Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
699.06 KB
2007-03-03 21:32:12
 Csurgó, Széchenyi tér 09. 10.kép. Csokonai-pad.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
398
1901
Csurgó, Széchenyi tér 9.

A Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium és Általános Iskola mai épülete az egykori vadasparkban áll. A nagy kiterjedésű, 4 hektárnyi parkban nyolcvan féle, ritkaságszámba menő növényfaj él. A látogatót együttesen ragadja meg a patinás iskola látványa, a hatalmas ősfák közötti sétányok hangulata és a neves egyéniségek tiszteletére állított emlékek együttese.
A park távolabbi részén, a gimnázium háta mögött állították fel 1936-ban Csokonai Vitéz Mihály emlékpadját.
A költő 1799 őszétől 1800 májusáig működött segédtanárként a csurgói gimnáziumban. Bár szeretett volna állandó alkalmaztatást, hogy Lilláját feleségül vehesse, még Sárközy István és Festetics György támogatásával is csak egy helyettesítő tanári állást kapott arra az időre, amíg a posztra kiszemelt tanár hazaérkezik külföldről, befejezve kinti egyetemi tanulmányait.
Korabeli visszaemlékezésekből kirajzolódik előttünk a tanár Csokonai alakja. Csokonai az akkori gyakorlathoz képest teljesen rendhagyó módon tanított. Előadásai olyan érdekfeszítőek voltak, személyiségének kisugárzása olyan erős volt, hogy az akkoriban szokásos fegyelmezési eszközökhöz soha nem kellett folyamodnia. Óráit gyakran a szabadban tartotta, ahol természetes emberi közvetlenséggel beszélgetett diákjaival. S hogy ez a kedvenc helye hol volt, azt diákok és tanárok emlékezete őrizte nemzedékről nemzedékre. Itt, a park egy rejtett dombhajlatában állították fel 1936-ban a költő emlékpadját. A kőbe vésett versikét Écsy Ödön István, a gimnázium akkori tanára írta.

Felh. irod.:

Horváth József: Csurgó. Műemlékek. Bp. Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtára 441. 1982
Csurgói kalauz. Szerk. Terényi Zoltán. 1974
Látnivalók Somogy megyében. Miskolc, Well-PRess Kiadó, 2000
www.vendegvaro.hu