Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
888.93 KB
2007-06-02 19:03:48
 Siófok, Kálmán I. sétány 05. 02.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
351
1099
Siófok, Kálmán Imre sétány 5.

Ebben a vasútállomáshoz közeli házban született 1882-ben a magyar operett egyik legjelentősebb zeneszerzője, Kálmán Imre. Születése napja bizonytalan, még a család sem tudta eldönteni, hogy október 24-én, vagy 25-én jött-e a világra.
Édesapja Koppstein Károly Siófokon gabonakereskedő és vállalkozó volt. Édesanyja Singer Paula - szelíd, művészlelkű asszony - megérte fia világhírét. Kálmán Imre a harmadik gyerekként született. Nevét később, a gimnáziumi évek alatt magyarosította Kálmánra.
A kis Imre korán tanújelét adta zenei érdeklődésének, tehetségének, amit a családból hozott magával: felmenői között anyai ágon muzsikusok, apai ágon kiváló rabbik, tanítók voltak. Még nem volt hat éves, amikor egy nyáron náluk vett ki szobát Liedl Ferenc hegedűművész, tőle kapott először a kisfiú zenei leckéket. Gyermekként járt először színházban is, a házuk közvetlen szomszédságában egykor állott Nyári Színkörben (lásd: Siófok, Kálmán Imre sétány 6.).
Elemi iskolai tanulmányait az egytanerős izraelita népiskolában végezte. Első hivatásos zenetanára még elemista korában a helybeli Remcsák Antal volt.
Elemi iskoláinak befejeztével Budapesten tanult tovább a Deák téri Evangélikus Főgimnáziumban. Közben édesapja üzleti vállalkozásai teljesen tönkrementek, mindenüket elárverezték, s a család elhagyta Siófokot.
Kálmán Imre a budapesti Zeneakadémián végzett tanulmányai mellett családi követelésre jogot is hallgatott. S bár a Zeneakadémián — ahol évfolyamtársa volt például Bartók Béla — még szimfóniákról álmodott, operettszerzőként lett világhírű.
Siófoki szülőházában — amelyet először 1955-ben jelöltek meg emléktáblával — 1970-ben özvegye, Kálmán Vera jelenlétében avattak emlékszobát. A mostani, gazdagabb anyagú emlékmúzeumot a zeneszerző születésének 105. évfordulója alkalmából, 1987. október 22-én nyitották meg. Jelenleg az emlékmúzeum a szülőház földszinti termeiben található, az emeleten kortárs képzőművészeti időszaki kiállításokat szoktak rendezni.

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

Kálmán Imre Múzeum Siófok. Szerk. Koch József. Siófok, 2000
http://www.kalmanimre-muzeum.hu/