Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
865.34 KB
2007-06-02 21:41:07
 Siófok, Fő u. 93-95.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
331
1224
Siófok, Fő utca 93-95.

A Janus Szálloda és kávéház két régi épület összekötésével és jelentős kibővítésével alakult ki. Az épületkomplexum kialakítása Makovecz Imre nevéhez fűződik. A mai kávéházi rész egykor az evangélikusok gyülekezeti háza, a másik szárny pedig a régi Balatoni Népfőiskola otthona volt.
A Balatoni Népfőiskola, amelynek alapgondolata dr. Zákonyi Ferenctől származik, 1946 és 1949 között működött itt. A ház oldalszárnyában lakott családjával a Népfőiskola egyik meghatározó egyénisége, Molnár István koreográfus. Kettejük együttműködésével az akkor nagyközség Siófok képviselőtestületének jelentős támogatásából és polgárainak adományaiból születhetett meg a Népfőiskola az akkor lerobbant épületben, amely korábban csendőrlaktanya, majd óvoda volt. Az intézmény nemcsak egyszerűen ismereteket és készségeket oktatott, hanem e kettő egysége a hallgatók egész életformáját meghatározta, maximálisan figyelembe véve a résztvevők eltérő egyéniségét, érdeklődését. A Népfőiskola egykori hallgatója volt többek között Martin György, Pesovár Ernő, Pesovár Ferenc, Vásárhelyi László és sokan mások, akik egy életen át — nemzedékeket nevelve — elkötelezték magukat a hagyományok ápolása s a népművészet „tiszta forrásból” merítésének missziója iránt.

A fénykép 2006 júliusában készült.

Felh. irod.:

Falvay Károly: „Lélektől-lélekig” Balatoni Népfőiskola Siófokon 1947-49. Siófok, Smaragdpress, Bp. IIZ/DVV. 1997. /Felnőttoktatás, továbbképzés, élethosszig tartó tanulás./
Matyikó Sebestyén József: Dr. Zákonyi Ferenc. Egy teljes élet a Balaton szolgálatában. Tíz éve halt meg dr. Zákonyi Ferenc. = Siófoki Hírek (www.siofok.hu)