Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.09 MB
2007-05-12 18:51:26
 Kecskemét, Béke fasor 71A Mathiász János sírja.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
347
1279
Kecskemét, Béke fasor 71/A Köztemető: Lestár Péter sírja

Az 1960-as években kialakított, nyárfákkal szegélyezett Béke fasor vezet Kecskemét Köztemetőjébe. Már a bejárattól jól látható Katona József hatalmas síremléke, melynek közelében alakították ki a díszsírhelyeket, ahol a város jeles polgárai nyugszanak.

Itt nyugszik Mathiász János (1838-1921) szőlőnemesítő, számos új szőlőfajta létrehozója. A tokajhegyaljai származású mezőgazdász 1890-ben jött Kecskemétre, a környéken vásárolt birtokot. Hatalmas munkát végzett: élete során mintegy 3500 hibridet állított elő, ezek közül 180-nak részletes fajta-leírását is elvégezte. Az új fajtáknak olyan „költői” neveket adott, mint például Erzsébet királyné emléke, Kecskemét gyöngye, Kecskemét kincse, Cegléd szépe, Mathiász János diadala, de szerepelnek a névadók között a magyar irodalom és történelem nagyjai is: Vörösmarty Mihály, Zrínyi Ilona, Tompa Mihály, Bem tábornok. Ma is 67, névvel ellátott fajtáját tartják számon, melyek közül 12-t világszerte ismernek, termesztenek. A két legismertebb, általa nemesített fajta a Csabagyöngye és a Szőlőskertek királynője. Jórészt neki köszönhető, hogy a magyar – főként a homoki – csemegeszőlő-termelés magas színvonalra emelkedett.
Számos korabeli író, költő emlékezett meg a nagy borászról-szőlészről. Barátja volt Arany János, Ady Endre és Vikár Béla költő is. Kecskemét környéki birtoka a diplomáciai, politikai és honvédelmi elit találkozóhelye volt: járt nála Ferenc József és Erzsébet királyné is.
"Mathiász János olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben" - írta Arany János, míg Ady Endre ekképpen fogalmazott munkája kapcsán: "E kertek a csodák kertjei". Németh Lászlóra is nagy hatással volt Mathiász János munkássága; egyik drámájának helyszínét is róla nevezte el (Mathiász panzió).

A fénykép 2006 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Heltai Nándor: Kecskemét. Kecskeméti Lapok, 1998
Magyar életrajzi lexikon
Elkótyavetyélt védjegy vagy világhírű hungaricum? = Menedzsment Fórum 2006. júl. 12.