Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
13.78 MB
2008-08-13 08:39:05
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
497
5445
Rövid leírás | Teljes leírás (1.15 MB)

Zala 1948. május

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

53. évfolyam 101. szám.
Nagykanizsa, 1948. május 1. szombat
Ara 60 fillér.
Várható Időjárás: Mérsékelt, Időnként megélénkülő déli, délnyugati szél, felhőátvonulások, helyenként eső, a hőmérséklet tovább emelkedik.
Szabad május — sxataad nép
Kiss Károly országgyűlési képviselő
krácia belső és külső ellenséget nem tudták megvetni a lábukat. Megerősödtek és győztek a testvér-munkáspártban a munkásegység tiivei és a két munkáspárt eggyé-olvadáeával a nyugodt, békés munkának korszaka következik. Ezzel adva van a nemzeti erők összefogásának, a magyar dolgozók népfrontjának megteremtésére a lehelőség. Mindazt az erőt, amit az elmúlt bárom évben a pártok közti ellentétek kiküszöbölésére, levezetésére kellett fordítani, a Jövőben a mind gyorsabb tempót felvevő országépités szol-Kálatába állíthatjuk.
Az ipari munkásság lelkesen versenyezve dolgozik a három-
Irta :
Ünnepeljük a negyedik szabad májust. Nem ugy, mint régen, amikor csak a munkáspártok, a szakszervezetek ünnepeltek, ma már az egész magyar dolgozó társadalom részt vesz a májusi seregszemlében.
Három szabad május, három mérföldkő a magyar demokrácia fejlődésének; utján. Az első jelzi, hogy a föld azé lett, aki megműveli. A második a gazdasági stabilizáció tervét érlelte meg. A liiiiinadíkoD a nagybunkok államosítása került megvalósításra. Ks mikor a magyar dolgozók p.\'áze/.rci felvonulnak u negyedik szabad május megünneplésére, mar az első eredményeikről számolnak be az államosított üzemeink.
Van mire büszkén visszatekinteni. Vannak komoly, országunk határán tul is elismert, értékelt eredménycink. Az ut nem volt sima. Sok nehézséget, bajt kellet legyőzni. Az ellenség erős volt és szívós, ragaszkodott régi előjogaihoz és ismételten megpróbálta kezébe kaparintani az ország sorsának irányifását. Táborában régi emberek voltak, a demokrácia elleni küzdelemben nagy tapasztalatokkal rendelkeztek. Uj intézményeket kellett szervezői, uj emberekkel. Demokratikus államapparátust, közigazgatást alkotni, építeni a szétrombolt országot, jóvátenni azok-Bak bűneit, akik elmenekültek amikor felelniök kellett volna a nemzetre ho\'zott katasztrófáért. És mindezek mellett el kellett hárítani a külfé\'ldi beavatkozók gáncsvetéseit is.
Hogy ennyi akadály után negyedik szabad májusunkon mégis beszámolhatunk a népi demokrácia politikai sikerei mellett & termelés terén elért gazdasági eredményeiről Is, köszönhetjük a dolgozó magyar nép végtelen munkaszeretetének és szorgalmának.
Bármilyen eredményeket hoz azonban népünk szorgalma, tapasz tálatokban gazdag, harcokban edzett, kipróbált Kommunista Párt nélkül nem tudtuk volna legyőzni a régi rendszer vissza-kivánóH. Ahhoz, hogy a subád május negyedik fordulóján elmondhassuk: nagyiparunk a népé, a dolgozóké, bankjaink, bányáink a dolgozóké, a Magyar Kommunista Párt határozott, megalkuvás nélküli bölcs előrelátással vezetett politikája kellett.
Ez a politika tette lehetővé, hogy a nagy, fontos,\'az egész nemzet életére kiható döntésekben minién esetben részt vettek, együttműködtek a szövetséges demokratikus pártok. Ez a politika akadályozta meg, hogy a munkásegységen mutatkozó, különösen a választások utáni időben kiszélesedett résekben a demo-
éves terv megvalósításán. A falvak dolgozóinak, uj és régi gazdák munkája a mezőgazdaság terén jó kilátásokkal biztat. Politikailag szilárd a népi demokrácia és Igy hozzáfoghat uj, a nemzet élttét formáló tervek kidolgozásához. Napirendre került a magyar vidék villamosításának tiz esztendős terve.
Az Alföld nagy kiterjedésű, vízben szegény területeinek egy tízéves tervben csatornahálózattal való ellátása, s egy uj ötéves terv kidolgozása a közeljövő feladatai.
Ez a k...