Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.68 MB
2019-09-05 16:11:15
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
366
927
A nagykanizsai
M. Kir. Állami
Polgári Fiúiskola
értesítője az 1921-1922. iskolai évről.
L. évfolyam.
Szerkesztette: Waligurszky Antal igazgató.
Zalai és Gyarmati Könyvnyomda Nagykanizsa
31621

Hiányzik: 9-10. oldal

A következő szöveg a füzetből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

f\'ZZű
F S^-0
/
A NAGYKANIZSAI M. KIR. ÁLLAMI
■ POLGÁRI FIÚISKOLA
ÉRTESÍTŐJE
AZ 1921—22. ISKOLAI ÉVRŐL
■«», , LTLVHM •
00 0 1 NAGYKAN?ffZTETTE: " ^ \\P>
fifeury György rWAUpURSZKY ANTAL 5 ^
^ £Liií ,Gnzamó X & £
(IHBH * ^j&m
I. Adatok az intézet történetéhez.
1. Az egész év lefolyása. Intézetünk a folyó tanévvel töltötte be fennállásának 50. tanévét. A háború és a háborút követő események által felkorbácsolt kedélyek hovatovább a rendes mederbe terelődtek, az iskolai munka is visszanyerte lassacskán a békebeli állapotoknak megfelelő szinezetét s tanítványaink szívesen fogtak hozzá az előző évben félbenhagyott ismeretbővitő, erkölcsnemesitő és testképző munkálkodásuk folytatásához. A tantestület tagjai is a már-már normális állapot beálltával örömmel és ambícióval kezdették meg egy uj tanév elején mindig előre megrajzolt terv szerinti .tevékenykedéseiket.
Alakuló ülésünket, alkalmazkodva az 1920. évi 70.023/920. sz. min. rendelethez, a jelen tanévben is aug, 24-én tartottuk meg. Aug. hó 25-én voltak a javító vizsgálatok ugy a rendes, mint a magántanulókkal, továbbá a tantervkülönbözeti és magánvizsgálatok. Aug. 27—31-ig tartattak a beiratások és szept. hó 1-én ünnepélyes „Veni Sancte"-val a tanévet megnyitottuk. Aug. hó 25-én még beszedtük az 1. osztályba beiratkozni szándékozók okmányait, hogy azokat az 1919. évi 127.715 919. VI. a) sz. min. rendelet értelmében elbírálhassuk és a felveh«tőket kijelölhessük.
Javító vizsgálatot tett 50 rendes és 20 magántanuló, kik közül felsőbb osztályba léphetett 45 rendes és 19 magántanuló, osztályismétlésre utasíttatott 5 rendes és 1 magántanuló.
Tantervkülönbözeti vizsgálatot tett a polg. iskola megfelelő ositályába való felvétel céljából 4, felvételi vizsgálatot tett 1 tanuló.
A tanitás szabályszerűen folyt az egész tanéven át, megszakítva csak a karácsonyi szünetnek a 193.780/921. VI. sz. min. rendelettel dec. 21-től január hó 8-áig terjedő időre történt megállapításával, 9 napon át. Január hó 31-én kiadattak a félévi értesítők. Az 1922. évi máj. 19. kelt 63.000/922. VI. sz. min. rendelet értelmében a rendes tanitás junius hó 15-én fejeződött be, 15-től 23-ig összefoglaló ismétlések tartattak, jun. 29-én ünnepélyes „Te Deum"-mal és záróünnepéllyel a tanév bezáratott, a jutalmak, meg a bizonyítványok kiadattak.
2. A tanártestület működése. Havonkint megtartotta rendes havi értekezleteit, melyeken az adminisztratív ügyek elintézésén kivül foglalkozott egyes paedagogiai és módszertani kérdések megtárgyalásával ugy a tanitás, nevelés, mint az iskolai fegyelem intenzivebbé tétele céljából. A tárgyalásokat bevezették a következő tételekről tartott előadásokkal: Igazgató az iskolai fegyelemről. Jel/inek Márk a mennyiségtan és könyvvitel tanításáról. Deák István a magyar nyelv, illetve fogalmazás tanításáról. Vánkos
2
Jenő a német írásbeli dolgozatokról. Wrana Ilona az osztálymunkáról és Sebestyén Ilona az ismétlésekről. Ezeken kívül tartott 4 rendkívüli értekezletet a sürgősebb teendők letárgyalása okából, 3 ellenőrzőt a tanulók szorgalmának, erkölcsi magaviseletének és előme íetelének elbírálására és 2 osztályozó értekezletet. Elkészítette, az 1921. aug. 17. kelt 90.890 921. VI. a) sz. min. rendelet értelmében, a polg. iskola minden osztályában tanított tantárgyak évi tanmeneteit, melyeket a szakfelügyelő elismeréssel acceptált.
Az osztályfőnökök meglátogatták növendékeinket lakásaikban és a tanártestület a szülőket négy izben összehívta értekezletre, amikor is az igazgató, legutóbb pedig Jellinek Márk és az igazgató, a gyermeknevelés fontosabb tényezőit fejtegette s egyben utmutatást adott a gyermekekkel való bánás módozataira vonatkozólag. Ugyanakkor az osztályfőnökök felvilágosítással szolgáltak az érdeklődő szülőknek. Sajnos azonban, hogy az érdeklődés a szülők részéről nagyon kevés volt, pedig nevelés-tanitási szempontból igen kívánatos volna ezen fontos újítás melegebb felkarolása.
A testület tagjainak egészségi állapota egész tanéven át általában jó volt. Hosz-szabb szabadságolás nem vált szükségessé. A kisebb betegeskedések miatt elkerülhetetlenné vált mulasztások és helyettesítések a II. pontban vannak feltüntetve.
A tanárok társadalmi tevékenykedéseiket, mint a helybeli egyletek tagjai, fejtették ki azzal, hogy az egyletek által elérendő célok keresztülvitelében nekik segítségükre voltak.
A tanárok vezetése alatt megtekintették a tanulók a helybeli Pátria pótkávé-gyárát, a Maláta- és Sörgyárat, a Villamos- és Malomiizemet, a Szeszgyárat, egy méhészetet, kertészetet. A gyárak igazgatóságai, valamint minden más helyen a legnagyobb előzékenységgel fogadták növendékeinket, szívesen bocsátottak rendelkezésükre vezetőket, akik szakszerűen magyaráztak meg nekik minden dolgot. Kedves kötelességet eljesitek, amikor ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki szívességeikért
3. Változások a tanári testület személyzetében. Beyer Etnilia helyettes tanárnő, az 1921. évi jul. hó 30-án kelt 114.354/921. VI. a) sz. min. rendelettel a kapu-váii áll. polg. leányiskolához helyeztetett át. Deák Istvánné helyettes tanárnő, 1921. okt. 12-én a 154.576 921. sz. min. rendelettel a helybéli áll. polg. leányiskolához helyeztetett, nálunk működött 1921. dec. hó 5-ig. Bittner Gizella barcsi áll. el. isk. tanítónő, polg. isk. tanárjelölt, 1921. nov. 28-án 174.607/921. VI. sz. min. rend. iskolánkhoz osztatott be szolgálattételre. Nálunk működött 1922. jan. hó 6-tól junius hó 2-ig, amikor az 1922. ápr. 9. kelt 5111/922. VI. sz. min. rend. a helybeli áll. leányiskolához tétetett át. Vánkos Jenő soproni áll. polg. fiúiskolái rendes tanár, 1922. január 4-én a 202.597 921. VI. sz. min. rendelettel iskolánkhoz helyeztetett át. Nálunk működik 1922. jan. 9. óta. Csecsinovits Aladár szeniczei áll. polg. isk. tanár, 1921. nov. hó 29-én 183.816/921. sz. min. rendelettel iskolánkhoz helyeztetett. Nálunk működik 1922. márc.. 12. óta. Dr. Szabó Lajos középiskolai tanár, 1922. márc. 24-én 37.537/922. V. sz. min. rendelettel iskolánkhoz helyeztetett. Itt működött 1922. ápr. 12-től jun. 13-ig, amikor is a helybeli felsőkereskedelmi iskolához osztatott be szolgálattételre. (55.693/922. VII. b) sz. min. rend.)
A róm. kath. hitoktatás ellátására még egy hitoktató alkalmaztatott: P. Horváth Athanáz, Szt. Fer.-rendi áldozópap..Az izraelita hitoktatás pedig ismét a már nálunk működött /Irdai Simon el. isk. tanitó kezébe került.
4. A tanulók vallásos nevelése, magaviselete, szorgalma, egészségi állapota és jótékonysága. Minden vallásfelekezetben tanuló minden vasár- és ünnepnapon (az izraeliták szombat- és ünnepnapon) a tanári kar tagjai által templomba vezettettek. A róm. kath. tanulók elvégezték a szent gyónást és áldozást 4-szer, húsvét előtt 3 szentgyakorlatot végeztek, továbbá buzaszentelés és keresztjáró napokon szent misét hallgattak, az Urnapi körmeneten a testület róm. kath. tagjai kíséretében vettek részt, 1922. május hó 6-án pedig megbérmálkoztak azok, akik még a bérmálás szentségében nem részesültek.
A magaviselet általában kielégítő volt, azonban szorgalom tekintetében sok a kívánni való, mert többeket kellett intések, rovások, sőt büntetések által is munkálkodásra serkenteni.
Az egészségi állapot egész éven át jó volt, semmiféle járvány nem zavarta a rendes tanítás menetét. —- Felmentetett a rajzolás gyakorlati része alól 3, testgyakorlat alól 2 tanuló.
Tanulóink a jelen tanévben is kivették részüket az emberbaráti kötelességek teljesítéséből. Gyűjtöttek a Zsófia gyermekszanatóriumnak 58)8 90 K-t, a Józseffőherceg Szanatórium javára 2737-80 K-t, a Magyar Jövő részére 309 K-t. Ezeken kívül a f. évi
3
23.905 922. VI. sz. min, rendelettel engedélyezett „Emlékplakett"-et minden osztály megvette, az összeg a tanulók között lefolytatott gyűjtésből gyűlt össze, összesen 3408 K.
5. Iskolai ünnepélyek. Hazafias ünnepélyt tartottunk október 6-án, márc. 15-én. A Magyar Jövő ifjúsági napot április 30-án tartottuk, amikor is Mutschenbacher Edvin kir. törvszéki biró, mint a kiskorúak birája volt szives igen szép és tartalmas beszédben rámutatni azokra a teendőkre, amelyek elvégzése a tanuló ifjúságra vár. Május hó 21-én átadtuk az osztályoknak az emlékplaketteket ünnepély keretében. A polg. leányiskolával együtt a jelen -tanévben is megtartottuk a minden tanévben szokásos iskolai hangversenyünket 1922. május 27. és 28-án, melynek legkiválóbb pontja volt a Hamupipőke daljáték. A hangverseny a nagyközönség osztatlan tetszésével találkozott, mindkét napon zsúfolásig megtelt a terem, ugy, hogy hangversenyünk teljes erkölcsi és anyagi sikert aratott. A hangversenyrendezés lelke Ketting Ferencz áll. polg. isk. tanár volt, akinek fáradságot nem ismerő tevékenykedése, ügybuzgó lelkesedése tette lehetővé, hogy a Hamupipőke c. daljáték gyermekkarra való átirása, előadása által egy feledhetetlen nap emlékét rögzítette meg nemcsak a növendékek lelkében, de a város közönségének emlékezetében is. Fáradságáéit legyen neki jutalom az ások őszinte elismerés, amellyel az előadás lezajlása után illették s az az őszinte köszönet, amelyet részemről én is ideiktatok. Köszönetemet kell még kifejeznem Harsay Gizella úrnővel szemben is, aki a táncokat oly tapintatos szakértelemmel tanította be, hogy a táncolók bájos jelenetei a közönség zajos tetszéseivel találkoztak. Ugyancsak igaz elismeréssel adózom Jelűnek Márk kartársamnak, aki a darab sikerének előmozdítása érdekében semmi fáradságot nem sajnált. A hangverseny tiszta jövedelme 36.522 K volt, melynek fele a fiu-, fele a leányiskolát illeti. A fiúiskolái 18.261 K összegből az iskolai segélyalap kapott 6261 K-t, a Thália-alap 12.000 K-t
A hangverseny után való napon, máj. 29-én délelőtt 10 órakor a leányiskolával együtt kivonultunk növendékeinkkel a Sétatérre és megtartottuk a Madarak és Fák napját, ahol Anhait Lajos természetrajztanár tartalmas beszédben ismertette a madarak és fák jelentőségét s egyben azok védelmét lelkükre kötötte- tanitványainkriak. Növendékeink a 189.500/921. sz. vkmin. rendelet kapcsán megrendeltek 87 drb. Gyermeknaptárt az Állatvédő Egyesület kiadásából;
Az utolsó volt a záróünnepély jun. hó 29-én.
6. Hivatalos iskolalátogatás. Győri Vilmos sárvári áll. polg. fiuisk. igazgató, polg. isk. felügyelő, 1921. évi október hó 24—26. napjain tartotta hivatalos látogatását, melynek megtörténte után, okt. 29-én tanártestületi ülést hivótt össze, melyen elmondotta a hallottak és látottak alapján tapasztalatait. 1922. március hó 9-én Szirmai Miksa kir. tanfelügyelő "ur látogatta meg iskolánkat.
7. A tanulók segélyezése és jutalmazása. Tandíjmentességben részesült 61 tanuló, ezek közül azonban 38 a II. féiévi tandíjmentességet elvesztette meg nem felelő előmenetele miatt. Az összes elengedett tandíj 23 egész- és 38 féltandijmentes tanulónak : 5880 K. A láthatatlan vendég a tanártestület javaslatára Beke Ferencz IV. b) oszt. tanulót 3000 K-val segélyezte. — Mutschenbacher Edvin kir. törvszéki biró ur a Magyar Jövő ifjúsági napon tartott beszédéről a legjobb dolgozatot készítők jutalmazására gyűjtött 75 K-t és 4 drb. Magyar Jövő füzetet, melyből Beke Ferencz IV. b) oszt. tanuló 40 K-t és 2 drb. füzetet, Ott György III., a) oszt. tanuló pedig 35 K-t és 2 füzetet kapott jutalmul. A Hangya Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezettől jutalmazásra kapott 500 K-t Schmied Lajos IV. a) oszt. tanulónak, a Délzalai Takarékpénztár 500 K-s jutalmazásra küldött ajándékából 250 K-t Horváth Lajos III. a) oszt., 250 K-t Ehmann József IV. b) oszt. tanulónak itélte oda a tanári kar.
A nagym. V. K. M. ur 144.374/921. sz. rendeletével Lampérth Géza „Végvárak" c. füzetéből és Palotás Fausztin „Két Zrínyi" c. füzetéből 4—4 drbot kaptunk, melyekből 1—1 az ifjúsági könyvtárba tétetett, 1—1-et pedig jutalmul kapott: Ritter Ferencz, Szollár József I. a) és Szabadi László I. b) oszt. tanuló. A szombathelyi csendőr ker. parancsnokság T osztálya küldött Lampérth Géza „Hunyadiak* c. füzetéből 6 drbot, 1 drb. „Hazafias nóták" c. füzetet és 1 drb daloskönyvet. Ezek közül 1 — 1 drb. az ifjúsági könyvtárba helyeztetett, az 5 drb. „Hunyadiak" c. füzeiet jutalmul kapták: Pollák József I. a), Mujdricza József I. b), Pék Pál I. b), Farkas Sándor II. a) és Farkas István II. b) oszt. tanulók. Barna Jónás „A szabadságharcz hősregéi" c. munkát kapta: Varga József IV. a) oszt. tanuló. Az iskolai segélykönyvtárra adakoztak: Adorjánné M. Frida, tánctanárnő, 200 K-t, Lovranics Sándorné 120 K-t, a segélyalapra : a Magántisztviselőnők 300 K-t, a „Zalai Közlöny" 100 K-t, N. N. 15.50 K-t.
Fogadják a kegyes adományozók a kultura oltárára tett ezen nemes áldozatukért ugy iskolánk, mint a megjutalmazottak nevében hálás köszönetünket.
II. A tanári testület elfoglaltsága.
Szolgálati Mely tantárgyakat tanította, mely osztályokban, heti ¿lány órán át? Heti óra Osztályfőnök 1 A tanév alatt
| Sorszám A tanár neve Képesítése éve
mindsége l . ; összesen í egyes ! összes : mulasztott órák száma helyettesített órák száma
itt tantárgy I. a) I. b) 11. a) II. b) III. a) III. b) i IV. a) J IV. b)
1 Waligurszky Antal matematika igazgató 37 30 Egészségt. Kézimunka 2 2 2 4 2 6 • 8 53
2 Anhalt Lajos matematika menekült rendes 21 2 é. 9 hó Számtan Állat. növt. Ásv. vegyt. Kézim. 3 3 4 1 3 1 3 1 4 6 6 3 19 15 22
3 Bittera Béla matematika menekült rendes 25 2 Számtan Torna 4 3 4 3 2 3 11 8 19 21 13
4 Bittner Gizella nyelvész belyeltes 22 6 hó Német Magyar Kézim. 3 2 2 3 4 4 0 8 4 18 22
5 Csecsinovits Aladár nyelvész rendes 3é. 71/2 hó 4 Német Történet Földrajz 3 3 2 2 3 2 3 6 4 8 18 3 8
6 Deák István nyelvész "menekült helyettes 6 2 é. 81/2 \' Magyar Torna S 4 2 3 2 2 12 6 18 ""ŐT > 27 26
7 Deák Istvánné nyelvész menekült helyettes 9 1921 dec. 5- tői 19 22 ja n. 9. ta ni to tt 11
8 Dénes Ignác tört., földr. középlsk- rendes 15 1 é. 3 hó 1921 okt. 1- tői ne m ta ni t 22 _
9 Jelűnek Márk matematika rendes 36 23 Számtan Fizika Oíizdas. 1 l 1 1 3 1 4 3 3 7 6 18 32 22
10 Ketting Ferenc rajzos rendes 8 4 é. 5 hó ?ajz Enek Karének Gazdaságt. 1 3 . 1 1 3 i eg 1 yü 1 tt 1 l 1 1 1 6 8 l 18 7 21
11 Marinovics Alajos nyelvész menekült rendes 16 2 é. 7 Vahó Magyar Torna 3 5 3 4 3 12 6 18 3" 9 21
12 Németh Mihály rajzos rendes 33 22 é. 3 hó Rajz Kézim. 3 3 2 3 3 2 2 16 2 18 ? 55 15
13 Sebestyén Ilona matematika menekült helyettes 5 é. 81/2 hó 2 é 81/2 hó Számtan Áll. növt. Földrajz Kézim. 4 3 3 4 3 1 8 6 3 1 18 18 23
14 Dr. Szabó Lajos magyar, latin, tört. fögim. rendes 15 3 hó Irodai szolg. beosztva 18 25
15 Vánkos Jenő nyelvész reudes 12é. 3 hó 6 hó ■Német Földrajz Történél. Közgazd, 3 3 .2 3 21 3 2 6 4 6 2 18 > 10 19
16 Wrana Ilona nyelvész menekült helyettes 12 é. 3 hó 2é. 81/2 hó Német Történei Közgazd. Földrajz 2 3 3 3 3 3 2 i 6 ! 6 2 5 19 1? 10 28
17 Hitoktatók: Ardai Simon el. isk. tanító izr. hitoktató 1 Hittan 2 2 2 2 8 8
18 Horváth Athanáz Szt. Fer. r. áldozópap r.kath. < 1 Hittan 2 2 2 2 8 8
19 Horváth Olivér ág. ev. lelkész ág. ev. « 2 é. 3 hó Hittan eg yü tt 2 2
20 Kádár Lajos ref. lelkész ref. « 19 Hittan eg yü tt 2 2
21 Pintér Benvenuto Szt. Fer. r. áldozópap r.kath. < 7 Hittan 2 2 2 2 8 8
5
III. Tantervkülönbözeti vizsgálatok tantárgyai és tananyaga.
1. Az elemi iskola V. és VI. osztályából a polg. fiuisk. II. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv; A polg. isk. I. oszt. tananyaga.
b) Német nyelv. A polg. isk I. oszt. tananyaga.
c) Szám- mértan. Idomok, azok összeillősége, hasonlósága, egyenlősége szimmetriája, területe. A kör és ellipszis kerülete és területe.
d) Földrajz. Magyarország földrajza részletesen.
e) Rajzolás. Szerkesztő sikmértan és sikékitmények.
f) Természetrajz. A gerinces állatok. A gyümölcsök és néhány tavasszal viritó növény. «
g) Gazdaságtan. A polg. isk. I. oszt. tananyaga. Talajmüvelés és növénytermelés.
h) Kézimunka. Papirosmunka és agyagmunka.
2. Az elemi iskola VI. osztályából a polg. fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv. A polg. isk. I—II. oszt. tananyaga.
b) Német nyelv. A polg. isk. I—II. oszt. tananyaga.
c) Szám-mérlan. Közönséges törtekkel való müveletek. Arányos osztás. Mértan-ból az előző 1. szám alatt c)-vel jelzett tananyag és testmértan.
d) Földrajz. Magyarország és Európa részletesen.
e) Természetrajz. Gerinces és gerinctelen állatok. Virágos és virágtalan növények és a növények szervei.
f) Gazdaságtan. Talajmüvelés, növénytermelés, gyümölcsfatenyésztés.
g) Kézimunka. Mint az 1. pontban és agyagmunka, kartonmunka, meg famunka.
h) Rajzolás. A polg. isk. I. és II. osztályának tananyaga.
3. A gimn. I. osztályából a polgári fiúiskola II. osztályába átlépők részére :
a) Német nyelv. A polg. fiuisk. I. oszt. tananyaga.
b) Állattan. Hüllők, halak és kétéltűek.
c) Gazdaságtan. A polg. fiuisk. I. oszt. tananyaga.
d) Rajzolás. A polg. fiuisk. I. oszt. tananyaga.
e) Kézimunka. A polg. fiuisk. I. oszt. tananyaga.
4. A gimn. II. osztályából a polgári fiúiskola III. osztályába átlépők részére:
a) Német nyelv. A polg. fiuisk. I—II. oszt. tananyaga.
b) Történelem. Olvasmányok az ó- és középkor történetéből a magyar honfoglalásig.
c) Számtan. Arányos osztás.
d) Állattan. Puhatestűek, férgek, tüskebőrüek, tömlősök, véglények.
e) Gazdaságtan. A polg. fiuisk. I—II. oszt. tananyaga. /) Rajzolás. A polg. fiuisk. I—II. tananyaga
g) Kézimunka. A polg. fiuisk. 1—II. oszt. tananyaga.
5. A gimn. III. osztályából a polgári fiúiskola IV. osztályába átlépők részére:
a) Magyar nyelv. Rövid stilisztika és verstan. Polgári ügyiratok. Toldi.
b) Szám-mértan. Algebrai összeadás, szorzás, kivonás, negativ számok, osztás egytaguakkal. Több taguak összeadása, kivonása, szorzása és egytagú osztóval való osztás. Három és négyszögek fontosabb tulajdonságai (Pythagoras tétele) Háromszög,
"négyszög és szabályos sokszögek szerkesztésének legegyszerűbb esetei. Görbevonalu idomok (kör, ellipszis, parabola). Mérések a szabadban: távolságok mérése és derékszög kitűzése.
c) Természettan. A polg. fiuisk. III. oszt. tananyaga.
d) Gazdaságtan. A polg. fiuisk I., II., III. oszt. tananyaga.
e) Rajzolás. A polg. fiuisk. I., II., III. oszt. tanauyaga.
f) Kézimunka. A polg. fiuisk. I, II., III. oszt. tananyaga.
g) Német nyelv: t
Beszédgyakorlatok: Die Stadt. Das Dorf. Die Nahrung. Das Gewerbe. Verkehr und Handel. Einrichtupgen unserer Eisenbahnen.
Olvasmányok: Budapest. Balatonfüred. Die Grille und die Ameise. Seltsamer Spazierritt.
Nyelvtan: Főnév ejtegetése. Igeragozás.
6
IV. A rendes tanulók névsora.*)
I. a) fiúosztály.
Andrasek Vincze elégséges, Baumgarten József ism. földrajz, testgyakorlás, Baumgartner Tibor elégséges, Beck László elégséges, Ber-necker Géza ism. elégséges, Biró György elégséges, Bóha József ism. földrajz, Boros István jó, Brandl Lajos elégséges, Brandl László elégséges, Breier József számtan-mértan, szabadkézi rajz, Czerján János földrajz, természetrajz, Donászy Ferencz elégséges, Fehér László elégséges, Frank István szabadkézi rajz, Gelencsér István elégséges, Gonda Illés^elégséges, Gottreich László természetrajz, Gottreich Tibor elégséges, Grünfeld István földrajz, Hedl József elégséges, Heisler György ismétel, Herzsenyák Mihály térmészetrajz, Hofmann István ismétel, Horváth Sándor jó, Kotasek Lajos elégséges, Kostka József ismétel, Kosztovics Péter elégséges, Krausz Jenő elégséges, Krimmel János elégséges, Kugler Imre elégséges, Lehoczki Géza ism. elégséges, Löbl László ism. elégséges, Lyubics Aladár elégséges, Márkus Miklós elégséges, Mátrai János elégséges, Milhofer Vilmos számtan-mértan, természetrajz, Nagy Ferencz elégséges, Németh János elégséges, Polai János elégséges, Polczer Antal elégséges, Pollák Imre ismétel, Pollák József jó, Pőcze István jó, Rabinek Zoltán elégséges, Ritter Ferencz jeles, Skopál László jó, Szélig Lajos elégséges, Szemán András ism. elégséges, Szécsényi Lajos elégséges, Szollár József jeles, Tobi János számtan-mértan, természetrajz, szabadkézi rajz, Vas György elégséges, Vörös György elégséges, Weisz Lajos elégséges, Wéber Ernő elégséges, Wozner Miklós ismétel, Zelinka Gyula elégséges. Összesen: 58.
I. b) fiúosztály.
Bárány István elégséges, Benczik Ferencz természetrajz, Berke Lajos jó, Blazsek György elégséges, Bognár János magyar, Bolf József magyar, Borza József ismétel, Czigány Csongor elégséges, Czindrics László jó, Csarankó József elégséges, Csillag József elégséges, Dokleja István rajzolás, Éhmann György elégséges, Gangler Ernő elégséges, Hajdú István ismétel, Harangozó Gyula elégséges, Horváth György elégséges, id. Horváth István elégséges, ifj. Horváth István elégséges, Horváth Lajos elégséges, Horváth Sándor elégséges, Illés Károly elégséges, Imreh Zoltán elégséges, Jakab József magyar, földrajz, Jutási Gyula elégséges, Kalch Gyula magyar, Kenyeres László szám.-mértan,, természetrajz, rajzolás, Klapper Gusztáv elégséges, Koch Mihály elégséges, Kovács György elégséges, Kukecz Antal elégséges, Mancsek István elégséges, Marton István elégséges, Mazzag István elégséges, Mujdricza József jó, Nagy József elégséges, Nagy Zoltán elégséges, Németh Lajos elégséges, Németh Sándor elégséges, Ovszenyák Árpád elégséges, Palló Lajos jó, Pék Pál jó, Pintér János hittan, magyar, Sajni László jó, id. Sárecz György elégséges, ifj. Sárecz György ismétel, Siket István elégséges, Siklósi István ism. elégséges, Sinkó Lajos földrajz,
*) A tanuló neve után álló érdemjegy az általános osztályzat. A név után felsorolt tantárgyakból az illető javitó vizsgálatot tehet. Ism. = ismétlő.
7
Subics Kálmán elégséges, Süle József jó, Sveiczer Boldizsár elégséges, Szabadi László jó, Szabó István elégséges, Szakonyi Ferencz elégséges, Szentgyörgyi József német, földrajz, szám.-mértan, Sziszka József elégséges, Szőke Viktor német, földrajz, szám.-mértan, Tóth József elégséges, Tóth Péter magyar, Török József elégséges, Váradi Tibor elégséges, Vinfofer Vilmos elégséges,Wolf Ernő elégséges. Kimaradt: Tráj János. Összesen: 65.
II. a) fiúosztály.
Adlovits Ferencz elégséges, Adlovits Sándor elégséges, Ács Dénes elégséges, Árvay Sándor elégséges, Bagonyi Sándor ismétel, Baumgaríen Imre elégséges, Baumgarten Miklós elégséges, Dervalics Zoltán elégséges, Eppinger László testgyakorlat, kevésbé szabályszerű, Farkas József jó, Farkas Sándor jó, Fenyvesi György elégséges, Gráf Mátyás jó, Halász Károly kézimunka, Heim Lajos elégséges, Horváth Miklós kézimunka, kevésbé szabályszerű, Jakabfi Lajos elégséges, Jaksics Imre elégséges, Jandó István ismétel, kevésbé szabályszerű, Jutási Béla elégséges, Király Győző elégséges, Kluger Imre kézimunka, Kluger József földrajz, természetrajz, kézimunka, Kozma Nándor számtan, mértan, természetrajz, rajz.Manheim István történelem, természetrajz, Mayer Frigyes elégséges, Márkus Dezső elégséges, Németh Elemér elégséges, Öra István elégséges, kevésbé szabályszerű, Ovszenyák Dezső német, .földrajz, történelem, Pasqualetti Gyula elégséges, Pintér István elégséges, Pieichert Rezső elégséges, Reidinger József elégséges, Reiner Ágoston elégséges, Reisz Gábor földrajz, Rosenberger Pál elégséges, Ruprecht Gyula elégséges, Schaphűttel Ferencz elégséges, Simon László elégséges, Stein-hardt László elégséges, Stern Ferencz elégséges, Szegi József elégséges, Török György elégséges, Waldmann Ernő elégséges, Waldmann Zsigmond elégséges, Weiner Sándor elégséges, Wortmann Ferencz elégséges, Zábó János német nyelv, természetrajz. Kimaradt: Kurz Károly. Összesen: 50.
II. b) fiúosztály.
Abbas József elégséges, Ansorge Károly elégséges, Bognár Lajos elégséges, Borbély György jó, Borda László elégséges, Boszák Ferencz német nyelv, számtan-mértan, Bukovics János elégséges, Farkas István jó, Farkas János ismétel, Fekete Ferencz természetrajz, Fiiszár Ferencz jó, Frühwirth János elégséges, Gallag János jó, Gerócs György elégséges, Góczán Ferencz elégséges, Hegedűs József kevésbé szabályszerű, ismétel, Hegedűs Lajos elégséges, Hencsics János elégséges, Hochfluss Sándor kevésbé szabályszerű, német, földrajz, számtan-mértan, Hodics Ferencz történelem, Horváth József ism. földrajz, számtan-mértan, Horváth Lajos ism. elégséges, Kiss Lajos ism. elégséges, Klein Ferencz ism. számtan-mértan, Kotnyek János elégséges, Kovács József elégséges, Matkovics Lajos elégséges, Mezger István elégséges, Noll István elégséges, Oparnicza József kevésbé szabályszerű, elégséges, Oparnicza Károly kevésbé szabályszerű, magyar, •s^ámtan-mértafiv gazdaságtan, Ruska Antal történelem, számtan-mért^,, .iermís^t^^; Schweitzer György elégséges, Simon József kevés^^sfel>friysfeeru, ispjétel, Simon:
8
Árpád kevésbé szabályszerű, elégséges, Somogyi Ferencz elégséges, Soós György jó, Szollár József elégséges, Tamás István kevésbé szabályszerű, számtan-mértan, Tancsits József elégséges, Tóth Ferencz történelem, számtan-mértan, természetrajz, Tóth Iván jó, Turkovics Lajos elégséges, Ujj István jó, Vancsura Ferencz elégséges, Wlassich István elégséges. Kimaradt: Dóczi Antal. Összesen: 47.
III. a) fiúosztály.
Antalics Imre jó, Ács József jó, Bali József magyar nyelv, Barbalics Károly elégséges, Bognár Lajos elégséges, Brunner József elégséges, Bukovics József magyar nyelv, számtan-mértan, rajz, Fartik Ferencz jó, Fenyvesi Imre elégséges, Friedmann István magyar nyelv, számtan-mértan, Gerencsér János elégséges, Heimer Jenő elégséges, Hirscbler József elégséges, Horváth Lajos jeles, Izsák Miklós számtan-mértan, Jancsecz József magyar nyelv, mértani rajz, kevésbé szabályszerű, Kan Lajos jó, Kocsek Gábor magyar nyelv, számtan-mértan, Kostelitz László elégséges, Kőnig Sándor elégséges, Mezgár Gyula elégséges, Ott György jó, Polgár Sándor elégséges, Pulai Imre elégséges, Rosenfeld György \'földrajz, Solina Sándor elégséges, Szabó István elégséges, Tánczos János elégséges, Ütő Sándor magyar nyelv, természettan, Várhelyi Kálmán magyar nyelv, természettan. Kimaradt; Büky Ferencz. Ösz-szesen : 31.
III. b) fiúosztály.
Andris István elégséges, Ábrahám Gyula elégséges, Barbél József elégséges, Bányai György elégséges, Borsos Béla ismétel, Draskovits László elégséges, Herzsenyák József elégséges, Horváth Imre elégséges, Horváth József ismétel, Imrei József ismétel, Kis Lajos elégséges, Klespits Jenő elégséges, Klicserics József elégséges, Kocsner Oszkár elégséges, Krimmel József elégséges, Ludas Ferencz elégséges, Molnár István magyar, német, természettan, Molvarecz Lajos magyar, természettan, mezőgazdaságtan, Nagy Imre elégséges, Nagy Miklós elégséges, Noszkó László elégséges, Pataki József elégséges, Radics János elégséges, Sinkovics Pál elégséges, Szabó Béla elégséges, Szántó Endre kézimunka, Szívós Gyula elégséges, Tóber József rajz, Török Boldizsár elégséges, Ungár József elégséges,. Kimaradt Könnyű Miklós és Szabó István, usszesen: 32.
IV. a) fiúosztály.
Benkő József magyar nyelv, történelem, számtan-mértan, Bicsák Gergely elégséges, Boha Ferencz német nyelv, földrajz, történelem, kevésbé szabályszerű, Brüll Imre elégséges, Büki József német nyelv, történelem, számtan-mértan, Csarankó Jenő elégséges, Császár Imre elégséges, Fleiner Andor elégséges, Gerencsér István elégséges, Hári József elégséges, Hirschl Aladár elégséges, Husz József elégséges, Kellermann Károly elégséges, Kozák Béla elégséges, Kudich Béla elégséges, Lampért Imre jó, Laski István elégséges, Mandler László elégséges, Milhofer Zoltán elégséges, Petrekovics István jó, Pichler György
11
C i m Osztályok Összesen

i. a l.b 11. a II. b III. a lll.b IV.allV.b
4. Anyanyelv szerint:
Magyar ........................ 58 60 47 44 30 30 33 33 335
Német ........................ 1 1 1 3
Horvát ........................ 3 1 1 5
5. A szülök lakóhelye szerint:
Helybeli ........................ 52 58 40 40 24 23 20 22 279
Zalamegyei............ ............ 4 5 7 4 2 5 6 11 44
Más megyebeli..................... 2 1 2 2 4 2 7 20
6. A szülők társadalmi állása szerint:
Nagybirtokos, nagybérlő ............
Középbirtokos, középbérlő ............ 1 13
Kisbirtokos, kisbérlö ............... 2 2 2 4 2 ■
Kisbirtokos, napszámos ............... 1 2 1 1 4
Egyéb őstermelő (kertész, majoros stb.) 1
Gazdasági tisztviselő ............... 3 12
Egyéb gazdasági segédszemély ......... 3 2 2 2
Földművelési munkás, napszámos.........
Nagyiparos, bányanagyvállalkozó ...... 13 12 15 66
Kisiparos, bányakisvállalkozó... ........ 7 7 8 4:
Ipari, vagy bányászati tisztviselő......... 2 1 1 3
Egyéb ipari, vagy bányászati segédszemély 1 3 1 2 8 1
Ipari, vagy bányászati napszámos......... 1
Nagykereskedő, nagyvállalkozó......... • 10 ,1 1 5\' 4 J
Kiskereskedő, kisvállalkozó ............ 1 1 4 2! 28
Házaló kereskedő, piaci árus............ 3 2 5
Kereskedelmi, vagy közlek. tisztviselő 3 1 2 2 15 4 2 14
Egyéb kereskedelmi, vagy közlek. segédszem. ,1? 14 16 16 8 6 7 98
Kereskedelmi és közlek. munkás, napszámos 1 2 2 2 5 12
Köztisztviselő és közhiv. alk. dijnok ! í 2 2 1 6
Pap, tanár, ianitó .................. 1 1 2
Másféle érMmiségi (orvos, ügyvéd stb.) ... p 2 2 4
Közhivatalban alkaltn. altiszt vagy szolga ... 4 1 2 2 2 11
Katonatiszt.................. ...... 1 1
Katonaaltiszt ..................... 9 2 1 12
Külömböző ágbeli v.- k. m. n. n. napszámos i í 3 1 2 2 2 11
Tőkés, járadékos, háztulajdonos ...... í 1 1 3
Nyugdíjas tisztviselő, vagy más értelmiségi 1 1 2 1 3 7
Nyugdíjas altiszt, szolga, vagy munkás i 2 5 2 2 3 2 17
Magánzó, eltartásos... ............... ■ ; 1 \'í
Házi cseléd .........; ■•• ...... s..
Egyéb és ismeretlen foglalkozású......... ;
Árvaházi, szeretetházi tanulók ......... 1 j 1 1 3 i r
12
VII. A magánvizsgálatokról.
Magánvizsgálat évenkint 3-szor van, úgymint: augusztus végén azok részére, akik tanulmányaikat, mint rendes tanulók kívánják folytatni, karácsonykor és a tanév végén.
Csak kir. tanfelügyelő engedély alapján tehető egy, vagy legfeljebb két osztály tantárgyaiból vizsgálat. Ha valaki életkorára való tekintettel, egy tanévben két összevont vizsgálatot akar tenni, vagy kettőnél több osztály tárgyaiból kíván egyszerre vizsgázni, azt csak miniszteri engedéllyelteheti.
A kir. tanfelügyelőhöz cimzett kérvények az iskola igazgatójánál nyújtandók be julius, október, illetve április hó 15-ig. A kérvények melékletei: a) születési bizonyítvány, b> előző osztálybeli iskolai bizonyítvány, c) hatósági erkölcsi bizonyítvány, melyben igazolandó az is, hogy mióta iskolába nem jár, mivel foglalkozott. A folyamodvány és mellékletei csak szegénységi bizonyítvány alapján bélyegmentesek. Tandíjmentesség kérelmezésekor még csatolandó a vagyoni és összes családi viszonyokat feltüntető helyhatósági bizonyítvány is.
Közhivataloknál alkalmazott folyamodó kérvényét fölöttes hatósága utján hivatalosan köteles beküldeni.
Az elemi iskola V—VI. osztályába nyert bizonyítvány tulajdonosai kötelesek a polg. iskola I—II. osztályaiból vagy külön-külön, vagy összevontan vizsgázni. Más fokozatú iskolák bizonyítványai alapján a polg. iskola felsőbb osztályainak tantárgyaiból tehető magánvizsgálat, ha ezt megelőzőleg az illető tantervkülömbözeti vizsgálatot tesz. Ha azonban a más fokozatú iskolában nem csupán a latinból, görögből, vagy franciából bukott, hanem más tantárgyból is, akkor az osztály összes tantárgyaiból köteles vizsgázni.
A magánvizsgálat írásbeli és szóbeli. Az írásbeli vizsgálat tárgyai : magyar nyelv, német nyelv, számtan, mértan, szabadkézi rajz. Ha valakinek magyar nyelvi írásbeli dolgozata elégtelen, szóbeli vizsgálatra nem bocsátható. Aki a vizsgálaton javitó vizsgálatra lett utasítva, a vizsgálat napjától számított 4 héten belül köteles a tantestülethez folyamodni javitóvizsgálat engedélyezéséért.
Tiszti orvosi bizonyítvány alapján felmenthető a magántanuló a szabadkézi rajz és kézimunka alól, amiért külön kérvény nyújtandó be, a kir. tanfelügyelőséghez címezve, a többi okmányokkal együtt. A 13 évesnél idősebbeket kézimunkából a testület maga menti fel, ha kérik. Énekből és testgyakorlatból a magántanuló nem vizsgázik, ha csak maga nem kivánja.
A vizsgálat dijai: felvételi dij 50, ifj. könyvtári dij 20, értesítői dij 10, tanulmányi kirándulási dij 10, a polg. isk. tanárok segély-és házalap javára 10, mezőgazdasági és kézimunka felszerelésre 50, segély könyvtárra 1, kezelési dij 20, elnöki dij 20, tandíj 140 K. Vizsgadíj: egyszerű vizsgálatkor 600, összevont vizsgálat alkalmával 1200 K. A vizsgadíj a vizsgálat alkalmával is fizethető, a kezelési dij a folyamodvány benyújtásakor, a többi dij a vizsgálatra való behíváskor fizetendő.
A tananyagot illetőleg irányadó az Uj tanterv, megrendelhető Budapest (I., Vár, Iskola-tér 3.), a m. kir. tud. egyetemi nyomda igazgatóságától.
13
Vlil. Jelentés a cserkészcsapat, ifjúsági önképzőkör és a magyar vöröskereszt egylet ifj. osztályának működéséről.
1. Cserkészcsapat. Polgári fiúiskola cserkészcsapata 1920. okt. 10-én alakult meg Deák István tanár, csapatparancsnok vezetése alatt. Szövetség a csapatot 75. sz. „Árpád" cim alatt igazolta. A csapat 35 tagból áll s három Örsre osztatott fel. Alakulóban van a második raj. Csapat és őrsi összejövetel hetenkint egyszer tartatott, melyeken a cserkészek szabályszerű kiképzést nyertek.
1921. szeptember 24-én a csapat 11 tagja az intézet udvarán ünnepélyes fogadalmat tett. Csapat résztvett a Törekvés által 1922. február hóban tartott cserkészünnepélyen, továbbá ünnepélyesen fogadta 1922. május hóban városunkba érkező nagy cserkész és gyermekbarátot Pedlow kapitányt, ki külön érdeklődésével tüntette ki a csapatott.
Jövő szünidőben a csapat Balatonszabadi község környékén fog táborozni, melynek megvalósítását Dr. Rott Nándor megyéspüspök Őméltósága tette lehetővé. Nyári tábor alkalmával a csapat látogatást tesz Veszprémben, hol ünnepélyes fogadalmat tesz.
2. Ifjúsági önképző-kör. A tantestület a növendékek hazafias irányú nevelése, valamint önművelése céljából szükségesnek látta, hogy az iskola III. és IV. oszt. tánulói önképzőkört alakítsanak. A tantestület az önképző-kör vezetésével Marínovics Alajos tanárt bizta meg. — Az alakuló ülést a két osztály növendékei 1922. év feb. 5-én tartották és megválasztották a tiszviselöi kart. Ifj. elnök Kramarits Jenő IV. b) oszt. tanuló lett.
Az önképző-kör kéthetenkint egyszer tartotta gyűléseit, melyeken a tanulók szavalataikkal, felolvasásaikkal, zeneelőadásaikkal és önálló prózai és verses munkáikkal vettek részt. Tekintettel pedig az iskolagyakorlati céljára, a gyűléseken a tanulók egyéb kézi ügyességeiket is bemutathatták. Azonkívül, hogy a tanulók a jövő feladatait is megismerhessék, a kör mai problémákkal is foglalkozott.
Tagjai az iskolai ünnepélyeken is közreműködtek szavalataikkal, azonkívül az önképző-kör egy önálló „Zrinyi"-ünnepélyt is rendezett.
3. Magyar Vöröskereszt Egylet Ifj. Osztálya. A nm. víllás-és közokt. miniszter ur 83—1921. sz. körrendelete és a helyi Vöröskereszt Egylet felhívása folytán iskolánkban is megalakult a Magyar Vöröskereszt Egylet Ifjúsági Osztálya 80 taggal, hogy a közegészségügy ápolásának és az emberszeretet eszméje terjesztésének nemes munkájában résztvegyen. Mivel a megalakulás — Pedlow kapitány ünnepélyes fogadtatása alkalmából — már az évvégi ismétlések idejében esett, az osztály a f. is.k. évben rendszeres tevékenységet nem fejthetett ki, ezt majd csak a jövő tanévben kezdheti meg.
Ifj. osztályunk tanárelnöke Vánkos J., ifjúsági elnöke Vince L. IV. b) oszt. tanuló volt.
Az 1922—2]. tanévben használandó tankönyvek jtpzfh.
I. osztály.
Róm. kath. hittan: Róm. kath. nagyobb katekizmus. Ág. ev. és ref. hittan: A hitoktatók -elöirása szerint. Izr. hittan : Dékány G.: Bibliai olvasmányok.
Héber imakönyv. Deutsch és Schill fordítása. Glósz—Reőthy : Magyar nyelvtan és olvasókönyv, I. k. Schuster—Altai: Haus und Schule ném,et nyelvtan és olvasókönyv. I. köt. Ágh—Horváth: Földrajz, ). kötet. Kogutowicz M.: Földrajzi atlasz. Szenes A. : Mennyiségtan, I. rész. Báthory: Természetrajz elemei, J. rész. Kovács—Szuhács: .Mezőgazdasági és ipari ismeretek, 1. r. Hackl N. Lajos: Énektan, 1. füzet.
II. osztály.
Róm. kath. vallástan: Dr. Pokorny: Bibliai történetek XI. kiad. Ág.\'tv. és ref. hittan: A hitoktatók előírása szerint. Izr. hittan: mint az I. osztályban.
Héber imakönyv, mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Magyar nyelvtan és olvasókönyv, II. k. Schuster—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv, II. köt. Ágh—Horváth: Földrajz, II. köt. Kogutowicz M.: Földrajzi iskolai atiasz. Dr. Lóránd : Történeti olvasóköny, a II. oszt. számára. Szenes A.: Mennyiségtan, II. rész. Báthory : Természetrajz elemei II. rész. Kovács—Szuhács:, Mezőgazdasági és ipari ismeretek, II. r. Hackl N. Lajos: Énektan, I. füzet.
III. osztály.
Róm. kath. vallástan: Dr. Aubermann: Szertartástan. /
Ág. ev. és ref. hittan: A hitoktatók előírása szerint. Izr. hittan : Weisz Miksa \' Bibliai olvasmányok, II.
, Héber imakönyv mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy: Stilisztika. Lehr A.: Arany János „Toldi".
Schuster—Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv, III. köt.
Ágh-Horváth: Földrajz, III. köt.
Kogutowicz M.: Földrajzi iskolai atlasz
Szenes A.: Mennyiségtan, III—IV. oszt. számára.
Seregy—Strasser: Kísérleti fizika.
Kovács—Szuhács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek III. rész. Dr. Lóránd : A magyar nemzet története, a III. oszt. számára. Kogutowicz M : Tiz térkép a hazai történelem tanításához. Hackl N. Lajos: Énektan, II. füzet.
IV. osztály.
Róm. kath. hittan: Dr. Aubermann : Róm. kath. egyháztörténelem. Ág. ev. és ref. hittan: A hitoktatók előírása szerint.
Izr. hittan: Büchler S.: A zsidók története. ,
Héber imakönyv mint az I. osztályban. Glósz—Reőthy : Poétika, retorika, irodalomtörténet.
Schuster Altai: Haus und Schule német nyelvtan és olvasókönyv, IV. köt.
Ágh—Horváth : Földrajz, IV. köt.
Kogutowicz M.: Földrajzi iskolai atlasz.
Lóránd—Deák: A magyar nemzet története, IV. oszt. számára.
Szenes A.: Mennyiségtan, III—IV. oszt. számára.
Hankó Vilmos: Ásványtan és vegytan.
Földi—Lucza : Egészségtan.
Kovács Gábor: Közgazdasági és jogi ismeretek.
Hackl N. Lajos: Énektan, II. füzet.
Kovács—Lukács: Mezőgazdasági és ipari ismeretek IV. rész.
15
JC. Értesítés a jövő 1922—23. tanév megkezdéséről.
a) A vizsgálatok sorrendje.
1. Javitó vizsgálatok. Augusztus 30-án délelőtt 8 órától kezdve \' a tanulók javitó vizsgálatai tartatnak, melyekre engedélyt kell kérni a tantestülethez címzett s az igazgatónál legkésőbb augusztus 15-éig benyújtandó folyamodvánnyal. E folyamodványhoz melléklendő a tanuló iskolai bizonyítványa. Később érkező folyamodványok nem vétetnek iigyelembe.
2. Felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatok. Augusztus 30-án délután 3 órától kezdve a tanulók felvételi, illetve tantervkülönbözeti vizsgálatai tartatnak azon tanulókkal, akik az elemi iskola V. vagy VI. osztályának sikeres elvégzése után a polgári iskola II. vagy III. osztályába, vagy a gimnázium alsóbb osztályaiból a polgári iskola megfelelő felsőbb osztályaiba akarnak átlépni. Ezek a felvételi vizsgálatra az engedélyt a polg. iskola tantestületéhez címzett folyamodványban kérelmezik, mely folyamodványok legkésőbb julius 15-ig az igazgatóhoz benyújtandók. Ugyanakkor lesznek a magántanulók javitó vizsgálatai.
3. A pótvizsgálatok augusztus 31-én délelőtt 8 órától kezdve fognak megtartani azon tanulókkal, akik orvosi bizonyítvánnyal igazolják, hogy a vizsgálatokon betegség miatt nem jelenhettek meg. Pótvizsgálatra az engedélyt a tantestülethez cimzett, legkésőbb augusztus 15-ig benyújtandó folyamodványban kérelmezhetik a tanulók.
A javitó-, felvételi és pótvizsgálatok díjmentesek, a tantervi különbözetből teendő vizsgálatok dija tárgyankint 45 korona.
b) A beiratások sorrendje.
Az I. osztályba iratkozók születési, ujraoltási és iskolai bizonyítványa az igazgatónál beadandó augusztus 25-én délelőtt 9—11 óráig.
A beiratások szeptember 1., 2., 4. és 5. napjain tartatnak meg és naponta délelőtt 8—12, délután 3—6 óráig.
A sorrend a következőleg van megállapítva:
Első nap. Szeptember 1-én csakis az I, osztálybelieket lehet beíratni,
2-ik nap. Szeptember 2-án elsősorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vétetnek fel tanulók s ezek beírása után csakis a II. osztályba lehet beíratni.
3-ík nap. Szeptember 4-én elsősorban az I. vagy II. osztályban esetleg még üresen álló helyekre, azután a III. osztályba vétetnek fel tanulók.
4-ik nap. Szeptember 5-én elsősorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. osztályba lehet beiratni.
c) Beiratási szabályok.
1. Magántanulóul beiratni senkit sem lehet.
2. A beiratások gyorsabb eszközölhetése végett az I. osztályokba való beiratás céljából augusztus 25-én délelőtt 9 órakor lesznek a beiratási lapok kiosztva.
16

A jelenlegi növendékeken kívül még a II—IV. osztályba beiraV kőzni szándékozók beiratási lapot kaphatnak az igazgatói irodában a hivatalos órák alatt.
3. A beiratásra a tanulók kötelesek a szülő, vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője kíséretében jelenni meg és előmutatni születési és mult tanévi iskolai bizonyítványukat.
Azon tanulók, akik polgári iskolánk valamelyik osztályába már be voltak írva, a szülői kiséret alól felmenthetők. Uj tanuló szülői kiséret és születési bizonyítvány nélkül a tanintézetbe egyáltalán fel nem vehető.
4. Az 1887. évi XXII. törvénycikk értelmében minden olyan lanuló, aki 12 évet betöltött, a beiratáskor hiteles orvosi bizonyítvánnyal tartozik igazolni, hogy a legutóbbi 5 év alatt védhimlővel ujraoltatott, vagy az ujraoltás alól orvosilag felmentetett.
5. A beiratások alkalmával kérjük a pontos megjelenést, mert a számok elkerülése esetében bekövetkezendő kiszorulásokért felelősséget nem vállalunk.
1. A polgári iskola I. osztályába csak azon 9 évet betöltött tanulók vehetők fel, akik az elemi iskola 4 alsó osztályát sikeresen elvégezték és ezt nyilvános iskolai bizonyítvánnyal igazolják, ennek hiányában a tanulók felvételi vizsgálatra vannak kötelezve.
2. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 50 korona beiratási dijat, 10 koronát az ifjúsági könyvtárra, 10 koronát az évi Érlesitőre, 10 koronát a kirándulási alapra, 1 koronát a szegény tanulók segélykönyvtára javára, 10 koronát a polg. isk. tanárok segély-és házalapjára, 50 koronát a mezőgazdasági és kézimunka felszerelésre, azaz .összesen 151 koronát. Beiratáskor fizetendő az I. félévi tandíj is, azaz 70 K, vagy az egész 140 K.
3. A tandíj elengedéseért folyamodhatnak olyan szülők, akik vagyon-talanságukat szabályszerű hatósági bizonyítvánnyal igazolják, ha gyermekeiknek megelőző tanévi iskolai bizonyítványa legalább jó általanos osztályzatú. Folyamodványok a tandíj elengedéseért Zalavármegye kir. Tanfelügyelőségéhez címezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor benyújtandók az igazgatóhoz. A tanévközben tanusitott rossz magaviselet vagy hanyagság a tandíjmentesség elvesztését vonja maga után.
Nagykanizsa, 1922. julius 9.
d) Felvételi kellékek.
Az igazgatóság.
31621 ZALAI ÉS GYARMATI KÖNYVNYOMDA NAGYXANÍZSA

Insert failed. Could not insert session data.