Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
871.81 KB
2007-09-16 14:29:37
 Széphalom 16.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
231
729
Széphalom: A Magyar Nyelv Múzeuma

Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén, a Kisbányácskáról általa átkeresztelt Széphalmon építik fel a Magyar Nyelv Múzeumát. (A kép 2007 júliusában készült.)

Széphalom Magyarország egyik leglátogatottabb irodalmi emlékhelye. Itt áll a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére építtetett Kazinczy Mauzóleum, amelyet 1873-ban adtak át. A múzeumkert környezete és szellemi öröksége szakmai szempontból is indokolja, hogy ezen a helyen épül meg a Magyar Nyelv Múzeuma Radványi György sátoraljaújhelyi születésű Ybl-díjas építész tervei alapján.
A múzeum három nagyobb egységből áll majd. Az első egység a nyelvművelés-történeti kiállítás magját képező, de nagyobb konferenciák és például a szépkiejtési versenyek megrendezésére is alkalmas fórum. A második egység a kutatóközpont, ahol a nyelvészek nyugodt körülmények között, dolgozhatnak. A harmadik egység a park, ahol a nyelvcsaládok fái között a magyar nyelvművelés legnagyobb alakjairól készült, lehetőleg életnagyságú szobrok felállítását is tervezik. Az épület félig nyitott, félig zárt. Egy tető alatt különálló egységekként áll majd a fórum és a kisebb termek. Ez alatt a tető alatt helyet kap egy kávézóval ellátott könyvesbolt is.
Az intézményben hang-, dokumentum- és videoanyag szolgálja majd a nyelvi kultúra értékeinek közreadását, megismerését; az épületben színi előadásokra is várják majd az érdeklődőket.
Az egyedülálló múzeum az Összefogással Tokaj Világörökségéért projekt keretében valósul meg, s várhatóan 2008 áprilisában nyílik meg.

A fénykép 2007 augusztusában készült.

Felh. irod.:

Múzeumot kap a magyar nyelv is. = Múlt-Kor Történelmi Portál 2006. szeptember 27.