Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
6.11 MB
2020-04-09 13:58:00
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
22
134
Rövid leírás | Teljes leírás (54.36 KB)

Cím: Hogyan befolyásolja a tengerszintfeletti magasság néhány időjárási tényező érvényesülését a Nagykanizsa-környéki szőlőtermesztésben? ; Régi szőlőhegyi gazdálkodás Nagykanizsa környékén
Szerző: Cseke Ferenc (1939-1999)
Szerz. közl: Cseke Ferenc
Kiadás: Nagykanizsa : Nagykanizsai Városvédő Egyes. Honismereti kör, 1998
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/19.
Eto: 634.8(439Nagykanizsa):551.5 ; 908.439Nagykanizsa
Tárgyszó: Nagykanizsa ; szőlőművelés
Szakjel: 634
Cutter: C 52
Nyelv: magyar, német
Oldal: 39 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAQY KANIZSAI HONISMERETI FÜZETEK
Dr. Cseke Ferenc
Hogyan befolyásolja a tengerszintfeletti magasság néhány időjárási tényező érvényesülését a Nagykanizsa-környéki szőlőtermesztésben?
1998
Régi szőlőhegyi gazdálkodás Nagykanizsa környékén
£ H C Ti
Dr. Cseke Ferenc
HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A TENGERSZINTFELETTI MAGASSÁG NÉHÁNY IDŐJÁRÁSI TÉNYEZŐ ÉRVÉNYESÜLÉSÉT A NAGYKANIZSA-KÖRNYÉKI SZŐLŐTERMESZTÉSBEN?
RÉGI SZŐLŐHEGYI GAZDÁLKODÁS NAGYKANIZSA KÖRNYÉKÉN
Kiadja:
a Nagykanizsai Városvédő Egyesület Honismereti Köre Lektorálta:
Szabó Péter kertészmérnök
A német nyelvű összefoglalót fordította:
Pusztai Emil
A német nyelvű fordítást ellenőrizte:
Takácsné WieBner Heidemar
Szerkesztő és felelős kiadó: dr. Cseke Ferenc
A címlapon:
Bacónaki-hegy, faprés (1998)
ISSN 12163724 ISBN 963 03 4789-X

-1

*4Bgyka
Nyomdai munkák: Kanizsai Nyomda, Nagykanizsa
Felelős vezető: Brenner Árpád
HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A TENGERSZINTFELETTI MAGASSÁG NÉHÁNY IDŐJÁRÁSI TÉNYEZŐ ÉRVÉNYESÜLÉSÉT A NAGYKANIZSA-KÖRNYÉKI SZŐLŐTERMESZTÉSBEN?
BEVEZETŐ
Annak ellenére, hogy DK-Zala klímája nem kedvez a minőségi szőlőtermesztésnek, és hiányoznak a kedvező kitettségű D-i lejtők is, mégis a történelmi múlt homályába vész Nagykanizsa környékén a szőlő meghonosítása. Természetesen vannak nagyon jó évjáratok, amikor az aszúsodás is jelentkezik egyes fajtákon, de ez csak ritkán fordul elő.
A szőlőskertek elhelyezkedése évszázadok tapasztalata szerint alakult ki, az E-D-i irányban elnyúló dombsorok tetején (Bagolai-hegy, Szentgyörgyvári-hegy, Förhénci-hegy, Homokkomáromi-hegy). Az alsó régiókból hiányoztak mindenütt.
Az 1960-as évektől divatba jött a kertészkedés és a hétvégi ház. Ennek nyomán sok ezerrel gyarapodott azon birtokosok száma, akik nagyon olcsón megvásárolták a dombtetőtől a völgy talpáig nyúló hajdani telkek alsó részét, kedvező szőlészkedési lehetőséget remélve. Nyilván nem rúghatták fel az évszázados tapasztalatokat, és a szőlészkedés helyett más kultúrákat kellett meghonosítaniuk (pl. fenyő, bogyósok, egyes zöldségfélék stb.).
Az 1995-ben végzett folyamatos méréseink a sokévszázados tapasztalatot kívánták számszerűsíteni.
Egyetlen év termohigrográffal végzett méréssorozata áll rendelkezésre elemzés végett, mégpedig három térszínen: nevezetesen a Principális-csatorna völgytalpán 139 m tszf.-i magasságban Kiskanizsán, Nagykanizsa kertvárosi részén 165 m tszf.-i magasságban (részleges adatsorral!), illetve az újudvari tv-toronynál 310 m tszf.-i magasságban.
Egyetlen év adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a tájegység időjárási viszonyait illetően. Arra a kérdésre azonban, hogy milyen különbségek alakulhatnak ki a különböző magasságú és helyzetű mérési helyek között azonos időjárási körülmények esetén, már figyelemre méltó választ adhat.
4
HŐ- ÉS CSAPADÉKÖSSZEGEK
A szőlő hőigényes növény. Jó minőségű termés előállításához döntően hozzájárul a termőhely megfelelő hőösszege. DK-Zala az ország alacsonyabb hőösszegű területeihez tartozik és ennek megfelelően gyengébb a borok minősége is. A kisebb hőösszeg (...