Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.5 MB
2018-11-06 15:32:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
344
1056
Rövid leírás | Teljes leírás (58.32 KB)

A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Gróf Zrínyi Miklós Polgári Fiúiskola
értesítője az 1930-31. iskolai évről
Közzéteszi: Somogyi Imre igazgató.
Nagykanizsa, 1931.
Délzalai Nyomda és Lapkiadó Vállalat
14977

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1930—31. ISKOLAI ÉVRŐL.
NAGYKANIZSA, 1931. oclzalai nyomda és lapkiadó vállalat
14-077
Közzéteszi: SOMOGYI IMRE
igazgató.
Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS
POLGÁRI FIÚISKOLA
értesítője
AZ 1930—31. ISKOLAI ÉVRŐL.
Közzéteszi: SOMOGYI IMRE
igazgató.
NAGYKANIZSA, 1931. délzalai nyomda és lapkiadó Vállalat
14977
Németh Mihály.
Egy emberöltő munkájától, a polgári iskolának — s különösen a mi iskolánknak törzsökös oszlopától búcsúztatnak benneteket gyermekek e sorok.
Németh Mihály — aki annyi időt töltött a polgári iskola szolgálatában, amennyi idővel mások egy életet futnak meg, s annyi munkát áldozott annak fejlődésére, amennyi egy emberi erőt őröl meg: megvált tőletek, hogy egy áldásos pálya végén a tiszta lelkiismeret nyugalmát élvezze. Az igazgatói irodának a kora reggeli — egész napi szakadatlan munkája, a késő esti órákba belevilágító ablaka bizonysága volt annak, hogy minden gondolata a Tiétek volt. 41 éves tanári pályájából 30 évet közöttetek, e város fiai között töltött el s 6 éves igazgatósága alatt veletek s szülőitek gondjaival együtt érző lelke palástként borult gyengéitekre.
Amikor itt, — ahol azelőtt az ő őrködő gondja szólott hozzátok — most búcsúzunk, a Ti nevetekben és a tanári testület nevében is a hálának örökzöld levélből font koszorúját tesszük le arra a tanári asztalra, amely fölé egy emberöltőn át mindig komoly, mindig gondoktól terhelt feje hajolt.
Ha az életben utatok összehoz vele, úgy tekintsetek rá, mint a titeket éltető meleg — még most is — és kihunyásáig veletek dobogó forrására.
I. Igazgatói jelentés az 1930—31. iskolai évről.
Az 1930—31. tanév sarkalatos pont a magyar polgári iskolák életében. Az 1927. évi XII. tc. végrehajtásával felállíttattak a polgári iskolai főigazgatóságok s a polgári iskolák felett az állami felügyeletet és rendelkezési jogot most már a kir. főigazgatók gyakorolják, amelyet 60 éven át a kir. tanfelügyelőségek mindenkor megértéssel, lelkesedéssel és mérhetetlen munkateljesítménnyel végeztek. A polgári iskolai tanárság igaz hálája és határtalan tisztelete kiséri további működésük utján eddigi vezérüket.
FELÜGYELET
Gróf Klebeisberg Kunó dr. m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter.
Greszler Jenő miniszteri tanácsos, a polgári isk. ügyosztály főnöke.
Gyulai Ágost dr., a budapesti tankerület polgári iskoláinak kir. főigazgatója.
Nährer Mátyás polgári iskolai felügyelő,
Vitéz Elek József testnevelési felügyelő.
A tanári testületben jelentékenyebb változások álltak be az 1930—31. tanévben. Alig kezdtük meg az új tanévet, Kerezsy Géza kartársunkat nélkülöznünk kellett, aki a szentgotthárdi iskolaszanatóriumba rendeltetett szolgálattételre. A kartársak örömére a tanév második felében visszakaptuk Kerezsyt.
Németh Mihály igazgató 41 évi működése után, 1930. október 1-én nyugalomba vonulván, megvált iskolánktól, ahol 30 évig tanított, ebből 6 évi igazgatói tevékenysége közben szerzett hervadhatatlan érdemeket. A 640—1—183/1931. sz. VKM. rendelettel Somogyi Imre eddigi igazgatóhelyettes bizatott meg az iskola igazgatásával. Igazgatóhelyettes Bittera Béla rendes tanár lett a VKM. 640—11—1339/1930. sz. rendelet alapján.
Deák István és Kiss Olga rendes tanárokat megrongált egészségük hosszabb ideig tartó szabadság igénybevételére kényszeritette. Mindezen tanárváltozások következtében előállott munkatö...

Insert failed. Could not insert session data.