Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
880.72 KB
2006-12-31 16:28:56
 Kecskemét, Katona J. u. 05. 4.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
331
1029
Kecskemét, Katona József utca 5. Katona József szülőháza

Egyes útikönyvek szerint a ház csak cseréptetős mása Katona József egykor itt állott szülőházának, más források szerint viszont a falai eredetiek, csak jócskán felújítottak.
A ház Katona Tamás takácsmesteré, a drámaíró nagyapjáé volt, azóta élt benne a család. Katona József apja is takácsmester volt.
Miután Katona József pesti tanulmányai és színházi működése után hazatért a városba, városi ügyész lett és itt, a szülői házban élt.
Itt történt, hogy Katona Józsefet meglátogatta egy régi színész ismerőse, Udvarhelyi Miklós, aki 1860-ban így emlékezett vissza találkozására Katona Józseffel:
"Színészek közül én voltam az első, kinek Bánk bánját egy délutáni órában atyjának szövőszékére ülve mindketten, egy kancsó bor mellett felolvasta."
Udvarhelyi Miklós lett az, akinek köszönhetően került sor 1830-ban, már Katona József halála után a Bánk bán kassai ősbemutatójára, ugyanis jutalomjátékára Udvarhelyi a Bánk bán egy szerény szerepét, Mikhál bánt választotta.
Katona József a kecskeméti városháza régi épületében hunyt el szívszélhűdés következtében (lásd: Kecskemét, Kossuth tér).
Egykori lakóházában ma emlékmúzeuma tekinthető meg számos eredeti relikviával.

A fénykép 2006 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Heltai Nándor: Kecskemét. Kecskeméti Lapok, 1998
Katona emlékkönyv. Kecskemét, Katona József Kör, 1930