Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
13.01 MB
2023-05-26 13:21:50
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
117
242
Rövid leírás | Teljes leírás (330.12 KB)

Zalai Közlöny 1886. 049-052. szám december

Zalai Közlöny
A nagy-kanizsai „Kereskedelmi Iparbank”, „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó egylet”, a „nagy-kanizsai kisdednevelő egyesület”, a „nagy-kanizsai tiszti-önsegélyező szövetkezet”, a „soproni kereskedelmi s iparkamara" nagy-kanizsai külválasztmányának hivatalos lapja.
Hetenkint egyszer, szombaton megjelenő vegyes tartalmú hetilap.
25. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

XAGY-KAMZSA, 1886. Deczeniber 4-èn
i
i
49-lk: szám
Huszonötödik évfolyam.
/ Előfizetési ár
efcész évre . . . 5 frt--
fél évre .... 2 írt :>0 kr
aejcyeáévre ... 1 írt 25 kr
Egyes szán 10 kr.
HIRDETÉSEK 8 hasábos petit<orbau 7. mísoilszor 6. s minden további sorért ó kr. NYILTTÉRBEN
soronként lü krt''-rt vétet:.ek í. 1 Kincstári illeték minden egyes hirdetettért 30 kr. fizetendők.
I
I
A nagy-Ic nizsai „Kereskedelmi Iparbank% a „nagy-kanizsai önkéntes tűzoltó-egylet, a „nagy - kanizsai Jcisdednevelö
A. lap szellemi Iészét illető közlemények a sze<k> sztőséghez, anyagi részét illető közleményei pedig a kiadóhivatalhoz bérmentve ictéxendok :
yagy-Ka nizsá n tak*rékpéi:»tiri épület.
Bérrr.pntetlen levelek nem fogadtatnak el.
Kéziratok vissza nem küldetnek
egyesületa „nagy-kanizsai tiszti-önsegélyző szövetkezet \ a z soproni kereskedelmi s iparkamara0 nagy-kanizsai külválasztmdnyának hivatalos lapja
HETENKINT EGYSZER, SZOMBATON MEGJELENŐ VEGYES TARTALMÚ HETILAP.
Faiskola-alapítás.
Multczikkemben kifejtettemaz alföld befásitás kérdését, hogy a zmegtőr-ténhetnék anélkül, hogy valami nagy befektetés és különös apparatus mozgásba hozatala szükségeltetnék. Természetesen agybuzgó férfiakra tá-'' maszkodtam e kérdés megoldásánál. Ha már most ezek az úttörők még némi pénzsegélyben s elismerésben az , államtól vagy a vármegyétől ré: szesülnének, akkor 20 év múlva sok helység képe be mcgváltoznáő.
- Tudom: a sceptikusok azt hozzá fel, hogy igen szép ez papiron. de az életben vajmi nehéz az ilyesmi keresztülvitele. Feleltem reá, hogy minden ktzdet nehéz, s vajmi rosz katona az, aki az ágya-dőrgéstól már megfut ; bizony küzdés az élet, de még kü/.désteljesebb az élete annak, a ki valami sikert akar felmutatni. ^
* Dehogy a tárgyra térjek, szüksé ges megjegyeznem azt,hogy az illetőnek jó türelme legyen, a kitűzött munka elvégezésére.
A faiskola alapítása im következőkép történik. Az illető község, a hol a faiskola létesítendő, kijelöl egyes- darabot, de a kijelölésnél olyant válasziunk, mely az előirt fel tételek nék megfelel; u. i. nem «.zabad^anna^ oly nyilt helyen feküdnie a hol a szelek keresztül-kasul járhatnak, de viszont oly helyen k se, a hol a lég megszorul, mert az előbbinél, évenként számos ojtvá-nyok lesinek kitördelve, mig ez utóbbinál pedig elvastagulnak. Ez tehát igen fontos, hogy a talaj nedves legyen, de semmi esetre ne legyen a föld árjának kitéve. Ha eset-• leg ilyen volna, akkor &z alagcSÖve-zcs utján kell segíteni. Ami pedig a legfontosabb: elég humánus tartalommal birjon, mert e nélkül a vegeta-czió gyarló lesz.
A f>ldnek jsem túlságos kövérnek, sem soványnak nem szabad lenni, mert, ha túlságos kövér, akkor áfák, melyek ily helyről lesznek ültetve más talajba — szerfelett megsiulik azt. De viszont nagyon sovány se legyen, mert akkor nem fejlődhetik kellőkép ki. 5a nagyon sovány, akkor igen helyes megtrágyázni. jól elkorhadt trágyával. Csinos a faiskolán^, ha eleven kerítéssel vesszük körül, illetve éiősö vénynyel. E czélra leginkább megfelel fűzfa, galagonya, juhar ned jves helyen, szeder, thuja, gledetchia stb. száraz helyen! Ez utóbbinál az a rosz, hogy hamar feikopaszodik. Ha talán éppen oly helyet kapuuk mely a szélnek igen ki van téve ugy nincs más hátra, mint a szél ellenében ...

Insert failed. Could not insert session data.