Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
804.21 KB
2007-07-01 09:36:13
 Balatonszárszó, József A. u. 07. 3.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
511
2341
Balatonszárszó, József Attila utca 7. József Attila Emlékmúzeum

A balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzióban töltötte élete utolsó heteit József Attila 1937. november 5. és december 3. között. A költő több hónapos szanatóriumi kezelés után érkezett ide, nővéreihez. Eredetileg az akkor már özvegy Etus balatonparti panziójában lakott a három testvér, de fűtési nehézségek miatt később itt, a faluban béreltek szobát. A költő innen indult el utolsó, végzetes útjára. Halálát az 1284-es számú tehervonat kerekei alatt lelte (lásd: Balatonszárszó, Vasútállomás /régi/). Halála előtt itt látogatták meg barátai, köztük Fejtő Ferenc.
Az egykori panzió 1957-től szolgál József Attila életművének bemutatására. Új állandó kiállítása "Az utca és a föld fia" címmel 1997-ben, a költő születésnapján - április 11-én - nyílt meg.
A Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából rendezett tárlaton fotók, iratok, kéziratmásolatok, művészeti alkotások állítanak emléket a XX. század egyik legnagyobb magyar költőjének. Látható itt például József Attila íróasztala, rajta írógépe és más relikviái. Kiállították azt az ingét is, amelyben meghalt, s amelynek fél ujja hiányzik. Különösen szívszorító, amikor a látogatónak egy vasúti sínpáron kell átkelnie...

A fénykép 2007 júniusában készült.

Felh. irod.:

www.smmi.hu/torteneti/bszarszo.htm
József Jolán: József Attila élete. Bp. Szépirodalmi Kiadó, 1955
Valachi Anna: József Jolán, az édes mostoha. Bp. Papirusz Book, 2008
Mózes Bálint: Mindent kiírt magából [beszélgetés Fejtő Ferenccel]. = www.index.hu 2005. 04. 11.

Insert failed. Could not insert session data.