Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
12.63 MB
2020-04-14 13:26:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
498
984
Rövid leírás | Teljes leírás (47.51 KB)

Cím: Ecsettel, bronzzal, lélkekkel
Alcím: Bálits Kálmán élete és munkássága
Szerző: Horváth Ilona (1966-2014)
Szerz. közl: Horváth Ilona
Kiadás: Nagykanizsa : Nagykanizsai Városvédő Egyesület, 2011
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/33.
Eto: 75Bálits ; 730Bálits
Tárgyszó: Bálits Kálmán ; Nagykanizsa ; festészet ; szobrászat
Szakjel: 750
Cutter: H 90
Nyelv: magyar
Oldal: 48 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSAI
HONISMERETI
FÜZETEK
33
2011
HORVÁTH ILONA
ECSETTEL, BRONZZAL, LÉLEKKEL Bálits Kálmán élete és munkássága
Készült Nagykanizsa Önkormányzata és a Nagykanizsai Városvédő Egyesület támogatásával
Szerkesztő: Horváth Ilona
Címlap:
Bálits Kálmán „Erdei út” című festménye
(Dr. Horváth György tulajdona)
Felelős kiadó:
NAGYKANIZSAI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET
Nagykanizsa, Erzsébet tér 8.
Cserti Tibor elnök
Minden jog fenntartva!
ISBN
978 963 89018 3 5
Készült a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. nyomdájában 2011
Ügyvezető: Dr. Berlinger Henrikné
Előszó
„A >modem ember< eljuthat oda, hogy értékrendjében és erkölcsében elbizonytalanodik, lelke elszürkül és időtálló kapcsolat teremtésére alkalmatlanná válik. Elidegenedése a természettől, a szülőföldtől, a múlttól egyre nő, és ezzel párhuzamosan fokozódik jóléti gondolkodása, fogyasztói szemlélete. - A ma embere már ezt az életet éli.” (Hintalan László)
A művészet azonban másról szól. Különösen másról beszél Bálits Kálmán alkotó tevékenysége, akiről és akinek az emlékére ez az írás készült. A művész éppen az idézetben elhangzó viszonyokat, kapcsolatokat tartotta meg és őrizte, éppen ezeket értelmezte újjá. Övé volt a természet, otthon érezte magát a zalai tölgyek között, a múltat idézte fel régi parasztházaival és pincéivel. Tisztelte a szülőföldet, a Napot és a vizet.
Kálmánnak minden alkotásából emberség árad, amelynek magva a szeretet. Festményein, portréin és szobraiban az egyedi ember jelenik meg, monumentális tablóján városunk történelmének fő eseményei, hősei elevenednek meg, mozaikján és bronz dombormüvén pedig a hétköznapok világának szereplői, küzdelmes sorsunk jelképes, ám mégis hús-vér alakjai kelnek életre.
Közel 40 év alkotói munkásságát kívánja feleleveníteni a könyv, Bálits Kálmán sokrétű tevékenységét, amely a képzőművészet több ágát érintette. Megszólalnak a kötetben barátai, kollégái, testvére, akik jelenleg is igyekeznek az emlékét ápolni. Festményei ma is sok család életében, hétköznapjaiban helyet foglalnak, ékesítik az otthonokat. Képei ajándékként a világ számos pontján megtalálhatók, így eljutottak Argentínába, Németországba, Oroszországba és Indiába is. Három legnagyobb munkája pedig - a szó szoros értelmében - a DKG-ban lelhető fel. Ezek az alkotásai szintén jelzik, időnként
1
roppant feladatra vállalkozott. Tevékenységében azonban mindig segítették családtagjai, munkatársai, akikkel kiváló kapcsolata volt.
Kálmán elsősorban festő volt. Igényes és szorgalmas festőművész. Közhelyszerűen hangzik, de szerette a természetet, az erdőt, a fákat, a virágokat. Szerette a fényt, a színeket és a naplementét. Szerette a szépet. Csak a lelkében álmodott, mindig a valóságot tárta elénk. És ha ránézünk egy-egy képére, bepillanthatunk alkotójuk szívébe.
Szimonidész a következőket mondta: „A költészet beszélő festészet, a festészet néma költészet.” Egyetérthetünk a görög költő gondolataival - ezzel a kiegészítéssel: Bálits Kálmán festményei - a mozaikokkal, a domborművekkel, a szobrokkal együtt -megszólalnak. Nekünk üzennek - így szerencsések vagyunk.
Akiről a könyv szól...
Bálits Kálmán 1935. április 26-én született Díszei községben. Édesapja Bálits Ferenc...

Insert failed. Could not insert session data.