Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
914.34 KB
2007-11-04 09:08:04
 Baja, Déri Miksa köz.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
300
1105
Baja, Déri Miksa köz: Déri Miksa emléktáblája

A róla elnevezett kis belvárosi közre néző épület falán elhelyezték a névadó emléktábláját.
Déri Miksa (1854-1938) a korszerű elektrotechnika elméleti és gyakorlati megalapozója, a transzformátor egyik felfedezője volt.

Az egykori Bács-Bodrog megye déli részén fekvő Bács községben született gazdag kereskedőcsalád sarjaként. Testvére volt Déri Frigyes (lásd: Baja, Déri kert) és Déri Kálmán festőművész.
A bajai cisztercita gimnáziumba (lásd: Baja, Szent Imre tér 5.) járt, műszaki tanulmányait a budapesti József Műegyetem mérnöki szakosztályán kezdte el, vízépítő-mérnöki oklevelet 1877-ben szerzett a Bécsi Műegyetemen. Először folyamszabályozási munkákban vett részt a fővárosban és Szegeden, de már ekkor foglalkoztatta a villamosság. Zipernowsky Károly - akivel még az első elektrotechnikai próbálkozások idején ismeretséget kötött - 1882-ben munkatársul fogadta és Déri belépett a Ganz gyár Elektromos Osztályára. Közös munkájuk első eredménye az öngerjesztésű váltakozó áramú generátor volt. Déri 1883-tól kezdve Bécsben dolgozott a gyár ausztriai képviselőjeként, de a kutatói munkát Zipernowskyval továbbra is rendszeresen folytatták. Kiváló munkatársat kaptak Bláthy Ottó személyében, aki szintén a Ganznál dolgozott gépszerkesztőként. Nagyrészt a három feltalálónak köszönhetően a Ganz gyár néhány éven belül tekintélyes, nemzetközi jelentőségű vállalattá fejlődött. Bláthy ötletére 1885-ben megalkották a zárt vasmagú transzformátort, amelynek megalkotásában Déri a kísérleti munka oroszlánrészét végezte. Szabadalmukat Zipernowsky-Déri-Bláthy (ZBD) transzformátor néven ismerte meg a világ.
1889-től Déri az akkor alapított bécsi Internationale Électricitäts Gesellschaft vezető igazgatója lett, még ebben az évben megszervezte és berendezte a bécsi villamos-erőművet. Bécs város villamos világításának koncesszióját a bécsi Union Bank és a Ganz-gyár nyerték el, e két vállalat alapította az I.E.G. vállalatot, amelynek Déri 1896-ig volt igazgatója. A vállalat az első olyan vállalkozás volt Európában, amely kizárólag villamos erőművek létesítésének pénzügyi szolgáltatása céljából alakult meg. Néhány év alatt 60 Monarchia-beli transzformátor telep kiépítésében vett részt.
Déri Miksa számos egyéni, valamint Zipernowskyval és Bláthyval közösen kifejlesztett találmányt is magáénak mondhat. 1898 és 1902 között kidolgozta kompenzált egyenáramú gépét, majd 1903-1904-ben kifejlesztette a kétkefe-rendszerű egyfázisú repulziós motorát, amelyet a világirodalom Déri-motor néven ismer.
1938. március 5-én hunyt el 84 éves korában Merano-ban, ahol nyugalomba vonulva élt.

A fénykép 2007 októberében készült.

Felh. irod.:

www.industrianet.hu/UserFiles/ehsz/Deri_Miksa.htm