Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
874.8 KB
2007-07-01 10:02:16
 Fonyód, József u. 06.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
332
1110
Fonyód, József utca 6. Kripta-villa

A fonyódi Várhegyre vezető út egyik legszebb pontján álló villát 1939-ben építtette Abrudbányai-Rédiger Ödön. Elveszített szerelmének állított emléket az alagsorban lévő márvány nászi szobával, amelynek életnagyságú szobraitól örök szerelmet remélhetnek a mai fiatalok.
Az 1910-es évek közepén történt, hogy Abrudbányai menyasszonya, Magdus, egy kolozsvári patikus leánya három héttel az esküvőjük előtt váratlanul elhunyt. A később tehetős emberré vált egykori vőlegény jó két évtizeddel később építtette a villát. Terve az volt, hogy az időközben visszacsatolt Kolozsvárról ide hozatja menyasszonya hamvait. Elgondolása azonban a történelmi helyzet megváltozása miatt nem valósult meg.
A szerelmes férfi a fantasztikummal határos módon állított oltárt halott menyasszonyának: a villában kőből kifaragtatta "nász-szobájukat" széles, kétszemélyes nászággyal, kő éjjeliszekrényekkel, az ágyba egymás mellé fektette a saját és a szeretett lány életnagyságú, márványból faragott alakját, műmárvány lepellel letakarva. A máig élő legenda szerint, ha a nászágy felett egy leány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart.
A Kripta-villa nyáron csak az esti órákban látogatható.

A fénykép 2007 júliusában készült.

Felh. irod.:

http://muzeum.fonyod.hu/kripta.htm