Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.79 MB
2020-05-18 13:10:39
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
371
937
Rövid leírás | Teljes leírás (90.64 KB)

Cím: Nagykanizsa időjárásának története
Alcím: 1873-2015
Szerző: Varga Géza
Szerz. közl:írta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján Varga Géza ; [szerk. Deák-Varga Dénes]
Kiadás: Nagykanizsa : Nagykanizsai Városvédő Egyesület, 2016
Sorozat: Nagykanizsai honismereti füzetek/41.
Eto: 551.5(439.121)(091)"1873/2015" ; 551.582(439.121)(091)"1873/2015" ; 908.439.121Nagykanizsa
Tárgyszó: Nagykanizsa ; meteorológia ; időjárás ; időjárásjelentés
Szakjel: 551
Cutter: V 38
Nyelv: magyar
Oldal: 62 p.


A következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSAI
HONISMERETI
FÜZETEK
41
2016
VARGA GÉZA
NAGYKANIZSA IDŐJÁRÁSÁNAK TÖRTÉNETE
55“/
l/3<?
NAGYKANIZSA IDOJARASANAK TÖRTÉNETE
1873 - 2015
írta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján
Varga Géza
Készült
a Nagykanizsai Városvédő Egyesület támogatásával
Szerkesztette: Deák-Varga Dénes
Címlapkép: Nagykanizsa, Erzsébet tér fényképezte: Szakony Attila
Felelős kiadó:
NAGYKANIZSAI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET
Nagykanizsa, Rózsa u. 9.
Cserti Tibor elnök
ISSN: 1216-3724
Nyomdai munkálatok: Kanizsai Papír-Nyomda Kft. Nagykanizsa
Felelős vezető: Brenner Árpád
Ajánlás
Életünk minőségét a környezet állapotának változása, a környezeti kockázati tényezők alakulása alapvetően meghatározza. Korunk legnagyobb kihívása a globális felmelegedés és az ennek következtében fellépő problémák kezelése. Ezért az elmúlt években jelentősen felértékelődött a levegőkörnyezeti (meteorológiai, éghajlati, levegőminőségi) információk és az ezen információk alapján meghozott helyes döntések szerepe. Hiszen az egyre fejlettebb infrastruktúrát igénylő társadalom életét megbéníthatja a széles skálán jelentkező szélsőséges időjárás. Egy ónos esős helyzet nemcsak a közlekedésben és az áramszolgáltatásban képes súlyos zavarokat, milliárdos károkat okozni, de környezeti katasztrófákat is kiválthat. A heves nyári zivatarok pedig egyaránt sújtják a nagyvárosokat és a mezőgazdaságot. Ugyancsak jelentős problémát okoz a viharciklonok egyre gyakoribb megjelenése térségünkben. A szélsőséges időjárási helyzetek megbízható előrejelzése, az időben kiadott figyelmeztetések elősegítik a felkészülést, az okozott károk csökkentését.
A klímaváltozás folyamatának nyomon követése tehát elengedhetetlen a közeljövőben bekövetkező és a jövőben várható hatásokhoz való alkalmazkodás szempontjából. A múlt és a jelen éghajlatának minél pontosabb leírásához egy reprezentatív megfigyelési adatbázis kialakítása és annak folyamatos fejlesztése szükséges. A jövőben várható változások feltérképezése pedig a rendelkezésre álló regionális klímamodellek futtatását és azok fejlesztését igényli, mivel a globális felmelegedés hatásai a Föld egyes területein nem egyformán jelentkeznek. Ezért szükséges hazánkban is a megfelelő tudományos alap megteremtése, hogy pontos információkat szolgáltathassunk a térségünkben várható éghajlatváltozásról az alkalmazkodáshoz szükséges megfelelő döntések meghozatalához.
3
E folyamat egyik láncszeme kollégám, Varga Géza úttörő munkája. Mint helyi születésű állampolgár, s mint a meteorológiai szolgálat vezetője, érdeklődéssel olvastam tollából a nagykanizsai meteorológiai mérések históriáját. Bár napjainkban már nem azonos körülmények között végezzük a méréseket és a megfigyeléseket, az alapelvek az idő során semmit sem változtak.
Jó szívvel ajánlom a kiadványt minden kedves olvasónak, aki a környezet, a meteorológia, valamint Nagykanizsa térségének időjárása iránt érdeklődik. Forgassák a könyv lapjait szeretettel, mellyel jobb értői lehetnek az időjárásnak, legalábbis Nagykanizsa éghajlatának.
Dr. Radics Kornélia
Elnök
O...

Insert failed. Could not insert session data.