Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.09 MB
2007-07-01 10:01:43
 Fonyód, Márffy tér: Szaplonczay Manó emlékoszlopa.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
285
1416
Fonyód, Márffy tér: Szaplonczay Manó emlékoszlopa

A híres Bartók Béla úti fonyód-bélatelepi villasorral átellenben, a sétányon haladva Szaplonczay Manó (1856-1916) emlékoszlopa látható, amelyet Bélatelep alapítója előtt tisztelegve 1934-ben emeltek. Az emlékoszlophoz, amelyet félkörben kőpad vesz körül, öt lépcső vezet. Az emlékművet Gerlóczy Gedeon műépitész tervezte, a rajta elhelyezett bronz-dombormű Horvay János szobrászművész alkotása. Két oldalán gránittáblákat állított a Fonyód Városvédő és Szépítő Egyesület, illetve egy kopjafa is az ő emlékét idézi.
Szaplonczay Manó Somogy vármegye tisztifőorvosa volt.
Ő építtette a marcali kórházat. Tiszti főorvosként sokat foglalkozott a fertőző betegségekkel, igyekezett terjeszteni a védőoltásokat. Sikerrel küzdött a csecsemőhalandóság ellen is.
A fonyódi Várhegyen ő alapította meg a gróf Zichy Béláról (lásd: Fonyód, Bartók u. 3.) elnevezett Bélatelepet, s ezzel sokat tett a Balaton idegenforgalmának megteremtéséért. 1894-ben Kaposváron ötven alapítóval létrehozta a Fonyódi Nyaralók Társaságát.
Hatvan éves korában, 1916. szeptember 3-án hunyt el. Ahogy kívánta, az általa alapított Bélatelepen, Balatonra nézve temették el a Várhegyen.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

http://konyvtar.fonyod.hu/szapmano.htm
Szerdán avatták fel Fonyódon a Szaplonczay-emlékművet. = Új Somogy. 1934. augusztus 17
www.somogyitemetkezes.hu/temetok.php?id=179