Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
907.11 KB
2007-04-01 15:21:30
 Iharosberény, Hársfa u. 07. 2.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
365
1460
Iharosberény, Hársfa utca 7. Inkey-kastély

A település legfontosabb idegenforgalmi látványossága az 1750-ben épült barokk kastély, amely a 61-es út mellett, a csurgói kereszteződés előtt található. A főközlekedési út felöli oldalát tiszafa sövény, a római katolikus közösség kápolnája, a kereszteződés felől íves kőkerítés határolja, kovácsoltvas főkapuval.
Az épületet Inkey Gáspár császári tábornagy építtette, s 1945-ig az Inkey család iharosberényi ágának lakóhelye és uradalmi központja volt. Az épületben a háború alatt katonakórház működött, 1950-ben általános iskolát alapítottak falai között, amely ma is itt működik.
Kiterjedt családi kapcsolataik révén az Inkeyek kastélyában számos jeles személyiség megfordult (Apponyi Albert, Eötvös József, Széchenyi Zsigmond...).
A XVIII-XIX. századi főúri rezidencia elengedhetetlen része volt a könyvtár: az iharosberényi kastélyról szóló visszaemlékezések 5000 kötetes könyvtárról, családi levéltárról, szép biedermeier-bútorokról, keleti porcelánokról, értékes festményekről, kuriózumként Deák Ferenc faragványairól és Eötvös József karosszékéről tesznek említést, amelyeknek azóta nyoma veszett.
Az épületet gondosan védett park veszi körül. Különlegessége az 5,2 m kerületű himalájai cédrus és a 670 cm törzsű mamutfenyő. A tujákkal szegélyezett parkban található még tulipánfa, vasfa, sima- és erdeifenyő is.

A fénykép 2006 júniusában készült.

Felh. irod.:

www.vendegvaro.hu
www.iharosbereny.hu
Látnivalók Somogy megyében.Miskolc, Well-PRess, 2000