Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz. 
6.35 MB
2007-07-04 09:30:36
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
793
3708
Rövid leírás | Teljes leírás (15.55 KB)

A könyvet digitalizálási gyakorlat alkalmával beszkennelte: Jandovics Krisztina

Cím: Zalakaros
Közreműködő: Mészáros T. László (fotó) ; Szirtes Lajos (bev.) ; Gál Rita (ford.) ; Mészárosné Péntek Ibolya (ford.) ; Zalakaros. Polgármesteri Hivatal (közread.)
Szerz. közl.: [fotó Mészáros T. László] ; [bev. Szirtes Lajos] ; [ford. Gál Rita, Mészárosné Péntek Ibolya] ; [kiad. Zalakaros Város Polgármesteri Hivatala]
Kiadás: Zalakaros : Polgármesteri Hiv., 2004
ETO jelzet: 908.439-2Zalakaros(084.12) ; 77.04(439)(092)Mészáros T. L.
Tárgyszó: helyismeret ; Zalakaros
Szakjelzet: 908
Cutter: Z 19
ISBN: 963-202-860-0
Nyelv: magyar
Oldalszám: [72] p.
Megjegyzés: Magyar, angol és német nyelven ; Borítócím: A 750 éves Zalakaros képeskönyve

Következő szöveg a könyvből keletkezett automata szövegfelismeréssel készült.

Zalakaros város fotóalbuma
Megjelent Zalakaroson 2004-ben, a település első írásos említésének évfordulóján.
Bevezető: Szirtes Lajos polgármester Német fordítás: Edith Keiser - Gál Rita Angol fordítás: Mészárosné Péntek Ibolya Koordinátor: Novak Ferenc
Fotó: Mészáros T. László
Tervezés: Mészáros Róbert
Készült a Mészi Műhely Kiadó gondozásában.
Fotógaléria: www.meszi.hu
Kiadja Zalakaros Város Polgármesteri Hivatala
© Més%i Műhely Kiadó, 2004
www.mes'zi.hu • mes^i@mes^i.hu 30/22-79-377 • 92/511-017
Minden jog fenntartva.
A könyv egészének vagy bármely részletének bármilyen formában és módon történő sokszorosítása, közzététele kizárólag a kiadó előzetes írásbeli engedélyével történhet.
ISBN 963 202 860 0
244059
Kedves Olvasó!
1 elepülésünk életének több tucat képét tartja Ön most a kezében, melyet tisztelettel nyújtunk át Zalakaros 750. évfordulóján. A régészeti, tárgyi emlékek a korábbi évszázadokba vezetnek vissza ben-nünket, ám Zalakaros története 1254-től követhető nyomon az írott forrásainkban. A kis falu a közép-korban fekvésének köszönhetően indult fejlődésnek. Lakóinak mindennapjait a megélhetés gondja kötötte le. A háborúk, különösen a török idők nagy pusztítást és szenvedést okoztak Zalakaros és környéke lakóinak, de pusztított itt járvány és tűzvész is. A többszöri pusztulás ellenére is ragaszkodtak az emberek lakóhelyükhöz, a török idők után a falu gyorsan újratelepült, majd hosszú évtizedek alatt fejlődött ugyan, de nem emelkedett ki a térség települései közül.
Jx. település életét később döntően meghatározó lett a kőolajkutatás nyomán feltárt termálvíz. E ter-mészeti kincsre épített fürdő és annak szolgáltatásai, a folyamatos fejlesztések indukálta gyors fejlődés hamarosan országunk településeinek élvonalába emelte az 1984-ben nagyközségi, majd 1997-ben városi rangot kapott Zalakarost, mely dinamikus fejlődésével központjává vált a környező térség falvainak.
/i táj szépsége, a nemzetközi hírű Kis-Balaton közelsége, a kiváló borok, a sajátos helyi gasztronómia, az itt élő emberek vendégszeretete teszi kellemessé a nálunk pihenni és gyógyulni vágyó többszázezer turista szabadságát.
^alakaroson az utóbbi négy évtizedben a természeti kincsekre alapozva létrejött egy olyan feltételrend-szer, amelyre alapozva a település polgárainak boldogulása hosszabb távon biztosított.
könyv tisztelgés szorgalmas elődeink, lokálpatrióta polgáraink előtt.
/ljánljuk eme albumot minden Zalakarost szerető és a várost érdeklődésével megtisztelő olvasónak. A szép képek bemutatják a várost, a természeti környezetet, a népi értékeket, az épített környezetet, a vise-letet, a szokásokat.
Zalakaros, 2004. július
Szirtes Lajos
polgármester
Dear Reader!
lou are holding in your hand several dozen photos of the life of our town, which we present to you on the 750lh anniversary of Zalakaros. The archeological, matériái memories take us back to th...