Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
876.65 KB
2007-07-01 09:38:18
 Balatonszárszó, Vasútállomás (régi).jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
553
5138
Balatonszárszó: a régi vasútállomás

A jelenlegi vasútállomás peronján állva, ha az utas a Balaton felé néz, balra, a vasúti sín túloldalán egy kisebb, elhanyagolt épületet lát.
Korábban ez az épület volt a község vasútállomása. 1937. december 3-án este fél nyolc körül ide érkezett József Attila a nővérei által bérelt panzióból (lásd: Balatonszárszó, József A. u. 7.). Az állomáson veszteglő tehervonat elindult, ekkor a költő átdobta magát a sorompórúd felett (az a sorompó már nincs meg) és az egyik kocsi kereke elé vetette magát.
Amikor nővérei a helyszínre rohantak, halott testvérük a sorompó mögött feküdt; a vasutasok Nagy-Magyarország térképével takarták le.
December 5-én szűk családi és baráti körben a szárszói temetőben temették el (lásd: Balatonszárszó, Temető).
József Attila halálának körülményeivel - rendőri nézőpontból - részletesen Garamvölgyi László foglalkozott "Hogyan halt meg József Attila?" c. könyvében (Gyöngyös, Pallas Antikvárium, 2005), bár szerintem megkérdőjelezhető eredményre jutott.

A balatonszárszói vasútállomás környékéhez egy másik öngyilkosság is fűződik. Itt vetett véget életének - a helyszínt és az elkövetés módját üzenetnek szánva - B. Nagy László irodalomtörténész, filmkritikus 1973. április 18-án.

A fénykép 2007 júniusában készült.

Felh. irod.:

Valachi Anna: József Attila. Bp. Elektra Kiadóház, 1999
Magyar életrajzi lexikon

Insert failed. Could not insert session data.