Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
17.86 MB
2015-02-26 15:41:21
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1006
4098
Rövid leírás | Teljes leírás (261.4 KB)

Zalai Közlöny 47. évfolyam 1908. szeptember - 36-39. szám


A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGYKANIZSA, 1908.
NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 36. 8ZÁM.
SZEPTEMBER 7.
ZALAI KÖZLÖNY
EI6fliet4al irak: Kgé»i 4»re 10 korona, f«|tvrc 6 koron«, „egyedtvrc 2 koron« 50 «111. - Egye, í,„ 4ra 20 fill. Taniroknak, tanítóknak, JegyiOknek él állami tlaztviiatOknek I évre 0 korona, «41 4vra 3 korona.
Kelelő» szerkcsttA : Kertéai Jóf.m f. Laptulajdonol c> kiadó. IFJ. VI\'AJ IHTN JAXNKF.
Próbavágás.
8aerkea»t0e4g: Nagykantiee, Hunyadi-utca 36. Etöflaetáaek 4a hlrd.t4.ek IfJ. Wajdlta Jóiaef kínyv-kereaked4.4b. küldendők. Megjelen minden hétfőn délben.
Az élet megdrágulása minden vonalon olyan hirtelen csapott le, hogy a közönség szinte belekábult, mintha váratlanul főbe sújtották volna. Aztán kapkod levegő után és jobbra-balra néz: honnan jött e gyöngédtelen - érintés. A közönség is kutatja azokat és hol u szocialista mozgalmakban, a sztrájkokban, hol a kormány politikájában keresi és véli feltalálni annak okait,
Azután az orvoslásról kezd gondolkodni és fogyasztási szövetkezet, közös konyhák, városi mészárszékek s isten a megmondhatója, még micsoda hamar összeomló alkotásokat létesítenek. A lapok pedig felbuzdulva a hangulaton, meg a közönség érdekeit is szolgálni akarván, hangzatos oikkokben ápolják az ábrándozók megmaradhatatlan terveit. A közös konyha bukásával most a városi mészárszék került a nagy dobra, és bár látjuk, hogy ezek is csak peronyi életűek, azért mégis napról-napra olvasunk o témáról a városok tanácsaihoz és polgármestereihez intézett förinedvónyeket. Annál meglepőbb volt, hogy a Zalai Közlöny egyik átóbbi számának vezércikke nem ebben a tónusba beszélt, hanem megtartotta a valóság földjét a lába alatt és reális intézkedést kért a husdrágaság enyhítésére. (Ami már meg is történt, Szerk.)
Hogy a Zalai Közlöny e oikkét konkrét allatokkal támogassam egy próbavágást eszközölte^, melynek adatait itt közlöm, hogy a nagyközönség ne nekünk mészárosoknak higyjen, hanem a számadatoknak, melyeket a városi közvágóhíd hivatala készségesen ós hitelesen bizonyíthat.
Tudnivaló, hogy városunkban a nehéz uradalmi göbölyöket, kivált nyáron, nem használhatjuk, hanem egy paraszt hfzlalásu négy ós fél éves ökröt szántam a próbavágásra, Az állat nyugati fajú volt és nem teljesen hizlalt. Paosán vettem, 6oO kg.-mot nyomott és ára 275 korona volt. Költség volt rá 2 korona hajtási dij, vasúti ós koosi költség 5 K 60 f„ fogyasztási adó 12 K 60 f., metsző dij 2 K 40 f.. vágóhídi dij 3 K 60 f., üzleti rogie 22 K. Belekerült tehát az állat az üzletbe szállításig 328 korona 20 ílllérbe. Levágás után hór nélkül 245 kgmot nyomott, ami nekem 323 korona 20 fillérembe van. bár az állal feje, mely majdnem teljesen értéktelen, szintén 8 - 10 kgmot tesz ki. A lábakat sem lehet suly szerint eladni, különösen nyáron majdnem teljesen értéktelenek. Ilyen jó minőségű marhahús kgmja tehát, mire bekerül a székbe, magainnak 1 K 30 filléremben van.
Minthogy pedig csonttal 1 K 20 fillérért árusítom a hus kgmját, annálfogva bevételem 294 K lesz, amelyhez a bőrnek ós faggyúnak értéke 44 K 20 f. hozzáadandó és így a 323 K 20 fillér kiadással szemben 338 K 20 f. bevételem van. vagyis tiszta haszon 15 korona ami 4\'44 százalék hasznot jelent, Hogy ez husuzsora-e, azt a tisztelt olvasóközönség elbirálasára bizom. Igaz ugyan, hogy néha\'*valamivel több jövedelem is marad némely elónyösebb vételnél, de viszont akárhányszor megtörténik, hogy vagy ennél csokélyebb vagy semmi haszon sem marad, sót veszteségünk van
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bemutatott számítás elsőrangú áruról
szól és ahol a hus olcsóságát hirdetik, ott a közönség csak látszólag kap olcsó hust, mert az vagy csekélyebb táperővel bíró növendék marhahús, vagy vén, hizlalás nélküli silány tehén hus. Igaz, hogy a növendék fharhahust ezentúl csak külön székekben szabad árusítani, de eddig ezt a különbséget a közönség nem vette figyelembe és innen eredt a különböző husszékek árai felett hozott elítélő kritika.
Bízunk abban, hogy polgármesterünk és a városi tanács az itt előadottakat flgyel-rnökre fogják méltatni vagy saját maguk is meggyőződhetnek s\'^vai igazságáról és akkor a mészárosok árai ifcánti bizalom teljesen helyre fog állani,
*
A fentebbi oiklchez csak annyi hozzáfűzni valónk van, hogy kiküldtük tudósítónkat a közvágóhidra és a fentebb közölt számadatok valódiságáról alkalmunk volt meggyőződni. Szívesen állnak hasábjaink iparosaink, vagy bármily foglalkozású olvasóink rendelkezésére, ha azzal az igazságot és közérdeket szolgálhatjuk.
Magához a oíkkhez nem füzünk megjegyzést, olvasóinkra bízzuk, hogy annak tartalmát elfogadja, vagy esetleges felszólalásával, melyet szívesen közlünk, más oldalról is megvitassa.
" , ,
Amtg az embernek jól megy dolgq, addig okos ember a neve.
Ha reméltél és reményedben csalatkoztál, akkor csak — remélj tovább.
Bolond voltam . . .
Bolond voltam biz én teljes életemben. Őszintén bevallom;
8 erős bennem a hit. hogy időm eljöttén Ugy is kell megbaloom.
A negyven esztendőt régen túlhaladtam.
Fejem lágya hát már benőhetett volna :
Ezt a dicséretet azonban én rólam Még senki se mondta.
Nagyságos nagy urak kegyét nem kerestem Görnyedező háttal;
Hogy magamnak kérjek, portájuk küszöbét Alig léptem által.
Szolgai hódolat, vagy bókoló mosoly,
E két lelki rozsda nem vala szokásom ;
Azt is meggyülöltem, akit rajta kaptam Az alázkodáson.
Nem nézhet rám senki pártfogói keggyel, Vagyok ami vagyok I
Szegénységem mellett, szememből önérzet Büszkesége ragyog.
Amit elérhettem, ami sikerem volt. Senkié se másé, munkámé az érdem I . . , Egyet: a hajlongást nem tanulta még el A nyakam, a térdem.
Lehetnék már több is. mint amennyi vagyok,
A jó Isten látja!
S talán egyszer-máskor sarkalt is a lelkem
Ébredezó vágya.
I)e mikor azt láttam, hogy kilincselés kell
S csuszó-mászó lélek az emelkedéshez:
Lemondottam róla Nem énnekem való
Nagyratörekvés ez I . . .\'■ t
Szürke emberek közt élek. járok-kelek,
Magam is egy atom ; Az ó jólétükért dolgozik az elmém,
Minden gondolatom, önzés a szivemhez nem férkőzött soha, Földön járok, de elkerülöm a sarat — Ám azért a nevem teljes életemben „Szegény bolond" marad,
NAOY LAJOS.
Külföld magyarjai.
Nem, útim azúkról mól ai ¿nuk. akikről Petőfi dörögte: .Ti fekélyek a hazának testén.* Nem, hanem azokról az igazi magyarokról, akiket a hivatás, a sors külföldre szólított, de ott is magyarok akarnak maradni. Nagy áldozatokkal, szinte az auyagi erót meghaladó költséggel állítottak olt idegenben oltárt, melynél az édes anyanyelv csendül meg, ha azok a bolondos, ábrándos ifjak egyesülnek. Kgész nap, egész héten az olasz meg a német nyelv hangzik körülöltük, de ha esténkint, vagy vasárnaponkint összekerülnek ott Kossuth Lajos meg Jókat képei társaságában, mint egy magyar oázis az idegen népek teugerében, ugy tűnik fel ez a kis hazafias magyar társaság.
A trieszti magyar körról van szó, melynek titkára és lelke Muller Móric, városunk fia. KI se hinné az ember, hogy ilyen ifjú, többnyire szerényebb fizetésit hivatalnokok havonta 3 korona tagdijat fizetnek havoukint azért, hogy egymás ajkáról azt az édes magyar szót hallhassák.
Időnkint felolvasásokat, cstélyekul rendeznek, melyeken a legelókelóbb olasz leányos családok is
2
ZALAI KÖZ L 0 N V
l*K>8 8ZEPTEMBEB 7
Hivatás ós pálya.
Aki ismeri vá rosti uk kulturális viszonyai«, aki mérlegelni tudja aioa nagy áldozatokat, melyeket alsó és középfokú tanintézeteink áldozatkész közönségünk részérói igéujelnek, az megfog érteni bennünket, midén azt állítjuk, hogy az iskolai év megnyitása közéletünk egyik legfontosabb mozzanata, métányolni fogja egyszersmind ama jóakaralu szavakat is. melyekkel mi mint a közügynek muu kásái, azt kísérni kötelességünknek ismerjük.
Az elemi ismeretek megszerzése, bátran kimondhatjuk, ma már minden emberre nézve életkérdést képez, azért kell, hogy ez iskolákba a szülék ne kényszerűségből, hanem jól felfogott érdekeiket «zeni előtt tartva, szíves készséggel küldjék gyermekeiket. Ha ez a buzgalom általánossá válik, ha a társadalomnak minden rétegét átfogja hatni az a tudat, hogy ez alapismeretek első és legszükségesebb kellékek a jövondó bármely életpályához, akkor a lelkiismeretes és buzgó Uniténak köunyü lesz a kiváut eredményt előállítani. Azok az akadályok, melyek ót munkájá-bau gátolják, nem fognak jelentkezni többé. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a 9—10 éves gyermeket nem lehet minden iparágnál alkalmazni, akkor helyéu valónak találjuk, hogy az elemi iskolákon kívül még egykét polgári, vagy gimnáziumi osztályt -js végeztessenek a szülök gyermekeikkel. Valóban az volna a társadalom szellemi egészségeitek jele, ha az egyes pályákhoz szükséges ismereteknek megszerzése után a szülők önkényt vinnék gyermekeiket »zok hajlamainak megfelelő irány ¿lé. ha nem ragaszkodnék boldog, boldogtalan a középfokú iskolákhoz, tekintet nélkül arra, van-e a gyerinekuek elegendő tehetsége, vagy lesz e nifyd miből fedezni a költségeket, midőn a magasabb fokú iskolákra kerül a sor.
Mi csak azt ajánlhatjuk, goudolja meg minden szülő, mely bün» követ el. ha gyermekét az okyet-leuü\'l Mükséges ismeretek megszerzése nem szorítja, és viszont, mily rettentő könnyelműség a tehetségtelen gyermeket tudományos pályára erőltetni, vugy ha toheséges is, a félig kiművelés által a bizonytalanság örvényébe taszítani.
Ha vau elfogult szülő, ha vau olyan balgatag\' ember, kí azt hiszi, hogy az életpályák csak az írnokságnál kezdődnek, inenuyivel több akad olyan,! ki majom szeretetből, vagy hanyagságból nem törődik gyermeke szivéuek, jellemének képzésével.
Nálunk sajuos a pálya megválasztásánál nem a gyermek egyénisége rátermettsége jC első sorbau t«kmtetbe, hanem a szülők hivatala, foglalkozása, vagyoni és társadalmi állása s épen ez a legfóbb baj Nem azt nézik, hogy mire van a gyermeknek több hajlandósága, hanem inkább azt. hogy melyik azon választandó életpálya, mely önzésüknek, hiuságukuak leginkább megfelelő és állásukhoz mérten nem lealacsonyító. Es mégis mit tapasztalunk V Azt hogy mindenki urat akar faragui fiából és feledi azt a régi, igaz közmondást: hogy minden mesterségnek arany a feneke. £z iparosok és kereskedők között már inkább tudunk arra példát, hogy sokau, uagyou sokan vaunak, kik szegényen kezdték és most dúsgazdag emberek.
Mindig ez lebegjen szemünk előtt: a mivé a természet alkotott valakit, azzá kell aunak lennie is.
E természetadta állapotou a gyenge ember aligha változtathat sikkerrel. Minden gyermeknek van bizonyos foglalkozása, tuejyel a többi közül legszívesebben foglalkozik ; szereti nézni, ha más valaki bizonyos dolgot csinál, tanulmányozza, gondolkozik felette. Ezt kell a szülőknek kellő inódou ellesni. Leonardo (K> Vinci, a híres festó már kis gyermek korában igen sokat rajzolgatott; apja egy izbeu megmutatta rajzait <gy műértóuek, ki elcsodálkozott azokon és a fiút azonnal kezdte kiképezni. A heves, lobbanékony, nyugtalan természetű gyermek már egészen más életpálya iránt érez vonzalmat, mint a visszavonultságot. a magányt kedvelő, komoly ábráu-dozásásra hajló fiu. A heves természetű gyermek katonásdit játszik s hu máskép uem jut hozzá, maga csinálja magának a kardot és puskát. Aki meg örökösen bújja a könyveket a játék helyet inkább olvasni és irni szeret, az a tudományos pályára való. Aki folytonosan ad vesz cserebelél az kereskedőnek való más gyermek isiuét öfökóseu épít, fur, farag, ha szabad ideje vau; vau olyan is, ki kűlönösképeti a gazdaság közül szeret forgolódni
itne már maga 4 természet kijelöli minden egyes gyerinekuek lövendő életpályáját, a szülőknek ezt csak tökéletesbiteni kellene, ezért fontos a gyermek eifyéuíségéuek figyelembe vétele.
A gyermeknek azon tulajdonságát kipuhatolni, hogy mire érez több kedvet és hajlandóságot, nagyon uehéz. Aki nem akar|a elsiettetni elhamarkodni a dolgot, ajáulatos, hogy e tekintetben kérje ki erre vonatkozólag többeknek a jóakaratú tanácsát, mert több azem többet lát. Igeu fontos e tekintetben különösen a tanító, tanár véleménye. Ók ériutkezuok a szülők utáu a legtöbbet a gyermekekkel, megfigyelhetik és mégis figyelik aunak minden mozdulatát, sót csaknem határozottau véleményt is mondhatnak arról, hogy milyen életpályára volna a fiu legalkalmasabb Azért tehát teljes bizalommal fordulhat uiiuden szülő a gyermeke tanítójához, és ha célszerűnek találja, kövesse annak tanácsát.
Ha azt hallja s maga is tapasztalja, hogy a gyermeke hanyag és Iskolába uem szívesen jár, tanulni nem szeret, akkor az elemi iskola bevégzése utáu azonnal udja vagy iparosi, vagy kereskedői pályára, mert ott még derék és hasznos tagjává válhat a társadalomnak de sokan nem így tesznek. Beadják a liut a giímnáziumba, vagy reálba, ott persze hamar rábukkannak a lusta tanulóra elverik rajta a port. megbukik. A szülő még ebből sem okult, beadja a gimnázium és reáliskola levezető csatornáiéba a polgári iskolába s ott keresztül erőszakolja vele a 4 osztályt. Mikor már ezen a koserve-sen eltöltött ué«y etsztuiidóu is tul van s látja, lio|{y a fiu még mindig a régi, de már kamasz korban van. ekkor szalad fühöz-fához tanácsért, de már későn. Most már mesterségre nem mehet, mert szégyenli, hivatalnok sem lehet, mert nincs meg a megfelelő kvalifikációja, ur sem lehet, mert nincs h zzá pénz, uem insrad tehát más hátra, mint további sorsát a jó Istenre bitni. Ezek az íguzí proletárok és samos ilyen fél müveit elem nagyon sok van hazánkban, fis ha az okát keressük mindennek megtaláljuk a nálunk nagyon is divatos ruugkórságbau.
Nero császár anyjának megjövendölték, hogy fia császár lesz egykor, de őt megfogja ölni. .Ila megöl is — szólt az anya — csak uralkodjék."
Nálunk nagyon is megszokott az ilyen féle beszéd : .Ha nem tauusz, mesterségre adlak" s ezzel épen maga a szülő riasztja el a gyermeket talán épen attól a pályától, melyre neki iuazí hivatása volna. Mindenki urat akar nevelui fiából, de ezt azon értelembe veszik, mintha a kereskedő és az iparos nem volna ur.
Hej pedig, hogy csalódnak a szülők, mert bizony a jó mesterember és kereskedő nagyobb ur a hivatalnoknál, mert önálló, független, senki szeszélyének nincsen alárendelve. Az elmondottak alapián bárki is könnyen megtudja most már fejteni, hogy miért van olyan sok rossz hivatalnok, rossz iparos, az üzleti dolgokat nem értő kereskedő, miért van sok rossz tanító és tanár, biró, ügyvéd, orvos, mérnök stb. stb. Egyszerűen azért mert ezek egvikét sem nevelték hivatásuknak és egyéniségüknek megfelelő életpályára célfóvesztettek, hanem bele kény -szerileUék olyan sorba, hol szükségből megmarad ugyan, de zöldágra veigódui soha sem fog.
KovátB Miklós
Munkás szövetkezeti üzlet.
1 _
A nagykanizsai munkások
mozgalmáról.
Nagykanlxaa, aispt. 6.
A „Zalai Közlöny" múlt száma megemlékezett a nagykanizsai szervezett munkások drága-ság elleni mozgalmáról. Munkás szövetkezeti üzletet akarnak lelállitaní a drágaság ellen, mely togukat elvitatni nem lehet és iietn is akarjuk.
Minden térsadalmi osztály a törvényes rend keretén belül ugy segít magán, ahogy jónak véli. A munkásság h szövetkezetben látja célja elérését. A munkásság ügye ez, véleményükkel nem szállunk vitába.
Tény nagy a drágaság. Nemcsak az élelmiszer drága, mely ellen u mozgalom megindult, hanem drága a lakás, a fotószer, a ruházat és minden más ami kell a mindennapi megélhetéshez.
A drágaság okát minden társadalmi osztály másutt keresi. A munkás a kartellekben, a gyáros a sztrájkokban, a magas munkabérekben, a kereskedő az agráriusokban, végül mind a hatóságokban találják a drágaság okát. Pedig az általános drágaság szer.\' es összefüggésben vau az egyes speciális cikkek drágulásával. Az egyik cikk drágulása maga után vonja a másikat; az egyiknek ára: árképző hatással vau ti másikra
A drágaság okáról sokat lehet vitatkozni, de egyhangú véleményre bajosan jutunk. Drágaság tan és ez magába véve elég baj, melyet nemcsak n munkásság, lument a kisiparos, a hivatalnok és kereskedelini alkalmazottak tábora is tnegérez.
A munkásság az élelmiszer drágulás elleni
szivesen megjelennek, mert az udvarias és szimpatikus magyar iftak társasága elég vouzóeró reá|uk.
A Píazza Dell« Kórsa egyik palotájának elsó emeletén van az egyesület helyisége, mely a szolga lakásán kívül 3 szobából és egy nemzeti szinü drapériával díszített nagy erkélyes teremből áll. A legszembeötlőbb helyen díszes keretben van: .11102. évi lanuár \'26-ének emlékére, amely uapou halhatatlan költőnk, Jókai Mór neje kíséretében körünk helyiségeit meglátogatta."
A vendégkönyvbe is beírta a nevét, melyben elsőnek Villányi Henrik dr., a Zalai Közlöny volt szerkesztője nevét láttuk. Azóta sok előkelő uév került már oda, mert ha magyar honfiak fordulnak meg ebbeií az idegenektől kavargó tengerparti városban, el nem mulasztják ezt a magyar otthont felkeresni.
Nemcsak a nyelv, de a szellem is az. ami ítthou dagasztja a magyar lelkeket.
Nem mondjuk meg, hogy Trieszt német, szláv és olasz nyelvű lakosai közül kikkel szimpátiáinak véreink, hátha megtudná az osztrák szellemű rendőrség és még be találná csukni ezt a Magyarvárt. Különben is oda kell tenni a magyar nemzeti szín mellé a magyar címert is, mert a piros fehér zöld az olaszok sziuei is, már pedig Triesztben a polizia görbe szemmel néz a vörössel kezdődő szíuekre.
Az élelmes ifjak magyar előkolő cégektől reklámképeket kértek, hogy a termekben felfüggesztve adandó alkalommal megakadjon rajtok \'az idegenek szeme is. Hanem nem volt eredménye e buzgalomnak. A leglöbb cég feleletre se inéitatta ezt ! a lelkes kört. Hanem egy Kanizsai gyár bekeretezett csinos reklámképe olt van a falon. A Patria pótkávé gyáré. Ez a gyár különben résztvett a farsangon Triesztben a farsangi vigalmi-bizottságtól rendezett reklám-kíállitáson és a nyert 10<) arany dijat u liga uazioualeiink ajándékozta. Hogy miért nem a magyar
körnek? Bizonyára arról bein feledkezik meg a Patria.
Örvendetes ősz elé uéznek a kör tagjai. T., i. egy régi óhajtásuk teljesül ekkor. Egy könyvtár létesűlése. Wlassics (íyula, a Muzeumok és Könyvtárak országos tanácsának elnöke a kör kérvéuyére egy 100 koronás könyvtárt szavaztatott meg a hozzá Isrtozú szekrényekkel együtt.
Magyar újságok vannak olt bőven, bár hazai lapjaink közül csak a Pesti Napló kűldí fél áron számait, a többitől hiába kértek árkedvezményt.
Usak olvassatok külföld magyarjai, hogy el ne szakadjon az a lánc, mely ehhez az ősök vérével megszentelt röghöz köt benneteket. Mi pedig testvéri üdvözletünket küldjük innen a magyarság fészkéből és ha utunk arra vezet, el nom fogjuk mulasztani, hogy felkeressünk beuuetekot, hogy újra meg újra megerősítsük bennetek azt az érzést, mely lelkeiteket a magyar hazához fűzi. Tárna
1(408 SZEPTEMBER 7.
ZALAI közlöny
élni. Alig \\an egy-két írónk (nem számítva a zsurnaliszta írókat, ami szintén mellékfoglalkozás). akik kizárólag tollúk után élnének meg; akik megélnek, azok is csak azért élnek meg, mert alaposan értenek ahhoz, hogy a nemzetközi literátor -piacon hogyan kell önmagukat fináncirozni. A legtöbb iró csak mellékesen ír. Mert mint mondtam, szegény ahhoz a magyar-ugar, hogy az írókat eltarthassa Hogy az emígy főfoglalkozásra utalt irók elé a társadalom nehézségeket gördít egy-egy hibás véleményével, ez ismét egy helytelen faji-szokás. Megélni nem tud Írásából az iró, de ha hivatalt vállal, irodát nyit, vagy egyéb foglalkozást űz. akkor örökké halljuk, hogy az író nem való hivatalba, az iró nem lehet igazi szakember, mert elvonják napi munkájától — eszméi.
* Általános, helytelen vélemény ez, amit azért sem lehet egyénisitení. mert az emberek inunka-euergíá|uk, erók«pes.ségük teljesen individuális, egyénenkint más és más, Az egyik elbírja a sokat, a másiknak a keves is sok. Az egyik százfélét produkál, a másik félember az egyetlen munkaágábau is. Szte-rényi József újságíró volt. dr. Hározy István Hudapest nyugoteurópai polgármestere aktiv zsurnaliszta. Koronghy Lipioh Elek, a kultuszminisztérium tanácsosa poéta és szépiró. A minisztériumok egyébként is tele vaunak miritahivatalnokokkal és neves Írókkal. A bíróságoknál, megyei hivataloknál, hogy a tanárokat ne is említsem, szinten sok a poéta és elismert szakember. Gozsdu Elek, aki főügyész és színműíró, K. Nagy Sándor, a jeles ,biró és szépiró, Szabó Sándor, a poéta, máramarosi alispán. A hárotn nagy munkásságú tanfelügyeló-iró. Vórtessy Gyula, Lórinozy György és Petri Mório dr. A pesti tiszti orvos, Felekí Sándor egyik legmunkásabb költő.
Hány képviselőnk van, aki szerkesztő, iró és ügyvéd egy személy ben és mindegyikben egyaránt kiváló?! Az ügyvédi karnak diszei. poéta tagjai, pedig épp nem egybevágó foglalkozás. Eötvös Károly, Kenedi Géza. Fényes Samu, Szilágyi Géza, Dombay Hugó csak egy-egy név a sok közül.
Nagyon is egyoldalú felfogás az író-hivatalnokban, a poéta-doktorokban és a zsur-naliszta-dskálisokban fél-fel embert látni, akik egyik foglalkozásukat a másik rovására űzik Lehet, hogy megbos/.ulja a sokoldalúság magát, de csak az illető egyén fizikumára lehet ez rossz hatással, a dupla foglalkozást különben éppen oly precízen be lehet tölteni, mint az egyetlen hivatalt. Né*Téltsük a hivatalokat az íróktól! megteszik és megtudják azok tenni kötelességeiket kellőképen. Az összes foglalkozásoknál azon munka eredményeik tekintetében a szorgalmon kivül osak egy főkrítériumuk lehet — az ész. Minden tudomány elavul, életet, gyakorlati használhatóságot belé az emberi ész önt. A betegség-tünetek, az orvosság-nevek, a törvény-kódexek és a hivatali pragmatikák mind
harcot tartja legfontosabbnak. Az ,agitáló bizottság már propagandát csinál a munkásstöretketeluek
A szövetkezeti jelszó nagyon szép és nemes elvet birdet. Az egyéni erók társulását. Közgazdasági szakkönyvek valóságos hozsannát zenguek a szövetkezeti elvről. Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt felekezeti köpenyben állami támogatással, a sa|tó védőszárnyai alatt kelt útra Magyarországon a szóvetkezeti elv. Akkor a közvetítő kereskedelem ellen vitték harcba — az agráriusok, illetve ezek védencei a kisgazdák. Ma a munkásság lobogtatja a szövetkezetek zászlóját — az agrárius uralom ellen. De mindkettő hasonlít egymáshoz abban, hogy a kereskedelem ellen harcolnak.
Anuak idején az Omke megfújta a harci harsonát, hogy a szövetkezetek tönkre teszik a kereskedelmet. Ha már megszűnt a lárma. A felekezeti szövetkezetekről bebizonyult, hogy azok sem végeznek tnás munkát, mint a közvetítő kereskedők. A cikkeken nyerni akaruuk. A kereskedő nyerni akar a cikken családja fenntartása végett, a szövetkezet pedig a költséges adminisztráció rezsijét akarja biztositaui. A felekezeti szövotkozetekról az is kiderült sok helyen, kogy cikkeiket ép oly vallású kereskedőknél vásárolják, melyek elleu ezek a szövetkezetek megalakultak. Szóval csak a tömeget magával ragadó elv, a külszín ez tűnt fel veszélyesnek. Az élet más képét mutatta ez ügynek.
Nem ismerjük közelebbről a már működő muukásszövetkezeteket. Nem is azért rajzoltuk meg a másik irányú szövetkezeti mozgalomnak képét, mintha mi ebből erre a mozgalomra akarnánk következtetni.
A gazdasági életet alaposau ismerő jeles szaktekintélyek állítják, hogy a közgazdasági élet mai alakulatában a közvetítő kereskedelmet nem pótolja ►emroiféle szövetkezet. De ugyanezek is bevallják, hogy a ízövetkezeti elv ellen harcolni egyértelmű iz egyének társulásának, illetve ezek ily irányú jogának megtagadásával.
A munkásságnak joga van erre a szövetkezésre. 8 mikor e jogukat olísinerí a pártatlan állású cikkíró nem fogják félremagyarázni figyelmeztetését sem. Jól vigyázzanak arra, hogy a munkásszövetkezeti üzlet ue egy-két jól dotált állású ember kedvéért létesüljön. Vigyázzanak arra, hogy a szövetkezel helyes irányban gazdálkodjék, csakis célját kövesse. Végül amit első bolyén kotlott volna említenem, az üzletvezetési költség csak a nyereséget eméssze fel, uem pedig a tőkét is, külöuben hamar megjeleli majd a — felszámoló hirdetmény.
A közvetíti kereskedelmet nem féltem e mozgalomtól. Nagyobb Viharokat is kiállt már.
A szövetkezetnek pedig oly jó vezetőket kívánok, minőt ez a szép mozgalom megérdemel.
egyformák. Különbözőkké őket az egyénies-ség teszi. így van ez a hivatalnok-írókkal is, ha van hozzá elég szellemi tehotségQk, elvégzik azok dupla munkakörüket épp ugy, mint a legegyvivásabb beamter, habár sokszor az idegzetük árán is. A hivatalokat ne az íróktól, mint ilyenektől féltsék, hanem az iró és nem iró — szamaraktól! (— ir.)
HETI HIRADÚ
Diazjegyzőkönyv a főjegyzőnek.
Anuak a közszeretetnek epilógusa, mely Lengyel Lajos városi főjegyző jubileumakor megnyilvánult, az a díszes jegyzőkönyv, melyet a polgármester most adott át illó formában a lójegyzónek.
A hatalmas albumszerü jegyzőkönyv barua disznóbőr kötésben van és 8chless utóda üzletvezetőjének Olasz Károlynak műve. KivQl 1882— lt»u7 van belenyomva. A tábla belseje fehér és piros uioiré (a város színe) Az 1. lapon a vároa festett-címere, a 2-on a városházának látképe van. A 3. lapon az a)ánlás szövege : Tekintetes Lengyel Lajos főjegyző ur főjegyzői működésének 85 éves évfordulója megünneplése alkalmából Nagykanizsa r. t. város képviselőtestületének Nagykanizsán a városháza disz-termébeu 1907. uov. 4-én d. u. \'/,6 órára összehívott üuneplő közgyűléséről felvett jegyzőkönyvi kivonat. A 4. lapon vannak a jeleulevók nevei 5. lapon kezdődik a jköuyv. A 8. lapon az üdvözlő beszéd, 16. lapon a fjzó válasza a 20—22. lapon a hitelesítők aláírása (az egész jelenvolt képv. testület).
A művészi rajzolatok és írás Vidos János városi hivatalnok munkái. Az írás góth, stilizált gót és latin betűkkel vau. A jköuyv különböző mozzanata szerint a lapok különböző szecessziói szegély illusztrációkkal bír. Művészi gondolat a 3. lapon a mozaik szegély középen egy földgömb, melyen 25 van írva. A földi pálya szimbóluma.
Vidos János művészi munkájának elismeréssel adózunk.
— Katonák táborozása Kanizsán. Óriási kavarodást okozott a városban az eszéki és zágrábi 7. és 13. hadosztály ideérkezése. Már napokkal ezelőtt gondoskodás történt a 3&0 tiszt és a 8 ezeruyi legénység elhelyezéséről. Tömérdek panasz azok részéről, kik nem szeretik a katona vendéget. Idegesség a városházán, külöuöseu a katonai ügyosztályban, ahol jól lett volua ez alkalomra segitő hivatalnokot tenui. Mert ha esetleg betegség miatt az egyetlen hivatalnok nem jelenhet meg, uincs ember, aki ez ügyekhez értene. A katonai holmik szállítására 76 fuvarost fogadtak városunkban. A katonák szombaton és vasárnap érkeztek és 9-én hagyják el városunkat.
— Gyapotnovóny a városházán Kanizsán neiu mindennapi látvány a gyapotuövény, azért vizsgáltuk nagy érdeklődéssel Ács József előadó tanácsos irodájának ablakábaB ezt az érdekes növényt. A magot Amerikából hozta egy onnan risszatért iparos. Májusban vetett el 4 magot és az egyik kis cserje most virágzik. Virágja hasonlít az egyszerű fehér mályváéhoz, alsó levele a babéhoz,\' felső a repkényéhez hasonlók. A virág egy nap múlva halvány rózsaszínűvé válik, aztán lehullik és a csészében fejlődik a fehér gyapot.
MEGFIGYELÉSEK.
Hivatalnok irók.
Egyik ismert alanyi költőnk dijnok a statisztikai hivatalban. A napokban halt meg Pesten a Iiókus-kórházban egy kereskedelemügyi minisztériumból! díjnok, aki életében akadémiai dijakat nyert, a Nemzeti Színház elfogadta verses-drámáját, jeles poéta volt. Kaposváron most lesz egy premier: az uj irányú népszínmű kiváló ifjú szerzője — irnok. íme, ilyen alárendelt társadalmi állásokban vannak azok az irók, akiknek nincsen megfelelő iskolai képzettségük, bár zsenik különben. Magyarországon kevés az olvasó közönség ahhoz, hogy a legtehetségesebb írót is társadalmi pozioiójához mérten eltarthassa, ha egyedül az Írásából akar meg-
szabadalmazása vagy értékesítése olótt ugy Magyarországon, mint bármely külföldi államban, forduljon a
Ti Iá lm vnlí „Szabadalmi UJsáo"
1 <1 Iclill 1(1 II T U IV szerkesztőségéhez Bndapeat, VII
szerkesztóségéhez Bndapeat, VII. ker., Erzaóbet-körut 26. azám.
Kérje a „Szabadalmi Újság" ingney mutatványszámát.
4
ZALAI KÖZLÖNY
1908. SZEPTEMBER 7.
— Beirási akadályok. A helybeli polgári fiúiskolában már érek óta annyi tanuló jeleutkeiik az I. osztályban felvételre, hogy az igazgatóság kényteleu egy részét a jelentkezőknek visszautasítani. A most lefolyt beiratásoknál is ez történi, bár az I. osztályba 64 tanuló vétetett fel. ami sehogyse mondható egészséges állapotnak. Ug; látszik, a szülők kezdenek megbarátkozni a polgári iskolával és akkor valósziun hogy ez a mizéria évről-évre megújul és pedig nagyobb mértékbeu. Mindenesetre ¡ó volna, ha az igazgatóság lépéseket tenue az osztály párhuzamosítása érdekében. Ez érdeke a városnak, a szülőknek, az iskolának ós az egy osztályba összezsúfolt gyermekeknek is.
— A nagykanizsai takarókpénztár által alapított önsegélyző szövetkezetnél a folyó hó 8-ára| eső befizetések az ünnep miatt pénteken délelőtt eszközöltetnek.
— A Délzalal Takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél a szeptember 8-ára eső befizetések az ünnep miatt folyó hó 11-én, azaz pénteken tartatnak meg.
— Névtelen vádaskodás. A helybeli áll. népiskolai tanítók ellen kétrendbeli névtelen feljelentés ineut a kir. tanfelügyelóséghez. A vád azt mondja, hogy több tanító (kettőt u vleg is megemlít) állásához nem illó életmódot folytat. Az egyik levél „Dr. jurís", a inásik „Hat képviselő" aláírással vau ellátva. Mi azonban tudjuk, hogy sem a helybeli jogi karnak, sem a képviselőtestület tagjainak nem lehet és niucs is kifogása a helybeli tan tők ellen és bizonyára más útját választották volna az orvoslásnak, mint a gyáva névtelenségbe rejtőző alattomos módot. Annál inkább való lehet az a föltevés, hogy a kedves kollegák ily módon akartak egyik-másik nevét a felsőbb tanügyi hatóság előtt diszkvalifikálni, hogy igy az esetleges rangbéli előléptetéseknél kevesebb legyen az eszkimó. Ha igy van. amit a meggyanúsított testület teljes energiával fog kinyomozni, csak megvetésünket fejezhetjük ki az aljas cselekedet felett.
— Miért nem fényes a huszárkard ?
Feltűnést keltő az a szokatlan jeleuség, hogy a városunkon átvonuló lovasság kardja nem tündöklik a napfényben mint eddig. Ez a változás abban leli magyarázatát, hogy az eddigi hadgyakorlatok alkalmára a huszárok kardját valami zöldes sziuü Ukkul mázolták be, hogy ne csillogjon. Ily nagygyakorlatuk alkalmával a tömeges felvonulásnál már messziről meglátszik a kardok csillogása és igy árulója lenne az ellenség közeledésének. Ezt akarják elkerülni a mázzal. Egyébként legközelebb többféle rel\'ormálásl fognak a lovasság muute prémjén és forgóján, — mely eddig fehér volt — eszkölni t. í. szokat feketére cserélik ki. Az egyenruha tekintetében is az a terv, hogy a huszárok elvesztik atfilájukról a zsinor-zatot, mellyel eddig azok magyaros színezetet nyertek s egyenlő alakúvá teszik őket az osztrák lovasságéval. Hogy ez utóbbi mire jó, azt csakugyan nehéz kisütni.
— A gyermektelep tankötelezettjei.
Á meuhelyi gyermekeket tartó érdekelteket körlevélben értesítette gyermekmenhely igazgatósága, hogy az eltartásra kiadott 4—fi éves gyermekeket ovodába, a 6 -10 éveseket népiskolába. 10—14 éveseket pedig ismétlő iskolába kötelesek beíratni s ezt jelentsék be a gyermekmenhely igazgatóságának.
— Nagyon hideg lesz a tél. Az augusztus végi esőzések aunyi gombái, különösen vargányát csaltak kí a földben levő spórákból, hogy valósággal elárasztották vele piacunkat és egész estig járlak a gombás asszouyok a házakba, hogy eladhassák. Volt is bóven vevője. Hanem majd mikor télen a párolgó gombaleves mellett ülünk, jusson eszünkbe, hogy a kinulevó csikorgó hideget már a nyárou megrendeltük a bő gombaáldásból. Mert ez annak a jele. Így inond|ák Kiskauiisáu, Sormáson, de Somogy-bau is.
— Rendelet a „cuprlngerek" ellen. Sok, sok a panasz ellenök. Végre a főkapitány is meg-sokalta, hogy hogyan csalogatják el helyéről a cselédet, hogy minél nagyobb legyeu a forgalom és a provízió. Ezért rendeletet adott kí a főkapitány, hogy közvetítési dijai ugy a gazda, mint a cseléd a szolgálat elfoglalásának tt. napján tartozik fizetnie s ha IS napon belül a cseléd elhagyja helyét, minden közvetítési díj nélkül tartozik uj cselédről gondoskodni, felszólítja egyben a gazdát, hogy minden visszaélés esetén tegyenek feljeleutést a cselédszerző ellen. Fogadja köszönetünket « gondoskodásért Buda Dezső főkapitány ur. Ez az erélyes iulézkodés ugyanis nem Kanizsán, hanem Budapesten lép életbe.
— A végrehajtási novella immár élet g" lépvén, abból egy igen praktikusan kezelhető „Jegy-zetszerü" kiadást kaptunk, amelynek ujilása az eddigiekkel szemben az, hogy az oldalaknak csak felét foglalja el a szöveg, inig a másik fele üresen van hagyva, hogy a praktikus jogász azon jegyzeteket tehessen. Azt hisszük, ügyvédeink és bíráink hamar meg fog|ák szerezni az elajta kiadásokat, Beukó Gyula tirill-féle udvari könyvkereskedése, Budupest, adott kí. Ara 1.90 K. Ugyanott jelent ineg a büntető novella is, ugyanezen kiadásban, ára ennek is f.\'JO korona.
— A mumla Alsólelidván a Szentháromság kápolnában vau egy régi múmia, melyet a nép Hadik gróf holttestének tarl. Borbély György zalaegorszegi fógímu. tanár Alsólendváu járt. hogy a múmiáról felvételt készíttessen. Borbély a múmiát a zalaegerszegi muzeum számára akarja megszerezni, uliol mindenesetre alkalmasabb helyen volna és a muzeum érdekességét nagyban emelné
— összeszurkált katona. Musik János H. századhoz tartozó kozöshadseregbeli tizedes, az Örömvőlgy-utcai kéjtanyáu mulatott az esti órákban hova aközben betértek: Filák György és testvére, ismert tievll rovott iimltu kiskauízsai legények is. Musik János egy asztalnál mulatott s enyelgett egy leánynyal, akire Filák tiyörgy is szemet vetett s chikurta a leányt a maga részére okkupáliii : Azonban Musik nem ellgedte s ellenszegült A szóváltás hevében azután a két Filák testvér megtámadta a katonát. A náluk megszokott régi virtus szerint előkapták késeiket és több szúrást ejtettek rajta, míg végre Filák György felhasította a szerencsétion katona hasát: mely után az vértől elborítva, eszméletlen összerogyott. A rendőrség gyors intézkedésére a katonai kórházba s/állíttatta a súlyosan sérült katonát Állapota az orvosok véleménye szerint nem halálos nagyon, de életveszélyes. A két garázda vérengzőt pedig a rendőrség vette gondozásba
— Felhőkarcoló Nagykanizsán. A Siuger Comp. varrógép rl. Eötvös-téri palotájában egy emeletes tornyos palota képe látható. Ez a hatalmas alkotás a társaságnak egyik new-yorkí paloláiu. mely a modern vívmány míuden alkotásaivul van felszerelve és fennen hirdeti ennek a világhírű cégnek a diadalát.
-- A fertőzőbetegségek megakadályozása a katonaság körében. Hogy a hadgyakorlatok ideje alatt bárhol előforduló fertőző betegségek tovább terjedése megakadályozható legyeu a belügyminiszter a hadügyminiszter felkérésére rendeletet adott ki. Szól pedig arról, hogy ahol ilv fertőző betegség lellépne; nemcsak a polgári hatóságoknak, hanem a katonai parancsnokságnak is tegyenek jelentést.
— A jó vidékiek becsapása Lapunkat több bolyról arról értesítik, hogy egyes községekbe beállítanak utazó ügynökök, kik a népnek varrógépeket ajánlanak. Egyúttal ígérik, hogy másnap a gépeket is hemutat|ák, azonkívül egy szakképzett kisasszonyt is küldenek, ki őket a varrásra megfogja tanítani. Ezután egy nyointatváuy félét veszuek elő aláírás céljából, mellyel csak annak a kívánságuknak tesznek eleget, hogy a gépet nmgakarják tekinteni. Pedig ez nem más miut megrendelő levél _ «
itt törtéuik a csalás, — melynek alapján ezután I—\'2 hét múlva címére küldenek evy varrógépet vasúton. A címzett persze megvan lepetve, inert hisz ó nem rendélt gépet s panaszkodik fűnek láuak. A helybeli Állomásról már több ilyeu gépek érkeztek. Felhívjuk a közel vidék népét, hogy fel ne üljön ilyen csaló ügynököknek, nézze jól meg mit ír alá, ha nem érti iuagyarAzta.su megértelmosebb emberrel, tuuitójukkal, vagy pedig utasítsák ki u szédelgő vigéceket.
— Gyilkossági ós öngyilkossági kísérlet A uéperkölcs zülléséről tesz bizonyságot az alábbi eset, melyben egy férjes szegény de szép asszony a hitvestársa tudtával szeretője volt egy jómódú legénynek, aki, mikor a pénze már fogyt\'.u volt, elhagyta, halálosan megsebesítette az asszonyt azután önmagát. Az eset a következő: Pap György dombéi fiatal gazda hosszabb idő óta szerelmi viszonyt folytatolt Halta József né, szül. tieiicsi Erzsébettel, akit anyagilag is segített Az asszony annyira kifosztotta szerelmesét, hogy unnak minden péuze elfogyott Erre azután az önzetlen szerelmes otthagyta a gazdát. De Pap nem tudott nélküle élűi. folyton kérte, hogy szeresse továbbra is. Végre a a szép asszony megszánta a szerelmes embert s egy nap beállított a férjével együtt a gazdához, uliul
Ilattá József a férj azt a kijelentést telte, ha húr.....
hold földet ráirat a feleségére, akkor ezután el|ár hozzá l\'ap gondolkozást időt kért. Atláltu azonban hogy azok csupán az ó kifosztását, tönkretevését akarják elérni, arra a végzetes elhatározásra szánta el inagát, hogy földjét nem icatja rájuk, hanem megöli az asszonyi és magát is Másnap reggel át-meut Hattáékhoz s beszélgetés közben újra kérte, li«\'KX legyen tovább is kedvese, de nz asszony csak a föld átírását sürgette. Pap erre kést rántott, az asszonyt összeszurkálta, azután magát is többször mellbeszurta Mindkét sérült állapota életveszélyes.
— Pugliano-Sirup. Az egyedüli valódi, világoskék (iirolamo Pugliuuo védjegygyei ellátolt Paglíano Sirup kiválóságát igazolja ama tény, hogy ezen különlegesség mint legiobh vértisztitószer, Paglíano Sirup folyékony és poralakbau 1H38 óla sok ezer családnál eredményesen bevált. Kitűnő, orvosi rendelésre enyhén működő hashajtószer. mely a székrekedést és annak hátrányos következményeit megszünteti s vérlisztitóau hal. Rendelések cimzendók : liirolaino Paglíano tanárhoz, Flóreuy (A 48.) lia Paiidolfíui.
— Járvány miatt elhalasztott beiratá-sok Miut bennünket értesítenek, a zalaegerszegi in. kir. áll. elemi iskolánál f. é. szept. hó l-én megkezdett beiratásokat az ott fellépett vörheny (sarluth) betegség miatt a városi orvos jelntésére a városi hatóság beszüntette. A folytatólagos beiratásokat
i szept. Ifi-ére tűzte ki.
Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
I aun. SZEPTEMBER 7
7. A L A I K 0 Z L 0 N Y
— A félnapos tanítás. Lapunk keretében mi ¡8 felszólaltunk egy cikkben, hogy Nagykanizsán ÍK már időszerű lenne a féluapi tauítási idót behozni. Most a félnapos Unitásí rendszer behozatalára törekszik mint Vasvármegyóböl olvassuk a szombathelyi fógymnálium igazgatósága Is. Ugyanis e tárgyban fölterjesztést intézett a közoktatási miniszterhez. A miuisztcri válasz ezt az óra beosztást helyben hagyó-lag engedélyezte. Helyen volna ha nálunk is ez ügy már egyszer dűlőre jutna.
— Három éves gyilkos Kereszturról megdöbbentő eseményt közölnek. Jánisch József 3 és fél éves flu az utcán csigahajtás közben kis ostor-nyelével oly szerencsétlenül ütötte meg Artuer Mária ti éves kis leányt, hogy az szörnyet halt.
— Féajképiiii! kitzlléklk niikidnlikttk. MindaioVaak akik a fényképénél, o IcgvonrtM, ¿1 mindenki Ahal könnyen megtanulható tporl IrAnl érdeklődnek, ajánljuk »1 ,A Moll" cégnek (llíci. Tuchlauben 9, ct. éi klr. udv itillk«) IS54. 61» fennálló fényképénél! enkfttók killilnlegcMégck tiuhiiAi, «melynek képei árjegyiékét klvíiulia iiive.cn küld cl bérmentre a cég.
gógiái erzéke lehetett, hogy 0 darabban léptette fel a két kezdőt, ahol Pál Emmának támasza Osige Böske, Szőke Sándoré pedig Thuri Elemér volt. Miudkettő valóban művészi mentora volt az uj tagoknak, bár Csige Höske néha szinte bosszantóan tudatos volt hatásában. Pál Kmmáról Ítéletet nem mondunk, mert egész estve lámpalázzal küzdött. Bz vérmérséklet dolga, ainí megváltozik idővel. Szőke Sándor hamar lekűzdte az elfogódást ós ügyes, bár néha fölöslegesig vitt gesztusaival szépen betöltötte szerepét Sok megérdemelt tapsot aratott. Jó erőt kapott vele a Kövessy társulata. Nickyné háládatos szerepében nagyon jó volt Pintér. Kisspál (Sanftleben és tin) és Heltay (Schinólich) Szilágyi (Duriug) |ó maszkkal és játékkal állaudó derültséget keltettek. Szerdán Bródi Sándor Tauitónóje került színre. Csütörtökön Molnár Ferenc Az .Ördög"-e, mely az egész művelt világon ismeretessé tette az iró nevét, a most felmerült irodalmi pör miatt. Előadása aunyibau volt különös érdekességü, hogy a cimszerepet Thury játszotta. (Előbb Fehér Gyula) Siettünk kijelenteni, hogy ez a szere}» nem neki való. Az ő szellemes vonzó \'színpadi egyéuisége szinte félre billentette a színpadi hatást. Amennyiben nem hittük el. hogy László bankár felesége nem őt szereti, hanem János festőt. Az ó karakterének csak az észt kell a játékba vinn|, 11 kérlelhetetlen logikát, az ő jellemének mintegy lidércnyomásnak koll a szoreplók és a publikum lelkére nehezülnie, melytől szabadulni egyik sem tud. vagy csak rendkívül megrázó drámai iiatás ulapián Thury azonban kedves örejög volt ; nemcsak játékát de szerepét, személyét is szimpatikussá tette. Tóth Ilonka (a bankár ueje) egyéniségével és játékával magával ragadta az érzelmekel, 8zóko Gizi (Elza) ez estén bebizonyította, hogy a társulatnál vau nuiva: Szőke Sándor jó volt, de mint mondók gyenge ellenfél volt Thuryra nézve. Csak Thury lett volna őnnmagának egyenlő rangú ellenfele. Igy nem érleltük meg diadalát.
Szüreti mulatság.
A helybeli könyvnyomdászok szakegyesulete okt. 4-én nagyobbszabásu zártkörű szüreti mulatságot rendez a Polgári Egylet emeleti helyiségeiben. A tiszta jövódelem az alapítandó nyomdász szanatórium javára fordíttatik. Bővebbet a meghívók.
Meterologlal állomás.
Városunkban az Ihászi Horváth István lakásán az országos meterologia intézet adjunktusának Héjjas Endrének közbenjárása folytán meterologíaí állomás létesül. Már megérkeztek mindazok a műszerek, melyek e célra szolgálnak (hőmérő,csapadékmérő, barometer, szélirányinéró vitorla stb.) A felszerelések e héteu megtörténnek. A tudósításokkal I. Horváth István van megbízva.
A felső kereskedelmi iskola létszáma
A helybeli felső keresk. iskola növendékei már három év óta szaporodnak. Mig l8«G-bau csak 71, 1887-ben 91 és 1888-ban 101 növendéke volt és azóta csak 80—90 között variált a létszám, addig ez évben az első osztályba 40, a középsőbe 32, a felsőbe pedig 37 tanuló (115) iratkozott be. Ez az emelkedés egyrészt az iskola jó hírnevére mutat, másrészt arra, hogv az innen kikerült ifjak tisztességes pályákhoz lutnak és amiért szívesen adják a szülők gyermekeiket a keresk. iskolába.
Női keresk. tanfolyamban a felvételi vizsgálatok szerdán a. u. 2 órakor lesznek, a tanfolyam megnyitása pedig csütörtökön (lo-énl reggel 8 órakor.
Katonai város.
Kanizsa néhány nap ota katonai város lett. — Amint már előre jeleztük a nagy halgyakorlatokra vonuló katonák közül az eszéki, péterváradi, zágrábi ezredek mintegy 10 ezernyi létszámban városunkon keresztül vonulva itt pihenőt tartanak. Szombaton délután suhogó esőben bőrig ázva jöttek a tüzér ütegek, melyek egy része Sánc, Palin felé mentek trombitaszó mellett. 5 órakor jött az eszéki ezred átázva, de jó kondícióban katonazenével, Zákánytól idáig pihenés nélkül. Vasárnap a 39. gyalogezred, ma pedig a 70. vonul be városunkba A város folyton hullámzik a katonaságtól és a kíváncsi \'tömegtől. Szinte azt mondhatnók: az utcán lakik a város ué-pessége e néhány napon. Érdekes megbámulni való volt a hatalmas motorvonatok, amilyent Kanizsán még nem is láthattunk llir szerint Perlskou egy hifi leszakadt ilven motor alatt. De szerencsétlenség nem történt mía ta. Legfőbb katonai méltóságok városunkban Grivicsícs János altábornagy és Feichtler* János vezérőrnagy
Folülflzetósek.
A Kalit. Legényegyletnek f. é. augusztus 20-án Szent István napján tartott zeneestélyeu felültizetni kegyesek voltuk: Dobrovics Milán fi k., Gallovics Andor 5 k . Kperjesy liábor 5 k.. Horváth György ft k., N. N. 3 k. Míltényí Gyula 2 k., Dr. Neumann Ede 2 k, N. N; ■;. k.. Névtelen 2 k.. Szalay Lajos 2 k., Áts E. Árpád 1 k.. Tálos Ferenc I k.. -S\'óllősy Péter I k , italnir György. Kovács Ferenci, Kovács György, Kovács Lajos. Noviiczky Lajos, Pap István, Szűcs József, Varga István, r.i> -f>0 f 8z Józsefné 20 f. Összesen 41 k. 20 f. ezenfelül „Franz Latos és Fiai\' cég ingyen vilá^itást szolgáltatott A felsorolt nemes lelkű adakozók fogadják hálás köszönetét a választmánynak
Nix dájcs.
Hogy\'mennyire el van foglalva a városháza minden hivatala a katonasággal, mutatja nemcsak az. hogy s katonai ügyosztály hivatalnoka még vasárnap délután is szolgálatban volt, hanem az n jelenet, mely a mérnöki hivatalban lejátszódott. A főgimnázium igazgatósága odaküldte pedellusát, a jó Gyuri bácsit, hogy valami iskolapad Qgyében interpellálja a mérnöki hivatalt. A kedélyes mérnök azonban azt felelte neki: Nix dájc* gimnázium, most csak katonaság vau. Elmehet v
■ ált
■ unitit Vilit
lirquintli -
Minta poitaforilulUval. — Megrendeléiek 1<ai mely nyelven IntéxendAk.
aii leiisibtakt. HöNNEBCRG iii ZíricL
és •Itenneberg«-selyein 60 kr. 161
feljebb, hér-■tilil ét ria-lantllll,
Nyilttór.
.Az e rovat alatt közlöttekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség.
íí .-.!"<
m
£alvator-
forrás
kiülni likőrrel használtatik venelKiJoknál, a húgyhólyag hán-tatmni.iát kősívönvnél.^czukor-bctegséguél.m emésztési és lélegzési szervek hurutjainál.
H ú k v h n j t ó hatásúi
Vi..\\. : . Jtű(.B)tn «mellttattél
TvtJ.ieu tintát A S.i/j 6l*ánirriiktrrikt<iiitkbiii ron a ■Sí > r-/.i\'pórii toilral -r/nrrdi t\'úlhlnlifil • /,V/om". 1\'. UintoltrokpuTl é. 0
Fömunkatirt: Kovát» tliktÓM.
ÚJDONSÁGOK.
j" 1
r-
Vármegyei közgyűlés.
Zalavármegye alispánja a napokban küldte szét a meghívót a trvhatósági bizottsági tagokhoz a I. hó 14 én iTc e Klómkor megtartandó közgyűlésre. A tárgysorozat VH i pontból áll, melyek közül .....«említjük : A trvliatóság l!it>9. évi költségvetését; a megyei dijnokok fizetési fokozatba >alo beoszliisiiituk kérvényét. Nagykanizsa lílti". évi ^gyámpénztári számadását; Deák Mihály bízottsági tag elhalálozásával megüresedett helynek választás utján leendő betöltése. Iíhcs B. vasmegyeiek a magyar legybnnk létesítése tárgyában hozott határozata : Háromszék out. és ^Nagyvárad az önálló nemzeti bank felállitá-a tárgyában a képviselőházhoz intézett felirata. A Balatoni Szövetség álítala a csobánci várómra emlékmű felállítása és a Badacson hegyre vezető ut helyreállítása tárgyában; leírat Nagykanizsa városnak trvható-ssgi joggal leendő felruházása iránti kérelme láigyá-bau. Nagykanizsánakf* a nagykanizsa—letenyo—alsó-lendvai vasút építéséhez való hozzájárulás tárgyában hozott. Szentmiklóssy Gyula tapolcai főszolgabíró szabadság és nyugdíjazás iránti kérvéuye.
Qombamérgézósek.
A nagy gonibalermés, gombaniérgezéseket is okozott. Kele Katalin és Mari varazsdi utcai leányokat az orvosi segély mentette meg a mérgezés veszedelmétől. Klinger Károly vasúti munkás 2 éves leánya Mariska, belehalt a gombamérgezésbe a Petőfi utcán, öreg szülői meg súlyos betegen feküsz-nek. Molnár József Rákócí-utcai tiO éves földmives a gombától hírtelen roszul lett ós mire az orvos megérkozett, kiszenvedett. Malek József,» Kluger Mariska életben maradásához is kevés a remény.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
Csodálatos boszanto közöny ülte meg ezt a kanizsai publikumot. Máskor még a silányságot is nagylelkű támogatásban részesítette, most a derekas törekvést, művészi élvezetet is mellózi. A Schiller Haramiájának gondolatköre, psichologiája ugyan nagyon távol áll a miénktől, de hol maradt a közönségnek nz a része, amelynek evangéliuma éppen Schiller meg Goethe ? Teljesen hiányzott, pedig amit Thury (Moór Károly) és Fehér (M Ferenc) nyújtottak az igazi művészet volt. Már kedden a Kosenkranz és Gttldenstern vígjátéka, majdnem megtöltötte a padokat. Két uj szerződtetett ti^\' kezdte meg pályáját az arénában Pál Emma és Szőke Sándor. A rendezőnek finom tapintala és hogy ugymondjuk pad»-
Sirolin
•Rwll «1 étvlfytt ét a te»Uillyl. ¡MfaO— Uti a UMcéat. váladékot <1*11 Imdirt.
Tüdőbetegségek« hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan ttnlr és orvoa által aapoata ajánlva.
taothogy értéktelen utánzatokat to kínálnak, kérjen mlndentnr „UorJiv" <*r**U*i CMtmaffoUU*.
F. Hifani-U Hwhe A Ca. Basel (Srtje)
„Roehe"
fapkaM erratf rendet««* a
San. - An Ovef^ekial bma
B KI KATA SOK T.«
naponta 9 6 órái«;. -
SOMOGYI MÓR
tanár, íongoramüví»*
államílflcr kípaaltatt okl.v.l.a z.naLnJ* aiidmiidg Ig.igaU.« .1.11 illó ZENfcr
Gonservatoriumban
Budapest, VII. Erzsébet-körut 44.
ongora, hagadtt, án«k, gordonka, olmbalom, ■>
Isuu fúvó- cs vonúshangszerekre, valamim zeneelméleti tantárgyakkal.
illftMÍIi| rilpltatll zaaitiaárak. — t laaarok létnáaa Xi.
Vidéki leányok részére
INTERNÁTUS
1\'roapeklussal kívánatra szolgál ni IOAZOATÓSAO.
Nincs többé aggodalom
oaaládi életben.
(kezeskedve)
Kérjen 10 Allém brlyeg beküldeae ellaneban köröz-vényt és árjegyzéket. Dlaorát «zótküldéa
Bauer Józaef
iiipllauir, bf|iiUai >i,jl muiilnik föképvlae\'.ote 4a axátktUdáal Irodája Wlin I. Bonneufelagaaae 31.
A legjobb kutya-kaláes volt és marad a
Fattinger-fóle kutya-Kalács,
mely az összes e l\'ajta lápszerek közül a legjobb 6»«zetétei0 és táperejű. — 50 kg 23 K , 5 kg. bérmentve 3 20 K.
Fattinger-fóle Pnppy-Biaquit
kölyók-kutyák részére. -- 50 kg. 26 K., 5 kg. bérmentve 3 50 K. Árjegyzéket bérmeutve küld:
FaUinger\'tt Patent Hundekuchen und Beflilgalfuttarfibrlk, Wienar-Naustadt.
250-nél tobb első díj. A Kattiuger-íéle tápszor állatorvosi ellenőrzés mellett készül.
/.ALAI Á O Z L Ù N Y
NOXIN
A
LEGJOBB CIPŐ-
KRÉM
N
0 X
1
N
KLCICIU.
Minden jobb üzletben kapható
f uirn, .niMiiur loivr urufiuainu, noroanuerra
unnuciunrn TCPTVtoti/ ««*»*»«■» mm«*» bu.i«P..ti. F.i...,iul »
HUUnolNbtn I to 11tntlv
kirMKM<a«kk<a. *
IHÜS. 8ZBPTEMHKR 7. 1»6S óta for^alombau,
« Berger-íéle »
iyííy-hiítriíny-sznppnn,
«.■-i í.k\'nlU,.k HUI aJáttWa, Kart«* HgMt» --*—¡ f-...
■liml .ikiliulUft
* iiiimlcnnciuii btfrkfltegek *
all.it. HIIMHI iJOll MkK*l l-rttní» «Ua.ll kola«^,
U» ott-ii\'.a.». «I?ar, larf\'M, Ubtaaili», lat- m nsHUign«
•Utn. A llariror-LU ktaAnfasappaA lulalnuui
nal« 4o \'.-«1 " min-fan «fi.-b. « karrakaMataban .lUof iniMiirUh
a.«ppaoollM Kn, >r«a.n kOhnU>ilk. 1.1111« kérhaUfriotaA
•ikarr.1 alktdmaxlalik . k*lrAa,auppaji "airaM ■
Bergcr-féle kiítriíny-kéiiszuppan.
Mtil xfatt|;«Mt bAtrrt uy«xBpp«n M tnhAr ll»iU:«luitfai tll«fttlil«»aia, a ,vrnMkaknaa «alatti.iiitfl la|bal*(»««a* aflau IWU* aaulbatla» bítU—llli. maula «a lllrtia.aappan nHilmi,! hHiatUlnl .u,al alai
Hcrgor-féhi gJyccrifi-kiitriiiiyHzappnn
n>h |lfMdiv4irUl(Mi>mu «a Iummo tUaUaL, tllnt kltiló iSt.poto u«r klimiS mlD«i>ni>l haaaailuub, lotáltá », , IUI
Uergcr-féio borax-sziippitn
hlUKa.k, »»poltUa, ...pl», lililí,., M H>u bit.
b.Juk «Una. Ara atad» laj»k 7o filiar hHanáUU ■UallHaal «»yin». A »».«rU.i>ll haUroaotlu -lltiiirHIl .átt. ,,-.,.pp.,,1 4« txvai-auppant Mt «i.,.,, *• .oto. n>M a. Ill IbthftlA rM Ja.» al Ja a ,> <■• "* Oon.p. - V, Kv/, „s
dS- /MZss-j* . ¿r -AJñN
Kllnittal». díiioHeUUal , tMH> IfU-t» <•
•»•;«nmmal a pArlal «IIAgkl«IIIUaoai l»ou. MlitJan aftaa .|í»a»afl a«a»».B. nial; B«r«or-IUa
tjltimíai, a miodan aaapptttbo. aaalKkalf WuáUU «UallAaoa W tan aorol«..
KapSató miarían ■ T4rrt*,ba» éa naaooM Oalaíban.
Nagyban: O. Hall t Oomp.. WUu L, Blbaratr. a
tluKj nraraiAgl lAraklár; rartk léiaaf my*K7•■•r-Irtrv». Ilti.lt.p*at, lilrAl> a.,ThaOuayar 4m R.iu. Xrin, t-ulrn, MoliaAr é« Mo«ar drOfulaUk, Karoaabcrrap.
\' " ""H ><»-
xrtA-llltalaaar-
BUDAPEST.
Hirdetések felvétetnek a kiadóhivatalban.
LIPIK
Szlavóniában
Vasut, posta távírda álolmás
ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY
Hgyellc» joMirlilai ilkallkai bailli (!«• C.)
ko. Páratlan gyugyhalásu • Uiculirii ca ■
Ear.p.
•Italai
\'P
ülik összes karalai magbaIagad• a• I. hugjtavaa áttét«), kíazvaajr, ein ca lachlag. fériély-, antalkar ca ar. összes iérkili|lé|it ellen.
Ivókúra. Hévvizes fürdők. Vizgyógyintézet. Inhalatórium.
t firdákalyaa 10 kliálá ar.aa aaabHIk.
kívánatra |>roapektuss«l éa bővobb értesítéssel szolgál A fürdölgaa&ató.ág.
GODDAM!
Végre egy gyorsan és biztosan ható tynkszemszer.
Cook & Johnsons
ameerikai szabadalmazott
TYUKSZEM-GYÜRÜI.
1 darab 20 fillér, 6 darab 1 kor., postin 20 fillér portó.
Kapható ai orstág minden gyógyszertárái)au, valamint ürvos8^er-(irogériákban, stb.
Tisztaságáért 30.000 korona Veiennc^.
Többet ó»*»iol
mint •r*v«ll
Beható tanulmányozások
«redm^ny«*t^k, hogy Bohloht axnrvas-axappnua minden vi«, bun — akár tn«lag vagy lüdog, kemóny vagv lágy — gyoraan éa «rVÎ-f«n habtiik ; könnyen hatol a azOv«tbd, meg-lep6 győri an oídla a szennyet, anélkül, hogy a aiOvatnftk leg-kavéahó 1« Ártalmára volna 8CHICHTa*ar-vaaazaypana t«lj«a*n
tík/.ta .\'•« ment man} anyagok tói; ¿vtimdvk óta vgyonló niin tv-g-ben nlvgjuhhan» agok-hói Ira» «ló¿ll(tVrt. HaacnálAta mindoa tUxtltAni cúlrá éa ni Inti un nom ti moaáühua a jótan éa éan parancsolata éa minden háa-tartásban jelenU-konyan tnagtakarlt időt, munkát éa pén*t.
■ ■■■■■■

Nyersen való ,
19.18. SZEPTEMBER 7.
7. A i. A I KÖZ L 0 N y
BOHN JVL. ós TÁRSAI
NAGYKIKINDA és ZSOMBOLYA.
Legrégibb, legnagyobb és legjobb telep e szakmában Ausztna Magyarországon a
BOHN-féle TÉGLAGYÁRAK
NAGYKIKINDAN és ZSOMBOLYÁN.
Alapíttatott 1864 Legelőkelőbb referenciák Alapíttatott 1864
= 50 millió évi gyártás_______
Nagykikird.! gyirímány
HoSn-M. >nu»d Ltil. r,».ji »:\'<J\';
372. win
a ob. és kir. szab. Bohn-féle biztonsági átfedő cserepekből
VA80XYD természetes vörös színben vagy kátrányozva. GYÁRTMÁNYOK: Bohn-féle szab. biztonsági átfedő cserepek. Legolosébb. legszebb tetőzet.
W" Kipaa átjegyxik i* uilntik kívánatra lágyan éa bérmentve, -ag
Ziomboly«! gylrtminy.
Si^j prtMlt ilfcd4 CMr*!>
Sertésvész elleni szer.
„Floriol"
M. kir. s z a b a da 1 o m.
Antiszeptikus, az álhit szervezetét a járványos kórokkal szemben immúnissá tevó s annak fejlődését és gyarapodását
előmozdító koncentrált növényi kivonat. -
EGY PALACK ÁRA használati utasítással I kor. BO fill.
Főraktár:
KARCSMAROFF A. K"
Budapest, Rákóczi ut 50.
EREDETI STASSFURTI
40 L-OS kálisót és kainitot
valamint az ösues egyéb műtrágyákat legolcsóbb áron azállitja ^ZZI^ZIZZ^^IZI^^I
Kalmár
a ataaafurti Káliayndilcátus vezérképviaelöje BUDAPEST, VI., Andráaay-ut 49.
Tisztasága 30.000 koronával
szavatollnlik.
Szép keblek
két hónap alatt a
Pilules Orientálás^
melyek a kehiekei fejlesztik, erftaitlk, helyreállítják és h női kebelnek pompán teltséget kölcsönöznek, az egészségre káros hatás nélkül. Jótállva. arzeui-kuin mentes, Orvosi hírességektől
___ elismerte. Teljes díseretíó. Doboza
hu ználati utasítással f! K fill. bérmentve.
J. Ratié gyógyszertár Párizs. Raktár : Török József gyógyszerésznél Budapest, Király-utca 12.
A konyhában ós házban
mind.nt, .ml «cytltaUbaa mo.h»t4 4. tl»-tlth.w, eukli
scbicbt uamssiappaDáill
tU.Ut.ank. K irÜ.wUk.n 41 foljrt.totl
b.b.tó 4. Ulkll.in.r.t.i t»nalmáiiy..a«n»k
.,.dm4ny.. Mo.í.r.j. r«dkl»«H. "■\'»1<,U U..t. 4. m.nt mlnd.n k4ro. k.».rikWI. Oond n41kfil h«.n41h.tó I«h4t mln.l.n IU.IU4.1 .41», mi. olt l>. hol WWMÍI« m.rp« f.lmondj. a ..01,41.101 ».«» kulóna. «ot>do..4*
..Ok.4g.lt.ttk. c
GYERMEK-
leányka- én Iiu cipóink elismeri
legjobb minségüek.
\\ ltunk olcsósága tekintettel a talpba véseti szigorúan szabott árakra
feltűnést keltenek.
TIT L> I T I " "\'li^O\'*1" r\' uagykaniast , 1 U n U L íóraktáru Kó-ulca lü. szát
Inat
,, ■ • \' V^ A-I ivrionm. r»-»»i 14. SZátlt
Koroiitt szállóval szemben rendeljék meg szllk-ségletOket.

EKSZERGYAR.
• VíllamoB tizemre berendezett arany-, ezüst- és ékszeráru - műierem
Kül önleges készítmény ok ! c ékszeráruk és jegygyűrűk.
Uj foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítünk
Kiadás részletfizetésre is! HTRÉNY JÓZSEF ÉS F/A
ékszerész, Nagykanizsán (Városháza átelleoébeu.
\'/f.\'\' fLM .«—y, «Í-*\'fLjf \'¡Imi* sOiXfciVjá-jl >LJK^M h^
Szélhajtó görososillanitó
[i HODONY cseppek \\
= Már 1844 óta - *
j bevált háziszer, mely az étvágyat eló-J , idézi, s az emésztést fokozza, j Ara üvegenként 1 korona.
IKét üvegnél kevesebb (utánvéttel 2 K. 50 f.) ládáoskával együtt nem 1 küldetik. —
Megrendelés f
¡j jíutiue Bíttner\'o Hpotbehe |
In Olognitz, Htedarösterraich £
a
fm
ZALAI KÖZLÖNY
IMiid. SZEPTEMBER 7
A
Értesítés.
Alulírott tisztelettel értesítem az épitó közönséget, hogy végleg Nagy Kanizsára költöztem h Eötvös-tér 21. sz. h.
építészet-vállalati irodát
nyitottam.
Tapasztalataimat hossza éveken át Budapesten nagyobb vállalatoknál való alkalmaztatásom ideje alatt szereztem. Fótörekvé8em oda fog irányulni, hogy az épittetó közönséget a legnagyobb megelégedésére lelkiismeretes pontossággal elégítsem ki. Bármilyen csekély építkezés végett is hivásra elmegyek, esetleg tanácsosai szolgálok. Minden építkezés csakis a saját vezetésem és felügyeletem alatt történik,
Elvállalok a legegyszerűbb alacsony épiléstól kezdve a legművészibb komplikált építkezéseket, körkemencéket, gyári kémények és gépmúalapozások elkészítését, nemke-vésbé javításokat is elónyös feltét» lek mellett. Tervek készítése költségelőirányzatokkal stb.
Könyves-mesteri vizsgára 6 hót alatt az esti órákban biztos sikerrel készítek eló,
Az épittetó közönség bicses pártfogását tisztelettel kérem
BŐLCSFŐLDY JÁNOS
épitóme8ter.
Építészeti vállalkozási írod:;: Eötvös-tér 21. szám alatt.

\' ■■■ II !■ Mj
! ^E* PLITZ-PolH íj
t Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A X védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-fAla Seldlilz-porok tartó. gyögyhuá.a a legmakac.abb gyomor- 4a altaalbántalmak, gyomorgfircí éi gydraorhév, rögjoit »zAkrakadA», májbánialom, vártolulál, aranyér it a legkUl6nlilWiíb:i nfllbalegaAgak ellen, e jelei háiUiernek\' )\' évtizedek 61« mindig nagyobb «Uerjtdé.l n.rrett. - Ára agy Irpacaátalt eradall
doboznak 2 kor. "

SOS -BORSZE SZ
»
A |
Csak akkor valódi,
védjegyéi IDnlall fel, »A. Moll.
feliratú ónozaltal van tárva. A Moll-fál* aó«-bor»z«az nevezetesen mint fája»lom«lllapll6 badflrzaBIAal az»r kó.ivény. ciui é. a meghülé. egyéb következményeinél legl.nie.eleiebb népner.
Egy ónozott eriditl üveg ára I korona 90 flllír.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb módner .nrlnt kéutlek gyertn.it e« hftlgy nappanl a bör V
ok.zarü Ápolására gyarmakak • falnőllak ráazAra, — Ara darabonkAnt 40 ült. • \' Öl darab I kor. 80 flll.
X Minden darab gyermek .lappan Moll A. védjegyével van ellátva. ^
X Ftt.zétkuldé.: A
>, Moll A. gytgysziriiz. ci. ít klr. udvari szállító ¿Ital,
V Bécs, Tuchlauben 9. sí. v
y Vidéki megrendeléiek naponta poitaulánvét mellett telje.lttetnek. v.)
Q A raktárakban tessék határozottan „MOLL A." aláírásával y és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
v Kaktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai. ^y
MIT IGYUNK ?
hogy egészségünket megóvjuk, mert csakis a természetes szénsavas
ásványvíz erre a legbiztosabb óvószer. /
Minden külföldit fölülmúl hazánk termésssetes BzónBavas vizek király».
a mohai AGNES -Forrás
Millenniumi nagy éremmel kitüntetve KítOnó asztali, bor-, éa gyógyvíz, a gyomorégést —
rögtön megszünteti, páratlan étvágygerjesztő, használata valódi áldás gyomorbajosoknak.
Mint természetes szénsavdús ásványvíz, föltétlenül tiszta, kellemes és olcsó savanyuviz; dús szénsavtartalmánál fogva nemcsak biztos óvszer fertózó elemek ellen, hanem a benne fog lalt gyógysóknál fogva kitünó szere a legkülönfélébb gyomor-, légCSŐ- és húgyszervi betegségeknek. Azért tehát
Haszuáljuk a mohai Ágnes-forrást, ha étvágy-hiány és emésztési zavarok állanak be.
Dr. Gebhardt.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha májbajoktól és sárgaságtól szabadulni akarunk.
^r. Glass.
Háztartások számára másfélliteresnél valamivel nagyobb üvegekben minden kétes órtókli mesterség oson szénsavval telitett víznél, sót a szódavíznél is olosébban adja, hogy az Ágnes-forrás vizét a legszegényebb
ember is könnyen megszerezhesse.
Kedvelt borviz. Kapható minden föszerttzletben és elsórangu vendéglőben. Kedvelt borVÍZ.
Olcsóbb a szódavíznél!
Főraktár: FLEISCHHACKER IGNÁCZ urnái
Nagykanizsán. - Telefon 161.
Használjuk a mohai Ágn es-forrást, ha gyomor-, bél- és légcsőhuruttól 8zabadulni akarunk.
Dr. Kétly.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha a vesebajt gyógyítani akarjuk.
Dr. Kövér.
My^ra it)tt lf„ vV aj dits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
^S[AOYKANIZ8AjJ1908.__NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 37. SZÁM. SZEPTEMBER 14.
ZALAI KÖZLÖNY
EI6fl««táal ir«k: Kgá.z ívre 10 koron«, ft|«,re 5 koron«, otgyedtvio 2 koron« 60 fill. Egy«» arám ár« 20 fill. T«nárokn«k, t«nllókn«k, jsgyiöknek éi állami lUiiviielöknek I ávra 6 koron«, fái ávra 3 koron«.
Kelclús uerkcui\'i : Hrrlrut Jóam-f. l-aplulajdonos ca kicdó. IKJ. WAJUITN JliKNKK.
Sovinizmus,
8i*rk«»>t6iág: N«gyk«nlraa, Hunyadl-ulca 30. Elóflialáaak ál hlrd«táa«k Ifj. Wajdlla Józaaf kflnyv-kera.kodé.ábo küldandok. Megjelen minden hétfőn délben.
Valahányszor u magyar nemzet kebelében akar a törvényhozás intézkedéseiben, akár ft társadalmi működésben olyan tevékenység, mozgalom indul meg, mely a magyarság védelmet erősbitésót célozza, mindannyiszor fülflnkbo huhogják nemzetiségi baglyaink, hogy sovinislák vagyunk. A magyarnak nem szabad annak lennie. Neki összetett kézzel kell tűrni a horvát, tót, oláh. német hepcíáskodást. Neki bcólmozott füllel kell fogadnia azt a rengeteg píszkolódást, melyet a magyar haza keblén megizmosodott ocsmány férgek szemtelenül hajítanak felénk. Mi erónk érzetében egy egész ezredévig azt se kérdeztük idegen ajkú polgárainktól, miért nem tanultak magyarul ? Igaz, hogy dicső mágnásaink se tudlak, cs gyengén tudnak ma is, do ha parasztjaink verítékét külföldön költötték is el, hazafiaknak megmaradtak mindig (elenyészően csekély kivétellel).
Most hogy a hályog kezd lehullani szemünkről, hogy a régi aranyigazságot, hogy .nyelvében él a nemzet" komolyabban kezdjük venni, minden oldalról a sovinizmusunkat vágják szemünkbe. Hazugság! Nem vagyunk a/.ok, pedig kelleno lennünk. Minden alkalmat, minden eszközt, de kivált a társadalmiakat fel kel kell használnunk, hogy tudatára ébredjen minden ugató, hogy itt magyar vér szerezte, magyar könny áztatta és magyar verejték termékenyítette földön, magyar szónak kell urnák lennie.
A sovinizmus nem szégyene, hanem szent kötelessége a magyarnak.
PiSzro kell vennie a magyarnak, hogy a horvát iskolák milyen izzó gyűlölettel a magyar iránt, csepegtetik a szláv fajszeretetet a gyermekekbe. Látnunk kell hogyan egyesülnek az ifjak, az öregek, férfiak és nők társadalmilag, hogy mindennek érvényt szerezzenek, ami pánszláv. Ki ne tudná milyen erőszakos eszközökkel németesit a német cacsár, az elszászi és a lengyel vidékeken. Ki ne tudná, hogy más országok szociális-Iái büszkén mondják magukat németeknek, angoloknak, franciáknak stb. Csak a mi tudatlansággal megvert szooíálísláink igyekeznek szabadulni a nemzetiség békóiból.
Imo a szlávok, akik annyi milliót számlálnak, nem csak országosan, de Európa-szerte szervezkednek, hogy á szlávság érdekel megvédessenek. A német Sohulve-roin pedig éppen most változtatta meg címét, hogy annál jobban programmba vehesse hazánkban németesítő lörekvéseít. Ezzel szemben mit tesz a magyar társadalom ? Uehunyja a szemét, mint a struc és mert nem lát semmit, nem is tesz semmit./
A tanítóságra nem lehet ezt a munkát teljesen rábízni, az csak alapvető munkát végezhet. Erre kell építeni mindazoknak a faktoroknak, akik hivatva vannak arra, hogy a magyar nemzet várait felépítsék a magyarság elleni beltámadásokat visszaverjék.
Körülöttünk is vannak nemzetiségi faluk,
melyeknek hazafisága ellen ugyan nem emelhetünk szót, de mégis szégyenünk, hogy ilyen tiszta magyar város mellett, miut Kanizsa : egy Szepetnek, egy 8zt. Miklós nem magyar anyanyelvű Arcunkba szökik a vór. valahányszor utoáinkoii, piacainkon érthetetlen nyelvükön karatyolnak egymással. Ki ebben a hibásV Mindenki, akinek ehhez a dologhoz hozzászólása van. A társadalom, a tanító, a fellettes tanügyi hatóságok, a papság, a község vezetői egyenkint és együttvéve. Ezeknek összeműködése teremthetne uj helyzetei.
Nem vagyunk tehát sovinislák. hanem a saját nemzeti suprematiánkat kellőképpen nem védő rövidlátó tétlen magyarok.
Nagykanizsa mint törvényhatóság.
Mire e sorolt napvilágot látnak, valószínűleg uj, nagy, fényes lövendő küszöbén log állani városunk. Alinak a jövőnek az előcsarnokában, amelyben szabadon bonthatja ki szárnyát és haladhat a kulturális fejlődésnek, a gyarapodásnak, a gazdagodásnak j öntcremtelte utján, leverve azokat a békókat, amelyeket a vármegyei erős kéz rakott eddig reá.
Mult számunkban jeleztük, liogv ja folyó hó 14-iki megyebizottsági gyűlésen lárgyulják azt a leiratot, melyet a belügyminiszter küldött a vármegyéhez véleményadás végeit. Az a nagy deputácionálls kérvény ugyanis vagylagosan háromféle kéréssel lépett a miniszter elé. Főcélja városunknak, hogy ön-
A kincskereső.
Sápadt arccal ül a szobában — Előtte gyertya lánggal ég -Olvassa könyvét elmerülve . . . Körötte alszik mindenki rég.
S a betűk lassan összefolynak $ álmában szövi a mesét: Kivándorolt aranyat lelni 8 világot látni szerteszét . . .
Megismerte a nagy világot, Látta bár csak egy szegletét; 8 nem találta, mit ugy keresett, Az eldorádöt. az aranyok helyét.
S csak ásott, ásott, míg elásta
A föld alá kis vagyonát . . . Nem arany mindaz, ami fénylik, Dolgozni kell ám odaát I
* * *
S felkelt örömmel másnap reggel Megértette jól a mesét S elindult vissza, hazájába Megfogni a kaszát, eltét.
Gladialui.
irodalom és művészet.
Irt«: BABOSS LÁSZLÓ.
A tudomány, elmélkedés, a szépirodalom érzés és művészet. Szépirodalom csak ott virul, hol az emberekben, a népben és nemzetben meleg érzés van. Tagadhatatlan, hogy a magyar nép dalos természetű, szép lelkű s kedveli a zenét és dalt. Nem is lehet az, hogy az Kg oly népet, mely ideje nagy részét a szabad ég alatt tölti — költői érzés 11 lklll hagyjon, mikor arról beszél neki a völgy, a patak, a levél, arról susog 11 lomb.
Csak ha a nemzet szereti az irodalmat, tercinthet igazán szépei, jót, nagyot\' A nemzetei csak az irodalom emeli s emelheti fel, az hat iróra s közönségre, s ez a kölcsönös emelő művelő hatás nemcsak kultúrai, do politikai jelentőséget is ad ueki, inert azt aki a magyar irodalmat szereli, pártolja, liazalivá, honpolgárrá teszi.
Nagy szó ugyan, de én ki merem mondani, hogy a magyar nemzet fennmaradását, újjászületését nemzeti irodalmának Bessenyeinek s a testőrüknek köszönheti.
Mikor a kormány Bécsben lakott, az országgyűlés Pozsonyban székelt, a törvények latínul szóltak, a főnemesség, a mnguás németül beszélt s a nemzet halott volt, tetszhalott, mi ébreszté fel dermedtségéből : az irodalom, a dal.
Mily kicsinylőleg, mily uiegvetöleg boszélnok mégis sokan az íróról, a költőről, a dalról és az irodalomról.
Pedig mikor ineg volt bomolva nyelv, politika, alkotmány el volt nyomva, leigázva, elkábítva a nemzet, mi adta vissza életerejét, öutudatát? a dal, az éuek, moly magyarul hangzott, a nyelv, mely magyarul irt s beszélt, amelyet akik hallották, megtudták róla, hogy ók is magyarok, akik olvasták, felis-morték önmagukban, hogy ók egy árva nemzet liaí s így a költészet szülte a hazafiságot, a hazafiság teremtette a magyar szabadságot s ft szabadság fiI -kotta a magyar államot.
Oh! a dal, költészet, irodalom, nyelv, nagy szó, boldog aki bírja, akinek használata nincs eltiltva s csak ezt tudva vagyunk, képesek megérteni a mi nemzetiségeink küzdelmét, mikor nyelvük teljes használatában vannak.
Kimondhatjuk bátran, hogy a költőknek több érdemük van a magyar haza körül, mint az államférfiaknak. Az irodalom több hasznot tett e nomzet-nek, mint bátorsága, ereje, politikája.
Kgy nemzet életében a legnagyobb társadalmi tényozó a költészet, az irodalom.
Ks különösen mily kincs ez nekünk magya-rokuak, ennyi ellen, onnyí nemzetiség közt a magyarnak e kis hazában, mely nem dicsekedhetik
2
ZALAI KÖZLÖNY
1908. SZEPTEMBER u.
álló törvényhatósággá fejlődjön, hogy Ügyeit öumaga intézhesse, függetlenül a vármegye kerékkötésétói, mely már aiért is kellemetlen volt városunkra nézve, mert egy nálánál kisebb (városnak mint megyei stókhelynek favorizálását látta abban, ba Zalaeger-sxeg) kisebb órteliniségO, lakosságú, forgalmú várost látott maga helyett a megyétől favorizálni.
Ez a vtszás helyzet volt indító oka a város petíciójának és csak mint egyesek óhaja került bele, hogy mint Zala és Somogy egyes kózel fekvó jará-saíból alakítandó megye székhelye legyen, de mint >lyen is külöu törvényhatóságot óhajt alkotni.
Alkalmunk volt városunknak egyik legelőkelőbb közigazgatási szaktekintélyével ez Ogyról konferálni, aki inár évtizedek óta lelkes szószólója városunk külön állásának. Az ó véleményét korportáljuk, mely a mienket is fedi, hogy Nagykanizsa nem akar semmitéle agitáció! kifejteni egy kiszakítandó vármegye érdekébeu, melynek városunk lenue székhelye. Mi elértdk célunkat, ha önálló törvényhatóság leszDnk. Kt nem fog semmi uj terhet se rónni városunkra, mert hiszen mint r t. város is olyan apparátussal veze(jOk a város Ogyeit, hogy az átmenet minden csökkenés nélkül megtörténhetik. Miut önálló törvényhatóság biztosra vehetjük, hogy a küszöbön álló választási törvényben és a kerületek beosztásában miut különálló választókerület fogunk szerepelni. Ez Nagykanizsának régi vágya, ez neki elég arra, hogy geográfiái helyzetétől és polgárainak intelligenciájától részére jutott kiváltságát szabadott felhasználhassa fejlődése javára, fia azután azok a járások, melyek Nagykanizsa érdekköréhez vannak fűzve már ma is és lesznek ezentúl még jobbau, akármikor együttes akciót fogunk kifejtein azért, hogy egy uj vármegye kerekíttessék ki belőlük Kanizsa székhelylyel, akkor örömmel üdvözöljük e mozgalmukat és ebbeli törekvésüket tőlünk telhetőleg támogatni fogjuk.
Oroszország végtelen földjeivel, Anglia tengeri hatalmával, a német s porosz egységes világuradalmával, hegemóniájával, a francia egynyelvüségével. Oh, ezek a nemzetek könnyen védik magukat, nemzetiségüket, nyelvüket, irodalmukat, állami létüket. Kifejtik nemzeti szellemüket, a műveltséget terjesztik a népben s kulturájuk erőt ad nékik békében és há-borubau. de mit kell nekünk küzdenünk sa|ál honunkba» a nemzeti létért, az édes haugzatu nyelvért, mely lételünk. államunk fundamentuma?
A magyarnak legfőbb kinc.»e, legerősebb fegyvere a nyelve s nemzeti irodalma, melynek nemcsak feltámadását, de mostam állapotát, fe|lódését, politikát s kultúrtörténetét köszönheti.
A mult század bizonyíték, mi az, ha egy nemzet nyelvét elhanyagolja, esxraénft tartalom, nemzeti aspirációk, nemzeti genius nélkül éli le napjait, mikor a vad, durva reálizmus, péuzvágy, hatalom, hivatal — vadászat üti fel lompos fejeit.
Hogy hanyatlik le ilyenkor az irodalom, mily sivár az élet, száraz, a levegő fojtós, mily hitványak, komiszak az emberek.
Emlékeznek-e még az &0-es s 1905—G-os évekre ?
fis a költészet még sem halt meg, az irodalom küzdve dolgozott, dolgozik, már van Akadémiánk, színházaink, nyelvünk, irodalmunk nem idegen a magyar hazá|ában, nem jár számkiüzötten az árva flu s dala mégis mért oly szomorú 1
Mi lesz az ismétlő iskolával?
~ Van biz annak vagy hat hónapja, hogy a gyermekeik iskola kerüléséért mulasztási birsággal sújtott szülők, deputációba gyülekezve fölmentek Vécsey polgármester úrhoz arra kárvén ót. hogy segítsen a bajokon. Hát ugy áll a dolog, hogy a város belterületén nincs szervezve az ismétlő iskola; hogy miért níucs, annak szintén uincs oka. Szóval az ismétlő Iskolai tanköteles gyermekekkel biró szülőket birsággal sújtotta a hatóság, dacára, hogy a gyermekeinek nem volt hová menniök iskolába. Ezért kérték a szülők a bírság elengedését, mint bizonyos tekintetben törvénytelen kirovást; no meg arra is kérték a polgármester urat, hogy legyen szíves intézkedni az ismétlő iskola mielőbbi szervezése iránt.
Hát a polgármester ur megígérte, hogy meg indítja a hivatalos eljárást a belterületi ismétlő iskola felállítása ügyében. 8 ígéretének ura is maradt. Pár hét múlva a deputációjárás után átírt ez állami iskolai goudnokságuak a szervezés ügyében. Az állami iskolai gondnokság pedig hamarosau áttette az ügyet az igazgatósághoz miut a kiknek koinpotonciája a népoktatási ügyekben vita tárgyát nem képezheti. Azoubau az igazgatók már nem tehették át az ügyet másokhoz, igy az szereucsésen megfeneklett náluk. Pedig ma már iskolai beiratások befejezése után vagyunk. Hát most mit tevő legyen az a belterületi polgár, akiuek ismétlő iskolás gyermeke van ? Okvetlenül inas iskolába, vagy polgáriba, tán éppen gimnáziumba adja a csemetéjét, ha az a népiskolai kötelezettsége első részének már megfelelt ?
Mert a miudenuapí iskola csak első része a népiskolának, teljes egészet csak az ismétlóiskolával együtt teszeu. S ha a szülők a hatóság részéről büntetésnek vannak kitéve gyermekeik iskolába neui járása miatt, joggal megvárhatják, hogy az iskolába nem járás egyedüli oka, az iskolahiány megszOujóu. Nem tudjuk kit vagy kiket terhel ez ügyben a felelőség, csupán konstatáljuk, hogy mulasztás történt, melynek szükségszerű következménye a népoktatás-ügy határozott kára. Az állami iskolák egyik igazgatói körzetében fennál az ismétlő iskola ; semmi ok nem szól ammellett, hogy a más két körzetbeu lakó polgárság gyermekei részére is fel ne állittassék annál is inkább, mert a gyermektelep uöveudékeinek pontos beiskolázása figyeljen éppeu mostanában kapták meg az illetők a szigorú utasítást; már pedig a népoktatási Intézmények hiányossága miatt ez az utasítás csak szatíra. Különben a városba levő vagy 300 iskolázatlan gyerek jövője is van oly loutos, hogy az elemi népoktatásügy kiegészítő része, az ismétlő iskola valahára szervezve legyen I
Az uj végrehajtási törvény.
E hó 9-én lépeti életbe a végrehajtási elírásról szóló 1 ü08 évi XLI. t.-c., mely az adósságba került szegény ember védelmét célozza. Tájékoztatásul közöljük belőle a következőket :
A törvéuy to. pontja szeriut a végrehaitásl szenvedőnek beleegyezésével sem foglalhatók le n ház népéuek a háztartáshoz szükséges tárgyalj ágy-és fehérnemű, házi- és konyha bútor, edények, főzó-ós evőeszközök, kályhák, ruhák.
A végrehajtást szenvedőnek kat. holdnyi szántóföld műveléséhez szükséges vetőmag, igavonó jószág, félévre szükséges takarmány, szalma és alom, továbbá gazdasági eszközök és trágya le nem foglalhatók. Azoubau a hitelezőnek ott marad az ingatlan : a ház, a szántó, a szőlló. Ha tehát a személye nem nyújt biztosítékot, erre bekebeleztethetik a zá-logiogot és ennek alapján elárverezhetik az ingatlanokat.
Az iugóságot azonban lefoglalhatják annak vételára fejében. Ha tehát valaki pl. gazdasági eszközöket, ekét, répavágó gépet, vagy ha órát, könyvet,
ruhát slb. vesz. ezt lefoglalhatják, ha nein fizet g adós marad az órával. Azonban az óra ára miatt nem foglalhatják le az ekét.
Ha az órát közben az adós eladta s már fölösleges lefoglalható bútora, fizetése vagy ingatlana nincs, biz akkor a hitelező elveszti pénzét. Azért i törvényből következik, hogy ne hitelezzenek annak, akiuek semmije sincs.
Gondoskodik a törvéuy a liütlenül elhagyott nők és gyermekek, valamint a törvénytelen gyermekek anyjáról is jobban, iniut a hitelezőkről. Közlistt-viselők fizetése ezentúl 2000 koronáig nem foglalható le. A lakbérkövetelés fejében a lakásbér lefoglalható Aki tisztviselóuek házat ad el, vagy épittet s adós marad, az jegyeztesse elő lakbérét az illetőnek közjegyzői okiratban, máskülönben azt le nem foglaltathatja. Az olyau nyugdíjasok, kiknek nyugdi|tikuu kívül más lefoglalható vagyonuk nincs, ezentúl az IÜOO koronát élvezők nyugodtak lehetnek — azt le nem foglalhatják. A magántisztviselők fizetését ezután 2000 koronáig nem lesz szabad lefoglalni. Napi di| 5 koronáig lesz foglalásmentes.
Minden olyan kisbirtokos, kiuek 12 holdnál is több földje van, auuak igavonó iószágát március 15 tői november 15-ig nem árverezhetik el. Nagyon humáuus az az intézkedés is az uj törvénynek, hogy az árverési hirdetményben a végrehajtást szenvedett nevét nem szabad közzétenni, ha ingóságait árverezik. De már pl. ingatlan árvorésénél nem kímélik a tulajdonost. Ezek után tehát a hitelezőnek az uj (örvény életbeléptetése után az a teendője, hogy adó sáliak ingóságait, fizetését, nyugdiját vagy napidiist nem- tartja elégnek s annak van ingatíau birtoka, akkor kérjen tőle beketilezésre alkalmas okiratot, vagy állíttasson kellő biztosítékot nyújtó kezeseket. Az uj törvéuy a réginek hatályát I évig: üm\'.I. augusztus 25-éi" meghosszabbította, vagyis ez n*y értendő, hogy az adós minden bútorát, 1000—20 korona fizetésű tisztviselő fizetését, a földiníves lovát, ökrét és gazdasági eszközeit egy évig lefoglaltailu-lom. De hogy ezt tehessem, szükséges, hogy a hitelező 190$. szeptember 2ö-ig jelentést tegyen annál a járásbíróságnál, amelynek területén az adós lakik. A bejelentésben néhány sorban elő kell adni, Ima» az illető a törvény kihirdetése előtt lejárt követel-s-sel tartozik — milyen cimen — pl. ruha vagy lei-tor vételárával. Ha a hitelező perét egy év alatt be. fejezik s ez idő alatt végrehajtást kér. akkor az ad/s ingóságait is lefoglalják, de egy év utáu niir nem. Azonban nem szükséges minden követeléseket betelenteni. Mert ha pl. egy kereskedő vagy ipar».-nak tartozik egy fóldmives vagy tisztvi.-eló 200 kort»-nával, azt uem kell bejelenteni, ha ismeri, Imgy adósa jóravaló ember s becsületes fizető, vagy tan háza, fizetése, amelyből kikerül bőven a ¿00 kordint tartozá*.
Olyau esetben azoubau okvetlen jelentse be követelését, ha adósának nincsen a világon mási. miut egy kis bútora, vagy gazdasági eszközei, inert később azokhoz sem fér hozzá s elveszti pénzét. Az ilyen bejelentésekhez kapni megfelelő nyomtatványokat, melyen a bíróság értesíti az adóst, hogy ellene követelést jelentettek be. Ugyancsak kap ilyen érte sitést a bejelentő is, mert ezzel igazolja majd a végrehajtási kérvény mellett a bejelentést. Az ilyen nyomtatványt a hitelezőnek kell inindíg kitölteni és benyújtani a bírósághoz. Kinek nagy összegről szóló bejelentése van, az inár jól teszi, ha ügyvédhez fordul. mert aunak behajtását ugy is arra bízzák s igy a bejelentést is elvégzi. Az uj végrehajtási törvénytől azért nem kell félni sem a hitelezőknek sem nz adósnak, mert a becsületes, jóravaló adós eddig i> fizetett és ezután is fog fizetni, a rosszlelkü, gonosz, hamis ember eddig sem fizetett és ezután sem fog fizetni 8 kijátszhatja a hitelezőjét ezután is.
Kovnts Miklós
MEGFIGYELÉSEK.
Alkalmi sorok.
Nagy Magyarországon a legszebb, legnagyobb, legdicsóbb dolgokból rendszerint szokványok lesznek. Alkalmi sablonok, amiből.üdvös osak az fakad, hogy a közhelyek árán az illetó nagy dolgok tovább fentartják létüket. I Lévén a közhely mindig és mindenkor »
1908. SZEPTEMBER M.
X A L A I K Ó Z L 0 N ¥
vizeszü nép inyeno tápláléka. Kossuth halála, a segesvári csata évfordulója, egy véres párbaj szülte erkölosí műfrázis, avagy szeptember elseje, vag.v Péter és Pál napja, mind olyan, amikről irni lehet. Szeptember 1-én kezdődnek az iskolai beiratkozások. Illetőleg nem Bokáig fognak már akkor kezdődni, mert a szellemi táplálkozásra éhes nebulók gyámolói már évközben elkezdenek gondoskodni nrról, nehogy jövőre lemaradjon a lurkó a szellemi kifőzdéből. Szóval, szeptember elsején megkezdődnek az iskolai beiratkozások. Az apja kézen fogja vagy maga mellé veszi buksijút ós viszi beíratni az iskolába Rendszerint a gimnáziumba. Természetesen és egész bizonyosan a gimnáziumba, mert hiszen az az első útja a keresendő vagy s/.inokkingbeli megdicsőülésnek. Kegyelmes, nagyságos vagy püspök a legnagyobb esetben csak gimnáziumból lehet az ember. Annyira pedig mindenki szeretne pöspök. nagyságos vagy kegyelmes lenni, hogyha tudja elvégezni vagy megkísérli elvégezni ezen diszes állások első prinolpumát: a gimnáziumot. Postatitkárság már szerényebb hi-vatás valamivel, sót még a lódoktorság is, és mégis gimnázium keli mindezekhez. Megnyílnak jnegtömettelnek tehát a főgimnáziumok, htfgy elárasszák és tönkretegyék az országot vértelen és szellemtelen lateinerok-kal. Szeptember hónapja itt van.
Lefllök erről cikket irni. Szeptember hónapról és a beiratkozásról leültem cikket irni, sablúut irni. Leírni nzt. hogy : sok a diplomás ember. A középiskola rendszere ósdi. Uj nera, uj szellem kellene. Szakbtlí emberek heteken át konferrállak egységes, uj. jobb középiskoláról — hiába. Kevés a polgári. Azok is megnyíltak. Üresek, nincsen müveit iparos, kereskedő. Sok a tehetségtelen szakember, félművelt kitanult. Kiölik, nem istápolják az egyéniséget. Ezt kellene leirnom maoskakőrmők között, Dühöng a hitélet. Sok a máriás kongregáció. A tanár-egyesületekben zsőmlül a liberalizmus vetése. Ezeket maoskakörinözném meg,, ha szabadó* politizálnom De így?! Alkalmi sorokat kell írnom Heti cikket, jobb téma híján. Apák. mamák, a mis még mindig drágái A tandíj egyre több! (-ir.)
HETI HIRADÚ
— Szept. 10 Néhány fekete lobogó a hivatalos épUletekeu. Ez minden ami a magyarokat igazán szerető kihlllt szívű királynéra emlékeztet. Nem csoda, az önző emberiség csak az élőktől vár valamit. A holtat elfelejti ha trónon Olt is, és ha könnye a miénk volt. is, és ha akármilyen áldozattal emelik is fel az örök imádás templomát. Más sebek fakónak az életen, a melyek fájnak : a holté a nyugalom az ittmaradottaké a feledés, és a további küzdés.
— Elmarad az idei ellenőrző szemle. A hadügyminiszter reudeletet adott ki, hogy az idei ellenőrző szemlék elmaradnak. Elrendelte azonban a hadügyminiszter, hogy a tartósan szabadságolt, vagy a szolgálatból, vagy fegyvergyakorlatról elbocsátott legénységet különös gonddal oktassák ki jelentkezési kötelezettségeikről. A tiszti ellenőrző szemlék azoubau ez évben is a szokott módon lesznek meg-tarlandók a rendelet szerint.
— A várOB zárszámadása A város 1907. évi zársznmodása most készült el s azt a számvevő már beterjesztette a tanácshoz. A tanács a zárszámadásokat a városi számvizsgáló bizottságnak fogja kiadni felülvizsgálás végett. *
— A főgimnáziumi beiratások eredménye. A nagykanizsai főgimnázium növendékeinek létszáma a tavalyihoz képest alig változott Összesen 40» tanuló iratkozott be. tehát csak néhánynyal kevesebb a tavalyinál. Az I II. III. osztályok növendékeit az idén is két-két párhuzamos osztályban tanítják.
— Iparostanonc iskola kötelesek tandija. A vallás és közoktatásagyi miniszter rendeletet bocsátott ki, melyben azoknak az iparostanoncok-uak az ipariskolai tandiiat elengedi, akik mint elhagyatottá uyilváuitott gyermekek, valamely állami gyermek menhely kötelékébe tartoznak.
— A katonaság köszönete Szeptember 8-iki kelettel a következd köszónó irat erkezett a polgármesteri hivatalhoz:
Cs. és kir. 13. hadtestparancsnoka-ág l\'raes. Sz. 814.
Nagykanizsa város tek. Polgármesterének Nagykanizsán.
Fogadja Nagyságod ugy a kilogástalaii elszállásolásért. valamint a polgárságnak a 13.
hadtest csapataival szemben tanúsított barátságos előzékenységééit legőszintébb köszönetemet.
Gerba Imit.
Knuek a köszönetnek oroszlánrésze méltán megilleti Vécsey Zsigmond polgármestert, akinek a városházán tett tapintatos intézkedései irauyitották az illetékes tisztviselőket. De elismerés illeti meg a katonai Ügyosztály buzgó tisztviselőiét, Orbánt, aki lankadatlan buzgalommal teljesítette a reá rótt nehéz feladatot, aki reggel hattól e.ite tízig három napou kérésztől részint hivatalában, részint közvelleuOl intézkedett, hogy a legénység es különösen a tisztek olszállásolásáuál panaszra okot ne adjou. Amint látjuk, ez a muuká|a teljesen sikerült is.
— Hirdető oszlopok. Ha városunk utcáiban szemlét tartunk, feltűnő, hogy sok ház falát hirdetésekkel tele aggatva látjuk, melyek gyakran felerészben letépve, foszlányokban éktelenkeduek helyeiken. Knnek a már uagyon régi szokásnak nagyon ideje volna véget vetni s megszüntetni, ha szerintünk a város megfelelő mennyiségű és nagyságú hirdető oszlopokat, vagy csak táblákat Is szerezne be, melyik azután megfelelő helyeken elhelyeztetnének. Azutáu a rendőrség feladata órködui, hogy hirdetmények csak is ezekre legyenek felragaszthatók. Halároztas-sék meg, hogy pld. 20 darab 60 cm. nagyságú lapért 70—80 tlll. ennél nagyobbért I kor. 20 1111. ke I lizetni a rendőrséghez s ezért a dijért az ki is ragasztatja s három napig biztosítja a hely maradást. ami azért is helyes lenne, mert igy a kenyér-] irigyek nem ragasztanák be, vagy tépnék le egy más hirdetéseit, lia ilyenféle ntézkedés lépne életbe, ezzel is egy lépéssel előbbre hsiaduB városunk. Megsziv-lelésül ajánljuk főkapitányunk becses figyeltnébo.
— Vármegyénk népesedése. Zalavármegye népesedési viszonyait ápril., máius és junius hónapokban, a következő statisztika tüllteli fel. A balatonfüredi járásbau született lati, meghalt 73, szaporodás 28; — a tapolcai járásban született 3»7, meghalt \'299, szap. 98; — a sümegi járásban szül. 278, megh. 220, szap. 52 ; — a zalaszeulgróti jár. szül. 864, megh. 197, szap. 07; — a keszthelyi járásban szül. 285, megh. 182, szap. 103; — a
uagykauizaai járásbau szül. 301, megh. 275, szap 80; — a pacsai járásban szül. 861, megh. 172, szsp. 09 ; — a zalaegerszegi járásbsn szül. 409, megh. 328, szap. 81; — a novai járásban szül. 272, megh. 158, szap. 114; — az alsólendvai járásban szül 376, megh. 188, szap. 187; — a perlaki járásban szül. 593, megb. 358, szsp. Í35 ; — a Csáktornyái járásban szül. 694, megh. 3bl, szap. 233; — Zalaegerszeg városában szül. 97, megb. 80, szap. 17; — Nagykanizsa városban szül 267. megh. 206, szap. 62; — az egész vármegyében született 5040, megh. 3395, szap. 1G45.
— Katonáék Lendván. Alsólendváról Írják : Folyó hó 7-éu és 8-áu a királygyakorlatokra vonuló katouaság Alsólendváu tartózkodott A máskor cseudos város képe reudkivül megélénkült s ugy nézett ki, mint nagy katonai mozgósítások esetén. Volt részük a leudvaial^uak a katonaságban s bizony cseppet som sajuálták, mikor 9-én reggel elmentek, hiszen több helyeu panasz hallható, hogy a legénység károkat csinált. Persze, ez már együtt jár a katonáskodással, mert magunk sem tuduuk elképzelni olyan katonát, aki a gyümölcsfák vagy szőlőben birka tehetetlenséggel, bárgyusággal elvonuljon. Miuil-azouáltal nem haugoztatjuk, hogy a katouaság gázol-jou a magáuvagyonbau. Hisz mi nem vagyuuk ellenségei a kalouaságnak csak több előzékenységet, tiszteletet kérüuk tőlük s ne bántalmazzák magyarságunkat I
— Magyar élelmesség. Az nincs. Nem tud ez kihaszuálni semmit se. íme napokig itt volt a tenger sok katonaság és nem jutott eszébe egyik korcsmároisnak se. pedig mind megtehette volna, hogy táncmulatságot rendezett volua esténkint. Pedig sok pénzt itt tarthattak volua. (\'sak a gőzfürdő tula|donos hirdette, hogy tiszturak számára fürdő áll rendelkezésre. Tódultak is oda. Hogy a híres magyar vendégszeretet nem nyilvánult meg se a Casino, se a Polgári Kgylet, se a Társaskör vezetőségénél, annak okát nem akarjuk kutatni, mert bizonyos, hogy ez egyesületek lettek volua hivatva, hogy a polgári elem a katonatisztekkel egy-egy táocestélyen közelebbi érintkezésbe lépjen. Ki tudja hány szerelmes levelet hozott volna vissza a m. kir. posta, lláuy eljegyzési hír látott volna nemsokára napvilágot, hány szép regénynek kiinduló poutja lett az az est. Pedig de sok volt a nyalka tiszt és de sok konty alá vágyó hajadon. Alii sohasem megyünk férjhez.
— Három felekezeti Iskola Sokáig emlegették, húzódott az ügy Állami népiskolát szerettek volna a leudvaiak három felekezeti iskola helyett. Hogy mostanában Alsólendva nem kap állami népiskolát, azt abból következtetjük, mert mind a három felekezet külön-külön építkezett, uj tantermet létesített, tanerőt szaporított, szóval költségeskedett iskoláira. Nem lett volua jó inkább egy hatalmas állami iskola?! Dehogy nemi Azt mondják a leudvaiak is! Minek is vau felekezelieskcdés a világon??
— Közös bajuBzkötők. Általános szokás a borbély üzletekben, hogy a borotválkozó és nyiratkozó férfiakra egy-két bajuszkötőt használuak. Az ilyen közös ba|uszkötók alkalmazása hygénikus szempontból nagyon veszélyes, mert könnyen terjesztője lehet s vele tovább hurcolhatják a tfldővész, bujakor, vérmérgezés, rák, s egyébb fertőző botegségeket.
szabadalmazása vagy értékesítése előtt ugy Magyarországon, mint bármely külföldi államban, forduljon a
T<* I q I m -í n vnt „Szabadalmi Újság"
I < 1 I Cl 1 1 11 Cl I 1 V U IV. szerkesztőségéhez Budapest, VII
szerkesztőségéhez Budapest, VII. ker., Erzsébet-körut 26. szám.
Kérje a „Szabadalmi Újság" ingney mutatványszámát.
4
ZALAI közlöny
1008 SZEPTEMBER 14.
Pécsett »i oltani loorvob előterjesztésére, a rendőrfőkapitány elrendelte, hogy ogy üzletben sem használható a közös bajuszkötő. Minden esetre nagyon üdvös intézkedés s e tekintetben nálunk ia ideje volna, ha hasonló intézkedés történne.
— Falk Miksa halála. Bőven beszámoltak a Tóvárosi lapok erról a kiváló lérfiu haláláról, mely éppen Erzsébet királyné halálának évfordulóján szólította el tóiunk Kaik Miksát. Ho«zu pályája Kanizsára is elnyúlt, hol 188-l-ben képviselőjelöltnek léptette fel az akkori szabadelvű párt, Unger Alajos függetlenségi pártival szemben, aki tudvalevőleg kanizsai szllletésü. A függetlenségi párt akkor oly szervezetten erős volt, amilyen sem azelőtt sem azután nem lelt Nagykanizsán többé. A környék választói úgyszólván (analizálva lettek Verhovay Gyulától, kit akkor kis „Kossuthnak" hívott a nép. Híres kortes útjában ugy fellelk-sílette a választókat, hogy mire Falk Miksa a kerület községeiben megjelent, mindenünnen kudarccal kellett visszafordulnia. Unger Alajos (>00-zal több szavazattal győzött. Sürün hangzott fel a gunyvers:
„Eldurrant a rézkapszli,
Megbukott a Kaik Mákszi".
De csak nálunk bukott meg, Aradon megválasztották. Falk Miksával a modern Magyarország harcosainak egyik kiváló alákja szállt sírba.
— A somogyi pénzhamisítók elfogatása. Kaposvárról jelentik, hogy a csendőrségnek sikerült az 1906 óta terjedt hamis ezüst pénz hamisítókat és terjesztőket végre elfogni Zádorban. Kálmán István és Hagó János gyorsan meggazdagodott polgárokat éppen akkor csípte nyakon a csendőrség, mikor a hamis pénzt értékesíteni akarták. Letartóztatták még Nagy Zsóli vikrói, Itukovícs György zádorí. Királyi Imre elekpusztai éi Göznel Júlia szigetvári lakásokat. A nyomozást folytatják.
— A dollár hóditása. Kéthelyí tudósítónk közli velünk, hogy a Kéthelyről, de Somogy más vidékéről is Amerikába került magyarok az ílthou-maradottakuak dollár képében küldik a péuzsegedel-met. Ezek meg be sem váltják, hanem ugy használják, mintha nem is a korona, hamun a dollár hazájában élnének és megtörtént, hogy földbirtokot dollár értékben vettek és tizeitek ki.
— Öngyilkossági kísérlet Kerecsenyí tudósítónktól értesülünk, hogy egy odavaló Hajmásí György nevű 28 éves ember, kinek ifjú felesége és 2 kis gyermeke van, H-áu délután hozzátartozóival kiment a széliébe iddogálni, estefelé, mikor a család hazafelé tartolt Hajmási a többiektől különválva \\issza ment a pincébe, hol a présre Alva dróttal felakasztotta magát egy szegre. Apósa rosszal sejtve visszament és rémülve látta szereucsélleu vejét. A közelben levő emberek segítségével hamar levágta a drótot és hosszas fáradozás után sikerült életre hozni az életunt embert. Hogy, mi akarla ót a halálba kergetni, eddig nem árulta el
— A nyomor miatt. Kábel Sándor a helybeli színtársulat kellékese szánalomra méltó szegény ember. Kelesége állandóan betegeskedik, hu valami előadáshoz kölcsönkért tárgy eltörik, ó felelős érte a csekély fizetésével. Mindez annyira elkeserítette, hogy pénteken este \'/,7-kor egy forgó pisztollyal véget akart vetni szenvedéseinek. De inig mellényét igazította a golyó elé. a fegyver elsült és csak ujja-hegyét horzsolta. A lövés zajára elósíotők rögtön orvost hívlak kinek könnyezve panaszolta el keserveit. Jusson eszébe kellékes uramnak az Ur szava: Küzdj és bízva bízzál.
— üj rend a kutyák körül. A földmive-lésügyi minisztertől rendelet érkezeti, hogy a veszettség idején a zárlat 4& nap helyeit 00 nap lesz. A zárlöró paróz nélküli kutyákat a gyepmester 90 napig tartja megfigyelés alall a tulajdonos költségén. A kit kutya mart ineg, az eddigi 8 nap helyett 21 napig figyelik. Ha egyik kutya a másikat marja meg a megmart kutya 90, a maró kutya 8 napig tartandó megfigyelés alatt.
— Ismét gomba mérgezés. Egy család borzalmas tragédiáiét idézte eló a sok gomba. Tudósítónk a következőket írja. Gönc Vendel felsószeut-erzsébeti lakós felnőtt lia sok gombát szedett a mezőn. Haza vitte anyjának, ki vacsorát főzött abból 4 tagu családjáuak. A gomba jól Ízlelt s nagyon sokai ettek belőle. Azonban a hatása rövid idő múlva rettenetes módon jelentkezett. Először Göuc V endel anyósa, egy 75 éves öreg asszony lett rosszul. Össze-esett, arca fakóra vált sjiagy kíuok közt 3 óra lefolyása alatt meghalt. Jóformán észre sem vették halálát, mert eközben a család többi tagján is jelentkezett a gomba mérgezés hálása. Dühüugötl, tombolt, táucoll és bolond dolgokat beszéllek össze-vissza, mig a nagy lármára a szomszédok figyelmessé létetvén elhívták a járási körorvost. Talán megmentheti őket az életnek, de még eddig egyik sincs tiszta elménél.
— A szélhámos festő, A király személye körllji minisztert, Grót Zichy Aladár városunk képviselőiét furfangos módon csapta be Belezuay Banm Ödön állitólagos festőművész. Ez a Belezuay pár nap előtt, mint festőművész bemutatkozott a grófnál és megvételre kinált egy tájképel, amelyet ugyati nem ó leslelt, de ép oly nagy művész: Nágrády Láaszló. A képért 330 kor. kért. A grófnak tetszett a kép ¿s megvette. Azután megvizsgáltatta egy szakértővel s akkor kiderült, hogy az egy közönséges piktor mázolása és nem ér többel -1 koronánál. Erre annyira felháborodott a miniszter, hogy azonnal feljelentette Beleznait. Egy kávéliázbau tálallak rá Bevitték a rendőrségre, ahol bevallotta, hogy a képet, melyet a szélhámos „festő" Zichy Aladár grófnak eladott, egy Schreíber nevü szobafestő csinálta. Az eljárást mog-índilották ellene.
— Női Élet A magyar írónők legsajátabb, külön orgánuma g,\\aiiánt uj szépirodalmi és társadalmi hetilap indul meg n fővárosban „Női Elei" cím alatt. Az u| lap a maga nemében még a külföldön is egyedül fog állaui, amonyiben nemcsak szellemi vezetését iráuyilják nőirók : hunéin minden sorát nőirók írják, akik közül Ábrányidé, Katona Klementin, Adám ftva, Alhisy Katalin, Alexander Erzsi, H. Büllner Júlia, B. Zalay Masa, (\'astellí Erna. Czóbel Minka, De Geraudo Aulouina, Ego (Dr. Rózsavölgyinél, F Katika Margit, Faylné Hen-taller Mária, Gajárí Böske, Gáspárné Dávid Margit, Geóce Sarolta, üineverué Győry Ilona, H. Szederkényi Anikó, H. magyarí Kossá Izabella, Halmi Piroska, Harasztiné, Récsi Jolán, Holló Sárika, Horváth Böske, Huszár Lolli, Isaák Mártim, Janda Matild, Jászai Mari, Jörgné, Draskóczi Ilana. Kántor Irma, Kordiua Lilly, Kövér Ilma, Krüzselyi Erzsike, L. Ady Mariska. Leugyel Gizella, M. Hrabovszky Júlia, M. Korniss Aranka, Miklós Jutka, Mokné Féreghy Gizella. 0\' Dóimul Henrikné grófnő, Riloók Emma. Szendéné Dárdai Olga, Szerelemhegyiné Mócár Jolán, Szikra (Gróf Teleki Sándorné), Tormay Cecil, Tutsoknó Bexheft Lilly, U|falussy Amadíl, Vécseynó Jankovits Lnjza, Wetlsteiuné, Szluha Margit, Lepléuy P. Gynláné, Yvette (Bubícs Józsefué. Az érdekes uj hetilap, mely képekben is befogja mutálni ugy a magyar, mind a külföldi női élet kimagaslóbb egyéniségeit ós eseményeit, október havában indul meg, amikor mutatványszámot az érdeklódőkuek készséggel küld a kiadóhivatal: IX., Angyal-utca 15.
— Fehérnemű varroda. Értesítem Nagy.\' kanizsa t. cz. közönségét, hogy varrodámban « legszebb kivitelű fehérnemüek készülnek a legjutá-uyosabb árban. Kékítek a legfinomabb kelengyéket ós férfi ingekot a legszebb kivételben. Tauitrányok ós tanuló leányok felvétetnek. Halász Jenőné Oseugeri-ut 30.
— 70 óv óta a Sirup-Pagliano mint « legjobb és legbiztosabb hashajtöszer sok ezer családnál eredményesen vau bevezetve. Ezen Girolamo Paglaio florenzi tanár által fellaláit és 182*. ót4 előállított vértísztítósxer csak akkor valódi és erednié-nyos, ha a gyártmány a törvényesen védelt kék vig! neltával és Gírolamo Paglíauo tanár névaláírásával van ellátva Ezen különlegességek orvosi rendeletre az ország minden jobb gyógyszertárába kaphatók.
— Amateur-fényképásieknek I Általánosan elismert kllünü italon 4« ull fényképésiell kéuülékek, fclülinulhjiaiun niiniiiégU pillanat kéii apparátusok, valamint mindenféle fin», képésieli cikkek Mull A\' cégnél (Tuchlaul.cn II, ci Ur udvari kiállító) kaphatók.
Kien Uiletág alapltatotl l85l-l.cn.
Kívánatra nagy képei árjegyiik bérmentve küld a ctg
Cilku Inkái ■alr* Irairi
SELYEM
é, , 1 lennel,erg iclyem 00 ki.-,(i|
feljel,b, bér -■ •■tll\'él léa.
■ •■tllli. — Minta poilafurdullával. — Megrendeli tok l.ármely njrelveu Intéiendök:
an Sildinfabrikt. Henneborg In Zürich.
Főmunkatárs: Kovát» Mikiéit.
N vilttér.
r
Az e rovat alatt közlöttekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség.
a.\'"
A Bór- és Llthlon-tartnlmü
Salvator-
forrás
kllilrirt sikerrel hailnállatlk -
vesehajoknál, a htigyhölyag bán-talinninát és köszvénynél.aczukor-belegségnél.ai emésztési és lélegzést szervek hurutjainál.
Húgvlinjtó hatású!
0
Ilmáin t
gS? i\\í ■

Kouuytn *n<ktlh«(4l
TftJJ«»«a tistU!
K\'ipb\'iló \'tMr>tnyrnlttrfkt<ihfkbin riffy n Sinive-I.wórt, Hatra l»rfarrá* Vullalntnil • liutiarttl, V. Mntlol/rakr<tri a
Sj
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
Nem élet ez : tengődés. Mintha politikai bün volna a szinházbajárás, vagy mintha titkos szövetségben egyeztek volna meg egymással az emberek, hogy kerülik a művészet hajlékát. Mert a Kövessy társulatnak a hideg megmagyarázhatatlan közönnyel szemben is kitartó művészele neki dicséret, nekünk megszégyouités.
Itoseiikranz és Guldensteru. a Háromcsőrü kacsa ós a Baba után csütörtökön fényes színházi estéj
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
JTTONIAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
1908. SZEPTEMBER 14
Morxetl a kis műpártoló publikumnak a Hiburos giinműelőadása. A renaissauce korbeli művészet pártolás dühöngésének idejéből mutat be L. Napóleon l\'arker egy korképet, mely a Medici családnak a tiara elnyerésére való törekvését és Strozzi családdal való összeütközéséből keletkező drámát szüli meg-ható jelenetekkel. Fehér Gyula (a bíboros) művészete |,.bilincselte a közönséget, a III, lelvonásboli jeleuete oly megrázó volt, hogy a publikum tiuom érzéke
I,,.licit ahhoz, hogy nyílt színen ki nem tört a tapsolás. Thuri Elemét a büszke Slrozzi méltó partner volt. Tóth Ilonka fraise bársony loilettjével fejedelmi megjelenés volt; ilyenek leheltek az igazi Medici hölgyek, Osige Böske a szép Chígi Fíliberta tenger Zöld pazar öltözékével megszokott drámai hatást kel-tuti nemes játékával. Szökés Sándor, a bíboros öccséről megírtuk, hogy jó színész, de mindig gyermek akar lenni a szin|iadou uem ifjú Ehhez méri ugráló testmozdulatait és szájídomítgatásaít, ami játékának hálását roulja. Szilágyi A. miut szenátor, hozzájárult a sikerhez. Reméltük ha újra színre kerül a Bíboros, zsufolt ház elölt fognak játszani auuálíii-kább, mert diákok ifjú leányok egyaránt megnézhetik. Pénteken az Ördög újra Thury Elemérrel került színre. Szombaton volt e bélen második premiere, a Komédiásuk c. .operette. Milöeker e kedves zenéjü operettje nálunk teljesen uj Volt. A szöveg meséje sablonos félteértései szinte megszokottak. Szellemesség helyett bohóckodások vannak benne I)e az énekszámok kedves behízelgő melódiájuak. Parlagi Kornél« különösen jól volt disponálva énekszámai (verébroináncai elbájolták a közönséget, Bercik Margit olyan kedves nniva volt. hogy szinte szeretnők ót ilyen szerepben drámában látui, éneke is nagy tetszést aratott. Szilágyi, pintér, Hajagos. Holtairól dicsérettel szólhatunk.
II.trsáuyí maszkja Ízléstelen volt. Károlvíné szép tátékán nagyol rontott az u inestetikai földön ülő helyzet. Ha a szerző ugy írja elő, akkor is kerülendő ami izlés rontó, még operettben, bohózatban is.
Vasárnap d. u. a Baba, estve újra a Komédiások kerüli színre. Az előkelő közönség pedig nagyúri gőggel távol inarad a színháztól Most ez n divat ez az előkelőség kritériuma.
UUl K U Z L 0 N Y
Kamár József gelseszigeli lakós utóajánlala folylán eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár. Árverezni kívánók tartoznak a becsár 10 százalékát készpénzben vagy értékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A kir tvszék miut tkkönyvi hatóság. Nagykanizsa, 19)8. évi augusztus 89. napján.
UJDONSiíot
4HI I
tk. íiosT
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kír. törvényszék közhírré teszi, hogy ifj. Steril Mór végrehajtatónak Rónai Gáborné, szül. Kantár Rozi végrehajtást szenvedett elleuí 110 K tőke s jár. iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a gelwi 828. szikben t 19.4/b. hrsz. a szil kolaí düló-lien lévő szAuló és rétnek Kamár Rozit illető egyharmad része I K 40 f. kikiáltási árbuu ózv. id Kamár Gvörgvné. szül. Andri Anna javára ti 1 h hckeblezett holtiglani s özv. Kainár Józsefué, szül. Mandics Rozi javára 6fi. alatt bekcblezelt özvegyi haszonélvezeti szolgalmi jog épségben hagyásával az uiudvari 44. szikben I 12ö8/b. hrsz. alsómezói szántóföldnek Kamár Rozit illető egyharmad része 4 K 40 f., az ugyanazon tkkönyvben 749/b hrsz. öreghegyi szőlőnek Kainár Rozit illető harmadrésze 4 K 4o f.. 75G|a. hrsz. öreghegyi rétnek Kamár Rozit illető harmadrésze 2 K 20 f. 7.17 b. hrsz. öreghegyi szőlőnek Kainár Rozit illető harmadrésze 4 K 40 f, 92l|b. hrsz. öreghegyi szóló és rétnek Kamár Rozit illető harmadrésze 4 K 40 f, 77» hrsz. öreghegyi szőlő és rétnek Kainár Rozit illető harmadrésze 5 K 60 f., 787. hrsz. öreghegyi szántóföldnek Kamár Rozit illető harmadrésze 3 K 30 f., 783. hrsz. öreghegyi rétnek Kamár Rozit illető harmadrésze 3 K 30 f., 789. hrsz. öreghegyi rétnek Kainár Rozit illető harmadrésze 2 K 20 f., 907. hrsz. Öreghegyi szőlő és rétnek Kamár Rozit illető harmadrésze 6 K SO f. kikiáltási árban és pedig ezen 44. sztkben foglalt ingatlanok özv. Kainár .Jó-zsefné. ózv Mandícs Rozi javára bekeblezett özvegyi haszonélvezeti szolgalmi jog épségben tartásával, még podig a golseí ingatlan
Nópfólkelési szemle.
A honvédelmi miniszter rendeletéből kifolyólag október 1 -éri a Polgári Egyletben népfölkelési ellenőrzési szemle lesz. Az utolsó ilyen szemle 1904-beu volt.
Petroleum raktar.
A budapesti kóolajfiuomitó gyár részv.-társ. kérvényt Intézett Nagykanizsa város tanácsához, hogy egy létesítendő petróleum raktárhoz engedje át bérbe a szeszflnomító gyár iparvasul|ától északra fekvő Vári réten levő anyaggödör területét. 8zombat délután larlolla meg ez érdemben a helyszíni szemlét a városi mérnök, a rendőrfőkapitány, egy déli vasnlí főellenőr, a tűzoltó főparancsnok, a szeszliuomiló és a l\'ranz-gyár képviselőinek jelenlétében. A szerencsésen választott hely ellen csak a Frauz-gyár megbízottja lott ellenvetést, noha az ő telepe a loendó raktártól 300 méternyire fekszik. A magunk részérói helyesnek tart|uk annak a helynek a kiválasztását, mely ez iiló szerint hatzuol nem hajtolt, lakolt területektől el van szigetelve és örömmel üdvözöljük a raktár eszméjét, meri igy városunk petróleum készlet», melv állandóan veszedelmet rejt magában a városra nézve, kitelepillelik a raktárba, hol vastar-táuyokha kerülne. Jelenleg minden üzlet, pince, hol pelroleuilios hordók állanak, valóságos tűzfészek Vali ugyan a városnak szabályrendelete áíra nézve, hogy | milyen minimális petroleumkészlet lehet az üzletben, illetőleg raktárban, de ennek megtartása éppen ilyen raktár hiányában keresztülvihető eddig nem volt Reméljük azért, hogy míg a tanács és képviselőtestület a beadványt pártolásban lógja részesíteni, addig a kereskedők maguk is szívesen látják a petroleum-raklár létesítését.
Száztíz magyar imakönyv.
Hegedűs A. Klek vendvidéki tanító, agiláclója folytán Szerdahelyi Jenő Keszthelyről 110 darab magyar imakönyvet küldött a „Magyar Paizs"-hoz a vend vidéki iskolás gyermekeknek, üdvözöljük érte az áldozatra kész adakozót és üdvözöltük Hegedűs Klek munkatársunkul, uki igazán utánjár iskolájában a magyarosítás érdekében Nem szemfényvesztéssel, de való munkával szolgál hazánknak.
az építőiparosok köréből
A helybeli építőiparosok szövetsége átiratban felkérte a helybeli ipartestületet, hogy közelebb egybehívandó gyűlésén fogadja el az építőiparosok országos .szövetségének azt az elvi határozatát, melynél loj;va a munkásokkal eddig kötni szokott kollektív szerződéseket ezentúl szüntesse meg és odalias-söii, hogy csakis egyenkint aláirt külön-külön nyilatkozat aláírásával fogadiák munkába segédeiket. Akik pedig jelenleg kollektív szerződés alapján dolgoznak, záros határidő mellett köteleztessenek a nyilatkozat aláírására. Ez eljárással a szövetség a mesterek és segédek állandó békéjét célozza és míg egyrészt elejét akarja venni a munkások gyakran tapasztalt viszaéléseínek, másrészt a mindkét résznek okozott károkat, az ipar pangását akarja ezzel megszűntetni. Minthogy az épiló iparosok közül a többiek már elfogadták ez uj rendszert, kiváltképpen az asztalosokra szól ez, hol a meggyülemlelt munka nagyon is megkívánja a békés egyetértést.
A gőzgépkezelök és kazánfűtők
legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban október hó 4 napján d. o. 9 órakor a Sopron városi villany-telepen foguak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m kir. ker. iparfelűgyelőség-liez küldendők II. Rákóci Ferenc-utca 2.
|
Szüret.
A Szabadhegyi szőlősgazdák teguapi értekezlete kimoudot a, hogy azept. 22-én megkezdik a szüretet. Némelyek a szőlló rolhadásától félnek, mások azt remélik, ha előbb szüretelnek jobb árt kapnak a mustért. Pedig a bzöllószem tulajdonképpen most kapja a teljes cukortartamat; ha az időjárás derült, kár síetui a szürettel
Mlsztrik mozija
Emlékszünk, hogy a mult évben milyen szívesen látogatta közönségünk a Misztrik-féle mozgókép színházat. Nemcsak azért, inert kifogástalan tisztaságú képei voltak, hanem mert uagyou tanulságos, érdekes és mulattató programinról gondoskodott állandóan. Misztrik engedélyt kapott, hogy moziját október I -ón városunkban megnyithassa.
PÉNZT
ne «Jjon «JJ k liilloslliálj- vagy finnért, míg n«gy kepe« árjegyzékemet nem kérte be, melyet laiju ii kérantii Illáik.
Gyftkeres és sima oltványokból, DEL.AVARE sima és gyökeres továbbá aurtMl s,m» «» ttyoke-rcs miiekéi I\' , millió kisstel. I\'onlos kiszolgálásról és snyagom jóságáról cr.tr és ezer elismerő levél tanúskodik. Caim!
Szttoa Sándor Fia
szólótelepe, Blhardlóaiag.
A lélegzés
sokkal könnyebb már az első néhány adag 8C0TT-féle Kmtilsio után is és ez a megkönnyebbülés napról-napra növekedik.
Ezren és ezren tapasztalták ezt az utolsó 32 a éven keresztül Ep ily szembeötlő a javu-
lás az általános egészségei illetőleg.
Étvágy ós álom
visszatér, s az emésztés javul. Próbálja meg és meg fog erről győződni,
Al l\'.mulilö vátál*
ii.uni .scorr- E„v eredeti üveg ára a K. 50 fillér.
falc modwri vili. <S} r-
jqtyíl mhlUaat
- U\'i«\' jwx Kapható minden gyogyláiban.
fe^Itf gTTTJ il-.\'.-Ufe^T®
Hirdetések felvétetnek e lap kiadóhivatalában.
.. Km, A, |»T/ ..\\Vt,
í " ■ÍJ" "T"1 "jÉ,*,L.1- "íj t^J rf" "1 \'
1908. évi október hó xg. napjának délelőtt 10 órakor
Gelse község házánál, az uiudvari iugatlauok ugyanazon napon délelőtt 11 órakor Újudvar község házá-uál hivatalból megtartandó nyilvános bírói árverésen
^^k I ^^ J a legjobb és legfinomább
W 100 111 Czipö tisztítószer
Eqvedüli gyaros=FritzSchuIxjun.részv.-társ.Lipcs&esiEger.
ZALAI ¿0110 S y
Mtns. SZËl\'TBMBKR u
HKIIUTASOK V,uíí
naponta 8 8 órái«.---
SOMOGYI MÓR
tanár, xongorainüvéai
képeiitett oklevele« lenatan 4 Igalgaláta alatt illó ZENEr
államilag
Conservatoriumban
Budapest, VII. Erzsébet-körűt 44.
, ongora, hagadtt, ónok, gordonka, olmbatom, •«
luid luvó- ét vonósbangsierekre, valaminl íeneelméloti tantárgyakkal.
iilmilil rilplaaáll iiaitaiárek. — 1 Uiirük léKtéaa íl. PflT Vidéki leányok részére
INTERNÁTUS
Prospektusul kívánatra stolgál al ioazoatósAo.
Nincs többé aggodalom
osaládi életben.
(kezeskedve)
Kérjen 10 fillérei bélyeg heküldéne ellenében kórba-vényt és árjegyiéket. Dlaorét »»átküldi«.
Bauer József
■léfiltüaiar. k;|«alkat ttijl amiül fóképvlaelete éa saátktUdáai Irodája Wltn I. Sonnanfalagaaae 31.
NOXIN
A legjobb kutya-kalács volt és marad a
Fattinger-féle kutya-Kaláos,
mely a z össies e fajta tápszerek kűzlll a legjobb: ósszetótelü és táperejű. — 60 kg 23 K , 6 kg. bérmentve 3 20 K
Fattinger-féle Puppy-Bisquit
kölyök-kutyák részén-. - 50 kg. 26 K, 5 kg. bérmentve 3 60 K Árjegyzéket bérmentve küld:
Fattingir\'i Patent Hundekuchen und Beflügelíutterfabrlk, Wianer-Raustadt.
250-nól több első díj. A Katlinger-léle tápszer állatorvosi ellenőrzés mellett készül.
A
LEGJOBB CIPŐ-
ÍWOS óta forgalomban,
« Berger-féle »
syófiv-Kiitrány-szapptin,
Niul l,kmlál,«k »liai ajánlva, Kur^> U|tttk UluU,. (*,_ •liml alkalmasunk \'
* mindennemű börktttegek *
N
0 X
1
N
uLcicnt. i
Minden jobb üzletben kapható.
H0CHSIN6ER TESTVÉREK
BUDAPEST.
,nti>, |»,»M íJnli pikkalr-ataiar, «Mell kotatak, niiaah
I,11 nnwni, Otvar, la«T\'la«, Ublaaaitáa, M* U iwtáJltarpe ,11,n. A H«r»er-l«» Wlil,*iiT..»pf.,n UrUlmaawa la-kAtr«ap nak 40 .,-al M mifrlai f-1\' a k,rwkoi«Uml*„ \'Ifltorh.la a*UMr. •»ppaaoklél Uajanaaao kiUnbAalk. Idillt karkMaavtrafcaál
alkarral alkalmaatatlk a kálráufaiappan <.«l,atl m
Borger-féle kiitníny-kóiis/appan.
Mini [|.ii|«tékátrAtij,tapp«n »■ anibSr lliita\'alaaallfal rlta .pnia.aia, a iv,rni,kekii*k ,aiam«.in|l la|b*l«^»«fai aU.. imu. ■elhallen I^rttaadfa. uiaad* « lUidlu^ita iaiaéaaat|l ka«a>lalal.iaual «ISI
líorger-félo giycorln-kjítránjr szappan
S»> |l,ea,u>-taruüeaamal éa Uaooa Illattal. Mlnl Utáló ISr»r,otó ..«, kltuufi andmrarnial haaasillatUu levén a a, IM4
Ilergor-féle borax-szappan
kl<l(«a«k, aiapaUI«,, ...pl«, mtlaaaar \'< Hr«> M*.
bajok ellen tr, lalndaa lajaak 7o flIMr hatiatUU um.UAaaal a«jilu. A váaartáaoál t..UrowlUn
II,itf,rl«lo aálra i|-v,app,ol da Dorax-asappaut 1 kdn«n éa aéaa, a. Itt Itthatt rt<l|^Trt Sa a i U. Il.ll «é «•nap. s. .» felx « DN3
aitonUiT, eu.eUrvtUai éf___
littiNn iba»-t)su éa -
araa,lniaia«l a »Arial vUAchlAltltA*» loou. MLnii.n agyit- tt"t1\' - l»«»ai«i auuoaa. mai. B.n.r4tta rjártmio,. a mmé«o —appauho, njMkaK kaeeaálati ataaOAao« ki vaa sorolva.
Kapható mli».l«o ,,4,,UUt.au éa hiaamlé SatatSan. Nagyban i O. H«U * Oomp. Wlan L, Hibáratr. a, ■a»ams«(l r*r»ktAr T»r*k J«e.ar (ytijiur. lArn. Ilmliipoat, MlrAlt-u., Thai Imayar *a M.ila, Xrln.t-ulr.i, Hulatr 4m No,,r d,«(ul«ltk, »(•roaaiaUereag-tilctt. Klrala)rb«a mlad«a bu.l»p>ail. valaminl Na-rinraraat« taai,, vtra.alnak astladan (r«S)a<,rlfr-rnll.aaa, (ovAbbA a Jobb droffuarlAkkaa f TllaUaar-— karMktdtHkkaa. *
Hirdetések felvétetnek a kiadóhivatalban.
LIPIK
Vasút, po*la-távírda ulolmás
ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY
Kgyetlea JéátirlilH ilkillkii kéifli (M" C.) EariM kaa. I\'.íratlan gyógyhatású • Miciltirlá ós a llttlét • lik össses karain ■i|k>t)|iMlél. hugyaaiaa áttétéi, kiméif, eiai és licklti. (iriál)-, angolkor ét » ussxes itrkaligiaitk ellen.
Ivókúra. Hévvizes fürdők. Vizgyógyintézet. Inhalatórium.
MT * lirdobiljn 10 kliálé «rítt nakiélk.
kívánatra prospektussal és bővebb éitesitéssel stolgál A ftlrdölg»«gató»áK.
GODDAM!
Végre egy gyorsan és biztosan haté tyukszemszer.
Cook & Johnsons j
aineerikai szabadalmazott
TYUKSZEM-GYÜRÜI.
1 darab 20 fillér, 6 dafab 1 kor., postán 20 fillér portó.
Kapható az ornzág minden gyógysiertárában, vala- ! mini orvosHzer-drogériákban, 8tb.
Tiustasii^nvrl 30.000 korona koz«)»MÓg.
Többet éissiel
mlnl •röv«l I
Beható tanulmányozások
•r«<iiiiényesték, hogy Sohlcht uznrvM-■sappivuA mintUn vli-
b«n — akár molett vagy
hideg, kömény vagy lágy — gyorsan erőien habstik ; könnyen hatol a siövetbe, meglepő gyorsan oldja a aiennyet, anólkul, hogy a saOvetnek lt»g-kevvshA is Ártalmára Tolna. SCUlCHTsaax-vaiamappana teljesen
tisata 4s tnent muró anyagoktól; órtitedek óta eg>\'«nló minőség* hun alDgjobbnnyagok-hói elAÁIIitva.
HassnAlat* minden tíáitltrisl cólra és min-donnoraft »nosiwhoa a jóaan és ¿se parancsolata éi minden ha«-tartAshan jelentékenyen in«gtak arlt időt, munkát éa pénat.
1 mi«. SZKI\'TK.MHER li.
ZALAI KÖZLÖNY
7
BOHN JVL. ós TÁRSAI
NAGYKIKINDA és ZSOMBOLYA.
Legrégibb, legnagyobb és legjobb telep e szakmában Auaztiia Magyarornzngon a
BOHN-féle TÉGLAGYÁRAK
NAGYKIKINDÁN és ZSOMBOLYÁN.
Alaoittatoit 1864 Legelőkelőbb referenciák Alapíttatott 1864
- 50 millió évi gyártás —-
a 01. és kir. szab. Bohn-fóle biztonsági átfedő cserepekből
VASOXYD természetes vörös színben vagy kátrányozva. GYÁRTMÁNYOK: Bohn-/óle szab. biztonsági átfedő cserepek. Legolosóbb. legszebb tetőzet.
MT Képe« árjojfyxik 4a minták kívánatra lngyan 6a bérmantva. ~M
N Igykiklndal gyártmány, llckn f<lt tubtj. Uilonaltt á\\(tJ.\'.«nf 372. illia.
Zsombolyai gyirlmSny.
Stáb. fcm. rríitli c»«i4p
9S1. Ilin.
Fűtésre, ipari és gyári célokra
«t, lap ■!, Kokszot,
kovácsszenet, faszenet
legpontosabban és legjutányosabban bzállit, ajánlattal szívesen szolgál
SUGÁR VILMOS cég
Budapest, X., Kőbányai-ut 4.
Sürgönyeim : SUGAftlUS—BUDAPEST. — Telofon 51—ftö. és 2—69.
A rendeléseket kérem sürgősen feladni, mivel halárzárak, waggonhiány stb. miatt a kesúbbí szállítás nehézségekbe fog Qtkózui.
EREDETI STASSFURTI
40 os kálisót és kainitot
valamint az fiaszea egyéb műtrágyákat legolosóbb áron azállitja --
* +•
Kalmár Vilmos
a staasfurtj Káliayndikátus veiérképviaelöje BUDAPEST, VI., Andrásay-ut 49.
Tisitasága 30.000 koronával
6, azaviilollniik.
Szép keblek
két hónap alatt a
Pilules Orlentales^IU
melyek a kebleket fejlesztik, erősítik, helyreállítják és a nói kebelnek pompás teltséget kölcsönöznek, az egészségre káros hatás nélkül. Jótállva, arzetii-kum mentes. Orvosi hírességektől
_ _ elismerve. Teljes disorelió. Doboza
használa ti utasítással fi K 4& 1111. bérmentve.
J. Ratió gyógyszertár Párizs. Kaklár: Török József gyógyszerésznél Budapest, Király-utca 12.
A konyhában és házban
mladsnt, ami agy41Ul4b»n moabstt U Ua»-tllh»W, cskkia
schicbt szarvas&zappanáYa!
ll.illl.unk, K aaappan Srllsadakan 41 foljtaloll bal. »tó 4a lalkllamaratsa l»nulm4i>/oa4an«k aradmínya. Jloaíataja randkWBlI, a»«»«lolt tUata 4a maiit mlnd.n k4roa ka»ar4kUl. Gond n4lkftl huan41h»t4 Uh4t mlnda. llaalll«»! a4lr>, m4f ott la, hol kilaOnaSfaa aaappsn r.lnxmdj»» aaoljál.lol ».»r kOlOnfta foodoa.if aaftka4g altallk. a

ÉKSZERGYÁR.
Villamos üzemre berendezett arany -, ezüst- és ékszeráru - műterem
Különleges készítmények! ékszeráruk és jegygyűrűk.
Uj foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítünk
Eladás részletfizetésre is! Yeréhyjózsef és fia
ékszerész, Nagykanizsán (Városháza átellenében.
GYERMEK-
leányka- é- llu cipóink elismert legjobb minségüek.
Araink olcsósága — tekintettel a talpba vésett szignriiaii szabott árakra
feltűnést keltenek.
HTT T13 III " «"ipŐKVár r. t. nagykaniisai I U M UL főraktára Kő-utca Vi. szám szemben rendelték meg szükségletüket.
»
Korona szállóval
Szélhajtó gőrososillapitó
i HODONY cseppek r
= Már 1844 óta =
bevált háziszer, mely az étvágyat eló-, idézi. 8 az emésztést fokozza. Ara üvegenként 1 korona.
Két üvegnél kevesebb (utánvéttel 2 K. r>0 f.) ládáoskával egyiltt nem küldetik. —
Megrendelés
^ultus Bíttner\'a Hpothckc S
In ölognitz, lltdiröilirriicli

■M
ZALAI KÖZLÖNY
lHOfl. SZEPTBMBKR
r
Értesítés.
Alulírott tisztelettel értesítem az építő közönséget, hogy végleg Nagykanizsára költöztem s Eötvös-tér 21. sz. a.
építészet-vállalati irodát
nyitottam,
Tapasztalataimat hossza éveken át Budapesten nagyobb vállalatoknál való ^alkalmaztatásom ideje alatt szereztem. Főtörekvésem oda fog irányulni, hogy az építtető közönséget a legnagyobb megelégedésére lelkiismeretes pontossággal elégítsem ki. Bármilyen csekély építkezés végett is hivásra elmegyek, esetleg tanácsosai szolgálok. Minden építkezés csakis a saját vezetésem és felagyeletem alatt történik.
Elvállalok a legegyszerűbb alacsony építéstől kezdvo a legművészibb komplikált építkezéseket, körkemencéket, gyári kémények ós gópműalapozások elkészítését, nemko-vésb^ javításokat is előnyös feltételek mellett. Tervek készítése költségelőirányzatokkal stb.
Kómives-raesteri vizsgára 6 hét alatt az esti órákban biztos sikerről készítek elő,
Az építtető közönség b(cses pártfogását tisztelettel kérem
BÖLCSFÖLDY JÁNOS
építőmester.
Építészeti vállalkozási iroda: Eötvös tér ai. szám alatt.

M OLL-FELE
SE\'I DLITZ-POR
A
s
V
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-féla Saldllli-porok I»rt6i gyógyhaté.a « legmakaoal.b gyomor- «. altaatbintalmak, gyomotgiVct é« gyomorhív. ir.giöii székrekedés, mijkinialom,1 vértoluláa, aranyér ti a tegkulónhfiiotib nölbatagségek ölten, o jelei histuernek\' . évti.edek óla mindig nagyobb clterjedén s/ariett. Ar« egy lepecsételt eredeti \\ doboznak 2 kor.
|fliniilsIliÍMtl. lörve».vll< ic Iciiylllrlm |t. J
P M-Öblg-F\'IBtE\'l
»«\'ft I
I
¡5
rkA
SOS - BORSZESZ
Csak akkor valódi,
ha mindegyik üveg MOI.I. A. védjegyét tllnlell fel, .A. Moll-feliratú ónosattal van jérva.\' A Motl-fél« sós-borsrosi neveiete.en mint íijdalomc«lllapll6 bodOriaölésI atar köiivény. c»ui ét a meghal és egyéb követkeaményeluél IcgUme.elescbb né|»ier.
Egy ónozott iridsti üteg ára 1 korona
90 nilir.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb mód.ier aietlnt kétillek gyermek e. hfllgy ttappant a bar ^
oksigrO ipolésára gyarmakek a felnOltek réaxére. — Ara darabonként 40 fül. 1
öt darab I kor. 60 flll. , ^
Minden darab gyermek siapp-m Moll A. védjegyével van ellHva. %
FO.iMknltlé.: X
Moll t. gyógyszerész cs. és kir. udvari szállító által,
Bécs, Tucblauben 9. si. * v
Vidéki megrendelések naponta pottautiuvét melleit íolj««lttelnoV. I
A raktárakban tessék határozottan ..MOUj A." aláírásával >\\ éB védjegyével ellátott készítményeket kérni. Q
. Raktár Nagykanizsán: Roaenfeld Adolf Fiai.
MIT IGYUNK ?
t
hogy egészségünket megóvjuk, mert csakis a természetes szénsavas
ásványvíz erre a legbiztosabb óvószer.
Minden kulíóldíl fólttlmul hazánk természetes szénsavas vizek királya.
f
a mohai AGNES -Forrás
Millenniumi nagy éremmel kitüntetve Kitttnó asztali, bor-, és gyógyvíz, a gyomorégést —
1 i
rögtön megszünteti, páratlan étvágygerjesztő, használata valódi áldás gyomorbajosoknak.
Mint természetes szénsavdús ásványvíz, föltétlenül tiszta, kellemes és olcsó savanyúvíz; dús szénsavtartalmánál fogva nemcsak biztos óvszer fertózó elemek ellen, hanem a benne fog lalt gyógysóknál fogva kitűnő szere a legkülönfélébb gyomor-, légCSŐ- ÓS húgyszervi betegségeknek. Azért tehát
Használjuk a mohai Ágn es-fonást, ha gyomor-, bél- és légcsőhuruttól "zabadulni akarunk.
Dr. Kótly.
Használjuk a mohai Ágnes-forrás^, ha a vesebajt gyógyítani akarjuk.
Dr. Kövér.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha étvágyhiány ós emésztési zavarok állanak be.
Dr. Gebhardt.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha máj-bajoktól és sárgaságtól szabadulni akarunk.
Dr. ölass.
Háztartások számára másfélliteresnél valamivel nagyobb üvegekben minden kétea éetékii mesterség eaen szénsavval telitett viznél, sót a szódavíznél is olcsóbban adja, hogy az Ágnes forrás vizét a legszegényebb
ember is könnyen megszerezhesse.
Kedvelt borviz. Kapható minden füszerüzletbon ós elsőrangú vendéglőben. Kedvelt borviz.
Olcsóbb a szódaviznél!
Főraktár: FLEISCHHACKER IGNÁCZ urnái
Nagykanizsán. - Telefon 161.
m
m
Nyomatott Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGTKANIZ8A, 1908. NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 38. SZÁM. BZEPTEMBEB 21.
ZALAI KÖZLÖNY
ti6fll«<*»l »r«k: évié 10 koron», rtltvrc 6 koron»,
„egyenévre 2 koron» 50 fill. Egye» «rám ára 30 fill. Tanároknak, t«nllókn«k, Jegyiöknek éa illáml tliilviaeloknuk I évre 0 koron«, (él évre 3 koron».
Kelelós szerkesztő livrlr» Jór.Ht>f. Laptulajdono* éa kiadó, ii i WAJnrrs jO/.ski\'.
8zerkesHóség; Nagykanixaa, Hunyadi-utca 30. Előfliatéa.k éa hlrdaUaek lf}. Wajdlla Jóxaof kOnyv kar.skedéaéba küldendők. Megjelen minden hétfőn délben
Rendőrségünk.
Nincs háladatosabb témája az újságírónak, mintha a rendőrséget ütni kell. Ha valahol ott van, az is baj, ha hiányzik, akkor is baj; ha finomsága miatt nem lép kellő eréllyel közbe, szidja az elöljárója, ha erelyesen durva, szidja az újság, a publikum. Azt se tudja már melyik lábára álljon. Pedig rendnek muszáj lenni. Érzi, tudja ezt Budapest főváros, meri most ismét loO délceg rendőrrel szaporította a létszámot, ugy hogy ott minden 400 emberre jut egy rendőr. Fizetésük ugyan nem igen áll arányban a rendőri terhos szolgálattal, de mégis van rangban ós fizetésben kellő elóre haladás, ami a mi rendőreinknél alig van.
Ami rendőrségünk 1885. óta egyforma stádiumban van létszám és fizetés tekintetében. Összesen 30 rendőr vigyáz városunk személyi és vagyoni biztonságára. E 30 közül Kiskanizsán van állandóan 4, a vasúthoz 24 órai szolgálatra kivan rendelve 1, hivatalszolgai teendőket végez 1, kettő el van foglalva tolonckiséreten kőzülók egy mindig szabad. A hivatalban is dolgozik állandóan 2 rendőr irodai munkálatokat. A többi 19 rendőr teljesíti a rendőr szolgálatokat. De micsoda szolgálatot, nem embernek valót Nemcsak hogy terhes, felelőséggel járó szolgálatot, de olyan hosszú egyfolytában tartott, hogy nem csoda, ha ezek az emberek kidőlnek a munkából, vagy ha néha nem tudnak kellőképpen megfelelni kötelességök-nek. Tiz-tiz rendőr reggel (5 órától másnap reggel 6-ig tejesit őrszolgálatot, akkor hazamehet (le estve 8 kor újra jelentkezik a szolgálatra ós másnap délig, és 2 —6-ig megint csak munkában kell lennio részint mint készültségi, piaci, kézbesítői szolgálatban
levő azután Ü-tól másnap reggel 15-ig hazamehet családjához. Amint látjuk 48 órából, 32 órát, tehát kétharmadrészt kell szolgálat-\' ban töltenie. Nem ugy, mint a szooiálisták kívánják az élet beosztását a 8, 8, 8. száoi szerint. De az is megtörténik, hogy színház-, !ban, koncertben, moziban ügyeletes egyik másik, akkor egész hétig alig dobhatja le magáról uniformisát és alig láthatja családja tagjait. így aztán nem csoda, ha 10 — 15 évi szolgálat után kimerültek? Egy kis statisztika megmutatja, hogy ezek az erós i szálas rendőrök, hogyan pusztulnak bele 1 munkájukba. Tiz ev óta az akkori 30 tagu rendórállományból 5 nyugdíjaztatott, 4 elhagyta a szolgálatot, 1 fegyelmileg elmoz-dittatott állásától, 10 pedig meghalt; tehát az akkori rendőri állomány kétharmadrésze (ujakkal cseréltetett fel. Pedig tudjuk, hogy ! a rendőri szolgálat minden irányban annál |jobb, megbízhatóbb, minél nagyobb a szolgálati állandóság. De hát ilyen körülmények között a legszegényebb emberre som gyakorol vonzóerőt ez a nyomorult fizetésű pálya. Látjuk hiszen, hogy olyan terhes, embertelen munkát követelnek tőlük, hogy 10—15 i óv múlva mint munkára képtelenek kidőlnek a sorból.
De nem is lehet azt a rendőri felügyeletet ily kevés szánni rendőrtől megkövetelni, amire pedig a lakósság nappali, de különösen éjjeli nyugalma megkíván. Hiszen a félreeső utcákon nem látunk rendőrt pedig különösen éjjel volna arrafele szükség rájok. A rendőri felügyeletet maguk a korcsmák lefoglalják,\' a többire nem jut. Hogyan is, mikor 38 km. utcahosszuságra, 1200 kat. hold belterületre ily kevés emberünk van.
Kettős kötelessége van, tehát a városnak a város polgáraival és rendőrökkel szem-
ben. Először is a létszámot felemelni, uiert a mellett 1300 emberre sem jut egy rendőr ; ami tarthatatlan helyzet. A második kötelessége a városnak, hogy most a költségvetés elkészítésén gondoskodjék a rendőrök kellő fizetésemeléséről. Mert a mai 650 kor. fizetés és 120 kor. lakbéreótr nem rendőrnek való. A fizetésből nem tud megélni, lakbéréért pedig Kanizsán nem kap lakást.
Már pedig a rendőr kellő megélhetése legjobb biztosíték arra nézve, hogy a reá bízott terhes feladatnak beosületesen és pontosan megfelelhessen. Fizetés és fizetésben, rangban való elóbaladása az érdemeseknok ez adja meg az ambíciót, amely nélkül jó rendőrségünk sohase lesz.
Vármegyei közgyűlés.
Kanltaa önálló tőrvényhaloaág. — Vármegyei t«k.-pénztár.
Amint jeleztük 14. éa folytatólag Ifi-én tartotta Zalavármegyo közgyűlését Batthyány Pál gróf elnöklete alatt. A hosszn tárgysorozatból (239 pont) minket kanizsaiakat legjobban érdekel, bogy a közgyűlés egyhangúlag azt a véleményt terjeszti fel a belügyminiszterhez, hogy hozzájárul Nagykanizsának abbeli kertréuyéliet, melyben Ónálló törvényhatósággá akar fejlódui. Most már tehát csak a formaiság meglehetősen bossjíu utjait kell kérésUiikunk megtennie, hogy városunk níiut egy tehetséges önálló cég megkezdhesse júvójtben vetett bizodalmával működését.
A mábodilj fontos tárgya volt a közgyűlésnek Udvardy Vince biiottaági tagnak vagylagos indítványa, melyben arról kíván gondoskodni, hogy a megyei árvaszékuek negyedfél milliónyi pénze ne fóvárosi pénzintézeteknél, hanem Zalamegyében helyeztessék el. Az elhelyezést kétféle módon lehet kereaztnl vinni. A: első tuód, ha egy vármegyei takarékpénztár létesíttetik ugy, hogy minden zalamegyei község legalább egy-egy 500 koronás részvényt jegyezne, a
A Séd partján.*)
A hol a Séd, két szikla part között, Az ,Aranyos"-t magába ontja, És lombjait a fűzfa szomorún, A viz felett lágyan kibontja, A parton állva szóttekint szemem, S mig elmerengek a természeten, Enyhe szellő röpköd szerteszét.
S én hallgatom, hogy mit mesél a Séd. *
hMessze hegyek közt fakad a medrem, Hőviti azt sok kicsi patak. Partjaimon, a rózsabokorba\', Fülemile, pacsirta kacag, És mikor este eltün a napfény, Hidegen süt csak a holdsugár, Bokraim alján, mint pioi csillag, Felragyog a szentjáuos-bogár.
*) Folyó Veszprém mellett.
Partjaimat mint szőnyeg övezi, Völgy s a hegyoldal bársony-füve. Habjaimat fodrozza a szellő, Fölöttem a lég mindig üde. Sziklatetőről néz le vizembe, — Mely siet el — a püspöki vár. Omladozik a fala. mutatva, Az idő soha, percre sem áll.
Múlnak az évek. Hab jón a habra, És én soha el nem apadok. Láttam a népet nyögni igába\', És látom ismét, mint szabadot. Óh I a természet mindig a régi. Régi, örök, mint a szerelem, A mi mulandó, az csak az ember, Csak az embernek nincs kegyelem.
Csillagos éjen partjaim mentén, Sokszor feizeng a furulyaszó. Hangjaira csendbe kilopódzik, A legényhez, a lány, a bohó.
Csöndbo leülnek a bokor alján, Mig tova siklóm lábuk alatt. Csók, ölelés közt múlik az éjjel, Közbe a lányka fel-felkaoag.
Pajkos az Ámor, sohase alszik.
Nappal és éjjel leshelyen áll.
Jajj a leánynak, kit nyilávalj
Célba Vesz ós szivébe talál,
Partjaimon már óh, be gyakorta,
Vidáman kezdődött a regény,
Melynek a vége bus zokogás volt,.
S egy loccsnnás a viz közepén . .
• \\
A hol a Séd két szikla-part között,
Az „Aranyos"-t magába ontja,
Elnézem a szürkén folyó vizet,
Mig szárnyait az est kibontja.
Fa ós bokor eltűnnek a homályba\',
A hús szellő röpköd csak szerteszét,
líám borul az éjszakának árnya.
Mig hallgatom, hogy mit mesél a Sód.
l.uvaa (lyuln
ZALAI a 0 Z L Ö N Y
többit (JOO) pedig a vármegye jegyemé. Ai indítvány ez > része uem nagy pártolásra talált. Nem pedig aiért, mert egy ilyen formáu létesült vármegyei takarékpénztár nemcsak pénzügyileg kötné a centrumhoz a községeket, hanem gazdaságilag is, ami kárára volua az eddigi pénzintézeteknek, de kárára auuak a helyes felfogásnak is, hogy ne egy-egy szerve a vármegyének szíjjá fel a gazdasági élet energiáját. Nem a ceutralítáoió, hanem a széles alapú decentralizáció ad erót a megye fejlődésének. Természetesen minket kanizsaiakat, ba önálló törvényhatóság leszünk, nem érint közelebbről ez az Dgy. Az iuditvány e részét ugyanis uem vetették el, hauem a másik részével egyQtt egy bizottsághoz utasították.
A második pontja az inditváuyuak az, hogy az árvaszék péuzei megyei pénzintézeteknél helyeztessék el ezeutu . Ez a része az inditváuyuak már régi óhqtását fogja megvalósitaui a megyének. És azért köztetszéssel fogadtatott.
A pénzek eddig a Központi Hitelszövetkezetnél vaunak elhelyezve, ami a jelen viszonyok között nemcsak azért káros, mert igy a vármegye terDletén kivQl esó pénzintézet részesül a uagytóke utáujáró kamatjövödelemben, hauem azért is, mert a mostani bankkai telinek a pénzintézetekre való bénitó hatása csökkentetnék, ha ezzel a hatalmas tókével a jelesebb nagyobb pénziutézetek operálhatnának. Van megyénk-1 ben, városunkban is több olyan takarékok, amelyeknél nagy összeget lehet elhelyezni, amelyeknek régi fennállása hatalmas tartalék tókéi eddigi kifogástalan vezetése garauciát uyujt a legmesszebb menő igények- | nek is. így nem lesz kezel si nehézsége a megyének a pénzek folyósítása tekintetében sem. Gazdasági elónye pedig szembeszökő. De meg etikai okból sem tartjuk helyesnek a vármegyei pénztár létesítését, mert a községek politikai meguyilatkozására köunyeu befolyásoló hatása volua, ami pedig a mostauí vagy jövendő választási felfogásunkhoz nem illik oda.
A közgyűlés még elfogadta Kauizsának azt a határozatát, hogy a letenyei vasútépítéshez 100 ezer koronárai hozzájárul.
Hatósági husszók.
A nálunk még eddig ismaretlen hatósági hus-székról és az abban kimérésre kerülő húsról Kertész Lipót cikket irt a Zalába, melyből közöljük a következőket :
A hatósági husszék felállításának az a célja, hogy a szegényebb embereket, főleg a munkásokat, az egészséges, teljeseu ártalmatlan húshoz juttassuk és ezáltal lehetővé tegyük azt, hogy éppen az az osztály, amely leginkább nélkülözi ezen fontos tápszerrel való élelmezést, olcsón jusson ahhoz.
Vannak sokan, — főleg mészárosok, — akik azt akarják a közönséggel elhitetni, hogy a hatósági husszékbe kizárólag beteg állatok husa kerül, miáltal az ilyen bus közfogyasztásra egyáltalában nem alkalmas, de másrészt undort keltő is. Szükségesnek tartom kijelenteni, hogy a hatósági husszékben az egészségre teljesen ártalmatlan és mindeuki által élvezhető hus kerül eladásra. Különben is oly szigorú ellenőrzés alatt áll ez az intézmény, hogy oda egészségre ártalmas, vagy aggályos hus uem kerOlhot.
A hatósági husszékbeu a hus nyersen vagy páéollan kerül eladásra.
Nyersen akkor, ha valamely levágott állat husa, a vágóhídon történt vizsgálat alkalmávál közfogyasztásra alkalmasnak, de egyúttal csekélyebb értékűnek találtatott. Kunok megértésére néhány esetet sorolok fel. A husvizsgálat tárgyában kiadott miniszteri rendelet a 4 héten aluli boriukat lejletleuuek tekinti és megtiltja, hogy az ilyen borjuuak husa szabadon közfogyasztásra bocsájtassék. Kunek dacára vannak esetek, mikor 5 hetes kort el nem ért, vagyis még fejletlen botjuk kerlljuek levágásra. A vágóhídi állatorvosnak kötelessége az ilyen állatokat a hatóság husszékbe utalni. Ilyen esetbeu tulajdonképpen a közönséget védjük meg attól, hogy fejletlen, uem megfelelő értékű hust ne legyen kénytelen olyau árban vásárolni, mint amilyen árban a nagyobb tápértékü és Ízletesebb hust szerzi be. Amig tehát egyrészt védjük a közönséget a megtévesztéstől és becsapástól, másrészt a hatósági busszék által alkalmat kívánunk adui, hogy az egészségre ártslmatlau, de
1903. SZEPTEMBER 21.
csekélyebb értékű hus, olcsóbb vagyis értékével aráuybau álló árért kerüljön eladásra.
Sertéseknél — bizonyára tápanyagok felvétel« folytán — néha előfordul, hogy zsírjuk, szalonnájuk sárgás szinü. Kz a sziuezódés teljeseu egészséges állatoknál fordul elő és nem tévesztendő össze S7. úgynevezett .sárgaság\'-gal, amely beteg állatokon kerül csak észlelés alá. A sárgás zsírt, illetve sia-louuát a közönség nagy része nem szereti és pedig egyszerűen azért, uiert hozzá vau szokva a hófehér ikrás zsírhoz és szalonnához. Emiatt a sárga sziuező-désü szalonna és zsir nem bír azokkal a kívánalmakkal, melyekkel a jó zsir és szalonna szokott bírni, ennélfogva azt csekélyebb értékűnek kell minósíte-nüuk és mint ilyent a hatósági husszékbe kell utalnunk.
Már ebből a két esetből látható, hogy itt tulaj. ! douképpou uem beteg állatokról van szó és igy azok húsának élvezhetósége tekintetében nem is emelhető kifogás.
Mint említettem, a hatósági husszékbeu párolt hus is árusittatik. Mielőtt a párolást és annak előnyeit megismertetném, előre kell bocsátanom a következőket: Miudeu állatnak megvan a maga élősködői (parazitái). Házi állataiukbau és pedig azokban, melyeknek husa táplálékunkat képezi, sziutéu több-kevesebb élősködő fordul élő.
Ezen élősködők kőzött olyanokat ts találunk, melyele az ember egészséget, sót életét is veszélyeztetik. Ilyen élősködő az emberbeu előforduló horgos fejű galaud-féreg, amelyet a köznép „pántlika-gilisztádnak nevez. Ezeu galandféreg fojletleu alakja a sertés iztuaíbau mint borsónsgyságu, szürkésfehér, áttetsző hólyag lelhető meg, tnelyot ezért „borsékának" is nevezitek. Ha a galandféreg ezen teiletU-u alakja a sertéshússal életképes állapotbau az einoerhe kerül, ott pántlika giliszta fejlődik belőle, amely képes az embert megbetegíteni, sót aun&k halálát is okozni.
llorsó\'kás sertéshúst csak akkor bocsáthatják közfogyasztásra, ha párolásnak vet|ük alá.
■a párolás abból áll, hogy erru a célra szol-I gálc gépben a párolandó hust fél és egy kguyi darabokban felaprítva behelyezzük és 3—4 óráu át
A no, az anya.
Irt*: 8ZÉ08EN JÓZSEF,
Az asszony megtörölte vörösre kisírt szemeit, leült és érzéktelenül bobámult a semmiségbe. Valami ugy szorította a torkát, a mellét, hogy majd megfulladt belé.
Egy négy éves kis gyermek odament hozzá s a nyakába csimpaszkodott siráukozva:
— Mamuskám, mi bajod? miért sírtál?
— Semmi fiacskám — s keserűen mosolygott.
Midóu ráuézett kis Sára s megsimogatta piciny
szőke fejét, elkeseredett. Szeretett volna felugrani, toporzékolni. A feje zúgott. A kis fia átölelve tartotta s ó nem tudott mást tenni; s most már ott sírt vele a gyermek is.
Künn a homályos, piszkos udvarban valaki énekelni kezdett mély, vontatott, basszus hangon egy ódon német nótát: .Kín armes Kind . . . hallala ... lalla . . ."
— A papa ... a papa itt hagyott bennünket ... a nyomorult! Megunta a szegénységünket.
Az udvaron beszűrődtek a vontatott énekhangok s eloszoltak a szegényes szobában.
fis az asszony s gyermek e hangoktól még szomoruboak lettek s tovább sirlak.
Az asztalon ott feküdt a tintafoltos levél, mely ezt a nagy szomorúságot okozta.
Nagysokára csillapult csak a gyermek, miután
az asszony is elhalgatoll. A kis tiu elszunnyadt lassan a sok sírástól » kimerültségtől. Az asszony ágyba fektette s járkálui kezdett a szobában halkan, vigyázva, hogy a gyermeket föl ne ébressze. Aztán rendbeszedte ruháját, megigazította a haját s a kendőjét magára véve behúzta maga után az ajtót.
Küuu az udvarban a német házmester tovább dúdolta: Ein armes kind . . . lalla . . . tralla . . . Örökösen ezt az egy sort.
Midőn észrevette az asszonyt, gyanúsan nézett rá, majd megszólalt dörmögve:
— Ezektől is hiába várja az ember a házbért.
Az asszony ugy tett, mintha meg sem hallotta volna. Hozzászokott már eunek az embernek a zsör-dölódéaéhez.
Mikor az utcára lépelt, csak akkor kezdett el gondolkodni, hogy tulajdouképen miért ment el hazulról? Maga sem tudta. Csak ugy érezte, ho|»y uem bir tovább benn maradni abban a fülledt szobában, melynek levegője ólomsulyként nehezedett agyára.
Lassan alkonyodott. A rőt esti sugarak ráestek az asszony sápadt, kisírt arcára s különös bronzszint kölcsöneztek annak,
Az asszony elindult tétovázva, mintha az utat keresné. Merre megy, miért s hová? Ezek a gondolatok refleiszerüen, homályosan zsibongtak agyában. De nem tudta magát elhatározui. Valami szorongást érzett .... a jövő ... a gyermek ... mit
tegyen? . . . Csak e rapszodikus gondolatok uralkodtak rajta. ~
Sírni, örekösen bírni: ezt szeretett volna legjobban, legszívesebben. Igen gyengének érezte magát.
Este lett.
Egy-egy gázlámpa féuye világított sárgán, homályos imbolygással. Ó odalapult a fakó falakhoz s némán, mereven nézett szét. Az előre nem látott, qiely egész életét megzavarta, nyomasztólag ránehezült agyára Mindeut olyau álomszerüuek, csodásnak látott. Gondolkodni sem igen tudott az elmultakról. Csak a jelen s némileg a jövő foglalták le gondolatvilágát. A gyermekére gondolt s ezzel kapcsolatban aztán fölébredt lelkébeu a bizonytalanság óizete.
Egy arra tévedt kocsi robogása fölriasztotta gondolataiból. S ó lassan továbbváuszorgott s falhoz lapulva.
Megunta a küzködést. A bizonytalanság, anyó inor, a fájdalom keserűséggel töltötték meg lelkét. Nem volt, csak egy vágya: ezektől megszabadulni. Elementáris erővel tört ki lelkéből a vágy : itthagyui a nyomort, a bizonytalanságot s mindent. S most már csak ez foglalkoztatta. Lassau megérlelődött agyában a halál goudolata s ínég később ez a vágy töltötte el egész léuyét.
A fekete utcán, a sápadt gázlángok fénye mellett a halál üdvöthozó lehelletét érezte.
Különös láz, fanatikus rajongás fogta el; * uirvana, a semmívélevés eztázisa vett erőt rajta.
908. BZBPTBMBEB
X—a atmoíphéra nyomás alatt álló 180—MO loknyi gii behatásáuak tesszük ki.
K nagy hőmérséklet mellett a húsban levő bor-tokák megsemmisülnek és igy a hus ezután már miudeu tekiutetben kifogástalan lesz. Nagy előuye a párolásnak, liogy általa föltétlen megsemmisülnek a búsban levé éa az ember egészségére veszedelmes élősködők, elóuye továbbá, hogy a hust a közönség már teljesen elkésaitve kapja és azt miudeu további nélkül felhászuálhalja, végül a párolás folytán a hus igen kellemes izt éa aromát kap. de egyúttal por-lnnyó is lesz, mely tulajdonságok által annak jósága
fokozódik.
A félsorolt példákból megísmurhetjűk a liató-wtgi husszéknek nemcsak a célját, hanem annak szükséges, sót úgyszólván nélkillözhoteilen voltát is. Az a körülmény, hogy a hatósági husszékból vendég, lísök. étkezdések, mészárosok és élelmiszerek oláru-silásáial foglalkozók egyáltalában nem, a magánosok pedig csak a kguyi mennyiségig kaphatnak hust és hogy a kiméréssel járó költségek 5 százalékúul nagyobbak uein lehetnek, biztosítékot nyújt a publikumnak, hegy nem nyerészkedésre berendezőit intézményről van zzó
MEGFIGYELÉSEK.
Csemege.
A durvább ételekhez szokott rabszolga-nép, a járomban, a gályán sinlódó otubor l.aroin is megkívánja a osemegét. llát még a társadalomnak az a részo, amelyik feketével, fagylalttal, giardinettoval fejezi be lakomáját. Annak gyomra nom emészt kellőképen még ha havannát dug is lakoma után szájába, ha kellő csemege nem kerül asztalára.
Vasúti összeütközés, mindennapi fűszer-párbaj az újságból, unott dolog, öngyilkossági hír, el se olvassa már. Csak a közeli, a helyi érdekű szenzációk kőtik le ezek figyelmét rövid időre. Egy-egy vasúti partner halála, melyhez a madame is hozzájárul tudományával; a legprüdebbnek hitt asszony uaivarási sikerei, amelyik párbajjal, a férj halálával jutnak napvilágra Ilyen s ehhez hasonló dolgok teszik még elviselhetővé ezt a blazirt életet. A társadalom oszlopainak pedig semmi sem olyan inyre való csemege, mint egy-egy halálhír, mely a szerenosésebb. hatalmasabb versenytársat enfin legyőzte helyettünk. Hiszen mi ugy is erodmónytele-nül küzdöttünk ellene, sót jóformán nem is
Tulajdonképen nem a halált kívánta, csak a megsemmisülést, az elzsibbadást és teljes érzék-telenséget. ,\'i
Csak a gyermeke aggasztotta. Ennek sorsa megzavarta gondolataiban. Annyi jogot s orót nem érzett magában, hogy azt is megfossza az élettől, csak azért, mert már nem tud, nem akar élni. ügyedül pedig nem volt bátorsága itthagyni, mert féltette mégis . . .
t S lassankint a pszihologusok erős, banális frázisa jutott érvényre lelkében: élni fog a gyermekéért.
S összébbhuzva kendőjét, azután elindult sirva hazafelé, hogy tovább küzködjön a nyomorban, bizonytalanságban, mert egy ódon frázis ereje az élethez kötötte . . .
ZALAI KÖZLÖNY
volt bátorságunk, hogy ellene sorompóba lépjünk. Hanem a halál a mindenre gyáváknak a szövetsége elbánt a tölggyel, melyhez a fejszés hozzásujtani csak kételkedve mer. Ez a hir még megzsibongatja az idegeket, ez a gurmandnak való csemege. Egyszerre kész elismerni a nagy halottnak az érdemeit, azonnal ismeri a város, a társadalom veszteségót. Ki lép majd helyébe? Hát ki? Mily meghatottsággal terjeszti a lesújtó halálhírt; uton-utfélen elfogja ismerőseit és újra meg újra elsiratja a nagy tragédiát, mely oly váratlanul osapott le az igaz barátok szivére. És újra felveti a kérdést, hogy ki lesz méltó annak helyét betölteni. Nem is hihető el ? Honnan keletkezett a fekete, a szörnyű tudósítás ? A oselédség sírása, jajgatása biztos forrás; egy merész következtetéssel nem járhatott más a házban, mint a \'halai. És a csemege megindul, mint az ételhordó gondoskodik, hogy eljusson mindenkinek a tányérjához. És csak keves van, I aki kételkedve nyul a sárga csemegéhez, mert hiszen olyan kívánatos.
Hanem uraim, az ebédnek vége, a csemege nem sikerült: a nagy halott felébredt és a hirkovácsok gyomrában keserűvé válik az édesnek vélt csemege. Nom baj, azért csemege volt. Várjunk tovább. A halál jó szakács, talán még édesebb csemegét is rak asztalunkra.
Csak meg kell érni.
—Tű.
HETI HIRADŰ
— A pápa jubileuma Öl ven esztendeje, hogy X. Pius pápa ó szentsege első miséjét tartotta. E inbiláris napot a helybeli iskolák temploniba-inenéssel ünnepelték meg.
— a villamvilágitás ügye. A meghosszabbított versouyajáulali határidő a városi villamos világítási üzent berendezésű tárgyában 17-én d. e.
| 10 ólakor járt le. Összesen 8 ajánlat érkezett be, melyek közül <1 az összes munkálatokra, 4 pedig csak a munkálatok bizonyos részeire adott be költségvetési ajánlatot. A Ganz-féle budapesti villámon-sági r. t , A mngy. Siemens-Schuckert r. t., az Egyesült villamossági r. i liudapuM. és uz lnternatio-nale EleclriclliU« Uesellschaft Wleu, adtak be a teljes munkálatokra, míg négy budapesti magán cég részletes aiáululot tett Minket közelebbről azok érdekelnek, akik teljesen leveszik tállaiukiól azokat akelle-
.....tleuségeket, melyeket a Krauz- léle szerződés rakott
reánk. Az ajánlatok nagv tanulmányt igényelnek, míg előnyeik teljesen kibontakoznak, de annyit már látunk, hogy a város eddig nagyon sokat fizetett n sípért, mert most, nniikor auyag és munkaerő sokszorosan drágább mint I fi évvel ezelőtt, elónyösebb teltételekkel fogunk jó világításhoz jutni,
— A király adománya a tapolcai tüz-károsultaknak. A napokban érkezeit meg a tapolcai fószolgabirósághoz a király 4()0n korona adománya a lüzkárosultak segélyezésére.
A király Budán. A veszprémi hadgyakorlatokra a budai déli vasúti állomásról indult el ó felsége. Az érkezési oldal csarnoka (itt szállott fel a király) délszaki növényekkel volt diszi ve, hol Lud-wigh Gyula elnökigazgató, Brahm Miksa déli vasut-igazgató, Francsics (iyula igazgató és Bursics Antal állomásfőnök fogadták a királyt, Hrahm igazgató üd-i vözölte a királyt, aki meghajtással köszönte meg a beszédet.
— Pótérettségi. Folyó hó 16-án volt a helybeli felső kereskedelmi iskolában a pótló érettségi vizsgálat, melyen a közoktatásügyi miuiszter biz-
■tosa, Zoru Vilmos dr. nyug. jogakadémiai igazgató volt. A jelöltek mind megfeleltek.
3
— Fejedelmi vendég Szombathelyen
Mint értesültünk, a Kabinet irodától ÜivaUlo« tudósítás érkezett Szombathelyre, hogy Ferdinánd bolgár fejedelem szept. 24-én dél. 2 órakor Budapestről udvari külön vonaton fog megérkezni. Ott másfél napot fog tölteni. A fejedelem társaságában lesz egy I osztrák magyar tábornok, két bolgár szárnysegéd és | több udvari tisztviselő
— Az Izraeliták nagyunnepel. Az izraeliták nagy-ünnepei f. évi szeptember hó -¿ft-óii pén-
| tekeu este fognak megkezdődni. Közegészségügyi éa közbiztonsági szempontból a nagyünnepek alkalmával a templomba beléplijegy nélkül senki sem fog bebo-csájlalni. A templomi ülések tulajdonosai már megkapták jegyeiket. A hitközség saját tomplomi Üléseit most adja bérbe. A hitközségi elóliáróság figyelmez. ! teli az eddigi bérlőket, hogy jegyeiket legkésőbb f. J évi szepl. 2J-éig a hitközségi irodában annyival is , inkább váltsák ki mert azontul a fennmaradt templomi ülések másoknak adatnak bérbe.
— A régi copf. Még most ia megvan, hiába gúnyolják, csak nem akar megszűnni. A napokban ismét éleire kell egyik közeli városban, nem csekély mulatxágára a közönségnek. Az eset a következő: Egy nyugdíjas özvegy asszony minden hónapban, mikor nyugdiját felveszi, igazolnia kell, hogy éleiben van. Véletlenül egy havi helyett keltőt hagyott össze-
I jöuiii s csak az augusztusi nyugtát mutatta be az i életbeulét igazolására, a julitis hónapra azonban nem | vezettette rá. Es mi történt? Az adóhivatalban csak nz augusztus havi nyugtáját lizették ki, mert azt igazolta hogy ebben a hónapban élt, de a juliusiban \'nem, s igy arra nem kapott pénzt. Oh copf!
— Mayersberg Frida. Amint már megírtuk, Mayersbnrg Kritla tánctanító ismét városunkba jői>. Tánctanfolyamát október 11-éu d. u. 5 órakor nyílja meg a Cuinó dísztermében. Beiratkozni lehet már október 7-tŐl kezdve személyesen a tánctanitó-uóuél a Otailió helyiségében.
— Gazdasági tudósító A földművelésügyi in. kir. miuiszter Vastag János tapolcai polg. iskolai tanítói és szilőnagybirtokost a tapolcai járásra gazdasági tudósítóvá kinevezte.
— Megszűntek a hentesbódék. Az Erzsébet királyné-tér kellő közepén volt a mészáros-utca. Igy lehetett azt a sikátort nevezni, melynek két oldalán mintegy III—10 mészáros bódé állt, ahol olcsó hust mértek a hagyományos híg lével. Most üres a megszokott bódék h»lye Velük Kanizsának egy érdekessége lett a múlté, a régi Kanizsáé. A husvágásról szóló miniszteri rendelet seperte el a mészáros-utcái, csak a halas állvány maradt meg a szomszédságból, a többiek bevonultak mészárszékekbe. Van is most annyi „huscsariiok", akárcsak liskális a városban. Konkurrencia van elég, talán városi beavatkozás nélkül is olcsó lesz a hus.
— Lecsapolások a Balatonparton. Már javában megindult az a nagyszabású leesapolási munka, melyről lapunk egyik számában említést tettünk. A bozótlecsapoló társulat lialatonkeresztur határában kezdte meg egy hatalmas övcsatorna ásását, amely 18.000 hold földet fog ármentesiteni. A csatorna ásása 1)50 ezer koronába kerül. A munkálatokat a pécsi kultúrmérnökök vezetik.
— Szinügyi bizottsági ülés. A szinügyi bizottság a napokban tartott ülésén javasolta a rendőrfőkapitánynak, hogy Kővessy Albert színigazgatónak az IU09. évre a színjátszás engedélyt adja meg azzal a feltétellel, hogy Kövessynek kötelessége lesz legkésőbb má|us I \'i-éu előadásait megkezdeni.
— Fehérnemű varroda. Értesítem Nagykanizsa t. cz. közönségét, hogy varrodámban a legszebb kivitelű fehérneműnk készülnek a legjutá-nyosabb árban. Késiilek a legfinomabb kelengyéket és férli ingeket a legszebb kivételben. Tanítványok és tanuló leányok felvétetnek. Halász Jetióné Csengerí-ul 30.
4
ZALAI KÖZLÖNY
1008. SZEPTEMBER 21.
— Tüntető szocialista gyűlés Nagykanizsán A magyarországi szociáldemokrata párt elhatárolta, hogy küldöttségileg képviselteti magát1 stepl. 27-ón a .bácsi birodalmi értekezleten*. Most az osztrák elvtársakkal együtt azon vannak, hogy miképpen lehetne Qróf Andrássy még ez ideig nem ismert választójogi törvényjavaslta ellen állást foglalni és tOntetui. A bécsi nagy felvonulás és harcnak némi viazhangjaké»\' a magyar szociálisták is a jelzett napon az ország számos nagyobb városaiban tartanak ilyen tOutetó nagygyűléseket. Föl vau véve a progrimmba Nagykanizsa is.
— Halálos szereesétlenség a pályaudvaron A helybeli vasuti állomáson f. hó ltí-án este egy szerencséden családapa osett áldozatul vigyázatlansága miatt. A vasutas szolgálata mindig nagy óvatosságot és figyelmességet követel, ha elveszti lélekjelenetét, borzalmas veszedelmeket idézhet eló ugy ó maga, miot számtalan utazó embertársainak. Ilyen vigyázatlan pillanat idézte eló Betlehem György kocsimester szörnyű halálát is. A jelzett időben este kocsik tolatásával volt elfoglalva. A 18-as számú vágányon állott egy kocsisor és ehhez kellett\' 4 távolabb álló kocsit csatolni Amint megindult a 4 kocsi, Betleheiin fel akart|menni a fékre, de o pillanatban a mozgó kocsisorok hozzá ütődtek. A nagy rázkódás folytán a kocsimester ugy esett le, hogy feje épeu a két vouatrész ütközője közé került s osszo csapta, ami rögtöni halált okozott. Előidézte a bajt még a rosszul világított pályatest is, amely az ilyen szerencsétlenségeket nagyban lokozza. A hatóság megellette a helyszíni szemlét s az ügyben folyik a vizsgálat. A szerencsétlen özvegyet és 4 árvát hagyott hátra.
— Zalavármegye a díjnok okért. Tudvalevő dolog, hogy a belügyminiszter felhívta a vármegye közönségét, hogy dolgozzon ki a dijtiokokra vonatkozólag szabályrendeletet. Ez meg is történt. A kész szabályrendeletet a közgyűlés letárgyalta és el is fogadta, amely a vármegyei dijnokok jövendő sorsára nézve nagyon megnyugliló és uagy jelentőségű humánus utasítást képez. Különösen a nyugdíj jogosultságra vonatkozó része az amely ebből kiemelendő. A dijnokok ezentúl a nyugdíj intézet tagjai lesznek s a régebbeu szolgáló dijnokok szolgálati ideiéből 1>> évet beszámít a nyugdíjba. Tehát ezentúl minden vármegyei díjnok azonnal nyugdíj képes lesz. Ezentúl évenkint 3 heti szabadságot is élveznek, amit eddig csak jó indulatból adhatott a hivatal főnök. Eddig az alispáu fogadta fel és bocsátotta el a dij-nokokat, most a tervezet szerint az alispán határozatát ha rá sérelmes, meglelebezhetia közigazgatáshoz.
— Meggyilkolt asszony Kódöu község határában az emberek rettenetesen eltorzult arccal vérbeu fagyva holtan találták özv. Schutceuhofer Józsefnél. A meggyilkolt asszonyt bevitték s községbe, hol a nyomban megindított vizsgálat alapjáu a gyanú a megölt asszony első férjétől való mostoha fiára, Koncér Lajosra Irányult, mivel tudták róla, hogy mostohájával rossz viszonyban élt. A csendőrség hamarosan rá is akadt a legényre, akinek véres volt a ruhája.
— Cigányok harca csendőrökkel. A
Dombovártól Szakisig terjedő erdőségben a csendőrök egy 30 tagból álló cigánykaraváut vettek észre. Mikor meglátták a csendőröket, egy férfi közülük futásnak eredt az erdő belsejébe. Az ott maradt karavánt el akarták hajtaui a csendőrök, de ezek fenyegetőztek s nem mentek. A jelek azt mutatták, hogy a futva monekűlő cigány segítséget hoz és a karaván arra vár. Erre az egyik csendőr utánua vetette magát s mielőtt elérte volna rá lőtt. A golyó
halálosan talált, a cigány boltau elterült. Ezt látva a karaván egy része nagy larmával elszaladt, másik része a magára maradt I szál csendőre rohant és fó|logaini kezdték. A távolból erre a csendőr ismét célba vett egyet a fojtogatok közül és le is lőtte, azonnal meghalt. A csendőrök még kénytelenek voltak lőni, ezúttal ismét egy férfit találtak, kit súlyosan megsebesítettek egy lialal nőt pedig halálosan talállak. A többiek erre szélfutottak. A három , holttestét és a sulyosau sérült férfit beszálitották Szakosra
— Keresd az asszonyt. Potő József és Baranyák József mint vándor köszörűsök és egy lalubeliek zalaszentkirályi emberek két éve már egyUlt > járták a Dunántult. Jó egyetértésben és békességben : ették a keresetűkből szerzett keuyeret. Történt hogy egy nap a sors eléjük hozott egy leányt. Veér Ágnest aki nem sokára halálos ellenségekké tette a két jó barátot. Mind ketten beleszerettek s végre is mind egyik megakarta hódítani a maga számára. A leány ezt látva, kijelentette, hogy ahhoz megy feleségül, aki erósebb közülük. A legéuyek ekkor Csököly és Gige községek között letó erdőben késeiket elővéve, halálos párbajra keltek, melyből győztesként Baranyák került ki; ellenfelét halálosan megszúrta. A szerencsétlen, mikor rá skadtak, annyi erővel bírt még., hogy gyilkosa uevót megmondta, azután meghalt. | Vetélytársa a leánnyal elmenekült, de Lengyeltótiban 1 letartóztatták.
— Pagliano-Sirup. Az egyedüli valódi, világoskék Girolamo Pagliano védjegygyei ellátott Pagliano Sirup kiválóságát igazolja ama lény, hogy ezou különlegesség mint legjobb vértisztitószer, Pagliano Sírup folyékony és pot alakban Irtli» óta Bok ozer család nál eredményesen bevált. Kitüuó, orvosi rendelésre enyhén működő hashajlószer, mely a székrekedést és annak hátrányos következményeit megszünteti s vértisztítóan hat. Rendelések citnzendók : Girolamo Pagliano tanárhoz, Klóreuy (A 43.) fia Pandolfini.
— Filjkipélllt kéllilikak ■llltlllltllt Mlndaioknak akik a fényképéttel, e legvuntúbb íi mindenki állal könnyen ■ megtanulható aport Iránt érdeklődnek, ajánljuk ax , A Moll"
cégnek (llíci. Tuchlauben 9, c>. «1 klr. udv uállltó) IX.\'>4. úta fennálló fénykipétteti etikitOk kUlAnlegetiégek áruhálát, amelynek képet árjegyzékét kívánatra tilveten küld el bérmentve a cég.
szívesen üzík ezen változásokat. Miért nem ? Hisz > közvetítési dij felerésze az övé, továbbá tőle „leszállított* áron szedi be követelését.
Ez megszűnne az esetben, ha az illetékes hitóság szigorúan eljárna ezekkel a ,hivatalok"-kal. Ideje volna már, ha Deák Péter, az energikus főkapitány, Boda Dezső példáját követné és szabályrendeletet adna ki a népfosztogató helysxerzók ellen, akkor megszűnnék az a rablóhadjárat, ami a polgárság ellen van intézve.
Egyben pedig javulna a helyzet a cselédek közölt is. Megbecsüluék helyüket, megszabadulnának a keselyük karmai közül és nem volna a sok hely-nélküli. csavargó, kicsapongó és erkölcstelen életű cseléd, kik esténként sáskamódra vonulnak föl Nagykanizsa utcáin. H. J.
Vidékiek,
kik személyeseit nem vásárolhatnak, tekintettel a talpba vésett szigorúan szabott árakrA, minek következtében az általában szokásos
tulkövetelós
ki van zárva és a meg nem felelő áru bármikor kí lesz cserélve vagy a pénz visszaadva ■ \' ■■ kizárólag a--
TIT D TIT " cipőgyár r. t. nagykanizsa ,, 1 UnUL fórakiára Kő-utca 2 szám Korouti szállóval szemben rendeljék meg szükségletüket.
MII
■iai(llii
Vilii
lirHllittJV-

él *llenncbcrg*-fielycm 60 kr.-tél
feljebb, hér-■ lltll él !<■-aiitiiii.
Minta pofttafordultával. — Megrendelétek bármely nyelven Intétendők.
au seiieufabritl. HENNEBERQ in Zürich.
A közönség köréből.
Cupringer-mizéria Nagykanizsán.
Talán egész Magyarországou nincs olyau város mint Nagykanizsa — a cselédekkel. Ma itt, holnap olt, holnaputáu meg azután másutt — a közönség rovására — változtatják helyeiket cselédeink parancsszóra. Parancsszó alatt értem azt a lelketlen elbánást, melyet a cselédszerzók a cselédtartó rovására cselekszenek. A cselédelhelyező és cseléd közölt megállapodás vau arról, hogy ha elhelyezi valahova őt, rövid idóu belül hagyja ott helyét. A cselédtartó gazda kénytelen más cselédért fordulni a szerzőhöz ós újra meg újra közvetítési dijat fizetni. Ez igy megy nagyon sekszor. Amúgy is erkölcstelen, rosss oselédeink
FömonkaUr,: KoVli<H Mikié».
IRODALOM ÉS MŰVÉSZEI.
Színészet.
Ilélfón másodszor ment a Bíboros. Kedden ifjúsági elóadástfl Hamlet került szinre. Jó Shakespeare, neked sem sikerült színházunkba publikumot teremtened, csak télig respektáltak. A diákságot meg nagyrészt a felső keresk. iskola növendékei képviselték, a gimnáziumi ifjúság távol maradt. Miért? Mert a gimnázium az elméletek iskolája, elég ha a tankönyvből ismerik meg Hamletet, a gyakorlati élet a kereskedőké. A zajos ifjúság tüntetőit eleget kedvence Thury\' (Hamlet) mellett de még Szőke Gizit, aki nem játszott sziutén zajosan éltette mikor a színházba lépett a publikum közé. Nem is járt taps másnak, pedig Csige Böske (Ophelíal olyan volt, mint egy rafaeli madonna, tátéka elementáris erővel ragadta ■ueg az idegeket. Tóth Ilonka kiválóbb királyné volt, mint Fehér milyen király. Ennek királyi öltözékét palástját jó lesz a pucerájba adni, mert fehérsége szörnyen fekete, 8zőke Sándor (Laertes) is jó volt ez estve. A király szelleme (Harsányi) nem volt elég rideg monoton, mélyhaugu beszéd, uem deklo-málás való az emberi felfogás szerint a szollemnek.
Szerdáu a Komédiások, csütörtökön a Tatárjárás ment.
Pénteken Naftalin bohózat elég telt ház mellett volt előadva. A közönség kedvence Parlagi Kornélia, oylan kiválónak mutatkozott, mint máskor
A Kövessy társulat zeueksra megérkezett és ma a Suhancban már múködni fog.
Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
vaxjvA
tfGWEmsÖRlEHr
KPÍJÍ /wc5\\\\ 01P05Í

MC_r - W
W ^OTTOMAN---"ffj


1*08. 8ZEPTEMBEK ¿1.
ZALAI KOZL0NY
Nyilttér.
.A7. e rov»t alatt köztöltékért nem vállal felelöbaé«»;
A Bór- és Llthlon-tartalmú
Salvator-forrás
kllüní iik«rr«l hasináltahk vesebajoknál, « litlgyhölyag bán-talmalnál ¿»köazvénynél.aczukor-betegaégnél,«« emésztési íj lélegzési »zervek hurutjainéi.
Húgyhajtö hatásúi
■ (turaa •■«■■utui
T«l|«i«» (Inul KnpknH •llrrjntt,tkir4áJtl<iíi/íbtm taoy a
rtr.««»-/..,*(.ai ^ioliaOrrforrát í\'dlUlntnAI • B-lnrul, I. Kudol/rakfri s
ÚJDONSÁGOK.
Kossuth ünnep.
Kossuth Lajos születésének évfordulóján tegnap a fényes ünnep volt a sziuházhau. Az Irodalmi és Művészeti kör belevonásával a színtársulat rendezte. Az Irodalmi és Művészeti kör dalárdája a llymuust, Ne sírj, ne sírj és Szózatot énekelte a tóié
.....gszokotl ízléssel és precizitással. Ifj. Kaffka József
p. és t. tiszt szavalta Kossuth sirjá-t Ábrányi Emil-lói igazi művészettel. Az Bnnep legfényesebb pontja kétségkívül az a hatalmas beszéd volt, melyet Hajdú tiyula dr. mondott a Kossuth emlékéről. A félórás beszéd a legfeszllltebb figyelemben tartotta a hallgatóságot, a magasan szárnyaló hazaszeretettói áthatott, mindenütt gyönyört! költői képektől ékeskedő boszéd iü.izsága, még a tompultabb lelkeket is meghatotta, felemelte. Zugó éljenzés jutalmazta közéletünk e jeleseinek beszédét. Megkapó volt az a Kossuth fohász, melyet Tóth Ilonka ihletett ajkai rebegtek el előtűnik. Fehér csillogó ruhájában olyan volt, mint az nUbaatrom Hungaria istenasszony. Kedves volt Tóth liöske és Károlyi Ibolyka toborzó tánca is. Volt még Előkép és a Bánk-Bán II. felvonásának előadása a színtársulat tagjaitól.
Alpolgármesterek orsz. egyesülete.
A r. t. városok országos egyesülését a belügyminiszter nem engedte meg. Ezért a r. t. városok polgármesterei mint ilyenek alkottak orsz. egyesületet, melynek rendes tagjait ők képezik, de pártoló tagul bármely városi tisztviselő beléphet. Városunkból Vécsey Zsigmond polgármesteren kivül Lengyel Lajos főjegyző és Halis István tanácsos léptek be.
Személyi hir.
Uutmauu Vilmos báró 2 napig Nagykanizsán időzött. Vasárnap délután a gyorsvonatul visszautazott Budapestre.
Pézlntézeteink ujitásai-
A nagykanizsai pénzintézetek dicséretes buzgó-sággal igyekeznek helyiségeiket célszerűen és csinosan berendezni. A Pesti magyar kereskedelmi bauk nagykanizsai fiókja helyiségeit teljesen újjáalakította. A Zalamexyei gazdasági takarékpénztár uj otthonába a Fó-uli hercegi Palotába költözött. A nagykanizsai Bankegyesületuél most kezdődtek az átalakítási munkálatok. Városunk legrégibb pénzintézete a Nagykanizsai Takarékpénztár uj kaputáblát létesített. Értesülésünk szerint a Délzalai takarékpeztár igazgatósága is foglalkozik az intézeti helyiség átalakításának gondolatával. Pénzintézeteink ujitásai a közönség körében elismeréssel találkoznak.
Oaőd Somogyosurgón.
A kaposvári kir. törvényszék Fischer Simon csurgói kereskedő ellen csődöt rendelt el. Fischer üzletét 8 évvel ezelőtt alapította. Hitelezőinek 30 százalékos egyezséget ajánlott. Fischer bukásában érdekelve vannak kisebb somogfi és zalai pénzintézetek is.
Haller Irma Kövessy színtársulata Haller Irma, Kanizsán lói ismert operette szubrette primadonna vendé«-j szereplésével zárja be a sírni szezont. A tervezett öt előadásból szombaton volt az első: A víg özvegy. Bizonyos elégtétellel vehet tudomást Parlagi Kornélia az üres házról, melyet eddig az ő kedvea inú-\' véstele nem tudott megtölteui, most pedig Haller Irma, akinek magas szopránja határozott és mégis finom píauóia, elegáns ós behízelgő játéka, csak ugy ürea páholyok és félig telt pidok előtt ragyogott Taps. éljen őszintén és frappánsul nyilatkozott meg a művésznő tehetsége elismerésül, ne bántsa hát őt se a távolmaradók nagy tömege. 8ok oka van ennek., Nem utolsó az se, hogy a „Lustige Wilwe" nálunk is kezd már Jástige Wittwe- lenni.
Ma hétfőn Suhanc, kedden Varázskeringó, szerdán Náui, csütörtökön utolsó előadásul a Tavasz. — Mindegyik Haller Irma vendégfelléptével.
Gyenes Sándor felvételei. Az Uj Idők tegnapi száma 2 érdekes felvételt közöl a nagy hadgyakorlatokról. Az egyik kép azt a jelenetet ábrázolja, mikor egy katonai léghajót előkészítenek az indulásra, a másik „Neupaaina katonai léghajó Kiskanízsa felett". Mindkét kép Gyeues Sándor nagykanizsai törv. bíró felvétele, kinek képei az ideiamatór fényképtárlaton nagy teUzéiben részesültek.
Az ipartestület köréből. I. A nagykanizsai ipartestület elöljárósága f. hó 1 4-én tartotta rendes havi gyűlését. A rendé» házi ügyek elvégzése után megválasztották Danis Kálmán elnököt, Tóth Lajos elöljárósági tagot és Muraközy Lajos jegyzőt mint a Budapesten tartandó országos iparos kongresszus kiküldötteit, akiket illetékes helyen be is jelentettek. 2. A gyűlés utasítja a jegyzőt, hogy az ípartörvény tervezet 2. részét is vegye Iflzetes tanulmány tárgyává, módosításait és a tervezet hiáuyait terjessze az elöljárósági gyűlés elé, hogy azokat elfogadva kinyomathassa éa a kereskedelemügyi miniszterhez el|uttatbissa. 3. Az ipartestület sikeréről kell heszáinolnuuk annak a felszólításnak alapján, mely a keresk. minisztériumból a na-, pókban hozzá érkezett. Ugyanis az iparos törvény-1 tervezet I. részeinek módosítását még juliusban fel-1 terjesztette oda Most ugylálsiik az alapos, szakava-1 totl észrevételeket a legmagasabb fórumou figyelembe szándékoznak venni, mert leirat érkezett, hogy a lulius f>-án felterjesztett „módosítási javaslatokat, további három nyomtatott példányban haladéktalanul terjesszo a miniszter elé\'.
Hazatérő katonák. A szombaton éjjel hazaért honvédségnek tartalékos és szolgálatot betöltött része a tegnapi nap folyamán leszerelt. Az idegenek tegnap a különböző irányba menő vonatokkal elutaztuk. A leszerelő katonaság elutazása nagy élénkséget keltett a nagykanizsai pályaudvaron, hol a személypéuzlár körűi egész nap élénk volt a forgalom. A szolgálatot végző személyzetnek erős napin voll legiiap. A forgalom sima lebonyolítására Píllitz tiyula állomásfőnök szeniélye-seu ügyelt fel.
A munká8biztositó köréből. A nagykanizsai luunkáshiztnaitó pénztárnál e hő 27-én tartanak gyűlést a közgyűlési kiküldöttek. A közgyűlés egyedüli tárgya az alapszabályok megalkotása". E helyen említjük, hogy a munkáshirtositó hivatal köréből a napokban ismét Nagykanizsán időzött egy főbb hívatáli kiküldött, ki újból tárgyalt az orvosokkal az orvoskérdés ügyében, mely tudvalevőleg formaságok miatt nem lett még elintézve. Azt mondják, hogy végre megtalálták a .formát" és meg lesz a rég óhajtott békesség.
Zeneestély Ma ¿1-én este a Katii. Legényegyletben zene-j estély lesz, melyre a tágok s azok vendégei meg-, hivatnak.

Mogjöttek a honvédek
Házi ezredünk a 20-ik honvédgyalogezrrd szombaton é|)«l érkezett haza a királygyikorlatról Huszonöt napig voltak távol honvédeink. Emez időben seinmi incidens nem történt az ezred kebelében A legénység könyedén eseU át a hadgyakorlat nehézségem A gyakorlat ideje alatt csak egy haláleaet történt, ami azonban nincs összefüggésben a gyakorlattal. Honvédeink szombaton d. u. I órakor üllek vonatra Sznbadbattyányon. Halvauhárom kicaiból álló különvonat hozta haza houvédeinket. kik szombaton é|jel fél kettőkor érkeztek Nagykanizsára. A pályaudvaron és a kaszárnyában .Imához\' vezényeltek és ezzel az aktussal befejeződött a hadgyakorlat uto Uó része.
Városi iparunk sérelme.
Az uj hercegi palota tetőzetére nagyarányú vasmivű, aranyozott cégtáblát alkalmazott a Gazdasági Takarékpénztár A munkál nem bíráljuk, bár mindenki lejét csóvált azon az aranyhengeren, melv a takarékpénztári Bymbolum, méhkas akar lenni. A ini vidékünkön nem ilyen a méhkas típus. Ellenben Klagenfurtban ugylátszik ilyen. Mert igenis ott készült ez a díszmunka Utáuna jártunk a dolognak és megtudtuk, hogy a (lazdaságí Takarékpénztár Mo-randiui Báliut építőmesterre bízta a muuka elintézését. Moraudiui ur pedig nem törődve hazai iparral, uem törődve városunk kitQuő lakatos és gépiparosaí-val, akik adójukkal hozzájárulnak varosunk terheihez, akik léhát joKgal elvárhatják. Iiogv városi vállalkozóink óket el na kerüljék, külföldre ment, hogy ha a vasúiról jövő idegenek városunkba |öve meglátják azt a díszes cé|<el, ne dicsekedhessünk vele, bogy kanizsai ipart lisztelünk benne. Sérelem ez iparosainkra, akik erre uem szolgáltak rá. A Nagykanizsai \'takarékpénztár szép kapuzatát és cégét is hely-heli lakatos készített« és moiidhatiuk. hogy Ízlés és kivitel tekintetében is kiállia a versenyt a klagenfurti munkával. Az ott elhelyezett mébkasl pedig uem nézi távcsőnek senkise
Tiutaaigiirt SO.OOO korona kecasaég.
TDbbstluiul
mint •rővel I
Beható tanulmányozások
era.lii.ínyvilt-k. hogy aohloht vrarvaa-
aaappana mfteiall vis>
•<t>a«y \' vaiá li arA-
buli .ikHriu.\'lit|| Vi
lii.li-K, kuittvii)
lágy — cyuraan aan halt.uk ; könnyen hatul a iidv.iIi., hi»k-I*>|>.. icyorsan ohlja a Mennyet, anélkül, ht»ny a .tavainak l»tt-kev.l.bj 1« árt.tímára volna. KCH1C1IT aaax-vaaaaappuaa laljaaaii
tiasta (* meni msr.1 unyiigoktól; ¿vtise.lrk "lA »ayrtil\' initi »-¿> t.vm, lfií,ul«t...n , t.ttk.
I.úl Ir.a • Itiiillltv.t. IIa»siiAlnla minden
II.ititA.t o^trn «.min. 4annamfi inosA.h\'.a a jdaan i• 4aa parancsolataié mínilan liAa-l art A. San J.l.nU. kányán megl.ikarli lilit, munkai é, pinát.
Találmányok
szabadalmazása vagy értékesítése elótt ugy Magyarországon, mint bármely külföldi államban, forduljon a
„Szabadalmi Újság"
szerkesztőségéhez Budapest, VII. ker., Erzsébet-körűt 26. szám.
Kérje a „Szabadalmi Újság" ingney mutatványszámát.
ZALAI KÖZLÖNY
1908 8Z8PTBMBEB 21.
16 koronáért
B z & 11 i t o k
40 méter lla. maradékot.
Ágyneműk (Kanavász), Oxfort és flanellokból jótállva. Színtartó, minden hiba nélkül legmodernebb színekben. 6—16 méter hosszú maradékokban utánvéttel. __—
Nagyobb rendeléseknél ö százalék engedmény.
S. Stein, L.ln«n Wmb^u
NACHOD, in Böhmen.
EREDETI STASSFURTI
40°|o-os kálisót ós kainitot
valamint az ösaxes egyéb műtrágyákat legolcsóbb áron •«állítja -~
Kalmár Vilmos
a stassfurti Kálisyndikátus vezérképviselöje BUDAPEST, VI., Andráaay-ut 49.
ed naoötiö parlifl, jökarüan íbvű
15—80 hektoliter nagyiágn
-:— üres
rattárilordó
jntányoa árban eladó.
Felvilágosítással szolgál:
BETTLHEIi ii 8UTH cég hiijban.
NOXIN
A
LEGJOBB CIPŐ-
KRÉM
iU; EKSZERGYAR.

Villamos tizemre berendeled arany -, czüsi- és ékszeráru - műierem
Különleges készítmények! ékszeráruk és jegygyűrűk.
Uj foglalásokat és álalakilásokat gjorsan elkészítőnk
EladáiS i észlel fizetésre is!
BERÉNY JÓZSEF ÉS FIA v
ékszerész, Nagykanizsán i Városháza átnlle néhen.
N
0 X
1
N
meiern.
Minden jobb üzletben kapható.
HOCHSINGER TESTVÉREK
BUDAPEST.
Vérszegénysége
ellensúlyozásául tossék SCOTT-file Kinulaiót használni, a mely a vért gazdagítja és a test busát szilárddá és egészségessé teszi.
A SCOTT-fóle EMULSIO
ogyaránt hatásos Halainak és Öregnek. A
gyors javulás meglep és kielégít.
Próbálják meg
éa meg fognak erről győződni, mint ahogy ezren és ezren győződtek meg róla az utolső 32 év lefolyása alatt.
At Kmultiö vátál-Itoíiul • SCOTT. _ "
Ukmudu«»«. Egy eredeti Üveg ára a K. so fillér. I««><t . Sitt.it
- Ki)«k lg«, \'«ml* venot.
Kapható minden gyógytáiban.
PÉNZT
nc adjon aJd.g inlliolltoif- vagy Miniért, mig nagy képes árjegyzékemet nem kérte be, melyet liiyia ii kéraiitu küldőit
Gyökeres c. Mine oltványokból, DKLAVAKE «ima és gyökeres, továbbá turtptl eimi e* gyökeres miiihll I\', millió kcszlet. Pontos kiszolgálásról cs anyagion jóságáról ezer és ezer elismerő levél tanúskodik. t\'zím :
Szüos Sándor Fia
szúlótelep*, Bthardtóaxog.
1888 óta fortfttlomhan.
% Berger-féle
syöíHötrúny-sziippiii!,
sw~l takinl«Tek Utal ajánlva, Kurtpa UfUW> állaraaltae lua •tkanrl «lk.lraa.laak
# mindennemű börkütegek *
«Dat., navt»laMn i.t0lt pikk.l.-^lmör, altetl k>ta«ek, arjmtm Un orr-ra.i... . ¿Ivar, l.| T\'1 lr Itbíu.ili., Up «. .«aktllkor^a •llvii. A ItarK.r-líit <iut.iy...;.f.n tartalinanaa la-kStrtar aas 40 -,-ai .-. \'n.n\'tan uy!■ . -ISIor .nlov.iraa*.
aiappanoklU ia<M<r—" kfli.li.i..il>. Idillt bórt,.i.«.aic«kaei •Ikarra. .lkaiméit.l>. ■ «.IrAnj.uppar. »airelt a
Herger-fólu kálnliiy-kéiiszappan.
Mini ryanjtibb kitlrAuy N*nppmt na nrobftr tla»iAti»li»uw A*a4
fltavoitiáiAm, a ftywméfcMnnk raiimitnifl tfM ■<
nuihaU&n börU»*tltó. invntU lOr.KSwappait mtad«M«afi lia««n Alatiil «ioi,»! «III
Hergcr-féloglycorin-kátráiiyszappan
te®Tv slroert\'i-larlalonimal la Uaora illattal. Mint kiváló l6r.,ole ..er kltouó errdmrnTiiftl SastnAnallll. levltu a, last
licrger-fóle bornx-szuppiui
UttMsak, napaUIAe, aaaplA, i.iltraarr «a »«/"> h*f-
hajuti «Heia Ar» inlatlatt la]aak 70 filler liaaaatuü
.......Iá
A
\'Ulhaló vádlinTS\'«\'»
■Ab
a*jüu. A vámlisnál határozottan lloruMr-1410 tatis if<(app«ot ó* i>or*(-»dpii.tnt
kfnvi» éa h4ix.> nej a< itt Uth-,A ----------
«J. Holl A Oouip. rniodtn kM.
Klir.uUtvr di»tokkfiU«|
H(v4l«n jt-fcHat\'
nrnuj«rciuiu«*l m ptlrlal világ kl Allluuoaa 1900.
MliiOvn (f)ót\' <1\'(J- c* té+íhUl »xippjt», moll llori(Or«<4* n*rli»iMt,( « iiuiitl«(i Mxappan lior mallákelí hu.ul.ll uUiilfaon tol
>un Mól»«.
Kapható mtn-Jan íyo»TlArb»o 4« t»Mooló asUtbM. Nagyban: U. Hell Jb Comp.. Wien I., Blboratr. tt.
Mii»f.» uror*Eit«I Urnktár ittrük Jó»»öí *y,ÍMy***r-Irtrt», Htitlupoal, lllrál» -a., Thnl Imnyor An M•*!(«« /rlnih ulc.i, Muliidr t-m Honor UrOffulntAk, Koronnher<«K-nlrii. Kli\'nliiybcn inlitdoii hnil«p «ti, valamint Ma-ityiirorníAg iil«<ei yrti o snliiftU mlndoii f/\'í|í)«\'«r<*-ritli nn, tovább* » jobb *troffii*rlrtUban 4a lllat«a*r-\' ^ k*tre«ké«IAar kbaa. ^
rt

in
* HH
V) 3
C)
CD
I<)08. SZBPTKMHEIt 81.
Z A L A 1 K 0 z I. 0 N V
7
BOHN M. és TÁRSAI
NAOYKIKINDA és ZSOMBOLYA.
Legrégibb, legnagyobb és legjobb telep e szakmában Ausítna Mu^yuror-nigon a
BOHN-féle TÉGLAGYÁRAK
NAGYKIKINDÁN éa ZSOMBOLYÁN.
Alapíttatott 1864 Legelőkelőbb referenciák Alapíttatott 1864
50 millió évi gyártás
Nagyklkindai gyártmány. Dohn-fcle mbid. blilonil«! lil«<i".<M(ír 37 a. ulm
a oi. éa kir. szab. Bohn-féle biztonsági átfedő cserepekből
VASOXYD természetes vörös színben vagy kátrányozva. GYÁRTMÁNYOK: Bohn-féle szab. biztonsági átfedő oserepek. Legolosóbb. legszebb tetőzet.
W Képe» áijegyxék éa mlnUk kívánatra Ingyen éa bérmentve. ~mm
Zaombolyal gyártmány.
S».h bilin».!«« prtMlt nl.ll <„r»„
IU. illa
xvlk BEI HÁTASOK T,1"on
V folyam
•3 46
naponta 9 6 órái«;.
SOMOGYI MÓR
tanár, longoram&váax
Allnmílorr képesített okleveles zenetan 4 aUdlllUCLg igazgatása alatt álló ZENEr
Conservatoriumban
Budapest, VII. Erzsébet-körut 44.
soagora, hegedtt, ének, gordonka, olmbalom, >>
ossses fúvó- és vonúshangszerekre, valamint zeneelmeleti tantárgyakkal.
illiallil diplomáit tmliiirik. — i tmrik litiiáai vl Vidéki leányok részére
INTERNATUS
Prospektussal kívánatra szntgál az laAZOATÓsAO.
Hirdetések felvétetnek a kiadóhivatalban.
Szélhajtó görososillapitó J
1 HODONY cseppek
Már 1844 óta
^ bevált háziszer, mely az étvágyat eló-j , idézi, » az emésztést fokozza. ] Ara üvegenként I korona.
i Ret üvegnél ^ereséth ^sTíteM«*)« I 2 K. 50 f.) ládácskával együtt nem j küldetik. — n
Megrendelés
I >líue Bíttner\'0 flpotbeke
1 ír Glognitz, liidiröitirrilch
A legjobb kutya-kalács volt és marad a
Fatt inger-féle kntya-Kaláos,
mely az összes e fajta tápszerek közöl a legjobb összetételű és táperejű. — 60 kg 23 K , 5 kg bérmentve 3 20 K
Fattinger-féle Puppy Bisquit
kölyök-kutyák részére. — 60 kg. 26 K., 6 kg. bérmentve 3 60 C.
Árjegyzéket bérmentve küld:
Fittlnyir\'i Patint hundekucheii und QiflOgilfutlirfibrlk, WliBir-liílltdl,
260-nél több első dij. A Fattinger-féle tápszer állatorvosi ellenérzés mellett készül.
Szép keblek
két hónap alntt a
Pllules OriBntales.;;::,,;;
melyek a kebleket fejlesztik, erősítik, helyreállítják és a nói kebelnek pompás toltséget kölcsönöznek, az egészségre káros hatás nélkül. Jótállva, areenl. kum mentes. Orvosi hírességektől elismerve Teljes díscretíó. Doboza használati utasítással G K 46 flll. bérmentve.
J. Ratió gyógyszertár Párizs. Hakiár: Török József gyógyszerésznél Budapest\' Király-utca 12.
Nincs többé aggodalom
családi életben.
tkeisuskeilve.)
Kérjen 10 III Icrea bélyeg beküldése ellenében köröi-vényt és árjegyséket. Iiieorét axétkUldéa
Baner ¡József
• lépltaiiar, kj|iilkii-ié||l usuluk föképvteelete éa asátkttldáal Irodája Wien I. Sonnenfalagasa* 31.
ZALAI KÖZLÖNY
r
Értesítés.
Alulírott tisztelőitől értesíteni az építő közönséget, hogy végleg Nagykanizsára költöztem s Eötvös-tér 21. sz. a.
építészet-vállalati irodát
nyitottam.
Tapasztalataimat hosszú éveken át Budapesten nagyobb vállalatoknál való alkalmaztatásom ideje alatt szereztem. Fötőrekvésem oda fog irányulni, hogy az épittetó közönséget a legnagyobb megelégedésére lelkiismeretes pontossággal elégítsem ki. Bármilyen osekély építkezés végeit is hívásra elmegyek, esetleg tanácsosai szolgálok. Minden építkezés osakis a saját vezetésem és felügyeletem alatt történik.
Elvállalok a legegyszerűbb alacsony építéstől kozdvo a legművészibb komplikált építkezéseket, körkemoncóket, gyári kémények és gépmüalapozások olkészitését. nemke-vésbó javításokat is elónyös foltéti lek mellett. Tervek készítése költségelőirányzatokkal stb.
Kómives-mcstori vizsgára (3 hét alatt az esti órákban biztos sikerrel készítek elő,
Az építtotő közönség lxcses pártfogását tisztelettel kérem
BŐLCSFŐLDY JÁNOS
építőmester.
Építészeti vállalkozási iroda: Eötvös-tér 21. szám alatt.
1 iL7XÄXX\'iOC<
1 l\'N
1908. SZJBPTEMBER 21
rxxxxxxx*:
M OLL-FELE
[SE»I DUTZ-POR

Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A.
. 1—
n védjegyét és aláírását tünteti fel. «-•►.
X A Moll A.-félo Seldlltz-porok tartó. gyógyhati.a a logmakac.abb gyomor- és \'•>.
V alteslbintalmak, gyomorgörcs is gyomoiliév, rOgiüu székrekedés, mkjblnlalom, J i.) vérlolulis, aranyér é> a IcgkülOnliöiiilili nölbetegségok ollen, o jele. háiluernek\' 5"
évtliedek (.la mindig nagyobb elterjedési s/oricll. — Ara ogy lepecsételt oredetl \\
^ doboznak 2 kor.
V ||i«inlMlt>í«»k tiírvcnyllen l\'cii)»l«;iu< k.
fr iM ÖLL-F61E
SÓS - BORSZESZ
rink akkor válArfl mlnd<,\'"\'il< Uvc« M0IX A"
védjegyét tunicll fel, >A. Moll. feliratú Ono.allal van .Írva. A Moll-félo sós-borszesz nove.ete.en mint fájdalomcsillapító bedörzsölésl ezer kaixvíny. cíiu é. a meghűlés egyéb következményeinél leglsmereiesebb nép.rer.
Egy ónozott oradetl üveg ára 1 koron» 90 fillér.
MOLL Gyermek szappanja. 0
Legfinomabb, legújabb módwer «erlnt kés.ltek gyermek e. hOlgy »«PP»nl » ba\' A
okszerű épolísíra gyermakok a felnőttek réazére. - Ara darabonként 40 fill. I J öt darab I kor. 80 fill.
Minden darab gyermek szappan Moll A. védjegyével van elltlva. ^
Moll A. gyógyszerészi cV/éV hírV udvari «zállitá által, 0
Bécs, Tuchlauben 0. ni. V
Vidéki megrendelések naponta postautinvét mellett teljoslttotnek. i^J
A raktárakban lessék határozottan- „MÓLT, A." nláírásavnl Q es védjegyével ellátott készítményeket kérni.
9
Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai. ^rj

-ti»- »tr\'Mi\'\'
- w
MIT IGYUNK ?
hogy egészségünket megóvj lik:, mert csakis a természetes szénsavas
ásványviz erre a legbiztosabb óvószer.
Minden külföldit fölülmúl hazánk termé«/, otos szénsavas vízolt királya.
a mohai ÁGNES -Forrás
Millenniumi nagy éremmel kittiutetve Kiülné asztali, boréi gyógyvíz, a gyomorégést —
1 ■
■ ■
ä
rögtön megszünteti, páratlan étvágygerjesztő, használata valódi áldás gyomorbajosoknak.
Mint természetes szénsavdús ásványviz, föltétlenül tiszta, kellemes és olcsó savanyuviz; dús szénsavtartalmánál fogva nemcsak biztos óvszer fertőző elemek ellen, hanem a benne fog lalt gyógysóknál fogva kitűnő szere a legkülönfélébb gyomor-, légCSŐ- és húgyszervi betegségeknek. Azért tehát
Használjuk a mohai Ágii es-foriást, ha gyomor-, bél- és légcsőhuruttól Szabadulni akarunk.
Dr. Kótly.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha a vesebajt gyógyítani akarjuk.
Dr. Kövér.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha étvágy-hiány és emésztési zuvarok állanak be.
Dr. Gebhardt.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha májbajoktól és sárgaságtól szabadulni akarunk.
Dr. Glass.
Háztartások számára másfélliteresnői valamivel nagyobb üvegekben minden kétes értékű mesterség esen szénsavval telitett viznéi, sót a szódavíznél is olcsóbban adja, hogy az Ágnes forrás vizét a legszegényebb
ember is könnyen megszerezhesse.
Kedvelt borviz. Kapható minden füszerüzletben és elsőrangú vendéglőben Kedvelt borviz.
Olcsóbb a szódaviznél!
Főraktár: FLEISCHHACKER IGNÁCZ urnái
Nagykanizsán. - Telefon 161.
Illlllllllllllllllllfllllll 991
Nyomatott Il\'j. Wajdiis József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAqYKANIZBA, 1808. ___NEGYVENHETEDIK ÉVFOLYAM, 38. SZÁM. SZEPTEMBER 28.
ZALAI KÖZLÖNY
•£l6tuet«sl *r«k: Kgé.t <vro 10 koron«. leli»,c 6 koron« Mgvc.icvre 2 koron« 60 fill. Egye, ,l4m 4r, 2o fill. T«nerokn«k, l«mtokn«k, jegyzőknek és «11.mi tisztviselőknek I évr« 6 koron«, (41 évre 3 koron«.
Pályázatok a villamos telep
felépitéiér« és üzemére.
A villamos telep felépítésére és fölszerelésére a pályázatok beérkeztek és felbontatlak. A Bzakértó mérnök, Martos Viktor már tanulmányozza azokat, sót az egyik vagy másik pályázat mellett álládt is foglalnak, bizonyára, akik ezt megcselekszik, már betekintettük a pályázati tervekbe és ismerik az építkezések és felszerelések műszaki leírását, mert különben lehetetlen alapos Ítéletet mondani, akár az egyik, akár a másik-ajánlat előnyeiről. Ha vannak tehát oly jól informáltak, kik a pályázatokat látták és azokat tanulmányok tárgyává tehették, akkor helyleien, hogy véleményüket nyilvánosságra hozzák, még mielőtt a szakértők nyilatkoztak. ha pedig csak fantáziájuk csapong, akkor a hangulatcsinálás hiábavaló munka.
Ilyen komoly ügyben, mint amilyen a városi villamos telep felépítése és felszerelése, minden v. képviselőnek kötelessége lesz a pályázatokat a szakértői véleménynyel együtt alaposan tanulmányozni, mert azon a közgyűlésen, melyen Nagykanizsa város képviselőtestülete megszavazza a villamos telep építésének pályázat utján való teljesítését, névszerinti szavazás lesz és a megszavazásból eredő esetleges károkért a képviselőtestület vagyonjogi felelósségot vállal.
Csak ennyit óhajtottunk közönségünk előzetes tájékoztatása céljából elmondani.
Több városi képviselő.
Kelelís szerkesztő : Kertén* Jói«cf.
l.«ptul«jdonot n kiiiló.
líM. WAJItlTH JéZNKF.
Csipkerózsa.
Ki ne gyönyörködött volna gyerekkorában a bájos Csipkerózsa meséjében.
fin édes istenem I Száz évig költögették; hány kiváló lovag, királyfi pusztult a küzdelemben, mig végre a tövisek is rózsákká lettek és az utolsó lovag küzdelem nélkül ölelte keblére a szemeit felveti deli szüzet. Hova lettek a kQzdók? Hol vanuak a vitéz ií|ak, akik dicséretes, sót bámulatos hősiességgel akarták at akadályokat leküzdeni, hogy a szunnyadó leányzót keblökre szoríthassák. Ki tudja hol porladnak azok már. A szél is elfupa neveiket. A dicséret pedig az eredményt illeti, uem a küzdőt. Az érdem tehát az utolsó királyfié, aki küzdelem nélkül győzött, mert a 100 év letelt, a varázs megtört.
Így vagyunk az egyhuzamban való tauitás tündérével is Kauizsán. Már mi is nekimentünk a tövissel rakott rózsalabiriuthuek, de fennakadtunk, és odaszámítjuk magunkat a küzdelem halottjaihoz. Mások is ott hevernek már u porondon, visszaverve az eszme éretlenségének töviseitől.
Majd ha eltelik a száz ér, akkor önként, harc nélkül ébred fol a tündér éa fürdik a csókjaiban az a királyfi, akinek útjait szál eszteudóuek vitézei életök, kudarcuk áráu egyeu«$ték.
Tehát hadd érjen az eszme, addig nem emeljük fel szavunkat az egyhnzumos tanítás Csipkerózsájának érdekében. Mert most hasztalan mondjuk el a legmeggyőzőbb orvosi, paedagogiai és nemzetgazdasági okokat, azok mind (ennakaduak a töviseken. Mert számtalanok ezek. Az egyik a butaság copfos tövise. Kzeu akad fel első sorban minden vivő. Azután ott van a megszokás, az előítélet a kéuyelem vélt megzavaiásának tövise.
fis végül még ott vau a hivatalos apparátus
8<erk«srl0ség: N«gyk«nlzss, Hunyadl-utc« 30.
Előfizetések ét hirdetitek IfJ. W«jdlte dótsef kSnyv. kereskedésébe küldendők.
Megjeleli minden hétfőn délben
csigatövise, amelyen irgalmatlanul elpusztul minden törekvés, moly a leányzót a lekötő varázslattól megakarja szabadítani.
Hiába rimánkodunk, hogy bocsássanak a szuuy-nyadóhoz, mert nagy a veszedelem. Nem hiszik. Nem hiszik addig míg meg nem győződnek róla.
Majd mikor a gyenge rózsák ki sem bontva szirmaikat a törzsről leszáradni látszanak, akkor megtörik a varázslat, az eszme megérik és önmagától felébred. Igen, a közönség, mely eddig konokul ellenáll az egybuzamu tanitás bevezetésének, még nem látja be bűnét, még nincs meggyőződve arról, hogy mai iskoláztatási rendszerével miként őrli meg szeretett magzatainak idegeit; még nem látja be, hogy • régi idők rendszerével bogyau ássa meg korai sírját az ifjú generációnak; még nem omelkedett oly magasra, hogy belássa, mily rendszeresen neveli dologtalanságra a népet, és mennyire azon van a mai iskolázó rendszer, hogy a produktív elméket elnyomorítsa
Nem tudja elképzelul, mi lenne az emberiségből, ha a hat éves kortól az érettségi időszakig nem szakítauók el a szülői körtől és annak foglalkozásától gyermekeinket. Pedig nagyon könnyű ennek eredményét elképzelni az egéaz emberiségre.
Mindennek elölt évtizedek múlva megerősödnék, egészségesebbé, kitartóbbá válua a nemzedék. Mivel pedig ép testbeu lakik ép lélek, tehát uem kellene annyi elmegyógyintézetről gondoskodui, mint most. Kzzel kapcsolatban pedig az elmék produktív munkássága, az önálló gondolkozó szellem nem siláuyiltatuék tönkre. Mivel pedig gyermekink többet időznének a szülők szive körül és foglalkozási körükben, nem idegenkednék a gyermek n dologtól. Hju, sót gyermekkorában szokná meg a testi munkát is amely nélkül a népek millióinak izmosodása, vagyo-uosodása és haladása lehetetlen. A földmives gyer-
Tols toj.
Most mull 80 éve, hogy az oroszok patriarkája a világra született s ma egyike a világ első Íróinak, egyike a nagyobb költőinek. Azokat az alakokat, amiket költői lelke teremtett, nagy Napoleout, az orosz generálist, a félszemű, csúnya de okos Suva-rowot, vezerkarát, az orosz katonát, ki életét, egészségét, mindenét adja a hazájáért, Kareniu Annát: a szerelmes Júliát, e világi hölgyet; Natasát és Kilítt, ezeket az igazi orosz lipusiiőket és leányokat, tele gyermekes, lányos őszinteséggel, szeretettel, szerelemmel; a nagy művét a „Beke. és háború" odys-seáját, ezt a nagy orosz hősi költeményt, melyet az lHen keze s gondviselése táplál, szétvisz s eredményre vezet; a költészet sírodalom, a nagy művek ót a halhatatlanok közé emeli. Nem feledi el azonban a világ kisebb elbeszéléseit s rajzait sem. melyekben az orosz goniusz, a kozáklélek és történet teljes drámai erővel tör elő s azt mulatja, hogy az ósz költő egy személyben ember, költó és poéta. Azt el kell ismerni, hogy Tolstoj Leó az orosz faj és jelleg legteljesebb, legmarkánsabb kinyomala, olyan prófétai szellem, mint aminők a hetedik század prófétái voltak. Jézus evangéliumát, az óskereszténységet
a természetes élethez való visszatérést hirdetve. 6 nz, aki háborút visz az egyház, az erkölcs, a házasság s a háború ellen. Minó nagy merészség kell ahhoz. Megmozgatni az állam, . egyház alapzatait s kímondaui ezek tisztaságát, megszűntéi az olyan elemeknek, melyeket tilt a vallás, Isten s az erkölcsös életsor és az omber természetes jogú élete is. Vig, szűzies, tiszta erkölcsi goudolkodása, a férfinak a nő tisztaságával egyenlő kívánalma, a háború iránti borzalma, azt tanítják, hogy a haladás és műveltség u| alapokon mehet csak igazi célja, a tökély felé.
De ez a haladás, tökély, találmányok, kinek vannak hasznára; Edisont, Santos-Dumont bizouyára nem ismeri a nép; az opera, zene, a virtuozíták s mindaz, amit vívmánynak tartanak, a felső körök él-"vezele. Lehet-e csodálni, hogy gróf Tolstoj Leó: ki a Művészet c. művében azt hirdeti, hogy a tudományunk annak megismeréséből kell állani, mit kell\' Is mit nem kell hinnünk, hogyan kell s hogyan nem kell éluüuk, hogyan neveljük gyermekeinket, hogyan fordíthatjuk hasznunkra a földet, anélkül, hogy elvegyük érte az emberek életét s mint bánjunk az állatokkal stb. fontos kérdések s hirdeti azért, mert ez felel meg leginkább korunk vallásos öntudatának, ezek az emberekre legfontosabbak, tehát erre kell
őket tanítani, a művészet pedig ezeket az ismereteket átviszi az ész birodalmából az érzelem birodalmába, Jónak kell tehát a tudomány utjának lenni, mert ha ez rossz lesz, a művészet se fog jő lenni s ha rossz a fogalma, az életnek értékéről, értelméről a vallásos öntudatunk is rossz lesz. Ma a művészek a nemiét kis osztályából kerülnek ki. pedig kinek tehetsége van, \'osztályhoz nem tartozik ; a mí bonyolult technikát kíván, maradjon el, uralkodjék a világos, egyszerű, józan, mit az iziés szerint el lehet sajátítani. Akkor a művészeti iskolákat be lehet zárni, mert művész mindenki lehet s érzelmét közölve más emberekhez.
Ilyen gondolatai vanuak Tolstojnak a művészetről, tudományról. Kell-e neki történelem, nemzetgazdaság, kísérleti tudomány, természettan, vegytan? Nem. I)e művészet kell noki, mert a tudomány s vallás kalauzolása mellett kibékíti az embereket, amit ma csak törvényszékek, políziai felügyelet utjáulehet elérni.
A művészettől függ, hogy a szerelet és testvériség érzelmei, melyek ma csupán egyesok sajátjai, állandó, egyetemes, ösztönszerű érzelmek legyenek. A valódi keresztény művészet feladata az amberek testvéri egyesülésének megvalósítása. A szegényeket ígv
zalai közlöny
i!)OH SZEPTEMBER 28.
mekét el vonja az iskola • szülők foglalkozásától és mikor iskoláját elvégezte, már nehéz neki sz ásó. kapa. Ugyaniig; vagyunk az iparossal is. A proletár világ egyre Utbb erót von el a munkától, egyre nagyobb számban vannak azok, akik a tömeg munkájának kenyeréből fogyasztanak. Mi sem természe-sebb, minthogy a kenyérdarabnak kell ilyenformán kisebbednie. Mert élni csak megél boltig míttdenki.
Vagy talán azt hiszik, hogy Sokrales, Plató, Homeros, Caesar, Newton, Széchenyi, Kossuth, Edison az iskolázásnak köszönhetik nagyságukat? Nem. Ezeknek isteni szikráját, óserejél csak nem tudta megölni az emberiség rendszere. Az iskolázás letnál-lik a zseniről, mint a bilincs a görög mítoszok isteneiről.
Hanem nem hányunk több borsót a falra, ugy is lehull onnau.
Csak azért irtuk ezt is mert városunk egyik kitünó tanára szóvá tette nálunk, hogy hol és miért késik az ty, helyes rendszer megvalósítása.
Az ügynek folytonos feszegetéso a tanári konferenciákon vibetné dűlőre az ügyet. Feleletünk világos. Városunk társadalma még nem elég érett ahhoz, hogy ilyen üdvös, de szerinte merész átalakítást magáévá tegyen.
Nem tudjuk, hol, melyik tövisen akadt fenn a legutolsó lovag. Annyit tuduuk, hogy a főigazgatóság mellette vau. csak arra vár, hogy a város és az illetékes direktorok ily iráuyu felterjesztést tegyeuek hozzá. Ue hál a megszokás ökörcsapái olyan kényei-, ntesek, hogy auuál jobbat nem igen kiváu mindenki ha kivánatosabbuak látszik is.
Sok a pálinkás bolt.
Az adókivető bizottság is beismerte.
Nagykanizsáról nem igen lehetne mondani, hogy az alkohol nehezeu hozzáférhető. Kültelki korcsmák, pálinkamérések kevés vidéki városbau szaporodnak oly gombamódra, miut Nagykanizsán. Kunok igazságát néhány vendéglős is igazolta nemrégihben, midőn a legutóbbi adótárgyalásual jövedelmük apa-
dásáról panaszkodtak. Okul a pál ukás boltok és | hasonló szeszes italt mérő üzletek szaporodását említették Az adókivető bizottság méltányolta a felszólalásokat. Ezzel egyúttal igazolta azt is, hogy e városbau sok a korcsma és a pálinkás bolt.
Egy statisztikus kiszámította és kimutatta, hogy amerre a pálinkás, boltok vannak, arra nagy a szegénység. A pálinkás boltok számának emelkedése a szegénység emelkedéséi is jelenti. Hát ha ez a statisztikus igazat mond, akkor bizony Nagykauizsán évről-évre nagyobb a szegénység. Hogy pedig a pálinkás boltok, vagy miut nálunk mondják, putíkok hatással vannak a szegénységre, igazolja e tény: Liverpol város egyik 60000 lakóst számláló munkás negyedében a paupe-rizmus úgyszólván ismeretlen, a halandóság 20"/„-al kedvezőbb, miut más városuegyedbeu. Az ok egyszerű: e városrészben egy jog alapján nem adnak iialmé-rési engedélyt.
Hol tartuuk mi ettől. Nagykauizsáu a bolváros-1 ban is vannak pálinkamérések. Készcg alakok ödön-genek a városban. Magatartásukkal, trágár beszédükkel gátolva, zavarva a tisztességes városi polgárokat
Nálunk az alkoholizmus pusztításával senki nem törődik. Niucsenek alkoholellenes egyesületeink, angol mértékletességi italméróiuk, tejkiosztóink. téli melegedő szobáink. Niuesenek embeibarátaink, kik felolvasásokon statisztikai adatok alapján bizonyíthassák be az alkoholizmus romboló hatását a szervezetre. Az egyedüli, amit nálunk az alkoholfogyasztás ellen teltek, az, hogy a Népkonyha télen reggel teát árusít, minek hatása azonban kis keretben mutatkozik
A pálinka rombolást hasábokon lehetue vázolni. Számtalan rendőri esetnél, a törvényszéki tárgyalótermekben. orvosi rendoló szobákban be lehet mutatni az alkohol rettenetes pusztításának következményeit
A mindennapi életben vörös fonálként húzódik az alkoholizmus hatása. Mikor pedig a rombolás ily I kézenfekvő és ezzel szemben az alkoholellenes küzdelem eszközei is ismertek, valóbau indolencia lenne társadalmunktól a pusztítást tovább is tétlenül nézni.
A hideg időjárás közeledtével a legidőszerűbb felvenni a küzdelmet. Nem hiuném, hogy Nagykao\'.-
akarja leinevelni; a bor, sör, pezsgő, sziuház. szerető élvezetét egy tál étellel akarja vasárnapoukiut leiemelni, szekeret, ökröt, lovat akar adui minden pa ra.-ztnak. a régi vadászat, halászat helyébe a természetes szükséglét kielégítésének élvezetéi akarta helyezni. 0, a természetes ember apostola, a nyomort akarja euyhiteui. Furcsa is lesz. ha a nagy hitbizományi urak megértik Tolstoj eszmeit s a termeszei hez fog visszatérni a mai ember s mindenki annyi földdel fog bírni, amennyi megélhetésére szükséges s a maximum törvény leittte. Nem haladást, műveltségei prédikál ó..hauem biztos kenyeret; sót mind a hármat. 0 nem lamentál a kivándorlás miatt, mert ha sok a uep, nem mindenki leltet szántóvető, nem tenyészthet barmot, nem vadászhat, másnak kell száu-lauuuk, vetnünk; ki kell vinnünk terményeinket, hogy elhelyezzük. A haza, család, állam is csak azért kell, mert a mellest adja — enuek ugyis meg kell idővel szűnnie. Kkkor megelégedett lesz a nép. mint hajdan.
Tolstoj igazságokat tár fel az életről s legfőbb problémája a kormány nélküli köztársaság, a köztisztelet isteni törvényei erkölcsi rend iránt. Attól az időtől fogva, hogy az életlépcsók történetét megírta, mindig feljebb-feljebb hatol s a Béko és Háború c. művön keresztül a Feltámadásig jut, hol már töredelmesen vallja be ifjúkori bűnét. (A Kareuiu Annában látjuk az asszonyi szerelmét egy erős akaratú férli tránt. a két egymásnak teremtett lélek találkozik )
a Kreutzer Sonátábau a tiszta férfi mintáját irja le s azt hirdeti, hogy a testiség bűn s minthogy it szerelem ezen nyugszik, a házasság is bóu. Kunek
a nővér s testvér szerelmének kell lennie, mert az állatias szerelem lealacsonyít
Vallási, bölcseleti, szociálpolitikai röpiratai, amelyben az ós kereszténységből való visszatérést hírdeli, az állami, társadalmi alapok tel|es megváltoztatását köveleli. Akkor lesz máskép u világ, ha az emberek megszűnnek hinni a hazugságban, melyben neveltetnek s azt a Intet fogiák hinni, melyet Jézus hirdetett, mely tís/.ta, világos,-egyszerű, kézzelfogható.
Tolstoj rajongó szocia ista, morallilozóf evangélium hirdető, de mégsem politikus, mostan ezek nem is szeretik egymást. Vagy tán » |ó költő rossz politikus? Vagy meg se értik egymást? De hogy u költőnek befolyása vau a politikára, a/, bizonyos.
A nagy l\'rauciu forradalmat Voltaire, Housaesu eszméi. Oroszország forrongását a titkos eszmék kitörését Tolstoj, Turgeuyev, Dositojcvszky » a többi költök irók eredményezték. Tolstoj uliáuy müvet kiadott, annyi nagy eszmét dobo\'t a nagy világba s annyi ütést mért Oroszország fejére, Örök eszméivel a legélesebb fegyvert adta a forradalmárok kezébe: u szeretet fegyverét. Ezzel szabadítja fel az emberiséget. Nemcsak az ó-oroszt, az ortodoxíát semmisíti meg, de a munka hirdetésével az orosz úri világ és bürokrácia, felsóség és rang gyászéneke lett.
Babosa László.
zsán, hol miuden szép ügynek akadnak pártolói, cuk az alkoholellenes mozgalom maradna vezetők nélkül.
A hatóság pedig azzal siethetne a társadalom ! segítségére, hogy ai engedélyek kiadását jó idői« beszüntetné, sót alkalom adtán, ha erre ok lenne, egyik-másik engedélyt bevonhatná.
Vegyük (el a küzdelmet a pálinkás boltok rombolásával.
A villamos pályázat eredményei.
Karai ajlliiaaaaái, nagy hangulatkaltás ?
»árjuk »g a izakirtói »élményt.
A villamos világítás ügyeben beérkezett pályázatok már a szakértő elótt feküsznok. A pályázat eredménye a szakértő véleményével együtt a városi képviselőtestület elé kerül, mely döuteni fog a pályázatok ügyében Ez az ügynek hivatalos része. Csakhogy itt van a nagyközönség is. mely a döntés elótt is részleteket kiváu a/, ügyről.
A lapludósitók sietnek eme óhajnak eleget tenni. Hangsúlyozzák, hogy nom mondanak véleményt, nem vágnak elébe a szakértői nyilatkozatoknak. í)e mégis a pályázatok ismertetésének módja, egy kis kiemelés, egynéhány ügyesen alkalmazott jelző, néhány hangulatot keltő kijelentés alkalmas a laikus elótt a szakértői nyilatkozat értékét olóro is gyengíteni A villamos ügybon szóljunk őszintén — a városatyák közül is oly sok a laikus, hogv csakugyan félnünk kell a hangulutosinálás veszedelmétől.
Gz ellen szólal meg az a néliánv sor. melyet lapunk eme számának vezetőhely óit közlünk. Kiöltünk ismert, komoly, közéletünk po.rondján vezető szerepet játszó városatyák véleménye ez.
A felszólalásunk különösen (Igyt-lnnre méltó része igy szól:
Ha vaunak tehát oly jól informáltuk kik a pályázatokat látták és azokat tanulmányok tárgyává tehették, akkor helytelen. hogy véleményüket nyilvánosságra hozzák, még mielőtt a szakértők nyilatkoztak. Un pedig csak fantáziájuk csapong. „akkor a hangulatosinálás hiábavaló munka." Őszintén szólva, méltányoljuk e felszí-lalást. Városatyáink "komolyan és derekasan működő része joggal elvárhatja a közonset; ^türelmét.
A villamos világítás ügyébon a legutóbbi idóben városatyáink legtöbbje olv férfias, nyilt magatartást tanúsítottak, hogy a közönség a legnagyobb nyugalommal lekiiH-liet a városi képviselőtestület döntése elé Várjuk be a szakértői véleményt. A pályázatot, sót a szakértői véleményt is felülbírálhatják majd annak idején az althoz értők. Hisz a szakértői vélemény i>> informatív jellegű, melyet, hogy nem tartunk helyesnek, nem koll magunkévá tenni. Azonban a szakértői vélemény iránt tartozunk azzal a tisztelettel, hogy nom vágunk elébe, nem gyengitjük azt.
A sajtónak kritikai jogát nem vitaijuk. Ha ezt tennők, magunk alatt vágnók a fát. Ezt a szép és nemes jogot azonban vigyázva, de nagyon vigyázva kell kezelnünk.
A villamos ügy iránt tanúsított nagy érdeklődésnek mi is örvendünk, uiert benne
IU08. 8ZKPTEMBKR 88.
Z A L A f K 0 L L 0 N V
a közéleti szellőm ébredését látjuk. De tovább egyenlőre nem megyünk.
Közönségünk ez ¡dó szerint megelégedhet azzal a tudattal, hogy az uj szerződési ajánlatok az eddiginél elónyösebbek. A városatyáknak lesz kötelessége, hogy az ajánlatok közül a legjobbat válasszák. Kbben a kötelesség teljesítésben nem merünk kételkedni.
Az ajánlatok közül választani fogjuk a legkedvezőbbet. Nem tekintjük a pályázók személyét, a személy rokonszenvességet, vagy ennek ellenkező tulajdonságát.
Kgyedüli döntő momentum a pályázatban az ajánlat rideg számai, melyet irónnal es papírral kezünkben számszerű adatok megvizsgálása alapján kell elbírálnunk.
A legjobb ajánlat benyújtóját fogja megbízni a város.
Hogy ki lesz a választott, ez mindegy az érdektelen közönségre.
Csak a legjobb ajánlatot tevő legyen.
RE6FI6YELÉSEK.
Bndapait
A földrajz szerint az ország székesfővárosa. legnagyobb és legszebb városa. A valóságban még több I Magyarország egyet-1 len városa! Bocsánatot kérek szép hazánk minden városától, de jóhiszemüleg tettem c kijelentésemet szavaim értelmezéséül. Az en egyéni földrajzomban városoknak nem azokat a helyeket tartom, ahol a kellő számú ház és emlierlelkeken a megfelelő szervezeten kívül pblgáruH-stei- vagy főispán is található, | hanem értem azokat az állandó szállásokat, | ahol a nagy számban megtelepült embercsoportok megtalálhatják mindazt, amit szórakozásból vagy szükségből, a kuliureraber megtalalui kíván. Magyarországon pedig Bu-I dapesten kívül több ilyen város nincsen. Természetesen aránytalan is lenne az összehasonlítás, ha a főváros összetett erőit a vidék gyengébb tehetségéhez mérnők, de aránytalan az az összehasonlítás is. ami a vidék és a főváros arányszáma mutat a vidék — rovására. A technika raffinált vívmányait, hüpermoderu olcsóságokat kulturális szórakoztató és közegészségügyi intézményeket és egyesületeket nem is kiváltunk mi Asszony-vármegye székes városától. D * egv tisztessó-séges fürdőt, embernek való kávéházat és élvezhető színházat — igen. Önálló élete nincsen a vidéknek. Ez a legújabb faji nyavalyánk. Harminc évvel ezelőtt mesterseges uton emelték Budapestet. Ma mesterséges uton kellene elkezdeni a decentralizációt. A bíílla-pesti domináló élet agyonüli a vidéki em-póriumokat. Apponyi Albert közoktatásügyi miniszter a kultúrpaloták felépítésével és a vidéki társadalmi élet emelésével megadta az indító lökést a szellemnélküli vidéki élet felvillanyozására A közreműködés nehéz és hosszú munkája azonban a vidéki intelligens elemek feladata.
Budapest szép. nagy, európai és kul-turás. És ez a rai végzetünk. Félünk és tiszteljük Pestet és imitáljuk bután, szolgamódon. Hibáink pestiek. A pesti erényeket azonban besározza vagy porral |.-pi el a vidéki föld. Budapest léha, léhák vagyunk Zaránd falván is. Valamelyik pesti oabaret- \' orfeumba eldalolnak egy undok léha nótát,\' mi eldaloljuk az urileányos szalonokban, mert i a pesti aszfalt szülte az éjfél utáni dalt.
Minden érték relatív dolog. A forgalom! konjunktúráinak hangulatvirbálása. De hogy az alanyi versektől az alsószoknyákig mindenen rajt kell lenni a fóvárosi vignettának, mert különben fuccs a külvilági becsnek, ez egyeneson vidékiesen félkogyelmüség. Irodalmi körünk, tudományos célunk, ethikaí alapon összekapcsolt társadalma ninoson a vidéknek. Az emberies, progresszív eszméktől reszketve irtózik, de ha dekadens inaj-molásról van szó. akkor kullog mindjárt Pest — után. Pestnek majdnem egy millió lélekszáma van, vagy száz utcája van, az
adóssága is több, mint amennyi vagyonunk lehet e rövid életben. Tele van minden eszményivel és jóval, amit csak az uj kor nagybani produkciója megteremthet Több benne a hires ember, mint nálunk a szegény és mégis arra törekszünk, hogy ezt a hatalmas város-kolosszust utánozzuk.
Együgyü epigonnak lenni, amikor előttünk becsületes önálló munka van, talán meg a vidéki dzsentriknek sem lehet becses Ínyükre ? Vágyódni az elérhetetlen után, amikor előttünk biztos cél áll, tán még a vidék enervált publikumának sem lehet az életcélja.
Pestet nem utánozni. Pestet követni kell. Az erőnk, az ó összetett, nagy erejéhez ké-post kicsiny, de a feladatunk is könnyebb és csak miniatűr méretekben kívánjuk az eredményeket is. Vidéki városi élet ninosen. Ennek kell megújhodnia, hogy ezt elérhessük, erre kell erőnket, időnket ós tehetsegeinket fordítani, nem pedig a majmolásra. Uj politikai ás társadalmi evolucionáiis átalakulást fogunk látni a közel jövőben. Szokatlan, uj eszmék árasztják el az országot Budapesten keresztül a nemzetközi kultura piacról. Ezek az eszmék megnyithatják, de lónkro U tehetik a töretlen, vagy kiélt falusi ugart. Nevezhetjük bátran ezt az Európa-szerte megindult forrongást viharnak is. A vihar sistergő ménkfli elltyi pedig villáni-háritókul, csak a vidéki városi empóriumokat állithatjuk sikeresen. Abonyi Andor.
HETI HÍR AD Ú
— Távozó tanár. Sipőc Pál főgimnáziumunk tanárát a közoktatásügyi miniszter a jászberényi áll. főgimnáziumhoz neve/te ki. Sipóc Pál két évig oktatta gyermekeinket és az első perctől fogva felismorték benne növendékei azt a nemes szivet, amilyen áldása szokott lenni a tanuló ifjúságnak. Felvilágosult, elíogulatlau elméjével tanította növendékeit és szívének szeretetet árasztó melegével bánt velők. Most hogy távozik tflünk szívesen elmondtuk ezt róla és kívánjuk, hogy pályáiénak további részén is minél több virággal és minél kevesebb tövissel találkozzék. A szUlókuek utána küldött áldása embertársainak uagyrabecslllése és tanítványainak szeretete kíser|e ezen tul is működését
— Halálozások Qoldsteia Jakab kereskedő e hó .21-én meghalt Teiuesvárou. Uoldsteín csak másfél év óta költözött el Nagykanizsáról, melynek sok esztendőkig előkelő polgára volt. Miut városi képviselő, mint az ur hitközséguek elöljárósági tagja mindig tevékeny és becsületes működést (ejtett ki városuuk érdekében.
Kornleld Mór városuuk érdemes polgára f. hó \'¿2-én 77 éves korában hirtelen elhunyt. Temetése nagy részvéttel törtéül \'24-én.
Paski Sándor magántisztviselő 26 éves korában Wienben elhunyt Paski iskoláit Nagykanizsán végezte. Sokan ismerték az elhunytat várostiukbau. hol ószinto részvétet keltett. A Budapesten megjek.ió Kereskedelmi Alkalmazottak lapja gyászkeretes sorokban emlékszik meg Paski elhunytáról, kiről azt Írja, hogy a külföldön kartarsi mozgalomban sehol sem volt oly odaadó kartárs, mint Paski A bécsi magyarok nagy részvétel mellett temették.
Kemény Uábor volt giinu. tanuló Keméuy Jenóné helybeli tanítónő lia, hosszas szeuvedés után 14 éves korában 20-án elhunyt. Temetése uagy részvét mellett meut végbe tegnap d. u. 5 órakor.

Az uj hercegi palota.
Mellőzték a helyi ipart.
Nagykanizsa, siept- 27.
(Levet a szerkesztőhöz.) Igen tisztolt Szerkesztő Ur! A „Zalai Közlöny" mull száma szóvá tetle ama víszásságot, hogy az uj hercegi palotán elhelyezett takarékpénztári eé^felii.u vasmű osztrák ipar terméke. Becses lapjuk megírta már, hogy sérelem ez a magyar iparra, melyre helyi iparosaink nem szolgáltak rá. Erre az ügyre nem terjeszkedem ki.
De történt az uj hercegi palota építésénél más sérelem is. Netn szólva arról, hogy az építőmester nem knuizsni iparos (pedig oly házat tervezni és építeni tud kanizsai iparos is) de legalább méltányos lett volna, ha az építőmester a nagyobb iparos munkákat helyi iparossal végeztette volna
Krtesülésom szerint például nz asztalos munkálat nagy részét zalaegerszegi asztalos készítette. Állítólag azért, mert a pályázatnál néhány száz koronával olcsóbb volt.
Kz valóban bántó a helyi iparosokra. Nevelsé-1 ges kicsinyesség egy nagyobb munkálatnál néhány száz korona különbözet miatt a helyi ipart mellőzni. Lehel, hogy a hercegi uradalom intézósége nem intézte i, dolgot. De igenis sajnálatos hibát követett el akkor, miliőn az épitóine,t"ru*i| nmn eszközölte ki, hogy a munkálatokat kanizsai iparosok végezzék.
A hercegi hitbizomány évról évre nagy bérösszeget és jövedelmet szed be Nagykanizsán. A jövedelmet nem irigyli senki sem. Auuyit azonban loggal elválhat a nagykanizsai iparosság, ha nagy ritkán valami építkezés van a városban, akkor a munkálatokat helybeli iparosok végezzék, különöseit, ha egy .hercegi palotaról" van szó.
Az asztalos munkát nagykanizsai iparos nem is készítette volna így. A zalaegerszegi például az úgynevezett .portált" ugy elrontotta, hogy emiatt az egyik holt bérlő be sem hurcolkodott.
Nem akarok a hercegi palota részletes bírálatába bocsátkozni. Sok hibát követtek el a külső csiu praktikusság rovására. De legnagyobb hiba az volt, hogy mellőzték a helyi ipart.
Ez oly hiba, melyet mi iparosok nagyon fájlalunk 1
Soraim közlésééri előre is köszönetet mondva szerkesztő urnák hive egy iparos
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOIYIAIT- cigarettapapírt vagy hüvelyt:
« ; tgi
It « ét O
a
^^tTTESOR/fHt
CÍPOSf orcost
/.\' i >(1
OTTOMAN
— a postapalota építése elodázva.
Mér régebben felszólítod» « pécsi postaigazgatóság utján a minisztérium városunkat, hogy az építendő postapalotának keressen és jelől|ön ki alkalmas telket. Erre ajánlatba hozatott a Csongerí uti lilau féle telek, a Kazíncy-utcában a Kaszinóval szemközt leyó sarok épülethelyíség, a Neusiedler-féle ház és még ehhez közel levő >árosi házlelek Most Opris l\'éter a postakori)let igazgatója értesítette a városi, hogy egyelőre fedezet hiányában még a telekvásárlásról sem lőhet szó. Maid 19 l()-ben újítsa meg a város a postapalota építésére vonatkozó beadványát. Opris igazgató jóíndulatulag Ígéretet tett, hogy felszínen tartja városuuk ez irányú kérelmét, hogy alkalmas időben esetleg 1910 előtt is felterjesztéssel élhessen a kereskedelmi miniszterhez, amiről az illető telektulajdonosok is értesíttetnek.
— Zalamegye tanitói kara. A legutóbbi kir. tanfelügyelői kimutatásból érdekes adatok toglal-tatnak megyénk tanítóságáról, melyből közöljük az alábbi érdeke« részieleket. Megyénkben ez idő szerint 788 taniló működik, akik 448 iskolában látják el az oktatást. £s pedig 11 polg. iskulában mllködik ö\'J tanító. 64 áll. elemi iskolában 17a taniló, 70 községi iskolában 385 taniló, 2\'i református iskolában 23, tanító, ¡0 ág. ev. isk. 17 tanító és 10 izr. isk. 201 lauító Általános ismétlő iskola vau 32f> isk. mellett, gazdasági ismétlő iskola vau 42 iskola mellett A kisded védelmet 29 ovoda. fi állandó gyermekmeue-dékház, 34 nyári menedékház látja el. A tanítók fizetés kiegészítés és korpótlék címén éveukint 173,09» kor. államsegélyt élveznek, amely összeg 387 tanító között oszlik meg
— Kanizsai flu kitüntetése. Vegele Lajos veszprémegyházmegyei jegyző királyi kitüntetésben részesült. A hadgyakorlatok alkalmával hivatalos volt a király asztalához és a hadgyakorlatok végeztével az uralkodó aranyórát adatolt át Vegelének, melyben őfelsége monogrammja léthaló. A kitüntetett egyházmegyei jegyző Vegele Lajm nagykanizsai áll. polg iskola pedellusának a Ha, középiskolai tanulmányait a helybeli lőgímuáziumban végezte s a papi pályára lépett, melyen szép reményekre biztató gyorsasággal halad előre.
— A veszprémi piispök kitüntetése. A király Hornig Károly báró belső titkos tanácsosuak, veszprémi püspöknek a Lipót-rend nagykeresztjét díjmentesen adományozta.
— Mayersberg Frida. Amint már megírtuk, Mayersberg Frida Iáuctaniló ismét városunkba jön. Tánctanfolyamát október ll-éii d. u ft órakor nyitja meg a Casiuó dísztermében Hoiratkozui lehet már október 7-től kezdve személyeseu a láuclanító-nónél a Casiuó helyiségében.
— Klkútők áUidáöH. A fflldmívelésügyi iniuisztei a révfülöpi es badacsonyi kikötőket állami kezelésbe veszi. A helyszíni szemlo és átadási tárgyalásokat folyó hó 29-éu ejtik meg Józsit László miuiszteri osztálytanácsos kiküldött és a közigazgatási halóság közbenjöttével.
— Szerkesztő változás. A Kapos\\áiolt megjelenő „Népjog" című lap felelós szerkesztőjét dr. liusa Ernői szigetvári közjegyzőnek nevezték ki. Ezért a felelós szerkesztői liszlel dr Péter Márton vállalta el. I)r. ltusa főszerkesztőként szerepel.
— Leány mint iparos inas. Hogy kis leányok a gyárakban dolgoznak az már régi dolog, hogy a feleség a mesterségben is segil urának, azt is tudjuk, de hogy leáuy inasnak álljon be, akárcsak egy vásott rossz diák, ez mindenesetre Ügyelem re méltó tünet. Pedig ugy van. Herény Árpád aranyművesé az érdem, hogy műhelyében egy leányi alkalmazóit inasnak. Szerencsés gondolat ez mindenképpen. Mert az ötvös művészet Ízlést, csínt, művészetei követel; már- pedig az öltözékben is izlésl, művészélet kereső nő, aki hímzésébe is lelket önt, könnyű kezével bizonyára uem fog kárára lenni az ötvösségnek. De a női foglalkozások közül is egyike azoknak, ahol a nőt szívesen látjuk. Ez a kenyérkereset neki való a nőiség veszélyeztetése nélkül.
— Drágább lesz a déli vasút. Október b.ó 1-tól felemelik a déli vasulon a személy szállítási dijakat Ezentúl uem lesznek mérsékelt menettérti jegyek. A 2\')n—3no kilóméter közt levő távolságokra zónatarifa lép életbe 4 szakaszba. Ezeken menetdíjmérséklés lesz egy két korona erejéig. A vasúttársaság az árudijszabásokat is föl akarja emelni. Ez a terv azonban csak az árudijszabás reformjának keretében lép életbe.
ZALAI K o Z L 0 N Y
— Hohenlohe herceg automobilja A napokban, mint Csáktornyáról írják. Hohenlohe herceg nejével automobilon tért haza vadászatról, amikor Csáktornya közelében az automobiltól 2 ló megvadult. A lovak őrült sebességgel száguldottak végig Csáktornya utcáin. Emberéletben kár nem történt. A herceg Csáktornyán átadott egy rendőrbiztosnak H\'O koronái a loval hajló kocsis részére és azonkívül minden kárt megtérített.
— A Déli Vasút sikere. A nagy hadgyakorlatok befejeztével érdekes dologról számolnak be a lapok. így egyértelmű diosérettel emlékeznek meg arról az óriási munkáról, melyet a I). V. kirendelt személyzete az igazgatók vezotéséve! lebonyolított. Az összegyűjtött statisztikai adatok óriási számokat tüntetnek fel a katonaság elszállításáról. Eme számok csak nagyságuknál fogva lepnek meg bennünket. Mert, hogy a I). V. emez óriási forgalmat simán és gyorsan bonyolította le, ez nem lep meg bennünket, mert mi régen szemtanúi vagyunk annak a díoséretes munkának, melyet a D V személyzete végez oly szaktudással, mely óket az összes majránvasulak fölé helyezi.
— Tisztújítás. Nagykanizsa város tanácsa felterjesztésben kérte az alispánt, bogv a 11-od tanácsosi, könyvelői és küllauácsosi állások betöltése céljából tűzze ki a tisztújító közgyűlést. A tísztuiiló-közgyülés előre láthatólag október hó elején lesz.
— üjitások az egyéves önkéntesek szolgálatában. Katonai körökből vett lirfesftlésünk alapján vesszük a hírt, hogy azok az önkéntesek, kik most október I. fognak bevonulni egész uj reformoknak néznek elé. Ugyanis mindazok, kik húsvétkor az altiszti vizsgán |eles minősítést kapnak, mint őrmesterek lépnek elő. Akik jó eredménnyel-vizsgáznak szakaszvezetók lesznek; a többiek pedig tizedesek. Eddig a legmagasabb sarzsi a tizedesi volt s ha a tiszti vizsgát sikerrel letette, akkor lett csak őrmester. Ezzel tehát javult a helyzetük, meri az újítás szerint könnyebben célt érnek.
— Ami jól ízlik, az a szervezetnek rendesen hasznosabb, mint a visszatetsző dolgok, különösen gyógyszerek. A „Scott-féle Emulstó" föltétlenül jó izű, könnyen emészthető összeállítása a csukaináj-olajnak, melyet gvermekék is előszeretettel vesznek. Kapható a gyógyszertárakban.
A téli tanítás kezdete. A (óváros tanácsa elrendelte, liogv az elemi iskola első ós második osztályában október [Mól március 1.1-ig a lauitást reggel !i órakor kezdjék inog. Emberséges, okos rendelkezés, amit nálunk is érdemes volna megszívlelni.
— A dohány árusítók figyelmébe. A dohány eladásra vonatkozó határozat értelmében az ízr vallásit dohány árusok Ünnepnapjukon a dohány tőzsdéi teljosen zárva tar hat|ák. de az üzlet előli utcán dohány gyártmányokat árusilaníok nem szabad, mort cselekedetük szabályokba ütközők s meglesznek büntetve.
— A fegyver áldozata. A zalamegyei Szonlgyörgyvölgye községben, mint bennünket értesítenek, Császár János földmives gazda puskával a vállán érkezett haza a hegyről. Mielőtt » fegyvert helyére akasztotla volna, bement a konyhába s ott tisztogatni kezdte Közben véletlenül elsült s az egész töltés az éppen ott időző felesége mellébe fúródott. A szerencsétlen asszony azonnal szörnyet hall
—- Tüa Kiskauizsáti a templomtéren csütörtökön 3 pajta leégett. Viz kevés volt az oltásra, a derék kiskauizsaiak pedig ismét összetolt kézzel nézték a lüz pusztítását.
1908. SZEPTEMBER 28.
• Halálos baleset. Pap János mozsaói földmives az udvarában levő diófára mászott, hony a termést lerázza. A 115 évo» ember lába egv áj,,,,, megcsúszott, leesett ós egy hang nélkül szőrmét halt A szerencsétlen ember nyakcsigolya törést szeinveil«u
— A Julián egyesület kérése. Horvát és Szlavonországokba körülbelül 2il0,i)00 inaKur honfitársunk él a legszomorúbb helyzetben. CS4k mogtürt idegenekként tekintik óket a nemzetiséin aspirációktól forrongó horvát-szlavónok. Helyzetük iráni közönnyel vannak a hatalmon levők s hocv a szégyenletes elhorvátositást némileg ellensúlyozhassák, ennek u|eggátlására alakult meg 4 ¿\'VV(,| ezelőtt a Julián egyesület, mely a horvátok erős és állandó támadásai dacára szép eredménnyel működik Az elmúlt évben 23 magyar nyelvű iskolát állított fel. I egujabbau ismét Ml uj iskolát építettek fel, melyek 2 ¿41 gyermek lelkében iiitilik el a magyarság szellemét. Ez iskolák felszerelését már netn bírta maga erejéből az egyesület, azért kéréssel járult Zalamegyéhez, mivel hozzájuk legközelebb fekszik, hogy lépjen az egylet alapító lagjai sorába egyszers-mindenkorra 500 kor. tagdíjjal. Meri hiszen e támogatásával az egyesület működésének eredményét legközvetlenebbül érezheti. A kérvénnyel mint értesültünk. a legközelebbi törvényhatósági közgyűlés foglalkozik.
— Fehérnemű varroda. Értesítem Nagykanizsa t. cz. közönségét, hotíy varrodámban a legszebb kivitelű fohérneműek készülnek « legjntá-nyosahh árban. Késíitek a legfinomabb kelengyéket és férli ingeket\'« legszebb kivitelben. Tanítvánm és tanuló leányok felvételnek. Halász Jenődé Csongeri-ut 30.
— 70 óv óta a Sirup-Pagliano mint a legjobb és legbiztosabb hushajloszcr sok ezer család-liál eredmenyeseit vau bemetie Ezen (iirolamK Paglaio florenzi tanár által feltalált és 182«. ólt előállított vérlísztitószer csak akkor valódi és erednie-nyos, ha a gyártmány a törvényesen védett kék vignettával és Uirolamo Pagliauo tanár névaláírásával van ellátva Ezen különlegességek orvosi rendeletre az ország minden |obb gyógyszertárában kaphatók.
Amatour-fSnykepészeknak I ÁltaUnn*au elismert kiülni) »talon 11 uti fényk6|>é<ieli ké»tUlcíkck, folillmuIhnlatlan
ntloOsigU pillanat két! n|i}>Arátusok, valamim min.lnufelo ícny.
ktpitaeli cikkek Moll A\' cégttól (Tuchlautien 9, c» kir. udvari iiilllló) kaphatók.
Kun lltlolig ula|>ltatott iSM-l.cn.
Kiváltana nagy kéj>c» Aíjc^y/ék bérmentve kilM a ccj
Cllkoi Kocka* Halra • rrauri
maliim.
SELYEM
é» »tlenneberg selyem 00 kr.-iúl
feljebb, bér-Mtatva e» fin-
Minta |io»Ufordul(&val. — .Megrendeljek bármely nyelven intéxcmlok :
an Seidanfabrikt. Hannabarg in Zürich.
Serdülő leányok ós fiuk
erósekkó es vidorakká fejlődnek, elvesztik le-liangoltságukat, hogy ha a szükséges táplálékot
A SCOTT-fóle EMULSIO
alakjában élvezik, a mely az összes erósitó szerek között a legkiválóbb.
Orvosok és bábák a SCOTT-félo Eniulsiót a legmelegebben ajánlják az utóbbi 32 év óta. Édes mint a tejszín.
Könnyabban amészthato mint a tij
Egy eredeti üveg ára a K. 5°
A» Emuláld viiái 1 iáinál a SCOTT-féle mód»»<r v*d-
NfjQk íiflyf-Icml* rcnnl,
fillér.
Találmányok
Kapható minden gyógytáiban.
szabadalmazása vagy értékesítése elölt ugy Magyarországon, mint bármely külföldi államban, forduljon a
„Szabadalmi Újság"
szerkesztőségéhez Budapest, VII-ker., Erzaébet-körut 26. »zbvx
Kérje a „Szabadalmi Újság" ingney mutatványszámát.
1908. SZEPTEMBER 28
ZALAI KÖZLÖNY
5
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
A színész saison befejezése.
A zenekar megérkezése rehabilitálta Kövessy tAruulntát. meg a közönségei. Mindakettó duzzogott ¿8 volt ¡8 oka mindakettőuek. Az utolsó négyest lluller Irma vetnlég felléptével szépen megtöltötte a színházat. A Suhanc, a Varázskeringó. Náni és a Tavasz mind olyan darabok, melyeket olyan kivAló művésznő nélkül is, mint llaller. szívesen megnéz a közönség. A négyes egyik érdekessége volt hogy a VarAzskeringöhen Kövessyué distingvAlt játékában és kedves énekében is gyönyörködhettünk A Tavasz nagyon alkalmas volt [bucsuelóadásul. Nemcsak mert Slransz J. bátos zenéje meg Halleruél kisebb tehetségnek is szerez lapsokat, hanem mert annyi kiváló szereplő érvényesülhet benne. Haller szobaleáuyi metamorfózisai elragadták a közönséget, Bercik Margit különösen disponálva volt hangi» mint a fülemüléé lopózott a lelkekbe. Szóké Gizi elegáns bárónő volt, 0agV tetszéssel fogadták játékát, énekét egy szép csokor testesítette meg az elismerést. Károlyi Ibolyka is szépen érvényesült kis szerepében, Károlyiné pedig ízléses uti loiletthen mint perfekt, ideális, kardos anyós brillírozott. Ilajagot talán még sohase tetszett ugy. mint ez estéli. Szilágyi Aladár kitűnő .Bhekrüp-pel" és roué volt Heltai Hugónak játéka mellett, tánca tetszett nagyon, iiiík hangja elvesz a zenekarban. Somogyi Frigyes, 8zőke Sándor, Harsány! József mind hozzájárultak az est síkeréhez.
Ugy szeretjük Haliért, hogy nein feledhetjük — Parlagi Kornéliát. Viszontlátásra.
A Franck-cég gyártmányára pedig múltkor mondotta ki a soproni kamara, hogy sok készül abból a linzi gyárban, ami nem boni gyár.
Olvasónk felkérésére felhívjuk e körülményre az „iparvédeletn" figyelmét.
Zalamegyei gazdasági takarékpénztár rt Nagykanizsa igazgatósága október if-Ara rendkívüli közgyűlést hívott össze. A közgyűlésen az igazgatóság javaslatot terjeszt be az alaptőke felemelése "tárgyában. Milit értesülünk, az alaptőkét, mely jelenleg fél millió egy millió koronára fogiák emelni.
Fizetésképtelenség Zalaegerszegen Koréin Viktor zalaegerszegi divatáru kereskedő fizetésképtelenséget jelenlett.
A lazsnak! birtokot, melynek dísze a nagy pompás kastély, Tamás Jenő százhúszezer koronáért megvásárolta a Félegyházi takarékpénztártól.
Nyi 11 rói.
Közgazdaság.
Francit pótkávé a tulipán védelmiben
Nagykanizsa, a««pt. 27.
(Saját tudósítónktól.) A soproni kereskedelmi i-s i|>»rkuiiiura nemrég hozott dicsérnlos határozatában kimondotta, hogy kérni fogja a kereskedelmi minisztert. tiltsa el Franck pótkávégyár céget a magyar címer használatától, mert Franck-cég a kamara területén linzi gyárban készült árut hoz forgalomba.
A kamara határozata Franck cégnél érthető tiedelmel keltelt mert a közönség tiszta képet nyerve uz Ügyről, a Franck pótkávét visszautasította az üzletben.
Franck uég uetn maradhatni! tétlenül és a pesti sajtó egyik-másik orgáuumábau támadások jelentek meg hazallas kamaránk ellen. A Zalai Közlöny annak idején vezércikkhan foglalkozott kamaránk ellen intézett ízléstelen támadással és erélyes szavakban uta silotta vissza a fővárosi sajtó kétes értékű támlását.
Egyik olvasónk most érdekes dologra hívja lói figyelmünket. Az eset csak annyiban tartozik ide, hogy Franck-cég a szereplője. Mi csak azért említjük, mert ez is érdekes esete a magyar iparpArtolási mozgalom kulissza titkainak.
„Iparvédelem" címmel a fővárosban lap jelen meg, mint a Tulipán Szövetség Magyar Védőegyesület hivatalos közlönye. A lap derék működést fejt ki a magyar ipar védelmében Nincs is szándékunkban működésében gátolni, sót szívesen ragadunk meg minden alkalmat a támogatásra.
E sorok is jóindulatú figyelmeztetést céloznak. Arról vau szó, hogy az .Iparvédelem" legutóbbi száma — mint plvasóuk közli velünk — legmelegebben ajánlja a Franck pótkávéi. Igaz, hogy a lap hirdetései közölt a fizetett oldalon jelent meg oz ajánlat. Konstatálnunk kell azt is, hogy az „Iparvó-, delem" a Pátria pótkávét mint a legjobb és igaz honi terméket ajánlja, de azért — írja olvasónk — a Franck-cég hirdetését ennek a lapnak mégsem lenne szabad közölni, mert ez a lap a magyar iparvédelemre alakult.
Salvator-forrás
kittiirf sikerrel használtatik vesebnjoknAI, a húgyhólyag bán-talmalnál o. köszvénvnil.aczukor-betegíégnél,a« emésztési ti lélegzési szervek hurutjainál. Húgvhajtó hatásúi
Vsimsulti I Slaaisa saSiithstét
Tal|sisa Untat A r* i\'o rmgg a
Si l.i"i t, Nviratorftrrdi Vállalatnál • llu.lamt. V. IUJoUratrarl é. m k
Főmunkatárs : Konit» Miklós.
ÚJDONSÁGOK.
A betegsególyző pénztár közgyűlése.
A nagykanizsai kerületi munkásbiztosiló pénztár Schweitzer József eluöklésével tegnap délután tartotta közgyűlését Révész La|os pénztári igazgató beterjesztette a közgyűlés egyedüli tárgyát az alapszabály tervezőiét. Az alapszabály teljesen azonos az országos pénztár alapszabályaival és csak a lokális természetű néhány dologról, mint a természetbeni lakás és élelmezés pénzbeli elleuértékéról, a kanizsai pénztár területi körzetéről és a 20 héten felüli segélyezésről intézkedik Ez utóbbi fedezetéül a régi péuzlárak vagyona szolgál. Az alapszabályoka! változatlanul elfogadták.
Tüntető körmenet és népgyűlés.
Gróf Andrássy tiyulának a pluráris választói jogról telt nyilatkozata megmozdította az egész országban a szociáldemokrata pártot. Városunkban pénteken estvo 7 óra körlll jártak be tüntető felvonulással a várost; Szombaton már vörös plakátok hirdették, hogy vasárnap d. u. 4 órakor az általános lltkos választó|og érdekében népgyűlést tartanak. A fővárosból vártak valakit, de az egész országban népgyűlések lóvén. Kanizsára nem juloll fővárosi szónok Ha a résztvevők számából a szociáldemokrata párt erejére akarunk következtetni, azt mondjuk, hogy le vannak törve; olyan eleinek hiányozlak onnan, akik máskor vezetószerepet játszottak Alig 200—2S0 ember gylllt össze a Polgári Egylet kertjének hátulsó részébon. A rendőrséget maga Deák Péter főkapitány képviselte, ott voltak még Füredi János és Hajós rendőr tisztviselők is. Ha néha elkalandoztak is a szónokok a tárgytól a főkapitány szavaira csakhamar visszatértek. A gyűlés elnöke (leró Soma volt, jegyző llerlaz Jenő. Klsó szónok Sneff József volt, aki büszkén állította, hogy prolotár még sohase volt hazaáruló. A plurális választói jogot
Csak a nép és az ősz király (éljenzés) tudják megakadályozni. Ez a párt — mondja — nem szokott a diauaszlia mellé állni, de ha a király a népjogért küzd. szívesen támogatja. Ha kell. a népelnyomók bagolyvárainak romiain akarják felépileui a modern Magyarországot. ,
Még Weiuborger szólt hozzá a tárgyhoz ügyesen értelmesen és általános tetszés között. A plurális jogot ugy jollemozte, hogy a nép egy részének 3 szá|it fesz, a másik részéuek 2 szája, többségnek egy szája a nép millióinak pedig — lakat lesz a száján. A gyűlés elfogadta az előterjesztett határozati javaslatokat.
Végül csendben a legkisebb rendetlenkedés nélkül szétoszlott a gyűlés, dicséretére az elnök iutó szavának és a tömeg józanságának.
Gyűlés
A nagykanizsai épitó-iparosok szövetségének végrehajtó bizottsága f. hó 22-én tartotta szokásos félhóuapí gyűlését. Tudomásul vették Vlasíts János titkárnak a Budapesten atig 19-én megtartott országos épilöszötetség kongresszusáról előadott jelentését. Érdekes elvi határozatot hozott Müller Ede szombathelyi építői vAllalkozó ügyében. Ugyanis lMüller az itteni déli vasúti építkezések vállalkozóját ) felszólította, hogy a helybeli szövetség területéu dolgozó munkásai után a heti 10 filléres járulékot az itteni szövetség pénztárába tízessé he. Müller « lelszólilás jogosságát elismerte, a járulékokat befizette. Kz precedensül szolgál a jövőre nézve is. A műhelyekben dolgozó munkáslétszám ellenőrzésével a szövetség V|«*i|g János titkárt bizla meg. Az ipar testület elöljárósága az épitó szövetségnek az eddig használt irodahelyiséget felmondta, a gvülés ezt nem ve»zí tudomásul, hanem az összüléshcz fe\'ehbezí az ügyel.
Magántisztviselők gyűlése
A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesül,-le kedden este a Polgári Egylet olvasótermében választmányi gyűlést tart
Eltűnt flu.
Király Béla helybeli borkereskedő 14 éves i hasonnevű lia n hó 27-én szülei lakásáról eltávozott s ez ideig oda vissza nem tért. A rendőrség az el-I tűnt flut, kit szülei bejelentettek, kutatja.
Katonai hírek.
I. A tarasdi és zágrábi huszár, tüzér és uhlá-nus ezredek pénteken a veszprémi hadgyakorlatokból hazafelé menve Városunkba érkezeit, hol vasárnapig időzött. Táborhelyük Kiskanizsán volt 2. A szokásos ulóállilás október A-én lesz. H. Az újoncok bevonulása október 1 én kezdődik, amikor is az önkéntesek tartoznak jelentkezni. A közös hadseregbeliek október 3-án. a honvédek pedig G-án vonulnak be.
Régi bűn.
A fővárosi lapok tegnapi számai érdekes zalamegyei szenzációt közölnek. Sípos Mária szakácsnő, aki a Budapesten a Dob-utca 84. száma alatt lakik, levelet irt a zalamegyei Boncodföldro s arról értesi-tette az odavaló csendőrséget, hogy ismeri egy évekkel ezelőtt történt, reilelmes rablógyilkosság tetteseit. Nyolc éve meggyilkolták Végli György birtokost s eunek a támadóiról van szó A csendőrség táviratozott a tóvárosi rendőrségnek, amely ma beidézte Sípos Máriát A leány azt a szenzációs vallomást tette, hogy a rablógyilkosságot apja, idősebb Sípos Űyörgt gazdálkodó és bátyja ifj. Sipos György lakatossegéd követte el Nyomban detektiveket küld-» lek ki ifjú. Sipos Györgyért és táviratoztak a boncod-földi rendőrségnek ls. Értesítették a kihallgat«* eredményéről s kérték az idősebb Sipos letartóztatását.
GYERMEK-
leányka- és liu cipóink elismert
legjobb mlnségüek.
Araink olcsósága — tekintettel a talpba vésett szigorúan szabott árakra
feltűnést keltenek.
TTTDTTI " cipőgyár r. t. nagykanizsai 1 UmUL főraktár a Főutca I*. szára
>>
Korona szállóval szemben rendeljék meg szükségletüket.
ZALAI K 0 Z L 0 N v
l!K)8 SZBI\'TKMMKR •■».
Nagykiklndt gyárimíny. BoSn-fíl« uM. LUloiui«! nWHwtp 171. n»m
BOHN M. ós TÁRSAI
NAGYKIKINDA és ZSOMBOLYA.
Legrégibb, legnagyobb és legjobb telep e szakmában AusiUi«-Magy«ror»*égou a
BOHN-féle TÉGLAGYÁRAK
NAOYKIKINDÁN ós Z80MB0LYAN.
Alapíttatott 1864 Legelőkelőbb referenciák Alapíttatott 1864
== 50 millió óvi gyártás--
a 00. és kir. szab. Bohn-féle biztonsági átfedő cserepekből
VASOXYD természetes vörös színben vagy kátrányozva. GYÁRTMÁNYOK: Bohn-féle szab. biztonsági átfedő oserepek. Legolcsóbb, legszebb tetőzet.
Képaa árjegyxák 4a minták kívánatra Ingysn éa bérmentve.
2»-\'mbo\'y*l tty/lrlmány
Si»b tl«t\' mitgt [.r*,rh Atlcdó tuHI1 ■jtí. .lám
Ban
EREDETI STASSFURTI
40 -os kálisót és kainitot
valamint az iisszes egyéb műtrágyákat legolcsóbb áron szállítja-«
Kalmár Vilmos
a stassfurti Káliayndikátus ve - érképviselöje BUDAPEST, VI., Andrássy-ut 49.
C/>
O
10328,908 nám
HIRDETMÉNY.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa részérói ezennel közhírré tétetik, hegy Nagykanizsa város közönségét illető belsó piaci és heti marhavásárt helypénz8zedÓ8Í jog 20378 korona 60 fillér évi bór kikiáltási ár mellett ós az országos marhavásári helypónzszedési jog pedig 2810 korona 28 fillér óvi bér kikiáltási ár mellett a folyó óvi október hó 14. napján d. e. 10 órakor a városház tanácstermében nyilvános szóbeli ós zárt Írásbeli ajánlatok mellett megtartandó árverés utján külön-külön a legtöbbet igérónek az 1909. évi január hó 1-tól kezdódó három egymás után következő évre bérbe adatik.
Moly árverésre bórbevenni szándékozók ezennel meghivatnak azzal, hogy a szóbeli árverésen résztvevők tartoznak a kikiáltási ár lo százalékát bánatpénzül készpénzben vagy óvadékképes értékpapírban, esetleg helybeli takarékpénztári betétkönyvben az árverés megkezdése elótt a kiküldöttek kezeihez letenni; a zárt írásbeli ajánlatok pedig a fent körülirt óvadékkal ellátva a folyó évi október hó 14. napjának d. e. 10 órájáig, vagyis az árverés megkezdéséig a v. iktatóba annyival is inkább beadandók, mert a később érkezők figyelembe nem vétetnek.
A feltételek és a szerződés minta a hivatalos órák alatt a v. kiadó hivatalban botekínthotók
Nagykanizsa, 1908. óvi szeptember hó 18-án.
Szép keblek
két hónap alalt a
Pilules Orientálásul;;
melyek a keblekel fejlesztik. erÓMlik, helyreállítják és a nói kebelnek pompás teltségel kölcsönöznek, az egészségre káros hatás nélkül. Jótállva, arzuuí-knm mentes. Orvosi hírességektől elismerve Teljes díseretió. Doboza használati utasítással G K 46 lill. bérmentve.
J. Ratié gyógyszertár Párizs.
Raktár: Török József gyógyszerésznél Budapest Király-utca 12.
Vécsey polgármester.
EKSZERGYAR.
Villamos tizemre berendezett arany -, ezüst- és ékszeráru - műterem.
Különleges készítmények ékszeráruk és jegygyűrűk.
Dj foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítőnk.
Eladás részletfizetésre is!
BERÉMY JÓZSEF ÉS Fik
ékszerész, Nagykanizsán (Városháza átellenében.
1*08. SZKPTEMBKK ¿8.
Zalai közlöny
PÉNZT
r.o »djon «dJ g iléllgeltiú;- vagy ••■Iliiért, mig n«gy képes srjegy-(ékemet nem kerto be, melve: lo|M« il birm.nl,. kSIdik \'
Gyökeres és »Ima oltványokból, DELAVAHE -.tin« es gyökerei, továbbá «artpal »lm» és gyökeres l.llíobol I , millió ke\'sxte!. Pontos ktaxolgálúról es anyagom j<j»íg»ról extr éi ezer elsmeró Savét tanúskodik. Czim:
Szüos Sándor Fia
•tüMtelep», Bthardliaxag.
s&w
Szóihajtó göroaoBillapitó
1 HODONY cseppek r
- Már 1844 óta =
j
| buválL háziszer, mely az étvágyat eló-<j , idézi, 8 az emésztést fokozza. ) Ara üvegenként 1 korona.
Két üvegnél kevesebb (utánvéttel £ | 2 K. 60 f.) ládácskával együtt nem | | küldetik. — jp
j Megrendelés £
i jfultus Bíttner\'s Hpothchc |
in ölognitz, Medarösttrrilch

18191/908. sz.
HIRDETMÉNY.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa közhírré teszi hogy a közvágóhídon levó béltisztitó, pacalmosó és bélszántó nyilvános szóbeli árvorós utján az egyidejűleg megállapított árverési föltételek mellett I90B. évi november l-töl terjedő ogy évre bérbe adatik.
A kikiáltási ár 2000 korona, azaz kettőezer korona. Árverezni kivánók tartoznak a kikiáltási ár 10 százalékát bánatpénzül letenni, ezen bánatpénz bérlő által a negyedévi bérösszegnek megfelelő összegre kiegészítendő lesz, s ezen összeg a bórletidó tartamára biztositókul fog szolgálni. Az árverés határidejéül
1908. évi október hó 17. napjának délelőtt
10 órája,
— ■ c
helyéül a városház tanácsterme tűzetik ki,
Az árverési feltételek, a közvágóhidi szabályrendelet vonatkozó rendelkezései a hivatalos órák alatt a v, kiadónál a tanácsi irodában bárki által megtekinthetők. \\
\\
Mely árverésre a bérleni szándékozók ezennel meghívatnak.
\\
s
A városi tanács.
Nagykanizsa, 1908. évi szeptember hó 18-án.
VÉCSEY ZSIGMOND
polgármester.
Hirdetések felvétetnek a kiadóhivatalban.
EQT EGÉBZ DOBOZ ARA «.60 KOHOBÍA.
Kapható a yyugyszer Urakban, Jc butusán ax
ENERGIN VÁLLALiATNAL PÉCSETT
moly e d o bozt bcrmenteaon axállit.
Leghathatósabb és legizletesebb hizlalj ós vértisztitó szeri Számos előkelő orvostanár és szaktekintély által kitilno eredmánynyel kipróbálva
C V I\' I) II L1 L\' P 1\' XI 1} I . Sietteti n jiin.st <•» fogínM, clojxlntjiin mirigyeket vs nz ótvart — bixtositja • lil u II ll U l\\ u l\\ L Ij • «ontok í» ¡¡mok cpfejlődései ja its is tendexi az enusztcMí. ------
H, , 1\\ n, rp n | • \\i n | ISiólérhetclIen véiképxó, gyengélkedők él crösitö es mingyoszlató szer, — niellba\'
iLNÖI 1 h K N h L:
josoknál megszünteti nx izzadást 1» oli\'.segitl a gyógyulást.
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
clkn számtalan tanár í» orroo által naponta ajánlva.
lUothoev értéktelen utániatokat <* kínálnak, kérjen mindenkor „HotW «re*»* <wewe#oO*t.
F. H*raau-La K*«he C*. Baiwi! (3rtjc)
ZALAI KÖZLÖNY
lautí. 8ZEPTKMBER ÜR
/
Értesítés.
Alulírott tisztelettel értesítem az építő közönséget, hogy végleg Nagykanizsára költöztem s Kötvös-tér 21. sz. a.
építészet-vállalati irodát
nyitottam.
Tapasztalataimat hosszú éveken át Budapesten nagyobb vállalatoknál való alkalmaztatásom ideje alatt szereztem. Kótörekvésem oda fog irányulni, hogy az épittetó közönséget a legnagyobb megelégedésére lelkiismeretes pontossággal elégítsem ki. Bármilyen osekély építkezés végett is hívásra elmegyek, esetleg tanácsosai szolgálok. Minden építkezés csakis a saját vezetésem és felügyeletem alatt történik.
Elvállalok a legegyszerűbb alacsony ópitóstól kezdve a legművészibb komplikált építkezéseket, körkemencéket, gyári kémények és gépműalapozások elkészítését, ncmke-vésbó javításokat is elónyös feltét» lek mellett. Tervek készítése költségelőirányzatokkal stb.
Kómives-mesteri vizsgára fi hét alatt az esti órákban biztos sikerrel készítek elő,
Az épittotó közönség bccses pártfogását tisztelettel kérem
BÖLCSFÖLDT JÁNOS
építőmester.
Építészeti vállalkozási iroda: Eötvös-tér ax. szám alatt.

M OLL-FELE
SE«I DL1TZ-POR
Csak akkor valódiak, ha mindegyik doboz Moll A. / védjegyét és aláírását tünteti fel. ).
A Moll A.-UI. 8«ldlltz-porok tartó. gyógyhatt.a » l.gmakac.abb gyomor- /».V alte.tbánt.lmak, gyomorgörc. t% gyomuihír, rögzBit azíkr.k.dé«, májbánial ml J vértolulis, aranyér é. » legkUI6nb»z8bt> nölb.tegaég.k ellen, o jelet híiUiertl.\'J évtizedek út» mindig nagyobb elterjedé.t .íarzett. - Ara agy Iep.ci4t.lt ered .lt
rfnhmnak O bor. .9
dobóinak 2 kor.
»»iiilwitáwok törveiiylley fenyíttetnek.
r^^Lir-F^LE i
SOS - BORSZESZ
r«>k akltnr valódi 1,11 mln,leK!rlk 0ve« M0LL Al
c»u mor »aiom, vídjegy4l lub,ell feli ,a. m0h.
föliratú ónozatlal van Urva. A Moll-ftl* .ó.-bor.»»az novexele.cn mint «jd.lomc.lll»plt6 b.dOrz.flU.I »z»r kO.zvény. cíui é. a meghtllé. egyéb következményeinél leglime.eieiebb nép.zer.
Egy ónozott aradatl üveg ára 1 korona
90 fillér.
MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb mód.ier iz.rfnt ké.iltek gyermek e> hölgy .zappant a bflr
ok.z.rQ ApolA.ára gy.rm.kak . falnött.k rí.z*r., _ Ar. darabonként 40 fill.
Öt darab I kor. BO fill. Minden darab gyermek wappan Moll A. védjegyével van ellHva.
Moll I. gyégytzirétz cV/í^kír. udurl szállító által,
Bécs, Tuehlauben 9. sz.
Vidéki megrendeli.ek naponta po.tautknvét mollett telje.ittetnek,
A raktárakban tessék határozottan .MOLL A." aláírásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
Raktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fiai.
MIT IGYUNK ?
hogy egészségünket megóvjuk, mert csakis a természétes szénsavas
ásványviz erre a legbiztosabb óvószer.
Minden külföldit folulimil hazánk természetes szénsavas vizek király«.
a mohai ÁGNES -Forrás
Millenniumi nagy éremmel kitüntetve Kitnnö asztali, bor-és gy égy víz, a gyomorégést —
rögtön megszünteti, páratlan étvágygerjesztő, használata valódi áldás gyomorbajosoknak.
Mint természetes szénsavdús ásványviz, föltétlenül tiszta, kellemes és olcsó savanyúvíz; dús szénsavtartalmánál fogva nemcsak biztos óvszer fertőző elemek ellen, hanem a benne fog lalt gyógysóknál fogva kitűnő szere a legkülönfélébb gyomor-, ÍÓgCSŐ- ÓS húgyszervi betegségeknek. Azért tehát
Használjuk a mohai Ágn es-foriást, ha gyomor-, bél- és légcsőhuruttól Bzabaduhií akarunk.
Dr. Kótly.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha a vesebajt gyógyítani akarjuk.
Dr. Kövér.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha étvágyhiány és emésztési zavarok állanak be.
Dr. Gebhardt.
Használjuk a mohai Ágnes-forrást, ha májbajoktól és sárgaságtól szabadulni akarunk.
Dr. ölasa.
Háztartások számára másfólliteresnól valamivel nagyobb üvegekbon minden kétes értékű mesterségesen szénsavval telitett viznél, sót a szódavíznél is olcsóbban adja, hogy az Ágnes-forrás vizét a legszegényebb
ember is könnyen megszerezhesse.
Kedvelt borviz. Kapható minden füszerüzletbon és elsőrangú vendéglőben. Kedvelt borviz.
Olcsóbb a szódavíznél!
Főraktár: FLEISCHHACKER IGNÁCZ urnái
Nagykanizsán. - Telefon lói.
Nyomatott Iíj. Wajdíts József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
s I

Insert failed. Could not insert session data.