Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
865.42 KB
2006-12-31 18:20:10
 Siófok, Batthyány u. 46. 1.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
314
1153
Siófok, Batthyány utca 46.

Siófok egyik legendás épülete és intézménye a volt Vitéz Panzió. Az épületet az akkori idők egyik legtehetségesebb művésze, a kiskorpádi születésu Kozma Lajos (1884-1948) Kossuth-díjas építész tervezte.
Az évtizedek során számos nevezetes vendége volt. Az épület előtt támaszkodik a kerítésnek Karinthy Frigyes emlékpadja. Ebben a házban hunyt el 1938. augusztus 29-én a XX. század legegyetemesebb érdeklődésű és egyik legtermékenyebb magyar írója.
Karinthy Frigyes - családjával együtt - évtizedeken keresztül volt a Vitéz Panzió viszatérő vendége. Az író imádta Siófok nyári hangulatát, vendéglőit, a kaszinók éjszakai mondén életét s a délutáni kártyacsatákat.
A Stockholmban 1936-ban elvégzett agyműtét után még felépült, de két év múlva itteni szobájában agyvérzést kapott és meghalt. Utolsó estéjén még meglátogatta a panzióban jóbarátja, Rejtő Jenő.
Karinthy Frigyes fiai, a tragikus sorsú költő, Karinthy Gábor és Cini, azaz Karinthy Ferenc író is nagyon sokat tartózkodtak itt. Karinthy Ferenc az itteni életet, ifjúságának csínyjeit számos írásában rögzítette.
Faludy György költő is lakott a Vitéz-panzióban. “Itt nyaraltunk 1914-től 1918-ig minden nyáron. Apám akkor katona volt. A Batthyány utca 7.-ben laktunk a szüleimmel, illetve apámmal, aki a frontról egyszer meg is látogatott bennünket. Aztán később is megfordultam Vitéz Miklósné panziójában, amikor Karinthy Frigyes is itt nyaralt" - mesélte később a költő.
Felmerült az ötlet, hogy az épületben létrehozzák Karinthy Frigyes emlékmúzeumát, de a megvalósítás még messze van. Viszont 1998-ban a Rózsakertben (a Balaton-parton) felállították egészalakos szobrát, Varga Tamás alkotását.

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

http://www.siofok.hu/seta_a_varosban_hu.php
Matyikó Sebestyén József: Zsidók Siófokon. Debrecen, Ethnica, 2000