Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
903.83 KB
2007-05-12 19:02:15
 Kecskemét, Kéttemplomköz 01. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
282
855
Kecskemét, Kéttemplomköz 1. Kodály Intézet

A kecskeméti születésű Kodály Zoltán zenepedagógiai törekvéseit és nevelési rendszerét az egész világra kisugárzó Kodály Zoltán Zenepdagógiai Intézet otthona középkori épületrészek és alapfalak felhasználásával ferences kolostornak épült 1702–1736 között.
Az épületet Kerényi József tervei szerint 1975-ben alakították át az újonnan alapított Kodály Intézet céljaira. A ragyogó átalakítás az új intézmény igényeit és a műemléki környezet minél teljesebb megóvását egyaránt figyelembe vette. Az 1980-as évek elején — ugyancsak Kerényi József tervei alapján — új szárnnyal bővítették, amely irodáknak, tantermeknek, a zenei szakkönyvtárnak és az audiovizuális stúdiónak ad helyet.
Mint az intézmény honlapján is olvasható, a Kodály Intézet a magyar zenepedagógia világszerte ismert és elismert műhelye. Kodály zenei nevelési koncepciójának elméleti és gyakorlati oktatására továbbképzéseket szervez magyar zenetanárok, valamint éves tanfolyamokat külföldi szakemberek számára.
A földszinti folyosókon a nagyközönség számára is látogatható állandó Kodály–kiállítást rendeztek, amelyet alkalmankét időszaki tárlatok egészítenek ki.
A kolostor egykori refektóriuma ma kiváló akusztikájú hangversenyterem. A kerengő által közrefogott belső udvaron is gyakran rendeznek nyári koncerteket.

A fénykép 2006 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Heltai Nándor: Kecskemét. Kecskeméti Lapok, 1998
www.kodály-inst.hu