Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
913.88 KB
2007-09-16 13:32:26
 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19. Rákóczi-vár 03.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
238
1035
Sárospatak, Szent Erzsébet utca 19. Rákóczi-vár

A Bodrog partjának ideális stratégiai pontján helyezkedik el a sárospataki vár, a történelmi múlt hordozója, amely a hazai gótikus és reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozik.
Két részből, a középkori lakótoronyból és a részben reneszánsz kori épületnégyszögből áll. A trachitsziklán álló lakótornyot, az ún. Vörös-tornyot I. vagy II. András idejében építették. Az azóta többször átalakított várnak ez az egyetlen, még eredeti részeket tartalmazó maradványa.
Idegenvezetéssel tekinthető meg a torony belső része; sajnos, bent a fényképezés tilos.
A bejárat két oldalán az őrség ülőfülkéivel szegélyezett helyiséget három oltozott terem veszi körül. Közülük a legnagyobb egykor a sáfár szobája volt. A bal oldali helyiségből utóléag épült lépcsőn lehet lemenni a legalsó szintre, ahol két, a XVI. században újraboltozott terem helyezkedik el. Egyiknek a sarkában egy 15 méter mély sziklakútba lehet letekinteni.
A bejárati előcsarnokból meredek lépcső vezet a harmadik szintre, ahol egykor a kancellária, a levéltár és a kincstár helyezkedett el.
A felvezető lépcsőkaron a védőfolyosó szintjére jutunk. Innét újabb lépcsőkar indul a negyedik szint nagy részét kitöltő "nagy palotába", a vár egykor és ma is legreprezentatívabb termébe. Ezen a szinten látogathatjuk meg a délkeleti saroktermet, az ún. bokályos szobát is, amelyet I. Rákóczi György török falicsempékkel, bokályokkal díszíttetett. Végül a nagyteremből érdemes felmenni a legfelső szintre, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a külső várra, a városra, és az azt körülvevő változatos tájra. De szép lelátás kínálkozik a várkastély tarka tetőire, a várudvarra, az azt övező homlokzatokra és az árkádos loggiára is.
Sajnos, a vár termeiben tilos a fényképezés, ezért javaslom, hogy tekintsék meg a következő weboldalt, ahol belső képeket is lehet látni, s részletesebb ismertető is olvasható a vár történetéről és a "Rákócziak dicső kora" című állandó kiállításról:
www.spatak.hu/kiallitas/kiallitasok.htm

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Détsy Mihály: Sárospatak. Bp. Corvina, 1974
Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc, Well-PRess, 1995
www.sarospatak.hu/nevezetessegek