Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
694.78 KB
2007-03-03 21:44:12
 Kaposvár, Róma hegy. 5.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
302
1002
Kaposvár, Róma hegy: Rippl-Rónai József műterme

A kaposvári születésű Rippl-Rónai József festőművész 1908-ban árverés útján vette meg a város szélén, szőlősgazdák övezetében álló, parkos ligettel körülzárt emeletes nyaralóépületet gazdasági házakkal, szántóval és legelővel. Az évek során földterületeket is vásárolt a környéken; villája azonban nem a gazdálkodás, hanem a festés, a pihenés, a kellemes időtöltés, a baráti együttlétek otthona lett.
A festőművész francia felesége, Lazarine és annak elárvult unokahúga Anella, valamint Rippl bácsi, a művész édesapjának unokatestvére és egy szakácsnő voltak még a villa lakói. Hozzájuk csatlakozott kisfiúként Martyn Ferenc festőművész. Édesanyja halála után ő és fivére, a neves orvossá lett Martyn Róbert itt nevelkedtek fel rokonuknál, Rippl-Rónai Józsefnél.
Rippl-Rónai a vincellérházban rendezte be műtermét, de szívesebben festett a szabadban. Általában minden vendég modellként szolgált a képeihez. A kukoricás stílusú képek kedvelt aktmodellje egy Fenella nevű, szépen éneklő és gitározó angol cigánylány volt.
A dal, a zene, a szőlőben megtermett bor fontos vendégmarasztaló tényezővé vált.
Ady Endre, Móricz Zsigmond itteni látogatásáról híres történetek íródtak. A festőkollégák közül Márffy Ödön, Galimberti Sándor, Kunffy Lajos, Bernáth Aurél, s a művészettörténész Petrovics Elek és Meller Simon is éltek a szíves vendéglátással.
Rippl-Rónai József 1927-ben bekövetkezett halála után özvegye még húsz évig élt magányosan a villában. Az őt követő örökösök kegyelettel megőrizték a ház bútorait, relikviáit. Így nyílhatott meg 1978-ban a Rippl-Rónai József Emlékmúzeum, amely egyrészt egy századeleji otthon miliőjét nyújtja a látogatóknak; másrészt pontosan felismerhetők jellegzetes tárgyak, bútorok, helyszínek Rippl-Rónai festményeiről.
A bútorok, eredeti használati tárgyak mellett a múzeumban 80 Rippl-Rónai festmény is látható, amelyek betekintést engednek Rippl-Rónai minden festői periódusába. Vitrinek őrzik a művész kitüntetéseit, iparművészeti alkotásait, személyes tárgyait, dokumentumokat.

Sajnos, a főépület belső tereiben nem szabad fényképezni. Rippl-Rónai József egykori műtermében, amely a park egy kis melléképületében van, viszont szerencsére lehet. Láthatjuk itt festőfelszerelését, jellegzetes kalapját, amelyre sok fényképéről ráismerhetünk, személyes tárgyait, s a falakon dokumentum-fényképeken követhetjük nyomon életének pillanatait. Közülük sok fénykép itt a villában, illetve a parkban készült, mint például az, amelyik a festő nevelt lányát csacsifogaton ábrázolja.

A fénykép 2006 áprilisában készült.

Felh. irod.:

www.smmi.hu/kepzomuv/ripplrem.htm
Köves Szilvia: A Róma-villa titka. Bp. Geopen, 2005