúságának virágában áll s körülötte egy dúsgazdag élet kínálgatja az élvezetek csorduló tálát, — de ő, mintha álomvilágban élne, — messze az emberek és szenvedélyek felett, — a lelki tisztaság magaslatain áll. A világtörténelem a bizonyság rá, hogy az élet és a történelem legnagyobb ereje és legnagyobb értéke ez az erő és ez az érték. Ha nem a kanonizált szentet, — nem az oltárok előtt térdepelő katholikus hívőt nézzük is benne, — a lelki
4
erőnek, önfegyelmezésnek ez a napfényes orma érték marad mindenki előtt, amely megmutatja, hogy a tiszta, jellemes életnek nem kellenek különleges társadalmi feltételek s az életideálokat tulajdonképen nem is kell keresni, azok adva vannak minden életkörülmények között, csak meg kell azokat ragadni.
Imre herceg nem volt pusztába vonuló remete; épen ugy az élet áramában élt, — mint a mi neveltjeink. Neki is volt lepkéket kergető gyermekkora s hősi ábrándok után vágyó ifjúkora. Kicsi kezei épen ugy könyveket lapozgattak, mint a mi gyermekeink, izmosodó ökle kelevént forgatott. Levente volt, — első a magyar leventék között, aki lovagi tornákon sokszor kitüntette magát. Atyjaura házában sokszor felhangzott a vigadó nagyurak vigsága, — kobzosok, kürtösök harci énekei. A királyi trón körül idegen követek, lengyel, bajor, bizánci főurak sürögtek-forogtak, idegen szokásokat s bizonnyal idegen erkölcsöket is cserélgetve. S ez életkörülmények között is az égig tudott emelkedni egy tiszta élet sziklaorma.
Ám e példát jelentő értéken tul, mint a jó Isten minket szerető kegyelmének biztató jelensége is fontos előttünk szent Imre alakja. Benne adta az Isten a világtörténelemnek az első királyi szentet.
Hát vájjon a gondviselő Isten akkor, amikor Európaszerte a németrómai császárság kialakulásának szennyes küzdelmei folytak s amikor az erkölcsi életben alig voltak eszmények, ellenben árulás, vesztegetés, cselszövés kavargatták a történelem sarát — ebben az időben mondom, miért választotta épen ezt az alig megtért nemzetet arra, hogy innen fakassza a világtörténelem első királyi szentjét? Hiszen a kereszténység bölcsője keleten ringott, — a vértanuk vérének első biborrózsája Róma földjére borult — az egyház első és legengedelmesebb leánya Frankhon volt, a keresztény szellemi élet kimagasló alakjai a XII. századból Anglia és Germánia voltak. S lám, az Isten szeme elsiklott ez országok és földek fölött s egy kicsiny ország s egy parányi nemzet felett állott meg, amelynek homlokán még alig száradt meg a keresztség vize s árasztotta kegyelmét, hogy innen nőjjenek s az égig érjenek az Isten hegyei: szent István, szent László királyok, szent Erzsébet, szent Kinga és Gizella királyasszonyok, boldog Margit és Erzsébet királykisasszonyok s mellettük és utánuk az Istennek tetsző lelkek hosszú sora, immortell koszorúba fonva Árpád vérének asszonyait és leányait egyformán. Ismétlem, — azért tette-e az Isten ezt a nemzetet ezer évvel ezelőtt az ég legkiválóbb kertjévé, hogy ezer évvel e megdicsőülés után a gonoszság mocsarába fullasszon bennünket?
Szent Imre alakja önmagában is, egész korának történelmében is, jövő reménységünknek biztató csillaga.
Kerezsy Géza
/
I. Az 1929—1930. iskolai év története.
Amikor egy munkában eltöltött esztendőt lezárva e könyvecskét a szülők kezébe adom, iskolánk szeretetétől eltelve, első szavam a polgári iskolának eléggé nem értékelt hivatásáról és jelentőségéről szól.
Amikor Csengeri Antal és bölcs munkatársai a mult század hetvenes éveiben a polgári iskolát megteremtették, az a szükséglet lebegett szemeik előtt, hogy a társadalom középrétegének már abban az időben nem volt elég az elemi iskolai végzettség. Azóta hatvan év mult el, amely idő alatt a kulturális fejlődés természetes menete is, de hazánknak időközben beállott különös helyzete is oda tágították ezt a szükségletet, hogy az elemi végzettségen tul legalább is a polgári iskolai értelmi fok a nemzet egész egyetemének életszükséglete. Amióta gróf Apponyi Albert Párisban a békerevizió jogosságának és szükségességének tengelyébe állította azt az erkölcsi igazságot, hogy magasabb kulturfokot nem lehet alacsonyabb kulturfoknak alája rendelni s amióta reményeink horgonyává vált, hogy kulturális fölényünk fog elzárkózott-ságunkból és lealázottságunkból kiemelni, — azóta sokszoros nemzeti kötelességünk általános műveltségűnk szinvonalát emelni és mélyíteni. A nemzet általános műveltségének szinvonalát pedig nem az egyetemek száma s nem a diplomás emberek sokasága adja, hanem a szélesebb néprétegeknek magasabb értelmi s tisztultabb erkölcsi foka.
Ez az igazság adta messzirelátó kultuszminiszterünknek a nyolc- 1 osztályos elemi iskola gondolatát. De ez az igazság ugyanekkor kiáltó bizonyítéka a polgári iskola szükségességének, amely iskolát nem ezután kell megszervezni, mert már megvan és már hatvan éve szolgálja ez igazság követelményeit.
Jogos büszkeséggel emlitem meg ezzel kapcsolatban azt a tényt, hogy a mi iskolánk a polgári iskolák alapításának elsői között volt, hiszen immár 58-ik éves, s alapításától kezdve szüntelenül a fejlődés utján haladt.
A tanári testület ez évben teljes számban indult munkájára s az esztendőn keresztül zavartalan egységben s missziójának teljes tudatában végezte feladatát. Hosszabb, tanfelügyelői engedélyt igénylő betegszabadságot csak Partiné Györké Mária tanárnő vett igénybe. Óráinak szakszerű ellátását uj órarenddel a tanári testület tagjai vállalták.
Tanulók felvétele. A tanulók beírását junius hó 30-án és szeptember hó 2, 3, 4-én végeztük. Rendes időben beiratkozott 272 növendék, évközben 6 tanuló, összesen 278 tanuló; ebből az I. a. osztályba 29, I. b. osztályba 29, I. c. osztályba 28, a 11. a. osztályba 28, II. b. osztályba 28, III. a. osztályba 31, III. b. osztályba 29, IV. a. osztályba 37, IV. b. osztályba 39 tanulót osztottunk be.
A tanév megkezdése. A tanári testület az augusztus 29-én megtartott alakuló értekezlettel kezdette meg munkáját.
Az intézeti tisztségek a következők: tanári könyvtár őre: Bittera Béla; ifjúsági könyvtár őre: Deák István; földrajzi szerek őre: Somogyi
6
Imre; természetrajzi felszerelés őre: Partiné Györké Mária; természettani felszerelés őre: Lehoczky Emilia; rajzszerek őre: Németh Mihály és Ketting Ferenc; tornaszerek őre: Horváth Béla; ifjúsági segélykönyvtár őre: Vánkos Jenő; ifjúsági önképzőkör vezetője: Marinovics Alajos; ifjúsági sportkörvezetője: Horváth Béla; cserkészcsapat parancsnoka: Deák István; tanári értekezlet jegyzője: Horváth Béla.
Az ifjúság az évet szept. hó 5-én ünnepélyes „Veni Sancte"-val kezdette meg, amely után a fiuisk. rajztermében az igazgató ünnepi keretek között üdvözölte az uj munkára gyülekezeit ifjúságot és tanári kart közös munkájukra Isten segitségét kérte. Az osztályfőnök az osztályokat elhelyezve a szükséges utasitásokat megadták, az iskolai fegyelmi szabályokat felolvasták részletes magyarázatokkal kisérve. A még szükségessé vált pótló tisztogatási és javítási munkálatok miatt a rendes tanítás szeptember 16-án vette kezdetét.
Tandíjmentesség. Zalavármegye kir. tanfe ügyelőjének 6755 1929. és 1300/1930. sz. rendeletével a jó viseletű és jeles — jó előmenetelü tanulók közül egész tandíjmentességben 42 tanuló, féltandijmentességben 26 tanuló részesült. Gyenge taneredmény miatt a II. félévben elvesztette tandíjkedvezményét 25 tanuló.
Tantárgyak alól való leimentés. A R. Sz. 92. §-a alapján az 1929—30. tanévben 16 tanuló kapott a testgyakorlás alól felmentést orvosi javaslatra részint egész évre, részint Va vagy 74 évre.
Tanulmányi ügyek. A tanári testület folyó tanévben az átdolgozott • tanmenettel kapcsolatosan nagyobbrészben ujonan bevezetett, a szemléltetést, tanulást jobban elősegítő tankönyvekkel fogott munkához. Az oktatás a tanmenettel és az uj könyvekkel kapcsolatban ujabb értékes tapasztalatokat adott a testület tagjainak, amelyeket értekezleteken is, — de hivatalos értekezleteken kivül is többször megvitatva a tanmeneteken több változtatást végeztek.
Az intézet belső ügyeit 10 rendes havi, két ellenőrző, három osztályozó és 5 rendkívüli értekezleten tárgyaltuk meg, sorra véve a tanárok munkáját és eredményeit, a tanulók taneredményeit és fegyelmi ügyeit, az iskolai és iskolán kivüli ellenőrzés, otthonok látogatása, ünnepélyek, kirándulások előkészítése kérdéseit, miniszteri, tanfelügyelői rendeleteket, általában az iskola feladatát, sőt az aktuális kérdéseken felül álló elvi, pedagógiai problémákat.
Felvételi, különbözeti, javitó- és pótvizsgák. Augusztus hó 29-én a R. Sz. 9., 14. és 16. §§. értelmében felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatra jelentkezett 12 tanuló, akik részben az elemi iskola VI. osztályából a polgári iskola II. osztályába, részben a reálgimnáziumból a polgári iskolában akartak átlépni. A vizsgálatokat 11 tanuló sikerrel tette le, egy tanuló orvosi bizonyítvány alapján a vizsgálatra haladékot kért és kapott.
Aug. 30. és 31-én javitó vizsgálatra jelentkezett 40 tanuló. A vizsgát 38 tanuló sikerrel tette le, 2 tanuló osztályismétlésre utasíttatott.
Szept. hó 28-án egy tanuló jelentkezett felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatra; a vizsgát sikerrel tette le.
Dec. hó 10-én Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének 6809/1929. számú engedélye alapján tantervkülönbözeti vizsgálatra jelentkezett 4 magántanuló. Két tanuló a vizsgát sikerrel tette le, két tanuló a vizsgálattól vissza lépett.
Jan. 15-én Zalavármegye kir, tanfelügyelőjének 116/1930. sz. engedélyével felvételi vizsgálatra jelentkezett egy tanuló; a vizsgát sikerrel tette le.
A tanév végén két tanuló tett sikeres tantervkülönbözeti vizsgálatot kir. tanf. engedéllyel.
Szülői értekezletek, tanulmányi napló. Az a viszony és közösség, amelybe az iskola és tanár a családok belső életével jut: a legtiszteletreméltóbb, egyben a legfelelősségteljesebb. Nem anyagi értékek kezeléséről és gondozásáról történik itt gondoskodás, hanem egy-egy családnak legnagyobb kincsét, a gyermek lelkét veszi át az iskola abban a korban, amely a gyermekek s nemkevésbbé a szülők jövő boldogságának vagy boldogtalanságának az alapja. Lelki kincsek zárát adja a szülő — a tanár kezébe. Ennek erkölcsi felelősségét lehetetlen a tanárnak nem éreznie. Az oktatás és nevelés gondja ugyanekkor folyton növekvő szellemi megterheléssel s az egyre fenyegetőbb erkölcsi seké-lyesedéssel kapcsolatban mindig nagyobb és nagyobb. Tanulóink egészben nélkülözik az internátusi nevelés kordáit s nagyrészben messziről bejáró, napjaik nagy részét uton töltő szegény gyermekek. Nevelő munkánk kilátástalan volna, ha a fegyelmezés, ellenőrzés, buzditás vagy fenyités szempontjából nem találnánk meg a lehető legszorosabb kapcsolatot és együttműködést a szülői házzal. Ezt a célt szolgálták a a tanárok fogadó órái, a szülői értekezletek és a tanulmányi napló.
A tanárok szabad óráikban, — de egyébkép a tízperces szünetek alatt is készséggel rendelkezésére állottak az érdeklődő szülőknek. Komolyabb esetekben ők maguk kérették magukhoz a szülőket nagyobb bajok megelőzése végett. Évközben is figyelmeztettem, most is figyelmeztetem, azonban a szülőket, hogy ezekkel a látogatásokkal ne közvetlenül az intő vagy osztályozó értekezletek előtt keressék fel az iskolát. A szülő minél gyakoribb látogatása szemmel látható serkentő eredménnyel van a gyermekre.
A szülői értekezletek egy-egy pedagógiai kérdés közös megvitatásáért — de ugyancsak egyéni felvilágosítások nyújtásáért és kéréséért valók.
Az értekezleteket az igazgató nyitotta meg, aki mindenkor kiterjeszkedett az aktuális problémákra, az iskolai és iskolán kivüli fegyelmezés kérdéseire, a tanulók szorgalmában, előmenetelében, viselkedésében tapasztalható kedvező és kedvezőtlen jelenségekre, a tandij és egyéb dijak fizetésének kötelezettségére; az értekezletek végén összefoglalta az előadások és felszólalások tanulságait s azok alapján tanácsot s buzdítást adott a szülőknek. Szükség szerint kérés vagy feddés intőszavával kopogtatta meg a gyermekeik magasabb érdekeit nem mindig helyesen felfogó szülők szivét.
A tanév elején tartott értekezleten az igazgató hivta fel a szülők figyelmét a tanulók kötelességeire, tankönyvek, iskolaszerek kellő időben s egyöntetű beszerzésére, a Bocskay sapka viselésére, az iskola fegyelmi szabályának főbb pontjaira (esti kimaradás, mozibajárás, sportolás stb.) és általában a tanulmányi napló használatára és állandó ellenőrzésére.
Az október 13-án tartott értekezleten Deák István tanár az értelmi és erkölcsi nevelésről, a tanulás helyés módjáról, március 16-án Horváth Béla tanár a testnevelésről, május 25-én Vánkos Jenő tanár az iskola és az élet viszonyáról tartottak értékes előadásokat.
Az értekezletek mindig látogatottak és eredményesek voltak, bár sem az érdekelt szülők számára, sem a felmerülő szükségességre nézve nem érték el azt a határt, amelyet őszintén kivánnánk. Igen sok szülő hiányzott azokról, akik gyermekeik érdekében gyakrabban kopogtathatnának az iskola ajtaján. Nagyon hibás felfogás az, hogy a szülő a beiratással le is vette gondját gyermeke haladásáról.
8
Ám elismerjük, hogy e mulasztásnak okai részben a szülők szegénysége, nyomasztó elfoglaltsága és távoli lakása. Épen ezért, — a közvetlen kapcsolatok pótlására vezette be a tanári testület a tanulmányi naplót — s épen, mert a fennebb emiitett pedagógiai okokból azt szükségesnek látta: egy bő, az ellenőrzésre s a tanuló önfegyel-mezésére is minden módot megadó könyvecskét állított össze. Ezt a tanulmányi naplót — a dolgot nem pedagógiai szempontból vevő oldalról támadás érte, a tanári testület azonban, —- de ugyanígy a szülők is feltétlenül ragaszkodnak annak további fenntartásához. Természetesen az egész tanulmányi napló csak akkor éri el célját, — ha annak vezetését nemcsak a tanárok, — de a szülők is azzal a gonddal ellenőrzik, amennyi gonddal gyermekeik boldogságát óhajtják.
Egészségi állapotok. A lefolyt tanévben a tanulók körében nem fordultak elő sulyosahb természetű, vagy járványszerü megbetegedések. Dr. Goda Lipót városi tiszti főorvos szeptember 27-én és április 9-én hivatalos szemvizsgálatot tartott, amelyeken semmi olyan megbetegedést nem talált, amely orvosi intézkedést igényelt volna. Ugyanő vette kezelésbe tanítványainkat hirtelen rosszullét vagy egy-egy komolyabb betegség idején. Nem mulaszthatom el e helyen a tanári testület nevében is őszinte köszönetemet kifejezni dr. Goda Lipót főorvos urnák azért a hivatalos kötelességteljesitést messze felülmúló gondosságért, amellyel gyermekeink testi gondozásának ügyét mindig és bármely időben szeretettel végezte. Az intézetnek egyébiránt három jól felszerelt mentőládája van, amelyek segitségével apró-cseprő esetekben maguk a tanulók végeztek minden segélynyújtást.
A tanári testület tagjai közül egyedül Partiné Györké Mária tanárnő vett komoly betegségével hat hónapos szünetet igénybe.
Erkölcsi nevelés. A folyton szaporodó szellemi megterhelés miatt az iskolának hova-tovább mind kevesebb ideje marad a nevelésre. A tanári testületnek a tanitás keretein belül kell minden módot megragadnia az erkölcsi magvak elhintésére is. Az erkölcsi nevelés súlypontja természetszerűleg a hitoktatók munkájára esik, akik nagy lelki gonddal vezetgették gyermekeinket az egyedül helyes jellemképző uton, a vallásosság utján. Az önfegyelmezés és öntudat nevelés hatalmas tényezője az egyre jobban tért foglaló torna, illetőleg sport oktatása. Ezen a téren acélos idegzetű és a jövőbe néző elszánt akarásu nemzedéket akarunk adni Trianon országának. Eszményeket és életcélokat az elméleti órák, különösen a magyar nyelv, irodalom és történelem keretében tüztünk szüntelenül gyermekeink elé. Vezető gondolatunk az volt, hogy az órák anyagából necsak ismereteket, hanem főleg lelket szívjanak.
Figyelemmel kisértük a tanulók iskolán kivüli viselkedését. Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének felhívására, különösen a vonattal bejáró növendékek viselkedését vettük gondjainkba, megszervezve a rendszeres vasúti felügyeletet, — amennyiben minden hónapban felváltva látogattuk az állomás épületet, az utazó gyermekek várakozó helyét és érdeklődtünk az állomás vezetőségétől azoknak magaviselete iránt.
Gonddal ügyeltünk arra, hogy a vidéki tanulók jó családoknál legyenek elhelyezve.
Nagy gonddal ápoltuk a vallásos érzelmeket. A tanítást imádsággal kezdtük, imádsággal végeztük. A tanév alatt a növendékek vallásfelekezetek szerint tanári felügyelet mellett az isteni tiszteleteken részt vettek. A róm. kath. növendékek négy izben járultak a szent gyónáshoz és áldozáshoz, résztvettek a lelkigyakorlatokon és ünnepi körmeneteken.
9
A református és ágostai evangelikus tanulók konfirmáltak, megjelentek a reformáció ünnepén s egyébképen is eleget tettek vallásuk minden követelmének. Hasonlóképen módot nyujtottunk az izraelita tanulóknak vallásos kötelességük zavartalan teljesítésére.
Kirándulások. Az iskolai évben nagyobbszabásu tanulmányi kirándulást nem vezettünk. Idevonatkozó terveinket elejtettük a balatonfüredi polgári iskola jubileumával kapcsolatos torna- és hangverseny miatt ez utóbbiak pedig rajtunk kivül álló okokból elmaradtak.
Felsőbb osztályos növendékeinkkel egynapos kirándulást tettünk a somogyszentmiklósi halgazdasághoz, amelyet Bárczay Ferenc kir. kamarás ur őméltóságának szivességéből alaposabban megnéztük. Kisebb sétáink voltak a természetrajz és földrajz tanítással kapcsolatban. A természettan tanítással kapcsolatban megnéztük a városi szeszgyárat, sörgyárat, Transdanubia telepét. A gyárakban szakszerű felvilágosításokat kaptunk. E helyütt kell megemlékeznünk arról, hogy a székesfőváros jóvoltából a mult évben intézetünknek 20 növendéke tölthetett 16 napot Budapesten — az idén ugyancsak 20 növendék fog Horváth Béla tanár vezetésével Pesten nyaralni.
Iskolalátogatások. December havában vitéz dr. Barnabás István kir. tanfelügyelő ur hivatalos látogatást tartott iskolánkban. Az egy hétig tartó tüzetes szemle alatt minden tanár előadását ismételten felkereste, — a tanárok előadását is, a növendékek készültségét is figyelemmel kisérve. Vizsgálat tárgyává tette az iskola egész felszerelését, állapotát, ügykezelését. A látogatás során intézetünk a Tanfelügyelő urnák meleg elismerését érdemelte ki. A tanfelügyelő ur a szemle eredményét összefoglaló beszámolójában külön dicsérettel emlékezett meg az ügykezelés és igazgatás példás viteléről, egyénenkint kitüntette a testület tagjait s elismeréssel volt az általános taneredmény nivója iránt.
A tanfelügyelő ur ezen kivül a juniusi katonai és rendes intézeti magánvizsgák alkalmával is meglátogatta iskolánkat.
Ifjúsági cserkészcsapatunkat két izben is meglátogatta ifj. Bődy Zoltán cserkészparancsnok, a csapat szelleme és teljesítménye felett elismerését fejezve ki.
Oktató filmelőadások. A filmoktatásnak bekapcsolása az iskolai munkába, nagyon jól bevált. Mint tanitás közben tapasztaltuk, a növendékek a filmeket elég jó figyelemmel kisérik, egyes részletekre nemcsak rövid idő múlva, hanem még 1—2 év múlva is, ha az szóba jön, visszaemlékeznek, hivatkoznak, utalnak arra. Általában legértékesebbnek mondhatók a földrajzi filmek, melyek nemcsak hogy oly vidékeket mutatnak be hű képeken, amelyeket nemrégiben még csak néhány, legtöbbször elég rossz képben mutathattunk be, de a filmek reális gondolkodásra nevelik a tanulókat, leszoktatják arról, hogy idegen, távoli vidékeken csak furcsaságokra gondoljon.
Ez évben a következő filmeket néztük meg: Testnevelés, Sven Hédin utazása a Góbi sivatagon, Olaszország, Len- és kendertermelés, Alumínium, Angliai cserkész világtábor, Közlekedés.
Ezenkívül résztvettünk egy nyug. vezérk. mérnök-százados Afrika utazónak élvezetes, mozgóképes előadásán.
Iskolai ünnepélyek. Igyekeztünk kihasználni azt a nagy jellemképző hatást, melyet az ünnepélyek rendezése, nemzetünk nagyjairól való megemlékezés, a hazafias érzés mélyítésére gyakorol, ünnepélyeinket, amikor csak lehetett, a leányiskolával közösen rendeztük, ez az érdeklődést kölcsönösen fokozta, a hatást mélyítette. Hisszük, hogy
10
a nagyszámú tanulósereg szivének egy reményben, egy imában össze-dobbanása, mint kedves áldozat szállt az Egek Urához.
1849. tavasza dicső küzdelmeinek emlékét szabadságía ültetésével örökítettük meg. Legyen állandó hirdetője iskolánk udvarán a magyar élniakarásnak, erőnek, hitnek.
Az ünnepélyek sorrendje és műsora a következő volt:
Október 6., gyászünnepély.
1. Pappvári—Dohnányi: Hiszekegy, vegyeskar.
2. Inczédy László: Aradi vértanuk, szav. Csizmadia Lajos IV. o. t.
3. Ünnepi beszéd: Kerezsy Géza tanár.
4. Gyászdal, vegyeskar.
5. Jánosy Gusztáv: Ne féltsétek a magyart, szav. Kramszky József IV. a. o. t.
6. Szózat, vegyeskar.
November 1., temetői gyászünnepély.
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Forbáth Károly: Mese a halott katonáról, szav. Horváth Margit leányisk. IV. a. o. t.
3. Ünnepi beszéd: Vánkos Jenő tanár.
4. Gyászdal, vegyeskar.
5. Csergő Gábor: Feltámadunk, szav. Csizmadia Lajos IV. a. o. t.
6. Szózat, vegyeskar.
December 8., Bethlen Gábor ünnepély.
1. Végvári: Üzenet a magyar anyáknak, szav. Csizmadia Lajos IV. a. o. t.
2. yégvári: Nagy magyar télben, szav. Mátrai Lajos IV. a. o. t.
3. Ünnepi beszéd: Marinovics Alajos tanár.
December 11., limanovai emlékünnepély.
Beszédet mondott: Kerezsy Géza tanár.
Március 1., Horthy ünnepély.
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Garamszeghy Sándor: Hadúrhoz, szav. Halász Emma leányisk. IV. a. o. t.
3. Ünnepi beszéd: Kerezsy Géza tanár.
4. Lampérth Géza; Nem csüggedünk, szav. Csizmadia Lajos IV. a. o. t.
5. Szózat, vegyeskar.
Március 15.
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Ünnepi beszéd: Polónyiné Obetkó Sarolta leányiskolái tanárnő.
3. Ábrányi E.: Március 15., szav. Csizmadia Sándor IV. a. o. t.
4. Pósa Lajos: Legszebb dal, szav. Hametmayer Erzsébet leányisk. IV. c. o. t.
5. Talpra magyar, vegyeskar.
6. Március idusa emlékezete, Ráth Lajos IV. a. o. t.
7. Móra László: Uj márciust várunk, szav. Ágoston Ilona leányisk. IV. b. o. t.
11
8. Járjatok be mindet íöldet, vegyeskar.
9. A rab, szav. Fischer Tibor III. a. o, t.
10. Gyula diák: Repülj fehér galamb, szav. Somogyi Ilona leány-isk. IV. b, o. t.
11. Szózat, vegyeskar.
Május 10., Szent Imre ünnepély.
1. Hiszekegy, vegyeskar.
2. Szemléi* F.: Szent Imre ünnepén, szav. Heim Lujza leányisk. IV. o. t.
3. Ünnepi beszéd: Kerezsy Géza tanár.
4. dr. Dombi M.: Szent Imre herceg, szav. Bence Ilona leányisk. IV. o. t.
5. Szepessy László: Szent Imre, szav. Csizmadia Lajos IV. o. t.
6. Szent Imre ének a XVII. századból, vegyeskar.
7. Szent Imre, az ifjúság mintaképe, elmondta Kőszegi István íelsőkeresk. isk. IV. évi\', tan.
8. Radványi K.: Szent Imre, szav. Halász Gyula íelsőkeresk. III. évi. tan.
9. Szózat, vegyeskar.
Május 24., Anyák napja.
1. Simándy Béla: Akinek anyja van . . ., szav. Harer Lajos I. a. o. t.
2. Ünnepi beszéd: Vánkos Jenő tanár.
3. Vértesy Gyula: Az édes anya, szav. Szakonyi István I. a. o. t.
4. Himnusz!
Május 24., hősök emlékünnepe.
1. Himnusz.
2. Somogyi Imre tanár ünnepi méltatása.
Évzáró ünnepély junius 29-én.
Erkel: Himnusz, vegyeskar.
Szavalat.
Németh Mihály igazgató záróbeszéde.
Schubert: Tavaszi dal, vegyeskar.
Szavalat.
Tanítványok búcsuzása.
Alt: Búcsú dal, vegyeskar.
Jutalmak kiosztása.
A tiz évvel ezelőtt végzett növendékek megemlékezése.
Egressy: Szózat, vegyeskar.
Ezeken az ünnepélyeken kívül egy-egy órában megemlékeztünk a takarékossági nap gondolatáról — beszédet mondott Somogyi Imre tanár; Trianon tízéves szomorú évfordulójáról; Andersen nagy meseíró halálának 60 éves évfordulójáról; október 6-án ifjúságiink részt vett a kegyeleti staféta versenyen, amelyen csapatunk az összes indulók közt ötödik — saját korosztályában második lett. Énekkarunk szép sikerrel szerepelt a\' Gárdonyi Géza irod. társaság áltál rendezett matinén.
Madarak és fák napját junius hó 15-én egy sétatéri ünnepéllyel kapcsolatban tartottuk meg. Szentmise illetőleg istentiszteletek után gyönyörű időben kisétáltunk a sétatér egyik árnyékos terére s a leg-hozzáillőbb milliöben, virágágyak között madarak éneke mellett tartottuk
12
meg kicsiny ünnepélyünket. A Himnusz és a Szózat eléneklésén kivül Csizmadia Lajos IV. a. o. t. egy kedves alkalmi verset szavalt el, a nap jelentőségét, a természet szépségét, értékét s gondozásának szükségességét pedig Party Lajos tanárnak előadása méltatta. Ez ünnepélyben azonban nem merült ki a természetnek szeretetére való nevelésünk.
A természettudományi tárgyak tanárai az állat- és növényvédelem fontosságának tudatában minden alkalmat felhasználtak, hogy a tanulók figyelmét az állatok és növények ápolására s védelmére felhívják. A természetrajz és mezőgazdaságtan tanítása közben nemcsak arra törekedtek, hogy a tanulók a természetet megismerjék, hanem hogy a természet életének titkaiba behatolva, azt meg is szeressék. Mindig tekintettel voltak az állatok és növények hasznos, vagy káros voltára s a legújabb, a gyakorlatban bevált védekezési módokat ismertették a tankönyvnek igen sokszor elavult eljárásaival szemben. E munkájukban segítségükre voltak a Növényvédelem és a Kertészet c. szaklapok, továbbá az iskola folyosóján kifüggesztett gyümölcsfa-ápolási táblák is. Terjesztettük a tanulók között a nöényvédelmi szerek felhasználásáról szóló rövid utmutatókat is, hogy ezzel a tanulók szüleinek figyelmét is felhivjuk a modern növényvédelem eszközeire s azoknak óriási hasznára.
Tornaünnepély. Tornaünnepélyünket 1930. junius 19-én délután együtt tartottuk a polgári leányiskolával. Növendékeink az iskolaudvaron gyülekeztek és innen vonultak ki a sportpályára az intézeti zászló alatt.
A sportpályán a növendékek tisztelgő elvonulást végeztek a zászlók előtt. Ezután megkezdődött tornaünnepélyünk tömören összeállított programja. Egymásután mutatták be a fiuk és leányok tudásuk legjavát a szép számban összegyűlt közönségnek, amely zajos tetszésnyilvánítással jutalmazta meg a fiuk és lányok derék munkáját.
Tornaünnepélyünk programszámai a következők voltak: 1. Felvonulás. 2. Hiszekegy a leányok szimbolikus gyakorlata. 3. Leányok zenés szabadgyakorlata. 4. Fiuk nyujtótornája. 5. Fiuk zenés szabadgyakorlata. 6. Leánynk padgyakorlata. 7. Fiuk atlétikája. 8. Fiuk kézilabda játéka a IV. A. és IV. B. osztályok között. 9. Leányok magyar tánca. 10. Talajtorna. 11. Gúlák. 12. Himnusz.
Sajnos a zivatarra hajló idő az idén is megzavart bennünket s a műsorból az atlétikát ki kellett hagyni s igy a dijakat sem tudtuk kiosztani. A dijak kiosztását junius 23-ra halasztottuk, mikor is az iskola udvarán összegyűlt növendékeknek Dr. Krátky István polgármester ur mondott buzdító beszédet, majd kiosztotta a dijakat.
Ezzel lezáródott tornaünnepélyünk és atlétikai versenyünk. (Az atlétikai verseny részletes eredménye a sportköri beszámolónál van feltüntetve.
Intézetünk társadalmi szereplése. Az az imponáló erkölcsi érték, amelyet az intézet egységes fellépése a nyilvános szereplés terén biztosított, arra predesztinálja intézetünket, hogy a város kulturális életében, ünnepélyein, tömegmegmozdulásaiban hovatovább mind jelentősebb szerepet kapjon. Egyrészt az igazgatóság törekvése is az, másrészt a város kulturtényezőinek óhajtása is az volt, hogy ez értékeinket kifelé minél többször megcsillogtassuk.
A katonatemető hősi sírjainak halottaknapi díszítését, kivilágítását ez évben már teljesen növendékeink, a leányiskola felsőbb osztályai és a fiúiskola cserkészcsapata végezte. Ugyanott a nagyközönség részvételével kegyeletes ünnepélyt tartottunk.
13
Általában intézeteink e téren olyan íejlődés útjára léptek, hogy Nagykanizsa társadalmi életben bármely kulturmegnyilvánulásnak súlyt tudtunk adni. E munkában tanári testületünk is kivette részét. Vánkos Jenő tanár a tisztikar német társalgási óráit vezette. Kerezsy Géza tanár a Szoc. Missziótársulat Leányklubjában, a íogházmisszió keretében és a pedagógiai szeminárium keretében, Deák István és Parti Lajos tanárok pedig a íogházmisszió keretében tartottak több jellemnevelő és ismeretterjesztő előadást.
A tanulók jótékonysága. Gyermekeink jó szivének, felebaráti érzézének nemes jele az, hogy bár legnagyobb százalékban maguk is nagyon szerény anyagi viszonyok között élnek s a kevésből is sokat kell nélkülözhetetlen iskolai célokra adniok, mégis szivesen adták összes megtakarított filléreiket egy-egy jótékonysági akció céljaira, valahányszor a tanári kar erre felkérte őket.
A tanári kar viszont minden erejével azon volt, hogy a tanulók terheit lehetőleg csökkentse, a szegénysorsu, jó tanuló és jó magaviseletű tanulók kisebb fizetési kötelezettségeit elengedve, illetve azok költségeit megtérítve.
Takarékossági persely. Zalavármegye kir. tanfelügyelőjének, illetve a m. kir. postatakarékpénztárnak felhívására növendékeinket a takarékosság gondolatára szoktatandó, a fiu iskolarészéreegyperselyt és takarékbetétkönyvet szereztünk, hogy növendékeink félretehető filléreit abban helyezzük el. A gondolat végül is nagy segítségére volt növendékeinknek, mert néhány tanuló év végén ily módon félretett pénzéből fedezhette az iskola részére szükséges befizetéseit.
Adományok. Tanintézetünk eredményei iránt érdeklődő jóbará-taink nemes szive a lefolyt tanévben is segítségünkre sietett, szegénysorsu és jótanuló növendékeink megjutalmazásában: A Ker. Jótékony Nőegylet karácsonytáján 5 szegénysorsu tanulónak egy-egy pár uj cipőt adományozott. Á Mayr könyvkereskedő cég utján egy magát meg nem nevező tanügybarát 1 pár uj cipőt és egy pár fekete harisnyát adott egy jótanuló részére. Gazdag Ferenc püspöki biztos r. kath. hitoktató az év vége felé több szegénysorsu tanulónak tandíj át egyenlítette ki.
A Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár igazgatósága 25 pengőt, az I. és II. sz. postahivatal főnökségei 15 P-t, a Nagykaniztai Takarékpénztár R.-T. 20 P-t juttattak kegyesen a tanári testület rendelkezésére jótanulóink jutalmazására.
Nagykanizsa megyei város a „Vasárnapi Könyv" folyóirat 2 példányát adományozta.
Szorgalmas tanulók évvégi jutalmazására Fischel Fülöp Fiai könyvkereskedő cég 10 drb., Schless Testvérek könyvkereskedő cég 4 drb. értékes könyvet adományoztak.
A nemesszivü adakozók fogadják e helyütt is leghálásabb köszönetünket.
Jutalmazások, kitüntetések. Az ifjúság lelkes pártolói lehetővé tették, hogy a jómagaviseletü és kiváló szorgalmú tanulókat jutalomban részesítsük. A megjutalmazott tanulók a következők: Róth István IV. B) o. t. 15 P, Varga István IV. A) o. t. 10 P, Glavák Károly III. A) o. t. 15 P, Kálóczy László 111. A) o. t. 10 P, Turi László II. B) o. t. 5 P, Cinki István I. B) o. t. 5 P-t kapott. Könyvjutalomban részesültek: Szentmihályi László IV. B) o. t., Vajda Márton IV. B) o. t., Benkes János IV. A) o. t., Faragó Márton IV. A) o. t., Ordovics György IV. B) o. t. Somogyi Jenő IV. B) o. t., Bányai István 111. A) o. t., Mihálka Jenő
14
111. B) o. t., Bakos István 11. A) o. t., Kiss Mihály 11. B) o. t., Simon Lajos 1. A) o. t., Hegedűs Gyula 1. B) o. t.. Tiszai János 1. A) o. t., Kövesi József 1. C) o. t.
Az önképzőkör megjutalmazottjai: Csizmadia Lajos IV. A) o. t. 15 P, Fischer Tibor 111. A) o. t. 5 P, Mátrai Lajos IV. A) o. t. 5 P.
Rendkívüli tantárgyak. A Vallás- és Közoktatásügyi Miniszter ur rendelete értelmében iskolánknál a folyó tanévtől kezdve a gyorsírást is tanítottunk. Ez évben 5 kezdő tanuló tanulta a gyorsírást Parti Lajos rendes tanár vezetése mellett heti 2 órában.
Ugyancsak miniszteri engedéllyel a francia nyelv is taníttatik iskolánkban, ha kellő számú növendék jelentkezik.
Ugy a gyorsírás, mint a francia nyelv tanulására már a beíráskor jelentkezzenek az érdekelt tanulók.
A tanév befejezése. A Rendtartási Szabályzatban előirt összefoglalásokat junius hó 16—21-ig tartottuk meg.
Az évááró ünnepélyt junius 29-én hálaadó isteni tisztelet előzte meg, megköszönve a jóságos Istennek gazdag kegyelmét tanárokkal, tanulókkal szemben. Az évzáró ünnepéllyel esett egybe a tiz évvel ezelőtt végzett növendékek tiz éves találkozója. Az intézet évzáró ünnepélyének szavalatokon, énekszámokon, a végzett s idestova az életbe lépő növendéknk búcsúján kivül súlypontja természetesen egy év szorgalmának jutalma: a jutalmak s elismerések kiosztása volt. Az év utolsó mozzanata — miként beköszöntője is — az igazgató szavai voltak, aki a vakációra és jövő évre szóló intelmeivel, tájékoztalásával és búcsúszavával az évet Isten nevében bezárta.
II. Jelentések.
Gróf Zrínyi Miklós önképzőkör. Az önképzőkör a jóváhagyott alapszabályok szellemében működött szép eredménnyel. Az önképzőkör elnöke az idei tanévben is Marinovics Alajos tanár volt. Az 1929. évi szeptember 22-én megejtett választáson az önképzőkör választmánya a következőképpen alakult meg: Ifjúsági elnök: Szentmihályi László IV. B) oszt. tanuló; jegyzők: Csizmadia Lajos és Varga István IV. A) oszt. tanulók; Könyvtáros: Roth István IV. B) oszt. tanuló; pénztáros: Lusztig Andor IV. A) oszt. tanuló; bírálóbizottsági tagok: Bruncsics György, Juhász István, Müller Ferenc, Kramszky József IV- A) oszt. tanulók, Szíva Károly, Ordovics György, Roth István és Szalay László IV. B) oszt. tanulók.
A megalakulás után a kör elnöke buzdította a növendékeket a sikeres munkára. A kéthetenkint megtartott önképzőköri gyűléseknek mindig megvoltak a maga buzgó szereplői. A kör kegyelettel adózott a nemzet nagy költői emlékének. Megemlékezett a kör Katona József és Kisfaludi Károly halálának 100 éves évfordulójáról. A nemzet nagy fiának, Bethlen Gábor halálának 300 éves évfordulója alkalmával is kegyelettel adózott a nagy magyar emlékének.
Az önképzőkör könyvtára az idei évben is több tartalmas könyvvel gyarapodott. A könyvek kiválasztásánál az a cél lebegett előttünk, hogy oly könyvet adjunk a tanuló kezébe, mellyel beleégessük lelkébe az áldozatos hazaszeretet szent érzését és amely lelkét nemes tartalommal töltse meg.
15
Önképzőköri lelkes és sikeres munkálkodásukért jutalomban részesültek: Csizmadia Lajos IV. A) oszt. tanuló, Fischer Tibor III. A) oszt. tanuló és Mátrai Lajos IV. A) oszt. tanuló.
Cserkészet. Az intézet 75. sz. „Árpád" cserkészcsapata ebben az évben is igyekezett munkájával a kitűzött magasztos célnak megfelelni. A csapat vezetőségét tevékenységében az a szent gondolat vezérelte, hogy acélkeménységü tiszta jellemet, bátor és ügyes ifjakat neveljen. A cserkészek igyekeztek is kötelezettségüknek hiven megfelelni. Az intézet cserkészotthonában hetenkint csapatösszejövetel vott, amelyen a fiuk elméleti kiképzésben részesültek. Gyakorlati ügyességükről kirándulások keretében tettek tanúbizonyságot. A csapat kétszer vett részt a helybeli csapatokkal együtt rendezett hadijátékon.
A III. kerület állandó érdeklődései kisérte a csapat munkáját, amit igazolt az is, hogy május hóban Matauschek Béla ker. ellenőrző tiszt ur látogatást tett s a tapasztalatok fölött elismerésének adott kifejezést. Ugyancsak cserkészszeretettel üdvözölhette a csapat dr. Bődy Zoltán megyei ellenőrző tiszt urat, aki az angliai cserkész-világtáborozáson szerzett tapasztalatainak közlésével boldog pillanatokat szerzett a cserkészeknek. Fáradozásáért köszönetet mond a Szervező Testület.
A csapatot anyagi támogatásban részesitette városunk, amennyiben nemesen gondolkozó Vezetősége 300 P-t utalt ki táborozás céljaira. Továbbá 20 P-t adományozott a helybeli Néptakarék is. Merkly Belus gyógyszertár díjtalanul szerelte fel a csapat mentőszekrényét.
A nemesszivü adományokért fogadják a Szervező Testület hálás köszönetét. Deák István, cserkészparancsnok.
Ifjúsági Vörös Kereszt csapat. Iskolánk ifjs. V. K. csoportját ez évben főleg az alsóbb osztályok növendékeiből (I—II. és néhány HL) alakítottuk meg, hogy ilymódon az Ifjs. V. K. szép eszméjét is szolgáljuk és az agyonterhelt felsőbb osztályokat tehermentesítsük. Többször volt összejövetel, hol a Vör. Ker. Egylet keletkezését és nemes célját, valamint az Ifjs. V. K. szép hivatását ismertettük meg a tannlók-kal, ezenkívül az iskolai és otthoni egészségügy ápolását célzó felolvasások, előadások és ilyirányu előadások voltak. Ezévben egy németországi csoportnak küldtünk albumot, hogy ilymódon ezirányban megkezdett kapcsolatainkat továbbfüzzük. A csoport tanárelnöke Vánkos Jenő, ifj. elnök Németh Béla 111. a, jegyző Fischer Tibor III. a, pénztáros Kánnár Mihály III. a. o. t. volt. Osztályrendezők voltak: Tóth Ernő I. a, Bődör István I. c, Sneff István II. a, Hajmássy Lajos II. b, Kannár Mihály III. a. A csoport tagjai 40 példányban járatták az Ifjs. V. K. lapot.
A magy. ifjúsági vöröskereszt végrehajtóbizottsága az egyesület céljaiért kifejtett buzgó munkásságáért ezüst éremmel és oklevéllel tüntette ki Vánkos Jenő tanárt.
Segélyző könyvtár. Állomány 1928—29. tanév végén 354 kötet. Tankönyvváltozás miatt selejteztetett 109 kötet. A folyó tanévben beszereztetett vétel utján 47 kötet 198*80 P értékben. Ajándékozás folytán gyarapodott 62 kötettel. Állomány az 1929—30. tanév végén 366 kötet.
Sport. A sportkör neve: Zrínyi Sportkör. A sportkör kerület: Székesfehérvár, csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma: 225, megalakulás ideje: 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke (igazgató): Németh Mihály. A sportkör vezető tanára neve és lakása: Horváth Béla, Nagykanizsa, A sportkör vezetőtanára testnevelési tanár-e? Igen. Az intézet tanulóinak teljes száma: 278. Magántanulók, illetve magán-
vizsgázók száma: 47. Testgyakorlás alól felmentettek száma: 19. A testnevelési alapra fizető tanulók száma: 278. A testnevelési alap fizetése alól felmentettek száma: —*—. A sportkörben működő tagok száma korosztályonként: I. korosztály (10—12 évesek 35; II. korosztály (12— 14 évesek) 41; III. korosztály (14—16 évesek 43. Összesen: 119. Működő szakosztályok: játék, torna, atlétika. Van-e az intézetnek tornaterme? Van. 159 m2, padozata deszka. Van-e az intézetnek játékra alkalmas udvara: Van. Hány m2? 646 m2, mely fásitás miatt kevéssé alkalmas. Külön játszóterületünk ideiglenesen van. Az iskolával szemben egy lebontott épülettömb területét a város annak beépitéséig rendelkezésünkre bocsájtotta. Ezen terület nagysága: 1900 m2. Melyik sporttelepen gyakorolnak a tagok: Zrinyi sportpályán. Hányszor hetenként: egyszer szombat délután. Van-e uszoda? Nincs. Télisport üzésére van-e mód? Nem. Melyik sportnemből rendezett a sportkör házi-, intézetközi-, csoport-, kerületi-, országos versenyt? Háziverseny atlétikából és tornából. Melyik Kisosz versenyen, hol mikor, hány taggal vett részt a sportkör? Kisosz versenyen nem vett részt. A mult iskolaévben a szünidőre társadalmi egyesületekhez kiadott sportköri tagok száma: —. A sportkör vagyonának mult évi maradványa:
A jelen tanévben befoly testnevelési járulékból: 667 20 P. 40 százalékos részesedés: 266-88 P. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege: 67 P. A sportkör jelen tanévi kiadása: 26688 P. Maradvány: 67 F.
A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések. Sportkörünk 12 növendékkel benevezett a helybeli 6-ik honvédgyalogezred által 1929. október 6-án rendezett kegyeleti stafétaversenyre. A mi korosztályunkban a második helyezést értük el. A stafétafutó csapat tagjai a következők voltak: 1. Varga Ferenc IV. A); 2. Szabó Kálmán III. B), 3. Weisz Lajos IV. B), 4. Kolongya János IV. B), 5. Svatkó Géza IV. B), 6. Pap Ferenc III. A), 7. Kánnur Mihály III. A), 8. Müller Ferenc IV. A), 9. Szentmihályi László IV. B), 10. Felde István IV. B), 11. Kemendy Lajos IV. A), 12. Szalay Lajos IV. B).
A sportkör 1930. junius 19-én házi atlétikai és tornaversenyt rendezett. A versenyek eredményei a következők:
Torna, a) Nyújtó: 1. Varga Ferenc IV. A), 2. Benkes János IV. A), 3. Somogyi Jenő IV. B). — b) Talajtorna: 1. Varga Ferenc IV. A),
2. Nagy Lajos II. A), 3. Bődör János IV. B.
Atlétika, a) 12—14 évesek részére: 6\'0 m. síkfutás: 1. Herrenstein Ferenc 111. A) 8"5 mp., 2. Balog János 111. B), 8"6 mp. — Távolugrás: 1. Müller Ferenc IV. A) 463 cm. 2. Balog János 111. B) 457 cm, 2. Hodics Lálzló 111. A) 390 cm. — Magasugrás: 1. Müller Ferenc IV. A), 128"5 cm, 2. Szabó Kálmán 111. B) 127*5 cm, 3. Hodics László 111. A) 125 cm. — Súlylökés 3 kg.-os golyóval: 1. Müller Ferenc IV. A) 860 cm, 2. Szabó Kálmán 111. B) 857 cm, 3. Balog János 111. B) 835 cm.
b) 14—16 évesek részére: 100 m. síkfutás: 1. Varga Ferenc IV.
A) 12"8 mp., 2. Kirchner Aladár IV. A) 131 mp., 3. Szalay Lajos IV.
B) 13"2 mp. — 400 m. síkfutás: 1. Szentmihályi László IV. B) 1 p 29 mp, 2. Szalay Lajos IV. B) 1 p 3 2 mp, 3. Plichta Jenő 111. B). — Távolugrás: 1. Varga Ferenc IV. A) 503 cm, 2. Svatkó Géza IV. B) 500 cm,
3. Kirchnet Aladár IV. A) 492 cm. — Magasugrás: 1. Kirchner Aladár IV. A) 145 cm, 2. Benkes János IV. A) 140 cm, 3. Kánnár Mihály 111. A) 1375 cm. — Súlylökés 5 kg.-os golyóval: 1. Varga Ferenc IV. A) 955 cm, 2. Kánnár Mihály 111. A) 860 cm, 3. Kenedy Lajos IV. A) 859 cm. — Gerelyhajítás (kis gerely): 1. Varga Ferenc IV. A) 28 m
17
62 cm, 2. Benkes János IV. A) 26 m 40 cm, 3. Svatkó Géza IV. B) 24 m 83 cm. — Diszkoszvetés (ifjúsági): 1. Varga Ferenc IV. A) 30 m 20 cm, 2. Somogyi Jenő IV. B) 29 m 30 cm, 3. Kánnár Mihály 111. A) 26 m 52 cm. — Kézigránát hajítás: 1. Svatkó Géza IV. B) 42 m 25 cm, 2. Varga Ferenc IV. A) 38 m, 3. Kirchner Aladár IV. A) 34 m 88 cm.
Nagykanizsa, 1930. junius 29. Németh Mihály igazgató. Horváth Béla tanár-elnök.
18
III. tanári
Sorszám Név képesítés Me|y tantárgyakat tanította osztályon-
Tantárgy a tanév elejétől 1930. dec. 31-ig
I. A 11. B I.C D. A II. B III. A III. B IV. A IV. B Heti óraszám
1 Németh Mihály igazgató rajz, ipar, torna rajz 2 2 4
2 Bittera Béla mennyiség- és természettud. számtan fizika m. gazdaságtan 1 4 1 4 1 3 1 1 3 1 20
3 Deák István nyelv- és történettud. magyar történelem földrajz gazdaságtan 5 4 2 2 3 3 3 22
4 Horváth Béla földrajz, természetrajz, vegytan, torna torna 3 3 3 3 3 3 3 3 3 27
5 Kerezsy Géza földrajz, természetrajz földrajz természetrajz kézimunka 3 3 3 3 2 2 1 1 1 2 1 22
7 Ketting Ferenc rajz rajz ének karének 3 3 3 3 3 3 1 1 22
2
7 Kiss Olga nyelv—történettud. német történelem földrajz 3 2 3 3 3 3 3 20
8 Lehoczky Emilia mennyiségtan, természettan, vegytan, torna, francia ny. számtan fizika vegytan földrajz kézimunka 2 2 2 4 2 4 3 3 22
9 Marinovics Alajos nyelv-történettud. magyar történelem földrajz ének gazdaságtan 4 1 3 4 3 3 3 21
| j
19
testület.
ként heti hány órában Mulasztott tanórák száma Helyettesített hány órában? Működési évek száma Mióta tanit ennél az intézetnél Jegyzet
február 1-től a tanév végéig
I.A I.B L C II. A II. B III. A III. B IV. A IV. B Heti óraszám
3 2 2 7 4 7 41 1900. márc. 15 Az iskola gondnoka. A rajzszerek őre.
1 4 1 4 4 3 1 1 2 3 1 3 23 — 18 33 1920. szépt. 1 I. B) o. főnöke. Tanári könyvtár, természettud. felszer. gondozója.
5 1 2 2 4 3 1 23 14 15 14 1919. okt. 24 III. A) o. főnöke Ifj. könyvtár őre. Cserkész parancsnok
3 3 3 3 3 3 3 3 3 27 — 5 4 1928. szept. Tornaszerek őre. Sportkör vezetője.
3 3 3 3 2 3 2 1 1 1 1 23 26 11 5 22 1927. szept. 1 Kézimunka felszerelés és földrajzi szerek őre.
3 3 3 3 3 3 1 1 22 3 19 1919. márc. 20 III. B) o. főnöke. Rajzszertár őre.
2
3 2 3 3 3 3 3 2 22 23 17 13 1925. szept. IV B) o. főnöke.
2 2 2 4 4 3 3 3 23 15 18 3 1927. szept. 1 II. A) o. főnöke.
1 4 1 1 3 4 3 3 3 23 — 14 23 1919. IV. A) o. főnöke. Önképzőkör vez.

20
Sorszám Név képesítés Mely tantárgyakat tanította osztályon-
Tantárgy a tanév elejétől 1930. dec. 31-ig
I.A I.B I.C II. A II. B III. A 111. B IV. A IV. B Heti óraszám
10 Parti Lajos mennyiség- és természettud. számtan természetrajz egészségtan rajz ének 4 1 3 3 1 1 4 2 2 22
11 Partiné Györké Mária mennyiség- és természettud. számtan vegytan termé zetrajz gazdaságtan 3 4 1 1 3 1 3 3 19
12 Somogyi Imre nyelv-történettud. magyar közgazdaságtan mezőgazdaságt. 5 5 4 2 2 18
13 Vánkos Jenő nyelv-történettud. . német földrajz ének 3 1 3 3 1 3 3 20
14 Ardai Simon izr. hitoktató Izr. hittan 2 2 4
15 Gazdag Ferenc püspöki biztos, hittanár r. kath. hittan 2 2 2 2 2 2 2 2 2 18
16 Horváth Olivér ág. h. ev. lelkész ág. h. ev. hittan 2 2
17 Kádár Lajos ref. lelkész ref. hittan 2 2
18 Lázár Artúr izr. hitoktató izr, hittan 2 2 4

II. o. altiszt: Németh István.

21
ként heti hány órában Mulasztott tanórák száma Helyettesitett hány órában? Működési évek száma Mióta tanit ennél az intézetnél Jegyzet
február 1-től a tanév végéig
I. A I. B I. C II. A II. B III. A III. B IV. A IV. B Heti óraszám
4 3 3 1 4 3 2 2 1 23 3 20 23 1924. szept. I. A) o. főnöke. Természetrajzi szertár őre.
Az első 75 félévben 1 19 1924. II. B) o. főnöke. Veeytani szerek őre. Febr I óta szabadságon.
5 5 4 1 2 2 19 \' 3 16 38 1924. szept. 1. Miniszterileg megbízott igazgatóhely. 11. B) o. főnöke.
3 1 3 3 1 3 2 3 3 1 2 23 — 14 20 1922. jan. 1. I. G o. főnöke. Ifj Vöröskereszt vezetője Segélykönyvt. őre.
2 4 — — — 1922.
2 2 2 2 2 2 2 2 2 18 9 — — 1923.
2 2 — — — 1922.
2 2 — — — 1905.
2 2 4 — — — 1927.

22
IV. A tanárok társadalmi működése.
Németh Mihály igazgató, az Orsz. Polg. Isk. Tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének elnöke, az Eme ügyvezető elnöke, a nagykanizsai róm. kath. egyháztanács tagja, 75-ös Árpád Cserkészcsapat elnöke, a Move elnökségi tagja, a Move Céllövészeti Egyesületnek tagja, a Nagykanizsai írod. és Műv. Kör igazgatósági tagja, a Nemzeti Szövetség választmányi tagja, a Nemzeti Munkavédelem választmányi tagja, a Nagykanizsai Zrínyi Tornaegylet alelnöke, a Nagykanizsai Polgári Egylet választmányi tagja, a Rend. Tan. Város közegészség. és közműv. bizottságának tagja, a Magyar Földrajzi Társulat, a Magyar Természettudomáoyi Társulat, a Magyar Történettudományi Társulat és a Magyar Irodalmi Társulat rendes tagja, az Orsz. Vöröskereszt Egyesület tagja, az Állami elemi és polgári iskolák gondnokságának tagja. A kir. járásbíróság és kir. törvényszék Írásszakértője. Résztvett a megye és a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Bittera Béla, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének választmányi tagja, a Nagykanizsai Polgári Egyletnek rendes tagja, írod. Műv. Kör tagja, Move Céllövészeti Egyesület tagja.
Deák István, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a 75-ös Cserkészcsapat parancsnoka, írod. Műv. Kör tagja, Nagykanizsai Polgári Egylet tagja.
Horváth Béla, az O. P. I. tanáregyesületnek, Természettudományi Társulatnak, Nagykanizsai Polgári Egyletnek tagja.
Ketting Ferenc, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja. Az áll. polgári fiu és leányiskola vegyeskarának oktatója és vezetője. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör igazgatóságának tagja és zenekarának karnagya, városi képviselőtestületi tag. Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
Kiss Olga, az 0. P. I. ianáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalam. Körének jegyzője, Szociális Misszió Társulat választmányi tagja, Leány Klub tagja, írod. Műv. Kör tagja.
Lehoczky Emilia, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, Természettudományi Társulat tagja.
Marinovics Alajos, az 0. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, Budapesti Muraközi Szövetség tagja. A polg. isk. gr. Zrínyi M. Önképzőkör tanár-elnöke.
Parti Lajos, az O. P. I. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja. Gyakorló Gyorsírók Társaságának rendes tagja. Résztvett a város kulturális és társadalmi mezgalmaiban.
Partiné Györké Mária, az 0. P. 1. tanáregyesület tagja, a Polg. Isk. Tanárok Zalamegyei Körének tagja, a Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör rendes tagja. MANSz-nak, Szociális Misszió Társulatnak választmányi tagja.
ím

23
Somogyi Imre, az 0. P. 1. tanáregyesüleinek rendes, a Polg. lsk Tanárok Zalamegyei Körének választmányi tagja, a nagykanizsai róm. kath. egyháztanács tagja, az Irodalmi és Művészeti Kör r. tagja.
Vánkos Jenő az 0. P. 1. tanáregyesületnek rendes tagja, a Polg. lsk. Tanárok Zalamegyei Körének titkára, a helybeli evangélikus egyház presbytere és az ev. egyházi vegyeskar vezetője, a Magyar Földrajzi és Néprajzi Társaság rendes, a Magyar Pedagógiai Társulat kültagja, a Zrinyi Tornaegylet tagja, az Irodalmi és Művészeti Kör tagja, a Polgári Egylet tagja, a tudományos filmoktatás helyi képviselője. Az iíjusági Vöröskereszt Egyesület vezető-tanára. Résztvett a város kulturális és társadalmi mozgalmaiban.
V. A rendes tanulók névjegyzéke és ált. osztályzata.
Előforduló rövidítések: a név után ism. = ismételt, az osztályzat után ism. = az osztályt ismételnie kell, az osztályzat után jvt. = javító vizsgálatot tehet.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Parti Lajos.
Babos László Baj István ism. Bedő József Benczik József 5 Csányi Imre Csizmadia János Domán Kálmán Gubics Gyula Harcz Lajos 10 Horváth József Horváth Károly Kalmár Lajos Keglevics Viktor Kiss László 15 Kovács János
elégséges elégséges elégséges jó jó jó
elégséges elégséges jó
elégséges elégséges elégt. jvt. elégt. jvt. jó
elégt. ism.
Liszkai Horváth János jo
Nagy József elégséges
Németh József elégséges
Poszovecz János elégséges
20 Simon Lajos jeles
Steiner István elégséges
Szakonyi István jó
Szántó György ism. elégt. ism.
Tiszai János jeles
25 Tóth Ernő jó
Varga István elégséges
Wachsler Tibor elégséges
Weisz Imre elégséges
Wollák Sándor elégséges
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Bittera Béla.
Baj István Bedenek György Bedő Lajos Czinki István 5 Czoller István Csanádi Antal Felde János Hegedűs Gyula Horváth Ferenc 10 Horváth István Horváth József Kelemen Ferenc Kotnyek József Kovács Károly
jo jó
elégt. jvt. jeles jó
elégséges elégséges jeles
elégséges jó
elégséges elégt. jvt. elégséges jó
15 Laky Imre Málék József Nagy Lajos Németh Ferenc Nóvák Sándor 20 Parragi László Plander György ism. Sabján István Salamon Ferenc Skrilecz László 25 Süslecz László Szélig Ferenc Temesvári Károly Varga István
elégséges elégt. ism. jó jó jó
elégt. jvt. elégt. jvt. elégséges elégséges elégt. ism. elégséges elégséges jó
elégséges
Kimaradt: Schwartz Antal.
1. C) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
Baranyai Győző Bődör István Bunczom Imre Czulek István ism.
5 Furmen Jenő Ganzberger József Horváth József Horváth Lajos Jaberics Imre 10 Jakabfi Ferenc Kaszás László ism. Kövesi József Kremsner Gáspár Lieb Gyula ism.
elégséges jó
elégséges jó jó
elégséges elégséges elégséges jó jó
elégséges jó
elégséges jó
Kimaradt: Kálmán Ferenc.
15 Molnár János Paragi István Pongrácz Endre Pulai József Rihó József 20 Somogyi Lajos Szakács József Szakonyi József Tavaszi Béla Tálosi Ferenc 25 Tóth Károly Varga József Vidovics Károly
elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. jó
elégséges jó jó jó
elégt. jvt. elégt. jvt. elégséges elégséges
II. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Lehoczky Emília.
Bakos István Bencze Sándor Borsos Ferenc Detrich Dezső 5 Deutsch György Erdélyi János Cséti István Gál József Gábor Gusztáv 10 Hermann István Horváth László Kis Géza Kovács Lajos Kovacsics Vilmos
Kimaradt: Bóna Lajos.
jo
elégséges elégt. ism. elégséges elégt. jvt. jó
elégt. ism. elégséges jó
elégséges elégt. jvt.
elégséges elégséges elégséges
15 Lovrek Ottó Ferenc Nagy György Nagy Lajos Németh József Pint József 20 Popesnyák Lajos Salamon József Singer Ferenc Sneff István Szabó József 25 Sveig Béla
Tanczenberger Lajos Tóth István
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Partiné Györké Mária. Helyettesosztály főnök: Somogyi Imre.
jó jó
elégséges elégt. jvt. elégséges elégséges elégséges elégséges jó jó
elégt. ism. elégséges elégt. ism.
Béry József Belloni Sándor Bencsik László Gozdán József Hajmássy Lajos
jo
elégséges elégséges elégséges jó
Hauer János Hermann József Horváth József Horváth Lajos 10 Ifcsics Ferenc
elégt. jvt. elégséges elégséges elégséges elégt. ism.
26
Juhász István Kiss Mihály Klicserics István Kolarics István 15 Kőszegi János Nagy János Nagy Lajos , Pap István Pintér László Kimaradt: Pék Ferenc.
elégséges jó
elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. elégséges elégt. jvt. elégséges
20 Szabó József Tóth Ferenc Tóth József Tóth Sándor Török Péter 25 Turi László
Vancsura István Vida Sándor
elégséges elégt. ism. elégséges jó jó
jeles
elégséges elégt. jvt.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
Baj Károly Bakos József Bányai István Csányi József 5 Csere Sándor Dervalits Ferenc Fartik József Fehér Vendel Fischer Tibor ism. 10 Glavák Károly Grosz József Hegyi Ferenc Herrnstein Ferenc Hodics László 15 Horváth József Kálóczi László
elégséges elégséges jó
elégt. jvt. elégt. jvt. jó jó
elégséges jó
jeles
elégséges elégt. ism. jó
elégséges elégt. jvt. jeles
Kánnár Mihály elégt. jvt.
Kunics László elégséges
Leiner József ism. elégséges
20 Márkus László elégséges
Németh Béla jó
Nuszbaum Miklós jó
Pap Ferenc ism. elégséges
Pajor János elégséges
25 Pölöskei Vilmos elégséges
Sipos Gyula elégt. jvt.
Singer Sándor elégt. jvt.
Szokol Antal elégséges
Városy Dezső elégt. ism.
30 Vörös György elégséges
Weisz János elégséges
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Ketting Ferenc.
András István Balázs Lajos Balogh János Czulek Lajos 5 Cserti János Dlask Ferenc József Dömő Ferenc Entz József Farkas Ferenc 10 Furmen József Hardy Viktor Holczbauer Lajos Horváth János
elégséges jó jó
elégséges elégséges elégt. jvt. elégt. ism. jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégt. jvt.
Horváth József 15 Horváth Péter Knausz György Kovács Géza Ledinszky István Mihálka Jenő 20 Németh Antal Ötvös Antal Plichta István Simoncsics Lajos Szabó Kálmán 25 Szakonyi István Szokol Ferenc
jo jó jó
elégséges jó jó
elégt. jvt. elégt. jvt. elégt. jvt. elégt. ism. elégséges jó
elégséges
Kimaradt: Kovács Ferenc, Nagy Lajos, Virág Ede.
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Marinovics Alajos.
27
Bakán János Benczik József Benkes János Breyer Imre 5 Bruncsics György Budai János Csizmadia Lajos Eppinger Imre Faragó Márton Imre 10 Fekete Lajos Fischer Erik Gáspár Károly Gerencsér Lajos Jerausek Gyula 15 Juhász István Kemendi Lajos Klein Pál Kirner Aladár
jo
elégséges jó
elégséges elégt. ism. elégséges jó
elégséges jó
elégséges elégt. jvt. elégséges elégséges elégséges jó
elégt. ism. jó
elégséges
Kők Ferenc 20 Kovács Ferenc Leiner Nándor Lusztig Andor Mandler György Mátrai Lajos 25 Miháldinecz János Müller Ferenc Papp Lajos Pőcz István Richter Jenő 30 Salamon Ferenc Simon János Spingár János Szabó Dezső József Vajda József 35 Varga Ferenc Varga István
elégséges elégt. jvt. elégt. jvt. elégséges elégt. jvt. jó
elégséges jó
elégt. ism. elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. elégséges elégt. jvt. elégséges elégt. jvt. jeles
Kimaradt: Kramszky József.
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
Aur Ferenc Bakos István Bedenek Jenő Bernecker Ernő 5 Bődör János Császár József Davidovics György Felde István Filep Lajos 10 Hermann János Jányi Fülöp Joó János Kállovics György Károlyi Miklós 15 Kolongya János Lakatos István Levik Lajos Nadray László Ordovics György
elégséges jó
elégt. jvt. elégséges elégséges elégséges elégséges elégt. jvt. jó
elégséges elégséges elégséges elégséges elégséges jó
elégséges jó
elégséges jó
20 Pap Péter jó
Persovits Gyula jó
Petrekovics József elégséges
Radocsányi János elégt. jvt.
Rihó István elégséges
25 Róth István jeles
Somogyi Jenő jó
Stampf Zsigmond jó
Svatkó Géza jó
Szalay Lajos jó
30 Szentmihályi László jeles
Szélig Károly elégséges
Sziva Károly elégt. jvt.
Tóth Pál elégséges
Vajda Márton jeles
35 Váradi Árpád elégt. jvt.
Weisz Lajos elégséges
Végh Lajos elégséges
Wolf Antal elégt. jvt.
Kimaradt: Hágner Kátmán.
28
VI. Magánvizsgálatra engedélyt nyert tanulók névsora.
I. OSZTÁLY.
Bartol Ferenc Bedenek Ferenc Biliege János Bogdán Gáspár Csanádi Ferenc Csekő Dénes Csombó Lajos Horváth János
X
Istenes Dezső 10 LenliartoviCs Kálmán Marton Miklós Simán Géza Szollár Ferenc Tóth János 15 Váti József
II. OSZTÁLY.
Baj Károly Bartol Ferenc Bedenek Ferenc Bogdán Gáspár 5 Csanádi Ferenc Cser Lajos Linfer József
Nóvák Ferenc Paál István 10 Polán Ferenc Szigethi Pál Szollár Ferenc Wéber Ferenc
III. OSZTÁLY.
Déri Antal Fullér Károly Hegedűs József Horváth Gábor 5 Horváth Miklós Molnár János
Nagy László Réffy Ferenc Sebők Gyula 10 Sulok József Varga János
IV. OSZTÁLY.
Bertalan Sándor Bolf József Engelleiter Rezső Horváth Kálmán 5 Kantil József Magyar Lajos Molnár György
Molnár József Nemes Pál 10 Pulai János Sarkanti József Sági István Tóth Ferenc
VII. Statisztikai kimutatás.
az egyes tantárgyakban elért tanulásbeli eredményről az 1920/30. tanév végén.
Osztály: I. A) I. B) i. c) II. a) II. B) in. a) HL B) IV. a) IV. B)
Osztályoztatott: 29 28 27 27 27 31 26 36 38
Tantárgy í jeles 11" elégséges ! elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen ! felmentve jeles jó elégséges 1 elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve j jeles jó 1 elégséges elégtelen 1 felmentve jeles jó elégséges elégtelen felmentve jeles jó elégséges j elégtelen felmentve jeles jó elégséges elégtelen 1 felmentve
Vallástan ...... Magyar nyelv ... Német nyelv Történelem ...... Földrajz ...... Mennyiségtan Növény — állattan Ásványtan - vegyt. Természettan Közgazdaságtan... Mezőgazdaságtan Ének ......... Rajz ......... Torna ......... Kézimunka...... 14 2 4 5 4 4 5 4 7 3 10 7 10 9 8 17 15 18 9 .8 17 5 18 16 16 14 8 9 6 13 11 9 2 3 2 1 3 1 2 7 2 3 6 3 4 5 7 3 4 5 10 11 7 7 8 11 12 10 7 7 17 11 11 15 14 13 11 9 11 17 12 6 4 3 1 4 2 2 1 1 4 6 5 1 4 1 5 6 6 16 9 9 10 11 16 14 19 11 7 14 5 16 16 12 13 7 12 3 16 13 7 2 2 2 1 3 4 3 2 2 8 2 5 5 9 5 6 8 7 9 9 12 6 7 8 18 15 17 16 11 16 11 15 14 13 14 12 4 5 5 3 1 5 1 1 4 2 6 1 8 3 1 5 4 3 2 8 2 12 6 4 8 5 8 16 13 13 11 10 14 9 17 19 11 17 15 6 10 11 13 9 11 3 4 2 3 1 10 3 3 7 1 4 6 12 12 2 5 4 13 12 6 9 8 8 11 12 14 5 12 11 8 14 19 15 19 15 12 7 5 18 11 16 2 3 3 4 2 6 2 1 5 1 2 1 5 3 5 4 10 5 9 12 10 8 8 9 14 10 7 22 11 15 15 13 11 14 14 12 9 15 11 6 2 5 2 3 1 _ 3 11 2 5 4 4 3 3 8 7 7 17 5 7 7 13 12 8 11 12 7 13 6 16 13 10 18 4 14 12 17 20 15 19 20 17 21 13 14 9 12 22 15 5 3 6 1 6 3 1 2 1 3 12 2 2 5 7 3 4 10 7 9 21 6 11 19 13 9 12 14 15 10 11 14 12 12 8 15 6 18 13 24 22 19 16 20 23 14 19 16 9 16 18 1 3 2 5 7 1 3
VIII. Statisztikai kimutatás
a tanulók létszámáról.
Sorszám C i m Osztályok Összám
i a) I b) I c) 11 a) 11 b) III a) III b) IV a) IV b)
1 Beiratkozott ........................... 29 29 28 28! 28 31 29 37 39 278
2 Kimaradt.............................. Meghalt .............................. Az iskolai év végéig járt .................. 29 1 28 1 27 1 27 1 27 31 3 1 26 36 1 38 9 269
3 Az iskolaév végéig járt tanulók közül Helybeli ...... ... ............ Zalamegye más községéből való...... Más megyebeli.................. 25 3 1 27 1 21 6 16 7 4 18 5 4 19 8 4 19 5 2 25 6 5 27 5 6 197 45 27
4 Vallás szerint Római kath................... Ág. hitv. evang................ Ref......................... Izr......................... 23 1 5 28 - 27 22 1 2 2 27 21 1 2 7 26 25 1 3 7 38 237 3 8 21
5 Anyanyelv szerint Magyar ..................... Német ..................... Horváth ..................... 29 j 27 —1 1 27 27 27 31 27 35 1 38 267 1 1
6 Születési év szerint 1919 évben született............... 1918 „ 1917 ,. „ ............... 1916 „ „ ............... 1915 „ 1914 „ „ ............... 1913 „ „ ............... 1912 „ „ ............... 12 12 4 1 12 8 6 2 11 10 5 1 8 10 8 1 2 15 6 4 14 10 7 8 12 3 2 1 7 18 9 2 9 17 7 4 2 35 40\' 62| 56 49 18 7 2
7 A tanulás eredménye szerint Az osztátyt sikerrel végezte......... Javitóvizsgálatra bocsáttatik ......... Osztályismétlésre utasittatik ......... Osztályzatot nem nyert .......... 25 2 2 22 4 2 24 3 21 2 4 21 4 2 23 6 2 19 5 2 26 7 3 32 6 213 39 17
8 Mulasztások Igazolt órák száma............... Nem igazolt órák száma............ 721 5 876 26 591 6 810 54 618 8 799 20 709 33 1186 55 1016 14 7326 222
9 A szülők foglalkozása szerint Kisbirtokos, bérlő, napszámos ...... Egyéb őstermelő ............... Gazdasági tisztviselő ............ Gazdasági segédszemélyzet ......... Földművelési munkás ............ Iparos ........................ Ipari tisztviselő.................. Ipari segédszemély, munkás......... Nagykereskedő.................. Kiskereskedő .................. Kereskedelmi vagy közieked. tisztviselő Egyéb keresk. vagy közieked. alkalmazott Kereskedelmi vagy közlekedési munkás Házaló, piaci árus ............... Köztisztviselő .................. Pap, tanár, tanitó ............... Más érteim, (orvos, ügyvéd stb.)...... Közhivatalban alk. altiszt vagy szolga Katonatiszt..................... Katona altiszt .................. Nyugdíjas köztisztviselő............ Nyugdíjas altiszt ............... Különböző napszámos ............ Házi cseléd .................. Egyéb és ismeretlen foglalkozású...... 2 2 5 2 3 4 2 2 1 4 2 1 7 1 1 8 1 2 5 2 5 3 3 2 1 7 1 4 8 1 7 2 1 1 1 1 4 1 4 1 1 1 5 8 3 5 1 6 2 1 9 1 4 2 2 2 1 3 . 2 11 3 2 3 2 1 1 4 4 3 1 4 1 1 1 2 8 3 7 1 1 11 2 1 1 3 2 6 24 9 2 2 3 48 9 10 14 54 16 3 3 4 7 6 28 10 3, 14
IX. Kimutatás a nagykanizsai m. kir. állami gróf Zrínyi Miklós polgári fiúiskola tanulóinak osztályozásáról
az 1927—30. tanév végén.
Osztályok I. A) I. B) I. C) II. A) II. B) m. A) III. B) IV. A) IV. B) Összesen
Beiratkozott 29 29 28 28 28 31 29 37 39 278
Kimaradt, meghalt — 1 1 1 1 — 3 1 1 9
Előmenetel Általános jeles 2 2 — — 1 2 — 1 3 11
jó 8 9 11 8 5 8 10 8 10 77
„ elégséges 15 11 13 13 15 13 9 17 19 125
Egy tárgyból elégtelen 1 — — — 2 2 1 2 1 9
Két 1 4 3 2 2 4 4 5 5 30
Több „ 2 2 — 4 2 2 2 3 — 17
Magaviselet Példás 21 23 22 8 18 20 17 16 22 167
Jó 8 4 5 14 8 9 8 20 16 92
Tűrhető — 1 — 5 1 2 1 — — 10
Rossz
. |
32
*>o - l!
X. Tájékoztató a jövö 1929—30. tanévre.
1. A javító vizsgálatok augusztus 29-én és 30-án délelőtt 8 órától kezdve tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez címzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus hó 15-ig benyújtandó, iskolai bizonyitvánnyal felszerelt folyamodvánnyal. A később érkező folyamodványok nem vétetnek figyelembe. A javitó vizsgálat díjmentes.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok augusztus hó 28-án délelőtt 8 órától kezdődőleg fognak megtartatni azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba óhajtanak átlépni. Ezek az engedélyt a polgári iskola tantestületéhez cimzett folyamodványban kérelmezik, amely folyamodványok legkésőbb julius hó 15-ig az igazgatónál nyújtandók be. A felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálat dija tekintet nélkül arra, hogy hány tantárgyból, illetőleg osztály anyagából kell a tanulónak vizsgálatot tenni, 20 pengő. A különbözeti vizsgálat a vall. és közokt. miniszter urnák rendelete szerint az eddiginél szigorúbban tartandó meg. A nyelvekből a szóbeli vizsgálat előtt Írásbeli dolgozat készítendő. Az a tanuló, akinek 2 Írásbeli dolgozata elégtelen, a különbözeti vizsgálatnak fél év múlva való megismétlésére utasítandó.
3. A beiratások julius hó 1. és 2-án lesznek osztályonkint, délelőtt 9—12-ig.
4. Pótbeiratások szeptember 1., 2., 3. napjain délelőtt 8—12-ig és délután 3—5-ig lesznek.
5. Az összes osztályokba való felvételhez a tanuló anyakönyvi kivonata, iskolai bizonyítványa és a himlőoltási, illetőleg ujraoltási bizonyítványa, továbbá a szülő, illetőleg a helyettesének megjelenése szükséges.
Tandíjmentességért csakis általános jeles és jó osztályzatú bizonyitvánnyal lehet folyamodni. Tandíjmentességet kérő folyamodványhoz csatolandó: anyakönyvi kivonat, iskolai bizonyítvány, oltási bizonyítvány és szegénységi bizonyítvány. A közalkalmazottak, hadirokkantak gyermekei és hadiárvák a részükre engedélyezett kedvezményt csakis szegénységi bizonyítvány alapján igényelhetik. Beiratásoknál vagy kérelmezéseknél, ha a melléklendő okirat hiányozna, ugy a beiratás vagy kérelmezés figyelembe nem vehető. A tandíj mentességi kérvényezés a beiratás alkalmával eszközlendő.
Felmentések. A testgyakorlás, a rajz finomabb kivitele, az ének technikai része és a kézimunka alól való felmentésnek hatósági orvos írásbeli véleménye alapján van helye. A felmentést a szülő szeptember 5-ig írásban tartozik kérni.
Minden felmentés hatálya csak egy évre szól. Saját érdekükben e helyen is arra kérem a t. szülőket, hogy gyermekeiket csak az esetben mentessék fel, ha azok a tárgyak tanulására valóban képtelenek.
6. Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van: aug. hó végén kizárólag csak azok részére, akik tanulmányaikat — mint rendes tanulók — kívánják folytatni.
33
Magánvizsgálat engedélyezéséért a kir. tanfelügyelőséghez kell folyamodni, a kérvény az iskola igazgatójánál nyújtandó be, még pedig julius, október, illetőleg április hó 15-ig.
Rendes korban levő tanulók, (vagyis azok, akik a törvényszabta minimális életkornál legfeljebb két évvel idősebbek) csak abban az esetben tehetnek magánvizsgálatot, ha állandó lakóhelyükön nincs polgári iskola. Ha lakóhelyükön nemüknek megfelelő polgári iskola van, engedélyt magánvizsgálatra csak abban az esetben kaphatnak, ha azt különleges méltánylást érdemlő körülmények (pl. hatósági orvosi bizonyítvánnyal igazolt hosszabb betegség vagy nyílványos iskolába járást akadályozó testi állapot) megokolttá teszik.
A később beérkező, vagy közvetlenül a Kir. Tanfelügyelő úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak a folyamodónak.
A 15 évnél idősebb magántanulók a kir. tanfelügyelőségtől engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polgári iskola I. és II. osztályáról egyszerre tehessnek vizsgálatot.
Kérvények mellékletei: születési anyakönyvi kivonat, előző osztálybeli bizonyitvány, hatósági, hivatalos számmal is ellátott erkölcsi bizonyítvány arról, hogy amióta elhagyta az alsóbb iskoláját, hol volt, mivel foglalkozott és nem növendéke-e más intézetnek. Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag igazolandó, hogy lakóhelye a megyéjebeli polg. iskolától földrajzilag messzebb fekszik, vagy az nehezebben közelíthető meg. A közhivatalokban alkalmazott folyamodó kérését fölöttes hatósága utján juttatja az igazgatósághoz. Folyamodványok és mellékletei, szegénységi bizonyitvány csatolásával bélyegmentesek. A vizsgálat írásbeli és szóbeli. Az Írásbeli vizsgálat tárgyai: magyar nyelv, német nyelv, számtan, mértan, szabadkézi rajz és kézimunka. A vizsgálatra el kell hozni az otthon készített írásbeli dolgozatokat, rajzokat és kézimunkákat.
Tiszti orvosi bizonyitvány alapján felmenthető a magántanuló a szabadkézi rajzból és kézimunkából, (kézimunkából azoknak, akik 18. életévüket betöltötték, nem kell orvosi bizonyitvány) ezt az okmányok benyújtásakor külön kell kérelmezni. Énekből és testgyakorlatból a 15. életévet betöltött magántanuló nem tartozik vizsgázni, ha csak külön nem kivánja.
A magántanulásra irányadó a polg. fiúiskolái uj tanterv, amely beszerezhető Budapesten, a m. kir. tud. egyetemi nyomdában (VIII. ker. Muzeumkörut 6.), vagy a Franklin Társulatnál.
A nyelvekből a rendes tanulókkal elvégzett olvasmányok anyaga a magántanulóktól is megkövetelendő. A magántanuló az Írásbeli vizsgálat megkezdése előtt Írásban benyújtani tartozik olvasmányainak és a könyvnélkül tanult költeményeknek és prózai részleteknek jegyzékét. Ha a bemutatott felsorolás nem kielégítő, a tanuló magánvizsgálatra nem bocsátható.
A magánvizsgálat Írásbeli része a szóbeli vizsgálat előtt 4—5 nappal, két délelőtt tartandó meg. Az a magántanuló, akinek kettőnél több írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasítandó.
Miután augusztus végén és karácsonykor nem minden iskolánál tartható magánvizsgálat, ilyen esetben- a folyamodó részére egy más iskola lesz a felettes hatóság részéről kijelölve.
A magántanulók javitózizsgálatot csak a legközelebbi magánvizsgálatok határidejében tehetnek, vagyis karácsonykor és a tanév végén.
34
Külföldi intézetből jövő magántanuló ezeken kivül a végzett tanulmányaira vonatkozó hivatalos tantervet hiteles fordításban tartozik bemutatni. A folyamodványok szegénységi bizonyítvány csatolása esetén bélyegmentesek.
A magánvizsgálat dija osztályonként 81 P 36 f. (Részletezést lásd a XI. pontnál.) Ezen összegből a tandíjra eső 28 P-t és a kérvénykezelésre eső 1*50 P-t, vagyis összesen 29 P 50 f-t a folyamodvány benyújtásakor köteles a magántanuló lefizetni és visszatérítésnek akkor sincs helye, ha a tanuló vizsgálatra nem jelenik meg. Tandíjmentességért a magántanuló nem folyamodhatik.
35
XI. Rendes és magántanulók által fizetendő dijak.
Mi címen fizetendő a díj ? Rendes tanuló Magántanuló
P f P f
Beiratási díj ........................ 1 50 1 50
Tandij ........................... 28 — 28 —
Ifjúsági könyvtári díj.................. — 50 — 50
Értesítői dij .................. ... ■■ — 36 — 36
Tanulmányi kirándulási dij ............ 1 — — —
Önképzőköri dij (a III. és IV. oszt. tanulóktól) — 50 — —
Osztályfőnöki dij ..................... 1 50 1 50 i
Ifjúsági segélyző alapra ............... — 50 — —
Testnevelési alapra ................. 2 40 — —
Filmoktatási dij ... .................. 2 24 — —
Polgári isk. tan. gyermekeinek internátusára — 75 — 75
Iskolaszanatóriumi egyesületi dij ......... — 75 — 75
Magánvizsgálati dij osztályonként......... — — 40 —
Kérvénykezelési dij (magán-, felvételi- stb. 1 50
vizsgánál)........................ — —
Elnöklési dij ........................ — — 6 50
Felvételi és különbözeti vizsgálat dija...... — — ; 20 —
Tanulmányi naplóra .................. 1 50
A közalkalmazottak, hadi özvegyek és (75—100<Vo-os) hadirokkantak gyermekei, mint rendes tanulók, ha legalább elégséges előmenetelüek és szegénységüket is igazolják, 28 P tandij helyett csak 14 P-t fizetnek. Ez a kedvezmény a magántanulókra nem terjed ki.
Tandíjmentességért a rendes tanulóknak csakis szegénységi bizonyítvánnyal és legalább is „jó" általános osztályzatú iskolai bizonyítvánnyal lehet folyamodni. Magántanulók tandíjmentességet nem kaphatnak.
36
XII. Az 1930-31. tanévben használandó tankönyvek jegyzéke.
I. osztály.
Róm. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky Sándor: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismeretek. Izr. hittan: Dékány G.: Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv. Deutsch és Schill fordítása. Gyulai—Gyurjács: Magyar nyelvtan az I. oszt. számára. Gyulai—Gyurjács; Magyar olvasókönyv az I. oszt. számára. Lux—Altai: Haus und Schule, német nyelvtan és olvasókönyv az I.
osztály számára. Kari Prochaska: Földrajz az I. osztály számára. Cholnoky: Polgári isk. földrajzi atlasz. Stéger—Tix: Számtan és Mértan az I. oszt. számára. Greguss Pál: Az állatok és növények életmódja az I. oszt. számára. Jasszofszky—Barna: Mezőgazdaságtan I. Tiboldi József: Módszeres énekiskola az I. oszt. számára. Magyar helyesirás szabályai,
II. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Jézus élete és tanítása. Ref. hittan: Fülöp J.: Bibliai ismertetés. Izr. hittan: Mint az I. osztályban.
Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan a II. oszt. számára. 6. javitott kiadás.
Glósz—Reőthy: Magyar olvasókönyv a II. o. számára. 4. javitott kiadás.
Lux—Altay: Haus und Schule, német nyelvtan és olvasókönyv a II. o. sz.
Kari Prochaska: Földrajz a II. oszt. számára.
Stéger—Tix: Számtan és mértan a II. oszt. számára.
Greguss Pál: Az állatok és növények életmódja a II. oszt. számára.
Jasszofszky—Horn: Mezőgazdaságtan a II. oszt. számára.
Havas J.—Lóránd L.: Történelmi olvasókönyv.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a II. oszt. számára.
Magyar helyesirás szabályai,
Polgári iskolai földrajzi atlasz (Kogutowicz v. Földrajzi Intézet). Történelmi atlasz (Bartos—Kogutowicz).
III. osztály.
Róm. Kath. hittan: Dr. Aubermann: Szertartástan.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Keresztyén egyház története. Ref. hittan: S. Szabó J.: Keresztyén egyház története. Izr. hittan: Weisz Miksa: Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Stiliszuka. Lehr: Arany Toldija.
Lux—Altai: Haus und Schule, német nyelvtan és olvasókönyv a III. o. sz.
Kari Prochaska: Földrajz a III. oszt. számára. Földrajzi intézeti vagy Kogutowicz: Földrajzi atlasz. Havas J.—Lóránd L.: A magyar nemzet története a III. oszt. számára. Szenes A.: Mennyiségtan a III. oszt. számára. Kedves—(Képessy)—Magyar: Kísérleti íizika a III. oszt. számára. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a III. oszt. számára. Jasszofszky—Kukulyjevic: Mezőgazdasági és ipari ismeretek"a III. oszt. számára.
Kogutowicz: Tíz térkép a hazai történelem tanításához. Magyar helyesírás szabályai.
IV. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann: Róm. kath. egyháztörténelem.
Varga D.: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ág. hitv. ev. hittan: Bereczky: Keresztyén egyház rövid története. Ref. hittan: Pataki P.: Egyháztörténet. Izr, hittan: Büchler S.: A zsidók története.
Héber imakönyv, mint az I. sztályban. Glósz—Reőthy: Költészettan, irodalomtörténet.
Lux—Altai: Haus und Schule, német nyelvtan és olvasókönyv a IV. o. sz. Kari Prochaska: Földrajz a IV. oszt. számára. Kogutowicz vagy Földrajzi intézeti: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Havas J.—Lóránd: A magyar nemzet története a IV. oszt. számára. Szenes A.: Mennyiségtan a IV. oszt. számára. Jasszofszky Miklós: Ásványtan és vegytan a IV. oszt. számára. Baloghné—Bexheft: Egészségtan. Kádár—Maróthy: Közgazdasági és jogi ismeretek, Jasszofszky—Kukulyjevic: Mezőgazdasági és ipari ismeretek a IV. oszt. számára.
Tiboldi J.: Módszeres énekiskola a IV. oszt. számára. Magyar helyesírás szabályai. Történelmi atlasz.
XIII. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga.
Az iskola és osztály amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola V.-VI. II. Magyar Német Számt.-mértan Rajz Mezőgazdaságt. Kézimunka I. oszt. tan- # anyagából
VI. III. Magyar Német Számt.-mértan Rajz Mezőgazdaságt. Kézimunka Történelem I. és II. oszt. tananyagából II. o. ta.-ból
Gimnázium vagy reálgimnázium I. II. Német | Mezőgazdaságt. | I. o. tan-Ének ( anyagából Kézimunka > H iix,,i„,. ¿„ állotf-on ■ Idegen világrészben emlősök, madarak (házi szárnyasok kivé-JNOVeny- es aiiauan . telével) hllilík, kétéltűek, halak.
II. III. Német 1 IT o tan-Történelem ¿nvaLa Mértani rajz | anyaSa Mezőgazdaságt. | j és n oszt Kézimunka ( tananyaga
Gimnázium III. IV. Magyar Természettan Történelem Mezőgazdaságt. Ének Kézimunka Mértani rajz III. o. tananyaga I. o. tan.-ból I. II. III. 0. anyagból I. III. o. tan.-ból
Reálgimnázium vagy reáliskola III. IV. Magyar III. o. t.-ból Történelem II. o. t.-ból Mezőgazdaságt. | I. II. III. o. Ének ! tan-Kézimunka | anyagból
Reáliskola I. II. Mezőgazdaságt. y j oszt tan. Kézimunka 1 a™bó1 .... . , ,„ „ . Idegen világrészben emlöslk, madarak (a házi szárnyasok kivé- Noveny- es állattan : „,¡¿1) hüiiflk. kétéltűek, hai?k.
II. III. Történelem II. o. tan.-ból Mezőgazdaságt. 1 I. és II. oszt. Ének j tan-Kézimunka J anyagából

39
XIV. Szertárak gyarapodása.
Tanszerek és felszerelések leltára az 1929—30. tanévben a következőkkel bővült: Vásároltunk 140 drb. pad-tintatartót 49*20 pengőért és csináltattunk 3 drb. szemétgyűjtő ládát 6 pengőért.
\'Az igazgatói iroda és tanári szoba részére a tanári testület saját költségén szerzett be villanylámpákat, képeket, szőnyegeket és függönyöket.
A tanári könyvtár részére a VKM. ur 14 drb. könyvet ajándékozott. Dr. Mező Ferenc úrtól „Az olimpiai Játékok" c. munkáját kaptuk. Ezenkívül a tanári könyvtár részére vásároltunk 6 művet 89*05 P értékben.
Ifjúsági könyvtárunk 3 drb. művel szaporodott 26*80 P értékben. Önképzőkörünk részére 28 könyvet vettünk 65\'32 P-ért. — Földrajzi felszerelésünk számára a VKM ur 28 drb. térképet (Nagykanizsa— Zákány vidéke) ajándékozott és 6 drb. állattani fali térképet vettünk 104 P-ért,
Sportkörünk 14 drb. sportszerrel és 6 drb. szakkönyvvel gyarapodott.
Tartalomjegyzék.
Oldal
Szent Imre herceg..................... 3
I. Az 1929—30. iskolai év története ...... 5
II. Jelentések ...... ... ............ 14
III. A tanári testület .................. 18
IV. A tanárok társadalmi működése ...... 22
V. A rendes tanulók névjegyzéke és általános osztályzata .................. 24
VI. Magántanulók .................. 28
VII. Statisztikai kimutatás a tárgyakban elért tanulásbeli eredményről az 1929—30. tanév végén ........................ 29
VIII. Statisztikai kimutatás a nyilvános tanulók létszámáról ... ... ............... 30
IX. Kimutatás a nagykanizsai m. kir állami gróf Zrínyi Miklós polgári fiuisk. tanulóinak osztályozásáról az 1929—30. tanév, végén ............. :.......... 31
X. Tájékoztató ............ ... ...... 32
XI. Tan- és egyéb dijak ............... 35
XII. Az 1930—31. tanévben haszn. tankönyvek jegyzéke....................... 36
XIII. Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga ........................ 38
XIV. Szertárak gyarapodása ............ 39
\\

Insert failed. Could not insert session data.