Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
885.08 KB
2007-06-02 19:02:47
 Siófok, Kálmán I. sétány 06.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
351
1579
Siófok, Kálmán Imre sétány 6.

Kálmán Imre szülőházának tőszomszédságában a volt Balaton étterem (később Sörbár) helyi védettségű épülete látható. 1905 és 1928 között ennek helyén állt — háttal a Balatonnak — Siófok alpesi stílusú, favázas, tornyos színháza, az ún. színkör. Nézőterén négyszáznegyvenen fértek el; tizenkét páholya és kakasülője is volt.
Siófoki nyaralással egybekötve színpadán sok híresség lépett fel itt, többek között Blaha Lujza, akinek Balatonfüreden volt nyaralója (lásd: Balatonfüred, Blaha Lujza u. 2.), Fedák Sári, Jászai Mari, Újházy Ede és Rátkay Márton. Matyikó Sebestyén József, Siófok múltjának kiváló ismerője szerint a színkör jelentős kultúrmissziót teljesített: megismertette a közönséget a fővárosban játszott darabokkal, illetve sokoldalú színészeket nevelt. Mivel elsősorban nyári szórakozás volt, sok operettet játszottak falai között. Nyáron minden nap tartottak előadást, vasárnap délutánonként is.
A szomszédban gyerekeskedő Kálmán Imre (lásd: Siófok, Kálmán Imre sétány 5.) hivatlanul, de pontosan megjelent itt minden próbán, még a kulisszák mögé is bemerészkedett: már kisgyerekként is lenyűgözte és megbabonázta a színház világa. Később, már neves operettszerzőként is megfordult a színkör falai között: egy–egy sikeres premierje után itt ünnepelték régi barátai.
Mintegy negyedszázadnyi működés után a színkör épülete tönkrement, 1928-ban lebontották.

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

Kálmán Imre Múzeum Siófok. Szerk. Koch József. Siófok, 2000, Kálmán Imre Múzeum
Blaha Lujza is játszott színpadán. = Somogyi Hírlap 2001. febr. 26.