Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
892.61 KB
2007-07-01 09:58:38
 Fonyód, Bartók u. 03. 09.kép.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
281
907
Fonyód, Bartók Béla utca 3. Természetvédelmi és Helytörténeti Múzeum - Bacsák György

A fonyódi Várhegyen kialakult Bélatelephez tartozó, a Balaton egyik legszebb panorámájú helyén álló villát az orvosi doktorátussal rendelkező, többek között Kelet-kutatóként is számon tartott lászlófalvi Velics Antal (1875-1915) építtette az 1900-as évek elején.
Az épület az 1980-as évek végéig moziként üzemelt. Felújítása után, 2004-ben nyílt meg termeiben a fonyódi Természetvédelmi és Helytörténeti Múzeum.
Benne a Fonyód történetét és néprajzát bemutató állandó kiállítás mellett időszaki kiállításokat is rendeznek.
Az állandó kiállítás megemlékezik Bacsák Györgyről (1870-1970), Fonyód tudósáról is.
Az utolsó polihisztor - jogász, festőművész, csillagász, geológus, asztalos, ács, halász, majd Fonyód régésze - 1870. június 5-én Pozsonyban született. Érettségi után a budapesti Pázmány Péter Tudományos Egyetem jogi karán szerzett jogászdoktori oklevelet, de elvégezte a festőakadémiát is kezdve Budapesten, majd befejezve Münchenben. Több éven át ügyvédként dolgozott és az elesettek, a kis és szegény emberek ügyeivel foglalkozott majd jogtanácsosként működött. Az első világháború után, az 1920-as évek elején került át a Csallóközből előbb a Fejér megyei Hörcsökre, majd Fonyódra. Házát (Báthory utca 5.) a fonyódi hegy alatt saját kezűleg építette. Ekkortól kezdődtek igazi nagy természettudományos és régészeti kutatásai. Létrehozta 85 klímaváltozáson és ezeken belül négyféle klímatípuson alapuló jégkorszaki kalendáriumát, ezt a világszerte elismert táblázatot.
Mint a fonyódi könyvtár honlapján közzétett megemlékezésben olvasható, matuzsálemi korában is derűs lelkületű, magányában is a természet ölében élő bölcs ember maradt. Amilyen szálfaegyenes volt alakja, olyan egyenes volt a jelleme is. Egész lényéből áradt a derű, nyílt és közvetlen emberként ismerték. Mindenki által tisztelt, szókimondó ember volt. Szelleme, lelke, munkakedve, munkabírás friss, töretlen maradt egészen haláláig.
A száz éves korában elhunyt legendás tudós maga faragta koporsójában nyugszik a fonyódi temetőben. Villája védett épület, rajta emléktáblájával.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

http://muzeum.fonyod.hu/
http://konyvtar.fonyod.hu/bacsak.htm