Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.05 MB
2011-09-22 12:43:51
 2011.09.23. Kutatók Éjszakája a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
484
2003
A Kutatók Éjszakája programsorozat előadásai már a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán is elérhetők! Honlap: http://kutatokejszakaja.uni-pen.hu
2011. szeptember 23-án este a tudomány hétköznapi ruhát ölt, hogy Önök betekintést nyerhessenek a gazdaságtudomány, a művészet és az informatikai világ kulisszatitkaiba.

Az előadások:

16:30 - 17:15 Jaskó Szilárd - 100%-ban emberi hálózat, avagy hogyan építsünk emberekből telekommunikációs rendszert a gyakorlatban

17:15 - 18:00 Dr. Birkner Zoltán - Újat és/vagy másként - Az innovációról közérthetően

18:00 - 18:45 Dr. Péter Erzsébet - Egészséges az Egészségügy? - Felmérés a Nagykanizsai lakosság egészségtudatosságáról

18:45 - 19:30 Lehota János - Horror a romantikában

19:30 - 20:15 Dr. Skrop Adrienn - Barangolás a Google világában


* * * A Kutatók Éjszakája programsorozatról bővebben * * *

Jaskó Szilárd - 100%-ban emberi hálózat, avagy hogyan építsünk emberekből telekommunikációs rendszert a gyakorlatban

Az informatikai megoldások úgy szövik át mindennapi életünket, hogy sok ember számára jelenlétük mára teljesen természetesnek mondható. Ezeket az alkalmazásokat a számítógép hálózatok szövevényes világa kapcsolja össze, és teszi lehetővé az információ lüktetését az egyes eszközök között. Ebben a kísérletben egy közösségi élmény keretében embereket helyettessítek a számítógépek és a hálózati eszközök helyére, hogy mindenki átérezhesse, hogy milyen lehet ennek a szövevényes és érdekes világnak egy kis pontjának lenni. Te vajon helytállnál útválasztóként?

Dr. Birkner Zoltán - Újat és/vagy másként - Az innovációról közérthetően

Az innováció a dolgok másképp csinálásának a képességét jelenti. Igaz ez a gazdasági és társadalmi környezetre, de igaz lehet az emberi kapcsolatokra is. Az előadás célja, hogy példákat mutasson az újításra az emberi kapcsolatok területén, különösen ezeknek a következményeit bemutatva.

Dr. Péter Erzsébet - Egészséges az Egészségügy? - Felmérés a Nagykanizsai lakosság egészségtudatosságáról

Az egészségtudatosság vizsgálatával Nagykanizsán egy keresleti és kínálati oldal elemzésen keresztül szerettünk volna rávilágítani arra, hogy az egészségügyi ellátó rendszerrel mennyire elégedettek a fogyasztók és a szakemberek. A minta korcsoport és nemek alapján volt reprezentatív. A kérdéskör kiterjedt az egészségmegőrzésre, az egészségügyi ellátórendszerre, az étkezési szokásokra valamint a megfelelő tájékoztatásra.
Az elkészített speciális egészségtudatossági szegmentációval életmód tekintetében jól elkülöníthető csoportokat azonosítottunk, azonban közös jellemző, hogy a valós prevenciós szemlélet és gyakorlat hiányos vagy egyáltalán nem létezik, és csak a lakosság egy igen szűk részében jelenik meg a mindennapokban. A kutatási eredmények alapján megállapíthatjuk, hogy a hazai lakosság túlnyomó többsége számára az egészség értéke elsősorban akkor tudatosul, amikor azt már veszélyben érzik. A bioélelmiszerek és egyéb, funkcionális élelmiszer-kategóriák fogyasztása még nem része az életmódnak, az a lakosság csupán egy igen szűk részére jellemző.

Lehota János - Horror a romantikában

Drakula és/vagy Frankenstein. Rend és/vagy káosz. Élet és/vagy halál: mi az emberi rettegés alapja, mitől félünk igazán, és milyen kulturális mechanizmusokat teremtettünk ezek kivédésére? A válaszokat a romantika korszakától kezdve próbáljuk megtalálni olyan alkotó segítségével, mint Goya, eljutva a félelem igazi lovagjaihoz, Sherlock Holmes és Hercule Poirot detektívekhez. Kik is ők valójában, és mit képviselnek a modern világ embere számára? Ez lesz az elemzésünk iránya.

Dr. Skrop Adrienn - Barangolás a Google világában

Napjainkban világszerte egyre több és több információt tárolunk számítógépeken. Az információkeresés a világháló egyik legfontosabb funkciójává vált. Ahogy növekszik az elérhető információ mennyisége, a hasznos információ mennyisége is nő. A nagy kérdés és egyben kihívás, hogy hogyan találjuk meg a számunkra legjobb, legmegfelelőbb információt.

Insert failed. Could not insert session data.