Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.01 MB
2007-03-03 16:47:35
 Csurgó, Széchenyi tér 09. 06.kép. Sárközy István síremléke.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
565
2543
Csurgó, Széchenyi tér 9. Sárközy István síremléke

A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium és Általános Iskola mai épülete az egykori vadasparkban áll. A nagy kiterjedésű, 4 hektárnyi parkban nyolcvan féle, ritkaságszámba menő növényfaj él. A látogatót együttesen ragadja meg a patinás iskola látványa, a hatalmas ősfák közötti sétányok hangulata és a neves egyéniségek tiszteletére állított emlékek együttese.
A kiskorpádi temetőből a közelmúltban helyezték át a gimnázium parkjába, Nagyváthy János sírja közelébe Sárközy István és felesége, Chernel Eszter síremlékét.

Sárközy István (1759–1845) kora köznemességének kisszámú, de egyre sokasodó típusát képviselte: jól ismerte vármegyéje jelenét, lelkesen érdeklődött a múltja iránt, gyűjtötte emlékeit és kutatta történetét. Ő javasolta először, hogy az elmaradottnak elkönyvelt Somogyban állítsanak fel iskolát, s e célra telket ajánlott fel Nagybajomban. Kezdeményezésére gróf Festetics György még kedvezőbb javaslattal állt elő, amit Sárközy is támogatott, s így létesült a csurgói gimnázium.
A Nagybajomban élő, irodalompártoló Sárközyt elsősorban mintegy 400 kötetből álló könyvtára tette nevezetessé. Nemcsak nyomtatott könyveket gyűjtött, hanem ismerősei, barátai műveinek kéziratait, sőt, festménygyűjteménye is volt a számára kedves személyek portréiból. Rendszeres kapcsolatot tartott az általa nagyon tisztelt Kazinczy Ferenccel, s egy alkalommal Berzsenyi Dániel is járt nála.
Sárközy még a debreceni református kollégium diákjaként kötött barátságot Csokonai Vitéz Mihállyal és későbbi sógorával, Pálóczi Horváth Ádámmal. Csokonai 1798 tavasza és 1800 eleje között kisebb–nagyobb megszakításokkal Sárközy nagybajomi kúriájában vendégeskedett; csurgói tanári állásához is Sárközy révén jutott.

A fénykép 2004 októberében készült.


Felh. irod.:

Horváth József: Csurgó. Műemlékek. Bp. Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtára 441. 1982
Csurgói kalauz. Szerk. Terényi Zoltán. 1974
Látnivalók Somogy megyében. Miskolc, Well-PRess Kiadó, 2000
Mikóczi Alajos: Nagybajom története. Nagybajom, 1979
www.vendegvaro.hu

Insert failed. Could not insert session data.