Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
917.36 KB
2008-02-10 11:26:06
 Baja, Madách u. eleje.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
245
783
Baja, Madách utca eleje

A mai Madách utcában, ma már pontosan nem meghatározható helyen állt Rózsavölgyi Márk háza. A zsinagógához közeli utcát régebben Újvilág utcának hívták, de a helybeliek Zsidó utcának nevezték, mert a helyi virágzó zsidó közösség polgárainak jó része élt errefelé. Rózsavölgyi - eredeti nevén Rosenthal - 1813-ban vendégszerepelni jött Bajára, amikor szerelmes lett a szép helybeli Szlovák Henriett-be. Összeházasodtak, s Baján telepedtek le. Mivel akkoriban a muzsikus már meglehetős ismertségnek örvendett országszerte, s jómódú ember is volt, szerintem feltételezhető, hogy viszonylag az utca elején lakhattak, közel a zsinagógához és a városközponthoz.
1819-ben otthonuk tűzvész áldozata lett. Elégett a muzsikus minden értéke: könyvei, kéziratai, kottái, bútorai, s a család koldusbotra jutott.
Temesvári kitérő után a 1821 körül újra Bajára költöztek. 1822-ben itt született meg Rózsavölgyi Gyula, a ma is létező legendás Rózsavölgyi és Társa zeneműkiadó alapítója. Rózsavölgyi 1833-ban, gyermekei taníttatása érdekében hagyta el a várost és költözött családjával Pest-Budára.
Rózsavölgyi Márk Baján alkotta műveinek egy részét, illetve itt–tartózkodásának élményei ihlették azokat. Bár két ízben, hosszú éveken át élt Baján, a városban egyetlen emléktábla sem idézi a verbunkos utolsó nevezetes mesterének alakját.

A fénykép 2007 októberében készült.

Felh. irod.:

Réti Zoltán: Rózsavölgyi Márk. Átdolg., bőv. kiad. Bp. Athenaeum 2000, cop. 2001
Bánáti Tibor: Bajai arcképcsarnok. Baja, Türr István Múzeum, 1996
Legány Dezső: A magyar zene krónikája. Bp., Zeneműkiadó, 1962