Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
4.95 MB
2018-11-08 09:36:20
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
344
1016
A nagykanizsai
Gróf Zrínyi Miklós M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
értesítője
az 1934-1935. tanévről.
Az iskola fennállásának 63. éve.
Szerkesztette: Bittera Béla igazgató.
Gutenberg és Délzalai Nyomda Nagykanizsa
64817

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI GROF ZRÍNYI MIKLÓS M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1934-1935. TANÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 63. ÉVE.
SZERKESZTETTE:
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
64817

Csonka Magyarország — nem ország. Egész Magyarország — mennyország.
A NAGYKANIZSAI GRÓF ZRÍNYI MIKLÓS M. KIR. ÁLLAMI
POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1934-1935. TANÉVRŐL.
AZ ISKOLA FENNÁLLÁSÁNAK 63. ÉVE,
SZERKESZTETTE:
BITTERA BÉLA
IGAZGATÓ.
GUTENBERG ÉS DÉLZALAI NYOMDA NAGYKANIZSA
64817
Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában. Hiszek egy isteni
örök igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában.
Amen!
Waligurszky Antal
1862-1935.
Az élet értékét kétféle mértékkel mérhetjük: nagy tettekkel, korszakos eredményekkel; ezek talán hiányoznak az Ő élete mellől, — de nem baj. Ezek végeredményében földi mértékek, amelyekről azt mondja a legnagyobb mester: mindezeknél pedig többet ér egy pohár víz s egy parányi szeretet, amely azt nyújtja. Mert az élet értékének másik mértéke: a szeretet. Ebből pedig egy meleg szív tengere élt benne, áradt belőle és vált tápláló forrásává ezernyi gyermeklélek fejlődésének. A gyöngédség, szeretet volt életének legszebb ténye, amely mint a puha bársony, megsimogatott és betakart mindenkit, aki vele kapcsolatba jutott. Pedig ezernyi ezeknek száma. 40 évig tanított. 40 év egymagában egy emberöltő s ez alatt közel harmadfélezer azoknak száma, akiket felvértezve az életbe bocsátott. Ezek a számok még óriásibbakká nőnek, ha elgondoljuk, hogy annál az iskolatípusnál működött, amely a nemzeti élet egyik fundamentális rétegét adja. Azt a tömeget, amely egykor uj világok méhe volt: a francia forradalom „harmadik rendje", — ma ellenkezőleg a fennálló világrend legszélesebb talapzata: a kispolgári értelmiség. Az a tömeg, melyről a társadalombölcselők azt mondják: mély tenger, de mélyében villámokat rejt. Aki ezt a tömeget elejti kezéből, az már elvesztette a csatát. Nos, ezen a fontos őrhelyen állott Ő 40 esztendeig s ha most pályáját befutva számot kell adnia a paizsról, amellyel elbocsátatott: büszkén mutathat stigmatizált ezredekre, amelyeknek lelkén az Ö szeretetének stigmája ég: íme, ezek az én lelkemről szakadtak le.
Egyszerű, puritán, bölcs ember volt. Egy elmúlt világnak, egy gyönyörű múltnak: Nagymagyarországnak hozzánk áthajló emléke. Azokban az időkben indult el életútjára, amikor élni és becsülettel élni egyetlen fogalom volt. Azóta sok változáson ment át a világ. Olyan korszakhoz értünk, amikor az is nagy ember számba ment, aki kötelességét egyszerűen teljesítette. Azután tovább devalválódtak az értékek. Olyan korszakhoz értünk, amikor az, aki nem bukott el: már nagy lélek volt. Körülötte nagy kísértések, csillaghullások szédítettek: de Ő, a multak patinájával lelkén, mint lélekben, szellemben intakt úr és fölényes bölcs lépegetett a bölcsesség végső mentsvára: a magány felé.
A mi időink szeretetben is, puritán erkölcsökben is, amelyekből nevelő munkánkhoz meríthetnénk: koldusszegények. Te mindkettőből fejedelmi örökséget hagytál ránk. Legyen emléked áldott érette.
I. Az iskolai év története.
Iskolánk az 1934 85. iskolai évvel a 63. tanévét fejezte be. Az állandó tanulói létszám-emelkedés folytán tett hivatalos lépések már a múlt tanévben megnyerték a Miniszter Ur Ön agy méltóságának a 9. osztály megnyitására szóló elvi hozzájárulását, mit — a várható tanulói érdeklődés alapján szükségessé váló o s z! á 1 yszla por i t ásho z — a jövő tanévre is kért az igazgatóság. 1
1. Az iskolai év kezdete, javító-, felvételi- és tantervkülönbözetivizsgálatok. Az alakuló értekezlet szeptember hó 4-én .tartatott meg. A javitóvizsgálatok szeptember 4-én és 5-én tartattak. A javító-vizsgálaton megjelent 61 tanuló közül felsőbb osztályba lépett 48 tanuló, osztályismétlésre utasíttatott 13 tanuló. Felvételi vizsgálattal 3, lantervkü-lönbözeti vizsgálattal 9 tanuló iratkozott be.
2. A beíratások 1934. évi június hó 25.én és 26-án, a pótbeiriar tások pedig szeptember hó 6-án és 7-én tartattak- Beiratkozott 385 tanuló, (Átlépett tőlünk 2, hozzánk 3 tanuló- Kimaraídt 9 tanuló. A tanévvégi ¡létszám 377.)
3. A tanév megnyitása. A tanév ünnnepélyes keretek között szeptember 9-én nyittatott meg. A tanulók a tanári kar vezetése mellett részt vettek a vallásfelekezetük szerinti istealiszteleteken. Az istentisztelet ütáin az iskola házi, fegyelmi szabályzata ismertettetett. A rendes tanítás szeptember 12-én kezdődött.
4. A tandíj és díjkedvezmény az I. félévben a 1761-1933. sz. (mi|n. rendelet, a 11. félévben a 4021 1934. sz. min. rendelet alapján az alábbi összeállítás szerint állapíttatott meg :
Teljes dijat fizetett az I. félévben 148 tanuló, II. félévben 183 tanuló. 1. fokú kedv. részesült „ 1 „ „ 132 „
2- ,, „ ,, ,, 136 „ „ „
3* ,, „ „ ,, 3 ,, „ 57 „
4 7R _
» » » "J „ )) )!
Díjmentességben „ „ 22 „ „ 8 „
5. Egyes tantárgyak alóli felmentés. A R. Sz. 92. §-a alapján (a testgyakorlat alól felmentetett 29 tanuló, a rajz finomabb kivitele alól 2 tanuló. Részleges felmentés nem volt.
6. Személyi változások. A tanártestületben a tanév folyamán az alábbi változások voltak.
Kinevezés- A ;nm. V. K. M. Ur 42.815-1934. V. a. 2. sz. rendeletével Horváth Béla óradíjas h. tanárt rendszeresített állású helyettes tanárrá nevezte ki.
Áthelyezés. A nm. V. K. M. Ur 48.819 -1934. V. a- 2. sz. rendeletévél Hajas Eszter tanárt a helybeli leányiskolától iskolánkhoz helyezte át.
Szabadságolások. Bitterla Béla igazgató a Kir. Főigazgatóság 42.053-1934. sz. rendeletével 1934. október hó 11-től december hó l-ig betegsza-
5
badságot, Szudeyné Rátz Mária r. tanár részére 46-1935. sz. alatt januári hó 7-töl 6 heti gyermekágyi szabadságot engedélyezett. — Hajas Eszter tanár március hó 9-től május hó 5-ig a Kir. Főigazgatóság 4506-193J5. sz. rendelete, majd május hó 5-töl a tanév végéig a nm. V. K. M. Ur 47.992— 1935. V. 2. a. sz. engedélye alapján betegszabadságot kapott. — iSzudey Géza tanár a Kir. Főigazgatóság 4589-1935. sz. engedélye alapján március hó 20-tól március hó 31-ig, majd 4589—1935. sz. főigazgatósági rendelettel április hó 29-től kezdődően 4 heti betegszabadságon volt. A szabadságoltak munkakörét a tanártestület látta el.
7. Az iskola tanulmányi ügyei.
a) Tanártestületi értekezletek, módszeres megbeszélések. Tanári értekezleteink a szabályszerű időben és számban tartattak. 7 rendkívüli értekezlet volt, melyeken részben a magánvizsgálatok készíttettek elő, réslzjbeln a díjkedvezmények tárgyában határozott a tanártestület- Az 1935. évi május 25-én a főigazgatói látogatás alkalmával tartott rendkívüli értekezlet •tanulságai az iskola nevelő munkájának vezérelveiként- messze kiemelkednek. A havi rendes gyűlésieken — a nevelés és oktatás állandóan időszerű kérdései mellett egy alkalommal Deák István tanár : «Iskolai írásbeli dolgozatok a munkaiskola szellemében» címmel ; másik alkalommal Ket-ting Ferenc tanár a «Magyar gyümölcs» c. folyóiratot ismertette ; ismét máskor Szudey Géza tanár »Számonkérés az ásványtan—vegytan tanításában» cím alatt tartott előadást. Az I. módszeres értekezleten Deák István tanár ismertette iskolánk magyar nyelvet tanító tanárai szűkebb körű értekezletének »A magyar beszéd és fogalmazás behatóbb tanítása, a magyartalanságok ellen való küzdelem» tárgyában hozott határozati javaslatait, majd Vánkos Jenő tanár, ,az ifj. könyvtár kezelője, előadta |az ifj. könyvtár használatát módosító eljárását. A II. módszeres értekezleten Murai Alajos tanár «Az irodalomtörténet tanítása» címmel értekezett.
a) A tanártestület munkája a tanítás és nevelés érdskéUm. A njm. Yf„ K. M. Ur intézkedése folyán lehetővé vált nagyobb beszerzés : térkjépek), fali képek, az osztályokban elhelyezhető szemléltető szekrények, akvárium stb. elmélyültebb oktató munkához adott alapot.
A kölcsönös tanári óralátogatások az egyöntetű nevelési eljárást, oktató munkánkban pedig a cselekvés szellemétől áthatott egységességet támasztották alá.
Az iskola jó szelleme — a tanártestület békés, együttes munkájában — a \'kötelességérzet és az engedelmességre való nevelés utján táplálékot nyert.
b) Vallás-erkölcsös nevelés. Iskolánk hitoktatói kara által — a tanulók! erkölcsi világnézetének kialakításában; a felelősségérzet, az egyszterüség. a jó izlés, stb. erények megalapozásában és megerősítésében — kifejteti buzgó munkához a tanártestület, ugy nevelő-oktató eljárásával, mint példaadásával csatlakozott.
c) Híizafias nevelés■ A Brit birodalom ősz királya 25 éves királyságának — közelmúltban lezajlott — emlékünimepén elhangzott rádió szózajta első mondataival a világon szétszórtan élő angol gyermekekhez fordult és kérte őket, hogy a nemzleti hagyományokhoz ragaszkodjanak, mert tez( aZ legyetlen erő, ami egy népet együtt tart. A trianoni megcsonkitottságban szétszórt, egymástól elszigetelt magyarság a hagyományok erejével egye, Sítő célokat keres, közös jövendőt épít. A nemzeti összetartozást ápolandó — oktató munkánk mindéin kínálkozó alkalmával a nemzeti multurikban gyökerező hagyományainkat a tisztelet fényében állítottuk tanulóink elé. Igyekeztünk a tanulói lelkekre ezúton is olyan hatást gyakorolni, hogy maj-
6
dan — képesek és készek legyenek nemzeti hagyományainkból fakadó iklö-telességeíkct teljesíteni.
d) A nemzeti zásdó kultuszának elmélyítése céljából tanulóinktól ezen évben is megkívántuk az «Országzászló» köszöntését.
is) A magyar ipar pártolása — a munkanélküliség és az ipari termelés, a hazai ipar és a hazai ipartermékek fogyasztása közötti hazafiúi és nemzetgazdasági kapcsolat révéin — nevelő-oktató munkánkban helyet kapott.
é) Növény- és állatvédelem céljából f. évi májas hó 28-án kirándulási keretében kis ünnepélyt tartottunk. A virágkultusz területén iskolai épületünk északi fekvése és ablakainak szerkezete (kifelé nyílnak) miatt gyakorlatilag nem hathattunk tanulóinkra.
f) A sZőlöjogyesztás előmozdítása. Gyümölcsöseink védelme (madárvédelem, cserebogárirtás stb.), a szőlő és általában a hazai gyümölcfejo-gyasztás nemzetgazdasági és egészségi jelentősége kiemeltetett.
g) Az alkohol romboló hatása az arra alkalmas tanítási egységek .körébe beállittatott.
gy) A testnevelési ügyekben a sportköri jelentés adataira hivatkozunk.
h) Az utcai közlekedés renclfe. A veszélymentes utcai közlekedés szabályaira és az utcai helyes magatartásra tanulóink figyelme felhivatott.
íi) Gyakorlati iránya nevelés■ Tanulóink lelkének érzelmi és értelmi területeit művelő nevelő-oktató törekvéseink során az akaratra is hatva1* a gyakorlati irányt : a cselekvés szellemét is ápoltuk. Az ügyességi tárgyak ^mellett, a magyar nyelvi oktatásban a helyesírás, fogalmazás és a szókincs gyarapítását célzó — a kötelező olvasmányok olvastatásával valóra váltott — »figyelő olvasás« ; a németben a direkt módszer müvelése ; a tör1, térelem, a közgazdaságtan oktatásánál a térképek, grafikonok ; a mennyiségtanban a példatár adatai ; a vegytanban a tainulói iskolai és házi kísérletek, megfigyelések, technológiai gyűjtemények, stb., stb. utján műveltetett) a tettrekész lelki adottság.
j) A takarékossági propaganda iskolánk eddigi módszere szerint szintén beállittatott nevelő munkánkba. Növendékeink pár filléres megtakarításait az osztályfőnökök az igazgatóhoz juttatták, aki azokat banki könyvecskén időről-időre elhelyezte- Az évi takarékosság összege 216.07 P. Takarékoskodott 135 tanuló- Tanulóink megtakarított filléreiket főként a tanulmányi kirándulások költségeinek fedezésénél hasznositották. A takarékosísági összeg kamatából 6 P a »Magyar könyvnap« alkalmával 4 drb jutalomkönyv vásárlására fordíttatott.
k) Iskolánkban a tanítás az országos »Tanterv és Utasítás« alapján folyt-
1) Tantárgyf"losztás-i változások a személyi változjások miatt elkerülhetetlenek voltak. A tanév folyamán háromszor volt tantárgy-beosztási módosítás, azonban csak 2—3. tantárgy cserélt tanárt.
m) A tanítás jóváhagyott tanmeneteink alapján történt. A tananyag elvégeztetett.
n) Rendkívüli tárgyak nem taníttattak. Tanfolyam nem volt. o) A filmoktatás hiánya nagyon érezhető volt- TörölheteUen élményévé vált növendékeinknek ¡az a ¡néhány vetítéttképes előadás, mit »Toldi« címmel Deák István és Murai Alajos ¡tanár, »Hollandia« ciipmel Vánkos \'Jenő tanár és »Az egészséges táplálkozás« cimmel Szadey Géza tanár tartott. Az oktatófilm rendszeres bevezetésére — a V. K. M. Oktatófilm Kirendeltsége által eszközölt hivatalos lépések megtörténte alapján — a jövő tanév során már számithatunk.
ó) Zeneoktatásban iskolánk 5 tanulója részesült, éspedig 3 a helybeli zeneiskola tanáraitól, 2 tanuló pedig nem hivatásos oktatóktól.
7
ö) A tamilok magaviselete és tanulmányi előmenetele általában kielégítő volt. I |
A tanulók magaviseletét illetőleg két tanulóval kapcsolatban merült fel komolyabb fegyelmi ügy, minek eredményeként az egyik tanuló kimaradt, mig a másik tanuló esetében már-már a fiatalkorúak bíróságához iforj-dultunk, mikor árva tanulónk — rokoni körben eszközölt — környezetváltozása a kívánt eredményt meghozta s igy tanulónkat az életnek megmenthettük.
ő) A korrepetálás, ill- házi korrepetáitatás 15 tanuló esetében 1 állástalan tanár, 10 állástalan tainitó némi keresethez való juttatásával oldatott meg. A tanulók szakszerű házi ellenőrzésének szükségessége esetén ajánlatos az igazgatónál való előzetes érdeklődés.
p) A szülői ház meglátogatása, örömmel állapítható meg, hogy az ¡iskola és a szülői-ház között a kapcsolat a mind sürübb és niiöd bennsösége-siebb együttműködésben állandóan erősbödik. A szülők és a tanárok egy\'iitt-haladását biztosítják az osztályfőnököknek a szülői-házban tett látogatásai. Ilyenkor komoly munkát : környezettanulmányt végez a tanár. A környezettanulmányok ¡eredményének, melyek az osztálykönyvbe bejegyeztetnek,\' nem\' egyszer döntő befolyása van egy-egy fegyelmi eset \'elbírálásában. A tanár fenti céllal tett hivatalos látogatásának eredménye csak akkor van, ha látogatása alkalmával legalább a tanulót otthon találja. Ezért e tanév utolsó szülői értekezlete a szülői-ház délutáni napirendjének alapelveit leszögezfiö, (pihenés, szórakozás, olvasás, tanulás, foglalkoztatás stb. stb.) kiemelve azl, hogy a délután egy szakában minden tanuló köteles otthonában tartózkodni.
r) Szülői értekezletek. A tanártestület az I. és II. félévi ellenőrző), továbbá az I. félévi osztályozó értekezlet után sziülői értekezletet tartott. Az 1. értekezletnek az előadója Kiss Olga tanár volt, aki »A gyermekek erkölcsi hibáiról, a 2-é Deák István tanár volt, aki »Modern nevelési kérdések« címmel, a 3- értekezleten »A hazafias nevelés«-ről özv. dr. Pólyáné Kocsiss Olga tanár tartott előadást. Szülői értekezleteink nagyon látogatottak voltak. Az értekezleteket követő — az osztályfőnök és a szülök között egyénenkint eszközölt — megbeszélések igen eredményesen hasznosíthatók voltak a tanulók jellemének kiépítése során-
s) »Az anyák napjáét május hó 17-én — az értesítő másik helyén közölt kis műsor keretében — megtartottuk.
isz) A tanulók szállásviszonya általában kedvező volt. Szállásom volt 34 tanuló. Az elszállásolás főként a rokonság körében nyert a szülők részéről megoldást. Kéretnek azon szülők, kik gyermekeik részére idegeneknél vesznek szállást, hogy a szállás lekötése előtt az igazgató tanácsát kérjék ki, t) B"járó tanulóink. Vonaton 50, autóbuszon 3, kerékpáron 9, gyalog ;7 tanuló jár be. A vonaton bejáró tanulók részére, a vonat indulásáig tvaló tartózkodásra, az egyik tanterem ; a vasut-jállomáson való várakozásra ja váróterem egyik része megjelöltetett. A tanártestület a vonaton bejáró tanulókat az állomáson több ízben ellenőrizte.
ty) Ifjúsági folyóiratok. Tanulóink közül a »Sziv« újságot 25, az i»Ifju Polgárok Lapját« 12, a »Vasárnapi Könyv«-et 25 tanuló járatta az év folyamán. ; r
iu) A Magyar Könyvnap az előírás szerint megtartatott, ü) Gyermektanulmányok, próbák, stb.
1. Dezső Lipót Vasvm. kir. tanfelügyelője az elemi iskolai helyesírási készültség elbírálása céljából egy általa adott szövegnek — az I. osztályban való — tollbamondását kérte. A kérésnek eleget tettünk.
2. Szudey Gézia tarnár 1935. évi március hó 6-án a II. b. 45 tanulójával egy analógia-érzék kísérleti vizsgálatot végzett. A próba alapelve : három
megadott fogalomhoz egy negyedik - bizonyos szempontból - odaillő fogalom megtalálása. A megoldás a kritikai analógia-alkotás elvével : a negyedik fogalom megadott 4 5 fogalom közül választandó, történt. A kisér. let eredményét, mely a gyermek értelmi fejlettségének megitélésiéhelz alapot nyújthat, az alábbi kis táblázatban összegezhetjük :
3. F. évi április 30-án a 8 -9-ig való tanítási óra első negyedórájában városunk polgári leányiskolájának 9 osztályában 315 tainuló *és iskolánk 8 osztályában 369 tanuló - megfelelő előkészítés ulán szókincs vizsgálati célból a szabad asszociác(ió utján - körülbelül 75.000 szót irt le. M|iütán a próba versenyszerű volt, annak mennyileges eredménye bizonyosan érdekelni fogja tanulóinkat.
A kísérlet eredménye az iskolák és osztályok között az alábbi — oszitál y átlagban feltüntetett - grafikus feldolgozás szerint oszlik meg.
A próba eredményét uj megvilágításba hozza a fiu- és leányiskolái korszerinti párhuzam alapján készült alábbi ábrázolás, (Felső része születési évenként és ¡évfolyam szóátlagonkénL vezeti a görbéket, mig az alsó részén a tanulók évfolyamonkénti száma olvasható le) mely a 1 élek-fej 10-dés körében teszi szemléletessé az első grafikonban mennyiségileg feldolgozott anyagot.
A gyakorlat 12 pontjából
12 9 8 7 6 5 4 3 2 1
pontot hibátlanul megfejtett
1 3 4 5 12 8 6 4 1 1
tanuló.
9
A szabad asszociáció utján megejtett, feldolgozás alatt álló gyermektanulmánnyal iskoláink a Magyar Gyermektanulmányi Társaság jelenleg folyamatban levő szókincsvizsgálati munkájába kapcsolódott be.
Szudey Géza,
v) A rádió és az iskola■ A rádió nevelő hatását s oktató munkánkban való hasznosítását ápolandó — a »Diák félórák«-ra s az egyes tantárgyak körébe beilleszthető rádió-szakelőadásokra tanulóink figyelmét felhívtuk.
Vánkos Jenő a közgazdasági és jogi ismeretek tanára, f. évi ápriliis 30-án az országgyűlés megnyitásának ünnepségét a IV. osztályok növendékeivel a Szabó Antal rádiókercskedő szívességéből iskolánkban ez alkalomra felszerelt rádióból meghallgattatta-
z) Tanárok társadalmi működése- A tanári kar tagjai részt vettek vá. rosunk minden jelentős kulturális és társadalmi megmozdulásában- Iskolánk minden tanára tagja az 0- P. T. E.-mek és a helybeli Irodalmi és Mü-vészeli Körnek. Bittiera Béla igazgató a Credo Egylet világi alelnöke, az Irodalmi és Művészeti Kör választmányi tagja, a Polgári Egylet, a Vároisi| Közművelődési Tanács stb- tagja. Deák István tanár a Polgári Egylet tagjai a Maróczy Sakk-kör választmányi tagja, a Credo Egylet választmányi tagja, a nagykanizsai Cserkészparancsnoki Tanács elnöke, a Magy. Csierk. Szövetség III. ker. Intézőbizottságának tagja, a Cserk. Eln.-toek 1874—1934. sz. rendeletével ellenőrző- és vezető tiszt. Horváth Béla tanár a Kir. Magyar Természettudományi Társulat tagja, a Nagykanizsai Zrínyi Torna Egylet tornaszakosztályának vezetőjfe. Ketting Ferenc tanár az\' Irodalmi és Művészeti Kör ének- és zenekarának karnagya, az Ipartestületi Dalárda kan-nagya, az Orsz. Magy. Dalosszövetség XIV. kerületének társkarnagya, a Zalavármegyei Népművelési Biz. tagja, a városi felsőkereskedelmi iskola és a városi óvoda Felügyelő Bizottságának tagja, városi képviselőtestületi
10
tag, a vármegyei törvényhatósági bizottság tagja stb. Kiss Olga tanár |a Szanatórium Egyesület és a Szociális Misszió-Társulat választmányi tagja, {az Úrasszonyok Kongregációjának szakosztály-vezetője, a veszprémi egyházmegye Actió Gatoüca szervezetének kinevezett tagja, egyháztanács tag. Özv. dr. Pólyáné Kocsiss Olga tanár a Tisztviselőnők Egyesülete, a Main(sz és a Kissvábhegyi Iskola-Egyesület tagja. Szudey Géza tanár a Magyar Gyermektanulmányi és Gyakorlati Lélektani Társaság, a Magyar Görög-katholikusok Országos Szövetségének, a Vasvári Pál Kör »Régi Gárdájá«-nak, a Közszolgálati Alkalmazottak Nemzleti Szövetségének tagja. Előadást tartott az 0. P.* T. E. Budapesti Köre Pedagógiai Bizottságában, módszeres tanulmányai jelentek meg az Országos Polgári Iskolai Tanáregyesületi Közlönyben. Vánkos Jenő tanár az 0. P. T. E." Zalamegyei Körének titkára, a helybeli evangélikus egyház presbitere, az ev. egyház v0gye|skarának vezetője és ifj. egyesületének világi elnöke.
8. Tanulmányi kirándulások. A tanitás anyagának gyakorlati elmélyítése és városunk környékének megismerése érdekfében a követkjező kirándulások illesztettek be nevelő-oktató munkánkba :
a) Szaktárgyi kirándulások tartattak az I. a b oszt. földrajz, természetrajz, a II. b oszt. természetrajz, a IV. a—b oszt. egészségtan keretében.
b) Fél- vagy egésznapos kirándulás vezettetett a III. a—b oszt. mezőgazda: ágtan (két izben), a IV. a—b oszt. vegytan és közgazdaságtan Körében. Egész napra az I—II. osztályok Palinba, a III—IV. osztályok Móric-helyre rándultak ki. /
c) Tanulmányi utazások. Iskolánk 29 tanulója 3 tanár kíséretében május 28 29-én Veszprém, Zirc, Cuhavölgye célkitűzéssel; május 29-én 104 tanulónk 5 tanár felügyelete mellett a Badacsony megtekintésére tett tanulmányi utazást. Tanulmányi kirándulásainkról részletes ismertetésjt — helyszűke miatt — nem adhatunk.
9. Az iskola ifjúsági egyesületeinek működése. Egyesületeink ési köreink munkásságát — mely iskolánk gyakorlati irányú nevelését szolgálja — az alábbiakban vázoljuk :
a) Gróf Zrínyi Miklós Önképzőkör- Az önképzőkör tagjai az isklola ¡¡III. és IV. oszt. növendékei voltak, valamint az I. és II. oszt. tanulók közül azok, akiket a magyar nyelvet tanitó szaktanárok -kijelöltek. A tanári (testület a Kör tanárelnöki tisztségét ez évben is Murai Alajos tanárra bizjtai. Az önképzőköri ifjúsági tisztviselőket az 1934. szeptember 23-án tartott alakuló gyűlésen választották meg s a megtartott szavazás eredméijyeként az ifjúsági elnök lett Tanzenberber Sándor IV. a), jegyzők : Gyöngy József ¡és Gödri József IV- b), könyvtárosok : Szász József^ Káldi János III. a) osizt tanulók.
Az önképzőkör három hetenként tartotta üléseit. A Kör sikeresen működött az iskola hivatalos ünnepélyein is. 10 ülést tartott, 1 emlékülést, 5 felolvasás, 42 szavalat hangzott el, 5 munkát nyújtottak be a tagok bírálatra.
Az önművelődésre az ifjúsági könyvtár szolgált- A tagok közül többen járatták a »Vasárnapi Kö,nyv«-et- A Kör utolsó ülését 1935. június 2-án tartotta, melyen az ifjúsági elnök beszámolt az elmúlt év eredményéről, önképzőköri sikeres munkásságukért jutalomban részesültek : Tanzienbergerl Sándor IV. a), Hegedűs István III. a) és Szedonya Lajos IV. b) oszt. tanulók1.
\\ Murai Alajos tanárelnök.
b) Sportkör. A sportkör nieve : »Zrínyi« Sportkör. A sportkör kerülete : Székesfehérvár ; csoport: Keszthely. A sportkör igazolási száma: 225. Megalakulásának ideje : 1925. A sportkör tiszteletbeli elnöke (igazgató) : Bittera
11
Béla. A sportvezető tanár neve és lakása : Horváth Béla, Nagykanizsa,, Te-leky-\'ut 29. A sportkör vezető tanára testnevelési tanár-e ? Igen. Az intéz|et tanulóinak teljes száma : 377- A sportkörben működő tagok száma korosztályonként : I. korosztály : 16 ; II. korosztály : 65 ; III. korosztály : 42. Működő szakosztályok : játék, torna, atlétika. Az intézet tornatermének nagysága : 159 négyzetméter. Játékra kevésbé alkalmas udvara: 646 négyzetméter. Ideiglenes játszóterünk nagysága : 1900 négyzetméter. A sportkör tagjai hetenként egyszer, szombat délután a Zrinyi sportpályán gyakorolnak. Uszoda van, de inkább csak strandolásra alkalmas. Téli sportok üzé-sére korcsolya, si, ródli — alkalom van, amennyiben ezt a hó és jégviszonyok megengedik. Egy őszi és egy évvégi házi atlétikai versenyt rendeztünk Kisok versenyen nem vettünk részt. Társadalmi egyesületeknek sportköri tagokat nem adtunk ki.
A sportkör vagyonának mult évi maradványa : 149.81 P. A jelein tanévben befolyt testnevelési járulékokból : 274.36 P. A jelen tanévben befolyt egyéb bevételek összege : 92.08 P. A sportkör jelen tanévi pénzmaradványa : 223.14 P.
A sportkör működésére vonatkozó egyéb feljegyzések.
Sportkörünk 2 csapattal 10-10 futóval résztveit a Nagykanizsa m. város testnevelési vezetősége állal 1934. október 7-én rendezett kegyelejti staféta-versenyen.
Magyar Országos Tornaszövetségnek 1934. december 9-én a nagykanizsai róm. kath. reálgimnázium rendezésében megtartott ifjúsági jelvényszertető versenyén Kovács László IV. a), Horváth Imre IV. b), Horváth Károly IV. b) o. tanulók vas jelvényt szereztek.
Az 1935. május 12-én a Nagykanizsai Zrinyi Torna Egylet rendezésében megtartott délnyugati kerületi tornászbajnokságokon sportkörünk csapata ia II. o. ifjúsági csapatbajnokságokban bajnokságot nyert.
Az év végén megtartott házi atlétikai verseny a következő eredménynyel zárult:
II. korosztály (12-14 évesek) : 60 m. sikfutás : 1. Tóth József III. b) 8.9 mp, 2. Kurucz István II. a), 3. Turkoly Miklós III. b). Magasugrás):
1. Horváth Imre IV. b) 125 cm, 2. Kurucz István II. a) 122:5 Cm,03. Németh Antal II- b) 122.5 cm. Távolugrás helyből : 1. Horváth Imre IV. b) 232 cm,
2. Kurucz István II. a) 224 cm, 3. Tóth József III., b) 217 Cm. Távolugrás rohammal : 1. Horváth Imre IV. b) 466 cm, 2. Bereczky Sándor IV a) 444 cm, 3. Németh Antal II. b) ¡430 cm. Súlylökés 3 kg -os golyóval 1. Ácjfc József IV. b) 10.19 m, Horváth Imre IV. b) 9.53 ni^ 3. Horváth Károly IV. b) 9.44 m.
III. korosztály (15-16 évesek) : 80 m. sikfutás : 1. Kovács László IV. a) 10.1 mp, 2. Horváth József IV. b) 10.5 ¡mp, 3. Varga Gyula IV-t b) 10.7 mp. 200 m. sikfutás: 1. Jankovics Károly IV. b) 27.2 mp, 2. Varga IGyula IV. b), 3. Szász József IIJ. a). 400 m. sikfutás : 1. Horváth József sz. IV. b) 1 p. 2.6 mp, 2. Jankovics Károly IV. b), 3. id. Horváth) Uftzsefl IV. b). Magasugrás : 1. Fehér Lajos IV. a) 142.5 cm, 2. Szűcs István IV. b) 135 cm, 3. Szőke Lajos 135 cm. Távolugrás helyből : 1. Kovácis László IV. a) 246 cm, 2. Szász Józísef III. a) 237 cm. 3 Fehér Lajos IV. a) 213,5 cm. Távolugrás rohammal : 1. Varga Gyula IV. b) 515 cm\', 2. Jankovicjs Károly IV. b) 502 cm, 3. Kovács László IV. a) 496 cin Súlylökés 5 kg-os golyóval: 1. Varga Gyula IV. b) 9.40 m, 2. Horváth József sz. IV. b) 9.18 m, 3. Kovács László IV. a) 8.90 m Diszkoszvetés : 1. Gasparics Lajos IV. b) 29.23 m, 2. Varga Gyula IV. b) 29,10 m. 3. Jankovics Károly IV. b) 28. 34 m. Gerelyhajitás : 1. Horváth József sz. IV. b) 32.65 m, 2. Sziász
12
Józslef III. a) 30.44 m, 3. UdVari Ferenc IV b) 29.77 ni. Kézigránátdobás : 1. Horváth József sz. IV. b) 43.46 m, 2. Varga Gyula IV. b) 41.7|6 m, i3. Jankovics Károly IV. b) 39 m.
Intézeti rekordot javítottak : Kovács László IV. a) 80 m. síkfutásból
és Tóth Lajos III. b) 60 m. síkfutásból. „ ^ . „„ , , ..,
Horváth tiela tanarelnpk»
c) Cserkészei. A 75. sz. cserkészcsapat ez évben is benrőséges lélek-munkát végzett- Bár külső vonatkozásokban is igyekezett megtenni kötelességét, munkájának hangsúlyos része mégis a jellemnievelés volt.
Erkölcsi cserkészideálul ¡a jószivü, egyeneslelkü, használható, egyszóval a harmonikus egész embert állította jellemnevelő munkájának homlokterébe.
A csapat vezetett »Jótett« naplót és abba szorgalmasan jegyezgette napi jócselekedeteit. Az őrsi-, raji- és csapatösszejövetelek családias szellemiben folytak le. A fiuk szabadon, otthoniasain mozoghattak, tevékenykedhettek, mesélgethettek és adott körülmények között egymás munkaiját támogathatták jó szóval, cselekedettel.
A gyakorlati készségek elsajátítása céljából őrsi sétákat, hikéket, kisebb-nagyobb kirándulásokat rendeztek. Az ily módon szerzett cserkészl-ügyességeket a nyári nagytáborozás keretében értékesitik. A csapat réslzt-vett a kerület által rendezett megyei őrsvezetői táborban és nyári (nagytáborozását a várostól 17 km-re fekvő Nagybakónak község gyönyörű vidékén folytatta le. Erkölcsi eredményként könyveljük el, hogy a község lakóit a cserkészet gondolatának teljesen megnyertük. A táborozás "tartama alatt három közművelődési előadást rendeztünk. Karácsonykor a többi csapatokkal együtt szeretetünnepségét rendeztünk, melynek legkedvesebb mozzanata a szegények megajándékozása volt.
Ezidei táborhelyül a festői szép Bakony-vidékét jelöltük.
Deák István párancjsnok}
d) Ifjúsági Vörös Kereszt. A működő tagok száma 30 volt. A munkadélutánokon az orsz. vezetőség által kiadott munkatervinek megfelelő megbeszélések folytak. A csoport részt vett az albumpályázaton 3 alkalommal s azon 2 dijat nyert. Válaszalbumot kapott egy belga (Landelies) és egy amerikai (Tyner USA) csoporttól. Az ifj. elnök Fehér Lajos IV. a) oszt. tanuló volt. Bevétele 10.61 P, kiadása 4.64 P volt. Vagyona 28.94 P.
Vánkos Jenő lanárelnöki
e) Segélykönyvtár. Segélykönyvtárunk álladéka a tanév folyamán a tanulók által fizetett 20 fill. használati dijakból vásárolt 19, a tanulók által ajándékozott 104 kötettel, összesen 123 kötettel gyarapodott Selejtezi eleit 15 kötet. A könyvtár tanévvégi álladéka 650 kötet. Minden könyviünk kle-ménytáblás kötésben van. Beköttetett 424 tankönyv; ebből az Ifj. Segélyalapot terhelte 196 kötet rendbe hozása, a könyvhasználati dijakból 8 könyv köttetett be, rnig 220 könyvet a tanulók köttettek be a könyvhasználat ellenszolgáltatása fejében-
Ifj. Segélyalapunk tanévvégi egyenlege 117.88 P.
A kömyvhaisználati dijakból átvitel a jövő évre 8.72 P.
A tanév folyamán 156 tanuló, a létszám 40 százaléka, részesült könyv-használati segélyben.
A könyvek a inyári szünetben — az elöirás sezrint — fertőtlenjittetnokf.
i \' Szudeftné Rátz Máfm
10. Iskolai ünnepélyek. A hazafias és valláserkölcsi érzés ápolá. Sára a tanév folyamán a következő ünnepélyek rendeztettek :
13
Október 6. 1. Papp-Váryné—Dohnányi: Hiszekegy. Vegyeskar, vezette Ketting Ferenc tanár. 2. Zimmiermainn Gizi IV. a) szavalt. Székely S. : Október 6. 3. Fehér Lajos IV. a) méltatta a nap jelentőségét. 4. Jaj, de busán, vegyeskar. 5. Kraft Margit, Pintér Katalin, Weisz Erzsébet IV. b) előadták Krüger A.: Mozdonyok beszélgetnek Aradom. 6. Tanzenberger Sándori IV.
a) szavalt. Szathmári J. : Az aradi tizenhárom. 7. Szóz\'at, vegyeskar.
Az olasz hősi halottak exhumálási ünnepségén (okt. 10-énJ tanulóink is jelein voltak.
Madách-ünn°pély (december 14-én, az önképzőkörben). 1. Madách I.: Távolból. Szavalta : Tanzenberger Sándor IV. a) oszt. tanuló. 2. Beszédet mondott Murai Alajos tanár-elnök. 3. Madách I. : Csak béke, béke. Szavalta : Hegedűs Ferenc III. a) oszt. tanuló.
Március 15■ 1. Hiszekegy. Vegyeskar. 2. Krüger Aladár : A Kászoni Jtílu. Előadták : Varga Mária és Weisz Erzsébet IV- b) o. tanulók. 3. Ladec^ky Emília IV. a) ünnepi előadása. 4. Talpra magyar, vegyeskar. 5. Hegedűs István III. a) szavalt. Szathmári J. : A szabadság napján. 6. Szózat, Vegyeskar.
Rákóczi- •mlékünnepély (ápr. 8.). 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Vargha Gyula : Rákóczi temetésié. Előadták : Csordás Klára és Wieland Jolán IV.
b) o. tanulók. 3. Vánkos Jenő tainár előadása. 4. Nagy Zoltán IV. ¡a) szavalta : A fejedelem c. saját versét. 5. Vegyeskar : Kuruc-dalok. 6. Tanzien-berger Sándor IV. a) szavalta : Sajó S. : Rákóczi. 7. Endrődi Sándor: A tárogató hazája. Szavalta : Ács Mária IV. a) o. tanuló. 8. Lámpért Géza : Rákóczi halála. Szavalta: Lemez József IV. a) o. tanuló. 9. Szóizíat, vegyeskar.
Anyák napja (május 17-é;n) az Ifj. Vörös Kereszt rendezésében. 1. Édes anyám is volt nékem, ének. 2. Szavalatok : Lusztig Sándor I. a) Feleld F. : Ha van anyád még. Szarjas István I. b) gr. Zichy G. : Anyánk. Szemes István II. a) Móra L. : Édesanyánk. Várfalvy Gyula II. b) Báthory G. : Ne bántsátok meg soha. 3. Fehér Lajos IV. a) ifj. elnök előadása : Anyák napja. 4. Szavalatok : Levik József III. a) Endrődi S. : Leborulsz icgy sirra. Kollarits Lajos III. b) Váradi A. : Melyiket- 5. Lencz István IV. b) ¡előadása : Hires magyar anyák. 6. Szavalatok : Gödri József IV. b) Váradi A. : A tanú. Tanzenberger Sándor IV. a) Ady E. : Itthon. 7. Mi füstölög ott a sikon, ének.
Hősök napja, (május 26.). 1. Hiszekegy, vegyeskar. 2. Horváth Rózsi
III. a) és Bazsó Évi IV. a) szavalták : Szathmári J. : Privigyei tót menyecskék. 3. Kerezsy Géza tanár ünnepi előadása. 4. Tanzenberger Sándor
IV. |a) szavalta Móra L. : Hősök napján. 5. Szózat, vegyeskar.
Madarak és fák napja (május 29.). 1. Himnusz. 2. Tompa M. : A fecskék. Szavalta : Kollaries Lajos III. b) oszt. tan. 3. Beszédet mondott Kerezjsy Géza tanár. 4. Benedek S. : Ne bántsd a fát, szavalta : Balog György III. b) oszt. tan. 5. Szózat.
Záróünnepély (június hó 17-én). 1. Hiszekegy. Vegyesklar. 2. Móra L. : Évzáró, szavalta : Tanzienberger Sándor IV. a) oszt. tanuló. 3. Magyar dalok, vegyeskar. 4. Bucsu az iskoláitól, saját költeményét szavalta : Nagy Z. IV. a) oszt. tanuló. 5. Búcsúbeszédet mondott Szendrődi Ferenc IV. b) pszt. \'tanuló- 6. Igazgató záróbeszédé, jutalomosztás. 7. Szóziat, vegyeskar.
Meg kell e helyen emílékeznünk azokról az előadásokról, melyeket a szaktanárok, illetőleg az osztályfőnökök évfordulók, vagy más — a nevelés érdekében hasznosítható — alkalmakkor tartottak. Megemlékezések hangzottak (el osztályonkínt: október 4-én, Madách Imre halálának évfordulója ; október 22-én a finn-ugor rokonság ; október 31-ém a takarékosság; Hwx-
14
vember 15-én a nemzeti hadsereg bevonulásának 15 éves évfordulója; december 10-én a limanovai csata emlékének és junius 4-én és 5-jein a »Magyar Könyvnap« alkalmával.
11. Tanulóink egészségi állapota — eltekintve a tavaszi nagyobb arányú influenza-járványtól — általában kielégitö volt- A tanítás zavartalanul folyt.
\'Tanulóink egészségi felügyeletét ebben az évben is dr. Goda Lipót tiszti főorvos látta el. Szemvizlsgálat két izben volt. Egy tanulónak ¡volt száraz trachomája, aki — állandó orvosi kezelés mellett — az ilyen esetben szokásos eljárásban részesült.
Dr. Goda Lipót tiszti főorvos urnák, ki iskolánkat szives figyelmével mindig kitüntette, ez alkalommal is köszönetünket fejezzük ki.
12. Hivatalos iskolalátogatás. Dr. Leidenfrost Gyula, a budapesti kerület polgári iskoláinak kir. főigazgatója f. évi május hó 23., 24. és 25. napjain meglátogatta iskolánkat s igazgatónak a példás ügyvitelért, a tanártestület tagjainak a tanításban elért igen jó eredményért elismerését fejezte ki.
Bohn Ferenc testnevelési szakfelügyelő f. évi március hó 21-én iskolánk testnevelési munkáját ellenőrizte és a tapasztaltak felett megelégít-désének adott kifejezést.
13. Iskolánk jótevői. Példás magaviseletű és kiváló szorgalmú tanulóink jutalmazására a következő jutalomkönyv- és pénzadományok érkeztek : a Dunántuli Szeszgyárak Szeszfinomitó R-T.-tói 15 P, Gazdasági Takarékpénztártól 15 P, Nagykanizsai Takarékpénztártól 10 P, az 1. és 2. sz. Postahivataltól 10 P, »A 15 éves találkozók« pénzadománya 16 P ; Fischel cégtől 6 kötet, Schless cégtől 5 kötet, Mayr cégtől 4 kötet, Wajdits cégtől 3 kötet, »Egy adakozó«-tól 3 kötet jutalomkönyv.
Melczer Jakab üveg és porcellán nagykereskedő iskolánk vegytani szertára részére 3.36 P értékbein legy — 7 drb-bói álló — kerámiai gyűjteményt és — 2 P értékben — egy Auer-féle harisnyát ajánlott fel- Ez utón is hálás köszönetünket fejezzük ki az adományért-
A köszönet és hála hangján kell — a nemes szívű adakozók mellett — inegemlékeznünk arról a szives megértésről és előzékenységről is, almit városunk hivatalainak, telepeinek és cégeinek vezetőitől tanulmányi kirándulásaink során ez évben is tapasztaltunk.
14. Az iskola jótékonysága. Cserkész csapatunk és Ifj. Vörös Kereszt Egyesületünk munkája a jótékonykodás jegyében folyt. A Vörös Kereszt csoport Kiss Olga tanár közreműködésével 180 drb különféle iluha-nemüt gyűjtött össze tanulóink körében, melynek nagy része a helybeli Misszió-Társulat segélyezési akciójához juttattatott. Cserkészeink e tanévben is bekapcsolódtak a városunkban szokásos — az ínség enyhítését célzó — »utcai gyüjtés«-be. Kézimunka-oktatásunk sikerültebb tárgyait — karácsonyi ¡ajándék céljára — a helybeli Szociális Misszióhoz juttattuk.
A tanártestület együttesen — a nyári hónapokban 7-50 P-t, a téli hónapokban 15 P-t — évente összesen 135 P-t ajánl fel városunk inségakciójálnak javára.
15. A tanulók segélyezése, a) Megszervezett napközi otthona (nincs ugyan iskolánknak, de bejáró tanulóink 1-től 2-ig való tartózkodására egy tanterem rendelkezésre áll. b) Élelmezést, éspedig ebédet, a tanári testület jótékonykodása folytán, hetenként egyszer-egyszer 10 tanuló kapott, c) Ruházati segélyben is részesült néhány — arra rászorult — növendékünk a (tanulók körében összegyűjtött anyagból, d) Adományok is jutottak tanulóinknak pl. a helybeli »Katholikus Nőegylet« ruha-inségakciójából 3-4 tanulónk
15
kapott l-l pár cipőt, e) Ifj. Segélykönyvtárunk — amellett, hogy a könyvtár állományának karbantartására és pótlásira is súlyt helyez (20 filléres haisz-nálati dij szedése) a tanulók segélyezését szolgálja.
16. Magánvizsgálat. Karácsonykor 3 tanuló, a tanév végén 5 tanuló tett magánvizsgálatot. Mindkét vizsgálaton Zsuppán József felügyelő-igaz-gató elnökölt.
17. A tanév befejezése, a) összefoglalások: juniius 5-én hittanvizsga, 6-tól 12-ig általánps összefoglalás. Az összefoglalások alatt rajjzi- és kézini.-kiállitásunk az érdeklődők előtt nyitva állt. b) A bizonyitványosztás június 17-én hálaadó isten tisztelet után - tartott évzáró ünnepélyen jörlénl meg. c) Jutalmazásra, értesítőnk előbbi pontjában részletezett 66 P pénzadomány és 21 kötet jutalomkönyvön kívül, a »Takarékossági betét«-ünkl kamatából : 6 26 P-ből 6 P értékben vásárolt 4 kötet és a »Hősök Emlékdíjáéból beszerzett 1 kötet, összfesen 66 P pénzösszeg és 26 jutalomkönyv állott rendelkezésre.
Pénzjutalomban részesültek : Kovács József II. a) oszt. tan. 16 P ; Horváth Imre III. b) oszt., Bakó László IV. b) oszt. tanulók 10-10 pengő ; Takács János II. a) oszt., Böröndi Tibor II. b) oszt., Gerencsér Gyula, jHeri János, Levik József III. a) oszt, Kúszik Mihály IV. b) oszt. tanulók 5-5 P.
Könyvjutalmat kaptak példás magaviseletük és szorgalmukért: §piegel István, Mátrai Károly. Tóth György és Tőke Antal I. a) oszt., Csizmadia Ottó, Göntér György, Rajnai Lajos és Szarjas István I. b) oszt., Andriedes Jó/<stef, Krenusz Ferenc, és Tóth Károly II. a) oszt.. Büki József, Kóka László és Németh József II. b) oszt., Szász József és Vajda Károly III. a) oszlt., Kelemen Sándor, Kollarics Lajos és Szabó Ferenc III. b) oszt., Fehér Lajos iGarai Árpád és Kövesi József IV. a) oszt., Gyöngy József és Schluitner József IV. b) oszt. tanulók, —v önképzököri munkájukért: Hegedűs István (III. ¡a) oszt., Tanzenberger Sándor IV. a) oszt. és Szedonya Lajos IV. b) oszt- tanulók.
A »Hősök Emlékdíjáéból vásárolt könyvet Kovács László IV. a) oszt. tanuló kapta.
18. Iskolai találkozók. Tanévünk végén az 1920-21. és az 1924-25. iskolai évben végzett növendékek rendeztek 15, ill. 10 éves találkoz|ó|t. A 15 éves találkozón 25, a 10 éves találkozón 29 volt tanítvány jelent megí. A tanárok közül Bittera Béla igazgatóval élükön Jelinek Márk, Ketting Ferenc és Murai Alajos tanárok jelentek meg, mint a »Találkozók« legy-kori tanárai. Bittera Béla üdvözölte »az öreg diákokat«, majd Garzó Pál mondott a »Találkozók« nevében — az iskolához való ragaszkodást, a [tanári kar iránt táplált szeretetet kifejező - beszédet. A 15 éves találkozás megkapó jelenete volt az a rögtönzött gyűjtés, mit az iskola egyik — jelenlegi — szegónysorsu, jó magaviseletű és kiváló szorgalmú tanulójának megjutalmazására eszközöltek.
Iskolánk mindenkor szeretettel várja volt tanítványait.
16
II. A tanári testület és munkaköre.
Sorszám | Név, alkalmazásának minősége, képesítése Mióta tanit Mely tárgyakat, mely osztályokban és hány órában tanított ? Heti I óraszám , Jegyzet
összesen ennél az iskolánál ?
1 Blttera Béla igazgató mennyiségi., természettud. 38 1920 IX. 1. számtan-mértan IV. a, IV. b. 6 Bútorzat és felszerelés és tanári könyvtár őre.
2 Deák István rendes tanár nyelv-, történettud. 19 1919 X. 12 magyar 11. b, III. a, IV.b. történelem IV. b. ének 11 a, 11. b. kézimunka I. b. III a, III b 20 VI. b) o. főnöke, cserkészparancsnok.
3 Fritz Celesztin rendes tanár mennyiségt., természettud. 23 1932 1. 1. számtan-mértan l.a, 11. b, term.-rajz I. a, I. b, 11. a mezőgazdaságtan I. a. természettan 111, b. 21 1. a) o. főnöke. Term.-rajzi és számtan-, mértani szerek őre.
4 Hajas Eszter rendes tanár nyelv-, történettud. 36 1934 XI. 11 1935. évi március hó 5-től betegszabadságon.
5 Kerezsy Géza rendes tanár földrajz, term.-rajz (középisk.) 8 1927 IX. 1. földrajz II. a, II. b, 111. a. IV. a, IV. b. természetrajz 11. b. mezSgazd.-tan I. b, 111. a, 111. b. kézimunka I. a, IV.a. VI. b. 21 11. b) o. főnöke. A kézimunka szertár őre.
6 Kettlng Ferenc rendes tanár rajz, ének 27 1919 111. 24. rajz I. a-b, II. a-b, III. a-b, IV. a-b, karének 24 Rajzszertár őre, karének vezetője.
7 Kiss Olga rendes tanár nyelv-, történettud. 18 1925 IX. 1. német I. a. II. a, III. b, IV. b. történelem II. b, III b, IV. a, 20 111. b) o. főnöke, a történelmi- és földrajzi szerek őre.
8 Murai Alajos rendes tanár nyelv-, történettud. 28 1919 X. 9. magyar I.b,III.b, IV.a. földrajz III. b. ének I, a, 1. b, kézimunka II. a, II. b. 21 1. b) o. főnöke, az önképzőkör vezetője.
9 Özv. Dr. Pólyáné Kocsiss Olga rendes tanár mennyiségt., természettud. 18 1933 X. 1. számtan-mértan I. b, II. a, III. a. III. b. természettan III a. mezőgazd.-tan II. a, 11. b. 21 111. a) o. főnöke. A természettani szerek őre.
10 Szudey Géza rendes tanár földr., termr., vegytan, kézimunka 10 1933 IX. 1. vegytan IV. a, IV b. egészségtan IV. a, IV. b. 10 Tanártestületi jegyző, a vegytani szerek őre, irodai szolgálat
11 Szudeyné Rátz Mária rendes tanár nyelv-, történettudomány 12 1933 IX. 1. magyar I. a, II. a. történelem II. a, III. a. földrajz I. a, I. b. 20 11. a) o. főnöke, az ifj. s.-könyv-tár őre.
12 Vánkos Jenő rendes tanár nyelv-, történettud. 25 1922 1. 1. német l.b, 11. b, 111. a, IV.a. közgazd.-tan IV. a, IV. b. ének III. a-b, IV. a-b, 20 IV. a) o. főnöke, Az lfj. Vör. Ker. vezetője Az ifj. könyvtár kezelője Díjkezelő.
13 1 Horváth Béla helyettes tanár Iöldrajz, term.-rajz, vegyt., torna 7 1928 IX. 26. testgyakorlás I. a-b, II. a-b, III. a-b, IV. a-b. mezőgazdaságtan IV. a-b. 22 Tornafelszerelés őre. A sportkör vezetője. A játékdélutánok vezetője.
14 Gazdag Ferenc püspöki tan., hittanár róm. kat. hittan 16
15 Ardai Simon óradíjas hitoktató izr. hittan 4
16 Horváth Olivér evang. lelkész evang. hittan 4
17 Kádár Lajos ref. lelkész j ref. hittan 2
17
Intézetünk nyugalomban élő igazgatói, tanárai (és azok lakása): Németh Mihály, Nagykanizsa, Somogyi Imre, Nagykanizsa, Jelinek Márk, Nagykanizsa, Sauermann Mihály, Rákospalota.
Waligurszky Antal iskolánk egykori igazgatója, 1935. évi június hó 21-én meghalt.
1. oszt. altiszt: Pajor József. II. oszt. altiszt: Németh István.
III. Szertárak.
Szertáraink és könyvtáraink gyarapodásáról részletes beszámolót helyszűke és anyagi fedezet hiánya miatt nem adhatunk.
IV. A tanulók osztályonkénti névsora és érdemsorozata.
I. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Fritz Celesztine.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, mért. Természetrajz Mezőgazdasági. Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka ! Irásb.dolg.külső alakja Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Antalics Dezső ág. ev. 1 2 2 3 3 3 2 2 2 2 3 fül 2 3 3 3 f
Bagonyai Antal rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 1 2 1 3 2 2 3 1 f
Bálint Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 1 3 3 3 2 3 3
Berecz József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 3 1 f
5 Czoller Lajos rk. 1 3 1 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3
Csutorás György rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3 f
Detrich Oszkár ág. ev. 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 3 f
Deutsch József izr. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 3 2 3 2 2 2 1 f
Domina István rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 2 3 1 f
10 Farkas László rk. 1 2 3 2 3 2 2 2 2 3 2 3 2 3 2 1 f
Farkas Sándor rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3
Fischer Ferenc izr. 1 2 1 2 1 2 2 1 1 3 3 fm 2 3 2
Friss József rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3
Ganzberger László rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 3 3 1 f
15 Gergő József rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 3 3\'
Guta István rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 1 3 3 3, 1 f
Gyöngy Lajos rk. 1 3 2 3 2 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 1 f
Gyeőri Kálmán rk. 1 4 3 4 4 4 4 3 3 2 3 3 2 3 4!
Hegyi József rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 2 3 3
20 Herczeg József rk. 2 3 3 3 3 3 4 3 2 2 3 3 2 3 4 1 f
Huszár János rk. 1 2 2 2 3 2 2 2 1 2 3 1 2 2 2 3 f
Jakab István rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 2 1 2 3 2 3 3 1 f
Karbán József rk. 2 4 3 4 3 4 3 2 3 3 3 3 3 3 4
18
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz Számtan, mért. Természetrajz Mezőgazdaságt. Ének Rajz Testgyakorlás I Kézimunka Irásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat [| Díjkedvezm.
Kassai Boldizsár rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 3 2 3 3
25 Keszei Ferenc rk. 1 2 2 2 3 2 2 2 1 2 2 2 1 2 2 3 f
Kovács Dezső rk. 2 4 3 4 4 4 4 3 3 2 3 1 3 3 4
Kozári Menyhért rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 3 3 1 f
Ladeczky Jenő rk. 1 3 2 2 3 3 3 2 3 2 2 3 1 2 3 ! f
Lusztig Sándor izr. 1 2 1 3 2 3 2 1 2 2 2 3 2 2 2 3 f
30 Mátrai Károly rk. 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 2 3 2 1 2 dm
Modrovics István rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 1 f
Németh Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 2 2 2 1 3 3 3 3 3
Németh György rk. 2 3 2 3 3 3 3 2 3 1 3 2 3 3 3
Németh László rk. 1 3 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 3 1 f
35 Parragi Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3 3
Polai Dezső rk. 1 2 2 2 3 1 2 1 1 2 3 3 2 1 2 1 f
Sági József rk. 1 3 3 3 2 3 3 2 2 3 3 3 3 2 3 1 f
Siftár István rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 1 3 3 3 1 f
Simon István rk. ism. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 1 3 3 3
40 Spiegel István izr. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 2 2 1 2 1
Szabó László ref. 2 3 1 3 3 3 3 2 2 1 3 3 2 3 3 1 f
Szabó Sándor rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 fm 2 3 3 1 f
Szalay Pál rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3
Szolnoki Gyula rk. 1 4 3 4 4 4 4 3 3 3 3 3 2 4 4
45 Takács László rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3
Tihanyi Emil rk. ism. 2 3 3 3 2 3 3 3 2 2 2 2 2 3 3
Tóth Antal rk. 2 2 2 2 3 2 3 2 2 2 2 3 2 2 2 3 f
Tóth György rk. 1 2 1 2 2 1 2 1 1 2 2 3 2 2 2 3 f
Tőke Antal rk. 1 2 1 2 1 2 2 2 1 2 3 (m 1 2 2
50 Várfalvi László rk. 2 4 2 4 3 4 4 3 3 3 3 3 2 3 4
Várossy Lajos rk. 1 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 2 3 3
Zsebe József rk. 1 3 1 3 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 3 f
Magántanulók:
Számely István ág. ev. — — 2 2 3 2 2 3 2 - 3 _ fm 2 3
Weisz Imre Zsigmond izr. — — 2 3 2 2 2 2 2 3 2 3 2 3 2
Kimaradt: Mohácsi János.
I. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök : Murai Alajos.
Berger Frigyes János rk. 1 3 1 3 2 3 3 2 2 2 3 3 2 2 3
Boncz Ferenc ág. ev. 2 3 2 3 3 3 4 3 2 2 3 fm 3 2 4 1 f
Botkai Gyula rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 3 3
Böröcz József rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 1 f
5 Böhm Andor izr. 2 2 1 2 2 1 3 2 2 3 3 3 2 2 2 3 f
Csányi Sándor rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 1 f
19
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Földrajz 1 Számtan, mért. Természetrajz Mezőgazdaságt. Ének N re* CX Testgyakorlás Kézimunka Irásb. delg. kűlsö alakja 1 Ált. osztályzat Dijkedvezm.
Csizmadia Ottó rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 f
Dolmányos István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3
Erdős József rk. 2 4 3 4 4 4 4 3 3 3 3 3 3 3 4
10 Étsy Ferenc Károly rk. ism. 2 3 2 3 2 3 3 3 2 3 2 1 3 2 3
Fenyvesi József rk. 1 3 2 2 3 3 3 2 2 1 3 1 3 2 3 1 f
Gáspár Endre László rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 1 f
Göntér György rk. 1 2 1 2 2 1 2 1 1 2 2 3 3 2 2 3 f
Hajgató Sándor rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3
15 Halász László rk. 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 1 3 3 2 4 1 Î
Hodics János rk. 1 2 1 2 2 3 3 2 1 2 2 ím 2 2 2
Hollósi József rk. 2 2 1 2 3 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2
Horváth Győző rk. 1 3 1 \'3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3
Horváth József rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3
20 Horváth Sándor rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2 3
Kardos József rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 2 3
Keszey László József rk. 1 3 3 2 3 3 2 3 2 2 2 2 3 3 3 1 f
Kökényes Antal rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3
Köves Tibor rk. ism. 1 2 2 2 2 2 2 1 2 2 3 3 3 1 2
35 Krampek Sándor rk. 1 3 3 2 3 3 2 2 1 2 3 3 3 2 3 1 f
Kukola István rk. 1 3 3 3 3 3 4 2 3 2 3 1 3 2 4
Lehel József rk. ism. 1 3 2 3 3 3 4 2 2 2 3 3 3 2 4
Mihalovich János József rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 1 f
Németh Zoltán rk. 2 3 3 3 3 4 3 3 3 2 3 fm 3 2 4
30 Papp Nándor rk. 1 3 2 3 2 2 3 3 2 2 2 3 2 2 3
Pető Dezső rk. 2 3 3 3 3 2 3 2 3 2 3 3 2 2 3 1 f
Petrovics Mihály rk. 1 2 2 2 2 2 3 2 1 2 3 3 2 2 2 3 f
Pirbus Géza rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 3 f
Radák József rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 3
35 Rajnai Lajos rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 2 2 1 2 2 2 2 3 f
Sipos Sándor rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 3 2 3 3 3 2 3 1 f
Somogyi Ervin János rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3
Szabó László József rk. 1 4 2 4 4 3 3 3 3 3 3 fm 3 2 4
Szaller Béla rk. 2 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 3
40 Szarjas István rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 3 2 2 3 f
Szegedi András rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3
Szendrő Sándor rk. 1 3 2 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 2 3 1 f
Szerdahelyi Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 f
Tálosi Lajos rk. 2 4 3 3 3 4 4 3 3 2 3 3 2 3 4 1 f
45 Varga Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 1 f
Varga József rk. 1 2 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 1 f
Viola Sándor rk. 1 3 1 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 1 f
Weisz József rk. 1 3 1 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 1 f
Winkler József rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2 3 3 2 2 3 f
50 Wollák György izr. 3 4 3 3 3 4 3 3 4 3 4 fm 3 3 4
Kimaradtak: Németh József és Selyem Jenő.
20
IL A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Szudeyné Rátz Mária.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. Természetrajz Mezőgazdasági, j Ének Rajz Testgyakorlás 1 Kézimunka Irásh.dolg. külső alakja Ált. osztályzat | Díjkedvezm.
Alföldi László rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 1 3 2 1 3 3 3
Andriedes József rk. 1 1 2 1 2 1 1 2 2 1 2 3 1 2 2 2 3 í
Bakos Imre ref ism. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 4 3
Bakos László ref. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3
5 Beke János József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 f
Bertalan József rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3
Boros István rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 2 2 1 1 3 1 2 3 1 f
Csács Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 fm 3 3 3
Csere Imre Zoltán ref. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3
10 Érczes János rk. 1 2 1 2 3 3 2 2 1 1 3 2 3 1 2 2 3 f
Érczes Károly rk. 1 2 1 2 3 2 1 3 1 1 3 2 3 1 2 2 3 f
Gyöngy Géza rk. ism. 2 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2 3 3
Havasi Andor izr. 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3
Horváth György rk. 1 4 3 4 3 3 3 4 4 3 3 3 1 2 4 4
15 Horváth László rk. 1 4 3 4 3 3 4 4 3 3 2 3 3 3 3 4
Huszár Zoltán rk. 2 3 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3
Kelemen István ref 1 3 2 3 3 2 2 3 1 2 2 1 3 2 3 3 1 f
Kovács József rk. ism. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 1 3 3 3
Kovács lózsef rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 2 2 2 1 3 f
20 Kovács Lajos rk. 1 3 1 3 3 3 3 2 3 2 1 2 1 2 2 3 3 f
Krénusz Ferenc rk. 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 2 1 f
Kurucz István rk. 1 3 2 3 2 3 2 3 3 3 2 1 1 3 2 3
Major Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 3 2 f
Nagy Béla rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
25 Németh Ernő rk. 2 3 2 3 3 3 2 4 3 3 3 3 2 3 3 4
Novath István rk. 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 2 2 1 2 3 3
Óvári József rk. 2 4 3 4 4 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 4
Ötvös Géza rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 3 3 1 f
Pénzes Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 1 f
30 Rácz Imre rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 1 f
Rosenfeld Andor izr. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3
Sasvár Gyula rk. 2 3 2 3 3 3 2 4 3 3 3 3 3 3 4 4
Sági József rk. 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2 2 2 2 3 3
Sárdi Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 1 3 3 2 3 3
35 Sörlei Tibor ág. ev. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 3 fm 3 4 3
Steinitz Gyula rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 f
Stéger László rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 1 f
Szabó Antal rk. 1 2 2 3 3 2 1 3 2 2 3 1 2 1 3 3 3 f
Szemes István János rk. 1 3 2 3 3 2 2 3 3 2 2 3 3 2 3 3 1 f
40 Szerecz Jenő rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 1 2 2 3 3 2 3
Szöllősi János rk. 1 2 1 2 3 1 2 2 1 1 2 3 3 2 2 2 1 f
Szűcs László rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 1 1 3 3 1 f
Takács János rk. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 1 3 f
21
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz 1 Számtan, mért. Természetrajz Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dolg. kU íd alakja! 1 Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Tóth Károly Géza rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 dm
45 Tölgyes Endre rk. 1 2 1 2 2 2 1 3 2 2 2 2 3 1 2 2 1 f
Törő László rk. 1 3 2 3 4 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 4
Vaskuti József rk. 1 3 1 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 2 3
Weinausz Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 1 3 3 1 1 3
Weisz Sándor izr. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 3 3 3 1 f
50 Wellisch Ernő izr. 1 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3
Zalavári István rk. 1 3 2 4 4 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 4 1 f
Magántanulók:
Számely István ág. ev. 2 2 3 2 3 2 2 2 — 3 fm 3 3
Varga János rk. 1 2 3 1 2 2 2 2 2 3 3 2 2 2
II. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kerezsy Géza.
Andri István rk. 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 1 2 3 2 3 3 1 f
Balogh László rk. 1 4 3 3 4 3 3 4 3 4 3 3 3 2 3 4
Bálint Pál rk. 1 3 2 2 3 3 2 3 2 3 3 2 3 3 2 3 1 f
Blagojevity Károly rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3
5 Böröndy Tibor rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 fm 1 2 2 3 f
Bődör József rk. 2 4 3 3 4 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 4
Büki László rk. 1 2 2 2 3 2 1 2 1 2 2 2 2 1 2 2 3 f
Csicsor István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3
Csizmadia Ferenc rk. 1 2 2 2 3 2 3 3 2 3 1 3 2 1 2 3 1 f
10 Csótár Károly ág ev. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 f
Dancs Ferenc rk. 2 2 1 2 3 1 1 2 1 2 3 2 2 2 2 2 3 f
Deutsch István izr. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 3 fm 2 3 3
Fenyves József r. k. 1 4 2 3 4 3 3 3 3 3 3 2 l 2 3 4 1 f
Gyemi Illés rk. 1 2 2 3 3 2 2 2 1 2 2 2 3 2 2 2
15 Havasi Dezső rk. 1 2 2 3 2 2 1 3 2 2 1 1 fm 2 2 2 1 f
Horváth János rk. 2 2 1 3 2 1 1 2 1 2 1 1 2 2 3 2 dm
Horváth Lajos rk. 1 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3
Kassai László rk. 1 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 1 2 3 3
Kiss József rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 1 3 2 2 1 1 3 3 1 f
20 Kovács I. Lajos rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3
Kovács József rk. 1 4 3 4 4 3 2 4 2 3 3 3 2 2 3 4
Kóka László rk. 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 3 1 2 1 2 1 3 f
Mayerhofer Miklós rk. 2 3 3 2 3 3 2 3 2 2 2 3 fm 3 3 3
Mátay Antal rk. 1 4 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 2 2 4
25 Mihálecz József rk. ism. 1 3 2 3 3 3 2 2 3 2 3 3 3 2 3 3
Nagy János rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 2 3 2 2 3 2 3 3 3 f
Nádai Lajos rk. 1 4 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 2 2 3 4 1 f
Neumann Jakab izr. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 1 3 3
Németh Antal rk. 1 4 3 3 3 3 3 4 3 3 2 3 2 2 3 4
22
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. | Természetrajz || Mezőgazdasági. Enek Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dolg. külső alakja | Ált. osztályzat Díjkedvezm.
30 Németh József rk. 1 2 2 1 2 2 2 2 1 1 1 2 1 2 2 2 3 f
Németh Zsigmond rk. 1 3 2 3 3 2 2 3 1 2 3 3 3 2 2 2 1 f
Palkó József rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 2 2 2 3 3 2 4 c
Péter Ferenc rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 3 f
Prastyik László rk. 1 2 2 2 3 2 1 3 2 2 2 2 3 2 3 2 3 f
35 Rózsa S. János rk. 1 2 1 2 3 1 1 3 1 1 2 2 3 1 2 2 1 t
Steinauer László rk. 1 4 2 4 4 3 3 4 3 3 2 2 3 2 3 4
Szegvári K. Lajos rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 fm 3 3 3 1 f
Szűcs Ferenc rk. 1 4 2 4 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 4
Tiszai László rk. 1 2 1 2 2 1 1 2 1 3 2 3 3 3 2 3 3 f
40 Tóth Ferenc rk. 1 4 2 4 4 3 2 4 2 3 2 3 1 3 3 4
Udvari László rk. 1 4 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 4 1 f
Vass Jenő Pál rk. 1 2 2 2 2 2 1 2 1 2 3 3 1 2 2 2 1 f
Várfalvi Gyula rk. 2 3 2 2 2 3 3 3 3 2 2 3 fm 2 2 3
Várfalvi István rk. 1 4 2 2 3 1 2 4 2 1 2 3 3 3 3 4
45 Vincze József rk. 1 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 2 3 1 3 3 1 f
Völler A. Károly rk. 2 3 2 3 3 2 2 3 2 2 2 1 2 1 2 3
Windis Gy. István rk. 1 2 2 2 3 2 1 2 2 3 1 3 3 2 3 3 1 f
Worfmann Dezső izr. 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 3 3 3 2 3 2 3 f
Kimaradtak: Baksa József és Fadgyas József.
III. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: özv. dr. Pólyáné Kocsiss Olga.
A tanuló neve és vallása ,---- Magaviselet | Szorgalom Hittan | Magyar nyelv | | Német nyelv | Történelem Földrajz i Számtan, mért. || Természettan Mezőgazdasági. | Enek | Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dolg. külső alakja 1 Ált. osztályzat | ! Díjkedvezm.
Anlauf Péter rk. ism. 1 2 2 3 3 3 2 3 2 2 1 2 2 1 3 3
Balázs János rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 1 f
Bogáthy József rk. 1 3 1 3 3 3 2 3 3 1 3 3 3 1 3 3
Bor Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 1 3 3
5 Budai László Ferenc rk. 1 3 3 3 3 4 2 3 3 2 3 3 2 1 3 4
Czindrics Jenő rk. 1 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 2 3 2 3 3 1 f
Csizmadia Viktor rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 3 3 3
Csóri István rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3 3 1 f
Deák József rk. 1 3 3 2 3 2 3 3 3 2 2 3 3 1 3 3 1 f
10 Felker János rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 3
Gárdonyi Tibor izr. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3
Gerencsér Gyula rk. 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 3 f
Grünbaum József izr. 1 3 2 3 3 2 2 3 3 2 3 3 3 2 3 3
23
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem j Földrajz Számtan, mért. | Természettan 1 Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. olg. külső alakja ; Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Hardi József rk. isin. 2 4 3 3 3 4 4 3 3 2 1 2 3 2 3 4
15 Hegedűs István rk. 1 3 3 2 3 3 2 3 3 2 2 2 2 1 2 3 1 f
Heri János rk. i 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 dm
Holczer Richárd. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 2 3 3 3 3 1 f
Horváth István rk. 1 2 1 2 3 2 2 2 ¿. 2 2 2 3 1 2 2 1 f
Keszei Sándor János rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 2 3
20 Korontos János rk. 1 4 2 3 4 3 3 4 3 2 3 2 fm 3 3 4
Krug József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 3 3 3
Kúszik István rk. 1 3 2 2 3 2 2 3 3 2 2 2 3 3 3 3 1 f
Lepesi Kálmán rk. 2 2 1 3 3 3 2 1 2 2 2 2 3 2 3 3
Levik József rk. 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 dm
25 Molnár Kálmán rk. ism. 1 3 3 3 4 3 2 3 2 2 3 3 3 3 3 4
Neusinger Ferenc rk. 2 4 3 4 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 3 4
Pénzes Lajos rk. 1 2 1 1 2 2 2 3 3 1 1 1 2 1 1 2 3 f
Quittner Miklós izr. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3
Ribner Sándor izr. 2 3 2 3 3 3 2 3 3 1 3 3 3 1 3 3
30 Ritecz Sándor rk. 1 3 2 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 4 1 f
Sarecz Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3 3 1 f
Szattler András János izr. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 1 0 O 3 2 2 3 3
Szász József rk. 2 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 dm
Szolnoki Géza rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3
35 Vajda Károly rk. 1 2 1 1 2 2 2 1 1 3 1 2 3 1 1 2 3 f
Vargek Lajos rk. 2 4 3 4 4 4 4 3 4 3 3 3 3 2 3 4
Virovecz János rk. 2 3 3 3 3 3 4 3 3 2 3 3 2 1 3 4 1 f
Völler Sándor rk. 1 2 2 2 2 3 2 3 3 2 2 3 3 1 2 3
Zadravecz László rk. 1 2 2 3 3 2 2 2 2 2 2 2 3 1 3 2 3 f
40 Zábráki Jenő rk. 2 3 2 2 3 2 2 3 3 2 2 2 3 1 1 3 3 f
Magántanulók:
Nárai Lajos rk. — — 2 2 3 3 3 2 3 2 — 3 — fm 2 3
Számely István ref. — — 2 3 3 2 3 2 2 2 — 3 fm 2 3
III. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Kiss Olga.
Antal Jenő rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3
Ács Józséf László rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 1 f
Ács Nándor rk. 1 3 2 3 3 2 3 3 3 1 2 3 3 3 2 3
Bak László rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 3
5 Balog György rk. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3
Balogh József rk. ism. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3 3
Beleznay Lajos rk. 1 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 fm 3 3 3 1 f
Büki István rk. 1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 3 f
24
A tanuló neve és vallása Magaviselet | Szorgalom Hittan Magyar nyelv || Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. ! Természettan Mezőgazdaságt. 1 Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka Irásb. dóig. külső alakja | Ált. osztályzat | t Díjkedvezm.
Dencs György rk. 3 3 3 3 3 2 2 4 3 1 1 3 1 3 3 4 1 f
10 Döme János rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 2 3 3
Farkas Endre rk. 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 2 1 2 2 3 f
Ferenc József Gyula rk. 2 3 3 3 3 3 3 4 3 2 2 2 2 1 3 4
Gödinek József rk. 1 3 3 3 3 3 3 4 3 2 3 2 3 3 3 4
Hegedűs József rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3
15 Hollósi János rk. ism. 1 4 3 3 4 3 3 4 3 3 2 3 3 2 4 4 1 f
Horváth Gyula rk. 1 2 2 2 3 2 2 2 2 1 1 3 fm 2 3 2
Horváth Imre Ferenc rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 2 1 dm
Horváth János rk. 1 3 3 3 4 3 3 3 3 2 2 2 3 3 3 4 dm
Kelemen Sándor rk. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1
20 Kisgergely Péter rk. 1 2 1 2 2 2 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2 3 f
Kiss László rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 3 2 2 3 1 f
Kollarics Lajos rk. 1 1 1 2 2 1 1 2 1 1 1 2 3 2 2 2 3 f
Komondi Lajos rk. 1 2 1 2 1 1 2 3 2 1 2 1 3 2 2 2
Komondi Gyula rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 1 2 2 3 3 3 3 1 f
25 Kovacsics László rk. 2 2 2 3 2 2 2 2 2 1 2 3 2 2 2 2 3 f
Kovács Gyula rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 2 3 3 1 f
Kövesi István rk. 1 3 2 3 3 1 3 3 3 1 2 3 3 3 2 3
Mayerhoffer László rk. 1 3 2 3 3 3 1 3 2 1 3 3 3 2 2 3 1 f
Márkus Jenő rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 1 f
30 Meiszterics János rk. 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 2 2 fm 2 2 3
Molnár Gyula rk. 2 4 3 4 3 2 3 4 3 2 3 3 3 3 3 4 1 f
Pecsits László rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 1 1 3 3
Péter Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2 3 1 f
Pintér János Endre rk. 1 2 1 2 2 1 2 2 2 1 2 3 3 2 3 2
35 Polcz István rk. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3
Pongrácz Endre rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 1 3 3 3 2 3 3 1 f
Pós Jenő rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 1 3 3 fm 2 3 3
Rajcs József rk. 1 3 1 3 3 2 3 3 2 2 3 2 1 2 3 3 1 f
Sasvári József rk. 2 4 3 3 4 3 4 4 3 2 3 3 3 3 3 4
40 Schlegel László rk. 1 3 2 3 3 2 3 3 2 1 3 2 3 2 3 3 1 f
Simon Károly rk. 1 2 2 2 2 3 3 2 2 2 2 2 fm 1 2 2
Szabó Ferenc rk. 1 2 1 2 2 1 2 1 1 1 1 1 3 2 2 2 3 f
Tánczos László rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 3 1 f
Tóth János rk. 1 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 1 2 3 3
45 Tóth József rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 2 3 2 2 1 2 2 3 1 f
Tóth Lajos rk. 2 4 3 3 4 3 3 4 3 2 2 2 2 3 3 4 1 f
Turkoly Miklós rk. 3 3 3 3 2 2 3 3 3 2 3 3 1 1 2 3
Újvári József rk. 1 3 2 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 1 2 3
Kimaradt: Hajszler Antal.
25
IV. A) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Vánkos Jenő.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. Ásvány- és vegytan | Egészségtan | Közgazdaságt. | 1 Mezőgazdasági. j Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka lrásb.dolg. külső alakja Ált. osztályzat Dijkedvezm.
Auer Mátyás rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 fm 2 3 3 1 f
Baranyai Péter rk. 1 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 1 1 3 3
Bálint István rk. 2 2 1 2 2 2 1 2 2 1 1 2 2 2 2 1 3 2 3 f
Bedő Ferenc rk. 2 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 3
5 Bereczky Sándor rk. 2 3 2 3 3 3 2 4 3 2 3 3 2 2 3 2 2 4
Bozzai István rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3
Farkas Lajos rk. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 fm 1 3 3
Fehér Lajos rk. 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 l 1 2 1 3 f
Felker László rk. 2 4 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 2 2 3 4
10 Garai Árpád rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 3 2 2 2 1 3 1 2 2 1 f
Gáspár Lajos rk. 1 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 1 3 2 3 1 f
Horváth József rk. 1 3 2 2 3 2 2 3 3 3 2 3 3 1 3 2 2 3 1 f
Kiss Ferenc rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 f
Kocsis István rk. 2 4 3 4 3 3 2 3 4 3 3 3 3 2 3 3 3 4
15 Kovács László rk. 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 2 3 1 1 2 2 3 1 f
Kövesi József rk. 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 2 2 3 f
Krakovics Sándor izr. 2 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 4 3 3 3 4
Lakatos József rk. 2 3 3 3 3 2 2 3 3 3 3 3 3 2 3 1 3 3
Mandler László izr. 2 3 2 2 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 f
20 Mayer István izr. 1 2 1 2 2 2 1 2 2 2 2 2 2 1 2 1 1 2 3 f
Nagy József rk. 2 3 2 2 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3 2 1 3 3 1 f
Nagy Zoltán rk. 2 3 3 1 3 3 2 3 3 2 3 3 3 2 2 1 3 3
Nádai Géza rk. 1 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 4
Neusinger Béla rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 2 1 1 3 3 1 f
25 Németh Lajos rk. 3 4 3 3 4 3 3 4 3 3 3 3 2 3 2 2 3 4
Niklesz József ág ev. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 1 2 2 1 f
Rohs Zoltán ág. ev. ism. 2 3 2 3 3 3 2 3 2 3 3 3 3 2 2 1 3 3
Schlesinger László izr. ism. 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 fm 2 3 3
Seres László rk. 1 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 fm 1 3 4
30 Skopál István izr. 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 4 3 2 3 4
Smolz Lajos rk. 1 3 1 2 3 3 2 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 1 f
Szarjas Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3 3 2 2 3 1 3 3 1 f
Szentiványi Árpád ág. ev. 2 3 1 2 3 2 2 3 2 2 3 3 2 2 3 1 2 3 1 f
Tanczenberger Sándor rk. 1 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 3 2 1 f
35 Tánczos József rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 3 1 3 3
Tátrai László rk. 1 3 3 3 3 3 2 4 3 3 2 3 3 2 3 1 3 4 1 f
Thumerer Mihály rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 3 3 3 3 fm 1 3 3 1 f
Varga Ferenc rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 2 2 3 2 3 fm 2 3 3 1 f
Varga György izr. 2 4 3 3 3 3 3 4 3 3 2 3 3 4 3 3 3 4
Magántanulók :
Náray Lajos rk. - - 2 3 3 3 3 4 3 3 2 3 — 3 — fm fm 2 4
Pap Imre rk. - 3 3 3 3 2 2 2 2 1 2 — 3 — 2 3
Kimaradt: Horváth Ferenc.
26
IV. B) OSZTÁLY.
Osztályfőnök: Deák István.
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv i Német nyelv Történelem | Földrajz Számtan, mért. Ásvány- és vegytan | Egészségtan | Közgazdaságt. Mezőgazdaságt. | Ének Rajz Testgyakorlás j Kézimunka lrásb.dolg. külső alakia | Ált. osztályzat - Díjkedvezm.
Aradi Lajos rk. 1 2 2 3 3 2 3 3 3 2 2 3 1 2 2 1 3 3 1 f
Ács József rk. 2 3 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 3
Bakó László rk. 1 1 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 3 f
Bergmann István rk. 1 4 2 3 3 3 4 3 3 3 3 3 2 2 2 3 2 3 1 f
5 Bognár József rk. 2 1 1 1 2 1 1 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 2 1 f
Böjti Ferenc rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 3 3
Csányi Jenő rk. 1 3 3 3 3 3 1 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 3
Csuti István rk. 1 2 1 3 3 2 1 2 3 3 2 2 2 2 2 1 2 3 1 f
Deák Ferenc rk. 2 4 2 3 3 3 4 3 4 3 3 3 3 3 3 2 3 4
10 Dervalics István rk. ism. 1 3 2 3 3 3 2 2 3 3 2 3 2 3 3 2 3 3
Faics Tibor rk. 1 2 2 2 2 3 1 3 3 3 3 2 3 3 lm 1 3 3 1 f
Farkas József Sándor rk. 1 3 2 3 3 3 2 2 3 2 2 3 2 2 3 1 2 3 1 f
Frühwirth Ferenc rk. 1 2 1 2 2 2 1 2 3 2 1 2 2 2 2 1 2 2 3 f
Gerócs István rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 1 3 2 2 3 1 f
15 Gödri József rk. 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 2 3 f
Gyöngy József rk. 1 1 1 1 2 1 1 2 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 3 f
Hajdú Ferenc rk. 1 2 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 3 2 2 3 1 f
Horváth Ferenc rk. 1 4 3 4 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 4
Horváth Ferenc rk. 1 4 3 4 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 2 4
20 Horváth Imre János rk. 1 3 2 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 2 1 2 2 3 1 f
Horváth Jenő rk. 3 3 3 3 3 3 2 3 4 3 3 3 2 3 2 2 3 4
Horváth József rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 1 2 3 3
Horváth József rk. ism. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 1 3 2 2 3 3
Horváth Károly rk. 1 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 2 3 2 1 2 2 3
25 Jankovics Károly rk. 3 3 3 2 3 2 2 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 3
Káldi János rk. 1 1 1 1 2 1 1 2 2 2 1 1 2 1 1 1 2 2 3 f
Kúszik Mihály rk. 1 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 3 f
Lehel László rk. 2 4 3 3 4 2 2 4 3 3 3 3 2 3 3 2 3 4
Lencz István rk. 1 2 1 2 3 2 1 2 2 2 1 3 1 2 3 1 2 2
30 Lukács István rk. 1 4 3 4 3 4 3 3 4 3 3 3 2 2 3 2 3 4
Mikó Imre rk. 2 3 3 3 3 3 2 3 3 2 3 3 2 3 3 1 3 3
Nagy Gyula István rk. 1 2 2 2 2 1 2 2 2 2 2 1 2 2 1 2 2 2 3 f
Németh István rk. 1 3 2 2 3 2 2 3 3 3 3 3 2 2 3 2 2 3 1 f
Németh János rk. 1 3 2 3 3 2 1 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3
35 Óhidi István rk. 2 4 3 3 3 3 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 3 4
Oparnica Sándor rk. ism. 2 2 2 1 3 1 2 3 2 2 2 2 1 2 3 1 2 2
Orbán János rk. 1 2 3 3 2 3 2 2 2 2 3 3 1 1 3 1 1 3 1 f
Péter György rk. 1 3 2 3 3 3 2 3 3 2 3 3 3 3 1 3 2 3 1 f
Schluitner József rk. 1 2 1 1 3 1 2 3 2 2 1 2 2 2 3 1 2 2 3 f
40 Szedonya Lajos rk. 1 3 3 3 2 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 2 3 3 1 f
Szendrődi Ferenc rk. 1 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 1 f
Szilágyi Gy. L. József rk. 1 4 3 4 4 4 3 4 3 3 3 3 3 3 3 2 4 4
27
A tanuló neve és vallása Magaviselet Szorgalom Hittan Magyar nyelv | Német nyelv Történelem Földrajz Számtan, mért. | Ásvány- ás vegytan Egészségtan Közgazdasági. [| Mezőgazdasági. | Ének Rajz Testgyakorlás Kézimunka lrásb.\'dolg. külső alakja | Ált. osztályzat Díjkedvezm.
Szőke Lajos rk. 1 3 2 2 3 3 2 2 3 2 3 3 3 2 2 1 3 3 1 f
Szűcs István rk. 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 3 3 3 2 ? 1 2 3
45 Udvari Ferenc rk. 1 3 3 2 3 2 3 3 3 3 3 3 3 2 2 1 2 3 1 f
Varga Gyula rk. 1 3 2 3 3 2 2 3 3 2 3 3 2 2 1 1 2 3 1 f
Varga József rk. 1 3 2 3 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 3 1 3 3
Weisz Ferenc rk. 1 3 1 2 3 3 2 3 3 2 3 2 1 2 2 1 ? 3 1 f
Zuics János rk. 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 1 2 2 3 f
Kimaradtak: Kapcsándi Mihály, Kele József, Prastyik Károly.
28
V. A tanulókra vonatkozó főbb statisztikai adatok.
A—H) A tanulók osztályonként összesített adatai.
0 s z t á 1 y o k összesen
C i m I. II. III. IV.
a) b) a) b) a) b? 1 a) b)
A A tanulók számának alakulása Beirt nyilvános tanulók ............ Beirt magántanulók ... ... ......... Osztályozott nyilvános tanulók ...... Osztályozott magántanulók ......... Osztályoztatott összesen ............ 53 2 52 2 54 52 50 50 51 2 51 2 53 50 48 48 4C 40 2 42 49 48 48 40 1 39 2 41 52 49 49 387 8 377 8 385
B A tanulók kormegoszlása 1924. évben született........... 1923. „ „ ............... 1922. „ „ ............... 1921. „ „ ............... 1920. „ „ ............... 1919. „ „ ............... 1918. „ „ ............... 19 21 11 2 1 18 10 19 2 1 11 20 18 3 1 1 13 20 9 3 2 7 13 16 4 2 11 21 11 5 12 18 8 3 16 18 13 2 38 55 88 93 70 32 9
C A tanulók anyanyelve Magyar ......... ... ............ 54 50 53 48 42 48 41 49 385
D A tanulók vallása Róm. kat.... ... .................. Református ..................... Ág. ev......................... Izraelita ........................ 45 1 3 5 46 1 3 42 4 3 4 44 1 3 32 4 6 48 32 3 6 49 338 5 15 27! i
E A szülők foglalkozása Középbirtokos és bérlő ............ Kisbirtokos, kisbérlő ............... Kisbirt.-napszámos ............... Egyéb önálló őstermelő ...... ... ... Egyéb gazdasági segédszemély ...... Kisiparos........................ Egyéb ipari segédszemély............ Ipari napszámos .................. Kiskereskedő..................... Kereskedelmi tisztviselő ........... Közlekedési tisztviselő ............ Egyéb közlekedési segédszemély ...... Közlekedésnél napszámos............ Köztisztviselő..................... Pap, tanár, tanitó.................. Másféle értelmiség ............... Közhivatalokban alkalmazott altiszt, szolga Katona (csendőr-rendőr) altiszt ...... Nyugdíjas köztisztviselő ............ Nyugdíjas altiszt, szolga............ Különböző napszámos............... Házi cseléd ..................... Egyéb és ismeretlen foglalkozású...... 1 2 1 11 7 4 2 13 2 1 3 2 1 4 5 1 16 4 10 2 3 1 3 5 4 l 1 9 3 6 14 3 7 1 4 3 1 10 1 2 12 3 5 5 2 1 3 3 1 1 14 2 1 4 1 7 1 1 1 5 2 2 1 2 9 2 2 11 1 2 2 1 10 1 1 1 2 7 4 7 1 2 2 3 2 3 2 4 4 3 6 4 12 4 1 2 5 2 3 1 2] 2 23 8 l 82 23 1 25 3 5 81! 5 4 j 26 10! 3C| 2 2 18!
F A szülők lakóhelye Az iskola székhelyén............... A vármegye egyéb községében- ...... Más megyében: Nógrád vm.-ben ...... Pest P. S Kiskun vm.-ben Somogy vm.-ben** Tolna vm.-ben ...... Vas vm.-ben......... Jugoszláv megszállott területen ...... 43 3 1 7 33 8 8 1 41 9 1 2 41 4 3 28 2 1 10 1 35 8 5 21 10 1 8 1 i 7 276! 52: a 1 50 1 1 1
G Óramulasztások Igazolt óramulasztások száma......... Igazolatlan óramulasztások száma..... 1666 1165 9 mi 1130 8 m 9 1069 1903 1 1697 43 12020 70
H Rendkívüli tárgyat nem tanítottunk
I
* Alsórajk, Bajcsa, Fityeháza, Hahót, Komárváros, Lazsnak, Pötréte, Rigyác, Sormás, Szepetneken 1—1 ; Kiskomárom, Letenye, Galambok, Palin, Ujnéppuszta, Zalaszentjakabon 2—2; Zalaszentmihályon 3; Mura-kereszturon 4 ; Gelsén 7 ;
** Fönyed, Légrád, Zákánytelepen 1—1; Somogyszentmiklóson 2; Gyékényesen 4; Bagolasáncon 9; Zákányon 12 olyan szülő lakik, akinek gyermeke — mint bejáró tanuló — látogatja iskolánkat.
I—J) A nyilvános tanulók tanulmányi eredménye, magavisetete és díjkedvezménye.
Osztályok 1. a) 1. b) II. a) II b) III. a) III. b) IV. a) IV. b) Összesen
I) Tanulmányi eredmény, magaviselet A tantálakból kapott érdemjeovelc Jeles ! jó elégs. elégt. jeles 1 Íó elégs. elégt. jeles 116_ elégs. 1 elégt. jeles jó elégs. 1 I elégt. 1 jeles Jó elégs. elégt. jeles jó elégs. elégt. jeles jó elégs. elégt. jeles jó elégs. elégt.
Vallástan............... Magyar nyelv............ Német nyelv ............ Történelem ............ Földrajz ............... Mennyiségtan............ Természetrajz............ Vegytan ... ............ Természettan............ Egészségtan ............ Közgazdaságtan ......... Mezőgazdaságtan ... ... ... Ének.................. Rajz .................. Testgyakorlás............ Kézimunka ............ 9 2 2 5 2 7 10 5 2 6 4 22 11 9 10 14 27 28 33 23 8 34 21 34 38 32 31 18 14 14 27 34 14 5 5 4 lm 12 3 3 5 1 3 3 1 21 17 14 8 !2 28 21 28 16 8 16 17 31 34 34 33 19 23 21 30 34 33 2 2 5 5 1 1 5 lm _ 11 4 3 5 7 2 7 9 7 6 9 11 25 5 7 7 19 8 16 17 25 16 7 18 15 38 38 39 24 37 27 25 19 29 33 22 4 3 1 4 1 2 fm 7 3 7 to 2 11 4 7 5 5 10 27 18 9 13 21 12 20 16 19 17 10 23 14 23 31 28 16 26 17 27 22 26 18 15 4 8 1 8 1 5 lm 9 6 1 4 4 5 5 9 7 4 4 18 15 7 6 8 19 3 8 26 16 16 12 10 16 25 28 25 15 31 26 5 17 20 23 12 2 5 3 2 1 1 1 fm 8 2 3 7 3 4 4 18 1 6 8 20 10 11 13 11 9 18 22 27 20 11 24 20 35 30 28 33 28 26 8 15 22 26 16 1 4 1 7 5 fm 6 1 1 3 1 1 2 2 1 1 5 6 21 12 9 6 9 24 9 12 13 10 12 18 19 11 12 21 27 31 29 12 24 25 24 27 26 20 12 16 6 3 1 5 1 3 G fm 10 6 7 9 1 2 2 6 5 10 7 12 23 20 15 12 15 20 15 11 24 14 15 25 27 14 24 19 24 35 25 18 29 33 23 29 29 14 15 22 2 4 2 2 2 4 3 - 1 ím
Általános osztályzat Altalános jeles ... jó elégs.... 1 tárgyból elégt. 2 „ „ több „ 1 12 33 1 1 4 12 29 5 2 j 2 3 6 35 3 2 2 1 12 23 7 5 4 4 24 5 2 1 2 11 27 4 3 1 1 7 22 5 4 2 11 27 4 3 2 14 75 220 34 17 17
Magaviselet Példás ......... Jó ............ Tűrhető... ... ... 38 14 36 12 2 40 11 - 41 7 28 12 35 10 3 19 16 4 39 8 2 276 90 11
J) Díjkedvezmény Teljes dijat íizet ......... 1 f. díjkedvezményt nyert ......... 2 f- „ „ ......... 3 í- » ,, ......... 4 f- „ „ ......... Teljes díjmentes ......... 24 19 8 1 24 18 8 - 28 15 7 1 22 15 10 1 20 12 5 3 23 17 6 2 19 16 4 22 18 9 182 130 57 8
K) Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás.
Leltári sorszám A vagyontárgyak csoport szerinti megnevezése A tanév lolyamán történt gyarapodás A tanévi gyarapodás értéke Az oldalt (eltüntetett vagyontárgyak, szertárak stb.
vétel ajándék tanévvégi állománya értéke
darab, kötet, iüzet P f P f
A) Az iskolai felszerelés nyilvántartása:
1. Bútorok.................. 18 — 164 50 438 8901 60
11. Házi és irodai felszerelés 1 — 12 — 182 3312 58
111. A Természetrajzi tanszerek...... 1 — 56 — 783 2068 08
111. B Természettani tanszerek...... — — — — 231 4327 80
111. C Földrajzi és történelmi tanszerek ............... 8 — 246 - 121 1144 99
111. D Szám-mértani tanszerek ...... — — — — 23 66 70
111. E Rajztanítási tanszerek ...... 2 — 5 - 174 437 75
111. F Tornatanítási tanszerek ...... — — — — 238 2906 40
111. G Vegytani tanszerek ......... — 7 3 36 158 421 81
IV. Tanári könyvtár............ 35 69 689 20 1352 9993 80
VIII. Kézimunkaoktatási tanszerek 55 — 148 30 163 585 06
Összesen: 119 76 1412 36 3863 34166 67
Külön nyilvántartás:
V. Ifjúsági könyvtár............ 109 — 204 29 996 2647 58
VI. Önképzőköri könyvtár ...... 3 — 46 50 212 676 * 80
VII. Sportköri felszerelés......... 9 — 151 18 289 2430 30
t
■■hí
L) Az iskola benépesülésének visszatekintő táblázata.
Tanév I. oszt 11. oszt. III. oszt. IV. oszt. Összesen
a 64 b 39 c magan-tanulő a b c magántanuló a b c magántanuló a b c magántanuló nyilvános tanuló magántanuló együtt
1920—21 — 25 37 35 — 45 34 34 — 24 38 39 — 20 320 114 434
1921—22 58 64 — 38 49 46 — 20 30 30 — 10 33 33 — 23 343 91 434
1922—23 56 60 — 24 54 53 — 33 46 40 — 12 31 31 6 371 75 446
1923-24 60 56 — 20 57 55 — 19 57 45 — 10 35 32 — 13 397 62 459
1924—25 40 31 49 29 54 50 — 17 45 49 46 — 15 57 39 — 6 411 67 478
1925-26 49 48 — 17 41 44 40 18 46 — 15 40 41 — 6 398 56 454
1926—27 36 37 — 27 55 55 — 30 41 43 41 12 47 41 — 6 396 75 471
1927—28 52 — — 24 40 41 — 25 39 38 35 24 44 42 41 11 372 84 456
1928—29 27 29 — 26 29 29 — 23 42 41 — 19 34 34 35 15 300 83 383
1929—30 29 28 38 27 15 27 27 — 12 31 26 — 10 36 38 — 12 269 49 318
1930-31 37 37 15 49 46 — 5 52 — — 10 30 28 — 14 317 44 361
1931—32 36 36 32 7 53 54 — 6 42 45 — 3 45 — — 1 343 17 360
1932-33 40 49 — 4 46 47 39 — 5 46 48 — 4 40 38 41 — 3 357 16 373
1933—34 55 52 — 2 48 — 3 50 50 — 2 40 — 3 372 10 382
1934—35 52 50 — 2 51 48 — 2 40 48 — 2 39 49 — 2 377 8 385

32
VI. A jövö iskolai évre vonatkozó értesítés.
A nyári szünet alatt az iskola igazgatósága hivatalos órát szerdán és pénteken 9—11-ig tart.
a) A jövő tanév megnyitása.
A beiratásokat junius 18. és 19-én tartjuk. Itt is figyelmeztetem azokat a helybelieket, akik gyermekeiket az I. osztályba óhajtják beíratni, hogy a fenti napokon feltétlen jelentkezzenek, mert a szeptember 7-ién tartandó beiratások alkalmával már csak férőhelyhez képest veszünk fel növendékeket.
Szeptember 5-én tartjuk a pótló-, felvételi- és tan tervkülönbözeti, szept. 6-án a javitóvizsgálatokat, melyekre julius 15-ig kell jelentkezni az igazgatónál.
A tanév ünnepélyes megnyitása szeptember 9-én 8 órakor lesz, melyre minden tanuló köteles megjelenni.
A rendes tanitás szeptember 10-én fog kezdődni.
b) Fizetendő díjak és kedvezmények.
Beíráskor minden tanuló felvételi dij cimén 2.50 P-t, egyéb járulékok cimén 1.70 P-t, tehát összesen 4.20 P-t fizet-
Ezen dijakon felül az I. osztályba iratkozó tanulók jilmdij cimén 140 P-t, a többi osztályok növendékei pedig a jelen tanévi tandijaiknak1 3 ¡százalékát kötelesek a beiratáskor befizetni.
Tandíj: A tandij és fenntartási dii együttes összege évi 40 P.
Tandíjkedvezmény: Megfelelő magaviseletű és elömenetelü szegény tanulók ráutaltságukhoz mérten kedvezményben részesülhetnek éspedig jeles tanulók teljes mentességben, vagy csak évi 8 P, jó tanulók évi 16 P, illetve 24 P, elégséges osztályzatuak 32 P kedvezményes dij fizetésére kaphatnak kedvezményt.
Tantervkülönbözeti vizsgálattal felvett tanuló is részesülhet dijkedviez. menyben.
Dijkedvezményben, illetőleg mentességben iskolánk az alábbi százalék-fokozat keretei között részesitheti tanulóit :
Teljes dijat (40 P) fizet a tanulóknak legalább 20°/0-a
1. fokozatú díjkedvezményt (32 P) nyerhet a tanulók 30 „
2. ,, JJ (24 P) yy yy yy 20 yy
3. „ „ (16 P) „ „ „ 10 „
4. „ „ (8 P) „ „ „ 10 „
Díjmentességet nyerhet a tanulóknak legfeljebb 10 „
A díjkedvezményt szabályszerű (bélyvgmentes) folyamodásí nyomtatványon kelt szeptember 15-ig kérni.
A tandij befizetése. Ugy a teljes, mint a kedvezményes tandijat a tanulók nyolc egyenlő részletben (október—május hónapok 5. napjáig) tartoznak az iskolában kapott postatakarékpénztári befizető lapok utján befizetni (tehát nem az igazgatónál.) Azt a tanulót, aki diját az egyes esedékességekkor — egyszeri záros határidőhöz kötött figyelmeztetés dacára — nem fizette be; az igazgató a tanulók közül haladéktalanul törölni köteles.
Hadiárvák és hadigyámoltak, ha jeles vagy legalább jó> tanulmányi előmenetelüek, sem felvételi dijat, sem egyéb járulékot, sem tandijat nem fizetnek ; igényjogosultságukat az 1933- évi VII. t.-c. értelmében beiratáskor igazolni tartoznak.
33
c) Tantervkülönbözeti vizsgálat.
Azok a tanulók, akik az elemi isk. V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. (esetleg III.) osztályában, avagy a gimnázium, reáliskola vagy reálgimnázium alsóbb osztályából a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályába óhajtanak átlépni, tantervkülönbözeti vizsgálatot tartoznak tenni. Ezen vizsgálat engedélyezéséért julius 15-e előtt kell folyamodni, melyre nézve az igazgató az érdeklődőknek felvilágosítást ad. Vizsgadij 20 P.
Tantervkülönbözeti vizsgálat tárgya és anyaga a polgári fiúiskolába
való átlépés esetén.
Az iskola és osztály, amelyikből át kiván lépni a tanuló A polgári iskola melyik osztályába Vizsgázik a polgári fiúiskolában
Elemi iskola V.-Vl. 11. Magyar Német Számt.-mértan 1. oszt. tananyagából
VI. 111. Magyar Német Számt.-mértan Történelem I. és 11. oszt. tananyagából II. o. tananyagából
Gimnázium 1. 11. Német ) 1 n tan- s=r8t i ¿&E» MX..Í.,, A„ állotton- Idegen vltágeészbeli emlísök. Madarak (háii szárnyasok kivé-iNOVtny- es dllduan . telével). Hüllők, kétéltűek, halak
11. 111. Német ( 11. o. tan-Történelem J anyaga Mezőgazdasági. 1 1. és 11. oszt. Kézimunka f tananyaga
111. IV. Magyar | ,,, t Német m °v tan Ének | anyaga Történelem 11. o. tananyaga Mezőgazdasági. \\ 1., 11., 111. o. Kézimunka / tananyaga
Reálgimnázium, vagy reáliskola I. 11. Mezőgazdasági. \\ 1. oszt. tan. Kézimunka / anyagából MAirnmr á<s állotton- Idegen világTÉszbelÍ emlősük. Madarak (házi szárnyasok kivé-Noveny- es audttan. telével). Hüllők, kétéltűek, halak.
11. 111. Történelem 11. o. tan.-ból Mezőgazdasági \\ 1., 11. o. tan-Kézimunka / anyagából
111. IV. Magyar \\ 111. oszt. Ének / tananyagából Történelem 11. o. tananyagából Mezőgazdasági. 1 1., 11., 111. o. Kézimunka / tananyagából

34
d) Tájékoztató a magántanulóknak.
Magánvizsgálat karácsonykor és a tanév végén van ; szeptember első napjaiban is tartunk, de iákkor kizárólag azok részére^ akik tanulmányaikul — mint rendes tanulók — kivámják folytatni.
\'Magánvizsgálati engedélyért a budapesti tankerület polgári iskoláinak királyi főigazgatójához, Budapest, kell folyamodni éis a kérvényt, 1 pengő 50 fillér kérvénykezelési díj készp\'énz lefizetése mellett, az iskola igazgatójánál kell benyújtani, még pedig julius 15-ike, október 1-je vagy április 1-je előtt. A később érkező, vagy közvetlenül a kir. főigazgató- Úrhoz benyújtott kérvények tárgyalás nélkül visszaadatnak.
A IC évnél idősebb, vagy az elemi isk. VI. osztályát sikerrel végzett magántanulók a kir. főigazgató Úrtól engedélyt nyerhetnek arra, hogy a polg-isk. I. oszt. tantárgyaiból sikerrel letett magánvizsgálat után nyomban vizsgálatot tehessenek a II. osztályról is.
A tanköteles korban levő tanulóknál a 2 P okmánybélyeggel ellátott folyamodvány mellékletei :
a) a tanuló születési anyakönyvi kivonata,
b) legutolsó iskolai bizonyítvány (ha a tanuló ismétlő, akkor az előző osztály bizonyítványa is),
c) a lakóhely elöljárósága által kiállított, hiv. iktatószámmal ellátott bizonyítvány arról, hogy a tanuló mióta lakik a községben, a tanulónak szülei (gyámja) mivel foglalkoznak, s a gyermek szülői gondozás alatt áll, nyilvános tanintézetbe nem jár,
aj ha a tanulásban megszakítás van, igazolandó, hogy ezen idő alatt a gyermek mivel foglalkozott.
A 15 évesnél idősebb folyamodó mellékeljen :
a) születési anyakönyvi kivonatot,
b) legutóbbi iskolai bizonyítványt,
c) előljárőisági bizonyítványt lakóhelyéről, illetőleg arról, hogy legalább hat hónapja lakik a községben, ahonnan folyamodik,
a) szabályszerűen kiállított bizonyítványt arról, hogy az iskola elhagyása óta a folyamodvány beadásáig hol és mivel foglalkozott, m,i a jelenlegi foglalkozása,
e) hatósági bizonyítványt erkölcsi magaviseletéről. :
Ha a kérvény mellett szegénységi bizonyítvány van, akkor az bélyegmentes, de ha csak vagyontalansági bizonyítvány csatoltatnék, akkor nemcsak a kérvényre kéli 2 pengős okmánybélyeg, hanem az összes mellékletek is a szabályszerű bélyeggel látandók el. (A különben bélyegmentcs okn ányokra 30 filléres mellékleti bélyeg ragasztandó.)
A közhivatalokban alkalmazott folyamodók kérvényeiket csak felettes hatóságuk utján juttathatják az iskola igazgátójához.
Az államvasuti alkalmazottak az üzletveze\'tőség hozzájárulásával folyamodhatnak, kérvényeiket szintén az igazgatósághoz kell beadni.
Ha a folyamodó más megyei, akkor hatóságilag azt is igazolni kell, hogy lakóhelye a megyebeli polgári iskolától messzebb fekszik, vagy az nehezen közelíthető meg.
A vizsgálat Írásbeli és szóbeli. Az írásbeli a szóbeli vizsgálat előtt rendszerint 4-5 nappal, két délelőtt tárta tik. Az a magántanuló, akinek kettőnél több Írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálat nélkül osztályismétlésre utasittatik.
Ha a magántanulónak javitóvizsgálatot kell tenni, ebbeli szándékát a tanári testülethez intézett kérvényben terjeszti elő, még pedig a vizsgálat után 30 napon belül. Ezen beadványhoz kell mellékelni az iskolai bizonyít-
35
vanvát is. A javi tó vizsgálat rendes körülmények között a legközelebbi magánvizsgálat alkalmával (karácsonykor vagy a tanév végén) tartatikmeg.
A vizsgadíj 106 P 70 fillér, mely az irásbeli vizsgálat megkezdése előtt lefizetendő.
Különösen jegyezzék meg a magántanulók a következőket:
A magántanuló lelkészétől hozott bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy vallási kötelmeinek eleget tett.
Minden magántanuló köteles az írásbeli vizsgálat megkezdess előtt szabályszerű kimutatást beadni a magyar nyelvből és német nyelvből feldolgozott olvasmányokról és könyv nélkül megtanult "költeményekről. Külön félivzn legyenaímagyar nyelvi és külön féli íven a németnyelvi kimutatás.. Ha a kimutatás nem megfelelő, illetőleg nem kielégítő, akkor a tanuló nem tehet magánvizsgálatot.
Az előirt követelmény a következő :
/ A magyar nyelvből.
Az I. és II. osztályos magántanulóktól megkövetelendő a tankönyvben leve különböző olvasmányok közül legálább 25-nek a tartalma, melyet röviden és szabatosan kell elmondani.
Könyv nélkül, legalább 12 költeményt, köztük a Himnusz és a Szózat is.
A III. osztályosok tanuljanak meg a stilisztikából legalább 15 olvasmányt és a Toldi tartalmát egészen. Ezen kivül Jókaitól: A nagyenyedi két fűzfa, Kedves atyafiak, Kisfaludy Károlytól: Mátyás diák, Mikszáthtól: A néhai bárányka, A kis csizmák, A ló, bárány és a nyul.
dönyv nélkül legalább 12 költemény, köztük legyen a Toldi I. és IV. éneke, Himnusz, Szózat, Nemezeti dal.
A IV. osztályosoknak elő van irva 10-12 különböző fajú olvasmány tartalma és 16 18 különböző fajú költemény könyv nélkül.
II. A német nyelvből fel kell dolgozni minden egyes osztályban lehetőleg; ugyanazokat a gyakorlatokat és olvasmányokat, amelyeket a rendes tanulók is feldolgoznak. Könyv nélkül meg kell tanulni az I. és II. osztályban 3-4 verset, a III. és IV. osztályban 5 verset-
///. Megjegyzendő még : Nemcsak a szabadkézi, hanem a mértani rajz-bőr is kell készülni. A diszitő írás is gyakorlandó. A 15 évnél nem idősebb tanulók minden tantárgyból kötelesek vizsgázni, az ének elméleti része is követelendő tőlük. — Kézimunka alól csak a 18. életévet betöltöttek menthetők fel. — A leventekötelesek tornából is vizsgáznak. A IV. osztályosok a könyvvitelt az üzleteseményeknek megfelelő nyomtatványon gyakorolják. Fontos a Helyesírás. !
e) Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások.
a) A rendes tanulót a testi fogyatkozás miatt a testgyakorlás, rajz finomabb kivitele és az ének technikai része alól, hatósági orvosi bizonyítvány alapján iszept. hó 5-jg történt irásbeli kérelemre ; szemmel látható hibás tanulókat az említett tárgyak alól ,pusztán a ¡szülő szóbeli kérésére, felmentheti az igazgató. A felmentések érvényessége 1—1 tanévre szól.
b) Magánvizsgálaton a tanköteleskoru tanulóknál csupán a rajznak gyakorlati részéből és a tornáiból lehet, testi hiba okából felmentésnek helye, mit hatósági orvosi bizonyitvánnyal kell igazolni.
A 15 évet betöltött tanulók énekből és testgyakorlásból nem kötelesek vizsgázni.
A kézimunkából a vizsgálat alól a 18. évet betöltött tanulókat az iskola igazgatója szóbeli kérelem alapján felmentheti.
36
f) A vonattal bejáró tanulók figyelmébe!
Középfokú iskolák vasúton bejáró tanulóinak utazás közben lanusi-tott magaviselete ellen igen sokszor jogos panasz merült fel. Abból a célból, hogy ezeknek a tanulóknak erkölcsi épsége megóvassék és magaviseletük ne lehessen a felnőtt utasok szemében megbotránkoztató, a vaís-uton bejáró tanulók ügyében a vallás- és közoktatásügyi Miniszter Ur szigorú rendeletei adott ki, amelyből szükségesnek tartom a következőkelt közölni :
1. A vonattal való beutazás olyan nagy feladat elé állit ja a tánulótt^ hogy annak káros következményei tagadhatatlanok. Egészségi ,erkölcsi és tanulmányi szempontból egyaránt káros hatással van ez a tanulóra, azért csak azok vegyék igénybe a vonattal való beutazást, akik másként eehogy sem gondoskodhatnának az iskoláztatásról.
2. A vasúton való bejárásra csak jó magaviseletű tanulók nyerhetnek engedélyt az igazgatótól. Ezek is csak akkor, ha az otthonról való távollét nem haladja meg a 9 órát- Ennél hosszabb ideig tartó távollétre a kir. Főigazgató Ur adhat engedélyt.
3. A bejáró tanulók a pályaudvartól az iskoláig és vissza zárt sorok, ban tartoznak menni az iskola szigorú előírása szerint és az erre kirendelt tanuló vezetése alatt.
4. A bejáró tanulók kötelesek a vasút igazgatósága részéről rendelkezésre bocsátott »tanulókocsiban« vagy »tanulószakaszban« utazni- Ha valamely vonatnál csak III. oszt. tanulókocsi vagy szakasz van, kötelesek ebben helyet foglalni, — még abban az esetben is, ha módjukban volna magasabb kocsiosztályt igénybe venni. — Más kocsiban a tanuló csak akkor foglalhat helyet, ha szülője vagy más felnőtt hozzátartozója kíséretében utazik.
5. A tanulókocsiban a dohányzás, kártyázás, vagy más szerencsejáték, a kocsik és berendezési tárgyainak rongálása, b.\'piszkitása, étel-és egyéb hulladékok ielszórása, a folyosókon való tartózkodás, futkározás, Valamint ía mozgásban lévő vonatról való leugrás vagy arra való fel-\' ugrás szigorúan tilos.
6. A fentiek betartására az igazgató által kirendelt felügyelő tanuló őrködik, akinek kötelessége az ellenszegülő tanulót az iskola igazgatójánál feljelenteni- Az olyan tanulótól, aki ellen harmadízben érkezik megokolj panasz, a »tanuló-igazJolványt« meg kell vonni. Az ilyen tartulót szülei kötelesek a városban rendes szálláson elhelyezni, vagy pedig az iskolából kivenni.
7- Ha valamely tanuló nem utaznék a kijelölt tanulókoosiban, akkor a Vonatkísérő kalauz joga és kötelessége őt erre felszólítani, szükség esetiéin tanuló-igazolványának elkobzásával a legközelebbi állomás főnökénél — a fegyelmi eljárás megindítása végett — bejelenteni.
g) Segélykönyvtár.
A segélykönyvtári igények a rendes tanitás első napjaiban az osztályfőnököknél bejelentendők.


37
\\
VII. Következő tanévi tankönyvjegyzék.
I. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Nagyobb katekizmus.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Farkas B.: Az ó- és újszövetségi kijelentés.
Evang.: Bereczky S.: Jézus élete és tanítása.
Dr. Luther M. kiskátéja. Izr.: Gömöri Ármin: A Zsidók története.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész. Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv a polgári isk. I. oszt. számára.
Magyar nyelvtan „ „ „ „
Magyar helyesírás szabályai a Magyar Tudományos Akad. kiadványa. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben I. Karl-Prochaska: Földrajz I. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz I. Stéger-Tix: Számtan és mértan I. Greguss P.: Az állatok és növények életmódja I. Jaszovszky-Barna: Mezőgazdasági és ipari ismeretek 1. Tiboldi J.: Módszeres énekiskola I.
II. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Pokorny: Bibliai történetek.
,, „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Mint az I. osztályban.
Ág. h.. ev.: Mint az I. osztályban. Izr.: Mint az I. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Magyar olvasókönyv II.
„ „ Magyar nyelvtan II. Sághelyi-Koszó: Deutsches Leben II. Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. II. oszt. számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz I. Karl-Prochaska: Földrajz II. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Számtan és mértan. II. Greguss: Az állatok és növények életmódja II. Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági és ipari ismeretek. II. Tiboldi: Módszeres énekiskola II. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
III. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Szertartástan.
„ „ Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref. Dr. Patay P.: Keresztyén egyháztörténet.
Evang.: Bereczky S.: A keresztyén egyház rövid tört. Izr.: Bernstein B.: Zsidó vallástan.
Héber bibliai olvasmányok. I. rész.
38
Gyulai-Gyurjács: Stilisztika és olvasókönyv. Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás. Lehr: Arany Toldija. Lux-Altai: Haus und Schule III.
Havas-Lóránd: Történelem a polgári isk. III. oszt. számára.
Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz II.
Karl-Prochaska: Földrajz III.
Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz.
Stéger-Tix: Mennyiségtan a polg. isk. III. oszt. számára.
Kedves-Magyar: Kísérleti fizika.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ismeretek III. Tiboldi: Módszeres énektan III.
IV. osztály.
Vallástanok: Róm. kath.: Dr. Aubermann: Egyháztörténelem.
„ „ Varga: Jézusom, örömöm. Imakönyv. Ref.: Pataky: Mint a III. osztályban. Evang.: Mint a III. osztályban.
Izr.: Mint a III. osztályban.
Gyulai-Gyurjács: Költészettan a polgári íiúisk. IV. oszt. számára. Lux-Altai: Haus und Schule IV. Havas-Lóránd: Történelem a IV. osztály számára. Barthos-Kurucz: Történelmi atlasz. Karl-Prochaska: Földrajz IV. Cholnoky: Polgári iskolai földrajzi atlasz. Stéger-Tix: Mennyiségtan IV. Jaszovszky Miklós: Ásványtan és vegytan.
Vitos-Jaszovszky: Élet- és egészségtani ismeretek a polg. fiúisk. IV. o.
Kádár-Maróthy: Közgazdaságtan.
Jaszovszky-Barna-Horn: Mezőgazdasági ipari ism. IV.
Tiboldi: Módszeres énekiskola IV.
Magyar helyesírás szabályai. Hivatalos kiadás.
Tartalomjegyzék:
Oldal
Waligurszky Antal 1862—1935............. ............3
I. Az iskolai év története...... ............ ... 4
II. A tanári testület és munkaköre..............................16
III. Szertárak ........................ ............17
IV. A tanulók osztályonkénti névsora és érdemsorozata 17 V. A tanulókra vonatkozó íőbb statisztikai adatok:
A—H) A tanulók osztályonként összesített adatai 28 I—J) A nyilvános tanulók tanulmányi eredménye,
magaviselete és díjkedvezménye ..................29
K) Az iskola felszerelésére vonatkozó kimutatás 30 L) Az iskola benépesülésének visszatekintő táblázata ............................................................31
VI. A jövő iskolai évre vonatkozó értesítés-. ............32
a) A jövő tanév megnyitása ............................32
b) Fizetendő díjak és kedvezmények ..................32
c) Tantervkülönbözeti vizsgálat ...... ............33
d) Tájékoztató a magántanulóknak......... ... 34
e) Felmentésekre vonatkozó tájékoztatások............35
f) A vonattal bejáró tanulók figyelmébe ... ... 36
g) Segélykönyvtár................................................36
VII. Következő tanévi tankönyvjegyzék........................37

Insert failed. Could not insert session data.